DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004"

Transkript

1 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Bachelorseksamen DATALOGI 1F Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver opgaves besvarelse bedømmes som en helhed. Opgave Tid 1 10 % 2 15 % 3 20 % 4 25 % 5 30 % Alle de sædvanlige hjælpemidler må benyttes, dvs. alt skriftligt materiale, lydløse lommeregnere og ikke-elektroniske skriveredskaber. Mobiltelefon og lignende må ikke benyttes under eksamen. Det er tilladt at aflevere besvarelser, der er skrevet med tydelig blyantskrift.

2 Skriftlig eksamen tirsdag d. 27. januar 2004 i Datalogi 1F side 1 af 7 Opgave 1: Hierarkisk routning i datanet (10%) Spørgsmål 1.1 Forklar kort, hvad CIDR (Classless InterDomain Routing) er, og hvilket formål den tjener. Spørgsmål 1.2 Dit Internetfirma er storkunde hos internetudbyderen Cyber-CPH, som har erhvervet IPadresseblokken /20, og dit firma har fået tildelt IP-adresseblokken /23. Hvor mange forskellige IP-adresser råder dit firma over? Angiv den højeste og den laveste IP-adresse i dit firma på binær form (32 bit). Spørgsmål 1.3 Du bliver nu ret utilfreds med Cyber-CPH s service og vil gerne skifte til en anden Internetudbyder. Du vil gerne prøve Swedish Telecom, som ejer adresseblokken /16. Men dit firma vil gerne beholde den gamle IP-adresseblok: /23. Hvorledes løses dette problem? Opgave 2: Procesafvikling (15%) I det følgende betragtes fire processer P 1, P 2, P 3 og P 4 med følgende tidsforbrug (eng.: burst time) og ankomsttider angivet i en eller anden passende tidsenhed: tidsforbrug ankomsttid P P P P Spørgsmål 2.1 (10%) Angiv for hver af procesafviklingsstrategierne: Round Robin (RR) med tvungent processkift, hvor der anvendes en tidsskive på 1. Hvis der ankommer en ny proces samtidig med at der foretages processkift, vil den nyligt ankomne proces blive placeret foran det netop afbrudte job i afviklingsrækkefølgen. First Come First Served (FCFS)

3 Skriftlig eksamen tirsdag d. 27. januar 2004 i Datalogi 1F side 2 af 7 Shortest Job First (SJF) med tvungent processkift hvornår de enkelte processer er færdigtafviklede samt den gennemsnitlige ventetid. Spørgsmål 2.2 (5%) Hvad er det største problem med Shortest Job First og hvordan søges det typisk løst? Opgave 3: Filsystemer (20%) I denne opgave betragtes et log-baseret filsystem. Filsystemet benytter den kombinerede udgave af indekseret allokering som også benyttes af UNIX file system (UFS) til allokering af data. Det vil sige at de første 12 datablokke i en fil adresseres direkte, og resten af filen nås via enten en indeksblok, en dobbelt indeksblok eller en tredobbelt indeksblok. Der anvendes en blokstørrelse på 4 KB (kilobyte) og der anvendes 32 byte til adressering af blokke. Derudover vedligeholder filsystemet en log over ændringer af metadata (i dette tilfælde i-nodes og indeksblokke) og datablokke på en separat partition. For hver ændring gemmes i loggen en komplet kopi af blokken samt blokkens adresse. En ændring af filsystemet kan omfatte flere blokke, hvorfor afslutningen på en ændring markeres med en markør på 4 bytes i loggen (markøren kan selvfølgelig ikke forveksles med en adresse). Filsystemet sørger for at der mellem hver markering kun er kopier af blokke fra samme ændring - en række blokke mellem to markeringer kaldes også en transaktion. Når først alle ændringer omfattet af en transaktion er skrevet til det rigtige filsystem, kan transaktionen slettes fra loggen (det er dog ikke relevant for løsningen af de efterfølgende spørgsmål). Spørgsmål 3.1 I det journaliserende filsystem skrives alle data to gange, men i praksis er et sådant filsystem ikke halvt så hurtigt som et filsystem uden journal. Forklar hvorfor dette kan være tilfældet. Spørgsmål 3.2 Diskuter fordele og ulemper ved at have logfilen placeret på en anden disk end resten af filsystemet. Spørgsmål 3.3 Angiv dels hvor mange datablokke og dels hvor mange metadatablokke en fil på 5 GB (gigabyte) optager? (plads brugt til logfil skal ikke medregnes)

4 Skriftlig eksamen tirsdag d. 27. januar 2004 i Datalogi 1F side 3 af 7 Spørgsmål 3.4 Hvis filsystemet i stedet anvendte hægtet allokering (eng.: linked allocation) hvilke konsekvenser ville dette have for pladsforbruget både med hensyn til datablokke og metadatablokke, samt logfil? Hvilke ulemper har hægtet allokering? Spørgsmål 3.5 Antag at filen foo har længden KB. Hvor mange bytes skrives til logfilen, hvis de første 64 KB af filen overskrives (det kan antages at denne ændring optræder som en enkelt transaktion)? Hvor mange bytes skrives til logfilen, hvis filen i stedet forlænges med 64 KB (igen kan det antages at denne ændring optræder som en enkelt transaktion)? Opgave 4: Forsinkelser i TCP-protokollen ved statisk congestion window (25%) Vi betragter TCP-protokollen med statisk congestion window og under antagelse af de idealiserede betingelse som beskrevet i afsnit TCP Delay Modeling i lærebogen Kurose-Ross: Computer Networking, 2.udg. Lad W betegne vinduesstørrelsen (antal segmenter i vinduet), S segmentstørrelsen (i byte eller bit) og R sendehastigheden i bit/sek og RT T round trip time i sekunder. Spørgsmål 4.1 Hvor lang tid t 1 går der, fra afsendelsen af det første segment starter og indtil acknowledgement (kvittering) for dets modtagelse ankommer til afsenderen? Find et udtryk for t 1. Spørgsmål 4.2 Med W segmenter i vinduet, hvor lang tid t 2 tager det fra afsendelsen af det første segment i vinduet starter og indtil afsendelsen af det sidste segment er afsluttet? Opskriv et udtryk for t 2. Spørgsmål 4.3 Hvis sendevinduet løber tomt før acknowledgement (kvittering) for det første segment er modtaget, vil afsenderen gå i stall -tilstand. Hvilken ulighed gælder mellem t 1 og t 2, når dette finder sted?

5 Skriftlig eksamen tirsdag d. 27. januar 2004 i Datalogi 1F side 4 af 7 Spørgsmål 4.4 Den tid, det tager, fra en klient starter en TCP-forbindelse, og indtil klienten har modtaget hele det forlangte objekt, kaldes latenstiden (latency). Betragt afsendelsen af et objekt på O = 100 kb (kilobyte) fra serveren til klienten. Idet segmentstørrelsen er på S = 536B (byte) og RT T = 100 msek og transportprotokollen bruger statiske vinduer med vinduesstørrelsen W, find den mindst mulige latenstid og det mindste vindue, for hvilken denne latenstid kan opnås, når sendehastigheden R = 10 Mb/s (megabit pr. sekund). Gentag udregningen for R = 1 Mb/s og R = 100kb/s. Opgave 5: Multiprogrammering (30%) Internetauktionshuset øbugt har oplevet en uventet fremgang og ønsker derfor at konvertere deres enkelttrådede auktionsserver til en multitrådet udgave. Serveren modtager tre slags kommandoer: (1) oprettelse af en ny salgspost med en mindste slagsværdi, (2) et bud på en eksisterende salgspost og (3) en ordre fra sælger om at det gældende højeste bud accepteres. Når der oprettes en salgspost tildeles denne et unikt ID, der bruges af potentielle købere til at byde på salgsposten. Alle kommandoer kvitteres af serveren efter udførsel. Nedenfor er strukturen af serveren skitseret i C-lignende pseudokode. Den globale variabel uniktid bruges til at holde styr på de unikke ID er til salgsposterne (den er her implementeret som en simpel tæller) og typen kommando type indeholder de nødvendige data for en kommando (der er udeladt beskrivelse af indholdet af en salgspost). Der anvendes følgende hjælpefunktioner til vedligeholdelse af auktionsdatabasen: opret salgspost opretter en ny salgspost aktuel værdi returnerer det aktuelle højeste bud på en given salgspost. Hvis der ikke er et bud returneres 0. nyt bud Overskriver det nuværende højeste bud med en ny værdi. salgspost solgt Returnerer TRUE hvis en given salgspost er solgt, og ellers returneres FALSE. accepter bud Markerer en salgspost som værende solgt. læs kommando Indlæser en hel kommando fra en kommunikationskanal. Hvis der ikke findes en kommunikationskanal, der er klar til at levere en kommando, blokerer kaldet indtil en sådan kommunikationskanal findes. kvitter kommando Sender en kvittering via samme kommunikationskanal som kommandoen er modtaget på. Ingen af de nævnte hjælperoutiner implementerer samtidighedskontrol af nogen art.

6 Skriftlig eksamen tirsdag d. 27. januar 2004 i Datalogi 1F side 5 af 7 int uniktid = 0; struct kommando_type { int brugerid; // Bruges til identificering af såvel sælger som købere int type; // 1: salgspost, 2: et bud, 3: accepter salg int salgspostid; // Unikt ID for en salsgpost int værdi; }; proces server { struct kommando_type boolean kommando; kommandook; } læs_kommando(&kommando); switch(kommando.type) { case 1: // En ny salgspost oprettes uniktid = uniktid + 1; if(kommando.værdi >= 0) kommandook = opret_salgspost(uniktid, kommando.værdi); else kommandook = FALSE; break; // Afslut case case 2: // Et bud modtages if(!salgspost_solgt(kommando.salgspostid) && (aktuel_værdi(kommando.salgspostid) <= kommando.værdi)) { nyt_bud(kommando.salgspostid, kommando.værdi, kommando.brugerid); kommandook = TRUE; } else kommandook = FALSE; break; // Afslut case case 3: // Et bud accepteres if(!salgspost_solgt(kommando.salgspostid)) { accepter_bud(kommando.salgspostid); kommandook = TRUE; } else kommandook = FALSE; break; // Afslut case } kvitter_kommando(kommando, kommandook);

7 Skriftlig eksamen tirsdag d. 27. januar 2004 i Datalogi 1F side 6 af 7 Spørgsmål 5.1 Beskriv fordele og ulemper ved henholdsvis en enkelttrådet server og en flertrådet server. Spørgsmål 5.2 Beskriv fordele og ulemper ved implementation af trådbiblioteker på henholdsvis kerne- og brugerniveau. I det følgende ønskes skitseret (gerne ved hjælp af pseudokode) en række ændringer/udvidelser til den enkelttrådede server. Det er tilladt at foreslå ændringer til de angivne hjælperoutiner og datastrukturer. Sammen med skitserne er det en god ide kort at forklare bagrunden for den foreslåede ændring. Spørgsmål 5.3 Skitser hvordan den enkelttrådede server skitseret ovenfor kan modificeres så den kan fungere korrekt som en flertrådet server i et system der kun understøtter binære semaforer som beskrevet i Dat 1F kursusbog 4, side Det kan antages at de binære semaforer udføres udeleligt. Spørgsmål 5.4 øbugt har købt et nyt trådbibliotek, der ud over binære semaforer tillige understøtter beskedsemaforer som beskrevet i Dat 1F kursusbog 4, side 42 og 44. Det kan antages at beskedsemaforerne udføres udeleligt. Skitser hvordan beskedsemaforer kan anvendes til at konstruere en flertrådet server af producent-konsument typen. Man kan tage udgangspunkt i løsningen fra spørgsmål 5.3, idet den skitserede løsning kan anvende binære semaforer hvor det er mest praktisk. Spørgsmål 5.5 Skitser hvordan man kan have en pulje af tråde med et variabelt antal tråde til behandling af kommandoerne. Hvis der er arbejdsopgaver der skal løses, startes en tråd til dette formål. Dog med det forbehold at der minimum skal være TRÅD MIN tråde i puljen og maksimalt TRÅD MAKS tråde (bemærk at puljen både omfatter både aktive og inaktive tråde). Det kan antages at man har følgende primitiver til rådighed til at starte og stoppe tråde: int start tråd() starter en ny tråd og returnerer den nye tråds ID. stop tråd(int trådid) terminerer tråden identificeret ved trådid.

8 Skriftlig eksamen tirsdag d. 27. januar 2004 i Datalogi 1F side 7 af 7 Det kan antages at trådbiblioteket fra spørgsmål 5.4 anvendes. (slut på sættet)

DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004

DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Bachelorseksamen DATALOGI 1F Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen tirsdag den 27. januar 2004 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver opgaves

Læs mere

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 10. juni 2003 1 25 % 2 10 % 3 25 % 4 10 % 5 30 %

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen tirsdag den 10. juni 2003 1 25 % 2 10 % 3 25 % 4 10 % 5 30 % Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1F Skriftlig eksamen tirsdag den 10. juni 2003 Opgave Vægtning 1 25 % 2 10 % 3 25 % 4 10 % 5 30 % Alle de sædvanlige hjælpemidler må benyttes,

Læs mere

Planen for idag. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad er en proces? Livscyklus for en proces. Hvad består en proces af?

Planen for idag. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad er en proces? Livscyklus for en proces. Hvad består en proces af? Datalogi 1F Forår 2003 OS[2]: Processor, tråde og skedulering Jørgen Sværke Hansen Planen for idag Processer: Procesbegrebet Processkift Processers familieliv Kommunikerende processer Tråde En lettere

Læs mere

Skriftlig Eksamen Diskret Matematik (DM528)

Skriftlig Eksamen Diskret Matematik (DM528) Skriftlig Eksamen Diskret Matematik (DM528) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Tirsdag den 20 Januar 2009, kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater etc.) samt brug

Læs mere

1. Forklar sammenhængen mellem sektor, spor (track) og cylinder.

1. Forklar sammenhængen mellem sektor, spor (track) og cylinder. Harddisken Baggrundslageret 1. Diskstruktur* 2. Skemalægning* 3. Diskforvaltning 4. Swap forvaltning 5. Diskpålidelighed (RAID) 6. Vedholdenhed % 7. Arkiveringslager En kø pr. fysisk disk, fordi der kan

Læs mere

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen mandag den 11. juni % 2 15 % 3 35 % 4 20 % 5 15 %

DATALOGI 1F. Skriftlig eksamen mandag den 11. juni % 2 15 % 3 35 % 4 20 % 5 15 % DATALOGI 1F Skriftlig eksamen mandag den 11. juni 2001 Opgave Vægtning 1 20 % 2 15 % 3 35 % 4 20 % 5 15 % Alle de sædvanlige hjælpemidler må benyttes, dvs. alt skriftligt materiale, lydløse lommeregnere

Læs mere

Datanet Obligatorisk opgave 2: TCP. René Hansen Michael Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold september 2007

Datanet Obligatorisk opgave 2: TCP. René Hansen Michael Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold september 2007 Datanet Obligatorisk opgave 2: TCP René Hansen Michael Nilou Anders Bjerg Pedersen Hold 1 19. september 2007 1 Indledning Denne opgave går ud på at analysere TCPs måde at transmittere og retransmittere

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2012 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 15. marts, 2012 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Oversigt. Operativsystemer [5]: Filsystemer. Hvad er en fil? Hvor er en fil? Strukturen af en fil. Beskrivelse af en fil

Oversigt. Operativsystemer [5]: Filsystemer. Hvad er en fil? Hvor er en fil? Strukturen af en fil. Beskrivelse af en fil Oversigt Operativsystemer [5]: Filsystemer Datalogi F Forår 2003 Jørgen Sværke Hansen cyller@diku.dk Grænseflade: Filoperationer Filens struktur Katalogstrukturer Implementering: Lagerallokering Afbildning

Læs mere

DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen torsdag den 30. maj 2002

DATALOGI 1F. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen torsdag den 30. maj 2002 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Bacheloreksamen i Datalogi DATALOGI 1F Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen torsdag den 30. maj 2002 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver

Læs mere

Skriftlig eksamen i Datalogi

Skriftlig eksamen i Datalogi Roskilde Universitetscenter side 1 af 9 sider Skriftlig eksamen i Datalogi Modul 1 Vinter 1999/2000 Opgavesættet består af 6 opgaver, der ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1 5% Opgave 2

Læs mere

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507)

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Onsdag den 0. juni 009, kl. 9 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater, osv.)

Læs mere

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen fredag den 7. juni 2002

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen fredag den 7. juni 2002 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1E Skriftlig eksamen fredag den 7. juni 2002 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen, og hver opgaves besvarelse bedømmes som en helhed.

Læs mere

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen torsdag den 3. juni 2004

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen torsdag den 3. juni 2004 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1E Skriftlig eksamen torsdag den 3. juni 2004 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen herunder, og hver opgaves besvarelse bedømmes

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Mandag den 3 Januar 2011, kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler

Læs mere

Selvstudium 1, Diskret matematik

Selvstudium 1, Diskret matematik Selvstudium 1, Diskret matematik Matematik på første studieår for de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser Aalborg Universitet I dette selfstudium interesserer vi os alene for tidskompleksitet. Kompleksitet

Læs mere

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Tirsdag den 24. juni 2014, kl. 10:00 14:00 Besvarelsen skal afleveres elektronisk. Se

Læs mere

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer

Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Skriftlig Eksamen DM507 Algoritmer og Datastrukturer Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Mandag den 6. juni 2016, kl. 15:00 19:00 Besvarelsen skal afleveres elektronisk. Se

Læs mere

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 27. august 1999. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt.

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 27. august 1999. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Design af IT-medier Skriftlig prøve 27. august 1999 Varighed: Hjælpemidler: Bedømmelse: Besvarelse: Opgaver: 4 timer. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Karakter efter 13-skalaen. Alle ark skal være

Læs mere

Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation

Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation Datalogi 1F rapportopgave K2 Anonym datakommunikation 23. april 2004 1 Administrativ information Rapportopgave K2 stilles fredag den 23. april 2004 og skal afleveres senest fredag den 14. maj kl. 11:00

Læs mere

Planen for idag. Synkroniseringsmekanismer. Krav til løsning. Kritiske regioner. Bagerens algoritme. Kritisk region via delt lager.

Planen for idag. Synkroniseringsmekanismer. Krav til løsning. Kritiske regioner. Bagerens algoritme. Kritisk region via delt lager. Planen for idag Synkroniseringsmekanismer Kritiske regioner Semaforer: Binære semaforer Tællesemaforer Beskedsemaforer Prioritetsinvertering Låse (spinlocks) sikrer udelelig adgang Barrierer synkroniseringspunkt

Læs mere

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528)

Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM528) Skriftlig Eksamen Kombinatorik, sandsynlighed og randomiserede algoritmer (DM58) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Torsdag den 7 Januar 010, kl. 9 13 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger,

Læs mere

Skriftlig Eksamen Introduktion til lineær og heltalsprogrammering (DM515)

Skriftlig Eksamen Introduktion til lineær og heltalsprogrammering (DM515) Skriftlig Eksamen Introduktion til lineær og heltalsprogrammering (DM55) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Mandag den 2 Juni 2008, kl. 9 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater

Læs mere

Skriftlig eksamen i Datalogi

Skriftlig eksamen i Datalogi Roskilde Universitetscenter Skriftlig eksamen i Datalogi Modul 1 Sommer 1999 Opgavesættet består af 5 opgaver, der ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1 15% Opgave 2 15% Opgave 3 8% Opgave

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2013 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 5. marts, 2013 Dette projekt udleveres i to dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DM507 Eksamen Obligatorisk Opgave Rejseplanlægning

DM507 Eksamen Obligatorisk Opgave Rejseplanlægning Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense 21. februar 2011 LMF DM507 Eksamen Obligatorisk Opgave Rejseplanlægning 1 Problemet Denne opgave går ud på at lave et program, som ud fra

Læs mere

Skriftlig Eksamen Algoritmer og sandsynlighed (DM538)

Skriftlig Eksamen Algoritmer og sandsynlighed (DM538) Skriftlig Eksamen Algoritmer og sandsynlighed (DM538) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Fredag den 9 Januar 2015, kl. 10 14 Alle sædvanlige hjælpemidler(lærebøger, notater etc.) samt

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2017 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 6. april, 2017 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2018 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 13. marts, 2018 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Skriftlig eksamen i Datalogi

Skriftlig eksamen i Datalogi Roskilde Universitetscenter side 1 af 11 sider Skriftlig eksamen i Datalogi Modul 1 Sommer 2000 Opgavesættet består af 6 opgaver, der ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1 10% Opgave 2 10%

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Torsdag den 26. marts 2009, kl.

Læs mere

ITD ecmr WEB Services. Af Allan Wisborg, IT Udvikler

ITD ecmr WEB Services. Af Allan Wisborg, IT Udvikler Af Allan Wisborg, IT Udvikler Til løsningen ecmr Det elektroniske fragtbrev udbydes en række offentlige WEB services. Dette er beskrivelsen af disse services og hvorledes de anvendes. 21. December 2015

Læs mere

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi. Algoritmer og Datastrukturer 1 (2003-ordning)

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi. Algoritmer og Datastrukturer 1 (2003-ordning) INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 10. august 2012, kl. 9.00-11.00 Eksamenslokale: Finlandsgade

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 1 (tretten) Eksamensdag: Tirsdag den 8. april 2008,

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2016 Projekt, del I Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 29. februar, 2016 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Oversættere. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 20. april 2005

Oversættere. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 20. april 2005 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 20. april 2005 Eksamenstiden er to timer. Opgavernes vægt i procent er angivet ved

Læs mere

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507)

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Skriftlig Eksamen Algoritmer og Datastrukturer (DM507) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Mandag den 7. juni 00, kl. 9 Alle sædvanlige hjælpemidler (lærebøger, notater, osv.)

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den. maj 00. Kursusnavn Algoritmer og datastrukturer Kursus nr. 06. Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler. Vægtning af opgaverne: Opgave

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2019 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 10. april, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Onsdag den 31. marts 2010, kl.

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2018 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. marts, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Filsystemer. dopsys. fredag den 26. november 2010

Filsystemer. dopsys. fredag den 26. november 2010 Filsystemer 1 Lageret er hierarkisk - Fokus: disk Sekundært lager er nødvendigt: Data i RAM forsvinder når processer terminerer o.lign. Og der er også brug for pladsen 2 Lageret er hierarkisk - Fokus:

Læs mere

Lageret er hierarkisk fokus nu: disk

Lageret er hierarkisk fokus nu: disk Filsystemer Lageret er hierarkisk fokus nu: disk Sekundært lager er nødvendigt: Data i RAM forsvinder når processer terminerer o.lign. Og der er også brug for pladsen Top-down: Hvad er en fi l? Er en fi

Læs mere

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen mandag den 23. juni 2003

DATALOGI 1E. Skriftlig eksamen mandag den 23. juni 2003 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI 1E Skriftlig eksamen mandag den 23. juni 2003 Opgaverne vægtes i forhold til tidsangivelsen herunder, og hver opgaves besvarelse bedømmes

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2016 Projekt, del III Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. april, 2016 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1 TCP & UDP - de transportansvarlige på lag 4 Netteknik 1 TCP & UDP TCP og UDP er begge netværksprotokoller til transport, med hver deres header-information i pakken (segmentet): TCP: 0 8 16 31 bit Sequence

Læs mere

Vejledning Installation af SonWin Server Customer Search

Vejledning Installation af SonWin Server Customer Search Vejledning Installation af SonWin Server Customer Search 1 Ændringer 1.1 Release 1.2 Der er ændringer i konfigurationfilern. Bemærk at der nu er et ekstra felt på databasedetaljerne som skal være sat.

Læs mere

Oversættere Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007

Oversættere Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen Oversættere Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Eksamenstiden er to timer. Opgavernes vægt i procent er angivet ved hver opgave. Den skriftlige

Læs mere

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer.

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for

Læs mere

Grundlæggende Programmering ITU, Efterår 1999. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Programmering

Grundlæggende Programmering ITU, Efterår 1999. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Programmering Skriftlig eksamen i Grundlæggende Programmering ITU, 20. januar 2000 Alle hjælpemidler tilladt, dog ikke datamat. Eksamen er skriftlig, fire timer, og bedømmes efter 13-skalaen. Opgavesættet består af

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 13. august 2010, kl.

Læs mere

Brugervejledning til 2sms. Version 1.2

Brugervejledning til  2sms. Version 1.2 Brugervejledning til email2sms Version 1.2 Indhold Opsætning af email2sms... 3 Registrering af godkendte e-mail adresser og domæner... 3 Indstillinger på den enkelte konverter... 4 Komprimér tekst... 4

Læs mere

Eksaminanderne på hf tilvalg forventes ikke at kunne udnytte grafregnerens muligheder for regression.

Eksaminanderne på hf tilvalg forventes ikke at kunne udnytte grafregnerens muligheder for regression. Bilag 3: Uddrag af Matematik 1999. Skriftlig eksamen og større skriftlig opgave ved studentereksamen og hf. Kommentarer på baggrund af censorernes tilbagemeldinger HF-tilvalgsfag (opgavesæt HF 99-8-1)

Læs mere

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer.

Grådige algoritmer. Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for optimeringsproblemer. Grådige algoritmer Et generelt algoritme-konstruktionsprincip ( paradigme ) for

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af 2 sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 2. maj 200. Kursusnavn Algoritmer og datastrukturer Kursus nr. 02326. Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler. Vægtning af opgaverne:

Læs mere

Brugervejledning til Tildeling.dk Superbrugere Tilbudsgiver

Brugervejledning til Tildeling.dk Superbrugere Tilbudsgiver Brugervejledning til Tildeling.dk Superbrugere Tilbudsgiver Opdateret den 15. november 2017 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Adgang... 3 3 Menu... 3 3.1 Opgaveliste... 4 3.1.1 Spørgsmål

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 1 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 7. august 009, kl.

Læs mere

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 16. august 2013,

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Eksamen 02105, F14 side 1 af 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22. maj 2014. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer 1 Kursusnummer: 02105 Hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Det

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Fredag den 1. april 200, kl..00-11.00

Læs mere

Opgaveplanlægger. Opgaveplanlægger

Opgaveplanlægger. Opgaveplanlægger Opgaveplanlægger Ved hjælp af opgaveplanlæggeren har du mulighed for at få afviklet periodiske aktiviteter automatisk på et valgt klokkeslæt og med ønsket gentagelseshyppighed. Dvs. der er mulighed for

Læs mere

Version 8 Outlookintegration

Version 8 Outlookintegration Version 8 Outlookintegration - Synkroniser din C&B Kalender med Outlook Med C&B Outlook-integration kan du få synkroniseret dine aftaler, så din C&B Kalender matcher din Outlook-kalender og omvendt. Integrationen

Læs mere

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi INSTITUT FOR DATALOGI, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Torsdag den 21. marts 2013,

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den. maj 00. Kursusnavn Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Alle skriftlige hjælpemidler. Vægtning af opgaverne:

Læs mere

Eksamensopgaver i DM17, Januar 2003

Eksamensopgaver i DM17, Januar 2003 Eksamensopgaver i DM17, Januar 2003 Skriftlig Eksamen Automatteori og Beregnelighed (DM17) Institut for Matematik & Datalogi Syddansk Universitet Odense Universitet Lørdag, den 18. Januar 2003 Alle sædvanlige

Læs mere

MANDAG 9. DEC: 8.30-11.30 FSA Engelsk 13.00-17.00 FS10 Matematik. TIRSDAG 10. DEC: 8.30-11.30 FSA Tysk 13.00-17.00 FS10 Dansk, skriftlig fremstilling

MANDAG 9. DEC: 8.30-11.30 FSA Engelsk 13.00-17.00 FS10 Matematik. TIRSDAG 10. DEC: 8.30-11.30 FSA Tysk 13.00-17.00 FS10 Dansk, skriftlig fremstilling Elevinformation om at gå til terminsprøve Der er terminsprøver i uge 50, hvor 9. årgang skal til FSA-prøver, mens 10. skal til FS10. MANDAG 9. DEC: 8.30-11.30 FSA Engelsk 13.00-17.00 FS10 Matematik TIRSDAG

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed: timer Vægtning

Læs mere

Lærebog. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad sker hvornår? Kursusbøger. Planen for idag. Hvad er et operativsystem

Lærebog. Datalogi 1F Forår 2003. Hvad sker hvornår? Kursusbøger. Planen for idag. Hvad er et operativsystem Lærebog Datalogi 1F Forår 2003 Operativsystemer og multiprogrammering Jørgen Sværke Hansen Silberschatz, Galvin, Gagne: Operating System Concepts, 6. udgave (med Windows XP opdatering) Har I 6. udgave

Læs mere

FairSSL Fair priser fair support

FairSSL Fair priser fair support Exchange 2010 SSL certifikat administration Følgende vejledning beskriver hvordan man vælger hvilke adresser der skal være i ens Exchange 2010 SAN SSL certifikat. Derudover er der tekniske guides til at

Læs mere

Basal TCP/IP fejlfinding

Basal TCP/IP fejlfinding Basal TCP/IP fejlfinding Dette notat beskriver en række enkle metoder til fejlfinding på TCP/IP problemer. Metoderne er baseret på kommandoer, som er en fast bestanddel af Windows. Notatet er opbygget

Læs mere

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild Du kan bruge opgaveblokken i Outlook som en liste over opgaver, du skal have lavet, men Outlook kan også hjælpe dig til at styre dine opgaver. Du kan fx angive forfaldsdato og det forventede tidsforbrug,

Læs mere

Oversættere. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 18. april 2007

Oversættere. Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 18. april 2007 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 18. april 2007 Eksamenstiden er to timer. Opgavernes vægt i procent er angivet ved

Læs mere

Brugervejledning for. Telenor Dialer

Brugervejledning for. Telenor Dialer Brugervejledning for Telenor Dialer 1 Indholdsfortegnelse Generelt om Telenor Dialer.... 5 Telenor Dialer og OneNumber.... 6 Telenor Dialer og OneNumber Mobile.... 6 Faciliteter i Telenor Dialer...7 Installation

Læs mere

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Sandsynlighed (DM538)

Skriftlig Eksamen Algoritmer og Sandsynlighed (DM538) Skriftlig Eksamen Algoritmer og Sandsynlighed (DM538) Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet, Odense Fredag den 25. januar 2013 kl. 1013 Alle hjælpemidler (computer, lærebøger, notater,

Læs mere

Versionsbrev. LUDUS Web version Opdateret den 31. oktober J.nr V

Versionsbrev. LUDUS Web version Opdateret den 31. oktober J.nr V Versionsbrev LUDUS Web version 2.29.1 Opdateret den 31. oktober 2012 J.nr. 4004-V11534-12 CSC Scandihealth A/S, P.O. Pedersens Vej 2, DK-8200 Århus N Tlf. +45 3614 4000, fax +45 3614 7324, www.csc.com/ludus,

Læs mere

Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007

Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen Oversættere Vejledende løsninger til Skriftlig eksamen onsdag d. 24. januar 2007 Eksamenstiden er to timer. Opgavernes vægt i procent er angivet

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

Rolf Fagerberg. Forår 2012

Rolf Fagerberg. Forår 2012 Forår 2012 Mål for i dag Dagens program: 1 2 3 4 5 6 Forudsætninger: DM502 og DM503 Timer: 50% forelæsninger, 50% øvelser Forudsætninger: DM502 og DM503 Eksamenform: Skriftlig eksamen: Timer: 50% forelæsninger,

Læs mere

Brugervejledning til registrant

Brugervejledning til registrant Brugervejledning til registrant Når man logger på kommer man ind på en side der ser ud som nedenfor. På siden optræder alle de metadatabeskrivelser som man har rettigheder over. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Læs mere

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt.

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Design af IT-medier Skriftlig prøve 10. juni 1999 Varighed: Hjælpemidler: Bedømmelse: Besvarelse: Opgaver: 4 timer. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Karakter efter 13-skalaen. Alle ark skal være

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af 2 sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 2. maj 200. Kursusnavn Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 0205. Tilladte hjælpemidler: Alle skriftlige hjælpemidler. Vægtning af

Læs mere

Afvikling af planlagte opgaver kræver en såkaldt NAS (Navision Application Server), som er en Windows Service.

Afvikling af planlagte opgaver kræver en såkaldt NAS (Navision Application Server), som er en Windows Service. Opgaveplanlægger Ved hjælp af opgaveplanlæggeren har du mulighed for at få afviklet periodiske aktiviteter automatisk på et valgt klokkeslæt og med ønsket gentagelseshyppighed. Dvs. der er mulighed for

Læs mere

Indholdsfortegnelse for kapitel 2

Indholdsfortegnelse for kapitel 2 Indholdsfortegnelse for kapitel 2 Kapitel 2. Analyse.......................................................... 2 Analyse af 2.1...................................................... 2 Analysen af Database.................................................

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af 3 sider anmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 29. maj 203. ursusnavn: lgoritmer og datastrukturer ursus nr. 02326. jælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. et er ikke tilladt at medbringe

Læs mere

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi

DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET. Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN. Grundkurser i Datalogi DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet EKSAMEN Grundkurser i Datalogi Antal sider i opgavesættet (incl. forsiden): 12 (tolv) Eksamensdag: Tirsdag den 20. marts 2012, kl.

Læs mere

Velkommen til fremtidens løsninger!

Velkommen til fremtidens løsninger! Velkommen til fremtidens løsninger! 1 1. Ordre side: 2-8 2. Køretøjer side: 9-10 3. Brugere side: 11-13 4. Timesedler side: 14-15 5. Beskeder side: 16 6. Oversigtskort side: 17-18 7. Theme side: 19 Del

Læs mere

Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC

Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC Eksamen og prøveplaner Du får din individuelle prøveplan offentliggjort af to omgange i Lectio/fronter. Prøveplanen skal du læse nøje. Hvis der er noget i prøveplanen,

Læs mere

Lageradministration Intel Pentium og Unix/Linux

Lageradministration Intel Pentium og Unix/Linux Lageradministration Intel Pentium og Unix/Linux 1 Lageradministration Multiprogrammering Håndtering af flere procesbilleder i lageret Virtuelt lager og swapping Gennemsigtig udnyttelse af disk som udvidelse

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Skriftlig eksamen BioMatI (MM503)

Skriftlig eksamen BioMatI (MM503) INSTITUT FOR MATEMATIK OG DATALOGI SYDDANSK UNIVERSITET, ODENSE Skriftlig eksamen BioMatI (MM503) 14. januar 2009 2 timer med alle sædvanlige hjælpemidler, inklusive brug af lommeregner/computer. OPGAVESÆTTET

Læs mere

Sortering. Eksempel: De n tal i sorteret orden

Sortering. Eksempel: De n tal i sorteret orden Sortering 1 / 34 Sortering Input: Output: Eksempel: n tal De n tal i sorteret orden 6, 2, 9, 4, 5, 1, 4, 3 1, 2, 3, 4, 4, 5, 9 2 / 34 Sortering Input: Output: Eksempel: n tal De n tal i sorteret orden

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC)

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Gå ind i "Denne computer" (ikonet ligger på skrivebordet). Her ligger de netværksdrev computeren råder over og separate

Læs mere

Mail. Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet

Mail. Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet Mail Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet Mail Det, der står efter @ sætter serverne i stand til at finde ud af, hvor mailen skal hen og hvorfra den kom

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Eksamen 005, F side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed:

Læs mere

Eksamensorientering 2.g 2019

Eksamensorientering 2.g 2019 Eksamensorientering 2.g 2019 Studentereksamen, helt formelt Eksamen er i gang når opgaven er udleveret. (skriftligt og mundtligt) Når opgaven er udleveret skal der også gives en karakter. Hvis man bliver

Læs mere

Programmering i C. Lektion 4. 5. december 2008

Programmering i C. Lektion 4. 5. december 2008 Programmering i C Lektion 4 5. december 2008 Funktioner Eksempel Fra sidst 1 Funktioner 2 Eksempel Funktioner Eksempel Eksempel: 1 / f u n k t i o n s p r o t o t y p e r / i n t i n d l a e s ( void )

Læs mere

Bredbåndspuljen Guide til brug af Energistyrelsens tilskudsportal

Bredbåndspuljen Guide til brug af Energistyrelsens tilskudsportal Bredbåndspuljen Guide til brug af Energistyrelsens tilskudsportal Kontor/afdeling Center for Tele Dato 30. juni 2016 Indhold: 1. Hvordan sendes en ansøgning? 2. Overblik over ansøgning og kommunikation

Læs mere

DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 2 samt Reeksamination i DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 1 og arkitekturdelen af DATALOGI 1E

DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 2 samt Reeksamination i DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 1 og arkitekturdelen af DATALOGI 1E Københavns Universitet Naturvidenskabelig Embedseksamen DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 2 samt Reeksamination i DATALOGI MASKINARKITEKTUR Blok 1 og arkitekturdelen af DATALOGI 1E Vejledende løsninger til

Læs mere

Oversigt. Operativsystemer [6]: Virtuelt lager. Virtuel lager. Virtuelt lager. Virkemåde. Virtuelt lager eksempel virtuelt lager

Oversigt. Operativsystemer [6]: Virtuelt lager. Virtuel lager. Virtuelt lager. Virkemåde. Virtuelt lager eksempel virtuelt lager Operativsystemer [6]: Virtuelt lager Datalogi 1F Forår 2003 Jørgen Sværke Hansen cyller@diku.dk Oversigt Hvad er virtuelt lager Mekanismen bag tvungent sideskift Politikker (strategier) for tvungent sideskift:

Læs mere