Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev?"

Transkript

1 Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev?

2 2 Hvad skal jeg vide som elev? Som elev skal du passe på, at du ikke kommer til at kopiere ulovligt materiale, når du laver opgaver. Her kan du læse om, hvordan du undgår at bryde loven, når du bruger andres materiale. Vi skal nok hjælpe dig igennem internettets farer... Kolofon Må, må ikke? Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev? 2006 UNI C ISBN Tekst Hanne Bender fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragstedd Grafisk tilrettelægning Henrik Stig Møller Tryk Scanprint Foto Side 1, 16, Nonstock/POLFOTO Side 2, AP/POLFOTO Side 3, 5, BrandXPictures/POLFOTO Side 3, 6, Sammy/POLFOTO Side 3, 9, Torben Klint Side 3, 11, Torben Andahl/POLFOTO Side 3, 15, Claus Bonnerup/POLFOTO Side 4, Bob Winsett, Index Stock/POLFOTO Side 7, 16, Thomas Borberg/POLFOTO Side 8, Fox Photo, Zuma Press/POLFOTO Side 10, C. Witkowski, Index Stock/POLFOTO Side 12, Johnny Frederiksen/POLFOTO Side 14, Workbook Stock/POLFOTO Enhver kopiering og gengivelse af denne brochure er tilladt med angivelse af kilde. Brochuren ligger også på under publikationer.

3 3 Når du skal aflevere en opgave eller et projekt 4 Indhold Hvor finder jeg det, jeg må bruge i mine opgaver og projekter? 5 DR/skole og DR/gymnasium Det Digitale Mediebibliotek 5 SkoDa 5 Materialeplatformen 5 Citater 6 Fotokopier (analog kopiering) 6 Analog kopiering 7 Software 7 Piratkopier 7 Digital kopiering 7 Kan du svare rigtigt? 7 Når du skal holde et oplæg for klassen 8 Når du fotograferer eller optager andre på video 9 Nu er det ikke er sjovt mere! 10 Pinlige og ubehagelige situationer 10 Du har selv samme beskyttelse som andre 10 Vil du bruge et billede af Gandalf i undervisningen? Læs mere på side 8. Legolas, Gandalf den Grå og Aragorn (Orlando Bloom, Viggo Mortensen og Ian McKellen) bag kulisserne til filmen Ringenes herre Kongen vender tilbage. Når du bruger internettet fra skolens computere 11 Download af billeder, musik, film, tekster mv. fra internettet. Og brænding af dvd er og cd-rommer 12 Tænk dig om! 13 Når du surfer på internettet 14 Når du bruger links 14 Når du skal lave din egen hjemmeside 14 Hvad sker der, hvis du krænker ophavsretten? 15

4 4 Må jeg så bare kopiere løs? Når du skal aflevere en opgave eller et projekt Når du skal lave en opgave, må du ikke uden videre bruge andres billeder, musik og tekster medmindre du har fået lov af den, der har lavet det, eller den, som har rettighederne fx forlaget eller arbejdsgiveren. Det gælder som regel uanset, hvor du har fundet materialet. Men der er flere situationer, hvor du gerne må bruge andres materiale. Dem kan du læse om på de næste sider.

5 Hvor finder jeg det, jeg må bruge i mine opgaver og projekter? dr.dk/skole dr.dk/gymnasium skoda.emu.dk materialeplatform.emu.dk 5 Her er der styr på det! DR/skole og DR/gymnasium Det Digitale Mediebibliotek De klip, som du kan finde i det Digitale Mediebibliotek på DR/skole og DR/gymnasium, må du streame og bruge i en opgave eller et projekt. Du må også sende links til klippene til dine klassekammerater og andre, der har adgang til DR/ skole eller DR/gymnasium. SkoDa Hvis din skole har abonnement på SkoDa, kan du gå ind på og finde masser af materiale til dine opgaver og projekter. Du må bruge teksterne og billederne direkte i de opgaver, du afleverer på skolen, når bare du skriver, hvor du har dem fra. Skolen må også lægge dine opgaver ud på skolens hjemmeside eller intranet så længe materialet stammer fra SkoDa. Materialeplatformen På Materialeplatformen kan du finde billeder, lyd- og videoklip. Ved de forskellige klip står, hvad du må bruge dem til. DR/skole og DR/gymnasium På DR/skole kan du finde mere end lyd-, video- og tv-klip samt tekster og billeder fra DRs arkiver. De klip, som findes på DR/skole og DR/gymnasium, er opdelt i otte kategorier: Historie, Medier, Samfund, Hverdagsliv, Naturfag, Kulturliv, Ungdomsliv og Sportsliv. Du kan søge i klippene via en smart søgefunktion, som kaldes Agenten. Du kan læse mere om DR/skole og DR/gymnasium på skole klik på Hvis du er elev i højre side af skærmen. SkoDa Din lærer ved sikkert, om din skole har abonnement på SkoDa. SkoDa Skolernes Databaseservice er et kæmpebibliotek på nettet, hvor du kan finde oplysninger om næsten hvilket som helst emne. Materialet er fordelt i 16 vidensbaser, der bl.a. indeholder: Avisartikler, pressefotos (POLFOTO), forfatterportrætter, luftfotos, leksika og satellitbilleder. Du kan læse mere om indholdet på SkoDa på I POLFOTO fi nder du masser af billeder.

6 6 Citater og kopier. Hvordan er det nu reglerne er? Eksempel på kreditering ved brug af et citat En af fordelene ved at være rodet, er at man hele tiden gør nye, spændende opdagelser. (Fra bogen Peter Plys af A.A. Milne) Her må du gerne bruge andres materiale i dine opgaver og projekter. Citater Du må gerne citere fra en tekst i din opgave eller dit projekt. Teksten kan være fra en bog, et digt, film eller en sang. Når du citerer, må du dog kun bruge en lille del af en andens tekst, dvs. et par linjer eller lidt mere. Ved citat skal du huske: at bruge anførselstegn skrive bogens titel forfatterens navn Husk! Fotokopier (analog kopiering) Du må gerne tage en fotokopi af et fotografi fra en bog, en tabel fra en matematikbog eller et digt fra en digtsamling og aflevere foto kopien som en del af din opgave. Men du må ikke lave kopier af opgaven til hele klassen og dele den ud, hvis den indeholder materiale, som du ikke selv har lavet.

7 Du ved det nok godt, men her kommer det lige en gang til: 7 Software Du må ikke lave kopier af software og computerspil, medmindre licensbetingelserne udtrykkeligt tillader det men du må altid lave nødvendige sikkerhedskopier. Piratkopier Du må aldrig kopiere eller bruge piratkopier. Piratkopier er kopier, som er lavet uden tilladelse fra den, som har rettighederne til de originale værker. Kan du svare rigtigt? Analog kopiering Analog kopiering er fx når du optager en film fra fjernsynet på video, en cd over på et kassette bånd, eller når du kopierer en dvd over på et videobånd. Analoge kopier må du bruge privat. Dvs. at du må kopiere til dig selv, din familie, din lærer og din omgangskreds. Du må både kopiere dine egne eksemplarer, og eksemplarer du har lånt af en ven eller på biblioteket. Du bruger billeder fra SkoDa i din opgave. OK! Forbudt! Digital kopiering Digital kopiering omfatter fx download af filer fra internettet, mp3-filer, indscanning af bøger og billeder, kopiering af cd er, dvd er, eller hvis du optager en film på dvd mv. Hvis du laver en digital kopi af en analog kopi, fx hvis du optager et videobånd over på en dvd, betragter man det som digital kopiering. Digitale kopier må du kun bruge inden for din husstand, dvs. at du kun må kopiere til dine forældre og søskende, og du må kun kopiere dine egne eksemplarer, dvs. ikke eksemplarer som du har lejet eller lånt. Du må således ikke låne en cd og kopiere den. Du tager en fotokopi af et fotografi fra en bog og afleverer som en del af din opgave. OK! Forbudt! Du citerer et kort stykke fra en bog til din opgave, men nævner ikke bogens navn. OK! Forbudt! Du tager med din mobiltelefon et billede af en anden elev, som er ked af det, og lægger det på nettet. OK! Forbudt! Du bruger et klip fra DR/skole i en præsentation. OK! Forbudt! Se svarene på side 15. kig brochuren igennem og svar på spørgsmålene.

8 8 Gandalf den Grå spillet af Ian McKellen bag kulisserne til filmen Ringenes Herre Eventyret om ringen. Når du skal holde et oplæg for klassen Et billede af Gandalf er helt fi nt, bare du ikke deler det ud til andre. Du må altså godt vise et fotografi af Troldmanden Gandalf fra Ringenes Herre eller spille den nye sang med Nik og Jay, når du holder et oplæg for klassen. Hvis du skal fremlægge et projekt, en opgave eller holde et oplæg for klassen, må du gerne vise andres værker, hvis det er relevant for dit oplæg. Men du må ikke kopiere det værk, som du bruger i dit oplæg, og dele det ud til dine klassekammerater. Du må dog gerne bruge det materiale, som du kan finde på DR/skole og SkoDa til dit skolearbejde, det kan du læse mere om på side 5.

9 9 Det er sjovt med video, men du skal huske at spørge om lov, før du viser din fi lm til en masse andre, fx på internettet eller sender den på din mobil. Når du fotograferer eller optager andre på video På mange skoler er der regler for, hvordan du må bruge telefon og kamera så først og fremmest skal du spørge, om du må tage billeder på skolen. Hvis du vil vise fotografiet eller optagelsen til en masse andre Hvis du vil bruge optagelsen til andet end bare at kigge på den selv eller sammen med et par venner, skal du forinden have lov fra dem, du fotograferer eller optager. Så hvis du vil sende optagelsen til dine venner via mobilen eller lægge den op på internettet, fx i en blog, kræver det, at du har fået en tilladelse fra dem, som er blevet optaget.

10 10 Tænk hvis det var dig, der var så ked af det, og hele skolen ku se det på nettet. Nu er det ikke er sjovt mere! Pinlige og ubehagelige situationer Du må ikke optage eller fotografere dine venner eller andre personer i en pinlig eller ubehagelig situation, fx hvor en fra parallelklassen kysser en pige til en skolefest, en klassekammerat som græder, eller en slåskamp. Det afgørende er ikke, hvad du synes, men om den, som bliver optaget eller fotograferet, synes situationen er ubehagelig eller pinlig. Det er ulovligt at filme en ven eller andre, som bliver overfaldet, eller som er offer for en anden kriminel handling. Politiet ser meget alvorligt på den slags optagelser, som kaldes Happy Slapping. Du har selv samme beskyttelse som andre Skolens lærere eller andre må heller ikke bare optage eleverne med et videokamera og lægge optagelsen på internettet uden at spørge eleverne først. Hvis du er i en situation, som du synes er ubehagelig eller pinlig, fx hvis du danser kinddans med en til skolefesten, må hverken skolens lærere, dine klassekammerater eller andre fotografere eller optage dig. Lærerne må heller ikke! Hvis du laver optagelsen for at hjælpe offeret, og fx vil give den til skolen eller politiet, er det tilladt.

