Psykiatriplan Social Service

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Psykiatriplan Social Service"

Transkript

1 UDKAST TIL HØRING Vi satser på mennesker og muligheder Psykiatriplan Social Service

2 Forord Social Service har ansvaret for at støtte voksne borgere i Frederikssund Kommune med handicap, sindslidelse, misbrug eller sociale problemer. Formålet med at yde støtte er at forebygge en forværring af den enkeltes livssituation samt forbedre den enkeltes muligheder for social omgang og personlig udvikling. Social- og Ældreudvalget holdt i begyndelsen af november 2008 sammen med Handicaprådet et seminar, hvor man efter en livlig debat sammen nåede frem til en vision der lyder: Frederikssund Kommune Vi satser på mennesker og muligheder I formuleringen af denne vision lægger jeg stor vægt på, at der indgår et hjerte i den, og at hjertet er placeret lige over mennesker. Det er vigtigt at have øje for netop det enkelte menneskes muligheder. Uden øje for mulighederne bliver det hele statisk og uden den nødvendige udvikling. For at få vores vision gjort til en del af det daglige arbejde er der gennemført en proces, som nu har angivet en retning for det videre arbejde i på handicap- og psykiatriområdet. Det har været en meget åben proces, som har taget udgangspunkt i spørgsmålet: Hvad er det gode liv i Frederikssund? Borgere, pårørende, politikere, administration, medarbejdere, brugere af de sociale tilbud, interesseorganisationer og andre interesserede har på to offentlige cafeseminar i kulturhuset Elværket været inddraget i dialogen om den fremtidige kommunale indsats på det sociale område. Deltagermæssigt har cafeseminarerne været en succes med tilsammen mere end 140 tilmeldte, som har givet deres mening til kende. Dialog, åbenhed og medinddragelse er vægtet højt gennem hele forløbet, hvilket ikke mindst afspejler sig i deltagernes store engagement på de to cafeseminarer. Det er meget vigtigt for os politikere, at vi i dialog med borgerne får nogle ideer og noget inspiration til at skabe de rette muligheder for borgere med særlige behov - og jeg er rigtig glad for, at så mange deltog i cafeseminarerne. Som opfølgning på arrangementerne har materialet været sendt i høring blandt brugere, organisationer, interessenter og medarbejdere og udkast til planerne er udarbejdet på baggrund af tilbagemeldingerne. Det er afslutningsvis vigtigt at fremhæve, at planerne angiver en overordnede retning for udvikling af området i de kommende år og der vil politisk og administrativt blive behov for at sætte konkrete handlinger bag planens gode hensigter. Tina Tving Stauning Formand for Social og Ældreudvalget

3 Indledning Denne overordnede plan er udtryk for et kommunalt sporskifte, hvor visionen og ikke mindst retningen for fremtiden tegnes. Efter en omstrukturering af det sociale område efter kommunesammenlægningen, begynder kommunen at se på området i et udviklingsperspektiv. Det sker med udarbejdelse af planer for fremtiden i form af en handicapplan og en psykiatriplan. Vi kalder planen for en strategi for at signalere, at der er tale om et dokument, som sætter retning for indsatsen. Strategien skal som det første understøtte visionen og er formuleret med fokus på 7 temaer, der i et konkret udviklingsperspektiv er med til at skabe Det gode liv for borgere med psykiske lidelser og for borgere med handicap på grundlag af de givne ressourcer og inden for de givne økonomiske rammer. Temaerne er følgende: Indgang til kommunen Opsøgende og forebyggende indsats Integration og rummelighed Uddannelse og beskæftigelse Medarbejdere Aktivitets-, samværs- og støttetilbud Boliger og fritidstilbud Planen har foreløbigt indarbejdet de handlingsinitiativer, som Social- og Ældreudvalg har besluttet sig for i indeværende byrådsperiode. Social Service vil, i samarbejde med Social- og Ældreudvalget samt Handicaprådet, i 2010 ud fra de 7 temaer formulerer yderligere handlinger, der kan omsætte denne plan til virkelighed. Social Service, der dækker Socialområdet, er en del af den kommunale virksomhed i en kommune og det omgivende samfund. Dette betyder naturligvis, at andre områder er meget væsentlige for, at den samlede indsats vil kunne lykkes. Denne plan dækker kun de områder, Social- og Ældreudvalget har ansvaret for og muligheden for at påvirke direkte. Da strategien dækker en periode fra 2009 til 2013 kan det vise sig undervejs, at ikke alle forslag til konkrete handlinger er lige relevante. Eventuelle ændringer vil løbende blive tilpasset virksomheds- og udviklingsplanerne. Strategi og handlingsplanen vil inden sommerferien 2010 blive præsenteret på en borgerkonference.

4 Visioner og værdier på psykiatriområdet Politisk vision Social og Ældreudvalget i Frederikssund kommune har formuleret en vision for handicap og psykiatriområdet: Fælles referenceramme i Social Service Social Service har en fælles referenceramme med værdien: Frederikssund kommune Hjertet på det rette sted. Vi satser på mennesker og muligheder. Værdien tager sit afsæt i menneskesynet og respekten for det enkelte individs egen måde at leve livet på. Værdibaseret ledelse i Frederikssund kommune I Frederikssund kommune efterleves 9 værdier: Individ Dygtighed Engagement Samarbejdsevne Afdeling Faglig stærk Motiveret Åben Kommune Professionel Serviceorienteret Involverende Den værdibaserede ledelsesform i Frederikssund kommune satser på engagerede, samarbejdsvillige og fagligt dygtige medarbejdere i psykiatrienheden.

5 Social Service Organisation I Frederikssund kommune har Social Service ansvaret for alle tilbud og ydelser til voksen psykiatriområdet. Social Service er opdelt i en myndighedsfunktion kaldet Voksenafdelingen og en driftsafdeling kaldet Dag- og døgnafdelingen. Voksenafdelingen har ansvaret for visitation og bevilling af ydelser, herunder bl.a. visitation til bo-, og dagtilbud samt socialpædagogisk støtte i eget hjem. Dag og døgnafdelingen har ansvaret for den samlede drift og udvikling af områdets udførende enheder socialpsykiatri og handicapområdet. Afdelingen er inddelt i 7 specialiserede ressourcefællesskaber med hver deres funktionsleder og fordelt med 5 i øst og 2 i vest Frederikssund. Dag- og døgnafdelingen yder til området den konsultative bistand; Realiseret i tilsyn, faglig visitation, rådgivnings- og vejledningsfunktioner samt institutionsplanlægning. Dag- og døgnafdelingen består af følgende tilbud: To bofællesskaber Bofællesskabet SKIBET, 3600 Frederikssund Bofællesskabet Saltsøvej, 4050 Skibby. Fire socialpsykiatriske væresteder Værestedet KINGO, 3550 Slangerup Værestedet Under Elmen, 3600 Frederikssund Værestedet ASKELY, 3630 Jægerspris Værestedet Skuldelevvej, 4050 Skibby. Et socialpsykiatrisk støttecenter Støttecentret SPIREN, 3630 Jægerspris. Støttekontaktperson (SKP) og ledsagerordning i alle områder. Socialpsykiatrien har primo 2009 en kontakt til ca. 360 borgere.

6 Målgrupper i Psykiatriområdet Dag og døgnafdelingens målgrupper er borgere med vidt forskellige livsbetingelser og vilkår. Fælles for borgerne er, at de har behov for bistand og kompensation for en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse for at kunne fungere bedst muligt i hverdagen. Målgruppen omfatter borgere med en sindslidelse, skizofreni, bipolar lidelse, misbrugsproblematikker (dobbeltdiagnoser), depressive lidelser, spiseforstyrrelser, angstlidelser, personlighedsforstyrrelser, lidelse med alkohol og stofafhængighed, borgere med en erhvervet hjerneskade, apopleksi, blodprop og afasi. Det er en stor udfordring at rumme disse forskelle i tilrettelæggelsen af indsatsen og i det daglige arbejde med borgeren. Indsatsen overfor borgere med hjerneskade En hjerneskade påvirker borgeren på både det fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige niveau. Skaden er varig, nogle gange usynlig og kan være svær at forstå og forholde sig til. Borgere med en erhvervet hjerneskade opleves ofte med en dobbelt identitet tiden før skaden, hvor livet og tilværelsen var normal og tiden efter skaden, hvor personlighedsforandringerne og manglende indsigt i egen situation kan afstedkomme vanskelige samarbejdsformer. Opgaven kræver en koordinerende fælles indsats. En del af borgerkredsen har en kontakt til de socialpsykiatriske enheder. Psykiatriområdets udvikling I psykiatribilledet ses nye konturer, der kræver et andet og skarpere fokus end tidligere - spiseforstyrrelser blandt unge, selvskadende adfærd blandt unge, hvor den unge skærer i sig selv eller på anden måde tilfører kroppen en smerte. ADHD problematikker (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, hvilket er forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsitivitet) og OCD (Obsessive Compulsive Disorder) en psykiatrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger.

7 Dilemmaer og udfordringer på psykiatriområdet Der er mange udfordringer og dilemmaer i arbejdet med en borgergruppe med vidt forskellige livsbetingelser og vilkår. En sindslidelse behøver ikke at være en sygdom uden muligheder for et godt liv. Der er mange forskellige forståelser af det gode liv, ligesom vi har forskellige opfattelser af, hvad det normale er. Brugerens normalitetsopfattelse og eget syn på det gode liv rummer for medarbejderne en menneskelig og faglig udfordring. Afledt heraf opstår der til tider et andet dilemma, som handler om, hvordan vi handler i situationer, hvor borgeren ikke ønsker hjælp - men hvor medarbejderen, pårørende eller andre ser behovet for hjælp. I Frederikssund kommune satser vi på mennesker og muligheder og taler åbent om at komme sig også efter en psykisk lidelse. Det tilbud som borgeren får, skal understøtte det aktuelle behov og det ønske, den enkelte har for et godt liv. Borgerens egne mål er en stærk, motiverende faktor og styrende for alle aktiviteter. Der stilles store krav til medarbejderne om at levere en god service af høj faglig kvalitet og tilpasset borgernes behov. Medarbejderne skal i første række leve op til visionen om, at Frederikssund kommune satser vi på mennesker og muligheder og det stiller krav til værdierne og til arbejdet i praksis. Det er til stadighed nødvendigt, at der er fokus på socialpsykiatriens tilbudsvifte og på de metoder, der anvendes i praksis. Handleplan og udviklingsplan er blot nødvendige redskaber i ønsket om at opstille konkrete mål og delmål og hvor den kontinuerlige evaluering/opfølgning hos den enkelte borger opleves som en indsats, der netop skaber udvikling og nye muligheder. Boligformer, aktivitets- og fritidstilbud, beskæftigelse og uddannelse skal ses i et nyt perspektiv. Der skal satses og ses muligheder.

8 Fakta om Frederikssund kommune Frederikssund kommune har ca indbyggere og dækker arealmæssigt det næststørste område i Nordsjælland. Frederikssund kommune har en aldersopdelt forvaltningsstruktur, hvor Social Service er en del af Velfærdsservice. Social og Ældreudvalget er det politiske udvalg som er ansvarlig for Velfærdsserviceområdet.

9 Indgang til kommunen Koordinering og tilgængelighed er nøgleord som indgang til kommunen og god sagsbehandling er, hvor sagsbehandleren fungerer som stifinder i borgerens sag. Frederikssund kommune vil være kendt for et godt fagligt, solidt socialt arbejde med hjertet på det rette sted. Indsatsen er til de svageste borgere i samfundet og skal løses på en etisk bæredygtig måde med respekt for det enkelte individs forskellighed og måde at leve sit liv på. Det er vigtigt, at borgeren mødes af medarbejdere/ team, der har et tilstrækkeligt kendskab til kommunens forskellige tilbud en form for vejviser som kan sende henvendelsen til det rette sted. Kendskabet til psykiatriområdet i kommunen skal optimeres. Der bør arbejdes efter et fælles værdisæt således, at det ikke er afgørende for en henvendelse, hvilken person der behandler sagen. Akutteam i socialpsykiatrien Et akutteam vil i nogle tilfælde kunne forebygge en evt. indlæggelse og fungere som en kobling mellem de praktiserende læger og kommunen. Akutteamet skal være tilgængeligt udenfor almindelig arbejdstid. Udsagn fra cafeseminar Hvad siger borgeren? Adgang til eksperter skal være lettere. En koordineret indsats fra samme medarbejder. Fokus på problemet i stedet for cpr. nr. Gode klare budskaber og værdibaseret på indsatsen. Handlingsaktiviteter Vi arbejder for At borgeren oplever en indgang til socialpsykiatrien. Det vil være ønskeligt med en kobling mellem kommunen og borgerens praktiserende læge også udenfor normal arbejdstid. Information til socialpsykiatrien Der bør udarbejdes informationsmateriale med vejledninger til den socialpsykiatriske indsats og distribueres til lægekonsultationer, apoteker, biblioteker m.m. På tilsvarende vis skal disse oplysninger/vejviseren formidles via Frederikssund kommunes hjemmeside og altid være opdateret.

10 Opsøgende og forebyggende indsats Opsøgende virksomhed handler om forebyggelse baseret på, at professionelle er på forkant med personer eller grupper, som forventes at få problemer. Borgere med en sindslidelse som lever isoleret og har fravalgt al behandling og kontakt til familienetværk og det offentlige, har brug for en særlig opmærksomhed. I en opsøgende og nærværende indsats skal der skabes en kontakt baseret på tillid, respekt og ansvar til den udsatte borger. Følgende tiltag er overvejelsen omkring den opsøgende og forebyggende indsats: Der bør etableres et opsøgende team, der inkluderer gademedarbejdere, med et særligt øje for denne tilrettelagte indsats. Det skal være muligt at etablere en hurtig indsats, hvor medarbejder i udførerenheden, distriktspsykiatrien og sagsbehandler i forvaltningen sætter samme intensiveret fokus, når muligheden byder sig. Der bør oprettes en akuttelefon til en socialpsykiatrisk døgnenhed en livline for pårørende, boligafdelinger, til øvrige netværk og ikke mindst til den sindslidende selv. Kontaktpersonordningen (SKP) og værestederne er vigtige i den forebyggende indsats og vil med deres særlige observans aflæse bekymringssignaler. Det kan være forebyggende at komme i værestederne og opleve at være en del af et fællesskab blandt andre. Det skaber større forståelse hos den sindslidende, at modtage støtte. Akutboliger i en afklaringsfase med muligheden for en støtte med den mindst indgribende foranstaltning for borgeren. Det at bo i bofællesskab er også forebyggende i forhold til indlæggelser, idet man kan værne om hinanden. Der skal udarbejdes et informativt formidlingsmateriale, der tilgodeser en optimal viden om støttemuligheder til borgere i Frederikssund kommune. Formidlingen skal føres ud i en dialog, der hvor borgere færdes, herunder lægecentre, biblioteker, uddannelsesinstitutioner m.m. Medarbejdere i Social Service med tilknytning til målgruppen skal være sikker i deres faglige anvisninger af støttetilbud. Det kommunale og regionale samarbejde skal styrkes via sundhedsaftalerne mellem Frederikssund kommune og Psykiatrisk Center Nordsjælland. Udsagn fra cafeseminar Hvad siger borgeren? Vil mødes med tillid frem for skepsis. Akuttelefon vil være en livline. Værestedet bygger netværk og formindsker isolation. Handlingsaktiviteter Vi arbejder for Oprettelse af støttecenter med fokus på unge (mentorordningen) en hjælp til selvhjælp. Oplæg til forsøg med akutteam, som kan aktiveres inden for 48 timer Ind og udslusningsboliger set i et præventivt perspektiv. Samarbejde med Psykiatrisk Center Nordsjælland, lokalt Frederikssund, herunder distriktspsykiatrien. Samarbejde med Region Hovedstadens Akutteam.

