Værd at vide om Orienteringsløb. Rolf Andersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værd at vide om Orienteringsløb. Rolf Andersen"

Transkript

1 Værd at vide om Orienteringsløb af Rolf Andersen

2 Afsnit 1. Sværhedsgrader Indenfor O-Sport i Danmark opdeler man O-Baner i 4 sværhedsgrader. Disse er.. På den måde sikrer man at der er baner til alle uanset om man er Begynder eller Elite løber. På indbydelser til løb kan man se denne farvekodning, og for flere af disse 4 kategorier kan der være baner af forskellige længder. Det er vigtigt at man som begynder IKKE kaster sig ud i noget der er for svært, for så mister man hurtigt motivationen. Er du helt ny, så vælg en GRØN bane! Gerne et par gange så du får en god fornemmelse for et O-Løbs helhed. Har du løbet et par gange, og er blevet lidt fortrolig med hvad det overhovedet går ud på så vælg en HVID bane. Synes du nu du er blevet ret god såååååå Tag et par HVIDE baner mere, det giver selvtillid, og det er godt at have når man vil prøve en GUL bane. Er du nået op i GUL bane, så løb gerne mange af disse. Ofte så er det ikke lykkedes banelæggerne at respektere niveauet, og mange banelæggere får lavet for SVÆRE gule baner. Først når du føler at det hører til undtagelsen at BOMME (det kommer i en senere mail, men det betyder at man ikke kan finde posten eller er faret vild) skal du prøve en SORT bane. Når du kaster dig ud på en SORT bane, kan det være en god ide at alliere sig med en erfaren O-Løber, og bede denne skygge dig, det vil sige følge efter dig og holde øje med at det ikke går helt skævt for dig. Det er bl.a. dette som klubbens og forbundets træningsløb er velegnede til.

3 Afsnit 2. Baner og klasser. Ved Orienteringsløbs stævner opererer vi med 2 begreber, nemlig Baner og Klasser En BANE er de poster som banelægger har bestemt løbere skal opsøge, normalt i nummerorden, mellem Start og Mål. En BANE kan have betegnelsen 7,4 Km Svær 18 Poster. Det betyder at Banen fra start til mål, målt i luflinje fra Start og via alle poster til Mål, er 7,4 Km lang, at der er tale om SVÆR orientering (jævnfør mail #1) og at der udover Start og Mål er 18 poster på banen. En KLASSE er en gruppering af løbere opdelt efter forskellige kriterier, så som : Køn, Alder, Evner mm. En KLASSE Kunne være Begyndere, en anden kunne være KVINDER mellem 35 og 39 ÅR som løber SVÆR orientering Som løber inddeles man i aldersklasser der normalt for voksne springer med 5 års intervaller. I de yngre rækker er det lidt anderledes samt at der kun er en klasse mellem 21 og 35 år. En KLASSE kunne f.eks. hedde H 45-A Den er for MÆND (H for Herrer, for kvinder hedder den D for Damer!) der i kalenderåret fylder 45 år eller mere men som ikke fylder 50 år i kalenderåret, og som løber SVÆR orientering, angivet ved A et til sidst. I et kalender år løber man således i den samme klasse HELE året. Man kan også være B eller C løber d.v.s Mellemsvær eller Let orientering. Ved et stævne forberedes et antal BANER i henholdt til stævnereglementet. Flere KLASSER kan godt løbe den samme BANE, men man konkurrerer kun mod andre i samme KLASSE. De der løber samme BANE men i en anden KLASSE har deres egen resultatliste. Endelig skal nævnes Åbne Baner, hvor der IKKE stilles krav til hvor KØN man er ;-) hvor GAMMEL man er, eller hvor RUTINERET man er! Her er der fri ret til at stille op lige hvor man har lyst. M.h.t. KLASSER skal det siges at man altid gerne må rykke OP i KLASSERNE, men ikke ned. Det vil sige en D 45-A løber (kvinde fra 45 og til og med 49 der løber SVÆRe baner) må gerne stille op i f.eks. D 21-A, D 35-A eller D 40-A da disse KLASSER løbere længere baner, end man egentlig skulle ifølge sin alder, men man kan jo have lyst til at løbe lange baner, selvom man er kommet op i alderen. Denne D 45-A løber må dog IKKE stille op i f.eks. D 50-A, for her vil hun kva sin alder have en fordel. I praksis må man dog gerne, hvis der er særlige grunde, f.eks. ved genoptræning efter en skade, men man løber UDEN FOR KONKURRENCE som markeres med UFK både på startlisten og på resultat listen hvor arrangøren kan vælge at placere vedkommende i tidsorden, men tydeligt mærket UFK, eller nederst, sammen med Fejlkipperne og de ikke startende.

4 Her ser i en tabel der viser KLASSER: De lodrette pile angiver den retning man gerne må RYKKE OP, og de vandrette angiver at Kvinder gerne må løbe Mande baner, men Mænd må IKKE løbe KVINDE baner (Ligesom i det virkelige liv hvor kønnenes ligestilling også er slået helt igennem.. eller HVA`???... ;-) Herunder ser i en baneoversigt som er gældende for visse stævner. Der findes flere andre, som finder anvendelse ved Danmarks mesterskaber, Divisionsturnering, Kreds-løb mm.

5 Her anvendes ikke opdeling i A, B og C og her kan i også se at f.eks. bane 6 løbes både af piger/kvinder op til og med 20 år, og af Mænd på 55 år til og med 59 år. At jeg vælger at fremhæve netop denne kombination har intet med tallet 6 at gøre samt at jeg skulle antyde at denne blanding af Køn og Alder falder særligt godt i min smag. Ved særlige stævner kan de længste A baner eventuelt tilbydes i forkortede udgaver, de ville så hedde M for Mellem eller K for Kort. Et Stævne kunne tilbyde: H 21-A (19,4 Km) H 21-AM (15,2 Km) H 21-AK (12,3 Km). Her er alder, køn og sværhedsgrad den samme, men der er forskellige længder at vælge mellem.

6 Afsnit 3. Elektronisk tidtagning og postkontrol Der findes i Danmark 2 systemer til elektronisk tidtagning og kontrol af at man har været på alle poster. Det ene hedder EMIT og det bruges primært i Jylland. Systemet består af en postenhed og en Brik som løberen har med. I princippet fungerer det på samme måde som SI (se nedenfor) men brikken indeholder også en lille papir lap, og Postenheden har nogle søm i et mønster så man kan aflæse dette mønster hvis Postenheden skulle svigte. Hvorfor er der 2 systemer? Aner det ikke, og jeg kan ikke forstå at vi ikke kan nøjes med et i lille Danmark L I Østdanmark, her hvor vi fra AMOK hovedsagligt løber, bruger vi SI-Systemet. SI er forkortelse for Sport-Ident og fungerer ligesom EMIT ved at der er en elektronisk postenhed som kan programmeres med et kontrolnummer. Tror du allerede du kender alt om SI så læs alligevel videre. Det kunne være??? Løberen medbringer sin SI brik, Når man stempler skal SI Postenheden give et bip, og en lille rød lampe vil blinke, som kvittering. Det kan ske at enheden ikke fungerer korrekt, men hvis blot ENTEN den bipper ELLER lampen blinker, så burde det være OK! Skulle der hverken komme et bip eller et blink, så må man ty til nødstempling, da der IKKE som i EMIT systemet er indbygget en mekanisk backup funktion. På O-Kort hvor SI systemet anvendes skal der være et antal reserve klippe felter, normalt 3, og første gang man møder en post der IKKE virker, så skal man klippe i felt nr 1 med den klippetang der også er anbragt på posten. som man ved hver post stopper i et dertil beregnet hul, hvor enheden så overfører det programmerede postnummer, samt klokkeslæt for stempling til SI Brikken. Man skal altså IKKE klippe med tangen, hvis man har fået elektronisk OK. Skulle man møde flere døde SI enheder på sin tur, må man klippe i felt 2 o.s.v.. Skulle der ikke være felter nok, må man klippe i kortet i forlængelse af nødfelterne.

7 På visse baner f.eks. Åbne baner med Put and Run skal man stemple STARTEN, som er signal til at tidtagning er startet. Ved stævner hvor man er tildelt en bestemt start-tid skal man IKKE stemple starten, medmindre dette klart angives. Systemet kender jo din tildelte start-tid. Skulle det ske at man ved sådan et løb kommer for sent til start, får man som regel lov til at starte alligevel, og man sendes af sted hurtigst muligt uden at genere andre løbere der starter til tiden. Tidtagningen starter dog derfra hvor man skulle have startet, så der må regnes med forøget registreret løbs tid svarende til hvor meget man kom for sent. Ved særlige stævner kan startpersonale nægte en at starte hvis man ikke er fremme til tiden. Man skal altid stemple i MÅL, og det er her at tidtagningen for dig stopper. I forbindelse med målgang skal man efterfølgende have registreret sin tid og at posterne er besøgt i rigtig rækkefølge. Det sker enten umiddelbart efter MÅL, men det kan være at man skal begive sig til stævnecentret der ikke er beliggende ved mål for at registrere her. Oftest får man også udleveret et stykke papir med sine registrerede data på. Om MÅL skal følgende fremhæves!!!! Det er MEGET vigtigt, uanset om man har gennemført hele løbet, eller har valgt at afbryde sit løb, at man registrerer sig i MÅL. Arrangørerne ved hvor mange løbere der er sendt af sted, og stævnepladsen lukker ikke før ALLE STARTENDE er registreret i mål. Det er alle deltageres pligt at deltage i en eftersøgning såfremt løbere ikke er registreret i mål, og det er altså surt, og meget upopulært, hvis den man søger efter står under bruseren eller er på vej hjem! HUSK DETTE!!!! I Mål skal man også huske at meddele hvis der har været funktionssvigt på SI enheder, og man har klippet i kortet med klippetangen. Ellers bliver man noteret for fejlklip og dermed diskvalificeret. Normalt vil en enhed svigte for alle, så alle som skulle have været på den post som svigtede for dig, har sikkert samme besked til Målpersonalet men. Der kan være årsager til at dette kun rammer dig. Din SI brik kan være defekt eller også Og her kommer vi lige til en detalje mere om SIbrikker. Dem vi normalt bruger (de er røde) kan indeholde ca 30 klip. Man skal derfor altid huske før man starter på et løb at CLEARe sin brik, d.v.s. tømme den for gamle data. Det sker enten på stævnepladsen eller/og senest ved start. Her findes en enhed der er mærket CLEAR og en anden mærket CHECK den første renser og den anden bekræfter at alt er i orden. Skulle man glemme at CLEARE kan brikken godt stadig registrere poster, men man risikerer at den bliver fyldt op, og så er der ikke plads til de sidste poster, og derfor virker DIN SI brik ikke mere. Til slut noget om at klippe forkerte poster. Husk under løbet altid at kontrollere at posten du finder i skoven også er den du skal have. TJEK Postens KONTROLNUMMER (det kommer i en senere V at V). Skulle man komme til at klippe en post man IKKE skulle have haft, så sker der ikke noget ved det, medmindre det sker så tit under et løb, at din SI-Brik er fyldt op inden du når de sidste poster og Mål. L Skulle du begå en fejl og f.eks. komme til at springe en post over, så kan denne fejl rettes uden at man bliver diskvalificeret. Lad os antage at du har klippet Post men kommer til at springe 6 over og kommer frem til 7 som du klipper. Så opdager du at du mangler nr 6 Løb derfor tilbage og find nr 6 og klip den, og så IGEN hen til 7 og derefter 8-9- o.s.v. Det er underordnet hvad du har af unødige klip, så længe de poster du SKAL have findes i korrekt rækkefølge. Følgende rækkefølge ville blive godkendt: Følgende vil IKKE blive godkendt:

8 Afsnit 4. Startprocedure Et O-løb begynder altid med en startprocedure. Når der tales om stævner er der bestemte procedurer der skal følges. Der findes indenfor O-Løb 4 former for startprocedure. 1) Fast starttid (f.eks. fastlagt ved lodtrækning) som sikrer at løbere på samme bane ikke starter lige i hælene på hinanden. 2) Fri start hvor man stiller sig i kø når man selv er klar og starter når startpersonalet siger OK. 3) Samlet start, hvor alle stiller op til et bestemt tidspunkt, og alle starter samtidig (bruges specielt ved stafetløb og andre specielle løb) 4) Jagtstart som bruges ved etapeløb, hvor ens samlede løbs tid forud for sidste løb i en serie afgør hvornår man starter. De hurtigste først, og de langsommere derefter. 1) og 2) vil jeg nu gennemgå nærmere Ved de fleste stævner er det denne model der anvendes og der kan ved samme stævne godt være både start med fast start tid 1) og Fri start såkaldt Put and Run 2) Har man tilmeldt sig en Klasse med fast start tid, vil man forud for stævnet kunne finde sin start tid f.eks, på stævnets hjemmeside. Begiv dig til start i god tid. Turen til start kan passende bruges til opvarmning. Husk at CLEARE og CHECKE din SI brik hvis dette foregår på stævnepladsen. Det vil dog altid være muligt at gøre det i forbindelse med Start. Om vinteren tilbydes der ofte transport af overtrækstøj tilbage til stævnepladsen, medens det om sommeren ikke er relevant. Tjek om der tilbydes transport af overtrækstøj (som du IKKE skal have på under selve løbet) inden du går til start. Husk at få alt med: Kompas, SI-brik, Holder til løse postdefinitioner, evt briller, Sved- Pandebånd, sol eller regnskærm/kasket, og hvad du ellers bruger under et O-Løb. Mange kan godt lide selv at tage tid, med et armbåndsur med mellemtider, men det er ved elektronisk tidtagning ikke nødvendigt. Det er IKKE tilladt at medbringe andre hjælpemidler, så som mobiltelefon eller GPS. Det er dog tilladt at anvende simple armbånds GPS er så som Garmins Forerunner eller lignende, som ikke rigtig er anvendelig som hjælpemiddel, men som kan logge den rute man følger, og som derfor kan være meget nyttigt ved det efterfølgende analyse arbejde af dagens løb. Ved fast start tid er det dit eget ansvar at sørge for at være klar til tiden. Tjek derfor altid afstande fra Parkering til Stævneplads, fra Stævneplads til Start og beregn tiden for dette samt den tid du skal bruge til omklædning og klargøring.

9 Fremme ved start vil du finde et indrettet startområde. Det kunne se sådan her ud: Har du fast start tid så vær opmærksom på Fremkalde tiden. Tit bliver ens navn råbt op, men det kan ske at man selv skal henvende sig ved startbåsen, når løbsuret viser DIN starttid. Når startpersonalet siger til, træder du ind i den første boks. Her bliver navn, SI-brik nummer starttid mm ofte kontrolleret. Her er også sidste chance for at CLEARE og CHECKE SI-brikken. Et løbsur bipper med et bip hvert sekund i alt 5 sekunder før starten og ved start lyder der et langt biiiip. Efter 1 minut i 1.boks træder man så ind i nr 2. Her kan man ofte få udleveret løse postdefinitioner. Disse må man dog kun tage hvis man har en dertil egnet holder, f.eks. en plastik manchet om håndleddet. Har man ikke sådan en må man ikke tage en, da de har det med at blive tabt i skovbunden, og Skovsvin er det sidste vi ønsker at signalere. Efter 1 minut her træder man i boks 3. På visse baner udleveres kortet her, andre må bare pænt vente. I sidste boks stiger spændingen. Kortet bliver tit lagt på jorden foran en, eller også ligger kortene i kasser markeret med Baner og Klasser. Hvis kortene ligger i kasser, er det DIT ansvar at finde den rette kasse, og først i det øjeblik starten går, må du tage kortet op af kassen, og du er i gang J Skulle du komme for sent til start, d.v.s. du skulle være løbet, må du henvende dig til personalet. Der er tit et skilt der viser vej (toppen af tegningen ovenfor) Så er det bare med at komme af sted men.. HUSK CLEAR af SI-brik først. Ved Åbne Baner Put and Run stiller man sig i den anviste kø når man er klar, og så går det næsten helt af sig selv. Alle indledende forberedelser skal dog stadig gennemføres! Om 3) skal kun siges at alle forberedelser stadig skal gennemføres inden start men når start tiden nærmer sig, bliver man kaldt frem som regel opstillet i lange rækker skulder ved skulder. Kortet ligger enten på jorden foran dig, eller hænger med en tøjklemme i en tørresnor I startøjeblikket tager man kortet og.. AFSTED. Denne startform kan opleves meget stressende fordi 50 eller 100 eller flere løbere tonser af sted på en gang. Bliv ikke grebet af panik. Kig på kortet, kom i gang stille og roligt, medmindre du løber for at få en topplacering, og løb dit eget løb! Først i mål på hver Klasse er vinder af klassen (hvis altså man har alle poster!)

10 Om 4) skal siges at det er meget sjældent det bruges, men når det gør, så er det for at få spænding idet dem der har den korteste løbstid fra tidligere etaper starter først, og de andre starter det antal minutter efter som man har været langsommere på foregående etaper. Man bliver kaldt frem i den beregnede startrækkefølge og går så frem i en kø medens startpersonalet sender den ene løber af sted efter den anden, ofte med få sekunders mellemrum! Det betyder at første løber i mål er samlet vinder, og der kan her lægges op til nogle meget spændende dyster, hvor en løber indhenter en tidligere startende, og så er det løbe evner og ikke mindst evnerne til at holde hovedet koldt der kan afgøre løbet, eventuelt et regulært spurtopgør på mål linien. Så meget om Startprocedurer, det lyder måske indviklet, men indtil du starter er der altid nogen der vil hjælpe dig hvis du er i tvivl. Straks du er startet er det ifølge reglementet principielt slut med at få hjælp!

11 Afsnit 5. Vejvalg BIIIIIIP det var lyden fra start-uret der signalerede at nu må du kigge på kortet og begive dig ud på løbet. Fat i kortet.. Hvor løber alle de andre hen, hovedet under armen og efter dem.. Sådan er du heldigvis ikke Nu er det at dine evner til at Orientere skal prøves. Jeg kan ikke anbefale det nok. Hvis man vil have et godt O-Løb er det vigtigt at komme godt i gang. En stresset og forhastet start fører meget ofte til BOM (herom senere) og til ærgrelser, flere BOM og en dårlig oplevelse, samt en dårlig placering på resultatlisten. Tag kortet og, er du relativt ny, så BLIV STÅENDE eller GÅ langsomt fremad. Find den rød/violette start trekant og kig på strækket til Post 1. Tag også gerne et hurtigt kig rundt på hele banen. Når du bliver mere rutineret, så kan det være nyttigt at vide lidt om hvad der venter dig senere i løbet. Når du har fundet start og post 1 på kortet, skal strækket planlægges. Er du på en begynder eller let bane vil det være relativt indlysende hvilken vej du skal, men løber du mellemsvær eller svær bane, så er det dig der skal afgøre hvad der hurtigst bringer dig hen til post 1. Jeg vil tage udgangspunkt i processen for Svær Orientering, men det kan sagtens bruges på lettere baner også. Planlæg baglæns! Kig på post 1 placering er der ledelinjer der fører lige hen til posten, og som kommer sådan cirka fra den side af posten som du forventer at komme fra. Altså er der ledelinjer der starter et sted mellem START og Post 1, og som fører ind til Posten. Ved Svær orientering bør svaret være NEJ! Det er det der kendetegner Svær Orientering. Er der i mellem dig (Start) og Post 1, så tæt på Post 1 som muligt en eller flere tydelige terrængenstande eller linjer som du hurtigt og relativt nemt kan Orientere hen til? Det bør der være, men afstanden herfra og til posten kan variere, og i særlige tilfælde kan det faktisk være der hvor du står lige nu! Dette kaldes at finde Sidste Sikre Udgangspunkt SSU. Det er fra dette punkt at du skal FINORIENTERE ind til Posten. Planlægningen og gennemførelsen er nu at komme hurtigst muligt hen til SSU! Planlæg altså baglæns. Fra SSU studerer du kortet bagud og til der hvor du står lige nu. Det gælder om at finde nogle gelændere som man kan holde fast i så længe som muligt på vej til posten. Starter gelænderet allerede ved Start, så hold fast i det og følg det så langt som muligt til SSU. Det gælder om at få øje på disse gelændere. På Begynder og lette baner vil det være stier, og du står allerede på den! I mellemsvær og svær orientering kan det godt være at gelænderet først starter et stykke fra hvor du står nu. Du skal altså finde en hurtig vej hen til starten af gelænderet. Det kan være en grov kompaskurs hen mod gelænderet Når du først har fat i gelænderet gælder det om at holde fast.

12 Brug stier, grøfter, vækstgrænser, jord eller sten diger og, når du bliver mere øvet, højdekurver som gelænder altså ting der her en lineær udstrækning. (I modsætning til punktformede objekter, som sten, huller, punkthøje og lignende) Det kan godt være at du skal skifte gelænder undervejs hvis der ikke er et ubrudt et, der fører helt frem til SSU. Ved gelænderskift gør du på samme måde som da du gik fra start og frem mod første gelænder. Inden du kaster dig ud på gelænderstrækket skal en anden teknik nævnes, nemlig FORENKLING. For ikke at skulle stoppe hele tiden og tjekke at kortet nu også passer med hvad du ser, så er det en god ide at fjerne alle overflødige detaljer fra din opmærksomhed. Kig på dette stræk fra Post 1 til 2 (ja, det er i Kongelunden) SSU har jeg valgt til at være sti krydset lige syd for posten Gelænderet har jeg også tegnet ind (du har her venstre hånd på gelænderet) Altså - først hen til gelænderet. Her kan den grønne tæthed afgøre hvad vej du vil løbe. Du kan vælge den venstre pil væk fra post 1, idet der i starten er markeret en bedre gennemløbsretning, men senere kommer der mere tæthed. Du kan også vælge den højre pil og dermed undgå det tætte, men du skal i stedet på tværs af gennemløbsretningen. VALGET ER DIT!!!! Jeg personligt ser det IKKE som en mulighed at følge gennemløbsretningen SYD på altså ned mod det du kan se af 10 tallet for at følge stierne rundt, men som sagt, VALGET ER DIT ;-) Når du er kommet ud på stien, hvad enten du valgte venstre eller højre pil, så gælder det om at få bekræftet at det er den rigtige sti du står på. Havde du valgt den venstre pil, så skal du løbe TIL HØJRE når du kommer ud på stien Havde du valgt den højre pil, så skal du løbe TIL VENSTRE når du kommer ud på stien Hvad nu hvis du havde valgt den venstre, men p.g.a. tætheden før stien var drevet for meget til højre.? Hvis du ikke på stien tjekker stiens retning v.h.a. kompasset, så kunne du jo tro at du faktisk havde fulgt den venstre pil og derfor skulle til HØJRE ad stien. Hvis nu du uden at bemærke det var svajet for meget til højre, og så, ude på stien (den med det gule omkring) løber til HØJRE som du jo havde planlagt..? Så er du på vej i stik modsat retning og på vej sydover

13 Derfor.. Når du skal ramme sådan en sti så skal du, vel ude på stien have bekræftet at det er den rette. Til dette skal vi ved hjælp af kompasset kunne RETVENDE kortet. Det gemmer vi til en senere mail. Lad os antage at det gik godt, du valgte den venstre pil og ramte stien og løb til højre hen til sti sammenløb, der hvor gelænderet starter. Herfra skal vi FORENKLE frem til SSU. Det må være: Fortsæt ad stien til første stikryds. Passer grøften og find den sti der går i en vinkel på 45 grader (alle de andre er 90 grader). Ud ad denne til første kryds og så til venstre til første kryds her. STOP. Du er nu ved SSU! Fra SSU lægger vi kompasset på (det kommer senere) og følger kompaskursen ind til posten. I dette tilfælde her, har vi et fortrinligt OPFANG bag ved posten, nemlig de to grøfter der krydser hinanden lige nord for den lille lavning. Skulle vi ramme en grøft uden at have fundet lavningen, så gælder her nøjagtig det samme som da vi forlod post 1 Kompasset på og RETVEND kortet for at finde ud af hvilken af de 2 grøfter du står ved, og om du derfor skal til venstre eller højre for at komme til grøftekrydset meget tæt på posten. Vi krydsede et par grøfter på vejen, men de er uvæsentlige for denne grovorientering, så der er ingen grund til at stoppe op og tjekke om grøften på kortet nu også er der i virkeligheden.

14 Afsnit 6. Postdefinitioner Denne gang kigger vi lidt på Postdefinitoner og postens kontrol nummer. Her er et eksempel: Orienteringsløb er at finde vej i ukendt terræn ved hjælp af kort og kompas. Det er der vistnok ikke noget nyt i. Det er hensigten at det er en terræn genstand der skal findes, og når man har fundet denne, skulle posten også gerne være synlig. Det er altså terrængenstanden og IKKE Post SKÆRMEN der skal findes. Hvad er forskellen? Jo forskellen er at man ikke kan anbringe en postskærm, midt i INGENTING og så regne med at O-Løberne alene v.h.a. kompas og afstandsmåling finder SKÆRMEN. For at oplyse løberen om hvad det er for en terrængenstand der skal findes er der udviklet et internationalt tegnsæt, så alle, uanset sprog og nationalitet kan forstå disse. Det gør at man på sin ferie til f.eks. Japan kunne deltage i et O-Løb uden at kunne det japanske sprog og skrifttegn. Ikke mindst er det jo yderst hensigtsmæssigt, når man afholder internationale stævner og for eksempel VERDENS mesterskaber. Denne norm for postdefinitioner kaldes IOF Control description (IOF er International Orienteering Federation = det Internationale Orienterings forbund) Bortset fra øverste linje, som kan være arrangementets navn, og som i dette tilfælde ligner volapyk, så skal resten kunne forstås af alle. M16 er Klassens/banens navn ( se mail nr 2) den er 4,1 Km lang målt i luftlinje fra post til post, og der er i dette tilfælde i alt 120 meters stigning på banen.

15 Om stigning kort: det er ikke sådan at man slutter 120 meter højere end hvor man startede, men man lægger den samlede stigning sammen uden at tage hensyn til at man også engang imellem løber nedad. Denne information fortæller noget om hvor fysisk krævende banen kan være. Et højt tal = meget opad! Det er ikke alle løb der oplyser dette, og det er sjældent at det finder sted i Danmark! Herefter kommer det vigtige: Trekanten er startpunktet i dette tilfælde et STI KRYDS! Post nr 1 har KONTROLNUMMER 40 og ligger OPPE I den SYDØSTLIGE SLUGT. Hvordan ser jeg det? Tallet 40 til højre for 1 tallet er postens kontrolnummer. Ved de allerfleste løb er der mange poster sat ud i skoven, og de enkelte baner udgør et udvalg af disse poster. INGEN poster i skoven har SAMME kontrolnummer og man starter som regel nummereringen fra 31 og opefter. Hvorfor det? De færreste baner har over 30 poster (husk de SI brikker vi anvender kan rumme ca 30 poster!), og for ikke at skabe forvirring mellem postens nummer i rækkefølgen af dem du skal have nemlig Start Mål og kontrolnummeret vælger man at starte ved 31. Hvis du f.eks. skulle til post nummer 11 der har kontrol nummer 13 kunne du let bytte rundt på dette, så derfor! Når du finder en post i skoven kan du straks overbevise dig om at det også er den post som du er på vej til. Er du på vej til Post 1 i ovenstående eksempel og du finder en skærm med nummer 40 på, så har du fundet den rette post. Finder du en skærm med nummer 54, så er det IKKE en du skal have! Finder du en skærm med nummer 53, så er det faktisk din post nummer 2 og dermed en hjælp til dig om hvor du er lige nu, men var du på vej til Post nummer 1 (kontrolnummer 40) så må du altså lige tilbage til den før du atter vender tilbage til nr 2. Husk fra V at V #3 at der ikke er noget ulovligt i at bippe nr 2 før du løber til nr 1, men du skal altså engang mere forbi nr 2 og bippe, før du kan løbe videre til nr 3! Tredje kolonne er en nærmere udpegning af terræn genstanden, hvis der er flere af samme slags indenfor postcirklen. Af ovenstående må man kunne slutte at der nok ligger en slugt mere meget tæt på, men nordvest for den som du skal finde. Symbolet der ligner en vase der står på hovedet betyder en SLUGT! Det sidste tegn, de to lodrette streger med en prik i toppen, betyder OPPE I (der er også et tegn for NEDE I (gæt hvordan det ser ud), samt et for OPPE PÅ, som ikke er det samme som oppe I!) Sådan fortsætter man så gennem hele banen, og jeg henviser til vedhæftede korte fortegnelse for de fleste symboler, hvor du selv kan prøve at fortolke det. Nederst i denne mail finder du et link til den komplette fortegnelse over IOF post definitioner på dansk. På mange løb vælger man at give sidste post før mål nummer 100. Som regel skal ALLE løbere forbi denne før opløbet til mål, men det er mig bekendt IKKE et krav at gøre sådan. Fra sidste post er der 180 meter afmærket rute til Mål! På begynder baner anbefales det at man også giver postdefinitioner i klart sprog, men det kan selvfølgelig ikke bruges ved internationale stævner! Normalt er definitionerne trykt på kortet, enten som en del af kortprintet, men kan også vær påklistret bagsiden af kortet.

16 Tillige tilbydes der ofte løse postdefinitioner ved start. Disse er kopierede små papirlapper, og disse må kun tages, hvis man har en sikker måde at medtage dem på. Der tilbydes et bredt udvalg af plastiklommer til at spænde på armen, og man skal have sådan en for at tage en. Dette er fordi man har det med at tabe den, hvis man løber med den i hånden, og det er grimt visitkort at smide i naturen. HUSK. Det er dit eget ansvar at tage den rigtige postdefinition, hvis du vælger en løs! Hvorfor tilbyder man overhovedet løse definitioner hvis de er på kortet? Det er fordi de fleste folder kortet således at kun den lille del man lige nu har brug for er synlig, og det kan være tidskrævende ved hver post at skulle folde hele kortet ud for at læse definitioner, og så folde det igen for at komme videre. Derfor tilbydes denne service ofte, så man kan have definitionerne lige ved hånden selvom kortet et foldet! Tillige oplyses det i instruktionen om denne service tilbydes, så man kan vide om man skal tage sin holder med til start eller ej. Link til en fyldig vejledning i Postdefinitioner fra DOFs hjemmeside. uld_farve.pdf

17 Afsnit 7. Mere om Klasser Der er 3 ting der afgør hvilken KLASSE man løber i. Det er: 1) Dit Køn altså H for Herre eller D for Dame 2) Din alder og 3) Dine Orienterings tekniske evner For 1) Kig sydpå ;-) For 2) se mail #2 For 3) (Orienterings tekniske evner) gælder: 1) E for Elite løber (SORT) 2) A for rutineret med højt Orienterings teknisk niveau (også SORT) 3) B for nogen rutine (GUL) 4) C for den der er kommet over BEGYNDER stadiet, men som stadig mangler rutine (HVID) 5) Begynder for den absolutte begynder (GRØN) Der er ikke nogen regler for hvornår man er A B C eller Begynder, men rent sportsligt så bør man ikke stille op i en for let klasse blot for at skaffe point, eller vinde klassen! Samtidig skal man være forsigtig med at rykke op for tidligt, for det giver ingen rutine, men til gengæld nogle dårlige oplevelser, som kan føre til at man giver op Det er med andre ord fuldt lovligt at skifte mellem de forskellige tekniske klasser efter behag!

18 I reglementet er de 4 sværhedsgrader uddybet lidt:

19 Afsnit 8. Korthåndtering og Nord vending af kortet. I forlængelse af vores teoriaften tirsdag den 8.marts er her lidt mere om korthåndtering og nordvending af kortet. Se på dette kortudsnit, og lad os antage at vi skal fra post 12 til post 13. Når du kommer frem til enden af den røde streg (ved mindestenen og den store sti) skal du så til højre eller venstre? Hvis du kigger på kortet som du ser det ovenfor, så skal du til VENSTRE på kortet, men det er til HØJRE i virkeligheden! Hvis du i stedet havde holdt kortet således at dit startsted (i dette tilfælde post 12) var nærmest dig og retningen til næste post ( post 13) pegede væk fra dig Sådan her : Læg mærke til at jeg har indtegnet en kompasnål som er orienteret med nord mod kortets top og parallel med meridianerne (den sorte streg gennem nålen) Som du ser det her, så er kortet NORDVENDT! Den røde streg (tegnet ved siden af stien for at du kan se stien) viser den vej man kunne vælge at løbe men Så er det meget nemmere at se hvilken retning man skal løbe i når man når frem til mindestenen nemlig: Til HØJRE på kortet OG til HØJRE i virkeligheden.

20 Læg mærke til at kortet fortsat er nordvendt idet kompasnålen er er parallel med meridianen Fremme ved fjerde sti til venstre drejer vi igen kortet sådan. Fremme ved mindestenen drejer vi kortet (og kroppen = løberetning) lidt sådan at strækket hen ad den store sti nu vender FREMAD sådan: Læg igen mærke til kompasnålen! Fra mindestenen skal vi så ad FJERDE sti til venstre! ( eller nummer 5 hvis du tæller stien ved mindestenen med) Hvorefter vi løber frem ad stien og krydser én sti, og fremme ved der hvor grøften (med det lille vandhul på venstre side af stien) krydser stien skal vi. Jeps. Til HØJRE ind til grøfteknækket og post 13! Hvorfor er nålen hele tiden parallel med meridianerne, når nålen jo bevæger sig inde i kompasset? Det er den fordi vi selv skifter løberetning, og altså drejer kroppen (som holder kortet som vist) således at nålen peger mod nord PÅ KORTET! Giver det mening?

21 Afsnit 9. BOMTEKNIK At Bomme : Fra Norsk (skydning) at skyde forbi Hvornår har man bommet : Når posten ikke står der hvor man forventer at finde den, eller når man slet ikke kan få kortet til at passe med det terræn man står i. Hvem har ALDRIG bommet? Selv Elite løbere bommer Hvem har oplevet BOM hvor tids tabet var mere end 10 minutter? De fleste O- Løbere har mindst én gang oplevet det! Det sværeste er AT ERKENDE BOMMET og gøre det HURTIGT! Tankevirksomhed under O-Løb : Hvor kommer jeg fra (tommelfingerkompas på sidste kort kontakt), hvor er jeg (skridt tælling), hvor er jeg på vej hen (forenkling), Sidste Sikre Udgangspunkt (SSU), Postens kontrolnummer og definition af terrændetaljen for postens placering, hvad skal jeg når jeg når frem (retning væk fra posten mod næste post)? Tankevirksomhed under jogging uden opgave??? ALT MULIGT ANDET!!! (f.eks kors hvor er det kedeligt, og så gør det ondt :-) Prøv efter et O-Løb at spørge dig selv: Hvor meget andet end O-opgaveløsningen har jeg tænkt på under løbet? (formentlig INTET!) Når man har erkendt et bom eller blot har en mistanke om det så. = STOP! Tænk tilbage, hvor kommer jeg fra, passer kortet med hvad jeg har set siden jeg sidst konsulterede kortet. Brug max 30 sekunder på at få kort og terræn til at passe sammen. PAS PÅ, det er meget nemt at finde enkeltheder der passer, men helheden er stadig forkert. Søg TILBAGE til sidst kendte sted, eller hen til en meget markant terræn detalje, som med sikkerhed kan stedfæstes på kortet. Start forfra som om dit nye stå sted er forrige post, læg en ny plan for grov/fin orientering og Sidste Sikre Udgangspunkt. SSU Løb med nedsat fart og mere kontrol af kort og terræn. Lad være med at stresse og forsøge at indhente det tabte, det gør ondt værre! Hold denne lavere fart indtil du føler at du har genvundet rytmen Under hele forløbet: Nordvend kortet hyppigt og tjek at kort og terræn stadig passer sammen.

Orientering. Vi ses i skoven. Begynderinstruktion. sundt sjovt sejt - 16. sundt sjovt sejt - 1

Orientering. Vi ses i skoven. Begynderinstruktion. sundt sjovt sejt - 16. sundt sjovt sejt - 1 Vi ses i skoven sundt sjovt sejt - 16 Orientering sundt sjovt sejt - 1 Begynderinstruktion Indhold Indhold 2 Kortet 4 Målestok 4 Signaturer 5 Højdekurver 6 Nord er altid opad 7 Kompasset 8 Afstande 8 Skridttælling

Læs mere

Afmærkning ved Rådhusvej / Søparken og ved indkørslen til parkeringspladsen ved Ravnsholtskolen.

Afmærkning ved Rådhusvej / Søparken og ved indkørslen til parkeringspladsen ved Ravnsholtskolen. Instruktion Op ned match for 3. 6. division i COWI-ligaen Søndag den 24. september 2017 i Ravnsholt Skov Vi glæder os til at se rigtig mange glade løbere til en god dag i skoven. Op ned match 3.-4. division

Læs mere

Vejledning til LUS spørgeskema

Vejledning til LUS spørgeskema Vejledning til LUS spørgeskema Det vil være en god idé at udarbejde en skriftlig vejledning, som kan udleveres til løberen. Dels så løberen kan få lidt hjælp, men også således at forældre får lidt information

Læs mere

orientering Lær at finde vej

orientering Lær at finde vej orientering Lær at finde vej Fotos: Jan Hauerslev/Kurt Jørgensen Hvad er orientering? Orientering handler om at finde vej mellem et antal punkter - kaldet poster - ved hjælp af et kort. I den traditionelle

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Holbæk Orienteringsklub indbyder til. Danmarksturneringens slutrundematch for Østkredsens 1., 2. og 3. division Samt åbne baner

Holbæk Orienteringsklub indbyder til. Danmarksturneringens slutrundematch for Østkredsens 1., 2. og 3. division Samt åbne baner Holbæk Orienteringsklub indbyder til Danmarksturneringens slutrundematch for Østkredsens 1., 2. og 3. division Samt åbne baner Søndag den 22. september 2013 Instruktion Stævnet... : Danmarksturneringen

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Vesterskoven A-baner Camp Silkeborg 2012. Der er kurvekort til mellemsvær og svære baner og almindeligt kort til let bane.

Vesterskoven A-baner Camp Silkeborg 2012. Der er kurvekort til mellemsvær og svære baner og almindeligt kort til let bane. Vesterskoven A-baner Camp Silkeborg 2012 Der er kurvekort til mellemsvær og svære baner og almindeligt kort til let bane. Jeg har skrevet gode råd til vejvalg og hvad der kan være relevant at overveje

Læs mere

Instruktion til op- og nedrykningsmatch for division i COWI-ligaen

Instruktion til op- og nedrykningsmatch for division i COWI-ligaen Instruktion til op- og nedrykningsmatch for 3. 6. division i COWI-ligaen Dato 4. november 2018 kl. 10.30 14.30. Stævnepladsen har åbent fra kl. 9.30. Op- og nedrykningsmatch 3. 4. division Amager OK, FSK

Læs mere

Instruktion til. 1./2./3. Divisionsmatch og en afdeling af Midtjysk Ungdomsliga på Sukkertoppen. Søndag d. 14. april 2019

Instruktion til. 1./2./3. Divisionsmatch og en afdeling af Midtjysk Ungdomsliga på Sukkertoppen. Søndag d. 14. april 2019 Instruktion til 1./2./3. Divisionsmatch og en afdeling af Midtjysk Ungdomsliga på Sukkertoppen Søndag d. 14. april 2019 Stævne og klassifikation Stævnet er et B-arrangement Stævnet indeholder 4 konkurrencer:

Læs mere

INSTRUKTION. Til 2. runde af: for østkredsens 1. & 2. division

INSTRUKTION. Til 2. runde af: for østkredsens 1. & 2. division INSTRUKTION Til 2. runde af: for østkredsens 1. & 2. division - byder velkommen til divisionsmatch og Put and run i Broby Vesterskov, søndag den 17. august. Stævneklassifikation ** Deltagende klubber Stævneplads

Læs mere

Instruktion til JFM Sprint søndag d. 2. juni 2019

Instruktion til JFM Sprint søndag d. 2. juni 2019 Instruktion til JFM Sprint søndag d. 2. juni 2019 Løbet er samtidig 4. afdeling af DOF`s sprintcup 2019. Mødested og parkering Parkering ved Godsbanegade, 8700 Horsens, lige nord for Horsens banegård.

Læs mere

Forløbsmærker i Orientering Ledervejledning

Forløbsmærker i Orientering Ledervejledning Forløbsmærker i Orientering Ledervejledning Beskrivelserne af forløbene er vejledninger, for I bestemmer selv indholdet af forløbsmærkerne for jeres egen afdeling. Det er dog en god idé at gruppens ledere

Læs mere

Instruktion DM-Mellem 2013 Lørdag den 24. august A-Stævne

Instruktion DM-Mellem 2013 Lørdag den 24. august A-Stævne Instruktion DM-Mellem 2013 Lørdag den 24. august A-Stævne Mødested & afstande: Afmærkning på vej 52 (Silkeborg Horsens), 6 km syd for Silkeborg. Fra mødestedet er der ca. 1 km til parkering. Afstande:

Læs mere

Instruktion til SKAW DYSTEN 8. og 9. juli 2017

Instruktion til SKAW DYSTEN 8. og 9. juli 2017 Instruktion til SKAW DYSTEN 8. og 9. juli 2017 1. juli 2017 Klassifikation: C-løb **** Løbsområde: Bunken Plantage Kort: Bunken Plantage, målestok 1:7.500, Ækv. 2,5 m. Kortene er printede på riv- og vandfast

Læs mere

Hvordan laver man begynderbaner?

Hvordan laver man begynderbaner? Hvordan laver man begynderbaner? Ovenstående spørgsmål er vel ganske enkelt, men alligevel på samme tid helt kryptisk! For hvad menes der egentlig: Hvordan laver banelæggerne af i dag baner til vores begyndere

Læs mere

Holbæk Orienteringsklub indbyder til. Nytårsstafet. Søndag den 8. januar Instruktion

Holbæk Orienteringsklub indbyder til. Nytårsstafet. Søndag den 8. januar Instruktion Holbæk Orienteringsklub indbyder til Nytårsstafet Søndag den 8. januar 2017 Instruktion Kørevejledning.. : P-plads ved Avnstrup for enden af Avnstrupvej, 4330 Hvalsø. Koordinat: N 55.556379, E 11.896476

Læs mere

Instruktion til løb i divisionsturneringen COWI-Ligaen for division samt åbne baner for øvrige løbere

Instruktion til løb i divisionsturneringen COWI-Ligaen for division samt åbne baner for øvrige løbere Instruktion til løb i divisionsturneringen COWI-Ligaen for 3.-6. division samt åbne baner for øvrige løbere Dato Søndag den 25. august 2019 kl. 10.30 15.30. Stævnepladsen har åbent fra kl. 9.30. Arrangør

Læs mere

VUMB 2014. 1. 2. februar 2014 - www.vumb.dk. Baneinstruktion

VUMB 2014. 1. 2. februar 2014 - www.vumb.dk. Baneinstruktion VUMB 2014 1. 2. februar 2014 - www.vumb.dk Baneinstruktion Kortet: Dag 1 og Dag 2 løbes på 1:25.000 topografisk kort med 5 m ækvidistance. (se kort udsnit). De topografiske kort er af nyere dato, men der

Læs mere

Instruktion DM Ultralang 10. april 2011

Instruktion DM Ultralang 10. april 2011 Instruktion DM Ultralang 10. april 2011 Mødested Kørevejledning Parkering Stævnekontor Stævneplads Service Salg af åbne baner Toiletter Omklædning og bad Overnatning Bidstrup Gods, mellem Hadsten og Laurbjerg

Læs mere

Det ægte orienterings løb Blå Sommer 2009. Praktisk information

Det ægte orienterings løb Blå Sommer 2009. Praktisk information Åbenrå Orienteringsklub Det ægte orienterings løb Blå Sommer 2009 Praktisk information Hvornår? Lørdag den 18. juli 2009 kl. 14-17 Tirsdag den 21. juli 2009 kl. 9-12 Tirsdag den 21. juli 2009 kl. 14-17

Læs mere

Jysk / Fynsk Mesterskab Stafet 2019 lørdag den 17. august i Lohals skovene

Jysk / Fynsk Mesterskab Stafet 2019 lørdag den 17. august i Lohals skovene Arrangør: Instruktion Jysk / Fynsk Mesterskab Stafet 2019 lørdag den 17. august i Lohals skovene Svendborg Orienteringsklub, sammen med Odense OK og Faaborg OK Afmærkning: Afmærkning med O-skærm + pil

Læs mere

Instruktion. Kredsløb søndag den 8. maj 2016

Instruktion. Kredsløb søndag den 8. maj 2016 Instruktion Kredsløb søndag den 8. maj 2016 Klassifikation: C-stævne. **** Løbsområde: Slagslunde Skov Mødested: Der er parkering ved Metalskolen Jørlunde, Slagslundevej 13, 3550 Slangerup Kørevejledning:

Læs mere

Holbæk Orienteringsklub indbyder til. Nytårsstafet. Søndag den 4. januar 2015. Instruktion

Holbæk Orienteringsklub indbyder til. Nytårsstafet. Søndag den 4. januar 2015. Instruktion Holbæk Orienteringsklub indbyder til Nytårsstafet Søndag den 4. januar 2015 Instruktion Kørevejledning.. : Der vil være skærme fra Kalundborgvej i Fårevejle. Følg Ordrupvej og drej til venstre ad Næsgårdsvej

Læs mere

Tue Lassens løb ved WRE-løbet i Portugal 20, februar 2012

Tue Lassens løb ved WRE-løbet i Portugal 20, februar 2012 Tue Lassens løb ved WRE-løbet i Portugal 20, februar 2012 Løbet blev afholdt ved Satao i det centrale Portugal i et kuperet terræn bestående af enorme sten og klipper, stedvis med stikkende og tung undervegetation

Læs mere

Instruktion til SM-lang Søndag den 12. maj i Tisvilde Hegn

Instruktion til SM-lang Søndag den 12. maj i Tisvilde Hegn Instruktion til SM-lang 2019 Søndag den 12. maj i Tisvilde Hegn Arrangør Tisvilde Hegn OK Navn og klassifikation SM-lang 2019 **** Firestjernet A-stævne Arrangementet er fjerde afdeling af juniorranglisten,

Læs mere

Instruktion for SØNDAG D. 31. MAJ 2015

Instruktion for SØNDAG D. 31. MAJ 2015 Instruktion for SPRINT STAFET SØNDAG D. 31. MAJ 2015 Arrangør Klassifikation Stævnecenter /plads Orienteringsklubben Roskilde Sprint stafet, 4 stjernet C stævne Børnehuset Reden, Eriksvej, 4000 Roskilde

Læs mere

Instruktion. til DM Sprint og World Ranking Event den 20. april 2013 på Fanø

Instruktion. til DM Sprint og World Ranking Event den 20. april 2013 på Fanø Instruktion til DM Sprint og World Ranking Event den 20. april 2013 på Fanø Arrangør Klassifikation Orienteringsklubben Esbjerg. A *** stævne. Stævnet er samtidigt et World Ranking Event. Stævneplads Stævnepladsen

Læs mere

Fynsk Sprint Cup 2019

Fynsk Sprint Cup 2019 Instruktion Fynsk Sprint Cup 2019 Sprintnormen Sprintnormen forudsættes bekendt, hvor især følgende skal fremhæves: - halvtag (lysegråt med tynd konturlinje) = tilladt at passere. - impassabel vegetation

Læs mere

Instruktion. Søndag den 7. januar Holbæk Orienteringsklub indbyder til Nytårsstafet

Instruktion. Søndag den 7. januar Holbæk Orienteringsklub indbyder til Nytårsstafet Holbæk Orienteringsklub indbyder til Nytårsstafet Søndag den 7. januar 2018 Instruktion Kørevejledning Afkørsel 14 ved motorvejen i Roskilde. Ad Lindenborgvej kort efter t.h. ad Hyrdehøj Vestvej. I rundkørsel

Læs mere

Allerød OrienteringsKlub. Afholder. DM hold Østkredsens Op/ned 2 3 division Op/ned 3-4 division Op/ned 4 5 division Op/ned 5 6 division

Allerød OrienteringsKlub. Afholder. DM hold Østkredsens Op/ned 2 3 division Op/ned 3-4 division Op/ned 4 5 division Op/ned 5 6 division Allerød OrienteringsKlub Afholder DM hold Østkredsens Op/ned 2 3 division Op/ned 3-4 division Op/ned 4 5 division Op/ned 5 6 division 27. september 2015 INSTRUKTION Arrangør Stævneklassifikation Allerød

Læs mere

Fynsk Sprint Cup 2015

Fynsk Sprint Cup 2015 Instruktion Fynsk Sprint Cup 2015 Parkering i Svendborg I Svendborg er der parkering på Nordre Havnevej fra nr. 1, i parkeringsbåse og på græsarealet der støder op til. Det er lovligt at holde mere end

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

E-time kursus. Kursus indhold 1

E-time kursus. Kursus indhold 1 Kursus indhold 1 Installation af softwaren. Opsætning til et løb. Hent data fra O-service Klargøring i regneark Særlige hensyn vedrørende B-løb Importere data til løbet Aktivere en backup af løbet Planlægning

Læs mere

Velkommen til 3. afdeling af Dansk Park Tour i Herning City Instruktion

Velkommen til 3. afdeling af Dansk Park Tour i Herning City Instruktion Velkommen til 3. afdeling af Dansk Park Tour i Herning City Instruktion Stævneplads Arealet ved siden af DGI Huset, Kousgaards Plads 3, 7400 Herning. Husk ingen brug af løbesko med metaldupper. Du vil

Læs mere

Afmærkning på Bøgvadvej, GPS-adresse Bøgvadvej 120, 7183 Randbøl. GPS-koordinat 55 40'11.9"N 9 10'43.4"E

Afmærkning på Bøgvadvej, GPS-adresse Bøgvadvej 120, 7183 Randbøl. GPS-koordinat 55 40'11.9N 9 10'43.4E Instruktion til DM Ultralang søndag d. 7. april 2019 Arrangør: Kolding Orienterings Klub Løbsområde: Mødested/parkering: Kortet: Terrænbeskrivelse: Hegn: Arbejde i skoven: Frederikshåb Plantage/Randbøl

Læs mere

Træning 19 januar evaluering. Bane 2. Jeg fik kun en enkelt gpx fil efter løbet, så jeg zoomer i evalueringen især ind på bane 2, som Ole løb:

Træning 19 januar evaluering. Bane 2. Jeg fik kun en enkelt gpx fil efter løbet, så jeg zoomer i evalueringen især ind på bane 2, som Ole løb: Træning 19 januar evaluering Bane 2 Jeg fik kun en enkelt gpx fil efter løbet, så jeg zoomer i evalueringen især ind på bane 2, som Ole løb: Jeg fik ikke noteret alle navne, men er ret sikker på at Bjarne

Læs mere

Indbydelse. Til den 43. Grænsedyst i Kelstrup Plantage. Kr. Himmelfartsdag den 25. maj Kelstrup Plantage. Ca. 5 km nord for Kruså

Indbydelse. Til den 43. Grænsedyst i Kelstrup Plantage. Kr. Himmelfartsdag den 25. maj Kelstrup Plantage. Ca. 5 km nord for Kruså Indbydelse Til den 43. Grænsedyst i Kelstrup Plantage. Kr. Himmelfartsdag den 25. maj 2017. Klassifikation Løbsområde Arrangør Stævnets hjemmeside Parkering og mødested Stævneplads Afstande Kørsels vejledning

Læs mere

SkovCup Finale 16. juni 2018 Instruktion

SkovCup Finale 16. juni 2018 Instruktion SkovCup Finale 16. juni 2018 Instruktion Løbsområde: Asserbo Plantage Mødested/Parkering: Stævneplads: Parkering på græsareal ved Stævnepladsen. Indkørsel fra Nyvej, 3300 Frederiksværk GPS: 56.012097,

Læs mere

Jysk / Fynsk Mesterskab Lang 2019 søndag den 18. august i Lohals skovene

Jysk / Fynsk Mesterskab Lang 2019 søndag den 18. august i Lohals skovene Arrangør: Instruktion Jysk / Fynsk Mesterskab Lang 2019 søndag den 18. august i Lohals skovene Svendborg Orienteringsklub, sammen med Odense OK og Faaborg OK Afmærkning Afmærkning med O-skærm + pil fra

Læs mere

Instruktion til Vejle-stafet 2015 i Staksrode skov

Instruktion til Vejle-stafet 2015 i Staksrode skov Instruktion til Vejle-stafet 2015 i Staksrode skov Søndag den 07. juni 2015 Klassifikation: Arrangør: Mødested: Parkering: Stævneplads: Stævnet er et C ** stævne. OK SNAB, Vejle I sydlige ende af Staksrode

Læs mere

Instruktion. Nordjysk 2-Dages lørdag d. 12. marts 2016. Langdistance Kirkemilen

Instruktion. Nordjysk 2-Dages lørdag d. 12. marts 2016. Langdistance Kirkemilen Instruktion Nordjysk 2-Dages lørdag d. 12. marts 2016. Langdistance Kirkemilen Bemærk særligt: Rettelser af løber og brik skal ske inden stævnet per mail til info2016@nordjysk2dages.dk Der er særlig begynderinstruktion

Læs mere

Indbydelse. Til den 43. Grænsedyst i Kelstrup Plantage. Kr. Himmelfartsdag den 25. maj Kelstrup Plantage. Ca. 5 km nord for Kruså

Indbydelse. Til den 43. Grænsedyst i Kelstrup Plantage. Kr. Himmelfartsdag den 25. maj Kelstrup Plantage. Ca. 5 km nord for Kruså Indbydelse Til den 43. Grænsedyst i Kelstrup Plantage. Kr. Himmelfartsdag den 25. maj 2017. Klassifikation Løbsområde Arrangør Stævnets hjemmeside Parkering og mødested Stævneplads Afstande Kørsels vejledning

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Kolding OK og OK Melfar arrangerer Jysk-Fynske Mesterskaber i langdistance søndag d. 27. august i Stenderup Nørre- og Midtskov

Kolding OK og OK Melfar arrangerer Jysk-Fynske Mesterskaber i langdistance søndag d. 27. august i Stenderup Nørre- og Midtskov Instruktion Kolding OK og OK Melfar arrangerer Jysk-Fynske Mesterskaber i langdistance søndag d. 27. august i Stenderup Nørre- og Midtskov Klassifikation: Løbsområde: Mesterskabsstævne Jysk-Fynske Mesterskaber

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Fynsk Sprint Cup 2017

Fynsk Sprint Cup 2017 Instruktion Fynsk Sprint Cup 2017 Sprintnormen Sprintnormen forudsættes bekendt, hvor især følgende skal fremhæves: - halvtag (lysegråt med tynd konturlinje) = tilladt at passere. - impassabel vegetation

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

Seniorspejder: Stifindere

Seniorspejder: Stifindere Seniorspejder: Stifindere Formål Dette mærke er for dem der vil blive vaskeægte ruteræve. Tanken med mærket er at spejderne får praktisk erfaring med orientering. De skulle gerne blive ægte ruteræve med

Læs mere

Instruktion til Sjællandssprinten. den juni 2018.

Instruktion til Sjællandssprinten. den juni 2018. Instruktion til Sjællandssprinten den 2.-3. juni 2018. Løbet er klassificeret som 2** C-løb. Arrangør: Herlufsholm og Køge OK. Der løbes 2 afdelinger lørdag og finale søndag eftermiddag: Sjællandssprinten

Læs mere

Instruktion til SKAW-DYSTEN 13. og 14. juli 2019

Instruktion til SKAW-DYSTEN 13. og 14. juli 2019 Instruktion til SKAW-DYSTEN 13. og 14. juli 2019 5. juli 2019 Klassifikation: C-løb **** Løbsområde: Kirkemilen Plantage Kort: Kirkemilen Plantage, målestok 1:7500, Ækv. 2,5 m. Kortene er printede på riv-

Læs mere

Mødested: Løveroddevej 9, 6092 Stenderup, GPS: 55 29'31.1"N 9 37'21.5"E - afmærkning fra Agtrup og Stenderup by.

Mødested: Løveroddevej 9, 6092 Stenderup, GPS: 55 29'31.1N 9 37'21.5E - afmærkning fra Agtrup og Stenderup by. Instruktion Kolding OK og OK Melfar arrangerer Jysk-Fynske Mesterskaber i stafet lørdag d. 26. august i Stenderup Nørreskov Klassifikation: Løbsområde: C-stævne Jysk-Fynske Mesterskaber i stafet Stenderup

Læs mere

ORIENTERING Lær at finde vej

ORIENTERING Lær at finde vej ORIENTERING Lær at finde vej HVAD ER ORIENTERING? Orientering handler om at finde vej ved hjælp af kort og kompas. Et bestemt antal poster er indtegnet på et kort, og udgør en bane. Denne skal gennemføres

Læs mere

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html 1 / 10 25.6.2008 9:03 2 / 10 25.6.2008 9:03 Indhold 2 kort (spilleplader), 2 plastikfolier (benyttes til at lægge over kortet), 1 tjekometer, 28 tjekometer kort, 18 udrustningskort, 210 terræn brikker,

Læs mere

Arrangør: PI-København. Program for. Pokalløbet. den 25. september Dansk Politiidrætsforbund

Arrangør: PI-København. Program for. Pokalløbet. den 25. september Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI-København Program for Pokalløbet den 25. september 2013 Dansk Politiidrætsforbund Velkommen til Pokalløbet 2013 Så blev det min tur. Nu kunne jeg ikke længere krybe uden om og nøjes med at

Læs mere

Instruktion til Midgårdsormen

Instruktion til Midgårdsormen Instruktion til Midgårdsormen Arrangør: OK Pan Aarhus Stævne: Midgårdsormen 10-mands mellemdistance-stafet. Tjalfe 4-mands ungdomsstafet. Dato: 3. og 4. september Løbsområde og kort: Ørnbjerg Mølle revideret

Læs mere

Allerød OK indbyder til DM Ultralang 2018

Allerød OK indbyder til DM Ultralang 2018 Allerød OK indbyder til DM Ultralang 2018 Arrangør Klassifikation Allerød OK DM Ultralang, 4 stjernet stævne Stævnedato Søndag den 22. april 2018 Stævnekontor Findes på stævnepladsen. Åbningstider: kl.

Læs mere

Instruktion. Nordjysk 2-dages 8. og 9. marts. Parkering på mark ved stævneplads, max 300 meter til stævneplads

Instruktion. Nordjysk 2-dages 8. og 9. marts. Parkering på mark ved stævneplads, max 300 meter til stævneplads Instruktion Nordjysk 2-dages 8. og 9. marts Bemærk særligt: Rettelser af løber og brik bedes om muligt ske inden stævnet per mail. Der er særlig begynderinstruktion for fri start (put and run) Der er særlig

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

Marselisborgskovene syd for Århus den 28. og 29. august

Marselisborgskovene syd for Århus den 28. og 29. august Midgårdsormen 2010 Marselisborgskovene syd for Århus den 28. og 29. august Arrangør OK Pan Århus Klassifikation C-stafet, **** Kort Giber Å nyrevideret med COWI-kurver 2010. 1:10.000, ækvidistance 2,5

Læs mere

Indbyder søndag d. 17/ kl til. JFM Lang 2014

Indbyder søndag d. 17/ kl til. JFM Lang 2014 Indbyder søndag d. 17/8 2014 kl. 10.00 til JFM Lang 2014 Stævnetype Stævnet er et A-arrangement Skov Gludsted-Børgelund Stævneplads Stævneplads i lysning umiddelbart vest Militærdepot Hjøllund Afmærkning

Læs mere

Instruktion til JFM Sprint Fredag den 1. juni 2018

Instruktion til JFM Sprint Fredag den 1. juni 2018 Instruktion til JFM Sprint Fredag den 1. juni 2018 Løbet er udtagelsesløb til det danske U16 og U20 landshold. Derudover er det 6. afdeling af Dansk SprintCup Mødested og parkering: Stævneplads: Brejning

Læs mere

Instruktion Kredsungdomsmatch - Individuel

Instruktion Kredsungdomsmatch - Individuel Løbsområde Stævneplads / center Instruktion Kredsungdomsmatch - Individuel Lørdag 3. oktober 2015 Palsgaard Græsareal vest for Vester Palsgaard Skovmuseum. Adresse for Museet: Palsgårdvej 9 7362 Hampen

Læs mere

Instruktion. Kreds Ungdoms Match Nordkredsen og Aalborg OK byder velkommen til KUM 2018

Instruktion. Kreds Ungdoms Match Nordkredsen og Aalborg OK byder velkommen til KUM 2018 Kreds Ungdoms Match 2018 Nordkredsen og Aalborg OK byder velkommen til KUM 2018 Fredag 26. oktober kl 20 til søndag 28. oktober kl 14 i Skørping og Rold Skov Vejledende program Fredag d. 26 oktober 19.00-20.00

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Applikationen Klip (dansk)

Applikationen Klip (dansk) Applikationen Klip (dansk) PMH Version 3.0-0315 Indhold 1 Manual 2 1.1 Vejledning................................. 2 1.1.1 Starten.............................. 8 1.1.2 Strækkene mellem posterne...................

Læs mere

Jysk / Fynsk mesterskabs weekend 2019

Jysk / Fynsk mesterskabs weekend 2019 Indbydelse til Jysk / Fynsk mesterskabs weekend 2019 Arrangør: i Lohals skovene Svendborg Orienteringsklub, sammen med Odense OK og Faaborg OK Klassifikation: Mødested: Afmærkning med O-skærm + pil fra

Læs mere

Taldata 1. Chancer gennem eksperimenter

Taldata 1. Chancer gennem eksperimenter Taldata 1. Chancer gennem eksperimenter Indhold 1. Kast med to terninger 2. Et pindediagram 3. Sumtabel 4. Median og kvartiler 5. Et trappediagram 6. Gennemsnit 7. En statistik 8. Anvendelse af edb 9.

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

VUMB februar - Baneinstruktion

VUMB februar -  Baneinstruktion VUMB 2017 4. 5. februar - www.vumb.dk Baneinstruktion Kortet: Dag 1 og Dag 2 løbes der primært på 1:25.000 topografisk kort med 5 m ækvidistance (se kort udsnit). Andre kort vil forekomme, De topografiske

Læs mere

Instruktion DM-Mellem 2016 Lørdag den 3. september A-Stævne

Instruktion DM-Mellem 2016 Lørdag den 3. september A-Stævne Instruktion DM-Mellem 2016 Lørdag den 3. september A-Stævne Mødested & afstande: Afmærkning på vejen mellem Rønde og Femmøller Strand. Afmærkning i Egens (ankomst fra Rønde) 56.269843, 10.515290 eller

Læs mere

Lørdag d. 12. september. Arrangør Klassificering. Århus 1900 Orientering A-stævne * * * * *

Lørdag d. 12. september. Arrangør Klassificering. Århus 1900 Orientering A-stævne * * * * * Arrangør Klassificering Århus 1900 Orientering A-stævne * * * * * samt 5. afd. af Garmin Cup for H/D 21 Kort Velling Snabegård, 5 m ækvidistance 1:10.000 Terræn Startret Steen Frandsen og Frank Dabelstein

Læs mere

1./2./3. Divisionsmatch og en afdeling af Midtjysk Ungdomsliga

1./2./3. Divisionsmatch og en afdeling af Midtjysk Ungdomsliga Indbyder søndag den 14/4 2019 til 1./2./3. Divisionsmatch og en afdeling af Midtjysk Ungdomsliga Vi glæder os til at se rigtig mange glade løbere til en god dag i skoven Stævne og klassifikation Stævnet

Læs mere

INSTRUKTION til testløbsweekend d juni 2018 Herning OK og Dansk Orienteringsforbund byder velkommen

INSTRUKTION til testløbsweekend d juni 2018 Herning OK og Dansk Orienteringsforbund byder velkommen INSTRUKTION til testløbsweekend d. 2-3. juni 2018 Herning OK og Dansk Orienteringsforbund byder velkommen Arrangør Stævne og klassifikation Dato Stævnekontor Løbsområde Mødested Herning Orienteringsklub

Læs mere

Velkommen i Herning Orienteringsklub 2013

Velkommen i Herning Orienteringsklub 2013 Velkommen i Herning Orienteringsklub 2013 Velkommen I Herning Orienteringsklub løber vi orienteringsløb. Vi arrangerer træningsløb, deltager i andre klubbers løb rundt omkring i landet, arrangerer kurser

Læs mere

DM Stafet Instruktion. DM Stafet *****A-stævne

DM Stafet Instruktion. DM Stafet *****A-stævne Instruktion DM Stafet *****A-stævne VIGTIGT Der afholdes Broløbet Storebælt samme dag fra Korsør til Nyborg med start kl. 16.00, så der må påregnes længere transporttid. Mødested Stævneplads Afmærkning

Læs mere

Instruktion til SPRINT ved SKAWDYSTEN 7. juli 2017

Instruktion til SPRINT ved SKAWDYSTEN 7. juli 2017 Klassifikation: C-løb **** Instruktion til SPRINT ved SKAWDYSTEN 7. juli 2017 01. juli 2017 Løbsområde: Skagen By Kort: Skagen By. 1:4.000 Ækv. 2,5 m. Kortene er printet på riv- og vandfast papir. Nytegnet

Læs mere

Instruktion til Vejle-stafet 2014

Instruktion til Vejle-stafet 2014 Instruktion til Vejle-stafet 2014 Søndag den 15. juni 2014 Klassifikation: Arrangør: Mødested: Stævnet er et C ** stævne. OK SNAB, Vejle I nordvestlige ende af Frederikshåb Plantage 55 41'35.9"N 9 09'39.1"E

Læs mere

Cowi-Ligaen 3-6. Division Øst, 14. April 2019

Cowi-Ligaen 3-6. Division Øst, 14. April 2019 Instruktion til Cowi-Ligaen 3-6. division samt Åbne Baner i Rude Skov Dato 14. April 2019 kl. 11:00-15:00 Stævnepladsen har åben 10:00-15:00 Arrangør Søllerød Orienteringsklub Stævne Stævnet er første

Læs mere

Instruktion - Jættemilen 2014

Instruktion - Jættemilen 2014 1 Instruktion - Jættemilen 2014 Dato 9. november 2014 Arrangør OK73 Gladsaxe Klassifikation C-stævne *** (3 stjerner). Finale i Trimtex Senior Cup og finale i Løberen League. Løbsområde Tisvilde hegn Løbsform

Læs mere

Svar (regel) Spørgsmål

Svar (regel) Spørgsmål 1. Hvor høje skal netstolperne være: A. 1,5 m? B. 1,524 m? C. 1,55 m? 2. Hvilken farve skal nettet have: A. Mørkt? B. Hvidt? C. Mørkt og hvidt? 3. Hvor er afprøvningsmærkerne til boldhastighed placeret

Læs mere

Instruktion for Jættemilen 2011

Instruktion for Jættemilen 2011 Instruktion for Jættemilen 2011 Arrangør OK73 Gladsaxe Klassifikation C-stævne *** (3 stjerner). Stævne Finale i Trimtex Senior Cup og Combineering Junior Cup. Dato Søndag den 13. november 2011 Løbsområde

Læs mere

Firma Multi Motion Langesø 2014

Firma Multi Motion Langesø 2014 Firma Multi Motion Langesø 2014 Velkommen Firmaidræt Odense byder velkommen til Firma Multi Motion Langesø for 11 år i træk For at afviklingen af løbet kan fungerer bedst muligt, beder vi dig om at gennemlæse

Læs mere

INDBYDELSE DM Lang 13. september 2015 i Ålum

INDBYDELSE DM Lang 13. september 2015 i Ålum INDBYDELSE DM Lang 13. september 2015 i Ålum Aarhus 1900 Orientering har hermed den store glæde at kunne byde velkommen til DM Lang 2015 i Ålum. Klassifikation Arrangør Løbsområde Stævneplads Kort Løbet

Læs mere

Midgårdsormen 27. 28. august 2011. Instruktion

Midgårdsormen 27. 28. august 2011. Instruktion Midgårdsormen 27. 28. august 2011. Instruktion Arrangør OK Sorø Klassifikation Midgårdsormen, C-stafet, **** Kort Terræn Sorø Sønderskov Midt / Frederiksberg By. Rev. med COWI-kurver frem til 21/7-2011

Læs mere

Fynsk Sprint Cup 2013

Fynsk Sprint Cup 2013 Instruktion Fynsk Sprint Cup 2013 Sprintnormen Sprintnormen forudsættes bekendt, hvor især skal fremhæves: - halvtag (lysegråt med tynd konturlinje) = tilladt at passere. - impassabel vegetation (mørkegrønt)

Læs mere

Instruktion til Sjællandssprinten den maj Løbet er klassificeret som 2** C-løb. Arrangør: Herlufsholm og Køge OK.

Instruktion til Sjællandssprinten den maj Løbet er klassificeret som 2** C-løb. Arrangør: Herlufsholm og Køge OK. Instruktion til Sjællandssprinten den 27.-28. maj 2017. Løbet er klassificeret som 2** C-løb. Arrangør: Herlufsholm og Køge OK. Der løbes 2 afdelinger hver dag: Lørdag 27. maj løbes 1. og 2. afdeling af

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Samarbejdslege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Samarbejdslege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Samarbejdslege for børnehavebørn Udarbejdet af MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Billedlotteri

Læs mere

Applikationen Klip. Indhold PMH. Version Manual Vejledning Starten Strækkene Målet Filerne...

Applikationen Klip. Indhold PMH. Version Manual Vejledning Starten Strækkene Målet Filerne... Applikationen Klip PMH Version 2.0-0414 Indhold 1 Manual 2 1.1 Vejledning................................. 2 1.2 Starten................................... 8 1.3 Strækkene.................................

Læs mere

INSTRUKTION FM mix sprint stafet 2017 Søndag d. 11. juni 2017

INSTRUKTION FM mix sprint stafet 2017 Søndag d. 11. juni 2017 INSTRUKTION FM mix sprint stafet 2017 Søndag d. 11. juni 2017 Stævnetype Stævnet er et ÝÝÝÝ A-arrangement Løbsområde Horsens by Stævneplads Beliggende på offentlig plads i Horsens. Pladsen er væsentligst

Læs mere

Instruktion DM-Mellemdistance 2017 Lørdag d. 19. august.

Instruktion DM-Mellemdistance 2017 Lørdag d. 19. august. Instruktion DM-Mellemdistance 2017 Lørdag d. 19. august. Kørevejledning, stævnecenter og stævneplads. Der vil være skiltet og afmærket fra Slagelse Landevej ved Rosted til parkering og stævnecenter. Den

Læs mere

8. afdeling af Dansk Sprintcup 2018

8. afdeling af Dansk Sprintcup 2018 8. afdeling af Dansk Sprintcup 2018 Instruktion til SM SPRINT Søndag den 3. juni 2018 Arrangør: Køge OK i samarbejde med Køge Kommune. Klassifikation: SM Sprint, ** B stævne. Dato og tid: Søndag, den 03.

Læs mere

Revideret 11/9 2014 Rettelser er skrevet med rødt INDBYDELSE. DM Lang. Søndag den 14. september 2014 i Munkebjerg Vest http://dm-lang-2014.ok-snab.

Revideret 11/9 2014 Rettelser er skrevet med rødt INDBYDELSE. DM Lang. Søndag den 14. september 2014 i Munkebjerg Vest http://dm-lang-2014.ok-snab. Revideret 11/9 2014 Rettelser er skrevet med rødt INDBYDELSE DM Lang Søndag den 14. september 2014 i Munkebjerg Vest http://dm-lang-2014.ok-snab.dk/ OK SNAB glæder sig til at byde velkommen i Munkebjerg

Læs mere

Instruktion. Faaborg Orienterings klub. afholder. DM hold. B-løb. Søndag d. 9. oktober 2016

Instruktion. Faaborg Orienterings klub. afholder. DM hold. B-løb. Søndag d. 9. oktober 2016 Instruktion Faaborg Orienterings klub afholder DM hold og B-løb Søndag d. 9. oktober 2016 Arrangør Faaborg Orienteringsklub - www. Faaborgok.dk Stævneklassifikation DM for klubhold 2016 og finale i COWI-ligaen

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Indbydelse. OK Vendelboerne. inviterer til Nordjysk 2-Dages 2016 på Skagens Odde.

Indbydelse. OK Vendelboerne. inviterer til Nordjysk 2-Dages 2016 på Skagens Odde. OK Vendelboerne Indbydelse inviterer til Nordjysk 2Dages 2016 på Skagens Odde. Fredag den 11. marts, Natsprint i Bunken Plantage Lørdag den 12. marts i Kirkemilen Syd og Søndag den 13. marts i Kirkemilen

Læs mere

Op/Ned Match Division, Øst

Op/Ned Match Division, Øst Søllerød Orienteringsklub indbyder til Cowi-Ligaen: Op/Ned 3.-4. division, Op/Ned 4.-5. division, Op/Ned 5.-6. division, samt Åbne Baner i Rude Skov. Dato 25. September 2016 kl. 11:00-15:00 Stævnepladsen

Læs mere

Indbydelse til Påskeløbene 2013 Torsdag, fredag og lørdag 28. 30. marts 2013

Indbydelse til Påskeløbene 2013 Torsdag, fredag og lørdag 28. 30. marts 2013 Indbydelse til Påskeløbene 2013 Torsdag, fredag og lørdag 28. 30. marts 2013 1. Klassifikation: 4-stjernet A-stævne. 2. Stævnecenter: Informationen/stævnekontor på stævnepladserne fungerer samtidig som

Læs mere

Cimbrerløbet. Orientering Torsdag den 18. april 2013 i Kollerup. Stævnecenter: Han Herred Fritidscenter Brøndumvej Fjerritslev

Cimbrerløbet. Orientering Torsdag den 18. april 2013 i Kollerup. Stævnecenter: Han Herred Fritidscenter Brøndumvej Fjerritslev 2013 Cimbrerløbet Arrangør: PI-Aalborg Orientering Torsdag den 18. april 2013 i Kollerup Stævnecenter: Han Herred Fritidscenter Brøndumvej 14-16 9690 Fjerritslev Dansk Politiidrætsforbund Velkommen Aalborg

Læs mere