DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET IV DI ANALYSE VIRKSOMHEDERNE FORVENTER AT INVESTERE MERE I FORSKNING OG UDVIKLING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET IV DI ANALYSE VIRKSOMHEDERNE FORVENTER AT INVESTERE MERE I FORSKNING OG UDVIKLING"

Transkript

1 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET IV VIRKSOMHEDERNE FORVENTER AT INVESTERE MERE I FORSKNING OG UDVIKLING > > 63 pct. af virksomhederne forventer at øge deres investeringer i forskning og udvikling i Danmark, mens 44 pct. forventer at investere mere i udlandet. > > Virksomhederne peger på, at nærhed til produktion, adgang til kvalificerede medarbejdere og attraktive forskningsmiljøer både har betydning for at placere forskningsaktiviteter i Danmark og i udlandet. > > Nærhed til relevante markeder og lavere omkostninger forbundet med forskning og udvikling har særskilt betydning for at virksomhederne vælger at investere i forskning og udvikling i udlandet. VIRKSOMHEDER EFTERSPØRGER MERE TEKNISK OG NATURVIDENSKABELIG FORSKNING > > Virksomhederne efterspørger primært forskning inden for det tekniske og naturvidenskabelige hovedområde. I forhold til tidligere er virksomhedernes efterspørgsel efter forskning inden for digitalisering steget markant. De mest efterspurgte forskningsområder er herudover energi- og miljøteknologier, kemi, materialer og produktion. 1 Danmark tilbage på vidensporet IV 2 Optimisme flere virksom heder forventer at øge deres FoUinvesteringer 4 Sådan ligger landet 8 Et globalt marked for FoU 1 4 Danmarks muligheder og udfordringer 1 8 Virksomhedernes behov for forskning 2 2 Virksomhedernes samarbejde med universiteter 2 6 Offentlige innovations ordninger SAMARBEJDET MED UNIVERSITETERNE ER BLEVET BEDRE > > Samarbejdet med universiteterne er velfungerende og er blevet markant bedre siden Der er størst tilfredshed med Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.

2 300 forskningsintensive virksomheder i Danmark har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse, som omhandler deres investeringer i forskning og udvikling (FoU). De adspurgte virksomheder tegner sig for ca. halvdelen af erhvervslivets samlede FoUinvesteringer. Fokus i undersøgelsen er at afdække de forhold og overvejelser, der ligger til grund for, at virksomheder investerer i FoU i henholdsvis Danmark eller udlandet. Danmark tilbage på vidensporet Danmark tilbage på vidensporet IV er en del af en serie af publikationer, som DI har udgivet siden I publikationerne har DI anlagt forskellige vinkler på erhvervslivets investeringer i FoU. I 2008 var fokus på outsourcing af FoU, i 2011 var fokus på virksomhedernes FoU-investeringer i lyset af den globale finanskrise, mens fokus i 2014 var på virksomheders samarbejde med de danske universiteter. I 2018 er fokus i analysen virksomhedernes vurdering af muligheder og udfordringer i forhold til at investere i FoU i henholdsvis Danmark og udlandet. Det er således ikke alle spørgsmål, som er blevet gentaget alle år. Udgivet af DI Redaktion: Anders Hoff, Jonas Orebo Pyndt og Charlotte Rønhof Tryk: Kailow Graphic A / S ISBN: (tryk)

3 SIDE 1 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET IV FORORD Blandt virksomhederne i DI s undersøgelse er der udbredt optimisme, hvad angår fremtidens investeringer i forskning og udvikling. Forskning og udvikling (FoU) er vigtig for vækst og beskæftigelse i Danmark. Den nyeste forskning viser ifølge Uddannelses- og Forsknings ministeriets redegørelse fra 2017 at både private og offentlige forskningsinvesteringer giver høje økonomiske afkast. Lige knap 2/3 af forskningen i Danmark udføres i virksomhederne, svarende til over 38 mia. kr. Hertil kommer, at 21 pct. af den offentlige forskning er finansieret af private fonde, organisationer og virksomheder. Virksomheder placerer deres forsknings- og udviklingsaktiviteter, hvor det er mest fordelagtigt. Mange lande og stærke videnregioner investerer derfor målrettet for at tiltrække virksomheder, topforskere og investeringer. Hvis Danmark skal kunne blande sig i kapløbet om videninvesteringerne og blive en stærk videnmagnet, kræver det gode rammebetingelser for virksomhederne. Det gælder ikke mindst god adgang til kompetente medarbejdere, excellente forskningsmiljøer inden for relevante områder samt adgang til test- og demonstrationsfaciliteter. Samtidig er nærhed til produktion stadig helt afgørende for virksomhedernes placering af FoUaktiviteter.

4 OPTIMISME FLERE VIRKSOMHEDER FORVENTER AT ØGE DERES FoU-INVESTERINGER

5 SIDE 3 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Langt størstedelen af de adspurgte virksomheder forventer, at virksomhedens investeringer i FoU vil blive opretholdt eller øget de kommende fem år. Det gælder både virksomhedernes FoU-investeringer i Danmark og i udlandet. Mens 63 pct. af virksomhederne forventer, at deres investeringsniveau i Danmark vil stige de kommende fem år, forventer tilsvarende 44 pct. af virksomhederne, at deres investeringsniveau i udlandet vil stige i samme periode. Kun 3 pct. af virksomhederne har angivet, at de forventer et fald i deres FoU-investeringer i de kommende fem år. Det gælder både i Danmark og udlandet. Forventninger om øgede investeringer i de kommende år Pct Stige Uændret Falde Ved ikke Forventninger til investeringer i FoU i Danmark Forventninger til investeringer i FoU i udlandet Note Spørgsmål: Hvordan forventes virksomhedens investeringer i forskning og udvikling at udvikle sig de kommende fem år i Danmark og i udlandet? DI 2018 For virksomheder med over 500 medarbejdere går forventningerne lidt mere i retning af udlandet. 54 pct. af disse virksomheder forventer øgede investeringer i forskning og udvikling i Danmark, mens 58 pct. forventer stigende investeringer i udlandet. Ingen af de store virksomheder forventer faldende investeringer i Danmark eller udlandet. INVESTERINGER I FoU GIVER ET POSITIVT ØKONOMISK AFKAST Virksomhedernes optimisme er godt nyt for den danske samfundsøkonomi, for den nyeste forskning viser, at både private og offentlige forskningsinvesteringer giver høje økonomiske afkast (Uddannelses- og Forskningspolitisk Redegørelse, 2017). Den økonomiske forskning peger på, at private virksomheder, som investerer i forskning og udvikling, i gennemsnit får et økonomisk afkast på mellem pct. pr. år. Nye analyser peger endvidere på, at universitetssamarbejder gavner virksomhedernes væksttal. I en analyse fra 2016 påviser Danske Universiteter, at virksomheder, der samarbejder med danske universiteter, har 2,3 pct. højere årlig vækst pr. medarbejder end virksomheder, der ikke samarbejder med danske universiteter.

