Aldersrelateret TræningsKoncept Trampolin og Idrætsgymnastik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aldersrelateret TræningsKoncept Trampolin og Idrætsgymnastik"

Transkript

1 Aldersrelateret TræningsKoncept Trampolin og Idrætsgymnastik

2 Udgiver Danmarks Gymnastik Forbund Idrættens Hus 2605 Brøndby Redaktion Henrik Bertelsen Anne Pøhl Katja Thygesen Lars Green Bach (Team Danmark) Forfattere Henrik Bertelsen Mats Mejdevi Pia Melcher Anette Dalsten Foto: Erik Laursen Bo Tureby Martin Guld Fotografi Steven Rasmussen Michael Jensen Henrik Bertelsen Lars Walmod Danmarks Gymnastik Forbund Das Büro for Team Danmark og DIF Layout og tryk FBO Grafisk Oplag 200 stk Pia Melcher Mats Mejdevi Anette Dalsten Henrik Bertelsen Cand.scient. i Idræt (human fysiologi) med speciale i biomekanik Ansat på Institut for Idræt, Københavns Universitet, som undervisningsassistent (redskabs- og springgymnastik, anatomi, biomekanik) siden 1999 og som forskningsassistent (biomekanik) siden Undervist på forskellige gymnasier (idræt, naturfag) samt fysio- og ergoterapeutuddannelserne i København (anatomi, biomekanik). Gymnastikinstruktør på alle niveauer i ca. 20 år (forældre/barn- og børnehold samt øvede juniorer/voksne springgymnaster). Mangeårig kursusinstruktør samt efteruddannelseskurser for folkeskole og gymnasielærere. Aktiv springgymnast på 31. år. Arbejder selvstændigt som fysisk træner. Uddannet ved GIH (Gymnastik og Idræt), særlig idrætsundervisning program Gymnastik Coach fra 1979 til Idrætslærer Carlforsska gymnasiet, Västerås. Coach Gymnastik Championships i Sverige i Honorable Coach, pris fra det Internationale Gymnastik Forbund, FIG Samarbejdede med den svenske olympiske komité ( ) omkring talenter og specialuddannelse for forskellige atleter. Arbejdet for Team Danmark ( på fuld tid og deltid) som en fysisk træner og arbejde med talenter. Forfatter til bogen Basic - en bog om grundlæggende uddannelse, (Sisu sportsbøger). Medforfatter til ATK, Team Danmark. Foredragsholder og fysisk uddannelse og talent udvikling. Begyndte at udvikle konceptet Sportsbasics Nu tilgængelig på Juniorlandstræner i trampolin siden Uddannet lærer med bl.a. idræt som linjefag. Efterskolelærer på Vinde Helsinge Fri- og Efterskole. Klub- og kraftcentertræner i Haslev TT og har som sådan skabt mange internationale springere gennem årene og er storleverandør til det danske trampolinlandshold. Har 25 officielle danske seniormesterskaber vundet i både idrætsgymnastik og trampolinspring. Har deltaget ved 4 EM er og 4 VM er i trampolinspring. International dommer i trampolin og tumbling på højeste niveau. Modtog FIG JUDGES AWARD i 2005 som verdens bedste dommer. Sportschef i Danmarks Gymnastik Forbund siden Tidligere landtræner i mandlig idrætsgymnastik , afdelingsleder for idrætsgymnastik, formand for udvalget for mandlig idrætsgymnastik, formand for Nordjyllandskredsen, formand for Idræts-rådet i Thy, formand for Tømmerby-Lild Gymnastik Forening Næstformand for organisationskomiteen for VM 2006 i Århus. Aktiv gymnast i 32 år, med over 75 officielle danske senior mesterskaber, 1 nordisk mesterskab og deltagelse ved adskillige EM og VM er samt 2 universiader.

3 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Målsætning Side 5 Kapitel 2 Udvikling af fysiske grundforudsætninger Side 9 Kapitel 3 Udviklingstrin Side 15 Kapitel 4 Pædagogiske og metodiske aspekter Side 29 Kapitel 5 Begynder og talenttræning Side 37 Kapitel 6 Systematik og træningsplanlægning Side 49 Kapitel 7 Biomekanik Side 57 Kapitel 8 Psykisk og social udvikling Side 75 Kapitel 9 Ernæring Side 91 Kapitel 10 Forældresamarbejde Side 97 Kapitel 11 Legekatalog Side 101

4

5 Kapitel 1 Målsætning for ATK v/sportschef Henrik Bjørn Bertelsen

6 6 Målsætning for ATK 1.1. Baggrund Mange eksisterende gymnastikprogrammer fungerer med udgangspunkt i gode, praktiske erfaringer og viden ophobet gennem årene. Men der har aldrig været et standardiseret og sammenhængende dansk koncept, en national ramme for talentudvikling, fra introduktionen til gymnastik i ca. 6 års alderen og til deltagelsen i den første internationale konkurrence. Det har været en lang proces, men nu står vi så med det første gymnastiske ATK, Aldersrelateret Trænings Koncept. Processen slutter imidlertid ikke her. Det indikerer blot overgangen til en ny fase, hvor ATK skal ud og arbejde for gymnaster, trænere, klubber og forbund. ATK skal implementeres. Med færdiggørelsen af ATK-bogen igangsættes en ny, dynamisk proces, hvor det er praktikken, der kommer i fokus. I Danmarks Gymnasik Forbund (DGF) har vi manglet denne blåstempling og en fælles accept af gymnastens deltagelse og udvikling gennem træning og konkurrence. Den ligger til grund for visionen om at forene alle tilgængelige danske gymnastikfaglige ressourcer, visionen om Klub Danmark. Visionen er et udtryk for, at vi vil ud og lege med de store nationer på den globale gymnastikarena. Det må stå klart for enhver træner og leder i DGF, at når visionen skal føres ud i livet, skal vi stå sammen, trække på samme hammel og ganske enkelt opfatte os som værende Klub Danmark. ATK beskriver en ny dynamisk tilgang til udvikling af gymnastik. I første omgang inden for trampolin og idrætsgymnastik med det klare formål at opnå bedre resultater på den internationale arena og bedre trivsel blandt DGF s talent- og elitegymnaster. Senere vil andre gymnastiske aktiviteter blive koblet på ATK-projektet Formål Hovedformålet med ATK er at skabe og formidle en ny grundlæggende platform for talentudviklingen i Danmark, hvor gymnasten er i centrum. Mere specifikt drejer det sig om at etablere en fødekæde med et alsidigt og bredt fundament af basale fysiske, psykiske og tekniske forudsætninger, som gymnasten skal mestre på en sund, progressiv, social og samfundsmæssig forsvarlig måde i en dansk kulturkontekst. Gymnastikkens ATK er således ikke at opfatte som en fuldstændig beskrivelse af hele processen. Den er et bud på de overordnede teoretiske rammer for træning, udvikling og konkurrence, hvor de praktiske træningsprogrammer vil blive en væsentlig del af den kommende ATK fase 2, med f.eks. pixi- eller webbaserede udgaver.

7 Målsætning for ATK Succeskriterier Det er målet, at ATK tilvejebringer en fælles basis for et sammenhængende nationalt træningskoncept dels for at forbedre organiseringen, målrette og favne bredt og dels for at have en fælles blåstempling af præstationsudviklingen i et egentligt gymnastisk system. sikrer et videnskabeligt fundament, en fælles referenceramme, for udviklingen af kommende koncepter. I særdeleshed fordi eksisterende programmer ofte bygger mere på tradition og forhåndenværende redskaber og hjælpemidler, end på konkret viden om børns udvikling og træning. har fokus på forebyggelse af skader, slid, overtræning eller udbrændthed, bl.a. gennem en forbedring af træningskvaliteten og doseringen af træningskvantiteten. retter fokus mod træningseffekten for den enkelte gymnast ved at opstille værdifulde mål for alle gymnaster; ikke kun for den absolutte elite. fokuserer på trivsel for gymnaster på alle niveauer og fjerner presset på hurtige succes er gennem utidigt fysisk og psykisk pres. opmuntrer til gymnastisk udvikling gennem engagement, vedholdenhed, flid,mod og målrettethed samt opmuntrer til fysisk grundtræning og teknisk perfektion. beskriver en profil af den ideelle gymnast indenfor Idrætsgymnastik (mange-kæmper eller specialist) og trampolin (individuel eller synkron), som har potentialet og materialet til at tilpasse sig fremtidige bedømmelses- og/eller redskabsændringer. beskriver en model, som tager hensyn til individuelle forskelle (fysisk, psykisk og socialt) blandt børn og unge, da de som bekendt modnes i forskellige tempi. er videnskabeligt baseret og tager udgangspunkt i fundamental viden om psykologi og pædagogik. sikrer integreringen af forskellige lag og niveauer af gymnastik, så der er en rød tråd fra klub til forbund. fungerer som ramme for den fælles talent- og elitesatsning i Danmark (Klub Danmark), den dertilhørende økonomi samt de menneskelige ressourcer og kompetencer. forbedrer den konkrete gymnastiske præstation for den enkelte gymnast, jævnfør foreningens formål og DGF s sportslige målsætning.

8 8 Målsætning for ATK synliggør gymnastikkens kvaliteter og muligheder internt i forhold til gymnaster, trænere og ledere og eksternt i forhold til kommunale, nationale og finansielle myndigheder og samarbejdspartnere....vi vil ud og lege med de store nationer på den globale gymnastikarena 1.4. Udbytte og effekt ATK skal være til nytte for alle, der er involveret i gymnastik i Danmark. Det skal have følgende forventede effekt for Klub Danmarks interessenter De aktive De aktive skal få en bedre forståelse for hvilke forventninger, der er til dem, hvad de skal stile efter i deres gymnastiske udvikling, og hvad de skal kunne i forhold til dem selv og andre aktive. Konceptet har til formål at påvirke den enkelte gymnast ved at give gymnasten klare mål og trin, som er gearet og tilpasset gymnastens aktuelle niveau og fremtidige udvikling, vækst og modning Trænerne Trænerne skal få en bedre forståelse for deres roller, opgaver og ansvarsområder i forhold til gymnaster i forskellige aldre, niveauer og med forskellige kompetencer. Det skal gøre dem i stand til at opstille realistiske målsætninger på kort, mellem og lang sigt ud fra gymnasternes individuelle udvikling og modning Klubberne Klubberne skal opleve en struktur og et system, en national ramme, der giver mål og retning for klubarbejdet. Klubberne skal have anvisninger på træningsindhold, træningsomfang, testning og ikke mindst en teoretisk baggrund for talentarbejdet Organisationen Danmarks Gymnastik Forbund ATK skal fungere som motor for den sportslige og organisatoriske udvikling af gymnastikken, herunder bl.a. træneruddannelse, konkurrencestruktur og træning/ testning af aktive på alle niveauer fra gymnastisk debut til international debut. God fornøjelse med læsningen og den videre udviklingsproces.

9 Kapitel 2 Udvikling af fysiske grundforudsætninger v/mats Mejdevi

10 10 Udvikling af fysiske grundforudsætninger 2.1. Indledning Uanset hvilken idræt og hvilket niveau, vi ser på, så er gymnastik grundstenen i al idræt. Forklaringen kan bl.a. findes i gymnastikkens internationale reglement. Her fremgår det, at gymnastik er at beherske sin krop til perfektion. Gymnastik er fuldstændig kontrol af kroppen, i forskellige situationer, i forskellige redskaber og i alle planer. Når vi træner gymnastik, skaber vi samtidigt et grundlag for at få succes i en hvilken som helst anden idræt. Færdighederne i gymnastik kræver bl.a. balance, styrke, smidighed og koordination. Måske kunne alle børn nå deres maksimale niveau i en hvilken som helst idræt, hvis de fik mulighed for at træne gymnastik Gymnastikkens kvaliteter Gymnastikken lever en alt for bortgemt tilværelse i menneskers hverdag. Ved store mesterskaber som OL blomstrer gymnastikken op, og alle bliver imponerede over gymnasternes præstationer. Faktum er, at rundt om i landet arbejder ildsjæle med gymnastisktræning af børn og unge. Deres arbejde og deres kunnen burde komme andre idrætsgrene til gode. Det burde være obligatorisk for ethvert barn at få lov til at tage del i alt det, som gymnastikken har at byde på. Om det senere så bliver en Anja Andersen, en Laudrup eller en Peter Gade er ligegyldigt det åbner muligheder. Gymnastikken giver et velbefindende, som (hvis det udføres korrekt) kan give øget selvtillid hos børn med motoriske problemer. De ville kunne undgå mobning, baseret på at de ikke kan deltage i de lege, som de andre børn leger. Mange af nutidens sociale problemer bunder i, at børn føler sig udenfor og ikke føler sig dygtige eller værdige nok. Gennem gymnastiktræning opbygges kropslige udfordringer i et roligt og forsigtigt tempo. Gymnasten lærer at beherske en bevægelse først, før gymnasten tager næste skridt i samspil med fysikken. Hvis kroppen ikke er stærk nok til at kunne udføre et moment, kan gymnasten ikke lære det. Det samme gælder, hvis gymnasten ikke har god nok balance, eller ikke er smidig nok. Det er hele tiden et samspil mellem træning af bevægelser og de fysiske forudsætninger. Fysikken udvikles successivt, så den kan bruges til at lære et nyt moment, og nogle gange skal gymnasten

11 Udvikling af fysiske grundforudsætninger 11 forberede sig ekstra for at kunne klare sit moment. Krop og hoved skal være på niveau for at kunne gennemføre en øvelse. Gymnasten kan sagtens lære nye momenter, som bygger på det nuværende fysiske niveau, men fysikken skal forbedres for at gå et skridt videre. Det samme gælder det mentale. Gymnasten skal være sikker på sig selv og på sin krop for at kunne tage næste skridt. Når perfektionen næsten er opnået, kommer modet til at kunne gå videre. Tænk på den første cykeltur. Cyklisten har brug for balance for at kunne holde cyklen oprejst, og derefter har han brug for muskler for at kunne træde pedalerne ned og drive cyklen fremad. Jo mere fart, cyklisten har på cyklen, jo lettere bliver den at styre. Når cyklisten har klaret det grundlæggende til perfektion, er bevægelsen blevet automatiseret. Derefter bliver det spændende at prøve at dreje, køre slalom, at vende eller at prøve at give slip med den ene hånd og vinke. Alt sammen kræver mod, men jo mere kontrol, cyklisten har over sin krop, jo mindre mod kræves der for, at han tør tage næste skridt Motoriske grundelementer Målbevidst og strategisk træning giver enorme udviklingsmuligheder. I gymnastikken trænes først og fremmest de motoriske grundelementer: Rulle Åle Støtte Gå Balancere Løbe Hoppe Hænge Klatre Kaste Gribe Bolden indgår ikke som et naturligt element i gymnastik, så det er vigtigt på et tidligt tidspunkt at introducere bolden i nogle af øvelserne. På den måde står alle idrættens vinduer åbne, når udøveren i års alderen skal vælge hvilken idrætsgren, der skal fortsættes med. Jo bredere vi kan træne i de unge år, desto bedre muligheder har vi, når vi som voksne skal finde den rigtige fremtidige sport. Leg er altid et afgørende parameter for motivationen. Leg så meget som muligt, men hav en tanke bag det. Én leg hjælper til at forbedre balancen, mens en anden leg øger evnen til at improvisere. Legen, miljøet og klimaet i træningsgruppen kan føre langt.

12 12 Udvikling af fysiske grundforudsætninger 2.4. Trænerrollen Træneren/lederen er afgørende for udviklingen. Som træner er du til for de aktive - ikke modsat. Det må aldrig være træneren, der er i fokus. Du skal fungere som støtte og hjælp/sparring i forhold til den aktive. En dygtig træner ser udviklingen, mens den dårlige ser resultatet Lad os én gang for alle slå fast, at det først er som senior, at resultaterne tæller - alt andet er en proces, der skal bygge på glæde, leg, motivation og varme. Så kan alle blive så gode som det er muligt. Vidensniveauet hos en træner er utrolig vigtigt, og det er vigtigt at huske, at der findes mange veje til det samme mål. En dygtig træner er en træner, der kan lytte til den aktive. Han eller hun skal indsamle så meget information som muligt, være åben og se på, hvad andre gør eller har gjort og ikke kun indenfor gymnastikken. Du skal have et stort øvelsesrepertoire, så træningen bliver varieret og have en klar filosofi og tanke om, hvordan det er muligt at få succes. Menneskesynet er en ikke så omtalt faktor for fremgang. Hvis alle får chancen, vil de kunne deres bedste - hvis de selv vil. Hvad det bedste er, er selvfølgelig umuligt at sige noget om, men vi kan starte med at behandle alle gymnaster lige og give dem de bedst mulige betingelser for at udvikle sig. Viljen og passionen - og ikke hvad træneren troede, da man startede er afgørende for resultaterne senere hen. Så åbn alle vinduer og lad alle mulighederne strømme ind! Som gymnast er forholdet til træneren meget afgørende for, om man overhovedet er i stand til at lære noget. Findes der ingen tillid til træneren, er det umuligt at turde tage næste skridt, og i gymnastik findes der rigtig mange næste skridt. Man kan altid påsætte en ekstra halvvending eller lignende. Derfor skal træneren kunne aflæse gym-nasten og/eller kunne tage en dialog med gymnasten om, hvor i mulighedernes træ gymnasten befinder sig. Hvis gymnasten sidder på en lille svag gren, er det vigtigt at være forsigtig, men er gymnasten, med lynets hast, på vej op på en tyk og solid gren, skal træneren lede efter nye udfordringer og tage næste skridt. Tilliden kan forsvinde på en brøkdel af et sekund. Noget, som måske er blevet opbygget over flere år, er så let at ødelægge som at sige de forkerte ting eller at love at tage imod for derefter at flytte hænderne i sidste øjeblik i forbindelse med

13 Udvikling af fysiske grundforudsætninger 13 en ny øvelse. Det gælder om at kende sin gymnast, inden man kan eksperimentere med denne form for pædagogik Kontinuitet Gymnaster og alle andre idrætsfolk lærer tidligt, at det er vigtigt at træne. For at en øvelse skal blive automatiseret kræves der utallige gentagelser. Nogle gange flere og andre gange færre. Uanset hvad, så kræver det kontinuitet i gymnastikken og jo længere tid man bliver i gymnastikken, jo vigtigere bliver kontinuiteten og mængden af træningstimer. Det er bedre at skabe sin egen model, hvor udviklingen sker kontinuerligt og hvor interessen hele tiden bliver udviklet. Så må resultaterne komme, når de kommer. Det gør de også, hvis det rigtige grundlag er til stede. Derfor kommer der til at gå mange timer med at repetere øvelser for at forfine detaljen, opbygge styrke eller øge smidighedsressourcerne. Det er netop det arbejde, der er det hele værd. At se bittesmå forbedringer til hver eneste træning. At se glæden i barnets øjne, når de har lært noget nyt, eller når de har udført noget lidt bedre end tidligere. Som gymnast er forholdet til træneren meget afgørende for, om man overhovedet er i stand til at lære noget.

14 14 Udvikling af fysiske grundforudsætninger

15 Kapitel 3 Udviklingstrin v/henrik Bjørn Bertelsen

16 16 Udviklingstrin 3.1. Indledning Alle børn og unge gennemgår forskellige karakteristiske faser i deres liv. Faserne er hver for sig unikke. Børnene glider på hver sin måde fra den ene fase til den anden betinget af indre modning og ydre påvirkninger. Hvert barn har sit eget forløb. Hvornår perioderne indtræffer, og hvor længe de varer, varierer fra barn til barn, ligesom der er markante kønsspecifikke forskelle. Generelt kan man sige, at den ene fases succesfulde gennemlevelse danner forudsætning for den næste fases succesfulde gennemlevelse. Når vi taler om talentudvikling og om udvikling af gymnaster af international kaliber, er det vigtigt at ramme disse faser med de rigtige udfordringer - ellers er det op ad bakke resten af tiden. Når læringsvinduet er åbent, skal erfaringerne ind! 3.2. Udviklingstrin Præpubertære periode, udviklingstrin 1: 1. fase: 2. fase: (0-6 år) (6-11 år) Barndom Fundament Før pubertet Lære at træne I barndommen skal vi grundlægge det indre fundament på den fede måde. Børn skal og vil prøve alt, og det skal du og forældrene opmuntre og udfordre dem til. Bevægeglæde, behændighed, sansestimulering og alsidighed er nøgleord. Senere skal børnene lære idrættens spilleregler og sociale sammenhænge. De skal indøve sunde vaner omkring træningen, og de helt grundlæggende fysiske og koordinative forudsætninger skal opbygges. Børnene skal lære at træne... rigtigt! Oversigt: Formål: Udvikling af helkropsfærdigheder. Mål: Introduktion til legeorienteret op-/nedvarmning, fysisk træning og smidighed. Træningsmængde: Fra 3-7 timer indtil 8 år og op til 15 timer i slutningen af perioden. Periodisering: Ingen, men helårlig veltilrettelagt træning Praktisk træning i den præpubertære periode Drenge 5-12 år, Piger 5-11 år Det overordnede mål i den præpubertære periode er først udvikling af fundamentale kropslige færdigheder og derefter udvikling af fundamentale Udviklingstrin 5år 6år 7år 8år 9år 10år 11år 12år Legeorienteret træning Generel, alsidig udvikling Fortsat alsidig udvikling Kroppens ABC Gymnastikkens ABC Fysisk ABC Introduktion til idrættens normer og etik Kroppens ABC: Agility (behændighed), balance, koordination. Gymnastikkens ABC: Løbe, springe, lande, svinge, samt andre gymnastikrelaterede færdigheder. Fysisk ABC: Hurtighed (1-5 sekunders sprint og lignende), styrke, bevægelighed, udholdenhed.

17 Udviklingstrin 17 idrætsspecifikke færdigheder. Træningsmiljøet skal frem for alt være sjovt og udfordrende. Det er meget vigtigt, at du leger færdighederne ind i børnene via øvelser, små spil og konkurrencer. I den sammenhæng skal vi understrege, at sjov træning er mange forskellige ting. For nogle børn er det at være sammen med kammerater, for andre børn er det at konkurrere, og for andre børn igen er det at lære nye færdigheder. Generelt skal træningen være helårlig i det omfang, det er muligt. Det er ikke væsentligt at periodisere træningen, du behøver altså ikke at tænke på at lave formtoppe. Du og forældrene bør tilstræbe, at den unge gymnast er fysisk aktiv dagligt og også gerne i flere forskellige idrætsgrene. Bemærk i denne sammenhæng, at børnene i denne periode ofte selvtræner i skolen, i frikvarterer og i fritidsklubben eller hjemme, men der er også megen spildtid bag PC-skærmen. Den ugentlige træningsmængde i foreningen er ideelt set på 2-3 timer ugentligt i begyndelsen af den præpubertære periode med en langsomt stigende mængde til 15 ugentlige timer i slutningen af perioden. Træningen skal i begyndelsen af perioden være 100% alsidig, lege- og procesorienteret og altså ikke resultatorienteret. Fra gymnasterne er ca. 8 år, kan du som træner begynde at arbejde med deres specifikke færdigheder. Den fysiske og tekniske grundtræning, der sikrer en alsidig udvikling, bør dog stadig fylde 75 % af træningen. Konkurrence er i midten af perioden en helt normal del af gymnastens liv, og konkurrence kan fint indgå i træningen. Konkurrence må bare ikke fylde for meget. Ud over de egentlige kropslige kompetencer gymnasten får, tjener denne fase også som den første idrætslige opdragelse af gymnasten. I den forbindelse er det væsentligt, at gymnasten får tillagt sig nogle gode idrætslige vaner, som f.eks. opvarmning, en god omgangsform med respekt for holdkammerater, træner og eventuelle konkurrenter. Du skal i denne periode fremstå venlig, glad, opmærksom og procesorienteret over for gymnasten Generelle læreprocesser For at sikre dig børnenes fulde opmærksomhed kan du med fordel bede børnene sætte sig ned uden kontakt til rekvisitter og redskaber. Det er tilrådeligt at bruge det meste af tiden med at arbejde i små eller lidt større

18 18 Udviklingstrin grupper (3-7 personer), i par eller i nogle tilfælde med enkeltindivider. Det er ofte tilrådeligt at anvende instruktionsform med mange demonstrationer koblet med få forklarende ord. Det er dog vigtigt, at du allerede i den præpubertære periode italesætter træningen, dvs. forklarer, hvorfor du gør, som du gør i korte vendinger. Med hensyn til undervisningsprincipper skal træningen oftest være konkret gerne opbygget fra det simple mod det mere komplekse. Hvis et moment f.eks. er for svært at udføre i sin helhed, må du dele det op i passende delelementer. Så hel som muligt og så opdelt som nødvendigt. Da gymnasten har relativ lidt erfaring, er det ofte nemmest og bedst at anvende det deduktive princip (bevægelsesforløbet/teknikken er givet på forhånd, og du instruerer/ doserer) specielt i forbindelse med basale færdigheder, som gymnasten skal lære korrekt fra starten Teknisk træning Børn er meget modtagelige for udvikling af motoriske færdigheder. Alderen 6-12 år er ekstrem vigtig. I denne periode er det af fundamental betydning, at børnene træner intensivt med at mestre de basale koordinative færdigheder, det vil sige gå, løbe, hoppe, springe, balancere, rulle, kaste, gribe, hænge, støtte, klatre, åle/orme, krybe og alle de grundlæggende teknikker og nøglemomenter. Hvis ikke det kommer på plads i denne periode, er muligheden for, at gymnasten når sit fulde potentiale, forpasset. Generelt bør langt den overvejende del af træningen i den præpubertære periode være af koordinativ-teknisk karakter med fokus på udvikling af et alsidigt bevægelsesrepertoire. De færdigheder, gymnasten skal øve og træne i denne fase, er kroppens og gymnastikkens ABC (se skematisk oversigt). Når børnene er blevet ca. 10 år, skal du også arbejde med mere avancerede motoriske færdigheder og hurtighed (sprint, gentagne hop og spring). Sidst men ikke mindst skal du arbejde med bevægelighed (smidighed) Fysisk træning Aerob træning har en meget begrænset effekt i den første del af den præpubertære periode. Den aerobe kapacitet udvikler børnene tilfredsstillende gennem den øvrige træning, hvis du tilrettelægger denne fornuftigt. Sent i den præpubertære periode virker aerob træning mere effektivt, og specielt hos piger er det vigtigt at arbejde med at øge den maksimale

19 Udviklingstrin 19 iltoptagelse, da de efter indtræden i puberteten oplever et fald i kondition som følge af en øget dannelse af fedtvæv. Anaerob træning har generelt i alle tre perioder effekt som hos voksne, selvom effekten er kortvarig. Da gymnasten er mere modtagelig overfor andet træningsindhold, skal du ikke prioritere den anaerobe træning som et særskilt element i den præpubertære periode. Styrketræning kan og skal indgå, og der er i den præpubertære periode en udvikling af styrken i procent svarende til voksne. Styrketilvæksten stammer i modsætning til voksne udelukkende fra forbedring i teknik. I den tidlige præpubertære periode kan du indpasse styrketræningen som en del af en opvarmning, hvor børnene arbejder med egen kropsvægt og koordination/teknik på samme tid. Senere i den præpubertære periode kan du med fordel introducere regulær styrketræning. Styrketræningen bør stadig have udgangspunkt i øvelser med egen kropsvægt, f.eks. styrkeserier kombineret med brug af hjælpemidler (f.eks. medicinbolde eller små vægte).du bør fokusere på koordinativ/ teknisk orienteret styrketræning, så gymnasten senere kan begynde den almene/tunge styrketræning. Afhængig af gymnastens totale træningsmængde kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at opprioritere skadesforbyggende styrketræning sent i den præpubertære periode Psykisk træning Af hensyn til den psykiske udvikling er det vigtigste i den præpubertære periode, at du giver gymnasten en oplevelse af egen kompetence og positiv selvopfattelse. Systematisk arbejde med mentale træningsteknikker adskilt fra den øvrige træning anbefaler vi ikke. Dog kan begyndende visualisering foregå, når du instruerer færdigheder. Ved læring af kolbøtte kan du som træner f.eks. sige: I skal prøve at lukke sammen som en bold i stedet for lange tek-niske eller biomekaniske forklaringer. I forbindelse med grundstyrketræning kan du sige: I skal hoppe som en hare. Du kan også med fordel opmuntre til gymnasternes registrering og observation af egne kropslige oplevelser. Hovedbudskabet er dog, at systematisk mentaltræning bør vente, men at det er en god idé at give børn positive oplevelser af deres egen krop og beherskelse af færdigheder. Vi anbefaler, at du lægger fokus i træningen på processen og ikke på resultatet. Derfor fraråder vi også

20 20 Udviklingstrin konkret arbejde med strategiske målsætningsværktøjer. Sent i den præpubertære periode vil du som træner med fordel kunne arbejde med gymnasternes visioner, f.eks. ved at bede gymnasterne om at italesætte deres drømme. Det fundamentale i denne periode er, at gymnasten lærer sin krop at kende via træning af de fundamentale færdigheder og begyndende grundtræning Ernæring Træningsmængden i begyndelsen af den præpubertære periode er stadig relativ beskeden, hvorfor det ikke er nødvendigt at følge specielle kostråd, ud over dem som anbefales i de nordiske næringsstofanbefalinger. Det kan have god pædagogisk effekt, hvis du som træner går foran med et godt eksempel og viser sunde madvaner. Konkret betyder det f.eks., at du vælger frugt og vand i stedet for sodavand og chips efter træning. Formålet er dels at vise, at sund kost og væske er vigtig, dels at vænne børnene til at spise og drikke umiddelbart efter idræt. (se i øvrigt kapitlet om Ernæring) Beskrivelse af udviklingstrin Pubertære periode, udviklingstrin 2: 3. fase: 4. fase: Tidlig (11-13 pubertet år) (13-16 år) Træne for at kunne træne Sen pubertet Træne for at kunne konkurrere I den tidlige pubertet skal børnene forbedre deres træningskapacitet, dvs. de skal gradvist vænnes til at træne mere og mere. Vægten er stadig på de fysiske og tekniske forudsætninger. De skal træne for at kunne træne... mere! I takt med udviklingen rettes fokus fra det mere procesorienterede til det mere resultatorienterede. Som træner skal du opprioritere de specifikke disciplinrelaterede krav og færdigheder og forberede børnene mere direkte til konkurrencesituationen. De skal træne for at kunne konkurrere... bedre! Oversigt: Formål: Udvikling af træningsfysik/-kapacitet. Mål: Fortsat teknisk og idrætspsykologisk udvikling. Træningsmængde: Langsomt stigende fra 15 op til 20 timer om ugen. Periodisering: 1 eller 2 formtoppe pr. år Praktisk træning i den pubertære periode Drenge år Piger år Det overordnede formål for træning i den pubertære periode er udvikling af muskeludholdenhed (og aerob kapacitet), opbygning af

21 Udviklingstrin 21 muskelstyrke samt perfektionering og fortsat udvikling af disciplinspecifikke færdigheder. Denne periode er domineret af, at gymnasten forbereder sig til at kunne gennemføre større træningsmængder - derfor betegnelsen: Træne for at kunne træne. I denne fase begynder specialiseringen af gymnasten. Det vil sige, at de fundamentale kropslige og gymnastiske færdigheder er på plads, og det er tid til at udvikle dem specifikt. Ved indgangen til perioden skal du ændrefordelingen af træningsindholdet i en glidende overgang fra 75 % alsidighed og 25 % konkurrence til ca. 50 % af hver. I begyndelsen af perioden bør træningen overvejende være procesorienteret, men langsomt bør træningen blive mere mål- og resultatorienteret. Det er vigtigt i den pubertære periode, at gymnasten ofte kommer i jævnbyrdige konkurrencer for at kunne udvikle konkurrencefærdigheder både mentalt og færdighedsmæssigt. I den pubertære periode begynder gymnasten gradvist at opleve stigende krav til den fysiske træning. Træningsmængden er stigende fra ca. 15 timer/uge i begyndelsen af den pubertære periode op til 20 timer i slutningen af perioden. Den store mængde træning betyder også, at du skal periodisere træningen. Det betyder, at der i opstartsperioder bør være et stort omfang af træning med relativ lav belastning, mens træningen i perioden op til konkurrencer skal være mere intens og koncentreret, men med et mindre træningsomfang (kortere træningstid). Det er vigtigt at monitorere træningen for at sikre, at gymnasten får mulighed for restitution, så gymnasten undgår skader. I denne fase er det en god ide at uddanne gymnasten til at forstå almindelige træningsprincipper, f.eks. kan du gøre gymnasterne medansvarlige for op- og nedvarmningsaktiviteter. Selvom gymnasterne kan en del af deres træning udenad, er det sjældent, at de kan forklare, hvorfor, de gør, som de gør. Det er derfor vigtigt, at du som træner forklarer målet med træningen og indholdet i træningen, så gymnasterne kan begynde at tage ansvar for egen træning. Træningsrammerne er vigtige i denne periode. Det er vigtigt, at gymnasterne er forpligtet til at deltage aktivt i træningen, og at de er bekendt med de regler, der er gældende for træningen (kom til tiden, vær parat til at træne, læg eventuelle bekymringer i omklædningsrummet etc.). Udviklingstrin Drenge Piger 12år 13år 14år 15år 16år 11år 12år 13år 14år Fysisk udvikling Hurtighedsstyrke Udholdenstræning Styrketræning Kompetitiv træning Intro idrætspsykologisk træning Individualisering af træning Fysisk udvikling Hurtighedsstyrke Udholdenstræning Styrketræning Kompetitiv træning Intro idrætspsykologisk træning Individualisering af træning Fysisk udvikling: Generel fysisk træning, fokus på skulder-, albue-, ryg-, knæ- og ankelstabilitet og smidighed i primært skuldre og hofteled. Hurtighedsstyrke: Udvikling af alaktacid power (kort max. styrke op til max 20 sekunder). Kompetitiv træning: Træning af idrætten under konkurrencelignende vilkår samt oftere deltagelse i konkurrencer.

22 22 Udviklingstrin Der skal stilles krav til hver enkelt gymnast i træningen, og gymnasten skal begynde at arbejde disciplineret med at udvikle sig selv. Til gengæld har du som træner ansvaret for, at træningen er varieret, koncentreret og stimulerende. Succesfulde trænere i den pubertære periode er karakteriseret ved at være stærke personligheder, respektfulde, uddannede og krævende, men de skal også have øje for, at det er en fantastisk identitetsudviklende og krævende periode for de unge gymnaster. De skal således også give plads til, at gymnasterne skejer lidt ud Generelle læreprocesser I den pubertære periode er gymnasterne mere skolede og kan derfor bedre forholde sig til at modtage beskeder i en større gruppe, om end der stadig kan være fordele ved at arbejde i små grupper eller parvis, simpelthen for at være tættere på gymnasterne. Det er i denne periode nemmere at give kollektive beskeder, ligesom det vil være nemmere at italesætte træningen, så du uddanner gymnasten til ikke bare kropsligt at kunne idrætten, men også til intellektuelt at kunne forholde sig til træningen. I arbejdet med den tekniske træning vil det ligesom i den præpubertære periode være mest gavnligt, at kommunikationen er rettet mod få eller enkeltindivider, da teknikken nu i højere grad end tidligere skal passe til den enkelte gymnast for at udvikle gymnasten bedst muligt. Du skal have et mål med træningen, og du kan godt kommunikere målet ud og i nogen grad diskutere det for at uddanne gymnasterne til at begynde at forholde sig til, hvad der er godt og skidt. I princippet kan du i denne periode, måske specielt i slutningen, begynde at vænne gymnasten til at blive coachet frem for at blive undervist. Det er vigtigt, at denne proces sker løbede, da det tager tid at udvikle de nødvendige kompetencer for at blive coachet. Gymnasten skal have mulighed for at fremsætte ideer og afprøve disse. I den pubertære periode er det muligt at gøre indholdet i træningen gradvist mere komplekst, om end det stadigvæk ofte vil være en fordel at arbejde med at gøre tingene så simple som muligt. Det overvejende undervisningsprincip er fortsat deduktivt, men med involvering af gymnastens egne observationer og vurderinger Teknisk træning Den tekniske udvikling skal fylde en stor del af

23 Udviklingstrin 23 træningen. Koordinationstræningen skubber du nu i baggrunden for den mere konkurrence-specifikke tekniske træning, altså decideret momenttræning. Gymnasterne er stadig meget modtagelige for tekniktræning Fysisk træning Aerob træning har stor effekt i denne periode. Specielt er drenge i forbindelse med vækstspurten modtagelige for konditionstræning. Men både piger og drenge skal træne aerob træning for at kunne lægge basis for senere at kunne tåle at træne mere. Den aerobe træning bliver vigtigere jo senere i perioden, gymnasten befinder sig. En god aerob kapacitet har betydning for, hvor godt en gymnast restituerer, og da træningsmængden i denne fase bliver øget, er det vigtigt, at den aerobe kapacitet er høj, så god (og hurtig) restitution kan finde sted. Også aerob udholdenhedstræning har god effekt i hele perioden og bør være en del af træningen afhængig af, hvad udholdenhed betyder for præstationen i den pågældende gymnastikgren. Styrketræning har i denne periode god effekt for drengenes vedkommende, specielt i den sene del af vækstspurten, hvor også muskelmassetilvæksten topper. Hos pigerne ændrer muskelmassen sig ikke. Det betyder ofte en funktionel nedgang på grund af den forøgede mængde fedt hvilket bevirker, at pigerne får sværere ved at præstere. Styrketræning kan dog modvirke dette. For begge køn er det derfor vigtigt at styrketræne i perioden. Du skal tilrettelægge styrketræningen disciplinspecifikt med sigte på fortsat at udvikle teknisk dygtighed. Samtidig skal du langsomt gøre gymnasten klar til senere at kunne tåle store mængder af træning. Træningens mål er todelt: Målet er dels en fysisk præstationsfremgang, dels en øget styrke, der sigter mod at være skadesforebyggende (profylaktisk) og forberede gymnasten til senere træningsbelastninger. I begyndelsen skal gymnasten fortsat bruge egenvægt, hjælpemidler, vægtstænger eller lignende rekvisitter primært til teknikindlæring Psykisk træning Mental træning begynder i starten af perioden, dog skal du fortsat prioritere den tekniske og fysiske træning højere. Puberteten er en periode, hvor gymnasten prøver at skabe sin identitet. Samtidig er det en periode, hvor gymnaster udvikler deres evne til at tænke logisk om abstrakte situationer. Det betyder også, at det nu er

24 24 Udviklingstrin muligt at begynde at systematisere den mentale træning. I slutningen af perioden bør de essentielle temaer for mental træning være velkendte for gymnasten. Det drejer sig f.eks. om afslapning, visualisering, indre samtale, stresshåndtering, selvtillidstræning etc. Da træningsmængden efterhånden er af betragtelig størrelse, er det vigtigt at inddrage den enkelte gymnast i træningsplanlægningen, dels for at sikre, at gymnasten forstår træningens mål, indhold og omfang, dels for at sikre, at træningsplanlægningen tager højde for gymnastens øvrige aktiviteter Ernæring Ernæring er en meget vigtig faktor, når de kommende elitegymnaster er i puberteten. Specielt i forbindelse med vækstspurten er det væsentligt, at de får tilstrækkelig med energi, og at kosten indeholder nok protein, calcium og jern (læs mere i afsnittet om ernæring). Du skal som træner lige som tidligere gå foran med et godt eksempel og inspirere til gode madvaner før, under og efter træning Beskrivelse af udviklingstrin Postpubertære periode, udviklingstrin 3 5. fase: (15+ år) Efter pubertet Træne for at kunne vinde Nu skal alle fysiske, psykiske og tekniske forudsætninger være etableret. Du skal sikre, at alle præstationsforudsætninger bliver videreudviklet og begynde en egentlig prioriteret specialisering. Gymnasterne skal træne for at kunne vinde. Oversigt: Formål: Videreudvikling af fysik og optimering af momenttræning/sværheder. Mål: Klargøring til international konkurrence. Træningsmængde: Langsomt stigende fra 20 til op mod 30 timer om ugen. Periodisering: to eller flere formtoppe pr. år, men dog stabil helårlig træning Praktisk træning i den postpubertære periode Drenge 16+ år Piger 15+ år Det overordnede mål i den postpubertære periode er at fortsætte udvikling af fysik samt at præstationsoptimere udvikling på såvel det tekniske som det mentale område. I denne periode starter træningsmængden på ugentlig timer for herefter at stige til timer ugentligt. Idrætten er blevet den altdominerende faktor i gymnastens liv, eventuelt ved siden af uddannelse Drenge 17år 18år 19år 20år Piger 15år 16år 17år 18år Fysisk udvikling Kompetitiv træning og konkurrence Specialisering tekniske kompetencer Udvikling psykologiske kompetencer Udvikling personlige kompetencer Fysisk udvikling: Generel fysisk træning, fokus på skulder-, albue-, ryg-, knæog ankelstabilitet og tung styrketræning. Kompetitiv træning og konkurrence: Træningen skal mere og mere være rettet specifikt mod konkurrence. Tekniske kompetencer: Mere målrettet jagt efter tekniske sværheder og evt. begyndende specialisering. Udvikling af psykologiske og personlige kompetencer: Generelt en tilpasning og balancering af livet indenfor og udenfor idrætten, herunder bl.a. uddannelse, job og bofunktion.

25 Udviklingstrin 25 eller arbejde. Ved indgangen til perioden skal du gradvist ændre fordelingen af træningsindholdet, så den alsidige grundtræning falder fra 50 til 25 % og træning med konkurrenceindhold/konkurrence stiger fra 50 til 75 %. Gymnastens hobby er nu gymnastens arbejde. Træningen er ikke altid sjov, fordi den kræver så meget af gymnasten. Det er derfor vigtigt, at du som træner sørger for, at træningen er spændende, varieret og motiverende. Den varierede træning medvirker også til, at gymnasten kan fortsætte sin udvikling på alle områder. Periodisering af træningen er meget vigtig i og med, at niveauet i konkurrencerne stiger, og det bliver vigtigere at toppe på de rigtige tidspunkter. For at undgå skader er det essentielt at monitorere træningen for hver enkelt gymnast for herigennem at sikre sig, at gymnasten ikke kommer i overtræning eller har risiko for træthedsbrud. I perioder uden for konkurrence skal træningen generelt være med stor træningsmængde og relativ lav intensitet, mens træningen op imod konkurrence bliver mere intens med nedsat omfang, indtil der umiddelbart før konkurrence også sker en nedtrapning i antallet af øvelser. Det er vigtigt at have dialog med gymnasten om den personlige træningsplanlægning. Det er trods alt gymnasten, der kender sin krop bedst og mærker, hvad træningen gør ved kroppen. Specielt med hensyn til den fysiske træningsplanlægning bør du være i dialog med gymnasten og forholde dig til de testresultater, gymnasten har. Grundkondition og -styrke skal stadig vedligeholdes og videreudvikles. Træningen er nu meget mål- og resultatorienteret. Doseringen af træningen skal være orienteret mod gymnastens målsætninger. Mentaltræning i form af stresshåndtering, visualisering og præstationsoptimering bør indgå som en vigtig del af træningen. Det er træningselementer gymnasten skal lære uanset tidsforbruget på dette. Rammerne for træningen er væsentlige i forhold til at optimere gymnastens udvikling. I træningen bør du ofte stille højere krav til gymnasten, end du gør i konkurrence, således at gymnasten har et mentalt overskud i forbindelse med konkurrence. De trænere, der skaber gode resultater i den postpubertære periode, er ofte karakteriseret som succesfulde, respekterede og meget følelsesmæssigt involverede Generelle læreprocesser I den postpubertære periode er gymnasterne i princippet unge voksne. Med hensyn til læreprocesserne

26 26 Udviklingstrin kan du derfor anskue træningen som for den voksne gymnast. Du har mulighed for at vælge, om du f.eks. skal benytte instruktion, samtale eller coaching. Du bør naturligvis tilpasse valget til gymnasten og situationen og ofte diskutere disse valg med gymnasten, hvis denne er træningsuddannet. Med hensyn til anvendelse af undervisningsprincipper kan du ligeledes vælge mere frit i forhold til, hvad du gerne vil opnå med træningen. Valgene er mere betinget af målet, aktiviteten og gymnastens personlighed end af alderen eller udviklingstrinet af gymnasten. Jo mere erfaring, jo mere kan du involvere gymnasten i den fysiske træningsplanlægning Teknisk træning Den tekniske basis er nu på plads, og gymnasten behøver blot at vedligeholde og forfine de allerede etablerede grundteknikker og færdigheder. Du skal nu optimere gymnastens specifikke færdighed og en eventuel egentlig disciplinspecialisering (gælder primært for Idrætsgymnastik) kan begynde. Udvikling af nye momenter kræver stadig meget tid, indtil disse er helt automatiserede. En gymnast, der skal kunne begå sig på internationalt niveau, skal altid vedligeholde og bliver aldrig færdig med at videreudvikle og perfektionere sin teknik Fysisk træning Disciplinspecifik udholdenhed, muskeludholdenhed og øvelsestræning har effekt ligesom hos voksne, og det er en vigtig del af træningen. Da træning virker specifikt, er det vigtigt, at træningen foregår mest mulig under konkurrencelignende vilkår. For at øge udholdenheden og øvelsesstabiliteten er det nødvendigt at gennemføre træningsseancer, der ikke er konkurrencespecifikke, f.eks. med mindre opvarmning, kortere pauser, anden form for støj eller f.eks. forlængede øvelser. Doseringen skal afhænge af person og disciplin. Styrketræningen er nu for alvor vigtig og bør fylde en del af den ugentlige træning afhængig af gymnastikgren og disciplin. Styrketræning med vægte har stor betydning i relation til såvel præstationsoptimering som skadesforebyggelse. Med skadesforebyggende træning tænkes specielt på de kroniske skader, der kan forekomme ved den relativt ensidige træning, som meget eliteidræt kræver, for at man kan begå sig internationalt (f.eks. fodled, håndled og skuldre). Det er muligt, at skaderne ikke kommer de første 3-4 år, men de kommer, hvis ikke du som træner sørger for, at gymnasten i tide får kroppen opbygget harmonisk. Du skal sørge for, at der er

27 Udviklingstrin 27 et balanceret forhold mellem agonister og antagonister (f.eks. forside og bagside af armene) Psykisk træning Mentaltræning bør være en integreret del af træningen. Gymnasten skal i denne fase lære selv at kunne anvende de relevante teknikker i en given situation. En stor del af den mentale træning skal være funktionel, dvs. foregå samtidig med den praktiske træning for at sikre optimal overførsel. I gymnastens kamp for at komme til tops, er mentaltræning et krav. Modeltræning er vigtig (det at gennemføre en konkurrencelignende træning, hvilket i teaterverdenen kaldes generalprøve), så gymnasten vænner sig til konkurrence under varierende konkurrencebetingelser. Træningsdoseringen planlægger du i samarbejde med gymnasten; ofte handler det om, at du uddanner gymnasten til at forstå, hvorfor doseringen er, som den er, men også at gymnasten via coaching lærer at styre sin egen udvikling. Gymnastens engagement kan du påvirke positivt gennem viden om, at træningsdoseringen er den rette til at opnå de delmål og mål, gymnasten har sat sig. Motivation er en nøglefaktor. Motivation og trivsel er en nødvendighed for, at gymnasten kan udvikle sig og kan få en klar vindermentalitet. Det er altid muligtat videreudvikle gymnasten i rollen som konkurrencemenneske. Motivation, engagement og commitment er en konstant kilde til udvikling Ernæring Ernæring er en væsentlig del af det at dyrke elite-idræt. Hvis elitegymnasten ikke spiser tilstrækkeligt og rigtigt, kan han eller hun ikke i længden forvente at præstere optimalt. Kostsammensætningen er vigtig, bl.a. fordi elitegymnasten generelt skal have en større andel kulhydrat og i gymnastikgrene/-discipliner med krav om udvikling af stor muskelstyrke også mere protein end de nordiske næringsstofanbefalinger foreskriver. Tidspunkterne for, hvornår gymnasten skal indtage måltider, er delvist bestemt af, hvornår træningen er lagt. Vær dog altid opmærksom på at få fyldt lagrene op så hurtigt som muligt efter træning. Optagelsesevnen er størst umiddelbart efter træning, og det er med til at minimere restitutionstiden, så gymnasten bliver hurtigere klar til en ny intensiv træning.

28 28 Udviklingstrin Overordnede retningslinjer for styrketræning: Gymnasten skal være moden nok til at kunne følge en træners retningslinjer. Få gymnaster pr. træner. Styrketræningen bør højst fylde % i forhold til andre træningsaktiviteter. Træn alle større muskelgrupper alsidigt, både fleksorer (bøjere) og ekstensorer (strækkere). Gå langsomt frem, og start med lille modstand/små vægte og mange repetitioner (12-15) og få sæt (2-3). Dette giver mulighed for passende justeringer og for at arbejde med korrekt udførelse. Brug ikke maksimal belastning, men arbejd hen imod færre repetitioner (6-8) og et moderat antal sæt (3-4). Når 15 repetitioner kan foretages i god stil, vil det være passende at øge vægten med 5-10 %. Skift imellem træningsdage og hviledage, og træn ikke tung styrketræning mere end 3 gange om ugen. Progression opnås ved, at gymnasten gradvist øger antallet af sæt, øvelser og træningsgange inden for følgende rammer: 1-3 sæt med 6-15 repetitioner udført 2-3 dage om ugen (med hviledage imellem). Alle øvelser skal udføres i hele bevægelsesudslaget. Undgå konkurrence mellem gymnasterne, og læg vægt på den individuelle fremgang. Hav fokus på dynamisk koncentrisk arbejde (undgå isoleret excentrisk træning). Sørg for, at udstyret er tilpasset gymnasten. Stræk ud efter træningen. Maksimale løft er ikke tilladt.

29 Kapitel 4 Pædagogiske og metodiske aspekter v/henrik Bjørn Bertelsen

30 30 Pædagogiske og metodiske aspekter 4.1. Almene udviklingsaspekter Indledning Inden de almene udviklingsaspekter beskrives, er det vigtigt at slå fast med syvtommer søm, at gymnasten skal synes, det er sjovt og motiverende at gå til gymnastik. Så udgangspunktet for din træningsplanlægning bør være, at læring forudsætter trivsel og forbedring kræver glæde Personlighedskendetegn Hvis man skal beskrive, hvilke kendetegn ved gymnastens personlighed, der er vigtigst for den fremadrettede udvikling, vil det i uprioriteret rækkefølge bl.a. være: Viljestyrke Risikovillighed (f.eks. evnen til at udfordre/ overvinde sig selv) Mod (f.eks. ved indlæring af nye svære momenter eller kombinationer) Kampgejst Disciplin Vedholdenhed Kammeratskab Målrettethed i træning og konkurrence Træningen skal naturligvis udvikle gymnastens forudsætninger, og her hjælper de ovennævnte personlighedskendetegn. Jo større fysisk og psykisk indsats, jo større træningseffekt. Det er ikke de enkelte kendetegn hver for sig, der er vigtige, men kombinationen og helheden Viljestyrke Manglende viljestyrke formindsker eller forsinker det planlagte træningsudbytte, hvad enten det er fysisk, psykisk eller teknisk. I sidste ende afgør gymnasten selv hvilken indsats og energi, der bliver lagt i træningen, både direkte og indirekte. Har gymnasten en sund levevis? Er gymnasten veludhvilet? Er der et balanceret forhold mellem skole og træning? Det er helt afgørende at udvikle et solidt fundament af forudsætninger og færdigheder hvis der vel at mærke skal være en rimelig forudsigelighed omkring fremtidige gymnastiske resultater. De til tider meget komplekse bevægelsesforløb indenfor gymnastik kræver høje almene og specifikke koordinative præstationsforudsætninger. Disse bygger på gymnastens veludviklede fysiske forudsætninger (styrke, smidighed m.m.), som igen bygger på træningens systematik og planlægning.

Aldersrelateret træning. Lektion A -3.december 2008

Aldersrelateret træning. Lektion A -3.december 2008 Aldersrelateret træning Lektion A -3.december Formål: Hvad er idrætsskolernes opgave? Udviklingstrappen Børn fysiologiske udvikling 3 gennemgående temaer Kroppen ABC Fysisk ABC Sportens ABC Besvarelse

Læs mere

Åldersrelatered träning inom dansk idrott

Åldersrelatered träning inom dansk idrott Åldersrelatered träning inom dansk idrott Forum for barn- og ungdomsidrott 14. oktober 2011 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk 0045 51266062 Team Danmarks mission Team Danmark har til formål

Læs mere

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på at gøre spilleren ven med bolden dvs. der en bold pr spiller. Det er vigtigt at spilleren har

Læs mere

Varierer du din træning?

Varierer du din træning? Varierer du din træning? Af Fitnews.dk - onsdag 19. december, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/varierer-du-din-traening/ Når du ved, at du træner de muskler, du ønsker, og samtidig kan få en øget effekt

Læs mere

Styrketræning Talentcenter Vest

Styrketræning Talentcenter Vest Styrketræning Talentcenter Vest Opvarmning på niveauer Natascha Winther Olsen Indholdsfortegnelse Indledning Hvad er et talent? Aldersrelateret træning Præpuberteten (Piger - 11 år, drenge - 12 år) Puberteten

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Program. Præsentationsrunde

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Program. Præsentationsrunde Slide 1 Udarbejdet af Bo Kvorning Slide 2 Program 10.00 Velkommen 10.15 Præsentationsrunde 10.30 Hvad er en hjælpetræner? 11.00 Hvorfor opvarmning? 11.45 Den gode hjælpetræner 12.00 Middag 12.30 Medbragte

Læs mere

ESAA Talent Guide. Del 1

ESAA Talent Guide. Del 1 ESAA Talent Guide Del 1 Juni 2016 Indholdsfortegnelse ESAA Talent Guide 1. Intro 2. Talenthuset værdisættet for talentudviklingen i Danmark 3. Fra Værdier til handling: ESAA-talentudviklingsmodellen 4.

Læs mere

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Idræts- og bevægelsesprofil på Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Indhold Forord... 3 Hvorfor vil vi have en idræts- og bevægelsesprofil?... 4 Hvad er ATK?... 5 Vildbjerg Skole... 6 0.-2.

Læs mere

Spillerudviklingsprogram.

Spillerudviklingsprogram. Spillerudviklingsprogram. Introduktion - HIKs fodboldmiljø rammer og målsætninger. I Hellerup Idrætsklub findes der en lang tradition for at børn, unge og voksne mødes og finder glæden ved at spille verdens

Læs mere

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Idræts- og bevægelsesprofil på Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Indhold Forord... 3 Hvorfor vil vi have en idræts- og bevægelsesprofil?... 4 Hvad er ATK?... 5 Vildbjerg Skole... 6 0.-2.

Læs mere

Talentets motivation. Rasmus Henning, Europamester Lars Smith, TRI4 elite team. Viljen til at vinde kommer indefra

Talentets motivation. Rasmus Henning, Europamester Lars Smith, TRI4 elite team. Viljen til at vinde kommer indefra Talentets motivation Rasmus Henning, Europamester 2004 Lars Smith, TRI4 elite team Page 1 Marts-06 Author Lars Smith Disposition TRI4 baggrund Hvordan bliver et ungt talent motiveret til at give sig i

Læs mere

TALENTUDVIKLING JDE - ALDERSRELATERET TRÆNING

TALENTUDVIKLING JDE - ALDERSRELATERET TRÆNING TALENTUDVIKLING I ØJENHØJDE JDE - ALDERSRELATERET TRÆNING 1 Velkommen 60 minutters præsentation af grundlæggende ggende principper for træning af børn b og unge Forventninger Aldersrelateret træningskoncept

Læs mere

Den grønne tråd i SH:

Den grønne tråd i SH: Den grønne tråd i SH: Fed skrift = Fuld fokus Den grønne tråd i Skjern Håndbold er et hjælpeværktøj med vejledninger og oversigt over fokusområder i klubben til Skjern Håndbolds børne- og ungdomstrænere.

Læs mere

TPI Odense - Håndboldafdelingen

TPI Odense - Håndboldafdelingen TPI Odense - Håndboldafdelingen Vision Vi skal være lokalområdets bedste håndboldklub Derefter skal vi være Odenses bedste håndboldklub Til sidst er målet at være Fyns bedste håndboldklub Målsætning Vi

Læs mere

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Max løft Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Hvad vil det sige, at øge styrken? Det er ikke altid helt klart, men det drejer sig grundlæggende om at kunne løfte

Læs mere

Dommer Clinic august 2015. - Kost & Ernæring - Træning & Fysik

Dommer Clinic august 2015. - Kost & Ernæring - Træning & Fysik Dommer Clinic august 2015 - Kost & Ernæring - Træning & Fysik Basket Ball & Fysisk Træning Emil Rasmussen Fysioterapeut, B. Pa ewkr84fysio@gmail.com Strandvejens Fysioterapi & Træning Hellerup Sundhedscenter

Læs mere

Motorisk træning. Skabe glæde og tryghed. Opmuntre og motivere. Få inspiration på dhf.dk eller på apps: DHF træningsplanner eller på Trænerguiden DGI.

Motorisk træning. Skabe glæde og tryghed. Opmuntre og motivere. Få inspiration på dhf.dk eller på apps: DHF træningsplanner eller på Trænerguiden DGI. U6: Mentale aspekter: Boldbehandling Kaste og gribe Skyde Lære at løbe/gå fremad med bolden fx 2 og 2 Balance og koordination gennem leg Motorisk træning Skabe glæde og tryghed. Opmuntre og motivere Høj

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 FORORD Hvidovre Kommune har stolte idrætstraditioner. Sådan skal det også være i fremtiden, fordi eliteidræt skaber sammenhængskraft, stolthed og gode oplevelser.

Læs mere

Den lyseblå tråd i HIF ungdom:

Den lyseblå tråd i HIF ungdom: Den lyseblå tråd i HIF ungdom: Den lyseblå tråd i HIF Ungdom er et hjælpeværktøj med vejledninger og oversigt over fokusområder i klubben til HIF Ungdoms børne- og ungdomstrænere. Den lyseblå tråd skal

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Talentudvikling i sportens verden

Talentudvikling i sportens verden Talentudvikling i sportens verden Konference 22.9.2008 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk tlf: 43 26 25 00 eller 51 26 60 62 Kort præsentation - MA Cand. mag. (samfundsfag idræt) Adjunkt og

Læs mere

Du kan vælge linjerne:

Du kan vælge linjerne: giver energi, overskud og fremmer læring. Du kan vælge linjerne: Uanset hvilken linje du vælger, er der fokus på: Fælles opstart på tværs af linjerne Fordybelse og fokus på din linje Aktiviteter og teori

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

BAGGRUND FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ.

BAGGRUND FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ. BAGGRUND FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ. NEDENSTÅENDE ER BAGGRUNDEN FOR STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ OG DERFOR ESSENTIELLE DELE AF INDHOLDET FOR ALLE KURSERNE. Nedenfor beskrives tre forskellige områder,

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Mental Udviklingstrappe Modul 2

Mental Udviklingstrappe Modul 2 Mental Udviklingstrappe Modul 2 Dansk Atletik Forbund Aarhus 30.01.13 Mental udviklingstrappe Den generelle basis Modul 1. - Mental træning i atletik ca. 2½-3 timer. Introduktion til begrebet mental styrke,

Læs mere

Moduler på DGFs ungekonvent 2011

Moduler på DGFs ungekonvent 2011 Moduler på DGFs ungekonvent 2011 Fælles opvarmning lørdag Lasse Sønnichsen og Mathias Ried Larsen Den gode opvisning Parkour 1 Lasse Sønnichsen og Mathias Ried Larsen Tema i opvisningen Parkour 2 Lasse

Læs mere

STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ

STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ Oplevelsen af leg med fjerbolden Oplevelsen af glæde, når tingene lykkedes Oplevelsen af udvikling, når forbedringerne over tid mærkes Oplevelsen af fællesskab, når vi sammen

Læs mere

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation 1. juli 2013 Notat om rolle- og ansvarsfordeling mellem Danmarks Idrætsforbund, specialforbund og Team Danmark vedr. talentrekruttering, -identifikation og - udvikling. 1. Indledning og baggrund International

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ ELITEIDRÆTSKLASSER // VELKOMMEN TIL ELITEIDRÆTSKLASSERNE!/ Jeg er rigtig glad for, at vi kan give unge idrætstalenter i Slagelse Kommune mulighed for at søge om optagelse

Læs mere

Målsætninger Beskriv hvordan der arbejdes videre med eksisterende og/eller nye målsætninger.

Målsætninger Beskriv hvordan der arbejdes videre med eksisterende og/eller nye målsætninger. Handleplan for Fredericia Triathlon Team Klubudvikling Status/Hvor er vi Hvor er vi lige nu. Målsætninger Beskriv hvordan der arbejdes videre med eksisterende og/eller nye målsætninger. Handlinger Beskriv

Læs mere

Grundtræning. Hvad er grundtræning?

Grundtræning. Hvad er grundtræning? Grundtræning Hvad er grundtræning? Træning der går ud på at forbedre en persons fysiske tilstand (præstationsevne), fx: Konditionstræning Aerob (når der er ilt nok) Anaerob (når der ikke er ilt nok) Muskeltræning

Læs mere

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi:

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi: Fælles start - fem muligheder! Kan du lide at bruge din krop? Ved du, at det kan være udviklende,udfordrende men fremfor alt sjovt at bevæge sig? Ved du, at bevægelse giver energi og overskud og fremmer

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U17 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U17 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U17 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Træningsmiljø 25-50-25 modellen Koordination løbeskoling Speed- (hurtighed) Afslutninger. Gruppetræning 4:4, 8:8, 10:6 Mål for afdelingen: Der arbejdes

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Fysisk træning. Energiforbrug 252

Fysisk træning. Energiforbrug 252 Fysisk træning Træning er sundt og det anbefales af sundhedsstyrelsen at voksne er fysisk aktive mindst 30 min. om dagen ved moderat intensitet 1 og børn minimum 60 min. dagligt. Det er desuden vigtigt

Læs mere

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Cheerleading 2014 DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND CHEERLEADING TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor cheerleading. Uddannelserne ligger i slutningen

Læs mere

ELITEIDRÆTSKLASSER 7.-9. KLASSE. olen.indd 1 06/11/13 12.03

ELITEIDRÆTSKLASSER 7.-9. KLASSE. olen.indd 1 06/11/13 12.03 ELITEIDRÆTSKLASSER 76 81 37 00 7.-9. KLASSE olen.indd 1 06/11/13 12.03 VEJLE ER ELITEKOMMUNE1 VELKOMMEN: Velkommen som ny elev og forælder på NOVAskolen. Vi glæder os til at have jer på holdet, der vægter

Læs mere

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36)

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36) Piger 3-5. Klasse: Elsker du at vende på hovedet? Har du lyst til at stå på hænder, slå flik-flak, lave saltoer og en masse vejrmøller? Så er dette holdet for dig. Holdet er for friske piger, som har lyst

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ ELITEIDRÆTSKLASSER // VELKOMMEN TIL ELITEIDRÆTSKLASSERNE!/ Jeg er rigtig glad for, at vi kan give unge idrætstalenter i Slagelse Kommune mulighed for at søge om optagelse

Læs mere

Guide: Hvil dig... og kom i form

Guide: Hvil dig... og kom i form Guide: Hvil dig... og kom i form Vi fokuserer på sved, puls og præstation. Men det er i pauserne, hvor du ikke træner, at du bliver hurtigere og stærkere. Af Line Feltholt, januar 2012 03 Hvil dig... og

Læs mere

Kropslige kompetencer (idrætspraktisk) Demonstrere grundlæggende færdigheder i idrætten med henblik på en forevisning

Kropslige kompetencer (idrætspraktisk) Demonstrere grundlæggende færdigheder i idrætten med henblik på en forevisning Niveau 1 Instruktør og Træner en med Instruktør og Træneruddannelsen er, at du opnår de kompetencer, der gør dig i stand til at fungere som Instruktør eller træner for hold eller individuelle udøvere på

Læs mere

KROPPENS, SPORTENS OG BADMINTONS ABC Badminton Denmark, 2011

KROPPENS, SPORTENS OG BADMINTONS ABC Badminton Denmark, 2011 KROPPENS, SPORTENS OG BADMINTONS ABC Badminton Denmark, 2011 01-02-2012 INDHOLD Hvad er målet? Kroppens ABC, Sportens ABC og Badmintons ABC Aldersrelateret baggrundsviden Aldersrelateret træning Case Inspiration

Læs mere

VINTERMOTIVATION. EffeKtiv BRUG Af EN home trainer

VINTERMOTIVATION. EffeKtiv BRUG Af EN home trainer Det basale Efteråret og vinteren kan være hård. Mørke morgener, mørke aftener og kulde som oftest medfører høj risiko for at blive syg og få skader. Home training også kendt som turbo træning eller indendørscykling,

Læs mere

Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet

Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet Kultur, Miljø & Erhverv Elite Aabenraa Dato: 08.05.2014 Sagsbehandler: Ane Tarp Hansen Direkte tlf.: 7376 7676 E-mail: atha@aabenraa.dk Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet Forslaget til udvikling

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi:

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi: Fælles start - fem muligheder! Kan du lide at bruge din krop? Ved du, at det kan være udviklende,udfordrende men fremfor alt sjovt at bevæge sig? Ved du, at bevægelse giver energi og overskud og fremmer

Læs mere

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier.

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier. Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Talent 2016-20 - strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Baggrund Talentstrategi 2016-20 beskriver målene for udvikling af talentarbejdet i dansk sejlsport og de områder, som talentarbejdet har særlig

Læs mere

STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ

STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ Oplevelsen af leg med fjerbolden Oplevelsen af glæde, når tingene lykkedes Oplevelsen af udvikling, når forbedringerne over tid mærkes Oplevelsen af fællesskab, når vi sammen

Læs mere

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt Mellem etik, moral og resultatkontrakter Idrættens største udfordringer II Vejen Idrætscenter 31. maj 2012 Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk 1 Team Danmarks formål Team Danmark har til formål

Læs mere

Martin Langagergaard. Agenda

Martin Langagergaard. Agenda Agenda Introduktion Talentudvikling og forældrenes rolle Forældre til børn og unge der træner meget Spillerens mentale styrke Relation og præstation Forældretyper Forældre i kamp ( og træning) Anbefalinger

Læs mere

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive!

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive! Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab Highfive! Et dialogredskab Highfive -folderen er et dialogredskab, som viser, hvordan man kan skabe et godt børneliv for elever, der dyrker eliteidræt.

Læs mere

Aldersrelateret træning. Lektion B - 14.jan 2009 Aldersrelateret træning s.30-64

Aldersrelateret træning. Lektion B - 14.jan 2009 Aldersrelateret træning s.30-64 Aldersrelateret træning Lektion B - 14.jan 2009 Aldersrelateret træning s.30-64 Dagens program Børns vækst og udvikling konsekvens Puberteten og køn konsekvens Træningens indflydelse konsekvens Motorisk

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Træningsmiljø. 25-50-25 modellen Koordination løbeskoling Afleveringer og modtagninger (Receiving og passing) Moves 1:1 Hurtighed (Speed) Afslutninger

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Pressalit Spo p r o ts t s A ca c d a e d m e y

Pressalit Spo p r o ts t s A ca c d a e d m e y Pressalit Sports Academy Pressalit Sports Academy 2006-2008 Efteråret 2006 Foråret 2007 Efteråret 2007 Foråret 2008 Efteråret 2008 Målsætning hvad vil jeg? Målsætning træningskvalitet Målsætning - strategier

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne?

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Grundlæggende 2 slags træning Vedholdenhed eller lav / medium intensivt træning Forbrænder procentuelt

Læs mere

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd Den Blå Tråd Den blå tråd er overordnet et arbejdsredskab for trænerne i Koldby-Hørdum idrætsforenings ungdomsafdeling. Den skal være en vejledning for trænerne i at træne de rigtige elementer i fodboldspillet

Læs mere

Talentudviklingsplan for AIF Svømning

Talentudviklingsplan for AIF Svømning Talentudviklingsplan for AIF Svømning 1. Indledning Denne TalentUdviklingsPlan herefter kaldet TUP er udarbejdet i december 2009 af AIF Svømmeafdeling. Planen er en præcisering af de forskellige politikker

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ IDRÆTSTALENTKLASSER // VELKOMMEN TIL ET STÆRKT FÆLLESSKAB I IDRÆTSTALENTKLASSERNE/ Når man er ung idrætsudøver og gerne vil dyrke sin idræt på særligt højt plan uden

Læs mere

Baggrund for strukturændring

Baggrund for strukturændring VS får en af Danmarks største ungdomsafdelinger (14-20 år). Baggrund for strukturændring Grundlag for holdændringer Der er for mange k-svømmere til de nuværende hold. Der er flaskehalse mellem holdene

Læs mere

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Formål for faget idræt Som mennesker har vi et ansvar for vort Guds-skabte legeme. Formålet med undervisningen i idræt

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Idræts- og bevægelsesprofil

Idræts- og bevægelsesprofil Idræts- og bevægelsesprofil på Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Indhold Indhold... 2 Forord... 3 Hvorfor vil vi have en idræts- og bevægelsesprofil?... 4 Hvad er ATK?... 5 Brændgårdskolen...

Læs mere

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier Idræt Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere

Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere Introduktion I Hovedstadens Svømmeklub har vi nordens bedste potentiale for at skabe konkurrencesvømmere på højt internationalt

Læs mere

VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET

VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET 1 HELHED UDVIKLING ENGAGEMENT 2 SAMARBEJDE TRIVSEL 3 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette værdisæt indeholder værdier for talentudviklingen i Danmark med

Læs mere

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Indledning og baggrund Dette værdisæt indeholder værdier for talentudviklingen i Danmark med en række tilknyttede handlingsanvisninger, samt definitioner

Læs mere

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE.

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM GODT I GANG MED AT LØBE Formålet med denne guide er at hjælpe dig til at løbe med fornøjelse, forbedre din form og undgå

Læs mere

Newton Fitness ApS GENOPTRÆNING I PRAKSIS

Newton Fitness ApS GENOPTRÆNING I PRAKSIS Newton Fitness ApS GENOPTRÆNING I PRAKSIS Genoptræning i praksis Genskaber leddenes fulde Mobilitet. Forbedrer stabilitet i led og core. Styrker muskler og led til et langt højere niveau end før skaden.

Læs mere

Skoleudtalelse på Anne Andersen. Det personlige:

Skoleudtalelse på Anne Andersen. Det personlige: Skoleudtalelse på Anne Andersen Det personlige: Anne er altid i godt humør og har gode relationer til sine klassekammerater og lærere. Hun har en evne til at sprede glæde og optimisme omkring sig. Som

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på, at spilleren har så mange boldberøringer som

Læs mere

Videnskabens anbefalinger til styrketræning

Videnskabens anbefalinger til styrketræning Videnskabens anbefalinger til styrketræning Af Fitnews.dk - tirsdag 26. november, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/videnskabens-anbefalinger-til-styrketraening/ I løbet af de sidste 20 år er antallet

Læs mere

1 COPYRIGHT MADS TÖMÖRKÈNYI PERFORMANCE DOKUMENTET MÅ IKKE KOPIERES ELLER VIDERESÆLGES UDEN TILLADELSE

1 COPYRIGHT MADS TÖMÖRKÈNYI PERFORMANCE DOKUMENTET MÅ IKKE KOPIERES ELLER VIDERESÆLGES UDEN TILLADELSE 1 2-SPLIT AF MADS TÖMÖRKÈNYI 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 4 FORORD 5 INFO & INDHOLD 6 HVORFOR 2-SPLIT? 8 TRÆNINGSFORDELING 9 v KONDITIONSTRÆNING 9 v OPVARMNING 10 TRÆNINGSPROGRAMMET 12 ARMTRÆNING 13 BONUS: MAVETRÆNING

Læs mere

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE Talentudvikling er en kerneudfordring Idrettsklub Talent-identifikation Sætter potentialet i centrum Talent i biologisk perspektiv Sætter potentialet i centrum

Læs mere

Bliv din egen træner

Bliv din egen træner Bliv din egen træner Hvad kræver det for at skabe motivation. Det er lysten der driver værket. Hvordan vækker man så denne interesse? Hvad skal der til? Udfordring Sundhed Glæde eller pligt Lysten Resultater

Læs mere

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke På de følgende sider kan du læse lidt om det nye idrætsmærke, som idrætskoordinatorerne i samarbejde med Hillerød Kommune og Mats Mejdevi

Læs mere

GUIDE. til løbere og forældre omkring træning, off-ice og det at være en del af RSIK

GUIDE. til løbere og forældre omkring træning, off-ice og det at være en del af RSIK GUIDE til løbere og forældre omkring træning, off-ice og det at være en del af RSIK Dine evner bestemmer, hvad DU kan gøre. Din motivation bestemmer, hvad DU gør. Din attitude bestemmer, hvor godt DU gør

Læs mere

Skoleidræt, elitekommuner og Team Danmark

Skoleidræt, elitekommuner og Team Danmark Skoleidræt, elitekommuner og Team Danmark Dansk Skoleidræt Fredericia 16. marts 2007 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk Team Danmarks mission Team Danmark har til formål at udvikle dansk eliteidræt

Læs mere

Evaluering af TKC-erne Konklusioner

Evaluering af TKC-erne Konklusioner Evaluering af TKC-erne Konklusioner Fysisk Mere standardiserede test Løberne skal have større ejerskab for satsning Teknisk Stor fokus på kvalitet i træningen Formål / Evaluering Kort / baner Moment Tid

Læs mere

DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING. Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig!

DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING. Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig! DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig! Om Dronninglund Gymnastikforening 2 Dronninglund Gymnastikforening er en forening med omkring 250 medlemmer. Vi

Læs mere

Gruppedynamik. Træningsmodellens styrker:

Gruppedynamik. Træningsmodellens styrker: Gruppedynamik Det meningsfulde træningsmiljø handler om meget mere end blot organisering (stationstræningfærdighedstræning / spiltræning-kampmiljø). Det er også et stærkt værktøj, når der skal trænes på

Læs mere

Boldklubben FREM - vejen frem

Boldklubben FREM - vejen frem Boldklubben FREM - vejen frem Boldklubben FREM vejen frem Denne folder bør ses som fundamentet for fodbolden i Boldklubben FREM og samtidig være udgangspunkt for den daglige omgang i klubben. Boldklubben

Læs mere

Motorikken 2. Klasse

Motorikken 2. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00 Træningsøvelser som hjælper dig til at være mere effektiv og bedre forberedt mentalt, når du forsøger at nå dine mål både før, under og efter træning

Læs mere

Fra defensiv til offensiv. - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år

Fra defensiv til offensiv. - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år Fra defensiv til offensiv - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år Fra defensiv til offensiv talentudvikling Fra at værne talenter mod eliteidræt, til at guide talenterne ind i eliteidrætten

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt: Idrætsundervisningen på Helsingør Privatskole foregår fra 0. klasse frem til 9. klasse, og er opdelt i 4 trinforløb. 1. trinforløb for 1. og

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen Kulturen i KTK Leif Chr. Mikkelsen En organisations kultur kan være et af de største aktiver, organisationen besidder. Hvis den vel at mærke arbejder i den retning, organisationen har sat sig for at gå.

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Hvorfor bruge tid på at træningsplanlægge?

Hvorfor bruge tid på at træningsplanlægge? TRÆNEREN HAR ORDET Hvorfor bruge tid på at træningsplanlægge? Tekst: Henrik Mogensen. Fotos: DBU Jylland Kommunikation. Henrik Mogensen er A-træner, fysioterapeut og udviklingskonsulent for DBU Jylland.

Læs mere

GUIDE. til løbere og forældre omkring træning, off-ice og det at være en del af RSIK. Dine evner bestemmer, hvad DU kan gøre.

GUIDE. til løbere og forældre omkring træning, off-ice og det at være en del af RSIK. Dine evner bestemmer, hvad DU kan gøre. GUIDE til løbere og forældre omkring træning, off-ice og det at være en del af RSIK Dine evner bestemmer, hvad DU kan gøre. Din motivation bestemmer, hvad DU gør. Din attitude bestemmer, hvor godt DU gør

Læs mere

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab.

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab. Fagformål Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Eleverne skal opnå kendskab til alsidig idrætskultur og udvikle lyst til bevægelse. Idrætsfaget skal

Læs mere