Peter Meyer. Dramatikeren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Peter Meyer. Dramatikeren"

Transkript

1 Peter Meyer Dramatikeren

2 Peter Meyer Peter Meyer er dramatiker, og anerkendt som én af sin generations største talenter. Nu er det tid til at bevise det igennem et stort opreklameret teaterstykke, men Peter har ikke skrevet et ord af dette teaterstykke endnu. Han er ramt af en skriveblokering, og kombineret med Peters tendens til at lyve for alle omkring sig, har det gjort, at han ikke er afsløret endnu. Hvis der er én ting som Peter hader, så er det at miste status, så han nægter at afsløre sin fiasko. Hvis bare han køber sig tid, så skal det nok gå alt sammen. Peter er kæderygende, rødvinsdrikkende, prætentiøs og charmerende som ingen anden. Han kan få al opmærksomhed i et rum på et øjeblik. I den kreative klasse er han den, som mænd vil være og kvinder vil have. Han forbedrer altid historierne en smule, men har folk i sin hule hånd. En farlig magt for en amoralsk mand at have. Peter er smådepressiv og letter for sin angst ved at blive bekræftet af andre. Den store udfordring er, om han kan undvære den status han har opnået. Tilstår han? Inspireres han? Hvad med kæresten, musen og den gamle ven? Det er lige til at få et anfald af

3 Prolog: Pressekonference Hovedpersoner: Alle Pressemøde på teateret kort tid inden premieren. Foyeren er fyldt med kulturjournalister fra alle toneangivende dagblade og magasiner. Der er en positiv stemning, og journalisterne lefler hæmningsløst. Hipstere med det rigtige tøj og de rigtige briller. Den store kultursymbiose brager derudaf. Det handler om opmærksomhed. Du er på dit allermest charmerende. Du er vittig, sjov og underholdende. Ingen er i tvivl om din autoritet. Du svarer med allerstørste selvfølgelighed. Du er forfatter samt instruktør på stykket. Når pressemødet er ovre går du på toilettet, hvor du får et angstanfald. Beskriv overfor de andre hvordan du får åndenød, hjertebanken og går fuldstændig i panik. Du besvimer, og vågner på gulvet alene. Scenen slutter når alle pressens spørgsmål er besvarede, og Peter er færdig med at beskrive.

4 Akt 1: Fortid Tre scener, inklusive én monologscene - Alle scener foregår for cirka fem år siden. - Alle scener relaterer til rollernes indbyrdes forhold. - Udviklinger og konklusioner skal videreføres til kommende akter.

5 Scene 1: En aften i byen Hovedpersoner: David og Peter En torsdag aften på vennernes stamværtshus. Alle er singler og lystne. Dæmpet belysning og stille musik. Vennerne har drukket et par timer, og der er en blanding af kærlighed og liderlighed i luften. Kathrine og Sofie er fordybet i samtale om alt og intet. Peter og David står i baren og taler. Du hører hvad David siger, men keder dig gudsjammerligt. I dit stille sind begynder du at udlede, at han ikke fortjener Sofie. Faktisk vil du meget gerne tage hende med hjem. Lyt til David, og ryk så ind og udnyt det faktum, at han aldrig får sig taget sammen til at tale rigtigt med hende. Tag hende med hjem. Scenen slutter når Sofie forlader festen.

6 Scene 2: Dagen derpå Monologscene Sofie og Peter har været kærester en måned Beskrivelser af en skæbnesvanger aften, nat og dagen efter. Fysiske og moralske tømmermænd. Ødelagte drømme og voldsom skuffelse. Rækkefølge: 1) Peter 2) Kathrine 3) Sofie 4) David Beskriv hvordan du efter Sofie er taget hjem, forfører Kathrine. Hvordan du starter langsomt med lidt berøring, og til sidst holder hende i din hule hånd. Hvordan I tager hjem til hende, og selvom hun først er modvillig, tilbringer en nat sammen. Du har nået dit mål. Du har forført den uforførlige. Du har sejret.

7 Scene 3: Det er jo kunst, for helvede Hovedpersoner: Sofie og Kathrine Sofie og Peter er nu flyttet sammen. En aften har de spist middag med Kathrine og David. Slowfood og italiensk rødvin. Over desserten opstår en diskussion om hvem, der udøver rigtig kunst. Diskussionen bliver hurtig ophedet. Det statiske kontra det dynamiske. Pigerne fører an. Du ved godt, at du i denne situation er dommer. Du er glad for Sofie, men dybt uenig med hende. Sørg for at blive i baggrunden, det passer dig bedst, og gå så ind og afgør situationen. Du har ikke noget imod at lade Sofie i stikken for kunstens skyld. Det vigtigste er, at du får ret. Scenen slutter når Sofie er ydmyget tilstrækkeligt.

8 Akt 2: Nutid Tre scener, inklusive én monolog - Alle scener foregår kort tid før premieren. - Rollernes mørke sider skal komme til udtryk. - Der skal ikke konkluderes i denne akt kun eskaleres.

9 Scene 4: Visionen Hovedpersoner: Kathrine og Peter Det er langt om længe blevet tid til den første prøve og instruktion. Alle er samlet i teaterets prøvesal. Skarp belysning og en indelukket lugt. Peter har skubbet prøven i ugevis, men nu skal det ske. Alle glæder sig til at komme i gang, men er samtidigt lidt ængstelige ved tanken om at skulle arbejde sammen. Du har på dette tidspunkt intet konkret at give videre til de andre. Du ved udmærket, at det er stemninger, drømme og håb som du skal sælge. Faktisk skal du være i dit allermest charmerende hjørne for at kunne sælge dem ingenting. De er heldigvis mindre skarpe end dig, så du kan nok sælge dem floskler. Giv dem et show Scenen slutter når der er en vision på plads for forestillingen.

