GPS Opsætning af GPS -Hvordan bruges GPS - Svagheder ved GPS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GPS Opsætning af GPS -Hvordan bruges GPS - Svagheder ved GPS"

Transkript

1 - 1 - Navigation og Kommunikation Navigation og kommunikation er helt grundlæggende, så guiden kan opgive sin position og kan lægge en kurs. Alt dette kan klares med GPS i dag, som guiden naturligvis skal gøres fortrolig med, men svigter teknikken, skal den grundlæggende navigation være på plads. Guiden skal ligeledes være fortrolig med VHF og satellittelefon. Turisten skal også kunne og vil gerne kunne informeres om, hvor de præcis befinder sig og hvor de skal hen, derfor er navigationen også en vigtig del af kommunikationen med turisten og serviceringen af denne. Til undervisningsforløbet afsættes minimum 40 lektioner til det allermest grundlæggende, men da det er et emne med et stort indhold og meget af dette indhold kommer på bane i det praktiske forløb, skal der bruges mere tid. Vi kan jo også tænke på, hvor megen tid der bruges på dette emne på skipperskolerne. GPS minimum 20 lektioner - Hvordan fungerer GPS - Afstanden til mindst 3 satellitter (3D) - Flere satellitter bedre nøjagtighed - Hvad forhindrer satellit - Batterier. Hold varme og medbring ekstra. Opsætning af GPS - WGS (Minutter, sekunder 1/1000 dele) - Meteriske talsystem, dato og tid - Valg af relevante sider, så betjeningen er hurtig. - Retning vises med eller uden misvisning? -Hvordan bruges GPS - Oplys aktuelle position ud af GPS - Brug wapoint liste Indlæg og navngiv i waypoint liste - Indlæg rute - Indlæg opgivet position - Find position ud fra afstand og retning på kort - Svagheder ved GPS Kan gå i stykker Skal bruge strøm Går den lige vej kender ikke fald, våger, tynd is m.m. Kort på GPS stemmer ikke terrænet. Positioner kan ikke altid overføres 100 % mellem landkort Retningsangivelse/pil kun korrekte ved bevægelse.

2 Kortlære minimum 20 lektioner Hvordan ligger længde og bredde grader? Vis på globus 0 meridian Ø/W OG 90 grader N/S - Størrelsesforhold 1 cm på kortet svarer til? I terrænet? - Højde kurver Hvad er afstanden mellem kurvene? Meter eller fod? Hvordan læses kurverne? (tæt=stejlt) - Orientering af kort Kortet orienteres mod Nord - Hvordan findes nord? Kompas, sol, buske, mos, snefaner, nordstjerne m.m. - Misvisning/Magnetisk Nord Magnetisk/Geografisk Nordpol Huskeregel: Fra kortet og ud jakken på Læg grader til Ind på kortet jakken af træk grader fra. - Indlæg/find position på kort - Indlæg/find vha. kompas og kort Rutebeskrivelse for turisten på kort -Orientering uden hjælpemidler Tidszoner Hvordan fungerer tidszoner? Tag højde for sommer/vintertid. Sol og Klokken Find verdenshjørner ud fra solens position og dit ur. Naturlige indikatorer: Buske, mos, snefaner, Nordstjerne. Satellit telefon og VHF 10 lektioner - Hvordan fungerer telefonen/ radioen - Optimale sende/modtage forhold Hvad skygger for signalet? (Fjeld, is, bygninger) - Relevante informationer i nødsituationen. - Der er sket en ulykke - Hvor er ulykken sket position - Hvad er der sket - Hvilken hjælp er nødvendig - Hvor mange er impliceret - Vejrforhold - Hvem ringer op - Næste kontakt aftales - Hvem kontaktes - Fonetiske alfabet Svagheder ved Satellit telefon Skrøbelig Skal bruge strøm

3 Skal have åben himmel Signalmidler Signalmidler og nødopkald er et emne der skal arbejdes meget grundigt med, og hvor der skal afsættes forholdsvis mange lektioner. 20 lektioner -4- Nødsignaler - ved fare for menneskeliv Rød farve Røg, raketter -Morse ***---*** Lys/Lyd VHF kanal 16 Mayday Mayday Mayday -Vink med begge arme fra samlet over hoved til ned langs kroppen. -Firkantet flag med kugle over eller under,kan være udspilet trøje med en Spand under. Opmærksomheds signal ved ønske om assistance eller kontakt Signalspejl Grønne raketter Ild og røg 5 korte toner med tågehorn eller lys VHF kanal 16 PanPan PanPan PanPan Primitive signalmidler Sorte sten/sand på sne ( OBS) Røg signalspejl Lyd Skud slå mod metal. Flag /farvet stof Nødhjælp Diplomgivende nødhjælpskursus fra Røde Kors anbefales. 32 timer Er det ikke muligt, kan et kursus i samarbejde med det lokale sygehus bruges. -5- Våbenlære Våbenlære skal indgå, da våben skal medbringes på turene som bjørnesikring og hvis en hund må aflives. Guiden skal være meget bevidst omkring sikkerheden og bevidst om, at give turisterne instrukser omkring våbnet. 5 lektioner. Er der tale om kommende jagtguider, skal våbenlæreren være omfattende og i det store og hele følge nedenstående undervisningsplan. Minimum 40 lektioner Sikkerhed Kontroller altid om et våben er ladt, hvis: - det har været ude af syne - andre har rørt våbenet - du får overrakt et våben Uanset hvad, peg aldrig på nogen med et våben.

4 Hold piben ren og kontroller, at den er ren før skud afgivelse. Husk kuglefanget hvad er dit mål? Beskyt dine ører og husk dine omgivelser. Hold våbenet rent og sørg for at alle skruer er stramme. Rengør dit våben fordi: Vedligeholdelse Piben: Kolbe: Piben renses med våbenolie for at fjerne krudtslam Solvent bruges til at fjerne bly og kobberrester Piben trækkes igennem i skudretningen, indtil kluden kommer ud ren. Beskyt kroningen (mundingen) da små hak og ridser vil gøre våbenet upræcist. Våbenet opbevares med et tyndt lag olie i piben. Piben tørlægges før der skydes ellers sidder første skud for højt. Udvendigt holdes piben fri for rust og gives et tyndt lag olie. Trækolbe holdes ren og olieret. Nylonkolbe holdes ren. Smør metaldele, der skjules af kolben med hvid vaseline. Undersøg at piben til stadighed er fritliggende fra kolben. Bundstykke Kontroller slagstift og fjeder. Rens for krudtslam og rust. Tørlæg Om sommeren i båd kan det være en fordel at give lidt olie. Om vinteren skal man tørlægge, da frossen olie kan give funktionsfejl. Aftrækker mekanisme og magasin Rens for krudtslam og rust. Det er farligt at skyde med snavs i piben. Der er større chance for at et snavset og rustent våben ikke virker. Det slider mere på piben at blive affyret med snavs i. Et snavset våben fortæller dine ledsagere, at du er en sjusket og ligeglad amatør jæger Giv et tyndt lag olie. Kontroller funktionering.

5 Ammunition Håndtering Jagt med turister Holdes ren og tør. Irret ammunition kasseres, da et projektil, der er irret fast kan få kammeret til at eksplodere. Vælg ammunition, der passer til opgaven. Peg aldrig våbenet mod mennesker. Leg aldrig med dit våben. Når du er i byen eller blandt turister, så vis tydeligt at våbenet ikke er (Åbent mundstykke eller knækket våben) Skyd aldrig impulsivt husk dit kuglefang og underlag (rikochettere) Del dine erfaringer, så du fremstår kompetent og professionel. Tag ikke for givet at turisten er våbenkyndig. Vær opmærksom på turistens håndtering af våben og tilret ham, så han som minimum følger vores sikkerheds krav. Sørg for at gæsten indskyder sit våben også selvom han siger, at det ikke er nødvendigt. Våbenet kan selv i en boks have fået et slag under flytransporten. Respekter gæstens våben det er ofte ekstremt værdifuldt. Respekter kundens ønske om jagtoplevelsen! Stress endelig ikke skytten. Vejled om valg af mål, afstand, skydestilling, frit skud osv. -8- Vær tilpas imponeret af gæstens bytte. Beskyttelse af turister Tag det alvorligt og hav dit våben indenfor rækkevidde. Hold turisterne samlet, hvis der er bjørn. (en tæt gruppe virker mere skræmmende på bjørnen). Hold overblik, så ingen fotografer er tættere på bjørnen end dig. Forsøg at skræmme bjørnen. Hvis du skyder bjørnen, så film og fotografer spor i sneen (så du kan bevidne at det var reelt selvforsvar) Kontakt med det samme byen (Nanu Travel/Politiet) Forsøg aldrig at skjule noget! Debrief gæsterne tal med dem om oplevelsen og forklar hvorfor der er handlet som det var tildældet.

6 Lejr Opsætning af lejr er et must for guideeleven. Mange af turisterne har selv erfaringer, men de skal etableres under trygge forhold, og det er guidens ansvar. Turisten skal ligeledes instrueres i, hvor langt vedkommende må bevæge sig væk fra lejren under de givne forhold. Opsætning af telte, indretning, etablering af varme, lave mad, smelte vand til drikke, også så turisten er forsynet under selve turen, sanitet, bjørnesikring, sikring mod dårligt vejr. Det er noget som eleverne for det meste lærer i felten med lærerne Guiden kender sine hunde og det er vigtigt at turisten instrueres i, hvordan vedkommende skal forholde sig til dem under turen, under ophold og i lejren når hundene er lænket. Omgangen med turisten mener vi er et meget væsentlig område i undervisningen af vores guideelever. Turisten har betalt mange penge for at komme og få en oplevelse, som han eller hun har store forventninger til. Guiden skal være med til at indfri de forventninger, og skal samtidig være bevist om at kunne møde mange forskellige mennesketyper, og det er oftest ikke mennesker som dem selv. De kommer på slæde ture der kan vare fra en dag op til ti dage, hvor de skal servicere turisten på mange områder. De kan få en turist på slæden som er venlig, forstående og imødekommende, men også møde turister som er det i mindre grad, hvis vejret fx er dårligt, eller turisten ikke føler vedkommende får indfriet sine forventninger. Der skal vores guider gerne ende med at være meget professionelle, og ende med at kunne yde alle den service, som de er berettiget til. Det er et emne, som skal behandles løbende under hele forløbet, det skal være den røde tråd og der skal bruges rigtig megen tid på det. Nedenstående undervisningsplan viser hvor omfattende et emne der er tale om. Proviant,madlavning og hvad dertil hører er et emne der nok skal behandles separat og som der skal bruges rigtig megen tid på, da guiderne under de givne forhold gerne skal kunne sørge for mad og drikke, og vi ikke forventer at de på nuværende tidspunkt er de store kokke. 20 lektioner Hygiejne og hvad det indebærer skal indskærpes for guiden.turisterne ved godt det er primitive forhold de begiver sig ud i, men guidens personlige hygiejne og hygiejne under madlavning skal være acceptabel. Turistens muligheder for hygiejne skal ligeledes være på plads. 10 lektioner

7 Opsætning og indretning af camp 50 lektioner - Sikkerhed: Laviner, overflow, is, vind og bjørn - Sanitære forhold Vurder kundegruppen. Byg snemur. Instruer! - Social indretning - Varme i teltet: Indret lejren med hensyn til udsigt, foto, privatliv (snorken) praktisk (spisning) og social omgang. Vejled turisten i at holde varmen. (Påklædning, sovepose osv.) Hjælp med de praktiske ting (spritvarmer, underlag m.m.) Affaldshåndtering: Brænd kun affald på havisen. Forklar turisten hvorfor vi håndterer affaldet som vi gør. Smid aldrig skrald fra dig. forvent at turisten er ekstremt miljøbevidst. Aktivering af gæsten: Vær OBS på, at gæsten er aktiveret og føler sig nyttig så længe de er vågne! Vis dem hvordan man bruger pisken og lad dem prøve husk briller!! Lad dem prøve din riffel hvis de har lyst husk Sikkerhed og høreværn! Instruktion af turisten Hold gæsten orienteret om rute og tider for Spisning, start og stop af slædekørsel, camp, pauser osv Gennemgang af minimum for guidens grej Sørg for at grejet virker. Hold grejet rent og pænt. Hav godt grej, så du fremstår prof. Hav varmt grej du skal have overskud til turisten og ikke bruge al din energi på at holde varmen og reparere primus. Servicering 100 lektioner? - Turistens behov En slæderejse er en ny og utryg verden for de fleste turister. Vær OBS på, at de har stort behov for information og følelsen af alt er under kontrol. - Turistens forventninger Turisten forventer, at du har overskud til at klare

8 alle situationer OG yde service. Tab ikke hoved, men fremstå rolig også over for hundene! - Turistens oplevelse Turistens oplevelse mangedobles, når guiden ledsager det visuelle indtryk med informationer og historier. Også guidens demonstration af færdigheder er af stor betydning for den samlede oplevelse. Vær social! - Instruktion og observation af turisten Et højt informations niveau forebygger utilfredse gæster og utidige spørgsmål. Observer turisten virker han veltilpas og varm? Eller er de sure og kolde gør noget ved det! Er der interne -12- problemer blandt turisterne? Forsøg at aflede opmærksomheden med spændende aktiviteter eller historier. - Turistens muligheder for hygiejne Sørg for at gæsten ofte får tilbudt rent varmt vand og bedst mulige toilet faciliteter. - Personlig hygiejne og fremtræden Hvis du fremstår beskidt, frysende og mut, signalerer du, at du hellere vil være et andet sted og det virker negativt på turistens oplevelse. Er du der imod ren, varm og munter, vil din glæde ved at være på tur påvirke turisten og i forbavsende høj grad præge gæstens positive oplevelse. Hunde Hundene og vores behandling af hundene er meget vigtigt for turisten. Du må slå hundene for at skille slagsmål osv. Men begræns det og gør det kontrolleret. Ikke skrigende eller rasende. Inviter turisten til at hjælpe med at fodre, tage seler af og på osv. Fortæl om dine hunde vis din stolthed og glæde. Vis turisten, at du har omsorg for hundene. Kæl med dem klip deres negle, strigl dem, brug tid på dem turisten observerer det. Fortæl om hundeslædekulturen fortiden og fremtiden turisten er en god budbringer! Hundene skal fremstå rene og velfodrede.

9 Husk at glade kunder er den bedste måde at få nye kunder på. Kunder, der tager hjem og fortæller om deres gode oplevelser giver andre folk lyst til at tage af sted og måske spørger de specifikt efter at få dig som guide. Glade kunder giver måske gaver eller drikkepenge Kunder, der har en dårlig oplevelse kan have katastrofale følger. Skriver de negative artikler, kan det påvirke ikke bare antallet af turister, der kommer, men også vores goodwill hos Kommunen og andre, der kan støtte os med eksempelvis tilskud til at bygge hytter i terrænet. Er en kunde sur og urimelig, kan det ofte reddes alligevel med en afsluttende god oplevelse. Bid det sure i dig og gør en ekstra indsats. Informer din arbejdsgiver i byen, så vi måske kan rette indtrykket, før de tager hjem. - Lederskab Turisten har brug for, at du fremstår selvsikker og er i stand til at handle. I sidste ende er det turisten, der betaler din løn og al proviant, så gæsten har krav på, at vi strækker os langt for, at imødekomme deres ønsker og at vi yder god service. Omvendt har du som guide, ansvaret for sikkerheden, for at vi kommer hjem til tiden og for, at hverken du eller hundene udsættes for urimelige strabadser. Både du og hundene skal på tur igen, når turisten tager hjem. Vurder derfor, hvad der er praktisk muligt og hvad der er god service. Turisten kender ikke området og forholdene. Spørg derfor ikke, hvad de vil men opstil alternativer og forklar hvad de indebærer. I tilfælde af dårligt vejr, tvivlsom is og lignende tag en beslutning du fremstår usikker, hvis du spørger kunden til råds. Du kan dog godt sige det er fuldt forsvarligt at køre i dette vejr men ikke særlig sjovt. Det er op til jer, om I vil af sted. Men husk, hvis det er en sammensat gruppe, kan det give problemer, hvis de ikke er enige og så skal du tage beslutningen og ikke spørge! Alt i alt er I som guider, ledere på turen, men åbne for alle forslag, der er praktisk mulige. I sidste ende har I ansvaret for turisten! Proviant - Turistens forventninger Turisten forventer hygiejne -14-

10 Vær omhyggelig med håndvask, opvask og håndtering af maden. Ved lokale råvarer fortæl om maden. Hvor er den fra? Hvordan er den fanget? Levevis? Hvor mange spiser det i byen? Osv. Den lokale proviant er en stor del af oplevelsen! - Turistens behov for mad og specielt drikke. Mad og drikke hjælper turisten med at holde varmen og have overskud til at nyde turen og de mange indtryk. Hjælp turisten til at få nok at spise og særligt drikke. - Basal madlavning i felt Vis glæde og stolthed ved din kogekunst. Øv dig i et par retter, som du er specielt god til og aftal med de andre guider, at det er dig, der laver netop den ret. Gerne noget, du kan fortælle I spiser meget hjemme eller du elsker at spise på fangst. Tag evt. dine egne specielle krydderier med. - Mad hygiejne Er ekstremt vigtigt. Syge turister eller dårlig mave er altødelæggende for turen. Oplever turisten dårlig hygiejne, vil det overskygge mange gode oplevelser og de vil spise mindre eller slet ikke og så vil de fryse og have lille overskud Motorlære Motorlæren skal indholde vedligeholdelse og fejlsøgning. Da det primært er speedbåde, firehjulere og snescotere guiderne kommer til at benytte sig af, er det disse motortyper de skal beskæftige sig med. Minimum 20 lektioner Anden relevant undervisning : Hvilket tøj og udstyr anbefales til den givne tur. Telte, soveposer, rygsække, værktøj, lygter, solbriller, primus, fodtøj, regntøj etc Brug af fangst og rejse hytter.

11 Knobbinding. Personlighedsudvikling. Psykologi. Sprog. Madlavningskursus. Turistattraktioner i området. Historie. Lokale dyre og planteliv. Krydstogtsturister i byen: cafe, salg af husflid.. Oprette værksteder til souvenirfremstilling Trofæudskæring Piareersarfik Ittoqqortoormiit og Nanu Travel Ittoqqortoormiit

Turist Guide projekt

Turist Guide projekt Turist Guide projekt Turist Guide uddannelsen er taget udgangspunkt i Ittoqqortoormiit En idé I måske kan tage op hjemme hos Jer selv, og tilpasse til Jeres by. 1 Den følgende præsentation af vores projekt,

Læs mere

Instruktionsmanual Luftvåben

Instruktionsmanual Luftvåben Instruktionsmanual Luftvåben VIGTIGT: LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTIONSMANUAL, FØR DU TAGER PRODUK- TET I BRUG 1999 Industrias El Gamo, S.A. 1 2 1. Sigtekorn 2. Munding 3. Løb 4. Visier 5. Manuel sikring

Læs mere

adventure GENEREL BESKRIVELSE TIL PAKKELISTE

adventure GENEREL BESKRIVELSE TIL PAKKELISTE adventure GENEREL BESKRIVELSE TIL PAKKELISTE Pandelampe Praktisk undertøj Vandresko/ støvle Gerne en lille let model med to til tre AAA batterier og LED pærer. Løbesko Der vil ofte indgå aktiviteter på

Læs mere

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening Tekst og fotos ved Knud Erik Poulsen. I alt 5 sider 1. Generelt Som skytte er det din pligt at kende og følge de generelle sikkerhedskrav for den skydning du

Læs mere

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Jeg hedder Lis, jeg er gift med Ole, vi bor Skovforte 10 Christiansfeld. Vi har en voksen datter Rikke som bor i nærheden sammen med Lasse og deres søn Gustav,

Læs mere

Alaska september 2012

Alaska september 2012 Alaska september 2012 Indianer slik (tørret og røget laks i strimler med skind på bagsiden) serveret med æble både og appelsinstykker møjsommeligt pillet af Joe. Man gnaver laksen af skindet, mens man

Læs mere

Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen

Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen Thorkild Ellerbæk/positivskydning.dk Hvis du står med sådan en samling dele skal du være ret sikker på din tekniske kunnen. Så mange

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Cykel vedligeholdelse

Cykel vedligeholdelse Cykel vedligeholdelse Introduktion Du sidder nu med en guide til, hvordan du kan passe og pleje din cykel, så den ikke tager skade af det hårde danske vejr. Guiden her er hurtigt læst, og vil helt sikkert

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed FKSS modellen Fokus Kontakt/ Samhørighed Skydestilling Skuldring FKSS modellen Hvorfor rammer vi? Vi fokuserer på målet Underbevidstheden styrer løbet gennem at øjet fokuserer på målet Løb og mål smelter

Læs mere

15 and 50 M Kombiriffel Reglement

15 and 50 M Kombiriffel Reglement 15 and 50 M Kombiriffel Reglement 1. Om skydningen 15 og 50 M KOMBIRIFFEL REGLEMENT 1.01 Koncept - Under afholdes 15/50 M Kombiriffel-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i

Læs mere

P200-Boltepistol Sikkerheds-, betjenings- og vedligeholdelsesvejledning

P200-Boltepistol Sikkerheds-, betjenings- og vedligeholdelsesvejledning P200-Boltepistol Sikkerheds-, betjenings- og vedligeholdelsesvejledning Indholdsfortegnelse Information... 1 Tekniske data... 2 Patroner... 2 Reservedele... 2 Betjeningsvejledning... 3 Forsagere / klikkere...

Læs mere

Faglærer-kursus i Udvidet Skydeteknik

Faglærer-kursus i Udvidet Skydeteknik Hærens Operative Kommando KURSUSBESKRIVELSE Hærens Kampskole Kursuskode: Faglærer-kursus i Udvidet Skydeteknik Indledning Formål De danske bidrag til INTOPS og udviklingen af kampeksercitser til disse,

Læs mere

VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT

VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT 2 ESK(HBU)/V UDDBTN/JDR Dragonkasernen 7500 Holstebro Tlf. 7282 3631 VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT 1. SITUATION: Du er tilsagt at skulle aftjene din værnepligt

Læs mere

Grundelementerne i skydning

Grundelementerne i skydning Grundelementerne i skydning Lektion 1 Grundelementerne i skydning Balistik Våben og sigtemidler Skyde færdigheder Sigte Aftræk Hold (skydestilling, muskel hukommelse, spændinger i muskler) Våben betjening

Læs mere

Mikkel Gundersen Esben Milling

Mikkel Gundersen Esben Milling Mikkel Gundersen Esben Milling Grundregel nr. 1 En GPS kan og må ikke erstatte navigation med kort og kompas! Kurset Basal brug af GPS Hvad er en GPS og hvordan virker systemet Navigation og positionsformater,

Læs mere

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00 Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogle specielt

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Indhold KAPITEL 1 - ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 KAPITEL 2 - SIKKERHEDSBESTEMMELSER FOR DEN ENKELTE

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Simpel fejlfinding og vedligeholdelse

Simpel fejlfinding og vedligeholdelse Simpel fejlfinding og vedligeholdelse Skrevet af bøssemager Christian Vest for Danmarks Jægerforbunds riffelinstruktøruddannelse. Vedligeholdelse af riffel/haglbøsse. Rust er ethvert våbens værste fjende,

Læs mere

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby Introduktion Søren P. Petersen DVL Lyngby 1 Søren P. Petersen, DVL Lyngby Program 11.00 Velkommen 11.30 Verdenshjørnerne 11.45 set - introduktion 12.00 Frokost 12.30 Pejling - introduktion 12:45 Øvelse

Læs mere

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 4 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvilken signalfigur skal du føre, om dagen når du ligger til ankers? En sort

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Traditionel åben jolle Båden er under dimensionstal 20, medtager op til

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Anvend kun den korrekte type gasbeholder (se side 2) og isæt som vist øverst til højre i denne figur.

Anvend kun den korrekte type gasbeholder (se side 2) og isæt som vist øverst til højre i denne figur. BETjEnInGSVEjLEDnInG Læs venligst betjeningsvejledningen omhyggeligt inden varmeovnen tages i brug. Følges vejledningerne og sikkerhedsforeskrifterne ikke omhyggeligt, kan det resultere i tab af menneskeliv,

Læs mere

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv Friluftsliv har altid fristet os mennesker. Vi kan tage på spændende ture overalt langt væk eller lige rundt om hjørnet. Vi kan tage på tur i flere uger, eller vi kan tage på tur en dag eller nogle timer.

Læs mere

Opgavebanken. Ny opgave til en ny træning

Opgavebanken. Ny opgave til en ny træning Ny opgave til en ny træning Modeltræning Formål: For at blive god til at skyde skal man kunne skyde alle skud ens, der for skal man have en plan for gennemførelsen af det enkelte skud. Opgaven: Tænk på

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Kamtschatka - Brunbjørn - Specielpris - Forår

Kamtschatka - Brunbjørn - Specielpris - Forår Kamtschatka - Brunbjørn - Specielpris - Forår Det her er jagt i vildmarken Rusland kaldes også bjørnelandet det har den største bjørne bestand i verden og den gode trofækvalitet sammen med den gode pris

Læs mere

FOREDRAG Hvalp i hjemmet om det nye hjem, opdragelse, relationer ol.

FOREDRAG Hvalp i hjemmet om det nye hjem, opdragelse, relationer ol. AKTIVITETSKALENDER FORÅR 2011 FOREDRAG Hvalp i hjemmet om det nye hjem, opdragelse, relationer ol. Mange mennesker anskaffer sig en lille hvalp, fordi den er sød og nuttet lige nu og her. Desværre ser

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Historisk pistol og riffel

Historisk pistol og riffel DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus 2605 Brøndby - Tlf.: 4326 2626 Email: info@skytteunion.dk - www.skytteunion.dk REGLEMENT FOR SKYDNING Historisk pistol og riffel Udgave 2016 (version 150616) REGLEMENT

Læs mere

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning Pistol 15 m Pistol 15 m Opdateret september 2014 Generelle bestemmelser 1. Tilmeldelse 1.1. Deltagerberettigede er alle,

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? RIB/følgebåd Båden er en Bombard Explorer CE-mærket, under dimensionstal 20

Læs mere

KOMBI RIFFEL REGLEMENT

KOMBI RIFFEL REGLEMENT KOMBI RIFFEL REGLEMENT KOMBIRIFFEL REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Kombiriffel-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i Kombiriffel

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Velkommen Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Mail: Annette R. Jensen arjen@gribskov.dk (områdeleder) Netti Bromose cnebr@gribskov.dk (daglig pædagogisk

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Refleksionsskema for daginstitutioner

Refleksionsskema for daginstitutioner DCUM-vejledning a.x.x November 2012 Refleksionsskema for daginstitutioner Psykisk børnemiljø Alsidig personlig udvikling: 1 Oplever børnene genkendelige strukturer i hverdagen? Fx gennem morgenrutiner

Læs mere

200 M KOMBIRIFFEL REGLEMENT

200 M KOMBIRIFFEL REGLEMENT 200 M KOMBIRIFFEL REGLEMENT 200 M KOMBIRIFFEL REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under afholdes 200 M Kombiriffel-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i 200 M Kombiriffel

Læs mere

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK BILLEDERNE VISER PRODUKTER FRA FORSKELLIGE VIRKSOMHEDERS SORTIMENT. Nød- og sikkerhedskommunikation Eksempel på en standard

Læs mere

JORDARBEJDE - LET AF LOUISE BRETH OG PAULINE PRESTON 2011

JORDARBEJDE - LET AF LOUISE BRETH OG PAULINE PRESTON 2011 JORREJE - LET F LOUISE RETH OG PULINE PRESTON 2011 INHOL Side 1: OM LLE JORREJS-KLSSERNE eskrivelse af programmerne Målsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder:... Foreslået

Læs mere

Sådan transporteres våben og ammunition

Sådan transporteres våben og ammunition Sådan transporteres våben og ammunition DGI skydning Vingstedvej 27 7182 Bredsten 1 Gode grunde til at udgive en pjece Rent juridisk læner pjecen sig op ad følgende lovgivning: Våbenloven (lovbekendtgørelsen

Læs mere

Indkvartering samt ophold ved bjørne jagt

Indkvartering samt ophold ved bjørne jagt Kamchatka Brunbjørn Rusland kaldes for bjørnelandet, da det har den største bjørnebestand i verden. Den gode trofæ kvalitet, sammen med den gode pris, giver en god grund til at jage bjørn her. Der til

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Se her hvordan vores hytte ser ud:

Se her hvordan vores hytte ser ud: Velkommen til Storagergaard Fritidshjem Efterårskoloni 2008 Sig nærmer efteråret sig, og 0. Klassebørnene får derfor tilbuddet om en dejlig koloni, i en rummelig hytte ude i skoven med en dejlig natur

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Termometeret. Overbliksrapport

Termometeret. Overbliksrapport Overbliksrapport Rapportstatus Dagtilbuddets navn Viben... Antal reflektionsskemaer i rapporten... Refleksionsskemaets navn Viben24B... Dato for rapportudskrivningen 3--24... God fornøjelse! 2 Læsevejledning

Læs mere

Overbliksrapport. Test-rapport. Termometeret

Overbliksrapport. Test-rapport. Termometeret Overbliksrapport Termometeret Rapportstatus Antal dagtilbud i rapporten 2... Dagtilbuddenes navne,... Antal reflektionsskemaer i rapporten 5... Refleksionsskemaernes navne Bæverne jan. 24, Grøn stue, Gul

Læs mere

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2 Personlig hygiejne og rengøring FAKTA 4:1 Personlig hygiejne og rengøring Det er nødvendigt med en god personlig hygiejne og en god hygiejne i køkkenet, når du laver mad. Det er især vigtigt at vaske hænder

Læs mere

Tylstrup Skoles Regelsæt

Tylstrup Skoles Regelsæt Tylstrup Skoles Regelsæt Revideret sommeren 2011. Tylstrup Skoles Grundregler Hils på hinanden Vis hensyn Tal pænt Lad andres ting være i fred. Adfærd på skolen indebærer: Brug indestemme. På gangen Gå

Læs mere

Kamchatka Elg med mulighed for Bjørn

Kamchatka Elg med mulighed for Bjørn Kamchatka Elg med mulighed for Bjørn Den østsibirske storelg (Alces alces Pfizenmayeri), er den stærkeste elg i Eurasien. Den har et stort leveområde øst for Jenissej, i den østlige del af Rusland. Jagt

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse STEEL CHALLENGE REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Steel Challenge-skydninger efter regler der er udarbejdet på baggrund af de regler der er gældende for

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Lov om social service 83

Lov om social service 83 7.0 Ydelsesbeskrivelser 7.1 Personlig pleje 7.1.1 Hjælp til personlig hygiejne indgår i Borgeren kan ikke eller delvist ikke varetage personlig hygiejne pga. en væsentlig funktionsnedsættelse. nedenstående

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse!

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Da jeg modtog plastkassen med lodder, ur, nøgle og pendul så jeg at skiven ikke havde det godt! Malingen

Læs mere

I dette moment beskrives hundens evne til at tage kontakt med fremmede mennesker og bevare denne kontakt.

I dette moment beskrives hundens evne til at tage kontakt med fremmede mennesker og bevare denne kontakt. Mentalbeskrivelsens momenter (1-8) 1. Kontakt håndtering I dette moment beskrives hundens evne til at tage kontakt med fremmede mennesker og bevare denne kontakt. Hundeføreren er instrueret på forhånd

Læs mere

Velkomstpjece til Fanø Børnehave

Velkomstpjece til Fanø Børnehave Velkomstpjece til Fanø Børnehave Kære børn og forældre! Velkommen til Fanø Børnehave. Hensigten med denne pjece er at give en kortfattet orientering om dagligdagen, traditioner og andre emner, som vi tror

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 25 2010

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 25 2010 Fælles info Sol, varme solcreme og skygge. Høj sol, blå himmel og bare tæer i sandalerne... Husk derfor at smøre børnene med solcreme om morgenen. Børnene må gerne selv tage solcreme med, så I selv kontrollerer

Læs mere

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Kristian Kochs. Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Kristian Kochs. Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler Kristian Kochs PRÆSENTATIONSTEKNIK Få styr på nervøsitet, krop og stemme - og bliv en troværdig taler Kristian Kochs vigtigste råd Print dem ud, så du har de vigtigste råd ved hånden, når du har behov

Læs mere

MONTERING AF PARABOLANTENNE

MONTERING AF PARABOLANTENNE MONTERING AF PARABOLANTENNE Vigtig information Vi anbefaler, du benytter dig af en autoriseret installatør, når du skal montere parabolantennen. Det kan være vanskeligt at finde den rette position uden

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Gasgrill - Model Midi Brugermanual

Gasgrill - Model Midi Brugermanual 1. udgave: 12. marts 2010 2010 Gasgrill - Model Midi Brugermanual Vigtigt: Læs disse instruktioner nøje for at få kendskab til gasgrillen inden brug. Gem denne manual til fremtidig brug. 1 Stykliste Tjek

Læs mere

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng 1.udgave Udgivet af: Dansk Forening for Albinisme www.albinisme.dk kontakt@albinisme.dk Redaktion: Susan Poulsen, Karina

Læs mere

BeoLab 8002. Vejledning

BeoLab 8002. Vejledning BeoLab 8002 Vejledning Daglig brug 3 Når du har sat højttalerne op som beskrevet på de følgende sider, skal du sætte strøm til hele systemet. Indikatorlampen lyser rødt, hvilket betyder, at højttalerne

Læs mere

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse Foråret 2010

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse Foråret 2010 Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse Foråret 2010 Afdelingen på Odinsvej Hvis ca. 1/3 af svarene på et spørgsmål er negativt er antallet af negative besvarelser fremhæver. Der har deltaget 24 elever

Læs mere

AKTIVITETER UNDERVISNINGSFORLØB ÅRSTIDSHJUL PLANT TRÆER. Lav gips-afstøbning af dyrespor

AKTIVITETER UNDERVISNINGSFORLØB ÅRSTIDSHJUL PLANT TRÆER. Lav gips-afstøbning af dyrespor Page 1 of 6 AKTIVITETER UNDERVISNINGSFORLØB ÅRSTIDSHJUL PLANT TRÆER Nyhedsbrev adventskrans Æg Affald Aktiviteter Alder Vedbend klatrer med hæfterødder op ad gamle træer og mure. De øverste skud får specielle

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

Instruks for haglskydeprøve 2015

Instruks for haglskydeprøve 2015 Instruks for haglskydeprøve 2015 Udarbejdet af Danmarks Jægerforbund for Nurstyrelsen 1. Almindelige bestemmelser 1.1 Miljøministeriets gældende bekendtgørelse om jagttegn skal følges. Det er den prøvesagkyndiges

Læs mere

300 M SKYDNING REGLEMENT

300 M SKYDNING REGLEMENT 300 M SKYDNING REGLEMENT 300 M SKYDNING REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under afholdes 300 M Skydning efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i 300 M Skydning skyde præcisionsskydning

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Præsentation: Upernavik

Præsentation: Upernavik Præsentation: Upernavik Lavet af: 5 klasse Prinsesse Margrethe Skolen April 2012 Klasselæreren: Eunike Kr. Thorleifsen Oversat til dansk: Ane Marie Poulsen Upernavik Upernavik blev grundlagt i 1771. Der

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. Indholdsfortegnelse Brugsanvisning Side 2 Brugervejledning Side 3 Din første tur Side 4 Tilpasning af cyklen Side 4 Justering af sadel Side 5 Justering af ryglæn Side 5 Justering af ryglænets stabilitet

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Velkommen / Værd at vide...

Velkommen / Værd at vide... Sæson 27 - nummer 1 Så er Cirkus Oølaiski starte på sin 27. sæson - og den er skudt rigtig godt igang. 19 'gamle' cirkusbørn holder stadig vil - og er meget aktive i cirkus, og dertil er der indtil nu

Læs mere

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme]

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Børn og Pligter (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Pligter er vigtige for dit barn Opdragelse et ord der sætter mange tanker i gang, både negative og positive.

Læs mere

Aktivitets- og handleplan 2015 MedieDigital

Aktivitets- og handleplan 2015 MedieDigital Aktivitets- og handleplan 2015 MedieDigital Præsentation af værkstedet Kunne du tænke dig at lave dig egen hjemmeside, eller går du med en drøm om, at lære at fotografere eller måske lave din egen film,

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

FerieCamp. Danmarks sjoveste

FerieCamp. Danmarks sjoveste FerieCamp Danmarks sjoveste Lyst til femstjernet ferie i det fri? Så ta familien med på opdagelse i vandkanten på Camp Hverringe nær Kerteminde. Ikke langt fra godset, skoven, byen og en ægte øde ø med

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Kære Forældre. Velkommen i dagpleje hos. Britt og Mogens. Øvangsvej 5. 4540 Fårevejle. Tlf: 78785363. Lidt om os

Kære Forældre. Velkommen i dagpleje hos. Britt og Mogens. Øvangsvej 5. 4540 Fårevejle. Tlf: 78785363. Lidt om os Kære Forældre I har nu valgt, at jeres barn skal starte i dagpleje. For nogen er det naturligt og let, men for andre kan det være svært at aflevere det bedste man har, til en dagplejer man endnu ikke kender.

Læs mere

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730 FOR SELVKØRENDE SÅMASKINE BOBY 730 IMPORTØR: SØNDERUP MASKINHANDEL A/S TLF. 98 65 32 55 FAX 98 65 33 00 www.ferrarimaskiner.dk - www.bcsmaskiner.dk 1 INDHOLDSFORTEGNELSE CE... 3 INTRODUKTION... 3 1.0 FORHINDRING

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Aabybro Plejehjem Jammerbugt Kommune. mandag den 30. september 2013 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Aabybro Plejehjem Jammerbugt Kommune. mandag den 30. september 2013 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Aabybro Plejehjem Jammerbugt Kommune mandag den 30. september 2013 fra kl. 10.00 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Aabybro Plejehjem.

Læs mere

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således alle er førstehjælper etc. Opgavesættet

Læs mere

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion.

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse dgi.dk/skydning og skytteunion.dk DGI Skydning & Dansk Skytte Union uddannelse, september 2014 Udgivet af: DGI Skydning

Læs mere