2. Godkendelse af referat fra møde d. 25. september 2013 v. Henning Hansen. Bilag: - Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 25. september 2013.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. Godkendelse af referat fra møde d. 25. september 2013 v. Henning Hansen. Bilag: - Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 25. september 2013."

Transkript

1 Deltagere: Henning Hansen, Kate Bøgh, Leif Gjørtz Christensen, Henning Haahr, Henrik Beyer, Lotte Henriksen, Helle Odde Poulsen, Eva Glæsner og Karsten Binderup (ref.) Afbud: Karin Holland, Kjeld Berthelsen Mødedato: 6. november 2013 Mødetid: kl (inden DASSOS-møde kl ) Mødested: Viborg Rådhus, mødelokale 1.11 Referat fra møde i Forretningsudvalget den 6. november 2013 Dato: 8. november 2013 Sagsbehandler: Karsten Binderup Tlf kabi@viborg.dk 1. Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt. 2. Godkendelse af referat fra møde d. 25. september 2013 v. Henning Hansen Der indstilles: - til godkendelse Bilag: - Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 25. september Referat: Godkendt. 3. Referat, møde i Koordinationsforum 17. september 2013 På seneste møde i Forretningsudvalget blev der kort orienteret om hovedpunkterne fra møde i Koordinationsforum den 17. september. Et referat fra dette møde foreligger nu, jf. vedhæftet bilag herunder orientering om enslydende principper til indarbejdelse i alle 5 Udviklingsstrategier. Der indstilles: - til efterretning Bilag: - Bilag 2. Referat fra møde i Koordinationsforum den 17. september Referat: Til efterretning.

2 4. Fælles tekst i Rammeaftale 2015, sikrede institutioner Jf. ovenstående punkt har Koordinationsforum udarbejdet fem principper, som er udgangspunktet for den tværgående koordination af de sikrede institutioner. Principperne fremgår af den fælles tekst til indarbejdelse i alle 5 Udviklingsstrategier. I forbindelse med kapacitetstilpasningen i 2012 valgte regionerne at sænke den forudsatte belægningsprocent fra 95 pct. til 85 pct. Med styringsaftalen for 2015 hæves den forudsatte belægningsprocent til 90 pct. På sigt er målet, at den forudsatte belægningsprocent for de sikrede institutioner hæves til 95 pct., så den følger belægningsprocenten for de øvrige sociale tilbud. Der indstilles: - til godkendelse Bilag: - Bilag 3. Fælles tekst vedr. de sikrede institutioner Referat: Godkendt. Region Midtjylland har ingen problemer med at hæve belægningsprocenten regionens belægningsprocenter er høje. Region Midtjylland gør dog opmærksom på, at man skal være opmærksom på beregningen heraf, ligesom der er tale om akutte pladser, hvorfor der skal være en vis buffer. 5. Anvendelse af frit valgs-reglen DASSOS besluttede på sit møde d. 15. august 2013 at igangsætte en undersøgelse, der skal afdække, i hvilket omfang kommunerne oplever, at borgere benytter sig af frit valgs reglerne og af egen drift ønsker at flytte til et andet tilbud. Sekretariat for rammeaftaler har, men hjælp fra Myndighedsnetværk på voksenområdet, undersøgt omfanget heraf. Der indstilles: - til drøftelse Bilag: - Bilag 4. Anvendelse af frit-valgs reglen Referat: Forretningsudvalget drøftede undersøgelsens resultat, herunder usikkerhed om den også omfattede borgere, der ønskede at anvende frit valgs-reglen i forbindelse med deres første tilbud (eks. 18 år). Forretningsudvalget besluttede at undersøgelsen skal gennemføres på ny med en præcisering af, at undersøgelsen både omfatter borgere, der allerede er i et tilbud samt borgere, der står over for at skulle modtage et tilbud 1. gang. Favrskov Kommune (Kate Bøgh) og Aarhus Kommune (Lotte Henriksen) inddrages med henblik på godkendelse af spørgeskema. 6. Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi Til brug for udarbejdelsen af Udviklingsstrategien 2015 skal der udarbejdes vurderinger og skøn af fremtidige behov på det specialiserede socialområde samt overvejelser om tilbudsviften fra driftsherrer, jf. lovgivningen på området.

3 Tilbagemeldingerne på det anvendte skema har de været positive under forudsætning af de tidsmæssige rammer lovgivningen opstiller. Der indstilles: - til efterretning Bilag: - Bilag 5. Rammeaftale 2015, procespapir - Bilag 6. Koncept for koordinering, lands- og landsdelsdækkende, sikrede afdelinger - Bilag 7. Skemaer, vurderinger af behov samt oplysninger om tilbudsviften - Bilag 8. Oplysninger om kapacitet og belægning, sikrede afdelinger Referat: Til efterretning. Eva Glæsner gjorde opmærksom på, at KKR-mødet, hvor Udviklingsstrategi 2015 skal behandles, allerede afholdes medio marts. 7. Oprettelse af specialiserede tilbud i tilknytning til psykiatrien På seneste møde i Forretningsudvalget besluttede Forretningsudvalget at nedsætte en lille arbejdsgruppe, der skal beskrive problematikken, lovgivningen på området samt fremgangsmåden i resten af landet inden sagen drøftes igen i Forretningsudvalget. Arbejdsgruppen består af: Aarhus Kommune, Ditte Sachse Dupont Viborg Kommune, Rie Andersen Region Midtjylland, Jens Peter Ilsøe og Elisabeth Brix Westergaard Sekretariat for rammeaftaler, Christina Lindgaard Ovesen Der indstilles: - til orientering Referat: Godkendt. 8. Eventuelt 1. Der er tidligere udsendt en doodle med henblik på et Forretningsudvalgsmøde i januar Resultatet af afstemningen blev: Mandag den 27. januar 2014 kl på Viborg Rådhus, lokale (mødebooking er udsendt) Referat: Kate Bøgh orienterede kort om Pædagogisk bistand under ferie, jf. møde i Forretningsudvalget den 25. september. En tilsynssag er undervejs, hvorfor Kate Bøgh vender tilbage med yderligere information på et senere tidspunkt.

4 Bilag 1

5 Deltagere: Kate Bøgh, Leif Gjørtz Christensen, Henning Haahr, Henrik Beyer, Lotte Henriksen, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Helle Odde Poulsen, Eva Glæsner og Karsten Binderup (ref.) Afbud: Henning Hansen, Henrik Beyer, Karin Holland Mødedato: 25. september 2013 Mødetid: kl Mødested: Viborg Rådhus, mødelokale 1.17 Referat, møde i Forretningsudvalget den 25. september 2013 Dato: 26. september 2013 Sagsbehandler: Karsten Binderup Tlf kabi@viborg.dk 1. Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt. 2. Godkendelse af referat fra møde d. 15. august 2013 v. Henning Hansen Der indstilles: - til godkendelse Bilag: - Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 15. august Referat: Godkendt. 3. Auditundersøgelse på hjerneskadeområdet, kommunernes indsats Forretningsudvalget igangsatte i november 2012 i regi af Rammeaftale 2012 en tværkommunal auditundersøgelse på området for voksne borgere med erhvervet hjerneskade med behov for en specialiseret kommunal rehabiliteringsindsats i fase III. Undersøgelsen er udformet som en casebaseret audit af 12 anonymiserede borgerforløb i kommunerne. Rapporten er udarbejdet af CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i tæt samarbejde med en tværkommunal/regional arbejdsgruppe og Sekretariat for rammeaftaler. Derudover har i alt 20 erfarne fagpersoner fra de midtjyske kommuner, Region Midtjylland og Hammel Neurocenter deltaget i de tre auditpaneler, der har gennemgået de 12 borgerforløb. CFK/Arbejdsgruppen er nu klar til afrapportering inden den endelige offentliggørelse på Novemberkonference den 6. november Formål: De nye snitflader, der inden for de seneste år er vokset frem mellem regionens og kommunernes tilbud på hjerneskadeområdet, skal synliggøres gennem auditten, således at der kan udstikkes hovedspor og opmærksomhedspunkter for en fælles fremadrettet indsats på området. Det er i denne forbindelse vigtigt, at undersøgelsen bidrager med forbedringsforslag inden for kommunernes eksisterende økonomiske ramme. Undersøgelsen skal bidrage til tværkommunal læring på et område med komplicerede faglige snitfalder og stor bevågenhed.

6 Rapporten opsummerer en række konkrete anbefalinger, der på baggrund af auditundersøgelsen er blevet udpeget af auditpanelerne som centrale i den fremtidige udvikling af fase III indsatsen. Marianne Balleby og Kirsten Overgaard fra CFK vil forestå præsentationen og svare på spørgsmål. Der indstilles: - Forretningsudvalget drøfter udkast til rapport med henblik på offentliggørelse på Novemberkonferencen. - Forretningsudvalget drøfter, om der skal iværksættes tiltag på baggrund heraf. Bilag: - Bilag 2. Tværkommunal auditundersøgelse, hjerneskadeområde (rapporten offentliggøres først i endelig udgave den 6. november) Referat: Marianne Balleby og Kirsten Overgaard fra CFK præsenterede rapporten med fokus på de enkelte anbefalinger. Forretningsudvalget godkendte rapporten. I forhold til oplæg på Novemberkonferencen anmodes der om, at fokus bliver på: 1. de 3 vigtigste ting, der kan uddrages af rapporten 2. pege på den mindste indsats med størst effekt 3. fokus på udfordringen med at identificere specialiserede sager til undersøgelsen og dermed udfordringen med at vurdere, hvad der kræver en specialiseret indsats. Forretningsudvalget drøftede forskellige muligheder for tiltag, der kan/skal sættes i værk: 1. Rapporten løftes ind i Arbejdsgruppen for kvalitet i det tværfaglige samarbejde om komplekse genoptræningsopgaver i regi af KOSU, v/ Leif Gjørtz Christensen. 2. KOSU evt. etablere en fællesgruppe med KOSU, der arbejder videre med anbefalingerne 3. Involvering af VISO, der udover enkeltsager også tager sig af emnesager 4. I Hjerneskadesamrådet, der giver en tilbagemelding, v/ Sekretariat for rammeaftaler. 5. Praksiskonsulenterne eller/og samarbejdsudvalg med praktiserende læger 4. Manglende neurologisk udredning af borgerne KOSU drøftede på møde den 29. august 2013 et punkt vedr. manglende neurologisk udredning af borgerne. KOSU finder det betænkeligt, hvis regionen ikke i tilstrækkelig grad kan sikre den påkrævede neurologiske udredning af borgere med hjerneskader. Denne udredning er bl.a. afgørende for at sikre en god genoptræning i kommunerne og et centralt element i den sundhedsaftale, der er lavet for neurologiområdet. Regionen har anerkendt, at der kan være udfordringer her og er ved at udrede problemstillingen. KOSU vil følge den regionale udredning tæt og følge op på KOSU-mødet i november. Uddrag fra sagsfremstilling: Det er kommunernes oplevelse, at hospitalerne ikke i tilstrækkelig grad gennemfører disse neuropsykologiske undersøgelser. Efter implementeringen af neurologiplanen, har borgerne ofte en meget kort indlæggelsestid. Borgerne er derfor ikke på samme måde som tidligere kognitivt udredt. Det giver udfordringer både for borgerne og for kommunerne. De kognitive begrænsninger som ikke er udredt og kortlagt kan for borgerne medføre, at borgeren har svært ved at klare sig i eget hjem og vende tilbage til arbejdsmarkedet. For kommunerne er det en problemstilling i forhold til at designe den konkrete bistand. Der findes derfor at være behov for, at borgerne i større grad er kognitivt udredt, inden udskrivning, og behov for, at borgerne hurtigere kan genhenvises til specialisten, hvis der skulle vise sig problemstillinger efter. Der forekommer at være en kapacitetsudfordring, som hospitalerne må løse.

7 Der indstilles: - til orientering Referat: Forretningsudvalget vil følge sagen. Sekretariat for rammeaftaler indhenter på passende tidspunkt en statustilbagemelding herpå i KOSU med fokus på evt. geografiske forskelle i øst og vest. 5. Hjerneskadesamråd, nyt kommissorium Forretningsudvalget har ønsket at sikre en bedre sammenhæng til social- og arbejdsmarkedsområdet i kommunerne i forhold til de emner Hjerneskadesamrådet drøfter, jf. møde i Forretningsudvalget den 14. januar Som følge heraf blev der rettet henvendelse til Hjerneskadesamrådets sekretariat med henblik på, at det specialiserede socialområdet, herunder DAS- SOS, indarbejdes i nyt kommissorium, ligesom at sammensætning af deltagerkredsen gerne må afspejle dette og de koordineringsopgaver kommunerne har. Kontaktudvalget for Sundhedsstyregruppen besluttede på møde den 15. august 2013, at der også nedsættes et børne-hjerneskadesamråd og at der udarbejdes nyt kommissorium for både børne-hjerneskadesamråd og hjerneskadesamråd for voksne. Kontaktudvalget fremhævede, at der skal være ledelsesrepræsentanter i begge samråd, kommunerne repræsenteres klyngevis og opgavebeskrivelsen skal være tydelig. Formål med nyt kommissorium er at sikre, at der gennem en ændret organisering sker en bedre koordinering mellem sundheds-, social- og arbejdsmarkedsområdet. Der skal således være en sammenhæng til både Sundhedsstyregruppen/Sundheds-koordinationsudvalget og DAS- SOS. Referencen skal tydeliggøres. Følgende skal repræsenteres i nyt Hjerneskadesamråd: Ledere og medarbejdere fra hospitalerne (akutte fase og rehabiliteringsfase), socialområdet i kommunerne og regionen, sundhedsområdet i kommunerne, Sekretariatet for rammeaftaler, KOSU-sekretariatet, almen praksis, arbejdsmarkedsområdet (voksen), PPR (børn-unge), uddannelsesområdet (voksne og børn-unge) og Nære Sundhedstilbud. Følgende kan være repræsenteret i arbejdsgruppen, som udarbejder nyt kommissorium: - Repræsentanter for kommunernes og regionens socialområde og sundhedsområde (udpeges af DASSOS, sundhedsstyregruppen og hospitalsledelsen) - Repræsentanter fra almen praksis - Sekretariat for rammeaftaler - KOSU-sekretariatet - Formandsskabet for hjerneskadesamrådet - Nære Sundhedstilbud Udkast til kommissorium behandles af DASSOS, Sundhedsstyregruppen og Sundhedskoordinationsudvalget. Der indstilles: - Forretningsudvalget udpeget deltager til arbejdsgruppen for udarbejdelse af nyt kommissorium for Hjerneskadesamrådet Referat: Forretningsudvalget anmoder Karin Holland, Horsens Kommune, om at pege på en repræsentant til arbejdsgruppen udpeget af DASSOS.

8 6. Differentierede takster DASSOS havde på møde den 15. august en generel drøftelse af brugen af differentierede takster, jf. Styringsaftalens ordlyd: Der er enighed om, at fortsætte udviklingen af differentierede takster for de enkelte tilbud med henblik på at sikre større gennemsigtighed mellem ydelse og takst. Som følge heraf bad DASSOS om en opgørelse over de kommuner, der har indført differentierede takster, på hvilke områder og efter hvilke principper. Opgaven blev forankret i Takstgruppen og resultatet præsenteres i vedhæftet bilag. Takstgruppen bemærker, at 54 % af takstgrundlaget i 2014 vil være fra tilbud der har differentierede takster, og 15 af 19 driftsherre vil benytte differentierede takster. Angående principperne har Takstgruppen undersøgt 2 karakteristika - antal niveauer og om der benyttes en basistakst. Der indstilles: - Forretningsudvalget drøfter undersøgelsens resultater, herunder om den giver anledning til særlige opmærksomhedspunkter i forhold til Rammeaftalen. Bilag: - Bilag 3. Differentierede takster, opgørelse og principper Referat: De fleste kommuner og regionen har indført differentierede takster, jf. opgørelsen. Spørgsmålet er, om det har givet opdrift i udgifterne, hvorfor Takstgruppen anmodes om at udarbejde et bud på den mest kvalificerede måde at undersøge dette på. Vigtigt at være opmærksom på, at fokus skal være på de bagvedliggende udgifter. KKR inddrages når Forretningsudvalget finder det hensigtsmæssigt. Samtidig bedes Myndighedsnetværk give deres bud på, hvordan de fornemmer taksterne har udviklet sig med differentierede takster. 7. Oprettelse af specialiserede tilbud i tilknytning til psykiatrien Forretningsudvalget besluttede på møde den 14. januar 2013, at der skal rettes henvendelse til Socialstyrelsen med henblik på at drøfte opfølgning på Blåkærgård-sagen, herunder muligheden for at etablere sociale institutioner med socialfagligt personale - med en særlig tilknytning til psykiatrien. Repræsentanter for kommuner og region (Henning Hansen, Ikast-Brande, Leif Gjørtz Christensen, Viborg, Helle Bro, Holstebro og Søren Johnsen, Region Midtjylland) afholdt den 29. april møde med Socialstyrelsen (Knud Aarup, Else Lund Frydensberg mv.), hvor emnet mv. blev drøftet. Socialstyrelsen var positivt stemt i forhold til etablering af sociale institutioner i tilknytning til psykiatrien og foreslog også, at en skrivelse herom sendes til Regeringens Psykiatriudvalg. Skrivelsen er vedhæftet. DASSOS blev på møde den 29. maj 2013 orienteret herom. Sekretariat for rammeaftaler har den 20. september et indledende møde herom med repræsentanter fra Region Midtjylland. Der indstilles: - Forretningsudvalget drøfter hvilke initiativer, der eventuelt skal iværksættes. Bilag: - Bilag 4. Etablering af sociale institutioner i tilknytning til psykiatrien

9 Referat: Forretningsudvalget besluttede, at der nedsættes en lille arbejdsgruppe, der får til opgave at beskrive problematikken, lovgivningen på området samt fremgangsmåde i resten af landet inden sagen drøftes igen i Forretningsudvalget. Region Midtjylland og Aarhus Kommune deltager i arbejdsgruppen. Sekretariat for rammeaftaler rundsender med henblik på yderligere én kommunal deltager. 8. Fælles målsætninger på det specialiserede socialområde DASSOS drøftede på møde den 29. maj forslaget fra Socialchefforeningen i den midtjyske region om udarbejdelse af fælles målsætninger på det specialiserede socialområde. Eftersom KL arbejder på at udarbejde tilsvarende målsætninger på nationalt plan, blev det besluttet, at emnet drøftes igen på et senere møde, hvor Sekretariat for rammeaftaler har afdækket status på KL s arbejde. Status på KL s arbejde: Fælles sociale mål er neddroslet lige for nu i KL. KL s direktør, Jane Wiis, har valgt at dreje deres projekt i retning af regeringens - og særligt Socialministerens 2020 mål. KL henleder opmærksomheden på 6-bys samarbejdet, som ser ud til at være kommet ret langt i processen med at formulere fælles mål. Randers og Aarhus Kommuner er med i 6-by samarbejdet, hvorfor Lotte Henriksen fra Aarhus Kommune vil orientere herom. Der indstilles: - Forretningsudvalget drøfter den videre proces i den midtjyske region, herunder om emnet kan være omdrejningspunkt for den politiske konference (i februar 2014) Referat: Regeringens 2020-mål bliver højt profileret områder i de kommende år. Emnerne skal spille sammen med politikerkonferencen den 19. februar Forretningsudvalget drøfter emner på næste møde. 9. Koordinationsforum Forretningsudvalget udpegede på møde den 14. januar 2013 Henning Hansen og Henning Haahr som deltagere i det tværgående koordineringsforum for lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger, som KL har nedsat. Koordinationsforum afholdt møde den 17. september. Forud for dette møde havde Region Midtjylland udarbejdet et notat, der gennemgik nedenstående punkter. Hvilke principper skal danne grundlag for den tværgående koordination Visitationsprocedure Kapacitet på de sikrede institutioner i egen region Belægningsprocent på de sikrede institutioner Udgifter Sikrede og særligt sikrede Kvalitet i tilbuddet Forretningsudvalget besluttede på møde den 15. august, at notatet var fyldestgørende i forhold til punkterne.

10 Der indstilles: - Henning Haahr orienterer om mødet. Bilag: - Bilag 5. Dagsorden, møde i koordinationsforum den 17. september Bilag 6. Notat vedr. sikrede institutioner til DASSOS-møde den 15. august. - Bilag 7. Referat, koordinationsforum den 17. september Referat: Hovedtræk fra hvert af punkterne skal indarbejdes i Udviklingsstrategi 2015 med enslydende tekst i alle 5 Udviklingsstrategier. DASSOS inddrages igen, når teksten foreligger. 10. Feriepengesagen Forretningsudvalget drøftede den 16. august 2012 et punkt vedr. feriepengehensættelser ved kommunale overtagelser af regionale tilbud. Ligeledes orienterede kommunaldirektør, Henning Hansen, herom på møde i Forretningsudvalget den 14. januar og 21. februar Holstebro, Silkeborg, Horsens og Skive Kommuner samt Region Midtjylland afholdt den 29. maj møde, hvor også Henning Hansen og repræsentanter fra Takstgruppen deltog. Holstebro, Silkeborg og Horsens Kommuner har bedt BDO udarbejde et responsum om, hvordan loven skal forstås omkring spørgsmålet om initiale feriepengehensættelser og muligheden for at indhente disse via fremtidige takststigninger. Når retstilstanden er afklaret skulle drøftelserne om mulige løsninger fortsætte herudfra. Notat herom er vedhæftet. Der indstilles: - til orientering Bilag: - Bilag 8. Notat vedr. initiale feriepengehensættelser Referat: Punktet udsættes. Der afholdes et nyt møde mellem parterne. 11. Pædagogisk bistand under ferie Favrskov Kommune ønsker en drøftelse af konsekvenserne af vedhæftet skrivelse, idet Pårørenderådet for Bostøtte og botilbud har henvendt sig til kommunen med henblik på, om kommunen vil udvide serviceniveauet, således de udviklingshæmmede m.v. får betalt pædagogisk bistand under ferie m.m. Fra administrativ side kan det ikke umiddelbart efterleves, når reduktionerne på rammeaftale området tages i betragtning. Der indstilles: - til drøftelse Bilag: - Bilag 9. Svar fra ministeriet, ferietilbud og salg af medarbejdertimer mv Referat: Problematikken drøftes med Myndighedsnetværk på voksenområdet. Kate Bøgh tager initiativ hertil via Sekretariat for rammeaftaler. Tilbagemelding til Forretningsudvalget på næste møde.

11 12. Eventuelt Politikerkonference, onsdag den 19. februar Referat: Jf. seneste møde i Forretningsudvalget en arbejdsgruppe med Henning Hansen, Henning Haahr, Leif Gjørtz Christensen, Eva Glæsner og Karsten Binderup giver en tilbagemelding.

12 Bilag 2

13 NOTAT Referat af møde i koordinationsforum den 17. september 2013 Dagsorden: 1. Velkomst 2. Tværgående koordination af de sikrede institutioner 3. Orientering og drøftelse af aftale om rammer for justering af kommunalreformen, herunder den tværgående koordination på tværs af regionsgrænser 4. Orientering og drøftelse af overførsel af forsyningsansvaret for de lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud til kommunerne 5. Afrunding Arbejdsopgaver frem til næste møde primo Evt. Den 19. september 2013 Sags ID: SAG Dok.ID: MTA@kl.dk Direkte Mobil Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 1/7 Referat: Ad. 2: Tværgående koordination af de sikrede institutioner Med udgangspunkt i KL s notat af 18. juni 2013, som forud for mødet i koordinationsforum var sendt til de administrative styregrupper, drøftedes følgende punkter: 1. Principper for den tværgående koordination. 2. Visitationsprocedure. 3. Kapacitet og belægningsprocent på de sikrede institutioner. 4. Forudsat belægningsprocent. 5. Udgifterne pr. plads på de sikrede institutioner. 6. Sikrede og særligt sikrede pladser. 7. Kvalitet i tilbuddene. Formålet med drøftelsen var at forberede arbejdet med formulering af fælles tekst til udviklingsstrategien for Koordinationsforums drøftelse af de 7 punkter fremgår nedenfor.

14 På mødet blev aftalt, at KL sammenfatter de skitserede spor, herunder vurderer behovet for dialog med Danske Regioner. Rammeaftalesekretariaterne arbejder i dialog med KL med at formulere forslag til fælles tekst frem til næste møde i koordinationsforum den 23. januar Forslag til fælles tekst skal forinden drøftes i hver af de administrative styregrupper/i dialog med regionen. Under hvert af punkterne er sammenfattet en konklusion, som skitserer det videre arbejde. KL går i dialog med Danske Regioner om de konklusioner, som blev truffet på mødet. Principper for den tværgående koordination. Nærhedsprincippet for anbragte bør vægtes højt og skal være kendt af vores samarbejdsparter (dog kan afstand være påkrævet fx vedr. bander) Tilbud i hver region. Geografi har betydning, men må ikke stå alene. Der skal være samarbejde og dialog på tværs af regionerne. Bevare det gode samarbejde kommuner og sikrede institutioner imellem om den enkelte unge. Samarbejde og overgange er vigtige, idet de unge i gennemsnit kun opholder sig 55 dage på en sikret institution. Kvalitet i indsatserne. Den enkelte institution skal beskrive sine ydelser, så indsatser og effekt for den unge bliver tydelig for køberkommunerne, herunder sammenhæng med pladspris. Der skal være en tæt dialog mellem region og kommuner om kapacitetsjusteringer. Koordinationsforum skal involveres i beslutningerne omkring kapacitetsjusteringer for at sikre et overblik på landsplan. Konklusion: De fem principper indgår i forslag til fælles tekst til udviklingsstrategi for Det kræver en forudgående dialog i hver styregruppe/med regionen. Visitationsprocedure. Der var generelt enighed om, at den nuværende visitationsprocedure fungerer godt i sin nuværende form, dog ønsker særligt de nordjyske kommuner at komme i tættere dialog, når der sker en visitation af de unge. Samtidig er det væsentligt at sikre, at de ansvarlige for visitationen kender til, at kommunerne vægter nærhedsprincippet højt. Konklusion: Visitationsproceduren fastholdes. Den enkelte styregruppe drøfter med de relevante samarbejdsparter, hvordan nærhedsprincippet bedst udfoldes. 2

15 Kapacitet og belægningsprocent på de sikrede institutioner. Kommunerne anerkender, at regionerne har reduceret antallet af pladser. Der opleves at være en god dialog med regionerne, som udviser fleksibilitet i forhold til kapacitet. Kapaciteten anses som dækkende på nuværende tidspunkt, hvor der er en særlig opmærksomhed på Kompasset i Nordjylland. Konklusion: Kapacitetsændringer i op- eller nedadgående retning skal ske i dialog mellem kommuner (KKR) og region. Koordinationsforum skal involveres i beslutning omkring kapacitetsjusteringer for at sikre et overblik på landsplan. Forudsat belægningsprocent. Det tilstræbes, at den forudsatte belægningsprocent hæves til 90 pct. i forbindelse med rammeaftalen for 2015 og på sigt til 95 pct. Konklusion: Målet er, at den forudsatte belægningsprocent hæves til 90 pct. på de sikrede institutioner med rammeaftalen for Det kræver en forudgående dialog i hver styregruppe/med regionen, således at en forudsat belægningsprocent på 90 pct. indgår i alle rammeaftaler for Takster og Kvalitet (taget som fælles punkt) Kommunerne anerkender, at der kan være forskellige målgrupper og indsatser, men forskellene skal kunne dokumenteres. Kommunerne efterlyser generelt større indsigt i indsatserne samt effekterne heraf. Det betyder, at: Der skal skabes klarhed over udgifterne, således at prisforskelle kommer frem. Forskel i takster skal kunne dokumenteres, og driftsherrerne skal selv beskrive, hvorfor der er evt. forskelle i taksterne Harmonisering af takster, hvor målgrupper og ydelser er ens Der bør samtidig ses på muligheden for mere fleksible pladser Bruno Lind nævnte i den forbindelse, at Region Sjælland har meddelt de sjællandske kommuner, at de i 2013 tilbagebetaler henholdsvis 3,1 og 5,24 mio. kr. for driften af Bakkegården og Stevnsfortet i 2012 fordelt forholdsmæssigt til alle landets kommuner. Endvidere blev drøftet, hvordan det nye Socialtilsyn kan bidrage til større gennemsigtighed vedr. kvaliteten i indsatserne på de sikrede institutioner. Konklusion: De fire ovenstående punkter er et centralt fokusområde i det videre tværkommunale arbejde med de sikrede institutioner. Rammeaftalesekretariaterne vil i den nærmeste fremtid validere oversigten 3

16 over pladspriser (som indgik som et mødebilag). Derudover bør punkterne indgå i styregruppernes dialog med regionen. KL tager ligeledes spørgsmålet op med Danske Regioner bl.a. i forbindelse med opfølgning på den takstarbejdsgruppe, som er nedsat i regi af Danske Regioner. Ad. 3: Orientering og drøftelse af aftale om rammer for justering af kommunalreformen, herunder den tværgående koordination på tværs af regionsgrænser Der var en kort drøftelse af hvilken rolle, Koordinationsforum kan komme til at spille med en fremtidig national koordinationsstruktur på det specialiserede socialområde. I den sammenhæng blev bl.a. spurgt til mødefrekvens og kommissorium for koordinationsforum. KL mener, at kommissoriet, som det foreligger nu, er dækkende, idet det er formuleret at Koordinationsforum kan drøfte emner, der har tværgående interesse i forhold til rammeaftalearbejdet samt bidrage til KL s generelle interessevaretagelse på området. Hvis der ved implementeringen af den nationale koordinationsstruktur opleves et behov for revision af kommissorium tages spørgsmålet op igen. Behovet for en ændret mødefrekvens drøftes på næste møde i januar. Uddrag fra kommissorium Koordinationsforummets funktion er at forestå den tværregionale koordination i forbindelse med udarbejdelse af den årlige udviklingsstrategi. Forummet vil derudover kunne drøfte andre emner, der har tværgående interesse i forhold til rammeaftalearbejdet, herunder udviklingen i specialiserede indsatser generelt på tværs af regionsgrænser. Forummet vil endvidere kunne bidrage til KL s generelle interessevaretagelse på området. Efter mødet i koordinationsforum er KL af Socialministeriet blevet oplyst om følgende tidsplan for justering af kommunalreformen. De politiske forhandlinger forventes afsluttet primo oktober Lovforslagene forventes fremsat februar 2014 Lovforslagene forventes vedtaget maj/juni 2014 National koordinations struktur forventes at træde i kraft den 1. juli 2014 National koordinationsstruktur forventes fuldt implementeret den 1. juli 2015 Takster forventes at træde i kraft 1. januar

17 Ad. 4. Orientering og drøftelse af overførsel af forsyningsansvaret for de lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud til kommunerne KL har spurgt de kommuner, som har lands- og landsdelsdækkende tilbud om de kunne overveje at overtage tilbuddet. Det generelle billede er, at kommunerne vil lade regionerne drive tilbuddene videre. KL vurderer samtidig om det kan styrke specialerne, hvis en lovændring muliggør, at tilbud kan slå sig sammen ved at andre kommuner end beliggenhedskommunen kan overtage et regionalt tilbud. Det blev på mødet fremhævet, at vi i stedet for at drøfte om kommunerne skal overtage bør drøfte, hvordan vi ønsker at drive de specialer/kompetencer, som er landsdækkende. Måske eksisterer skolerne slet ikke om en årrække, og der kan opstå behov for nye kompetencecentre. Hvordan forholder kommunerne sig til det i fællesskab? Ad. 5. Afrunding Arbejdsopgaver frem til næste møde primo 2014 Udover de arbejdsopgaver, som er nævnt under punktet vedr. de sikrede institutioner, arbejder rammeaftalesekretariaterne med en revision af opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel på de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger, således at opgørelsen foreligger til næste møde i koordinationsforum. Næste møde i koordinationsforum er den 23. januar

18 Deltagere: Direktør Jens Nørgaard, Mariagerfjord Kommune, Direktør Lise Plougmann Willer, Esbjerg Kommune, Direktør Sonja Miltersen, Vejen kommune, Direktør Bruno Lind, Næstved Kommune, Direktør Kenn Thomsen, Holbæk Kommune, Direktør Anne Steffensen, Allerød Kommune og Kontorchef Ane K. Christensen, Københavns Kommune. Konsulent Thomas Gajhede Haugaard, Rammeaftalesekretariatet Nordjylland, chefkonsulent Karsten Binderup, Rammeaftalesekretariatet Midtjylland, konsulent Camilla Fyhn Milland og konsulent Lene Kristin Kamp, Rammeaftalesekretariatet, Syddanmark, konsulent Povl Skov, Rammeaftalesekretariatet Sjælland og specialkonsulent Søren Kvistgaard Rasmussen, Rammeaftalesekretariatet Hovedstaden. Konsulent Line Rohde Olsen, KKR-Nordjylland, chefkonsulent Eva Glæsner, KKR-Midtjylland, konsulent Filip Dalengaard, KKR-Syddanmark, konsulent Anne Andersen, KKR-Sjælland og chefkonsulent Jesper Lihn, KKR-Hovedstaden. Fra KL-sekretariatet: Kontorchef Tina Wahl, Chefkonsulent Hanne Gøttrup, Chefkonsulent Anders B. Kristensen, konsulent Hanne Bertelsen, konsulent Maria Pilegaard og konsulent Mette Tranevig. Afbud fra Kommunaldirektør Henning Hansen, Ikast-Brande Kommune, Direktør Henning Haahr, Skanderborg Kommune og Konsulent Lone Boelt Møller, Rammeaftalesekretariatet Nordjylland. 7

19 Bilag 3

20 NOTAT Fælles tekst vedr. de sikrede institutioner, rammeaftalen 2015 Tværgående koordination af de sikrede institutioner Kommunalbestyrelserne skal i dialog med regionsrådene sikre tværregional koordination af de mest specialiserede lands- og landsdelsdækkende tilbud samt de sikrede institutioner. Der er på den baggrund nedsat et kommunalt koordinationsforum bestående af repræsentanter fra de administrative styregrupper på det specialiserede socialområde i hvert af de fem KKR. Koordinationsforum er ansvarlig for at udarbejde forslag til landsdækkende koordination af de berørte områder, som indgår i de enkelte rammeaftaler. Koordinationsforum har i 2013 haft særligt fokus på de sikrede institutioner, og har på den baggrund udarbejdet følgende forslag til tværgående koordination af de sikrede institutioner for børn og unge. Forslaget bygger på dialog med Danske Regioner og med de regionale driftsherrer. Den 25. oktober 2013 Sags ID: SAG Dok.ID: MTA@kl.dk Direkte Mobil Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 1/3 Fem principper som grundlag for den tværgående koordination Koordinationsforum har udarbejdet fem principper, som er udgangspunktet for den tværgående koordination af de sikrede institutioner. De fem principper er: Når et barn eller en ung visiteres til en sikret institution, bør nærhed til bopælskommune vægtes højt (nærhedsprincippet). Nærhedsprincippet skal være kendt af de involverede samarbejdsparter. Der kan dog være hensyn, som gør, at der afviges fra nærhedsprincippet f.eks. i banderelaterede sager eller ved særlige behov hos barnet/den unge mm. Der bør som udgangspunkt være en sikret institution i hver region for at kunne leve op til nærhedsprincippet. Men geografi kan ikke stå alene. Der skal være samarbejde og dialog på tværs af regionerne

21 bl.a. med henblik på at sikre, at kapaciteten er tilpasset lokale og landsdækkende behov. Det gode samarbejde mellem kommuner og de sikrede institutioner om den enkelte unge skal bevares og udvikles. Idet de unge i gennemsnit kun opholder sig 55 dage på en sikret institution, er det væsentligt at have fokus på den gode overgang. Der skal være fokus på kvalitet og effekt af indsatserne. Der arbejdes for et større overblik over de sikrede institutioners målgrupper, ydelser og resultater samt større gennemsigtighed i sammenhæng mellem pris og indhold. Der skal være en tæt dialog mellem region og kommuner om kapacitetsændringer på de sikrede institutioner. Koordinationsforum involveres i beslutning om kapacitetsændringer for at sikre et overblik på landsplan. Kapacitet og belægning på de sikrede institutioner Kapacitet og belægning på de sikrede institutioner for 2013 fremgår af bilag xx Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede institutioner opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel (udarbejdes af rammeaftalesekretariaterne) Kapaciteten på de sikrede institutioner vurderes som værende på rette niveau for 2015, efter at regionerne i 2012 har lukket en række pladser. Det noteres, at belægningen på de sikrede institutioner i 2013 har udvist følgende tendens (afventer opgørelse) Forudsat belægningsprocent I forbindelse med kapacitetstilpasningen i 2012 valgte regionerne at sænke den forudsatte belægningsprocent fra 95 pct. til 85 pct. Med styringsaftalen for 2015 hæves den forudsatte belægningsprocent til 90 pct. På sigt er målet, at den forudsatte belægningsprocent for de sikrede institutioner hæves til 95 pct., så den følger belægningsprocenten for de øvrige sociale tilbud. Fælles udviklingstema i 2015 om sammenhæng mellem målgrupper, indsatser og pris De sikrede institutioner løfter som udgangspunkt de samme opgaver, men der kan være forskelle i målgrupper og ydelser på de enkelte tilbud. Der er et kommunalt ønske om at få større gennemsigtighed i målgrupper, ydelser, effekt af indsatsen og sammenhæng mellem pris og indhold i de enkelte tilbud. 2

22 I 2015 vil kommunerne og de regionale driftsherrer/københavns Kommune arbejde med et fælles udviklingstema, som tager afsæt i følgende udviklingspunkter: Dokumentation af målgrupper, ydelser, effekt og sammenhæng mellem pris og indhold på de enkelte tilbud. Harmonisering af enhedspris på de tilbud, hvor målgrupper og ydelser er ens. Afdække mulighederne for mere fleksibilitet i kapaciteten, således at antallet af pladser løbende kan tilpasses mindre udsving i behovet. 3

23 Bilag 4

24 Notat vedrørende brugen af frit-valgs reglerne Prinsens Allé 5 DK-8800 Viborg Tlf.: Job-velfaerd@viborg.dk DASSOS drøftede på sit møde den 15. august 2013 de styringsmæssige udfordringer forbundet med borgerenes ret til frit at vælge botilbud efter servicelovens 108 almen bolig efter almenboligloven, hvor der ydes socialpædagogiske støtte efter servicelovens 85 Dato: 31. oktober 2013 Sagsbehandler: Christina Lindgaard Ovesen Tlf chl@viborg.dk DASSOS besluttede på den baggrund at igangsætte en undersøgelse af området blandt kommunerne i Region Midtjylland. Sekretariat for Rammeaftaler har derfor gennemført en undersøgelse af: I hvilket omfang oplever kommunerne, at borgere benytter sig af frit valgs-reglerne og af egen drift ønsker at flytte til et tilbud med anden driftsherre? Fremgangsmåde for undersøgelsen Undersøgelsen har omfattet Borgere visiteret til botilbud efter servicelovens 108 Borgere i en almen bolig, hvor der ydes socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85 Undersøgelsen har omfattet de sager, hvor kommunen peger på et tilbud i egen kommune, men hvor borgeren ønsker at flytte til et tilbud drevet af anden driftsherre enten en anden kommune, en region eller en privat aktør. Tidsmæssigt er undersøgelsen afgrænset til at omfatte de sager, hvor en borger i perioden fra og med 1. januar 2013 til og med 31. august 2013 er flyttet til et tilbud med anden driftsherre. 13 af de 19 kommuner i Region Midtjylland har besvaret det fremsendte spørgeskema. De resterende seks kommuner har ikke besvaret spørgeskemaet på trods af genfremsendelse af spørgeskemaet samt forlængelse af svarfristen. Undersøgelsens resultater På baggrund af de indkomne besvarelser kan det konkluderes, at borgernes brug af det frie valg tilsyneladende er forholdsvis begrænset I Aarhus, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Norddjurs, Odder, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Skanderborg og Struer Kommune har ingen borgere benyttet frit-valgs reglerne i perioden fra 1. januar 2013 til og med 31. august I Favrskov og Hedensted Kommune har henholdsvis 3 og 1 borger(e) benyttet sig af reglerne om frit valg. I perioden fra 1. januar 2013 til og med 31. august 2013 er det således kun 4 borgere i de kommuner, der har besvaret spørgeskemaet, der har benyttet sig af frit valgs-reglerne og af egen drift er flyttet til et tilbud med anden driftsherre. 1

25 Besvarelserne viser endvidere, at udgifterne i 3 af sagerne stiger, mens de i den fjerde sag falder. De økonomiske konsekvenser fremgår af tabellen nedenfor. Kommune Takst Oprindeligt tilbud Takst Tilflyttet tilbud Takstforskel (kr.) Takstforskel (%) Takstforskel pr. år (kr.) Favrskov Favrskov Favrskov Hedensted *Taksten skal forstås som døgntaksten inkl. eventuelle tillægstakster De tre borgere fra Favrskov Kommune er flyttet til tilbud drevet af henholdsvis Aarhus Kommune, Silkeborg Kommune og Region Midtjylland. Borgeren fra Hedensted er flyttet til et tilbud drevet af Kolding Kommune. 2

26 Bilag 5

27 Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi Til de 19 midtjyske kommuner og Region Midtjylland - Vurderinger og skøn af fremtidig behov samt overvejelser om tilbudsviften Prinsens Allé 5 DK-8800 Viborg Tlf.: Job-velfaerd@viborg.dk Resume Ifølge bekendtgørelse om rammeaftaler mv. på det sociale område og på det almene ældreboligområde skal Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategien, være fastlagt senest den 1. juni Til brug for udarbejdelsen af Udviklingsstrategien skal der udarbejdes vurderinger og skøn af fremtidige behov på det specialiserede socialområde samt overvejelser om tilbudsviften fra driftsherrer. Dato: 23. oktober 2013 Sagsbehandler: Karsten Binderup Tlf kabi@viborg.dk Rammeaftaler Udviklingsstrategi Rammeaftalen er som bekendt opdelt i henholdsvis en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomidel (Styringsaftalen). Udviklingsstrategien og Styringsaftalen er tidsmæssigt adskilt, men skal i høj grad spille sammen indholdsmæssigt. Udviklingsstrategien skal være fastlagt senest den 1. juni og Styringsaftalen den 15. oktober. Vurderinger og skøn af fremtidig behov samt overvejelser om tilbudsviften Der er i lovgivningen udstukket nogle indholdsmæssige retningslinjer, der bl.a. betyder, at der i Udviklingsstrategien skal være et samlet skøn over behovet for oprettelse af nye pladser, kommunernes forebyggende foranstaltninger mv. Det betyder også, at der skal indhentes kommunale vurderinger og skøn af nuværende og fremtidige behov for pladser samt oplysninger om kommunale/regionale overvejelser om tilbudsviften (som driftsherre). Fremgangsmåden er dermed identisk med hovedlinjerne i udarbejdelsen af Rammeaftale 2014, jf. bilag 1. Ifølge bekendtgørelsen om rammeaftaler af 20. augsut 2013 skal kommunalbestyrelserne og regionsrådene i forbindelse med fastlæggelse af udviklingsstrategien sikre indbyrdes kooordinering om de mest specialiserede lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Til det formål er der på tværs af de fem rammeaftalesekretariater og KL udarbejdet et fælles koncept for, hvordan koordinationen af de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger skal udmøntes i praksis herunder ensretning af oplysninger, der indhentes. Som følge heraf er der også i år indarbejdet et skema i bilag 1, hvor kommunen på baggrund af skøn og vurdering beskrive kommunens forventede behov for hver af de lands- og landsdelsdækkende tilbud og samlet set for de sikrede afdelinger. Endvidere er der også i år et bilag 2, hvor driftsherres (Region Midtjylland) oplyser om kapacitet og belægning på de sikrede afdelinger, der geografisk er placeret i den midtjyske region. Udviklingsplan for botilbud med mere en 100 pladser. I henhold til lovgivningen skal der også udarbejdes en udviklingsplan for botilbud efter i lov om social service med mere end 100 pladser, hvis tilbuddene benyttes af to eller flere kommuner. Såfremt kommunen/region har et sådant botilbud, bedes kommunen/region - sammen med oplysningerne i afkrydsningsskemaet - indsende en udviklingsplan, som vil indgå i rammeaftalen for 2015.

28 Fokus- og udviklingsområder Processen omkring udarbejdelsen af de fælles fokus- og udviklingsområder, der skal indarbejdes i Udviklingsstrategien, er planlagt således, at der i videst muligt omfang bliver mulighed for politisk og administrativ drøftelse: Novemberkonference den 6. november 2013 kommunale og regionale fagpersoner (direktørniveau og ledere/fagpersoner) drøftede nye emner. Politikerkonference den 19. februar 2014 KKR Midtjylland, formand og næstformand for relevante kommunale/regionale politiske udvalg samt formand og næstformand for lokale handicaporganisationer drøfter fokus- og udviklingsområder. Lovgivningsmæssigt er der intet til hindre for, at Udviklingsstrategien også kan indeholde flerårige elementer. Dette kan få indvirkning på de fokus- og udviklingsområder, der indarbejdes i Udviklingsstrategi Desuden kan Socialministeren senest 1. januar 2014 udmelde særlige temaer eller typer af tilbud, som skal behandles i det efterfølgende års rammeaftale. Specialundervisningsområdet I Forretningsudvalget er det aftalt, at der i lighed med tidligere år fortsat skal være én aftale på hele det specialiserede socialområde. Det betyder, at der ikke særskilt indhentes kommunale redegørelser på specialundervisningsområdet. Derimod inddrages specialundervisningsområdet i det skema (bilag 1), som udsendes fra Sekretariatet for rammeaftaler. Foreløbig procesplan 6. november Novemberkonference, administrativ drøftelse af fokus- og udviklingsområder dec./jan. Vurderinger og skøn af fremtidig behov samt overvejelser om tilbudsviften jan./feb. Sekretariatet udarbejder oplæg til Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi 19. februar DASSOS drøfter oplæg til Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategien 19. februar Politikerkonference, politisk drøftelse af fokus- og udviklingsområder april KKR godkender oplæg til Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi april/maj Byråd og Regionsråd behandler Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi 1. juni Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi offentliggøres Tidsfrist Kommune/region bedes indmelde oplysninger i vedhæftet skemaer i bilag 1 og bilag 2 (bilag 2 kun Region Midtjylland) til undertegnede senest den 9. januar 2014 på mail: kabi@viborg.dk. Såfremt der er spørgsmål eller behov for uddybninger, bedes I kontakte undertegnede på tlf Med venlig hilsen Karsten Binderup Chefkonsulent Sekretariat for rammeaftaler

29 Bilag 6

30 K O N C E P T V E D R Ø R E N D E U D M Ø N T N I N G A F P R O C E D U R E F O R K O O R D I N E R I N G A F L A N D S - O G L A N D S D E L S D Æ K K E N D E T I L B U D O G S I K R E D E A F D E L I N G E R O K T O B E R De fælleskommunale rammeaftalesekretariater i de fem regioner er, i samarbejde med den administrative styregruppe, ansvarlige for at tilvejebringe den nødvendige information vedrørende de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger beliggende i egen region, der skal danne grundlag for koordinationen af disse tilbud på tværs af de fem regioner. KL har udarbejdet et forslag til procedure for koordination af de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Forslaget er blevet til i dialog med de fem rammeaftalesekretariater. Nærværende omfatter de fælleskommunale rammeaftalesekretariaters koncept for, hvordan procedurerne for koordination af de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger skal udmøntes i praksis, herunder indhentning af dokumentation og afrapportering. Konceptet tager afsæt i KL s forslag til procedure for koordination af de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Koncept for indhentning af dokumentation til brug for koordinering af de specialiserede landsog landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Koordineringen af de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger mellem de fælleskommunale rammeaftalesekretariater i de fem regioner følger årshjulet for rammeaftalerne, herunder særligt de tidsmæssige rammer lovgivningen opsætter for udviklingsstrategien. Hvert år udarbejdes i fællesskab mellem de fælleskommunale rammeaftalesekretariater én samlet beskrivelse af ændringer i kapacitet og efterspørgsel og udviklingstendenser inden for de af tilbuddene omfattende målgrupper. Beskrivelsen bygger på indmeldinger fra tilbuddenes driftsherrer og samtlige kommuner. Den fælles beskrivelse lægges til grund for den tværregionale koordination, som sker i regi af styregrupperne i KKR-regi. Endelig skal en fælles beskrivelse, som styregrupperne i fællesskab har godkendt, integreres i hver af de fem regioners udviklingsstrategier. Hver af de fem fælleskommunale rammeaftalesekretariater er ansvarlig for at indhente følgende oplysninger fra kommuner og regioner rettidigt: Den planlagte kapacitet (antal pladser) og belægning på de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger, der er geografisk placeret i pågældende region på kort og lang sigt. Forventninger om fremtidige behov og udviklingstendenser i efterspørgsel efter lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger og de omfattede målgrupper hos de kommuner, der er geografisk placeret i pågældende region. 1

31 Alle indberetninger vedrørende lands- og landsdelsdækkende tilbud samt sikrede afdelinger samles af de pågældende sekretariater. Det pågældende sekretariatet er ansvarlig for eventuelt at rykke driftsherrer og kommuner for indberetninger. Når alle indberetninger er indkommet fremsendes de samlet til sekretariatet i Syddanmark. Den overordnede procesplan for koordineringen som led i udviklingsstrategien i rammeaftalerne 2015 er som følgende: Aktiviteter Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sekretariaterne indhenter hver især oplysninger fra kommuner i regionen og driftsherrer Sekretariaterne fremsender alle relevante oplysninger til sekretariatet i Syddanmark Sekretariatet i Syddanmark udarbejder et udkast til fælles beskrivelse af ændringer i kapacitet og/eller efterspørgsel og udviklingstendenser Udkast sendes til godkendelse i øvrige fælleskommunale rammeaftalesekretariater KL afholder møde mellem styregruppe-repræsentanter og sekretariater med det formål at drøfte samlet status Dialog med evt. berørte driftsherrer i styregrupperegi Sekretariatet i Syddanmark udarbejder et endelig fælles beskrivelse af ændringer i kapacitet og/eller efterspørgsel og udviklingstendenser Alle fælleskommunale rammeaftalesekretariater indarbejder fælles beskrivelse i de respektive udviklingsstrategier KL afholder møde mellem styregruppe-repræsentanter og sekretariater + evt. centrale aktører med formål at samle op på evt. iværksatte analyser/ initiativer m.v. Løbende dialog mellem sekretariaterne vedrørende ændringer m.v. 17. Ultimo 4. Primo 2

32 Oplysninger om kapacitet og belægning på de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger En forudsætning for at kunne udarbejde en fælles beskrivelse omkring den planlagte kapacitet og reelle belægning på de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger er sammenlignelige data, herunder ensretning af de oplysninger, der indhentes hos drifsherrerne. Følgende oplysninger indhentes af hver sekretariat for hvert af de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger, der er geografisk placeret i pågældende region: Oplysninger om tilbuddets navn, paragraf, kort beskrivelse af tilbud, angivelse af om tilbuddet er et døgn- og/eller dagtilbud samt tilbuddets målgruppe. Oplysninger om den faktiske kapacitet for to år tilbage fra pågældende år og for pågældende år Oplysninger om den forventede kapacitet for to år frem fra det pågældende år Oplysninger om den faktiske belægning to år forud for det pågældende år på (dvs. for Udviklingstrategi 2015 vil det være belægningen for 2013 der indberettes): - Antal takstdage, der har været belagt med borgere, i alt. - Antal takstdage, der har været belagt med borgere fra kommuner i region Syddanmark. - Antal takstdage, der har været belagt med borgere fra kommuner i region Midtjylland. - Antal takstdage, der har været belagt med borgere fra kommuner i region Nordjylland. - Antal takstdage, der har været belagt med borgere fra kommuner i region Sjælland. - Antal takstdage, der har været belagt med borgere fra kommuner i region Hovedstaden. - Antal takstdage, der har været belagt med borgere fra andre (Færøerne, Grønland m.v.). Bemærkninger vedrørende belægning med væsentlig betydning for tilbuddets drift. Øvrige bemærkninger vedrørende tilbuddet med relevans for koordineringen af tilbuddene på landsplan fx aktuelle eller forventede ændringer inden for målgruppe, ydelser m.v. Yderligere detaljer om niveau for oplysninger m.v. vedrørende indberetninger om kapacitet og belægning kan findes sidst i notatet som bilag 2. Der skal i udgangspunktet kun indberettes oplysninger for de sikrede og særligt sikrede afdelinger, som er underlagt delvis objektiv finansiering jf. bekendtgørelsen. Såfremt de åbne afdelinger også er underlagt delvis objektive finansiering jf. bekendtgørelsen, skal der også indberettes for disse. Hvis de åbne afdelinger fungerer som takstfinansierede tilbud på lige fod med andre tilbud i rammeaftalen, skal der ikke indberettes for disse. Oplysninger om forventede behov og udviklingstendenser i efterspørgslen efter de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger En forudsætning for at kunne udarbejde en fælles beskrivelse omkring forventede behov og udviklingstendenser i efterspørgslen efter de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger er tilvejebringelse af sammenlignelige data, herunder ensretning af de oplysninger, der indhentes hos kommunerne. 3

Referat af møde i Koordinationsforum den 4. februar 2014

Referat af møde i Koordinationsforum den 4. februar 2014 NOTAT Referat af møde i Koordinationsforum den 4. februar 2014 Den 5. februar 2014 Sags ID: SAG-2013-00893 Dok.ID: 1811787 Dagsorden: 1. Velkomst 2. Opgørelsen af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel

Læs mere

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Bilag 6 til Rammeaftale 2019-20 Gældende pr. 1.1. 2019 Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Det midtjyske samarbejde på socialområdet

Læs mere

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Bilag 6 til Rammeaftale 2018 Gældende pr. 1.1. 2018 Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Det midtjyske samarbejde på socialområdet

Læs mere

Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede område

Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede område Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede område Indholdsfortegnelse: 1. Sammenfatning...1 2. Rammeaftaler fremover...2 3. Politiske fora...3 4. Brugerorganisationer...3 5. Kommunaldirektørnetværket...3

Læs mere

2. Godkendelse af referat fra møde d. 17. august 2011 v. Henning Hansen Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 17. august.

2. Godkendelse af referat fra møde d. 17. august 2011 v. Henning Hansen Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 17. august. Deltagere: Henning Hansen, Jacob Stengaard Madsen, Leif Gjørtz, Steiner Eggen Kristensen, Henning Haahr, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Henrik Beyer, Charlotte Josefsen og Karsten Binderup (ref.) Afbud:

Læs mere

Forretningsudvalget: Dagsorden. Dato: Den 26. april 2017 kl Viborg Rådhus Prinsens alle Viborg Mødelokale M3.3 (3.

Forretningsudvalget: Dagsorden. Dato: Den 26. april 2017 kl Viborg Rådhus Prinsens alle Viborg Mødelokale M3.3 (3. Forretningsudvalget 26.4.17 Dagsorden Sekretariat for Rammeaftaler Midtjylland Prinsens Allé 5 8800 Viborg www.rammeaftaler.viborg.dk Dato: 7. april 2017 Sagsbehandler: Maria Eeg Smidt Tlf. 41 71 99 98

Læs mere

Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede område

Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede område Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede område Indholdsfortegnelse: 1. Sammenfatning...1 2. Rammeaftaler fremover...2 3. Politiske fora...3 4. Brugerorganisationer...3 5. Kommunaldirektørnetværket...3

Læs mere

Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi Bilag 4. Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede socialområde

Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi Bilag 4. Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede socialområde Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategi Bilag 4 Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede socialområde Indholdsfortegnelse: 1. Sammenfatning...2 2. Rammeaftaler fremover...3 3.

Læs mere

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Opgørelse af kapacitet og belægning April 2018 Indhold Resumé... 3 1. Indledning... 4 2. Samlet kapacitet og belægning på de lands- og landsdelsdækkende

Læs mere

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel April 2017 Indhold Resumé... 3 1. Indledning... 5 2. Samlet kapacitet og belægning

Læs mere

Rammeaftale 2016, Udviklingsstrategi Bilag 5. Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede socialområde

Rammeaftale 2016, Udviklingsstrategi Bilag 5. Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede socialområde Rammeaftale 2016, Udviklingsstrategi Bilag 5 Organisering af den tværkommunale koordinering på det specialiserede socialområde Indholdsfortegnelse: 1. Sammenfatning... 2 2. Rammeaftaler fremover... 3 3.

Læs mere

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel Maj 2016 Indhold Indledning... 3 Samlet kapacitet og belægning på de lands- og landsdelsdækkende

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 29. august Kære alle. Hermed fremsendes referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 29. august 2013.

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 29. august Kære alle. Hermed fremsendes referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 29. august 2013. Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 29. august 2013 Kære alle Hermed fremsendes

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

UDVIKLINGSSTRATEGI 2015

UDVIKLINGSSTRATEGI 2015 UDVIKLINGSSTRATEGI 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Overordnet ambition... 4 Temaer... 4 1. Ministertema: anbragte børn og unges undervisning/uddannelse... 4 2. Det gode ældre liv for borgere med

Læs mere

2. Godkendelse af referat fra møde den 6. juni 2011 v. Henning Hansen Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 6. juni.

2. Godkendelse af referat fra møde den 6. juni 2011 v. Henning Hansen Bilag 1. Referat, Forretningsudvalgsmøde den 6. juni. Deltagere: Henning Hansen, Jacob Stengaard Madsen, Leif Gjørtz, Steiner Eggen Kristensen, Henning Haahr, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Charlotte Josefsen og Karsten Binderup (ref.) Afbud: Mødedato: 17.

Læs mere

Referat fra DASSOS-møde den 17. august. Deltagerkreds: 1. Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt.

Referat fra DASSOS-møde den 17. august. Deltagerkreds: 1. Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt. Deltagere: Fagdirektører fra kommuner og Region Midtjylland vedr. det specialiserede socialområde. Afbud: Mødedato: 17. august 2011 Mødetid: kl. 9.30 11.30 (afsluttes med frokost i gæstekantinen) Mødested:

Læs mere

2. Godkendelse af referat fra møde d. 16. august 2012 v. Henning Hansen

2. Godkendelse af referat fra møde d. 16. august 2012 v. Henning Hansen Deltagere: Henning Hansen, Asbjørn Friis Jensen, Leif Gjørtz Christensen, Steinar Eggen Kristensen, Henning Haahr, Kjeld Bertelsen, Henrik Beyer, Charlotte Josefsen, Eva Glæsner og Karsten Binderup (ref.)

Læs mere

Mødedato: 18. august 2016 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 1, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 18. august 2016 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 1, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 18. august 2016 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 1, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering om ændringer i sammensætningen af Handicaprådet - Kl. 15:00-15:05 2 2

Læs mere

2. Godkendelse af referat fra møde d. 21. februar 2013 v. Henning Hansen

2. Godkendelse af referat fra møde d. 21. februar 2013 v. Henning Hansen Deltagere: Afbud: Dato: Henning Hansen, Kate Bøgh, Leif Gjørtz Christensen, Henning Haahr, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Bjarne Høyer Andresen, Charlotte Josefsen og Karsten Binderup (ref.) Erik Kaastrup-Hansen

Læs mere

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Skabelon Indhold Forord 3 Vision for Rammeaftale 2018 4

Læs mere

CFK/Arbejdsgruppen er nu klar til afrapportering inden den endelige offentliggørelse på Novemberkonference

CFK/Arbejdsgruppen er nu klar til afrapportering inden den endelige offentliggørelse på Novemberkonference Deltagere: Kate Bøgh, Leif Gjørtz Christensen, Henning Haahr, Henrik Beyer, Lotte Henriksen, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Helle Odde Poulsen, Eva Glæsner og Karsten Binderup (ref.) Afbud: Henning Hansen,

Læs mere

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Udkast Indhold Forord 3 Vision for Rammeaftale 2018 4 Sammenfatning

Læs mere

Referat af takstgruppemøde den 23. februar Mette Juulsgaard Langhoff Holstebro Kommune. Gerd Møller Nielsen Lemvig Kommune.

Referat af takstgruppemøde den 23. februar Mette Juulsgaard Langhoff Holstebro Kommune. Gerd Møller Nielsen Lemvig Kommune. Mødedato: 23. februar 2017 Mødetid: Kl. 12.00 (inkl. Frokost) Mødested: Lokale M1.4 Rådhuset Prinsens Alle 5, 8000 Viborg Deltagere: Birgit Juul Jensen Favrskov Kommune Steen Holk Bank Herning Kommune

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 21. november 2013 i Hjerneskadesamrådet. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 21. november 2013 i Hjerneskadesamrådet. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 21. november 2013 i Hjerneskadesamrådet

Læs mere

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016:

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016: K O M M I S S O R I U M F O R U D A R B E J D E L S E A F M Å L S Æ T N I N G E R F O R D E T T V Æ R G Å E N D E S P E C I A L I S E R E D E S O C I A L O M R Å D E I H O V E D S T A D S R E G I O N E

Læs mere

Udkast til kommissorium for hjerneskadesamråd vedr. voksne med erhvervet hjerneskade

Udkast til kommissorium for hjerneskadesamråd vedr. voksne med erhvervet hjerneskade Udkast til kommissorium for hjerneskadesamråd vedr. voksne med erhvervet hjerneskade Baggrund Når en borger rammes af en hjerneskade, vil sygdoms- og rehabiliteringsforløbet ofte være kompliceret, dels

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 21. august 2015, fra kl. 9.00 til 11.30 (11.00) med efterfølgende frokost Medborgerhuset i Silkeborg, Sal C, Bindslevs

Læs mere

Referat fra møde i Forretningsudvalget den 2. november Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt

Referat fra møde i Forretningsudvalget den 2. november Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt Deltagere: Henning Hansen, Jacob Stengaard Madsen, Leif Gjørtz, Steiner Eggen Kristensen, Henning Haahr, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Henrik Beyer, Charlotte Josefsen, Eva Glæsner og Karsten Binderup

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region den 24. august 2018

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region den 24. august 2018 Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region den 24. august 2018 Tid og sted: Fredag den 24. august 2018, kl. 10 12, Scandic Silkeborg, Udgårdsvej 2, 8600 Silkeborg, mødelokale:

Læs mere

2. Godkendelse af referat fra møde d. 6. november 2013 v. Henning Hansen

2. Godkendelse af referat fra møde d. 6. november 2013 v. Henning Hansen Deltagere: Henning Hansen, Leif Gjørtz Christensen, Henning Haahr, Bjarne Høyer Andresen (i stedet for Lotte Henriksen), Karin Holland, Ann-Britt Wetche og Karsten Binderup (ref.) Afbud: Kate Bøgh, Kjeld

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jesper T. Lund, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Rammeaftale 2017 KKR. Det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

Rammeaftale 2017 KKR. Det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden KKR HOVEDSTADEN Rammeaftale 2017 Det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Styringsaftale 2017 Udviklingsstrategi 2017 Indhold

Læs mere

Hedensted Kommune. Handicaprådet. Åben dagsorden. Mødelokale 3, Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Handicaprådet. Åben dagsorden. Mødelokale 3, Hedensted Rådhus Åben dagsorden Mødetidspunkt: Kl 15:30 Mødested: Deltagere: Fraværende: Mødelokale 3, Hedensted Rådhus Birgit Jakobsen, Hanne Grangaard, Anne Marie Madsen, Anne Lise Pedersen, Mikael Bisted, Marianne Frahm,

Læs mere

Click here to enter text. Dagsorden til møde den 14. december 2011. Socialdirektørkredsen. Tid 14. december 2011, kl. 10.00-12.00

Click here to enter text. Dagsorden til møde den 14. december 2011. Socialdirektørkredsen. Tid 14. december 2011, kl. 10.00-12.00 Click here to enter text. Dagsorden til møde den 14. december 2011 Møde Socialdirektørkredsen Tid 14. december 2011, kl. 10.00-12.00 Sted Byrådssalen i Støvring Deltagere Jan Nielsen, Jesper Hosbond Jensen

Læs mere

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau.

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau. Oversigt over de fem udviklingsstrategier for social- og specialundervisningsområdet Overordnede tendenser/visioner Der vurderes ikke aktuelt at være behov for i 2015 at indgå tværkommunale aftaler og/eller

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste.

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste. Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts 2013./.

Læs mere

3. Regionalplitiske sager

3. Regionalplitiske sager 3. Regionalplitiske sager 3.1. Organisering af den fremtidige koordinering på det specialiserede socialområde SAG NR.: 000221105 egl Som aftalt mellem KL og regeringen overtager kommunerne koordineringen

Læs mere

Forretningsudvalget: Referat. Dato: Den 26. april 2017 kl Viborg Rådhus Prinsens alle Viborg Mødelokale M3.3 (3.

Forretningsudvalget: Referat. Dato: Den 26. april 2017 kl Viborg Rådhus Prinsens alle Viborg Mødelokale M3.3 (3. Forretningsudvalget 26.4.17 Sekretariat for Rammeaftaler Midtjylland Prinsens Allé 5 8800 Viborg www.rammeaftaler.viborg.dk Dato: 28. april 2017 Sagsbehandler: Maria Eeg Smidt Tlf. 41 71 99 98 mesm@viborg.dk

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 22. august 2014, fra kl. 9.00 til 11.30 (11.00) med efterfølgende frokost Medborgerhuset i Silkeborg, Sal C, Bindslevs

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde statens overførsler til kommuner og regioner i 2012 Maj 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Referat fra møde i Forretningsudvalget den 11. januar Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt

Referat fra møde i Forretningsudvalget den 11. januar Godkendelse af dagsorden v. Henning Hansen Referat: Godkendt Deltagere: Henning Hansen, Jacob Stengaard Madsen, Leif Gjørtz, Steinar Eggen Kristensen, Henning Haahr, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Henrik Beyer, Charlotte Josefsen, Eva Glæsner og Karsten Binderup

Læs mere

Møde 3. oktober 2011 kl. 14:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus

Møde 3. oktober 2011 kl. 14:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus Børne- og Uddannelsesudvalg Referat Møde 3. oktober 2011 kl. 14:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus Afbud fra/fraværende: Mødet hævet kl.: 14.50 Indkaldte: kl. 14.00 Anne-Marie Steen Schrøder, Børne- og Familiecentret,

Læs mere

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste Regionshuset Viborg Til Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010 Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar

Læs mere

Referat Regionalt Dialogforum 1. juni 2016

Referat Regionalt Dialogforum 1. juni 2016 Referat Regionalt Dialogforum 1. juni 2016 Deltagere Steen Christiansen, formand for KKR Hovedstaden John Engelhardt, næstformand for KKR Hovedstaden Mitzi Reinau, Danske Handicaporganisationer Jens Barfoed,

Læs mere

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte Bilag 1: Nordjysk Socialaftale 2018-2020 Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte 24. august 2018 Udvikling og koordinering er et bilag til Nordjysk Socialaftale 2018-2020, som giver en

Læs mere

Rammeaftalens parter, parternes gensidige forpligtelser og fælles mål & principper

Rammeaftalens parter, parternes gensidige forpligtelser og fælles mål & principper Politiske niveau Administrativt niveau Appendiks Styringsaftale 2015: Rammeaftalens parter, parternes gensidige forpligtelser og fælles mål & principper Rammeaftalens parter Samarbejdet om rammeaftalen

Læs mere

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg.

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg. Referat fra mødet i Udvalget for Sundhed og Omsorg den 10. oktober 2011 kl. 15:15 i Mødelokale 3, Hadsund Rådhus Mødet sluttede kl. 17.00 Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 86 Økonomirapport 2011 87 Opfølgning

Læs mere

KKR N OTAT. Referat af møde i Dialogforum Hovedstaden den 24. oktober 2014

KKR N OTAT. Referat af møde i Dialogforum Hovedstaden den 24. oktober 2014 N OTAT KKR HOVEDSTADEN Referat af møde i Dialogforum Hovedstaden den 24. oktober 2014 Deltagerliste Steen Christiansen, formand for KKR Hovedstaden John Engelhardt, næstformand for KKR Hovedstaden Kirsten

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket Tid og sted: Fredag 18. marts 2011, fra kl. 9.00 til 12.00 med efterfølgende frokost Mødelokale C, Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg Deltagere:

Læs mere

Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde KKR Hovedstaden

Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde KKR Hovedstaden K O M M I S S O R I U M F O R A R B E J D S G R U P P E O M S T Y R I N S G A F T A L E N P Å D E T S P E C I A L I S E R E D E S O C I A L O M R Å D E F E B R U A R 2 0 1 2 Baggrund I forbindelse med

Læs mere

Fælleskommunale midler på området for erhvervet hjerneskade

Fælleskommunale midler på området for erhvervet hjerneskade Fælleskommunale midler på området for erhvervet hjerneskade Prinsens Allé 5 DK-8800 Viborg Deltagere: Karin Holland, Helle Ibsen, Birgit Munk Hansen, Tina Morgen Kristensen, Charlotte Brøndum, Anni Søby

Læs mere

Den fælleskommunale ansøgning på senhjerneskadeområdet Styregruppemøde den 7. marts 2012

Den fælleskommunale ansøgning på senhjerneskadeområdet Styregruppemøde den 7. marts 2012 Dato: Den fælleskommunale ansøgning på senhjerneskadeområdet Styregruppemøde den 7. marts 2012 Prinsens Allé 5 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Job-velfaerd@viborg.dk www.viborg.dk Deltagere: Karin Holland,

Læs mere

Status på fælleskommunale/regionale aktiviteter i den midtjyske region

Status på fælleskommunale/regionale aktiviteter i den midtjyske region Status på fælleskommunale/regionale aktiviteter i den midtjyske region Prinsens Allé 5 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 www.socialportalen.viborg.dk På baggrund af en analyse af udgiftsudviklingen 2007-2010

Læs mere

Notat. Fremtidig organisering af koordineringsopgaven vedr. rammeaftalen for det specialiserede socialområde i den midtjyske region

Notat. Fremtidig organisering af koordineringsopgaven vedr. rammeaftalen for det specialiserede socialområde i den midtjyske region Notat Fremtidig organisering af koordineringsopgaven vedr. rammeaftalen for det specialiserede socialområde i den midtjyske region Kommunaldirektørnetværket (Kd-net) i den midtjyske region har på sit møde

Læs mere

Rammeaftale 2018 KKR. Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

Rammeaftale 2018 KKR. Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden KKR HOVEDSTADEN Rammeaftale 2018 Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Udviklingsstrategi 2018 Styringsaftale 2018 Indhold

Læs mere

1. Ny samarbejdsstruktur for det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Målet med den nye struktur:

1. Ny samarbejdsstruktur for det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien. Målet med den nye struktur: Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk 1. Ny samarbejdsstruktur for det tværsektorielle samarbejde

Læs mere

Bilag 5 - Styringsaftale 2014

Bilag 5 - Styringsaftale 2014 Bilag 5 - Styringsaftale 2014 Kommissorium for task force vedrørende de mest specialiserede tilbud Kommuner i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden 2014 1 BAGGRUND Som en delmængde af de højt specialiserede

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket Tid og sted: Fredag 9. marts 2012, fra kl. 9.00 til 12.00 efterfulgt af frokost og rundvisning Viborg Rådhus mødelokale M5, Prinsens Allé 5, 8800 Viborg Deltagere:

Læs mere

Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg. Tid 25. maj 2018, kl Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø.

Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg. Tid 25. maj 2018, kl Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø. Dokument: Neutral titel Møde Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg Tid 25. maj 2018, kl. 09.30-11.30 Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø. Deltagere Leif Serup (Hjørring Kommune) Formand

Læs mere

Administrationen Specialsektoren. Jurist Susanne Kortegård Direkte: februar 2014.

Administrationen Specialsektoren. Jurist Susanne Kortegård Direkte: februar 2014. Svar vedrørende høring over forslag til lov om opfølgning på evaluering af kommunalreformen vedrørende det specialiserede socialområde og den mest specialiserede specialundervisning Indledning Det fremsendte

Læs mere

Forretningsudvalget: Dagsorden. Dato: Den 2. oktober 2018 Kl Viborg Rådhus Prinsens Alle Viborg Lokale: Lokale M1.

Forretningsudvalget: Dagsorden. Dato: Den 2. oktober 2018 Kl Viborg Rådhus Prinsens Alle Viborg Lokale: Lokale M1. Forretningsudvalget 2.10.18 Dagsorden Dato: Den 2. oktober 2018 Kl. 9.00-11.00 Sekretariat for Rammeaftaler Midtjylland Prinsens Allé 5 8800 Viborg www.rammeaftaler.viborg.dk Dato: 20. september 2018 Kontakt:

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Deltagere:

Læs mere

Mødet holdes kl. 15 i mødelokale 915, blok C 2. sal, Albertslund Rådhus, Nordmarks Alle 1, Albertslund

Mødet holdes kl. 15 i mødelokale 915, blok C 2. sal, Albertslund Rådhus, Nordmarks Alle 1, Albertslund N OTAT KKR HOVEDSTADEN Regionalt Dialogforum den 16. april 2015 Mødet holdes kl. 15 i mødelokale 915, blok C 2. sal, Albertslund Rådhus, Nordmarks Alle 1, Albertslund Deltagerliste Steen Christiansen,

Læs mere

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen for voksenpsykiatri DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Tid:

Læs mere

NATIONAL KOORDINATIONSSTRUKTUR, SOCIALSTYRELSENS CENTRALE UDMELDINGER OG FORPLIGTENDE SAMARBEJDE. v. Rammeaftale Sjælland

NATIONAL KOORDINATIONSSTRUKTUR, SOCIALSTYRELSENS CENTRALE UDMELDINGER OG FORPLIGTENDE SAMARBEJDE. v. Rammeaftale Sjælland NATIONAL KOORDINATIONSSTRUKTUR, SOCIALSTYRELSENS CENTRALE UDMELDINGER OG FORPLIGTENDE SAMARBEJDE v. Rammeaftale Sjælland National koordinationsstruktur: Socialstyrelsens rolle og centrale udmeldinger Socialstyrelsen

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Klyngestyregruppe. Klynge-temagruppe for børn, unge og familien. Faste grupper. Ad hoc grupper

Klyngestyregruppe. Klynge-temagruppe for børn, unge og familien. Faste grupper. Ad hoc grupper Kommissorium for Klyngestyregruppe for Midtklyngen 2016 [AS 2. UDKAST] Baggrund Med Sundhedsaftalen 2015-2018 er der sat en fælles politisk retning for udviklingen af det sammenhængende og nære sundhedsvæsen

Læs mere

Til Hjerneskadesamrådet for voksenområdet. Referat fra møde den 22. september 2017 i Hjerneskadesamrådet for voksenområdet

Til Hjerneskadesamrådet for voksenområdet. Referat fra møde den 22. september 2017 i Hjerneskadesamrådet for voksenområdet Regionshuset Viborg Til Hjerneskadesamrådet for voksenområdet Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 22. september

Læs mere

K O M M I S S O R I U M F O R T A S K F O R C E V E D R Ø R E N D E D E M E S T S P E C I A L I S E R E D E T I L B U D

K O M M I S S O R I U M F O R T A S K F O R C E V E D R Ø R E N D E D E M E S T S P E C I A L I S E R E D E T I L B U D K O M M I S S O R I U M F O R T A S K F O R C E V E D R Ø R E N D E D E M E S T S P E C I A L I S E R E D E T I L B U D M A J 2 0 1 3 Baggrund Som en delmængde af de højt specialiserede tilbud, der er

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om status for implementering af Bekendtgørelse om genoptræningsplaner

Læs mere

Udkast til kommissorium for Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland

Udkast til kommissorium for Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland Udkast til kommissorium for Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland Indledning I 2008 nedsatte Sundhedskoordinationsudvalget Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland. Formålet med Hjerneskadesamrådet

Læs mere

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel Maj 2015 Indhold Indledning... 3 Samlet kapacitet og belægning på de lands- og landsdelsdækkende

Læs mere

Mødetid: kl. 9.00 11.00 Mødested: Regionshuset i Viborg, F 9, 1. sal. Dato: Referat fra møde i Forretningsudvalget den 24.

Mødetid: kl. 9.00 11.00 Mødested: Regionshuset i Viborg, F 9, 1. sal. Dato: Referat fra møde i Forretningsudvalget den 24. Deltagere: Jesper Thyrring Møller, Leif Gjørtz Christensen, Henning Haahr, Lotte Henriksen, Kenneth Koed Nielsen, Helle Bro, Steinar Eggen Kristensen, Ann-Britt Wetche og Karsten Binderup (ref.) Afbud:

Læs mere

Bilag til SOCDIR. 10. juni 2015

Bilag til SOCDIR. 10. juni 2015 Bilag til SOCDIR 10. juni 2015 Punkt 6: Ledernetværk på det specialiserede voksensocialområde Bilag 1: Invitation til ledernetværk Bilag 2: Orientering om invitation til nyt ledernetværk på voksen socialområdet

Læs mere

2. Godkendelse af referat fra mødet 23. marts 2011 v. Henning Hansen

2. Godkendelse af referat fra mødet 23. marts 2011 v. Henning Hansen Sekretariat for rammeaftaler Nytorv 6 DK-8800 Viborg Deltagere: Henning Hansen, Jacob Stengaard Madsen, Leif Gjørtz, Steiner Eggen Kristensen, Henning Haahr, Kjeld Bertelsen, Karin Holland, Eva Glæsner

Læs mere

33 Ledsagelse og støtte under ferieophold 1. 34 Orientering om " husleje sag" 1. 35 Evaluering af "den gode praksis" 1

33 Ledsagelse og støtte under ferieophold 1. 34 Orientering om  husleje sag 1. 35 Evaluering af den gode praksis 1 Handicaprådet Referat Møde 21. oktober 2015 kl. 16:00 i HOPS Tilstede: Steen Jakobsen, Lene Houe, Palle Lykke Ravn Gert Lund, Mona Rask, John Børsting, Lene Rysgaard Lene Hornstrup. Afbud: Tine Hammer,

Læs mere

Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018

Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018 : Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018 Dagsorden: 1. Proces for udpegning af fast kommunal repræsentant til de særlige pladser i psykiatrien 2. SOSU Nord 3. Konstituering af FU Social 1. Proces

Læs mere

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid.

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid. Statsrevisorernes sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 33 92 93 00 Fax. 33 93 25 18 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Dato: 31. marts 2014 Redegørelse

Læs mere

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Handicaprådets fokuspunkter og arbejdsplan for denne periode - Kl. 14:00-14:30 2 2

Læs mere

På den baggrund er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe omkring hjemløshed.

På den baggrund er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe omkring hjemløshed. Resume: De 17 kommunalbestyrelser i Region Sjælland og Regionsrådet skal ifølge rammeaftalelovgivningen årligt senest 15. oktober indgå en Rammeaftale (udviklingsstrategi og styringsaftale) på det specialiserede

Læs mere

Ad dagsordenspunk 1. STU - Ungdomsuddannelse til unge med særligt

Ad dagsordenspunk 1. STU - Ungdomsuddannelse til unge med særligt N OTAT KKR S J Æ L L A N D Referat fra møde i dialogforum KKR Sjælland den 23. september 2014 Mødested: Solrød Kommune, Solrød Center 1, mødelokale 125, 2680 Solrød Deltagere: DH: Lene Danielsen, Morten

Læs mere

Specifikation til Udviklingsstrategien

Specifikation til Udviklingsstrategien Specifikation til Udviklingsstrategien 1. januar 2017 Specifikation til Udviklingsstrategien er en uddybning af Udviklingsstrategien, som er den ene del af den samlede rammeaftale for det specialiserede

Læs mere

Børne- og Skoleudvalg

Børne- og Skoleudvalg REFERAT Børne- og Skoleudvalg Møde nr.: 5 Mødedato: 23. april 2012 Fraværende: Mødetid: 14.00 Andreas Boesen (Afbud) Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 BS Udviklingsstrategi -

Læs mere

K K R M I D T J Y L L A N D

K K R M I D T J Y L L A N D D AG SORDEN 2018 K K R M I D T J Y L L A N D Dato: 17-05-2018 14:00 Sted: Gl. Skovridergaard Marienlundsvej 36 8600 Silkeborg Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati.

Læs mere

Aftale om en kvalificeret indsats for grupper med særlige behov

Aftale om en kvalificeret indsats for grupper med særlige behov 13. november 2013 Aftale om en kvalificeret indsats for grupper med særlige behov Mennesker med meget komplekse problemer eller sjældne funktionsnedsættelser har ofte behov for en særlig indsats. Det kan

Læs mere

Rammeaftale

Rammeaftale KKR HOVEDSTADEN Rammeaftale 2019-2020 Udviklingsstrategi og Styringsaftale Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområde Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Indhold

Læs mere

De enkelte kommuners høringssvar skal ses som et supplement hertil.

De enkelte kommuners høringssvar skal ses som et supplement hertil. Regionsrådet i Midtjylland KKR MIDTJYLLAND Høringssvar til Region Midtjyllands udkast til Social Strategi Den 2. september 2013 Sags ID: SAG-2013-04325 Dok.ID: 1732346 De midtjyske kommuners administrative

Læs mere

N OTAT. Politiske fokuspunkter for det tværkommunale samarbejde på beskæftigelsesområdet samt de fem KKR-områders organisering

N OTAT. Politiske fokuspunkter for det tværkommunale samarbejde på beskæftigelsesområdet samt de fem KKR-områders organisering N OTAT Politiske fokuspunkter for det tværkommunale samarbejde på beskæftigelsesområdet samt de fem KKR-områders organisering I dette notat er sammenfattet hovedpunkterne i de politiske fokuspunkter for

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Børne- og Skoleudvalget Referat fra ordinært møde 20. September 2016 Tirsdag 20.09.2016 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Godkendelse af rammeaftale for 2017 samt hovedstadsregionens kortlægning

Læs mere

Referat fra Takstgruppemøde den 6. april Afbud: Tine C. Broge/Horsens Rikke Haarup/Syddjurs - Kristian Eeg Smidt/RM.

Referat fra Takstgruppemøde den 6. april Afbud: Tine C. Broge/Horsens Rikke Haarup/Syddjurs - Kristian Eeg Smidt/RM. Mødedato: 6. april 2017 Mødetid: Kl. 12.00 16.00 (inkl. Frokost) Mødested: Lokale M1.4 Rådhuset Prinsens Alle 5, 8000 Viborg Prinsens Allé 5 DK-8800 Viborg www.rammeaftale.viborg.dk Dato: 28. marts 2017

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 27. marts 2015, fra kl. 9.00 til 11.30 (11.00) med efterfølgende frokost Medborgerhuset i Silkeborg, Sal C, Bindslevs

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 8. april 2016, fra kl. 9.00 til 11.00 Scandic Silkeborg, Udgaardsvej 2, 8600 Silkeborg. Deltagere: Kommunaldirektørerne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om specialundervisning for voksne. Lovforslag nr. L 102 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om specialundervisning for voksne. Lovforslag nr. L 102 Folketinget Lovforslag nr. L 102 Folketinget 2011-12 Fremsat den 29. februar 2012 af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om specialundervisning

Læs mere

Referat, DASSOS-møde den 29. maj 2013

Referat, DASSOS-møde den 29. maj 2013 Deltagere: Fagdirektører fra kommuner og Region Midtjylland vedr. det specialiserede socialområde. Afbud: Dato: Henning Haahr, Kate Bøgh, Mødedato: 29. maj 2013 Mødetid: kl. 9.00 12.00 + formidlingskonference

Læs mere

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften Bilag 1, Afkrydsningsskema, vurdering af behov mv. Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften Opbygning: 1. Afkrydsningsskema - omfatter alle målgrupper

Læs mere

Handicaprådet :00 Bomholthus, Borgergade 53, Silkeborg. Afbud fra: Karen Marie Pedersen og Unna Koldbæk.

Handicaprådet :00 Bomholthus, Borgergade 53, Silkeborg. Afbud fra: Karen Marie Pedersen og Unna Koldbæk. Handicaprådet Beslutningsprotokol 11-02-2016 16:00 Bomholthus, Borgergade 53, Silkeborg Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif.: 8970 1000 www.silkeborgkommune.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere