Vi snakker om vind og vejr - gode ideer. Fokusord - Meteorologiske begreber. Sprogpædagogisk aktivitet: Fordybelse i skyer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi snakker om vind og vejr - gode ideer. Fokusord - Meteorologiske begreber. Sprogpædagogisk aktivitet: Fordybelse i skyer."

Transkript

1 1

2 2 Vi snakker om vind og vejr - gode ideer Dette idé-katalog indeholder en række forslag til, hvordan man kan arbejde med temaet Vind og Vejr ud fra en naturfaglig og en natursproglig vinkel. Dette idé-katalog indeholder både nogle aktiviteter, der kan laves med børn i dagplejen og vuggestuen, og aktiviteter, der kan laves med børnehavebørn. Fokusord - Meteorologiske begreber Temperatur Grader Varme kulde, fryse - svede Sky Skydække - skyfrit Vind Storm vindstille - brise Regn, nedbør, vanddråbe Tør våd fugtig Tåge God bog, der supplerer dette idé-katalog godt: I sol og regn, skrevet af Wilfried Gebhard. For børn mellem 4 og 6 år. Samtale om billederne fra 2-3 år. Bogen koster ca. 290 kr. Beskrivelse: Det begynder at regne. Sikken et møgvejr brokker Bedstemor sig og skynder sig ud efter vasketøjet, som hænger til tørre. Det er da dejligt vejr!, siger Bedstefar, som gerne vil have regn. Så behøver jeg ikke at vande haven i dag! Vejret - hvorfor skifter det egentlig? spørger Maja. Hm, Bedstefar tænker sig om et øjeblik. Det er fordi... Så fortæller Bedstefar om tordenvejr, tåge, hagl, isslag og snevejr. Og om regn, sol og regnbuer. Han forklarer Maja, hvorfor vejret skifter, og om hvordan man kan forudsige vejret. Sprogpædagogisk aktivitet: Fordybelse i skyer. Skyer kaldes noget forskelligt men hvorfor hedder de, som de gør? Udprint billederne med forskellig slags skyer. Det, der står over billederne, er faktaviden til den voksne, der evt. kan inddrages i samtalerne med børnene. Billederne kan bruges på forskellige måder, afpasset alder og udvikling; o Som vendespil, o Som samtalekort, o Inddrag konkreter, der matcher billederne, eks. blomkål og makrel. o Lav små forsøg, eks. bølger i en balje, skyer og regn med vanddamp.

3 3 o o o o o Tag billederne med udenfor og sammenlign med dagens skyer. Mal skybilleder efter billederne, og tal om de forskellige skyer undervejs. Sæt billederne på under dagens vejr på kalenderen. Brug dem som billed-ordkort ved inddragelse af skriftsproget eller Noget helt andet Fjerskyer, 10 km over Jorden Opadgående spidser giver blæst. Er skyerne tættere end på billedet, kommer der en varmfront. Fjerskyer. Fjer. Lave bølgeskyer, 1500 m over Jorden Giver stabilt vejr. Bølgeskyer. Bølger.

4 4 Klodeskyer eller blomkålsskyer Kommer omkring middagstid. Giver smukt vejr i én til flere dage. Blomkålsskyer. Blomkål. Lammeskyer, 3-7 km over Jorden Giver regn inden for 4-9 timer. Lammeskyer. Lam, lammepels, krøller.

5 5 Makrelskyer, 6-11 km. over Jorden Giver regn inden for 6-12 timer. Makrelskyer. Makrel, makrelskind, striber. Tordenskyer Hvis der er klodeskyer/ blomkålsskyer på himmelen fra morgenstunden, udvikler de sig til kraftige byger med lyn og torden. Tordensky. Lyn.

6 6 Skyer og regn Vanddråberne i skyerne er meget små. De kan som regel holde sig svævende. Men når vanddråberne bliver for store, falder de ned som regn. Regnsky. Regndråber, ringe i vandet.

7 7 Sprogpædagogisk aktivitet: mål, tal, mængder og retning MÅL nedbør og temperatur i en uge en mdr. Køb en regnvejrsmåler og et udendørstermometer, det kan fås for en hund. Så har I, hvad I skal bruge til at lave en VEJRSTATION Kig på og snak om de streger og tal, der viser mængden på siden af beholderen. Sammenlign evt. med et litermål eller et decilitermål fra køkkenet, som de fleste børn kender. Øv jer lidt i at aflæse, og italesæt de forskellige mål på regnvejrsmåleren ude ved vandhanen i badeværelset. Lav daglige målinger af temperaturen i skyggen, i solen, indenfor og måske i jorden (ca. 5 cm nede). Lav et skema og lad børnene skrive ned. Dato og klokkeslæt (kalender og ur). Temperatur (udendørs termometeret). Nedbør (regnvandsmåleren). Mindre vuggestuebørn vil kunne se en lille kop blive fyldt op af regnen og sanse/erfare sammenhængen mellem regnen og den fyldte kop. Lad børnene stikke fingeren i vand med forskellige temperaturer koppen med regnvand fra legepladsen og koppen med vand, der har stået inde på radiatoren. Føles det forskelligt? Hvilke ord kan bruges til at beskrive forskellen? Hvad sker der med vandet, hvis koppen sættes i fryseren? Man kan selv lave regnvejr : Den varme saft, giver dug på "filmen", og falder ned... Og det "regner. Vindretning og vindstyrke Køb et kompas og lav en vejrhane. Hvis I har en vejrhane, kan I bruge den. Eller I kan sætte en snor på en pind og se hvilken retning vinden kommer fra. Brug et kompas til dette. Lad børnene tænke over og beslutte, om det er vindstille, om der blæser en stille brise, om det blæser kraftigt eller stormer ved at kigge på snoren. Prøv at vurdere vindens styrke ved at stå ude i vinden med snoren, og selv mærke vinden. Og prøv at vurdere vindens styrke, blot ved at iagttage snoren fra et vindue. Vurderer I forskelligt? Hvorfor?

8 8 Nord syd øst vest Hvilken retning kommer vinden fra? Alle børn i aldersgruppen 0-6 år kan få glæde og fornøjelse af at lege med vinden og på den måde drage erfaringer og få sat sprog på oplevelserne. Eks. plastikposer på en pind. Posen blæses op, når åbningen er i modvind men ikke hvis vi vender åbningen den modsatte vej. Hvorfor mon det? Hold et stykke silkepapir mod maven vend jer mod vinden og slip. Hvad sker der? Vend jer om med ryggen mod vinden hvad sker der nu med papiret? Hvad kan vinden få til at blæse væk?? En sten? Et blad? En fjer? Bark? Vi kan lave vores egen lille vind, ved at puste..

9 9 Sprog og teknik: Byg en vindvogn Jeres vindvogn behøver ikke ud som på billederne, find selv på en god idé. Rigtig mange ved hånden materialer kan bruges. Eks.: Tynde træplader, strips, gaffatape, tape, stof, pap, papir, blomsterpinde, malerpinde, sugerør, tegnestifter, mælkekapsler, plastikposer. Man kan også inddrage legoklodser eller andet velegnet legetøj. Tal og tænk, inden I bygger. Kig på materialerne og lav evt. arbejdstegninger. Jeres vogn skal kunne køre ved hjælp af vind. Naturens vind eller en vind, I selv laver. Den skal have et flot sejl, gerne med jeres eget mønster på. Hvor langt kan I få vognen til at køre? (Brug målebånd eller tommestok) Hvor mange sekunder tager det for vognen at køre 10 meter? (Brug stopur.) Byg flere modeller undersøg hvilke der kører bedst på vind. Hvorfor tror I, der er forskel på bilernes køreevne? (vægt, sejlets størrelse, vindens styrke, hjulenes bevægelighed osv.). Lav en bane, hvor bilerne skal konkurrere mod hinanden. I kan bruge føntørrer eller lign. for at få dem til at køre. Inviter forældrene til en byggeeftermiddag på stuen, og afslut med en konkurrence. Børnene og måske især de mindste - kan krølle papirkugler i forskellige størrelser og se, hvilken der kommer hurtigst af sted. Går det hurtigst, når der pustes med munden, med føntørrer eller ude på legepladsen i vinden?

10 10 Sprog og symboler: Vejrudsigten godaften Lav et vejrkort. Tegn evt. selv Danmark sammen med børnene. Fremhæv området det dækker Østjylland og sæt en prik ca. hvor jeres institution ligger. Find og klip vejrsymboler ud eller tegn dem selv. Tal sammen om, hvad de forskellige symboler betyder. Kig på vejret hver dag. Tal om, hvad der kendetegner vejret i dag, og sæt symbolerne/tallene på kortet. Snak om, hvor mormor og morfar bor, og om hvordan vejret mon er hos dem? Måske bor de i Rødovre? Eller i Somalia? Tjek på IPAD med børnene, om Mormor og DMI er enige? Sæt de relevante symboler, der hvor de bor.

Vejret - hvad er det?

Vejret - hvad er det? Dette lille vejrkompendium er tænkt som baggrund til lærerne og vil dels prøve at afklare forskellige begreber omkring vejret, dels komme med forslag til, hvordan man kan arbejde med emnet. At arbejde

Læs mere

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret Natur/teknik Lidt om vejret Side 1 Lidt om vejret Baggrund Alle mennesker interesserer sig for vejret. Meteorologer gør det professionelt. Fiskere gør det for deres sikkerheds skyld. Landmænd for udbyttes

Læs mere

Vejret Elev ark Opgave Luftens tryk. Luftens tryk - opgave. Opgave 1. Opgave 2

Vejret Elev ark Opgave Luftens tryk. Luftens tryk - opgave. Opgave 1. Opgave 2 Opgave Luftens tryk Luftens tryk - opgave HUSK at læse hele teksten, inden I går i gang med opgaverne - og kig godt på tegningerne. Det kan være svært at forstå, at luft vejer noget. Men hvis I tegner

Læs mere

I det følgende beskrives en række vejrsituationer, hvor himlen og skyerne har et karakteristisk udseende.

I det følgende beskrives en række vejrsituationer, hvor himlen og skyerne har et karakteristisk udseende. Kend din sky Har man mulighed for at studere skyer, ændringer i vindretning og -styrke eller ændringer i lufttrykket, kan man øve sig i at lave egne vejrudsigter - og så kan man jo kontrollere dem mod

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

med meteorologi ved Lars Nielsen

med meteorologi ved Lars Nielsen Velkommen til en aften med meteorologi ved Lars Nielsen Atmosfæren Solen og jorden Corioliskraft København 960 km/t Windsystems Vindangivelse Vindangivelse Vinden angives ved to størrelser: dens retning

Læs mere

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vind og vejr Naturen og naturfænomener Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vejret er et naturfænomen med mange læringsmuligheder og også

Læs mere

09-11-2014. Vejr for søspejdere. Kolding 8. november 2014. Mette Hundahl. Thurø Sejlklub

09-11-2014. Vejr for søspejdere. Kolding 8. november 2014. Mette Hundahl. Thurø Sejlklub Vejr for søspejdere. Kolding 8. november 2014 Mette Hundahl 1 Thurø Sejlklub 2 1 Marstal Navigationsskole 3 Dagens emner: Vejrudsigter Forstå en vejrudsigt Danske vejrtyper Farligt vejr i DK 4 2 Klargøring

Læs mere

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER Forskerne tror, at jordens klima forandres, fordi vi slipper alt for meget ud i naturen. Forstå, hvorfor jordens klima er ved at blive varmere. For at kunne løse dette store problem, må vi hjælpes ad.

Læs mere

Thurø Sejlklub. Vejr for lystsejlere. Dagens emner: Klargøring til sejlads. Vejrudsigter 26-02-2014

Thurø Sejlklub. Vejr for lystsejlere. Dagens emner: Klargøring til sejlads. Vejrudsigter 26-02-2014 Vejr for lystsejlere Mette Hundahl Thurø Sejlklub 1 2 Dagens emner: Marstal Navigationsskole Vejrudsigter Forstå en vejrudsigt Danske vejrtyper Farligt vejr i DK 3 4 Klargøring til sejlads Vejrudsigter

Læs mere

Grøn Institution - forløb om sol

Grøn Institution - forløb om sol Indledning Denne lærervejlening indeholder en beskrivelse af forløbet om sol, der er tilknyttet Grøn Institution. Forløbet tager udgangspunkt i historien om Gajus, men man kan sagtens lave aktiviteten

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Nordisk Mytologi Periode: uge 34-35 2018 Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Gimlerne Da Valhalla har navne efter nordisk mytologi, vil vi gerne give

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Steen Billenstein vil her fortælle lidt fronter og lavtryk som præger vort sommervejr.

Steen Billenstein vil her fortælle lidt fronter og lavtryk som præger vort sommervejr. Steen Billenstein vil her fortælle lidt fronter og lavtryk som præger vort sommervejr. Jeg er ikke meteorolog, - jeg ved kun lidt om dette område. Men det jeg ved - har jeg til gengæld haft urolig meget

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Sæbeboblevand. Du skal ikke piske i boblevandet, skum er noget skidt når man skal lave bobler.

Sæbeboblevand. Du skal ikke piske i boblevandet, skum er noget skidt når man skal lave bobler. Sæbeboblevand 1 liter destilleret vand 0,5 dl opvaskemiddel ( Fairy Ultra Original er det bedste) 1 spsk. Glycerin Boblevandet virker bedst, hvis du gemmer det i en lukket beholder i et døgn, inden du

Læs mere

Været (vejret) Mette Hundahl

Været (vejret) Mette Hundahl Været (vejret) Mette Hundahl Oslo 10. marts 2018 Marstal Navigationsskole, Ærø Danmark Navigationslærer Lystsejler Forfatter Styrmand 1 2 Det skal være sjovt og ufarligt at sejle Vær forberedt på det vejr,

Læs mere

Vejret. a) Tag et stykke papir, og skriv alle de ord du kan komme i tanke om, når du hører ordet vejr.

Vejret. a) Tag et stykke papir, og skriv alle de ord du kan komme i tanke om, når du hører ordet vejr. Vejret Opgave 1: a) Tag et stykke papir, og skriv alle de ord du kan komme i tanke om, når du hører ordet vejr. b) Gå sammen i grupper på 4. Læs jeres ord højt for hinanden. Snak sammen om, hvad ordene

Læs mere

Inspirationshæfte Nr. 2. Vejr og vejrfænomener. Ræsonnement

Inspirationshæfte Nr. 2. Vejr og vejrfænomener. Ræsonnement Inspirationshæfte Nr. 2 Vejr og vejrfænomener Ræsonnement Læringsmål for læreplanstemaet Natur, Udeliv og Science Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får konkrete erfaringer med

Læs mere

Hvor er min søster? af Sven Nordqvist på dansk v/johannes Møllehave

Hvor er min søster? af Sven Nordqvist på dansk v/johannes Møllehave Hvor er min søster? af Sven Nordqvist på dansk v/johannes Møllehave Forslag til temaer og refleksioner, der kan tages op i forbindelse med bogens opslag: Første opslag Storesøster bedstefar (familierelationer)

Læs mere

Vores hjem. Børnehaveklasse og 1. klasse Opgavebog

Vores hjem. Børnehaveklasse og 1. klasse Opgavebog Vores hjem Børnehaveklasse og 1. klasse Opgavebog Vores hjem Natur/teknik og dansk For børnehaveklasse og 1. klasse WWF Verdensnaturfonden, Ordet Fanger og Ørsted, 2019 Forfatter: Ole Haubo Christensen

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI - 2. KLASSE

NATUR/TEKNOLOGI - 2. KLASSE Lærer: Line Lund Forord til faget i klassen I natur og teknologi skal eleverne udvikle naturfaglige kompetencer, som skal være med til at øge deres forståelse for den verden de lever i. De skal tilegne

Læs mere

De følgende sider skal I bruge til Ingeniørens Værksted. I skal besvare opgaver både før, under og efter besøget på Experimentarium.

De følgende sider skal I bruge til Ingeniørens Værksted. I skal besvare opgaver både før, under og efter besøget på Experimentarium. INGENIØRENS VÆRKSTED SPØRGESKEMA 4.- 6. KLASSE NAVN OG KLASSE: De følgende sider skal I bruge til Ingeniørens Værksted. I skal besvare opgaver både før, under og efter besøget på Experimentarium. NÅR I

Læs mere

Vejret. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Vejret. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan Naturfænomener Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan. Guderup Børnehave ligger i et område hvor der er et ønske fra politisk hold om at børn bliver nysgerrige på de naturvidenskabelig

Læs mere

Regndråbe Find regndråben i bogen. Stik en finger i vand og se om I kan lave én dråbe.

Regndråbe Find regndråben i bogen. Stik en finger i vand og se om I kan lave én dråbe. Suser Hvad var det der suser? (vinden) Prøv om I kan få det til at lyde som om vinden suser. Man kan også suse af sted på legepladsen hvordan gør man det? prøv det. Komfur Gå på komfurjagt hvor mon I finder

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

Vejret påvirker din rotur

Vejret påvirker din rotur Vejret påvirker din rotur Fra: Trygfonden, Respekt for havet. Vinden og vejret har stor betydning for en sikker rotur. Derfor er det en fordel at sætte sig ind i, hvorfor vejret opfører sig, som det gør,

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Indhold: Rammefaktorer

Indhold: Rammefaktorer Indhold: Rammefaktorer o Dette emne om sæbebobler i en 4. klasse er planlagt med udgangs punkt i den didaktiske relationsmodel. Under emnet kommer eleverne bl.a. omkring begreber som fordampning, luftfugtighed,

Læs mere

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13.

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13. AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015 Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00 Ulloq misilitsiffik/dato: 13. januar 2015 Ikiuutitut atorneqarsinnaasut / Hjælpemidler: Oqaatsit / Ordbøger:

Læs mere

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud FORÆLDREPJECE SPROG Indhold Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud 3 Gode råd 3 Sprogforståelse 5 Når der er knas med sproget 5 Sprogvurdering 6 Sprogarbejdet i Elsted Dagtilbud 7 Sprogvejleder

Læs mere

Bogstavhuset Her er alle bogstaver repræsenteret bortset fra c, der artikuleres som s samt q, z, og x.

Bogstavhuset Her er alle bogstaver repræsenteret bortset fra c, der artikuleres som s samt q, z, og x. Bogstavhuset Her er alle bogstaver repræsenteret bortset fra c, der artikuleres som s samt q, z, og x. r h m b p n d t g k v f læbe l s fortunge j bagtunge a æ e i y ø o u å En gennemgang af bogstaverne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Arbejdsliste : A s arbejdsliste:

Arbejdsliste : A s arbejdsliste: Marte Meo forløb med A B og C. Beskrivelse af personer. A er pædagog i en vuggestuedel, hvor der pt. er 14 vuggestuebørn i alderen 0-2 år. A er interesseret i at lære om Marte Meo metoden, da A i det daglige

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

T 12:07. Wind-Drawing. Hygum Kunstmuseum. 24. og 17. August Klavs Weiss

T 12:07. Wind-Drawing. Hygum Kunstmuseum. 24. og 17. August Klavs Weiss 05. 08. 24. - T 12:07 Wind-Drawing Hygum Kunstmuseum 24. og 17. August 2005 Klavs Weiss Vejrudsigten 05. 08. 24 Morgen/vestlig vind, svingende til syd vest - syd i løbet af formiddagen. Sol og temperatur

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Dette forløb

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Den Nysgerrige. Når man skal med bus er det vigtigt at vide, hvornår bussen kommer så man ikke kommer for sent.

Den Nysgerrige. Når man skal med bus er det vigtigt at vide, hvornår bussen kommer så man ikke kommer for sent. Klip1 Busbillet Når man skal med bus er det vigtigt at vide, hvornår bussen kommer så man ikke kommer for sent. Et ur og en køreplan til en bus i jeres område Klip2 Togbillet Et tog består af mange vogne.

Læs mere

Udelivs institutionen Terslev Børnehus

Udelivs institutionen Terslev Børnehus Udelivs institutionen Terslev Børnehus Sproglig udvikling William puster sæbeskum, og det er han bare rigtig god til Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne, øver de sig

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6 Hvad er papir? Indholdsfortegnelse Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3 Papirs kvalitet og vægt...4 Undersøg A4 papir...6 Undersøg træfibrenes retning i A4-papir...7 Undersøg papirs gennemskinnelighed

Læs mere

HippHopp. Uge 19: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Nørd side 1

HippHopp. Uge 19: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Nørd side 1 Uge 19: Nørd Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_19_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 11.09 Denne vejledning er et supplement til aktivitetshæftet

Læs mere

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse Universet Opgavehæfte Navn: Klasse Mål for emnet: Rummet Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg kan beskrive, hvad Big Bang

Læs mere

Flettede tasker. - Trin for trin forklaringer med billeder. Rie Wiberg

Flettede tasker. - Trin for trin forklaringer med billeder. Rie Wiberg Flettede tasker - Trin for trin forklaringer med billeder Inkl.: Sådan laver du tasker Bunde i forskellige størrelser Sæt lynlås i Sy for i Sæt hank på Lukke-klap Taskens størrelse Ternstørrelse Sådan

Læs mere

Snegl Det bedste er at gå på sneglejagt, og finde en masse snegle. Ellers må i Google forskellige snegle, nogle snegle har ingen hus på ryggen.

Snegl Det bedste er at gå på sneglejagt, og finde en masse snegle. Ellers må i Google forskellige snegle, nogle snegle har ingen hus på ryggen. Leger Tal om hvad man kan lege med hvor man kan lege hvor børnene har leget i dag. Hvem de har leget med, hvad de legede. Hvem leger Kaj med? Gaver Er der nogle af børnene der har prøvet at få gaver. Er

Læs mere

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde.

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I vuggestuegrupperne har vi igennem de sidste år haft fokus på det enkelte barns sprogtilegnelse i alle rutiner som

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

Vejret. Niveau: 7. klasse. Varighed: 14 lektioner

Vejret. Niveau: 7. klasse. Varighed: 14 lektioner Vejret Niveau: 7. klasse Varighed: 14 lektioner Præsentation: Dette forløb omhandler forskellige vejrsituationer, der opstår i Danmark og andre steder på Jorden. Eleverne arbejder med mange af de faktorer,

Læs mere

Skyerne - himlens vejrudsigt

Skyerne - himlens vejrudsigt Af John Cappelen, DMI Storm P. sagde engang : Der findes ikke dårligt vejr - kun forkert påklædning! Det kan der selvfølgelig være en vis form for sandhed i, men det er nu engang rarere og mere bekvemt

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Den mobile mølle VIND ENERGI Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling MOBIL LAB Introduktion Som supplement til test af vindmøller i Mobil Lab s vindtunnel, giver

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET 1 Cyklen 1. Lav en optagelse, hvor I viser og forklarer, hvordan cyklens kædetræk virker. Brug illustrationer, billeder fra internettet, cykeldele eller jeres egne cykler. Måske kan I også forklare, hvordan

Læs mere

Temperatur. Termometer

Temperatur. Termometer Elevark Klimakassen Klimakassen er udviklet af ONITOs Klimaambassade og betalt af midler fra Klimapuljen, som administreres af Departementet for Natur og Miljø. Forløb 1: Vind og vejr Temperatur Temperaturen

Læs mere

Højeste spaghettitårn

Højeste spaghettitårn Højeste spaghettitårn I skal bygge jeres eget tårn af spaghetti og skumfiduser på 15 minutter. Tårnet skal være så højt som muligt, men i har kun spaghetti og en pose skumfiduser. Husk det også skal være

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling

Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling Inspirationsmateriale til arbejde med sproglig udvikling Strategier for dagplejeren/ de voksne: Alt hvad vi siger og gør er med til at stimulere barnet i dets udvikling. Med brug af nogle simple strategier,

Læs mere

Skibet skal sejle. Hej med dig!

Skibet skal sejle. Hej med dig! Skibet skal sejle Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I

Læs mere

Naturvidenskabsfestival Uge 39 2014 I Madsby Legepark Et inspirationshæfte til Førskoleelever i Fredericia Kommunes daginstitutioner.

Naturvidenskabsfestival Uge 39 2014 I Madsby Legepark Et inspirationshæfte til Førskoleelever i Fredericia Kommunes daginstitutioner. Naturvidenskabsfestival Uge 39 2014 I Madsby Legepark Et inspirationshæfte til Førskoleelever i Fredericia Kommunes daginstitutioner. Lavet af udvalgte talentelever fra indskolingsklasser fra skolerne

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

NATURLIGT. designed & photograph by Sophie Louise Piper

NATURLIGT. designed & photograph by Sophie Louise Piper En kreativ og anderledes måde, at beskrive det naturlige. Idéerne flyver rundt i hovedet på mig, ud i fingrene, ned på tastaturet & til sidst er der det fulde resultat. NATURLIGT designed & photograph

Læs mere

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY VELKOMMEN TIL VILLA VALBY Kære Du skal begynde hos Vi glæder os til at se dig. De voksne der vil passe på dig er: Pædagoger: Pædagogmedhjælper: Det direkte telefonnummer til stuen er: Koden til indgangen

Læs mere

Regnvejr i Troldeskoven

Regnvejr i Troldeskoven Regnvejr i Troldeskoven Er den ene af bøgerne i materialesættet Tre nye historier om Ar & Mi, som sammen med materialesættene Ar & Mi i skole og Ar & Mi og Troldeskolen udgør den komplette materialepakke

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

De 2-3 årige på grøn stue

De 2-3 årige på grøn stue Dagens Høst I september måned har alle børn i Dybbølsten Børnehave arbejdet med temaet høst. Vi har på de 3 stuer haft forskellige aktiviteter og oplevelser. Nogle af disse oplevelser vil vi dele med jer.

Læs mere

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Velkommen Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Mail: Annette R. Jensen arjen@gribskov.dk (områdeleder) Netti Bromose cnebr@gribskov.dk (daglig pædagogisk

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

Det store energikørekort

Det store energikørekort Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat - Højnæsvej 71-2610 Rødovre - tlf.: 36 72 64 00 www.vvs-uddannelse.dk/folkeskole - E-mail: folkeskole@vvsu.dk

Læs mere

Ordne materialer og stoffer efter faglige kriterier. Undersøge hverdagsfænomener, fx farver, lys og tyngdekraft

Ordne materialer og stoffer efter faglige kriterier. Undersøge hverdagsfænomener, fx farver, lys og tyngdekraft Natur/teknik Læseplan Der er taget udgangspunkt i fagets klare mål og noteret hvor SJS afviger. Disse afvigelser er noteret i yderste kolonne. Der henvises til følgende fag: Orientering, biologi, fysik/kemi

Læs mere

Naturvidenskabsfestival VAND

Naturvidenskabsfestival VAND Naturvidenskabsfestival VAND Tekst: Margrethe Marstrand Musik: Ukendt Det regner, det regner Det regner, det regner den hele dag, Hvor kommer dog alle de dråber fra? Dryppe, dryp, dryp, dryp, dryppe, dryp,

Læs mere

Uge 5: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Verden omkring mig side 1 HIPPY

Uge 5: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Verden omkring mig side 1 HIPPY Uge 5: Verden omkring mig Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_guidevejl_verden omkring mig.indd 1 06/07/10 09.31 Denne

Læs mere

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set.

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set. Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? 3 1 3 1 Fortæl, om en god film du har set. Hvorfor er den god? Hvem så du den sammen med? Hvad vil

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

GEOMETRI I DET FRI. Regnvandopsamling på Natursamarbejdet

GEOMETRI I DET FRI. Regnvandopsamling på Natursamarbejdet GEOMETRI I DET FRI Regnvandopsamling på Natursamarbejdet 4 opgaver, 7.- 9. kl. Eleverne arbejder i grupper på 2-5 elever. Hver gruppe arbejder med det antal opgaver, som de kan nå. Eleverne arbejder med

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og

Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og Så står sommerferien for døren. Nu skal tiden nydes sammen med jeres familier og der skal køres ned i gear. Desværre har vi oplevet at mange har ændret og slettet ferie, efter vi har lavet vores planlægning

Læs mere