10 Scene 5: København by Night Monologscene En beskrivende scene om natten og rollernes plads i den. Hvad foretager de sig i den oplyste københavnske nat? Byens lys og larmende ro. Der arbejdes på hver af rollernes del af premieren. 1) David 2) Kathrine 3) Peter 4) Sofie Beskriv hvordan du sidder på dit arbejdsværelse og forsøger at skrive. I starten sker intet så spirer noget langsomt. Ideen undviger dig. Du bliver vred og lader det udmønte sig fysisk. Med voldsomme aggressioner raserer du dit arbejdsværelse. Et fuldstændigt og hidtil uset tab af kontrol.

11 Scene 6: At dulme sine nerver Hovedpersoner: Sofie og David Flokken er taget i byen efter en lang arbejdsdag. Alle føler de har nået meget i dag. Efterhånden som alkoholen finder vej indenfor, bliver vennerne mere og mere perfide og diskret ondskabsfulde. Frustration kommer op til overfladen. Først fælles front mod andre og siden intern splid. Du er i virkeligt dårligt humør. Det er tydeligt, at du snart ikke kan opretholde din ellers så velskabte facade. Dit dårlige humør udmønter sig i spydigheder og ondskabsfulde tanker, der bliver værre jo mere alkohol du får indenbords. David; den frelste tidligere alkoholiker, skal du have lokket alkohol i. Intet dulmer egen skuffelse mere end andres fejltrin. Scenen slutter når David blamerer sig og alt er kaotisk.

12 Akt 3: Kulmination Tre scener, inklusiv én monologscene. - Scener i denne akt bør ligge op til klimaks. - Scener må gerne slutte med død eller afsked. - Ingen epilog-elementer i denne akt.

13 Scene 7: Teaterdirektøren Hovedpersoner: Peter og Kathrine Efter begyndende rygter om stilstand i arbejdet er hele flokken kaldt til møde på teaterdirektørens kontor. Han er bekymret for om alting bliver klart til premieren. Cigarrøg og mørke møbler. En alvorlig stemning og en forventning om svære spørgsmål. Teaterdirektøren er en magtfuld mand, der kan hive stikket ud på hele projektet. Han er sværere at dupere end de andre, men du gør det alligevel. Vær så charmerende som overhovedet muligt, og sørg for at købe dig mere tid. Han stresser dig. Presser dig. Før eller siden vil du lave en fejl i dit net af løgne. Scenen slutter når Teaterdirektøren er tilstrækkelig overbevist, og gruppen forlader kontoret.

14 Scene 8: Handling og konsekvens Monologscene Hvad er forventningerne til premieren? Beskrivelser af den desperation og angst man føler i forbindelse med stykket. Rollernes arbejde og tvangshandlinger i dagene op til en stor premiere. Rækkefølge: 1) David 2) Sofie 3) Kathrine 4) Peter Du skriver i resterne af dit arbejdsværelse. Der er ikke meget tilbage, men det passer måske meget godt. Enten finder du inspirationen eller også giver du fortabt. Valget er dit. Beskriv det hele også den indre kamp.

15 Scene 9: Skæbnetimen Hovedpersoner: Alle Der er meget kort tid til premieren. Peter er ikke dukket op på teateret og ingen kan få fat i ham. Flokken tager til lejligheden, hvor Peter har låst sig inde i sit arbejdsværelse og nægter at komme ud. Desperation. Sidste chance for at opnå noget. Du nægter at komme ud af dit arbejdsværelse og overvejer at gøre noget drastisk. De andre banker på og insisterer på at tale med dig. Du får et angstanfald og overvejer at afsløre det hele. Hvad skal du sige? Hvem skal du sige det til? Du har brug for deres hjælp og forståelse, men kan du forvente at få den? Måske du har noget på skrift som kan bruges, måske ikke. Scenen slutter når der opstår en løsning. Både forbrødring og splittelse er mulige slutninger.

16 Epilog: Premiereaften Monologscene Hvordan opleves premiereaftenen og de efterfølgende dage? Rækkefølge: 1. Spilleder 2. Kathrine 3. David 4. Sofie 5. Peter Det er dagen efter premiereaftenen. Beskriv hvordan dagen ser ud og hvad din nærmeste fremtid er. Diktér din egen fremtid, men ikke noget med at fremtvinge andres handlinger. Hvordan ser DIN nærmeste fremtid ud? Her slutter dit scenarie.

17 Sofie Vestergaard Kæresten

18 Sofie Vestergaard Sofie er noget af det sødeste man kan forestille sig. Hun har altid været en støtte for mændene i sin verden, og har aldrig virkelig sat sig op imod nogen. Hun bor sammen med forfatteren Peter Meyer, og har indrettet deres Vesterbro-lejlighed i trendy og moderne stil. Hun elsker at pusle omkring det lille hjem, undtaget arbejdsværelset der er Peters domæne. En meget velovervejet blanding af nips, loppefund og designerting præger hjemmet. Hun har tilbragt år som kunstfotograf og havde moderat succes indtil hun mødte Peter. Så blev hun hjemmegående og tog det på sig at passe på ham. Hun er veluddannet, velformuleret og velinformeret. Et rigtigt medlem af den kreative klasse. Ind imellem drømmer hun om at vende tilbage til fotografiet og realisere sig selv. Fremtiden ser en smule speget ud, for enten er det at være hustru og eventuel alenemor, da Peter jo ikke er særlig interesseret i at opdrage småbørn, eller en tilværelse helt alene uden sikkerhedsnet. Og hun har det jo egentlig meget godt lige nu?

19 Prolog: Pressekonference Hovedpersoner: Alle Pressemøde på teateret kort tid inden premieren. Foyeren er fyldt med kulturjournalister fra alle toneangivende dagblade og magasiner. Der er en positiv stemning, og journalisterne lefler hæmningsløst. Hipstere med det rigtige tøj og de rigtige briller. Den store kultursymbiose brager derudaf. Det handler om opmærksomhed. Du er lidt nervøs ved al presseomtalen, men forsøger virkelig at give et godt indtryk. Du svarer kort, sødt og præcist på spørgsmålene. Din opgave på forestillingen er at fungere som scenograf. Et sats, men også i forventning om, at du kan lede Peter i en arbejdsom retning. Samtidigt lytter du dedikeret til Peters visdomsord. Scenen slutter når alle pressens spørgsmål er besvarede, og Peter er færdig med at beskrive.

20 Akt 1: Fortid Tre scener, inklusive én monologscene - Alle scener foregår for cirka fem år siden. - Alle scener relaterer til rollernes indbyrdes forhold. - Udviklinger og konklusioner skal videreføres til kommende akter.

21 Scene 1: En aften i byen Hovedpersoner: David og Peter En torsdag aften på vennernes stamværtshus. Alle er singler og lystne. Dæmpet belysning og stille musik. Vennerne har drukket et par timer, og der er en blanding af kærlighed og liderlighed i luften. Kathrine og Sofie er fordybet i samtale om alt og intet. Peter og David står i baren og taler. Du syntes at David er meget sød, men også meget stille. Du trænger til at blive taget med storm, og derfor er du måske mere interesseret i Peter. Han er jo virkelig charmerende. Han får dig til at føle dig som en kvinde. Vær høflig, interesseret, men sørg for at tage med Peter hjem. Scenen slutter når Sofie forlader festen.

22 Scene 2: Dagen derpå Monologscene Sofie og Peter har været kærester en måned. Beskrivelser af en skæbnesvanger aften, nat og dagen efter. Fysiske og moralske tømmermænd. Ødelagte drømme og voldsom skuffelse. Rækkefølge: 1) Peter 2) Kathrine 3) Sofie 4) David Beskriv hvordan den københavnske cafe ser ud. Hvordan den er fyldt med unge par og venner, der spiser brunch alt imens byen farer forbi. Peter og Kathrine ankommer sammen. Han sov ikke hjemme i nat, og inderst inde ved du godt hvad der er sket. David ser syg ud og kommer for sent. Du er frustreret, men insisterer på at det skal være positivt. Beskriv hvordan det negative vendes til noget positivt.

23 Scene 3: Det er jo kunst, for helvede Hovedpersoner: Sofie og Kathrine Sofie og Peter er nu flyttet sammen. En aften har de spist middag med Kathrine og David. Slowfood og italiensk rødvin. Over desserten opstår en diskussion om hvem, der udøver rigtig kunst. Diskussionen bliver hurtig ophedet. Det statiske kontra det dynamiske. Pigerne fører an. Du insisterer på at billedkunsten, dit medie, er langt den mest interessante. Du diskuterer ivrigt med Kathrine, men er måske en smule for pæn til rigtig at bruge voldsomme argumenter. Faktisk ville du helst, hvis I kunne blive enige. Du mangler dræberinstinktet og vil hellere tabe end at være uvenner med folk. Scenen slutter når Sofie er ydmyget tilstrækkeligt.

24 Akt 2: Nutid Tre scener, inklusive én monolog - Alle scener foregår kort tid før premieren. - Rollernes mørke sider skal komme til udtryk. - Der skal ikke konkluderes i denne akt kun eskaleres.

25 Scene 4: Visionen Hovedpersoner: Kathrine og Peter Det er langt om længe blevet tid til den første prøve og instruktion. Alle er samlet i teaterets prøvesal. Skarp belysning og en indelukket lugt. Peter har skubbet prøven i ugevis, men nu skal det ske. Alle glæder sig til at komme i gang, men er samtidigt lidt ængstelige ved tanken om at skulle arbejde sammen. Du har glædet dig længe til at høre, hvad Peter har i tankerne. Alt dit fokus er på den scenografi, som du skal kreere. Desuden er det bare enormt vigtigt med en god stemning på den slags indledende møder, også selvom tidsplanen er så travl som den er her. Ikke for meget kritik, men en masse spørgsmål til scenografien, er hvad du bidrager med. Scenen slutter når der er en vision på plads for forestillingen.

26 Scene 5: København by Night Monologscene En beskrivende scene om natten og rollernes plads i den. Hvad foretager de sig i den oplyste københavnske nat? Byens lys og larmende ro. Der arbejdes på hver af rollernes del af premieren. 1) David 2) Kathrine 3) Peter 4) Sofie Beskriv hvordan du hører Peters desperate råberi, og hvordan du ikke kan holde det ud mere. Du forlader lejligheden og går en tur en aften på Vesterbro. Beskriv blandingen mellem drankere, ludere og hippe unge mennesker. Beskriv lysene og kontrasterne. Storbyens billeder, som du kunne tage, hvis bare du samlede dit kamera op igen.

27 Scene 6: At dulme sine nerver Hovedpersoner: Sofie og David Flokken er taget i byen efter en lang arbejdsdag. Alle føler de har nået meget i dag. Efterhånden som alkoholen finder vej indenfor, bliver vennerne mere og mere perfide og diskret ondskabsfulde. Frustration kommer op til overfladen. Først fælles front mod andre og siden intern splid. Du drikker dig meget hurtigt meget fuld. Du er så sød og harmløs når du er rigtig fuld. En rigtig lillepige, der trænger til en beskytter, men Peter er ikke meget for det. Du er skiftevis i godt humør og meget trist. Lidt tudevorn og langsomt opfattende. Scenen slutter når David blamerer sig og alt er kaotisk.

28 Akt 3: Kulmination Tre scener, inklusiv én monologscene. - Scener i denne akt bør ligge op til klimaks. - Scener må gerne slutte med død eller afsked. - Ingen epilog-elementer i denne akt.

29 Scene 7: Teaterdirektøren Hovedpersoner: Peter og Kathrine Efter begyndende rygter om stilstand i arbejdet er hele flokken kaldt til møde på teaterdirektørens kontor. Han er bekymret for om alting bliver klart til premieren. Cigarrøg og mørke møbler. En alvorlig stemning og en forventning om svære spørgsmål. Du forstår ikke forretningsdelen af teateret, men er yderst villig til at beskrive hvor langt du er kommet med den nye scenografi. Det er din mulighed for at vise, hvad du duer til. Du finder teaterdirektøren noget usympatisk, men du fortæller ufortrødent. Din mulighed for at sætte dig igennem. Scenen slutter når Teaterdirektøren er tilstrækkelig overbevist, og gruppen forlader kontoret.