11 Integration og rummelighed Integration og rummelighed handler om indpasning af flest mulige i et eksisterende system. Vi er en del af et veludviklet videnssamfund og derfor er det påfaldende, at der fortsat foregår stigmatisering af borgere med sindslidelser. Denne myte og tabubelagte manglende viden skal foldes ud og nedtones blandt borgere. Oplysning Videreformidling af egen oplevelse hvor den sindslidende er ambassadøren, vil fremme integration. Psykisk syge og pårørende skal oplyses om de tilbud, det offentlige stiller til rådighed. Integration, rummelighed og Plads til mig Plads til mig handler også om at genvinde sin egen selvrespekt, selvværd og selverkendelse, på trods af sygdommen. Fællesskabet skal vise respekt for sindslidelsen og faserne i den sindslidendes liv. Fællesskabet er vigtigt for at undgå social isolation. Tilbud Den socialpsykiatriske tilbudsvifte bør være bredere med flere undervisningstilbud f.eks. kreative udfordringer, idræt m.fl. Udbudsviften bør være tilpasset det faktuelle behov og fastholde udviklingsperspektivet, så det også harmonerer med normale fritidstilbud. Udsagn fra cafeseminar Hvad siger borgeren? Vi vil vende tilbage. Vi vil inkluderes. Vi vil uddannelse. Vi ønsker at punktere myterne. Vi vil gerne ud og opleve, hvordan det også kan gøres. Intet for småt. Intet for stort. Der bør ikke være ventetid til socialpsykiatriske tilbud og der må gerne stilles spørgsmål om gensidige forventninger. Handlingsaktiviteter Vi arbejder for Udarbejdelse af en proaktiv og informativ formidling.

12 Uddannelse og beskæftigelse Uddannelse handler om opnåelse af kompetencer til udøvelse af et erhverv, en beskæftigelse eller en profession. Uddannelse fører til arbejde og arbejde kan føre til uddannelse, hvor arbejdsværdien hos den enkelte medvirker til øget selvværd og stabilitet. Uddannelse og arbejde giver mulighed for at etablere bredere sociale kontakter og skabe netværk og større helhed i den enkeltes liv. Det er meningsfyldt, at dagen er opdelt i arbejdstid og fritid. For nogle har det betydning, at aktiviteterne er i tæt tilknytning til boligen og for andre kan det være værdifuldt, at arbejdet ligger adskilt fra boligen. Borgere der er langt fra arbejdsmarkedet, skal have mulighed for at få tilknytning til eller at genindtræde i arbejdsmarkedet. Der skal etableres en sammenhængende indsats mellem socialpsykiatriens støttefunktioner og arbejdsmarkedets partnerskaber. Temaer som fleksibilitet, valgmuligheder, time- out, mentor på arbejdspladsen, respekt, rummelighed og inkludering vil være relevante nøgleord. Før man kommer i job Succeskriteriet for en reel inkludering til arbejdsmarkedet bunder i en tilpasset procesplan med borgeren i centrum og en synlig koordinerende sagsbehandlerstruktur. Udgangspunktet er den enkelte borgers behov og formåen. Følgende tiltag er overvejelsen om uddannelse og beskæftigelse: Der bør overvejes en mentorordning til udvalgte arbejdssteder, hvilket vil styrke indgangen til arbejdsmulighederne og sætte det rette fokus på forskellige naturlige skånehensyn. Et oversigtskort vil give både arbejdspladser og sindslidende medborgere en indsigt i reelle muligheder og forventninger til markedet. En tanke, der ikke er så langt væk, er en etablering af et kommunalt Frivilligheds Hus, som et omdrejningspunkt for afholdelse af indgangsinitiativer til bl.a. arbejdsmarkedet og hvor borgere der er kommet videre efter en sindslidelse får mulighed for at agere i undervisningsfunktioner. Udsagn fra cafeseminar Hvad siger borgeren? Fra borg til arena vi vil lukkes ind. Aldrig for sent med en lykkelig barndom. Alle har noget at bidrage med. Fra lidelse til livsglæde. Mangfoldighedspolitik som ikke kan måles eller vejes. Komplicerede forløb kræver enkle løsninger. Handlingsaktiviteter Vi arbejder for Opkvalificering af mulighederne i et særligt beskæftigelsesfremmende koncept.

13 Medarbejdere For fremtidens medarbejdere er det vigtigt, at have en specialviden indenfor psykiatriområdet, idet høj faglig viden er en forudsætning for kvalitet i arbejdet. Frederikssund kommune ønsker at være en yderst attraktiv arbejdsplads for medarbejdere med høj faglighed, engagement og samarbejdsevne. Social Service arbejder ud fra de 9 værdier i Frederikssund kommune, der på medarbejderindividet inkluderer dygtighed, engagement og samarbejdsevne. For at opnå en faglig stærk medarbejder kræves der prioriteret efteruddannelse, samt kurser. Faglige kvalifikationer Dag- og døgnafdelingen vægter ansættelse af en uddannet pædagogisk, social og sundhedsfaglig medarbejdergruppe. Flerfaglighed vil sikre forskellige indfaldsvikler til borgeren. Engagerede medarbejdere Medarbejderne skal udvise respekt, ansvar og faglighed i arbejdet, og efterleve det. Det er vigtigt, at der i medarbejdergruppen er et trygt og stabilt samarbejdsmiljø. Arbejdet med udsatte grupper trækker mange ressourcer og stiller store menneskelige krav. Udsagn fra cafeseminar Hvad siger pårørende? Medarbejdere skal være åbne, inspirerende, have humor og udvise respekt for borgeren. Medarbejderne skal være samarbejdsvillige og med et positivt livssyn. Hvad siger medarbejderne? Vigtig med høj faglighed. Efteruddannelse og kurser. Medarbejderne skal have indlevelsesevne, være lyttende, tålmodig og positiv. Hvad siger borgeren? Et lille skub i en positiv ånd. Man kan altid henvende sig uden begrænsninger. Være nærværende og tilstede. En støttekontaktperson svigter aldrig. Blive hørt. Blive set. Handlingsaktiviteter Vi arbejder for At nye faglige veje afprøves og implementeres i organisationen eks. Recovery tænkningen som en fælles, faglig referenceramme.