6 SÅDAN LIGGER LANDET

7 SIDE 5 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Virksomhedernes investeringer i FoU, som udføres af virksomhederne selv i Danmark, har ligget nogenlunde stabilt på lige omkring 37 mia. kr. mellem 2010 og 2014, mens de er steget til 38,4 mia. kr. i Udviklingen er imidlertid ikke fulgt med velstandsudviklingen. Som andel af BNP er virksomhedernes investeringer i egen FoU således faldet de senere år fra det højeste niveau på 2,13 pct. i 2009 til 1,89 pct. af BNP i Samtidig har antallet af danske virksomheder, der investerer i FoU, været faldende siden Der er således 25 pct. færre forskningsaktive virksomheder i 2015 i forhold til Investeringer i egen udført FoU i Danmark på stabilt niveau Mia. kr Andel af BNP ,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Note 2015-priser Investeringer i FoU (mia. kr.) Andel af BNP Danmarks Statistik 2017 VIRKSOMHEDERNE KØBER MERE FoU Mens vi ser en stagnation i virksomhedernes investeringer i FoU udført i egen virksomhed, ses en markant vækst i danske virksomheders køb af FoU. Totalt udgjorde købt FoU over 17,4 mia. kr. i Væksten er primært drevet af køb af FoU-tjenester i udlandet, som er steget fra ca. 9 mia. kr. i 2008 til knap 12 mia. kr. i De senere år er investeringerne i de købte FoU-tjenester i udlandet imidlertid bremset op, mens virksomhederne køber flere FoU-tjenester i Danmark.

8 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET SIDE 6 Fordobling af køb af FoU-tjenester Mio. kr. (faste priser) Note 2015-priser Købte FoU-tjenester i Danmark i alt Købte FoU-tjenester i udlandet i alt Danmarks Statistik, Af den forskning, som virksomhederne samlet set købte i 2014, blev den største del købt hos andre udenlandske virksomheder (33 pct.) eller i egen koncern i udlandet (26,8 pct.). Herudover blev en del af forskningen købt hos konsulenter i Danmark (12,9 pct.) og andre virksomheder i Danmark (12,5 pct.). Køb af forskning på universiteterne i Danmark og i udlandet udgjorde kun en mindre del af virksomhedernes samlede køb af forskning svarende til under 1 pct. på danske universiteter og under 1 pct. på udenlandske forskningsinstitutioner. Når investeringerne til køb af FoU fra udlandet medregnes, stiger erhvervslivets samlede investeringer til egen FoU som andel af BNP fra 2,4 pct. i 2008 til 2,5 pct. i 2014.

9 SIDE 7 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE INDUSTRIEN STÅR FOR HOVEDPARTEN AF ERHVERVSLIVETS FoU-INVESTERINGER De generelt stagnerede investeringer i egen FoU i erhvervslivet dækker over forskellige udviklingstendenser i forskellige brancher. Mens industrivirksomhedernes investeringer i egen FoU er steget med 46 pct. fra 2008 til 2015, er de øvrige branchers investeringer i egen FoU faldet eller stagneret. I 2015 udgjorde industriens andel af udgifterne 57,6 pct. af erhvervslivets samlede investeringer i egen FoU. Industriens FoU-investeringer på 22 mia. kr. drives især af lægemiddelindustrien, der står for 9 mia. kr. Andre større områder inden for industrien omfatter fremstilling af motorer mv. (2,9 mia. kr.), kemisk industri i øvrigt (2,4 mia. kr.), fremstilling af måleinstrumenter og optisk udstyr (1,4 mia. kr.) samt fremstilling af medicinsk udstyr (1,3 mia. kr.). I øvrige brancher som erhvervsservice, information og kommunikation samt handel er investeringerne faldet fra 2008 til Inden for finansiering og forsikring er investeringerne dog steget i perioden. Industrien står for en stadig større del af erhvervslivets samlede FoU-investeringer Mia. kr. 25 Industrien Øvrige brancher Note 2015-priser Danmarks Statistik

10 ET GLOBALT MARKED FOR FoU

11 SIDE 9 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Den enkelte virksomhed placerer FoU-investeringerne dér, hvor det er økonomisk mest rentabelt, og hvor vilkårene for investeringerne er bedst. Kun en brøkdel af verdens viden produceres i Danmark, og det gør det i sig selv nødvendigt for virksomheder i Danmark også at søge viden uden for landets grænser. Hertil kommer, at den enkelte virksomhed kan prioritere investeringer i udlandet på grund af positive tilvalg som nærhed til markeder, produktion m.v., men også som et fravalg af Danmark f.eks. på grund af høje omkostninger og udfordringer med at skaffe højt kvalificeret arbejdskraft. Virksomhedernes FoU-investeringer i Danmark er med til at fastholde og udbygge stærke videnmiljøer, som igen kan have positive effekter både for de forskningsaktive virksomheder, der er lokaliseret i Danmark, og for at tiltrække forskningsinvesteringer fra udlandet. Status er, at danske virksomheder køber flere FoU-tjenester i udlandet, end udenlandske virksomheder køber i Danmark. Det var også tilfældet, da DI i Danmark tilbage på vidensporet I i 2008 undersøgte virksomhedernes investeringer i forskning og udvikling i Danmark og i udlandet. Ifølge Danmarks Statistik købte danske virksomheder FoU i udlandet for et beløb svarende til 0,81 pct. af BNP i Samtidig købte udenlandske virksomheder for, hvad der svarer til 0,39 pct. af BNP i Danmark. I 2005 købte dansk erhvervsliv FoU-tjenester svarende til 0,21 pct. af BNP i udlandet, mens udenlandske virksomheder købte tjenester i Danmark for et beløb, der svarer til 0,18 pct. af BNP. GLOBAL VÆKST I FoU-INVESTERINGERNE De mest forskningsintensive virksomheder i verden investerede i 2017 i FoU for i alt mia. kr. Virksomhedernes FoU-investeringer er steget markant seks år i træk. Alene det seneste år er der tale om en stigning på knap 6 pct. Virksomheder med hovedkvarter i USA står for 39 pct. af FoU- investeringerne, mens EU-landene står for 26 pct. Japan står for 14 pct., mens Kina står for 8 pct. De største FoU-virksomheder findes inden for IT-software (Alphabet, Microsoft, Oracle m.fl.), sundhed (Roche, Johnson & Johnson, Novartis m.fl.), IT-hardware (Intel, Huawei, Apple m.fl.), bilbranchen (Volkswagen, General Motors, Daimler m.fl.) samt rumfart og forsvar (Boeing, Airbus m.fl.).

12 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET SIDE 10 De ti største FoU-virksomheder i verden Placering verden Virksomhed Placering af hovedkvarter Samlede investeringer i FoU globalt (mia.kr.) The 2017 EU Industrial R&D Investment Scoreboard 1 Volkswagen Tyskland 101,8 2 Alphabet (herunder Google) USA 95,8 3 Microsoft USA 92,1 4 Samsung Electronics Sydkorea 90,5 5 Intel USA 90,0 6 Huawei Kina 77,2 7 Apple USA 71,0 8 Roche Schweiz 68,8 9 Johnson & Johnson USA 64,3 10 Novartis Schweiz 63,6 De 10 mest forskningsintensive FoU-virksomheder med hovedkvarter i Danmark investerede for 28,3 mia.kr. i Danmark og udlandet (2017). Det samlede beløb, som erhvervslivet investerede i egen FoU i Danmark i 2015, lå på 38,4 mia. kr. De ti største FoU-virksomheder i Danmark Placering Danmark Placering verden Virksomhed Samlede investeringer i FoU globalt (mia.kr.) The 2017 EU Industrial R&D Investment Scoreboard 1 67 Novo Nordisk 14, Lundbeck 2, Danske Bank 2, Novozymes 1, Danfoss 1, Vestas Wind Systems 1, Grundfos 1, GN Store Nord 0, Arla Foods 0, William Demant 0,7 HVOR PLACERER VIRKSOMHEDERNE DERES FoU-INVESTERINGER? Hovedparten af de forskningsintensive virksomheder, som DI har adspurgt, har investeringer i Danmark, og kun 4 pct. af virksomhederne investerer udelukkende i FoU i udlandet.

13 SIDE 11 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Lige over halvdelen af virksomhederne (55 pct.) angiver, at de også investerer i FoU i udlandet. Ser man isoleret på de største virksomheder, er det lidt flere (58 pct.) af disse virksomheder, som investerer i udlandet. GEOGRAFISK BETYDNING I Danmark tilbage på vidensporet I (2008) angav virksomhederne også, hvilke lande de forventede ville blive destination for deres FoU-investeringer de kommende fem år. Kina indtog dengang en klar førsteplads efterfulgt af USA, Indien og Tyskland. Her 10 år senere indtager Norden og Tyskland henholdsvis første- og andenpladsen som de mest populære forskningsdestinationer blandt de virksomheder, som har FoU-aktiviteter i udlandet. Virksomhedernes foretrukne forskningsdestinationer i udlandet Norden Tyskland USA østkysten (Boston mv.) Note Spørgsmål: Hvor i verden har virksomheden FoU-aktiviteter? DI 2018 Kina Storbritannien USA vestkysten (Californien mv.) Frankrig Schweiz Singapore Pct. For de største virksomheder med over 500 medarbejdere er Norden også den mest populære forskningsdestination (41 pct.). Imidlertid er det en større andel af de store virksomheder, som investerer i FoU i Kina (38 pct.). For de store virksomheder er Kina en mere populær forskningsdestination end både Tyskland (35 pct.), UK (31 pct.) og USA (24 pct.). HVORFOR FoU-INVESTERINGER I UDLANDET? Virksomhederne angiver nærhed til relevante markeder og nærhed til produktion som afgørende forklaringer på, hvorfor de investerer i FoU i udlandet.

14 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET SIDE 12 Derfor investerer virksomhederne i FoU i udlandet Nærhed til relevante markeder Forskning og udvikling i tilknytning til produktion i udland Billigere at investere i FoU i udlandet Udenlandske forskningsmiljøer Lettere adgang til kvalificeret arbejdskraft Udenlandske universiteter har stærkere erhvervsfokus Forskning sker under EU's rammeprogram Bedre fradragsmuligheder for FoU-investeringer i udlandet Mindre bureaukratisk at samarbejde med udenlandske universiteter Pct. I høj grad I nogen grad I lav grad Slet ikke Ved ikke Spørgsmål: I hvor høj grad kan følgende udsagn bidrage til at forklare, at virksomheden investerer i forskning og udvikling i udlandet DI 2018 Markedsnærhed er som det også blev belyst i DI s tilsvarende undersøgelse fra 2008 et vigtigt parameter for virksomhederne, hvilket ligger i forlængelse af, at der ofte kan være en strategisk fordel i at udvikle produkter i nærheden af det marked, der skal sælges på. I 2008 angav lidt flere af de adspurgte virksomheder (72 pct.), at markedsnærhed i høj grad og i nogen grad var vigtig, end det er tilfældet i 2018 (60 pct.). Flere af virksomhederne (57 pct.) angiver, at nærhed til produktion i høj grad eller i nogen grad har betydning for at placere FoU i udlandet. I DI s tidligere opgørelse fra 2008 angav lidt flere af respondenterne vigtigheden af nærhed til produktion som et parameter i forhold til at placere FoU i udlandet (65 pct.). Selv om der er tale om et mindre fald, er der således stadig et stort ønske om at bedrive FoU i tilknytning til virksomhedernes produktion. Lidt over halvdelen af virksomhederne (53 pct.) angiver, at lavere omkostninger i høj grad eller i nogen grad har betydning for placeringen af FoU-investeringer i udlandet. Omkring halvdelen af virksomhederne (51 pct.) angiver, at adgang til både attraktive forskningsmiljøer og kvalificeret arbejdskraft i høj grad eller i nogen grad er bestemmende for deres beslutning om at investere i FoU i udlandet.

15 SIDE 13 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE

16 DANMARKS MULIGHEDER OG UDFORDRINGER

17 SIDE 15 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE DI har spurgt virksomhederne om, hvilke forhold der er medvirkende til, at de placerer deres FoU-investeringer i Danmark. Majoriteten af virksomhederne (87 pct.) svarer, at nærhed til produktionen i Danmark i høj grad eller i nogen grad er afgørende for deres beslutning om at investere i FoU i Danmark. Nærhed til produktion er således en vigtig faktor i forhold til at placere FoU-aktiviteter, uanset om det er i udlandet eller i Danmark. Nærhed til produktion vægter dog højere i forhold til placering af FoU i Danmark end i forhold til at placere investeringerne i udlandet. Det kan hænge sammen med variation i typen af produktion i henholdsvis Danmark og udlandet, som virksomhederne i forskellig grad ser mulighed for at opnå synergi med i forhold til FoU. Derfor investerer virksomhederne i FoU i Danmark Nærhed til produktion i Danmark Kompetente medarbejdere i Danmark Medarbejdere i Danmark er særligt kreative/innovative Gode muligheder for test/demonstration I høj grad I nogen grad I lav grad Slet ikke Ved ikke Spørgsmål: I hvor høj grad kan følgende udsagn bidrage til at forklare, at virksomheden investerer i FoU i Danmark? DI 2018 Attraktive forskningsmiljøer i Danmark Danske universiteter er erhvervsorienterede Pct. Størstedelen af virksomhederne (82 pct.) angiver, at det i høj grad eller i nogen grad har betydning for at investere i FoU i Danmark, at der er god adgang til kvalificerede medarbejdere i Danmark. Over 80 pct. angiver de danske medarbejderes kreativitet som en vigtig faktor. Virksomhederne svarer også, at gode muligheder for at foretage test og demonstration (73 pct.) samt tilstedeværelsen af attraktive forskningsmiljøer (67 pct.) kan forklare placering af FoU i Danmark. Blandt de helt store virksomheder med over 500 medarbejdere er det næsten hver fjerde ud af fem virksomheder (knap 80 pct.), der svarer, at attraktive forskningsmiljøer og adgang til test og demonstration i høj grad eller i nogen grad har betydning for investering af FoU i Danmark.

18 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET SIDE 16 Samtidig mener størstedelen af de store virksomheder, at adgang til kvalificerede og innovative medarbejdere i høj grad eller i nogen grad har betydning. Mønsteret er det samme, når man alene ser på besvarelserne fra de virksomheder, der både har investeringer i Danmark og udlandet. BARRIERER FOR AT INVESTERE I DANMARK Erhvervslivets samlede, årlige investeringer i forskning og udvikling har ligget mellem 38 og 40 mia. kr. fra 2008 til Dermed er Danmark blandt de 10 lande, hvor erhvervslivet investerer mest i FoU. I flere videnregioner er investeringerne dog betydeligt højere. For at identificere barrierer for at øge virksomhedernes investeringer er virksomhederne blevet spurgt til barrierer for at investere i Danmark. Virksomhederne angiver generelt få barrierer for at forske og udvikle i Danmark. De største barrierer er omkostningsniveauet og muligheden for at finde kvalificeret arbejdskraft. Barrierer for at investere i FoU i Danmark Dyrt at forske og udvikle i Danmark Svært at finde medarbejdere med rette kompetencer Fradrag for forsknings- og udviklingsaktiviteter er uattraktive i Danmark Universiteter er ikke tilstrækkeligt erhvervsorienterede Der er ikke attraktive forskingsmiljøer i Danmark I høj grad I nogen grad I lav grad Slet ikke Ved ikke Spørgsmål: I hvilken grad kan følgende udsagn bidrage til af forklare barrierer for at investere i FoU i Danmark? DI 2018 Utilstrækkelige muligheder for test/afprøvning af nye produkter i Danmark Svært at fastholde dygtige medarbejdere i Danmark Pct.

19 SIDE 17 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Mange virksomhederne angiver, at det i høj grad eller i nogen grad er dyrt at forske og udvikle i Danmark (70 pct.) som forklaring på, hvorfor de ikke investerer mere i FoU i Danmark. Omkring 2/3 af virksomhederne mener, at det i høj grad eller i nogen grad er svært at finde medarbejdere med de rette kompetencer (65 pct.). Knap halvdelen af virksomhederne (45 pct.) angiver, at de danske universiteter ikke er tilstrækkeligt erhvervsorienterede. De virksomheder, som investerer i FoU både i Danmark og udlandet, fremhæver i højere grad end virksomheder, der alene investerer i FoU i Danmark, barrierer for at investere. Blandt virksomheder, der også investerer i udlandet, mener 71 pct. i høj grad eller i nogen grad, at det er svært at finde medarbejdere med de rette kompetencer i Danmark. Det gælder kun for 56 pct. af virksomhederne, der alene investerer i Danmark. På tilsvarende vis mener 52 pct. af virksomhederne, der også investerer i udlandet, at universiteterne i Danmark i høj grad eller i nogen grad ikke er erhvervsrettede nok. Det gælder 34 pct. af virksomhederne, der kun investerer i Danmark. Blandt virksomheder, der også investerer i udlandet, mener 50 pct. i høj grad eller i nogen grad, at forskningsmiljøerne ikke er tilstrækkeligt attraktive. Det gælder kun for 30 pct. af virksomhederne, der alene investerer i Danmark.

20 VIRKSOMHEDERNES BEHOV FOR FORSKNING

21 SIDE 19 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Virksomhederne fremhæver, at attraktive offentlige forskningsmiljøer inden for virksomhedernes kerneområder er centralt for deres placering af FoU. I denne analyse har DI som i de tidligere udgaver af Danmark tilbage på Vidensporet bedt virksomhederne om at rangere de fagområder, der inden for den offentlige forskning er mest relevante for dem i fremtiden. Opgørelsen giver et overblik over, hvilken forskning virksomhederne overordnet set finder relevant. Opgjort på hovedområder efterspørger virksomhederne primært forskning inden for det tekniske og naturvidenskabelige hovedområde svarende til 40 pct. og 32 pct. af besvarelserne. Sammenlignet med virksomhedernes seneste svar (2014) er det mest bemærkelsesværdigt, at langt flere virksomheder efterspørger forskning inden for det naturvidenskabelige område. Efterspørgsel på de naturvidenskabelige fag er således steget med 14 procentpoint. Det skyldes primært, at efterspørgslen på datalogi er steget fra at være det 12. mest efterspurgte fag til at være det 2. mest efterspurgte fag. Samtidig er samfundsvidenskab faldet fra 16 pct. i 2014 til 9 pct. i Teknisk videnskab og naturvidenskab er mest efterspurgt Jordbrugs- og veterinærvidenskab 6 pct. Samfundsvidenskab 9 pct. Sundhedsvidenskab 10 pct. Naturvidenskab 32 pct. Humaniora 2 pct. Teknisk videnskab 40 pct. Note Spørgsmål: Hvilke fagområder inden for den offentlige forskning vil være særlig relevant for virksomheden i fremtiden? Fordelingen bygger på summen af 1391 tilkendegivelser om relevans af i alt 55 fagområder. Svar vægtet i forhold til virk somhedernes størrelse. DI 2018 Det offentlige forskningsbudget fordelt på de videnskabelige områder matcher langt fra virksomhedernes efterspørgsel efter forskning. Den tekniske videnskab og naturvidenskaben er underfinansieret, hvis man sammenligner med virksomhedernes angivelser af fremtidig relevans. Således fylder teknisk forskning kun 14 pct. af den offentlige forskning, og naturvidenskab fylder 20 pct.

22 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET SIDE 20 Forskning udført i den offentlige sektor fordelt på hovedområder Jordbrugs- og veterinærvidenskab 7 pct. Humaniora 7 pct. Teknisk videnskab 14 pct. Note Seneste opgørelse for 2015 Danmarks Statistik Naturvidenskab 20 pct. Sundhedsvidenskab 35 pct. Samfundsvidenskab 17 pct. DI's analyse illustrerer, hvad virksomheder efterspørger overordnet. På brancheniveau er der forskelle. Lægemiddelindustrien efterspørger en bred vifte af forskning inden for de naturvidenskabelige, tekniske og sundhedsvidenskabelige områder. Men meget naturligt har branchen en højere efterspørgsel efter sundhedsvidenskab end øvrige virksomheder. Det er dog værd at bemærke, at Vækstteam for Life Science i 2017 anbefalede et eftersyn af de offentlige forskningsinvesteringer på sundhedsområdet, så en større del af forskningen på området tilpasses lægemiddelindustriens videnbehov. DIGITALISERING HAR FÅET STØRRE BETYDNING Virksomhederne er blevet bedt om at svare på, hvilke specifikke fagområder de finder mest relevante. Ser man på de 20 mest efterspurgte fagområder, er der i udbredt grad tale om fagområder, der ligger inden for de tekniske (blå) og naturvidenskabelige (sort) hovedområder. Top 20-listen illustrerer, at elektronik, elektroteknik og kommunikation (kommunikationsteknologi) samt datalogi er de fagområder, som virksomhederne hyppigst markerer som relevante, hvor hhv. 44 pct. og 43 pct. af virksomhederne angiver, at disse områder er relevante for dem. Af de top-20 mest relevante fagområder er otte inden for det tekniske område, syv inden for naturvidenskab, tre inden for sundhedsvidenskab og to inden for samfundsvidenskab. Fagområderne medioteknik (teknisk forskning) og basal medicin (sundhedsvidenskabelig forskning) kommer ind på en 21. og 22. plads lige uden for top-20.

23 SIDE 21 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Virksomhedernes vurdering af relevans af offentlig forskning top 20 fagområder Elektronik, elektroteknik og kommunikation Datalogi Energi- og miljøteknik Kemi Kemiteknik Andre naturvidenskabelige områder Materialeteknologi Maskinkonstruktion, produktionsteknik og procesteknologi Biokemi Matematik Fysik (inkl. biofysik) Biologi Ledelse og organisation Nanoteknologi Industriel bioteknologi Andre teknisk videnskabelige områder Medicinsk bioteknologi Klinisk medicin Erhvervsøkonomi Farmaci, farmakologi, medicinal kemi Hovedområder Tekniske områder Naturvidenskabelige områder Samfundsvidenskabelige områder Sundhedsvidenskabelige område Svar vægtet i forhold til virksomhedernes størrelse DI Pct. Udover de to digitaliseringsrelaterede områder, som topper listen, er det især forskning inden for energi- og miljøområdet, kemi, materialeforskning og produktionsforskning, virksomhederne prioriterer højest. De højest placerede samfundsvidenskabelige fagområder er som de tidligere år ledelse og organisation og erhvervsøkonomi. Det bedst placerede fag inden for det jordbrugs- og veterinærvidenskabelige område er bioteknologi på en 25. plads, mens det højest placerede humanistiske forskningsområde er medier og kommunikation på en 31. plads. Sammenlignet med DI s opgørelse fra 2014 har elektronik, elektroteknik og kommunikation rykket sig fra en fjerdeplads til en førsteplads, mens datalogi springer hele ti pladser opad. Den offentligt udførte forskning på de to mest efterspurgte fagområder (elektronik, elektroteknik og kommunikation samt datalogi) udgjorde i 2015 knap 750 mio. kr. ud af et samlet offentligt budget på 22 mia. kr. svarende til blot 3,4 pct. af det samlede forskningsbudget.