30 Scene 8: Handling og konsekvens Monologscene Hvad er forventningerne til premieren? Beskrivelser af den desperation og angst man føler i forbindelse med stykket. Rollernes arbejde og tvangshandlinger i dagene op til en stor premiere. Rækkefølge: 1) David 2) Sofie 3) Kathrine 4) Peter Beskriv hvordan du finder nogle af dine gamle fotografier frem. Hvordan du sidder med kameraet og overvejer at gå ud og tage nye billeder. At få afløb for din kreativitet. At lade ham være alene i lejligheden og forfølge din drøm måske for en aften og måske for evigt. Du har taget en graviditetstest og svaret huer dig ikke. Beslutningen, som du endelig har indset, er din.

31 Scene 9: Skæbnetimen Hovedpersoner: Alle Der er to dage til premieren. Peter er ikke dukket op på teateret og ingen kan få fat i ham. Flokken tager til lejligheden, hvor Peter har låst sig inde i sit arbejdsværelse og nægter at komme ud. Desperation. Sidste chance for at opnå noget. Du er bange for at Peter gør noget drastisk, men samtidigt er hele situationen også en smule tragikomisk. Ligeså fantastisk som han kan være, ligeså barnlig og ynkelig er han nu. Din tålmodighed er ved at være opbrugt, og du begynder måske at ane, at han er mere idiot end du havde troet? Scenen slutter når der opstår en løsning. Både forbrødring og splittelse er mulige slutninger.

32 Epilog: Premiereaften Monologscene Hvordan opleves premiereaftenen og de efterfølgende dage? Rækkefølge: 1. Spilleder 2. Kathrine 3. David 4. Sofie 5. Peter Det er dagen efter premiereaftenen. Beskriv hvordan dagen ser ud og hvad din nærmeste fremtid er. Diktér din egen fremtid, men ikke noget med at fremtvinge andres handlinger. Hvordan ser DIN nærmeste fremtid ud? Her slutter dit scenarie.

33 Kathrine Friis Musen

34 Kathrine Friis Der er kun ganske få uger til Kathrines 30-års fødselsdag, og hun er rædselsslagen. I hele sin foreløbige karriere har hun kunne få sin vilje igennem flirten og sin veldrejede krop. Ikke nødvendigvis med sex, men altid ved at manipulere igennem håbet om en nat. Hendes rygte som skuespiller er ikke dårligt, men hun har kun lavet rigtige succeser sammen med forfatteren Peter Meyer. En slags muse er hun blevet kaldt. Hun bor alene og ønsker det ikke anderledes. Hun er simpel uden at være dum. Hun sluger moderne svenske krimier og mener det er en slags litteratur. Den største frygt er dels at blive opfattet som dum, og dels at blive fortabt i sin nuværende rolle. Hvis ikke det store gennembrud snart sker, så er det slut med successen. Kroppen varer ikke evigt, men Kathrine er villig til at manipulere sig igennem det hele mindst endnu én gang for at få det, som hun gerne vil have. Kathrine har altid været den farlige kvinde, og hun har altid hadet dem, der ikke begærede hende. Et harem af mænd er at foretrække men ingen kommer rigtig tæt på den forkælede skuespillerinde.

35 Prolog: Pressekonference Hovedpersoner: Alle Pressemøde på teateret kort tid inden premieren. Foyeren er fyldt med kulturjournalister fra alle toneangivende dagblade og magasiner. Der er en positiv stemning, og journalisterne lefler hæmningsløst. Hipstere med det rigtige tøj og de rigtige briller. Den store kultursymbiose brager derudaf. Det handler om opmærksomhed. Du elsker opmærksomhed. Elsker at flirte med kameraet, journalister og alt andet imellem himmel og jord. Alting er med et glimt i øjet, og du er fuldstændigt klar over, at denne forestilling kan skabe eller ødelægge en glorværdig fremtid. Du skal spille hovedrollen i forestillingen. Du er stolt over dine tidligere bedrifter og helt sikker på at fremtiden ser lys ud for dig og for alle i din nærhed. Scenen slutter når alle pressens spørgsmål er besvarede, og Peter er færdig med at beskrive.

36 Akt 1: Fortid Tre scener, inklusive én monologscene - Alle scener foregår for cirka fem år siden. - Alle scener relaterer til rollernes indbyrdes forhold. - Udviklinger og konklusioner skal videreføres til kommende akter.

37 Scene 1: En aften i byen Hovedpersoner: David og Peter En torsdag aften på vennernes stamværtshus. Alle er singler og lystne. Dæmpet belysning og stille musik. Vennerne har drukket et par timer, og der er en blanding af kærlighed og liderlighed i luften. Kathrine og Sofie er fordybet i samtale om alt og intet. Peter og David står i baren og taler. Du taler med Sofie, og ligger mærke til hvordan David sværmer for hende. Det er komisk at se hans spage forsøg på at komme tæt på hende. Du flirter med alle. Du finder opmærksomhed andetsteds i baren, men er tilfreds med kun at flirte. Du tager ingen med hjem. Scenen slutter når Sofie forlader festen.

38 Scene 2: Dagen derpå Monologscene Sofie og Peter har været kærester en måned. Beskrivelser af en skæbnesvanger aften, nat og dagen efter. Fysiske og moralske tømmermænd. Ødelagte drømme og voldsom skuffelse. Rækkefølge: 1) Peter 2) Kathrine 3) Sofie 4) David Beskriv hvordan du vågner i sengen ved siden af Peter om morgenen. Hvordan du fyldes med afsky over at du lod det gå så langt, og ikke rigtig var i stand til at stoppe hverken ham eller dig selv. Hvordan der er pinlig tavshed, og du ikke lader ham røre dig. Hvordan du tabte kontrollen og lod flirten gå for langt. Hvordan du har mistet magten over ham ved at give efter. Og hvor mærkeligt det føles at skulle mødes med ham og Sofie på en lokal café.

39 Scene 3: Det er jo kunst, for helvede Hovedpersoner: Sofie og Kathrine Sofie og Peter er nu flyttet sammen. En aften har de spist middag med Kathrine og David. Slowfood og italiensk rødvin. Over desserten opstår en diskussion om hvem, der udøver rigtig kunst. Diskussionen bliver hurtig ophedet. Det statiske kontra det dynamiske. Pigerne fører an. Du vil vinde diskussionen og er fuldstændig ligeglad om scenekunsten, din kunst, er overlegen. Du tager ingen fanger og er villig til at sige og gøre hvad der skal til for at sejre. Det handler ikke kun om kunsten, men også om at slå Sofie godt og grundigt. Hun er for pæn for sit eget bedste, og der kan kun være en alfahun i flokken. Du ydmyger gerne. Scenen slutter når Sofie er ydmyget tilstrækkeligt.

40 Akt 2: Nutid Tre scener, inklusive én monolog - Alle scener foregår kort tid før premieren. - Rollernes mørke sider skal komme til udtryk. - Der skal ikke konkluderes i denne akt kun eskaleres.

41 Scene 4: Visionen Hovedpersoner: Kathrine og Peter Det er langt om længe blevet tid til den første prøve og instruktion. Alle er samlet i teaterets prøvesal. Skarp belysning og en indelukket lugt. Peter har skubbet prøven i ugevis, men nu skal det ske. Alle glæder sig til at komme i gang, men er samtidigt lidt ængstelige ved tanken om at skulle arbejde sammen. Alt det her kunstneriske diskuteren frem og tilbage har du mindre forstand på, end du er villig til at indrømme. Faktisk sætter du din lid til Peter og stiller ham åbne spørgsmål, således at han kan svare og du kan give ham ret. En tæt kontakt til instruktøren er vital, for det er hans vision, der skal skabe dit eftermæle. Scenen slutter når der er en vision på plads for forestillingen.

42 Scene 5: København by Night Monologscene En beskrivende scene om natten og rollernes plads i den. Hvad foretager de sig i den oplyste københavnske nat? Byens lys og larmende ro. Der arbejdes på hver af rollernes del af premieren. 1) David 2) Kathrine 3) Peter 4) Sofie Beskriv hvordan du gør dig klar til en aften i byen. Hvordan du udvælger dit tøj og tager makeuppen på. Din stille rædsel over at opdage endnu en rynke og derefter over at betragte din krop i spejlet. Du ser begyndende tegn på forfald, og det huer dig ikke. Du har mere i dig. En kasse med selvskrevne digte under sengen. Er de mon gode nok til udgivelse?

43 Scene 6: At dulme sine nerver Hovedpersoner: Sofie og David Flokken er taget i byen efter en lang arbejdsdag. Alle føler de har nået meget i dag. Efterhånden som alkoholen finder vej indenfor, bliver vennerne mere og mere perfide og diskret ondskabsfulde. Frustration kommer op til overfladen. Først fælles front mod andre og siden intern splid. Du er ved at blive fuld og er med på den værste. Dit mål er at tage en af vennerne med hjem. Peter, David ja selv Sofie kan bruges, hvis det skulle komme dertil. Du har brug for bekræftelse og brug for at få den nu. Du er også i dit spydige hjørne, men er villig til at holde tand for tunge, hvis det hjælper dig i din jagt på nogen at tage med hjem. Du har sådan brug for at blive værdsat. Som menneske og som kunstner. Scenen slutter når David blamerer sig og alt er kaotisk.

44 Akt 3: Kulmination Tre scener, inklusiv én monologscene. - Scener i denne akt bør ligge op til klimaks. - Scener må gerne slutte med død eller afsked. - Ingen epilog-elementer i denne akt.

45 Scene 7: Teaterdirektøren Hovedpersoner: Peter og Kathrine Efter begyndende rygter om stilstand i arbejdet er hele flokken kaldt til møde på teaterdirektørens kontor. Han er bekymret for om alting bliver klart til premieren. Cigarrøg og mørke møbler. En alvorlig stemning og en forventning om svære spørgsmål. Du har brug for at det her bliver til noget. Du forsøger at indsmigre dig hos direktøren, men er ikke nødvendigvis sikker på at det virker. I må danne fælles front, hvis det skal blive til noget. Det er hver mand for sig selv, hvilket i dette tilfælde betyder at støtte Peter. Det er din eneste chance for at blive til noget igen. Scenen slutter når Teaterdirektøren er tilstrækkelig overbevist, og gruppen forlader kontoret.

46 Scene 8: Handling og konsekvens Monologscene Hvad er forventningerne til premieren? Beskrivelser af den desperation og angst man føler i forbindelse med stykket. Rollernes arbejde og tvangshandlinger i dagene op til en stor premiere. Rækkefølge: 1) David 2) Sofie 3) Kathrine 4) Peter Beskriv hvordan du finder dine digte frem. Hvordan du er en kunstner i din egen ret og fortjener mere respekt. Vil tage den respekt. Du er en dybere person, end de fleste tror. Beslut dig for om du vil fortsætte som lykkerider, eller nu søge tosomhed. Er dit tab af frihed det værd?

47 Scene 9: Skæbnetimen Hovedpersoner: Alle Der er to dage til premieren. Peter er ikke dukket op på teateret og ingen kan få fat i ham. Flokken tager til lejligheden, hvor Peter har låst sig inde i sit arbejdsværelse og nægter at komme ud. Desperation. Sidste chance for at opnå noget. Peter er gået helt amok. Han har bare at komme ud, for det er hans stykke, der snart skal være klart. Han har bare at komme med nogle svar, når nu han har fået så lang snor. Du elsker og hader hans lunefulde humør. Er du virkelig selv sådan en primadonna? Hold da op hvor krukket. Hvad er løsningen? Der må være en løsning. Gid der er en løsning. Scenen slutter når der opstår en løsning. Både forbrødring og splittelse er mulige slutninger.

48 Epilog: Premiereaften Monologscene Hvordan opleves premiereaftenen og de efterfølgende dage? Rækkefølge: 1. Spilleder 2. Kathrine 3. David 4. Sofie 5. Peter Det er dagen efter premiereaftenen. Beskriv hvordan dagen ser ud og hvad din nærmeste fremtid er. Diktér din egen fremtid, men ikke noget med at fremtvinge andres handlinger. Hvordan ser DIN nærmeste fremtid ud? Her slutter dit scenarie.

49 David Pedersen Vennen

50 David Pedersen David har egentlig altid været en flink fyr. Stille, rolig og velovervejet. Igennem hele sin tilværelse har han oplevet hvordan de, der er dårligere end ham er kommet foran, fordi de altid har været mere fremme i skoene. David er forfatter, og faktisk en ret god en af slagsen, der ikke har modtaget den anerkendelse som han fortjener, mest fordi han ikke er den store charmør. Han var kejtet og mærkelig, hvilket ikke gjorde ham særlig populær. For nogle år siden røg David ned i et meget dybt hul og var både alkoholiker og stærkt depressiv. Det lykkedes ham efter flere års turen omkring at blive sendt på Minnesota-kur, og han drikker overhovedet ikke mere. Han virker derfor indebrændt, vred og alene. Han arbejder udelukkende for at blive anerkendt nu, og er faktisk blevet lagt mærke til. Hans fremtid er lys, hvis blot dette projekt bliver til noget stort. Peter Meyer var hans gode ven, der ikke gjorde noget for at hjælpe ham ud af misbruget, og nu skal de arbejde sammen på et teaterstykke. Det er hårdt for David, der ønsker hævn, men også anerkendelse. Hvordan kan man opnå begge dele? Man kunne også være det større menneske?

51 Prolog: Pressekonference Hovedpersoner: Alle Pressemøde på teateret kort tid inden premieren. Foyeren er fyldt med kulturjournalister fra alle toneangivende dagblade og magasiner. Der er en positiv stemning, og journalisterne lefler hæmningsløst. Hipstere med det rigtige tøj og de rigtige briller. Den store kultursymbiose brager derudaf. Det handler om opmærksomhed. Det her er din store chance, og du er virkelig optimistisk i forhold til projektet. Du skal komme med inputs til Peters store visioner. Det er samtidigt dit første møde med kulturpressen efter din deroute, så du er opsat på at vise dem, at du sagtens kan fungere igen. Din opgave er at være sparringspartner og medforfatter for Peter. Du forsøger at være charmerende og glad, men er måske en smule mere mut end de andre og helt sikkert mindre charmerende end Peter. Men du stoler på dit værk. Scenen slutter når alle pressens spørgsmål er besvarede, og Peter er færdig med at beskrive.

52 Akt 1: Fortid Tre scener, inklusive én monologscene - Alle scener foregår for cirka fem år siden. - Alle scener relaterer til rollernes indbyrdes forhold. - Udviklinger og konklusioner skal videreføres til kommende akter.

53 Scene 1: En aften i byen Hovedpersoner: David og Peter En torsdag aften på vennernes stamværtshus. Alle er singler og lystne. Dæmpet belysning og stille musik. Vennerne har drukket et par timer, og der er en blanding af kærlighed og liderlighed i luften. Kathrine og Sofie er fordybet i samtale om alt og intet. Peter og David står i baren og taler. Sofie er bare en fantastisk pige, men du har lidt problemer med at komme i kontakt med hende. Du søger råd hos Peter, der altid har været skidegod til det med piger, og som må kunne komme med nogle gode ideer. Men du er lidt vag, lidt spag og mangler dræberinstinktet, som Peter engang har sagt. Bare hun nu ikke går hjem med en anden. Du skal i hvert fald forsøge i aften. Scenen slutter når Sofie forlader festen.

54 Scene 2: Dagen derpå Monologscene Sofie og Peter har været kærester en måned. Beskrivelser af en skæbnesvanger aften, nat og dagen efter. Fysiske og moralske tømmermænd. Ødelagte drømme og voldsom skuffelse. Rækkefølge: 1) Peter 2) Kathrine 3) Sofie 4) David Beskriv hvordan du dukker op på cafeen for at spise brunch med de andre. For sent. Hvordan du igennem længere tid har levet af guldøl og bitter. Hvordan du lugter lidt, er bagstiv og generelt ubehagelig. Og beskriv hvordan Sofie forsøger at arrangere en intervention for at redde dig. Du er helt nede i rendestenen. Helt ødelagt og ulækker. Du syntes selv, at du er vildt sjov.

55 Scene 3: Det er jo kunst, for helvede Hovedpersoner: Sofie og Kathrine Sofie og Peter er nu flyttet sammen. En aften har de spist middag med Kathrine og David. Slowfood og italiensk rødvin. Over desserten opstår en diskussion om hvem, der udøver rigtig kunst. Diskussionen bliver hurtig ophedet. Det statiske kontra det dynamiske. Pigerne fører an. Du ser dig selv lidt som den neutrale mægler i hele striden, men det bliver ret hurtigt tydeligt for dig, at Kathrine ikke har tænkt sig at slappe af. Det er i virkeligheden en dum og ligegyldig diskussion, men du prøver at skære igennem. Det virker bare ikke til at lykkedes. De her kvinder er simpelthen for meget nogen gange. Måske Peter kan sætte skik på dem? Scenen slutter når Sofie er ydmyget tilstrækkeligt

56 Akt 2: Nutid Tre scener, inklusive én monolog - Alle scener foregår kort tid før premieren. - Rollernes mørke sider skal komme til udtryk. - Der skal ikke konkluderes i denne akt kun eskaleres.

57 Scene 4: Visionen Hovedpersoner: Kathrine og Peter Det er langt om længe blevet tid til den første prøve og instruktion. Alle er samlet i teaterets prøvesal. Skarp belysning og en indelukket lugt. Peter har skubbet prøven i ugevis, men nu skal det ske. Alle glæder sig til at komme i gang, men er samtidigt lidt ængstelige ved tanken om at skulle arbejde sammen. Nu skal der arbejdes. Du er stadig overmåde positiv over situationen og er villig til at lade tvivlen komme Peter til gode. Du skal indarbejde dine tekstforslag i hans vision, så du må lytte til hans ques. Forsøg at skabe den kreative dialog med ham. Sørg for at sparre med ham som i gamle dage, og sørg for at flette dine egne tanker ind. Den kreative proces kan være så fantastisk. Scenen slutter når der er en vision på plads for forestillingen.

58 Scene 5: København by Night Monologscene En beskrivende scene om natten og rollernes plads i den. Hvad foretager de sig i den oplyste københavnske nat? Byens lys og larmende ro. Der arbejdes på hver af rollernes del af premieren. 1) David 2) Kathrine 3) Peter 4) Sofie Beskriv hvordan du kigger ud af vinduet i din lejlighed, og bare har lyst til at gå ind på nærmeste værtshus og drikke en øl. Bare en lille øl. En enkelt øl. Det skal ikke være mere. Bare for at få styr på nerverne. Ikke noget alvorligt. Du lader være. For du kan ikke nøjes med én. Der findes ikke én. Kun mange. Alt for mange. Men du er ganske alvorligt fristet.

59 Scene 6: At dulme sine nerver Hovedpersoner: Sofie og David Flokken er taget i byen efter en lang arbejdsdag. Alle føler de har nået meget i dag. Efterhånden som alkoholen finder vej indenfor, bliver vennerne mere og mere perfide og diskret ondskabsfulde. Frustration kommer op til overfladen. Først fælles front mod andre og siden intern splid. Du er trist og sørgmodig. I kommer ingen vegne med arbejdet, og alting går for langsomt. Hver eneste af dine ideer bliver skudt ned eller omformuleret til ukendelig. Det er snart ikke til at holde ud. Hvis du bliver tilbudt noget at drikke, tager du imod det. Bare for at lette det hele. Og når du drikker bliver du ren Mr. Hyde. Den stille David bliver mere social og gladere. Forsøger at charmere sig ind på pigerne og mister sin samvittighed. Scenen slutter når David blamerer sig og alt er kaotisk.

60 Akt 3: Kulmination Tre scener, inklusiv én monologscene. - Scener i denne akt bør ligge op til klimaks. - Scener må gerne slutte med død eller afsked. - Ingen epilog-elementer i denne akt.

61 Scene 7: Teaterdirektøren Hovedpersoner: Peter og Kathrine Efter begyndende rygter om stilstand i arbejdet er hele flokken kaldt til møde på teaterdirektørens kontor. Han er bekymret for om alting bliver klart til premieren. Cigarrøg og mørke møbler. En alvorlig stemning og en forventning om svære spørgsmål. Du ved ikke rigtig hvad du skal sige. Du er småfuld og har det godt med det. Dit tøj er i uorden og du virker en smule ved siden af dig selv. Kreativt er du mildest talt passiv og må nøjes med at danne fælles front med de andre. En øl kunne måske vække dig op til dåd, men du forsøger at skjule det åbenlyse: at du er alvorligt på vej tilbage i flasken. Scenen slutter når Teaterdirektøren er tilstrækkelig overbevist, og gruppen forlader kontoret.

62 Scene 8: Handling og konsekvens Monologscene Hvad er forventningerne til premieren? Beskrivelser af den desperation og angst man føler i forbindelse med stykket. Rollernes arbejde og tvangshandlinger i dagene op til en stor premiere. Rækkefølge: 1) David 2) Sofie 3) Kathrine 4) Peter Beskriv hvordan du sidder derhjemme og arbejder på dine ideer. Du har masser af tomme flasker ved siden af dit skrivebord. Din hjerne er fyldt med øl og tanker. Beskriv hvordan du lægger sidste hånd på et manuskript. Din egenproduktion. Det stykke, som Peter burde have fremlagt. Du er ved at gå i hundene, men har et valg: forsager du fristelser eller ledes du i fordærv?

63 Scene 9: Skæbnetimen Hovedpersoner: Alle Der er to dage til premieren. Peter er ikke dukket op på teateret og ingen kan få fat i ham. Flokken tager til lejligheden, hvor Peter har låst sig inde i sit arbejdsværelse og nægter at komme ud. Desperation. Sidste chance for at opnå noget. Nu tager han det altså for vidt. Det må være slut med den slags krukket opførsel, hvis premieren nogensinde skal blive til noget. Du lugter af øl, og har knappet din skjorte forkert. Her er din chance. Skal han efterlades, som du blev efterladt? Tør du svigte ham? Er dit eget værk godt nok? Og fortjener han ikke bedre end svigt? Scenen slutter når der opstår en løsning. Både forbrødring og splittelse er mulige slutninger.

64 Epilog: Premiereaften Monologscene Hvordan opleves premiereaftenen og de efterfølgende dage? Rækkefølge: 1. Spilleder 2. Kathrine 3. David 4. Sofie 5. Peter Det er dagen efter premiereaftenen. Beskriv hvordan dagen ser ud og hvad din nærmeste fremtid er. Diktér din egen fremtid, men ikke noget med at fremtvinge andres handlinger. Hvordan ser DIN nærmeste fremtid ud? Her slutter dit scenarie.

De tre akter. Som de står i spillernes materiale.

De tre akter. Som de står i spillernes materiale. Spilledervejledning De tre akter Som de står i spillernes materiale. Akt 1: Fortid Tre scener, inklusive én monologscene - Alle scener foregår for cirka fem år siden. - Alle scener relaterer til rollernes

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER?

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? Få 3 tips til at overvinde de dumme vaner Martine Eskildsen Denne e-bog er lavet til dig, der gang på gang har forsøgt at ændre på dine vaner. Du siger ofte til

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken Søde Jacob 6. udkast Et manuskript af 9. klasserne, Sortebakken 1 SC 1. INT Mathildes værelse - AFTEN (15) står og lægger makeup, og (15) kommer ind ad døren med 2 Somersby. Hun sætter dem ned på et bord

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER - mit liv med Jacob Haugaard Ilse Wilmot At overleve med en alkoholiker mit liv med Jacob Haugaard Bogen

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Forvandlingen. Af Herningsholmskolen 8.B. Louise, Katrine & Linea. 3. gennemskrivning

Forvandlingen. Af Herningsholmskolen 8.B. Louise, Katrine & Linea. 3. gennemskrivning Forvandlingen Af Herningsholmskolen 8.B Louise, Katrine & Linea 3. gennemskrivning "FORVANDLINGEN" MANUS 1. INT. S VÆRELSE MORGEN (15) vågner ved lyden af sit vækkeur. Hun har ikke lyst til at stå op,

Læs mere

ANPS. The Affective Neuroscience Personality Scale. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland

ANPS. The Affective Neuroscience Personality Scale. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland ANPS The Affective Neuroscience Personality Scale Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland ANPS Affective Neuroscience Personality Scale Copyright

Læs mere

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich DEDIKATION Denne bog er dedikeret til min mor og min far, hvem jeg elsker så usigeligt højt og for hvem min respekt og kærlighed kun er vokset med den indsigt jeg har opnået, gennem min egen personlige

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014 Sunde tanker Det værste er ikke, når det sker, men tanken om det, der skal ske. Når det bygger sig op... 7. maj 2014 Når det er sket, så bliver jeg lettet. Niels Baden, psykolog Citat fra klient i fobibehandling,

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR kæreste sexpartner legekammerat www.erotichotspot.dk Nej! Jeg ser heller ikke så godt ud, og jeg kan heller ikke bare lade mit gode

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Hvad tror du jeg tror

Hvad tror du jeg tror Hvad tror du jeg tror Af Vita Andersen Vita Andersen, Hvad tror du jeg tror fra digtsamlingen Tryghedsnarkomaner. Gyldendal, København 1977. jeg bliver inviteret ud til middag af en fyr jeg smører ruller

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Final. Nat med kniv? Manuskript. [1]--- [2]--- [3]--- [4]--- [5]--- [6]--- [Zero]--- [1i]--- [2i]--- [3i]--- [4i]--- [5i]

Final. Nat med kniv? Manuskript. [1]--- [2]--- [3]--- [4]--- [5]--- [6]--- [Zero]--- [1i]--- [2i]--- [3i]--- [4i]--- [5i] Final Nat med kniv? Manuskript [1]--- [2]--- [3]--- [4]--- [5]--- [6]--- [Zero]--- [1i]--- [2i]--- [3i]--- [4i]--- [5i] Dette er en tidslinje over filmen. Gennem manuskriptet vil vi sige, hvor vi er. Filmen

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB

UNGE LIGHED FÆLLESSKAB UNGE LIGHED FÆLLESSKAB TEMA: Kærester 2. årgang Nr. 2 Juni 2016 mener: Vi unge med særlige behov bestemmer selv, om vi vil have en kæreste. Vi bestemmer selv, hvem vi har sex med. Vi bestemmer selv, hvem

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra TRANSFORMATION UBEVIDSTE HANDLEMØNSTRE Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra vores barndom. De hjælper os til at overleve og få vores behov opfyldt.

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

KAN VENTE P Å E N TEKST OG BILLEDER AF MAI VANILLI

KAN VENTE P Å E N TEKST OG BILLEDER AF MAI VANILLI S T E D E T H V O R D U KAN VENTE TEKST OG BILLEDER P Å E N AF MAI VANILLI D R Ø M Den første, der møder mig på campingpladsen, er en kælen gris med store hjørnetænder. Jeg klør den på ryggen og den grynter

Læs mere

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække.

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud,

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

INTRODUKTION... 2 HISTORIEN KORT FORTALT... 3 RAMMER...

INTRODUKTION... 2 HISTORIEN KORT FORTALT... 3 RAMMER... Indhold INTRODUKTION... 2 HISTORIEN KORT FORTALT... 3 RAMMER... 4 MILJØ... 4 ROLLER... 5 Peter Meyer, Dramatikeren... 5 Sofie Vestergaard, Kæresten... 5 Kathrine Friis, Musen... 5 David Petersen, Vennen...

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

BOOST DIN SELVKÆRLIGHED AF METTE HOLM

BOOST DIN SELVKÆRLIGHED AF METTE HOLM BOOST DIN SELVKÆRLIGHED AF METTE HOLM H vem du elsker er ligegyldigt... Det er lige meget, hvem du er sammen med. Det er ligegyldigt, hvem du sender alle dine følelser over på. Det er lige meget, hvem

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod For nogle år siden læste jeg i en avis om en ung kvinde, der var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Hun blev det tilfældige offer for en overfaldsmand, og blev nedværdiget og ydmyget i al offentlighed.

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder.

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder. 1 KLASSEN -DAG 1 Tobias sidder med sin computer på sin plads. Pludselig kan han høre døren gå op, og kigger straks op for at se hvem der træder ind i klassen. Det er Astrid. Han smiler for sig selv og

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING:

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING: SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: Hvilken type fortæller er Agnes? Agnes er en jeg-fortæller, som også er med i historien altså hun er med når det sker der er også kun hende vi ved hvad tænker Ville

Læs mere

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 Vi er her for at søge Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 På sidste års kundeseminar spurgte jeg skuespiller Lars Mikkelsen, hvorfor tvivlen er en ressource og en drivkraft for ham. Han forklarede

Læs mere