14 Aktivitets-, samværs- og støttetilbud Aktivitet handler om at forbinde omverdenen og i samvær kunne indleve sig, at udtrykke og forstå andre og hvor støtten anvendes i et kompenserende og individuelt perspektiv. Aktivitets- og samværstilbud skaber relationer til andre mennesker og bygger på tryghed, autenticitet og medindflydelse mellem mennesker. Borgere med sindslidelser skal, som andre borgere, have mulighed for at deltage i aktivitetsstøttende tilbud og dermed sikre en kontakt til det eksisterende samfund. For udsatte borgere kan det være en stor overvindelse at deltage i et aktivitetstilbud, at være i relationer med andre mennesker. Det kræver øvelse at få skabt tryghed og opnå de færdigheder, der udvikler sociale relationer. De socialpsykiatriske væresteder er et alternativ til arbejdsmarkedet og til en isoleret hverdag. I værestedet kan opbygges fællesskaber og netværk fødes. Et åbent og inspirerende miljø Værestederne skal udtrykke tryghed, åbenhed, fortrolighed, ærlighed, igangsættende, inspirerende og borgeren skal opleve medindflydelse og turde involvere sig med det for øje at satse på personlig udvikling. Udsagn fra cafeseminar Hvad siger borgeren? Tryghed skaber udvikling. Se muligheder ikke begrænsninger. Respekt for det enkelte menneske. Nye aktiviteter i samarbejde med medarbejdere. Kontinuitet. Brugerundersøgelse. Brugerkonference. Handicapvenligt. Åbent og indbydende miljø. Handlingsaktiviteter Vi arbejder for Hjemtagelse af den kompenserende specialundervisning og oprettelse af lokale tilbud med fokus på idræts, - kultur og sprog. Brugerkonference med fokus på dilemmaer i de socialpsykiatriske væresteder Nye Veje.

15 Boliger og fritidstilbud En bolig for alle handler om en essentiel ret for egen og tilpasset bolig efter behov. Fritidstilbud handler om den legitime ret til at kunne indgå i det danske fritidsliv. Fremtidens boliger skal inkluderes i lokalsamfundet, i boligafdelinger, ligge centralt og om nødvendigt indeholde støttefunktioner. Væresteder er omdrejningspunktet for bl.a. socialpsykiatriens fritidstilbud og stederne skal være synlige og centralt beliggende. Boliger Der må gerne satses på nye boligformer, nye bofællesskaber, opgangsfællesskaber og solistboliger, hvor der er mulighed for at få en socialpædagogisk støtte. Fritid Borgere med en sindslidelse ønsker en legitim adgang til det lokale fritids- og kulturliv. Det vil kræve en fleksibilitet i de eksisterende fritidsaktiviteter som idrætsforeninger, aftenskoler m.fl. Borgerne ønsker at blive inkluderet der hvor fritidstilbudene tilpasses alle og hvor en fritidsmentorordning kunne få en afgørende rolle for at skabe tryghed for den enkelte. Udsagn fra cafeseminar Hvad siger borgeren? Behovsanalyse. Bevar nuværende bofællesskaber. Flere boformer. Opgangsbofællesskaber. Adgang til de normale fritidstilbud. Større samarbejde med Idrætsforeningen, VIKINGERNE. Handlingsaktiviteter Vi arbejder for Flere lokale tilbud frem for køb af ydelser uden for kommunens grænser. Tilbuddene skal til stadighed have et sigte om en øget livskvalitet for borgere med sindslidelse ved fortsat at bevare muligheden for at forblive i nærområdet, tæt på familie og nære relationer. Undersøgelse af behovet for flere lokale tilbud (mellemstationer), der hjælper udslusningen fra behandlingspsykiatrien til støtte i eget hjem. Afdækning af behovet for opgangsbofællesskaber og udbygning af nye tilbud, der kan erstatte traditionelle botilbud. I 2011 udarbejdes et oplæg til det tidsmæssige perspektiv for en overtagelse af de regionale tilbud Skibbyhøj og Klintegården. Fokus på idrættens værdier i en sundhedsfremmende indsats.

16 Procesplan for Handicap og Psykiatriplanerne Indledende kortlægning, valg af interessenter og procesplan Eftersommeren 2007 Social og Ældreudvalget Procesressourcer. Afstemning af partnerskaber og endelig retning Eftersommeren 2007 Social og Ældreudvalget Procesressourcer. Visionsseminar for det politiske niveau Den 05. november 2008 Social og Ældreudvalget Handicaprådet. Cafeseminar for de respektive områder Psykiatri den 24. november 2008 Åbent borgermøde Handicap den 11. december 2008 Åbent borgermøde. Skriveproces og politisk afstemning Februar april 2009 Administrationen Social og Ældreudvalget. Høringsfase April 2009 Handicaprådet. Politisk behandling af planer Juni 2009 Social og Ældreudvalget og Byrådet. Offentliggørelse af strategi og handleplanen Juni 2009 KOMMUNALVALGET Den 17. NOVEMBER 2009 Politisk afstemning og tilpasning af ændringer til Marts 2010 strategi og handleplan 1 års revidering Social og Ældreudvalget og Handicaprådet Præsentation af strategi- og handlingsplanen Maj/Juni 2010 Borgerkonference

Vi satser på mennesker og muligheder. Psykiatriplan 2009-2013 Frederikssund kommune Social Service

Vi satser på mennesker og muligheder. Psykiatriplan 2009-2013 Frederikssund kommune Social Service Vi satser på mennesker og muligheder Psykiatriplan 2009-2013 Frederikssund kommune Social Service Forord Social Service har ansvaret for at støtte voksne borgere i Frederikssund Kommune med handicap, sindslidelse,

Læs mere

Vi satser på mennesker og muligheder. Psykiatriplan Social Service

Vi satser på mennesker og muligheder. Psykiatriplan Social Service Vi satser på mennesker og muligheder Psykiatriplan 2009-2013 Social Service Forord Social Service har ansvaret for at støtte voksne borgere i Frederikssund Kommune med handicap, sindslidelse, misbrug eller

Læs mere

Status Psykiatriplan Social Service

Status Psykiatriplan Social Service Social Service Status plan 2009-2013 Social Service Præsenteret ved borgermøde den 16. juni 2010 ELVÆRKET, Frederikssund TEMA Hvad siger planen? Område Handlingsaktiviteter Status juni 2010 Indgang til

Læs mere

Handicapplan Social Service

Handicapplan Social Service UDKAST TIL HØRING Vi satser på mennesker og muligheder Handicapplan 2009-2013 Social Service Dag og døgnafdelingen Handicap Forord Social Service har ansvaret for at støtte voksne borgere i Frederikssund

Læs mere

Vi satser på mennesker og muligheder. Handicapplan Frederikssund kommune Social Service

Vi satser på mennesker og muligheder. Handicapplan Frederikssund kommune Social Service Vi satser på mennesker og muligheder Handicapplan 2009-2013 Frederikssund kommune Social Service Forord Social Service har ansvaret for at støtte voksne borgere i Frederikssund Kommune med handicap, sindslidelse,

Læs mere

Status Handicapplan Social Service

Status Handicapplan Social Service Social Service Status Handicapplan 2009-2013 Social Service Præsenteret ved borgermøde den 14. juni 2010 ELVÆRKET, Frederikssund TEMA Hvad siger planen? Område Handlingsaktiviteter Status juni 2010 Indgang

Læs mere

Handicap politik [Indsæt billede]

Handicap politik [Indsæt billede] l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune 1 Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle gange op og tænker på, hvor meget i vores daglige liv, vi egentlig tager for givet. Ishøj Kommune

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Fakta: Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Fakta: Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Fakta: Ringsted Kommune tilbyder forskellige aktivitetstilbud, der er rettet mod voksne med særlige behov. Tilbuddene tæller blandt andet Værkstedet

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Lige muligheder for alle

Lige muligheder for alle 581620 Handicappolitik 06/11/09 13:32 Side 1 Lige muligheder for alle Dragør Kommunes handicap- og psykiatripolitik Læs mere på www.dragoer.dk 581620 Handicappolitik 06/11/09 13:32 Side 2 Lige muligheder

Læs mere

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson Støtte- og kontaktpersonordningen Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson INTRODUKTION Kommunalbestyrelsen har valgt at udarbejde kvalitetsstandard for støtte- og kontaktpersonordnin- gen. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

SOCIALPOL ITIK FOR SOCIAL- OG HANDICAP- OMRÅDET

SOCIALPOL ITIK FOR SOCIAL- OG HANDICAP- OMRÅDET SOCIALPOL ITIK FOR SOCIAL- OG HANDICAP- OMRÅDET Socialpolitik for Guldborgsund Kommune på Social- og Handicapområdet. Indledning. Kommunens Socialpolitik på Social- og Handicapområdet er et centralt element

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende Januar 2012 1 Socialpsykiatrisk støtte i eget hjem Lovgrundlag Hvilke behov skal dække Hvad er formålet med

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Godkendelse Revidering Acadre dokument nr. 174406-17 myndighed

Læs mere

Lov om Social Service 85 /87

Lov om Social Service 85 /87 / Lov om Social Service 85 /87 Botilbud Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens formål og opbygning 4. Visitationspraksis og funktionsevnevurdering

Læs mere

Skanderborg Kommunes Handicappolitik

Skanderborg Kommunes Handicappolitik Skanderborg Kommunes Handicappolitik Lige muligheder og rettigheder for mennesker med handicap Vision Formål Udviklingsmål Opfølgning 1 Indledning Vision Byrådet besluttede i februar 2007 at pålægge Sundheds-

Læs mere

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Borger- og Socialservice Forord I denne psykiatriplan vil Ishøj og Vallensbæk kommuners overordnede målsætninger for

Læs mere

Aktiv deltagelse og medansvar. Handicappolitik. for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune. Aktiv deltagelse og medansvar

Aktiv deltagelse og medansvar. Handicappolitik. for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune. Aktiv deltagelse og medansvar Handicappolitik for Ishøj Kommune Mennesket før handicappet Aktiv deltagelse og medansvar Ishøj Kommune 1 2 Aktiv deltagelse og medansvar Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle

Læs mere

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov Udkast - september 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og udstikker retningen for indsatser og initiativer

Læs mere

Opsamling på cafémøde vedr. handicap- og psykiatripolitik

Opsamling på cafémøde vedr. handicap- og psykiatripolitik Opsamling på cafémøde vedr. handicap- og psykiatripolitik I dette notat gives en opsamling på cafémøde den 9. oktober 2018 om Frederikssund Kommunes kommende handicap- og psykiatripolitik. Med udgangspunkt

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Handicappolitik. Lige muligheder for alle

Handicappolitik. Lige muligheder for alle Handicappolitik Lige muligheder for alle Forord Dette er den 3. udgave af Frederikshavn Kommunes Handicappolitik siden kommunesammenlægningen i 2007. Handicappolitikken er blevet til i en fælles indsats,

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Udarbejdelse Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Januar 2016 Social og Handicap, Ældre og Handicap, Samstyrken, Lunden og Socialpsykiatrien Godkendelse 19 april 2016 Udvalget

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv

Det gode og aktive hverdagsliv Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap Godkendt af Byrådet xx 2013 Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp Politik for borgere med særlige behov Social inklusion og hjælp til selvhjælp 2 Politik for borgere med særlige behov Forord Borgere med særlige behov er borgere som alle andre borgere. De har bare brug

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra:

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Side 1 af 11 Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Frederikssund kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen pr. 1. maj, jfr. Vejledningen

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

Introduktion til kvalitetsstandarder

Introduktion til kvalitetsstandarder Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder på det specialiserede socialområde for voksne Introduktion til kvalitetsstandarder Godkendt af Socialudvalget 2. december 2014 Introduktion

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

STRATEGI Det specialiserede socialområde - den borgerrettede indsats. Vi løfter i flok i Horsens Kommune

STRATEGI Det specialiserede socialområde - den borgerrettede indsats. Vi løfter i flok i Horsens Kommune 1 PROCES Kvalificering med Handicapråd, den 26.april 2018 Kvalificering med ledere, medarbejdere og samarbejdspartnere april/maj 2018 Politisk behandling forår 2018 Hvert driftsområde udarbejder handleplaner,

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

Beskrivelse af Myndighedsfunktionens opgaver ved visitation til tilbud på det specialiserede socialområde

Beskrivelse af Myndighedsfunktionens opgaver ved visitation til tilbud på det specialiserede socialområde Social- og Borgerservice Voksenafdelingen, Handicap og Psykiatri Beskrivelse af Myndighedsfunktionens opgaver ved visitation til tilbud på det specialiserede socialområde for voksne September 2012 INDHOLD

Læs mere

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser Københavns Kommunes pårørendepolitik Området for borgere med sindslidelser HØRINGSUDGAVE AF 12. MARTS 2008 2 Indhold 1. Indledning 3 Indflydelse 3 Politikkens rammer 4 2. Det socialpsykiatriske perspektiv

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indledning. Socialministeriets krav om udarbejdelse af kvalitetsstandard for botilbud egnet til ophold er hjemlet i 139 i lov

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Dagtilbuddet på Sødisbakke har i denne form eksisteret i årtier og er i høj grad bygget op omkring

Dagtilbuddet på Sødisbakke har i denne form eksisteret i årtier og er i høj grad bygget op omkring Notat Fremtidens dagtilbud på Sødisbakke Mission Der har gennem de seneste år været stor politisk og samfundsmæssig bevågenhed omkring beskæftigelsesindsatsen i Danmark herunder også den indsats, der ydes

Læs mere

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Kultur og Fritid

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Kultur og Fritid Varde Kommune Åben Tillægsdagsorden til Udvalget for Kultur og Fritid Mødedato: Tirsdag den 21. april 2015 Mødetidspunkt: 13:00 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Dronningeværelset - det gamle

Læs mere

Ydelseskatalog. Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen. Center for Specialundervisning

Ydelseskatalog. Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen. Center for Specialundervisning Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen Center for Specialundervisning Aktivitets- og Samværstilbuddet Regnbuen Nødebovej 38, 3490 Fredensborg Lov om Social Service 104, Lov om Social Service 86 stk 2

Læs mere

Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse.

Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse. Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse. Lovgrundlag: Ydelser inden for b e s k y t t e t 103 i Lov om Social Service (LSS). Ydelser i relation til beskyttet beskæftigelse kan omfatte: Beskæftigelse

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

Vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 1. februar 2010. Frederiksberg Kommunes udsattepolitik

Vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 1. februar 2010. Frederiksberg Kommunes udsattepolitik Vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 1. februar 2010 Frederiksberg Kommunes udsattepolitik Forord Frederiksberg Kommunes udsattepolitik har som overordnet mål at sikre, at socialt udsatte medborgere får

Læs mere

Til de politiske udvalg i Skanderborg Kommune.

Til de politiske udvalg i Skanderborg Kommune. Jacob Gewitz og Jens Sønderskov fik ved sidste møde i handicaprådet til opgave at se på følgende punkter i den eksisterende handicappolitik: Bolig efter behov Uddannelse og undervisning Arbejdsliv Efter

Læs mere

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 108 og lignende boformer (Støtte i boformer efter Almenboliglovens 115) Lovgrundlag

Læs mere

Recovery Ikast- Brande Kommune

Recovery Ikast- Brande Kommune Recovery Ikast- Brande Kommune Individuelle forløb og gruppeforløb i Socialpsykiatrien I dette hæfte vil man kunne læse om de individuelle forløb og gruppeforløb, der vil kunne tilbydes i socialpsykiatrien

Læs mere

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018

BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV Den 29. august 2018 BORGERMØDE POLITIK FOR BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV 2018 Den 29. august 2018 PROGRAM Præsentation af politikken v/ Socialchef Carsten Wulff Hansen Præsentation af høringsmuligheder Spørgsmål og diskussion

Læs mere

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune 2008-2012 Det hele menneske Handicappolitik Gentofte Kommune Vision Gentofte Kommune ønsker at være en god kommune at bo og leve i for alle borgere, og handicappolitikken skal være det fælles grundlag,

Læs mere

Socialpsykiatrien Assens Kommune

Socialpsykiatrien Assens Kommune Socialpsykiatrien Assens Kommune Om Socialpsykiatrien Hvad er socialpsykiatri? Hvilke kommunale opgaver? Hvem er målgruppen? Hvor kommer de fra? Hvordan gør vi? Hvorfor? Rehabilitering, vækst og udvikling

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

7 Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Aktivitets- og samværstilbud

7 Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Aktivitets- og samværstilbud 7 Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Aktivitets- og samværstilbud Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 8 Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Aktivitets- og samværstilbud Hvordan læser jeg

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik Sammen om det gode liv Sønderborg Kommunes socialpolitik 2017-2020 1 Indhold Sammen om det gode liv...3 Indledning...5 Værdier...7 Sammen er vores mål...7 Værdighed...9 Sociale fællesskaber... 11 Beskæftigelse...13

Læs mere

107 - midlertidige botilbud

107 - midlertidige botilbud Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for 107 - midlertidige botilbud Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Det overordnede formål med et midlertidigt botilbud er at sikre støtte til borgere,

Læs mere

Opsamling på fællesmøde vedr. handicap- og psykiatripolitik

Opsamling på fællesmøde vedr. handicap- og psykiatripolitik Opsamling på fællesmøde vedr. handicap- og psykiatripolitik I dette notat gives en opsamling på fællesmøde den 28. juni 2018 mellem Social- og Sundhedsudvalget, bruger-/pårørenderådene, Handicaprådet og

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet 2015 1 Ydelseskatalog for

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Staben for Børne- og Velfærdsforvaltningen Bilag 3: beskrivelse af nuværende tilbud Kommunalbestyrelsen har besluttet at samle tilbuddene til de

Læs mere

RAMME OG RETNING Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer

RAMME OG RETNING Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer RAMME OG RETNING 2016-2020 Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer Ramme og retning Strategi for borgere med handicap samt borgere med sociale udfordringer 2016-2020 Hvidovre

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 bobudene Godkendt af Byrådet den Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Bobud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Kvalitetsstandard. Indhold. 1. Rammer

Kvalitetsstandard. Indhold. 1. Rammer Kvalitetsstandard Beskyttet beskæftigelse Lov om Social Service 103 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og myndighed på det specialiserede socialområde. Godkendelse Juni

Læs mere

Politik for socialt udsatte borgere

Politik for socialt udsatte borgere Politik for socialt udsatte borgere BOLIG RELATIONER SUNDHED SYGDOM Muligheder for at indgå i samfundet Kommunens politik for socialt udsatte er rettet mod borgere, der lever i samfundets yderkanter, personer,

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2014-2015 FOR KLØVERENGEN

VIRKSOMHEDSPLAN 2014-2015 FOR KLØVERENGEN VIRKSOMHEDSPLAN 2014-2015 FOR KLØVERENGEN 1 Kløverengens virksomhedsplan 2014-2015 Indhold Indledning... 3 Hvad er der sket i 2013... 3 Hvorfor en virksomhedsplan?... 4 Hvad er Kløverengen?... 4 Botilbud...

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN

VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN 1 Kløverengens virksomhedsplan 2012-2013 Indhold Indledning... 3 Hvorfor en virksomhedsplan?... 3 Hvad er Kløverengen?... 4 Hvad er Kløverengens kerneværdier?... 4

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

en by med plads til alle

en by med plads til alle by med plads til alle SocialStrategi 2018 by med plads til alle indhold 4 Et værdigt liv en helstøbt og langsigtet løsning Et selvstændigt liv 6 en sund og fagligt stærk organisation 10 introduktion København

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Plan for det psykosociale område

Plan for det psykosociale område Plan 2020 - for det psykosociale område J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Borgmesteren skriver et forord, når den korte version af Plan 2020 er vedtaget. J. nr. 00.01.00P22 2 Begreber vi anvender Gladsaxe Kommune

Læs mere

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet

Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi Voksne indenfor psykiatriområdet Strategi under Handicappolitikken 1 Indledning Strategi for voksne indenfor psykiatriområdet er Varde Kommunes sigtelinje for det sociale arbejde med borgere indenfor

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik 1 Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Styrket sammenhæng i borgerforløb. Demokrati og medborgerskab. Mere for mindre. Strategisk kompetenceudvikling. sundhed

Styrket sammenhæng i borgerforløb. Demokrati og medborgerskab. Mere for mindre. Strategisk kompetenceudvikling. sundhed Styrket sammenhæng i borgerforløb Demokrati og medborgerskab Mere for mindre Frivillighed Mental sundhed Strategisk kompetenceudvikling Åben dialog Recovery Indsats i lokale miljøer Opkvalificering til

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Psykiatriplan 2012-2014

Psykiatriplan 2012-2014 Psykiatriplan 2012-2014 Indhold Forord 2 Sådan læses psykiatriplanen 2 Vision og mission 2 Værdigrundlag 2 Målgruppe 3 Mål 1: Færre på førtidspension 4 Mål 2: Samarbejde på tværs 4 Mål 3: Opkvalificering

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag Målgruppe Levering af ydelsen

Læs mere