24 VIRKSOMHEDERNES SAMARBEJDE MED UNIVERSITETER

25 SIDE 23 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Attraktive forskningsmiljøer spiller en vigtig rolle i forhold til at fastholde og udvikle Danmark som en videnmagnet. Universiteterne uddanner kandidater og ph.d.er, og et tæt forskningssamarbejde med universiteterne er en vigtig kilde til innovation i virksomhederne. ANTALLET AF SAMARBEJDSAFTALER ER STAGNERET Antallet af samarbejdsaftaler er ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriets opgørelser steget frem mod 2012, hvorefter der har været et fald. Det samlede antal aftaler ligger i 2016 således på ca aftaler pr. år, hvilket er nogenlunde på samme niveau som i Antal samarbejdsaftaler mellem universiteter og virksomheder Antal Uddannelses- og Forskningsministeriet I absolutte tal indgik Danmarks Tekniske Universitet (DTU) flest aftaler i 2016 efterfulgt af Aarhus Universitet (AU). Samarbejdsaftaler mellem universiteter og virksomheder, 2016 Antal aftaler Uddannelses- og Forskningsministeriet DTU AU KU AAU SDU CBS RUC ITU Sammenholdes antallet af aftaler på de enkelte universiteter med universiteternes basisfinansiering (basismidlerne), fremgår det, at Aalborg Universitet (AAU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) indgår relativt

26 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET SIDE 24 flest aftaler i forhold til deres basisfinansiering efterfulgt af Aarhus Universitet (AU) og Syddansk Universitet (SDU), mens Københavns Universitet (KU) indgår færrest aftaler. Samarbejdsaftaler mellem universiteter og virksomheder i forhold til basismidler Antal aftaler pr. 10 mio. kr. 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 AAU DTU AU ITU CBS SDU RUC KU Note Antal samarbejdsaftaler i 2016 Uddannelses- og Forskningsministeriet 2017 og Danske Universiteters statistiske beredskab. Ovenstående opgørelser siger ikke noget om volumen af de indgåede aftaler. Opgørelsen kan således både dække over enkelte, meget store aftaler og mange, mindre samarbejdsaftaler. GENEREL TILFREDSHED MED SAMARBEJDET Blandt de adspurgte virksomheder har 2/3 erfaring med at samarbejde med et universitet. Samtidig angiver knap halvdelen (43 pct.) at have samarbejdet med to eller flere universiteter. De adspurgte virksomheder, der har samarbejde med et eller flere universiteter, er blevet bedt om at vurdere universiteterne som samarbejdspartnere i FoU-projekter. Overordnet ser billedet meget positivt ud. Hovedparten af samarbejder med alle universiteterne vurderes til at være meget godt eller godt. Virksomhederne vurderer generelt universiteterne som gode samarbejdspartnere Pct AAU SDU DTU AU ITU CBS KU RUC Meget godt/godt Middel Under middel/dårligt Spørgsmål: Hvordan vurderer du samarbejdet med det enkelte universitet? Note Opgørelserne for CBS, RUC og ITU bygger henholdsvis på 24, 11 og 9 svar og skal tolkes med forsigtighed DI 2018

27 SIDE 25 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE AAU og SDU får de mest positive tilkendegivelser. Størstedelen af virksomhederne vurderer således, at samarbejdet med AAU og SDU er meget godt eller godt (hhv. 87 og 84 pct.). DTU og AU får ligeledes meget positive tilkendegivelser fra de fleste virksomheder (81 pct.). KU vurderes lidt lavere, hvor godt 2/3 af virksomhederne vurderer, at samarbejdet er meget godt eller godt (69 pct.). Virksomhedernes tilfredshed med hvert enkelt universitet er steget markant fra 2014, hvor DI gennemførte en lignende spørgeskemaundersøgelse. Mens godt 60 pct. af virksomhederne vurderede, at samarbejdet med universiteterne var meget godt eller godt i 2014, gjaldt dette 80 pct. af virksomhederne i Positiv udvikling i virksomhedernes vurdering af universiteterne Pct AAU SDU AU DTU ITU CBS KU RUC Spørgsmål: Hvordan vurderer du samarbejdet med det enkelte universitet? Note Andelen af virksomheder, der vurderer deres samarbejde med universitetet som meget godt eller godt i hhv og DI 2014, 2018 I begge undersøgelser ligger DTU, AAU og AU i den øverste halvdel. DTU ligger på en førsteplads i 2014-undersøgelsen, mens AAU tager førstepladsen i 2018-undersøgelsen. SDU tager et spring op fra den femtebedste vurdering i 2014 til at være den næstbedste samarbejdspartner i I samme periode er KU gået fra en fjerdeplads til en syvendeplads trods en lille stigende tilfredshed blandt virksomhederne. Det er værd at bemærke, at CBS, ITU og RUC er gået markant frem. RUC har opnået en dobbelt så stor tilfredshed fra virksomhederne i 2018 sammenlignet med 2014, ligesom ITU har en næsten tilsvarende fremgang i tilfredsheden. Tal for RUC og ITU bygger dog på relativt få observationer.

28 OFFENTLIGE INNOVATIONS- ORDNINGER

29 SIDE 27 DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET DI ANALYSE Halvdelen af de adspurgte virksomheder angiver, at de bruger ordninger under det offentlige innovationsfremmesystem. Blandt de virksomheder, der anvender offentlige forsknings- og innovationsordninger, er Innovationsfonden den ordning, de fleste bruger. Over 60 pct. af de virksomheder, der angiver, at de bruger ordningerne, har deltaget i projekter i regi af Innovationsfonden de seneste fem år. Det skal dog ses i lyset af, at Innovationsfonden har et større budget end de øvrige ordninger. Innovationsfonden er den hyppigst brugte offentlige innovations ordning Innovationsfonden Regionale/kommunale innovationsordninger Udviklings- og demonstrationsprogrammer Ja, vi har deltaget Spørgsmål: Har virksomheden deltaget i projekter i regi af følgende offentlige forskningsog innovationsordninger inden for de seneste fem år? DI 2018 Innovationsnetværk og -klynger Markedsmodningsfonden Pct. Omvendt er det kun knap 1/5 af virksomhederne, som har deltaget i projekter gennem Markedsmodningsfonden (18 pct.). Innovationsfonden er både den hyppigst anvendte ordning og den ordning, som virksomhederne vurderer mest positivt. Faktisk angiver langt størstedelen af de virksomheder, der har fået støtte via Innovationsfonden, at ordningen har været meget god eller god (83 pct.). Samtidig vurderer mere end syv ud af ti virksomheder, der har deltaget i ordninger under udviklings- og demonstrationsprogrammerne eller Markedsmodningsfonden, at disse har været meget gode eller gode. I forhold til Markedsmodningsfonden er der dog også en relativ stor andel, som vurderer deltagelsen mere negativt.

30 DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET SIDE 28 Virksomhederne vurderer Innovationsfonden som den bedste offentlige innovationsordning Innovationsfonden Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) Energiudviklings- og demonstrationsprogram (EUDP) Grønt udviklings- og demonstrationsprogram (GUDP) Markedsmodningsfonden Meget godt/godt Middel Under middel/dårligt Spørgsmål: Hvordan vurderer du de innovationsordninger, som virksomheden har deltaget i? DI 2018 Regionale innovationsordninger Kommunale innovationsordninger Innovationsnetværk og -klynger Pct.

31 Ordforklaring Forskning og Udvikling (FoU) defineres som: Skabende arbejde på et systematisk grundlag med henblik på at øge den videnskabelige og tekniske viden, herunder viden vedrørende mennesker, kultur og samfund, samt udnyttelse af den eksisterende viden til at anvise nye praktiske anvendelser (Frascati-manualen). Kortlægningen af den samlede FoU-indsats i både privat og offentligt regi sker ved opgørelse af indsatsen efter udførelsessted. Det betyder, at den FoU, som virksomheder placerer i udlandet, eller virksomhederne køber på et dansk eller udenlandsk universitet, eller de køber hos en udenlandsk virksomhed, ikke tælles med i den samlede private FoU i Danmark. Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i november/ december 2017.

32 > DI H.C. ANDERSENS BOULEVARD KØBENHAVN V TLF. : FAX : DI@DI.DK DI.DK SAMFUNDSAKTUELLE ANALYSER FRA DI DI har en vision om, at Danmark skal være et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt arbejder vi for, at Danmark skal være det bedste sted i verden at drive virksomhed i og ud fra. DI deltager aktivt i samfundsdebatten. Vi udgiver derfor jævnligt aktuelle analyser om muligheder og udfordringer for virksomhederne og om samfundsøkonomi i bred forstand. > FIND DI S ANALYSER PÅ DI.DK/ANALYSER

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET III DI ANALYSE

DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET III DI ANALYSE DI ANALYSE DANMARK TILBAGE PÅ VIDENSPORET III > Virksomhederne vurderer DTU, AAU og AU som de bedste samarbejdspartnere. Tager man hensyn til størrelsen af universiteternes forskningsbudgetter ser man

Læs mere

Digital forskning fylder meget lidt

Digital forskning fylder meget lidt Jonas Orebo Pyndt, fagleder for forsknings- og innovationspolitik jopy@di.dk, 3377 4613 Mads Juul Sørensen, studentermedhjælper mjus@di.dk, 3377 3993 Digital forskning fylder meget lidt Digitaliseringen

Læs mere

Tør du indrømme, du elsker den?

Tør du indrømme, du elsker den? Tør du indrømme, du elsker den? Om moderne dansk lægemiddelforskning Grundlaget for innovation og fremskridt i sygdomsbehandlingen. Forudsætning for et effektivt sundhedsvæsen. Fundamentet for vækst, velfærd

Læs mere

ErhvervsPostdoc - statistik

ErhvervsPostdoc - statistik ErhvervsPostdoc - statistik Indhold ErhvervsPostdoc i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 214-217... 2 Godkendte projekter 215-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april

Læs mere

Analysen omhandler kun erhvervslivets innovation, forskning og udvikling, og den offentlige sektor er derfor udeladt.

Analysen omhandler kun erhvervslivets innovation, forskning og udvikling, og den offentlige sektor er derfor udeladt. VIDEN OG INNOVATION I NORDJYLLAND INDLEDNING Forskning, udvikling og innovation er en vigtig drivkraft for vækst og beskæftigelse. Ny viden og idéer kan omsættes til kommerciel værdi for både virksomheden

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002 Erhvervslivets forskning og udvikling Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af:

Læs mere

Pengestrømsanalyse Udgivet november 2016

Pengestrømsanalyse Udgivet november 2016 Pengestrømsanalyse 2007-2013 Udgivet november 2016 Indhold 1. Forord 4 2. Indledning 5 3. Pengestrømme i dansk forskning fordelt på hovedområder 6 3.1 De samlede forskningsudgifter 7 3.2 Interne og eksterne

Læs mere

Danmark mangler investeringer

Danmark mangler investeringer Organisation for erhvervslivet April 21 Danmark mangler investeringer Af Økonomisk konsulent, Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk Fremtidens danske velstand afhænger af, at produktiviteten i samfundet øges,

Læs mere

ErhvervsPostdoc - statistik

ErhvervsPostdoc - statistik ErhvervsPostdoc - statistik Indhold ErhvervsPostdoc i den private sektor, antal ansøgninger og godkendelser 214-218... 2 ErhvervsPostDoc i den private sektor, antal godkendte projekter 215-218, virksomhedsstørrelse..3

Læs mere

ErhvervsPhD - statistik

ErhvervsPhD - statistik ErhvervsPhD - statistik Indhold ErhvervsPhD i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 22-217... 2 Godkendte projekter 22-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april 218 Kontakt

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 25. juni 2014 Sag.nr. Dok.nr. ks/ka De statslige bevillinger Den samlede bevilling på finansloven for 2014 til

Læs mere

Kun 1 ud af 3 ph.d.er kommer ud i virksomhederne

Kun 1 ud af 3 ph.d.er kommer ud i virksomhederne DI Den 16. april 2015 Kun 1 ud af 3 ph.d.er kommer ud i virksomhederne 1. Det offentlige sluger ph.d.erne Med globaliseringsstrategien i 2006 besluttede et bredt flertal i Folketinget at fordoble antallet

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Svar på Spørgsmål 216 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Svar på Spørgsmål 216 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 216 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Redegørelse for ikke optagne ansøgere

Læs mere

3. Ph.d.-ordning. 4. Ph.d.-aftaler. 5. Institutionsskift. Ordinært 3-årigt forløb. 4+4 ordningen. 3+5 forsøgsordning. Anden ordning. hvilken?

3. Ph.d.-ordning. 4. Ph.d.-aftaler. 5. Institutionsskift. Ordinært 3-årigt forløb. 4+4 ordningen. 3+5 forsøgsordning. Anden ordning. hvilken? Påbegyndte ph.d.-uddannelser, året 2011 Alle nyindskrivninger af ph.d.-studerende, 2011, indberettes til Danmarks Statistik. Dette gælder også studerende, der starter ph.d.-uddannelsen inden kandidatuddannelsen

Læs mere

Akademikere beskæftiget i den private sektor

Akademikere beskæftiget i den private sektor Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 86 t TIL FOLKETINGETS UDVALG FOR FORSKNING OG UDDANNELSE 20. april 2017 MZ Akademikere beskæftiget i den private sektor Indledning Der er udsigt

Læs mere

ErhvervsPhD - statistik

ErhvervsPhD - statistik ErhvervsPhD - statistik Indhold ErhvervsPhD i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 22-218... 2 Godkendte projekter 22-218, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. juli 219 Kontakt

Læs mere

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET September 2015 MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET Tre ud af ti virksomheder har inden for det seneste år ledt forgæves efter medarbejdere. Tendensen er forstærket siden 2014, og det sker på et tidspunkt,

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Et dansk elitemiljø et dansk MIT

Et dansk elitemiljø et dansk MIT Et dansk elitemiljø et dansk A f f o r s k n i n g s c h e f C h a r l o t t e R ø n h o f, c h r @ d i. d k o g k o n s u l e n t M o r t e n Ø r n s h o l t, m o q @ d i. d k Dansk forskning kan blive

Læs mere

Nyindskrevne ph.d.-studerende

Nyindskrevne ph.d.-studerende Nyindskrevne ph.d.-studerende Universiteterne indberetter alle nyindskrevne ph.d.-studerende til Danmarks Statistik. For at frembringe alle data, som indgår i indberetningen, beder universiteterne i en

Læs mere

Tabelsamling. Grønlandsrelateret forskning og udvikling Forskningsstatistik

Tabelsamling. Grønlandsrelateret forskning og udvikling Forskningsstatistik Grønlandsrelateret forskning og udvikling Forskningsstatistik 2003-04 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf.: 8942 2394 Fax: 8942

Læs mere

Tildelte Ph.d.-grader samt afbrudte Ph.d.-uddannelser, 2011

Tildelte Ph.d.-grader samt afbrudte Ph.d.-uddannelser, 2011 Tildelte Ph.d.-grader samt afbrudte Ph.d.-uddannelser, 2011 Alle ph.d.-studerende, der ophører med ph.d.-uddannelsen ved den pågældende institutionen 2011 indberettes til Danmarks Statistik. Afbrydes uddannelsen

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) - Forskningsstatistik 2005 Tabelsamling

Forskning og udviklingsarbejde inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) - Forskningsstatistik 2005 Tabelsamling Forskning og udviklingsarbejde inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) - Forskningsstatistik 2005 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade

Læs mere

Forskningsstatistik Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde

Forskningsstatistik Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Forskningsstatistik 2005 Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2005 er en opgørelse over omfanget af forskningen og udviklingen

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren. Forskningsstatistik 2002

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren. Forskningsstatistik 2002 Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2002 Statistikken er

Læs mere

Virksomhederne flytter ud

Virksomhederne flytter ud DI ANALYSE Danmark tilbage på vidensporet Virksomhederne flytter ud >> >> >> Knap 50 pct. af virksomhederne forventer, at en større andel af deres forskning og udvikling (FoU) lægges i udlandet 9 ud af

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2005 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax

Læs mere

Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen

Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen 8. december 2015 J.nr. 14/3354/181 MZ Uddannelses og Forskningsministeriet (UFM) har besluttet et analysearbejde, som skal undersøge ph.d. satsningens betydning for

Læs mere

Grønlandsrelateret forskning og udvikling - Forskningsstatistik

Grønlandsrelateret forskning og udvikling - Forskningsstatistik Grønlandsrelateret forskning og udvikling - Forskningsstatistik 21-22 Statistikken er udarbejdet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 82 hus N Tlf: 8942 2394 Fax: 8942

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabelsamling Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2004 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax

Læs mere

Sekretariatet. Ph.d.ernes arbejdsmarked udfordringer og videnbehov

Sekretariatet. Ph.d.ernes arbejdsmarked udfordringer og videnbehov Sekretariatet Ph.d.ernes arbejdsmarked udfordringer og videnbehov Resumé: Universiteterne har nu nået målet om at optage min. 2400 ph.d.er om året i 2010, men dermed rejser der sig nye udfordringer: Hvordan

Læs mere

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale N OTAT Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale Den 24. april 2015 Sags ID: SAG-2015-01692 Dok.ID: 1996755 Indtægter og udgifter/omkostninger, jf. kapitel 1 Fra 2007 til 2013 er universiteternes

Læs mere

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 En vækstskabende robotindustri 5 konkrete tiltag kan beskæftige 25.000 i 2025 i robotindustrien De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Knaster i samarbejde om forskning men også positive tendenser

Knaster i samarbejde om forskning men også positive tendenser Jonas Orebo Pyndt, Chefkonsulent jopy@di.dk, 3377 4613 Camilla Munksgaard, Studentermedhjælp camu@di.dk, 3377 4612 NOVEMBER 2016 Knaster i samarbejde om forskning men også positive tendenser Virksomheder

Læs mere

DI-analyse af forskningssamarbejde og kontraktforhandling mellem universiteter og virksomheder

DI-analyse af forskningssamarbejde og kontraktforhandling mellem universiteter og virksomheder DI Oktober 2016 DI-analyse af forskningssamarbejde og kontraktforhandling mellem universiteter og virksomheder 1. Baggrund om analysen DI har i 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt 51 forskningstunge

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabel- og figursamling

Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik Tabel- og figursamling Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2003 Tabel- og figursamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942

Læs mere

Analyse. Forskerrekruttering på universiteterne

Analyse. Forskerrekruttering på universiteterne Forskerrekruttering på universiteterne 15-17 1. Indledning Uddannelses- og Forskningsministeriet har siden midten af 199 erne indsamlet statistik om universiteternes videnskabelige personale. Som del af

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 DI ITEK 1787 København V. 3377 3377 itek.di.dk itek@di.dk DI ITEK et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden for

Læs mere

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Af konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk og konsulent Claus Andersen, csa@di.dk Når danske virksomheder frem til krisen

Læs mere

Topledernes forventninger til 2018

Topledernes forventninger til 2018 Topledernes forventninger til 20 Januar 20 Resume Topledernes forventningerne til 20 er positive. 72 pct. forventer øget salg mod kun 4 pct., der forventer reduceret salg. To tredjedele forventer medarbejdervækst,

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Det danske marked for buyout-kapital. Årsopgørelse 2016

Det danske marked for buyout-kapital. Årsopgørelse 2016 Det danske marked for buyout-kapital Årsopgørelse 2016 Hovedkonklusioner: Det danske marked for buyout-kapital Markedet for buyout-kapital De danske buyout-fondes aktivitet faldt en smule i 2016 i forhold

Læs mere

Overskrift. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning - Danske dfgdffghfg universiteter, Efterårssemestret 2013

Overskrift. Kortlægning af entreprenørskabsundervisning - Danske dfgdffghfg universiteter, Efterårssemestret 2013 Kortlægning af entreprenørskabsundervisning - Danske universiteter, Efterårssemestret 2013 Forskning og Analyse Kortlægning - efteråret 2013 Maj 2014 Executive Summary Følgende kortlægningsanalyse fra

Læs mere

Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2012. Optag på uddannelserne 2007-2012

Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2012. Optag på uddannelserne 2007-2012 Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2012 Optag på uddannelserne 2007-2012 September 2012 Fakta om ingeniør- og cand.scient.- uddannelserne Denne analyse dokumenterer de faktuelle forhold

Læs mere

Grønlandsrelateret forskning og udvikling. Forskningsstatistik

Grønlandsrelateret forskning og udvikling. Forskningsstatistik Grønlandsrelateret forskning og udvikling Forskningsstatistik 2003-04 Dansk Center for Forskningsanalyse Grønlandsrelateret forskning og udvikling Forskningsstatistik 2003-04 Statistikken er udarbejdet

Læs mere

Virksomhederne forventer fremgang i 2017

Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Medlemmerne i DI s Virksomhedspanel har positive forventninger til det kommende år som

Læs mere

FoU Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling i Danmark Årlig statistik og analyse om forskning og innovation

FoU Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling i Danmark Årlig statistik og analyse om forskning og innovation Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling i Danmark 2018 Årlig statistik og analyse om forskning og innovation Udgivet af Bredgade 40 1260 København K Tel.: 3544 6200 sfu@ufm.dk www.ufm.dk

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber

1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber 1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber 1 Budskabs-kæden Præmis Hovedbudskaber Argumenter Defensives Q&A 2 Præmis Danmark mister konkurrenceevne og taber derfor produktionsarbejdspladser.

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i Danmark

Forskning og udviklingsarbejde i Danmark Forskning og udviklingsarbejde i Danmark 1967-2006 Af Per S. Lauridsen Ebbe K. Graversen CFA Notat: 2009 REVISED 2013 Aarhus University School of Business and Social Sciences Department of Political Science

Læs mere

Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2011. Optag på uddannelserne 2007-2011

Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2011. Optag på uddannelserne 2007-2011 Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2011 Optag på uddannelserne 2007-2011 September 2011 Fakta om ingeniør- og cand.scient.- uddannelserne Denne analyse dokumenterer de faktuelle forhold

Læs mere

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002 Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Innovation i dansk erhvervsliv - Innovationsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af: Udgiver: Dansk Center

Læs mere

Virksomhederne ser positivt på globaliseringen

Virksomhederne ser positivt på globaliseringen D Indsigt Nummer 2 26. januar 2005 Virksomhederne ser positivt på globaliseringen A F K O N S U L E N T S U N E K. J E N S E N, s k j @ d i. d k 4 7 11 Høje forventninger til den politiske vilje I en DI-rundspørge

Læs mere

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 2 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 30. november

Læs mere

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer Analyse af danske virksomheders investeringer Danske virksomheders investeringer Tema 1: Danske virksomheders investeringer To af tre danske virksomheder investerer i Danmark Investeringer drives af større

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde. Forskningsstatistik 2003

Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde. Forskningsstatistik 2003 Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Forskningsstatistik 2003 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2003 Statistikken er udarbejdet

Læs mere

Tør du indrømme, du elsker den?

Tør du indrømme, du elsker den? Tør du indrømme, du elsker den? Om moderne dansk lægemiddelforskning Grundlaget for innovation og fremskridt i sygdomsbehandlingen. Forudsætning for et effektivt sundhedsvæsen. Fundamentet for vækst, velfærd

Læs mere

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark?

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? v/ Stina Vrang Elias, Adm direktør i Tænketanken DEA 18.09.2013 Tænketanken DEA

Læs mere

Dansk Erhverv IT-Branchen. Rune Heiberg Hansen Daglig leder af Det Nationale Netværk for Teknologioverførsel rh@dkuni.dk

Dansk Erhverv IT-Branchen. Rune Heiberg Hansen Daglig leder af Det Nationale Netværk for Teknologioverførsel rh@dkuni.dk Dansk Erhverv IT-Branchen Rune Heiberg Hansen Daglig leder af Det Nationale Netværk for Teknologioverførsel rh@dkuni.dk Videnudveksling 140 120 100 80 60 40 Spinout-virksomheder Licens, salgs- og optionsaftaler

Læs mere

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Virksomhederne i DI s Virksomhedspanel ser ganske lyst på det kommende

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Virksomhedernes outsourcing skifter karakter

Virksomhedernes outsourcing skifter karakter ANALYSE Virksomhedernes outsourcing skifter karakter Danske virksomheder har udnyttet mulighederne ved en international arbejdsdeling, så de eksempelvis kan outsource til udlandet. Det kan være forbundet

Læs mere

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren. Forskningsstatistik 2002

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren. Forskningsstatistik 2002 Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren Forskningsstatistik 2002 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942 2394 Fax

Læs mere

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY.

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY. Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY www.fsr.dk FSR survey: Virksomhedernes adgang til finansiering FSR danske revisorer har spurgt godt 400 medlemmer, hvilke barrierer de oplever,

Læs mere

Udviklingen i de kommunale investeringer

Udviklingen i de kommunale investeringer Udviklingen i de kommunale investeringer 1. Tilbagegang i kommunernes investeringer Kommunernes skattefinansierede anlægsudgifter var på 19,5 mia. kr. (2018- PL) i 2016, jf. kommunernes regnskaber og figur

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

Videnrådgivernes internationale aktiviteter

Videnrådgivernes internationale aktiviteter DI VIDENRÅDGIVERNE - ANALYSE September 2014 Videnrådgivernes internationale aktiviteter DI Videnrådgiverne har i medlemsundersøgelsen fra maj/juni 2014 spurgt medlemmerne om deres internationale aktiviteter.

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS i:\november-2000\erhv-c-11-00.doc Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 77 17 November 2000 FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS FoU DE SIDSTE TI ÅR Forskning og udvikling i erhvervslivet er en af de ting,

Læs mere

Kommunerne leverer historisk godt erhvervsklima

Kommunerne leverer historisk godt erhvervsklima Af konsulent Thorbjørn Baum, thob@di.dk September 2017 Kommunerne leverer historisk godt erhvervsklima De danske virksomheder er mange steder godt tilfredse med erhvervsklimaet. Og virksomheder i kommuner

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Opgørelse af kønsfordelingen på optaget til de videregående uddannelser

Opgørelse af kønsfordelingen på optaget til de videregående uddannelser Opgørelse af kønsfordelingen på optaget til de videregående DI 1. Stor forskel på uddannelsesvalg Der er stor forskel på, hvilke mænd og kvinder vælger at søge og bliver optaget på. Der er en klar overrepræsentation

Læs mere

INDUSTRIENS OPKVALIFICERINGS- INDSATS HALTER BAGUD

INDUSTRIENS OPKVALIFICERINGS- INDSATS HALTER BAGUD INDUSTRIENS OPKVALIFICERINGS- INDSATS HALTER BAGUD ØKONOMISK ANALYSE Industriens opkvalificeringsindsats halter bagud Danske industrivirksomheder gør ikke nok for at opkvalificere medarbejderne. Kun 4

Læs mere

KORTLÆGNING AF DANSKE STYRKEPOSITIONER: LIFE SCIENCE ET LIVSVIGTIGT ERHVERV FOR DANMARK

KORTLÆGNING AF DANSKE STYRKEPOSITIONER: LIFE SCIENCE ET LIVSVIGTIGT ERHVERV FOR DANMARK KORTLÆGNING AF DANSKE STYRKEPOSITIONER: LIFE SCIENCE ET LIVSVIGTIGT ERHVERV FOR DANMARK Indhold 3 Danmark fører an på life science Styrkepositioner skaber vækst Danske virksomheder kan bryste sig af at

Læs mere

NOTAT. Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om. rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring

NOTAT. Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om. rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke nødvendig] JUNI 2018 NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring Side 1

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet

Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet November 2012 Danske fødevarevirksomheder investerer massivt i udlandet AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Dansk fødevareindustri investerer massivt i udlandet, mens omfanget af investeringer

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Erhvervslederes holdninger til det offentliges forskning Peter S. Mortensen Working papers 2002/3 ISSN: 1399-8897 The Danish Institute for Studies in Research and Research

Læs mere

SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU

SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU Marts, 2012 FSR survey marts 2012 SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes

Læs mere

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Hver 10. nyuddannede akademiker er den første i virksomheden

Hver 10. nyuddannede akademiker er den første i virksomheden Hver. nyuddannede akademiker er den første i virksomheden Hver tiende nyuddannede akademiker er den eneste i virksomheden, når man ser på de nyuddannede, der går ud og finder job i små og mellemstore virksomheder.

Læs mere

8 It, produktivitet og udvikling

8 It, produktivitet og udvikling It, produktivitet og udvikling 47 8 It, produktivitet og udvikling Figur 8.1 Andel it-fou af landenes BNP. 2002 1,27 Korea 0,97 1,02 0,71 Irland 0,51 0,51 0,40 0,39 0,35 0,34 0,33 Tyskalnd 0,25 0,24 0,19

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Serviceerhvervenes internationale interesser

Serviceerhvervenes internationale interesser Serviceerhvervenes internationale interesser RESUME Serviceerhvervene har godt fat i både nærmarkeder og vækstmarkeder. Det viser en undersøgelse blandt Dansk Erhvervs internationalt orienterede medlemsvirksomheder,

Læs mere

Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet

Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet September 2013 Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet Af konsulent Nikolaj Pilgaard Virksomhederne er blevet stadig mere tilfredse med det lokale erhvervsklima siden 2010. Især de større virksomheder

Læs mere

Store muligheder for eksportfremme til MMV er

Store muligheder for eksportfremme til MMV er Januar 2014 Store muligheder for eksportfremme til MMV er Af chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk og chefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder står for en begrænset del

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Analyse af Etableringskortet. Marts 2019

Analyse af Etableringskortet. Marts 2019 Analyse af Etableringskortet Marts 2019 Registeranalyse SAMMENFATNING Der gives flere tilladelser under ordningen 1.194 tilladelser er givet under ordningen fra den trådte i kraft i 2015 til den 30. september

Læs mere