CIVILFORSVARETS KOLONNER. CF-KOLONNEN I NÆSTVED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CIVILFORSVARETS KOLONNER. CF-KOLONNEN I NÆSTVED"

Transkript

1 124 Sektion Thomas CIVILFORSVARETS KOLONNER. CF-KOLONNEN I NÆSTVED Tram Pedersen Det statslige Civilforsvar rådede under Den Kolde Krig over kaserner og udrykningskolonner i hver af landets syv regioner. Her uddannede man mandskab til CF-Korpset, som i en krig skulle bistå de kommunale civilforsvarsenheder med redningsindsatsen i en krigssituation. Sydsjællandske CF-kolonne Þ k hjemsted i Næstved, som dermed Þ k endnu en kaserne. Uddannelsen ved CF Civilforsvaret anvendte ligesom det militære forsvar i vid udstrækning værnepligtige til at kunne opstille en styrke både i fredstid og i krig. Det kommunale civilforsvarsberedskab benyttede særligt kommunale værnepligtige, som havde fået en én måned lang uddannelse ved en kolonne og herefter blev trænet videre ved en række kurser i hjemkommunen. Civilforsvarskorpset havde mere specialiserede opgaver, og her Þ k de værnepligtige en seks måneder lang uddannelse og lærte at bekæmpe store brande, redde indespærrede ud af sammenstyrtede bygninger, sporing af nukleare og kemiske stoffer og kommunikation. Endvidere udtog Civilforsvarskorpset en del af de værnepligtige til en uddannelse som befalingsmænd, som gjorde tjeneste i op til 24 måneder. Selvom Civilforsvarskorpset kunne indsættes ved større katastrofer i fredstid, var udgangspunktet i uddannelsen entydigt indsættelsen i en krigssituation, hvor store dele af det civile samfund var blevet ramt. Værnepligtige fra Civilforsvarskorpset på øvelse med slanger og brandpumpe. De værnepligtige blev ofte kaldt Slangetæmmere. Nogle værnepligtige i CF valgte det fordi de ikke ønskede at bære våben, men dog ikke ville være militærnægtere. Foto: Henning Kruse CF-kasernen rummer nogle af de særlige elementer for uddannelsen af værnepligtige i brandbekæmpelse og redning: slangetårnet og en ruinby. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste 2008.

2 Kapitel Det karakteristiske slangetårn gør kasernen synlig på stor afstand. Tårnet blev anvendt til at tørre våde brandslanger. Foto: Morten Stenak Ruinbyen i Næstved blev opført før udviklingen af den såkaldte standardruin, og den adskiller sig derfor en smule fra andre tilsvarende byer. Næstved voksede gennem perioden op omkring kasernen og gjorde det stadigt sværere at holde brandøvelser på grund af røggenerne. Foto: Thomas Tram Pedersen, Kasernen Civilforsvarskorpsets kaserne i Næstved ligner på mange måder de tilsvarende militære kaserner, der blev opført i perioden. Kasernen blev bygget i 1955 som et lavt betonelementbyggeri, hvor kun de gule murede gavle lyste en smule op. Kasernen kan rumme ca. 250 værnepligtige og omfatter selvstændige kvarterbygninger med belægningsstuer til hver 12 mand, en cafeteriabygning, bygninger med undervisningslokaler og en gymnastiksal med udendørs idrætsbane. Centralt i hele kasernens layout ligger det store garageområde med tre lange garagebygninger og et værksted til kolonnens mange udrykningskøretøjer. I fredstid fungerede kasernen også som udrykningsstation, og kolonnen blev jævnligt kaldt ud til støtte for de lokale brandværn ved større brande og ulykker. Øvelsesplads Et af kasernens karakteristiske træk er det høje, gule murede slangetårn, som fandtes på alle Civilforsvarets kaserner og blev benyttet til at tørre brandslanger efter indsats og øvelser. Et andet særkende er ruinbyen umiddelbart ved siden af kasernen. #Byen$ omfatter en række ruiner opført til formålet og placeret, så de svarer til et lille udsnit af en gade i en typisk dansk by. Her kunne mandskabet øve indsats, brandslukning og redning af personer fra et typisk indsatsområde, som man ville møde i en krig, hvor en hel gade eller bydel kunne være ramt og stå i ß ammer. Hvis krigen kommer Civilforsvarets hjemsendte værnepligtige kunne hurtigt genindkaldes. Fredtidsstyrken kunne på denne måde hurtigt forøges betragteligt med op imod mand i de kommunale civilforsvarsstyrker og mand i det statslige civilforsvarskorps. CF-kasernen i Næstved skulle i tilfælde af en mobilisering også stille en ekstra kolonne, og den skulle udrustes med materiel fra kolonnens mobiliseringsstation i Glumsø, hvorefter hele styrken skulle sendes ud til indkvartering på gårde i det sydsjællandske område, hvorfra den kunne rykke ud til indsats. Tegningen af standardruinen, som Forsvarets Bygningstjeneste udviklede i slutningen 1950 erne, og som blev opført på de fleste af Civilforsvarets kaserner. Her en ruin fra CF-kasernen i Allinge. Tegning: Forsvarets Bygningstjeneste.

3 126 Sektion OVERVÅGNING AF LUFTRUMMET. RADARSTATION SKOVHUSE OG STENSVED KASERNE Thomas Tram Pedersen Selvom den er næsten skjult bag træerne, er den karakteristiske radarkuppel på Radarstation Skovhuse stadig synlig på stor afstand og ses tydeligt fra Sydmotorvejen nord for Vordingborg. Skovhuse var en af Flyvevåbnets store radarer til overvågning af det danske luftrum, som blev opført allerede fra begyndelsen af 1950$erne. Luftfoto af radarstation Skovhuse. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste Overvågning af det danske luftrum Luftkrigen havde fået en afgørende indß ydelse på 2. Verdenskrigs forløb, og i både Tyskland og England havde man opbygget omfattende netværk af radarer for at kunne varsle om luftangreb og indsætte jagerß y og jordbaseret luftforsvar mod angribende ß y. Et tilsvarende netværk begyndte man i tiden umiddelbart efter 2. Verdenskrig også at opbygge i Danmark, men det ældre britiske materiel, der stod til rådighed, var ikke videre velegnet til at skabe et komplet billede af, hvad der foregik i dansk luftrum. Dette ændrede sig med Danmarks indtræden i NATO i 1949, og allerede i begyndelsen af 1950!erne Þ k Danmark en række moderne radarer stillet til rådighed af USA som våbenhjælp. Med Danmarks geograþ ske beliggenhed i meget kort ß yveafstand fra Sovjetunionen og senere Warszawapagten var det ikke kun i dansk interesse at kunne overvåge dansk luftrum. De nye radarer skulle ikke kun varsle om ß yangreb på Danmark, men ville også kunne dække vigtige anß yvningsruter for sovjetiske bombeß y med kurs mod mål i særligt England og derved forlænge varslingstiden for englænderne betydeligt.

4 Kapitel Radarkuplen i Skovhuse er meget karakteristisk og er synlig på stor afstand. Træerne rundt om kuplen blev aldrig højere på grund af strålingen fra radaren. Foto: Thomas Tram Pedersen Radarstationerne i Danmark Den første generation af radarer blev opstillet på en række radarstationer, der blev bygget til formålet på Bornholm, Sjælland og i Jylland. Radarstationerne blev opført på særligt udvalgte steder for at give den bedst mulige dækning af dansk luftrum. De første radarer kunne dog ikke dække hele landet, og selvom de blev suppleret med mobile radarer " eksempelvis på Langeland " var dækningen stadig meget hullet. Først med opstillingen af nye amerikanske radarer omkring 1970 begyndte dækningen at være nogenlunde komplet " ikke mindst mod øst, hvor man holdt særligt øje. Radarerne på Bornholm og i Skovhuse ved Vordingborg spillede her en særlig rolle, idet de som de første ville kunne se en angribende luftstyrke fra Warszawapagten. Samspillet mellem de to stationer var vigtigt, idet Bornholm ganske vist ville få øje på de fjendtlige ß y først, men de ville på det tidspunkt endnu ikke have krænket dansk luftrum. En krænkelse ville man imidlertid kunne konstatere fra Skovhuse, og de to stationer blev derfor forbundet, så de arbejdede tæt sammen og kunne supplere hinanden. Sammen med de øvrige stationer blev de Danmarks og på mange måder NATOs første varslingslinje ved et angreb fra Warszawapagten. Flyvevåbnets radarstationer i Danmark til overvågning af luftrummet. Hver radar havde en række vidde på 220 km.

