God mobilstil 4JUNIOR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "God mobilstil 4JUNIOR"

Transkript

1 God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr

2 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden er ikke den samme. Fx var der ikke noget, der hed smartphones, da dine forældre var unge. Derfor kan det være svært for dem at fatte, hvor vigtigt det er at have sådan en, så du fx kan tjekke facebook, når du ikke er hjemme, og høre din yndlings-playlist på vej til skole. Det nemmeste ville selvfølgelig være, hvis forældre kunne få sat en chip i ryggen, der opdaterede dem til nutiden. Men den går bare ikke. I stedet er det dig, der skal opdatere dem. Forklar dem, hvad der er vigtigt, at din mobil skal kunne. Omvendt skal du også fortælle dem, at du forstår, at nogle ting bare ikke er okay at bruge mobilen til. Løs de fem opgaver i folderen og lav en aftale om mobilstil sammen med dine forældre

3 Her er dét, man IKKE skal bruge mobilen til Opgave: Bum! Så blev mobilen et kamera Fedt, når man skal dele noget sjovt. Men hvor går grænsen så? Er det fx ok at fotografere sine venner på en rigtig skidt hårdag og lægge billedet på facebook? Kan man tillade sig at filme topløse piger i en offentlig park, hvis ingen opdager det? Og kan man bare tillade sig at tage et hurtigt billede med mobilen, hvis en af vennerne kysser udenom kæresten? Dårlig mobilstil er at bruge mobilen til at disse andre. Du kender sikkert eksemplerne, men tjek dem alligevel. Og gerne sammen med dine forældre. Snak om, hvornår I hver især synes, det er ok at tage et billede, og hvornår man nok skal lade være. Har I prøvet at tage billeder, I fortrød? Har I hørt om andre, der har? Hvornår ville I ikke selv synes, det var sjovt at blive fotograferet?

4 Eksempler på dårlig mobilstil: Her er mere af det, du kan brænde nallerne på: Sms duer ikke til alt Hvis du er sur eller skuffet, så sig det ansigt til ansigt. Det, du skriver, kan hurtigt blive misforstået. Modtageren kan jo hverken høre eller se dig. Drop mobning Det er ikke sejt. Det er ikke sjovt. Så drop det også på mobilen. Svar ikke på mobbe-sms er og send dem ikke videre til andre, men ignorer dem og slet dem. Tal med en voksen, hvis du selv bliver mobbet. Du er ikke alene i verden Sidder du fx i bussen med mobilen, så er det bare ikke god stil at genere alle de andre passagerer ved at høre musik uden ørebøffer eller tale højt. Lad mobilen køle lidt af Læg mobilen væk ind imellem - det er ikke fedt at hænge ud med en ven, som konstant har næsen begravet i mobilen. Opgave: Hvor personlig skal man være? Det er godt at dele. Men hvis en pige nu giver sit nummer til en veninde, der deler det med en lækker fyr, som så giver det videre til en anden fyr, der desværre viser sig at være 65 og vild med piger på 14 hvis skyld er det så? Tal om, hvem man skal vise den tillid at give sit navn, sin adresse og sit telefonnummer til. Og hvornår det er bedst at holde sine og andres personlige oplysninger for sig selv. Giv nogle eksempler. Husk at tjekke prisen Pas på! Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke tjekker, hvor meget det koster at downloade fx webspil via mobilen. Priserne kan være lette at overse, når du er vild efter at komme videre i spillet. Download ikke hvad som helst Det kan være dyrt, det kan være ubehageligt, og det kan være ulovligt. Så tænk dig om en ekstra gang, før du downloader noget på din mobil. Giv ikke dit nummer til hvem som helst Klamme mennesker har også mobiler - og det er bare for ulækkert, når de ringer og stønner i røret. Oplys derfor aldrig dit eller dine venners nummer, adresse eller navn på facebook eller andre sociale medier. Det er ok ikke at svare Svar ikke på sms er og opkald fra numre, som du ikke kender. Brug WiFi i udlandet Når du fx er på ferie og vil dele billeder på facebook, bruger du data. Det kan være dyrt i udlandet. Derfor er det altid en god idé at koble mobilen på et WiFi-netværk (trådløst netværk), når der er mulighed for det. Sæt lås på mobilen Ved at aktivere en adgangskode på mobilen sikrer du, at andre ikke kan snage i dine beskeder, ringe, sms e eller fx lave statusopdateringer på din facebook-profil.

5 Tal om god mobilstil med dine forældre og udfyld aftalen på næste side Med aftalen har du og dine forældre helt rene linjer, hvilket kan spare jer for endeløse diskussioner om, hvornår og hvordan du bruger mobilen. Når I sammen har udfyldt og underskrevet aftalen, kan I altid tage den frem, hvis I er uenige om, hvad det nu lige var, I havde aftalt. TIP: Hæng jeres aftale om mobilstil op på køleskabet, så I husker den. Min mo bilstil

6 Min mobilstil Denne mobil tilhører: Den har tlf. nummer: Mobilen bliver betalt af: Det månedlige forbrug må maks. være: Hvis forbruget er større, hvem skal så betale? Far/mor Mig selv Far/mor lægger ud, jeg betaler tilbage Beløbet skal arbejdes af ved: Hvad må jeg købe/betale via min mobil? (Husk: Selvom dit abonnement giver dig fri sms, så betaler du fx stadig for download af nedenstående) Ja Nej Spil Musik og -videoer App s Logoer og ringetoner Varer, fx tog- og busbilletter, koncertbilletter, automatkøb Sms-konkurrencer Tilmelding til abonnementer som fx nyheder, musik Andet: Det må mobilen bruges til: (sæt kryds ved Ja eller Nej) Ja Nej At tage billeder At sms e og mms e At ringe/skrive til numre, jeg ikke kender At surfe på nettet og fx se YouTube-film eller gå på facebook 90-numre (fx donationer og konkurrencer) At modtage opkald fra udlandet At ringe til udlandet At surfe på nettet, når jeg er i udlandet At streame film og musik At downloade og købe app s Andet: Jeg lover at overholde denne aftale: Jeg lover at overholde denne aftale: (mobilens bruger) (forældre) Dato: Dato: Underskrift Underskrift Du kan læse mere om spærringsmulighederne og de ønskede services på telia.dk. Kontakt Telias Kundeservice på eller skriv på Telias facebookside, hvis du ønsker at aktivere eller spærre for nogle services.

7 God mobilstil for voksne Varenr Tal med junior om mobilbrug og undgå ubehagelige overraskelser på både mobil og regning.

8 Lav en aftale om god mobilstil med dit barn En mobil giver tryghed, men der er også faldgruber I dag får mange børn deres første mobil i en meget ung alder. Mange voksne føler sig overhalet af børnenes digitale færdigheder, og det kan derfor være svært som forælder at skulle vejlede sit barn i aktiviteterne på mobiltelefon og i det digitale univers. Det kan være en god idé at tage en snak med dit barn om, hvad, hvordan og hvornår det er ok at bruge mobilen, så I føler jer trygge og kommer godt fra start. Løs opgaverne i folderen og lav en aftale om god mobilstil sammen med dit barn.

9 Dit ansvar Som forælder har du ansvar for at lære dit barn at bruge mobilen på en god og forsvarlig måde. Du skal sikre, at dit barn ved, at der er måder, en mobil kan misbruges på, og at det kan skabe uheldige situationer økonomisk, moralsk eller socialt. På midtersiden kan du sammen med dit barn udfylde en aftale om god mobilstil. Telias ansvar Vi hjælper dig med at få overblik over de mange muligheder og gør det let for dig at vælge til og fra. Vi hjælper desuden med at holde de mange firmaer, som udbyder mobilspil, sms-konkurrencer, musik, billeder etc. i ørerne for at sikre, at de overholder gældende love og regler. Så hvis du oplever, at du ikke får det, du har bestilt, så kan du som Telia-kunde altid ringe til os på Derefter tager vi fat i udbyderen. Opgave: Hvad er ikke okay at downloade? Det kan være fedt at få nye, fede baggrunde på mobilen. Og det kan være sjovt at se et klip på YouTube. Firmaernes ansvar Der er rigtig mange firmaer, der tilbyder køb af mobilspil, musik, videoer, horoskoper, logoer eller fysiske varer, fx tog- eller busbilletter, som kan købes via sms. Herunder også sms-konkurrencer og -afstemninger på tv. Alle disse mange firmaer har hver især ansvaret for at overholde de gældende love og regler, så dit barn ikke får ubehagelige overraskelser, når barnet henter og køber ting via sin mobil. Dit barns brug af mobilen er dog dit ansvar i sidste ende. Men hvad nu, hvis det, man troede var et sjovt klip, viser sig at være porno eller ulovlig musik? Eller hvad, hvis prisen viser sig at være tårnhøj? Har I prøvet at downloade noget, I fortrød? Har I hørt om andre, der har? Hvordan undgår man det fremover?

10 Mobilen bliver brugt som et dankort I takt med tiden udvikler mobilen sig til en slags dankort. Du kan i dag fx købe din tog- eller busbillet via sms eller via et link på internettet på mobilen, og handel på nettet og i fysiske butikker med mobilen som betalingsmiddel bliver mere og mere udbredt. Det er derfor vigtigt, at du sammen med dit barn laver en klar aftale om, hvorvidt mobilen må bruges til billetter eller andre slags indkøb. Vær opmærksom på, at det kan koste op til 225 kr. pr. betaling. Det er muligt at foretage flere indkøb om dagen. I Telia har vi dog fastsat en grænse for vores kunder, så regningen ikke løber løbsk - vi kalder det Saldosikring. Med Saldosikring er der en daglig maksimumgrænse på 750 kr. pr. dag, 1500 kr. pr. uge og 2500 kr. pr. måned for køb af digitale tjenester og fysiske varer via sms. Saldosikringen er som udgangspunkt fast for alle vores kunder, men man kan selv ændre grænsen ved at kontakte Telias Kundeservice på Opgave: Når et onlinespil bliver dyrere end 20 ipads Det kan være fedt at spille på internettet og betale med mobilen. Især når man bliver bedre og kommer langt i spillet. Ofte skal man bare sende mange sms er for at komme videre og købe udstyr til sin spiller, som fx våben eller bedre køretøjer. Men man glemmer hurtigt, at hver sms koster penge, og at det kan ende med, at det koster det samme som 20 ipads. Har I prøvet at spille et spil, som I blev grebet af? Har I bud på, hvordan man undgår spilproducenternes fælder?

11 Sådan sikrer du mobilen Telia har ikke kontrol over hele branchen. Men sammen kan vi skabe tryggere rammer for dig og dit barns mobilbrug. Du kan nemlig børnesikre alle Telias abonnementer ved at tilknytte en eller flere af de spærringsmuligheder, som er beskrevet på modsatte side. Du aktiverer en eller flere af disse spæringer ved at kontakte Telias Kundeservice på eller ved at skrive på Telias facebookside. Inden du gør det, bør du overveje, hvad den enkelte service giver af fordele og ulemper for dit barn. Det er dig, der kan vurdere, hvad den bedste løsning er i jeres tilfælde. Opgave: Hvad er god sms-stil? Sms er er gode til korte beskeder, kærlige hilsner, jokes og meget andet. Men hvornår er sms er ikke ok? Kan far fx sende en sms om, at nu er Trofast aflivet, og er det ok, hvis kæresten slår op via sms? Snak om, hvornår man risikerer, at folk enten ikke forstår noget af, hvad man skriver, bliver kede af det eller fornærmede. Og hvordan undgår man det? Kom med eksempler på situationer, hvor I har oplevet sms er, der bare ikke er ok at sende. Forbrugskontrol Du sætter en øvre grænse for det samlede forbrug, og når den er nået, kan dit barn ikke længere ringe, surfe eller sms e fra mobilen. Han eller hun kan dog stadig modtage opkald og sms er. Spærring for køb af tjenester og indhold via mobilen Mobilen kan ikke bruges til at købe fx spil, musik, videoer, billeder eller til deltagelse i sms-konkurrencer og donationer (også kaldet indholdstakserede tjenester). Spærring for 90-numre Mobilen kan ikke ringe til de mange servicenumre, der starter med 90. Det er typisk fora for chat, donationer m.m., som har en dyrere pris. Spærring for opkald til udlandet Det er dyrere at ringe til udenlandske numre. Du kan spærre mobilen, så den udelukkende kan ringe til danske telefonnumre. Spærring for opkald, når du er i udlandet Det er dyrere at bruge mobilen i udlandet. Du kan spærre for både udgående og indgående opkald i udlandet. Spærring for brug af data i udlandet Som kunde hos Telia kan du bruge din mobil i mange lande. Priserne varierer fra land til land, så tjek de aktuelle priser, før du rejser. Med Surf Abroad i Norden og Baltikum sikrer du, at regningen ikke løber løbsk. Dit barn kan surfe på mobilen og bruge op til 20 MB om dagen for 30 kr./dag. Alle Telias abonnementer har et loft for dataforbrug i udlandet. Vi kalder det Datakontrol. Du kan maksimalt surfe for 450 kr./md., når du er i udlandet. Når du nærmer dig grænsen, sender Telia en sms, hvor du kan vælge at hæve grænsen eller afmelde den månedlige datakontrol. Læs mere om spærringsmulighederne på telia.dk 4JUNIOR Tryghed 4JUNIOR er forhåndsspærret for alle de naturlige faldgruber som indholdstakserede tjenester (fx sms-afstemninger), opkald til 90-numre og opkald til og fra udlandet. 4JUNIOR oprettes desuden altid med udeladt nummer. Du kan altid følge med i juniors forbrug via Telias selvbetjening på telia.dk. Læs mere om 4JUNIOR og Telias øvrige abonnementer på telia.dk 4JUNIOR dækker både dit og juniors behov Abonnement er enkelt, billigt og specifikt målrettet juniorer. 4JUNIOR findes i to varianter med og uden Spotify.

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder?

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder? Dit barns sociale liv på net og mobil Hvad er din rolle som forælder? 1 Indhold Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde

Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde Mor, jeg vil også ha en mobil! en guide til voksne om mobiltelefoner og internet i børnehøjde EN GUIDE TIL VOKSNE OM MOBILTELEFONER OG INTERNET I BØRNEHØJDE Kan internettet andet end at stjæle børns tid?

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Online markedsføring. Den store grundbog. Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen

Online markedsføring. Den store grundbog. Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen Online markedsføring Den store grundbog Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen Online markedsføring Den store grundbog Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kom godt i gang. Læs om dine muligheder. Mobilsvarer Få nyheder på din mobil Selvbetjening SMS og MMS

Kom godt i gang. Læs om dine muligheder. Mobilsvarer Få nyheder på din mobil Selvbetjening SMS og MMS Kom godt i gang Læs om dine muligheder Mobilsvarer Få nyheder på din mobil Selvbetjening SMS og MMS Mobilopsætning Spærring af opkald Data på din mobil Mobilt bredbånd Og meget meget mere Callme.dk Velkommen

Læs mere

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER 1 Rapport af: Rikke Frank Jørgensen, Gry Hasselbalch og Verner Leth, 2013 Fokusgruppeinterviews

Læs mere

Velkommen til den mobile verden

Velkommen til den mobile verden Velkommen til den mobile verden Hos Call me fokuserer vi på at gøre det nemt for dig at købe din nye mobil, mobilt bredbånd eller mobiltilbehør. Du kan handle på www.callme.dk, når du har tid og til priser

Læs mere

DIGITAL DIALOG I SKOLEN

DIGITAL DIALOG I SKOLEN DIGITAL DIALOG I SKOLEN Værktøjer og inspiration til arbejdet med jeres skoles digitale trivsel Til forældre, elever, ansatte og ledelse Indhold 2 3 FORORD FRA ARBEJDSGRUPPEN 4 FAKTA OM BØRNS LIV PÅ NETTET

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der

Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der Det virker som om der hver uge udkommer en ny undersøgelse, der viser at danske unge i dag enten drikker mere end nogensinde, drikker

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn.

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. Sikker Surf 10 Tips - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. I folderen finder du: 10 tips til sikker adfærd på internettet Tjekliste til dialog i familien Netikette regler Forklaring

Læs mere

Vi håber, I får glæde af materialet. God fornøjelse.

Vi håber, I får glæde af materialet. God fornøjelse. Kære underviser, Vi har samlet 21-23 aktiviteter, der sætter webetik og digital dannelse på skoleskemaet og på forældremødet. Målet er, at børn og unge både kan arbejde med det, der interesserer dem, og

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport

Befolkningens adfærd på nettet. Samlet rapport Befolkningens adfærd på nettet Samlet rapport Marts 15 Indledning Data er den digitale verdens valuta. Mange virksomheder oplever begyndelsen af en ny guldalder med big data, og der er kæmpe vækstpotentiale

Læs mere

Bilag 5, Fokusgruppesamtale nr. 1

Bilag 5, Fokusgruppesamtale nr. 1 Deltagere: Sanne (S): Tidligere kunde i DB, har valgt at skifte Cathrine (C): Aldrig været kunde i DB Sophie (Soph): Følger sine forældres bankengagement ikke kunde i DB Jeppe (J): Tidligere kunde i DB

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

YouSee Mobil. Få det, som du vil med særlig foreningsrabat

YouSee Mobil. Få det, som du vil med særlig foreningsrabat YouSee Mobil Få det, som du vil med særlig foreningsrabat Mobil til dem, der gerne vil have det hele Gode oplevelser skal ikke bare være noget, du får derhjemme. Derfor giver YouSee dig den bedste dækning

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere