Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne"

Transkript

1 21 Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne Lars Jul Hansen, Handelsafdelingen, og Jesper Ulriksen Thuesen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske realkreditmarked har i løbet af de seneste 10 år gennemgået en betydelig udvikling. Der er introduceret mange nye produkter, men det er sket, uden at der har været ændringer i den fundamentale indretning af det danske realkreditsystem, herunder balanceprincippet. Det større produktudbud er en fordel for låntagerne, der har fået flere muligheder for at sammensætte deres boligfinansiering. Finansiel rådgivning er blevet vigtig for mange låntagere. Intensiv produktkonkurrence i et marked med mange og komplekse muligheder for låntagerne har ført til, at salg og markedsføring, herunder effektive salgskanaler, har fået større betydning. Der har derimod ikke været tale om øget priskonkurrence. De nye låneformer og de hertil knyttede nye obligationer har ikke reduceret den udestående mængde af traditionelle fastforrentede konverterbare realkreditobligationer, da det samlede realkreditmarked er vokset i takt med værdistigningerne på fast ejendom. Der er i den nyeste generation af realkreditobligationer ikke opbygget det samme volumen i serierne, som gælder for de traditionelle realkreditobligationer, hvad enten de er med fast rente eller med rentetilpasning. Samtidig er der for de nyeste obligationstyper i mindre grad tale om et enhedsmarked, hvor obligationer fra de forskellige udstedere betragtes som perfekte substitutter. Likviditeten i disse obligationer er formentlig lavere end i de mere traditionelle danske realkreditobligationer. Både investorer og låntagere skal tage højde for de anderledes karakteristika, herunder likviditetsrisici, i forbindelse med deres dispositioner i de nye produkter. UDVIKLINGEN INDEN FOR DANSK REALKREDIT I løbet af det seneste årti er der i et stadigt højere tempo introduceret nye muligheder for boligfinansiering. Rentetilpasningslån blev genin-

2 22 Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 UDBREDELSE AF REALKREDITPRODUKTER FORDELT PÅ LÅNETYPE Figur 1 Mia.kr Realkreditlån - samlet Rentetilpasningslån Indekslån Fastforrentede nominallån Afdragsfrie lån Anm.: Afdragsfrie lån er medtaget to gange, idet disse ikke er udskilt separat fra rentetilpasningslån og fastforrentede nominallån. Obligationer med renteloft er kategoriseret som rentetilpasningslån. Kilde: Balance- og strømstatistik for realkreditinstitutter, Danmarks Nationalbank. troduceret i 1996 og har især inden for de seneste 5 år opnået et stort volumen. I 2003 kom lån med opsat amortisation, dvs. afdragsfrihed. I slutningen af 2004 blev rentetilpasningslån med renteloft i op til 30 år introduceret, og pengeinstitutterne indførte de såkaldte prioritetslån med sikkerhed i boligen. 1 Låntagerne tager i dag hurtigt de nye lånetyper til sig, jf. figur 1. Traditionelle fastforrentede konverterbare obligationer udgør stadig en betragtelig del af det samlede marked, men andelen har været faldende gennem de seneste år. Andelen af variabelt forrentede obligationer, dvs. rentetilpasningsobligationer og obligationer med renteloft, er til gengæld steget kraftigt. Obligationer med opsat amortisation har siden introduktionen i 2003 ligeledes opnået betydelig udbredelse. Der har været en tendens til, at de nye muligheder, realkreditinstitutterne har tilbudt låntagerne, har bidraget til et øget konverteringsomfang allerede fra introduktionstidspunktet. Den større palet af realkreditprodukter, der i dag eksisterer, har samtidig givet låntagerne bedre muligheder for at foretage konverteringer i fremtiden, og konverteringsmulighederne er vel at mærke forbedrede både i forbindelse med 1 For en nærmere gennemgang henvises til Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 1970 af Ulrik Knudsen og Michael Sand, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 1. kvartal 2004.

3 23 BALANCEPRINCIPPET Boks 1 Lov om realkreditlån og realkreditobligationer mv. og den i medfør heraf udstedte obligationsbekendtgørelse stiller krav om, at realkreditinstitutter skal overholde et balanceprincip. Indholdet i balanceprincippet er især: Realkreditudlån skal finansieres ved udstedelse af realkreditobligationer og andre værdipapirer. Provenuet af de udstedte realkreditobligationer og andre værdipapirer skal anvendes til udlån mod registreret pant i fast ejendom. Balanceprincippet fastsætter grænser for, hvor store forskelle der må være mellem på den ene side indbetalingerne fra låntagerne (rente og afdrag), finansielle instrumenter og overskydende midler (i henhold til obligationsbekendtgørelsens 2, stk. 2) og på den anden side udbetalingerne til ejerne af de udstedte realkreditobligationer (rente og afdrag), andre værdipapirer og finansielle instrumenter. Endvidere sætter bekendtgørelsen grænser for den renterisiko, der følger af sådanne ubalancer. Selv om der er en række tekniske forhold, som midlertidigt kan medføre afvigelser fra de overordnede principper, medfører balanceprincippet, at der er en snæver sammenhæng mellem de finansielle karakteristika på realkreditinstitutternes långivning og obligationsudstedelse. ændringer i renteniveauet og ved ændringer i rentestrukturen. 1 Indtægter i forbindelse med konverteringer udgør en væsentlig del af realkreditinstitutternes indtjening. KONSEKVENSER FOR REALKREDITINSTITUTTERNE Indretningen af det danske realkreditsystem med balanceprincippet som fundament, jf. boks 1, har ikke hindret en hurtig udvikling frem mod et større produktudbud for låntagerne og et tilsvarende større antal forskellige danske realkreditobligationer. Omvendt har produktudviklingen ikke ændret den fundamentale indretning af det danske realkreditsystem, forstået som den måde hvorpå fast ejendom anvendes som sikkerhed, den måde hvorpå låntagningen finansieres gennem obligationsudstedelse, den tætte sammenhæng mellem låntagers rente- og afdragsprofil og de tilsvarende obligationsseriers karakteristika, samt det forhold at private låntagere normalt kan finansiere boligkøb med udgangspunkt i kapitalmarkedsrenter, der er uafhængige af låntagernes kreditværdighed. 1 Obligationer med renteloft, hvor renten kan følge med ned under loftet (såkaldte capped floaters), vil isoleret set ikke være så konverteringstruede som fx traditionelle fastforrentede lån ved renteændringer omkring eller over renteloftet.

4 24 Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 Kredit- og markedsrisici Udviklingen har ikke ændret ved, hvorledes der stilles sikkerhed, og hvem der påtager sig kreditrisici. Realkreditbelåning må kun ske op til en grænse på 80 pct. af ejendomsværdien (helårsbeboelse), og intervallet pct. af ejendomsværdien dækkes i nogle tilfælde af garantistillelse fra banker, hvilket yderligere begrænser realkreditinstitutternes kreditrisici. Nogle nye lånetyper kan dog medføre visse ændringer i kreditrisici. Fx er kreditrisici øget på lån med opsat amortisation som følge af de udskudte afdrag. Realkreditinstitutterne har heller ikke fået markant ændrede markedsrisici som følge af de senere års udvikling. 1 Realkreditinstitutternes udfordring med afdækning af ændrede markedsrisici relaterer sig således primært til institutternes ønske om og behov for at holde arbejdsbeholdninger af de nye obligationsserier i deres egne porteføljer. Det er derfor fortsat således, at markedsrisici knyttet til danske realkreditprodukter altovervejende handles i markedet, dvs. mellem låntagere og investorer. Risici relateret til øget konkurrence Konkurrencen på realkreditområdet har ikke medført en øget priskonkurrence, dvs. konkurrence på låntagernes omkostninger til realkreditinstitutterne. I visse tilfælde har realkreditinstitutter endda hævet bidragssatsen i forbindelse med introduktion af et nyt produkt. Tilsvarende har de i nogle tilfælde lidt højere renter på bankernes prioritetslån ikke hindret en hurtig udbredelse af denne lånetype. Tabel 1 illustrerer, at omkostningerne ved optagelse af lån er bemærkelsesværdigt ens på tværs af realkreditinstitutter. 2 Samtidig har bidragssatserne ikke været faldende. For realkreditinstitutterne er der derimod risici for indtjeningen som følge af øget produktkonkurrence. First-mover effekter ved introduktion af nye produkter, herunder også varianter af eksisterende produkter, kan betyde, at et realkreditinstitut kan vinde eller tabe markedsandele i forbindelse med egne og andre institutters introduktioner af nye produkter. Dette kan være med til at drive en fortsat produktudvikling. Salg og markedsføring er i højere grad end tidligere blevet en afgørende konkurrenceparameter inden for dansk realkredit. For at kunne udvide kundegrundlaget og forretningsomfanget er det afgørende at have et salgsnetværk, der kan komme i tæt kontakt med låntagerne. 1 2 Introduktionen af variabelt forrentede lån gav en mindre ændring i markedsrisici på grund af det ændrede mønster for låntagernes indbetalinger til realkreditinstitutterne. Den begrænsede priskonkurrence er bl.a. tidligere blevet beskrevet i Konkurrencestyrelsens rapport, Konkurrencen på realkreditmarkedet, 2000.

5 25 OMKOSTNINGER TIL OPTAGELSE AF 30-ÅRIGT OBLIGATIONSLÅN PÅ 1 MIO. KRONER Tabel 1 BRFkredit Nordea Kredit Nykredit Realkredit Danmark Totalkredit Bidrag 1. år (i kroner) Effektiv omkostningsprocent pr. år (i pct.).. 4,92 4,93 4,93/94 4,96 4,93/94 Kilde: Realkreditrådet, seneste opdatering den 13. juli Her har bankernes filialnet en betydelig rolle. Ejendomsmæglernes rådgivning spiller også ind, om end de fleste privatkunder formentlig under alle omstændigheder også vil konsultere egen rådgiver i forbindelse med en større realkredittransaktion. Rådgivernes betydning vil formentlig fortsat øges, efterhånden som udbuddet af realkreditprodukter bliver stadigt mere komplekst og dermed vanskeligere at gennemskue for den enkelte låntager. Det er også en konkurrenceparameter, at banker med tilknyttede realkreditinstitutter kan tilbyde kunderne samlede finansielle løsninger, helkundekoncepter, hvor boligfinansiering kun er en om end betydelig del, og hvor den direkte prissammenligning mellem forskellige finansielle produkter bliver vanskeligere at gennemskue for den enkelte låntager. Den mere intensive markedsføring har sammen med renteudviklingen og introduktionen af nye lånetyper medvirket til, at den gennemsnitlige låntager i dag beholder sit realkreditlån i kortere tid end for blot et par år siden. Udviklingen i konverteringsaktiviteten, jf. figur 2, viser tegn på EKSTRAORDINÆRE INDFRIELSER OG DEN 10-ÅRIGE RENTE Figur 2 Mia.kr. 140 Pct Mulighed for lån med opsat amortisation Mulighed for lån med renteloft Ekstraordinære indfrielser Renten på den 10-årige statsobligation (højre akse) 0 Kilde: Københavns Fondsbørs.

6 26 Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 øget konverteringsaktivitet i umiddelbar forlængelse af introduktionen af nye lånetyper. KONSEKVENSER FOR MARKEDET Danske realkreditobligationer kan groft opdeles i tre kategorier: De traditionelle konverterbare realkreditobligationer, de traditionelle rentetilpasningsobligationer samt obligationer med renteloft. Inden for hver af disse tre kategorier findes der en række forskellige varianter, såsom obligationer med opsat amortisation og forskellige typer af obligationer med renteloft. Der er derfor et markant større antal forskellige obligationstyper end for 10 år siden. På den baggrund er det interessant, om det større antal obligationsserier har haft eller vil kunne få konsekvenser for likviditeten i de væsentligste obligationsserier og for markedet som helhed. Likviditeten kan for det første ændres som følge af, at udstedelsesbehovet spredes på tværs af mange serier. Effekten af det større antal obligationsserier er dog hidtil i betydelig grad blevet modgået af væksten i det samlede udestående i realkreditobligationer som følge af højere boligpriser og nybyggeri. Derudover kan likviditeten ændres som følge af ændringer i opfattelsen af det danske realkreditmarked som et enhedsmarked og eventuelle relaterede konsekvenser for market makingen i realkreditobligationerne. Danske realkreditobligationer handles stadigt altovervejende i et telefonbaseret marked. 1 Der er derfor ikke tilgængelige data til analyse af likviditetsindikatorer såsom løbende bid-offer spænd, markedsdybde ved de forskellige spænd og ordredækning. Imidlertid er der data for en af de væsentlige likviditetsindikatorer, volumen i de forskellige obligationsserier. Tabel 2 viser den udestående mængde i en række af de største realkreditobligationer. Som det fremgår af tabellen, er udestående i de fleste obligationer af en anseelig størrelse. Til sammenligning illustrerer figur 3 den historiske udvikling i udestående mængde i den største konverterbare og inkonverterbare obligation. Selv om en del af de seneste perioders fald formodentligt kan tilskrives introduktionen af nye produkter, er udeståendet i den p.t. største konverterbare obligation, 5 pct. 2035, på niveau med tidligere perioder. For rentetilpasningsobligationerne er billedet endnu klarere. Det aktuelle udestående i den største rentetilpasningsobligation har i 2005 ligget højere end i de foregående ni år. Den relativt 1 Kun en begrænset del af den samlede omsætning foregår elektronisk over Københavns Fondsbørs' systemer.

7 27 UDESTÅENDE MÆNGDE I UDVALGTE REALKREDITOBLIGATIONER Tabel 2 Mio.kroner 30/12/2005 Fastforrentet 4% Fastforrentet 4% 2035 OA Fastforrentet 4% Fastforrentet 4% 2038 OA Fastforrentet 5% Fastforrentet 5% 2035 OA % rentetilpasning 1/1/ RD 6% floating-to-fixed 2038 *) RD 6% floating-to-fixed 2038 OA *) Nykredit 6% capped floater 2038 *) RD 5% capped floater 2038 OA *) Anm.: Obligationer med opsat amortisation (OA) er summen af to typer af obligationer, med og uden valgfri fordeling af de afdragsfrie perioder. Udestående mængder er summeret på tværs af følgende realkreditinstitutter: BRF Kredit, Realkredit Danmark, DLR Kredit, Nykredit, Totalkredit, Nordea Kredit. Kilde: Københavns Fondsbørs. *) Største udestående mængde af sin type. UDESTÅENDE MÆNGDE I DEN STØRSTE KONVERTERBARE OBLIGATION OG RENTETILPASNINGSOBLIGATION Figur 3 Mia.kr Udestående mængde i største konverterbare obligation Udestående mængde i største rentetilpasningsobligation Anm.: Halvårlige observationer. De konverterbare obligationer brugt til udestående mængde er 6 pct (fra ultimo december 1995 til ultimo december 1997), 7 pct (ultimo juni 1998), 6 pct (fra ultimo 1998 til ultimo juni 2003), 5 pct (fra ultimo december 2003 til ultimo december 2005). Udestående mængder er fra følgende realkreditinstitutter: BRF Kredit, Realkredit Danmark, DLR Kredit, Danske Realkredit (til og med ultimo 2003), Nykredit, Totalkredit, Nordea Kredit. Rentetilpasningsobligationerne er alle 1-årige obligationer; 6 pct (1996), 6 pct (1997), 4 pct (1998), 4 pct (1999), 4 pct (2000), 5 pct (2001), 4 pct (2002), 4 pct (2003), 2 pct (ultimo juni 2004), 4 pct (ultimo december 2003), 4 pct (2004), 4 pct (2005) og 2 pct (ultimo december 2005). Udestående mængder er fra følgende realkreditinstitutter: BRF Kredit, Realkredit Danmark, DLR Kredit, Nykredit, Nordea Kredit. Kilde: Københavns Fondsbørs.

8 28 Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 store udestående mængde fastforrentede konverterbare obligationer og obligationer med rentetilpasning tyder isoleret set på, at de senere års udvikling på realkreditmarkedet indtil videre ikke giver anledning til bekymring for forværret likviditet i disse obligationer. Det er karakteristisk, at disse obligationer fortsat handles på et enhedsmarked, dvs. realkreditobligationer med en given kupon og løbetid betragtes som næsten perfekte substitutter på tværs af udstedere, herunder i den market maker-ordning, der eksisterer for disse obligationer. Market maker-ordningen, hvor en række værdipapirhandlere har valgt indbyrdes at stille handlebare priser inden for fastlagte bid-ask spænd på givne mængder, er i høj grad med til at understøtte likviditeten i de obligationer, der er omfattede af ordningen. De nyeste obligationstyper på det danske realkreditmarked bliver derimod ikke på samme måde handlet i et enhedsmarked, idet disse obligationer ikke i samme grad som de mere traditionelle obligationer har indbyrdes sammenfaldende karakteristika. Udeståendet i en række af obligationerne med renteloft eller opsat amortisation er derudover markant lavere end for mere traditionelle obligationer, jf. tabel 2. Der er dog nyligt kommet market making aktiviteter i nogle af obligationerne med renteloft og opsat amortisation, hvorfor en vis likviditet er sikret i disse obligationsserier. Likviditeten i de nyere obligationstyper må samlet formodes at være lavere end i de mere traditionelle obligationstyper. Likviditet kan muligvis komme til at spille en særlig rolle i forbindelse med, at de første afdragsfrie lån udløber, såfremt en stor del af disse lån ønskes konverteret til nye afdragsfrie lån. Her kan det potentielt blive vanskeligt for låntagerne at købe obligationerne i markedet, særligt hvis renten er steget til den tid. Forskelle i likviditet vil også indgå i investorernes vurderinger af de enkelte obligationsserier. Låntagernes forøgede muligheder for at konvertere til andre låntyper og låntagernes større tilbøjelighed til at konvertere, selv når gevinsterne er beskedne, betyder, at udestående i en given realkreditobligation hurtigere end tidligere kan ændres markant. Det gælder både i forbindelse med bevægelser i renteniveauet og i forbindelse med ændringer i forventninger til den fremtidige renteudvikling. Fortsat produktudvikling betyder også, at investorerne i højere grad må være opmærksomme på 'event'-risici, hvor introduktionen af nye produkter fører til øget konverteringsaktivitet i de eksisterende obligationsserier. Ultimo 3. kvartal 2005 holdt udlændinge stort set samme andel af de 30-årige rentegaranti-produkter som af de samlede danske realkreditudstedelser, nemlig ca. 14 pct. Indtil nu er der således ikke tegn på mindre

