Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek"

Transkript

1 Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Slægtsforskernes Bibliotek er en del af foreningen DIS-Danmark, Slægt & Data. Det er et special-bibliotek med værker, der er en del af vores fælles kulturarv, blandt andet omfattende slægts-, lokal- og personalhistorie. Slægtsforskernes Bibliotek: Foreningen DIS-Danmark, Slægt & Data: Bemærk, at biblioteket indeholder værker både med og uden ophavsret. Når det drejer sig om ældre værker, hvor ophavs-retten er udløbet, kan du frit downloade og anvende PDF-filen. Når det drejer sig om værker, som er omfattet af ophavsret, er det vigtigt at være opmærksom på, at PDF-filen kun er til rent personlig, privat brug.

2 N O R D S L E S V I G S G E N F O R E N I N G M E D D A N M A R K I E n u d s t i l l i n g a f o r i g i n a l e d o k u m e n t e r a r r a n g e r e t a f G r æ n s e f o r e n i n g e n i s a m a r b e j d e m e d d e t s j æ l l a n d s k e l a n d s a r k i v. Til D E N D A N S K E R E G E R I N G. Paa de danske Nordslesvigeres Vegne overrækker jeg hermed * ærbødiget den danske Regering en Resolution, som deres p olitisk e Organisation, V-ælgerforeningen for Nordslesvig, den 17. November d.a. har vedtaget paa e t Møde i Aabenraa. Samtidig vedlægger jeg en Skrivelse fra Udenrigsministeren for den tyske Republik, hvis Regering dermed under henvisning t i l Præsident Wilsons Fredsprogram anerkender vor Ret t i l s e lv at be s t emme vor Fremtids s kæbne paa Grundlag af Folkenes Selvbestemmelsesret. S tøttet paa disse Aktstykker beder jeg Regeringen om nu at foretage de videre Skridt, der er nødvendige, for at den danske Befolkning i Nordslesvig under forhandlingerne om A fslutning af Verdensfreden kan faa s i t ønske om at b liv e genforenet med Danmark opfyldt. \ Aabenraa, d. 1 8 November I Æ rbødighed M o n t r e 2 n r. 4 K øbenhavn. M a rts 1970

3 Forord Mindet om fortidens store begivenheder bevares for eftertiden først og fremmest gennem det overleverede dokumentmateriale. Dette opbevares i de offentlige arkiver, og her kan historikeren finde det frem. For den nyere tids vedkommende kan materialet suppleres med en række trykte kilder. Le mange avisårgange indeholder således et stort og omfattende primært kildemateriale. Også fotografier og billeder af forskellig art kan fortælle megen sand historie. Ved at sammenholde, hvad disse forskellige kilder oplyser, kan historikeren som regel give en sammenhængende skildring af et historisk hændelsesforløb. Skal vi i dag skildre Nordslesvigs genforening med Danmark i 192o - den største og lykkeligste begivenhed i vor nyeste historie - er det den slags kilder, vi må tage vor tilflugt til. De er ikke alle lige spændende at se på, men fordyber vi os i indholdet, bliver de ofte levende, og adskillige af dem er fuldt samtidige med de begivenheder, de omtaler. Por den, der forstår at lytte til dokumenternes tale, bliver Genforeningens historie lyslevende og nærværende. I Grænseforeningens mindeudstilling om Nordslesvigs genforening med Danmark indgår ganske naturligt et udvalg af det dokumentmateriale, som fortæller om genforeningens forhistorie og fuldbyrdelse. Materialet er først og fremmest hentet i rigsarkivets og det sønderjyske landsarkivs righoldige samlinger, suppleret med udvalgte dokumenter fra udenrigsministeriets arkiv. Også private samlinger har givet bidrag. Billedmaterialet er i det væsentlige stillet til disposition af det kgl. biblioteks billedsamling. Udstillingen er tilrettelagt af landsarkivar, dr. Harald Jørgensen. Grænseforeningen retter en tak til de institutioner, der har muliggjort dette særlige udstillingsarrangement.

4 - 1 - Montre nr. 1. Fra Wienertraktaten 1864 til Berlin 1918, 1. Wienertraktaten af 5o«okt Krigen i 1864 mellem Danmark og de to tyske stormagter Østrig og Preussen afsluttedes med freden i Wien, hvorved Danmark afstod Sønderjylland, Holsten og Lauenborg, og der etableredes en ny statsgrænse syd om Kolding og langs med Kongeåen. Det fremlagte originaleksemplar af fredstraktaten bærer den preussiske kong Wilhelms underskrift (den senere kejser Wilhelm I), og den er paraferet af Preussens ministerpræsident, den senere rigskansler Otto v. Bismarck. (Rigsarkivet) 2. Chr. IX underskriver Wienertraktaten 12. nov Inden kongen satte sit navn under Wienertraktaten af 5o. okt udtalte han bl.a.: "Han fandt det uendelig hårdt at skulle være nødt til at underskrive sit Lands Opløsning. Denne Dag var den ulykkeligste i hans Liv, og han ville ønske, at han aldrig var blevet udset til Thronfølger". (Rigsarkivet) 3. Pragerfredens berømte 5 «Som afslutning på krigen mellem Preussen og Østrig undertegnedes freden i Prag 25. aug Den østrigske kejser afstod i 5 sine ved Wienertraktaten af 5o. okt erhvervede rettigheder i Slesvig og Holsten til den preussiske konge på den betingelse, at befolkningen i de nordlige distrikter af Slesvig, såfremt de ved en fri afstemning udtalte deres ønske herom, skulle afstås til Danmark. Ved en særlig aftale af 1878 lnste Østrig Preussen for den i 5 indgåede forpligtelse. Den danske befolkning i Nordslesvig hævdede dog fortsat, at der var lovet den en afstemning. Landsarkivet. Åbenrå)

5 2 4. H.P, Hanssen rejser det nordslesvigske spørgsmål i den tyske rigsdag. I en stor tale i den tyske rigsdag d. 25. okt rejser den danske rigsdagsmand H.P. Hanssen kravet om en løsning af det nordslesvigske spørgsmål i henhold til løftet i Pragerfredens 5. H.P. Hanssens slutningsbemærkninger lød således: Hvis Le mener det alvorligt med folkenes selvbestemmelsesret, hvis Le virkelig ønsker en fred, der bringer retfærdighed og forsoning, så løser Le også ved den forestående fred det nordslesvigske spørgsmål. Hermed opfylder Le ikke blot vore varmeste ønsker, men Le fremmer også tyske interesser. Thi retfærdighed ophøjer et folk. Landsarkivet. Åbenrå) 5. H.P. Hanssens dagbogsindførsel for 25. okt På de opslåede sider giver H.P. Hanssen en kort skildring af rigsdagsmødet i Berlin 25. okt. 1918, hvor han rejste det nordslesvigske spørgsmål. Let hedder nederst på højre side: Om Afte' nen fejrede vi Lagen ved et godt Glas. Landsarkivet. Åbenrå) 6. H.P, Hanssens ugeberetning fra Berlin, dat. 25. okt, I de afgørende uger før og efter H.P. Hanssens store tale i den tyske rigsdag afsendte han hver ugedag en længere beretning til Nordslesvig, således at de lokale danske tillidsmænd stadig kun' ne være å jour med begivenhedernes udvikling. I den fremlagte ugeberetning redegøres der for de tyske reaktioner på kravet om en afstemning i Nordslesvig. Landsarkivet. Åbenrå)

6 Landdagsmand H.D.Kloppenborg-Skrumsager skitserer en nydansk-tysk statsgrænse. Pra Berlin hjemsendte Kloppenborg-Skrumsager sammen med sine parlamentariske kolleger H.P.Hanssen og Nis Nissen forslag om en løsning af det nordslesvigske spørgsmål. I redegørelsen, der er dat. Berlin lo. nov. 1918, foreslår han en grænselinje, der er så nogen lunde identisk med den nuværende dansk-tyske statsgrænse, og han tager til orde for en fri afstemning nord for denne linje. Herved opnås den retfærdigst mulige grænse. Vi må være mådeholdne i vore fordringer, og især de små folk må glæde sig ved at være med i arbejdet for retfærdigheden, hedder det til slut. Land s arkive t. Ab enrå) Montre nr. 2. Åbenråresolutionens tilblivelse. 1. Vælgerforeningens forhandlingsprotokol 19o8-21. De opslåede sider viser sekretæren Martin Simonsens referat af det vigtige møde på Polkehjem lørdag-søndag d nov. 1918, hvor den nordslesvigske vælgerforening enedes om en resolution vedr. grænsespørgsmålets løsning, den såkaldte Åbenrå resolution. I store træk blev det de her fremførte synspunkter der lagdes til grund ved løsningen af Danmarks grænseproblem i 192o. (Vælgerforeningens arkiv. Landsarkivet. Åbenrå) 2. Åbenråresolutionen af 17«november Åbenråresolutionen blev straks trykt og forsynet med de navne, der havde tiltrådt den. I resolutionens første 4 punkter kræves en en-bloc afstemning i Nordslesvig, således at dette om-

7 - 4 - råde får mulighed for at tilkendegive sit ønske om tilslutning til Danmark. I punkt 5 kræves en særlig afstemning i de tilstødende distrikter i Mellemslesvig, når krav om at komme tilbage til Danmark fremkommer her. Landsarkivet. Åbenrå) 3. H.P.Hanssens dagbogsindførsel for 16. nov Sin vane tro indførte H.P.Hanssen i sin dagbog de vigtigste begivenheder på den dag, da den nordslesvigske vælgerforening samledes på Folkehjem i Åbenrå for at tage stilling til grænse spørgsmålet. Landsarkivet. Åbenrå) 4. H.P.Hanssens skrivelse til den danske regering, da t.18.nov.1918 Lagen efter Åbenråresolutionens vedtagelse konciperede H.P.Hanssen en skrivelse til den danske regering, hvori han fremsendte resolutionen og en af den tyske udenrigsminister dr. Solf underskrevet erklæring om tysk villighed til at løse det nordslesvigske spørgsmål. H.P.Hanssen rejste til Berlin, hvor han overrakte den danske gesandt, grev Carl Moltke, de vigtige dokumenter, der derefter med kurérpost gik videre til København. Lands arkive t. Åbenrå. 5. Udenrigsminister Erik Scavenius til H.P,Hanssen. 25.nov På regeringens vegne takker udenrigsminister Scavenius for modtagelsen af Vælgerforeningens resolution af 17. nov Regeringen vil nu, efter at Nordslesvigerne har udtalt sig, rejse grænsespørgsmålet over for den kommende fredskonference. Brevet slutter: Den danske Regering udtrykker sin tillidsfulde Forvisning om, at hermed alle Danskes brændende Ønske om Genforening vil være sin Opfyldelse nær. (H.P.Hanssens arkiv, landsarkivet. Åbenrå)

8 - 5-6, Instruks til Danmarks gesandt i Paris, dat. 14.jan jan afgik den danske regerings instruks til gesandten i Paris, kammerherre Bernhoft om de synspunkter, som man ønskede, at han skulle forelægge fredskonferencen med hensyn til løsningen af det nordslesvigske spørgsmål. Til støtte fik han som sønderjysk sagkyndig magister H.V. Clausen. En måned senere udsendtes en særlig dansk parlementarisk kommission til Paris, hvori også indgik repræsentanter fra Sønderjylland. Instruksen er fremlagt i sin helhed. 7B 29a Pk.I) Montre nr. 3. Det slesvigske spørgsmål på fredskonferencen i Paris. 1. Telegram fra Kammerherre Bernhoft til udenrigsministeriet, dat. 22. fehr, Kammerherre Bernhoft indberetter telegrafisk til udenrigsministeriet 22/2 1919, at han - ledsaget af H.V.Clausen - dagen i forvejen har haft foretræde for timandsrådet og har forelagt den slesvigske sag. 7B 29a Pk.I) 2. Forhandling i timandsrådet 21. febr Referat af kammerherre Bernhofts forhandling med timandsrådet 21/ om det slesvigske spørgsmål. Mødet blev ledet af den franske udenrigsminister Stephen Pichon. 7B 29a Pk.I)

9 Udkast til fredstraktat. Trykt resumé af udkast til fredstraktat forelagt Tyskland i maj I afsnittet om Slesvig foreslår de allierede afstemning i 3 forskellige zoner ned indtil en linie syd om Slesvig og Ejdersted. 7B 29a Pk.II) 4«Ritzau-meddelelse om indholdet af fredstraktaten, Ritzau-meddelelse af 8/ om de slesvigske bestemmelser i udkast til fredstraktat. 7B 29a Pk.II) 5. Kammerherre Bernhoft telegraferer til København om 5.zone. Kammerherre Bernhoft indberetter 7/ telegrafisk til udenrigsministeriet, at udkastet til fredstraktaten indeholder en overraskende bestemmelse om afstemning i en 3. sydlig afstemningszone. 7B 29a Pk.II) 6. Kammerherre Bernhoft henvender sig til fredskonferencens præsident Clemenceau. Efter modtagen instruktion fra udenrigsministeriet henvender kammerherre Bernhoft sig 17/ til fredskonferencens præsident Clemenceau og udtrykker den danske regerings store betænkelighed ved en afstemning i 3.zone. 7B 29a Pk.II) 7. Kammerherre Bernhoft meddeler telegrafisk, at 3»zone er slettet Kammerherre Bernhoft indberetter telegrafisk til udenrigsministeriet 16/6 1919, at det franske udenrigsministerium bekræfter, at man har opgivet den foreslåede afstemning i 3.zone. 7B 29a Pk.II)

10 - 7 8, Officiel opgørelse over afstemningen i 1. zone. Den internationale kommission indberetter officielt til fredskonferencen, hvorledes afstemningen i 1. zone har fundet sted, og hvorledes de reviderede stemmetal kan opgøres. Indberetningen er dateret 16/4 192o. 7B 54c) 9. Officiel opgørelse over afstemningen i 2. zone. Den internationale kommission indberetter officielt til fredskonferencen, hvorledes afstemningen i 2. zone har fundet sted, og hvorledes de reviderede stemmetal kan opgøres. Indberetningen er dateret 16/4 192o. 7B 34c) lo. Den internationale kommissions forslag til ny dansk-tysk På det fremlagte kort er med en rød streg angivet forløbet af den grænse, som den internationale kommission foreslår, at man godkender som den fremtidige dansk-tyske statsgrænse. Den grønne streg betegner et subsidiært forslag til sydgrænse, stillet af det norske og franske medlem af kommissionen. I henhold til dette forslag skulle også Aventoft, Sønderløgum, Ladelund og Medeby sogne indlemmes i Danmark. Dette kunne kommissionens formand den engelske delegerede Charles M. Marling og den svenske repræsentant O.von Sydow ikke godkende. Den endelige grænse kom til at følge den røde streg. 7B 34c) 11. Kammerherre Bernhoft sender takkebrev til den franske udenrigsminister i anledning af Versailles-traktatens underskrivelse. Efter at fredstraktaten er blevet underskrevet 28. juni 1919, sender kammerherre Bernhoft et officielt takkebrev til Frankrigs

11 - 8 - udenrigsminister Stephen Pichon, hvori han udtrykker Danmarks taknemmelighed over for de allierede og navnlig Frankrig for løsningen af det slesvigske spørgsmål. Kopi af Pichons svarskrivelse er vedlagt. 7B 29a Pk.III) Montre nr. 4. Afstemningerne i l. og 2. zone. Genforeningens fuldbyrdelse. 1. Den internationale kommissions bekendtgørelse om folkeafstemningerne i Slesvig. I henhold til fredstraktaten skulle en international kommission overvåge og gennemføre afstemningerne i l. og 2. zone. Kommissionen opslog sit hovedsæde på hotel Flensburger Hof i Flensborg. Allerede lo. jan 192o udsendte kommissionen både på dansk og tysk meddelelse om, hvornår afstemningerne skulle finde sted og under hvilken form. (Privateje) 2. Danske og tyske anmeldelser som stemmeberettigede. I henhold til afstemningsreglerne var personer, der var født i afstemningsområdet, eller som havde haft bopæl der siden 1. jan. 19oo, berettigede til at deltage i folkeafstemningen. Fra både dansk og tysk side udfoldedes store anstrengelser for at få samt lige stemmeberettigede opført på valglisterne. (Kontrolkommissionen vedr. afstemningen i Sønderborg, landsarkivet i Åbenrå)

12 Stemmesedler anvendt ved afstemningerne i l. og 2, zone. Ved ankomsten til stemmelokalet fik den stemmeberettigede udleveret en konvolut, der bar den internationale k o m m i ssions stempel. Han bevægede sig derefter ind i det aflukkede stemmerum, hvor der var fremlagt stemmesedler på dansk og tysk. Han tog en af sedlerne og puttede den i konvolutten. Herefter gik han hen til listeføreren, opgav navn og adresse, og efter at det var kontrolleret, at han var opført på stemmelisten, anbragte han sin konvolut i stemmeurnen. (Privateje) 4. Oversigtskort over resultaterne ved afstemningerne i 1. og 2. zone henholdsvis lo. februar og 14. marts 192o. Udgivet 192o af det midlertidige sønderjyske ministerium. (Privateje) 5. Traktat af 5. juli 192o om Nordslesvigs afståelse til Danmark. 5. juli 192o undertegnedes i udenrigsministeriet i Paris en traktat mellem Storbritannien og de engelske dominions, Frankrig, Italien og Japan på den ene side og kammerherre Bernhoft som repræsentant for den danske konge på den anden side. I henhold til traktaten overførtes suveræniteten over Nordslesvig til Danmark. De opslåede sider viser traktatens 1. artikel. Originalen findes i de franske arkiver. (Rigsarkivet) 6, Brudstykke af grev O.D.Schacks tale på Dybbølbanke. Højdepunktet i de store genforeningsfestligheder var kongefamiliens møde med en tusindtallig skare af sønderjyder på Dybbølbanke 11. juli 192o. Ved denne lejlighed blev kongen budt velkommen til Sønderjylland af grev O.D.Schack-Scackenborg. Det var i denne berømte tale, at han sagde Du til kongen. "Vi vil være Dig gode og trofaste Sønner og Døtre, Danmark, det lover vi Dig i dag - det giver vi Dig Haandslag paa, Kong Christian". (Rigsarkivet)

13 - lo - BILLEDFORTEGNELSE Montre 1. Øverst fra venstre mod højre: Christian IX KonsejIspræsident Bluhme Kong Wilhelm af Preussen Førsteminister Otto v. Bismarck Kejser Napoleon III Nederst fra venstre mod højre; Rigsdagsmand H.P. Hanssen Den tyske rigsdag i Berlin Landdagsmand Kloppenborg-Skrumsager Montre 2. Øverst fra venstre mod højre: Folkehjem i Åbenrå Deltagere i mødet på Folkehjem 17. november Nederst; Rigsdagsmand H.P.Hanssen Udenrigsminister Erik Scavenius Magister H.V. Clausen Minister Bernhoft. Paris. Montre 3. De danske delegerede til Fredskonferencen Fra venstre mod højre ses: Andreas Grau, Nis Nissen, E. Glückstadt, Kloppenborg-Skrumsager, H.P.Hanssen, Neergaard, Alex. Foss, Bramsnæs, P.Munch og H.N.Andersen

14 Montre 4. Øverst fra venstre mod højre: Den internationale kontrolkommission. (Pra venstre: O.P.v. Sydow, Th. Heftie, P. Claudel, Charles Marling og sekretæren Brudenell-Bruce). Afstemningsplakater og nødpenge. Kammerherre Bernhoft underskriver i Paris den slesvigske traktat. Nederst fra venstre mod højre: Sønderborg rådhus 11/6 192o. H.P.Hanssen stemmer i Åbenrå lo. febr. 192o Grev O.L.Schack-Schackenborg. Pra genforeningsfesten på Dybbøl. Christian X modtager det gamle flag.

Saggruppe Titel Årstal Pakkenr. 7.B.22a Forhandlinger om naturalisation af

Saggruppe Titel Årstal Pakkenr. 7.B.22a Forhandlinger om naturalisation af Saggruppe Titel Årstal Pakkenr. 7.B.22a Forhandlinger om naturalisation af H 7-12 hjemløse samt dansk lov af 17. maj 1916. Avisudklip og bilag 7.B.22kvit Kvitteringer H7-12 7.B.22b Ansøgninger fra England

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Slægtsforskernes Bibliotek er en del af foreningen DIS-Danmark, Slægt & Data. Det er et special-bibliotek med værker, der er en del af vores fælles

Læs mere

Dilemma 1. Dilemma 2. Dilemma 3. Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har.

Dilemma 1. Dilemma 2. Dilemma 3. Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har. Dilemma 1 Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har. Er det i orden, at en danskfødt muslimsk kvinde med tørklæde bærer Dannebrog ved indmarchen til De olympiske Lege i 2016? Dilemma

Læs mere

Flensborg-spørgsmålet

Flensborg-spørgsmålet Flensborg-spørgsmålet i Den nordslesvigske Vælgerforenings tilsynsråd 1918-19 Af Troels Fink Indledning Da det sønderjydske problem blev aktuelt efter Tysklands nederlag i 1918, fik Den nordslesvigske

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Slægtsforskernes Bibliotek er en del af foreningen DIS-Danmark, Slægt & Data. Det er et special-bibliotek med værker, der er en del af vores fælles

Læs mere

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1864 Slesvigs nordgrænse 1914-18 Sønderjyder i tysk krigstjeneste 1920 Sønderjylland genforenet med Danmark 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1955 København-Bonn Erklæringerne Slesvig bliver preussisk,

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om valg af medlemmer til provstiudvalg

Udkast til Bekendtgørelse om valg af medlemmer til provstiudvalg Dokumentnr.: 387231 Udkast til Bekendtgørelse om valg af medlemmer til provstiudvalg I medfør af 17 f og 17 g, stk. 2, i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 609 af 6. juni 2007, fastsættes:

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

VEJLEDNING OM EKSPEDITION STATSRÅDSSAGER

VEJLEDNING OM EKSPEDITION STATSRÅDSSAGER STATSMINISTERIET VEJLEDNING OM EKSPEDITION AF STATSRÅDSSAGER NOVEMBER 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Indledning 1 2. Fremsættelse af lovforslag (og beslutningsforslag) 2.a Forelæggelse af lovforslag

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Bekendtgørelse om stiftsråd

Bekendtgørelse om stiftsråd Bekendtgørelse om stiftsråd I medfør af 23, stk. 5, i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. xx af x. x 2009, fastsættes: Kapitel 1 Sammensætning, valgret, valgbarhed og funktionsperiode

Læs mere

Baggrunden, krigen, resultatet

Baggrunden, krigen, resultatet Historisk Bibliotek 1864 Baggrunden, krigen, resultatet ISBN 978-87-992489-1-9 ISBN 978-87-992489-1-9 Thomas Meloni Rønn 9 9 788799 248919 788799 248919 1864 Baggrunden, krigen, resultatet Forlaget Meloni

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0713 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0713 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0713 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 23.11.2006 KOM(2006) 713 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om et midlertidigt forbud mod anvendelse

Læs mere

FORTEGNELSE over nogle SØNDERJYSKE KRIGSFANGER hjembragte paa danske Skibe i 1919-1920. samt NAVNEFORTEGNELSE fra forskellige allierede FANGELEJRE

FORTEGNELSE over nogle SØNDERJYSKE KRIGSFANGER hjembragte paa danske Skibe i 1919-1920. samt NAVNEFORTEGNELSE fra forskellige allierede FANGELEJRE FORTEGNELSE over nogle SØNDERJYSKE KRIGSFANGER hjembragte paa danske Skibe i 1919-1920 samt NAVNEFORTEGNELSE fra forskellige allierede FANGELEJRE FORORD Efter Udarbejdelsen af de spredte Glimt omkring

Læs mere

Dirigenten må betragtes som forsamlingens tillidsmand og skal lede mødet i overensstemmelse med medlemmernes tarv. Dirigenten skal

Dirigenten må betragtes som forsamlingens tillidsmand og skal lede mødet i overensstemmelse med medlemmernes tarv. Dirigenten skal Dirigenten Inden vi går over til at se på dirigentens virke, skal det påpeges, at det er store krav, man stiller til en dirigent. Hvis et møde skal afvikles under ordnede forhold, må der være en dirigent.

Læs mere

HAANDBOG I DET NORDSLESVIGSKE SPØRGSMAALS HISTORIE

HAANDBOG I DET NORDSLESVIGSKE SPØRGSMAALS HISTORIE HAANDBOG I DET NORDSLESVIGSKE SPØRGSMAALS HISTORIE DOKUMENTER AKTSTYKKER KORT OG STATISTISKE OPLYSNINGER VEDRØRENDE SØNDERJYLLAND UDGIVET AF DE SAMVIRKENDE SØNDERJYDSKE FORENINGER REDIGERET AF FRANZ v.

Læs mere

7. Valgregler til skolebestyrelsesvalg i Dragør Kommune

7. Valgregler til skolebestyrelsesvalg i Dragør Kommune 7. Valgregler til skolebestyrelsesvalg i Dragør Kommune 7.1 Valgbestyrelsen a) Valgbestyrelsen består af skolens leder som formand for valgbestyrelsen, formanden for den afgående skolebestyrelse og et

Læs mere

BKI nr 37 af 27/08/1954 Offentliggørelsesdato: 04-11-1954 Udenrigsministeriet. Den fulde tekst

BKI nr 37 af 27/08/1954 Offentliggørelsesdato: 04-11-1954 Udenrigsministeriet. Den fulde tekst BKI nr 37 af 27/08/1954 Offentliggørelsesdato: 04-11-1954 Udenrigsministeriet Den fulde tekst Bekendtgørelse om en mellem Danmark og Folkerepublikken Tyskland afsluttet overenskomst om udbringelse af personer

Læs mere

Dragør Kommune Skole Side nr. 1

Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Dragør Kommune Skole Side nr. 1 I forbindelse med at Bekendtgørelse om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolen og om vederlag til forældre- og elevrepræsentanter i skolebestyrelser

Læs mere

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første frie forfatning blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig Historie synopsis 2 2. verdenskrig I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den 2. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne til krigen. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Spørgsmål eller emner, der ønskes drøftet på et Styrelsesmøde sendes løbende, men helst senest 8 dage før et styrelsesmøde til formanden for LASS.

Spørgsmål eller emner, der ønskes drøftet på et Styrelsesmøde sendes løbende, men helst senest 8 dage før et styrelsesmøde til formanden for LASS. LASS Indhold: 1. Fra LASS Styrelse. 2. Kurser og møder i LASS. 3. Fra medlemmerne. 4. Hjemmesiden & Nyhedsbrevet. 5. Andre arrangementer. Ad 1: Fra LASS Styrelse: LASS Årsmøde blev afholdt den 10. marts

Læs mere

Mødet fandt sted på afdelingen i Haderslev fra kl i lokalet Lykkepers Rejse på 4. sal.

Mødet fandt sted på afdelingen i Haderslev fra kl i lokalet Lykkepers Rejse på 4. sal. Til medlemmerne af bestyrelsen for VUC Syd Hermed udsendes refer af møde i VUC Syds bestyrelse torsdag den 5. april 2018. Mødet fandt sted på afdelingen i Haderslev fra kl. 8.00 11.00 i lokalet Lykkepers

Læs mere

SPROG OG ORD I GRÆNSELANDET

SPROG OG ORD I GRÆNSELANDET Frisisk Frisisk er det sprog, der tales af friserne i Nederlandene og Tyskland. Dt inddeles i vest-, øst og nordfrisisk. Vestfrisisk er det ene af de officielle forvaltningssprog i Nederlandene, hvor godt

Læs mere

medlemmer forslag til kandidater. Indkaldelse sker skriftligt med mindst 7 dages varsel.

medlemmer forslag til kandidater. Indkaldelse sker skriftligt med mindst 7 dages varsel. FORRETNINGSORDEN af 25. juni 2013 Formandskollegiet og Rektorkollegiet i Danske Professionshøjskoler, CVR-nr. 30983904 FORRETNINGSORDEN 1. VALG AF FORMAND OG KONSTITUTION 1.1 Formandskollegiet og rektorkollegiet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse, lov om kommunale og regionale valg og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse, lov om kommunale og regionale valg og regionsloven Til lovforslag nr. L 191 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 29. maj 2018 Forslag til Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse, lov om kommunale og regionale valg og

Læs mere

Vedtægter for Coronet Club Danmark / www.coronetclub.dk. 1. Klubbens navn, adresse og mærke: Klubbens navn er Coronet Club Danmark / coronetclub.dk.

Vedtægter for Coronet Club Danmark / www.coronetclub.dk. 1. Klubbens navn, adresse og mærke: Klubbens navn er Coronet Club Danmark / coronetclub.dk. Vedtægter for Coronet Club Danmark / www.coronetclub.dk. 1. Klubbens navn, adresse og mærke: Klubbens navn er Coronet Club Danmark / coronetclub.dk. Adressen er den til enhver tid siddende formands adresse.

Læs mere

Grænsedragningen ved Tønder i 1920 baggrund og konsekvenser

Grænsedragningen ved Tønder i 1920 baggrund og konsekvenser Grænsedragningen ved Tønder i 1920 baggrund og konsekvenser Udarbejdet af Jens Rasmussen Studienr. 20097203 Indholdsfortegnelse Grænsedragningen ved Tønder i 1920 baggrund og konsekvenser... 1 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015 Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets

Læs mere

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08)

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) ÆLDRERÅDSVALG I NORDDJURS KOMMUNE Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) Kommunalbestyrelsen i Norddjurs kommune har besluttet, at valg til ældrerådet holdes på samme tidspunkt som valg

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 COM(2018) 138 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Program for efterår 2017. Evt. ændringer vil fremgå af foreningens website: www.shfs.dk Tirsdag den 5. september 2017, Sønderborg Bibliotek, kl. 19.00-ca. 21.00:

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Forretningsorden for Aabenraa Byråd

Forretningsorden for Aabenraa Byråd Forretningsorden for Aabenraa Byråd Fra 1. maj 2014 Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 1 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 1 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse...

Læs mere

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen 1618-1648 Europa før krigen Religiøse spændinger i Europa siden reformationen i 1500 tallet Katolicismen

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

Vedtægter for Grimstrup IF

Vedtægter for Grimstrup IF Vedtægter for Grimstrup IF 1. Foreningens navn og hjemsted A. Foreningens navn er Grimstrup Idrætsforening (forkortet Grimstrup IF). Foreningen er stiftet under navnet Grimstrup-Hjortkær-Roust Idrætsforening

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN. Det historiske oplevelsescenter ANDELSLANDSBYEN NYVANG

VEDTÆGTER FOR FORENINGEN. Det historiske oplevelsescenter ANDELSLANDSBYEN NYVANG VEDTÆGTER FOR FORENINGEN Det historiske oplevelsescenter ANDELSLANDSBYEN NYVANG I forbindelse med oprettelsen af Andelslandsbyen Nyvang den 28. maj 1992 er Foreningen, Det historiske oplevelsescenter,

Læs mere

Forretningsorden for VA s bestyrelse Juni 2010

Forretningsorden for VA s bestyrelse Juni 2010 Forretningsorden for VA s bestyrelse Juni 2010 Kap. 1. Organisationsbestyrelsens beføjelser 1. Bestyrelsens sammensætning Bestyrelsen består at 7 medlemmer. Ethvert medlem er stemmeberettiget. Derudover

Læs mere

Forretningsorden for Kolding Byråd.

Forretningsorden for Kolding Byråd. Forretningsorden for Kolding Byråd. Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i. Fonden Roskilde Festival

FORRETNINGSORDEN. for bestyrelsen i. Fonden Roskilde Festival FORRETNINGSORDEN for bestyrelsen i Fonden Roskilde Festival 1. FORRETNINGSORDENENS HJEMMEL 1.01. Denne forretningsorden oprettes i henhold til vedtægternes 6.07. 1.02. Originaleksemplaret skal opbevares

Læs mere

Forslag til forretningsorden for Sundheds- og Kulturudvalget.

Forslag til forretningsorden for Sundheds- og Kulturudvalget. Punkt 1. Forslag til forretningsorden for Sundheds- og Kulturudvalget. 2013-46831. Forvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender forslag til Forretningsorden for Sundheds- og Kulturudvalget.

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I MAD TIL HVER DAG I/S

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I MAD TIL HVER DAG I/S FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I MAD TIL HVER DAG I/S INDHOLD 1. Bestyrelsens valg og sammensætning 1 2. Konstitution 1 3. Bestyrelsesmøder 1 4. Beslutningsprotokol 2 5. Bestyrelsens forpligtelser 2

Læs mere

Bekendtgørelse om navne

Bekendtgørelse om navne Bekendtgørelse om navne I medfør af 2, stk. 2, 4, stk. 4 og 5, 5, stk. 3, 7, stk. 3, 8, stk. 4, 11, stk. 3, 13, stk. 3, 16, stk. 4, 20, 21, stk. 2, 25 a, stk. 4, og 30, stk. 4, i navneloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933. Carina Christensen Forord aus: Archive zwischen Konflikt und Kooperation Arkiver mellem konflikt og samarbejde 75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

Læs mere

V E D T Æ G T E R. Artikel 1. Navn, område og hjemsted

V E D T Æ G T E R. Artikel 1. Navn, område og hjemsted V E D T Æ G T E R Artikel 1 Navn, område og hjemsted 1. Grundejerforeningens navn er Nørgård Koloniens Grundejerforening. 2. Dens område er ejendommene beliggende indenfor det område, som er skitseret/afgrænset

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0170 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.3.2013 COM(2013) 170 final 2013/0090 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Unionen skal indtage i

Læs mere

3. at oplyse offentligheden om det ateistiske synspunkt og derved mindske fordommene imod ateister

3. at oplyse offentligheden om det ateistiske synspunkt og derved mindske fordommene imod ateister Vedtægter Navn, hjemsted og formål 1 Foreningens navn er Ateistisk Selskab (på engelsk: "Danish Atheist Society") Foreningens hjemsted afgøres af bestyrelsen 2 Foreningens formål er: 3 1. at være en forening

Læs mere

Bekendtgørelse om statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab

Bekendtgørelse om statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret J.nr. 2013-4392 bgn 29. oktober 2013 Udkast til Bekendtgørelse om statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab I medfør af

Læs mere

Regelsæt for afholdelse af valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelserne i Vejen kommune

Regelsæt for afholdelse af valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelserne i Vejen kommune Regelsæt for afholdelse af valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelserne i Vejen kommune Revideret på baggrund af bekendtgørelse nr. 28 af 14. januar 2014 om valg af forældrerepræsentanter mv.

Læs mere

VEDTÆGTER FOR RÅBYLILLE VANDVÆRK A.m.b.a.

VEDTÆGTER FOR RÅBYLILLE VANDVÆRK A.m.b.a. VEDTÆGTER FOR RÅBYLILLE VANDVÆRK A.m.b.a. 1 Dette forslag til nye vedtægter for Råbylille Vandværk er udformet på grundlag af en standardvedtægt udarbejdet af Foreningen for Vandforsyning i Danmark. Der

Læs mere

Foreningen af Lystbådehavne i Danmark

Foreningen af Lystbådehavne i Danmark VEDTÆGTER FOR FLID Foreningens vedtægter er justeret den 19. marts 2014 på FLIDs ordinære generalforsamling i Fredericia (vedtagelsen er godkendt på ekstraordinær generalforsamling 11. april 2014) 1 VEDTÆGTER

Læs mere

Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd

Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd 1. Navn, hjemsted 1.1. Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Sønderborg Iværksætter Service og Sønderborg Konference og Event

Læs mere

Med Hertugerne i Krig

Med Hertugerne i Krig Med Hertugerne i Krig 1) Det store, forkromede overblik En gennemgang af familietræet ud fra et militært synspunkt 2) Brødre i krig 1688-1706 Ernst Günthers sønner i de store, internationale konflikter

Læs mere

Vedtægter. for. 1.1 Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Visit Sønderborg og Sønderborg Iværksætter Service.

Vedtægter. for. 1.1 Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Visit Sønderborg og Sønderborg Iværksætter Service. Vedtægter for Foreningen Sønderborg Vækstråd 1. Navn, hjemsted 1.1 Foreningens navn er Sønderborg Vækstråd. Der er registreret binavne Visit Sønderborg og Sønderborg Iværksætter Service. 1.2 Hjemstedet

Læs mere

Det Danske Saunaselskabs Gamle vedtægter

Det Danske Saunaselskabs Gamle vedtægter Grøn overstregning = tilføjelse/ændring. Gul overstregning = kommentar, som ikke skal med i selve vedtægterne. Rød overstregning = bortfalder. 1 NAVN OG HJEMSTED Det Danske Saunaselskabs Gamle vedtægter

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0612 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0612 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0612 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.9.2013 COM(2013) 612 final 2013/0300 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Den Europæiske Union skal

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007

FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007 FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE Byrådets møder... 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse.... 3 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse....

Læs mere

Hermed udsendes referat af konstituerende møde i VUC Syds bestyrelse mandag den 30. april 2018.

Hermed udsendes referat af konstituerende møde i VUC Syds bestyrelse mandag den 30. april 2018. Til medlemmerne af bestyrelsen for VUC Syd Hermed udsendes referat af konstituerende møde i VUC Syds bestyrelse mandag den 30. april 2018. Mødet fandt sted på afdelingen i Haderslev, Christian X s Vej

Læs mere

Bekendtgørelse om Familieretshusets statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab

Bekendtgørelse om Familieretshusets statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab Bekendtgørelse om Familieretshusets statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab I medfør af 33 i børneloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 12571817 af 7. november 23. december 20158,

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50 Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014 Krigen 1848-50 Krigen blev udkæmpet fra 1848 til 1850 mellem Danmark og tyske stater om herredømmet over hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Hertugdømmerne var delvis selvstændige

Læs mere

Forretningsorden for Thisted Byråd

Forretningsorden for Thisted Byråd Forretningsorden for Thisted Byråd Side 0 Indholdsfortegnelse Byrådets møder --------------------------------------------------------- 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse -- 4 Side Beslutningsdygtighed,

Læs mere

Velkommen til Valgorienteringsmøde. Augustenborg Skole

Velkommen til Valgorienteringsmøde. Augustenborg Skole Velkommen til Valgorienteringsmøde Augustenborg Skole Program A. Indledning skoleleder, Bjarne Tønnies B. Orientering om arbejdet i skolebestyrelsen formanden for skolebestyrelsen, Karsten Madsen C. Opstillingsregler

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune

FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune FORRETNINGSORDEN for Byrådet i Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse: Byrådets møder 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse 4 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse 4 Udvalg

Læs mere

Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr marts 2009

Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr marts 2009 Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr. 2009-6156 6. marts 2009 Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 7. juni

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ORGANISATIONSBESTYRELSEN ... Kap. 1 ORGANISATIONSBESTYRELSENS BEFØJELSER

FORRETNINGSORDEN FOR ORGANISATIONSBESTYRELSEN ... Kap. 1 ORGANISATIONSBESTYRELSENS BEFØJELSER SILKEBORG BOLIGSELSKAB FORRETNINGSORDEN FOR ORGANISATIONSBESTYRELSEN... Kap. 1 ORGANISATIONSBESTYRELSENS BEFØJELSER 1 Organisationsbestyrelsens ansvar Organisationsbestyrelsen forestår den overordnede

Læs mere

EJNAR MUNKSGAARDS FORLAG KØBENHAVN - December 1942

EJNAR MUNKSGAARDS FORLAG KØBENHAVN - December 1942 INDHOLD Blade af Officers-Slægten Næglers Historie. Af Redaktør Niels Friis... 157 Til Skolemanden Kristen Rovsings Biografi. Af l)r. phil. Olaf Carlsen 180 Oplysning om et forkert Kistevaaben i Visborg

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Vedtægt af 1. februar 2009

Vedtægt af 1. februar 2009 Vedtægt af 1. februar 2009 for valg af menighedsråd i bispedømmet København Kap. I Valg til menighedsråd m. v. Definitioner og valgperiode 1 Ved "menighed" forstås i denne vedtægt en bestemt gruppe katolikker,

Læs mere

Stk. 1. Selskabets navn er Broholmerselskabet (herefter kaldt Selskabet). Selskabet er stiftet

Stk. 1. Selskabets navn er Broholmerselskabet (herefter kaldt Selskabet). Selskabet er stiftet Vedtægter for Broholmerselskabet 1. Navn og hjemsted. Stk. 1. Selskabets navn er Broholmerselskabet (herefter kaldt Selskabet). Selskabet er stiftet 20.4.1979. Stk. 2. Selskabets hjemsted er formandens

Læs mere

1. Navn 2. Formål 3. Medlemmer

1. Navn 2. Formål 3. Medlemmer 1. Navn Stk. 1: Foreningens navn er "Grundejerforeningen Vingeager", dens hjemsted Glostrup kommune. Stk. 2: Foreningens vedtægter vil være at godkende af kommunalbestyrelsen for Glostrup kommune, ligesom

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0427 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0427 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0427 Offentligt DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.7.2007 KOM(2007) 427 endelig Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om vedtagelse af forretningsordenen

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland

Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Referat af GENERALFORSAMLING 2007 Den 14. februar 2007 Der deltog i alt 29 medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. Som dirigent valgtes Arne Olsen. 2. Formandens

Læs mere

Forslagets tekst: Fremlæggelse og godkendelse af forretningsorden

Forslagets tekst: Fremlæggelse og godkendelse af forretningsorden Dagsordenens punkt 3 Fremlæggelse og godkendelse af forretningsorden Forslagsstiller: Hovedbestyrelsen (HB) Forslagets tekst: Fremlæggelse og godkendelse af forretningsorden 1. Åbningsprocedure Mødet åbnes

Læs mere

Retningslinjer for Ældrerådsvalg 2013 Side 1 af 5. Retningslinjer for valg til Faxe Ældreråd 2013

Retningslinjer for Ældrerådsvalg 2013 Side 1 af 5. Retningslinjer for valg til Faxe Ældreråd 2013 Side 1 af 5 Retningslinjer for valg til Faxe Ældreråd 2013 Ældrerådsvalg torsdag den 10. oktober 2013 i Faxe Kommune VALGREGLER Ældrerådet har besluttet at indstille til Byrådet i Faxe Kommune, at der

Læs mere

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Krigen 1864 Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Udarbejdet af Claus Fischer, Center for Undervisningsmidler i Sydslesvig 06. februar 2014 18 april 1864 Indhold: Baggrunden for krigen

Læs mere

Forretningsorden. for. bestyrelsen. DNS i/s [Arbejdstitel]

Forretningsorden. for. bestyrelsen. DNS i/s [Arbejdstitel] Eksempel på Forretningsorden for løsningsforslag no. 1. Eksemplet på Forretningsorden kræver ikke ændringer i det udarbejdede DNS I/S aftalesæt. Løsningsforslag fremlagt på borgmestermødet den 28. august

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

De officielle farver er hvid og sort. Et skjold er afdelingens mærke.

De officielle farver er hvid og sort. Et skjold er afdelingens mærke. Vedtægter for VIKING Petanque 1. Afdelingens navn og hjemsted. Afdelingens navn er VIKING Petanque. Dens hjemsted er Rønne, Bornholm. VIKING er oprettet 3. maj 1907. De officielle farver er hvid og sort.

Læs mere

Per Andersen

Per Andersen Per Andersen pan@slaegt.dk Tiden går med. Næstformand i Danske Slægtsforskere Leder af Slægtsforskernes Bibliotek (Albertslund) Medredaktør på Slægtsforskeren Med-moderator for Facebook-gruppen Slægtsforskning

Læs mere

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAG til det ændrede forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas

Læs mere

V A L G R E G U L A T I V

V A L G R E G U L A T I V V A L G R E G U L A T I V 1. Repræsentantskabet: 1. Selskabets repræsentantskab består af 100 distriktsrepræsentanter, idet det præcise antal distriktsrepræsentanter i repræsentantskabet dog kan variere

Læs mere

Udkastet til vedtægterne blev godkendt og underskrevet af stifterne, vedtægterne vedlægges medfølgende referat.

Udkastet til vedtægterne blev godkendt og underskrevet af stifterne, vedtægterne vedlægges medfølgende referat. Foreningen Maren s Venne Laug stiftedes ved et møde på Hotel Schaumburg onsdag den 10. juni 2009. Stifterne af foreningen er 4 borgere i Holstebro Kommune. Carsten Kastrup Flemming Riddersholm Nielsen

Læs mere

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG

Læs mere

Spørgsmål eller emner, der ønskes drøftet på et Styrelsesmøde sendes løbende, men helst senest 8 dage før et styrelsesmøde til formanden for LASS.

Spørgsmål eller emner, der ønskes drøftet på et Styrelsesmøde sendes løbende, men helst senest 8 dage før et styrelsesmøde til formanden for LASS. LASS Indhold: 1. Fra LASS Styrelse. 2. Kurser og møder i LASS. 3. Fra medlemmerne. 4. Hjemmesiden & Nyhedsbrevet. 5. Andre arrangementer. Ad 1: Fra LASS Styrelse: LASS Årsmøde blev afholdt den 10. marts

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse FORRETNINGSORDEN for Thisted Kommunalbestyrelse Marts 2015 Dok. 1896067 2 Indholdsfortegnelse Side Kommunalbestyrelsens møder ------------------------------------------------------------ 4 Udsendelse af

Læs mere