Amning, når dit barn skal opereres

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Amning, når dit barn skal opereres"

Transkript

1 Egne noter: Amning, når dit barn skal opereres Videnscenter for amning af børn med specielle behov Børneafdelingerne Blegdamsvej København Ø Telefon Børneklinikken 3082: Børnekirurgisk klinik 4053: Hjerteafsnit for børn 4144: Web: Forfattet august 2007 af: Ragnhild Måstrup og Karin Jeppesen Information til forældre Videnscenter for amning af børn med specielle behov Børneafdelingerne

2 Indhold Før operationen side 3 Efter operationen side 4 Hvis barnet ikke vil tage brystet side 6 Specielt for børn, der er opereret for læbespalte side 8 Specielt for børn, der er opereret i tarmen side 9 Specielt for børn efter hjerteoperation side 10 Generelt om amning og operation Når dit barn skal opereres, er det vigtigt at du holder din produktion af mælk ved lige med udmalkninger. Du skal malke ud, indtil dit barn spiser al sin mad hos dig. Før operationen Dit barn Barnet skal faste, fordi det skal i narkose. Hvor længe dit barn skal faste afgøres af narkoselægen, og er afhængigt af, hvad barnet spiser. Generelt må dit barn få modermælkserstatning eller skemad (mos, grød mm) indtil 6 timer før operationen, må blive ammet indtil 4 timer før operationen og må få sukkervand indtil 2 timer før operationen. Din mælk I de timer, hvor barnet ikke må blive ammet, er det vigtigt, at brystet bliver tømt med samme intervaller, som når du ammer, for at din mælkemængde ikke falder. Da barnet ofte ikke kan sutte lige efter operationen, er det en god idé at malke ud, mens dit barn bliver opereret, især hvis du ikke har gjort det inden operationen, eller hvis operationen tager lang tid. Du kan malke ud med hånden eller med en elektrisk brystpumpe. Personalet vil vise dig, hvordan man gør.

3 Efter operationen Dit barn Børn,der har været i narkose, kan generelt hurtigere tåle modermælk end de kan tåle sukkervand eller modermælkserstatning, fordi modermælken er nemmere at fordøje. Det er forskelligt, hvor hurtigt børn bliver friske og får lyst til at spise igen efter en operation. Hvis dit barn vil, må du gerne amme på opvågningsafdelingen med mindre du har fået andet at vide. Nogle børn er utilpasse efter operationen, og har kun lyst til at spise lidt ad gangen, nogle børn spiser oftere, andre ikke så tit. Ammede børn kan blive påvirkede af operationen og narkosen, så de har sværere ved at finde ud af at tage fat ved brystet de første gange efter operationene. Du kan gøre det nemmere for dit barn at tage fat, hvis du gør følgende: starter med at tilbyde favoritbrystet (hvis dit barn har sådan et). bruger en ammestilling, så dit barn ikke ligger på operationssåret. om muligt bruger favorit-ammestillingen de første gange efter operationen. tilbyder dit barn brystet mens barnet stadig er døsigt, dvs. med det samme efter operationen, eller når dit barn er søvnigt. malker lidt ud før du lægger barnet til, hvis brystet er for spændt. sidder godt og afslappet med dit barn så tæt ind til dig, som operationssåret tillader. Giver dit barn meget nærhed efter operationen. Nogle børn er trætte i lang tid efter operationen, her er det vigtigt ikke at stille for store forventninger til barnet, men give barnet mulighed for at sutte lidt på brystet, når det er vågent. Når barnet ikke har kræfter til at sutte, kan du sidde med dit barn hud-mod-hud og give det nær kontakt i nogle timer ad gangen. Find en stilling, hvor operationssåret ikke generes. Vær tålmodig, hvis du får problemer med amningen. Det ordner sig, men kan tage lidt tid. Spørg personalet om hjælp. Hvis dit barn bliver for ked af det, må du prøve at bryde cirklen og trøste barnet i en anden stilling, inden du lægger til igen. Det er ikke en god idé at lægge barnet til brystet, mens det skriger. Hvis operationssåret er på brystet eller maven, må barnet ikke ligge over din skulder, når det skal bøvse. I stedet kan barnet ligge på siden op ad dig, eller du kan sidde med barnet på dit skød og støtte barnets ryg og hoved, så barnet holdes udstrakt.. Din mælk Hvis du synes, at dit barn ikke spiser ligeså meget, som det plejer, skal du malke ud efter barnet har spist. Du skal også malke ud i dagene efter operationen, hvis dit barn ikke spiser så ofte, som det plejer her kan du evt. nøjes med at malke ud fra det ene bryst, så der er mælk parat i det andet, hvis dit barn bliver sultent kort efter, du har malket ud. Næsten halvdelen af mælken bliver gendannet i løbet af den første time efter brystet er tømt, og 2 timer efter er ca. 75 % gendannet. Du skal i det hele taget malke ud, indtil dit barn er helt i topform og spiser, som det plejer.

