Høringsnotat Forslag til varmeplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat Forslag til varmeplan"

Transkript

1 Høringsnotat Forslag til varmeplan 1. Høringssvar fra Annette Sponholtz borgere i Låsby Nej tak til fjernvarme i Låsby. Opremsning af kommentarer fra underskriftsindsamling på nettet: Det bliver dyrt. Ikke endnu en opgravning. Ikke endnu en omkostning til boligejerne. Vi er glad for naturgas. Øget CO2-udledning forårsager ikke opvarmning. Da mange borgere ikke ønsker fjernvarme til Låsby, og der heller ikke står nogen og vil etablere fjernvarme til Låsby, vil fjernvarme ikke komme til Låsby de første mange år. Fremtidig fjernvarme til Låsby tages ud af planen. 2. Høringssvar fra Tanja Velling Laursen, Låsby Nej tak til fjernvarme i Låsby. Indkørsel gravet op til naturgas i 2007 og senere til kloakseparering. Begge dele var en større investering. Ønsker ikke endnu en opgravning og større investering. 3. Høringssvar fra Rikke Vedel, Låsby Ønsker ikke fjernvarme. 4. Høringssvar fra Niels Erik M. Jensen, Låsby Nej tak til fjernvarme til Låsby. Ikke rentabelt. Ikke endnu en opgravning af byen. Hvis den enkelte vil skifte, skal det være til grøn energi, som ikke er afbrænding med energispild. 5. Høringssvar fra Michael Dyrlund, Låsby Nej tak til fjernvarme til Låsby. For dyrt for den enkelte. Byen skal ikke graves op igen. Fjernvarme er ikke en god løsning med træflis, som fremstilles i fjerne lande og transporteres hertil. Det må forurene mere end et nyt gasfyr.

2 6. Høringssvar fra Kaja Fischer Jensen, Låsby Nej tak til fjernvarme i Låsby. Fået nyt gasfyr, som fungerer upåklageligt og sparer mange penge på opvarmning. 7. Høringssvar fra Heidi Thygesen Nej tak til fjernvarme i Låsby. Frygter tvungen tilslutning på et senere tidspunkt. Tilfreds med naturgas. Stor udgift. Fremtiden for tilskud til varmeværker er usikker, dermed er økonomien for et nyt værk det også. 8. Høringssvar fra John Arentoft, Låsby Nej tak til fjernvarme i Låsby. Ønsker ikke endnu en påtvungen omkostning. Hvem skal betale retablering af vejene? 9. Høringssvar fra Jane M Jensen, Låsby Nej tak til fjervarme i Låsby. Det er ikke rentabelt og det er en stor udgift for den enkelte borger. 10. Høringssvar fra Pia Kanne, Låsby

3 Nej tak til fjernvarme i Låsby. Ønsker valfrihed. 11. Høringssvar fra Henrik Borchmann, Låsby Nej tak til fjernvarme i Låsby. 12. Høringssvar fra John Mortensen, Låsby Låsby kan IKKE forvente fjernvarme. Det bør ændres i varmeplanen. Alle varmeprojekter bør være uden tilslutningspligt. Det bør skrives ind i varmeplanen. Hvis man alligevel laver tilslutningspligt, bør der være en solidarisk økonomisk hæftelse for varmeprojektets ledelse, konsulenter og rådgivere og byrådsmedlemmer, som stemmer for tilslutningspligten. Det har baggrund i de dårlige eksempler på varmeværker, hvor økonomien ikke har holdt, og boligejerne har fået en meget stor varmeregning større end forventet. Varmeplanen bør være mere klar i fht om områder kan få fjernvarme eller ikke, så boligejere ikke fejlinvesterer. Beregninger for fjernvarme i Låsby har ikke hold i virkeligheden. Johns gasforbrug er vedlagt som bilag. John forstod på borgermødet, at beregningerne bygger på, at Låsby bliver 3 gange så stor som i dag. Fremtidens boliger bliver lavenergiboliger. Ældre huse vil blive revet ned. Så varmeforbruget er ikke så stort, som forudsat i Planenergis beregninger. Der er gode alternativer til fjernvarme. Gassen vil blive mere grøn. Der er hybridgasfyr, som nedbringer varmeforbruget. Nye varmepumper er meget effektive. Varmepumper vil blive billigere. Varmepumper har ikke samme varmespild, som fjernvarme, da det kun skal transporteres få meter. Hvorfor opføre et varmeværk, når der er så gode alternativer. Hvad er god brugerøkonomi? For et lille hus med et lavt varmeforbrug, kan en investering have en meget lang tilbagebetalingstid. Låsby kan ikke forvente fjernvarme, da ingen i Låsby ser ud til at ville have det; ingen vil investere i det, heller ikke Galten Varmeværk, da det ikke er rentabelt.

4 13. Høringssvar fra Claus Beyer, Låsby Beregninger af brugerøkonomien i Låsby er alt for høje for naturgassen; ca kr. for høje pr. husstand. Derfor er konklusionen i Planenergis beregninger forkert. Fremtiden er på sol og vind, dvs. strøm. Det er spild at omdanne strømme til varme, som sendes i rør med varmetab, når boligerne kan få strømmen ind direkte, og så lave varmen selv. Hvorfor have et mål om CO2-neutralitet i 2020, når regeringens plan sigter mod 2050? Kommunen bør vente. Tilslutningspligt bør ikke komme på tale, ligesom politikerne lovede på borgermødet den 3. oktober. Et nyt lille varmeværk til Låsby vil ikke være rentabelt. Et økonomisk uføre vil der kun være de ca. 600 boligejere til at betale. Det er uansvarligt. Konsulenterne fra Planenergi er ikke uvildige, da de på deres hjemmeside skriver, at de ligesom kommunens politikere vil fremme anvendelsen af ressourcebesparende og miljøbevarende systemer, og. vi vil fortsat presse på for at øge ambitionerne om større reduktion i anvendelsen af fossile brændstoffer. De, der beregner økonomien for projektet, bør kun se på økonomien. 14. Høringssvar fra Kirsten og Henning Henningsen, Låsby Planenergis beregninger er forkerte, der er ikke økonomi i fjernvarme i Låsby, og planerne om central varmeforsyning i Låsby bør skrinlægges. Der er disse fejl i Planenergis beregninger: - Minimumstilslutning på 73% er urealistisk uden tvangstilslutning. - Mange har udskiftet deres gamle naturgasfyr med et kondenserende naturgasfyr, som endnu ikke er tilbagebetalt. - Der mangler en klar beregning af fordelene for den enkelte forbruger. Investeringer skal kunne tilbagebetales på højst 8-10 år. - Samfundsøkonomisk tilbagebetalingstid på 27 år er uhørt lang tid, og er hasardspil med skatteydernes penge. - Der mangler beregninger af andre alternativer som solceller og husstandsvindmøller. Elprisen vil falde, hvis ikke det var for tilskudsordninger. - Der bør analyseres på andre måder at nedbringe CO2-udledningen på. Fx færre trailerture, hvis Låsby får sin egen genbrugsstation, i stedet for at skulle køre til Ry. - Vi er bange for en gentagelse af historier med dårlig økonomi i små decentrale varmeværker.

5 - Der mangler følsomhedsanalyser for ændringer i forudsætningerne. - Forbrugstal for varme er alt for høje. Mange har et lavere forbrug bl.a. pga. energiforbedringer og supplerende varmekilder. Man bør beregne på faktiske forbrugstal. - Planenergi er ikke uvildig, da de har en formålsparagraf om at fremme anvendelsen af ressourcebesparende og miljøbevarende systemer. Det kan være med til at fremme en central løsning. Men decentrale løsninger kan opfylde de samme formål; det mangler der beregninger af. 15. Høringssvar fra Karen og Knud Nielsen, Låsby Nej tak til fjernvarme i Låsby. Stor udgift for den enkelte husejer. Byen skal ikke graves op igen. Husene bliver usælgelige med endnu en udgift. Når naturgas skal udskiftes er det meget bedre med varmepumper med strøm fra de vindmøller, som skal op ved Låsby. 16. Høringssvar fra Renosyd Varmeplanen er en fin ramme for den fælles hensigtserklæring om et fremtidigt samarbejde mellem Skanderborg-Hørning Fjernvarme og Renosyd. Planen er en god strategisk ramme for videreudvikling af samarbejdet om varmeforsyning i Region Midtjylland og udviklingen af en bæredygtig energiforsyning i Skanderborg Kommune. Renosyd oplister en række indsatser og formuleringer fra varmeplanen, som understøtter dette. De øvrige høringssvar giver ikke anledning til at ændre i nogle af de formuleringer, som Renosyd fremhæver som positive. Ingen ændringer på baggrund af høringssvaret. 17. Høringssvar fra HMN-naturgas Om konvertering til fjernvarme i Låsby og Skovby: Samfundsøkonomien ved konvertering til fjernvarme i Låsby og Skovby er tvivlsom og skal belyses nærmere. HMN stiller gerne data til rådighed og deltager gerne i møde om beregningsforudsætninger for en nærmere beregning. Hvis et projekt med realistiske forudsætninger viser positiv og robust samfundsøkonomi for fjernvarme, vil HMN ikke modsætte sig. Om tilslutningspligt:

6 De ældre områder af Låsby og Skovby har tilslutningspligt for ny bebyggelse via ældre godkendte varmeprojekter. Hvis tilslutningspligten skal ophæves ønsker HMN at blive løst for forsyningsforpligtelsen. Områder med tilslutningspligt via lokalplaner kan Skanderborg Kommune ophæve efter Planlovens bestemmelser. Tilslutningsbekendtgørelsen anviser mulighed for dispensation. Her er kommunalbestyrelsen myndighed. Gasnettet bliver mere og mere grøn i takt med, at der kommer mere biogas ind på nettet. Hvis markedet for naturgasafsætning reduceres, vil det blive vanskeligere for naturgasselskaberne at bidrage til den grønne omstilling. Man kan også fremme omstillingen til grøn gas ved at købe grøn-gas certifikater. Administrationen vil meget gerne samarbejde med HMN-naturgas om at få retvisende beregninger, når der laves konverteringsprojekter indenfor HMN s forsyningsområde. Ved konverteringer fra naturgas til fjernvarme vil forsyningspligten overgå fra naturgasselskabet til fjernvarmeselskabet. I sådanne områder kan der derfor være både naturgas og fjernvarme i en (lang) overgangsperiode, hvis begge selskaber er interesserede i det. Men kun den ene part har pligt til at forsyne området; og en eventuel tilslutningspligt for forbrugeren kan kun være til den forsyning, som samtidig har pligten til at forsyne området med varme. Som HMN fremhæver, så er kommunen myndighed i forhold til dispensationer til tilslutningspligten. Ved få henvendelser om alternative opvarmningsformer er dispensationer at foretrække. Hvis der kommer mange henvendelser, og kommunen alligevel er til sinds at dispensere, kan det være relevant at ophæve tilslutningspligten. Administrationen indstiller at: - Fremtidig fjernvarme til Låsby tages ud af planen - Indsatsen om ophævelse af tilslutningspligt til individuel naturgas ændres til, at kommunen vil se positivt på henvendelser om dispensation, når det er til fordel for klima og miljø. 18. Høringssvar fra Aarhus Kommune / AffaldVarme Aarhus Fjernvarme Målene i varmeplanen er i fin overensstemmelse med de strategiske målsætninger for samarbejdet i Varmeplan Aarhus. Godt at samarbejdet mellem Skanderborg og Varmeplan Aarhus fortsat vil sikre effektiv energiudnyttelse og forsyningssikkerhed. Aarhus Kommune ser frem til dialog om varmeforsyningen mellem Låsby og Aarhus. De øvrige høringssvar giver ikke anledning til at ændre nogle af de formuleringer, som AffaldVarme Aarhus fremhæver som positive. Ingen ændringer på baggrund af høringssvaret.

7 19. Høringssvar fra Carsten Vigen Hansen, Galten Hvis kommunen aktivt vil arbejde for at private har mulighed for at anvende grundvandsvarmepumper, bør kommunen rette henvendelse til SVANA for at få ændret reglerne, så der ikke længere er proportionsforvrængning i forhold til forbrugt mængde vand til private husstande og krav til grundvandsmodel. Carsten har ret i, at der stilles omfattende krav til grundvandsberegninger i forbindelse en ansøgning om grundvandsvarmepumpe til en privat husstand. Skanderborg Kommune har behandlet én ansøgning i nyere tid; her har det kunnet lade sig gøre at finde løsninger, så beregningerne ikke var nødvendige. Skal reglerne ændres på nationalt plan, kræver det et større benarbejde, som Skanderborg Kommune ikke vil prioritere pt. Ingen ændringer i planen på baggrund af høringssvaret. 20. Høringssvar fra Hans Peter Kristiansen, Tørring Tulstrup De er nogle stykker i Tørring-Tulstrup området, der har ældre oliefyr, som skal udskiftes i den nærmest tid med en anden varmekilde. De kunne forstå fra borgermødet, at fjernvarme til området er betinget af, at Knudsøskolen og plejehjemmet Søkilde går med. Derfor håber de på en udmelding fra kommunen, inden de skal udskifte oliefyret. Det er rigtig, at Søkildes varmeforbrug er så stort, at varmeforsyningen på Søkilde er afgørende for, om de øvrige bygninger i Tørring og Tulstrup vil kunne få fjernvarme. Søkilde forventes solgt indenfor få år. Det er ikke til at vide, hvad en fremtidig ejer vil bruge området til, og om bygningerne vil blive bevarede. Der er ingen tvivl om, at området vil være mere værd, hvis der var fjernvarme. Men det kan være en unødvendig investering, hvis en kommende ejer ikke vil gøre brug af det og heller ikke vil honorere investeringen i fjernvarme. Det samme gælder investering i andre alternative varmekilder, som fx varmepumper. Det vil sige, at investeringer i alternative varmekilder på Søkilde indtil videre afventer ønsker fra en kommende ejer. Det kan betyde, at private i Tørring og Tulstrup er nødt til at vælge en anden energiform end fjernvarme i mellemtiden, fordi de SKAL udskifte deres oliefyr pga. alder. Fremtidig fjernvarme til Tørring-Tulstrup tages ud af planen.

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016 Miljørapport til Udkast til Varmeplan Indhold Miljørapport til Udkast til Varmeplan...1 Varmeplanens indhold...1 Formål:...1 Mål:...1 Indhold:...1 Nul-alternativ...2 Indvirkning på miljøet...2 Bilag 1.

Læs mere

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING HELHEDSTÆNKNING I VARMEPLANLÆGNINGEN HISTORISK PERSPEKTIV PÅ VARMEPLANLÆGNINGEN Danmark fik sin første varmeforsyningslov i 1979 i hvilke områder de forskellige varmeforsyningsformer skulle prioriteres

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme

Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme #cpr# xxxx xxxx xx xxx x. februar 2012 Fritagelse for tilslutningspligt til fjernvarme Silkeborg Kommune har besluttet, at din ejendom skal fritages for tilslutningspligt

Læs mere

Strategisk Varmeplan for Skanderborg Kommune

Strategisk Varmeplan for Skanderborg Kommune Strategisk Varmeplan for Skanderborg Kommune 2016-2020 Indhold FORORD... 2 VARMEFORSYNINGSPLANLÆGNING... 3 FORMÅL... 4 MÅL FOR FREMTIDENS VARMEFORSYNING I SKANDERBORG KOMMUNE... 4 STATUS ultimo 2015...

Læs mere

Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco

Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco Læs mere her og få svar på, hvordan du kan sikre dig selv og dine naboer både billigere og grønnere

Læs mere

64. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk - projektforslag for lukning af værket

64. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk - projektforslag for lukning af værket Møde: Byrådet Mødetid: 6. marts 2017kl. 16:00 Mødested: Havndal Skole Sekretariat: Sekretariatet 64. Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk - projektforslag for lukning af værket Sagsnr: 13.03.01-P19-2-16

Læs mere

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN KOM GODT I GANG VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN i forbindelse med varmeprojekter og varmeplanlægning lokalt Udgiver: Dansk Fjernvarme Dato: Oktober 2015 Fire hæfter KOM GODT I GANG i

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Grøn energi til område fire

Grøn energi til område fire Notat 05. nov 2013 Dokumentnr. 296204 Grøn energi til område fire Konklusioner Cirka hver femte kommune har en energiforsyning, hvor kun op til 50 procent er dækket af kollektiv forsyning Cirka hver tredje

Læs mere

Program for ny varmekilde

Program for ny varmekilde Program for ny varmekilde Hvilke muligheder er der for at udskifte olie- og naturgasfyr Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen Uvildigt

Læs mere

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temadag om energiaftalens analyser, Grøn Energi Hovedfokuspunkter Fjernvarmens udbredelse Produktion af Fjernvarme

Læs mere

Forslag til Varmeplan for Skanderborg Kommune

Forslag til Varmeplan for Skanderborg Kommune Forslag til Varmeplan for Skanderborg Kommune 2016-2020 Indhold FORORD... 2 VARMEFORSYNINGSPLANLÆGNING... 3 FORMÅL... 4 MÅL FOR FREMTIDENS VARMEFORSYNING I SKANDERBORG KOMMUNE... 4 STATUS ultimo 2015...

Læs mere

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad MEMO TITEL Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad DATO 2. april 2014 TIL Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

PRAKTISK ERFARINGER MED DATAINDSAMLING OG PROJEKTGODKENDELSE

PRAKTISK ERFARINGER MED DATAINDSAMLING OG PROJEKTGODKENDELSE TEMADAG OM FJERNVARMEPROJEKTER OG KONKURRENCEFORHOLDET TIL INDIVIDUEL FORSYNING PRAKTISK ERFARINGER MED DATAINDSAMLING OG PROJEKTGODKENDELSE 13. juni 2018 Christian Niederbockstruck, Fjernvarme Horsens

Læs mere

FAQ om biomasseværket

FAQ om biomasseværket FAQ om biomasseværket SKANDERBORG HØRNING FJERNVARME Kraftvarmepligten? Skanderborg Byråd har i 2005 med samtykke fra Energistyrelsen godkendt Skanderborg Fjernvarmes flisprojekt. Projektet indeholder

Læs mere

Infomateriale til kommuner

Infomateriale til kommuner Infomateriale til kommuner Disposition Det er tilladt at bruge naturgas Hvad siger nyeste bygningsreglement (BR15)? Afgørelser i Energiklagenævnet Der er naturgas nok Nordsøen Biogas i Danmark Der er bæredygtige

Læs mere

Indsigelse mod projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk Amba.

Indsigelse mod projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk Amba. SDE, Sammensluttede Danske Energiforbrugere FAF, Foreningen Af Fjernvarmeforbrugere LNTV, Landsforeningen Naboer Til Vindmøller Forbrugernes stemme i energidebatten! Indsigelse mod projektforslag om tilslutningspligt

Læs mere

3. Skanderborg Forsyning 3 Et nyt værk må ikke lægge begrænsninger på en evt. fælles biogasproduktion i kommunen.

3. Skanderborg Forsyning 3 Et nyt værk må ikke lægge begrænsninger på en evt. fælles biogasproduktion i kommunen. Høringsnotat: Staben for Kultur, Borgere og Planlægnings bemærkninger til høringssvar til varmeprojekt for nyt 30 MW biomassefyret varmeværk (Høringssvar modtaget i offentlighedsfaserne 4. november 2014-1.

Læs mere

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Randers Kommune har udarbejdet følgende projektforslag om tilslutningspligt til Værum-Ørum

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt Indhold Varmeplanen... 3 Hovedprincipper for tilslutningspligt... 3 Tilslutningspligt og forblivelsespligt...

Læs mere

Påbud om tilslutningspligt til fjernvarme samt afslag på ansøgning

Påbud om tilslutningspligt til fjernvarme samt afslag på ansøgning #cpr# xxxx xxxx xx xxx x. januar 2012 Påbud om tilslutningspligt til fjernvarme samt afslag på ansøgning Silkeborg Kommune har besluttet at din ejendom skal tilsluttes kollektiv

Læs mere

Påbud om tilslutningspligt til fjernvarme

Påbud om tilslutningspligt til fjernvarme #cpr# xxxx xxxx xx xxx x. januar 2012 Påbud om tilslutningspligt til fjernvarme Silkeborg Kommune har besluttet at din ejendom skal tilsluttes kollektiv varmeforsyning fra

Læs mere

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Team Miljø Att: Karl Erik Pedersen Dansk Gas Distribution www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Dansk Gas

Læs mere

Notat: Struktureret gennemgang af sager i Energiklagenævnet

Notat: Struktureret gennemgang af sager i Energiklagenævnet Notat: Struktureret gennemgang af sager i Energiklagenævnet Dansk Fjernvarme har sat sig for at følge afgørelserne på varmeområdet i Energiklagenævnet lidt tættere fremover. Omstillingen af energisystemet,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg Uddrag af tilslutningsbekendtgørelsen, planloven og bygningsreglementet Center Plan Byg og Vej Journalnr: 13.03.20-P00-1-17 Ref.: Mikael Jensen Dato: 04-05-2017 Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning kan pålægges forblivelsespligt efter tilslutningsbekendtgørelsen.

Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning kan pålægges forblivelsespligt efter tilslutningsbekendtgørelsen. Notat Center Plan Byg og Vej Journalnr: 13.03.20-P19-1-16 Ref.: Mikael Jensen Dato: 05-01-2017 Lovgrundlag Forblivelsespligt og fritagelsesmulighed Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning

Læs mere

tilslutningspligt til fjernvarme i Funder, Lysbro og Funder Kirkeby

tilslutningspligt til fjernvarme i Funder, Lysbro og Funder Kirkeby Silkeborg Kommune Søvej 1-3 8600 Silkeborg Att.: Borgmester Hanne Bæk Olsen 25. oktober 2013 Sagsnr. 4507 JCD Sekretær Hanne Secher tlf. 8743 5510 - has@sagfoererne.com Vedr. tilslutningspligt til fjernvarme

Læs mere

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Disposition Fordele ved fjernvarme frem for individuel forsyning - projektforslag Hvorfor forblivelses-

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

[...] over Hanstholm Kommune af 21. december 2004 tilslutningspligt for ejendommen [...] til Ræhr Fjernvarme Amba

[...] over Hanstholm Kommune af 21. december 2004 tilslutningspligt for ejendommen [...] til Ræhr Fjernvarme Amba (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Hanstholm Kommune af 21. december 2004 tilslutningspligt for ejendommen [...] til Ræhr Fjernvarme Amba Næstformand, professor,

Læs mere

Fjernvarme til lavenergihuse

Fjernvarme til lavenergihuse Fjernvarme til lavenergihuse Denne pjece er udgivet af: Dansk Fjernvarme Merkurvej 7 6000 Kolding Tlf. 76 30 80 00 mail@danskfjernvarme.dk www.danskfjernvarme.dk Dansk Fjernvarme er en interesseorganisation,

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

Strategi for udvikling af fjernvarme

Strategi for udvikling af fjernvarme Strategi for udvikling af fjernvarme 2016-21 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 2 Indledning...3 Strategisk retning...5 Udfordringen...5 Samarbejde og organisering...5 Handlinger...5 Fjernvarmens forsyningsområder...6

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Projektforslag for fjernvarmeforsyning af boligområdet Lillevang samt erhvervsområdet ved Billund Lufthavn

Projektforslag for fjernvarmeforsyning af boligområdet Lillevang samt erhvervsområdet ved Billund Lufthavn «NAVN» «GADE» «POSTNR» Projektforslag for fjernvarmeforsyning af boligområdet Lillevang samt erhvervsområdet ved Billund Lufthavn Billund kommune, Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 2. december

Læs mere

Dagsorden. Dato: :30:00. Sted: Konferencesalen, Skanderborg 1/10

Dagsorden. Dato: :30:00. Sted: Konferencesalen, Skanderborg 1/10 Dagsorden Dato: 21-05-2014 14:30:00 Udvalg: Miljø- og Planudvalget Sted: Konferencesalen, Skanderborg 1/10 Indholdsbetegnelse Dagsorden Indholdsbetegnelse 84 Skanderborg Kommunes parkeringsnorm 85 Igangværende

Læs mere

Danmarks energirejse 1972-2013

Danmarks energirejse 1972-2013 Danmarks energirejse 1972-2013 1972 Oliekrisen ulmer Det er året, før oliekrisen bryder løs, og Danmark er fuldstændig afhængigt af olie til strøm, varme og transport. 92 % af det samlede energiforbrug

Læs mere

Muligheder i et nyt varmeanlæg

Muligheder i et nyt varmeanlæg Program Hvilke muligheder er der for et nyt varmeanlæg? Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg? Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen? Muligheder i et nyt varmeanlæg Fjernvarme

Læs mere

Katalog over virkemidler

Katalog over virkemidler der kan nedbringe forbruget af importerede fossile brændsler Indhold Kortsigtede virkemidler... 2 Byggeri... 2 H1. Reduktion af indetemperatur om vinteren... 2 H2. Energitjek, energibesparelser og udskiftning

Læs mere

Notat opsamling på høringssvar til projektforslag for tilslutnings- og forblivelsespligt til Mellerup Kraftvarmeværk

Notat opsamling på høringssvar til projektforslag for tilslutnings- og forblivelsespligt til Mellerup Kraftvarmeværk Notat opsamling på høringssvar til projektforslag for tilslutnings- og forblivelsespligt til Mellerup Kraftvarmeværk Adresse Bemærkning Forvaltningens bemærkning Almisbakken 19 Mellerup Fri og Efterskole

Læs mere

Hvor kommer varmen fra

Hvor kommer varmen fra Hvor kommer varmen fra Grøn energi fra sol, overskudsvarme og varmepumper Når du får din varme fra Hedensted Fjernvarme, er du med til at skabe den grønne omstilling. Varmen kommer nemlig fra bæredygtige

Læs mere

Strategi og politik. for den fremtidige varmeforsyning 2012-2022

Strategi og politik. for den fremtidige varmeforsyning 2012-2022 Strategi og politik for den fremtidige varmeforsyning 2012-2022 Indhold Indholdsfortegnelse Indhold...2 Indledning...3 Kommunens varmeplanlægning...3 Lovgrundlaget for varmeplanlægning...5 Planloven...6

Læs mere

Samlet oversigt over høringssvar samt Silkeborg Kommunes bemærkninger hertil.

Samlet oversigt over høringssvar samt Silkeborg Kommunes bemærkninger hertil. 9. januar 2012 Samlet oversigt over høringssvar samt Silkeborg Kommunes bemærkninger hertil. Projekt om tilslutningspligt til fjernvarme i Funder, Lysbro og Funder Kirkeby Høringssvar nr. 1 Dateret 14.

Læs mere

Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning

Baggrundsnotat: - Grøn omstilling i den individuelle opvarmning Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning En kombiløsning bestående af en varmepumpe og en gaskedel, en såkaldt hybridvarmepumpe, er en individuel opvarmningsform, der kombinerer

Læs mere

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet.

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Status for Handleplan for varme- og energiforsyning Roskilde Kommune 2010-2015 Emne/opgave (Aktører og opgavestart) Status pr. 31.12.2011 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Roskilde Kommune vil i

Læs mere

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Energistyrelsens uvildige rådgivning om udskiftning af olie- og naturgasfyr udføres af Energitjenesten i samarbejde med Bolius og Teknologisk

Læs mere

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen Biogas i fremtidens varmeforsyning Direktør Kim Mortensen Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder Udenfor

Læs mere

Få mere overskud i din varmeøkonomi

Få mere overskud i din varmeøkonomi Få mere overskud i din varmeøkonomi Nu kommer fjernvarmen til Bondemosen og området ved Solholm Kom til info-møde i Ullerslev Kulturog Idrætscenter den 30. januar! Fjernvarmen er overskudsvarme - også

Læs mere

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019 Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan 07 januar 2019. Hvad kan kommunen gøre for at understøtte den grønne omstilling? Overordnet skal en ny plan: Sikre en effektiv og målrettet klima og energiindsats

Læs mere

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen Energianalyserne Finn Bertelsen Energistyrelsen Politisk konsensus om 2050 2035: El og varme baseres på VE EU mål om 80-95% reduktion af GG fra 1990 til 2050 kræver massive CO 2- reduktioner. Især i energisektoren

Læs mere

Nu kan miljørigtig genbrugsvarme blive en del af din hverdag

Nu kan miljørigtig genbrugsvarme blive en del af din hverdag Nu kan miljørigtig genbrugsvarme blive en del af din hverdag Fjernvarmen er overskudsvarme - også for dig Nu har du mulighed for at udskifte dit fyr med fjernvarme. Fjernvarmen er primært overskudsvarme

Læs mere

Temadag: Vækst i fjernvarmesektoren Kold Fjernvarme

Temadag: Vækst i fjernvarmesektoren Kold Fjernvarme Temadag: Vækst i fjernvarmesektoren Kold Fjernvarme Temadag Grøn Energi Tirsdag den 7. februar 2017 Agenda Præsentation af Silkeborg Varme A/S, herunder aktuelle projekter Fjernvarmeforsyning med Kold

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

Nu kommer fjernvarmen til Højvangen

Nu kommer fjernvarmen til Højvangen SIG JA NU! og spar op til 20.000 kr. (inkl. moms) Nu kommer fjernvarmen til Højvangen (Dagnæsparken, Fjordparken, Højvangen) Du kan få billig og miljøvenlig varme ganske enkelt I de kommende måneder kommer

Læs mere

Projektforslag. Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune

Projektforslag. Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune Projektforslag Naturgasforsyning af 24 klyngehuse på Hummeltoftevej, Virum. Lyngby-Taarbæk Kommune Januar 2014 27. januar 2014 Sagsnr.: 2014010065 gasnet@naturgas.dk Projektforslag Lyngby-Taarbæk Kommune

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

ENERGILANDSBY 5762 Indhold; OMSTILLINGEN

ENERGILANDSBY 5762 Indhold; OMSTILLINGEN ENERGILANDSBY Dette notat er udarbejdet af arbejdsgruppen Energilandsby under Udviklingsplan. Forfatter; Rudi Rusfort Kragh, Krovej 15, Vester Skerninge. December + januar 2011. Indhold; Side 1; Omstillingen;

Læs mere

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 PROGRAM Velkomst Jørgen Niemann Jensen, Randers Kommune Program Jørgen Røhr Jensen, NIRAS Den globale udfordring Torben Chrintz, NIRAS Klimaplan for Randers Kommune

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæggelse af tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæggelse af tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Energistyrelsens uvildige rådgivning om udskiftning af olie- og naturgasfyr udføres af Energitjenesten i samarbejde med Bolius og Teknologisk

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Anonymiseret Sendes pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Aarhus Kommune. vil give grøn varme til borgerne

Aarhus Kommune. vil give grøn varme til borgerne vil give grøn varme til borgerne v/jan B. Willumsen, afdelingschef Hvem er vi Hvad har vi nået hvad kan vi Målsætninger Hvad er planen Udfordringer, samspil, samarbejde hvem er vi? En offentlig virksomhed

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem - Omstilling af den danske energiforsyning til 100 pct. VE i 2050 Strategisk energiplanlægning, Region Midtjylland Torsdag den 6. juni 2013 Carsten Vittrup, Systemplanlægning 1

Læs mere

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid...

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GO2GREEN Svendborg Kommune er partner i GO2Green. GO2Green er en nonprofitorganisation, som arbejder for den grønne omstilling. Organisationen finansieres

Læs mere

2.1 Priser på gaskedler (store og små)

2.1 Priser på gaskedler (store og små) MEMO TITEL Vurdering af Næstved Varmeværks muligheder efter ophævelse af Næstved Kommunes godkendelse af projektforslag for biomasseværk mv. DATO 19. maj 2015 TIL Næstved Varmeværk A.m.b.a. (Jens Andersen)

Læs mere

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Ib Larsen, Energistyrelsen Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Bedre vilkår for danske virksomheder Regeringen vil gøre det mere attraktivt at

Læs mere

Bemærkninger vedr. tilslutningspligt nybyggeri/fritagelse for lavenergibygninger

Bemærkninger vedr. tilslutningspligt nybyggeri/fritagelse for lavenergibygninger HØRINGSNOTAT 31. maj 2011 J.nr. Ref. rvn Energiforsyning Side 1/6 Høringsnotat vedr. udkast til ny tilslutningsbekendtgørelse Indledning Energistyrelsen har den 9. marts 2011 sendt et udkast til ny bekendtgørelse

Læs mere

Næstved Varmeværk A.m.b.a.

Næstved Varmeværk A.m.b.a. 1 2 Formand Lindy Nymark Christensen 3 Vision Næstved Varmeværk vil være Næstved bys fortrukne leverandør af varme. 4 Bestyrelsens motto Åbenhed Demokrati Billig og miljøvenlig fjernvarme 5 Varmeværkets

Læs mere

Kold Fjernvarme. House of Energy ERFA-møde - Torsdag den 21. september 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S

Kold Fjernvarme. House of Energy ERFA-møde - Torsdag den 21. september 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S Kold Fjernvarme House of Energy ERFA-møde - Torsdag den 21. september 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S Agenda Præsentation af Silkeborg Varme A/S, herunder aktuelle projekter Fjernvarmeforsyning

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Favrskov Kommunes afgørelse af 8. juli 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Favrskov Kommunes afgørelse af 8. juli 2015. Til: [XXX] Favrskov Kommune Hinnerup Fjernvarme Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr.

Læs mere

Bornholms Forsyning. Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet.

Bornholms Forsyning. Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet. Bornholms Forsyning Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet. Februar 2011 2 af 7 0 Indledning Nærværende projektforslag omhandler ophævelse af tilslutnings-

Læs mere

Fjernvarme fra SK Varme A/S

Fjernvarme fra SK Varme A/S GRUNDEJERFORENINGEN SKOVSØPARKEN www.skovsoeparken.dk bestyrelsen@skovsoeparken.dk Dato: 18. april 2011 Fjernvarme fra SK Varme A/S På sidste års generalforsamling blev omlægning til mere miljøvenlige

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord Notat Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen 02. marts 2017 Sags id: 16/3155 Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord Administrationen har vurderet projektforslaget Fjernvarmeforsyning af Vissenbjerg Nord (herefter

Læs mere

Det åbne land og de mindre byer

Det åbne land og de mindre byer Udkast strategi Det åbne land og de mindre byer Fælles mål Der anvendes ikke fossile brændsler i boligopvarmningen på landet i 2035. Der gennemføres energirenovering af boliger på landet koordineret med

Læs mere

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé?

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé? Udskiftning af oliefyr Hvornår er det en god idé? 1 Indhold i oplæg Den energipolitiske virkelighed Energirenovering generelt Hvorfor energirenovering Tendenser og bevægelser Skal det kunne svare sig?

Læs mere

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes

Læs mere

Kold Fjernvarme. Temadag om præisolerede fjernvarmerør - Den 6. og 7. december 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S

Kold Fjernvarme. Temadag om præisolerede fjernvarmerør - Den 6. og 7. december 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S Kold Fjernvarme Temadag om præisolerede fjernvarmerør - Den 6. og 7. december 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S Agenda Fjernvarmeforsyning med Kold Fjernvarme Planlægning ift. nybyggeri inden-

Læs mere

Anholt Nærvarme. Projekt: Anholt Nærvarme 26. januar 2015

Anholt Nærvarme. Projekt: Anholt Nærvarme 26. januar 2015 Anholt Nærvarme Resume I forlængelse af projekt: Naturpleje på Anholt, opstår der en mulighed for, at udnytte den uønskede bevoksning til biomasse, som ressource til vedvarende energi og et alternativ

Læs mere

Evaluering af varmepumper

Evaluering af varmepumper Her er et samlet dokument for alle cases. De kommer ikke i nogen specifik rækkefølge, men med kommandoen ctrl+f kan man finde den case man ønsker. Held og lykke :) Evaluering af varmepumper Hej mit navn

Læs mere

Strategisk energiplanlægning hvad sker der i din Region?

Strategisk energiplanlægning hvad sker der i din Region? Strategisk energiplanlægning hvad sker der i din Region? Dansk Fjernvarmes Regionalmøder foråret 2015 Louise Langbak Hansen Udviklingskonsulent, Regional Udvikling, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter for Bred

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter for Bred Notat Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen 14. februar 2017 Sags id: 16/3198 Afgørelse af punkter for Bred Administrationen har vurderet projektforslaget Fjernvarmeforsyning af Bred (herefter projektforslaget),

Læs mere

Det er på mødet i Teknik og miljøudvalget d. 25. juni 2009 besluttet, at se nærmere på følgende muligheder:

Det er på mødet i Teknik og miljøudvalget d. 25. juni 2009 besluttet, at se nærmere på følgende muligheder: SAG: Faxe Kommune SAG NR.: 08350 Vej og park, Haslev VEDR.: Alternativ energi DATO: 2009.06.28 INIT.: CHL Indledning Nærværende notat er udarbejdet i forlængelse af tidligere notater samt drøftelser i

Læs mere

Notat vurdering af kapacitet og reference

Notat vurdering af kapacitet og reference Aarhus 10. marts 2015 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 019047-0039 phe/ano/jhp Notat vurdering af kapacitet og reference Skanderborg-Hørning Fjernvarmes projektforslag

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Grøn energi i hjemmet

Grøn energi i hjemmet Grøn energi i hjemmet Om denne pjece. Miljøministeriet har i samarbejde med Peter Bang Research A/S udarbejdet pjecen Grøn energi i hjemmet som e-magasin. Vi er gået sammen for at informere danske husejere

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af slutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Agenda Danmarks klimamål udenfor kvotesektoren 2021-2030 Energi og transportsektorens

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

Energiforsyning i Odense Kommune

Energiforsyning i Odense Kommune Energiforsyning i Odense Kommune Fremtidig forsyningsstruktur Nedenstående tabel angiver Odense Kommunes fremtidige princip for forsyning af bygninger (vedtaget i Klimaplan 2010-2012) Områdetype Byggeri

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Vordingborg

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [...]

Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [...] Advokathuset Kongevejen 54 Att. advokat Ole Conradsen Kongevejen 54 2840 Holte Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen

Læs mere

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00.

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Program: Velkomst v. Borgerforeningen i Fandrup. Gennemgang af projektet v. Leo Munk og Børge Sørensen Plan & Grøn Energi. Farsø Varmeværk v. Formand Søren

Læs mere