Basel III i et europæisk perspektiv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Basel III i et europæisk perspektiv"

Transkript

1 Basel III i et europæisk perspektiv Af Partner Per Rolf Larssen og Senior Rasmus G. Steffensen, Deloitte prlarssen@deloitte.dk,, rsteffensen@deloitte.dk Introduktion I april 2013 blev den mest omfattende regulering af banker til dato vedtaget af Parlamentet i EU. Dette implementerer blandt andet Basel III regimet i EU, hvilket medfører højere kapitalkrav. Vedtagelsen skete efter et længere forløb, hvor man bl.a. har set på, om svagheder i bankreguleringen forårsagede eller måske medvirkede til at forstærke finanskrisen. Faktum er, at en række banker ikke har klaret krisen, og at regeringerne i en række lande på et hidtil uset niveau har været tvunget til at understøtte banksektoren. Indførslen af dette omfattende reguleringsmæssige regime forventes at gøre bankerne mere robuste og dermed i stand til at modstå meget store markedsmæssige chok. Herudover ønsker myndighederne med de nye krav at undgå en ny situation, hvor bankerne i en ny krise bliver afhængige af, at regeringerne stiller kapital til rådighed. Dette er bl.a. sket ved at øge kravene til bankernes kapital i en going concern situation. Den afgørende forskel på Basel II og Basel III er kvaliteten og mængden af kapital, styringen af likviditeten, gearing samt ledelse (governance). Et andet centralt forhold er erfaringerne med store internationale banker, der er brudt ned, og som havde forretning i flere lande. Her er der også vurderet behov for at styrke samarbejdet mellem de forskellige myndigheder på globalt og europæisk plan som f.eks. single supervisory mechanism (SSM) i Euro zonen, ligesom der stilles større krav til kapitalen i disse institutter. Det er hensigten, at Basel III reglerne skal sikre den finansielle stabilitet og dermed modvirke, at vi ser en lignende krise i fremtiden. Kritikerne hævder dog, at det ikke er muligt at regulere sig ud af kriser. De kommende sider vil beskrive de centrale elementer af Basel III, og hvordan dette er indført i EU og efterfølgende i Danmark via CRD IV og CRR. Generelt om Basel III er som nævnt udarbejdet af Basel komitéen og er i Europa ind-

2 Basel III ført i CRR-forordningen og CRD IV-direktivet. Basel komitéen har til opgave at udvikle internationale minimumsstandarder i forhold til nødvendig kapital i en bank. Medlemmerne af Basel komitéen er fra en lang række lande over hele verden. EU Kommissionen og den europæiske centralbank er observatører. Det skal bemærkes, at Danmark ikke har nogle medlemmer af Basel komitéen. Grundlæggende for standarderne er i lighed med tidligere kapitalprocenten (tidligere betegnet solvens ), der fortsat beregnes som forholdet mellem kapital og aktiver og mindst skal udgøre 8%. Basel III indeholder en række skærpelser både i forhold til, hvad der kan medregnes i kapitalen men også med hensyn til, hvor meget kapital en bank skal have. Derimod er beregning af de risikovægtede eksponeringer i store træk uændret (enkelte undtagelser bl.a. for derivater) fra Basel II. Herudover indeholder Basel III regler om gearing, store eksponeringer og likviditet. Indholdet kan i hovedtræk illustreres i følgende formål: Mere og bedre kapital: Der sættes strenge kriterier for, hvad banken skal have af tabsabsorberende kapital (going concern kapital) Mere balanceret likviditet: Der sættes fokus på, at banker skal styre deres likviditet, så man kan være klar til stressede markedsbetingelser Gearingsbegrænsning: Stopklausul på, hvor stor balancen kan være i forhold til egenkapitalen Kapitalkrav for derivater: Der sker en udvidelse af kravene til kapital i forhold til anvendelse af derivater, herunder indeholder Basel III anvendelse af clearing centraler (CCP), hvor formålet er at reducere risikoen for, at der kan komme tab, som følge af at den ene part i en transaktion ikke kan honorere aftalen Kapital buffere: Der indføres flere nye buffere, der skal styrke bankers modstandskraft mod tab. Herudover er der en generel agenda om at reducere afhængigheden af eksterne kredit ratings for på den måde at sikre, at investeringsbeslutninger og vurderinger af større eksponeringer ikke alene baseres på rating men også på egne kreditvurderinger. Det bemærkes, at der ikke er forskel på Basel III s og EU s definition af kapital. Der er her en 1:1 sammenhæng. Implementering af Basel III har bl.a. betydet, at: 1. Bankpakke II hybridkapital udfases efter 31. dec Bankens supplerende kapital amortiseres de sidste 5 år inden udløb mod de tidligere 3 års trappeudfasning. 3. Fordelingen af fradrag mellem kernekapital og supplerende kapital udfases. I 2019 skal disse fradrag ske 100% i den egentlige kernekapital.

3 4. Ejerandele i andre finansielle virksomheder har en betydelig indvirkning på vores kapitalkrav. Forskel på CRD IV/CRR og Basel III EU reglerne i form af CRD IV og CRR indeholder ud over de forskellige Basel forslag også en række andre forhold, der skal styrke reguleringen af området. Det gælder således: Aflønning: Øgede krav i forhold til variabel og fast aflønning af risikotagere Forbedret governance: Styrkelse af krav til bestyrelsens involvering og risikostyring samt tilsynets overvågning heraf Diversitet: En større diversitet i bestyrelsens sammensætning tilstræbes, herunder vedrørende alder, køn, geografisk herkomst, samt uddannelses- og erhvervsmæssig baggrund Udvidet transparens: For at bevare tilliden til den finansielle sektor hos almindelige borgere skal der være større transparens vedrørende de udførte aktiviteter i forskellige lande specielt i relation til overskud, skatter og subsidier Indførelse af forskellige systemiske buffere: Kapitalen skal styrkes i de såkaldte SIFI institutter, ligesom der kan stilles yderligere krav til ledelse og corporate governance i øvrigt. Endvidere indeholder CRD IV og CRR elementer, som skal styrke det finansielle tilsyn via European System of Financial Supervision især ved etablering af de tre europæiske tilsyn European Supervisory Authorities (ESAs), The European Banking Authority (EBA) and the European Securities and Markets Authority (ESMA). Reglerne styrkes ved at kræve årlige programmer for virksomheder under tilsyn på baggrund af en risikovurdering, mere systematisk brug af on-site inspektioner, mere robuste standarder og krævende og fremadskuende vurderinger. Tidsplan Hvad indeholder direktiv og forordning? CRD IV og CRR trådte i kraft 1. januar 2014 og vil blive gradvist implementeret frem mod Dele af Basel komitéens forslag er stadig til observation, og forventes indfaset over de kommende år. Dette gælder særligt reglerne omkring Leverage Ratio men også NSFR. Kapitalmarkedslovgivningen fra EU er som nævnt opdelt i to dele. Et direktiv, der behandler områder som ansvar for tilsyn, risikostyring og corporate governance samt en forordning, der behandler beregning af kapital. Kapitalkravsdirektivet (stærke links til national lovgivning mindre foreskrivende) Adgang til at påbegynde og fortsætte forretning Fri udveksling af finansielle tjene- Forordning (detaljerede og meget foreskrivende bestemmelser i ét regelsæt) Kapital Likviditet

4 steydelser Tilsynsmæssige forhold Corporate Governance Sanktioner Kapitalbuffere Gearing (leverage) Modpartskreditrisiko I selve reguleringen er der sket en harmonisering af reglerne, så en række af de lokale tilpasninger, vi kender fra tidligere, er blevet taget ud. Dette skal sikre en bedre sammenlignelighed på tværs af landegrænser. Dette er centralt og sker for at sikre den finansielle stabilitet i hele området. Der er som udgangspunkt ikke mulighed for, at de nationale myndigheder kan sætte højere nationale krav til kapital. Der kan dog være særlige forhold, der kræver et tillæg f.eks. som følge af systemiske forhold eller makroforhold. Som eksempel vil det være muligt at sætte et højere krav til boligudlån mhp. at undgå boligbobler. De enkelte lande har mulighed for at lave krav i søjle II, som vi også så det tidligere. Den svenske Finansinspektion har gjort brug af reglerne om at lave nationale tilpasninger ved at tillægge et søjle II krav mod boligudlån, som gør, at svenske banker tvinges til at reservere mere kapital end øvrige europæiske konkurrenter, når de opgør deres individuelle solvensbehov. Hvad er regulatorisk kapital i Basel III? Den regulatoriske kapital er i udgangspunktet mere forsigtig end den regnskabsmæssige kapital. Første princip er, at alene kapital, der er tabsabsorberende, kan kvalificeres som regulatorisk kapital, så selv uventede tab kan absorberes og banken stadig være solvent. Der er to typer af kapital: 1. Going concern kapital: Tillader, at institutionen kan fortsætte sine aktiviteter og hjælper til at undgå insolvens. Betegnes også Tier 1 2. Gone concern kapital: Hjælper med at sikre, at indskydere og seniorgæld kan betales tilbage, hvis instituttet går ned. Betegnes også Tier 2. Ved opgørelse af risikovægtede eksponeringer skelnes mellem sikre aktiver, som modtager en lav vægt og mere risikable aktiver, som tildeles en højere vægt. Herudover vægtes ligeledes eventualforpligtelser og garantier. Dette svarer til det nuværende system med enkelte undtagelser. Bankernes samlede kapital kapitalgrundlag består af tre elementer: Egentlig kernekapital (ikke-hybrid kernekapital) (CET1) Hybrid kernekapital (Additional Tier 1) og Supplerende kapital (Tier 2). De to første tilsammen udgør kreditinstitutternes kernekapital. Kapitalgrundlaget består således af kernekapital og supplerende kapital.

5 Egentlig kernekapital (Common Equity Tier 1 kapital) Der er en række krav til, hvad der tæller som egentlig kernekapital. Det er som udgangspunkt sådan, at den regnskabsmæssige egenkapital ikke vil være lig med den egentlige kernekapital, idet der foretages en række fradrag. Det kan dog godt være tilfældet. Forskelle kan opstå som følge af: Minoritetsinteresser indregnes i kapitalen for den konsoliderede gruppe, når de pågældende døtre er banker (eller tilsvarende) og kun op til minimums kapitalkrav og kapitalbevarings buffer. Signifikante investeringer i ikke-konsoliderede finansielle virksomheder skal fratrækkes. Skatteaktiver, som afhænger af den fremtidige indtjening, skal fratrækkes. Immaterielle aktiver skal fratrækkes. Hybrid kernekapital (Additional Tier 1) Hybrid kernekapital skal opfylde 16 kriterier. Et af de krav, som adskiller sig fra de tidligere regler, er, at al hybrid kernekapital skal nedskrives permanent eller midlertidigt, eller konverteres til egentlige kernekapitalinstrumenter ved en udløsende hændelse. Den udløsende hændelse finder sted, når den egentlige kernekapital falder til under 5,125%. På dette tidspunkt skal der ske konvertering eller nedskrivning af den hybride kapital. Derudover må der ikke være begrænset løbetid, og der må ikke være indfrielsesincitatementer for instituttet (fx i form af rente step-ups). Den hybride kernekapital udgør sammen med den egentlige kernekapital pengeinstituttets going-concern kapital. Supplerende kapital (Tier 2)

6 Der kan ud over kernekapital anvendes supplerende kapital i kapitalgrundlaget, men der må heller ikke her være incitamenter til at indfri, og løbetiden skal minimum være fem år ved udstedelsen. Medregning i opgørelsen af kreditinstituttets kapitalgrundlag i løbet af de sidste fem år før kapitalens forfald vil blive nedtrappet løbende svarende til 20% pr. år, som illustreret i figuren. Hvor stor skal den regulatoriske kapital være? Kravet er fastsat til en kapital på mindst 8% af de risikovægtede eksponeringer. Kravet på de 8 % er bevaret i CRR, men er blevet suppleret af et højere krav til de enkelte kapitalelementer. Dette betyder, at kravet til den egentlige kernekapital er øget fra 2% til 4,5% i forhold til tidligere. Kapitalkravene kan samlet illustreres som i figuren på næste side. Ud over kravene til kapitalprocenten indeholder CRD IV regler om fem kapital buffere: 1. Kapitalbevaringsbuffer 2. Kontracyklisk buffer 3. Systemisk risiko buffer 4. Globale systemisk institutions buffer 5. Buffer til andre systemiske forhold. Disse fem buffere udgør tilsammen det kombinerede kapitalbufferkrav, som et pengeinstitut skal opretholde med egentlig kernekapital. Ud over disse krav skal instituttet fortsat opgøre solvensbehovet (søjle II), som lægges oveni bufferkravene. Indtil videre kan dette krav dækkes ved både AT1 og Tier 2 kapital uden visse betingelser, men muligheden vil formentlig forsvinde helt eller delvist, således at søjle II skal dækkes af CET 1 kapital.

7 Kapitalbevaringsbuffere Kontracyklisk kapitalbuffer Kapitalbevaringsbufferen er et krav på 2,5% af de risikovægtede eksponeringer og skal opfyldes med egentlig kernekapital. Bufferen er indført for, at bankerne skal opbygge en større beholdning af egentlig kernekapital. Bufferen vil blive gradvist indført frem til 2019, hvorefter den er konstant. Med denne buffer fuldt indfaset betyder det således et krav om 7% i CET1 (4,5% + 2,5%). Kontracyklisk kapitalbuffer er indført, som navnet indikerer, med formålet at lade buffere virke modsat af den økonomiske udvikling, hvilket kan medvirke til at forhindre bobler og kreditklemmer. Bufferen skal opbygges under højkonjunkturer, og vil i tilfælde af lavkonjunkturer fastsættes til 0%. Med denne buffer fuldt indfaset betyder det således et krav om 9,5% i CET1 (4,5% + 2,5% + 2,5%). Systemisk risikobuffer Hver medlemsstat kan introducere systemiske risikobuffere i den egentlige kernekapital for en eller flere grupper i sektoren, for at undgå og mindske lagsigtede ikke cykliske systemiske eller makrorelaterede risici med potentiale til at skabe store negative konsekvenser for den finansielle sektor eller økonomien. Bufferen vil blive gradvist indfaset frem til Bufferens størrelse er mellem 1% til 3% afhængigt af den enkelte banks systemiskhed. Systemiskheden fastsættes i Danmark efter bekendtgørelse om opgørelse af indikatorer og faktorer til udpegning af systemisk vigtige finansielle institutter mv. Der er pt. udpeget seks sy-

8 stemiske institutter i Danmark. Globale systemiske institutionsbuffere Andre systemiske buffere Dispositionsbegrænsning Den systemiske risikobuffer er rettet mod banker, der er identificeret af de relevante myndigheder som globalt systemisk vigtige. Kriterier for identifikation og allokering i kategorier af SIFI -niveau er i overensstemmelse med de principper, der er vedtaget af G20, såsom størrelse, internationale aktiviteter og indre sammenkobling af enheder. Det obligatoriske tillæg er mellem 1% og 3,5% i den egentlige kernekapital og gælder fra 1. januar FSB s liste indeholder 30 globale SIFI er (november 2014), heraf 16 europæiske. Ud over den obligatoriske globale buffer indeholder den politiske aftale en mulighed for, at andre systemiske vigtige institutter får tildelt et krav om yderligere buffer. Dette kan være såvel indenlandsk vigtige institutter som institutter, der er vigtige i EU. Der er sat en øvre grænse på 2% for denne buffer og gælder fra 1. januar 2016, men kan tages i brug før. Såfremt det kombinerede kapitalbufferkrav ikke overholdes, indføres en dispositionsbegrænsning, hvilket vil sige, når en bank ikke lever op til kravet på 11,5% (4,5% + 2,5% + 2,5 + evt. 2% i buffer) for den egentlige kernekapital, bliver banken begrænset i dividende og bonusbetalinger. Jo mere banken æder af bufferen, desto hårdere bliver begrænsningerne for banken. Likviditet Der er i CRR beskrevet to likviditetsbuffere, som vil blive implementeret i : 1. Liquidity Coverage Requirement (LCR): Kortsigtet likviditetskrav (30 dage) 2. Net Stable Funding Requirement (NSFR): Længerevarende funding (over 1 år) LCR har siden vedtagelsen af CRR gennemgået en observationsperiode og gælder fra oktober NSFR forventes indført efter 2016, da observationsperioden endnu ikke er afsluttet. LCR = Beholdning af højkvalitetsaktiver / Netto cash outflow over de kommende 30 dage >= 100% Højkvalitets-likvide aktiver skal primært bestå af kontanter, centralbankindeståender og statsobligationer (niveau 1-aktiver). Herudover kan suppleres med en række andre typer af aktiver såsom ubehæftede aktier, som kun medtælles med en vægt på 50% i tælleren. For eksempel på aktiver som kan medtælles, og hvordan de medtælles henvises til tabellen på næste side.

9 Implementeringen sker gradvist fra 60% i 2015 op til 100% i 2018, hvor Basel III foreskrev 2019 (dog 100% for SIFI fra 2015). Forskellen skyldes, at myndighederne gerne vil understrege vigtigheden af likviditetsreglerne. Der er mulighed for at skubbe 100% indfasningen til 2019, såfremt reglerne får uhensigtsmæssige konsekvenser for økonomien. LCR vil i en stresset situation falde, såfremt likvide aktiver bliver anvendt, hvorved LCR kan komme under 100%. I så fald skal tilsynet informeres, og der skal lægges en plan for at komme over 100% igen. NFSR = Stabil funding til rådighed/ Krævet funding > 100% Hensigten med kravet om stabil finansiering, NSFR, er, at tilskynde kreditinstitutterne til i højere grad at benytte sig af mellem- og langsigtet finansiering af deres aktiver og aktiviteter. NSFR fastsætter et minimumsniveau af stabil finansiering, givet likviditetsprofilen for de aktiver, som banken finansierer, og de potentielle likviditetstræk, der måtte opstå fra kredittilsagn og andre ikke-balanceførte poster. Stabil finansiering er defineret som finansiering, der må forventes at være stabil over en 1-årig tidshorisont. BCBS overvejer om finansiering med en restløbetid på under et år i en vis udstrækning kan tælle med som stabil finansiering. Gearing Gearing er en fast bestanddel af det at drive bank, idet der er tale herom, når aktiverne overstiger kapitalbasen. Der er i CRR ikke taget skridt til at stoppe gearing men derimod til at begrænse overdreven leverage gennem et simpelt instrument. Leverage er defineret som Tier 1 kapital divideret med ikke-risikovægtede aktiver og ikke balanceførte poster. Det

10 forventes, at gearingsgraden fastsættes til mellem 3% til 4%, men den kan blive endnu højere. Da gearingsmålet er et nyt regulatorisk værktøj, hvor der som følge heraf mangler information om effektiviteten og konsekvensen af at implementere det som en bindende ratio, betragtes det derfor som centralt at indsamle yderligere information, før der bliver tale om et bindende krav. Herunder er der opmærksomhed rettet mod de konsekvenser, det kan have for udlån til små og mellemstore virksomheder samt til lavrisikoområder, ligesom generel handelsfinansiering kan komme til at lide. Der er blevet indført krav om, at bankerne skal lave en vurdering af deres aktuelle gearing og ud fra denne vurdering træffe beslutning om der skal laves et tillæg under søjle II. Det forventes, at der vil være bindende mål for gearing fra Counterparty Credit Risk I forlængelse af regulering af OTC ( Over The Counter ) derivater og markeds infrastrukturer (EMIR) er kravene til kapital associeret med derivater, som handles OTC. Disse regler fastsætter kravene vedrørende eksponeringer mod exchange-traded derivat transaktioner således: Eksponeringer mod en CCP (Central Counterparty) er i modsætning til tidligere blevet mødt af krav til at holde kapital. Omfanget afhænger af typen af eksponering. Handelseksponeringer er genstand for betydelig mindre krav til kapital end eksponeringen som følge af bidrag til CCP ens default fond. Det skyldes, at default fond bidragene kan blive anvendt til alles fordel i tilfælde af et andet clearing-medlems nedbrud. Sammenlignet med eksponering fra bilateralt clearede transaktioner er eksponering mod CCP er genstand for lave krav, så længe CCP en lever op til særlige krav (dvs. EMIR). Hvis CCP en ikke lever op til disse krav længere, vil handelseksponeringer blive genstand for de samme krav som ved bilaterale handler, og default fond eksponeringer vil være omfattet af høje krav til egne midler. Anvendelse af Ratings En række banker har efter myndighedernes opfattelse ikke anvendt tilstrækkelige ressourcer på at forstå den risiko, man har påtaget sig, og alene baseret vurderinger på eksterne ratings, der i øvrigt kun er meget få af. Med de nye regler vil myndighederne tilskynde til at anvende interne frem for eksterne kreditvurderinger, og man søger derfor for at fjerne referencer til CRA (Credit Rating Agencies) ratings i regler og regulering, hvor det er muligt, og erstatte det med alternative standarder for kreditvurdering. Herudover vil man forvente, at banker, markedsdeltagere og institutionelle investorer udarbejder deres egne kreditvurderinger. Der er flere udfordringer forbundet hermed:

11 1. Institutter skal forstå de risici og aktiviteter, som de udfører. En sådan vurdering kan ikke fuldt ud outsources til en anden leverandør. Det mest udbredte problem er, når institutter investerer i ratede værdipapirer uden helt at forstå dem. Der er således allerede i dag krav til at udføre analyser af securitiserede værdipapirer - også selvom de er AAA ratede. Herudover skal institutterne have deres egne forsvarlige kreditvurderingsprincipper og beslutningsprocesser. Eksterne kreditvurderinger kan indgå som et element blandt andre faktorer, men må ikke være hovedelementet. 2. Hertil kommer beregning af den regulatoriske kapital. Selvom overdreven støtte på eksterne kreditvurderinger ikke er tilladt, så betyder det ikke, at der ikke må laves nogen referencer hertil. Det er vurderingen, at sådanne referencer ofte er de bedst tilgængelige, ligesom systemer, der skal producere interne ratings, er meget dyre at implementere og udvikle. Det nye framework kræver derfor, at institutter, der har betydelige eksponeringer mod en given portefølje, skal udvikle interne ratings for denne og benchmarke egne vurderinger op mod en ekstern vurdering, Hvis denne sammenligning viser, at kapitalkravet er undervurderet i forhold til at den interne vurdering, skal der afsættes yderligere kapital. Basel komitéen har fra starten af 2015 øget fokus på brugen af ratings i forbindelse med fastsættelsen af de risikovægte, som bruges til at beregne risikovægtede eksponeringer. Det er blevet forslået, at der i stedet for eksterne ratings anvendes simple nøgletal for kreditkvalitet for de forskellige aktivklasser. Dette betyder, at det f.eks. ved opgørelsen af vægte på erhvervseksponeringer kunne være interessant, at se på omsætning og gearing som udtryk for kreditkvaliteten. I den nuværende metode er der ikke samme risikofølsomhed som følge af, at de fleste danske virksomheder ikke har en rating og derfor følger den danske stats rating, uanset om den er mere eller mindre risikofyldt. Forslaget har mødt meget kritik blandt markedsdeltagerne og forventningen er derfor, at forslaget har en lang implementeringshorisont. Corporate Governance De fleste af reglerne er rettet mod banker (kreditinstitutter), da det er betragtningen, at det er her, det for alvor er gået galt i forbindelse med den økonomiske krise. Men det er også vurderingen, at de regler, der gælder for f.eks. forsikringsselskaber og investeringsfonde, allerede er mere detaljerede end de mere generelle regler, der gælder for banker. For at modvirke tilsynsarbitrage er det hensigten også at reformere andre sektorer, så de kommer på linjer med de regler der gælder for bankerne (f.eks. UCITS og Solvency II) under hensyntagen til, at der er tale om forskellige sektorer. CRD IV har introduceret klare corporate governance arrangementer, der omfatter bestyrelsens sammensætning, deres funktioner og deres rolle i

12 risikoovervågningen og strategi. Status og uafhængigheden af risikofunktionen er også blevet forbedret. Tilsynene spiller en eksplicit rolle i overvågning af risiko governance i bankerne. Formålet er at undgå overdreven risikotagning i enkeltinstitutter og dermed ultimativt akkumulering af risici i det finansielle system. Der er endvidere indført betragtninger om, at forskellighed i bestyrelsessammensætningen hjælper til at få flere forskellige vurderinger i bestyrelsen og dermed undgå eller mindske risikoen for gruppetankegang. Endelig er der indført krav om at øge transparensen vedrørende aktiviteterne i banker, som opererer i flere lande, herunder især vedrørende profit, skatter og subsidier i de forskellige jurisdiktioner. Dette er også kaldt country by country reporting. Det er medlemsstaternes opgave at sikre de enkelte banker offentliggør sådanne informationer. I Danmark er dette indført i regnskabslovgivningen, og blev delvist gældende for første gang ved aflæggelsen af halvårsrapporten 2014, og var fuldt ud gældende ved årsrapporten Aflønning For at sikre at aflønningspolitikker ikke giver incitamenter til at tage risici, som underminerer sund og effektiv risikostyring, introduceres der allerede ved CRD III en række tekniske kriterier, der underbygger aflønningspolitikker hos kreditinstitutter i relation til de kategorier af ansatte, hvis professionelle virke har væsentlig indflydelse på risikoprofilen (risikotagere). Dette inkluderer følgende: En væsentlig andel og mindst 50% af variabel aflønning skal udgøres af aktierelaterede instrumenter En væsentlig del af den variable aflønning og mindst 40% hhv. 60% af beløbet skal udskydes i 3 til 5 år. De 60% gælder i Danmark for beløb over 100 t. EUR. Det er op til de enkelte banker at vurdere, hvad der er relevant og rimeligt, men der er ikke nogen maksimal andel mellem fast og variabelt vederlag. CRD IV bærer i væsentligt omfang de gamle regler videre, men introducerer også nye regler vedrørende transparens og oplysningskrav for personer, der tjener mere end 1 mio. EUR pr. år. Herudover er der for at modvirke overdreven risikopådragelse indført følgende: Den variable komponent overstiger ikke 100% af den faste komponent af den samlede løn for hver person (medlemsstaten kan fastsætte en lavere maksimal frekvens) Såfremt instituttet overstiger 100% grænsen for forholdet mellem variabel og fast aflønning, skal aktionærerne mv. med kvalificeret majoritet godkende dette niveau, så længe det ikke overstiger 200%. De relevante myndigheder skal informeres om anbefalinger til akti-

13 onærer og resultatet af afstemningen. EBA er i marts 2015 kommet med yderligere guidance i relation til, hvilke instrumenter der er variable, og hvilke personer der har væsentlig indflydelse på risikoprofilen. Generelt betyder det yderligere stramning af kravene til aflønning af risikotagere. Reglerne gælder kun for risikotagere såsom den øverste ledelse, ansatte i kontrolfunktioner og andre ansatte, der sender dem i samme aflønningskategori som den øverste ledelse og risikotagere. Reglerne er bindende for alle kreditinstitutter og investeringsselskaber i Europa. Disse regler er baseret på en forordning, og er således direkte bindende. Sanktioner Direktivet kræver, at de enkelte medlemsstater indfører administrative sanktionsmuligheder i forbindelse med overtrædelse af EU s bankregler. Dette betyder f.eks. indførelse af Forskellige typer af sanktioner og mulige modtagere Bødeniveauer Gældende kriterier for anvendelse af sanktioner Offentliggørelse af sanktioner Mekanismer der opfordrer til at rapportere om overtrædelse Sanktionsmulighederne er ikke relevante i forhold til overholdelse af den nationale straffelovgivning. Når en bank er i problemer, er det centrale at prøve at redde den, og ikke at give den en bøde. Det er således ikke hensigten, at reglerne om sanktionsmuligheder skal indføres for at sanktionere overtrædelse af kapitalreglerne. Men de er centrale for at sikre overholdelse af andre regler. Derfor er der også indført krav om whistle-blowing funktioner. Følgende er forhold, hvor der bør være sanktionsmuligheder: Ikke-tilladte bankaktiviteter Krav om at informere myndigheder ved køb af kvalificerede andele Governance krav Rapportering om kapital, likviditet, leverage og store engagementer Grænser for store engagementer Generelle likviditetskrav

14 Bilag: Forventede tidsfrister og indfasning Egentlig kernekapital (CET1) 3,5% 4,0% 4,5% 4,5% 4,5% 4,5% 4,5% Kapitalbevaringsbuffer 0,625% 1,25% 1,875% 2,5% Minimumkernekapital plus kapitalbevaringsbuffer Indfasning af fradrag i egentlig kernekapital, mv. 3,5% 4,0% 4,5% 5,125% 5,75% 6,375% 7,0% 20% 40% 60% 80% 100% 100% Minimumkernekapital 4,5% 5,5% 6,0% 6,0% 6,0% 6,0% 6,0% Samlet minimumkapital 8,0% 8,0% 8,0% 8,0% 8,0% 8,0% 8,0% Samlet minimumkapital plus kapitalbevaringsbuffer 8,0% 8,0% 8,0% 8,625% 9,25% 9,875% 10,5% Kontracyklisk buffer 0,625% 1,25% 1,875% 2,5% Global systemisk buffer Andre systemiske buffere Systemisk risiko buffer 0-3% kræver godkendelse Obligatorisk buffer på 1-3,5% CET1 Frivillig buffer op til 2% CET1 3-5% mod notifikation til Kommissionen, EBA og ESRB. Buffere over 5% skal godkendes af Kommissionen Udfases over en 10-årig periode fra 2013 Likviditetsdækningsgrad (LCR) 60% 70% 80% 90% 100% 100% Mål for stabil finansiering (NSFR) Gearingsgrad Kører parallelt fra 1. januar 2013 til 1. januar 2017 Oplysninger gives fra 1. januar 2015 Kapitalinstrumenter, der ikke længere kan kvalificeres som Tier 1- eller 2- kapital, der ikke er kernekapital Indførelse af mindstekrav

Industrigruppe Finans September 2013. Nye kapitalkrav til pengeinstitutter.

Industrigruppe Finans September 2013. Nye kapitalkrav til pengeinstitutter. Industrigruppe Finans September 2013 Nye kapitalkrav til pengeinstitutter. Baggrund 2 I april 2013 blev den mest omfattende regulering af banker til dato vedtaget af parlamentet i EU, herunder implementering

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015 Januar 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Nye regler om kapitalbuffere De nye regler om kapitalbuffere implementerer kapitel 4 i CRD IV 1. De nye regler om kapitalbuffere blev vedtaget ved Lov nr. 268 af den

Læs mere

Lokale Pengeinstitutters. Årsmøde Ulrik Nødgaard 26. maj 2011

Lokale Pengeinstitutters. Årsmøde Ulrik Nødgaard 26. maj 2011 Lokale Pengeinstitutters Årsmøde 2011 Ulrik Nødgaard 26. maj 2011 Indfasning af nye krav til kapitalgrundlag og -struktur, 2013-19 14 % af RWA 12 Konjunkturbuffer Bevaringsbuffer +1,875% +2,5% 10 8 +0,625%

Læs mere

Indhold. Solvensrapport. Side

Indhold. Solvensrapport. Side 2017 Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport december

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 30. september 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 4. september 2015

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 31. marts 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 2016 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2016 COM(2016) 21 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om vurdering af hensigtsmæssigheden af definitionen af "justeret kapitalgrundlag",

Læs mere

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne?

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? 17. april 2015 Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? Siden begyndelsen af 2008 er den gennemsnitlige bidragssats for udlån til private steget fra 0,5 pct. til 0,8 pct. Det har medført

Læs mere

Nye kapitalkrav efter finanskrisen

Nye kapitalkrav efter finanskrisen Nye kapitalkrav efter finanskrisen Her kan du læse om de konkrete stramninger i allerede vedtagne kapitalkrav, som er indført siden finanskrisen, og som har medført, at -koncernen skal forøge sin egentlige

Læs mere

ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV

ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV 29.1.2014 Den 26. juni 2013 blev den såkaldte "CRD IV"-pakke om ændring af EU-reglerne om kapitalkrav til banker og investeringsselskaber mv. vedtaget. I dette nyhedsbrev

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. september 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2011 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 31. MARTS 2019

TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 31. MARTS 2019 2018 TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 31. MARTS 2019 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019 Indledning Tillæg til risikorapporten udarbejdes kvartalsvis i forbindelse med bankens offentliggørelse

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter Finanstilsynet Maj 2018 Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter og kreditinstitutters risikostyring heraf Som led i den danske implementering af EU's Krisehåndteringsdirektiv (BRRD) skal Finanstilsynet

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...1 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 218...3 Sparekassen...3

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 1 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 30. juni 2019

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Finanstilsynet Att. Anders Raun Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Resumé Finanstilsynet har sendt en vejledende udtalelse i høring vedrørende kreditinstitutternes risikostyring af egne udstedte NEP-instrumenter

Læs mere

Finanssektorens fremtid efter finanskrisen - De regulatoriske rammer

Finanssektorens fremtid efter finanskrisen - De regulatoriske rammer Finanssektorens fremtid efter finanskrisen - De regulatoriske rammer Koncernchef Peter Engberg Jensen Nykredit 11. januar 2010 De regulatoriske rammer Spørgsmål som skal besvares: 2 Hvad skabte krisen?

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. juni 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

NEW STANDARD APPROACH FOR CREDIT RISK - OVERBLIK OG BETYDNING

NEW STANDARD APPROACH FOR CREDIT RISK - OVERBLIK OG BETYDNING NEW STANDARD APPROACH FOR CREDIT RISK - OVERBLIK OG BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Oktober 2015 Made simple: Basel komiteen offentliggjorde i december 2014 et forslag til

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank-koncernen 23. marts 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side Solvensrapport 2015 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Den interne proces... 4 Beskrivelse af metode... 4 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov...

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. september 2012

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. september 2012 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2012 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Jyske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Solvensbehovsrapport halvår 2019

Solvensbehovsrapport halvår 2019 Broager Sparekasses Solvensbehovsrapport halvår 219 Søjle III - oplysninger 1. Formål og indhold Formål Hensigten med nærværende risikorapport er at leve op til søjle III-oplysningsforpligtelserne i CRRforordningen,

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2011 1 1 Indledning...3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov...3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...6 3.1

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4 3. september 218 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 3. september 218...4

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 om kompetente nationale myndigheders udøvelse af de valgmuligheder og skøn, der gives i henhold til EU-retten,

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 18. august 2016) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession

Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession Finanstilsynet 2. november 2018 Ny EU-stresstest: Danske storbanker kan modstå hård recession Den fælleseuropæiske stresstest viser, at de fire største danske banker vil opretholde en positiv kapitaloverdækning

Læs mere

Lovforslag om ændring af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed

Lovforslag om ændring af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed Lovforslag om ændring af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed Skrevet af Michael Møller Nielsen Publiceret 25 Aug 2016 Finanstilsynet har den 12. juli 2016 sendt et lovforslag i høring, der

Læs mere

Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg

Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg Finanstilsynet Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden 1. Formål Formålet med denne vejledning er at beskrive Finanstilsynets

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2012 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel virksomhed er indført krav for pengeinstitutter, realkreditinstitutter og visse

Læs mere

Krise, regulering og tilsyn

Krise, regulering og tilsyn Krise, regulering og tilsyn Ulrik Nødgaard Finanstilsynet Fokusområder i kølvandet på krisen 1. Mere og bedre kapital 2. Bedre likviditetsstyring 3. Større stødpuder i solvensen og mindre procyclikalitet

Læs mere

Konsekvenser og implikationer af BIS IV

Konsekvenser og implikationer af BIS IV www.pwc.dk Konsekvenser og implikationer af BIS IV Lars Norup November, 2016 Basel IV - Indhold 1. Baggrund og Historik 2. BIS IV de væsentligste ændringer 3. BIS IV - de overordnede konsekvenser 4. Afsluttende

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden.

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Finanstilsynet 9. august 2013 J.nr.: 123-0004 /mhj Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Et udkast

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Østjydsk Bank A/S Bestyrelsen og direktionen Østergade 6-8 9550 Mariager 3. juli 2014 FINANSTILSYNET Århusgade 110 2100 København Ø Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger

Læs mere

Den Danske Finansanalytiker Forening. Fremtidssikring af dansk realkredit!

Den Danske Finansanalytiker Forening. Fremtidssikring af dansk realkredit! Den Danske Finansanalytiker Forening Torsdag den 12. december 2013 Fremtidssikring af dansk realkredit! Vicedirektør Kristian Vie Madsen Finanstilsynet 1 Lovforslag L 89 fremsat 28. november 2013. Forventes

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2017

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2017 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2017 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

DANMARKS. Too-big-to-fail kan løses billigt. Et krav om nedskrivningsegnede. passiver for realkreditinstitutterne

DANMARKS. Too-big-to-fail kan løses billigt. Et krav om nedskrivningsegnede. passiver for realkreditinstitutterne ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK JANUAR 2017 NR. 1 Too-big-to-fail kan løses billigt Et krav om nedskrivningsegnede passiver til realkreditinstitutterne på 8 pct. af deres passiver vil løse too-big-to-fail

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 30. september 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 30. september 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 9. november 2015 Selskabsmeddelelse nr. 8/2015 Periodemeddelelse 1. januar 30. september 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Nykredit A/S 30. oktober 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Indholdsfortegnelse Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR)

Indholdsfortegnelse Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR) Revision December 2013 Indholdsfortegnelse Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR) Artikler Del 1 Almindelige bestemmelser Afsnit I Genstand, anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 3. juni 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6

1. Indledning Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 Solvensbehov 2018 1 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 4. Solvensmæssig overdækning 8 2 1. Indledning Nærværende tillæg

Læs mere

om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, finansielle holdingvirksomheder og investeringsforeninger

om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, finansielle holdingvirksomheder og investeringsforeninger Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE Risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelsespolitik I henhold til kapitalbekendtgørelsens 60 bilag 20, er det sparekassen pålagt at offentliggøre

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 20.5.2014 L 148/21 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. 527/2014 af 12. marts 2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 25. oktober 2017) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2010

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2010 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2010 1 1 Indledning...3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov...3 2.1 Individuelt solvensbehov... 4 2.2 Udviklingen

Læs mere

20. maj 2015 FM2015/96/107 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

20. maj 2015 FM2015/96/107 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende 20. maj 2015 BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutbeslutning om udtalelse til forslag til Lov for Grønland om kapitalkrav og tilsynsmæssige krav for kreditinstitutter

Læs mere

BEK nr 1349 af 12/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2017

BEK nr 1349 af 12/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2017 BEK nr 139 af 12/12/201 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.122-0016 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Østjydsk Bank A/S Østergade 6-8 9550 Mariager 21. december 2017 J.nr. 6252-0088 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets afgørelse

Læs mere

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26.

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114, 27.12.2017 Den Europæiske Unions Tidende L 345/27 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2017/2395 af 12. december 2017 om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår overgangsordninger

Læs mere

TILLÆG TIL RISIKORAPPORT

TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 2017 TILLÆG TIL RISIKORAPPORT 30.6.2018 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 30. juni 2018 Indledning Tillæg til risikorapporten udarbejdes kvartalsvis i forbindelse med bankens offentliggørelse

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 30. april 2015) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces for

Læs mere

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner...

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Udbytte & kapitalstyring i Tryg

Udbytte & kapitalstyring i Tryg Udbytte & kapitalstyring 30. januar 2014 Udbytte & kapitalstyring i Tryg I december 2012 indførte Tryg en ny udbyttepolitik, hvor fokus er at opnå en højere grad af stabilitet i de årlige udlodninger.

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 31. marts 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2018

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2018 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

FAIF Loven DVCA orientering

FAIF Loven DVCA orientering FAIF Loven DVCA orientering Indledning Den 22. juli 2013 trådte den ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. ( FAIF loven ) i kraft. FAIF loven implementerer EU Direktiv 2011/61/EU om

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om realkreditlån og realkreditobligationer

Læs mere

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26.

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet 23. oktober 2014 J.nr. 122-0016 BANK 2 PEB Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2013

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2013 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Status på Basel III likviditet og kapital

Status på Basel III likviditet og kapital 141 Status på Basel III likviditet og kapital Borka Babic, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Basels banktilsynskomite, BCBS, offentliggjorde i december 2010 de nye internationale reguleringsrammer

Læs mere

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål 21. april 2017 Æ N D R I N G E R T I L A K T I O N Æ R R E T T I G H E D S D I R E K T I V E T Indledning Den 9. april 2014 fremsatte Europa-Kommissionen sit forslag om ændring af det nugældende aktionærrettighedsdirektiv

Læs mere

Indhold. Indhold risikorapport Side

Indhold. Indhold risikorapport Side Indhold Indhold risikorapport 30.09.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning... 6 Solvensmål...

Læs mere

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber 7. juli 2014 Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber Denne vejledning finder anvendelse for investeringsforvaltningsselskaber samt finansielle

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 1. december 2017 (OR. en) 2016/0360 B (COD) 2016/0360 (COD) PE-CONS 59/17 EF 266 ECOFIN 915 CCG 31 CODEC 1756 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q2 2018 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut

Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø e-mail: hoeringer@ftnet.dk og bjj@ftnet.dk Evaluering af gældsbufferen i et realkreditinstitut Resumé Danske realkreditinstitutter er med baggrund i EU-reglerne

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q2 2017 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/02 11/07/2017 Endelige retningslinjer vedrørende det indbyrdes forhold mellem rækkefølgen for nedskrivning og konvertering i BRRD og CRR/CRD 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport 2016 Tillæg til risikorapport 31.3.2017 Tillæg til risikorapport 2016-31.3.2017 1 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2017 Indledning Tillæg til risikorapporten udarbejdes kvartalsvis

Læs mere

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter Deloittes pengeinstitutgruppe Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter 1. januar 30. juni 2015 Revision. Skat. Consulting. Corporate Finance Deloittes kommentarer til halvårsrapport

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag. 1. kvartal 2019

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag. 1. kvartal 2019 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 1. kvartal 2019 Risikooplysninger for koncernen Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkeligt kapitalgrundlag (pr. 31. mars 2019) Ifølge

Læs mere

Kapitalbehov 4. kvartal 2017

Kapitalbehov 4. kvartal 2017 Kapitalbehov 4. kvartal 2017 Risikooplysninger for koncernen Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkeligt kapitalgrundlag (pr. 31. december 2017) Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen

Læs mere

Retningslinjer. med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i henhold til artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/17

Retningslinjer. med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i henhold til artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/17 RETNINGSLINJER MED SPECIFIKATIONER AF BETINGELSERNE FOR KONCERNINTERN FINANSIEL STØTTE EBA/GL/2015/17 08.12.2015 Retningslinjer med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i

Læs mere

Information. pr. 6. marts Solvensbehovsrapport. Halvår Søjle III - oplysninger

Information. pr. 6. marts Solvensbehovsrapport. Halvår Søjle III - oplysninger Information pr. 6. marts 2012 Solvensbehovsrapport Halvår 2016 Søjle III - oplysninger INDHOLDSFORTEGNELSE Formål og indhold...3 Kapitalgrundlag...4 Kapitalkrav - herunder opgørelse af solvensbehov...5

Læs mere

FÆLLES EUROPÆISK REGULERING AF SKYGGEBANKER - AKTØRERNE OG AKTIVITETERNE

FÆLLES EUROPÆISK REGULERING AF SKYGGEBANKER - AKTØRERNE OG AKTIVITETERNE FÆLLES EUROPÆISK REGULERING AF SKYGGEBANKER - AKTØRERNE OG AKTIVITETERNE 1 Skyggebanksystemet Skyggebanksystemet er det kreditformidlingssystem, der omfatter enheder og aktiviteter, som falder uden for

Læs mere

Finans Danmark pengeinstitutternes aktuelle og fremtidige udfordringer hovedvægt på kapitalforhold

Finans Danmark pengeinstitutternes aktuelle og fremtidige udfordringer hovedvægt på kapitalforhold Finans Danmark pengeinstitutternes aktuelle og fremtidige udfordringer hovedvægt på kapitalforhold Økonomisk direktør, Jakob Legård Jakobsen PwC s Bankseminar, 22. november 2018 Tendenser Hvidvask Status

Læs mere

Overgangsregler for krav ifølge CRR

Overgangsregler for krav ifølge CRR Finanstilsynet 20. december 2013 Overgangsregler for krav ifølge CRR Indledning Fra europæisk side gives mulighed for en gradvis indfasning af krav til kapitalgrundlaget og definitionen af kapital i Europa-Parlamentets

Læs mere

Risikorapport pr. 30. juni 2014

Risikorapport pr. 30. juni 2014 pr. 30. juni 2014 Indhold Indhold risikorapport 30.06.2014 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Solvensmæssig overdækning 7

2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov Solvensmæssig overdækning 7 Solvensbehov 2017 1 1. Indledning 3 2. Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 3. Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 6 4. Solvensmæssig overdækning 7 2 1. Indledning Nærværende tillæg

Læs mere

Kravene til offentliggørelse af pengeinstitutternes oplysningsforpligtelse følger af CRR-forordningen artikel 431 til 455.

Kravene til offentliggørelse af pengeinstitutternes oplysningsforpligtelse følger af CRR-forordningen artikel 431 til 455. Risikorapport Pr. 3. september 218 Baggrund Som supplement til kapitaldækningsreglernes to første søjler - opgørelse af henholdsvis kapitalprocent og solvensbehov - fastlægges der i søjle III krav til

Læs mere

SIFI-kapitalkrav og risikovægtede aktiver

SIFI-kapitalkrav og risikovægtede aktiver SIFI-kapitalkrav og risikovægtede aktiver Er SIFI-kravene baseret på et for løst grundlag? Notat fra sekretariatet, september 2013 1 Konklusioner Ved overgang til Basel II regler i 0 erne, fik danske kreditinstitutter

Læs mere