4 Hvis barnet ikke vil tage brystet Nogle børn vil i begyndelsen ikke tage brystet. Du kan altid spørge personalet til råds, men her er nogle forslag til, hvad du kan gøre for at få amningen i gang igen. Trøst dit barn Hvis dit barn er utålmodigt, uroligt og ikke vil tage brystet, skal du først trøste dit barn, inden du prøver igen. Du bør ikke lægge dit barn til, når det skriger. Tving ikke dit barn til brystet, men vent til det igen bliver roligt. Selvom dit barn ikke vil tage brystet, er det vigtigt, at du lægger det til hver gang det vågner. Du kan evt. amme, mens du vugger dit barn eller mens du går rundt. Du bør lægge dit barn til ved de første sulttegn, f.eks. straks det vågner, gerne mens det stadig er søvnigt. Det er vigtigt at dit barn ikke når at blive for sultent. Lok dit barn Stimuler nedløbsrefleksen inden du lægger dit barn til, så mælken allerede løber, det kan du gøre ved at nulre brystvorten eller massere brystet blidt. Lok med nogle dråber mælk. Du kan også give dit barn lidt mælk på ammesugerør eller kop, inden du lægger det til brystet (spørg personalet hvordan). Når dit barn har lidt mælk i maven, har det måske mere ro til at lære at sutte ved brystet. Kontakt Giv dit barn ekstra opmærksomhed og kontakt. Pas på at hvert måltid ikke bliver en kamp. Hvis dit barn oplever, at alle vågne minutter drejer sig om at blive overtalt til at tage fat, kommer man let ind i en ond cirkel. Du kan begynde forfra med hud-mod-hud kontakt så mange timer i døgnet som muligt. (dit barn har kun ble på og ligger op ad din bare mave/mellem brysterne). Pas på at dit barn ikke ligger på operationssåret, læg det evt. på siden, men stadig op ad dig. Under hud-mod-hud kontakt får dit barn den tætte kontakt uden krav om at tage fat, barnet slapper af, og får positive input på lugte- og følesansen. Du får ro i sjælen, når dit barn slapper af hos dig, og det kan styrke dig og din tålmodighed. Du får mere mælk, når dit barn ligger hud-mod-hud hos dig. Når du har dit barn tæt op ad dig, kan du mærke de første tegn på, at det er sultent, så kan du forsøge at lægge dit barn til brystet, mens det stadig er søvnigt. Undgå flaske, vær tilbageholdende med sut og suttebrik. Nogle børn har en sonde efter operation, som de får mad i, indtil de kan spise selv. Andre børn kan spise det meste selv ved brystet. Hvis dit barn skal have ekstramad, kan du give det med ammesugerør, kop eller sonde (spørg personalet hvordan). Undgå at give ekstramaden på flaske, da barnet sutter med forskellige teknikker på bryst og flaske, og det kan gøre det sværere for barnet, at sutte korrekt på brystet. Det samme gælder suttebrik og narresut. Du kan naturligvis bruge sutten til trøst, når dit barn skriger, hvis ikke andet hjælper, eller hvis dit barn ikke må få mad. Hvis barnet ikke svøber korrekt om brystet, kan fingermadning hjælpe barnet til at holde tungen i korrekt position. Det er ligesom ammesugerør og bruges hvis barnet skal have ekstra mad. Spørg personalet.

5 Specielt for børn, der er opereret for læbespalte Efter læbeoperation kan barnet have en gazetampon i næsen i den opererede side. Det kan gøre det sværere for barnet at få luft, mens det spiser, og barnet vil slippe brystet oftere. Overlæben er bedøvet i 6-12 timer. Det kan gøre det lidt sværere for barnet at føle, om det har godt fat ved brystet. Dit barn får smertestillende medicin efter operationen. Det er ikke skadeligt for dit barn at bruge munden, derfor må barnet gerne sutte selvom såret bevæger sig imens. Der kan pible en dråbe blod ud fra såret, men det er normalt og har ingen betydning for, hvor hurtigt såret heler op. Børneklinikken 3082 HovedOrtoCentret Tlf: Specielt for børn, der er opereret i tarmen Lægen fortæller, hvornår dit barn igen må få mad i maven. Modermælk er skånsomt for maven. Hvis dit barn i en længere periode efter operationen ikke må spise, er det vigtigt at lege måltider flere gange om dagen: Sid med dit barn i armene tæt ind til dig, og lad det sutte på narresutten imens. Tal til barnet, prøv at få øjenkontakt og nus det, som i en ammesituation. I øvrigt er det vigtigt, at dit barn bruger munden på en rar måde, når det ikke må spise: Giv barnet sutten tit, leg med sutten på barnets læber og lad dit barn sutte på sine hænder. Formålet er, at dit barn skal få nogle positive oplevelser med munden de oplevelser, som andre børn får, når de spiser. Så snart dit barn må få en ganske lille smule mad, kan du give nogle dråber modermælk i munden, når I leger måltider. Aftal med lægen, om det er OK, at du lægger dit barn til umiddelbart efter, du har malket ud, så får dit barn lov til at sutte på brystet uden at få særlig meget mælk. Børnekirurgisk klinik 4053 Juliane Marie Centret Tlf:

6 Specielt for børn efter hjerteoperation Efter operationen kommer dit barn på intensivafdeling 4141 så længe, det har brug for hjælp til vejtrækningen. Når dit barn ikke længere har brug for intensiv behandling, overflyttes I til Hjerteafsnit for børn Efter operationen er dit barn udstyret med forskellige elektroder og overvågningsudstyr, bl.a. en sonde i næsen, som kan genere, når barnet skal sutte ved brystet. De mange ledninger kan gøre det vanskeligt for dig at lejre dit barn godt ved brystet. Personalet vil vejlede dig i at lægge barnet til, så det ligger bedst i forhold til udstyret og brystet, og får de bedste betingelser for at sutte hos dig. En undersøgelse på vores afdeling i 2004 viste at hjerteopererede børn blev ammet i længere tid end danske børn i gennemsnit blev ammet. Jeres anstrengelser nytter! Det er ikke mere anstrengende for dit barn at sutte på bryst end på flaske, snarere tværtimod viser en amerikansk undersøgelse. Hjerteafsnit for børn 4144 Juliane Marie Centret Tlf: Nogle børn (de mindste), er trætte efter operationen, og der kan gå nogle dage, hvor de bare hygger ved brystet, uden af spise særlig meget. Det er OK, fortsæt med at give barnet mulighed for at sutte ved brystet. Jo flere gange barnet tilbydes brystet og øver sig, jo bedre vil barnet kunne sutte, når det bliver frisk nok. Jo bedre dit barn får det, des mindre overvågningsudstyr har det brug for, barnet bliver mere afslappet og amningen går som regel bedre og bedre. Efterhånden som dit barn spiser mere ved brystet, får det mindre mad igennem sonden, og kan forsøge at spise helt uden at få ekstramad i sonden - enten om dagen eller hele døgnet. Det kan tage fra dage til uger, inden dit barn kan spise al sin mad selv. Hvis barnet ligger kort tid i respirator, er barnet som regel også kort tid om at lære at spise og omvendt.

Amning når barnet har svært ved at lave vakuum

Amning når barnet har svært ved at lave vakuum Egne noter: Amning når barnet har svært ved at lave vakuum Videnscenter for amning af børn med specielle behov Neonatal- og børnafdelingerne samt føde- og barselsafdelingerne Juliane Marie Centret Rigshospitalet

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Flaskeernæring til børn Information til forældre Juliane Marie Centret Rigshospitalet At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre er det en nødvendighed,

Læs mere

Velkommen. Mødegang 5

Velkommen. Mødegang 5 Velkommen Timerne lige efter fødslen, og den første amning Det nyfødte barns sanser og signaler. Samspil med barnet og amning den første tid derhjemme Trivsel hos hele familien Tilbud fra regionen og sundhedspleje

Læs mere

Amning. af det for tidligt fødte barn. Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet

Amning. af det for tidligt fødte barn. Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet Amning af det for tidligt fødte barn Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet Amning af det for tidligt fødte barn Når man har født sit barn for tidligt, er mange i tvivl om, hvordan og hvornår man

Læs mere

Informationspjece. Suttebrik. Neonatal- og barselsklinikken

Informationspjece. Suttebrik. Neonatal- og barselsklinikken Informationspjece Suttebrik Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Neonatal- og barselsklinikken Til dig, der skal amme med suttebrik Lidt historie Siden midten af 1600-tallet har mødre brugt suttebrik.

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Side 12 Revideret Juli 2015 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Side 11 Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn. Denne vejledning er henvendt

Læs mere

Information til patienten. Udmalkning. Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro

Information til patienten. Udmalkning. Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro Information til patienten Udmalkning Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro Udmalkning - hvornår og hvor ofte? Hvis dit barn ikke har suttet, indenfor de første 6 timer efter fødslen,

Læs mere

Information til patienten Flaskeernæring til børn

Information til patienten Flaskeernæring til børn Information til patienten Flaskeernæring til børn Børneafdelingen Hospitalsenheden Vest Flaskeernæring At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre

Læs mere

Til patienter og pårørende. Suttebrik. Information. Vælg billede. Vælg farve. Indtast forside teaser. Familiecenteret

Til patienter og pårørende. Suttebrik. Information. Vælg billede. Vælg farve. Indtast forside teaser. Familiecenteret Til patienter og pårørende Suttebrik Information Vælg billede Vælg farve Indtast forside teaser Familiecenteret Til dig der skal amme med suttebrik Lidt historie Siden midten af 1600-tallet har mødre brugt

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

Ammeplan for børn født før uge 34

Ammeplan for børn født før uge 34 Patientinformation Ammeplan for børn født før uge 34 Børneafdeling H6 Kære Tillykke med dit barn/børn. Du har født for tidligt, men det betyder ikke at du ikke kan komme til at amme dit barn. At få amningen

Læs mere

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Information til forældre Regionshospitalet Randers/Grenaa Patienthotellet Ammepolitik Regionshospitalet Randers har en ammepolitik, der tager udgangspunkt i De

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

Information til patienten Flaskeernæring til børn

Information til patienten Flaskeernæring til børn Information til patienten Flaskeernæring til børn Børneafdelingen Hospitalsenheden Vest Flaskeernæring At skulle give sit barn udmalket modermælk, og/eller modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Revideret Marts 2013 Side 12 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Værd at vide om amning

Værd at vide om amning Informationspjece Værd at vide om amning Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Neonatal- og barselsklinikken Kære forældre... Forord I Sygehus Sønderjylland arbejder vi

Læs mere

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen Til patienter og pårørende Flaskeernæring Forældreinformation Vælg billede Vælg farve Neonatalafdelingen At give sit barn modermælkserstatning på flaske er for nogen det rigtige valg. For andre kan det

Læs mere

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen til verden - til forældre med for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære forældre Hjertelig tillykke med jeres lille for tidligt fødte barn.

Læs mere

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN I mange situationer er det en god idé, at du malker ud. Det gælder både lige efter fødslen og senere i ammeperioden. For eksempel hvis: du er adskilt fra dit barn dit barn har brug for ekstra ernæring

Læs mere

MAM s amningsinformationer

MAM s amningsinformationer MAM s amningsinformationer Amning et samspil Når du ammer dit barn, handler det ikke kun om mad. Det handler også om nærhed, kærlighed, tillid, men somme tider også om uro, smerter og sorg. For nogle bliver

Læs mere

TILLYKKE MED BARNET!

TILLYKKE MED BARNET! TILLYKKE MED BARNET! Hvem er konsulentsundhedsplejersken? Jeg er uddannet sygeplejerske, senere videreuddannelse til sundhedsplejerske og med specialuddannelse og erfaring i børn, der har læbe- ganespalte.

Læs mere

Vejledning i udmalkning

Vejledning i udmalkning Information Vejledning i udmalkning Ammegruppen H5 og H6 OUH Odense Universitetshospital FORORD Denne pjece om udmalkning er tænkt som en vejledning til dig. Din egen mælk er det allerbedste, du kan give

Læs mere

FOR LIDT OG FOR MEGET MÆLK

FOR LIDT OG FOR MEGET MÆLK FOR LIDT OG FOR MEGET MÆLK Mette Aaskov Sundhedsplejerske, IBCLC FOR MEGET MÆLK En del kvinder producerer i starten mere mælk, end barnet har brug for Efter 4-6 uger er produktionen hos de fleste tilpasset

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

UDMALKNING. Udmalkning

UDMALKNING. Udmalkning UDMALKNING 13-12-2012 Udmalkning Normalt er det ikke nødvendigt at malke ud, men mor kan få brug for det kortvarigt: Hvis brystvorterne er meget ømme Hvis brysterne er meget spændte Hvis hun ønsker at

Læs mere

Ammepolitik for. Regionshospitalet. Randers

Ammepolitik for. Regionshospitalet. Randers Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Regionshospitalet Randers/Grenaa Patienthotellet Forord Ammepolitikken som gælder for Regionshospitalet Randers er resultatet af et samarbejde mellem Fødegangen

Læs mere

Ambulant fødsel den første tid hjemme

Ambulant fødsel den første tid hjemme I er blevet udskrevet fra Fødegangen efter ambulant fødsel. Med denne pjece vil vi give jer relevante informationer og vejledning til den første tid hjemme. KONTAKT I DE FØRSTE DAGE Dagen efter fødslen

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

Her er Astrid. Hun skal bedøves ligesom dig. Når man er bedøvet, er det næsten som at sove. Man kan blive opereret, uden at man mærker det.

Her er Astrid. Hun skal bedøves ligesom dig. Når man er bedøvet, er det næsten som at sove. Man kan blive opereret, uden at man mærker det. Skal du bedøves? Her er Astrid. Hun skal bedøves ligesom dig. Når man er bedøvet, er det næsten som at sove. Man kan blive opereret, uden at man mærker det. Når operationen er færdig, bliver man vækket

Læs mere

Neonatalklinikken Juliane Marie Centret Rigshospitalet. Se på mig. jeg taler til dig! Se og forstå dit for tidligt fødte barn

Neonatalklinikken Juliane Marie Centret Rigshospitalet. Se på mig. jeg taler til dig! Se og forstå dit for tidligt fødte barn Neonatalklinikken Juliane Marie Centret Rigshospitalet Se på mig jeg taler til dig! Se og forstå dit for tidligt fødte barn 1 INDHOLD Se på mig jeg taler til dig! Se på mig jeg taler til dig!...3 Tingene

Læs mere

Værd at vide om amning

Værd at vide om amning Informationspjece Værd at vide om amning "10 skridt mod vellykket amning" Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Jordemodercentrene Kære forældre... Med denne pjece henvender vi os til

Læs mere

Ammeplan for børn født mellem uge 34 og 37

Ammeplan for børn født mellem uge 34 og 37 Patientinformation Ammeplan for børn født mellem uge 34 og 37 Børneafdeling H6 Kære Tillykke med dit barn/børn. Du har født for tidligt, men det betyder ikke at du ikke kan komme til at amme dit barn.

Læs mere

TJEK BLEEN. den viser, hvordan jeres barn har det

TJEK BLEEN. den viser, hvordan jeres barn har det TJEK BLEEN den viser, hvordan jeres barn har det Har jeres barn det godt? Får det nok at spise? I de første dage efter fødslen kommer man let i tvivl. I kan på en meget enkel måde tjekke, at jeres barn

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Information til forældre Flaskeernæring til børn H.C. Andersen Børnehospital Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Amning eller sutteflaske At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Suttebrik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Suttebrik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Suttebrik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Suttebrikken er lavet af tynd silikone, og er et hjælpemiddel til amning. Mange kommer af med brikken igen efter nogle

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Velkommen. Mødegang /GP/DHH

Velkommen. Mødegang /GP/DHH Velkommen Mødegang 3 Dagens program Velkomst og siden sidst Forestillinger om barnet, tilknytning Efterfødselsreaktioner Pause kl. ca. 17.15 17.30 Opsamling på netværksdannelse Amning Tak for i dag Knytte

Læs mere

Manglende endetarmsåbning

Manglende endetarmsåbning Forældreinformation Manglende endetarmsåbning Information for forældre til piger med anal atresi Kirurgisk Afdeling A H C Andersen Børnehospital Anal atresi I det efterfølgende gives en kort beskrivelse

Læs mere

Hej... Denne lille bog er til dig. Prøv at kigge lidt i den, og få far eller mor til at læse den for dig.

Hej... Denne lille bog er til dig. Prøv at kigge lidt i den, og få far eller mor til at læse den for dig. Jeg skal bedøves Hej... Denne lille bog er til dig. Prøv at kigge lidt i den, og få far eller mor til at læse den for dig. Når du skal bedøves og behandles, har vi brug for, at vide noget om dig. Vi stiller

Læs mere

Mikkel skal bedøves TIL MOR OG FAR. Personalet på Privathospitalet Mølholm har lavet patientinformationen: "Mikkel skal bedøves".

Mikkel skal bedøves TIL MOR OG FAR. Personalet på Privathospitalet Mølholm har lavet patientinformationen: Mikkel skal bedøves. TIL MOR OG FAR Personalet på Privathospitalet Mølholm har lavet patientinformationen: "". Det er vores håb, at informationen kan være med til at give jer lidt ro i forhold til, at jeres barn skal bedøves

Læs mere

Tårevejssondering af børn

Tårevejssondering af børn Til patienter og pårørende Tårevejssondering af børn Information til forældre Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øjenklinikken Navn: CPR-nr.: Din kontaktperson: I denne pjece vil vi forsøge at besvare de

Læs mere

Forældreinformation. Mor/barn afsnit H6. Børneafdeling H6

Forældreinformation. Mor/barn afsnit H6. Børneafdeling H6 Forældreinformation Mor/barn afsnit H6 Børneafdeling H6 Velkommen til afsnit H6 Tillykke med jeres barn! H6 er et mor/barn-afsnit med plads til 12-14 syge, nyfødte børn og deres mødre samt 6 halvintensive

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Kop versus flaske. Ammekursus Modul 3 KOP, FLASKE, LACT-AID METTE AASKOV

Kop versus flaske. Ammekursus Modul 3 KOP, FLASKE, LACT-AID METTE AASKOV Ammekursus 2012-13 Modul 3 KOP, FLASKE, LACT-AID METTE AASKOV www.kompetencecenterforamning.dk Amerikansk RCT med 700 ammede børn Formål: At undersøge sutteflaske og narresuts indvirkning på amning Inklusionskriterier:

Læs mere

Tjek bleen. den viser, hvordan jeres barn har det

Tjek bleen. den viser, hvordan jeres barn har det Tjek bleen den viser, hvordan jeres barn har det Har jeres barn det godt? Får det nok at spise? I de første dage efter fødslen kommer man let i tvivl. I kan på en meget enkel måde tjekke, at jeres barn

Læs mere

Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre

Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre Flaskeernæring til børn - en pjece til forældre Regionshospitalet Randers 2 Flaskegivning er mere end mad! Pjecen er til dig, der både ammer og giver flaske og til dig, som kun giver flaske. Det er vigtigt,

Læs mere

NÅR FAR ELLER MOR HAR EPILEPSI

NÅR FAR ELLER MOR HAR EPILEPSI NÅR FAR ELLER MOR HAR EPILEPSI Når far eller mor har epilepsi er udgivet af Epilepsiforeningen. Teksten er forfattet af Dorthe Mygind, Dorthe Christensen og Henrik Gansgaard. Første udgave: 2009. Pdf-udgave:

Læs mere

Børn og operation. Patientvejledning

Børn og operation. Patientvejledning Børn og operation Patientvejledning Denne folder indeholder nogle praktiske oplysninger til jer forældre, når jeres barn skal bedøves og opereres. Folderen er et supplement til folderen Generel vejledning

Læs mere

SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte

SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte Simon 3 måneder gammel Simon i dag 2007 næsten 4 år Her er Simon 2 dage gammel Og her er så billedet taget af Rigshospitalets fotograf

Læs mere

Stimulationsideer - det lille barn 3-6 måneder

Stimulationsideer - det lille barn 3-6 måneder Stimulationsideer - det lille barn 3-6 måneder Kom godt i gang Når du skal stimulere dit barn, er det godt at tænke på, at barnet er mest trygt i nærheden af dig. I begyndelsen er dit barn mest interesseret

Læs mere

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn.

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn. Velkommen Mødegang 10 Dagens program Velkomst og siden sidst Mælk og mad til barnet Pause kl. ca. 18.00 18.20 Syge børn Evaluering Nu begynder øve perioden Overgangen fra mælk til skemad er en læringsproces

Læs mere

Ammestrategi på Nordsjællands Hospital

Ammestrategi på Nordsjællands Hospital Ammestrategi på Nordsjællands Hospital Udarbejdet af: Klinisk sygeplejespecialist: Lene Bro Ohlsson, Tine Nysted Pedersen, Tine Bergenhagen Jordemoder: Malene Gustafsen, Charlotte Krebs Social og sundheds

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Patientvejledning. Børn. og operation

Patientvejledning. Børn. og operation Patientvejledning Børn og operation Denne folder indeholder nogle praktiske oplysninger til jer forældre, når jeres barn skal bedøves og opereres. Folderen er et supplement til folderen Generel vejledning

Læs mere

BØRNESUNDHED AMMEPOLITIK

BØRNESUNDHED AMMEPOLITIK BØRNESUNDHED AMMEPOLITIK INDLEDNING Børnesundhed besluttede i 2012, at sætte særlig fokus på amning i Odsherreds kommune. Ammevejledning i praksis har i efteråret 2013 været det gennemgående tema for et

Læs mere

Forældre og Fødsel. Kejsersnit

Forældre og Fødsel. Kejsersnit Forældre og Fødsel Kejsersnit forældre & Forældre fødsel og Fødsel Kejsersnit Kejsersnit og hvad så? Kejsersnit Denne pjece indeholder en række praktiske råd og vink til dig, der lige har født ved kejsersnit,

Læs mere

Bedøvelse til fod- og håndoperationer

Bedøvelse til fod- og håndoperationer Patientinformation Bedøvelse til fod- og håndoperationer www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Bedøvelse til fod- og håndoperationer Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt

Læs mere

Det lille barns søvn.

Det lille barns søvn. Fakta om spædbørns søvn Putteritualer Gråd og søvn Søvn om dagen Sovestilling Når barnet sover dårligt Søvnregulering Konsekvens www.libero.dk Sundhedsplejerskerne Vibeke Hejgaard og Lene Sørensen samt

Læs mere

PRAKTISKE RÅD TIL AMMEHULEN 14 TING DU SKAL VIDE INDEN DIN AMMESTART. Annemaia Doula og Ammespecialist

PRAKTISKE RÅD TIL AMMEHULEN 14 TING DU SKAL VIDE INDEN DIN AMMESTART. Annemaia Doula og Ammespecialist PRAKTISKE RÅD TIL AMMEHULEN 14 TING DU SKAL VIDE INDEN DIN AMMESTART Annemaia Doula og Ammespecialist PRAKTISKE RÅD TIL AMMEHULEN 14 TING DU SKAL VIDE INDEN DIN AMMESTART PRAKTISK AMMEFORBEREDELSE I slutningen

Læs mere

Tidlig fødsel tidlig kontakt. Til forældre, der føder før tiden

Tidlig fødsel tidlig kontakt. Til forældre, der føder før tiden Tidlig fødsel tidlig kontakt Til forældre, der føder før tiden Barnet bliver roligt, når du holder om det. Hvert 15. barn fødes for tidligt. Det er naturligt både at føle glæde og angst, vrede og afmagt,

Læs mere

For Lidt Mælk. Heidi Wolter Hansen Dorthe Schmidt Andersen Lene Ohlsson Charlotte Krebs

For Lidt Mælk. Heidi Wolter Hansen Dorthe Schmidt Andersen Lene Ohlsson Charlotte Krebs For Lidt Mælk Heidi Wolter Hansen Dorthe Schmidt Andersen Lene Ohlsson Charlotte Krebs 14. januar 2013 Indhold Indledning... 3 Case... 3 Problemafgrænsning... 3 Opgaveformulering... 4 Teori... 4 Laktogenese

Læs mere

Eksempler på spørgsmål Generelle spørgsmål til den kommende mor Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling og tidligere graviditeter

Eksempler på spørgsmål Generelle spørgsmål til den kommende mor Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling og tidligere graviditeter Eksempler på spørgsmål Generelle spørgsmål til den kommende mor Civilstatus Fødselsland Mor's fødselsland Spørgeskema 1 Far's fødselsland Spørgeskema 2 Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Operation for torticollis.

Operation for torticollis. Operation for torticollis. Kære forældre. Jeres barn bliver indlagt i Kirurgisk Børneafsnit til operation for medfødt muskulær torticollis. Hvad er medfødt muskulær torticollis? Medfødt muskulær torticollis

Læs mere

Udskrivningspjece. Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdeling Neonatalafsnittet

Udskrivningspjece. Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdeling Neonatalafsnittet Udskrivningspjece Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdeling Neonatalafsnittet Indholdsfortegnelse: 1. Hjemmelivet hjem igen og hvad så? side 4 søskende side 4 må vores barn komme i kontakt med andre?

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca Syge børn.

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca Syge børn. Velkommen Mødegang 10 Dagens program Velkomst og siden sidst Mælk og mad til barnet Pause kl. ca. 18.00 18.20 Syge børn Tak for i dag Nu begynder øve perioden Overgangen fra mælk til skemad er en læringsproces

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom.

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom. Dalby Børnehuse Vejledning i forbindelse med sygdom. Når jeres barn starter i institutionen: I den første periode jeres barn er i institutionen, kan I opleve, at jeres barn er mere modtageligt for sygdomme,

Læs mere

Forældreinformation. Mor/barn afsnit H6. Børneafdeling H6. OUH Odense Universitetshospital

Forældreinformation. Mor/barn afsnit H6. Børneafdeling H6. OUH Odense Universitetshospital Forældreinformation Mor/barn afsnit H6 Børneafdeling H6 OUH Odense Universitetshospital Velkommen til afsnit H6 Generelle informationer Tillykke med jeres barn! Denne pjece er lavet for at give en kort

Læs mere

Patientinformation. Brækket kindben. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Brækket kindben. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Brækket kindben Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Kontaktpersonsordning i ØNH - klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Iliaca-Femoral Bypass

Iliaca-Femoral Bypass Til patienter og pårørende Iliaca-Femoral Bypass Operation på bækkenpulsåren Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor den forsyner de indre

Læs mere

Værd at vide ved Tidligt hjemmeophold

Værd at vide ved Tidligt hjemmeophold Til forældre Værd at vide ved Tidligt hjemmeophold Praktisk information Vælg farve Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Neonatal- og barselsklinikken Familiecenteret Indholdsfortegnelse Side 2 og 3: Temperaturregulering

Læs mere

Kære nybagte familie

Kære nybagte familie Kære nybagte familie Mor-Barn Center, Sydvestjysk Sygehus Produktionsnummer: 011116 Udarbejdet af: Sygeplejerske Lene Jessen Udgivet: Febr. 2012 Oplag: 2.000 eks. 2 KÆRE NYBAGTE FAMILIE Velkommen til Mor-Barn

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

Brystløft. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet:

Brystløft. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet: Brystløft Forundersøgelsen: Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er

Læs mere

FORBEREDELSE TIL OPERATION

FORBEREDELSE TIL OPERATION FORBEREDELSE TIL OPERATION Hvis du planlægger at få en operation, er der nogle grundlæggende ting, du skal vide. Hver slags operation ligesom hver patient - adskiller sig fra hinanden. Forskellighederne

Læs mere

Patientinformation. Brækket næse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-Næse-Halsklinikken

Patientinformation. Brækket næse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-Næse-Halsklinikken Patientinformation Brækket næse Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsklinikken Kontaktpersonsordning i ØNH - Klinik Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Til patienter og pårørende Fjernelse af mandler - Ambulant Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken kontaktpersonsordning i ØNH - klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det

Læs mere

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen God Søvn - om det mindre barns søvn En vejledning fra sundhedsplejen Oktober 2013 Børn og søvn Søvnen er vigtig, og det er derfor nødvendigt, at dit barn får tilstrækkeligt med søvn i løbet af dagen og

Læs mere

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN Det er besluttet, at du skal føde ved kejsersnit. Inden dagen for kejsersnittet skal du til en forundersøgelse på hospitalet og deltage i et informationsmøde om det at få lavet et planlagt kejsersnit.

Læs mere

Lyskebrok. Klinik Kirurgi

Lyskebrok. Klinik Kirurgi Lyskebrok Klinik Kirurgi Sygdommen Ved et lyskebrok trænger bughinden og en del af tarmen sig gennem bugvæggen. Brokket kan hos begge køn vise sig i lysken eller øverst på låret, hos mænd desuden i pungen

Læs mere

JEG FIK EN DEPRESSION

JEG FIK EN DEPRESSION JEG FIK EN DEPRESSION Min datter blev født ved kejsersnit 16 dage efter termin. 14 dage efter termin blev fødslen sat i gang, og efter et 36 timers forløb, endte den i kejsersnit fordi min datter ikke

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Patientinformation. Velkommen. til børn i Dagkirurgisk Klinik, Sønderborg. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Sammedagscenter

Patientinformation. Velkommen. til børn i Dagkirurgisk Klinik, Sønderborg. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Sammedagscenter Patientinformation Velkommen til børn i Dagkirurgisk Klinik, Sønderborg Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Sammedagscenter 2 Velkommen til dig Vi vil nu fortælle dig og dine forældre, hvad der skal ske den

Læs mere

Videnscenter for amning af børn med specielle behov

Videnscenter for amning af børn med specielle behov Videnscenter for amning af børn med specielle behov - status og perspektiver 2008 v/ projektleder Ragnhild Måstrup Indhold Videnscenter for amning af børn med specielle behov... 3 Baggrund for oprettelsen...

Læs mere

Dit barn skal snart i dagtilbud

Dit barn skal snart i dagtilbud Dit barn skal snart i dagtilbud Her kan du få inspiration til, hvordan du som forælder kan forberede og understøtte dit barn ved start i et dagtilbud. Frederiksberg Kommune Forord af borgmester og udvalgsformand.

Læs mere

Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN

Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN Kære pårørende Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste levedøgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Hjerteoperation SÅDAN FOREGÅR INDLÆGGELSESDAGEN SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN

Hjerteoperation SÅDAN FOREGÅR INDLÆGGELSESDAGEN SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN Du skal have foretaget en hjerteoperation. I denne pjece kan du og dine pårørende finde information om det at skulle opereres på grund af en hjertesygdom og om det forløb, du skal igennem. Når du har læst

Læs mere

Det lille barns søvn. www.libero.dk

Det lille barns søvn. www.libero.dk Fakta om spædbørns søvn Putteritualer Gråd og søvn Søvn om dagen Sovestilling Når barnet sover dårligt Søvnregulering Konsekvens www.libero.dk Sundhedsplejerskerne Vibeke Hejgaard og Lene Sørensen samt

Læs mere

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen.

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Patientinformation Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Børneafdeling H6 Udviklingstilpasset omsorg (NIDCAP) Kære forældre Tillykke med den lille ny. Vi håber, at opholdet her på afdelingen

Læs mere

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab Udrednin 0 Den motoriske udvikling Barnet bliver ikke født med en forståelse for verden eller sig selv. Med omgivelsernes kærlige og

Læs mere