Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev?"

Transkript

1 Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev?

2 2 Hvad skal jeg vide som elev? Som elev skal du passe på, at du ikke kommer til at kopiere ulovligt materiale, når du laver opgaver. Her kan du læse om, hvordan du undgår at bryde loven, når du bruger andres materiale. Vi skal nok hjælpe dig igennem internettets farer... Kolofon Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev? 2006 UNI C ISBN Tekst Hanne Bender fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragstedd Grafisk tilrettelægning Henrik Stig Møller Tryk Scanprint Foto Side 1, 16, Nonstock/POLFOTO Side 2, AP/POLFOTO Side 3, 5, BrandXPictures/POLFOTO Side 3, 6, Sammy/POLFOTO Side 3, 9, Torben Klint Side 3, 11, Torben Andahl/POLFOTO Side 3, 15, Claus Bonnerup/POLFOTO Side 4, Bob Winsett, Index Stock/POLFOTO Side 7, 16, Thomas Borberg/POLFOTO Side 8, Fox Photo, Zuma Press/POLFOTO Side 10, C. Witkowski, Index Stock/POLFOTO Side 12, Johnny Frederiksen/POLFOTO Side 14, Workbook Stock/POLFOTO Enhver kopiering og gengivelse af denne brochure er tilladt med angivelse af kilde. Brochuren ligger også på under publikationer.

3 3 Når du skal aflevere en opgave eller et projekt 4 Indhold Hvor finder jeg det, jeg må bruge i mine opgaver og projekter? 5 DR/skole og DR/gymnasium Det Digitale Mediebibliotek 5 SkoDa 5 Materialeplatformen 5 Citater 6 Fotokopier (analog kopiering) 6 Analog kopiering 7 Software 7 Piratkopier 7 Digital kopiering 7 Kan du svare rigtigt? 7 Når du skal holde et oplæg for klassen 8 Når du fotograferer eller optager andre på video 9 Nu er det ikke er sjovt mere! 10 Pinlige og ubehagelige situationer 10 Du har selv samme beskyttelse som andre 10 Vil du bruge et billede af Gandalf i undervisningen? Læs mere på side 8. Legolas, Gandalf den Grå og Aragorn (Orlando Bloom, Viggo Mortensen og Ian McKellen) bag kulisserne til filmen Ringenes herre Kongen vender tilbage. Når du bruger internettet fra skolens computere 11 Download af billeder, musik, film, tekster mv. fra internettet. Og brænding af dvd er og cd-rommer 12 Tænk dig om! 13 Når du surfer på internettet 14 Når du bruger links 14 Når du skal lave din egen hjemmeside 14 Hvad sker der, hvis du krænker ophavsretten? 15

4 4 Må jeg så bare kopiere løs? Når du skal aflevere en opgave eller et projekt Når du skal lave en opgave, må du ikke uden videre bruge andres billeder, musik og tekster medmindre du har fået lov af den, der har lavet det, eller den, som har rettighederne fx forlaget eller arbejdsgiveren. Det gælder som regel uanset, hvor du har fundet materialet. Men der er flere situationer, hvor du gerne må bruge andres materiale. Dem kan du læse om på de næste sider.

5 Hvor finder jeg det, jeg må bruge i mine opgaver og projekter? dr.dk/skole dr.dk/gymnasium skoda.emu.dk materialeplatform.emu.dk 5 Her er der styr på det! DR/skole og DR/gymnasium Det Digitale Mediebibliotek De klip, som du kan finde i det Digitale Mediebibliotek på DR/skole og DR/gymnasium, må du streame og bruge i en opgave eller et projekt. Du må også sende links til klippene til dine klassekammerater og andre, der har adgang til DR/ skole eller DR/gymnasium. SkoDa Hvis din skole har abonnement på SkoDa, kan du gå ind på og finde masser af materiale til dine opgaver og projekter. Du må bruge teksterne og billederne direkte i de opgaver, du afleverer på skolen, når bare du skriver, hvor du har dem fra. Skolen må også lægge dine opgaver ud på skolens hjemmeside eller intranet så længe materialet stammer fra SkoDa. Materialeplatformen På Materialeplatformen kan du finde billeder, lyd- og videoklip. Ved de forskellige klip står, hvad du må bruge dem til. DR/skole og DR/gymnasium På DR/skole kan du finde mere end lyd-, video- og tv-klip samt tekster og billeder fra DRs arkiver. De klip, som findes på DR/skole og DR/gymnasium, er opdelt i otte kategorier: Historie, Medier, Samfund, Hverdagsliv, Naturfag, Kulturliv, Ungdomsliv og Sportsliv. Du kan søge i klippene via en smart søgefunktion, som kaldes Agenten. Du kan læse mere om DR/skole og DR/gymnasium på skole klik på Hvis du er elev i højre side af skærmen. SkoDa Din lærer ved sikkert, om din skole har abonnement på SkoDa. SkoDa Skolernes Databaseservice er et kæmpebibliotek på nettet, hvor du kan finde oplysninger om næsten hvilket som helst emne. Materialet er fordelt i 16 vidensbaser, der bl.a. indeholder: Avisartikler, pressefotos (POLFOTO), forfatterportrætter, luftfotos, leksika og satellitbilleder. Du kan læse mere om indholdet på SkoDa på I POLFOTO fi nder du masser af billeder.

6 6 Citater og kopier. Hvordan er det nu reglerne er? Eksempel på kreditering ved brug af et citat En af fordelene ved at være rodet, er at man hele tiden gør nye, spændende opdagelser. (Fra bogen Peter Plys af A.A. Milne) Her må du gerne bruge andres materiale i dine opgaver og projekter. Citater Du må gerne citere fra en tekst i din opgave eller dit projekt. Teksten kan være fra en bog, et digt, film eller en sang. Når du citerer, må du dog kun bruge en lille del af en andens tekst, dvs. et par linjer eller lidt mere. Ved citat skal du huske: at bruge anførselstegn skrive bogens titel forfatterens navn Husk! Fotokopier (analog kopiering) Du må gerne tage en fotokopi af et fotografi fra en bog, en tabel fra en matematikbog eller et digt fra en digtsamling og aflevere foto kopien som en del af din opgave. Men du må ikke lave kopier af opgaven til hele klassen og dele den ud, hvis den indeholder materiale, som du ikke selv har lavet.

7 Du ved det nok godt, men her kommer det lige en gang til: 7 Software Du må ikke lave kopier af software og computerspil, medmindre licensbetingelserne udtrykkeligt tillader det men du må altid lave nødvendige sikkerhedskopier. Piratkopier Du må aldrig kopiere eller bruge piratkopier. Piratkopier er kopier, som er lavet uden tilladelse fra den, som har rettighederne til de originale værker. Kan du svare rigtigt? Analog kopiering Analog kopiering er fx når du optager en film fra fjernsynet på video, en cd over på et kassette bånd, eller når du kopierer en dvd over på et videobånd. Analoge kopier må du bruge privat. Dvs. at du må kopiere til dig selv, din familie, din lærer og din omgangskreds. Du må både kopiere dine egne eksemplarer, og eksemplarer du har lånt af en ven eller på biblioteket. Du bruger billeder fra SkoDa i din opgave. OK! Forbudt! Digital kopiering Digital kopiering omfatter fx download af filer fra internettet, mp3-filer, indscanning af bøger og billeder, kopiering af cd er, dvd er, eller hvis du optager en film på dvd mv. Hvis du laver en digital kopi af en analog kopi, fx hvis du optager et videobånd over på en dvd, betragter man det som digital kopiering. Digitale kopier må du kun bruge inden for din husstand, dvs. at du kun må kopiere til dine forældre og søskende, og du må kun kopiere dine egne eksemplarer, dvs. ikke eksemplarer som du har lejet eller lånt. Du må således ikke låne en cd og kopiere den. Du tager en fotokopi af et fotografi fra en bog og afleverer som en del af din opgave. OK! Forbudt! Du citerer et kort stykke fra en bog til din opgave, men nævner ikke bogens navn. OK! Forbudt! Du tager med din mobiltelefon et billede af en anden elev, som er ked af det, og lægger det på nettet. OK! Forbudt! Du bruger et klip fra DR/skole i en præsentation. OK! Forbudt! Se svarene på side 15. kig brochuren igennem og svar på spørgsmålene.

8 8 Gandalf den Grå spillet af Ian McKellen bag kulisserne til filmen Ringenes Herre Eventyret om ringen. Når du skal holde et oplæg for klassen Et billede af Gandalf er helt fi nt, bare du ikke deler det ud til andre. Du må altså godt vise et fotografi af Troldmanden Gandalf fra Ringenes Herre eller spille den nye sang med Nik og Jay, når du holder et oplæg for klassen. Hvis du skal fremlægge et projekt, en opgave eller holde et oplæg for klassen, må du gerne vise andres værker, hvis det er relevant for dit oplæg. Men du må ikke kopiere det værk, som du bruger i dit oplæg, og dele det ud til dine klassekammerater. Du må dog gerne bruge det materiale, som du kan finde på DR/skole og SkoDa til dit skolearbejde, det kan du læse mere om på side 5.

9 9 Det er sjovt med video, men du skal huske at spørge om lov, før du viser din fi lm til en masse andre, fx på internettet eller sender den på din mobil. Når du fotograferer eller optager andre på video På mange skoler er der regler for, hvordan du må bruge telefon og kamera så først og fremmest skal du spørge, om du må tage billeder på skolen. Hvis du vil vise fotografiet eller optagelsen til en masse andre Hvis du vil bruge optagelsen til andet end bare at kigge på den selv eller sammen med et par venner, skal du forinden have lov fra dem, du fotograferer eller optager. Så hvis du vil sende optagelsen til dine venner via mobilen eller lægge den op på internettet, fx i en blog, kræver det, at du har fået en tilladelse fra dem, som er blevet optaget.

10 10 Tænk hvis det var dig, der var så ked af det, og hele skolen ku se det på nettet. Nu er det ikke er sjovt mere! Pinlige og ubehagelige situationer Du må ikke optage eller fotografere dine venner eller andre personer i en pinlig eller ubehagelig situation, fx hvor en fra parallelklassen kysser en pige til en skolefest, en klassekammerat som græder, eller en slåskamp. Det afgørende er ikke, hvad du synes, men om den, som bliver optaget eller fotograferet, synes situationen er ubehagelig eller pinlig. Det er ulovligt at filme en ven eller andre, som bliver overfaldet, eller som er offer for en anden kriminel handling. Politiet ser meget alvorligt på den slags optagelser, som kaldes Happy Slapping. Du har selv samme beskyttelse som andre Skolens lærere eller andre må heller ikke bare optage eleverne med et videokamera og lægge optagelsen på internettet uden at spørge eleverne først. Hvis du er i en situation, som du synes er ubehagelig eller pinlig, fx hvis du danser kinddans med en til skolefesten, må hverken skolens lærere, dine klassekammerater eller andre fotografere eller optage dig. Lærerne må heller ikke! Hvis du laver optagelsen for at hjælpe offeret, og fx vil give den til skolen eller politiet, er det tilladt.

11 Når du bruger internettet fra skolens computere 11 Skolens computere er et sjovt værktøj, som kan bruges til mange forskellige ting men du skal tænke dig om, når du bruger dem. Hvis skolen har nogle særlige regler for, hvordan man må bruge skolens computere, skal du overholde dem. På de fleste skoler har eleverne deres eget personlige login, og skolen har teknisk mulighed for at overvåge, hvilke sider du besøger, og hvad du downloader. Når du bruger internettet, kan dine aktiviteter normalt spores tilbage til den computer, du har brugt. Hvis nogen føler sig forulempet, vil det derfor være muligt at finde frem til, hvem der har brugt computeren på det givne tidspunkt. Hvis skolen laver en mere detaljeret overvågning af, hvad man foretager sig på internettet, bør det stå i skolens retningslinjer for brug af skolens it. Husk at opføre dig ordentligt, når du er på internettet.

12 12 Stort set alt materiale, som fi ndes på internettet, er beskyttet af ophavsretten. Du må godt downloade lovligt materiale til dig selv, men ikke til andre. Download af billeder, musik, film, tekster mv. fra internettet. Og brænding af dvd er og cd-rommer

13 Nik og Jay på Bøgescenen Skanderborg Festival Du må ikke downloade software, fx et computerspil, medmindre det tydeligt står på hjemmesiden, at det er tilladt, og det klart fremgår, hvem der har retten til softwaren. Du må dog aldrig downloade og installere programmer på skolens computere. Du må aldrig downloade piratkopier af andres materiale eller software, selvom det kun er til dig selv. Piratkopier er kopier, der er lavet uden tilladelse fra den, som har rettighederne til materialet, som fx en musik-cd eller en dvd-film. I nogle tilfælde er der særligt givet tilladelse til, at du må bruge materiale på internettet. Fx er der nogle kunstnere, typisk mindre kendte bands og filmproducenter, der lægger deres materiale på internettet, så du frit kan downloade det uden tilladelse. Der findes også mange gratis spil på internettet, som du gerne må downloade. Hvis materialet eller spillet må downloades gratis, vil det normalt stå på hjemmesiden, der hvor du kan downloade det. Men du kan ikke altid være sikker på, at det er tilladt at downloade materialet eller spillet, blot fordi det fremgår af hjemmesiden, at det er tilladt. Dét har altid været tilladt ;-) Derfor: Tænk dig om! Her må du bruge din sunde fornuft og vurdere, om det er sandsynligt, at den, som har rettighederne til materialet og spillet, rent faktisk har givet lov til, at det bliver lagt frit tilgængeligt på internettet. Hvis du kan finde en sang, film, et computerspil eller andet materiale, som man normalt skal betale for i en butik, gratis på internettet, vil det ofte være en piratkopi. Selvom du kan finde en fil med titlen»harry Potter 4 free download«fx på Kazaa, eller en anden fildelingstjeneste, kan du nok godt regne ud, at det ikke er rettighedshaveren,»warner Brothers«, som har givet tilladelsen. På side 5 kan du læse om de steder, hvor du trygt kan finde materiale til opgaver m.m. 13

14 14 Du skal tænke dig godt om, når du surfer på internettet. Der er meget du skal passe på, og meget du ikke må! Når du surfer på internettet Du skal passe særligt på ukendte sider, som tilbyder dig programmer o.l., der blot med et klik kan installeres eller downloades. Sådanne programmer og filer kan være inficeret med virus eller have andre skjulte og ubehagelige egenskaber, der kan ødelægge din computer og give andre adgang til dine fortrolige oplysninger. Du skal også passe på med at give oplysninger om dig selv giv fx aldrig din adresse, din adresse eller dit telefonnummer til personer, som du ikke kender rigtigt godt. Der er måske nogen, der er interesseret i netop DIG ude på internettet, så du SKAL passe på dig selv! Når du bruger links Du må gerne sende links til dine venner pr. , via din mobiltelefon, eller link på din hjemmeside. Du må dog ikke linke til ulovligt materiale, som fx piratkopieret film og musik. For et par år siden blev 2 teenagedrenge hver dømt til at betale en erstatning på kr., fordi de på deres hjemmeside havde lagt links til udenlandske sider, hvor man kunne downloade piratkopier. Du kan læse mere om straffen for ulovlig piratkopiering på næste side. Når du skal lave din egen hjemmeside Hvis du skal lave din egen hjemmeside, skal du huske på, at du ikke bare må kopiere fra andres hjemmesider. Grafikken, opsætningen og billederne på hjemmesiden er tit beskyttet af ophavsretsloven. Du må heller ikke linke til en hjemmeside, så det ser ud som om, at det er en del af din egen hjemmeside.

15 Hvad sker der, hvis du krænker ophavsretten? Det kan få alvorlige konsekvenser for dig, hvis du 15 krænker en andens ophavsrettigheder. Du risikerer at skulle betale en erstatning til den person eller organisation, som har rettighederne. Der findes flere organisationer, der går efter personer, som krænker ophavsretten, uanset om de er voksne eller børn. Den mest kendte er»anti Pirat Gruppen«, som i de senere år har gennemført en omfattende kampagne mod piratkopiering af musik og film. Det har ført til, at mange unge skal betale erstatninger på mere end kr. Anti Pirat Gruppen laver stikprøvekontrol i forskellige fildelingstjenester for at finde personer, som downloader eller deler piratkopier eller laver netparties, hvor man udveksler spil. I meget grove tilfælde, som fx piratkopiering i millionklassen, kan man blive idømt fængselsstraf. Så galt kan det gå Mp3-dommen: To drenge på 14 år og 16 år havde en hjemmeside med links til udenlandske sider med piratkopier af musik i mp3-format. Det kostede drengene kr. i erstatning hver. Divxit.dk-dommen: Ung mand på 22 år havde en hjemmeside med et debatforum, hvor der blev chattet om bytning af film. Han blev dømt til at betale ca kr. Netparty-dommen: 17- årig deltager i netparty blev dømt til at betale kr. i erstatning, fordi han havde delt ca musikfiler til et netparty. Svar på? side 7: 1 OK! 2 OK! 3 Forbudt! 4 Forbudt! 5 OK!

16 Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev? Må, må ikke? Gå videre på nettet Du har sikkert mange spørgsmål til, hvad du må og ikke må på nettet og hvordan du i det hele taget bruger nettet på en god måde. På kan du finde masser af information om hvordan du bruger nettet på den gode måde , chat og SMS hacking, virus og orme de nyeste emner om webetik og sikkerhed undervisningsmateriale. Her kan du trygt hente materiale til undervisningen Find oplysninger om næsten hvilket som helst emne til dine opgaver og projekter. og Her kan du finde klip, som du må streame og bruge i opgaver og projekter. Hent billeder, lyd- og videoklip. Ved det enkelte klip står, hvad du må bruge det til. Her kan du chatte helt trygt med dine skolekammerater og lærere. UNI C Vermundsgade København Ø Tlf:

Har du styr på rettighederne?

Har du styr på rettighederne? Har du styr på rettighederne? Det skal være en god og sjov oplevelse at spille teater, og har du styr på rettighederne, er I godt på vej. Hvad må man, når man spiller teater i skolen? Og hvad må man ikke?

Læs mere

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn.

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. Sikker Surf 10 Tips - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. I folderen finder du: 10 tips til sikker adfærd på internettet Tjekliste til dialog i familien Netikette regler Forklaring

Læs mere

3. REVIDEREDE UDGAVE. Center for Teknologistøttet Uddannelse. Hvad må jeg? ophavsret i teknologistøttet uddannelse. ved advokat Hanne Bender

3. REVIDEREDE UDGAVE. Center for Teknologistøttet Uddannelse. Hvad må jeg? ophavsret i teknologistøttet uddannelse. ved advokat Hanne Bender 3. REVIDEREDE UDGAVE Center for Teknologistøttet Uddannelse Hvad må jeg? ophavsret i teknologistøttet uddannelse ved advokat Hanne Bender Hvad må jeg? Ophavsret i teknologistøttet uddannelse 3. reviderede

Læs mere

Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde

Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde EN GUIDE TIL VOKSNE OM MOBILTELEFONER OG INTERNET I BØRNEHØJDE Kan internettet andet end at stjæle børns tid?

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Dit barns nye skole-ipad

Dit barns nye skole-ipad Dit barns nye skole-ipad Skolerne i Gladsaxe skal udfordre alle elever så de bliver så dygtige, de kan. De digitale værktøjer skal understøtte elevernes læring 1 Indhold Et pædagogisk redskab 3 Før dit

Læs mere

Viden om penge BUDGET OPSPARING LÅN

Viden om penge BUDGET OPSPARING LÅN Viden om penge BUDGET OPSPARING LÅN Viden om penge Forfattere: Jørgen Korsgaard, Jørgen Uhl Pedersen og Gert B. Nielsen Grafisk tilrettelægning: Bjørn Rasmussen Grafik Omslag: Finansrådet Fotos: Marianne

Læs mere

Velkommen til lærerens guide

Velkommen til lærerens guide 1 Velkommen til lærerens guide Denne guide giver dig en sikker og enkel introduktion til, hvordan du kan anvende Creative Commons i din undervisning. Både når du vil anvende andres materialer, men også

Læs mere

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Indholdsfortegnelse Oplæsning af tekst... 3 VoiceOver... 6 Opgave til oplæsning... 6 IntoWords til ipad... 78 Oplæsning... 10 Skriv

Læs mere

Regler og medbestemmelse i børnehaven

Regler og medbestemmelse i børnehaven Regler og medbestemmelse i børnehaven En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Regler og medbestemmelse i børnehaven 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING Din kontakt med det offentlige starter på nettet www.borger.dk DET OFFENTLIGE BLIVER MERE DIGITALT Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer

Læs mere

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk Gratis e-bog om internetplatforme Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Mellem hjem og børnehave

Mellem hjem og børnehave Mellem hjem og børnehave En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Mellem hjem og børnehave 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3 Resultater af undersøgelsen

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

LinkedIn for mediefolk

LinkedIn for mediefolk Grundopsætning af profil for medlemmer af Dansk journalistforbund 10 gode og nemme råd Udarbejdet for Dansk Journalistforbund af Abelone Glahn, Amedia Kopiering sker efter aftale med Abelone Glahn Marts

Læs mere

Informationssikkerhed i det offentlige

Informationssikkerhed i det offentlige Informationssikkerhed i det offentlige KMD Analyse Briefing April 2015 HALVDELEN AF DE OFFENTLIGT ANSATTE KENDER TIL BRUD PÅ INFORMATIONSSIKKERHEDEN PÅ DERES ARBEJDSPLADS DANSKERNE USIKRE PÅ AT UDLEVERE

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

SØG OG DU SKAL FINDE. -guide til informationssøgning

SØG OG DU SKAL FINDE. -guide til informationssøgning SØG OG DU SKAL FINDE -guide til informationssøgning SØG OG DU SKAL FINDE -guide til informationssøgning Denne guide er skrevet til alle, der starter på en ungdomsuddannelse og skal i gang med et alment

Læs mere

Krav til informationssikkerhed

Krav til informationssikkerhed Krav til informationssikkerhed Af Peter Blume, Jura, KU Studerende Christina Jensen går i banken for at hæve et beløb på sin bankkonto. Til sin forfærdelse opdager hun, at kontoen er lænset og står i minus.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN

BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN BØRNEINDBLIK 1/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2015 2. ÅRGANG 6. APRIL 2015 ANALYSE: BØRNEHAVEBØRNS BRUG AF DIGITALE MEDIER BØRNEHAVEBØRN VIL HELLERE SPILLE PÅ IPAD END LEGE MED ANDRE BØRN Hvad vil

Læs mere

Pigers og drenges brug af udstillingsrum

Pigers og drenges brug af udstillingsrum Af Charite Bertelsen Pigers og drenges brug af udstillingsrum Pigers og drenges forestilling om forskelle på køn er større end realiteten: I dag er der ingen forskelsbehandling på drenge og piger Det er

Læs mere

Hjælp dit barn til at blive en god læser

Hjælp dit barn til at blive en god læser Hjælp dit barn til at blive en god læser Hvordan udvikler du dit barns læsning, og hvad kan I som forældre gøre for at understøtte skolens arbejde? Folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Forældreinformation

Læs mere