KONFLIKTER OG SAMARBEJDE MODUL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KONFLIKTER OG SAMARBEJDE MODUL"

Transkript

1 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 157 KONFLIKTER OG SAMARBEJDE A MODUL (SUPPLERENDE)

2 158 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE

3 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 159 KONFLIKTER OG SAMARBEJDE MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til at gå i skole og få en uddannelse. Uddannelsen skal støtte børn i at udvikle sig til ansvarlige og deltagende mennesker og fremme, at børn kender til og respekterer børns rettigheder (artikel ). Børn har ret til at give udtryk for deres følelser og meninger og at få dem respekteret så længe de ikke forskelsbehandler (diskriminerer) eller undertrykker andre. Børn har ret til at søge, modtage og videregive information (artikel 12, ). Børn har ret til at blive beskyttet mod forskelsbehandling (diskrimination) (artikel 2). Børn har ret til at have deres egen kultur, deres eget sprog og selv vælge deres religion (artikel ). LÆRINGSMÅL I MODUL A: Eleverne har viden om, hvad konflikter er. Eleverne har viden om forskellige reaktionsmåder i konfliktsituationer. Eleverne kan give eksempler på forskellige måder, man kan håndtere en konflikt på. OVERBLIK OVER MODUL A: Startleg: Bytte plads (10 minutter) Opsamling fra sidst og introduktion (10 minutter) Temaøvelser (45-50 minutter) Temaøvelse 1: Konflikter Temaøvelse 2: At håndtere konflikter Historie: At praktisere venlighed Energizer: Kuglepen i kop (10 minutter) Afsluttende evalueringsleg (10 minutter)

4 160 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE INDLEDNING TIL FAGPERSONEN Modulet handler om konflikter og forskellige måder, man kan håndtere konflikter på. En konflikt kan forstås som en uoverensstemmelse, der giver spændinger i og mellem mennesker. Konflikter er en naturlig del af livet og er ikke nødvendigvis dårlige. Hvis konflikter håndteres hensigtsmæssigt, kan de føre til nytænkning og ny læring. Hensigtsmæssig håndtering af konflikter handler bl.a. om at kunne tage den andens perspektiv. Dette er elever på mellemtrinnet i fuld gang med at øve sig på. Konflikthåndtering handler også om at kende forskellige strategier i forhold til konfliktløsning, og i forhold til hvordan man samarbejder og kommunikerer med andre på en hensigtsmæssig måde fx at kunne sige sin egen mening og samtidig tage hensyn til andres meninger. Konflikter kan også løses uden ord, fx kan en gestus eller handling være lige netop det, der skal til for at nedtrappe en konflikt. Jo bedre samarbejdet i klassen er, desto lavere bliver det indbyrdes konfliktniveau. I STÆRKE SAMMENs samarbejdsøvelser og legeaktiviteter ligger der derfor et konfliktnedtrappende potentiale. I dette modul arbejdes der konkret med at styrke klassens samarbejde og elevernes færdigheder i konflikthåndtering. I temaøvelse 1 bliver eleverne introduceret for forskellige typer af konflikter. Denne øvelse kan med fordel suppleres med øvelsen Konfliktens bål, som illustrerer, hvordan konflikter kan op- og nedtrappes. I temaøvelse 2 udforskes forskellige reaktionsmåder med inspiration fra den japanske kampkunst aikido for at illustrere, at man altid har forskellige valgmuligheder i en konfliktsituation. Fagpersonen læser historien højt som en afslutning på temaøvelse 2, og I kan reflektere over og tale om historien i mindre grupper eller i plenum. Modulet afsluttes med en energizer, der handler om samarbejde, og en afsluttende evalueringsleg. MATERIALER TIL MODUL A Smartboard/flipover/tavle. Illustrationer til Konflikter og Konfliktens bål (findes på redbarnet.dk/skole under Børns rettigheder ). At håndtere konflikter. Kuglepenne med snore bundet fast (antal snore = antal gruppedeltagere). Papkrus (et til hver gruppe). En bold eller andre sjove/fjollede kasteredskaber, fx en slasket plastikhøne eller et tøjdyr, der kan bruges til at løfte stemningen.