5 128 Sektion 02 Stationen i Skovhuse Radarstationen i Skovhuse blev bygget i 1951 ved Stevnsved uden for Vordingborg på en skovklædt høj 97 m over havet, for at give radarerne den størst mulige rækkevidde. Stationen blev bygget med den samme planløsning og med de samme funktioner som Flyvevåbnets øvrige radarstationer, og den bestod i første omgang af tre ca. 30 m høje betontårne til hver sin radar, som henholdsvis kunne se retning, afstand og højde for ß y i luften. Observationerne fra de tre radartårne blev samlet i et operationsrum i en særskilt bygning, der blev opført på området. Bygningen rummede kontorer og opholdsrum til stationens vagthavende mandskab og var oprindelig med ß adt tag. Sadeltaget blev bygget på i 1990!erne. Bygningen adskiller sig dog ved, at dens ene ende er særligt sikret med større murtykkelse og jernskodder til at sænke ned for vinduerne. Her Þ ndes også nedgangen til det særligt sikrede operationsrum i kælderen med gassluse, trykdøre og egen nødstrømsforsyning. Her sad radaroperatørerne og fulgte billederne fra radarerne, og på et plotterbord kunne man skabe et samlet billede over alle ß ybevægelser. Operationsrummet blev løbende opgraderet med moderne teknologi frem til stationens lukning i Tre høje betontårne vidner stadig om de første antenner, der blev stillet op i Skovhuse i begyndelsen af 1950 erne. Foto: Thomas Tram Pedersen Eskadrillebygningen på Skovhuse med den sikrede nedgang til det underjordiske operationsrum i forgrunden. Hele arealet var indhegnet og bevogtet døgnet rundt. Foto: Thomas Tram Pedersen Radarstationen var af vital betydning, og flere nærkampstillinger var klargjort med sandsække, hvis fjenden nærmede sig fra landjorden. Foto: Svend Erik Albrethsen 2010.

6 Kapitel Den enorme gitterantenne inde i kuplen roterede med ca. 20 omdrejninger i minuttet. Radaren kunne se mål op til 220 km væk. Her er det den lidt mindre antenne i Bækskov ved Skrydstrup. Foto: Thomas Tram Pedersen Det nye radartårn Flere gange i 1960!erne moderniserede Flyvevåbnet sine radarstationer, og på Skovhuse blev der i 1970 opstillet en ny radar, der var langt kraftigere end de tidligere. Radaren blev opstillet på et 27 m højt Þ rkantet betontårn, som samtidig rummede tekniske installationer, værksteder og operatørrum. På toppen af tårnet stod den 17 m brede antenne og snurrede rundt. For at beskytte antennen mod vind og vejr blev der opsat en stor kuppel af glasþ berpaneler over antennen, hvilket stadig giver tårnet dets særlige udseende. Med den nye radar kom også ny kommunikationsteknologi, idet stationen blev sluttet på NATOs fælles luftrumssystem " NADGE " og dermed blev en del af det netværk af radarer, der kunne overvåge luftrummet fra Nordnorge til Tyrkiet. Op gennem Den Kolde Krig blev observationerne for NATO af Warszawapagtens bombeß y på patruljer en helt central opgave for særligt stationen i Skovhuse, som med sin radar kunne se ß yene allerede, når de lettede fra deres baser i Østtyskland og Polen. Interceptor control Radarstationerne var frem til slutningen af 1980!erne bemandet i døgndrift med operatører, som fulgte og identiþ cerede alle ß y i dansk luftrum og meldte deres observationer ind til sektoroperationscentralerne i henholdsvis Vedbæk og Karup. I operationscentralerne opbyggede man et samlet luftrumsbillede på store kort, og herfra kunne man beordre jagerß y ud for at identiþ cere og om nødvendigt afvise indtrængende fjendtlige ß y. Operatørerne kunne samtidig lede egne jagerß y helt frem til de indtrængende ß y. De mest rutinerede operatører nåede i løbet af deres tjenestetid at gennemføre adskillige tusinde sådanne #interceptioner$. Kasernen i Stensved Radarstation Skovhuse var altid bemandet, og Flyvevåbnet opførte derfor i 1955 en lille kaserne i Stensved " et par kilom fra stationen. Kasernen blev anvendt af de værnepligtige, som fungerede som radaroperatører eller indgik i vagtmandskabet. Samtidig rummede kasernen kontorer og uddannelsesfaciliteter og naturligvis et cafeteria. Stensved Kaserne var en karakteristisk kaserne ved Flyvevåbnet med ß ere lave længer i betonelementer, og tilsvarende kaserner blev opført ved radarstationerne på Bornholm og på Multebjerg i Gribskov. Sammen med radarstationen udgjorde kasernen Flyvestation Stensved, som i 2003 blev nedlagt, og området har siden været anvendt af Hjemmeværnet. Stensved Kaserne er et typisk billigt og hurtigt typehusbyggeri ved Flyvevåbnet i 1950 erne. Foto: Thomas Tram Pedersen Kasernen i Stensved er et lille komprimeret anlæg som kun rummede helt centrale faciliteter til indkvartering af knap 100 mand. Forsvarets Bygningstjeneste 1996.

7 130 Sektion LAVAC-CENTRALEN I NYKØBING FALSTER OG LUFTMELDE TÅRNET VED SKAMSTRUP Thomas Tram Pedersen Flyvevåbnets store radarstationer var ikke alene om at overvåge dansk luftrum. I tilfælde af en krise eller en krig ville Luftmeldekorpset indtage hundredevis af luftmeldetårne og herfra give meldinger om angribende ß y i lav højde. Luftmeldekorpset Luftmeldekorpset var i Den Kolde Krig en del af Flyverhjemmeværnet, der skulle støtte Flyvevåbnets operationer i luften og på jorden. Korpset havde sine rødder tilbage til tiden før 2. Verdens krig, og under besættelsen havde korpset bidraget til varslingen mod luftangreb. Som en del af Flyverhjemmeværnet kunne luftmeldekorpset stille 90 eskadriller med medlemmer foruden medlemmer af Kvindeligt Flyverkorps. Sammen bemandede de mange frivillige et Þ ntmasket netværk af varslingsstationer over hele landet. Det danske net Observationer af lavtß yvende ß y og helikoptere var en særlig udfordring for Flyvevåbnets radarstationer og var meget vigtig i forhold til at kunne styre luftforsvaret og varsle om forestående luftangreb. Danmark blev derfor opdelt i syv luftmeldedistrikter, der hver Þ k en operationscentral, såkaldte lavvarslingscentraler (LAVAC), til at skabe overblik over situationen i distriktet. I centralerne modtog man telefonmeldinger fra mere end 400 observationsposter ude i landet, hvor hver post skulle holde øje med den lavtgående ß yaktivitet i et særligt område. Netværket havde et engelsk forbillede fra 2. Verdenskrig. Det var lavteknologisk, men ganske effektivt og næsten umuligt for en fjende at omgå. Luftmeldetårnene De mange observationsposter var fordelt, så de dækkede hele landet, og de var ofte placerede på siloer eller i andre høje bygninger, hvorfra der var en god udsigt over observationspostens sektor. I landområderne havde man ofte ikke den mulighed, og her blev observationsposten i stedet indrettet i et selvstændigt tårn. Luftmeldetårnene var 6"12 m høje stålkonstruktioner med en platform med høje sider på toppen. Her kunne 3"4 observatører stå og med kikkerter og en pejleplade identiþ cere eventuelle fjendtlige ß y eller bombeangreb. Tårnene var samtidig i direkte telefonkontakt med lavvarslingscentralerne. Standard observationstårn til luftmelding model 94. Tårnets højde kunne varieres alt efter terræn og beplantning i omgivelserne. Skuret i bunden kunne bruges til opbevaring af materiel og ophold under lange vagter. Tegning: Forsvarets Bygningstjeneste Luftmeldetårnet på Knøsen (99 m) ved Skamstrup. Tårnenes højde varierede efter placering. Foto: Anders Fischer 2009.