9 29 interesse fra udenlandske investorer. Kredsen af udenlandske investorer i danske realkreditpapirer formodes fortsat primært at bestå af avancerede investorer som større institutionelle investorer og hedge fonde. Denne type investorer er normalt interesserede i serier med stort volumen, bl.a. fordi de oftest opererer med store handelsstørrelser. Den danske realkreditsektor må vurdere, om en yderligere produktudvikling efterhånden kan give så små obligationsserier, at det kan gå ud over de favorable rentevilkår, danske realkreditobligationer hidtil har opnået. Hvis det sker, får låntagerne højere låneomkostninger. Faldende likviditet kan også være til ugunst for investorerne, selv om de i et vist omfang bliver kompenseret i form af højere renter. KONSEKVENSER FOR LÅNTAGERNE Låntagerne, dvs. husholdningerne og virksomhederne, har både fået flere muligheder og flere udfordringer med udviklingen af det danske realkreditmarked. Det større udbud af lån, herunder med forskellige risiko-karakteristika, er principielt et gode, da det giver den enkelte låntager større valgfrihed og bedre mulighed for at sammensætte sin portefølje til en individuelt valgt finansiel risikoprofil. Mulighederne for at konvertere fra fastforrentede lån til lån med rentetilpasning og afdragsfrie lån med en lavere månedlig ydelse kan endvidere være med til at afbøde økonomiske konsekvenser af sociale begivenheder som arbejdsløshed eller skilsmisser. En sådan konvertering kan dog kun foretages én gang. Den øgede kompleksitet i udbuddet af lån har også givet låntagerne en række udfordringer. Både ved køb af fast ejendom og ved løbende beslutninger om, hvorvidt og hvornår der skal konverteres eller tillægsbelånes, skal låntagerne på baggrund af en vurdering af den generelle markedsudvikling foretage en lang række komplicerede valg: Fast eller variabel rente, variabel rente med loft, afdragsfrie perioder, prioritetslån, kommende produktinnovationers potentielle påvirkninger af markedet etc. Finansiel rådgivning er derfor blevet vigtig for mange låntagere.

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma 6 Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen og Elena Kabatchenko Nielsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Det danske marked for realkreditobligationer har

Læs mere

Bruttoudlån for ejerboliger og fritidshuse fordelt på lånetyper (procentvis fordeling)

Bruttoudlån for ejerboliger og fritidshuse fordelt på lånetyper (procentvis fordeling) København, den 21. april 2008 Pressemeddelelse Flere vælger rentetilpasningslån Realkreditrådets udlånsstatistik for 1. kvartal 2008 viser, at stadig flere låntagere vælger rentetilpasningslån, fordi de

Læs mere

Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån

Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån Pressemeddelelse 18. oktober 2007 Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån Realkreditinstitutternes udlån var større i 3. kvartal 2007 end kvartalet før. Låntagere vælger fastforrentede lån og andelen

Læs mere

Flere vælger rentetilpasningslån, mens færre vælger lån med renteloft

Flere vælger rentetilpasningslån, mens færre vælger lån med renteloft København, den 31. juli 2008 Pressemeddelelse Flere vælger rentetilpasningslån, mens færre vælger lån med renteloft Realkreditrådets udlånsstatistik for 2. kvartal 2008 viser, at stadig flere låntagere

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 1970

Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 1970 35 Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 97 Ulrik Knudsen og Michael Sand, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske obligationsmarked er ændret markant siden 97. Dengang

Læs mere

udsteder særligt dækkede obligationer (SDO er) til finansiering af realkreditudlån

udsteder særligt dækkede obligationer (SDO er) til finansiering af realkreditudlån Til OMX Den Nordiske Børs, København Luxembourg Stock Exchange og pressen 15. november 2007 Nykredit og Totalkredit udsteder særligt dækkede obligationer Nykredit og Totalkredit udsteder særligt dækkede

Læs mere

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Pressemeddelelse nr. 1 19. januar 2006 Rekordhøjt realkreditudlån i 2005 i alt 748 mia. kr. Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Realkreditinstitutterne har igen i 2005 ydet

Læs mere

Dansk realkredit er billig

Dansk realkredit er billig København, 7. april 2015 Dansk realkredit er billig Dansk realkredit har klaret sig flot gennem krisen. Men i efterdønningerne af den finansielle krise er alle europæiske kreditinstitutter blevet stillet

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 18,3 mia. kr. i 2. kvartal 2010 og udgør nu ca. 2.330 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 18,3 mia. kr. i 2. kvartal 2010 og udgør nu ca. 2.330 mia. kr. Realkreditudlånet 2.. kvartal 2010 28. juli 2010 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 18,3 mia. kr. i 2. kvartal 2010 og udgør nu ca. 2.330 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

Boliglån med variabel rente

Boliglån med variabel rente Boliglån med variabel rente BoligXlån fra Totalkredit BoligXlån er et lån med variabel rente. Renten tilpasses med kortere eller længere mellemrum, alt afhængig af hvilket BoligXlån du vælger. BoligXlån

Læs mere

Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab.

Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Realkreditudlånet 3. kvartal 2009 23. oktober 2009 Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Realkreditinstitutternes udlån steg igen i 3. kvartal

Læs mere

Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer

Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer Til Københavns Fondsbørs 16. august 2007 Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer Totalkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer

Læs mere

Kraftig vækst i realkreditlån til erhvervslivet

Kraftig vækst i realkreditlån til erhvervslivet 21. januar 2008 Pressemeddelelse Kraftig vækst i realkreditlån til erhvervslivet Realkreditinstitutternes udlånsaktivitet i 2007 var på samme niveau som året før. Der har været et lavere udlån til private

Læs mere

Høj gæld i andelsboligforening højere risiko i lånevalg

Høj gæld i andelsboligforening højere risiko i lånevalg 19. februar 2013 Høj gæld i andelsboligforening højere risiko i lånevalg Vi har set nærmere på realkreditfinansieringen af andelsboligforeningerne herhjemme og udviklingen i denne over de senere år. Det

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

Attraktive omlægningsmuligheder for boligejerne

Attraktive omlægningsmuligheder for boligejerne 10. september 2014 Attraktive omlægningsmuligheder for boligejerne Renterne på fastforrentede realkreditlån har aldrig i nyere tid været lavere, og det giver boligejerne gunstige muligheder for at optimere

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 19,6 mia. kr. i 1. kvartal 2010 og udgør nu mia.kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 19,6 mia. kr. i 1. kvartal 2010 og udgør nu mia.kr. Realkreditudlånet 1.. kvartal 2010 23. april 2010 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 19,6 mia. kr. i 1. kvartal 2010 og udgør nu 2.312 mia.kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger 135 Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger Ib Hansen og Hans Henrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den danske realkreditmodel bygger på fleksibilitet og gennemsigtighed.

Læs mere

Realkreditudlånet 3. kvartal 2012

Realkreditudlånet 3. kvartal 2012 23. oktober 2012 Realkreditudlånet 3. kvartal 2012 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 9,3 mia. kr. i 3. kvartal 2012 og udgør nu 2.441 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

SDO-lovgivningen og dens betydning

SDO-lovgivningen og dens betydning SDO-lovgivningen og dens betydning Fra 1. juli af, blev de nye SDO- og SDRO-lån en realitet, og vi har allerede set de første produkter på markedet. Med indførelsen af de nye lån er der dermed blevet ændret

Læs mere

Høj udlånsaktivitet på boligmarkedet

Høj udlånsaktivitet på boligmarkedet P R E S S E M E D D E L E L S E Høj udlånsaktivitet på boligmarkedet Ved udgangen af 214 valgte ekstraordinært mange boligejere mere rentesikkerhed ved enten at gå ud af rentekurven til fx F3-lån eller

Læs mere

Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 21 Offentligt. Balanceprincippet. Erhvervsudvalget den 15. maj 2007

Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 21 Offentligt. Balanceprincippet. Erhvervsudvalget den 15. maj 2007 Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 21 Offentligt Balanceprincippet Erhvervsudvalget den 15. maj 2007 Hvad er formålet med balanceprincippet? Formålet med balanceprincippet er at begrænse institutterne risiko

Læs mere

Markedsudviklingen i 2006 for realkreditinstitutter

Markedsudviklingen i 2006 for realkreditinstitutter Markedsudviklingen i 2006 for realkreditinstitutter 1. Konklusioner Resultat før skat er steget i 2006. Større indtjeningsbidrag fra kursreguleringer. Nedskrivninger på udlån er fortsat historisk lave

Læs mere

Hvad er en obligation?

Hvad er en obligation? Hvad er en obligation? Obligationer er relevante for dig, der ønsker en forholdsvis pålidelig investering med et relativt sikkert og stabilt afkast. En obligation er i princippet et lån til den, der udsteder

Læs mere

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold:

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Abonner på nyheder fra kfst.dk og forbrug.dk Lyt til vores podcast Følg forbrug.dk på Facebook Følg os på Twitter: @konkurog forbrug @forbrugdk @JakHald

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 13 mia. kr. i 4. kvartal 2011 og udgør nu 2.405,5 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 13 mia. kr. i 4. kvartal 2011 og udgør nu 2.405,5 mia. kr. Realkreditudlånet 4.. kvartal 2011 19. januar 2012 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 13 mia. kr. i 4. kvartal 2011 og udgør nu 2.405,5 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

FlexLån Hvis du har fokus på en lav rente

FlexLån Hvis du har fokus på en lav rente FlexLån Hvis du har fokus på en lav rente FlexLån en kort introduktion I Realkredit Danmark kan vi tilbyde FlexLån, hvor ydelsen er lav og valgmulighederne mange. Lånet er et såkaldt rentetilpasningslån,

Læs mere

Realkreditudlånet 1. kvartal 2017

Realkreditudlånet 1. kvartal 2017 19. april 217 Realkreditudlånet 1. kvartal 217 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 15,8 mia. kr. i 1. kvartal 217 og udgør nu 2.617,8 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Realkreditudlånet 4. kvartal 2016

Realkreditudlånet 4. kvartal 2016 19. januar 217 Realkreditudlånet 4. kvartal 216 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 9 mia. kr. i 4. kvartal 216 og udgør nu 2.62 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde et

Læs mere

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 5 sider i alt Tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt BRFkredit offentliggør hermed tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt for realkreditobligationer,

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for realkreditinstitutter

Markedsudviklingen i 2005 for realkreditinstitutter Markedsudviklingen i 2005 for realkreditinstitutter Konklusioner Resultat før skat er steget kraftigt i 2005 (rekord højt). Stigende nettorente- og gebyrindtægter og større kursgevinster på værdipapirbeholdninger.

Læs mere

Andelsboligforeningernes bidragssatser

Andelsboligforeningernes bidragssatser Andelsboligforeningernes bidragssatser ABF 213 Andelsboligforeningernes bidragssatser Realkreditlån til andelsboligforeninger betragtes som erhvervsudlån. Der findes ingen officielle prislister, og det

Læs mere

Har danskerne vendt ryggen til FlexLån?

Har danskerne vendt ryggen til FlexLån? 14. august 12 Har danskerne vendt ryggen til FlexLån? Det kontante svar på ovenstående overskrift er nej. FlexLån er i dag mere populært end tidligere, og det samme kan siges om F1-lånet, der netop nu

Læs mere

Realkreditudlånet 1. kvartal 2014

Realkreditudlånet 1. kvartal 2014 29. april 2014 Realkreditudlånet 1. kvartal 2014 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 4,9 mia. kr. i 1. kvartal 2014 og udgør nu 2484,0 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Flere vælger fastforrentede lån

Flere vælger fastforrentede lån P R E S S E M E D D E L E L S E Flere vælger fastforrentede lån Fastforrentede lån vinder igen frem, og blandt de boligejere der vælger variabelt forrentede lån, vælger de fleste lån med 3 eller 5 års

Læs mere

Realkreditudlånet 3. kvartal 2016

Realkreditudlånet 3. kvartal 2016 27. Oktober 216 Realkreditudlånet 3. kvartal 216 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 11,6 mia. kr. i 3. kvartal 216 og udgør nu 2.593 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Afdragsfrie lån falder med 16 mia. kr.

Afdragsfrie lån falder med 16 mia. kr. P R E S S E M E D D E L E L S E Afdragsfrie lån falder med 16 mia. kr. Realkreditsektorens udlånsstatistik for 1. kvartal 215 viser et nettoudlån til boligejere på hele 7 mia. kr., der tyder på tillægslån

Læs mere

Eksplosiv stigning i yngre boligejere med FlexLån

Eksplosiv stigning i yngre boligejere med FlexLån 19.oktober 2009 Eksplosiv stigning i yngre boligejere med FlexLån Flere og flere danskere vælger at finansiere deres bolig med et rentetilpasningslån. Det har bragt andelen af boligejere med en renteafhængig

Læs mere

Realkreditudlånet 3. kvartal 2014

Realkreditudlånet 3. kvartal 2014 27. oktober 2014 Realkreditudlånet 3. kvartal 2014 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 8,6 mia. kr. i 3. kvartal 2014 og udgør nu 2496 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 10,8 mia. kr. i 3. kvartal 2011 og udgør nu 2.392,5 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 10,8 mia. kr. i 3. kvartal 2011 og udgør nu 2.392,5 mia. kr. Realkreditudlånet 3. kvartal 2011 25. oktober 2011 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 10,8 mia. kr. i 3. kvartal 2011 og udgør nu 2.392,5 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

Realkreditudlånet 4. kvartal 2013

Realkreditudlånet 4. kvartal 2013 23. januar 2014 Realkreditudlånet 4. kvartal 2013 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,1 mia. kr. i 4. kvartal 2013 og udgør nu 2.479,1 mia. kr. Realkreditinstitutterne

Læs mere

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,6 mia. kr. i 1. kvartal 2011 og udgør nu 2.368,6 mia. kr.

Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,6 mia. kr. i 1. kvartal 2011 og udgør nu 2.368,6 mia. kr. Realkreditudlånet 1. kvartal 2011 28. april 2011 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 5,6 mia. kr. i 1. kvartal 2011 og udgør nu 2.368,6 mia. kr. Realkreditinstitutterne havde

Læs mere

Pressebriefing om Nykredit II

Pressebriefing om Nykredit II 30. NOVEMBER 2011 Agnete Gersing Pressebriefing om Nykredit II Afgørelse truffet på Konkurrencerådets møde den 30. november 2011 NYKREDITS TILSAGN OM ADMINISTRATIONSBIDRAG Sagens udgangspunkt» Nykredit

Læs mere

Til Københavns Fondsbørs. 20. september 2005. Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer

Til Københavns Fondsbørs. 20. september 2005. Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer Til Københavns Fondsbørs Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer 20. september 2005 Nykredit Realkredit A/S åbner pr. 21. september 2005 tre nye fondskoder til finansiering af udlån i udlandet.

Læs mere

Realkreditudlånet 2. kvartal 2015

Realkreditudlånet 2. kvartal 2015 3. juli 215 [Revideret ift. første offentliggørelse] Realkreditudlånet 2. kvartal 215 Realkreditinstitutternes samlede obligationsrestgæld er steget med 22,1 mia. kr. i 2. kvartal 215 og udgør nu 2.53,8

Læs mere

Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling

Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling Set i lyset af den aktuelle Økonomiske situation og nye regler for finansielle virksomheder Hvad bringer fremtiden? Mere regulering

Læs mere

Realkreditudlånet tilbage på sporet

Realkreditudlånet tilbage på sporet P R E S S E M E D D E L E L S E Realkreditudlånet tilbage på sporet Markant fremgang for fastforrentede lån til boligejerne. Også pæne tal for konverteringsaktiviteten. Nettoudlånet fra realkreditinstitutterne

Læs mere

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad Et stigende antal husholdninger skal i perioden fra 2013 påbegynde afdrag på deres realkreditgæld eller omlægge til et nyt lån med afdragsfrihed. En omlægning af hele realkreditgælden til et nyt afdragsfrit

Læs mere

Tid til konvertering til 4 % fastforrentet lån

Tid til konvertering til 4 % fastforrentet lån 31.august 2010 Tid til konvertering til 4 % fastforrentet lån Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Risikostyring & funding Redaktion Lise Nytoft Bergmann libe@rd.dk Den seneste tids

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Markedsudviklingen i 2007 for realkreditinstitutter

Markedsudviklingen i 2007 for realkreditinstitutter Markedsudviklingen i 2007 for realkreditinstitutter 1. Konklusioner Realkreditinstitutternes resultat før skat er faldet i 2007. Mindre indtjeningsbidrag fra kursregulering af værdipapirbeholdninger. Nedskrivninger

Læs mere

FlexLån har sparet dig for kroner eller 11 år

FlexLån har sparet dig for kroner eller 11 år 2. november 2009 FlexLån har sparet dig for 150.000 kroner eller 11 år Så er det endnu engang ved at være tid til at mere end ½ mio. danske boligejere og virksomheder skal have en ny rente. Langt de fleste

Læs mere

Låntagernes brug af konverteringsgevinster og provenu fra tillægslån

Låntagernes brug af konverteringsgevinster og provenu fra tillægslån Låntagernes brug af konverteringsgevinster og provenu fra tillægslån - hovedresultater fra en repræsentativ undersøgelse i 00 foretaget af Synovate side 0 Realkreditrådet har hvert år siden 00 fået gennemført

Læs mere

. Lav rente og høj grad af sikkerhed. FlexLån T er den oversete tredje vej for boligejere

. Lav rente og høj grad af sikkerhed. FlexLån T er den oversete tredje vej for boligejere 25.april 2015. Lav rente og høj grad af sikkerhed. FlexLån T er den oversete tredje vej for boligejere Lånevarianten FlexLån T er overset på realkreditmarkedet. Men med kombinationen af høj sikkerhed for

Læs mere

Flexlån vinder fortsat frem - trods attraktive 4 pct. lån

Flexlån vinder fortsat frem - trods attraktive 4 pct. lån P R E S S E M E D D E L E L S E Flexlån vinder fortsat frem - trods attraktive 4 pct. lån Nettoudlånet til boligejere steg i 3. kvartal 2010 med 10,7 mia., hvilket dækker over et nettoudlån på 14 mia.

Læs mere

Kvartalsrapport kvartal 2002

Kvartalsrapport kvartal 2002 Fondsbørsmeddelelse nr. 13/2002 29. oktober 2002 Kvartalsrapport 1.-3. kvartal 2002 Realkredit Danmark 1.-3. kvartal 2002 1/7 Realkredit Danmark koncernen BASISINDTJENING OG PERIODENS RESULTAT 1.-3. kvartal

Læs mere

Negativt nettoudlån til ejerboliger, men ikke udtryk for nedgang på boligmarkedet

Negativt nettoudlån til ejerboliger, men ikke udtryk for nedgang på boligmarkedet P R E S S E M E D D E L E L S E t Negativt nettoudlån til ejerboliger, men ikke udtryk for nedgang på boligmarkedet Nettoudlånet fra realkreditinstitutterne til de danske boligejere blev negativt med 4,1

Læs mere

Fald i afdragsfrie lån for første gang nogensinde

Fald i afdragsfrie lån for første gang nogensinde P R E S S E M E D D E L E L S E Fald i afdragsfrie lån for første gang nogensinde Boligejerne har i 1. kvartal 2013 indfriet flere afdragsfrie lån, end de har optaget. Det er første gang, at der er noteret

Læs mere

Udstedelse i fastforrentede

Udstedelse i fastforrentede Udstedelse i fastforrentede Nykredit og Nordea er de eneste institutter, som er begyndt at udstede lidt i de nye serier. Nykredit har udstedt et enkelt lån i,5% 24. De seneste dage er der dagligt solgt

Læs mere

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN BLIV KLAR TIL DIT BOLIGKØB 2 HVORDAN LÅNER JEG PENGE TIL MIN BOLIG 3 Realkreditlån - 80% 4 Banklån - 15% 5 Udbetaling - 5% 5 HVILKEN TYPE BOLIGLÅN

Læs mere

Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Få styr på dit. boliglån. sider. Sådan er dit boliglån skruet sammen

Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Få styr på dit. boliglån. sider. Sådan er dit boliglån skruet sammen Foto: Scanpix/Iris Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få styr på dit boliglån 12 sider Sådan er dit boliglån skruet sammen INDHOLD: Få styr på dit boliglån Uvidenhed koster dyrt...4-5

Læs mere

Henrik Hjortshøj-Nielsen, vicedirektør Finansafdelingen

Henrik Hjortshøj-Nielsen, vicedirektør Finansafdelingen Henrik Hjortshøj-Nielsen, vicedirektør Finansafdelingen Lovgivning og produktudvikling Københavns brand (1795) Første realkredit institut (1797) Første realkredit lovgivning (1850) Hypotekforeningslov,

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Fondsbørsmeddelelse nr. 8 6. maj 2003 Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Realkredit Danmark 1. kvartal 2003 1/7 Realkredit Danmark koncernen - hovedtal 1. kvartal 1. kvartal Indeks Året BASISINDTJENING OG

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2017

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2017 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. En stor stigning i resultatet...3 2. Hovedtendenser i realkreditinstitutternes årsregnskaber...4 3. Tilsynsdiamant for realkreditinstitutter...7

Læs mere

Udlån til ejerboliger i 2012: Stor aktivitet, lavt udlån og afdragsfrie lån har toppet

Udlån til ejerboliger i 2012: Stor aktivitet, lavt udlån og afdragsfrie lån har toppet P R E S S E M E D D E L E L S E Udlån til ejerboliger i 2012: Stor aktivitet, lavt udlån og afdragsfrie lån har toppet I 2012 optog danske boligejere realkreditlån for i alt 321,5 mia. kr., men nettoudlånet

Læs mere

Realkreditrådets udlånsstatistik for 3. kvartal 2008 viser, at fastforrentede lån igen vinder frem efter en periode med faldende popularitet.

Realkreditrådets udlånsstatistik for 3. kvartal 2008 viser, at fastforrentede lån igen vinder frem efter en periode med faldende popularitet. København, den 22. oktober 2008 Pressemeddelelse Fastforrentede lån mest populære Realkreditrådets udlånsstatistik for 3. kvartal 2008 viser, at fastforrentede lån igen vinder frem efter en periode med

Læs mere

Analyse af udbredelsen og brugen af afdragsfrie realkreditlån i forskellige aldersgrupper

Analyse af udbredelsen og brugen af afdragsfrie realkreditlån i forskellige aldersgrupper 19. maj 2008 Analyse af udbredelsen og brugen af afdragsfrie realkreditlån i forskellige aldersgrupper Sammenfatning Realkreditrådet har gennemført en analyse af udbredelsen og brugen af afdragsfrie lån

Læs mere

. Tid til rentetilpasning hvad gør du med dit FlexLån?

. Tid til rentetilpasning hvad gør du med dit FlexLån? 22.oktober 2012. Tid til rentetilpasning hvad gør du med dit FlexLån? Årets største rentetilpasningsauktion står snart for døren. Samlet set skal realkreditinstitutterne refinansiere lån for over 450 milliarder

Læs mere

CASE BRFkredit og realkreditmarkedet

CASE BRFkredit og realkreditmarkedet BRFkredit og realkreditmarkedet 25 2 15 1 5 2 4.kvt. 21 4.kvt. 22 4.kvt. 23 4.kvt. 24 4.kvt. 25 4.kvt. 26 4.kvt. Private udlejningsejendomme Ejerboliger og fritidshuse Figur 1. Udviklingen i markedsandele

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter Indledning Bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter er udstedt med hjemmel

Læs mere

Er det nu du skal konvertere dit FlexLån?

Er det nu du skal konvertere dit FlexLån? 27. august 2010 Er det nu du skal konvertere dit FlexLån? I sommerens løb er kursen på de 30-årige fastforrentede 4 % lån steget ganske pænt. I skrivende stund ligger kursen på den 30-årige 4 % obligation

Læs mere

Fastforrentede tillægslån med afdrag (400.000 kr.)

Fastforrentede tillægslån med afdrag (400.000 kr.) Udgivet af: Prisguiden er opdateret januar 2014 Fastforrentede tillægslån med afdrag (400.000 kr.) for fastforrentet lån med afdrag Obligationslån med afdrag - BRF, Nordea, RD 30 år 3,50 98,86 Obligationslån

Læs mere

Fastforrentede tillægslån med afdrag (400.000 kr.)

Fastforrentede tillægslån med afdrag (400.000 kr.) Udgivet af: Prisguiden er opdateret september 2013 Fastforrentede tillægslån med afdrag (400.000 kr.) for fastforrentet lån med afdrag Obligationslån med afdrag - BRF, Nordea, RD 30 år 3,50 97,93 Obligationslån

Læs mere

Flexlånere sparer fortsat penge

Flexlånere sparer fortsat penge 7. november 2011 Flexlånere sparer fortsat penge Mange kritikere af FlexLån har gennem tiden spået, at flexlånerne ville komme til at betale dyrt, hvis der opstod ubalance i det finansielle system, og

Læs mere

Fremtidens realkredit

Fremtidens realkredit Fremtidens realkredit - så sætter du lidt til side Tolagsbelåning ganske enkelt Fem nye realkreditpakker. Det er ganske enkelt sund fornuft. Fremtidens realkredit hjælper dig med at spare op i din bolig.

Læs mere

Danske covered bonds - set med investorøjne

Danske covered bonds - set med investorøjne Danske covered bonds - set med investorøjne Martin Hagelskjær Nielsen Nykredit Markets 8. marts 2007 1 Agenda Lånesiden nye muligheder Obligationsmarkedet efter covered bonds Hvilke realkreditsegmenter

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2016 1 Halvårsartikel 2016 for realkreditinstitutter Hovedtal for realkreditinstitutternes halvårsregnskaber Realkreditinstitutternes samlede overskud før skat faldt

Læs mere

Analyse af markedet for realkredit Appendiks: Spørgeskema og svarfordelinger fra spørgeskemaundersøgelse. forbrugere

Analyse af markedet for realkredit Appendiks: Spørgeskema og svarfordelinger fra spørgeskemaundersøgelse. forbrugere Analyse af markedet for realkredit Appendiks: Spørgeskema og svarfordelinger fra spørgeskemaundersøgelse blandt forbrugere Maj 2017 Appendiks: Spørgeskema og svarfordelinger fra spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

40 pct. har afdragsfrit lån med variabel rente

40 pct. har afdragsfrit lån med variabel rente NR. 5 MAJ 2010 40 pct. har afdragsfrit lån med variabel rente Et variabelt forrentet lån med afdragsfrihed er danskernes mest benyttede låneform i dag. Et sådant lån har 40 pct. af boligejerne, hvilket

Læs mere

Markedsudvikling i 2008 for realkreditinstitutter

Markedsudvikling i 2008 for realkreditinstitutter Markedsudvikling i 2008 for realkreditinstitutter 1. Konklusioner Realkreditinstitutterne er på den SDO baserede långivning forpligtet til stille supplerende sikkerhed, såfremt værdien af den belånte ejendom

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2011

Landbrugets gælds- og renteforhold 2011 Side af 5 Landbrugets gælds- og renteforhold 11 Side 1 af 5 Med udgangspunkt i indberetninger fra realkreditinstitutterne, data fra Danmarks Statistik samt de foreløbige regnskabsresultater, er der gennemført

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter VEJ nr 9540 af 16/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juli 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Finanstilsynet, j.nr. 122-0027 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Specielt fastforrentede afdragsfrie realkreditlån indfris

Specielt fastforrentede afdragsfrie realkreditlån indfris NR 9. NOVEMBER 2010 Specielt fastforrentede afdragsfrie realkreditlån indfris Den seneste statistik for realkredittens udlån i 3. kvartal viser, at der indfris flere fastforrentede lån end der udbetales.

Læs mere

BARRIERER FOR FORBRUGERENS MOBILITET PÅ DET DANSKE REALKREDITMARKED

BARRIERER FOR FORBRUGERENS MOBILITET PÅ DET DANSKE REALKREDITMARKED BARRIERER FOR FORBRUGERENS MOBILITET PÅ DET DANSKE REALKREDITMARKED Afrapportering fra arbejdsgruppen om konkurrence på realkreditmarkedet JUNI 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. SAMMENFATNING... 4 2. INDLEDNING...

Læs mere

AFRAPPORTERING FRA ARBEJDSGRUPPEN OM LIGE KONKURRENCEVILKÅR MELLEM PENGE- OG REALKREDIT- INSTITUTTER

AFRAPPORTERING FRA ARBEJDSGRUPPEN OM LIGE KONKURRENCEVILKÅR MELLEM PENGE- OG REALKREDIT- INSTITUTTER AFRAPPORTERING FRA ARBEJDSGRUPPEN OM LIGE KONKURRENCEVILKÅR MELLEM PENGE- OG REALKREDIT- INSTITUTTER JANUAR 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning og baggrund... 4 2. Fundingstrukturer og konkurrencevilkår...

Læs mere

Konsekvensberegning vedr. ejendommen Margrethevang 18A, 5600 Faaborg m.fl.

Konsekvensberegning vedr. ejendommen Margrethevang 18A, 5600 Faaborg m.fl. BRFkredit a/s Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby Team Andelsbolig Telefon 45 26 69 16 E-mail: andelsboliger@brf.dk Konsekvensberegning Andelsboligforeningen Margrethevang, Afdeling 1 C/O Finn Mackenhauer

Læs mere

Låneanbefaling. Bolig. Markedsføringsmateriale. 8. juni 2012. Unikke lave renter: Et katalog af muligheder

Låneanbefaling. Bolig. Markedsføringsmateriale. 8. juni 2012. Unikke lave renter: Et katalog af muligheder Låneanbefaling Bolig Markedsføringsmateriale 8. juni 2012 Unikke lave renter: Et katalog af muligheder Det kan lyde som en forslidt frase, men renterne er historisk lave og lavere end langt de fleste nogensinde

Læs mere

Konverter til FlexLån, hvis du har flytteplaner

Konverter til FlexLån, hvis du har flytteplaner 6. august 2008 Konverter til FlexLån, hvis du har flytteplaner Går du med flytteplaner, har du et 4 % eller 5 % lån og tror på, at renten falder? Så bør du konvertere nu. Årsagen er, at renterne ikke skal

Læs mere

Hovedpunkter. 1 Fixed Income Research

Hovedpunkter. 1 Fixed Income Research Hovedpunkter Julesalg stadig på 30-40 mia. kroner: Den 27. december kan blive en rigtig stor udstedelsesdag, da alle institutter mangler at sælge større beløb. Rekorden for tap-julesalg på en enkelt dag

Læs mere

Bolig: Låneanbefaling, december 2016

Bolig: Låneanbefaling, december 2016 Bolig: Låneanbefaling, december 2016 20. december 2016 Af Dorthe Petersen og Teis Knuthsen Positivt syn på global økonomi presser lange renter op Lange obligationsrenter er efter et kraftigt fald henover

Læs mere

Priser på andelsboliger i tråd med ejerlejligheder

Priser på andelsboliger i tråd med ejerlejligheder 6. september 2011 Priser på andelsboliger i tråd med ejerlejligheder Redaktion Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig chei@rd.dk Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Risikostyring

Læs mere

Andelsboligforeningerne mindsker risikoen i lånevalget - og i endnu højere grad end boligejerne

Andelsboligforeningerne mindsker risikoen i lånevalget - og i endnu højere grad end boligejerne 4. december 2017 Andelsboligforeningerne mindsker risikoen i lånevalget - og i endnu højere grad end boligejerne Redaktion Christian Hilligsøe Heinig chei@rd.dk Andelsboligmarkedet har over de senere år

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER Indledning Lægernes Pensionsbank tilbyder handel med alle børsnoterede danske aktier, investeringsbeviser og obligationer

Læs mere

Mia. kr. 2. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017

Mia. kr. 2. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 2. kvt. 216 3. kvt. 216 4. kvt. 216 1. kvt. 217 2. kvt. 217 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 4. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017

Mia. kr. 4. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 4. kvt. 216 1. kvt. 217 2. kvt. 217 3. kvt. 217 4. kvt. 217 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2017 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 3. kvt. 216 4. kvt. 216 1. kvt. 217 2. kvt. 217 3. kvt. 217 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2019

Mia. kr. 3. kvt kvt kvt kvt kvt. 2019 Tabel 1. Realkreditinstitutternes kvartalsvise udlån fordelt på ejendomskategorier Mia. kr. 3. kvt. 218 4. kvt. 218 1. kvt. 219 2. kvt. 219 3. kvt. 219 Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto- Netto- Brutto-

Læs mere