11 Når du bruger internettet fra skolens computere 11 Skolens computere er et sjovt værktøj, som kan bruges til mange forskellige ting men du skal tænke dig om, når du bruger dem. Hvis skolen har nogle særlige regler for, hvordan man må bruge skolens computere, skal du overholde dem. På de fleste skoler har eleverne deres eget personlige login, og skolen har teknisk mulighed for at overvåge, hvilke sider du besøger, og hvad du downloader. Når du bruger internettet, kan dine aktiviteter normalt spores tilbage til den computer, du har brugt. Hvis nogen føler sig forulempet, vil det derfor være muligt at finde frem til, hvem der har brugt computeren på det givne tidspunkt. Hvis skolen laver en mere detaljeret overvågning af, hvad man foretager sig på internettet, bør det stå i skolens retningslinjer for brug af skolens it. Husk at opføre dig ordentligt, når du er på internettet.

12 12 Stort set alt materiale, som fi ndes på internettet, er beskyttet af ophavsretten. Du må godt downloade lovligt materiale til dig selv, men ikke til andre. Download af billeder, musik, film, tekster mv. fra internettet. Og brænding af dvd er og cd-rommer

13 Nik og Jay på Bøgescenen Skanderborg Festival Du må ikke downloade software, fx et computerspil, medmindre det tydeligt står på hjemmesiden, at det er tilladt, og det klart fremgår, hvem der har retten til softwaren. Du må dog aldrig downloade og installere programmer på skolens computere. Du må aldrig downloade piratkopier af andres materiale eller software, selvom det kun er til dig selv. Piratkopier er kopier, der er lavet uden tilladelse fra den, som har rettighederne til materialet, som fx en musik-cd eller en dvd-film. I nogle tilfælde er der særligt givet tilladelse til, at du må bruge materiale på internettet. Fx er der nogle kunstnere, typisk mindre kendte bands og filmproducenter, der lægger deres materiale på internettet, så du frit kan downloade det uden tilladelse. Der findes også mange gratis spil på internettet, som du gerne må downloade. Hvis materialet eller spillet må downloades gratis, vil det normalt stå på hjemmesiden, der hvor du kan downloade det. Men du kan ikke altid være sikker på, at det er tilladt at downloade materialet eller spillet, blot fordi det fremgår af hjemmesiden, at det er tilladt. Dét har altid været tilladt ;-) Derfor: Tænk dig om! Her må du bruge din sunde fornuft og vurdere, om det er sandsynligt, at den, som har rettighederne til materialet og spillet, rent faktisk har givet lov til, at det bliver lagt frit tilgængeligt på internettet. Hvis du kan finde en sang, film, et computerspil eller andet materiale, som man normalt skal betale for i en butik, gratis på internettet, vil det ofte være en piratkopi. Selvom du kan finde en fil med titlen»harry Potter 4 free download«fx på Kazaa, eller en anden fildelingstjeneste, kan du nok godt regne ud, at det ikke er rettighedshaveren,»warner Brothers«, som har givet tilladelsen. På side 5 kan du læse om de steder, hvor du trygt kan finde materiale til opgaver m.m. 13

14 14 Du skal tænke dig godt om, når du surfer på internettet. Der er meget du skal passe på, og meget du ikke må! Når du surfer på internettet Du skal passe særligt på ukendte sider, som tilbyder dig programmer o.l., der blot med et klik kan installeres eller downloades. Sådanne programmer og filer kan være inficeret med virus eller have andre skjulte og ubehagelige egenskaber, der kan ødelægge din computer og give andre adgang til dine fortrolige oplysninger. Du skal også passe på med at give oplysninger om dig selv giv fx aldrig din adresse, din adresse eller dit telefonnummer til personer, som du ikke kender rigtigt godt. Der er måske nogen, der er interesseret i netop DIG ude på internettet, så du SKAL passe på dig selv! Når du bruger links Du må gerne sende links til dine venner pr. , via din mobiltelefon, eller link på din hjemmeside. Du må dog ikke linke til ulovligt materiale, som fx piratkopieret film og musik. For et par år siden blev 2 teenagedrenge hver dømt til at betale en erstatning på kr., fordi de på deres hjemmeside havde lagt links til udenlandske sider, hvor man kunne downloade piratkopier. Du kan læse mere om straffen for ulovlig piratkopiering på næste side. Når du skal lave din egen hjemmeside Hvis du skal lave din egen hjemmeside, skal du huske på, at du ikke bare må kopiere fra andres hjemmesider. Grafikken, opsætningen og billederne på hjemmesiden er tit beskyttet af ophavsretsloven. Du må heller ikke linke til en hjemmeside, så det ser ud som om, at det er en del af din egen hjemmeside.

15 Hvad sker der, hvis du krænker ophavsretten? Det kan få alvorlige konsekvenser for dig, hvis du 15 krænker en andens ophavsrettigheder. Du risikerer at skulle betale en erstatning til den person eller organisation, som har rettighederne. Der findes flere organisationer, der går efter personer, som krænker ophavsretten, uanset om de er voksne eller børn. Den mest kendte er»anti Pirat Gruppen«, som i de senere år har gennemført en omfattende kampagne mod piratkopiering af musik og film. Det har ført til, at mange unge skal betale erstatninger på mere end kr. Anti Pirat Gruppen laver stikprøvekontrol i forskellige fildelingstjenester for at finde personer, som downloader eller deler piratkopier eller laver netparties, hvor man udveksler spil. I meget grove tilfælde, som fx piratkopiering i millionklassen, kan man blive idømt fængselsstraf. Så galt kan det gå Mp3-dommen: To drenge på 14 år og 16 år havde en hjemmeside med links til udenlandske sider med piratkopier af musik i mp3-format. Det kostede drengene kr. i erstatning hver. Divxit.dk-dommen: Ung mand på 22 år havde en hjemmeside med et debatforum, hvor der blev chattet om bytning af film. Han blev dømt til at betale ca kr. Netparty-dommen: 17- årig deltager i netparty blev dømt til at betale kr. i erstatning, fordi han havde delt ca musikfiler til et netparty. Svar på? side 7: 1 OK! 2 OK! 3 Forbudt! 4 Forbudt! 5 OK!

16 Skolejura ABC Hvad skal jeg vide som elev? Må, må ikke? Gå videre på nettet Du har sikkert mange spørgsmål til, hvad du må og ikke må på nettet og hvordan du i det hele taget bruger nettet på en god måde. På kan du finde masser af information om hvordan du bruger nettet på den gode måde , chat og SMS hacking, virus og orme de nyeste emner om webetik og sikkerhed undervisningsmateriale. Her kan du trygt hente materiale til undervisningen Find oplysninger om næsten hvilket som helst emne til dine opgaver og projekter. og Her kan du finde klip, som du må streame og bruge i opgaver og projekter. Hent billeder, lyd- og videoklip. Ved det enkelte klip står, hvad du må bruge det til. Her kan du chatte helt trygt med dine skolekammerater og lærere. UNI C Vermundsgade København Ø Tlf:

CASE: HVAD ER DIGITAL MUSIK?

CASE: HVAD ER DIGITAL MUSIK? CASE: HVAD ER DIGITAL MUSIK? INDHOLD REDEGØRELSE FOR HVORDAN VI KAN FORSTÅ DIGITAL MUSIK DISKUSSION AF DE NYE MULIGHEDER FOR DIGITAL DISTRIBUTION AF DIGITAL MUSIK HVILKE PERSPEKTIVER HAR DIGITAL MUSIK

Læs mere

Skolejura ABC Forfatter: Hanne Bender, advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted

Skolejura ABC Forfatter: Hanne Bender, advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted Skolejura ABC Skolejura ABC Forfatter: Hanne Bender, advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted Forsidebillede: Scanpix Billeder fra Scanpix: side 1,14,16,19,25,28,33, 35,38,41,43,44,62,64,66 Billeder fra

Læs mere

Version 2.0 29. juni 2006 - Kapitel 1 Om Skolejuraens ABC. Skolejuraens. En guide i ophavsret og persondataret?

Version 2.0 29. juni 2006 - Kapitel 1 Om Skolejuraens ABC. Skolejuraens. En guide i ophavsret og persondataret? Version 2.0 29. juni 2006 - Kapitel 1 Om Skolejuraens ABC Skolejuraens En guide i ophavsret og persondataret? 1 Version 2.0 29. juni 2006 - Kapitel 1 Om Skolejuraens ABC Kapitel 2 - Når jeg underviser...9

Læs mere

Forældre. Sociale medier

Forældre. Sociale medier Forældre Sociale medier Din søn har i nogen tid været uvenner med Morten fra klassen. En dag kommer han hjem og fortæller, at han glemte at logge af Facebook på skolens computer, da de lavede opgaver.

Læs mere

Instrukser for brug af it

Instrukser for brug af it it sikkerhed Instrukser for brug af it Må Skal ikke Kan Januar 2010 Version 1.0 Indhold Forord................................................... 3 Resumé.................................................

Læs mere

Har du styr på rettighederne?

Har du styr på rettighederne? Har du styr på rettighederne? Det skal være en god og sjov oplevelse at spille teater, og har du styr på rettighederne, er I godt på vej. Hvad må man, når man spiller teater i skolen? Og hvad må man ikke?

Læs mere

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn.

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. Sikker Surf 10 Tips - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. I folderen finder du: 10 tips til sikker adfærd på internettet Tjekliste til dialog i familien Netikette regler Forklaring

Læs mere

God mobilstil 4JUNIOR

God mobilstil 4JUNIOR God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr. 9045418 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

Er en hjemmeside omfattet af Ophavsretsloven?

Er en hjemmeside omfattet af Ophavsretsloven? Ophavsret på nettet - af advokat Peter Lind Nielsen, Advokatfirmaet Bender.dk Flere og flere virksomheder har fået øjnene op for hvilke muligheder Internettet egentlig tilbyder i form af et hurtigt kommunikationsmiddel

Læs mere

Mediepolitik i Klub Egedal

Mediepolitik i Klub Egedal Mediepolitik i Klub Egedal Klubberne i klub Egedal vil være banebrydende indenfor tilbuddene vedrørende computere og IT blandt børn og unge. Vi vil bestræbe os for konstant at have fingeren på pulsen,

Læs mere

BRUG HOVEDET! -SØG ORDENTLIGT PÅ NETTET

BRUG HOVEDET! -SØG ORDENTLIGT PÅ NETTET BRUG HOVEDET! -SØG ORDENTLIGT PÅ NETTET MINDSPOT.dk Redaktion: Mindspot Layout: IT & Kommunikation Tryk: Lasertryk Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket Møllegade 1, 8000 Århus C +45 8940 9274