8 Kapitel Lavvarslingscentralen i Nykøbing Falster er svær at genkende som et militært bygningsværk. Centralen ligger midt i et industrikvarter. Foto: Thomas Tram Pedersen En øvelse i LAVAC Nykøbing i 1973 med deltagelse af plotterdamer fra Kvindeligt Flyverkorps og Flyverhjemmeværnet. Foto: Via Thomas Tram Pedersen Tegning fra 1978 af lavvarslingscentralens facade og plan. Forsvarets Bygningstjeneste. Lavvarslingscentralen Der var en lavvarslingscentral for hvert af landets syv luftmeldedistrikter. Luftmeldekorpsets kontrolcentral for Sjælland og øerne var placeret i Nykøbing Falster og var ligesom den tilsvarende central i Odense indrettet i en bunker, der blev bygget til formålet i Efter engelsk forbillede var bunkeren bygget oven på jorden midt i et civilt industrikvarter for at skjule den bedst muligt. Bunkeren rummede dels en række kontorer men frem for alt en række kabiner på et galleri, hvor meldingerne fra observationsposterne blev modtaget og vist på et stort oversigtskort. Bunkeren skulle i krigstid bemandes med frivilligt personel fra Luftmeldekorpset og Kvindeligt Flyverkorps, men Flyvevåbnet og Civilforsvaret havde også forbindelsesfolk til stede, idet overblikket i centralen var vigtigt for begge myndigheder. Varsling af civilbefolkningen Luftmeldetårnene og lavvarslingscentralerne var et centralt element i styringen af det danske luftforsvar, men de spillede også en vigtig rolle i varslingen af civilbefolkningen om luftangreb, ligesom de bidrog til en bedømmelse af skadernes omfang efter et angreb. Tårnene er i dag fjernet og centralerne nedlagt. Kun et enkelt tårn på Knøsen ved Skamstrup i Vestsjælland står tilbage sammen med lavvarslingscentralen i Nykøbing.

9 132 Sektion Thomas STEVNSFORT OG OVERVÅGNINGEN AF ØRESUND Tram Pedersen Stevnsfort var frem til dets endelige lukning i 2000 et væsentligt element i Søværnets og dermed i NATOs kontrol med de danske farvande og adgangen til Østersøen. Med sin placering midt i Warszawapagtens tiltænkte invasionsområde på Sjælland kom fortet til at ligge i forreste frontlinje mellem øst og vest. Tegning over gangsystemet i det underjordiske fort. Der i alt 1,7 km gange i fortet. Tegning: Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Stevnsfort omfatter to uafhængige halvdele, der er forbundet med en lang forbindelsesgang for at øge beskyttelsen. Fortets svære panserdøre var ikke lavet som egentlige trykdøre som i nyere anlæg og kunne kun modstå en begrænset trykbølge. Samtidig ville varmeudviklingen fra en atomsprængning i værste fald have svejset dørene fast til karmene, så ingen kunne komme ud eller ind. Foto: Thomas Tram Pedersen Østersøens dørvogtere Efter diskussioner med NATO valgte man fra dansk side i starten af 1950!erne at bygge Stevnsfort og Langelandsfort til at overvåge og eventuelt standse gennemsejlingen til og fra Østersøen gennem henholdsvis Øresund og Storebælt. NATO havde fra starten været imod opførelsen af traditionelle stationære søforter, som man betragtede som uß eksible og forældede. Ikke desto mindre kom forterne med deres evne til at overvåge og eventuelt spærre al skibstraþ k med deres kanoner og søminefelter til at udgøre et væsentligt krisestyringsredskab for såvel Danmark som NATO. Warszawapagtens skibe kunne ikke uhindret passere gennem de danske farvande, og de to forter var derfor gennem hele perioden en operativ faktor, som Warszawapagten måtte forholde sig til i tilfælde af en krise eller en krig. Det underjordiske fort Det var under projekteringen af Stevnsfort i 1951"52 Søværnets forventning, at Sovjetunionen i givet fald ville forholde sig til fortet på den hårde måde. Det blev derfor bestemt, at fortet skulle kunne!modstå virkningerne fra de moderne våben", som Kystdefensionens chef skrev i et notat. Her tænkte han især på atomvåben og krigsgas. I konstruktionen af fortet valgte man derfor at udnytte Stevns! særlige geologi og byggede et sindrigt underjordisk anlæg til at understøtte farvandsovervågningen og de to dobbeltløbede kanontårne på toppen af Stevns Klint. 1,7 km underjordiske gange hugget ud i den hårde kalk forbandt et antal underjordiske jernbetonhuse, der rummede fortets operationsrum, kommunikation, ammunitionsmagasiner, ildledelse, nødgeneratorer og indkvartering til kanonbesætningerne. Stevnsfort blev dermed et atomsikret anlæg af første generation med den begrænsede viden, man i starten af 1950!erne havde om atomvåbens reelle virkning. Senere forskning skulle vise, at fortets beskyttelse mod atomvåben var mindre, end man havde forestillet sig.

10 Kapitel Overvågningen af farvandet Operationsrummet på Stevnsfort var altid bemandet og modtog observationer af skibstraþ kken gennem Øresund fra fortets radarer, kystudkigsposter på Stevns og Møn og fra undersøiske sonarer og hydrofoner, som dækkede store områder af Østersøen. Alle observationer blev vurderet af Sundets Marinedistrikt, som var en selvstændig myndighed, der havde til huse på fortet, og som forestod overvågningen og sikringen af Øresund og Østersøen helt frem mod Bornholm. Målet var hele tiden at have et fuldt billede af skibstraþ kken og at kunne identiþ cere krænkelser af dansk søterritorium eller forsøg fra Warszawapagten på at sende sin ß åde ud af Østersøen. Observationerne kunne fra fortet sendes videre til Søværnets Operative Kommando i Aarhus til videre bedømmelse. Kanonerne kunne dog også indsættes mod skibe og ikke mindst som et forsvar mod landgangsfartøjer ved en forventet polsk landgang i Faxe og Køge Bugter. Kasernen Stevnsforts mest synlige del over jorden var den såkaldte #fredskaserne$, som blev opført samtidig med det underjordiske fort og blev indviet i Kasernen rummede dels kontorer men frem for alt faciliteter til uddannelse og indkvartering af det store antal værnepligtige, som hvert år blev uddannet ved fortet som kanon besætninger, signalgaster eller bevogtningsmandskab. Fra 1984 ß yttede Flyvevåbnets folk fra luftværnsbatteriet på fortet også ind på kasernen, men de to værn var adskilte og beholdt hver deres messer. Kystudkigshytten ved Stevns Fyr var en af de døgnbemandede observationsposter, der meldte observationerne ind til Stevnsfort. På et typisk døgn i 1980 erne blev der observeret mellem 25 og 30 orlogsskibe fra Warszawapagten herfra. Foto: Morten Stenak Kanonerne og minerne Stevnsforts egentlige hovedvåben var ikke dets Þ re 150 mm kanoner, som med en rækkevidde på 23 km kunne nå den svenske kyst. Kanonernes primære opgave var at beskytte de søminefelter, som i tilfælde af en krise ville blive udlagt i Øresund og den vestlige Østersø af danske og vesttyske skibe. I fredstid lå søminerne klar i et dansk depot ved Køge og et tilsvarende vesttysk depot i Vemmetofte, og havnene i Faxe Ladeplads og Køge var forberedt til, at minerne hurtigt kunne lastes om bord i minelæggerskibe. Minefelterne kunne effektivt spærre for traþ kken gennem farvandet og forsinke en ß åde fra Warszawapagten betydeligt. Stevnsforts kaserne udnyttede en staldlænge på en eksisterende gård og blev bygget, så den i sin byggestil og planløsning fra luften lignede en typisk dansk bondegård med fire let forskudte længer omkring en plads. Kasernen var dog væsentligt større og opført i gule mursten som det eneste hus på egnen, og de færreste var i tvivl om, at der var tale om offentligt byggeri. Foto: Stig Hansen, Koldkrigsmuseum Stevnsfort 1978.

11 134 Sektion 02 Fra luften kan man dårligt se Stevnsfort som ligger under hele terrænet i billedet højre side. De mest synlige træk var faktisk Flyvevåbnets missil batteri, som blev bygget i Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste I 1982 blev der opført en ny radarbunker over jorden. Bunkeren blev bygget, så den lignede resten af det husmandssted, som i 1952 blev eksproprieret af forsvaret og måtte lægge jord til byggeriet af fortet. Foto: Morten Stenak Kommunikation og aß ytning Et andet meget karakteristisk og synligt træk ved Stevnsfort var de store antenneanlæg, der blev opført rundt om fortet. Flåderadio Stevns var en selvstændig enhed, der blev betjent af fortet. Med antennerne kunne Søværnet kommunikere med skibe og ubåde i hele Østersøen fra det underjordiske fort og fra to store bunkere, der var bygget på området. Fra 1968 ß yttede endnu en militær enhed ind på fortet, idet Forsvarets Central Radio overtog en af radiobunkerne og indrettede den med en 80 m høj antennemast. Fra den selvstændigt indhegnede bunker kunne Forsvarets Efterretningstjeneste og senere Hærens Telegrafregiment aß ytte militær radiokommunikation lagt ind i Warszawapagten, og der var derfor altid tysk- og polskkyndige sprogofþ cerer på vagt for at opsnappe vigtig kommunikation. De nye udfordringer Netop udviklingen af moderne kommunikationsmidler og nye muligheder for elektronisk overvågning gav i sidste halvdel af 1970!erne og ikke mindst i 1980!erne dansk forsvar nye ud fordringer. Den langt hurtigere kommunikation og øgede automatisering af overvågningsanlæggene gjorde varslingstiderne kortere. Det blev tilsvarende nødvendigt at forkorte de militære beslutningsprocesser. Forsvaret og Stevnsfort skulle nu kunne operere i et nyt trusselsbillede, hvor et angreb ikke nødvendigvis ville komme efter en lang forudgående diplomatisk krise. Stevnsforts kanoner blev lagt i mølpose i 1981 og erstattet af mobile missiler. I stedet blev fortet ombygget og moderniseret med ny digital teknologi til kommunikation og overvågning i undergrunden og i en ny bunker, der blev bygget oven på jorden. Ombygningen gjorde fortet til et af NATOs mest moderne maritime overvågningscentre, der fortsatte sin overvågning hen over Murens fald og først blev lukket i I blev fortet ombygget med et moderne, digitalt operationsrum, hvorfra man kunne overvåge skibstrafikken og udveksle informationer digitalt med resten af NATO. Foto: Thomas Tram Pedersen 2013.

12 Kapitel Byens største arbejdsplads Stevnsfort og alle de tilknyttede funktioner gjorde Forsvaret til den største og mest synlige arbejdsplads i kommunen. Antallet af arbejdspladser og værnepligtige på Stevnsfort faldt ganske vist gennem perioden, men fortet spillede stadig en vigtig rolle og nød en massiv lokal opbakning. Denne opbakning blev også afgørende for, at fortet i 2008 kunne åbnes for offentligheden som Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Siden 2012 har Stevnsfort være fredet som et væsentligt bygningsanlæg fra Den Kolde Krig. MILITÆRE ANLÆG LANGS STEVNS KLINT Flyvestation Sigerslev Afskydningsområde Gydevej Boligområde Sigerslev Sigerslev Skydebane Operationsområde Højerup Radiorelæstation Tommestrup Stevnsfort Flåderadio Stevns Forsvarets Centralradio Stevns Sundets Marinedistrikt Operationsområde Stevnsfort Pejlestation I V Minedepot Vemmetofte Kaserne og kontrolområde til Flyvevåbnets NIKE-missiler Affyringsområde til NIKE-missiler Tjenesteboliger for personel ved Flyvevåbnet Riffel- og pistol-skydebane Missilbatteri ved Stevns Fyr til Flyvevåbnets HAWK-missiler Radioanlæg til kommunikation med NATO-enheder i Østersøen Kaserne og underjordisk kanonfort for Søværnet Radiostation til kommunikation med NATO-skibe i Østersøen Lyttepost for Forsvarets Efterretningstjeneste Søværnets kommandomyndighed for farvandsovervågning Missilbatteri til Flyvevåbnets HAWK-missiler Fem pejlestationer til styring af Stevnsforts kanoner Den tyske forbundsmarines depot for søminer En af fortets gange med huse støbt i jernbeton. Foto: Thomas Tram Pedersen Stevnsfort er hugget ind i Stevns Klint, og heller ikke fra søsiden er fortet umiddelbart synligt. Foto: Thomas Tram Pedersen 2012.

13 136 Sektion KØBENHAVNS LUFTFORSVAR. EJBYBUNKEREN OG LUFT- VÆRNSMISSILERNE PÅ STEVNS Thomas Tram Pedersen og Martin Jespersen Københavns placering mindre end 15 minutters ß yvetid fra Warszawapagtens baser i DDR gjorde hovedstaden og dens indbyggere til et udsat mål for fjendtlige luftangreb. Det var derfor nødvendig at etablere effektivt luftforsvar af København. For at imødegå truslen fra stadigt hurtigere og mere effektive fjendtlige ß y blev luftforsvaret løbende moderniseret. Ejbybunkeren anno Foto: Per Dyrby Øvelsesskydning med 90 mm-kanon i Rågeleje i 1950 erne. Det teknologiske udvikling af jetflyet gjorde hurtigt traditionelt luftværnsartilleri forældet og allerede i 1960 blev kanonen udfaset til fordel for moderne missiler. Fra kanoner til missiler Fra begyndelsen af 1950!erne var Københavns Luftforsvar baseret på 90 mm-luftkanoner, som Hæren havde modtaget som en del af den amerikanske våbenhjælp. Med en effektiv skudvidde på omkring 8,5 km var det imidlertid begrænset, hvad de kunne stille op over for moderne jetß y, der udviklede sig hastigt under Den Kolde Krig. Allerede i 1960 blev kanonerne derfor aß øst af langtrækkende NIKE-luftværnsmissiler af typerne Ajax og Hercules, der også var en del af våbenhjælpen fra USA. De nye missiler var radarstyrede og kunne med den nyeste teknologi styres frem mod mål i op til 160 km!s afstand. For at sikre koordinationen mellem luftværnet og ß yvevåbnets kampß y blev missilerne og hovedparten af personellet i 1962 overført fra Hæren til Flyvevåbnet. Operationscentralen i Ejbybunkeren Københavns Luftforsvar blev fra 1954 styret fra Operationscentralen i Ejbybunkeren ved Vestvolden i Rødovre. Vestvolden var sammen med resten af Københavns Landbefæstning blevet nedlagt som forsvarsværk i 1920, men var i 1950!erne, da Ejbybunkeren blev opført, fortsat militært område med begrænset adgang for offentligheden. Den 1300 m² store bunker blev opført til formålet efter engelsk forbillede i både konstruktion og funktion. Bunkeren blev " som tilsvarende britiske operationscentraler " bygget delvist oven på jorden, delvist gravet ind i Vestvolden. Den blev støbt på stedet i armeret beton, der ydede en betydelig beskyttelse mod angreb med både konventionelle våben og atomvåben. Øverst var bunkeren dækket af et tykt jordlag, der blev beplantet tæt for at sikre maksimal sløring fra luften. En af Vestvoldens gamle skytsstillinger i nærheden blev omdannet til radiobunker til Operationscentralens radiokommunikation med en 70 m høj sendermast, der stadig kan ses vidt omkring. Fra store operationsrum i midten af Ejbybunkeren var der forbindelse til ß yvevåbnets radarstationer i Skovhuse (se Sektion 02 Kap. 17) og Multebjerg, der overvågede luftrummet, og til kanon- og siden missilbatterierne omkring København. Ved hjælp af et avanceret data transmissionssystem kunne der fra operationscentralen udpeges mål direkte på missilbatteriernes egne søgeradarer (Schrøder 1988). Ejbybunkeren blev nedlagt som operationscentral for Københavns Luftforsvar i 1971, da dens funktion blev integreret i et nyt NATO-fælles kontrol- og varslingssystem, der i Østdanmark blev koordineret fra Sektoroperationscentralen i Vedbæk. Efterfølgende blev Ejbybunkeren bl.a. anvendt som kommunikationscenter og som forberedt krigshovedkvarter for Militærregion VI, dvs. de militære myndigheder, der skulle lede forsvaret af København og Nordsjælland, hvis ballonen gik op. Først i 2004 blev anlægget endeligt forladt af forsvaret og overdraget til Naturstyrelsen. I 2012 åbnede Ejbybunkeren som en del af Oplevelsescenter Vestvolden.

14 Kapitel Plan over Ejbybunkeren. Efter engelsk forbillede blev bunkeren bygget over jorden, delvist gravet ind i Vestvolden. Tegning: Hærens Bygningstjeneste Luftfoto af Ejbybunkeren taget under byggeriet i Ejbybunkeren blev støbt på stedet i armeret beton. Den lyse farve skyldes, at betonen er helt frisk. Få år senere var bunkeren dækket af tæt beplantning, der slørede den nærmest fuldstændigt fra luften. Midt i billedet kan man se fundamenterne til de første huse på den udstykning, der få år senere var et fuldt udbygget villakvarter, klods op af Operationscentralen i Ejbybunkeren. Kort over missilforsvaret anno NIKE: Gunderød, Tune, Kongelund og Sigerslev, HAWK: Skalstrup, Kongelunden, Middelgrunden og Stevns Fyr og Stevnsfort. Gunderød Middelgrunden Ejbybro Ejbybunkeren var omgærdet af tårnhøje sikkerhedsforanstaltninger, herunder et forbud mod fotografering, der blev håndhævet strengt. Dette billede, der blev bragt på forsiden af Lottekorpsets blad i juli 1960, er et af de eneste, der kendes fra den periode, hvor Ejbybunkeren var operationscentral for Luftforsvaret. Tune Skalstrup Sigerslev Kongelunden Kongelunden Stevns Fyr Stevnsfort

15 138 Sektion 02 Skematisk fremstilling af NIKE-systemets funktion. Fra: Bonde Vagtskur ved det ene af de to NIKE-afskydningsområder ved Sigerslev, som var forberedt til at kunne affyre missiler med atomsprænghoveder. Sprænghovederne var ikke i landet, men først bringes hertil i tilfælde af en krig. Foto: Thomas Tram Pedersen NIKE på Stevns NIKE-missilerne blev opstillet på batterier i Gunderød nord for København, i Tune ved Roskilde, i Kongelunden på Amager og på Flyvestation Sigerslev på Stevns. De Þ re områder var bygget ens med et område til radarer og kontrolstation og et afskydningsområde med tre store hangarer til missiler og affyringsramper ca. 1 km derfra. Områdernes bygninger, veje og beskyttelsesvolde var nøje tilrettelagt i landskabet og skulle leve op til meget strenge krav fra NATO. Til indkvartering af mandskabet blev der samtidig hvert sted bygget en kaserne og en stribe tjenesteboliger. Områderne var indhegnede og velbevogtede af hundepatruljer. NIKE-missilerne kunne udrustes med atomsprængladninger, og dele af afskydningsområderne var derfor forsynet med et ekstra pigtrådshegn med egen adgangskontrol, vagttårne og kraftige projektører. Atomsprængladningerne var i henhold til dansk atomvåbenpolitik ikke monteret i fredstid, men kunne dog hurtigt monteres i tilfælde af en krig. En af de tre haller på NIKEafskydningsområdet ved Sigerslev, hvor missilerne blev opbevaret. Foto: Thomas Tram Pedersen Luftfoto af HAWK-missilaffyringsområdet ved Stevns Fyr. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste 2013.

16 Kapitel Skematisk fremstilling af HAWK-systemets funktion. Fra: Bonde Situationsplan over HAWKmissilbatteriet i Højerup. Der er to affyringsområder med hver tre af fyringsramper. I den nordlige del ses et særskilt område til opbevaring af ekstra missiler. Tegning: Forsvarets Bygningstjeneste HAWK på Stevns Til at supplere de langtrækkende NIKE-missiler modtog Flyvevåbnet i første halvdel af 1960!erne de kortrækkende HAWK-missiler. Missilerne var ligesom NIKE radarstyrede og meget avancerede og var særligt effektive mod indtrængende bombeß y i lav højde. HAWK-missilerne var samtidig mobile, men var i fredstidsberedskabet opstillet i faste installationer, hvorfra de også kunne indsættes. Disse installationer fulgte også et fast planløsning med høje til radarerne, afskydningspladser beskyttet af høje jordvolde og et område til ekstra missiler. Endvidere blev der til det vagthavende mandskab opført en lav bygning med kontorer, spisesal og soverum. Alt blev løbende evalueret af NATO og skulle leve op til helt særlige krav. De Þ re HAWK-missilbatterier blev fra starten opstillet ved Skalstrup, Kongelunden, på Middel grundsfort midt i Øresund og ved Stevns Fyr. I 1980!erne kom yderligere Þ re batterier til med to i Højstrup ved Odense og hver et på ß yvestationerne i Karup og Skrydstrup. Endelig blev batteriet fra Middelgrundsfort ß yttet til Stevnsfort, så der var to batterier på Stevns, som lå i den direkte indß yvning over Østersøen med kurs mod København. Det konstante beredskab På grund af de korte ß yvetider fra Warszawapagtens baser i DDR var Københavns Luftforsvar i konstant højt beredskab. Luftværnsmissilerne var altid bemandede og kunne inden for 5 eller 15 minutter skyde med skarpt mod indtrængende ß y. Batterierne summede derfor altid af aktivitet og var med deres store roterende søgeradarer meget synlige i landskabet. På grund af den rivende teknologiske udvikling blev både NIKE- og HAWK-systemerne løbende moderniseret. I 1983 skrottede forsvaret NIKE-missilerne, men først i 2004 lukkede det sidste HAWK-batteri ned på Stevns. Områderne blev forladt og er i dag tilgængelige for publikum. HAWK-batteriet på Stevnsfort er i dag fredet og står stadig med alt materiellet intakt som under Den Kolde Krig.

STEVNSFORTET I 1980 ERNE

STEVNSFORTET I 1980 ERNE Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

FÆRØERNES MILITÆRE UDBYGNING

FÆRØERNES MILITÆRE UDBYGNING 166 Sektion 03 FÆRØERNES MILITÆRE UDBYGNING Sámal Tróndur Finnsson Johansen Som følge af primært amerikanske militærstrategier anlagdes militære installationer i Færøerne, i form af radar-, navigations-

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Truslerne. Udgangspunktet. Klargøringen

Truslerne. Udgangspunktet. Klargøringen Truslerne Udgangspunktet Klargøringen 1 Truslerne: Kupangreb mod havnen før stormagtskrig, dvs. i fredstid: Blev analyseret i detaljer i begyndelsen af århundredet af premierløjtnant Henri Wenck for et

Læs mere

... en del af dit professionelle netværk

... en del af dit professionelle netværk TELEGRAFREGIMENTET Forsvarets Føringsstøttecenter... en del af dit professionelle netværk Hele verden som arbejdsplads Til vands, til lands og i luften - nationalt og internationalt Styrkebidrag Når Danmark

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

januar 2016 fredningsforslag stevns klint Bilag stevns kommune og danmarks naturfredningsforening

januar 2016 fredningsforslag stevns klint Bilag stevns kommune og danmarks naturfredningsforening januar 2016 fredningsforslag stevns klint Bilag stevns kommune og danmarks naturfredningsforening Boesdal Kalkbrud Billedfelt: Her kan du indsætte et billede (foto eller grafik) eller lave en farvet flade.

Læs mere

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp HOVEDPUNKTERNE Hærens grundopfattelse under kampagnen i 1870 1880 erne Flådens oprindelige syn Højres grundopfattelse Venstres grundopfattelse Kühnels variation Kofoed Hansens opfattelse De radikales dominerende

Læs mere

FLYVESTATION SKRYDSTRUP FLYVEVÅBNETS BASER

FLYVESTATION SKRYDSTRUP FLYVEVÅBNETS BASER 104 Sektion 02 11 Thomas FLYVESTATION SKRYDSTRUP FLYVEVÅBNETS BASER Tram Pedersen Med sine 856 hektar bag 13 km hegn fylder Flyvestation Skrydstrup godt op i det sønderjyske landskab ved Vojens. Flyvestationen

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen.

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen. Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Holdninger til Hjemmeværnet

Holdninger til Hjemmeværnet Holdninger til Hjemmeværnet 19 Forord Hjemmeværnskommandoen har bedt Danmarks Statistik om at kortlægge danskernes holdning til Hjemmeværnet. Undersøgelsen er et bidrag til Hjemmeværnets årsrapport og

Læs mere

Militærregionen Civilforsvarsregionen Civilregionen... 5

Militærregionen Civilforsvarsregionen Civilregionen... 5 Regionskommandocentraler i region III Tilbage til forsiden. Læs mere om det civile beredskab på regionalt niveau her. Læs mere om de regionale kommandocentraler generelt her. Indhold Militærregionen...

Læs mere

Socialdemokratiets Forsvarspolitik

Socialdemokratiets Forsvarspolitik Socialdemokratiets Forsvarspolitik 5. september 2008 v/forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) Agenda: 1. Tidsplan for forsvarsforhandlingerne 2. Er danske soldater gode? 3. Hvad gør S? 4. Holdningsundersøgelse

Læs mere

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Truslen mod Danmark i den kolde krig

Truslen mod Danmark i den kolde krig Truslen mod Danmark i den kolde krig Forelæsning 27 10 2005 for Kungl Krigsvetenskapsakademien & Kungl Örlogsmannasällskapet 1 Tak for indbydelsen. Det er en stor ære at få mulighed at forelæse for denne

Læs mere

Udbyhøj Skanse. Udbyhøj skanse er en af de største østjyske skanser fra Englandskrigene

Udbyhøj Skanse. Udbyhøj skanse er en af de største østjyske skanser fra Englandskrigene Udbyhøj Skanse den vigtige, smalle indsejling til Randers et godt forsvar mod eventuelle fremmede skibe. Det kom dog aldrig til egentlige kamphandlinger ved Udbyhøj og tiden har nok til tider været lang

Læs mere

Første MFP-flotille er nu operativ

Første MFP-flotille er nu operativ jemmeværnet - Første MFP-flotille er nu operativ af 5 21-08-2014 14:50 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Første MFP-flotille er nu operativ Første MFP-flotille er nu

Læs mere

Holdninger til Hjemmeværnet

Holdninger til Hjemmeværnet Holdninger til Hjemmeværnet 16 Danmarks Statistik Sejrøgade 11 København Ø Indholdsfortegnelse Forord 3 1. Sammenfatning 4 1.1 Tillid til Hjemmeværnet og vigtigheden af Hjemmeværnets bidrag 4 1.2 Vigtighed

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. januar 2003 RN A301/03

RIGSREVISIONEN København, den 28. januar 2003 RN A301/03 RIGSREVISIONEN København, den 28. januar 2003 RN A301/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om overvågning af olieforurening på havet (beretning nr. 9/00) 1. I mit notat af 5.

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

DET KØLIGE OVERBLIK. Redaktionen

DET KØLIGE OVERBLIK. Redaktionen 8 Sektion 01 01 Redaktionen DET KØLIGE OVERBLIK Det var hver onsdag kl. 12.00, at danskerne for en kort stund blev mindet om, at Danmark var en frontlinjestat, og at Den Kolde Krig kunne risikere at blive

Læs mere

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan Krig i mindre skala Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan For Eric Lerdrup Bourgois, leder af

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur 11-12-2006 Bilag 3 Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Indholdsfortegnelse Indledning 2 Baggrund 2 Totalforsvaret

Læs mere

En æra er slut. Historien om forsvarets tilstedeværelse på Carlsberg. Keld Anker Petersen

En æra er slut. Historien om forsvarets tilstedeværelse på Carlsberg. Keld Anker Petersen En æra er slut Historien om forsvarets tilstedeværelse på Carlsberg Keld Anker Petersen - 2 - Keld Anker Petersen Februar 2010 Onsdag den 23. september 2009 kørte det sidste flyttelæs fra kælderen under

Læs mere

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS Tekst og billeder: Preben Eriksen Lidt tilfældigt kom jeg i kontakt med én i Odense. Jeg spurgte, om han havde Frihedskæmperarmbind, hvortil han svarede:

Læs mere

mike benson jørgensen en forskel FLYVER

mike benson jørgensen en forskel FLYVER Mike Benson Jørgensen Lyst til at gøre en forskel FLYVER hjemmeværnet Lyst til at gøre en forskel Mike Benson Jørgensen er 35 år og har været frivillig i hjemmeværnet hele sit voksne liv. Fællesskabet

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Arbejdsmarkedet-mit job

Arbejdsmarkedet-mit job Arbejdsmarkedet-mit job Hæren Skrevet af Jakob Dalgaard Matthiesen 9.a 4. november 2009 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse: 1. De fysiske rammer.side 3 2. Produktionsproces.side 3 3. Arbejdsfunktioner/arbejdsstyrke.side

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse HVS UNR-0004 MAR 2013 Vi bidrager til forsvaret og beskyttelsen af Danmark med en troværdig og fleksibel kapacitet ved at levere militære, frivillige styrker, der tilgodeser

Læs mere

DE MILITÆRE HOVEDKVARTERER. SØVÆRNETS OPERATIVE KOM- MANDO I AARHUS OG FLYVER- TAKTISK KOMMANDO I KARUP

DE MILITÆRE HOVEDKVARTERER. SØVÆRNETS OPERATIVE KOM- MANDO I AARHUS OG FLYVER- TAKTISK KOMMANDO I KARUP 84 Sektion 02 06 DE MILITÆRE HOVEDKVARTERER. SØVÆRNETS OPERATIVE KOM- MANDO I AARHUS OG FLYVER- TAKTISK KOMMANDO I KARUP Thomas Tram Pedersen Med truslen om omfattende luftangreb mod Danmark # og ikke

Læs mere

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Holdninger til Hjemmeværnet

Holdninger til Hjemmeværnet Holdninger til Hjemmeværnet Danmarks Statistik Sejrøgade 11 København Ø Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning 4 1.1 Tillid til Hjemmeværnet og vigtigheden af Hjemmeværnets bidrag 4 1.2 Vigtighed og relevans

Læs mere

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Kulturarv og kulturmiljø Landskab og byrum Friluftsliv og rekreation Københavns Befæstning skal bevares og udvikles som en sammenhængende attraktion

Læs mere

EMU Kultur og læring

EMU Kultur og læring EMU Kultur og læring Forsvar, slotte og herregårde Mennesket har altid forsøgt at beskytte sig mod ydre fare. Gruppens sikkerhed har været højt prioriteret. Ansvaret har traditionelt været lagt i hænderne

Læs mere

STORKØBENHAVNS CIVILE BEREDSKAB

STORKØBENHAVNS CIVILE BEREDSKAB 140 Sektion 02 21 Poul STORKØBENHAVNS CIVILE BEREDSKAB Holt Pedersen Storkøbenhavns millionbefolkning ville være vanskelig at evakuere. Man satsede på beskyttelse og sikring af nødforsyninger. Koordineringen

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1747-1837

ANDUVNINGSFYR 1747-1837 ANDUVNINGSFYR 1747-1837 23 Det Gamle fyr / Det Hvide Fyr Fyrvej 2 Arkitekt Philip de Lange 9990 Skagen Opført 1746-48, forhøjet 1816 Skagen Kommune Opr. kulfyr senere spejlapparat Nordjyllands Amt Tårnhøjde

Læs mere

6 marts Landroveren med LMG på taget. Javel Hr. Sgt. Hvordan er det de støvler ser ud. Puds dem

6 marts Landroveren med LMG på taget. Javel Hr. Sgt. Hvordan er det de støvler ser ud. Puds dem 2009: 1. Øvelse støtte til hæren 04-01-09 (Den Norske Telemarkbataljon) havnen Ålborg. 2. Delings Øvelse 060309. 3. PTR-KUR Støtte til JGK 11 til 12-03-09 Klokkeholm og Hals. 4. 60års jubilæum hjv. 5.

Læs mere

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER.

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER. Redegørelse for overvejelser og forslag vedr. udlevering og opbevaring af våben og ammunition til hjemmeværnsmedlemmer. HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN 4. februar 2002 REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE

Læs mere

Stations dimensionering på Djursland anno 2013.

Stations dimensionering på Djursland anno 2013. Stations dimensionering på Djursland anno 2013. Version 1.0 Denne dimensionering bygger på kommentar, henvisninger og anbefalinger fra den dimensionering Anders Enggaard har analyseret sig frem til. Analyse

Læs mere

flemming omel hansen bedst egnede FLYVER

flemming omel hansen bedst egnede FLYVER Flemming Omel Hansen Blandt de bedst egnede FLYVER hjemmeværnet blandt de bedst egnede Som 26-årige begyndte Flemming Omel Hansen sin karriere i hærhjemmeværnet som delingsfører og patruljefører. Men i

Læs mere

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 Redegørelse fra Opklaringsenheden Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 TINA ROSENGREN ved kaj, billedet viser agterskibet med muslingeskrabere og rejste bomme Faktuel information TINA

Læs mere

Med Trygjollen på tur til Bornholm

Med Trygjollen på tur til Bornholm Med Trygjollen på tur til Bornholm Af Tina Rasmussen I forbindelse med sit frivillige arbejde har formanden for Trygjollen, Flemming Jensen, ofte været i kontakt med MOCS (Maritimt Overvågning Center Syd).

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Sandvig Batteri ca. 1810 Bornholms Museum FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Den gamle rådstue i Sandvig Tæt op af en af de mange bornholmske skanser, helt

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1.

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1. Notat Version: 1 Init.: AVE E-mail: ave@dbi-net.dk Dir.tlf.: 61220663 Antal sider: 6 Indretning af faste arbejdspladser i transportable konstruktioner, opsat i forbindelse med udførelse af byggearbejde

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v.

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v. LBK nr 582 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2017/000334 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Holdninger til Hjemmeværnet

Holdninger til Hjemmeværnet Holdninger til Hjemmeværnet 17 Forord Hjemmeværnskommandoen har bedt Danmarks Statistik om at kortlægge danskernes holdning til Hjemmeværnet. Undersøgelsen er et bidrag til Hjemmeværnets årsrapport og

Læs mere

www.fortidsmindeguide.dk Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj

www.fortidsmindeguide.dk Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj Sorring Loddenhøj, 147 meter over havet. Her set fra nordøst. Lige ved siden af den store telemast nordøst for Sorring, ligger gravhøjen Sorring Loddenhøj.

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Orienteringssamtale (samtaleskema) Andet sted:

Orienteringssamtale (samtaleskema) Andet sted: HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST 410-100 Orienteringssamtale (samtaleskema) Navn: Samtale afholdt den / 20 Adresse på ansøgning kontrolleret med sundhedskort. På ansøgers: Bopæl Andet sted: Du har søgt optagelse

Læs mere

PAS. Forsvarets olieledning løber gennem Deres grund. Tlf Information og vejledning fra POL-Divisionen - en del af flyvevåbnet.

PAS. Forsvarets olieledning løber gennem Deres grund. Tlf Information og vejledning fra POL-Divisionen - en del af flyvevåbnet. PAS Forsvarets olieledning løber gennem Deres grund Information og vejledning fra POL-Divisionen - en del af flyvevåbnet. Tlf. 9846 1455 Vær forsigtig med pløjning og gravearbejde Forsvarets olieledning

Læs mere

Veteranpolitik for Haderslev Kommune

Veteranpolitik for Haderslev Kommune Veteranpolitik for Haderslev Kommune Høringsudgave Offentlig høring 18. dember 2013 12. februar 2014 Veteranpolitik for Haderslev Kommune For Sønderjylland har forsvaret altid haft en ganske særlig status.

Læs mere

Anmeldelse. Fregatten PEDER SKRAM. Indledning. Et besøg på PEDER SKRAM. Anmeldt af Per Finsted

Anmeldelse. Fregatten PEDER SKRAM. Indledning. Et besøg på PEDER SKRAM. Anmeldt af Per Finsted Anmeldelse Fregatten PEDER SKRAM Anmeldt af Per Finsted Indledning Med Mastekranen og Rigets Flag som nogle af sine nærmeste naboer, har fregatten PEDER SKRAM fået en markant placering på Holmen, til stor

Læs mere

Hotellet ligger i grønne omgivelser lige ned til vandet

Hotellet ligger i grønne omgivelser lige ned til vandet Konference & Hotel Klinten Hotel Klinten ligger i Rødvig, få hundrede meter fra østersøkysten. Her får I en fremragende udsigt, kort afstand til stranden og masser af muligheder for at opleve nogle af

Læs mere

Danmark og den kolde krig

Danmark og den kolde krig Historiefaget.dk: Danmark og den kolde krig Danmark og den kolde krig Efter 2. verdenskrig blev Europa delt i øst og vest. En væsentlig del af opdelingen skete på grund af supermagterne USA og Sovjetunionen.

Læs mere

Forlig Konference for Tjenestestedschefer

Forlig Konference for Tjenestestedschefer Forlig 2005-2009 Konference for Tjenestestedschefer Et nyt og stærkt forsvar Styrker til udsendelse alle skal være klar! Totalforsvarskapacitet Forsvaret tager sig af sine ansatte Færre civile Forsvaret

Læs mere

Hist hvor vejen slår en bugt, ligger TUNG TRANSPORT så smukt.

Hist hvor vejen slår en bugt, ligger TUNG TRANSPORT så smukt. Hist hvor vejen slår en bugt, ligger TUNG TRANSPORT så smukt. Udfordringer i dagligdagen kan der jo være nok af. Men selvom uniformerne er ens, så er opgaverne og dagligdagen det meget sjældent, rundt

Læs mere

MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK

MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK INDLEDNING Er du så god til engelsk, som du går og tror? Kan du kommunikere tilfredsstillende på en international operation?

Læs mere

FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16

FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16 FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16 Flådestation Korsør holder åbent hus lørdag den 22. august kl. 10-16 som led i de Maritime Kulturdage i Korsør. Korsør vil

Læs mere

I dag, den 30. juni er det 10 år siden Flyvestation Vandel halede flaget ned for sidste gang

I dag, den 30. juni er det 10 år siden Flyvestation Vandel halede flaget ned for sidste gang I dag, den 30. juni er det 10 år siden Flyvestation Vandel halede flaget ned for sidste gang Klokken er nogle få sekunder før 12:00, så falder kommandoen: Hal flaget ned! Kommandoen: Hal flaget ned! havde

Læs mere

Illumi rigger den digitale logbog til

Illumi rigger den digitale logbog til Case A2SEA Illumi rigger den digitale logbog til Når offshore-specialisterne A2SEA planter kæmpe vindmøller midt ude på havet, bruger de Illumis digitale logbog til at logge geografiske og geologiske data.

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø og lov om røgfri miljøer... 1

Lov om arbejdsmiljø og lov om røgfri miljøer... 1 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev nr. 9/ 2010 Arbejdsmiljøklagenævnet har i september måned truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil i deres helhed blive lagt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Randers Nordby

Indholdsfortegnelse. Randers Nordby Randers Nordby COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefa 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Områdets afgrænsning 2 2 Elementer i området 2 3 Arkitektur og æstetik 3

Læs mere

Briefing Syddansk Universitet 31 JAN 2007 Totalforsvaret og Marinehjemmeværnet. Kommandør Karsten Riis Andersen Marinehjemmeværnsinspektør

Briefing Syddansk Universitet 31 JAN 2007 Totalforsvaret og Marinehjemmeværnet. Kommandør Karsten Riis Andersen Marinehjemmeværnsinspektør Briefing Syddansk Universitet 31 JAN 2007 Totalforsvaret og Marinehjemmeværnet Kommandør Karsten Riis Andersen Marinehjemmeværnsinspektør Indlægget vil omfatte Affarende plads. Hvad var totalforsvar i

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING - Gys og Gru

LÆRERVEJLEDNING - Gys og Gru LÆRERVEJLEDNING - Gys og Gru Kære lærer I dette hæfte finder du lidt praktisk info, samt før- og efteropgaver. HUSK at orientere dig i den bekræftelsesmail, som du har modtaget på din mail i forbindelse

Læs mere

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION 8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION Tekst og billeder: Niels Gyrsting I april 1995 bragte Østerbro Avis et billede af en modstandsgruppe, der var opstillet foran Idrætshuset på den nuværende Gunner Nu Hansens

Læs mere

Hanstholmregistreringen v/jørgen Lumbye Fernfunkfeuer Bernhard 10 - Hundborg

Hanstholmregistreringen v/jørgen Lumbye Fernfunkfeuer Bernhard 10 - Hundborg 1 of 8 10/21/2018, 10:29 AM Hanstholmregistreringen v/jørgen Lumbye Gå til: Radar- og radiopejlestationer Overordnet indhold 31.04 Fernfunkfeuer Bernhard 10 - Hundborg 2 of 8 10/21/2018, 10:29 AM 3 of

Læs mere

STATUSRAPPORT 2. KVARTAL 2015 64.539112-OPKALD 1.541UDRYKNINGER 415BRANDE 48REDNINGER 7PERSONER REDDET FRA BYGNINGSBRANDE

STATUSRAPPORT 2. KVARTAL 2015 64.539112-OPKALD 1.541UDRYKNINGER 415BRANDE 48REDNINGER 7PERSONER REDDET FRA BYGNINGSBRANDE STATUSRAPPORT 2. KVARTAL 2015 64.539112-OPKALD 1.541UDRYKNINGER 415BRANDE 48REDNINGER 7PERSONER REDDET FRA BYGNINGSBRANDE 22-07-2015 STATUSRAPPORT BRAND OG REDNING 2. KVARTAL 2015 Distortion, Experimentarium-brand

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til statsrevisorerne

Læs mere

EVAKUERING AF SÅREDE

EVAKUERING AF SÅREDE ,, EVAKUERING AF SÅREDE Sygehuset skal gøres klart til at tage imod strømme af sårede. Derfor skal vi have flyttet de mindre akutte patienter til midlertidigt ophold på nødhospital på Morten Børup Skolen,

Læs mere

Bilag 1b: Kravspecifikation. Denne kravspecifikation opstiller krav til de udbudte pavilloner bestående af følgende enkeltdele:

Bilag 1b: Kravspecifikation. Denne kravspecifikation opstiller krav til de udbudte pavilloner bestående af følgende enkeltdele: Bilag 1 Kravspecifikation Denne kravspecifikation opstiller krav til de udbudte pavilloner bestående af følgende enkeltdele: - Teltstativer - Teltduge - Transporttasker - Pløkker og barduner Det er i høj

Læs mere

Kriser og konflikter under den kolde krig

Kriser og konflikter under den kolde krig Historiefaget.dk: Kriser og konflikter under den kolde krig Kriser og konflikter under den kolde krig Under den kolde krig 1947-1991 var der flere alvorlige konflikter og kriser mellem supermagterne USA

Læs mere

Hjemmeopgave om AT: Holstebro gymnasium Mads Vistisen, Dennis Noe & Sarah Thayer

Hjemmeopgave om AT: Holstebro gymnasium Mads Vistisen, Dennis Noe & Sarah Thayer Gruppearbejde: Opgave A Pax Americana? det amerikanske missilskjold og verdensfred (AT eksamen: Fysik og samfundsfag) Problemformulering Denne opgave vil undersøge, hvordan opbyggelsen af et amerikansk

Læs mere

Norman Foster. Kendte Bygningsværker:

Norman Foster. Kendte Bygningsværker: Norman Foster Kendte Bygningsværker: Millau Viaduct Broen ligger i det sydlige Frankrig og har skabt en direkte vej mellem Paris og Barcelona. Den spænder 2460 meter, den store udfordring var ikke at ødelægge

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

Der bliver holdt et vågent øje med de danske farvande

Der bliver holdt et vågent øje med de danske farvande Der bliver holdt et vågent øje med de danske farvande SOK følger skibene, fra de sejler ind i dansk farvand, til de forlader det igen. Denne overvågning foregår ved hjælp af fly, skibe, kystradarer og

Læs mere

Der bliver holdt et vågent øje med de danske farvande

Der bliver holdt et vågent øje med de danske farvande SOK følger skibene, fra de sejler ind i dansk farvand, til de forlader det igen. Denne overvågning foregår ved hjælp af fly, skibe, kystradarer og Automatisk Identifikations System (AIS). Denne indsats

Læs mere

HAVNENYT EFTERÅRET 2015

HAVNENYT EFTERÅRET 2015 HAVNENYT EFTERÅRET 2015 En ægte 12 meter afgår Dragør havn Sæsonen 2015 Igen i år har vi kunnet holde skindet på næsen, når man taler om antal af gæstende både i havnen. Vi har i år haft en fremgang på

Læs mere

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Søværnets Skole, Center for Våben

Søværnets Skole, Center for Våben Søværnets Skole, Center for Våben INDHOLDSFORTEGNELSE Velkomst ved CH VBC.................................... 4 Praktiske oplysninger.................................... 5 Praktiske oplysninger....................................

Læs mere

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema)

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Ansøgers fulde navn: Samtale afholdt den / 20 Du har søgt optagelse i (distrikt og underafdeling): Samtalen er gennemført mellem ansøger og ansøgers

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Årlig leje pr. m² ekskl. drift: Lager kr. 400 Kontor kr. 650 Kælder kr Herstedvang 10, 2620 Albertslund TIL LEJE ILIK90073

Årlig leje pr. m² ekskl. drift: Lager kr. 400 Kontor kr. 650 Kælder kr Herstedvang 10, 2620 Albertslund TIL LEJE ILIK90073 5.265 m² lager/produktion 1.916 m² kontor 354 m² kælder Isoleret lager med sprinkling Loftshøjde 5-7 m. Porte, læssegrav og rampe Rigtig pænt og moderne indrettet kontor i direkte tilknytning Årlig leje

Læs mere

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4.

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4. Side 1 - Opgavesæt til 6.-8. klasse A Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Selvom det var en

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Velkomst ved CH VBC Praktiske oplysninger Praktiske oplysninger Advarselssignaler... 6

INDHOLDSFORTEGNELSE. Velkomst ved CH VBC Praktiske oplysninger Praktiske oplysninger Advarselssignaler... 6 Center for Våben INDHOLDSFORTEGNELSE Velkomst ved CH VBC.................................... 4 Praktiske oplysninger.................................... 5 Praktiske oplysninger....................................

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R AVEDØRE FLYVEPLADS (TIDL.) HVIDOVRE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 21.02.2012 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/167-0001 Kommune: Hvidovre Kommune Adresse:

Læs mere

Infills når byerne trænger til en fyldning

Infills når byerne trænger til en fyldning Infills når byerne trænger til en fyldning Huller i byen I Man kan sammenligne en række bygninger med et tandsæt. Når et hus bliver sygt, bliver det trukket ud af rækken, og et nyt hus opføres et såkaldt

Læs mere