1 af 1. Kapitel 4 Fremtidens strategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 af 1. Kapitel 4 Fremtidens strategi"

Transkript

1 1 af 1 Kapitel 4 Fremtidens strategi Opgave Mener du, det er en god idé-formulering, Sofie har lavet for sin butik? En god idé-formulering kan karakteriseres sådan (definition side 44 i lærebogen): Kortfattet Fortæller hvilke behov og ønsker, der skal tilgodeses Rummer et særpræg Bæredygtig Sofies idé lever op til de to første punkter. Det kan derimod diskuteres, om den rummer et særpræg (trendy tøj), og om idéen er bæredygtig. Sofie satser på modetøj til den aldersgruppe, som allerflest modetøjsbutikker henvender sig til. Ideen er ikke ok. 2. Hvad kan være Sofies formål med at opstille mål for La Belle? Sofies formål med at opstille mål er at udvikle nogle styringsværktøjer, som hun kan anvende ved planlægning og opfølgning i virksomheden. 3. Mener du, at Sofies mål er formuleret på en operationel måde? At et mål er operationelt vil sige, at det er?? Konkret?? Tidsbegrænset?? Realistisk?? Foreneligt med virksomhedens øvrige mål Nr. Mål Konkret Tidsbegrænset Realistisk Foreneligt 1.. den størst mulige Ikke operationelt. nej nej?? omsætning 2.. skal være Ikke operationelt nej nej?? tilfredse 3..forbedres Ikke operationelt nej nej?? rimeligt meget 4.. øges fra 45 % Ikke operationelt ja nej?? til 48 % 5.. efter skat Ikke operationelt ja nej??

2 2 af 2 4. De mål, som ikke er operationelle (jf. spg. 2), skal du gøre operationelle Nr. Mål Operationelt mål 1 La Belle! skal opnå den størst mulige omsætning La Belle skal opnå en omsætning på 5 mio. kr. i dette år. 2 Kunderne skal være tilfredse 3 Butikkens markedsandel skal forbedres rimeligt meget 4 Bruttofortjenesten skal øges fra 45 % til 48 % 5.. Overskuddet efter skat skal være Kunderne skal være så tilfredse, at min. 80 % handler her igen inden for 12 måneder.. Butikkens markedsandel skal øges til 20 % inden for det næste år. Ikke operationelt Opgave Hvad går begrebet strategisk planlægningsgab ud på? Det strategiske planlægningsgab er populært sagt forskellen mellem den planlægning, virksomheden følger nu og den planlægning, der skal til, for at de nye mål kan nås. 2. Flyt teksterne i figuren, så de bliver placeret korrekt. Figuren skal se således ud: Marked Nuværende marked Nyt marked Nuværende produkt Markedspenetrering Øge markedsandelen Øge forbrug hos nuværende kunder Få flere fra målgruppen til at bruge produktet Markedsudvikling Udvide markedet til nye segmenter Geografisk ekspansion Produkt Nyt produkt Produktudvikling Produktforbedringer Produktlinieudvidelse Nyt produkt til samme målgruppe Diversifikation Koncentrisk diversifikation Konglomerat diversifikation 3. Hvorfor tror du, at diversifikation ikke falder ind under fællesbegrebet vækst ved intensivering? Diversifikation er ikke en intensiveringsstrategi. Man taler om diversifikation, når en virksomheds ledelse finder ud af, at vækstmulighederne inden for den nuværende ide (produkt og marked) ikke længere er så gode som hidtil, og at den ønskede vækst derfor bedre kan realiseres ved nye produkter på nye markeder. Diversifikation kan også skyldes et ønske om risikospredning.

3 3 af 3 Opgave Hvilke vækststrategier indgår i begrebet vækst ved intensivering I vækst ved intensivering indgår Markedspenetrering Markedsudvikling Produktudvikling 2. Hvorfor betegnes de pågældende vækststrategier under ét som vækst ved intensivering? Vækststrategierne markedspenetrering, markedsudvikling og produktudvikling betegnes under ét som vækst ved intensivering, fordi de alle tre tager udgangspunkt i en øget indsats inden for et område, hvor virksomheden i forvejen er aktiv. Intensivering = effektivisering. 3. For hver af ovennævnte virksomheder bedes du forklare, hvilken af Ansoffs intensiverings- strategier, virksomheden følger. Hvis du mener, at der er virksomheder, hvis vækststrategi ikke omfattes af Ansoffs intensiveringsstrategier, skal du give en begrundelse. Nr. Virksomhed Argument Konklusion 1 Magasinet Woman Nyt produkt Produktudvikling overvejer at tilbyde rejser. 2 Cykelproducent overvejer Nyt marked Markedsudvikling eksport til Tysk- land 3 Møbelfabrik øger reklameindsatsen Kendt marked, kendt produkt Markedspenetrering 4 Højttalerproducent overvejer at producere chips Nyt produkt 5 Pizzafabrik tilpasser produkt og emballage til ny kundegruppe Svaret kan diskuteres: Der er tale om et nyt segment og der er tale om ændret produkt og emballage men ændringerne er ikke så radikale, at der er tale om egentlig diversifikation. Produktudvikling OBS: hvis der er tale om chips som snacks og ikke chips til elektronik, er der tale om diversifikation (Markedsudvikling) (Produktudvikling) (Diversifikation? ) Opgave Hvilken vækststrategi anvender Google? Uanset om video-on-line-tv betragtes som tv-udsendelser, eller som et nyt tilbud fra Google på linie med Googles øvrige produkter, kan vækststrategien betegnes som Produktudvikling. Google satser formentlig på at afsætte til de nuværende Google-kunder. 2. Hvor befinder video-on-line-tv-kanal sig i PLC-kurven? Video-on-line-tv-kanaler befinder sig i introduktionsfasen, hvis man strengt holder sig til teksten i artiklen fra 9. januar 2006 ( opretter nu ), men der kan også argumenteres for, at produktet befinder sig umiddelbart før introduktionsfasen.

4 4 af 4 3. Hvilken vækststrategi anvender ISS i henholdsvis Kina og Indien? Vækststrategi i Kina: intensivering i form af produktudvikling. ISS har været længe på det kinesiske marked, men ikke tilbudt netop disse ydelser tidligere. Vækststrategi i Indien: intensivering i form af markedsudvikling. ISS er ny på det indiske marked. 4. Hvad kan være forklaringen på, at ISS nu satser så meget på det kinesiske og det indiske marked? Fig. 3.4 side 57 og fig. 4.1 side 90 i lærebogen kan eventuelt inddrages i besvarelsen. ISS står i en situation, hvor mange markeder for virksomhedens serviceydelser er mættede, og det vil være lettere for ISS at finde nye aftagere end at få nuværende aftagere til at aftage flere produkter. ISS satser på Kina, fordi Kina er et marked i høj vækst. Nye produkter befinder sig i de første faser af PLC-kurven på det kinesiske marked med mulighed for god vækst, men ISS står derved overfor et strategisk planlægningsgab, som virksomheden skal udfylde. På det indiske marked er ISS s produkter helt nye og befinder sig i introduktionsfasen på PLC-kurven. ISS vil derfor kunne regne med en kraftig vækst i salget i begyndelsen. Opgave Hvilke fejl er der i figuren? Der er byttet om på placeringen af forlæns integration og baglæns integration. Der er også byttet om på placeringen af vertikal integration og horisontal integration. 2. Nævn nogle mulige årsager til, at nogle virksomheder vælger at satse på integration. Integration: at virksomheden flytter sig i forsyningskæden for at sikre vækst og kontrol. Som bagved liggende årsager kan nævnes: Økonomiske årsager, f.eks. større andel af avancen eller billigere produktion og distribution. Det kan være ønsker om større kontrol over værdikædens enkelte led, og det kan være ønsker om at sikre sig en eneleverandør. 3. For hver af de nævnte virksomheder skal du forklare, om der er tale om integration. Nr. Virksomhed Integration ja/nej 1 Skofabrik Ja 2 Ungdomsrejser Ja 3 CD-fabrik Nej 4 Producent af mobiltelefoner Ja 5 Tøjproducent Ja 6 Skjortefabrik Ja 4. I de tilfælde, hvor der er tale om integration, skal du forklare, hvilken form for integration, der er tale om. Hvis der er tale om vertikal integration, skal du desuden afgøre, om der er tale om up stream integration eller down stream integration. Nr. Virksomhed Integration ja/nej 1 Skofabrik Ja, vertikal, down stream (forlæns) integration 2 Ungdomsrejser Ja, horisontal integration 3 CD-fabrik Nej 4 Producent af mobiltelefoner Ja, vertikal, up stream (baglæns) integration 5 Tøjproducent Ja, horisontal integration 6 Skjortefabrik Ja, vertikal, up stream (baglæns) integration

5 5 af 5 Opgave Hvad går vækststrategien diversifikation ud på? Diversifikation er en vækststrategi, hvor virksomheder søger vækst ved at sælge nye produkter på nye markeder. Der er to diversifikationstyper: Koncentrisk diversifikation, hvor virksomheder søger vækst gennem nyt produkt til nyt segment med tilknytning til den hidtidige markedsføring og produktionsteknologi Konglomerat diversifikation, hvor virksomheder søger vækst med et helt nyt produkt til et helt nyt marked og uden tilknytning til virksomhedernes hidtidige virke. 2. Hvilken vækststrategi følger B&O? Der er tale om vækststrategien koncentrisk diversifikation, idet B&O tager udgangspunkt i noget kendt. 3. Hvilken vækststrategi følger Brandtex? Der er tale om vækststrategien intensivering i form af produktudvikling. Brandtex vil sælge sko til de nuværende målgrupper. 4. Hvilken vækststrategi følger Lemvigh-Müller? Der er tale om vækststrategien konglomerat diversifikation, idet Lemvigh-Müller, der hidtil har solgt stål til vvs-installatører nu vil sælge el-artikler til el-installatører. Opgave Forklar, om problemstillingen omkring strategisk planlægningsgab er aktuelt i Euro- Tools a/s. Ja, problemstilling omkring strategisk planlægningsgab er aktuelt i virksomheden. Virksomheden har indset, at der vil komme en omsætningsnedgang, hvis man fortsætter som hidtil. Hvis man vil skabe vækst gennem en eller flere af de tre nævnte muligheder, skal der ske en ny/fornyet strategisk planlægning. 2. Hvilken vækststrategi er der tale om for hvert af de 3 nævnte alternativer? a) Boremaskiner, kædesave og højtryksrensere til professionelle: Der er tale om vækststrategien markedsudvikling. Virksomheden har hidtil solgt til konsumentmarkedet, men begiver sig med dette ind på producentmarkedet (B-t-B). b) Påhængsmotorer til lystfiskerjoller: Der kan være tale om to forskellige strategier: koncentrisk og konglomerat diversifikation. Argumenter for koncentrisk diversifikation: produktet påhængsmotorer er nyt for Euro-Tools. Kundegruppen fritidsfiskere er næsten ny, men der kan være sammenfald fordi fritidsfiskere ofte også køber højtryksrensere og boremaskiner og derfor kan nås med den nuværende markedsføring. For konglomerat diversifikation taler, at der er tale om et nyt produkt og en ny kundegruppe (hvor man altså ser bort fra, at kundegruppen måske køber andre af Euro-Tools produkter). c) Elektriske skruemaskiner til private forbrugere. Her er vækststrategien intensivering i form af produktudvikling. Produktet er nyt, men kundegruppen er kendt.

6 6 af 6 3. Hvilke fordele og ulemper kan der være ved hvert alternativ? Alternativ Fordele Ulemper a) Boremaskiner, kædesave og højtryksrensere til professionelle Kendte produkter b) Påhængsmotorer til lystfiskere c) Elektriske skruemaskiner til private Muligvis kendskab til målgruppen (jf. spg. 2) og dele af promotionmulighederne. Muligvis kendskab til distributionskanaler Kendskab til kundegruppe, distributionskanaler og medier Mangler kendskab til og viden om distributionskanaler, medier og konkurrence Manglende kendskab til produkt og konkurrence. Måske manglende kendskab til målgruppe, distributionskanal og medieanvendelse til promotion Manglende kendskab til produktet Opgave Nævn nogle årsager til at discountkæder er i stand til at øge deres markedsandel på bekostning af supermarkeder. Modellen med konkurrencetrekanten i fig side 106 i lærebogen bør inddrages i besvarelsen.. Discountkæder kan øge deres markedsandele på bekostning af traditionelle supermarkeder, fordi discountbutikkernes nytteværdi specielt kundeforståelsen er bedre end supermarkedernes, men naturligvis spiller de konkurrencedygtige priser også en rolle. 2. Nævn nogle årsager til at H&M har fået så stor succes med sit discountkoncept. Modellen med konkurrencetrekanten i fig side 106 i lærebogen og overlevelsesmodellen i fig side 107 i lærebogen bør inddrages i besvarelsen. H&M har stor succes med discountkonceptet, fordi kunderne oplever nytteværdien ved at handle hos H&M som større end nytteværdien ved at handle i mange andre tøjbutikker. Nytteværdien baseres sig især på H&M s knowhow omkring tøjmode (brugen af Stella McCartny som designer f.eks.) og H&M s kundeforståelse i forbindelse med indretning af butikker og betjening af kunder. Hos kunderne udmønter dette sig i, at de synes, de finder de rigtige produkter til de rigtige priser hos H&M. Opgave Forklar kortfattet, hvad Porters konkurrencestrategier (generiske strategier) går ud på. Porters konkurrencestrategier betegner fire forskellige strategier, som virksomheder kan vælge imellem, når virksomhederne vil sikre sig de største konkurrencemæssige fordele. Hvilken strategi en bestemt virksomhed følger, afgøres ved at se på, hvilken konkurrencemæssig fordel virksomheden har, og hvor stor en del af markedet, virksomheden henvender sig til med sit produkt. Her kan fig inddrages i diskussionen og de fire strategier kan beskrives nærmere.

7 7 af 7 2. Hvilken konkurrencestrategi (generisk strategi) har de enkelte virksomheder valgt? Nr. Virksomhed Produkt Strategi Begrundelse 1 Viby rejser pakkede ungdomsrejser omkostningsleder Har stor andel af totalmarkedet for ungdomsrejser og lave priser 2 Sony walkman fokuseret differentiering Har lille andel af totalmarkedet 3 Lokal revisor regnskabs- og revisionsydelser fokuseret differentiering Har lille andel af totalmarkedet 4 Johnny- DeLuxe musik fokuseret differentiering Har lille andel af totalmarkedet 5 Lidl dagligvarer omkostningsfokus Har i 2006 lille andel af markedet for dagligvarer og lave omkostninger 6 Gucci tasker fokuseret differentiering Har lille andel af markedet 7 Selected tøj til mænd fokuseret differentiering Har lille andel af markedet 8 Blockbuster DVD er differentiering Har en lille andel af totalmarkedet og lave omkostninger Alle de nævnte forslag til strategi kan diskuteres. Fastlæggelsen af strategi sker ud fra elevernes kendskab til produkterne i forhold til andre, lignende produkter. 3. Hvilke problemer kan en virksomhed få ved at vælge en blandingsstrategi (stuck in the middle)? Hvis virksomheder vælger blandingsstrategier, kan de få problemer med at optimere deres indsats. De bliver ikke super-gode til noget somhelst, nærmere halvgode til det hele Derved går de glip af de varige konkurrencemæssige fordele som Porters generiske strategier kan føre til. 4. Giv en kortfattet vurdering af Porters model med 4 alternative konkurrencestrategier. Siden Porters model kom frem er der sket en stor teknologisk udvikling. Derfor er det i dag ikke forbeholdt store virksomheder at producere til lave omkostninger. Desuden er det muligt at kombinere høj kvalitet med lave omkostninger, hvorved en givtig blandingsstrategi bliver mulig. 5. Forklar, om Lidl, Gucci og Selected i overvejende grad følger en red ocean strategi eller en blue ocean strategi. Fig side 116 i lærebogen kan inddrages i besvarelsen. Gucci og Selected har fra start formentlig fulgt en blue ocean strategi, idet de begge i starten havde markeder uden større konkurrence, og fordi de begge fokuserede på differentiering (men ikke udpræget lave omkostninger). I dag har såvel Gucci som Selected bevæget sig over i en red ocean strategi, hvor der er mange konkurrenter på det eksisterende marked. Hvis Gucci og Selected igen skal over i det blue ocean, skal de differentiere deres produkter yderligere og søge nye kunder. Lidl har fra introduktionen i Danmark måske håbet på at kunne følge en blue ocean strategi, fordi Lidt troede, at man med de meget lave salgspriser kunne skabe et marked, hvor de andre

8 8 af 8 discountvirksomheder ikke kan være med. Lidl forsøger at skabe en ny efterspørgsel efter discountprodukter ved at tage varer, der ikke traditionelt er discountvarer, ind i deres sortiment. Samtidig differentierer Lidl sig ved butiksindretning og lave omkostninger. Imidlertid har Lidt formentlig overset, at discountbutikker ikke er et ukendt fænomen i Danmark, og derfor er Lidl endt i det røde ocean i stedet for det blå, som virksomheden havde forventet. Opgave Hvilken idé bygger Jysk på? Jysks ide er Stort udvalg i udstyr til alle hjemmets rum til lave priser. 2. Hvilke led i værdikæden fokuserer Jysk især på ved ovennævnte vækst? I artiklen nævnes, at Jysk vil oprette 100 nye forrentninger i 2006, og at Jysk vil satse mere på markedsføring. Derved fokuserer Jysk på Markedsføring & Salg i værdikæden. 3. Nævn nogle mulige årsager til, at markederne endnu ikke er mættet. Når et marked ikke er mættet kan det skyldes, at der stadig er mange kunder, der har et latent behov for produkterne. Det er formentlig det, der er tilfældet for Jysk. Grunden til at behovet er latent for de produkter, Jysk kan tilbyde, kan være kulturelt og økonomisk betinget. På grund af den øgede globalisering vil det latente behov formentlig snart blive erstattet af et effektivt behov, og det giver Jysk muligheden for succes med sine nye butikker. 4. Hvilken vækststrategi anvender Jysk, når det drejer sig om sengetøj? Der er tale om vækststrategien markedspenetrering på det danske marked for sengetøj og markedsudvikling (Schweiz, Slovakiet og Holland). 5. Analyser og vurder Jysks konkurrencefordele. Fig side 106 i lærebogen og fig side 107 i lærebogen kan inddrages i besvarelsen. Jysks konkurrencefordele, set med udgangspunkt i konkurrencetrekanten, består i, at virksomheden opfylder kundernes krav om de rigtige ydelser til acceptable priser bedre end konkurrenterne. Det kan Jysk gøre, fordi virksomheden har en meget stor kapital, stor know how inden for produktområderne og stor kundeforståelse (Lars Larsens evne til at markedsføre sig helt ind i stuen hos danskerne). Med udgangspunkt i overlevelsesmodellen så er Jysk meget konkurrencedygtig på priserne og forstår at differentiere sig fra andre virksomheder med nogenlunde samme sortiment. Derved placerer Jysk sig i feltet klarer sig godt, og har derfor gode muligheder for at overleve. 6. Hvilken konkurrencestrategi anvender Jysk? Jysk anvender konkurrencestrategien omkostningsleder, idet Jysk satser på lave omkostninger og en stor andel af totalmarkedet. 7. Hvilken vækststrategi anvendte Lars Larsen, da han for nogle år siden opkøbte Bolia.com? Med købet af Bolia.com var der tale om koncentrisk diversifikation, idet produktet er nyt (Bolias møbler er helt anderledes end de møbler, man ser i Jysk) og kundegruppen er ny (yngre modebevidste og internationalt orienterede forbrugere). 8. På hvilket trin i e-handel trappen befinder Bolia.com sig? Bolia.com har nået trin 3 i e-handel trappen. Møblerne kan både ses, bestilles og betales via Internettet.

9 9 af 9 9. Hvorfor begynder møbeldivisionen Bolia nu også at sælge møbler gennem møbelforretninger? Svaret fremgår ikke umiddelbart af teksten i opgaven, men årsagen kunne være, at analyser har vist, at folk ønsker at få deres møbler med det samme, når de har besluttet sig for at købe dem. Kunderne er ikke alle sammen tilfredse med at se møblerne og derefter bestille og betale dem på nettet. 10. Hvilken konkurrencestrategi anvender Bolia? Valget af strategi afhænger af, hvordan man opfatter sætningen begynder prismæssigt der, hvor Jysk stopper. Mest sandsynligt er det, at Bolia selv mener, at man anvender konkurrencestrategien fokuseret differentiering, idet man sælger et unikt produkt til en lille del af totalmarkedet. 11. Vurdér Bolias muligheder for at få succes med de nye møbelforretninger i byer med over indbyggere. Bolia kan sikkert få succes med sine traditionelle møbelbutikker med unikke møbler til det valgte kundesegment. Når sortimentet udvides til også at omfatte lamper, madrasser og senere dyner og pynteting, kan Bolias profil måske blive udvisket og succes en vil forsvinde. Med det udvidede sortiment kommer Bolias butikker til at ligne andre bolig/møbelbutikker. Opgave 4.10 Følgende påstande er rigtige: 2., 4, 4, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 19, 22.

Plan 03.09.13. Oversigt. * Merkur * Andre opgaver * #krisekom * Strategisk planlægning

Plan 03.09.13. Oversigt. * Merkur * Andre opgaver * #krisekom * Strategisk planlægning Plan 03.09.13 Oversigt * Merkur * Andre opgaver * #krisekom * Strategisk planlægning Vækst via intensivering Vækst via diversifikaon Vækst via integraon Strategisk alliance Blue Ocean strategi Porteføljeanalyse

Læs mere

Eksamen nr. 1. Forberedelsestid: 30 min.

Eksamen nr. 1. Forberedelsestid: 30 min. Bilag til: HHX Afsætning A Eksamen nr. 1 Forberedelsestid: 30 min. - Se video: Intro - Forbered opgaven - Se video: Eksamen 1 - Diskuter elevens præstation og giv en karakter - Se video: Votering - Konkluder

Læs mere

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre Oktober 2014 Analysens indhold 1. Hovedkonklusioner 3 2. Introduktion til analysen 5 3. Markedet 9 4. Vækststrategier 12 5. Markedsudvikling

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2018 - Juni 2019 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Kapitel 23 International distribution

Kapitel 23 International distribution Kapitel 23 International distribution Opgave 23.1 1. Hvad kaldes den vækststrategi, som Top-Toy ønsker at gøre brug af? Top-Toy ønsker at udvide salget til flere eksportmarkeder. Der er derfor tale om

Læs mere

10 Mål og strategi på privatkundeområdet

10 Mål og strategi på privatkundeområdet 10 Mål og strategi på privatkundeområdet Kvalitative mål Kvantitative mål Karakteristika Bløde Hårde Succeskriterium Skal fornemmes Kan tælles, måles osv. Eksempel Et bedre image Forbedre salget af ratepensioner

Læs mere

Kapitel 26 Markedsføringsplan

Kapitel 26 Markedsføringsplan Kapitel 26 Markedsføringsplan Opgave 26.1 1. Hvad forstås der ved en markedsføringsplan? Markedsføringsplanen fortæller virksomhedens medarbejdere hvilke sammenhænge der er mellem virksomhedens markedsføringsmæssige

Læs mere

2. Hvilke strategier mener du, ovenstående markedsledere (a-f) ønsker at anvende?

2. Hvilke strategier mener du, ovenstående markedsledere (a-f) ønsker at anvende? Kapitel 10 Den konkurrencemæssige position Opgave 10.1 1. Hvilke strategier kan en markedsleder anvende på markedet? En markedsleder kan anvende 3 strategier for at beholde positionen som markedsleder:

Læs mere

Kapitel 17 Positionering

Kapitel 17 Positionering Kapitel 17 Positionering Opgave 17.1 1. Hvad forstås der ved et kundeorienteret koncept? I lærebogen indgår en kundeorienteret holdning i det koncept, som kaldes markedsføringskonceptet. Vi går derfor

Læs mere

Plan 03.09.13. Oversigt. * Merkur * Andre opgaver * #krisekom * Strategisk planlægning

Plan 03.09.13. Oversigt. * Merkur * Andre opgaver * #krisekom * Strategisk planlægning Plan 03.09.13 Oversigt * Merkur * Andre opgaver * #krisekom * Strategisk planlægning Vækst via intensivering Vækst via diversifikaon Vækst via integraon Strategisk alliance Blue Ocean strategi Porteføljeanalyse

Læs mere

Kapitel 18 Standardisering eller differentiering af parametermixet

Kapitel 18 Standardisering eller differentiering af parametermixet Kapitel 18 eller differentiering af parametermixet Opgave18.1 1. Opstil nedenstående produkter i rækkefølge efter samme princip som fig. 18.3 side 488 i lærebogen. 100 % 100 % standardiseret differentieret

Læs mere

Virksomhedens metode, informationsindsamling. Virksomhendes købsadfærd på konsumentmarkedet. Side 1 af 5

Virksomhedens metode, informationsindsamling. Virksomhendes købsadfærd på konsumentmarkedet. Side 1 af 5 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug-juni 2017/18 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold BCSyd EUD/EUX EUXSF Afsætning B Luise

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2018 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2018 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hhx Afsætning A Julie

Læs mere

Kapitel 12 Markedsudvælgelse

Kapitel 12 Markedsudvælgelse Kapitel 12 Markedsudvælgelse Opgave 12 1. Hvilken metode har hver af de to virksomheder anvendt ved markedsudvælgelsen? Trolderiet har anvendt nærmarkedsmetoden ved markedsudvælgelse. DeSign A/S har anvendt

Læs mere

Fur-bryghus er en familieejet virksomhed, der blev grundlagt i 2004, det vil sige at de har

Fur-bryghus er en familieejet virksomhed, der blev grundlagt i 2004, det vil sige at de har Fur-bryghus er en familieejet virksomhed, der blev grundlagt i 2004, det vil sige at de har eksisteret i 4 år (case fra 2008), og betegnes som en nyopstartet virksomhed. De producerer, distribuerer og

Læs mere

Kapitel 16 Pris. Kalkulationer Opgave 16.1. 1. Forklar, hvilke af udtalelserne, der er rigtige.

Kapitel 16 Pris. Kalkulationer Opgave 16.1. 1. Forklar, hvilke af udtalelserne, der er rigtige. Kapitel 16 Pris Kalkulationer Opgave 16.1 1. Forklar, hvilke af udtalelserne, der er rigtige. Nr. Udtalelser Rigtig/forkert 1. Kunderne signalerer om prisen er OK ved at købe eller lade være at Rigtig

Læs mere

Målbeskrivelse nr. 6: Vækstanalyser

Målbeskrivelse nr. 6: Vækstanalyser HA, 5. SEMESTER STUDIEKREDS I EKSTERNT REGNSKAB Esbjerg, efteråret 2002 Målbeskrivelse nr. 6: Vækstanalyser Valdemar Nygaard TEMA: VÆKSTANALYSER Du skal kunne redegøre for Stikord: - Vækstbegrebet - De

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2018/19 Institution Gymnasiet HHX Ringkøbing, Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag

Læs mere

Virksomhedsprofil Variable omkostninger: Vælger løsningsforslag 2 Målgruppe:

Virksomhedsprofil Variable omkostninger: Vælger løsningsforslag 2 Målgruppe: Virksomhedsprofil Fur Bryghus ApS er et dansk mikrobryggeri som blev grundlagt d. 30. september 2004. Virksomheden er ejet af familien Fog og blev også grundlagt af denne. Virksomheden startede i 2004

Læs mere

April 28, 2014. Kapitel 14_Place_sammen.notebook. #afs1. Centralt indhold og pointer gengives. Fagudtryk sættes ind i wiki (sekretær)

April 28, 2014. Kapitel 14_Place_sammen.notebook. #afs1. Centralt indhold og pointer gengives. Fagudtryk sættes ind i wiki (sekretær) #afs1 Centralt indhold og pointer gengives Fagudtryk sættes ind i wiki (sekretær) 1 Kapitel 14_Place_sammen.notebook April 28, 2014 Place = Distribution Distribution & Beliggenhed Hvilke led skal være

Læs mere

Salg & Service NIVEAU: C. 26. maj 2015 INDHOLD

Salg & Service NIVEAU: C. 26. maj 2015 INDHOLD CASEEKSAMEN Salg & Service NIVEAU: C 26. maj 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for HH1C

Undervisningsbeskrivelse for HH1C Undervisningsbeskrivelse for HH1C Lærernavn og initialer Klasse Fag Martin Lykke Bach, MLB HH1C Afsætning A + B Introforløb til Afsætning Introduktion til faget. Virksomhedstyper, koncepter, markeder,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Skoleåret 2016-17...2 Skoleåret 2017-18...6 Side 1 af 9 Skoleåret 2016-17 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Uddannelse

Læs mere

Kapitel 26 Producentmarkedet

Kapitel 26 Producentmarkedet Kapitel 26 Producentmarkedet Producentmarkedet og konsumentmarkedet Opgave 26.1 1. Hvilke af ovennævnte virksomheder befinder sig på konsumentmarkedet og hvilke på producentmarkedet? Konsumentmarkedet:

Læs mere

Periode: Efterår lektioner á 90 min. Kernestof: - konkurrenceforhold, positionering, valg af konkurrence- og vækststrategi

Periode: Efterår lektioner á 90 min. Kernestof: - konkurrenceforhold, positionering, valg af konkurrence- og vækststrategi Emne: Strategi Periode: Efterår 2017 8 lektioner á 90 min. Kernestof: - konkurrenceforhold, positionering, valg af konkurrence- og vækststrategi Det valgfrie kernestof - Den bæredygtige virksomhed Faglige

Læs mere

Annette, Janni, Angelina og Louise Salg og markedsføring

Annette, Janni, Angelina og Louise Salg og markedsføring Ugeopgave Efter jeres analyse og beskrivelse af Georg Jensen Damask nuværende situation, skal I komme med et oplæg på hvordan I ser virksomheden udvikle sig de næste 3 år. Dertil skal I udarbejde en konkret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni, 2017

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni, 2017 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni, 2017 EUC Nordvest,

Læs mere

Kapitel 25 - Branding

Kapitel 25 - Branding Kapitel 25 - Branding Opgave 25.1 1. Hvad betyder begrebet branding? Branding betyder, at et produkt bliver tillagt en symbolsk merværdi. 2. Kan produkterne i de to annoncer betegnes som brands? Du skal

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni skoleåret 2012-2013 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug-Dec 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Vest Esbjerg afdelingen HF - valgfag Erhvervsøkonomi

Læs mere

CASEEKSAMEN. Salg service C. 26. maj 2015 INDHOLD. (lmo)

CASEEKSAMEN. Salg service C. 26. maj 2015 INDHOLD. (lmo) CASEEKSAMEN Salg service C 26. maj 2015 På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen mellem

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning B Jacob Lund HH16busa14

Læs mere

Værktøjskassen. Marketingmodelsamling (Kom sikkert i land!!) (C) Copyright by Marketinginfo.dk

Værktøjskassen. Marketingmodelsamling (Kom sikkert i land!!) (C) Copyright by Marketinginfo.dk Værktøjskassen Marketingmodelsamling (Kom sikkert i land!!) Forord De væsentligste modeller til gennemførslen af marketingprocessen er her oplistet. Enkelte af modellerne er forklaret! God fornøjelse!

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar-2009-juni 2009 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

5. Nævn andre brancher, hvor der er hård konkurrence. Som eksempler kan nævnes: fødevarer, charterrejser, benzin, elektronik.

5. Nævn andre brancher, hvor der er hård konkurrence. Som eksempler kan nævnes: fødevarer, charterrejser, benzin, elektronik. Kapitel 11 Konkurrenceforhold Konkurrence styrer mange ting Opgave 11.1 1. Forklar hvad der menes med priskrig? Selskaberne konkurrerer kraftigt på prisen for at opnå markedsandele. 2. Hvad menes der med

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni skoleåret 2012-2013 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2013 Institution Frederikshavn Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Afsætning B

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar-2009-juni 2009 Institution Silkeborg Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Erhvervscase Fur Bryghus. Titelblad. Uddannelse: Klasse: Navne på gruppen: Lærere: 1 Køge Handelsskole

Erhvervscase Fur Bryghus. Titelblad. Uddannelse: Klasse: Navne på gruppen: Lærere: 1 Køge Handelsskole Titelblad Uddannelsesinstitution: Handelsskole Uddannelse: HHx Klasse: Opgave: Erhvervscase Navne på gruppen: Lærere: 1 Erhvervscase 2010 Erhvervscase om 2 Indholdsfortegnelse Forside... 1 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2018/19 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Haderslev Handelsskole EUX Afsætning B Majbritt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Campus Vejle HHX Afsætningsøkonomi B Morten

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2012-2013 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Afsætning A Niels

Læs mere

Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2019 Thisted Handelsgymnasium EUC Nordvest, Thisted

Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2019 Thisted Handelsgymnasium EUC Nordvest, Thisted Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2019 Thisted

Læs mere

Titel 1 Introduktion til Erhvervsøkonomi og Virksomheden: etablering og omgivelser.

Titel 1 Introduktion til Erhvervsøkonomi og Virksomheden: etablering og omgivelser. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution VUC Vest Esbjerg afdelingen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF - valgfag

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2018.

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2018. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer E-mailadresse Hold Handelsgymnasiet Ribe HHX Afsætning

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2015 - juni 2017 Institution HandelsGymnasiet i Svendborg (Svendborg Erhvervsskole). Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Studieplan. Stamoplysninger. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Periode Eks.: August 15 december 15 Institution Vejen Business College

Studieplan. Stamoplysninger. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Periode Eks.: August 15 december 15 Institution Vejen Business College Studieplan Stamoplysninger Periode Eks.: August 15 december 15 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Afsætning A Carsten Sørensen STU-AfsætningAhh1214-F16-MAR Oversigt

Læs mere

Fur Bryghus ApS - Erhvervscase

Fur Bryghus ApS - Erhvervscase Fur Bryghus ApS - Erhvervscase 1 Virksomhedsbeskrivelse Indholdsfortegnelse Virksomhedsbeskrivelse... 3 Problemstilling # 1... 3 Problemstilling # 2... 3 Problemstilling # 3... 4 Bilag 1... 6 Bilag 2...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 13/14 Institution IBC Fredericia Middelfart Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Betydning af e-handel i Lyngby- Taarbæk kommune

Betydning af e-handel i Lyngby- Taarbæk kommune Betydning af e-handel i Lyngby- Taarbæk kommune April 2014 ICP s forventninger til den fremtidige e-handel Dagligvarer Inden for dagligvarer er det vanskeligt at spå om udviklingen. På den ene side har

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2012 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning, niveau A Henrik

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018 Thisted

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin januar 2018 juni 2019 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2016/ finder du

OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2016/ finder du CASEEKSAMEN Salg & Service NIVEAU: D DATO: 24. maj 2016 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2016/ finder du INDHOLD Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar

Læs mere

Afsætning B har desuden medvirket i SO2 og SO5 samt erhvervscase

Afsætning B har desuden medvirket i SO2 og SO5 samt erhvervscase Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution EUC Nordvest/Thisted Handelsgymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Tværgående forløb Markedet for plantebaseret mad i Danmark

Tværgående forløb Markedet for plantebaseret mad i Danmark Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution EUC Nordvest/Thisted handelsgymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Mængdeandel 25% 20% 15% 10% Figur 1: Mængdeandelen (%) af økologisk frugt og grønt for forskellige segmenter

Mængdeandel 25% 20% 15% 10% Figur 1: Mængdeandelen (%) af økologisk frugt og grønt for forskellige segmenter ICROFS nyt 1/2009 Medierne rolle i det øgede forbrug af økologi Mediernes øgede fokusering på at økologi er sundt samt omtale af fund af pesticider i frugt og grønt kan måske være en del af forklaring

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Erhvervsgymnasiet Grindsted Hhx Afsætning A Julie Grønborg Hold Klasse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 Juni 2018 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HHX Afsætning

Læs mere

Nr. Virksomhed Engroshandel Detailhandel Servicevirksom hed X X

Nr. Virksomhed Engroshandel Detailhandel Servicevirksom hed X X Kapitel 8 Udviklingen i salgs- og servicesektoren Handelsvirksomheder og servicevirksomheder Opgave 8.1 1. Hvilke virksomheder er engroshandelsvirksomheder? + 2. Hvilke er detailforretninger? + 3. Og hvilke

Læs mere

Konkurrenceforhold og konkurrencemæssig position

Konkurrenceforhold og konkurrencemæssig position Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018 EUC

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2013 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Kapitel 12 Produkt. differentiering? (def.) a) fysiske produkter b) serviceydelser. c) ideer. + PLC + Produktudvikling.

Kapitel 12 Produkt. differentiering? (def.) a) fysiske produkter b) serviceydelser. c) ideer. + PLC + Produktudvikling. Kapitel 12 Produkt a) fysiske produkter b) serviceydelser (skriv def. ind her) c) ideer + PLC + Produktudvikling International produktstrategi standardisering? (eks.: musik, værktøj, smykker, møbler, tøj)

Læs mere

Studieplan. Stamoplysninger. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Periode August 2015-juni 2016. Institution. Vejen Business College

Studieplan. Stamoplysninger. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Periode August 2015-juni 2016. Institution. Vejen Business College Studieplan Stamoplysninger Periode August 2015-juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Business College Hhx Afsætning B Lisbeth Storm Christiansen STU-AfsætningBhh1314-F16-VØ

Læs mere

Strategisk ledelse i skrumpende markeder

Strategisk ledelse i skrumpende markeder Strategisk ledelse i skrumpende markeder Uanset den konkrete situation ligger ansvaret for virksomhedens fremtid hos den øverste ledelse. Her er det vigtigt at være sig bevidst, om de afgørende strategiske

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI august 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI august 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte .., 122 l Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI august 2001 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af 4 opgaver, der vejledende forventes at indgåi

Læs mere

Kapitel 14 Produkt og kvalitet

Kapitel 14 Produkt og kvalitet Kapitel 14 Produkt og kvalitet Produkt og kvalitetsegenskab Opgave 14.1 1. Hvem er målgruppen for produktet i annoncen? Målgruppen er (formentlig) unge i alderen 15-21 med mod på livet. 2. Hvilke behov

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2014 Institution Vid Gymnasier/HHX Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætningsøkonomi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2011 Institution Vejle Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning, niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2014 Institution Vid Gymnasier/HHX Rønde Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætningsøkonomi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Vejen Business College hhx Afsætning A Laila Thim (LT) Hold 18-hh23 HH 23 soversigt (10) 1 Grundlæggende marketingbegreber

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2013 Institution Frederikshavn Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Afsætning B

Læs mere

Klasseundervisning Skriftlige øvelsesopgaver Parvise opgaver

Klasseundervisning Skriftlige øvelsesopgaver Parvise opgaver Termin August 2013 til juni 2016 Institution Handelsgymnasiet Ribe Uddannelse Fag og niveau Lærer e-mailadresse Hold HHX Afsætning Niveau A Anders Smedegaard Jensen aj@handelsgymnasietribe.dk Hh3b Beskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 18/19 Institution Skanderborg - Odder Center for Uddannelse Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2016 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2016 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hhx Afsætning A Julie

Læs mere

Kom i gang med Adwords

Kom i gang med Adwords Kom i gang med Adwords Guide fra AdwordsForum skrevet af Jan P. Olsen Er du parat til at få del i alle de fordele Google Adwords kan give? Googles søgemaskine er i dag en af de mest besøgte websites overhovedet

Læs mere

Hvad køber danskerne på nettet?

Hvad køber danskerne på nettet? Hvad køber danskerne på nettet? Det køber danskerne, når de køber varer på nettet E-handlen udgjorde ca. 80 mia. kr. i 2014. Det er dog ikke alle typer varer og services, der er lige populære, når der

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2019 Institution SCU - Skanderborg Odder Center for Uddannelse Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE Vejledning for udarbejdelse Kommuneqarfik Sermersooq, Erhvervsudviklingsafdelingen Udarbejdelse af en forretningsplan. En forretningsplan er en beskrivelse af den virksomhed,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Oktober 2013 maj 2014 Institution Handelsgymnasiet, Silkeborg Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail Underdirektør i Netto ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Flere gode fødevarer, tak! Vi skal have vækst

Læs mere

VERDEN OMKRING JYSK. Kunder 2. Konkurrenter 3. Leverandører 4. Nye markeder 5. Finanskrisen 6. Møde med konkurrencemyndighederne 7.

VERDEN OMKRING JYSK. Kunder 2. Konkurrenter 3. Leverandører 4. Nye markeder 5. Finanskrisen 6. Møde med konkurrencemyndighederne 7. VERDEN OMKRING JYSK Kunder 2 Konkurrenter 3 Oms 3,9b Leverandører 4 Nye markeder 5 Finanskrisen 6 Møde med konkurrencemyndighederne 7 1 KUNDER JYSKs kunder består af B-t-C-kunder og B-t-B-kunder. B-t-C

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2018 Institution Uddannelsescenter Holstebro, Døesvej 76 Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold EUX Afsætning

Læs mere

1 Markedets størrelse

1 Markedets størrelse KAPITEL 7 Efterspørgselsforhold 1 Markedets størrelse Den måde, hvorpå et marked fungerer, bygger på markedets udbuds- og efterspørgselsforhold. I dette kapitel vil forhold, der vedrører efterspørgsel,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Skanderborg Odder Center for Uddannelse Uddannelse Fag og niveau HHX Afsætning A

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2011 Institution ZBC Næstved Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning A Helle Back Kruse

Læs mere

Bilag 1 Indhold på cd-rom

Bilag 1 Indhold på cd-rom Bilag 1 Indhold på cd-rom Lydfil Interview med Keld Korsager o I starten af lydoptagelse en kort uformel snak med journalist på Børsen som anbefalede os at kontakte Keld Korsager. Lydfil Interview med

Læs mere

Vækststrategier. Det nye i kapitlet er vækst via integration og forskellige diversifikationsstrategier. Formål med kapitlet

Vækststrategier. Det nye i kapitlet er vækst via integration og forskellige diversifikationsstrategier. Formål med kapitlet 353 17 Vækststrategier Formål med kapitlet Mange virksomheder vil gerne være større. I dette kapitel viser vi, hvilke strategier en virksomhed kan benytte sig af for at opnå vækst. Det nye i kapitlet er

Læs mere

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Introduktion På baggrund af projekt ny service, er der udviklet nogle værktøjer til inddragelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2017 Institution Skanderborg-Odder Center for Uddannelse Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Afsætning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 Maj 2017 Institution Silkeborg Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUX Merkantil

Læs mere

UndervisningsPLAN. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

UndervisningsPLAN. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb UndervisningsPLAN Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August december 2008, 1. semester af 1. Institution CEU Uddannelsescenter Herning Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

20 skarpe til Dansk Supermarked

20 skarpe til Dansk Supermarked 20 skarpe til Dansk Supermarked Dansk Supermarked A/S er udpeget til casevirksomhed ved merkantil caseeksamen fra 1. april 2016 til 31. marts 2017. Besøg emu.dk og dansksupermarked.com og besvar spørgsmålene:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution EUC Nordvest/Fjerritslev Handelsgymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HHX Afsætning

Læs mere

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE September 2015 Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer Højindkomstlandene udvikler væsentlig flere upmarket produkter, der kan sælges til højere priser og dermed bære

Læs mere

April 2010 Fur Bryghus Erhvervscase april 2010

April 2010 Fur Bryghus Erhvervscase april 2010 April 2010 Fur Bryghus Erhvervscase april 2010 10 Virksomhedsbeskrivelse Fur bryggeri er et mikrobryggeri, som blev stiftet i september 2004. Fur brygger specialøl. Da de kom inde på markedet var der 26

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2008 Institution Silkeborg Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Afsætning A Helle

Læs mere

Bilag: 4. Lancering af Primark i Danmark

Bilag: 4. Lancering af Primark i Danmark Bilag: 4 Lancering af Primark i Danmark Jeg er kommunikationsstuderende på 6. semester på Aarhus School of Business and Social Sciences, og er i øjeblikket i gang med mit bachelorprojekt i faget Ekstern

Læs mere

Overvejelser ved valg af grossist og detailhandel Grossist

Overvejelser ved valg af grossist og detailhandel Grossist Overvejelser ved valg af grossist og detailhandel Grossist Detailhandel Har grossisten et solidt og geografisk bredt net af butikker som kunder? Passer vore varer ind i grossistens sortiment (pris, kvalitet,

Læs mere