Læs mere

Studér denne folder for vores sikkerheds skyld

Studér denne folder for vores sikkerheds skyld Studér denne folder for vores sikkerheds skyld Pas på vores værdifulde viden Vi fremskaffer og formidler viden. Elektronisk, skriftligt og mundtligt. Det er Københavns Universitets væsentligste aktivitet

Læs mere

KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler

KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler Mellem Uddannelsesorganisationen: (i det følgende betegnet UO ) og Forvaltningsselskaberne: Copydan-foreningerne Tekst & Node og BilledKunst

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Godt i gang med Android tablet... Indledning. KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. Godt i gang med Android tablet... Indledning. KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE Godt i gang med Android tablet... Indledning KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed Første gang... 8 Tilknyt Google-konto... 9 Sikkerhedskopiering... 10 Hjemmeskærmen...

Læs mere

Velkommen til RettighedsAlliancen

Velkommen til RettighedsAlliancen 03. November 2014 Velkommen til RettighedsAlliancen Hvad er RettighedsAlliancen- kort fortalt? RettighedsAlliancen er en interesseorganisation for film-, musik-, tekst- og designbranchen og repræsenterer

Læs mere

Kære medarbejder og leder

Kære medarbejder og leder Kære medarbejder og leder Adgang til informationer i it-systemer og elektronisk kommunikation er for de fleste medarbejdere i Region Hovedstaden en selvfølgelig del af arbejdsdagen. Hvis vi ikke har adgang

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Ofte benyttes betegnelsen virus om alle former for skadelig kode, men det er ikke helt korrekt.

Ofte benyttes betegnelsen virus om alle former for skadelig kode, men det er ikke helt korrekt. Sagde du virus? Ofte benyttes betegnelsen virus om alle former for skadelig kode, men det er ikke helt korrekt. Af Erik Jon Sloth 21/02-2003 (http://sikkerhed.tdconline.dk) Det kan være fristende bare

Læs mere

IT læring. - lidt som at lære at cykle LÆRING. projekt

IT læring. - lidt som at lære at cykle LÆRING. projekt IT læring - lidt som at lære at cykle projekt IT LÆRING Projekt IT Læring At blive fortrolig med IT er som at lære at cykle. Man har brug for hjælp til at komme i gang, og man risikerer at vælte i starten.

Læs mere

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HVAD ER OPHAVSRET? I Danmark og stort set resten af den øvrige verden har man en lovgivning om ophavsret. Ophavsretten beskytter værker såsom bøger, artikler, billedkunst,

Læs mere

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd på computeren:...1 Lydoptager...3 Lydstyrke...4 Windows Media Player:...5 Et par eksempler på websider, hvor man har glæde af sin medieafspiller:...7

Læs mere

Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus

Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus Efter Java-hullet: Væn dig til det din computer bliver aldrig 100 % sikker. Men derfor kan vi jo godt prøve at beskytte den så vidt mulig alligevel. Vi

Læs mere

Gode kilder til informationssøgning til Dansk/Historieopgave i 1.G + 1. HF

Gode kilder til informationssøgning til Dansk/Historieopgave i 1.G + 1. HF Gode kilder til informationssøgning til Dansk/Historieopgave i 1.G + 1. HF www.kalundborgbib.dk Her kan du søge i Kalundborg Bibliotekers materialer. Du skal logge på med lånernummer (cpr.- eller lånerkortnummer)

Læs mere

Kan analysere, vurdere og tage stilling til brug af logbog og portfolio i egne forløb

Kan analysere, vurdere og tage stilling til brug af logbog og portfolio i egne forløb 7. 9. klasse It- og mediestøttende læreprocesser Kan analysere, vurdere og tage stilling til procesorienterede arbejdsforløb Kan analysere, vurdere og tage stilling til brug af logbog og portfolio i egne

Læs mere

Børn på nettet Familien på nettet?

Børn på nettet Familien på nettet? Børn på nettet Familien på nettet? Jon B. Rasmussen Projektleder KMD 3.3.2003 Side 1 Aftenens forløb 19.00 19.45 20.00 20.15 21.00 Indlæg om Børn på nettet v/ Jon B. Rasmussen Skolens it-regler v/ lærer

Læs mere

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering EMU-gsk/webetik Medierådet for Børn og Unge Efter en kort introduktion til webetik, præsenteres eleverne for en skrabet argumentationsmodel,

Læs mere

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 1 BESKYT DIN COMPUTER OG ANDRE ENHEDER 2 BESKYT DINE PERSONLIGE OPLYSNINGER 3 BESKYT DINE ELEKTRONISKE

Læs mere

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer 17112014AS ipad for let øvede modul 10 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

Skolekom. Email og konferencer til dig og dine elever! Version: August 2012

Skolekom. Email og konferencer til dig og dine elever! Version: August 2012 Skolekom Email og konferencer til dig og dine elever! Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Skolekom...4 UNI Login...4 Start Skolekom...4 Dit skrivebord...5 Din mailadresse...6 Opgave 1: Skriv

Læs mere

B. Copydan Tekst & Node er den godkendte fællesorganisation for samtlige kategorier af rettighedshavere, som med aftalelicensvirkning kan

B. Copydan Tekst & Node er den godkendte fællesorganisation for samtlige kategorier af rettighedshavere, som med aftalelicensvirkning kan KL, Efterskoleforeningen, Dansk Friskoleforening, Danmarks Privatskoleforening Lilleskolerne Foreningen af Kristne Friskole Deutscher Schul- und Sprachverein für Nordschleswig og Grundskoler ved private

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

IT Sikkerhed. Digital Mobning.

IT Sikkerhed. Digital Mobning. IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde

Læs mere

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING Din kontakt med det offentlige starter på nettet www.borger.dk DET OFFENTLIGE BLIVER MERE DIGITALT Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer

Læs mere

At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det.

At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det. Copy Paste At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det. Ifølge Nudansk Ordbog så betyder plagiat en efterligning, især af en

Læs mere

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kort om ImageDB: ImageDB er et Windows (98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Windows7) program, hvor du kan registrere alle dine film, musik, bøger, billeder, fotos,

Læs mere

Onsdags-workshops foråret 2014

Onsdags-workshops foråret 2014 Onsdags-workshops foråret 2014 Hver onsdag kl.15-17 Alle workshops er gratis 15. Januar: Google konto til meget mere end g-mail 22. januar: Google Chrome browseren fra Google 29. januar: NemID, borger.dk

Læs mere

Hvad du søgte efter Identiteten på det websted, du besøgte umiddelbart før vores websted (henvisende websted).

Hvad du søgte efter Identiteten på det websted, du besøgte umiddelbart før vores websted (henvisende websted). Brugervilkår og andre gode ting, som du bør vide for at være sikker online. Sikkerhed er alles ansvar En del af IKEA ånden er "jeg gør min del, du gør din del, og sammen gør vi en masse." Dette gælder

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

Håndbog om rettigheder og online musik

Håndbog om rettigheder og online musik December 2014 Håndbog om rettigheder og online musik Denne vejledning handler om klarering af rettigheder til musik, når musik bruges online. Eksempler på online brug af musik Online streaming og downloading

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Guide til sikker it. Daglig brug Programmer E-mail Internet Databehandling

Guide til sikker it. Daglig brug Programmer E-mail Internet Databehandling Guide til sikker it Daglig brug Programmer E-mail Internet Databehandling Hvilke retningslinjer skal du følge som it-bruger i Hillerød Kommune? Indhold Daglig brug af din computer 4 Computere, programmer

Læs mere

Installationsvejledning til smartphones. McAfee All Access

Installationsvejledning til smartphones. McAfee All Access Installationsvejledning til smartphones McAfee All Access COPYRIGHT Copyright 2010 McAfee, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne publikation må gengives, overføres, afskrives, gemmes på

Læs mere

Windows 7 Instruktionsvideo

Windows 7 Instruktionsvideo 1. Mus og tastatur (4:17) Du lærer vigtige taster på tastaturet at kende, samt hvordan du skal anvende musen i Windows 7. 2. Skrivebordet (4:39) Du lærer at arbejde med Skrivebordet i Windows 7 og kommer

Læs mere

Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog

Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog En forbrugerundersøgelse af danskernes adfærd, holdninger og forventninger til forbrug af film og Tv-serier Metode Dataindsamling Gennemført

Læs mere

Kommunikation/IT Samfundsfag. Frederik Adamsen, 3.5

Kommunikation/IT Samfundsfag. Frederik Adamsen, 3.5 Kommunikation/IT Samfundsfag Frederik Adamsen, 3.5 Contents Problemanalyse... 3 Projektmål og produktmål... 3 Diskussion og valg af løsning... 3 Platform... 4 Udformning... 4 Skitser... 6 Typografi og

Læs mere

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen

Macab ST2300 IP. Gert Kaae Hansen Macab ST2300 IP Gert Kaae Hansen 2012 Den nye software indeholder nye funktioner som gør det muligt at afspille filer direkte fra et NAS drev, kigge på video klip fra Youtube og se eller høre POD cast

Læs mere

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION I denne vejledning gennemgås installation af Stofa OnlineDisk samt opsætning, brugerflade og OnlineDisk Webportalen. Trin 1 Information om Stofa OnlineDisk Stofa

Læs mere

Dit barns nye skole-ipad

Dit barns nye skole-ipad Dit barns nye skole-ipad Skolerne i Gladsaxe skal udfordre alle elever så de bliver så dygtige, de kan. De digitale værktøjer skal understøtte elevernes læring 1 Indhold Et pædagogisk redskab 3 Før dit

Læs mere

Fakta og Q&A om brevmodellen

Fakta og Q&A om brevmodellen J.nr. 04400-0078 Fakta og Q&A om brevmodellen Fakta om udvalgets arbejde Baggrund I 2009 nedsatte Kulturministeren et udvalg, der skulle overveje initiativer og beskrive konkrete modeller for, hvordan

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Special Ops Live. Dansk Quick Guide. Kamera indstillinger ved Foto mode. Nu kan du styre dit kamera live via sms

Special Ops Live. Dansk Quick Guide. Kamera indstillinger ved Foto mode. Nu kan du styre dit kamera live via sms Dansk Quick Guide Nu kan du styre dit kamera live via sms Når du modtager dit kamera pakkes det ud, du finder 12 Stk. NYE batterier, finder dit Sandisk SD Kort og dit nye simkort fra det teleselskab du

Læs mere

En guide gennem Filmstriben Se film i undervisningen

En guide gennem Filmstriben Se film i undervisningen 1 En guide gennem Filmstriben Se film i undervisningen Dette er en guide som fører dig gennem Filmstriben og giver dig gode råd om hvordan du bruger filmtjenesten. Vælg indgang Hvis du holder musen hen

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

S0784002- HT/PS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

S0784002- HT/PS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM S0784002- HT/PS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 22. oktober 2014 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Hans Chr. Thomsen, Thomas Lohse og Malou Kragh Halling (kst.) med domsmænd).

Læs mere

Instrukser for brug af dataudstyr ved OUH

Instrukser for brug af dataudstyr ved OUH Skal Kan Må ikke Instrukser for brug af dataudstyr ved OUH Afdelingen for Driftsoptimering og IT Vi er til for borgerne, og bruger dataudstyr for at sikre effektivitet og kvalitet. Vi skal have en høj

Læs mere

KRISTIAN LANGBORG-HANSEN. Godt i gang med Android tablet

KRISTIAN LANGBORG-HANSEN. Godt i gang med Android tablet KRISTIAN LANGBORG-HANSEN Godt i gang med Android tablet INDHOLDSFORTEGNELSE Godt i gang med Android tablet... Indledning KAPITEL ET... De første trin med din Android-enhed Første gang... 8 Tilknyt Google-konto...

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

- Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmentretten. Søren Sandfeld Jakobsen 2010 1

- Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmentretten. Søren Sandfeld Jakobsen 2010 1 - Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmentretten Søren Sandfeld Jakobsen 2010 1 Ændring af radio/tv-loven: implementering af AVMS-direktivet (2007/65/EF, jf. U2008B.68) Gælder nu

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1 Ipads på VHS En vejledning ipads på VHS Side 1 Tillykke med det nye arbejdsredskab Vi ved allerede nu, at dette redskab bliver til stor hjælp i det daglige arbejde både på skolen og hjemme. Med uddelingen

Læs mere

Vejledning til ereolens app til Android enheder

Vejledning til ereolens app til Android enheder Vejledning til ereolens app til Android enheder 26-01-2015 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App til smartphones og tablets?... 3 2. Opdatering af styresystem på din Android enhed... 4 3. Hvordan

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Hurup Skoles retningslinjer for brug af IT

Hurup Skoles retningslinjer for brug af IT Hurup Skoles retningslinjer for brug af IT Dato 12-03-2014 Hurup Skoles retningslinjer for brug af IT Brug af skolens IT Skolens computere er beregnet til undervisningsformål. Computere udleveres og afleveres

Læs mere

Personalehåndbog. Personalehåndbogens målsætning. 1. Vores historie. 2. Mission 3. Vision 4. Værdigrundlag 5. Organisationen.

Personalehåndbog. Personalehåndbogens målsætning. 1. Vores historie. 2. Mission 3. Vision 4. Værdigrundlag 5. Organisationen. Personalehåndbog Personalehåndbogens målsætning Strategi og mål m.m. 1. Vores historie. 2. Mission 3. Vision 4. Værdigrundlag 5. Organisationen Bestyrelse 1 Organisationsdiagram 6. Vores målsætning Politikker

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Lånereglerne og konsumptionsreglerne

Lånereglerne og konsumptionsreglerne Lånereglerne og konsumptionsreglerne Indledning Hvad beskyttes? Pensum: Immaterialret, 1. udg, Schovsbo og Rosenmeier Litterære og kunstneriske værker nyder ophavsretlig beskyttelse. Kravene for at udgøre

Læs mere

IT-regler gældende for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

IT-regler gældende for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole IT-regler gældende for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Retningslinjer for studerende og medarbejdere ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole vedrørende brugen af organisationens IT-ressourcer 1

Læs mere

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM Målet med en film er som regel at andre skal se den. Derfor skal ens sekvens altså det der er klippet sammen på tidslinjen også ud af AVID en igen. Der er grundlæggende to måder

Læs mere

STOFA VEJLEDNING SAFESURF INSTALLATION

STOFA VEJLEDNING SAFESURF INSTALLATION STOFA VEJLEDNING SAFESURF INSTALLATION Denne vejledning gennemgår installationsproceduren af SafeSurf, og herefter de tilpasningsmuligheder man kan benytte sig af. Trin 1 Installationen starter med at

Læs mere

Sammenfatning af elevevaluering i 1v November 2007

Sammenfatning af elevevaluering i 1v November 2007 Elevevaluering november 2007 side1/8 1v Helsingør Gymnasium Sammenfatning af elevevaluering i 1v November 2007 Oversigt over spørgsmål 1. Hvorfor valgte du at gå i IT-klassen? 2. I hvilken grad er dine

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BRUG AF IT PÅ RANUM EFTERSKOLE

RETNINGSLINJER FOR BRUG AF IT PÅ RANUM EFTERSKOLE RETNINGSLINJER FOR BRUG AF IT PÅ RANUM EFTERSKOLE Som elev erklærer jeg herved, at jeg til enhver tid vil optræde som ansvarsbevidst bruger af it -udstyr på Ranum Efterskole (herefter benævnt Skolen ).

Læs mere

Rammeaftale om brug af billeder på VUCer

Rammeaftale om brug af billeder på VUCer Lederforeningen for VUC (i det følgende betegnet LFVUC) og Copydan BilledKunst Østerfælled Torv 10 2100 København Ø (i det følgende betegnet BilledKunst) har dags dato indgået følgende Rammeaftale om brug

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Peter Kragh Hansen. Microsoft PowerPoint 2013 DK. ISBN nr.: 978-87-93212-07-7

Peter Kragh Hansen. Microsoft PowerPoint 2013 DK. ISBN nr.: 978-87-93212-07-7 Peter Kragh Hansen Microsoft PowerPoint 2013 DK ISBN nr.: 978-87-93212-07-7 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e PowerPoint 2013... 3 Præsentation... 4 Oprettelsen af præsentationer... 5 Skabeloner og

Læs mere

IKT-kompetencer for eleverne på Carolineskolen

IKT-kompetencer for eleverne på Carolineskolen IKT-kompetencer for eleverne på Carolineskolen Ledelsen forventer, at der sammen med årsplanerne fra hver klasse medfølger en IKT handleplan, som beskriver, hvorledes IKT indgår i undervisningen. IKT-kompetenceplan

Læs mere

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Teknologiske muligheder i undervisningen Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Farsø Efterskole - Farsø Efterskole er for unge med læse-og skrivevanskeligheder.

Læs mere

Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde

Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde EN GUIDE TIL VOKSNE OM MOBILTELEFONER OG INTERNET I BØRNEHØJDE Kan internettet andet end at stjæle børns tid?

Læs mere

Installationsvejledning til tabletter. McAfee All Access

Installationsvejledning til tabletter. McAfee All Access Installationsvejledning til tabletter McAfee All Access COPYRIGHT Copyright 2010 McAfee, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne publikation må gengives, overføres, afskrives, gemmes på et

Læs mere

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012 VLC-player Meget alsidig medieafspiller til din computer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er VLC-player?...4 Hvorfor ikke bruge Mediaplayer fra Microsoft?...4 Hvilke filtyper kan afspilles?...4

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Skattefrit. Fleksibilitet. Bredbånd. Surf og ring - så meget du vil. Internet til virksomheden. Cybercity. Bredbånd

Skattefrit. Fleksibilitet. Bredbånd. Surf og ring - så meget du vil. Internet til virksomheden. Cybercity. Bredbånd MW 1 Forr til Cybercity brochurere rettet til erhvervslivet, såvel ledelse som ansatte Hjemmearbejdspladser Erhverv for medarbejder og virksomhed & Surf og ring - så meget du vil Skattefrit Internet til

Læs mere

Lav videoklip fra DVD-film med Shrink

Lav videoklip fra DVD-film med Shrink Lav video-klip fra DVD-film med Shrink Side 1 Lav videoklip fra DVD-film med Shrink Vejledningen er en udvidet udgave af Thomas Schultz s Shrink-manual. Programmet Dvd Shrink er en såkaldt DVD-ripper,

Læs mere

Hvad du bør vide om computervirus. Hvad du bør vide om computervirus

Hvad du bør vide om computervirus. Hvad du bør vide om computervirus er en pjece for dig, der vil vide, hvordan du undgår virus. Du finder også information om, hvad du skal gøre, når skaden er sket. Du skal sikre dig mod virus, fordi: du risikerer at miste dine data du

Læs mere

NYT Panda Antivirus 2007 Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din PC. Afinstaller

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Tænk når du taster. kom nærmere

Tænk når du taster. kom nærmere Tænk når du taster kom nærmere Regler for medarbejdernes brug af TDC s pc-arbejdspladser Nedenfor kan du læse om de regler, TDC s Direktion har vedtaget for brugen af koncernens*) pc-arbejdspladser Reglerne

Læs mere

God citatskik og plagiat i tekster. vejledende retningslinjer

God citatskik og plagiat i tekster. vejledende retningslinjer God citatskik og plagiat i tekster vejledende retningslinjer 3 INDHOLD En vejledning for praktikere.................... 5 God citatskik.................................. 7 Reglerne........................................

Læs mere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere Faglighed, Fællesskab, Fremtid Midtfyns Gymnasium Sammen bliver vi klogere liv en del af os En helt ny verden åbner sig, når du træder ind ad døren hos os. Med masser af venner, faglige udfordringer og

Læs mere

Smartphone-funktioner til portfolio brug (med Nokia E71)

Smartphone-funktioner til portfolio brug (med Nokia E71) Smartphone-funktioner til portfolio brug (med Nokia E71) Indhold Billeder... side 1 Video... side 2 Lyd... side 3 Noter... side 3 SMS... side 4 Søg på internettet... side 5 Overføre filer fra telefonen

Læs mere

brug nettet / lær at søge effektivt

brug nettet / lær at søge effektivt brug nettet / lær at søge effektivt Med netmedierne kan du gratis og lovligt: Downlåne materiale direkte til din egen pc Undgå ventetid Få adgang til et utal af fuldtekst artikler fra diverse tidsskrifter

Læs mere

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek

Etisk Regnskab. Silkeborg Bibliotek Etisk Regnskab for Silkeborg Bibliotek Tillæg: Børnenes udsagn i grafisk fremstilling Ved en beklagelig fejl er dette materiale faldet ud af hovedudgaven af det etiske regnskab. Tillægget kan som det øvrige

Læs mere

Velkommen til 6. omgang

Velkommen til 6. omgang Velkommen til 6. omgang I dag Internet Hjemmeopgave 5 Mapper og filer Internet Vi så på faner sidst. og hurtigt på favoritter som ikke må forveksles med faner Favoritter Kan med fordel bruges til internetsider

Læs mere

Hvilke retningslinjer skal du følge som bruger i Norddjurs Kommune?

Hvilke retningslinjer skal du følge som bruger i Norddjurs Kommune? Hvilke retningslinjer skal du følge som bruger i Norddjurs Kommune? Som bruger i Norddjurs Kommune er du ansvarlig for det, du foretager dig på din computer og for de oplysninger, som du gemmer. Det betyder,

Læs mere