Teknik- og Miljøudvalget. Plads til det gode liv hele livet. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Teknik- og Miljøudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknik- og Miljøudvalget. Plads til det gode liv hele livet. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Teknik- og Miljøudvalget"

Transkript

1 Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og miljøområdet ønsker at skabe de bedste fysiske rammer for livet i vores lokale samfund - scenografien. Vi er med til at skabe grundlaget for, at by og land er i vækst, at erhvervslivet er i udvikling og at mennesker trives i lokalområderne Vi tager del i udviklingen af vores moderne kommune. Plads til det gode liv hele livet I 2018 sættes der fokus på et sæt områder, hvor vi ønsker synlig udvikling for borgerne, og i samarbejde med borgerne. Konkret ønsker vi at tale om: Frivillighed, i hvilken grad frivillighed og konsekvenser Energi, og hvordan skal der arbejdes videre hermed Digitalisering, herunder ressourcer, service og indsigt Infrastruktur/trafikplan, behovet herfor i en moderne kommune Byudvikling, attraktive boligområder Kollektiv trafik, mere trafikal sammenhæng mellem byer, og land Kyst, som turisme, service, sikring og drift.

2 Park og Vej Sektoren beskæftiger sig med opgaver indenfor temaerne Fysisk infrastruktur, Vand som ressource og By og Bolig. Fokus er på at sikre infrastrukturen og et landskabsmiljø, der understøtter kommunens visioner på sundheds-, udviklings- og turismeområdet. Trafiksikkerhed Trafiksikkerhedsplanen omfatter blandt andet en skolevejsanalyse af de nye skoleveje. Planen danner grundlag for prioriteringen af fysiske trafiksikkerhedstiltag. Der er særligt fokus på trafiksikkerheden for de mindste i trafikken, da de har svært ved at overskue trafikken, og har behov for støtte for at komme sikkert igennem denne. Cykelstier FYSISK INFRASTRUKTUR Vejvedligeholdelse Der er km. veje, som kommunen skal vedligeholde løbende. En god og robust infrastruktur er et vigtigt parameter ift. blandt andet erhvervsudvikling og bosætning, hvorfor det er vigtigt, at der fortsat er fokus på såvel vedligehold af vejene, samt den rettidige udbygning af infrastrukturen ift. den fremtidige trafikale betjening af byerne. I 2018 vil der gennem asfaltsamarbejdet med Frederikshavns kommune og Colas A/S fortsat være fokus på, at udvikle og afprøve alternative asfaltbelægninger. Formålet hermed er til stadighed at få mest muligt asfalt for pengene, og inspirere fagområdet til lignende samarbejder. Hjørring Kommune har et stort net af cykelstier i kommunen, og et ønske om at borgerne i højere grad benytter sig af cyklen som transportmiddel. I forbindelse med nye byggemodninger vil der også fremadretttet være fokus på at etablere forbindelses-stier, så det bliver nemt at benytte cyklen til de daglige gøremål. Busser Hjørring Kommune ønsker fortsat at indgå i samarbejder, for at udvikle og afprøve alternative kørselsprodukter, særligt med fokus på produkter som kan binde by og land sammen. Der er fokus på de nye muligheder som teknologien giver. Dette både med hensyn til alternative drivmidler, samt selvkørende førerløse busser.

3 2 minus 1- veje På veje der er mindre trafikerede breder de nye 2 minus 1 veje sig. På en 2 minus 1 vej er der kun ét spor for bilisterne, selvom der er trafik i begge retninger. Det gør vejen mere tryg at færdes på, når kantbanerne er ekstra brede, så der er bedre plads til cyklister og fodgængere. VAND SOM RESSOURCE I stedet for at betragte vand som et problem, vender vi det om og betragter vand som en ressource. Der arbejdes med: at opmagasinere vand for senere at kunne bruge det til markvanding i stedet for at lukke det ud i vandløbene, og senere bruge grundvand til markvanding. At gøre regnvand synligt i gadebilledet til gavn for borgerne, og undgå at nedgrave store rørledninger til borttransport af vandet. Fremtidens villavej I 2018 vil de foreløbige resultater fra forsøgsprojektet Fremtidens Villavej blive præsenteret. På Fremtidens Villavej er der fokus på at begrænse fortove, og supplere med flere græsarealer, så vandet kan komme ned i jorden. Med nytænkningen af villavejene kan der desuden tilbydes individuelle rammer for fællesskabet på vejene. Vandløb I stedet for at bruge mange ressourcer på at udarbejde nye vandløbsregulativer, arbejdes der på at finde en langt simplere måde at beskrive vandløbene og deres funktion på. I 2018 vil der fortsat være en mere dialogorienteret og behovsstyret tilgang til vandløbsregulativer. Med digitalisering skal det blive muligt at tilgå data om netop dét vandløb, man som borger er interesseret i.

4 BY OG BOLIG Lejeadministration En opgave for det tekniske område er at drifte kommunale bygninger, foretage bygherrerådgivning, energirådgivning mm. Derudover administreres kommunale ældre- og plejeboliger, erhvervs- og jordlejemål, badehuse mm. Forsyningsområdet Affaldsindsamlingen og genbrugspladserne driftes inden for det kommunale område, bl.a. i samarbejde med private leverandører. Udgifterne finansieres af brugerne, dvs. de borgere, der får afhentet affald og de virksomheder, der benytter genbrugspladserne. Øget genbrug I år og i de kommende år investeres i nye containere, således at der fra 2018 kan igangsættes indsamling af affald, der er opdelt i flere forskellige fraktioner. Disse er: Emballage Papir Organisk affald Restaffald Byggeri Byggeansøgningerne foregår digitalt og den digitale kommunikation betyder en hurtig sagsbehandlingstid Før byggeansøgningen indsendes holder den byggesagkyndige gerne et formøde med borgeren eller virksomheden. På møderne bliver ansøgeren gjort opmærksom på de muligheder, der er, og de formaliteter, der skal overholdes. Alt sammen for at nå den bedste løsning.

5 Miljø og Natur Dette område varetager opgaver inden for klima, natur- og miljølovgivning. Natur Opgaverne løses i et helhedsorienteret perspektiv og i tæt samarbejde med de mange aktører der berøres, når der løses opgaver i henhold til naturbeskyttelsesloven og vandløbsloven. Målet er at skabe de bedst mulige forhold for alle der bruger naturen. I 2018 vil der især være fokus på kystbeskyttelse, naturmødet, naturpark og naturskole. Skove og grønne områder Skovene og de grønne områder danner rammerne omkring et væld af rekreative aktiviteter for både børn og voksne, turister og kommunens borgere. Hjørring Kommunes skov- og naturarealer skal understøtte kommunen som værende et attraktivt sted at bosætte sig og som et sted, der giver rum for oplevelse og aktivitet for forskellige borgergrupper. De bynære grønne områder har en særlig værdi som kobling mellem by og natur. Mange af disse områder benyttes intensivt i hverdagen, og vedligeholdes så de tilgodeser de fleste af de aktiviteter som efterspørges. En stigende del af de grønne områder udvikles i samarbejde med forskellige brugergrupper og lokale foreninger. Omkring Slotvedgård i Sindal udvikles et større rekreativt område i samarbejde med Naturstyrelsen. Området skal bla. rumme dyrehave, og kan på længere sigt udvides med mountainbike-ruter, lejrplads, træklatring mm. Kystbeskyttelse Hjørring Kommunes kyster er under stadig stigende pres fra havets erosion. Problemerne med kysterosionen har været stigende igennem den seneste periode og med udsigten til klimaforandringer, må det forventes, at erosionen blot vil forøges fremadrettet.

6 Hjørring Kommune er i Kystanalysen, som Kystdirektoratet udgav i efteråret 2016, identificeret som den kommune i Danmark, hvor udfordringerne med kysterosion er størst. I økonomiaftalen for 2018 er Regering og KL blevet enige om at beslutningskompetencen ved etablering af kystbeskyttelsesanlæg skal samlet hos kommunerne, hvorved sagsprocessen forventes at blive mere smidig og til gavn for grundejerne, da der kun skal søges tilladelse ét sted. I 2018 skal en ny fællesaftale for perioden forhandles på plads med staten. I den nuværende aftale deles udgifterne med 50% til staten og 50% til Hjørring Kommune. Men med den forventede større opgave med kystsikring fremover, presser Hjørring kommune politisk hårdt på for, at den statslige andel skal øges til mere end 50%. Netværk for virksomheder Siden 2011 har Hjørring Kommune, i samarbejde med Aalborg Kommune, de to erhvervscentre, universitet og Eniig drevet Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling. I 2016 blev netværket udvidet til at omfatte alle kommuner i Regionen, med støtte fra Business Region North Denmark (BRN). Medlemmerne i netværket er virksomheder, som ønsker at arbejde med bæredygtighed. På nuværende tidspunkt er der 15 medlemsvirksomheder fra Hjørring Kommune. Der arbejdes hele tiden med vores medlemsvirksomheder og med at få flere virksomheder i kommunen til at bidrage ind i en bæredygtighedsdagsorden. Netværket har i 2016 afholdt 22 arrangementer og medvirket til 102 match med virksomheder, herunder 13 som fast- eller projektansættelser. Bæredygtighed Bæredygtighed handler om at finde den smarte fællesnævner mellem et hensyn til miljø, mennesker og økonomi. Der er fokus på: At understøtte overgangen til bæredygtig energi Grøn omstilling af fjernvarmeværker, hvor mange har planer om solvarmeanlæg Anvende de ressourcer, der i forvejen er tilstede i energiproduktion f.eks. biogas Energirådgivning og energirigtigt byggeri Elbiler og at udvikle et marked for gas til transport

7 Erhverv Der arbejdes med miljøbeskyttelse på Virksomheder og Landbrug. Det dialogbaserede tilsynsarbejde vil fortsætte, hvor en vejledende myndighedsrolle vil bidrage til, at de bedste løsninger for virksomhederne og landbruget bliver fundet. Arbejdet med at finde digitale løsninger på miljøområdet vil fortsætte for at højne serviceoplevelsen hos vores virksomheder. I 2018 vil der specielt blive sat fokus på arbejdet med bæredygtighed hos virksomhederne. Plan Den fysiske planlægning foretages med udgangspunkt i Planloven, som indeholder de grundlæggende regler om kommuneplanlægning og lokalplanlægning mv. I april 2017 blev den nye Kommuneplan vedtaget. Der forventes at blive igangsat en række opfølgende planinitiativer og processer, som følge af Kommuneplanens vedtagelse. Herunder bl.a. opfølgninger på Helhedsplaner for kommunens områdebyer. Derudover arbejdes der fortsat med Bydelsstrategi for Hjørring midtby. Landdistrikt Landdistriktsområdet varetager opgaver inden for landdistriktsudvikling og udvikling i kommunens fire områdebyer (Tårs, Vrå, Sindal og Løkken) samt havnebyen Hirtshals, primært ved at understøtte borgerprojekter, gennemføre forskønnelsesprojekter og udviklingsprojekter generelt. Det overordnede mål med indsatsen er at styrke og videreudvikle levende, attraktive og bæredygtige lokalsamfund. Kommuneplanen viderefører det brede perspektiv fra PLUS15, som forholder sig til kommunen som en helhed. Det kommer til udtryk gennem kommuneplanens mål, strategier og retningslinjer, hvor fokus er på de tværgående sammenhænge fx hvordan naturen - som en af kommunens store ressourcer - kan bruges til at øge bosætning og fremme sundheden. Fokus har også været på at lave en rummelig og handlingsorienteret plan, som kan være med til at løse de kommende års udfordringer. I forbindelse med udarbejdelse af planen har inddragelse af borgerne har været meget vigtigt. Eksempelvis har borgerne sat noget nær verdensrekord i respons på spørgeskemaundersøgelser i forbindelse med udarbejdelse af helhedsplanerne for Hjørring og områdebyerne. Det har betydet rigtig meget for planens indhold, hvor borgernes bidrag har haft stor indflydelse på det endelige resultat.

8 Teknik- og Miljøudvalgets budget I mio. kr. Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 Budget 2021 Park og Vej 133, , , ,844 Vejområdet 109, , , ,326 Grønne områder 22,509 22,509 22,509 22,509 Strand og kyst 2,008 2,008 2,008 2,008 Forsyningsområdet 0,000 0,000 0,000 0,000 Byggeri og Ejendomme -24,419-24,419-24,419-24,419 Lejeadministration 3,305 3,305 3,305 3,305 Bygningsvedligeholdelse 0,000 0,000 0,000 0,000 Ældre- og plejeboliger -27,723-27,723-27,723-27,723 Natur og Miljø 11,046 11,048 11,051 11,053 Landdistrikter 1,757 1,757 1,757 1,757 Udvalget i alt 122, , , ,235

Teknik- og Miljøudvalget. Plads til det gode liv hele livet. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget. Plads til det gode liv hele livet. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Teknik- og Miljøudvalget HJØRRING KOMMUNE BUDGET 2018-2021 Teknik- og Miljøudvalget Teknik og miljøområdet ønsker at skabe de bedste fysiske rammer for livet i vores lokale samfund - scenografien. Vi er med til at skabe grundlaget

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og miljøområdet ønsker at skabe de bedste fysiske rammer for livet i vores lokale samfund - scenografien. Vi er med til at skabe grundlaget for, at by og land er i vækst,

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget HJØRRING KOMMUNE BUDGET 2019-2022 Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og miljøområdet ønsker at skabe de bedste fysiske rammer for livet i vores lokale samfund - scenografien. Vi er med til at skabe grundlaget

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget. Plads til det gode liv hele livet. Park og Vej

Teknik- og Miljøudvalget. Plads til det gode liv hele livet. Park og Vej Teknik- og Miljøudvalget Teknik og miljøområdet ønsker at skabe de bedste fysiske rammer for livet i vores lokale samfund. Vi understøtter og skaber betingelser for, at by og land er i vækst, at mennesker

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget. Naturkommunen. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Teknik og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget. Naturkommunen. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Teknik og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og miljøområdet ønsker at skabe de bedste fysiske rammer for livet i vores lokale samfund - scenografien. Vi er med til at skabe grundlaget for, at by og land er i vækst,

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

INDSATS TEKNIK & MILJØ

INDSATS TEKNIK & MILJØ INDSATS TEKNIK & MILJØ Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi i sundheds-politikken 2019-2022) Indsatsen vedrører følgende to målsætninger fra Hjørring kommunes sundhedspolitik (side 7) Sikre

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Mio. kr Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Budget Till.bev. + Gen.bev. Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2018 Forsyningsområdet 0,000 0,000 0,000-5,622-5,623 0,000 Park og Vej 131,804-15,552 116,252 113,939-2,313-3,550 Byggeri og

Læs mere

Budget anlæg. Teknik- og Miljø. Anlægsprojekter fra budgetforslag 2018 Prioriterede forslag

Budget anlæg. Teknik- og Miljø. Anlægsprojekter fra budgetforslag 2018 Prioriterede forslag Budget 2019-2022 anlæg Teknik- og Miljø Anlægsprojekter fra budgetforslag 2018 Prioriterede forslag Budget 2018-2021 Anlæg 2018-2021 senere Helhedsindsats i Hirtshals 3.000 2.500 0 0 0 Byforskønnelse generel

Læs mere

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Udarbejdet pba af Forretningsudvalgets anbefaling til Regionsrådets møde 28/4-15 En ny regional vækst- og udviklingsstrategi

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018

Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Drift I nedenstående tabel vises den overordnede økonomiske situation pr. sektor, for perioden januar september 2018.

Læs mere

UDKAST Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget

UDKAST Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget UDKAST Udvalgsplan 2014-2017 Teknik- og Miljøudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Vækst og bæredygtighed skal gå hånd i hånd det er visionen for Teknik og Miljøudvalget i Horsens Kommune. Vi skal skabe plads

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Udviklingsstrategi. for landdistrikter

Udviklingsstrategi. for landdistrikter Udviklingsstrategi for landdistrikter Indhold Indledning 2 Landdistrikterne under forandring 3 Prioriterede udfordringer i kommunens landdistrikter 4 Initiativer idéer til tværgående projekter 5 Idéer

Læs mere

Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget

Udvalgsplan Teknik- og Miljøudvalget Udvalgsplan 2014-2017 Teknik- og Miljøudvalget TEKNIK OG MILJØ Forord Vækst og bæredygtighed skal gå hånd i hånd det er visionen for Teknik- og Miljøudvalget i Horsens Kommune. Vi skal skabe plads til

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 2 Forord Aalborg Kommune vil være en bæredygtig kommune. Med underskrivelsen af Aalborg Charteret i 1994 og Aalborg Commitments i 2004, har Byrådet fastlagt

Læs mere

Disponering og handleplaner forslag til overførsel til 2016

Disponering og handleplaner forslag til overførsel til 2016 Teknik- og Miljøudvalget Disponering og handleplaner forslag til I forbindelse med økonomirapporten pr. 30. september, blev der overført et samlet forventet mindreforbrug på 6,410 mio. kr. I forbindelse

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden

Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden Politikområde 4: KLIMA OG ENERGI Forsyning (myndighed/planlægning) Renovation herunder bortskaffelse af olie og kemikalieaffald

Læs mere

Bæredygtighedsstrategi

Bæredygtighedsstrategi Bæredygtighedsstrategi 2016-20 Bæredygtighedsstrategiens vision: Sammen skaber vi et grønt og stærkt Aalborg, hvor mennesker trives! Økonomi / Stærk Social / Trivsel Miljø / Grønt Bæredygtighedsstrategiens

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget Holder møde torsdage kl ca. 1 gang om måneden. I alt 11 gange på et år.

Miljø- og Planlægningsudvalget Holder møde torsdage kl ca. 1 gang om måneden. I alt 11 gange på et år. Miljø- og Planlægningsudvalget Holder møde torsdage kl. 08.00. ca. 1 gang om måneden. I alt 11 gange på et år. 31-01-2018 Basisopgaver Realisere kommuneplanens vision: Vi vil skabe inspirerende og grønne

Læs mere

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Fællesskab i Kerteminde Kommune Velkommen til Dialogmøde Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Aftens program 18.30-19.30 Kommunernes planlægning, ved Jesper Hempler, Formand for Teknik- og

Læs mere

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune Strategi for natur og friluftsliv Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget Langsigtede mål

Børne- og Skoleudvalget Langsigtede mål Børne- og Skoleudvalget 1. BSU vil i samarbejde med forældre og civilsamfundet hjælpe alle børn til at realisere deres potentiale. Det skal ske i et innovativt læringsmiljø, der understøtter børnenes åbenhed,

Læs mere

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi Punkt 5. Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 2016-000983 Forvaltningen indstiller til, At Forvaltningens forslag til bæredygtighedsmål og -indsatser

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Vision 2020 Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der skal vise vejen for, hvordan kommunens fritids-

Læs mere

Udvalgspolitik Teknik- og Klimaudvalget

Udvalgspolitik Teknik- og Klimaudvalget Udvalgspolitik 2019-22 Teknik- og Klimaudvalget Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indhold Sådan vil vi gøre det...4 Trafik og mobilitet...6 Anlæg og drift af veje, parker og grønne områder...9

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner Kommuneplanlægningen Status og centrale emner 1. Status på Kommuneplanen opbygning og indhold 2. Befolkningsprognose og demografisk udvikling 3. Boliger og erhverv status på areal og salg af bygge grunde

Læs mere

Trafik - altid en grøn vej. Politik

Trafik - altid en grøn vej. Politik Trafik - altid en grøn vej Politik Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde, i skole, på indkøb,

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Indledning. I Regeringens Transporthandlingsplan fra 1993 "Trafik 2005" fremhæves cyklen som et miljøvenligt

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

Principper for biogasanlæg i Hjørring Kommune. 5. September 2018

Principper for biogasanlæg i Hjørring Kommune. 5. September 2018 Principper for biogasanlæg i Hjørring Kommune 5. September 2018 Husdyrgødning og energiafgrøder i Hjørring Kommune (opsamling) Produktion af husdyrgødning Forudsætning mindst 1970 tons svarende til et

Læs mere

Fremtidens boligbehov og boligformer Præsentation - Forslag til Kommuneplan

Fremtidens boligbehov og boligformer Præsentation - Forslag til Kommuneplan 2. Maj Program Borgermøde 19.00-19.10 Velkomst v/ Jens Ejner Christensen, Borgmester 19.10-19.40 Fremtidens boligbehov og boligformer v/claus Bech-Danielsen, centerleder, Aalborg Universitet 19.40-20.00

Læs mere

Rejseholdets temamøde

Rejseholdets temamøde Rejseholdets temamøde Planlovsændring: Forebyggelse af skader ved oversvømmelse eller erosion og mulighed for at etablere kystbeskyttelse uden tilvejebringelse af en lokalplan. Baggrund for lovændring

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER 1 of 7 F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER F.1. UDVIKLINGSSTRATEGIENS VISION LAG Djurslands vision er at videreudvikle og synliggøre Djursland som et områdefyldt

Læs mere

Bilag 3 Afskriv af posters fra møde om klimastrategi med erhverv

Bilag 3 Afskriv af posters fra møde om klimastrategi med erhverv Bilag 3 Afskriv af posters fra møde om klimastrategi med erhverv Klima, Natur og Byplan Tema 1: SAMMEN OM KLIMA 1. Hvilke indsatser skal kommunens kommende klimastrategi inkludere i forhold til øget samarbejde

Læs mere

Fysisk planlægning i Hvidovre

Fysisk planlægning i Hvidovre Fysisk planlægning i Hvidovre Bygge- og Planudvalget den 17. april 2018 - Centerchef Anja Whittard Dalberg Disposition 1. Hvorfor planlægning? 2. Planloven 3. Plansystemets planhierarki - Landsplanlægning

Læs mere

1. Bosætning. 2 stevns kommune

1. Bosætning. 2 stevns kommune Vision Stevns Kommune vil være kendt som et stærkt lokalsamfund i Øresundsregionen - i storslået natur, en alsidig kultur og med god plads til både at bo og leve i. 1 stevns kommune 1. Bosætning Stevns

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Emner til Planstrategi 2018

Emner til Planstrategi 2018 Emner til Planstrategi 2018 Til Planstrategi 2018 foreslås fire hovedemner med en række underpunkter, der evt. kan justeres undervejs i processen. I det nedenstående vil underpunkterne blive uddybet. By

Læs mere

Bornholms UdviklingsStrategi Kommuneplan Grønt Dialogforum 10. september 2018

Bornholms UdviklingsStrategi Kommuneplan Grønt Dialogforum 10. september 2018 Bornholms UdviklingsStrategi 2019 Kommuneplan 2020 Grønt Dialogforum 10. september 2018 Disposition Hvad er en kommuneplan og en udviklingsstrategi Tids- og procesplan for Bornholms udviklingsstrategi

Læs mere

Region Hovedstaden. Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling

Region Hovedstaden. Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling Region Hovedstaden Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling Det gode liv I Region Hovedstaden arbejder vi for at skabe vækst, for vækst og livskvalitet

Læs mere

Landsbyen & fremtidens landskaber

Landsbyen & fremtidens landskaber Landsbyen & fremtidens landskaber Om samarbejdsdrevne landskabsstrategier Lone S. Kristensen & Jørgen Primdahl, Planlægning & Landskab, IGN Planlovsdage 2019 13/03/2019 2 Oversigt Budskaber Om landsbyen

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2017

Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2017 Økonomirapport 2 for Teknik- og Miljø Udvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2017 Drift I nedenstående tabel vises den overordnede økonomiske situation pr. sektor, for perioden januar september 2017.

Læs mere

Vision for Favrskov Kommune Favrskov Kommune vil være

Vision for Favrskov Kommune Favrskov Kommune vil være VISION 2 0 1 2 Vision for Favrskov Kommune Favrskov Kommune vil være Visionen for Favrskov Kommune fastlægger de overordnede pejlemærker for den kommunale servicevirksomhed og beskriver de rammer, som

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

RUDERSDAL PLANSTRATEGI Dialogmøde 8. november 2018 De smukke omgivelser & Vand som et aktiv

RUDERSDAL PLANSTRATEGI Dialogmøde 8. november 2018 De smukke omgivelser & Vand som et aktiv RUDERSDAL PLANSTRATEGI 2019 Dialogmøde 8. november 2018 De smukke omgivelser & Vand som et aktiv PROGRAM FOR DIALOGMØDET Velkomst og introduktion 19.00 Oplæg om De smukke omgivelser og Vand som et aktiv

Læs mere

Energikonference den 1. december 2015

Energikonference den 1. december 2015 Energikonference den 1. december 2015 Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Kristian Tilsted Klima- Miljø- og Teknikudvalget Nedbringelsen af CO2-udledningen Vi gør allerede meget, men vi kan gøre

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Den grønne industrikommune

Den grønne industrikommune Den grønne Kalundborg Kommunes Erhvervs- og udviklingspolitik 2011 2014 Den grønne INDHOLD 3 Forord 4 Den grønne Kalundborg kommune Det internationale perspektiv Det lokale/ regionale perspektiv Udgangspunkt

Læs mere

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 16. juni 2010 Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden 2011-2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1.

Læs mere

Dagens dagsorden. Udvalget er en ny opfindelse, hvilke forventninger har vi hver især med til arbejdet?

Dagens dagsorden. Udvalget er en ny opfindelse, hvilke forventninger har vi hver især med til arbejdet? 1. Velkomst og introduktion Dagens dagsorden Udvalget er en ny opfindelse, hvilke forventninger har vi hver især med til arbejdet? 2. Drøftelse af kommissorium Kort intro fra forvaltningen om det forberedende

Læs mere

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE Januar 2015 Indledning Regeringens overordnede målsætning er, at det også i fremtiden skal være muligt at bo og virke i alle dele af landet. Dette kræver nytænkning

Læs mere

Økonomiudvalget. Politisk organisation. Administrationen. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Økonomiudvalget

Økonomiudvalget. Politisk organisation. Administrationen. HJØRRING KOMMUNE BUDGET Generelle bemærkninger - Økonomiudvalget Økonomiudvalget Med et budget på 468,5 mio. kr. udgør Økonomiudvalgets område 12 % af Hjørring Kommunes samlede driftsbudget. Udvalget skal sikre, at den administrative driftsvirksomhed er i overensstemmelse

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

TEKNIK & MILJØ 2016, Temamøde: Kystbeskyttelse. Ole Ørnbøl, Formand Teknik- og Miljøudvalget. Hjørring Kommune

TEKNIK & MILJØ 2016, Temamøde: Kystbeskyttelse. Ole Ørnbøl, Formand Teknik- og Miljøudvalget. Hjørring Kommune TEKNIK & MILJØ 2016, Temamøde: Kystbeskyttelse Ole Ørnbøl, Formand Teknik- og Miljøudvalget Hjørring Kommune Kysterne i Hjørring Kommune 62 km kystlinie Overvejende naturlig kyst med meget stor rekreativ

Læs mere

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning MILJØ OG TEKNIKUDVALGET OVERSIGT OVER SERVICEMÅL 2013 Miljøpolitik Veje, grønne områder og kollektiv trafik Vedligeholdelse kommunale bygninger Adgang til natur Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Fremtidens Landskaber

Fremtidens Landskaber Fremtidens Landskaber Kommuneplanlægning Jammerbugt Kommune Det åbne land i kommuneplanen Tirsdag d. 31. maj SEGES, Aarhus N Udgangspunktet for udvikling af metoden Metoden er baseret på en landskabskarakterkortlægning

Læs mere

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune

Plads til alt og alle? NATUR OG MILJØPOLITIK - Skanderborg Kommune NATUR OG MILJØPOLITIK - Temamøde Miljø- og Planudvalget Den 28. januar 2015 på Foerlev Mølle NATUR OG MILJØPOLITIK - Opgaven er at skabe en samlet politik på natur- og miljøområdet Processen skal indeholde

Læs mere

Budgetforliget er indgået 19. september mellem A, B, C, F, O, V og Ø

Budgetforliget er indgået 19. september mellem A, B, C, F, O, V og Ø Budgetforliget er indgået 19. september mellem A, B, C, F, O, V og Ø Gennemgangen omfatter: Beslutninger, der direkte påvirker MTM Beslutninger, der kan påvirke eller inddrage MTM Øvrige forhold Mobilitetsfond

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011 Cykelpolitik 2011-2020 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Vision for 2020...5 4. Målsætninger....6 5. Indsatsområder.....................................

Læs mere

Forslag til Landsplanredegørelse 2013

Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Forslag til Landsplanredegørelse 2013 den 11. september 2013 En globaliseret verden Udefrakommende forhold påvirker mere end før, ikke mindst globale markeder og klima

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Fynsregionen og Odense regionale strategier. v/chefarkitekt Jannik Nyrop

Fynsregionen og Odense regionale strategier. v/chefarkitekt Jannik Nyrop v/chefarkitekt Jannik Nyrop Faktorer der afgør byers/regioners vækst Tilgængelighed til infrastruktur Adgang til veluddannet arbejdskraft, hvis kvalifikationsniveau sikres af kreativ og kvantitativ højere

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg

NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg NETVÆRK FOR DET ÅBNE LAND Netværksmøde #01 - Debatoplæg Hvordan skaber vi en ny kommuneplan for det åbne land? De danske kommuner er godt i gang med processen om at skabe en ny generation af kommuneplaner,

Læs mere

HVORDAN KAN KTC BRUGE/FORMIDLE PROJEKTETS RESULTATER? v/ Allan Bach Laursen KTC faggruppe Veje, Trafik- og Trafiksikkerhed Odense Kommune

HVORDAN KAN KTC BRUGE/FORMIDLE PROJEKTETS RESULTATER? v/ Allan Bach Laursen KTC faggruppe Veje, Trafik- og Trafiksikkerhed Odense Kommune HVORDAN KAN KTC BRUGE/FORMIDLE PROJEKTETS RESULTATER? v/ Allan Bach Laursen KTC faggruppe Veje, Trafik- og Trafiksikkerhed Odense Kommune DISPOSITION FOR OPLÆGGET Præsentation af KTC Hvorfor engagerer

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017 Evaluering af udviklingsmål 2017 Februar 2018 Indhold...3 MTU 1 Mangfoldig natur...3 MTU 2 Færre uheld i trafikken...4 MTU 3 Flere buspassagerer på det samlede busnet...5 MTU 4 Klimaforebyggelse CO2...6

Læs mere

Budgetforlig 2019 Teknik og Miljø. Oktober 2018

Budgetforlig 2019 Teknik og Miljø. Oktober 2018 Teknik og Miljø Oktober 2018 Teknik og Miljø, 2019 - driftsudgifter, mia. kr. 2,9 mia. kr. 1,1 1,3 0,5 Fjernvarme Affald Skattefinansieret Oktober 2018 Færre besparelser end forventet Sektor Nr. Forslagets

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 formulering Bornholms Regionskommune skal arbejde for at forbedre de arbejdsmiljømæssige rammer for BRK s personale, gennem en nødvendig optimering af de

Læs mere

Rågeleje & Udsholt Strand Grundejerlav

Rågeleje & Udsholt Strand Grundejerlav Rågeleje & Udsholt Strand Grundejerlav Generalforsamling 09. August 2015 Rågeleje & Udsholt Strand Grundejerlav Dagsorden 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed 3. Forelæggelse

Læs mere

Udvalgspolitik Plan-, Bolig- og Miljøudvalget

Udvalgspolitik Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Udvalgspolitik 2019-22 Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indhold Forord...3 Den overordnede politik...4 Sådan vil vi gøre det...7 Attraktive byer og bosætning...8

Læs mere

Biogasanlæg i Hjørring Kommune. 13. Juni 2018

Biogasanlæg i Hjørring Kommune. 13. Juni 2018 Biogasanlæg i Hjørring Kommune 13. Juni 2018 Biogasanlæg i Hjørring Kommune Grøngas Hjørring Gårestrupvej 179 Produktion 50.000 t/år Ønsker udvidelse til 100.000 t/år Anlægget har lokalplan. Skal have;

Læs mere

Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet

Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet Design for robusthed Håndtere effekter af klimaforandringer Sikre vandforsyning og miljøbeskyttelse Udvikle bykvalitet udvikling, grøn

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Klima i praksis. Udviklingsforum om fysisk planlægning

Klima i praksis. Udviklingsforum om fysisk planlægning Klima i praksis Udviklingsforum om fysisk planlægning Hvad er fysisk planlægning? Fysisk planlægning jf. planloven Planlovens formål Planloven skal sikre at den sammenfattende planlægning forener de samfundsmæssige

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016 Proces- og tidsplan September 2014 Baggrund Bornholms udviklingsplan(bup) bliver omdøbt til Bornholms udviklingsstrategi (BUS), Bornholms udviklingsstrategi skal

Læs mere

Kommuneplan med det lange lys

Kommuneplan med det lange lys Kommuneplan med det lange lys Af Michael Sloth, Direktør, Teknik & Miljø, maj, 2017 Kommuneplan omhandler arealer Den skal opfylde lovgivning Planloven Administrationsgrundlag 12 årigt perspektiv revideres

Læs mere