5 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 161 STARTLEG BYTTE PLADS minutter Formål: at stimulere kontakt og afstemning i gruppen samt styrke den gensidige opmærksomhed på hinanden. Beskrivelse: 1. Alle står i en cirkel og kigger rundt. 2. Når man får øjenkontakt med en anden i cirklen, skifter man plads. 3. Vær opmærksom på, at alle elever får øjenkontakt med nogen. Opfordr eleverne til, at de får øjenkontakt med så mange forskellige klassekammerater som muligt. Variationer: Fagpersonen kan melde ud, at når man skifter plads, skal man give hinanden et håndtryk, når man går forbi hinanden, eller: highfive med hænderne håndtryk svinge rundt og gå tilbage til egen plads i cirklen tommelfinger mod tommelfinger og sige yes Afslutning: Slut legen af på en rolig måde fx ved, at alle i den sidste runde bytter plads i slowmotion, og at alle til sidst holder hinanden i hånden og på et signalord sætter sig ned på samme tid. OPSAMLING FRA SIDST OG INTRODUKTION 10 minutter Fagpersonen indleder modulet med en kort opsamling på, hvad eleverne arbejdede med i det foregående modul. Spørg eksempelvis eleverne, hvad der gjorde særligt indtryk på dem, og om der er noget, de har tænkt på efterfølgende. Spørg evt. gruppen, hvem der kan huske, hvad I lavede sammen sidst, for at genaktivere elevernes viden. Fortæl herefter, at klassen i dag skal arbejde med konflikter og samarbejde. I vil særligt berøre de rettigheder, der omhandler retten til at udtrykke sig og få sine følelser og meninger respekteret så længe de ikke forskelsbehandler eller undertrykker andre samt retten til at blive beskyttet mod forskelsbehandling (diskrimination). Eleverne bliver introduceret til modulets læringsmål og indhold. Fagpersonen præsenterer modulets tre læringsmål, fx på smartboard eller flipover. Fortæl eleverne, at I skal starte med at tale om forskellige typer konflikter, og hvad der kan være med til at op- og nedtrappe en konflikt. Derefter skal I lave en øvelse, der viser forskellige reaktionsmåder i en konfliktsituation. Dagens energizer handler om samarbejde, og modulet sluttes af med en evalueringsleg. 47) Inspireret af Dansk Røde Kors (2008).

6 162 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE TEMAØVELSE 1 KONFLIKTER minutter Formål: at udvide elevernes forståelse af konflikter ved at præsentere eleverne for forskellige typer konflikter. Materiale: Tavle/smartboard/flipover Illustrationen Seks nej ni ( under Børns rettigheder ) Indled øvelsen med at fortælle kort og introducerende om konflikter fx: Konflikter er en del af livet, og det er ikke altid muligt at være enige om alt. Men selvom man ikke er enige, kan man nogle gange finde frem til kompromiser. Nogle gange kan konflikter undgås, men ikke altid. Selvom nogle konflikter kan ligne hinanden, er alle konflikter særlige/unikke. Nogle gange kan konflikter løses uden ord, ved at man gør noget (en handling). Beskrivelse: 1. Bed eleverne om at sidde i en halvcirkel. 2. Fortæl, at I nu skal tale om forskellige typer konflikter. 3. Tegn en person i den ene side af tavlen/smartboardet/flipoveren. Fortæl, at alle oplever konflikter inden i dem selv en gang imellem der kan fx være tale om konflikter i det, man tænker eller ønsker, eller i ens idéer. Spørg eleverne, om de kan komme i tanke om nogle eksempler på konflikter, man kan have inden i sig selv? 4. Tegn nu en anden person ved siden af den første tal med eleverne om, at konflikter også kan være mellem to personer. Spørg eleverne, om de kan komme i tanke om nogle eksempler på konflikter, som to personer kan have? 5. Tegn flere personer rundt om de to figurer tal med eleverne om, at konflikter også kan forekomme i både store og små grupper fx i en klasse. Spørg eleverne, om de kan komme i tanke om nogle eksempler på konflikter, som man kan have i en klasse? 6. Tegn nu en tilsvarende gruppe af personer på den anden side af tavlen/smartboardet/flipoveren tal med eleverne om, at konflikter også kan opstå mellem grupper, der er forskellige, fx fordi de ser forskellige ud eller interesserer sig for noget forskelligt. Spørg eleverne, om de kan give eksempler på konflikter mellem grupper i vores samfund i Danmark? Eller internationalt? 7. Slut af med at tegne et vandret sekstal mellem de to grupper (det vandrette sekstal skal illustrere, hvordan forskellige synspunkter og perspektiver kan føre til uoverensstemmelser). Spørg eleverne, hvad henholdsvis den ene og den anden gruppe ser? Hvad betyder det? Hvem har ret? Hvordan kan de løse det? 48) Tilpasset fra Red Barnet og Mary Fonden (2012).

7 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 163 Supplerende øvelse: Konfliktens bål 49 (illustrationen kan hentes fra under Børns rettigheder ) Indled med at fortælle, at en konflikt kan være som et bål med fem stadier: 1. stadie: Først skal man have materialer til at lave et bål fx træ og andre materialer, der kan brænde det er endnu ikke et bål. Materialer i forhold til en konflikt kan fx være jalousi, mistillid, mistro eller en dømmende holdning over for andre. Spørg eleverne, om de kan finde på andre eksempler? 2. stadie: Bålet bliver tændt. Tændstikken kan fx være en sårende bemærkning eller beskyldning fra nogen. Spørg eleverne, om de kan finde på andre eksempler? 3. stadie: Bålet brænder. På dette tidspunkt kan bålet let komme ud af kontrol; det kan blive stort og ekstremt varmt og være med til at antænde andre bål. På samme måde kan der være omstændigheder ved en konflikt, der kan få konflikten til at blusse op eller komme ud af kontrol. Spørg eleverne, om de kan komme i tanke om ting, der kan få en konflikt til at blusse op eller komme ud af kontrol? 4. stadie: Bålet er ved at brænde ud. Hvis ikke man putter mere brænde på bålet, så brænder det ud. Selvom bålet virker ufarligt, er der dog stadig risiko for, at bålet kan blusse op, hvis nogen fx lægger mere brænde på eller hælder benzin på. På samme måde kan en konflikt se ud til at blive løst, men der skal måske bare en lille ting til, for at konflikten igen blusser op. Spørg eleverne, om de kan give eksempler på, hvad der kan få en konflikt til at blusse op på ny? 5. stadie: Bålet er slukket. Nu er det ufarligt, og der er en chance for, at nye ting kan gro og vokse der, hvor der engang var et bål. På samme måde er der efter en konflikt mulighed for, at man kan finde frem til nye løsninger eller andre handlinger, så man undgår, at der igen opstår et bål. Spørg eleverne, om de kan give eksempler på, hvad der kan opstå efter en konflikt? Snak med eleverne om, hvad der kan være med til at nedtrappe en konflikt. Hvad kunne være vand på bålet? 49) Inspireret af War Child Holland (2009).

8 164 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE TEMAØVELSE 2 AT HÅNDTERE KONFLIKTER minutter Formål: at eleverne ved, at der er forskellige måder at reagere på i en konflikt, og at eleverne kan genkende disse reaktionsmåder hos sig selv og andre. At styrke elevernes indsigt i mulige fordele og ulemper ved forskellige reaktioner. Styrke elevernes problemløsningsevner. Denne øvelse bygger på principper fra den japanske kampkunst aikido. OM AIKIDO Aikido blev skabt af en mand, som elskede de japanske samuraiers kampteknikker, men som samtidig indså, at fred er nødvendig, hvis man skal leve et godt liv. Fred kommer ikke af sig selv den skal skabes sammen med andre, men det begynder med dig selv. Aikido er en træning i at turde møde både sig selv og andre hensigtsmæssigt også i potentielle konfliktsituationer. 51 I øvelsen får eleverne mulighed for at udforske fire forskellige reaktionsmåder i en potentiel konfliktsituation. Øvelsen lægger op til, at der ikke kun er én rigtig måde at håndtere en konfliktsituation på, men at der derimod er forskellige reaktionsmåder, man bevidst kan vælge, afhængigt af situationen. De fire reaktionsmåder, der indgår i øvelsen, er: AT GÅ MED AT UNDGÅ AT KONFRONTERE AT MØDE I øvelsen får eleverne gennem dialog mulighed for at udforske fordele og ulemper ved de forskellige reaktionsmåder. 50) Inspireret af Saltzman, A. (2014). 51) Olav Erlendsson:

9 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 165 Beskrivelse: 1. Eleverne sidder i en cirkel. 2. To fagpersoner (eller en fagperson og en elev) står over for hinanden inde i cirklen og demonstrerer de fire reaktionsmåder. 3. Den ene fagperson går med fremstrakte arme og et vredt udtryk mod den anden og siger, jeg har ret. 4. Den anden fagperson/elev reagerer med følgende reaktioner: AT GÅ MED: Når vedkommende kommer mod dig, så stræk dine arme frem, og lad den anden skubbe dig, så du går baglæns du kan evt. samtidig sige, ja, selvfølgelig har du ret. AT UNDGÅ: Når vedkommende kommer mod dig, så træd til side, og lad, som om du fokuserer på noget andet. AT KONFRONTERE: Når vedkommende kommer mod dig, så stræk dine arme frem, og pres dine hænder mod den andens, og svar, nej, jeg har ret. Bliv stående lidt, og pres hænderne mod hinanden, mens I begge på skift siger, nej, jeg har ret. AT MØDE: Når vedkommende kommer mod dig, så tag med din højre hånd roligt fat i den andens højre hånd, og sæt samtidig venstre hånd på den andens ryg, mens du venligt og bestemt drejer vedkommende i en anden retning.. Øvelse to og to: Fortæl eleverne, at de nu skal afprøve de forskellige reaktioner. Bed eleverne om at stille sig på to rækker (række A og B) over for hinanden med ca. to meters afstand, sørg for, at alle elever har en partner i rækken over for dem. Instruér dem i en af de fire reaktionsmåder, én ad gangen. AT GÅ MED: Instruér eleverne (række A) i, at de med et vredt og bestemt udtryk skal gå frem mod deres makker (række B) med armene strakt ud foran sig, mens de siger, jeg har ret. Instruér eleverne (række B) i at strække deres arme frem, så de lader A erne skubbe dem, mens de går baglæns. Eleverne kan evt. samtidig sige, ja, selvfølgelig har du ret. AT UNDGÅ: Instruér eleverne (række A) i, at de med et vredt og bestemt udtryk skal gå lige frem mod deres makker (række B) med armene strakt ud foran sig, mens de siger, jeg har ret. Instruér eleverne (række B) i at træde et skridt til siden og begynde at tale om noget andet, kigge op og fløjte eller på anden måde flytte fokus. AT KONFRONTERE: Instruér eleverne (række A) i, at de med et vredt og bestemt udtryk skal gå lige frem mod deres makker (række B) med armene strakt ud foran sig, mens de siger, jeg har ret. Instruér eleverne (række B) i vredt at møde den anden elevs fremstrakte arme og presse imod, mens de svarer, nej jeg har ret!. AT MØDE: Instruér eleverne (række A) i, at de med et vredt og bestemt udtryk skal gå lige frem mod deres makker (række B) med armene strakt ud foran sig, mens de siger, jeg har ret. Instruér eleverne (række B) i roligt med deres højre hånd at tage fat i den anden elevs højre hånd, mens de samtidig sætter deres højre hånd på elevens ryg og venligt, men bestemt drejer eleven i en anden retning. Begge parter kan nu byde ind, og der kan måske opstå en slags dans. 44) Inspireret af Save the Children (2006).

10 166 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE Forslag til dialog kan laves to og to, i grupper eller i plenum: Hvordan virkede de forskellige måder at blive mødt på for gruppe A? Hvordan virkede de forskellige måder at reagere på for gruppe B? Hvad betyder kropssproget (fx hvilken betydning havde det, at A så bestemt og vred ud)? Kan I genkende nogle af de fire måder at reagere på? Kan I nævne situationer, hvor det kan være klogt at reagere ved at gå med/at undgå/ at konfrontere/at møde? Du kan se At håndtere konflikter demonstreret på ww.redbarnet.dk/skole under Børns rettigheder. I filmen får du også tips til, hvordan du kan facilitere legen. TIP: Hvis I har tid, kan I vælge at bytte om på A og B s roller, så alle elever får prøvet de fire reaktionsmåder. I kan også vælge at inddrage dialog efter hver enkelt reaktionsmåde. Afslut temaøvelsen med at læse historien At praktisere venlighed højt for eleverne. Tal efterfølgende med eleverne om historien. HISTORIE: AT PRAKTISERE VENLIGHED 52 Det var en rolig og varm forårseftermiddag. Toget kørte bumlende afsted gennem forstæderne til Tokyo i Japan. Vores togvogn var forholdsvis tom, der var nogle mødre med deres små børn i klapvogne og nogle unge, der skulle ind til byen og shoppe. Toget stoppede ved en station. Dørene åbnede sig, og pludselig blev roen afbrudt af en mand, der kom ind i togvognen, samtidig med han voldsomt og aggressivt råbte op. Det var svært at forstå, hvad manden sagde, men han lød meget ophidset. Manden var høj, muskuløs, beskidt og beruset. Manden råbte højt og slog ud efter en kvinde, der stod med sit lille barn i en klapvogn. Kvinden faldt ned på sædet bag sig og landede oven på et ældre ægtepar. Hendes lille barn så til med et skræmt udtryk. Toget kørte bumlende videre, alle passagerer stod nu helt stille, frosne af angst. Jeg rejste mig op, jeg var 22 år og i ret god form. Jeg følte, at jeg måtte gøre noget. De sidste par år havde jeg trænet aikido regelmæssigt og jeg var ret god til det, hvis jeg selv skulle sige det. Det eneste problem var, at mine kampevner aldrig var blevet afprøvet i rigtig kamp. Under træning fik vi ikke lov at kæmpe. Min træner sagde altid: Aikido er en kunst, der handler om forsoning. De, der ønsker at kæmpe, har misforstået hensigten med aikido. Hvis du prøver at dominere folk, har du allerede tabt. I aikido træner vi i at løse konflikter, ikke starte dem. 52) Fri oversættelse af Practice kindness as martial art ukendt kilde.

11 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 167 Jeg kunne høre min træners ord i mit hoved, men i mit hjerte havde jeg et brændende ønske om at hjælpe de uskyldige ved at angribe den skyldige. Jeg følte mig modig og handlekraftig. Så er det nu folk er i fare, og jeg bliver nødt til at gøre noget hurtigt, så der ikke er flere, der kommer til skade sagde jeg til mig selv og rejste mig op. Da manden så, at jeg rejste mig op, sagde han, Aha, en turist! Du har vist brug for at lære de japanske manerer bedre at kende. Jeg kiggede på manden med foragt og afsky jeg planlagde, hvordan jeg ville smadre ham. Men han skulle først slå, så jeg havde en grund til at slå ham. Ok så kan du lære det, sagde manden og kom truende hen imod mig. Pludselig var der en stemme, der råbte hey!. Det var mærkeligt. Jeg husker tydeligt den underligt glade, varme og imødekommende stemme, som en ven, der genså en kær gammel ven efter mange år. Hey! lød det igen i samme lette tonefald. Den fulde mand og jeg kiggede til vores side, og der stod en lille, spinkel japansk mand i kimono. Han må have været over 70 år gammel. Han kiggede op på den fulde mand med et levende og imødekommende udtryk, som om han havde den bedste nyhed at fortælle. Kom her kom her og snak, sagde den gamle mand i en let tone og signalerede til den fulde mand, at han skulle komme over og sidde ved siden af ham. Den store fulde mand stillede sig truende hen foran den gamle mand og råbte, Hvorfor fanden skal jeg dog tale med dig?. Jeg stod nu bag den fulde mand og iagttog ham nøje. Hvis han så meget som løftede sin arm, ville jeg angribe ham. Den gamle mand fortsatte med at tale venligt med den fulde mand. Hvad har du drukket? spurgte han nysgerrigt. Jeg har drukket sake, men det rager ikke dig, svarede den fulde mand vredt tilbage. Ah, fantastisk, absolut fantastisk ser du, jeg elsker også sake. Hver aften sidder min kone og jeg og drikker varm sake på vores lille bænk i baghaven, mens vi holder øje med et bestemt kakitræ i vores have selv når det regner. Min tipoldefar plantede det træ, og det betyder meget for os. Derfor holder vi altid øje med, hvordan det har det. Kakitræet har klaret det bedre, end vi troede på trods af sidste års isvinter og den dårlige kvalitet af jord, som det står i. Den fulde mand gjorde sit bedste for at følge den ældre mands fortælling. Hans ansigtsudtryk blev mildere. Ja, jeg kan også lide kakitræer. Hans stemme var blevet roligere og mere tøvende. Ja, sagde den gamle mand smilende, og jeg er sikker på, at du har en fantastisk kone. Nej, sagde den fulde mand trist, min kone døde. Den fulde mand begyndte at græde. Jeg har ingen kone, jeg har ikke noget hjem, og jeg har ikke et job jeg skammer mig sådan. Tårerne trillede ned ad hans kinder, og hele hans krop rystede. Jeg hørte den gamle mand med stemmen fuld af sympati sige, Ja, det er en svær situation, du står i. Sæt dig her, og fortæl mere. Jeg iagttog det hele på afstand med undren og beundring. Jeg skammede mig. Toget stoppede. Det var den station, hvor jeg skulle af. Den fulde mand sad nu roligt i sit togsæde. Den gamle mand stod af toget sammen med mig. Han smilte til mig og sagde, Bedre held næste gang. Jeg havde lært en lektie: Det, jeg ville gøre ved hjælp af muskler og kampteknik, havde den gamle mand gjort ved hjælp af venlighed. Jeg havde set aikido afprøvet i rigtig kamp, og de vigtigste ingredienser havde været imødekommenhed, indlevelse og venlighed. Jeg indså, at venlighed også er en styrke.

12 168 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE ENERGIZER KUGLEPEN I KOP minutter Formål: at styrke samarbejde, koncentration, tillid og tilpasning mellem deltagerne. Materialer: Kuglepenne med snore bundet fast (antal snore = antal gruppedeltagere) Papkrus eller flaske (et/en til hver gruppe) OBS.! Sværhedsgraden kan varieres, afhængigt af hvor lange snorene er (distancen), eller om I bruger en kop eller en flaske.! Beskrivelse: 1. Forbered en kuglepen med snore bundet fast (antal snore = antal gruppedeltagere). 2. Fortæl eleverne, at I nu skal lave en øvelse, der handler om samarbejde. Et godt samarbejde kan ofte forebygge, at konflikter opstår. Opgaven går ud på i samarbejde at få kuglepennen i koppen/flasken. 3. Del eleverne i grupper med ca. otte elever i hver. 4. Hver gruppe får en kop/flaske + en kuglepen med snore bundet i. 5. Gruppen sætter deres kop/flaske på gulvet og stiller sig i en cirkel rundt om koppen (fagpersonen vurderer den rette afstand så opgaven hverken bliver for let eller for svær). 6. Hver elev holder i en af de snore, der er bundet fast til kuglepennen. 7. Eleverne skal i grupperne samarbejde om at få kuglepennen ned i koppen/flasken ved at justere deres snore i forhold til hinanden. Variation: Hvis I vil gøre øvelsen mere udfordrende, så bed eleverne om at lukke øjnene. Èn person i gruppen har åbne øjne og skal nu dirigere de andre, så kuglepennen havner i koppen/flasken.

13 Modul A - KONFLIKTER OG SAMARBEJDE 169 AFSLUTTENDE EVALUERINGSLEG KASTE MED BOLD minutter Formål: at evaluere forløbet på en sjov måde og give eleverne mulighed for at blive hørt og høre hinanden. Materialer: En bold eller andre sjove/fjollede kasteredskaber, fx en slasket plastikhøne eller et tøjdyr, der kan bruges til at løfte stemningen. Beskrivelse: 1. Alle står i en cirkel. 2. Fortæl, at den, der har bolden, må tale og har de andres fulde opmærksomhed. 3. Fagpersonen stiller 1-3 spørgsmål, der relateres til modulets læringsmål og indhold, fx: Hvad ved du nu, som du ikke vidste før? Nævn en type konflikt (jf. temaøvelse 1). Hvad kan få en konflikt til at blusse op (jf. konfliktens bål)? Hvordan kan man reagere i en konfliktsituation? Hvad vil du særligt huske fra i dag? 4. De, der har lyst til at svare, markerer og får bolden. 5. Sørg så vidt muligt for, at kasteredskabet kommer rundt til alle elever, så alle får mulighed for at udtrykke sig og blive hørt.

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING 8 MODUL 148 Modul 8 - AFSLUTNING Modul 8 - AFSLUTNING 149 AFSLUTNING MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til at gå i skole

Læs mere

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN 1 MODUL 38 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 39 STÆRKE SAMMEN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til

Læs mere

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 30 SKOLE-HJEM-MODUL SKOLE-HJEM-MODUL 31 SKOLE-HJEM-MODULET MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn,

Læs mere

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER 2 MODUL 54 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 55 BØRNS RETTIGHEDER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER 3 MODUL 70 Modul 3 - FØLELSER Modul 3 - FØLELSER 71 FØLELSER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn, så de

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Alt forandres LÆSEPRØVE

Alt forandres LÆSEPRØVE Alt forandres LÆSEPRØVE Joan Bach Ludvigsen LÆSEPRØVE Alt forandres Noveller To par Han vidste, hvad hun ville sige, så snart de var gået derfra. Når de var kommet ud af opgangen og havde gået et par minutter

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL

Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS 7 MODUL 130 Modul 7 - MIG OG OS Modul 7 - MIG OG OS 131 MIG OG OS MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn,

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Drejebog for KA-forældre-workshops

Drejebog for KA-forældre-workshops Drejebog for KA-forældre-workshops Redskaber: Modul 1: Mindset og faldskærmsmodellen.tangram-brikker og -opgaver. Faldskærmsmodeller til at tage med hjem. Papir med anbefalinger til hvordan forældrene

Læs mere

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge.

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Jennifer Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Første gang jeg mødte Jenny, var hun tre år gammel. Det foregik ved

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Drenge spiller kugler

Drenge spiller kugler Drenge spiller kugler Henning Ipsen I parken er der en sti, som er ganske plan og fast, lige så jævn som en tennisbane. Den fandt drengene en dag ganske tilfældigt, og med deres sikre, hurtige drengeøjne

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Bjarke Schjødt Larsen SKJ LD DE UDØDELIGE. Illustreret af Kristian Eskild Jensen

Bjarke Schjødt Larsen SKJ LD DE UDØDELIGE. Illustreret af Kristian Eskild Jensen Bjarke Schjødt Larsen SKJ LD DE UDØDELIGE Illustreret af Kristian Eskild Jensen MIT NAVN ER SIMON Havde nogen fortalt mig, at jeg skulle blive superhelt, ville jeg bare ryste på hovedet af dem. Men det

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND 194 Vennemappen Konflikthåndtering Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune Vennemappen BAGGRUND Kort om metoden Hvad kan børn

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN 6 MODUL 114 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 6 - MIN KROP ER MIN 115 MIN KROP ER MIN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Konflikthåndtering. Konflikthåndtering 17-08-2015. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere:

Konflikthåndtering. Konflikthåndtering 17-08-2015. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: 1 Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Konflikthåndtering 2 Konflikthåndtering

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN

BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN 1 10 1. INT. S VÆRELSE. AFTEN. Vi er på et drengeværelse, der er fyldt med plakater, tegneserier og LEGO. (16 år) er ved at gøre sig klar til fest. Bertil skifter t-shirt

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

Diverse lege. Indholdsfortegnelse

Diverse lege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Bjerget brænder... 2 Den landflygtige konge... 2 Sparke til dåse... 2 Kongens kæmper... 3 Jeg melder krig... 3 Rød, gul, grøn - stop!... 4 Morderleg... 4 Den blinde mand... 4 Bankebøf...

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Konflikthåndtering. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende.

Konflikthåndtering. Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende. Konflikthåndtering 1 2 Konflikthåndtering Vi fokuserer på basal konflikt-forståelse og på dialogredskaber i jeres arbejde som vejledere: Beboerne / pårørende Jer selv Jeres kolleger Jeres elever 3 Et kig

Læs mere

Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet. V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com

Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet. V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com Dialogen, sprog og kropssprogets betydning i mødet V. Lisa Duus, konsulent /sundhed for etniske minoriteter duuslisa@gmail.com Dialogen, sprog og kropssprog Jeg var med en kvinde til læge, hvor lægen siger

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Konflikter skal klares

Konflikter skal klares Konflikter skal klares På besøg hos elever fra mellemtrinnet, der er samlet for at demonstrere, hvordan de gennem forumspil har arbejdet med at løse konflikter under featureugen. Slap af i jeres ben, så

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

Halleluja, mere af dig -4

Halleluja, mere af dig -4 Halleluja, mere af dig -4 Mere af Guds kraft Mål: At give børn en længsel efter at blive fyldt med (mere af) Guds kraft. Tekst: 2. Kongebog 4, 18 37 (Elisa vækker en dreng op fra de døde). Visualisering:

Læs mere

3D Didaktikken Facilitering af 3D cases og 3D aktiviteter

3D Didaktikken Facilitering af 3D cases og 3D aktiviteter Facilitering af kreative processer på Den Kreative Platform Søren Hansen Research group for Unlimited Knowledge Application Aalborg University 3D Didaktikken Facilitering af 3D cases og 3D aktiviteter

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Bilag B Redegørelse for vores performance

Bilag B Redegørelse for vores performance Bilag B Redegørelse for vores performance Vores performance finder sted i en S-togskupé, hvor vi vil ændre på indretningen af rummet, så det inviterer passagererne til at indlede samtaler med hinanden.

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

Professionel borgerkontakt - MBK A/S

Professionel borgerkontakt - MBK A/S Er du i kontakt med mennesker i og uden for organisationen? Vil du være bedre til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret? Kunne styre samtaler bedre?

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Mange nationaliteter om bord er blevet almindeligt i mange skibe. Det stiller ekstra krav til kommunikation og forståelse af forskelligheder. 51 "Lade som om"

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Undervisningsvejledning til indskolingen

Undervisningsvejledning til indskolingen Undervisningsvejledning til indskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Tidsforbrug Kort om undervisningen Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 5

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

BESAT. ANNA Skal vi lave noget i weekenden? Se film? Vi kan gøre det hos mig, mine forældre er ikke hjemme. MIKKEL Det kunne være fedt

BESAT. ANNA Skal vi lave noget i weekenden? Se film? Vi kan gøre det hos mig, mine forældre er ikke hjemme. MIKKEL Det kunne være fedt BESAT Scene 1 INT. Skolegang. Dag. (15), (15), (15) og (15), kommer ud i skolegården efter time. De står med front mod hinanden og taler Skal vi lave noget i weekenden? Se film? Vi kan gøre det hos mig,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet PTSD Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder.

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder. 1 KLASSEN -DAG 1 Tobias sidder med sin computer på sin plads. Pludselig kan han høre døren gå op, og kigger straks op for at se hvem der træder ind i klassen. Det er Astrid. Han smiler for sig selv og

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Konflikter og konflikttrapper

Konflikter og konflikttrapper Konflikter og konflikttrapper Konflikter er både udgangspunkt for forandring og for problemer i hverdagen. Derfor er det godt at kende lidt til de mekanismer, der kan hjælpe os til at få grundstenene i

Læs mere

Konflikthåndtering 188

Konflikthåndtering 188 Konflikthåndtering 188 Forumspil med hånddukker Konflikthåndtering Beskrevet med input fra pædagog Rikke Birkholm Michelsen og leder Inger Hansen, Daginstitutionen Hallandsparken, Høje Tåstrup Kommune

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen 1. Den pædagogiske indsats Spørgsmålet med den højeste tilfredshedsprocent: Personalets indsats for at få dit barn til at føle

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Jeg bygger kirken -5

Jeg bygger kirken -5 Jeg kirken - Udholdenhed og forfølgelse Mål: At være kristen er ikke bare nemt og dejligt. Det vil koste os alt. Mange gange vil vi føle en trang til at opgive, og tit oplever vi, at andre er imod os,

Læs mere

Tøm hovedet for idéer individuelt

Tøm hovedet for idéer individuelt 3D cases - individuelle Tøm hovedet Få Ideer efter stimuli Tøm hovedet for idéer individuelt Skriv alle dine idéer ned Én idé pr post-it 1 Få ideer efter stimuli Billed, person, ord, princip, udfordring

Læs mere

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig!

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Gud har en plan -4 Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 4: At Gud vil bruge dem. Gud har skabt mennesker, fordi han ønsker et samarbejde med dem. Han har givet jorden til mennesker,

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Du må være med! -3. Den, der altid dummer sig

Du må være med! -3. Den, der altid dummer sig Du må være med! -3 Den, der altid dummer sig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere