INDHOLD. Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 2 af 112

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLD. Frivilligt Grønt Regnskab 2013 - Holbæk Forsyning A/S Side 2 af 112"

Transkript

1

2 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 2 af 112 INDHOLD Præsentation... 3 Ledelsesberetning Visioner for miljø og klima... 4 Miljøpolitik... 5 Formål... 5 Basisoplysninger... 6 Holbæk Affald A/S Holbæk Spildevand A/S Holbæk Vand A/S Jyderup Varme A/S St. Merløse Varme A/S

3 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 3 af 112 Præsentation Holbæk Forsyning A/S er et holding selskab med seks underliggende selskaber: Holbæk Service A/S, Holbæk Affald A/S, Holbæk Vand A/S, Holbæk Spildevand A/S. Jyderup Varme A/S og St. Merløse Varme A/S. Samlet har Holbæk Forsyning A/S ca. 75 ansatte, inklusiv en samlet administration, som er beliggende på Tåstrup Møllevej 5, 4300 Holbæk. Selskaberne har samme direktør og virksomhederne er selskabsretligt organiseret som det fremgår af figur 1. Holbæk Forsyning A/S Holbæk Affald A/S St. Merløse Varme A/S Jyderup Varme A/S Holbæk Service A/S Holbæk Spildevand A/S Holbæk Vand A/S Figur 1 Ledelsesberetning Det lykkedes i 2013 for selskaberne under Holbæk Forsyning A/S at nedsætte den samlede CO 2 belastning fra virksomhederne med 256 tons CO 2 i forhold til Selskabernes samlede udledning af CO 2 i 2013 var 9863 tons CO 2. Den største CO 2 reduktion står St. Merløse Varme A/S for med hele 615 tons mindre udledning end året før. Det skyldes, at varmeværket er nyt og har fået en akkumuleringstank, der har fjernet behovet for at bruge oliekedel. St. Merløse Varme A/S fyrer stort set kun med halm, der er et CO 2 -neutralt brændsel. Det eneste selskab, der har øget sin CO 2 udledning er Jyderup Varme A/S. Det skyldes en forøget elproduktion som følge af gunstige markedsbetingelser for salg af elektricitet. Der ses en generel stigning i analysetallene på stofudledning fra Svinninge renseanlæg. Anlægget er skal derfor udtaget til at få gennemgået alle processer, for at finde en forklaring på stigningen og bestemme korrigerende handlinger. Alle selskaber under Holbæk Forsyning A/S blev i slutningen af 2013 certificeret efter ISO 9001 standarden for kvalitetsledelse. Vandselskabet Holbæk Vand A/S blev tillige certificeret efter fødevaresikkerhedsstandarden ISO Certificeringerne sikrer procedurer og opfølgning på alle centrale processer, herunder miljøkritiske processer. I forlængelse af arbejdet i 2013 blev det besluttet at Holbæk Forsyning A/S også skal certificeres efter miljøledelsesstandarden ISO Dette arbejde forventes at blive sat i gang i På affaldsområdet er der konstateret faldende affaldsmængder generelt, hvilket er forventeligt da affaldsmængderne er konjunkturbestemte, men kan også være et udtryk for en samfundstendens i retning af øget direkte genbrug og fokus på at undgå f.eks. madspild. På fordelingen af mængderne mellem rest og bioaffald er der en tendens til, at der er sket en adfærdsændring i sorteringen. Der vil derfor i 2014 være en større fokus på denne udvikling.

4 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 4 af 112 Spildevandsområdet er i færd med en anlægsfornyelse og i 2013 blev et nyt renseanlæg i Tysinge taget i brug. Det nye anlæg har kapacitet til at rense større mængder spildevand, og giver mulighed for at lukke et antal mindre, ineffektive anlæg. Det har ikke givet miljøgevinst i 2013, da anlægget først stod færdigt i slutningen af året, og der henstår nedlæggelse af anlæg og ledningsomlægning. Det lykkedes i 2013 at få løst et årelangt problem med et for højt niveau af ammonium ab werk på begge Holbæk Vand A/S vandværker. Løsningen, hvor der blandt andet bliver tilsat sporstoffer, blev udviklet i samarbejde med Krüger A/S og DTU, som vil søge at få patenteret metoden, da problemet med ammonium er udbredt i resten af landet. Allerede ved testmålinger i slutningen af 2013 holdt værket sig indenfor de tilladte grænseværdier og det er efterfølgende bekræftet ved officielle målinger i Visioner for miljø og klima Miljø er en del af Holbæk Forsyning A/S vision og det er en virksomhedsambition, at det fremadrettede fokus på miljø, især skal tage sigte på at reducere ressourceforbruget. Konkret vil det betyde at Holbæk Forsyning A/S, udover at fokusere på hvordan opgaver løses bedst og billigst, også skal sikre at det sker med mindst muligt energi- og ressourceforbrug. Den overordnede visionssætning på området er meget mere miljø og klima, og udgangspunktet er en forretningsmæssig etisk adfærd, hvor der udvises respekt for sundhed, miljø og klima. Det betyder at selskaberne skal iagttage en række grundprincipper, der skal sikre at de løbende lever op til visionen. Grundprincipper: at selskaberne hvert år udarbejder en status- og resultatopgørelse for alle planlagte indsatområder inden for miljø og klima. Og bruger målingerne til at iværksætte løsninger, der kan nedbringe energi og ressourceforbruget. at der arbejdes løbende med at optimere processerne i driften, så kemikalie- og energiforbrug minimeres, og derved blandt andet nedsætte selskabernes CO 2 belastninger. at der af hensyn til arbejdsmiljøudviklingen sker en kortlægning af arbejdsfunktioner og steder. Kortlægningen skal synliggøre hvor der kan opstå risiko for arbejdsulykker eller nærved-ulykker. Formålet er, at forebygge arbejdsulykker og uhensigtsmæssige arbejdsrutiner. at der ved renoveringer, opførelser af nye anlæg og bygninger altid vil blive regnet på afledte miljøgevinster, hvor det er relevant. Og at der ved alle nye anlæg er fokus på at opnå en samlet reduktion af energi- og ressourceforbrug.

5 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 5 af 112 Miljøpolitik Holbæk Forsyning A/S forventer først at have en endelig miljøpolitik og faktiske miljømål klar i forbindelse med indførelse af DS/ISO , som forventes påbegyndt i Miljøpolitikken vil indeholde interne mål for miljø- og energioptimeringer gældende for alle forsyningsselskaber under Holbæk Forsyning A/S. Formål Holbæk Forsyning A/S har valgt at udarbejde et frivilligt grønt regnskab for at orientere ejere, kunder, samarbejdspartnere og andre interessenter om selskabets miljøpåvirkninger og miljøindsatser. Det grønne regnskab rummer en overordnet redegørelse for de væsentligste ind-og udgående stoffer i de enkelte selskabers processer. Herudover afrapporteres de vigtigste ressource- og miljøindsatser. De indgående stoffer omfatter forbrug af råvarer, energi, vand, hjælpestoffer. De udgående stoffer omhandler art og mængder af stoffer der forlader processerne i form af produkter, emissioner og affald. Der er tale om et frivilligt grønt regnskab, hvilket vil sige at Holbæk Forsyning A/S ikke indberetter miljødata i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse om visse listevirksomheders pligt til at udarbejde grønt regnskab (BEK nr af 14. december 2006). Ingen af selskaberne under Holbæk Forsyning A/S er i dag omfattet af denne bekendtgørelse. Det grønne regnskab bliver offentliggjort på Holbæk Forsyning A/S hjemmeside og er en del af Holbæk Forsyning A/S strategi indenfor klima og miljø.

6 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 6 af 112 Basisoplysninger Organisationen Holbæk Forsyning A/S er opdelt i syv aktieselskaber - ejet 100 % af Holbæk Kommune - med Holbæk Forsyning Holding A/S som moderselskab. Der er sammensat tre bestyrelser, der varetager hver deres selskaber. Bestyrelsesmedlemmer udpeget af generalforsamlingen indgår i alle bestyrelser. Navn: Holbæk Forsyning A/S Adm. adresse: Tåstrup Møllevej Holbæk Telefon: kundeservice@holfor.dk Web adresse: Selskabets ejer: Tilsynsmyndighed: Bestyrelsesmedlemmer udpeget af generalforsamlingen: Holbæk Kommune Holbæk Kommune Klima og Miljø Telefon: teknikogmiljoe@holb.dk Bestyrelsesformand- John Harpøth Kontakt: har@holb.dk Næstformand- Steen Klink Medlem- Mogens Jensen Medlem- Christian Ahlefeldt-Laurvig Bestyrelsesmedlemmer valgt af medarbejderne: (Holbæk Forsyning Holding A/S og Holbæk Service A/S) Medlem Søren Jensen Medarbejderrepræsentant- Anni Pinnerup Axelsen Medarbejderrepræsentant- Mette Hauge Jørgensen Medarbejderrepræsentant Leif Ordrup Pedersen Bestyrelsesmedlemmer valgt af kunderne: (Holbæk Vand A/S og Holbæk Spildevand A/S) Kunderepræsentant- Ernst Ekegren Kunderepræsentant- Johnny Gybel Tegningsberettiget i samtlige selskaber: Bestyrelsesformand- John Harpøth Adm. direktør Susan Münster eller bestyrelsesformanden og et bestyrelsesmedlem i forening eller bestyrelsens næstformand og direktøren i forening. Certificeret DS/ISO : 2013 Certificeret DS/ISO 9 001:2013

7 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 7 af 112 Affald A/S Kunder som benytter genbrugspladserne i Holbæk kommune er generelt gode til at sortere affaldet. Udgiver: Holbæk Affald A/S Tåstrup Møllevej Holbæk kundeservice@holfor.dk Udgivelse: Maj 2014 Titel: Formål: Godkendelse: Frivilligt Grønt Regnskab for Holbæk Affald A/S. Nærværende grønne regnskab er udarbejdet for perioden og offentliggøres både internt og eksternt via hjemmesiden. Bestyrelsen for Holbæk Affald A/S godkendte nærværende grønne regnskab den 5. maj Regnskabet er en præsentation af aktiver og væsentlige miljødata i Selskabet Holbæk Affald A/S.

8 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 8 af 112 Indsatsområder Holbæk Affald A/S arbejder hele tiden på at optimere de nuværende affaldsordninger, samtidigt med at der arbejdes ud fra fremtidens visioner og behov: Udarbejdelse af beredskabsplaner. Kompetenceudvikling af driftsmedarbejderne. Kvalitetsledelse DS/ISO 9001 certificering. Ny genbrugsplads i Holbæk. Pladsen er på samme matrikel, men er væsentlig bedre udnyttet. Den tunge kørsel med lastbiler er blevet adskilt fra kunderne, og en del af containerne er nedgravet, så det er blevet nemmere at aflevere affaldet. Optimering af affaldssorteringen på genbrugspladserne.

9 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 9 af 112 Status og resultat på indsatsområderne i Udarbejdelse af beredskabsplan og øvelse blev afholdt i efteråret Der er udarbejdet en kompetenceplan over driftsmedarbejdernes uddannelsesforløb. To driftsmedarbejdere har gennemgået uddannelsesforløbet, og de øvrige medarbejdere skal gennemgå tilsvarende forløb inden for de næste par år. Affald A/S blev den 9. december 2013 certificeret i kvalitetsledelse DS/ISO En af de store indsatser i 2013 var en total renovering af Holbæk genbrugsplads. Pladsen blev renoveret i perioden 1. oktober 2012 og frem til 1. maj Den nye genbrugsplads i Holbæk er blevet mere hensigtsmæssigt indrettet, hvilket giver mulighed for flere kunder på pladsen samtidig. Desuden er det nye genbrugspladsdesign fleksibelt i forhold til at tilføje nye affaldsfraktioner i takt med, at der kommer nye afsætningsmuligheder. Dette kan i sig selv være med til at øge genanvendelsesfrekvensen. Der er sket en optimering af affaldsordningerne ved indførelse af nye sorteringsmuligheder på genbrugspladserne. En stor del træaffald bliver sorteret fra til genanvendelse, hvor det tidligere gik til forbrænding. Flamingo bliver genanvendt til at lave gulve og flytter mængder fra forbrænding til genanvendelse. Det sker i en industriel symbiose med selskabet Galaxe Gulve A/S, der ligger umiddelbart ved siden af Holbæk genbrugsplads. Symbiosen er en kommerciel fordel for Galaxe Gulve A/S, der får en råvare til en meget lav pris, men det er også til fordel for Holbæk Forsyning A/S, fordi flamingoen bliver genanvendt, og der derfor ikke skal betales afgifter for at afbrænde det. Der er blevet indført et nyt og ensartet skiltedesign på alle genbrugspladserne. For at få en afsætningsoptimering er alle fraktioner på genbrugspladserne blevet gennemgået afsætningsmæssigt, og modtageranlæg er blevet skiftet, hvor det giver en økonomisk gevinst. I samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening gav Holbæk Affald A/S sine kunder gode råd om håndtering af det ekstra affald, som fremkom hen over julen. Beregninger på mængder af dagrenovation viser en stigning på 50 % i juledagene. Stigningen viser, at det kan betale sig at informere om aktuelle affaldsproblemer, der f.eks. handler om animalsk fedt omkring juletid.

10 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 10 af 112 Indsatsområder Sorteringsoptimering i boligselskaber. Tre boligselskaber gennemfører i samarbejde med Holbæk Forsyning A/S indsatser for at øge sorteringen af affald inden for boligselskaberne. Indsatserne tager udgangspunkt i de lokale forhold, hvilket betyder, at der bliver valgt forskellige strategier, alt efter hvilke konkrete problemer boligselskabet har. Der vil dog i udgangspunktet være tale om en kombination af bedre indsamlingsudstyr og information i lejlighederne, bedre og mere interessant synlighed i forbindelse med affaldsløsningerne, en reduktion i antallet af affaldsbeholdere opstillet i områderne og en informationsindsats. Holbæk Forsyning A/S har i 2014 sat fokus på symbiosesamarbejde. Der er tale om en industriel symbiose, når én virksomheds restprodukt bliver til en anden virksomheds ressource. På genbrugspladserne indsamler vi mange forskellige restfraktioner, som fx træ, plastik, metal, glas, haveaffald. Allerede i dag har Holbæk Affald A/S symbiosesamarbejde med virksomheder, som kan anvende nogle af disse restfraktioner i deres produktion, og i 2014 bliver der arbejdet på at sætte flere symbioser i gang. Forsøg med indsamling af plast og metal. Forsøget med plast og metal fortsættes i 2014 og giver herved endnu mere stabile data til at belyse potentialerne ved den øgede sortering. Der vil særligt være fokus på at undersøge afsætningsmuligheder i forbindelse med forskellige plasttyper. Forsøg med biospande. Der er udleveret biospande med bionedbrydelige poser til 200 husstande. Biospandene er til indendørs brug, og forsøget skal dels belyse, om forbedret indsamlingsudstyr påvirker mængden af bioaffald, og dels undersøge, om de bionedbrydelige poser fungerer med det øvrige indsamlingsmateriel. Opstart af miljøcertificering DS/ISO Indførelse af nye fraktioner på genbrugspladserne, blandt andet udsortering af forskellige plasttyper.

11 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 11 af 112 Genbrugspladser Aktiviteter Holbæk Affald A/S driver fem genbrugspladser i Holbæk Kommune. Pladserne modtager affald fra private husstande, sommerhuse og fra en del erhvervsvirksomheder. De fem genbrugspladser i Holbæk Kommune har følgende beliggenhed: Orø Genbrugsplads Nørrestængevej, 4300 Orø Holbæk Genbrugsplads Spånnebæk 34, 4300 Holbæk Jernløse Genbrugsplads Virkelyst 19, Nr. Jernløse, 4420 Regstrup Tornved Genbrugsplads Holbækvej 167, 4440 Mørkøv Tølløse Genbrugsplads Industrivej 14 A, 4340 Tølløse Geografisk oversigt over genbrugspladsernes placering Affaldstyper og modtageanlæg Nyttiggørelse Affald til nyttiggørelse sendes til det fælleskommunale affaldsselskab KARA/NOVEREN I/S. Nyttiggørelse er en betegnelse for, at affaldet bruges til produktion af el og fjernvarme ved, at det bliver forbrændt på forbrændingsanlægget. Deponi: Affald til deponi sendes til KARA/NOVEREN I/S affaldsdeponi i Audebo. Deponiaffald er affald, der ikke kan eller må genanvendes, forbrændes eller affald som kræver særbehandling. Deponering af affaldet sker under kontrollerede og miljømæssigt forsvarlige forhold. Farligt affald: Det farlige affald samt elektronikaffald sorteres på genbrugspladserne og afhentes og behandles af Stena Miljø A/S. Genanvendelse: Affald til genanvendelse bliver kørt til flere forskellige modtageanlæg, både i KARA/NOVEREN I/S regi og til tilsvarende private, godkendte modtageanlæg.

12 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 12 af 112 Kundebesøg Der har i 2013 været et gennemsnitligt fald i antallet af kundebesøg på genbrugspladserne. Set i forhold til 2012 svarer det til eller 0,5 % færre biler. Dette skyldes primært, at Holbæk genbrugsplads har været lukket de første fem måneder af 2013 grundet den planlagte renovering. Mens Holbæk genbrugsplads var lukket, kan man desuden antage, at en del af kunderne har fundet ud af, at de har en kortere kørevej til f.eks. Jernløse, og det betyder, at de fortsætter med det ændrede mønster også efter genåbningen af Holbæk genbrugsplads. Genbrugspladsernes besøgstal Holbæk genbrugsplads * Tølløse genbrugsplads Tornved genbrugsplads Jernløse genbrugsplads Orø genbrugsplads *8.700 * * * I alt *skønnet beregning tælleren på Holbæk pladsen har i en periode været ude af drift Samlede besøgstal (antal biler) på genbrugspladserne

13 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 13 af 112 Statistik på besøgstal Genbrugspladser Tendens på ændringer af besøgstal Beregnet for perioden Holbæk genbrugsplads - 56,1 % Tølløse genbrugsplads + 3,3 % Tornved genbrugsplads + 18,7 % Jernløse genbrugsplads + 69,9 % Orø genbrugsplads + 23 % Der er et meget stort fald i besøgstallet til Holbæk genbrugsplads, hvilket naturligvis skyldes, at genbrugspladsen var lukket i en del af perioden. Der er dog også en svag tendens til, at en del kunder, også efter genåbningen af pladsen, har omlagt deres genbrugs-vaner. Det drejer sig formentlig om personer med ca. lige langt til en anden plads, der nu vælger at bruge denne.

14 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 14 af 112 Miljødata Modtagne affaldstyper og mængder på alle genbrugspladserne. På genbrugspladserne modtages følgende fraktioner Måle- punkt Behandling-type Have- og parkaffald/flis kg Genanvendelse Stort brændbart kg Nyttiggørelse Småt brændbart kg Nyttiggørelse -* * Springmadrasser kg Deponering * * Ikke forbrændingsegnet kg Deponering Trykimpr. træ kg Nyttiggørelse Eternit/asbest kg Deponering Stød og rødder kg Genanvendelse * Beton- og teglbrokker kg Genanvendelse Jern og metal kg Genanvendelse Jord kg Genanvendelse Aviser og ugeblade kg Genanvendelse Pap kg Genanvendelse Plastdunke kg Genanvendelse Plastfolie - klart kg Genanvendelse Plastfolie - farvet kg Genanvendelse *- * PVC - hård kg Genanvendelse Store husholdningsapparater kg Genanvendelse Små husholdningsapparater kg Genanvendelse Skærme og monitorer kg Genanvendelse Dæk kg Genanvendelse Iso-Mix glas kg Genanvendelse Vinduesglas med rammer kg Genanvendelse Rent træ kg Genanvendelse * * *

15 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 15 af 112 Gips kg Genanvendelse Glas/Flasker kg Genanvendelse * Olie- og kemikalieaffald kg Specialbehandling Små batterier kg Genanvendelse * Batterier/akkumulatorer kg Genanvendelse Sanitet kg Genanvendelse * * * Klinisk risikoaffald kg Genanvendelse * * * 352 Flamingo kg Genanvendelse * * * Spildolie kg Genanvendelse * * * Tøj og sko kg Genanvendelse * * * Kviksølvholdige lyskilder kg Genanvendelse Totalt kg *ingen data Fordeling af modtagne mængder på genbrugspladserne Fordelingsnøgle på modtagne mængder på genbrugspladserne, fordelt på % % 100,0 65,0 65,7 67,0 71,0 28,0 27,0 26,9 24,0 Genanvendelse Nyttigørelse Deponering Specialbehandling 10,0 6,0 0,8 6,0 1,0 5,3 0,8 4,3 0, Diagrammet viser procentfordeling af affaldstyper, som er modtaget på genbrugspladserne i perioden

16 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 16 af 112 Affaldstyper og mængder modtaget på genbrugspladserne Modtagne mængder på genbrugspladserne (ton) Genanvendelse Nyttiggørelse Deponi Specialbehandling I alt Stigningen af mængder til genanvendelse skyldes primært indførelsen af fraktionen træ til genbrug, som har flyttet store mængder fra forbrænding til direkte genanvendelse. Det forsatte fald i affald til deponi skyldes stort fokus på fraktioner, bl.a. ved korrekt skiltning og placering af containere. Den samlede affaldsmængde på genbrugspladserne var i 2013 på tons. Det betyder, at affaldsmængden er faldet med ca. 0,1 % set i forhold til Procentfordeling på behandlingen af affald modtaget på genbrugspladserne Modtagne mængder på genbrugspladserne (%) Nationale mål 2014 Genanvendelse 65 % 66 % 67 % 71 % 65 % Nyttiggørelse 28 % 27 % 26,9 % 24 % 29 % Deponering 6 % 6 % 5,3 % 4,3 % 6 % Specialbehandling 1 % 1 % 0,8 % 0,7 %

17 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 17 af 112 Tendensberegning på mængden af affald modtaget på genbrugspladserne Samlede affaldsmængder, som er modtaget på genbrugspladserne i perioden år 2010 år 2011 år 2012 år 2013 kg De samlede affaldsmængder er faldende i perioden, hvilket generelt kan forklares med den økonomiske afmatning i perioden. Mindre forbrug og produktion giver mindre affald. Desuden er der en øget samfundstendens i retning af mere direkte genbrug og handel med ældre, brugte varer. Indgåede energiresurser til drift og vedligeholdelse Samlet energiforbrug for genbrugspladserne Målepunkt Elforbrug kwh Naturgasforbrug m3 * * Rent drikkevand m3 * * *data er ikke registeret. For Orø er energiforbruget ukendt, da udgiften er afholdt af udlejeren. Holbæk pladsen er efter ombygningen overgået til elopvarmning. Derfor ses der et stort fald i gasforbruget i Samlet emissionsudledning fra elforbrug for alle genbrugspladser Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2

18 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 18 af 112 Emissionsudledninger Emissionsudledninger fra naturgasforbrug Målepunkt CO 2 kg * * CO kg * * 3,4 1,4 NO x kg * * 4,2 2,2 UHC kg * * 4,7 0,55 SO 2 kg * * 0,14 0,017 *data er ikke registeret På Holbæk pladsen ses der et stort fald i emissionsudledningerne fra gas i Reference på CO 2 på naturgas: Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2 ). Dokumentation for emissionsberegningen kan ses sidst i dette regnskab. Brændstofforbrug Diesel- og gasforbrug til maskiner og biler Målepunkt Brændstofforbrug biler Liter * * ** m.v **skønnet forbrug. *data er ikke registeret.

19 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 19 af 112 Dagrenovation Aktiviteter Holbæk Affald A/S indsamler husholdningsaffald fra ca private helårsboliger, sommerhuse og ca. 300 erhverv i Holbæk Kommune. Private husstande får afhentet syv affaldstyper: Restaffald, bioaffald, glas, papir, batterier, storskrald samt haveaffald. Erhvervsvirksomheder kan få afhentet restaffald og bioaffald. Restaffaldet bliver leveret til KARA/NOVEREN I/S, hvor affaldet bliver brændt og dermed nyttiggjort til produktion af el og fjernvarme. Bioaffaldet leveres til Biovæksts biogasanlæg i Audebo, hvor det bioforgasses. Mængden af rest- og bioaffaldet fra de private husstande og erhvervsvirksomheder bliver vejet ved afhentningen og tømningen. De enkelte husstande og virksomheder betaler efterfølgende for de kg affald, der er afhentet på deres adresse. Papir bliver leveret til KARA/NOVEREN I/S anlæg i Gadstrup, hvor det bliver eftersorteret, presset og leveret videre til genanvendelse. Glas bliver afleveret til Kroghs Flaskehandel, hvor de hele flasker sorteres fra til genbrug, mens skår sendes til omsmeltning. Alle private husstande får to gange årligt tilbudt afhentning af storskrald og haveaffald.

20 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 20 af 112 Miljødata Indgåede og udgåede energiresurser til processerne Brændstofforbrug til indsamlingsbiler: Brændstofforbrug på indsamling og kørsel af husholdningsaffald Målepunkt Rest og bioaffald Diesel/L Glas, papir og batterier Diesel/L * *Data ikke oplyst Brændstofforbrug på levering af affaldsbeholdere og containere Målepunkt Diesel Liter *3.000 *skønnet Af hensyn til brændstofforbruget og dermed CO 2 udledningen indsamles husholdningsaffaldet med rumopdelte skraldebiler, således at rest- og bioaffaldet indsamles samtidigt, og glas og papir indsamles samtidigt -derved halveres kørslen. Alle skraldebiler som indsamler dagrenovation, er monteret med godkendte EURO-IV motorer. Bortskaffelse af indsamlingsmateriel Udtjente beholdere og containere leveres til genanvendelse Målepunkt PVC - produkter ton * * 2,9 3.0 *data ikke oplyst

21 Kg Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 21 af 112 Indsamlede mængder Dagrenovation og glas og papir samt batterier Målepunkt Restaffald kg Bioaffald kg Papir kg Glas/flasker kg Batterier kg I alt kg Opgørelse af indsamlede dagrenovationsmængder, glas og papir samt batterier viser, at de totale indsamlede mængder i 2013 faldt med ca. 4 %. Isoleret set er den samlede mængde af rest- og bioaffald faldet med kg, svarende til 0,3%. Da fordelingen mellem rest og bioaffald viser en tendens til at der er sket en adfærdsændring i sorteringen, vil der i 2014 være en større fokus på udviklingen. Papir- og glasmængderne i 2013 er faldet med henholdsvis 7,3 % og 30,1 %. Indsamlingsmængder på husholdningsaffald indsamlet af skraldebiler Restaffald Bioaffald Papir Glas/flasker Batterier Affaldstyper

22 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 22 af 112 Affaldsmængder opdelt på husstande Gennemsnitsmængder pr. husstand (kg) Målepunkt Restaffald kg *337 *290 * Bioaffald kg *83 *102 *90 85 Papir kg Glas kg I alt kg *beregningsgrundlaget for antal erhverv er tilrettet i forhold til tidligere grønt regnskab. Rest & Bio De samlede affaldsmængder på rest og bioaffald, som afhentes via dagrenovationsordningen, er fra 2012 til 2013 faldet med 4 kg/pr husstand, inkl. erhverv. Papir Den indsamlede papirmængde er fra 2012 til 2013 faldet med 8 kg/pr hustand. Glas Den indsamlede glasmængde er fra 2012 til 2013 faldet med 13 kg/pr hustand. Samlet set er der indsamlet 25 kg mindre pr husstand i 2013.

23 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 23 af 112 Genanvendelse af indsamlet organisk madaffald (bioaffald) De indsamlede mængder af organisk madaffald (bioaffald) er omsat til følgende stoffer: Målepunkt Kompost kg Organisk stof kg Kvælstof kg Kalium kg Fosfor kg Holbæk Affald A/S sender alle indsamlede mængder af organisk madaffald (bioaffald) direkte til Biovækst i Audebo, som er et behandlingsanlæg, der omdanner det organiske madaffald til gødningskompost og biogas, som efterfølgende bliver til elektricitet og varme. Komposten bliver genbrugt til jordforbedring hos de lokale landmænd. Komposten indeholder nogle vigtige stoffer som fosfor, kvælstof og kalium. Det er stoffer som er nødvendige at tilføre landsbrugsjord, for at få de forventede afgrøder til at udvikle sig optimalt uden tilsætning af kunstgødning. For hver 100 kg organisk madaffald (bioaffald) produceres der elektricitet svarende til 25 kwh svarende til ca. 1 % af et menneskes årlige gennemsnitsforbrug. For hver 100 kg organisk madaffald (bioaffald) produceres der biogas svarende til 100 MJ/ eller 27,78 kwh

24 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 24 af 112 Papirmængder kildesorteret og indsamlet ved husstandene Gennemsnitsmængder pr. husstand Potentialet Indsamlet papir 84 kg 92 kg 97 kg 89 kg 60,9 kg Genanvendt papir 59,7 % 65,3 % 68,9 % 63,1 % 55 % Papirmængder og genanvendelsespotentialet fra private husstande er fastlagt af Miljøstyrelsen, og kravet til en genanvendelsesprocent er på 55 %, jf. Miljøstyrelsens indsamlingspotentiale fra % 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Papirindsamling fra private husstande - beregnet i % udfra MST-potentiale 2003 og kortlægning 2010 for Holbæk Kommune 55% 59,70% 65,30% 68,90% Genanvendt papir 63,10% MST-Potentialet Opgørelse af indsamlingsmængder af papir fra husstande (uden genbrugspladsernes mængder). Opgørelsen viser, hvor mange % af papirforbruget i husstandene der kommer retur til genanvendelse. Kortlægning af papirpotentialet fra private husstande, som er udarbejdet i Giver en klar indikation af de papirmængder, som de enkelte kommuner skal genanvende.

25 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 25 af 112 Totalmængder på glas og papir Samlede papirmængder indsamlet ved husstande og modtaget på genbrugspladserne Papir (kg) Målepunkt Modtaget på genbrugspladser kg Indsamlet hos husstande kg I alt kg I perioden fra 2010 til 2013 har der været et fald på 10,74 % i de samlede papirmængder. Samlede glasmængder indsamlet ved husstande og modtaget på genbrugspladserne Glas (kg) Målepunkt Modtaget på genbrugspladser kg * Indsamlet hos husstande kg I alt kg *data er ikke tilgængelige I perioden fra 2011 til 2013 har der været et fald på 27,31% i de samlede glasmængder papir Glas Faldet i mængden af papir kan tilskrives et øget antal personer, der ikke ønsker reklamer, men også en klar tendens til at fravælge en daglig avis i mange husstande. Faldet i mængden af glasaffald skyldes formentlig i høj grad et øget producentfokus på at billiggøre emballage, hvilket har gjort glasemballage mindre udbredt.

26 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 26 af 112 Indsamlet storskrald og haveaffald Storskrald og haveaffald (kg) Målepunkt Storskrald kg Haveaffald kg I alt kg Gennemsnitsmængder pr tilmeldte husstande kg Behovet for at indsamle storskrald og haveaffald hos de private husstande er faldet støt gennem de sidste fire år. Årsagen kan være, at kunderne benytter sig af den gode service, genbrugspladserne giver ved at holde åben alle ugens dage. Desuden er der en samfundstendens i retning af genanvendelse og overdragelse af brugte ting til nye brugere. Denne direkte genbrugstendens kan også ses i øget trafik på alle de dedikerede markedsplatforme for salg af brugte ting (DBA.dk, Gul og gratis, etc.)

27 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 27 af 112 Dokumentation for emissionsberegningen / 2013 Miljøbelastning fra naturgas - resultater Tidspunkt: :03:40 Inddata Værdi Anlægstype Små kedler, traditionelle Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] 55,2 Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0,026 1,4 NO x 0,04 2,2 UHC 0,01 0,55 SO 2 0,0003 0,017 Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2 ), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

28 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 28 af 112 Holbæk Spildevand A/S Renseproces på Holbæk centralrenseanlæg Virksomhedsoplysninger Udgiver: Holbæk Spildevand A/S Tåstrup Møllevej Holbæk kundeservice@holfor.dk Udgivelse: Maj 2014 Titel: Formål: Godkendelse: Frivilligt grønt regnskab for Holbæk Spildevand A/S. Nærværende grønne regnskab er udarbejdet for perioden og offentliggøres både internt og eksternt via hjemmesiden. Bestyrelsen for Holbæk Spildevand A/S godkendte nærværende grønne regnskab den 5. maj Regnskabet er en præsentation af aktiviteter og væsentlige miljødata i selskabet Holbæk Spildevand A/S.

29 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 29 af 112 Indsatsområder Overordnede indsatser: Initiativer i henhold til struktur - og spildevandsplanen Der er udarbejdet og vedtaget en Spildevandsplan for Holbæk Kommune, som skal sikre en bedre miljøøkonomisk måde at aflede og rense spildevand. For Holbæk Spildevand A/S betyder det, at de små renseanlæg løbende vil blive nedlagt og at belastningskapaciteten på de resterende store anlæg vil blive udbygget og tilpasset til at modtage det spildevand som i dag renses på de små anlæg. Inden udgangen af 2015, skal 12 overløb tilsluttes renseanlæggene og derved begrænse, at spildevand udledes direkte til recipient. Der er i spildevandsplanen afsat 9,5 mio. kr. om året til sanering af de eksisterende ledninger, for at mindske ind-/udsivning. Der foretages årligt en vurdering af de mest kritiske ledninger på baggrund af TV inspektioner for de enkelte områder samt akutte problemer. Spildevandsplanen omfatter en saneringsplan for de mindre og nedslidte rensningsanlæg. Efter 2018 er det planen, at rensningen af spildevandet fra kloakerede områder skal varetages af de 6 blivende anlæg. Den nye renseanlægsstruktur er planlagt for at opnå en bedre og mere tidsvarende rensning af spildevandet og samtidig opnå miljøgevinster og reducerede driftsudgifter. I planperioden gennemføres en række større projekter for at modernisere de bevaringsværdige rensningsanlæg bl.a. udbygning af Tornved - og Tysinge renseanlæg. Efter 2018 er det planen, at der kun vil være følgende seks renseanlæg tilbage: Holbæk, Tornved, Svinninge, Gislinge, Tysinge og Bybjerg Der pågår løbende en fornyelse af kloaksystemet. Fornyelserne indeholder en række separatkloakeringer i en række oplande, som der i dag har fælleskloakerede systemer. Indsatsområder

30 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 30 af 112 Indsatsområder Udarbejdelse af beredskabsplaner og nødplaner Kvalitetsledelse ISO 9001cetificering Kvartalsvise statusopgørelser af miljøforholdene i relation til Holbæk Spildevand A/S aktiviteter. Kvartalsstatus udarbejdes med det formål at forbedre miljøforholdene og fastholde den løbende proces med at reducere vores miljøpåvirkninger. Tysinge renseanlæg udbygges og forventes at være funktionsfærdigt i slutningen af På Holbæk renseanlæg skal der ske en reduktion af ethanolforbruget, projektet forventes gennemført i På Holbæk renseanlæg er der installeret en ny sandvasker som skal adskille sand og organiske stoffer i renseprocessen. Derved minimeres mængden af sand der ellers køres til deponering - forventes i drift i løbet af Ud fra et Idekatalog skal der ske en gennemgang af processerne på renseanlæggene med fokus på at reducere energiforbruget til det nødvendige. Lokalisering af fejlkoblinger på kloaknettet. Formålet er at forhindre, at uvedkommende regnvand afledes via forsyningens kloakledninger og dermed belaster pumper og renseprocesser. Gennemgang af alle pumper med henblik på energioptimeringer, når der fremover skal udskiftes pumper. Ny softwareløsning (DIMS) til optimering og fjernstyring af SRO-systemet. Dette vil effektivisere driften af anlæggende og kan på sigt føre til markante besparelser på el- og kemikalieforbruget. På Svinninge renseanlæg skal der ske en reducering af melasseforbruget projektet forventes klar til drift i Q I 2013 installeres overvågning af overløbet ved Holbæk havn. Den skal varsle Holbæk Kommune hvis der sker overløb udrenset spildevand direkte ud fjorden. Holbæk Spildevand A/S har indledt et samarbejde med Holbæk Kommune om at udarbejde en klimatilpasningsplan. Handlingsplanen forventes vedtaget af Holbæk Byråd i slutningen af Holbæk Spildevand A/S indgår i Miljøstyrelsens projekt LaGas. Projektet har det formål at begrænse produktionen af lattergas (NO2) i forbindelse med spildevandshåndtering. Holbæk Spildevand A/S deltager som testlokalitet og medfinansierer projektet. Forsøg med pumpning af perkolat fra KARA/NOVEREN direkte til spildevandsledningen i Hagested. Hvis forsøget viser sig at være uden lugtgener, lægger KARA/NOVEREN en ledning fra Audebo pladsen og tilkobler den til spildevandsledningen i Hagested, som er tilkoblet Holbæk renseanlæg. Herved undgås det store antal lastbilstransporter til renseanlægget i Holbæk.

31 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 31 af 112 Status og resultat på indsatsområderne i Udarbejdelse af beredskabsplan og øvelse er udført i 2013, nødplaner er under udarbejdelse. Spildevand A/S blev den 9. december 2013 certificeret til kvalitetsledelse ISO Kvartalsvise statusopgørelser af miljøforholdene på spildevandsområdet er sat i drift. Formålet er at forbedre miljøforholdene og sikre at vi hele tiden lever op til vores miljøgodkendelser. Tysinge renseanlæg udbygning er færdig og sat i funktion. Afskæring og nedlæggelse af Algestrup og Maglesø renseanlæg gør, at deres spildevand nu ledes til Tysinge renseanlæg. Der forventes at der i forbindelse med ibrugtagningen af det nye anlæg vil ske en større energibesparelse i procesbeluftningen. Brugen af ethanol til udfældning af kvælstof er faldet i 2013 i forhold til 2012 som følge af indsatsen. Ny sandvasker er etableret med rensning af sand. Der er søgt tilladelse til at bruge det rensede sand som indbygningsmateriale i forbindelse med kloakprojekter. Hvis tilladelse opnås, vil det give en deponiog kørselsbesparelse, fordi sandet ikke skal transporteres til deponi. Processer på samtlige renseanlæg er blevet gennemgået og der er klargjort en række optimeringer og indsatser. Disse har dog ikke haft effekt i 2013, da de er afhængige af styresystemet DIMS, for at få effekt. Etableringsprojektet for digital integreret monitorering og styring (DIMS) blev i 2013 udvidet til at omfatte samtlige blivende renseanlæg. Derfor er implementeringen af det nye, samlede system blevet udsat og forventes først i drift i første kvartal af Når DIMS-systemet er implementeret vil det kunne styre en række optimeringer på anlæggenes processer og energiforbrug, der allerede er identificeret. Der er sket en anseelig reduktion af det samlede forbrug af sukkerstof (melasse) til renseprocesser. Reduktionen er en følge af en målrettet indsats for at optimere kvælstofrensningen på renseanlæggene. Der er opsat overvågningsudstyr af overløbet til Holbæk Havn. Der udarbejdes løbende rapporter til myndigheden. Mulighed for direkte dataoverførsel bliver etableret i forbindelse med implementeringen af DIMS. Holbæk Spildevand A/S deltager fortsat i et internationalt forskningsprojekt om lattergasudledning og - måling på renseanlægget og nærliggende område. Projektet forventes at blive afsluttet i Projektforslag og tilbud til KARA/NOVEREN I/S om mulighed for direkte pumpning til. spildevandsledningen i Hagested. Hvis KARA/NOVEREN I/S finder forslaget attraktivt, vil det nedbringe kørslen af perkolat og desuden kunne give en bedre kapacitetsudnyttelse fordi behandlingen kan ske om natten og på andre tidspunkter med lav belastning. Holbæk Spildevand A/S har i samarbejde med Holbæk Kommune udarbejdet en klimatilpasningsplan og en handlingsplan som blev vedtaget af Holbæk Byråd i slutningen af 2013.

32 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 32 af 112 Indsatsområder Opstart til Miljøcertificering DS/ISO Det skal i 2014 besluttes, om de 5 udslidte gasmotor til el produktion på Holbæk Renseanlæg, skal udskiftes for at få en større energiproduktion eller om biogas skal sælges til distribution på naturgasnettet. LA Gasprojekt: Der vil blive afprøvet forskelligt måleudstyr og evt. iværksat forsøg med lattergasreducerende tiltag. Yderligere nedlæggelser af mindre renseanlæg jf. strukturplanen. Udrulning af Fjernstyrings- og optimeringssystemet DIMS til samtlige resterende renseanlæg. Gennemgang af el- og brændstofforbrug på alle renseanlæg. Holbæk Spildevand A/S skal i 2014 sætte fokus på symbiosesamarbejde. En industriel symbiose er, når én virksomheds restprodukt bliver til en anden virksomheds ressource. På spildevandsområdet er der mange restfraktioner, som i dag bortskaffes, selvom de måske kunne anvendes i en anden virksomheds produktion. Det kunne fx være sand, grus, slam eller overskudsvarme. Omvendt er der nogle af de råvarer, som indkøbes til renseprocesser, som bliver bortskaffet som restprodukter i andre typer produktion. Holbæk Spildevand A/S er allerede i dialog med virksomheder omkring samarbejde og vil i 2014 arbejde på at sætte konkrete samarbejder i gang.

33 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 33 af 112 Aktiviteter Holbæk Spildevand A/S modtager og renser spildevand fra ca forbrugssteder i Holbæk Kommune, som er tilsluttet den offentlige kloak. Bybjerg Renseanlæg Møllebakkevej 47, Orø 4300 Holbæk Gislinge Renseanlæg Hagestedvej 27 B 4532 Gislinge Holbæk Renseanlæg Parallelvej Holbæk Svinninge Renseanlæg Nordvestvej Svinninge Tornved Renseanlæg Enghaven 7B 4450 Jyder up Geografisk oversigtsplan over de 6 blivende renseanlæg Tysinge Renseanlæg Mosevej Tølløse Behandlingsanlæg: Holbæk Spildevand A/S hovedaktiviteter omfatter planlægning, projektering, anlæg, drift og vedligeholdelse. Aktiviteterne har været ordelt på 19 renseanlæg hvoraf 4 af anlæggene blev afskåret og nedlagt i 2013 det drejer sig om Algestrup, Maglesø, Igelsø og Audebo renseanlæg. Ud af de resterende 15 renseanlæg er 2 af dem trix-anlæg. Et trix-anlæg er en bundfældningstank og rensningen er udelukkende mekanisk (M). Slam fra tankene køres til et af de større renseanlæg. Spildevand A/S har foruden renseanlæg 144 bassiner, 434 pumpestationer, hovedbrønde og 77 overløbsbygværk (fra spildevand og fælles) Der er ca. 990 km hovedledninger som er fordelt på følgende ledningstyper: Spildevand (hovedledninger) 506 km Regnvand (hovedledninger) 379 km Fælles (hovedledninger) 105 km

34 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 34 af 112 PE - Kapacitet og belastning på de seks største anlæg Anlæg Kapacitet - PE Belastning PE Dimensioneret Holbæk Tysinge * Tornved Svinninge Gislinge Bybjerg *Efter udbygning af Tysinge renseanlæg Efter 2018 er det i henhold til strukturplanen, hensigten, at rensningen af spildevand fra kloakerede områder kun skal varetages af de seks store renseanlæg som kan ses i skemaet ovenfor. Maglesø og Algestrup renseanlæg er blevet nedlagt i 2013 og afskåret til Tysinge renseanlæg. Igelsø renseanlæg er blevet nedlagt i 2013 og afskåret til Regstrup renseanlæg. Audebo renseanlæg er blevet nedlagt i 2013 og afskåret til Holbæk renseanlæg. Belastningen på Tornved renseanlæg er siden 2010 faldet. Det skyldes delvis, at Jyderup slagteri er blevet lukket. Slagterier tilfører normalt en væsentlig del af belastningen til et renseanlæg. Desuden kan forskellen i belastningen spildevand skyldes regionale forskelle i nedbør.

35 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 35 af 112 Rensetype og recipient Anlæg Type Recipient Holbæk Tysinge Tornved Svinninge Gislinge Bybjerg Mekanisk/biologisk renseanlæg med nitrifikation og denitrifikation samt kemisk fældning af fosfor, efterfitrering. Mekanisk/biologisk renseanlæg med nitrifikation og denitrifikation samt kemisk fældning af fosfor Mekanisk/biologisk renseanlæg med nitrifikation og denitrifikation samt kemisk fældning af fosfor Mekanisk/biologisk renseanlæg med nitrifikation og denitrifikation samt kemisk fældning af fosfor Mekanisk/biologisk renseanlæg med nitrifikation og denitrifikation samt kemisk fældning af fosfor Mekanisk/biologisk renseanlæg med nitrifikation og denitrifikation samt kemisk fældning af fosfor Holbæk Fjord - Isefjord Åmose å Tissø - Storebælt Lammefjord - Isefjord Isefjord Fotoet er taget på Orø og viser en kyststrækning / recipient Isefjord.

36 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 36 af 112 Holbæk renseanlæg Miljødata Indgåede energiresurser til processerne Samlet energiforbrug på Holbæk renseanlæg Målepunkt EL- forbrug kwh Naturgas - forbrug m Egen produktion af Gas m Rent drikkevand m Procesvand m I 2013 er anlæggets rådnetank blevet tilført varme fra egen gasproduktion. Forbruget på købt naturgas i 2013 er derfor faldet med 99,4 %. Mindre forbrug af drikkevand kan henføres til, at der til slamafvanding benyttes procesvand i højre grad end tidligere. Indgående hjælpestoffer til processerne: Indgået hjælpestoffer på Holbæk renseanlæg Målepunkt Ethanol m 3 34,00 119,36 197,85 159,41 Kemikalie- Pix ton 278,00 Kemikalie- Pix 113 ton 315,94 347,45 329,74 Kemikalie - Zetag 7504 ton 12,00 6,90 8,88 ** Kemikalie - Zetag 7878fs40 ton 6,00 Zetag 9068 ton 5,60 5,50 Zetag 7557 ton 19,80 Zetag 9048FS ton 6,38 Saltsyre Liter *150 *Skønnet **Kemikalie - Zetag 7504 benyttes ikke mere i processen på Holbæk renseanlæg.

37 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 37 af 112 Indgået stoffer til drifts-og vedligehold Indgået stoffer til drift-og vedligeholdelse på Holbæk renseanlæg Målepunkt 2013 Smøremidler kg 10 Klor Liter Olieprodukter Liter Kemgard Liter Rupto Liter 274 Saltsyre Liter 150 Mængderne har ikke i de tidligere år været registeret

38 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 38 af 112 Udgået energiproduktion til videre salg Energiproduktion på Holbæk renseanlæg Målepunkt EL-produktion kwh Egen forbrug af gas i kedel har givet en reduktion af El produktion svarende til 32,8 %. Udgående emissioner fra processerne Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Emissioner fra gasforbruget. Emissioner udledt fra naturgasforbruget på Holbæk renseanlæg Målepunkt CO 2 - udledning kg ,8 CO kg ,27 NO x - kvælstofilter kg ,26 UHC kg ,98 SO 2 - svovldioxid kg 0,14 0,12 0,074 0,00046 Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Dokumentation for beregningsmetoden findes sidst i regnskabet. Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget på Holbæk renseanlæg Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra Saes/NVE s oplyste nøgletal svarende til Kwh = 0,547 kg/co 2 Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der bl.a. CO 2, SO 2 og NO 2 til atmosfæren.

39 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 39 af 112 Udgående affaldsprodukter fra processerne Affaldsprodukter fra Holbæk renseanlæg Målepunkt Slam udledt til landbrugsjord ton Mangler Slambede ton * * Ristestof til deponi ton 26,04 48,38 23,20 *13,40 Sand fra renseanlægget ton 78,12 201,34 203,09 320,74 Affald til nyttiggørelse (bortkørt af entreprenør fra driftsopgaver) Afhentet affald til genanvendelse (Jern) Jord til deponi (bortkørt af entreprenør fra driftsopgaver) ton 56,8 ton 22 ton 100 *I 2013 har anlægget fået bortskaffet ristestof sammen med dagrenovation og derfor er der ikke en specifik vægtangivelse på ristestoffet alene derfor er tale om et skønnet tal. Hedeland Danmark modtager slammet fra renseanlægget og står efterfølgende for behandlinger og udlæg på landbrugsjord

40 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 40 af 112 Kvalitetskrav og analyseresultater Stofudledning fra Holbæk renseanlæg Kvalitetskrav PH Ingen krav 8,08 8,08 8,10 8,32 Ilt 67,50 64,40 61,25 62,61 P - totalt (fosfor) 1,0 mg/l 0,48 0,53 0,55 0,67 N total (kvælstof) 4 mg/l 2,77 2,75 3,07 2,94 BOD 15 mg/l 1,90 3,20 2,80 2,50 COD - (kemiske iltforbrugende stoffer) 75 mg/l 27,50 30,40 34,00 33,10 SS 30 mg/l 2,80 4,30 5,70 6,40 Holbæk Spildevand A/S kan med tilfredshed konstatere, at alle krav til udledning af renset spildevand på Holbæk renseanlæg er overholdt

41 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 41 af 112 Kvalitetskrav og analyseresultater på tungmetaller Analyser fra spildevandsslammet på Holbæk renseanlæg Målepunkt Kvalitetskrav maksimum 2013 Bly mg/kg TS ,30 Cadmium mg/kg TS 0,8 0,97 Chrom mg/kg TS ,70 Kobber mg/kg TS ,00 Nikkel mg/kg TS 30 25,00 Zink mg/kg TS ,00 Kviksølv mg/kg TS 0,8 1,70 Bly (beregnet) mg/kg total P ,00 Cadmium (beregnet) mg/kg total P ,70 Nikkel (beregnet) mg/kg total P ,00 Kviksølv (beregnet) mg/kg total P ,70 Kvalitetskrav Genanvendelse af slam på landbrugsjord er underlagt slambekendtgørelsen som omfatter anvendelse af affald til jordbrugsformål. I bekendtgørelsen er fastlagt grænseværdier for en række tungmetaller og grænseværdier for de organiske, miljøfremmede stoffer I ovenstående tabel skal grænseværdier for tungmetaller for udspredning af slam på landbrugsjord være overholdt enten som ST (tørstof) eller total P. Grænseværdierne er opgjort som koncentrationen målt i forhold til indhold af hhv. tørstof og af total fosfor. Som affaldsproducent kan der vælges enten at overholde de tørstofrelaterede (TS) eller de fosforrelaterede (P) grænseværdier. Der er løbende fokus på udledning af tungmetaller. Analyserne udføres i henholdt til slambekendtgørelsen

42 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 42 af 112 Rensekapacitet på Holbæk renseanlæg Rensekapacitet for Holbæk renseanlæg Målepunkt Behandlet spildevandsmængde (indløb) Overløb spildevand udledt direkte m 3 * * * * m Godkendt kapacitet - PE PE Dimensioneret kapacitet - PE PE Belastning PE PE Nedbør mm Modtaget perkolat Målepunkt Modtaget og behandlet perkolat fra affaldsselskabet KARA/NOVEREN m *der kan være en lille fejlmarken i data som opsamles af flowmålerne data er derfor retningsgivende. Der var i 2013 en større mængde som er blevet udledt direkte fra overløb svarende til ca m 3. Denne direkte udledning kan henføres til orkanen Bodil, hvor der kom store mængder regnvand svarende til en 100 års regn. Renseprocessen blev mens orkanen stod på, lukket ned og der ved blev regnvandet udledt direkte.

43 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 43 af 112 Tysinge renseanlæg Indgået energiresurser til processerne Samlet energiforbrug på Tysinge renseanlæg Målepunkt EL- forbrug kwh Rent drikkevand m Der har under byggeprocessen af Tysinge renseanlæg, ikke været foretaget slamafvanding derfor et mindre forbrug af rent drikkevand. Indgående hjælpestoffer til processerne: Indgået hjælpestoffer på Tysinge renseanlæg Målepunkt Kemikalie - Pix 113 ton 83,59 84,51 122,76 71 Indgået stoffer til drift-og vedligeholdelse Tysinge renseanlæg Målepunkt 2013 Smøremidler kg *6 Div rengøringsmidler Liter *5 Olieprodukter Liter *80 *Skønnet Udgående emissioner fra processerne: Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget på Tysinge renseanlæg Målepunkt CO 2 kg Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra Saes/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2

44 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 44 af 112 Udgående affaldsprodukter fra processerne Affaldsprodukter fra Tysinge renseanlæg Slam udledt til landbrugsjord Målepunkt ton 335, Slambede ton 227,6 143,4 149,24 209,36 Ristestof til deponi ton 7,10 7,30 6,10 4,50 Kvalitetskrav og analyseresultater Stofudledning fra Tysinge renseanlæg Kvalitetskrav PH 6,5-8,8 * * 7,41 7,25 Ilt 60 % * * 71,92 62,48 P - totalt (fosfor) 0,30 mg/l 0,26 0,22 0,19 0,55 N total (kvælstof) 8 mg/l 7,03 5,87 7,30 6,96 BOD 10 mg/l 4,2 2,5 1,95 2,90 COD - (kemiske iltforbrugende stoffer) 75 mg/l 24,7 21,9 23,60 24,90 SS 30 mg/l * * 4,60 7,80 *data mangler Ovenstående prøvetagninger viser en overholdelse af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 900 af 17.august 2011 om kvalitetskrav til målinger udført af akkrediteret laboratorier certificeret personer m.v.

45 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 45 af 112 Kvalitetskrav og analyseresultater på tungmetaller Analyser fra spildevandsslammet på Målepunkt Tysinge renseanlæg Kvalitetskrav maksimum 2013 Bly mg/kg TS ,00 Cadmium mg/kg TS 0,8 0,58 Chrom mg/kg TS ,00 Kobber mg/kg TS ,00 Nikkel mg/kg TS 30 23,00 Zink mg/kg TS ,00 Kviksølv mg/kg TS 0,8 0,60 Bly (beregnet) mg/kg total P ,00 Cadmium (beregnet) mg/kg total P ,00 Nikkel (beregnet) mg/kg total P ,00 Kviksølv (beregnet) mg/kg total P ,00 Kvalitetskrav Grænseværdierne er opgjort som koncentrationen målt i forhold til indhold af tørstof og hhv. af total fosfor. Som affaldsproducent kan der vælges enten at overholde de tørstofrelaterede (TS) eller de fosforrelaterede (P) grænseværdier.

46 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 46 af 112 Rensekapacitet på Tysinge renseanlæg Rensekapacitet for på Tysinge renseanlæg Målepunkt Flow (udløb) m Godkendt kapacitet - PE PE * Dimensioneret kapacitet - PE PE * Belastning PE PE Nedbør mm *I forbindelse med renovering og godkendelse af anlægget er Godkendt kapacitet PE blevet forhøjet. Fald i flowmængden i 2013 kan henføres til etablering af regnvandsbassin og separat kloakering i oplandet.

47 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 47 af 112 Tornved renseanlæg Indgået energiresurser til processerne Samlet energiforbrug på Tornved renseanlæg Målepunkt EL- forbrug kwh Rent drikkevand m3 120 * * 61 *data mangler Indgående hjælpestoffer til processerne: Indgået hjælpestoffer på Tornved renseanlæg Kemikalie - Pix 118 Målepunkt ton Ikke relevant Ikke relevant 52,3 29 Kemikalie - Pax 15 ton 10,20 9,80 14,00 0 Indgået stoffer til drift-og vedligeholdelse Tornved renseanlæg Målepunkt 2013 Smøremidler kg *10 Div rengøringsmidler Liter *5 Olieprodukter Liter *100 *skønnet Udgående emissioner fra processerne: Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der CO 2 til atmosfæren. Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget på Tornved renseanlæg Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2

48 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 48 af 112 Udgående affaldsprodukter fra processerne Affaldsprodukter fra Tornved renseanlæg Målepunkt Slambede ton Slamproduktion ton 218,00 206,50 248,20 197,00 Ristestof til deponi ton 13,60 13,40 17,00 16,00 Sand fra renseanlægget ton 30,60 28,70 36,72 *37,00 *Skønnet Kvalitetskrav og analyseresultater Stofudledning Tornved renseanlæg Kvalitetskrav PH 6,5-8,5 * * 7,80 3,38 Ilt Vejl. gen. 60% * * 64,50 65,24 P - totalt (fosfor) 1 mg/l 0,27 0,36 0,30 0,37 N total (kvælstof) 4 mg/l 3,02 2,83 2,91 2,88 BOD 10 mg/l 3,00 2,30 1,80 1,70 COD (kemiske iltforbrugende stoffer) 75 mg/l 24,20 20,40 22,40 20,10 SS 30 mg/l * * 5,00 4,30 *data mangler

49 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 49 af 112 Kvalitetskrav og analyseresultater på tungmetaller Analyser fra spildevandsslammet på Tornved renseanlæg Målepunkt Grænseværdier maksimum 2013 *Bly mg/kg TS ,30 *Cadmium mg/kg TS 0,8 0,86 *Chrom mg/kg TS ,30 Kobber mg/kg TS ,00 *Nikkel mg/kg TS 30 18,70 Zink mg/kg TS ,00 Kviksølv mg/kg TS 0,8 1,37 Bly (beregnet) mg/kg total P ,00 Cadmium (beregnet) mg/kg total P ,70 Nikkel (beregnet) mg/kg total P ,00 Kviksølv (beregnet) mg/kg total P ,30 Kvalitetskrav Grænseværdierne er opgjort som koncentrationen målt i forhold til hhv. indhold af tørstof og total fosfor. Som affaldsproducent kan der vælges enten at overholde de tørstofrelaterede (TS) eller de fosforrelaterede (P) grænseværdier.

50 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 50 af 112 Rensekapacitet på Tornved renseanlæg Rensekapacitet for på Tornved renseanlæg Målepunkt Behandlet spildevandsmængde (indløb) m Godkendt kapacitet - PE PE Dimensioneret kapacitet - PE PE Belastning PE PE Nedbør mm * * *data mangler

51 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 51 af 112 Svinninge renseanlæg Indgået energiresurser til processerne Samlet energiforbrug på Svinninge renseanlæg. Målepunkt EL- forbrug Kwh Rent drikkevand m3 150 * 44 * *data mangler Indgående hjælpestoffer til processerne: Indgået hjælpestoffer på Svinninge renseanlæg Målepunkt Kemikalie - Pax 15 ton 27,20 37,54 29,25 27,99 Melasse ton 13,00 * 42,62 41,86 *data mangler Indgået stoffer til drift-og vedligeholdelse Svinninge renseanlæg Målepunkt 2013 Smøremidler kg *2 Div rengøringsmidler Liter *5 Olieprodukter Liter *15 *Skønnet

52 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 52 af 112 Udgående emissioner fra processerne Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der CO 2 til atmosfæren. Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget på Svinninge renseanlæg Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2 Kvalitetskrav og analyseresultater Stofudledning Svinninge Kvalitetskrav PH 6,5-8,5 * * 7,64 8,07 Ilt Vejl. gen. 60% * * 73,25 65,08 P - totalt (fosfor) 1 mg/l 0,38 0,27 0,24 0,40 N total (kvælstof) 4 mg/l 2,36 2,10 2,43 2,85 BOD 10 mg/l 2,60 2,10 2,30 3,20 COD - (kemiske iltforbrugende stoffer) 75 mg/l 23,20 22,30 21,80 28,80 SS 30 mg/l * * 7,20 10,50 *data mangler Der ses en generel stigning i analysetallene på stofudledning fra Svinninge renseanlæg. Anlægget er derfor udtaget til at få gennemgået alle processer, for at finde en forklaring på stigningen og bestemme korrigerende handlinger.

53 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 53 af 112 Udgående affaldsprodukter fra processerne Affaldsprodukter fra Svinninge renseanlæg Målepunkt Slambede ton Slamproduktion ton 57,60 12,7 13,5 Ristestof til deponi ton 2,50 2,30 2,40 3,00 Sand fra renseanlægget ton 5,80 5,40 5,60 *6,00 *data skønnet Kvalitetskrav og analyseresultater på tungmetaller Analyser fra spildevandsslammet på Svinninge renseanlæg Målepunkt Grænseværdier maksimum 2013 Bly mg/kg TS ,00 Cadmium mg/kg TS 0,8 0,52 Chrom mg/kg TS ,00 Kobber mg/kg TS ,00 Nikkel mg/kg TS 30 12,00 Zink mg/kg TS ,00 Kviksølv mg/kg TS 0,8 0,80 Bly (beregnet) mg/kg total P ,00 Cadmium (beregnet) mg/kg total P ,00 Nikkel (beregnet) mg/kg total P ,00 Kviksølv (beregnet) mg/kg total P ,00 Kvalitetskrav Genanvendelse af slam på landbrugsjord er underlagt slambekendtgørelsen som omfatter anvendelse af affald til jordbrugsformål. I bekendtgørelsen er fastlagt grænseværdier for en række tungmetaller og grænseværdier for de organiske, miljøfremmede stoffer I ovenstående tabel skal grænseværdier for tungmetaller for udspredning af slam på landbrugsjord være overholdt enten som ST (tørstof) eller total P.

54 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 54 af 112 Rensekapacitet på Svinninge renseanlæg Rensekapacitet for på Svinninge renseanlæg Målepunkt Behandlet spildevandsmængde (indløb) m Godkendt kapacitet - PE PE Dimensioneret kapacitet - PE PE Belastning PE PE Nedbør mm * * *data mangler

55 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 55 af 112 Gislinge renseanlæg Indgået energiresurser til processerne Samlet energiforbrug på Gislinge renseanlæg. Målepunkt EL- forbrug kwh Indgående hjælpestoffer til processerne: Indgået hjælpestoffer på Gislinge renseanlæg Målepunkt Kemikalie - Pax 15 ton 10,70 19,42 20,36 17,53 Melasse ton 13,00 *42,00 44,05 24,04 *skønnet Indgået stoffer til drift-og vedligeholdelse Gislinge renseanlæg Målepunkt 2013 Smøremidler kg *2 Div rengøringsmidler Liter *5 Olieprodukter Liter *15 *skønnet Der har ikke de tidligere år været nogen registreringer på forbruget flere typer af hjælpestoffer brugt i processen eller til drifts og vedligeholdelse. For 2013 er forbruget skønnet.

56 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 56 af 112 Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget på Gislinge renseanlæg Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2 Udgående emissioner fra processerne Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der CO2 til atmosfæren. Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Udgående affaldsprodukter fra processerne Udgået - Affaldsprodukter fra processerne - Gislinge Målepunkt Slambede ton Slamproduktion ton 55,40 Mangler 9,68 7,90 Ristestof til deponi ton 2,40 2,10 2,30 2,00 Sand fra renseanlægget ton 4,70 4,40 4,50 *4,50 *skønnet

57 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 57 af 112 Kvalitetskrav og analyseresultater Stofudledning Gislinge Kvalitetskrav PH 6,5-8,5 7,60 7,60 7,75 8,00 Ilt Vejl. gen. 60% * * 72,63 70,22 P - totalt (fosfor) 1 mg/l 0,49 0,35 0,50 0,70 N total (kvælstof) 4 mg/l 2,23 1,85 2,16 2,65 BOD 10 mg/l 1,80 1,70 1,70 2,30 COD - (kemiske iltforbrugende stoffer) 75 mg/l 20,40 17,40 23,20 26,30 SS 30 mg/l 8,20 4,70 5,20 6,40 *data mangler Kvalitetskrav og analyseresultater på tungmetaller Analyser fra spildevandsslammet på Gislinge renseanlæg Målepunkt Grænseværdier maksimum 2013 Bly mg/kg TS ,00 Cadmium mg/kg TS 0,8 0,35 Chrom mg/kg TS 100 8,20 Kobber mg/kg TS ,00 Nikkel mg/kg TS 30 12,00 Zink mg/kg TS ,00 Kviksølv mg/kg TS 0,8 0,17 Bly (beregnet) mg/kg total P ,00 Cadmium (beregnet) mg/kg total P 100 9,70 Nikkel (beregnet) mg/kg total P ,00 Kviksølv (beregnet) mg/kg total P ,00

58 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 58 af 112 Rensekapacitet på Gislinge renseanlæg Rensekapacitet for på Gislinge renseanlæg Behandlet spildevandsmængde (indløb) Målepunkt m Godkendt kapacitet - PE PE Dimensioneret kapacitet - PE PE Belastning PE PE Nedbør mm * * 526 *data mangler

59 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 59 af 112 Bybjerg renseanlæg Indgået energiresurser til processerne Samlet energiforbrug for Bybjerg renseanlæg Målepunkt EL- forbrug kwh * *skønnet forbrug Indgående hjælpestoffer til processerne: Indgået hjælpestoffer på Bybjerg renseanlæg Kemikalie - Pix 118 ton 12,85 Kemikalie - Pix 113 Målepunkt ton Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant 10,76 6,20 12,8 Udgående emissioner fra processerne Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der CO 2 til atmosfæren. Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget på Bybjerg renseanlæg Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2

60 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 60 af 112 Kvalitetskrav og analyseresultater Stofudledning fra Bybjerg Kvalitetskrav PH 7,60 7,90 7,85 7,36 Ilt * * 60,90 62,43 P - totalt (fosfor) 1 mg/l 0,27 0,48 0,48 0,53 N total (kvælstof) 4 mg/l 2,63 2,66 2,13 2,37 BOD 15 mg/l 3,70 3,20 3,20 3,40 COD - (kemiske iltforbrugende stoffer) 75 mg/l 26,60 29,80 28,20 33,80 SS 30 mg/l 10,40 18,40 17,20 18,50 *data mangler Kvalitetskrav og analyseresultater på tungmetaller Analyser fra spildevandsslammet på Bybjerg renseanlæg Målepunkt Grænseværdier maksimum 2013 Bly mg/kg TS 120 7,50 Cadmium mg/kg TS 0,8 0,25 Chrom mg/kg TS ,00 Kobber mg/kg TS ,00 Nikkel mg/kg TS 30 14,00 Zink mg/kg TS ,00 Kviksølv mg/kg TS 0,8 <0,02 Bly (beregnet) mg/kg total P ,00 Cadmium (beregnet) mg/kg total P ,00 Nikkel (beregnet) mg/kg total P ,00 Kviksølv (beregnet) mg/kg total P 200 <1,4 Kvalitetskrav I ovenstående tabel er grænseværdier for tungmetaller for udspredning af slam på landbrugsjord være overholdt enten som ST (tørstof) eller total P.

61 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 61 af 112 Rensekapacitet på Bybjerg renseanlæg Rensekapacitet på Bybjerg renseanlæg Målepunkt Behandlet spildevandsmængde (indløb) m Godkendt kapacitet - PE PE Dimensioneret kapacitet - PE PE Belastning PE PE Indgået energiresurser for de øvrige mindre anlæg Samlet energiforbrug for de øvrige anlæg Målepunkt *EL- forbrug kwh *Elforbruget er ikke oplyst for alle anlæg, derfor er resultatet retningsgivende Samlet energiforbrug på pumpestationer Målepunkt EL- forbrug kwh * * *det har ikke været muligt at fremskaffe de korrekte forbrugstal særskilt for pumpestationer

62 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 62 af 112 Indgående hjælpestoffer til drift- og vedligehold for alle renseanlæg Indgået hjælpestoffer på alle renseanlæg Målepunkt Brændstofforbrug - biler m.v. Liter Det er ikke været muligt at skille forbruget af brændstof for de enkle anlæg. Biler og maskiner bliver brugt på tværs af anlæggenes geografiske placeringer Brændstofforbruget på biler er i 2011 og 2012 steget væsentligt. Det kan skyldes, at der i denne periode foregik rigtigt mange tilsyn på pumpestationerne for at kortlægge pumpetyper. I 2013 er forbruget yderligt steget med 5,2 %. Stigningen kan henføres til ændring af driftens kørselsvaner. Siden 15. juni 2013 har bilerne været placeret fysisk på Holbæk Forsyning A/S s nye domicil på Tåstrup Møllevej. Herfra kører driftsfolkene ud hver morgen og tjekker ind igen til aften. Dette har forøget de samlede antal kørte km. Procestal for alle anlæg Procestal for alle anlæg Målepunkt Behandlet spildevandsmængde m Overløb m Perkolat modtaget fra KARA/NOVEREN m

63 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 63 af 112 Grafer på rensekvaliteten fra de seks store anlæg Kvalitetskrav og analysereultater total P udledt i 2013 Holbæk Tysinge Tornved Svinninge Max krav Analysereresultat Gislinge *Bybjerg 0 0,5 1 *Der er ingen kvalitetskrav Holbæk Kvalitetskrav og analyseresultater total N udledt i 2013 Tysinge Tornved Svinninge Max krav Analyseresultat Gislinge Bybjerg Kvalitetskrav og analyseresultater total COD udledt i 2013 Holbæk Tysinge Tornved Svinninge Max krav Analyseresultat Gislinge *Bybjerg *Der er ingen kvalitetskrav Kvalitetskrav og analyseresultater total BOD udledt i 2013 Holbæk Tysinge Tornv Svinni Gislinge Bybjerg Max krav Analyseresultat Alle 4 diagrammer tydeliggør at alle udledningskrav er overholdt i 2013

64 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 64 af 112 Affaldsprodukter udledt fra anlæg- og saneringsprojekter for perioden 2013 Jord klasse 0-1 Jord klasse -2 Jord klasse 3-4 Bortkørt til genanvendelse Bortkørt til deponi Bortkørt til jordrens m3 Metode m3 Metode m3 Metode 4800 M 42 S 41 S 2060 M 80 M Bortskaffet PVC Beton Asfalt Bortkørt til genanvendelse Forblevet i jord Bortkørt til genanvendelse Bortkørt til genanvendelse tons Metode tons Metode tons Metode tons Metode 14,34 M 20 S 10 M 33,48 M 300 S 100 S Forklaring vedrørende angivelse af metode. Med baggrund i Miljøstyrelsens notat af december 2006 skal det angives, om data er målt, beregnet eller skønnet. M står for målt. B står for beregnet. S står for skønnet. Ovenstående skemaer viser en oversigt over affaldsprodukter som er videresendt til behandling og genanvendelse

65 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 65 af 112 Tømningsordning - hustanke Entreprenørtømninger Data angives for år 2013 Tømning af samletanke Antal [Stk.] Mængde i [m 3 ] Tørstof indhold i pct. [%] Mængde tørstof kørt til renseanlæg [tons] Mængde tørstof kørt ud af Holbæk Kommune [tons] Tømning af bundfældningstanke Antal tanke tømt m/alm. slamsuger *4.214 Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant Ikke relevant * *5 Data mangler - Antal tanke tømt m/ksa slamsuger *tanke er kørt med både alm/slamsuger og KSA slamsuger, det er ikke muligt at angive hvor mange af hver. Bemærk: Tanke tømt m/alm. slamsuger - her skønnes det at der er fjernet 1 m3 pr. bundfældningstank, da mængden ikke er målt. KSA er en kombineret slamsuger- med afvandingssystem. Det betyder, at både vand og tørstoffer suges med op fra fx septiktanke. KSA slamsugeren separerer effektivt slam i vand/tørstof på stedet for at tilbagelede det rensende vand til septiktanken - og derfor udelukkende transportere tørstofdelen!

66 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 66 af 112 Udledningstilladelser og miljøgodkendelser Anlæg Tilladelser Udledningstilladelser Revideret / ændringer Miljøgodkendelse kun aktuelt for anlæg med slammineraliseringsanlæg Godkendelse Bybjerg jan Ikke aktuelt Gislinge jan juni 2009 Holbæk jan jan.2002 dec.2005 jan.2006 Ikke aktuelt Revideret / ændringer Maglesø Jan * Nedlagt 2013 (april) Næsby jan Ikke aktuelt Regstrup jan jan.2001 * St.Merløse jan sep Skov Vallenderød Svinninge jan juni Tornved jan juni Tysinge jan jan juni.2005 juni Ugerløse jan sep Ulkestrup jan * Undløse jan jan.2001 * Trix tank Tilladelser Revideret / ændringer marts.2000 Jan Godkendelse Revideret / ændringer Algestrup jan Nedlagt 2013 (april) Audebo Sep Nedlagt 13. dec Igelsø * Nedlagt 31.dec 2013 Hellestrup Syd * * * Østrup * * * *godkendelserne har ikke været muligt at fremskaffe hos de respektive myndigheder.

67 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 67 af 112 Dokumentation for emissionsberegningen Holbæk renseanlæg 2010

68 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 68 af 112 Holbæk renseanlæg 2011

69 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 69 af 112 Holbæk renseanlæg 2012

70 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 70 af 112 Holbæk renseanlæg 2013

71 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 71 af 112 Holbæk Vand A/S Virksomhedsoplysninger Udgiver: Holbæk Vand A/S Tåstrup Møllevej Holbæk kundeservice@holfor.dk Udgivelse: Maj 2014 Titel: Formål: Godkendelse: Frivilligt grønt regnskab for Holbæk Vand A/S. Nærværende grønne regnskab er udarbejdet for perioden og offentligøres både internt og eksternt via hjemmesiden. Bestyrelsen for Holbæk Vand A/S godkendte nærværende grønne regnskab den 5.maj 2014 Nærværende grønt regnskab er en præsentation af aktiver og væsentlige miljødata i Selskabet Holbæk Vand A/S.

72 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 72 af 112 Indsatsområder Der er indkøbt en IT onlineversion af et ledningsmodelleringsværktøj, der skal sikre en bedre planlægning og håndtering af evt. vandforurening systemet blev indkøbt og implementering blev sat i gang i For at sikre en innovativ og miljøøkonomisk levering af drikkevand til kunderne, er der i 2012 udarbejdet en overordnet strategi og handlingsplan. Til udarbejdelse af handlingsplanen har der været en gennemgang af eksisterende forsyningsforhold i hele Holbæk Vand A/S. Holbæk Vand A/S har i 2012 udført en ny boring på Havreholm, og har derved identificeret en ny kildeplads. Der er søges vandindvindingstilladelse på m3 vand. APV og indsatsen for at forebygge arbejdsulykker, inkl. systematisk rapportering er igangsat i I 2012 indførte Holbæk Vand A/S kvartalsvise statusopgørelser af miljøforholdene i relation til Holbæk Vand A/S aktiviteter. Opgørelserne har til formål at forbedre miljøforholdene ved at fastholde den løbende proces med at reducere virksomhedens miljøpåvirkninger. Ved udarbejdelse af statusopgørelser for selskabets lokaliteter og anlæg skabes der overblik over de forhold, der fx ved tilsyn er konstateret, ikke overholder miljøkrav og miljøgodkendelser. De problematiske forhold prioriteres, og handlinger og tiltag beskrives. Okkerslam fra vandværkerne har været forsøgt genanvendt som erstatning for jern på Holbæk Renseanlæg. Projektet er støttet af VTU fonden. Et forsøgsanlæg er opsat og forventes igangsat i 2013 Holbæk Vand A/S startede i 2012 et kvalitetsledelsesprojekt med henblik på at få Holbæk Vand A/S ISO 9001 certificeret inden udgangen af Holbæk Vand A/S ønsker, at forbedre sikkerheden for, at drikkevandet er sikkert og af høj kvalitet. Derfor indføres der en standard, som sikrer drikkevandskvaliteten - ISO Systemet vil give større systematik og bedre dokumentation i styringsindsatsen. Der forventes certificering bliver i forhold til standarden (ISO ledelsessystemer for fødevaresikkerhed). Det er Holbæk Vand A/S s strategi, at vandforsyningen skal fastholde en høj driftssikkerhed, det gælder også ved en unormal eller større driftsforstyrrelse eller i en truet forsyningssituation.

73 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 73 af 112 Status og resultat på indsatsområderne IT onlineversion af et ledningsmodelleringsværktøj, er i gang sat. Planlægning og håndtering af evt. vandforurening. Med værktøjet (Equis) er det muligt at følge vandforløbet i realtid, hvilket giver mulighed for at indkredse en evt. forurening. Der er udarbejdet beredskabsplaner med efterfølgende afholdelse af beredskabsøvelse i For at sikre en innovativ og miljøøkonomisk levering af drikkevand til kunderne, er der udarbejdet en overordnet strategi og handlingsplan. Prioriteringen af handlingsplanens elementer styres dels af hensynet til at sikre en yderligere sektionering af vandsystemet i Holbæk, dels af mulighederne for at opnå driftsbesparelser, På Havreholm (kildeplads) er der modtaget vandindvindingstilladelse på m3 vand. APV og indsatser kører som et systematisk afrapporteringsværktøj med kvartalsvis status til ledelsen. Der er indført løbende kvartalsvis statusopgørelser af miljøforholdene i relation til Holbæk Vand A/S aktiviteter. Okkerslam fra vandværkerne - Holbæk Forsyning A/S fik i starten af 2012 støtte fra Vandsektorens Teknologiudviklingsfond til et projekt, der skulle undersøge om okkerslam fra vandproduktionen rationelt kan erstatte købekemikalier i processerne på renseanlæg. DTU og Krüger A/S var partnere i projektet, der bestod af en teknikudviklingsdel, og en fuldskala test på Holbæk Renseanlæg. Projektet blev afsluttet i Det viste sig, at det vil være teknisk vanskeligt, at bruge rådnetanken på Holbæk Renseanlæg til testen. Desuden ville de teknikker, der skulle udvikles, ikke kunne bruges andre steder, da anlægget i Holbæk er af ældre dato. Derfor blev der i projektet i stedet brugt ressourcer på at udvikle et fleksibelt modul en slags minirådnetank der kan kobles ind i processen. Modulløsningen gør at projektet kan teste teknikken i fuld skala, og da et sådan modul kunne udvikles til et projekt, så er der et indlysende kommercialiseringspotentiale. Projektet opnåede at få testet nogle forskellige tekniske løsninger til at bruge okkerslam og de kommercielle partnere har et grundlag for at gå videre med at udvikle et egentlig produkt, hvis de kan se en positiv business case. Projektet er afsluttet rettidigt og fremdriften vurderes til at være tilfredsstillende, da det er helt normalt, at et udviklingsprojekt skifter retning i takt med at idéerne bliver prøvet af i den virkelige verden. Holbæk Vand A/S blev den 9. december 2013 certificeret til kvalitetsledelse DS/ISO 9001 og DS/ISO (ledelsessystem for fødevaresikkerhed).

74 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 74 af 112 Indsatsområder Miljøcertificering DS/ISO Havreholm kildeplads, det forventes at kildepladsen muligvis skal udnyttes i Sektioneringen af vandsystemet i Holbæk fortsætter både i 2014 og Der skal gennemføres en kortlægning af miljøforhold omkring alle kildepladserne. Fælles fjernovervågning med spildevand.

75 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 75 af 112 Tiltag til optimering af fjernelsen af ammonium på Langerød Vandværk Begge vandværker har haft problemer med at overholde drikkevandskravet for ammonium ved middel og høj produktion. Holbæk Vand A/S har i samarbejde med rådgivere, i de seneste år afprøvet adskillige tiltag til forbedring af effektiviteten, uden at opnå en stabil, god effekt. Derfor har der siden 2008 været udført nogle løbende tiltag til fastlæggelse af årsagen til den forringede effektivitet. Holbæk Vand A/S har bl.a. inddraget ekstern ekspertise som forskningsprojektet DWBiofilters, der er et 4- årigt projekt for Ph.d. studerende på DTU, med bl.a. Krüger som samarbejdspartner. Under dette projekt blev der foretaget undersøgelser af filtermaterialet fra Langerød vandværk med nyudviklede mikrobiologiske metoder. Undersøgelserne bestod bl.a. i at identificere mængden og arten af mikrobiologien i filtrene. Derudover blev der i projektet udført småskala laboratorieforsøg, til bestemmelse af mikroorganismernes effektivitet. Der blev udført nye laboratorieforsøg med filtermaterialet fra Langerød, for at påvise effekten af tilsætning af fosfor og mikronæringsstoffer. Udover tiltagene i DWBiofilters projektet blev der i 2012 bygget og opstillet et forsøgsfilter på vandværket. Forsøgsfilteret blev påfyldt filtermateriale fra de eksisterende fuldskalafiltre og benytter de samme driftsbetingelser. Flere uafhængige forsøg viste, at fjernelsen af ammonium er effektiv i forsøgsfilteret efter ca. 2 ugers drift, hvor drikkevandskravene overholdes, mens fuldskalafilteret fortsat ikke var effektivt. Konklusionen var i december 2012, at det er muligt at opnå en effektiv ammoniumfjernelsen i de eksisterende fuldskalafiltre, men årsagen til den manglende effektivitet var fortsat uopklaret. Der blev forsøgt at tilsætte sporestoffer efter processens iltning uden effekt. Efter gentagende forsøg erfarede Holbæk vand A/S i slutningen af 2013, at problemet umiddelbart blev løst ved at tilsætte sporstofferne i efterfiltrene. Der blev monteret kobberplader nede i efterfiltrene. Interne analyser viste en klar reducering af ammonium, og kravværdien blev som konsekvens overholdt. Der blev fra myndighedernes side stillet spørgsmål ved, om kobberpladerne kunne påvirke drikkevandets kvalitet. Der blev derfor foretaget kobberanalyser, som påviste en forsat overholdelse af kvalitetskravene. Rådgiver og DTU søger at få udtaget patent på projektet. Løsningsforslaget og resultaterne af analyserne har været forlagt embedslægen som ikke havde nogen bemærkninger til kobberanvendelsen. Målinger på vandet efter behandling viser ikke rester fra det tilførte kobber.

76 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 76 af 112 Aktiviteter Holbæk Vand A/S leverer rent drikkevand til ca forbrugssteder og erhvervsvirksomheder i Holbæk Kommune. Holbæk Vand A/S vandværker og tårn er beliggende på følgende adresser: Vandtårnet Vandtårnsvej Holbæk Søndre vandværk Kalvemosevej Holbæk Langerød vandværk Omfartsvejen 47 B 4300 Holbæk Geografisk oversigt over vandværker og vandtårn Holbæk Vand A/S står for planlægning, projektering, anlægsdrift og vedligeholdelse af vandproduktion og ledningsnet. Aktiviteterne i Holbæk Vand A/S består af to komplette vandværker med indvinding, vandbehandling og distribution samt et vandtårn placeret centralt i Holbæk området. De to vandværker Langerød Vandværk og Søndre Vandværk og tilhørende 14 boringer fordelt på 3 kildepladser, samt vandtårnet er forbundet med større vandledninger, som leverer vand til kunderne i Holbæk og dele af det sydlige opland. Det ca.235 km ledningsnet er fordelt på følgende ledningstyper: Hovedledninger 216 km Råvandsledninger 19 km Grundvandet i Holbæk Kommune er blandt det reneste i Danmark.

77 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 77 af 112 Vandets dag Hvert år den 22. marts fejres Verdens Vanddag. Den internationale mærkedag giver forsyningerne her i landet mulighed for at gøre opmærksom på det vidunderlige vand, som findes i Danmark. Vand og sundhed er to sider af samme sag, og det er et stort privilegium i Danmark, at der bare kan åbnes for hanen og slukke tørsten i et glas dejligt, koldt og forfriskende vand. Vand er kilden til alt liv og den mest vitale byggesten i det enkelte menneskes krop og det basale fundament for et velfungerende samfund. Holbæk Vand A/S markerer vandets dag med at sætte fokus på det sunde drikkevand og den miljørigtige håndtering af spildevandet. Der bliver afholdt åbent hus arrangementer og traditionen er, at der inviteres skoleklasser fra Holbæk Kommune som deltager i konkurrencer og lign. Kommunens børn får en indsigt og viden om vandets cyklus samt hvordan man håndterer og beskytter jordens vandressourcer. På vandets dag, står dygtige medarbejdere klar til at fortælle om vandets kredsløb hele vejen fra grundvandet, gennem vandværket og ud til kunderne, videre gennem kloakker til renseanlæg og tilbage til naturen. Det skønnes, at der hvert år er mellem 400 og 500 mennesker som benytter sig af åbent hus arrangementet på Holbæk vand A/S

78 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 78 af 112 Miljødata Søndre Vandværk Indgåede energiresurser til processerne Sdr. vandværk og boringer Rent drikkevand / filterskyllevand Målepunkt m EL- forbrug kwh Dieselforbrug - nødgenerator *skønnet liter *215 *215 * Diagrammet viser flowet i Søndre vandværks elforbrug EL- forbrug til proceserne på Søndre vandværk kwh El- forbruget er i 2013 reduceret 6,8 %, som kan henføres til en mindre produktion.

79 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 79 af 112 Udgående emissioner og produkter fra processerne på Sdr. vandværk Udgået vandproduktion Vandproduktion fra Søndre værk Udpumpet vandmængde (inkl. ledningstab) Målepunkt m Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget Søndre Værk Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til Wh = 0,547 kg/co 2 Ved forbrug af el udledes der CO 2. Den samlede udledning ses i ovenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Udgående affaldsprodukter fra processerne Affaldsprodukter Søndreværk Målepunkt Okkerslam ton *50 *50 *50 *70 *skønnet

80 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 80 af 112 Kvalitetskrav og analyser fra Sdr. vandværk Vandkvaliteten beregnet ud fra gennemsnitlige målinger Søndre vandværk Målepunkt Kvalitetskrav Hårhed dh Intet krav 15,90 15,70 15,30 15,00 Ammonium Mg/l 0,05 0,011 *0,079 *0,153 *0,080 PH ph 8,5 7,6 7,5 7,7 7,6 Jern mg FE/l 0,1 0,043 0,050 0,052 0,053 Mangan mg ME/l 0,02 <0,005 <0,005 <0,005 <0,003 Klorid mg cl/l ,50 33,60 33,60 33,00 Fluorid mg F/l 1,5 0,37 0,41 0,37 0,35 Nitrat mg NO 3 /l 50 2,20 2,40 2,20 2,23 Sulfat mg SO 4 /l ,40 21,00 17,00 18,00 Totalt fosforindhold mg P/l 0,15 0,017 0,023 0,026 0,024 *Ammoniums kvalitetskravet har ikke været overholdt når vandet forlod vandværket. Analyser taget ude ved kunderne viser, at ammonium tallet bliver reduceret til under kvalitetskravet under transporten i vandledningerne. Efter en intensiv forskningsindsats over en længere periode, viste analyserne ved udgangen af 2013, at koncentrationen af ammonium er væsentlig reduceret og kunne overholde kravet til vandkvaliteten.

81 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 81 af 112 Langerød Vandværk Langerød Vandværk blev idriftsat tilbage i år 1951 og blev ombygget første gang i 1961 og renoveret i Anlægget indvinder vand fra syv indvindingsboringer og har en behandlingskapacitet på 350 m 3 /time. Indgåede energiresurser til processerne i Langerød Langerød værk og tilhørende boringer Målepunkt Drikkevand / filterskyllevand m EL- forbrug (inkl. varme) Kwh Dieselforbrug nødgenerator liter *150 *150 *150 *150 *skønnet forbrug Der er løbende fokus på at nedsætte forbruget af vand til at skylle filtrene. Vandforbruget er nu faldet 3 år i træk for Langerød vandværk. Diagrammet viser flowet i Langerød vandværks elforbrug i perioden EL- forbrug til proceserne på Langerød vandværk kwh El- forbruget er i 2013 reduceret med 15,9 % som kan henføres til mindre produktion

82 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 82 af 112 Udgående emissioner og produkter fra processerne på Langerød vandværk Udgået vandproduktion fra Langerød Vandproduktion Målepunkt Udpumpet vandmængde til kunder i Holbæk m Udpumpet mængde til VN m I alt (inkl. ledningstab) m Der i perioden fra 2012 til 2013 et fald i de udpumpede vandmængder på 10,2 % Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der CO 2 til atmosfæren. Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget Langerød Værk Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2 Udgående affaldsprodukter fra processerne Affaldsprodukter Langerød Målepunkt Okkerslam ton *50 *50 *50 *70

83 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 83 af 112 Kvalitetskrav og analyser fra Langerød vandværk Beregnet ud fra gennemsnitlige målinger Langerød Målepunkt Kvalitetskrav Hårhed dh Intet krav 15,00 15,00 15,00 15,00 Ammonium Mg/l 0,05 *0,117 *0,062 *0,065 *0,260 PH ph 8,5 7,7 7,6 7,7 7,6 Jern mg FE/l 0,1 0,009 0,012 0,010 0,005 Mangan mg ME/l 0,02 0,009 0,006 0,006 0,021 Klorid mg cl/l Fluorid mg F/l 1,5 0,37 0,38 0,37 0,33 Nitrat mg NO 3 /l 50 2,90 3,20 2,80 2,30 Sulfat mg SO 4 /l 250 8,7 9,8 9,6 11,0 Totalt fosforindhold mg P/l 0,15 0,017 0,022 0,022 0,022 * ammonium koncentrationer oveholder ikke kvalitetskravene. Vandkvaliteten - Holbæk Vand A/S har til stadighed haft problemer med for høje ammonium koncentrationer, hvilket også er et problem i mange andre af landets vandværker. Problemet blev løst ved udgangen af 2013.

84 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 84 af 112 Vandtårnet Indgået energiresurser til processerne Vandtårnet Målepunkt El- forbrug kwh Vandtårn (trykforøget til Sørby) Målepunkt Drikkevand m EL- forbrug (inkl. varme) kwh Vandtårnets store elforbrug i 2012 kan henføres direkte til vandtårnets betonrenoveringer i perioden 2011-og frem til februar 2013, hvor entreprenøren brugte store varmekanoner til opvarmning af tårnets udvendige betonvægge. Derudover er der ophængt fluefangere og belysning i tårnet samt affugter i kælderen. Vandtårnet på Vandtårnsvej i Holbæk rummer ca. 2 mio. liter vand, Der menes at være en lille miljømæssig gevinst ved at bruge et vandtårn, fremfor et pumpet system. Det skyldes bl.a det flade terræn som er i Holbæk byområde. Et vandtårn har et naturligt lavere tryk i dagtimerne og det gør at vandet ikke skal pumpes så højt. EL- forbrug til proceserne i vandtårnet i kwh

85 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 85 af 112 Udgående emissioner fra processerne Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der CO 2 til atmosfæren. Den samlede udledning ses i nedenstående tabel. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Emissioner fra elforbruget Emissioner udledt fra elforbruget Vandtårnet inkl. trykforøgelse til Sørby Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra SEAS/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2

86 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 86 af 112 Fællesdata for hele vandforsyningsområdet Indgående hjælpestoffer og produkter til drift- og vedligehold for hele vandforsyningen Indgået stoffer til drift og vedligeholdelse Indgået hjælpestoffer Målepunkt Brændstofforbrug - biler m.v. liter Smøremidler liter 2 Rengøringsprodukter liter 2 *mængden har ikke været beregnet Selskabets biler og maskiner, bliver af hensyn til smittefare kun benyttet af det faste personale som arbejder med drikkevand. Indgået resurser til driften (hele vandforsyningen) Indgået resurser Målepunkt Drikkevand til renskyling efter renovering og lægning af nye ledninger m3 * * * *data findes ikke Udgående produkter for hele vandforsyningen Udgående affaldsprodukter fra drifts- og anlægsopgaver Udgået affaldsprodukter Målepunkt Metode Okkerslam m 3 s *100 *100 *100 *120 Jord til deponi m 3 s 210 Affald til genanvendelse ton s 50 Metode for hvordan data er fremkommet: M står for målt. B står for beregnet. S står for skønnet.

87 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 87 af 112 Udgået produktion til videresalg fra begge vandværker Produktion Målepunkt Udpumpet vand I alt (inkl. ledningstab) Solgte vandmængder til VN og nødforbindelser til private værker Ren skyld efter renoveringer og nye ledninger Udpumpet vand i alt på eget ledningsnet m m m m Solgte vandmængder i alt m Ledningstab m Ledningstab opgjort i procent % 9,99 9,50 8,54 5,20 Diagrammet synliggør ledningstab og udpumpet mængder for perioden Udpumpet vand ledningstab

88 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 88 af 112 Vandindvindingstilladelser Klildepladser Vandindvindingstilladelse Tilladelser Revideret / ændringer Drikkevand m 3 /pr. år Kalvemosen/Sandmosen Jan 2000 April Vallestrup/Hellestrup Jan 2000 April Knabstrup Enge Juli 1982 April 2005 Juni Havreholm (2-3 boringer) *Dec * foreløbig indvindingstilladelse - boretilladelse På Havreholm er der givet tilladelse til at udføre 2-3 boringer med det formål efterfølgende at kunne foretage indvinding af grundvand. Endelig tilladelse til indvinding af m 3 /år fra kildepladsen vil først blive givet, når det på baggrund af udført borearbejde og prøvepumpning er bekræftet, at boringerne kan yde den forventede vandmængde og kvalitet. Prøveboringen i Havreholm

89 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 89 af 112 Jyderup Varme A/S Virksomhedsoplysninger Udgiver: Holbæk Forsyning A/S Tåstrup Møllevej Holbæk kundeservice@holfor.dk Udgivelse: Maj 2014 Titel: Formål: Godkendelse: Frivilligt grønt regnskab for Jyderup Varme A/S. Nærværende grønne regnskab er udarbejdet for perioden og offentliggøres både internt og eksternt via hjemmesiden. Bestyrelsen for Jyderup Varme A/S godkendte nærværende grønne regnskab den 5. maj Regnskabet er en præsentation af aktiviteter og væsentlige miljødata i selskabet Jyderup Varme A/S.

90 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 90 af 112 Indsatsområder Det er Jyderup Varme A/S strategi, at der skal fastholdes en høj driftssikkerhed, det gælder også ved en unormal eller større driftsforstyrrelse, eller i en truet forsyningssituation. Der er i 2012 påbegyndt udarbejdelse af beredskabsplan. APV og indsatsen for at forebygge arbejdsulykker, inkl. systematisk rapportering og handleplaner skal igangsættes. I 2012 begyndte Jyderup Varme A/S at lave kvartalsvise statusopgørelser af miljøforholdene. Opgørelserne har til formål at forbedre miljøforholdene ved at fastholde den løbende proces med at reducere vores miljøpåvirkninger. Reducering af energiforbruget - Jyderup Varme A/S skal i 2013 gennemgå fjernvarmeværket for mulige fornyelser, der kan give effektiviseringer og miljøgevinster. Dette vil give anledning til en fornyelses- og anlægsplan, hvor der særligt forventes, at der vil være indsatser på ledningsnettet. Installering af ny motorstyring i 2012 skal reducere NOx udledningen væsentligt. Reducering af fremløbstemperaturen - i 2013 arbejdes videre med installering af brænderstyring som kan reducere fremløbstemperaturen, og derved spare på energiforbruget. Jyderup Varme A/S startede i 2012 et kvalitetsledelsesprojekt med henblik på at få Jyderup Varme A/S ISO 9001 certificeret inden udgangen af Reducering af drikke/procesvand som løbende bliver pumpet ind i det lukkede rørsystem. Status og resultat på indsatsområderne Udarbejdelse af beredskabsplan og øvelse er udført i 2013 APV og indsatsen for at forebygge arbejdsulykker er igangsat som en løbende proces. Kvartalsvis statusopgørelser af miljøforholdene for varmeværket er sat i drift. Formålet er at forbedre miljøforholdene og at sikre, at vi hele tiden lever op til vores miljøgodkendelser. Installering af ny motorstyring har reduceret NOx udledningen væsentligt siden 2012 og frem til slutningen Brænderstyring blev først installeret i Q1 2014, så en reducering af fremløbstemperaturen vil først kunne måles i Jyderup Varme A/S blev den 9. december 2013 certificeret til kvalitetsledelse ISO Ledningsrenoveringer i 2013 har givet en vandbesparelse på 37,1 %. Indsatsområder Miljøcertificering DS/ ISO påbegyndes i efteråret 2014 En termografisk renoveringsplan udarbejdes. Kortlægning af gamle betonstikledninger gennemføres, og prøvegravninger foretages. Der vil fremadrettet være mere fokus på de situationer, hvor længere strækninger på ledningsnettet med fordel kan udskiftes i forbindelse med akut opståede ledningsbrud. Der skal igangsættes en analyse af alternative løsninger til eksisterende gasmotor set i forhold til fremtidens brændselsmodeler. Hensigten er, at analysen skal kunne påvise økonomomiske- og miljøbesparelser i fremtidig udskiftning af motorer.

91 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 91 af 112 Aktiviteter Jyderup Varme A/S leverer fjernvarme til 893 kunder i Holbæk Kommune, som er tilsluttet varmeværket. Jyderup varmeværk er beliggende på følgende adresse: Jyderup Varmeværk A/S Lyngvej Jyderup Foto: Jyderup varmeværk A/S Geografisk oversigtsplan med Jyderup Varmeværk A/S placering Jyderup Varme A/S er et kraftvarmeværk, hvor princippet er, at varmeværket pumper opvarmet fjernvarmevand gennem et lukket rørsystem ud til kunderne. Her bruges vandet til at varme huse og brugsvand op, inden det afkølede vand løber tilbage til varmeværket og varmes op igen. Fjernvarmevandet cirkulerer altså i et lukket rørsystem og bliver genbrugt igen og igen. Varmeværkets aktiviteter omfatter planlægning, projektering, anlæg, drift og vedligeholdelse af værket og tilhørende ledningsnet. Jyderup Varmeværk har ca. 14,49 km hovedledninger og 13,74 km stikledninger som indgår i den daglige drift og vedligeholdelse. Jyderup Varmeværk sikrer, at kunderne modtager varme på en forsyningssikker, økonomisk, sundheds- og miljømæssig forsvarlig måde

92 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 92 af 112 PE - Kapacitet og belastning Varmeværket i Jyderup er et kraft-varmeværk, som dels leverer fjernvarme til 812 husstande og 81 erhvervsejendomme i Jyderup by, og dels producerer elektricitet som sælges til SEAS-NVE. Jyderup varmeværk Kapacitet godkendt indfyret effekt Anlæg Anlæg MW 5-50 MW Miljøgodkendelser Miljøgodkendelse Godkendelse Revideret / ændringer Maj 1988 Juni 1994 Miljødata Indgående energiresurser til processerne Procestal Målepunkt EL- forbrug Kwh Rent drikkevand m Naturgas forbrug m Fra naturgasforbruget bliver der produceret både El og varme Procestal Målepunkt Gasforbrug til varmeproduktion m 3 * * * Gasforbrug til ELproduktion m 3 * * * *Data for er skønnede fordelinger ud fra teknisk efficiens - MWH/M3 for Der har i 2013 været en stigning på elforbruget svarende til 8,7 % som kan henføres til den større varmeproduktion Forbruget af drikkevand som indgår i processen er siden 2012 faldet med 37,1 %. Det skyldes store renoveringsopgaver på ledningsnettet. På gasforbruget har der i 2013 været en stigning svarende til 5,3 % som kan henføres til en større el produktion.

93 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 93 af 112 Indgående hjælpestoffer til processerne: Indgået hjælpestoffer Målepunkt Olie til hovedmaskiner ton Hydrox - kedelstensvæske *data er ikke registeret liter * * * Indgående hjælpestoffer til drift- og vedligehold: Indgået hjælpestoffer Målepunkt Brændstof - biler m.v. Liter 1.382* Div. rengøringsprodukter Liter * * * 25 Smøremidler kg * * * 2 *data har ikke været registeret Procesdata Procestal Målepunkt Virkningsgrad på kedel m/k Virkningsgrad på motor m/k Varmetab MWh Jyderup Varme A/S har i perioden 2010 og 2013 medvirket til at nedsætte CO 2 udledning ved at give økonomisk støtte til varmeventiler, isoleringsgardiner og opsætning af refleksive folie på et gartneri på Fyn. Udgået energiproduktion til videresalg Produktion Målepunkt Varmeproduktion (ind fyret effekt) MWh Største døgnproduktion MWh * * Laveste døgnproduktion MWh * * EL- produktion til videre salg *data har ikke været registeret kwh

94 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 94 af 112 Udgående emissioner fra processerne: Ved forbrug af el og brændstoffer udledes der CO 2, SO 2 og No 2 til atmosfæren. Emissioner udledt fra elforbruget Målepunkt CO 2 kg CO 2 emissionen på elforbruget er beregnet ud fra Saes/NVE s oplyste nøgletal svarende til kwh = 0,547 kg/co 2 De samlede udledninger fra naturgasforbruget ses i nedenstående tabeller. Ved identifikationen udledes der kvælstof til atmosfæren. Dokumentation for beregningsmetoden og de anvendte emissionsfaktor findes sidst i regnskabet Emissioner fra Naturgasforbruget på motor 908 Målepunkt CO 2 - udledning Kg/GJ CO Kg/GJ NOx - kvælstoffilter Kg/GJ UHC Kg/GJ SO 2 - svovldioxid Kg/GJ Reference: emi.dgc.dk Emissioner fra Naturgasforbruget på kedel 900 Målepunkt CO 2 - udledning Kg/GJ CO Kg/GJ NOx - kvælstoffilter Kg/GJ UHC Kg/GJ SO 2 - svovldioxid Kg/GJ Reference: emi.dgc.dk

95 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 95 af 112 Udgående affaldsprodukter fra processerne: Affaldstype Målepunkt 2013 Jord til deponi tons 90 Affald til nyttiggørelse tons 1,5 Gamle varmerør tons 1,0 Mængderne er skønnet De gamle varmerør består hovedsalig af jern, polyuretanskum og pvc. Efter opgravningen bortskaffes de via privat vognmand til Jans produkthandel i Holbæk. Produkthandlen står for den videre neddeling og sortering. Affald til nyttiggørelse er affaldstyper som kan gå direkte til forbrænding. Affaldet hentes af privat vognmand som aflever mængderne hos Affaldsselskabet KARA/NOVEREN I/S Jord til deponi fremkommer i forbindelse med opgravninger efter brud eller renoveringsopgaver. Jorden bliver efter prøvetagninger og klassificeret afleveret til Avnsøgård.

96 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 96 af 112 Dokumentation for emissionsberegningen Miljøbelastning fra naturgas resultater Gasmotor til varmeproduktion Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

97 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 97 af 112 Gasmotor til varmeproduktion Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] ,6 Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

98 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 98 af 112 Gasmotor til varmeproduktion Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] ,7 Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

99 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 99 af 112 Gasmotor til varmeproduktion Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] ,8 Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

100 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 100 af 112 Miljøbelastning fra naturgas resultater Gasmotor til el produktion 2010 Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

101 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 101 af 112 Gasmotor til el produktion 2011 Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] ,8 Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

102 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 102 af 112 Gasmotor til el produktion 2012 Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] ,5 Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding.

103 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 103 af 112 Gasmotor til el produktion 2013 Inddata Værdi Anlægstype Gasmotorer Årligt gasforbrug [m 3 ] Årligt energiforbrug [GJ] ,3 Komponent Emissionsfaktor [kg/gj] Årlig emission [kg/år] CO 2 56, CO 0, NO x 0, UHC 0, SO 2 0, Reference: DMU, Gaspro, Energi og Miljøoversigt, Energinet.dk. Emissionsopgørelsen baseres på emissionsfaktorer, som er ret præcise mht. de brændselsafhængige emissioner (CO 2, SO 2), men mindre præcise mht. de procesafhængige emissioner (CO, NO x, UHC). Ønskes større nøjagtighed i opgørelsen, anbefales egentlige emissionsmålinger. CO 2 emissionen er beregnet under antagelse af fuldstændig forbrænding

104 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 104 af 112 St. Merløse varme A/S Virksomhedsoplysninger Udgiver: St. Merløse varme A/S Tåstrup Møllevej Holbæk kundeservice@holfor.dk Udgivelse: Maj 2014 Titel: Formål: Godkendelse: Frivilligt grønt regnskab for St. Merløse varme A/S. Det grønne regnskab er for perioden og offentligøres både internt og eksternt via hjemmesiden. Bestyrelsen for St. Merløse Varme A/S godkendte nærværende grønne regnskab den 5. maj Nærværende grønt regnskab er en præsentation af aktiver og væsentlige miljødata i selskabet St. Merløse Varme A/S.

105 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 105 af 112 Indsatsområder St. Merløse Varme A/S byggede et nyt halmfyret, fjernvarmeværk i St. Merløse i Det nye værk er bygget, fordi det eksisterende værk var udtjent, og desuden havde en konstruktion, der gjorde det nødvendigt at fyre med olie i perioder. Værket blev sat i prøvedrift i slutningen af december 2012, og i fuld drift i januar Udskiftning af halmvarmeværket i St. Merløse med et helt nyt og moderne værk, vil udløse følgende miljøgevinster: Mindre olieforbrug og udledning af CO 2 Olieforbruget vil blive reduceret til praktisk talt nul, da der kun forventes at blive brugt olie på de nødvendige teststarter på oliekedlen. Det nye værk er udstyret med en akkumuleringstank, som medvirker til, at fremløbstemperaturen til kunderne bliver mere stabil. Det nye varmeværk vil kunne genforbrænde de store partikler i halmen og derved en større varmeudnyttelse samt en reducering af askemængden på 20 %. APV og indsatsen for at forebygge arbejdsulykker, inkl. systematisk rapportering og handleplaner er blevet udført i I 2012 indførte St. Merløse Varme A/S kvartalsvise statusopgørelser af miljøforholdene i relation til St. Merløse Varme A/S aktiviteter. Opgørelserne har til formål at forbedre miljøforholdene ved at fastholde den løbende proces med at reducere virksomhedens miljøpåvirkninger. Ved udarbejdelse af statusopgørelser for selskabets lokaliteter og anlæg, skabes der overblik over de forhold, der fx ved tilsyn er konstateret, ikke overholder miljøkrav og miljøgodkendelser. De problematiske forhold prioriteres, og handlinger og tiltag beskrives. Beredskabsplan forventes færdig i starten af St.Merløse Varme A/S startede i 2012 et kvalitetsledelsesprojekt med henblik på at få varmeværket DS/ISO 9001 certificeret inden udgangen af 2013.

106 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 106 af 112 Status og resultat på indsatsområderne Miljøgevinster ved drift af det nye varmeværk: Mindre olieforbrug i driften af det ny varmeværk har givet en reduktion af CO 2 udledning på kg Fremløbstemperaturen til kunderne er blevet mere stabilt, da vandet nu ledes til akkumuleringstanken og montering af styringsenhed som måler udetemperatur giver en direkte besparelse på halmforbruget og en udledt miljøgevinst hos kunderne. Den nye kedel giver en større varmeudnyttelse samt en reducering af askemængden på 20 %. Effekten vil først kunne ses i APV og indsatsen for at forebygge arbejdsulykker er igangsat som en løbende proces. Kvartalsvise statusopgørelser af miljøforholdene for varmeværket et sat i drift. Formålet er at forbedre miljøforholdene og sikre at vi hele tiden lever op til vores miljøgodkendelser.. Udarbejdelse af beredskabsplan og øvelse er udført i 2013 St.Merløse varme A/S blev den 9. december 2013 certificeret til kvalitetsledelse DS/ISO I forbindelse færdiggørelse af det nye varmeværk, er der i skel blevet plantet et naturlig læghegn som skal komme områdets fugle og insekter til gode. Indsatsområder Miljøcertificering DS/ISO påbegyndes i 2014 Termografering og gennemgang af ledningsnettet for at fastslå ledningsnettets tilstand til brug for en 20 års vedligeholdelsesplan.

107 Frivilligt Grønt Regnskab Holbæk Forsyning A/S Side 107 af 112 Aktiviteter St. Merløse Varme A/S leverer fjernvarme til 364 private husstande og 22 erhvervsvirksomheder i Holbæk Kommune. St. Merløse Varmeværk er beliggende på adressen: Tåstrupvej St. Merløse Foto: Nye Varmeværk i anlægsfasen. St. Merløse Varme A/S er et halmfyret varmeværk, hvor princippet i fjernvarmeforsyning er ganske simpelt. Varmeværket pumper opvarmet fjernvarmevand gennem rørene ud til kunderne i et lukket rørsystem. Her bruges vandet til at varme huse og brugsvand op, inden det afkølede vand løber tilbage til varmeværket og varmes op igen. Fjernvarmevandet cirkulerer altså i et lukket rørsystem, og bliver genbrugt igen og igen. Varmeværkets aktiviteter omfatter planlægning, projektering, anlæg, drift og vedligeholdelse af værket og tilhørende ledningsnet. St. Merløse Varmeværk har tilhørende 9 km hovedledninger og 5 km stikledninger som indgår i den daglige drift.

HOLBÆK FORSYNING A/S

HOLBÆK FORSYNING A/S HOLBÆK FORSYNING A/S Frivilligt Grønt Regnskab 2010 2012 INDHOLD Præsentation... 3 Beretning... 3 Visioner for miljø... 4 Miljøpolitik... 4 Basisoplysninger... 5 Affald A/S... 6 Holbæk Spildevand A/S...

Læs mere

Frivilligt Grønt Regnskab for perioden 2010-2014- Holbæk Forsyning A/S Side 2 af 110

Frivilligt Grønt Regnskab for perioden 2010-2014- Holbæk Forsyning A/S Side 2 af 110 Frivilligt Grønt Regnskab for perioden 2010-2014- Holbæk Forsyning A/S Side 2 af 110 INDHOLD Præsentation... 3 Ledelsesberetning... 3 Visioner for miljø og klima... 6 Miljømål... 6 Formål... 7 Samlet CO

Læs mere

HOLBÆK FORSYNING A/S FRIVILLIGT. Grønt Regnskab 2011

HOLBÆK FORSYNING A/S FRIVILLIGT. Grønt Regnskab 2011 HOLBÆK FORSYNING A/S FRIVILLIGT Grønt Regnskab 2011 Godkendt af Bestyrelsen den 24. april 2012 Indhold Holbæk Forsyning A/S... 3 Indledning... 3 Visioner... 3 Virksomhedsoplysninger... 4 Holbæk Affald

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Indhold. Grønt regnskab 2014 CO 2 regnskab og hovedindsatser

Indhold. Grønt regnskab 2014 CO 2 regnskab og hovedindsatser Indhold Præsentation... 3 Ledelsesberetning... 3 Samlet CO 2 miljøregnskab... 7 Indsatsområder i 2015-2016... 10 Side 2 af 14 Præsentation Holbæk Forsyning A/S er et Holdingselskab med seks underliggende

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2012 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2012 oplevet et mindre fald i mængder og besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2011 Indledning Allerød Genbrugsplads har fra 2010 til 2011, igen oplevet en stigning i affaldsmængder og besøg, efter et fald i perioden 2009-2010. Kommentarer og

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2011 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2011 oplevet stigende mængder og flere besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Miljøberetning 2009 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom de to pladser

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2009 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej kunne i 2009 fejere sin 5 års fødselsdag. 2009 blev også året hvor genbrugspladsen rundede sin første mio. besøgende

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Bakkegårdsvej Højvangen. Miljøberetning 2010 Indledning Både besøgstal og mængder er faldet i 2010. Besøgstallet er for de to pladser,

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Workshop Bioaffald, plast & metal

Workshop Bioaffald, plast & metal Workshop Bioaffald, plast & metal DET GRØNNE HUS 11. april 2013 Udarbejdet af: Martin Damgaard Lehmann Vægtbaseret afregning af dagrenovation Eksempel fra Holbæk kommune I 2008 etablerede Holbæk Kommune

Læs mere

Varde Forsyning A/S Årlig statusrapport til Greenet for 2014

Varde Forsyning A/S Årlig statusrapport til Greenet for 2014 Basisoplysninger Varde Forsyning A/S Navn Varde Forsyning A/S DIN Forsyning fra marts 2015 Adresse Gl. Kærvej 15, 6800 Varde Ravnevej 10, 6705 Esbjerg Ø Tlf. 7994 8000 7474 7474 Hjemmeside www.vardeforsyning.dk

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2012 Indledning Besøgstal og mængder er for Bakkegårdsvej og Højvangens vedkommende faldet en smule i 2012, efter en mindre

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2007 Indledning Denne miljøberetning beskriver i en oversigtlig form, hvordan året er gået på genbrugspladserne beliggende

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2010 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej kunne som den eneste af de genbrugspladser som Nordforbrænding driver, notere sig en stigning, både mht. mængder

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Miljøberetning 2008 Indledning Den 1. juli 2008 overtog Nordforbrænding formelt driftsansvaret for Rudersdal Kommunes Genbrugsplads Blokken,

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2008 Indledning Denne ottende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2008. Allerød Genbrugsplads har i 2008, for

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand GRØNT GRUNDVAND... 3 Mål for området... 3 Opgørelser af vandforbrug... 3 Opgørelser af ledningstab...4 Konklusion...5 Årets aktiviteter...5 HERNING VAND A/S... 6 Miljø- og fødevaresikkerhedspolitik...

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2014 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2013-2016 og virksomhedsplan 2014. Svendborg

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune. (Højvangen)

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune. (Højvangen) Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune (Højvangen) Miljøberetning 2011 Indledning Besøgstal og mængder er for Højvangens vedkommende steget en smule, hvor imod tallene for

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Genbrugspladserne. Allerød Bakkegårdsvej Blokken Containerhaven Højvangen Vandtårnsvej

Genbrugspladserne. Allerød Bakkegårdsvej Blokken Containerhaven Højvangen Vandtårnsvej Genbrugspladserne Allerød Bakkegårdsvej Blokken Containerhaven Højvangen Vandtårnsvej Miljøberetning 2013 Indledning Nordforbrændings Fælleskoncept for genbrugspladserne blev påbegyndt den 1. januar 2013.

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Grønt Regnskab

Grønt Regnskab Side 1 af 75 Side 2 af 75 Fors A/S er et Forsyningsselskab som består af et holdingselskab med underliggende selskaber som driver Forsyningsvirksomheder inden for spildevand, drikkevand, varme og affald.

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Byens Grønne Regnskab 2012

Byens Grønne Regnskab 2012 Byens Grønne Regnskab 2012 Byens grønne regnskab 2012 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang et grønt regnskab for kommunen som geografisk område, kaldet Byens grønne regnskab.

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Foto: Genbrugspladsen Blokken efter ombygning Miljøberetning 2010 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser

Læs mere

Samlet bilagsmateriale til revurdering og miljøgodkendelse til Jernløse Genbrugsplads

Samlet bilagsmateriale til revurdering og miljøgodkendelse til Jernløse Genbrugsplads Samlet bilagsmateriale til revurdering og miljøgodkendelse til Jernløse Genbrugsplads Bilag 1 Miljøteknisk beskrivelse Bilag 2 Indretningsplan Bilag 3 - Forventede affaldsmængder og affald der ikke må

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken)

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken) Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven (Blokken) Miljøberetning 2011 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2007 Indledning Siden Allerød Genbrugsplads blev åbnet i 2001, og frem til og med 2007, er mængden af tilført affald steget med 35 procent og antallet af besøgende

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2008 Indledning Efter at have sat både besøgs- og mængderekord i 2007 er både besøgstal og mængder faldet i 2008. De registrerede

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2008 Indledning Hørsholm/Karlebo Genbrugsplads skiftede i 2008 navn til Genbrugspladsen Vandtårnsvej. Denne navneændring varsler måske også nye tider, da mængden

Læs mere

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde:

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde: Forord. I henhold til affaldsbekendtgørelse nr. 1634 af 13.12.2006 skal kommunalbestyrelsen hvert 4. år udarbejde en plan for den kommunale håndtering af affald. Formålet med affaldsplanen er at skabe

Læs mere

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Miljøregnskab 2010 2011 NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Basisoplysninger Nybro Gasbehandlingsanlæg Nybrovej 185 6851 Janderup CVR-nr.: 27.21.05.38 P-nr.: 1.003.049.158 Nybro Gasbehandlingsanlæg er en behandlingsenhed

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

Bioaffald. Arkiv nr

Bioaffald. Arkiv nr Arkiv nr. 5.2.8 Nomi4s i/s September 2017 1 Resume Nærværende rapport indeholder beskrivelse af indsamlingsmetode for bioaffald, materiel til indsamling ved borger og behandlingsmetode af bioaffald. Udover

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013 Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG 2013 INDLEDNING - BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 3 MÅL FOR OMRÅDET... 4 OPGØRELSER... 5 KONKLUSION - BESKRIVELSE AF UDVIKLING... 7 OPGØRELSER/GENBRUGSPLADSERNE... 8 KONKLUSION

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S Grønt regnskab 2012 Verdo Hydrogen A/S VERDO Agerskellet 7 8920 Randers NV Tel. +45 8911 4811 info@verdo.dk CVR-nr. 2548 1984 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 3 1.1 Navn, beliggenhed og ejerforhold...

Læs mere

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Miljøstationer i midtbyen Regeringen har besluttet, at affald skal genanvendes og udnyttes langt bedre i fremtiden, end det er tilfældet i dag. I Viborg Kommune genanvender

Læs mere

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt

sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt / Overvejelser vedrørende central sortering for KARA/NOVEREN kommunerne v / Lena Hjalholt DAKOFA konference 20. januar 2015 / Hvem er vi? 9 ejerkommuner 400.000 indbyggere / 20.000 virksomheder Gadstrup

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Hvor meget forventer man at indsamle af hver fraktion i

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2010 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk 1. Indledning

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 27. juni 2012 Projekt nr. A418 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL 4 1.2 LOKALISERING 4 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Novozymes A/S. Grønt regnskab for 2010

Novozymes A/S. Grønt regnskab for 2010 Novozymes A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 18 04 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

Genbrugspladsernes Miljøberetning 2017

Genbrugspladsernes Miljøberetning 2017 Genbrugspladsernes Miljøberetning 2017 Allerød Bakkegårdsvej Blokken Containerhaven Højvangen Vandtårnsvej 2 1. Indledning Denne miljøberetning indeholder først en generel information, dernæst følger en

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 05-10-2010 Dato: 15-09-2010 Sag nr.: KB 218 Sagsbehandler: Thomas Jørgensen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Spildevandsplanen

Spildevandsplanen Spildevandsplanen 2016-2020 Den nye spildevandsplan indeholder en kortlægning af nuværende spildevandsforhold, samt en plan for udbygningen af spildevandsanlæg frem til 2020. Denne udgave af spildevandsplanen

Læs mere

NOVOZYMES A/S. Grønt regnskab for 2010

NOVOZYMES A/S. Grønt regnskab for 2010 NOVOZYMES A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 26 04 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Hvad er Amagerforbrænding til for? Amagerforbrænding er en integreret del af det kommunale affaldssystem og har til opgave at opfylde og sikre ejernes

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT GENBRUG OG AFFALD

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT GENBRUG OG AFFALD GRØNT BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 3 MÅL... 4 OPGØRELSER - HUSHOLDNINGSAFFALD... 5 OPGØRELSER - GENBRUGSPLADSER... 5 AKTIVITETER...10 TILTAG PLANLAGT I 2015...13 DEN GODE HISTORIE... 14 Ud over denne temarapport

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi)

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi) Hvad vil vi opnå? Et renere miljø Bedre beslutningsgrundlag Vide hvordan vi måler på miljøet Vide hvad vi får ud af det m.h.t. miljø, arbejdsmiljø og økonomi Styr på vores processer og forbrug Minimere

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2014

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2014 Grønt Regnskab for Holbæk Kommune VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Holbæk Kommunes Samlede CO 2 -Udledning og Energi forbrug Nedenstående tabel viser det samlede energi forbrug i følgende kategorier: El Og varme

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

TOELT LOSSEPLADS. Grønt regnskab for 2010

TOELT LOSSEPLADS. Grønt regnskab for 2010 TOELT LOSSEPLADS Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 24 05 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK nr.

Læs mere

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret Grønne regnskaber 2001/2002 1 Esbjerg afdelingen Miljøledelse på afdeling Esbjerg Der er i løbet af regnskabsåret ansat en miljømedarbejder der skal være»tovholder«i indførelse af miljøledelse på afdeling

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok?

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Vicedirektør Claus Torp MILJØSTYRELSEN DAKOFA konference 4. april 2011 Disposition for oplæg Dagsordnen i EU Affaldsforebyggelse og madspild Organisk affald/bioaffald:

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere