Erindringer: Smagserindringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erindringer: Smagserindringer"

Transkript

1 Side: 1/17 Erindringer: Smagserindringer Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser Kompetenceområder: Fremstilling Introduktion: Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne skriver erindringer om et minde, som en konkret smagsoplevelse vækker. Smagsoplevelserne inddrages derfor for at give eleverne et indhold at udtrykke sig nuanceret om. Gennem skriveprocessen får eleverne mulighed for at udtrykke sig om de oplevelser, handlinger, følelser, refleksioner og holdninger, der er knyttet til mindet, og som har en særlig betydning for den enkelte elev. Aktivitets-overview 1 Forbered smagsprøver forud for undervisningen. Læs mere under forberedelse.

2 Side: 2/17 2 Inddel eleverne i par og uddel et associations-ark til hver elev (kopiark 1). 3 Introducer smagsaktiviteten: Eleverne skal gå rundt og smage på alle smagsprøver.

3 Side: 3/17 De skal give sig god tid til at smage og reflektere over smagsoplevelserne. De skal bruge skrivning som tænkeredskab ved at notere stikord til deres oplevelse på kopiark 1. Fortæl eleverne, at det er vigtige er, at de giver sig tid til at forsøge at knytte så mange ord til hver smagsoplevelse, som de kan. Når de ikke kan finde på flere ord, går de videre til en ny smagsprøve. 4 Sæt eleverne i gang med at smage. Hvis det er svært for eleverne at finde på noget at skrive, kan de støttes af spørgsmålene i dialogoplægget herunder.

4 Side: 4/17 5 Bed efterfølgende eleverne om at reflektere over og diskutere hvilke smagsoplevelser, der kunne vække minder. 6 Bed eleverne om at vælge ét stærkt minde ud. 7 Introducer skriveopgaven: Fortæl eleverne, at de nu skal skrive en tekst om det valgte minde. Introducer eleverne til kendetegnene for erindringen (læs mere om erindringen under forberedelse) Læs erindringen højt for eleverne som støtte og inspiration for deres skriveproces. Tal med eleverne om hvilke stemninger, følelser og refleksioner, der udtrykkes i denne erindring. I dialogoplægges ses forslag til tre forskellige måder, som eleverne evt. kan begynde deres tekst med. Disse kan synliggøres på tavlen efter behov. Der er ligeledes opstillet spørgsmål, som evt. kan støtte og udfordre eleverne i skriveprocessen. 8 Bed eleverne om at gå på opdagelse i deres egen tekst. Bed dem evt. om at

5 Side: 5/17 forholde sig til, hvilke ord, de burger til at beskrive stemninger. Lad eleverne foretage ændringer i deres tekst, således stemningen træder frem. 9 Præsentation af erindringer: Lad eleverne præsentere erindringerne i plenum. Eksempelvis kan de elever, som har taget udgangspunkt i samme smagsprøve, præsentere i forlængelse af hinanden, således at eleverne kan opleve og erkende, at smag i høj grad er kontekst- og værdibestemt. Tal fx om forskelle og ligheder på elevernes erindringsoplevelser; Har smagsoplevelsen bragt samme følelser, minder og erindringer frem hos nogle eleverne eller ikke? Hvorfor/hvorfor ikke? Eller lad de lyttende elever fokusere på, hvordan de andre elever udtrykker sig. Bed eksempelvis eleverne om at lytte efter hvilken stemning der udtrykkes, og hvordan denne stemning kommer sprogligt til udtryk. 10 Lad en fælles brainstorm på tavlen over, hvilke stemninger i identificerede i hinandens tekster. Noter, hvilke sproglige udtryk, eleverne lagde mærke til, at der blev brugt for at få denne stemning frem. 11 Drøft i plenum, hvad jeres viden fra denne opgave kan bruges til i andre situationer. Tag evt. udgangspunkt i dialogspørgsmålene herunder. Aktivitet med dialogoplæg og billeder 1 Forbered smagsprøver forud for undervisningen. Læs mere under forberedelse.

6 Side: 6/17 2 Inddel eleverne i par og uddel et associations-ark til hver elev (kopiark 1).

7 Side: 7/17 3 Introducer smagsaktiviteten: Eleverne skal gå rundt og smage på alle smagsprøver. De skal give sig god tid til at smage og reflektere over smagsoplevelserne. De skal bruge skrivning som tænkeredskab ved at notere stikord til deres oplevelse på kopiark 1. Fortæl eleverne, at det er vigtige er, at de giver sig tid til at forsøge at knytte så mange ord til hver smagsoplevelse, som de kan. Når de ikke kan finde på flere ord, går de videre til en ny smagsprøve. 4 Sæt eleverne i gang med at smage. Hvis det er svært for eleverne at finde på noget at skrive, kan de støttes af spørgsmålene i dialogoplægget herunder.

8 Side: 8/17 Hvilke ord kan beskrive smagen? Hvilket indtryk giver smagen dig? Tænk fx på de indtryk, som du får med lugtesansen, følesansen, smagssansen, høresansen og synssansen. Minder smagen dig om et bestemt sted? Om nogle bestemte personer? Om særlige traditioner? Om andre fødevarer? Om andre retter? 5 Bed efterfølgende eleverne om at reflektere over og diskutere hvilke smagsoplevelser, der kunne vække minder. 6 Bed eleverne om at vælge ét stærkt minde ud. 7 Introducer skriveopgaven: Fortæl eleverne, at de nu skal skrive en tekst om det valgte minde. Introducer eleverne til kendetegnene for erindringen (læs mere om erindringen under forberedelse)

9 Side: 9/17 Læs erindringen højt for eleverne som støtte og inspiration for deres skriveproces. Tal med eleverne om hvilke stemninger, følelser og refleksioner, der udtrykkes i denne erindring. I dialogoplægges ses forslag til tre forskellige måder, som eleverne evt. kan begynde deres tekst med. Disse kan synliggøres på tavlen efter behov. Der er ligeledes opstillet spørgsmål, som evt. kan støtte og udfordre eleverne i skriveprocessen. Begynd evt. din erindring sådan her: Jeg husker dengang Hjemme hos Hver gang jeg smager på, mindes jeg Forslag til spørgsmål som kan støtte skriveprocessen: Hvor er du henne? Hvem er du sammen med? Hvordan har du det? Hvordan vil du beskrive stemningen? Brug lugtesansen Hvilke minder har du om duften? Brug smagssansen - Hvordan smager det? (sødt, surt, bittert, salt, umami?) Brug synssansen - Hvordan ser maden ud? Hvordan ser der ellers ud? Brug følesansen - Har du det varmt? Fryser du? Hvordan føles maden inde i munden? Brug høresansen - Hvilke lyde er der, der hvor du er? Hvad gør disse lyde ved stemningen og oplevelsen? Hvorfor kan du stadig huske oplevelsen tydeligt i dag - hvad har den betydet for dig? Lærte du noget af din oplevelse? 8 Bed eleverne om at gå på opdagelse i deres egen tekst. Bed dem evt. om at forholde sig til, hvilke ord, de burger til at beskrive stemninger. Lad eleverne foretage ændringer i deres tekst, således stemningen træder frem. 9 Præsentation af erindringer: Lad eleverne præsentere erindringerne i plenum. Eksempelvis kan de elever, som har taget udgangspunkt i samme smagsprøve, præsentere i forlængelse af hinanden, således at eleverne kan opleve og erkende, at smag i høj grad er kontekst- og værdibestemt. Tal fx om forskelle og ligheder på elevernes erindringsoplevelser; Har smagsoplevelsen bragt samme følelser, minder og erindringer frem hos nogle eleverne eller ikke? Hvorfor/hvorfor ikke?

10 Side: 10/17 Eller lad de lyttende elever fokusere på, hvordan de andre elever udtrykker sig. Bed eksempelvis eleverne om at lytte efter hvilken stemning der udtrykkes, og hvordan denne stemning kommer sprogligt til udtryk. 10 Lad en fælles brainstorm på tavlen over, hvilke stemninger i identificerede i hinandens tekster. Noter, hvilke sproglige udtryk, eleverne lagde mærke til, at der blev brugt for at få denne stemning frem. 11 Drøft i plenum, hvad jeres viden fra denne opgave kan bruges til i andre situationer. Tag evt. udgangspunkt i dialogspørgsmålene herunder. Kunne smagsoplevelsen give noget interessant at skrive om? Blev du overrasket over /klogere på noget om dig selv ved at skrive en erindring? Lærte du noget om andre? Hvorfor er det godt, at man kan udtrykke en stemning? I hvilke andre situationer er det godt, at man kan udtrykke en stemning? Forberedelser Om aktiviteten I denne aktivitet inddrages smagsoplevelser i danskundervisningen som udgangspunkt for en skriveproces, hvor eleverne skal udtrykke sig i den ekspressive jeg-orienterede fremstillingsform erindringen. Som udgangspunkt for denne skriveproces får eleverne en række smagsoplevelser, fordi smagsobjekter kan vække minder. Forud for skriveprocessen skal elevernes opmærksomhed skærpes om smagsoplevelsen. Undgå derfor at fortælle eleverne, at smagsoplevelserne skal ende ud i en større tekstproduktion, men skab i stedet rum for deres oplevelserne og personlige udtryk om smag. Undlad også at fortælle eleverne, at smag kan vække minder, men lad i stedet eleverne erkende dette selv. Efterfølgende skal eleverne afgrænse deres indhold til den efterfølgende skriveproces ved at fokusere på ét stærkt minde, som en af smagsoplevelserne vækkede. Dette minde bliver genstand for elevernes

11 Side: 11/17 skriveproces. Forberedelse af smagsobjekter Smagsprøverne klargøres enten forud for undervisningen, eller i fællesskab med eleverne. Herunder er oplistet en række forslag til smagsoplevelser, som der med fordel kan tages udgangspunkt i. Dette er dog blot forslag, og der kan med fordel inddrages andre smagsobjekter, hvis det vurderes, at andre kunne være relevante eller interessante. Der er blot tale om, at eleverne skal kunne få en meget lille smagsprøve af hver. For at sikre, at alle elever får vækket minder og lysten til at udtrykke sig, er det ideelt, at de får flere forskellige smagsoplevelser. jordbær mælk koldskål hasselnødder oregano citronmåne karry appelsiner med nelliker matador-mix kanel popcorn æble rugbrødsmadder med leverpostej og agurk... Print desuden Kopiark 1 til hver elev.

12 Side: 12/17 Læringsmål I denne aktivitet sigtes mod følgende læringsmål og tegn på læring: Læringsmål: at du kan skrive stikord til din smagsoplevelse, sortere i egne indtryk og udvælge stof til en erindring at du kan skrive en erindring at jeg kan udtrykke en stemning i teksten og forklare, hvorfor stemninger er vigtige at kunne udtrykke. at du kan beskrive, hvad der kendetegner en erindring Tegn på læring: eleverne omsætter sansemæssige indtryk til sproglige udtryk i stilladseringsarket og udvælger en konkret idé til en erindring eleverne skriver en erindring med nedslag i eget liv

13 Side: 13/17 eleverne giver udtryk for, hvilken stemning de selv har udtrykt i egen tekst, og reflekterer over, hvordan denne stemning kommer sprogligt til udtryk i teksten eleverne udtrykker sig om betydningen af at kunne beskrive stemninger i tekster, eleverne kan karakterisere kendetegn for erindringen og bruge disse i egen tekst Der sigtes mod i hvert fald følgende færdigheds- og vidensmål for Fælles Mål: Fremstilling efter 4. klasse: Eleven har viden om beskrivende og berettende fremstillingsformer Eleven kan give respons på teksters genre og struktur Eleven har viden om teksters genre og struktur Fremstilling efter 6. klasse: Eleven kan konkretisere ideer gennem tænkeskrivning Uddybende En erindring: En erindring er en personlige beretning, hvor der berettes om en oplevelse, man engang har haft. En erindring har derfor en jeg-fortæller, og skrives ofte i datid. Under skrivningen tænkes tilbage på oplevelsen. Der kommenteres på den, og der bliver reflekteret over de følelser, som forbindes med denne oplevelse. Der kan være mange forskellige følelser forbundet med en erindring eksempelvis tryghed, glæde, sorg, utryghed. En god erindring er derfor også meget personlig, idet oplevelsen har haft en særlig betydning for fortælleren, siden denne stadig kan huske og erindre oplevelsen tydeligt i dag. Når man skriver en erindring, er det en god idé at tænke på, hvordan man kan fange læserens opmærksomhed. Eksempelvis er det godt, hvis erindringen får en titel, som kan gøre læseren interesseret, - at erindringen har en tydelige start, midte,og slutning, - at erindringen indeholder personlige kommentarer, hvor jeg-fortælleren reflekterer over oplevelsens betydning for ham/hende som person, - samt at erindringen appellerer til modtageren, fx ved at der skrives til modtagerens sanser gennem anvendelsen af sproglige udtryk, som fortæller, hvordan noget smagte, lød, føltes, så ud og lugtede.

14 Side: 14/17 Eksempler fra erindringer skrevet af elever i 5. klasse: Sofie smagte på hasselnødder: TYREN OG TRÆET Vi var på vej hjem. Vi kørte på en grussti. Det bumlede, og det var faktisk rigtig irriterende. Men min mor havde fortalt, at vi skulle denne vej, for hun havde set et helt bestemt træ. Hun stoppede op og pegede ind på det. Det stod inde på en fold. Men det lignede ikke, at der var nogle dyr derinde. Hun fortalte, at det var et hasselnøddetræ, og at der voksede hasselnødder på det, som vi skulle samle. Jeg var straks på vej derind, men hun stoppede mig og sagde, at det nok var bedst, at hun gik derind. For ovre i et hjørne (og jeg så det først nu), stod der nogle køer og inde midt imellem dem en STOR TYR! Men mor hoppede derind og jeg stod og så lidt bange til. Der gik ikke lang tid, så havde hun samlet en hel håndfuld hasselnødder. Hun gav dem til mig, og jeg puttede dem hurtigt i cykelkurven. Jeg var stadig lidt bange for, at tyren ville komme løbende, så vi fik hurtigt samlet mange nødder. Da vi mente, at vi havde nok, kørte vi hjem. Her knækkede vi nødderne, og de smagte præcis, som de gør nu. Jeg står i min klasse og husker tilbage, fordi den friske, lidt søde og melede smag minder mig om dengang med tyren og træet. Kasper smagte på citronmåne: DEN VARME DAG Det var en varm dag. En rigtig varm dag. Mig og min familie skulle til Skagen med en autocamper, som vi havde lånt. Vi sad i bar mave os børn og svedte som heste. På motorvejen stoffede vi op og fandt en benzintank. Min bror sagde, at han ville have en citronkage og min søster en is. Jeg ville ikke have citronkage, ikke på sådan en varm dag. Men jeg endte alligevel med at smage et stykke, og jeg har aldrig været mere glad for den kage. Den var så blød og gik helt i opløsning på min tunge. Min mor sagde til sidst, at jeg ikke skulle spise mere Sebastian smagte på oregano: MIN FARMORS MAD Når jeg smager, husker jeg en aften hos min farmor. Hun havde krydret sine hjemmelavede frikadeller med dette krydderi. Den aften var jeg sammen med min familie, og min fætter var på besøg. Vi sidder og spiser frikadellerne, og de smager virkelig godt. Vi hygger os. Stemningen er god. Det er den altid, når vi er hos farmor. Jeg følte mig virkelig godt tilpas, da jeg så ud over bordet med den gode mad. Min familie hyggede sig rigtig meget og det var dejligt at se. Vi snakkede alle rigtig godt sammen. Bagefter begyndte vi alle sammen at tage af bordet. Min farmor lægger altid en ske foran vores tallerken. Det betyder, at vi skal have dessert. Bertram spørger altid min farmor, om vi skal have dessert. Enten får vi is eller hjemmelavet grød. Duften i rummet er altid god. Det dufter på en måde hyggeligt. Emma smagte på jordbær:

15 Side: 15/17 JORDBÆRRET Jeg husker dengang, hvor min søster og hendes veninde var ude i vores køkken og lave jordbær med chokolade. Min lillebror sad inde i vores stue og spiste et af chokolade-jordbærrene. Så jeg gik ud og spurgte, om jeg måtte få et. Min søster sagde NEJ!. Så følte jeg mig snydt. Da min søster og hendes veninde var gået på toilettet, gik jeg ud i køkkenet og tog et af jordbærrene. Jeg var bange for at blive opdaget. Da min søster og hendes veninde kom ud i køkkenet igen, opdagede de, at der manglede et jordbær. Og så blev min søster sur på mig, og tilgav mig først efter 3 dage. Kopiark Kopiark: Kopiark 1.pdf Kopiark 2.pdf

16 Forløb: Smagsoplevelser og skriveaktiviteter Forfatter: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Side: 1/1 Smagsassociationer Mit navn

17 smask erindringer Forløb: Smagsoplevelser og skriveaktiviteter Forfatter: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Side: 1/1 Min erindring Skriv din erindring Vi smager med alle Se konsistens surt salt en billion dufte Smage sødt erindringerbitter umami knas Føle knæk farver smask former forventninger en billion dufte knas konsistenserindringer knæk en billion dufte smask erindringer surt salt Lugte k sødt farver bitter former umami konsistens surt forventninger salt sødt surt bitter salt umami sødt farver bitter former umami forventninger en billion dufte erindringer konsistens surt salt sødt bitter umami farve form forve

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Side: 1/10 Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser, Æbler Kompetenceområder: Fremstilling Introduktion: Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

Man smager med alle sanser

Man smager med alle sanser Side: 1/13 Man smager med alle sanser Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Smagsoplevelser Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: Aktiviteten har

Læs mere

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik Side: 1/16 Opfind din egen drik Forfattere: Diverse forfattere Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af lærerstuderende i faget madkundskab på læreruddannelsen, UCL,

Læs mere

At smage med næse og øjne

At smage med næse og øjne Side: 1/6 At smage med næse og øjne Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Krydderier, Lugtesansen, Kanel Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: I

Læs mere

Blindsmagning - beskriv hvad du smager

Blindsmagning - beskriv hvad du smager Side: 1/5 Blindsmagning - beskriv hvad du smager Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af Maria Nøhr og Kristen Marie Pedersen Illustrationer af Leonardo

Læs mere

Identificer naturens smagsskatte med alle sanser

Identificer naturens smagsskatte med alle sanser Side: 1/7 Identificer naturens smagsskatte med alle sanser Forfattere: Julia Sick Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Vilde planter Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning, Undersøgelse,

Læs mere

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Side: 1/12 Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Smagsoplevelser, Smag med alle sanser, Sæt ord på smagen Kompetenceområder:

Læs mere

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer Årstider Fag Mad Kompetenceområder og faglige temaer Introduktion Faglige temaer Smag og tilsmagning (1) 1. En duft der vækker (jule)minder Smag og tilsmagning, Madens æstetik Duft, Sans, Snak 2. Duften

Læs mere

Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege

Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege Side: 1/19 Grundsmags-vendespil Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Faglige temaer: Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege Kompetenceområder:

Læs mere

Øvelse: "Jeg skriver livretsdagbog for min sidemakker"

Øvelse: Jeg skriver livretsdagbog for min sidemakker Side: 1/5 Øvelse: "Jeg skriver livretsdagbog for min sidemakker" Forfattere: Thomas Brahe Faglige temaer: Skriveøvelser, Livretter Kompetenceområder: Fremstilling, Kommunikation, Måltid og madkultur Introduktion:

Læs mere

Forløb: Smag med alle sanser - oplev smagen Aktivitet: Madens lyd Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling, Mellemtrin, Udskoling Side: 1/8.

Forløb: Smag med alle sanser - oplev smagen Aktivitet: Madens lyd Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling, Mellemtrin, Udskoling Side: 1/8. Side: 1/8 Madens lyd Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Faglige temaer: Tekstur, Smagsoplevelser, Smagens fysiologi, Smagslege, Tilsmagning Kompetenceområder: Madlavning Introduktion:

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

Smag på reklamen - analyse og fortolkning

Smag på reklamen - analyse og fortolkning Side: 1/10 Smag på reklamen - analyse og fortolkning Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Reklamer Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: I denne aktivitet skal

Læs mere

Smags-associationshjulet

Smags-associationshjulet Side: 1/13 Smags-associationshjulet Forfattere: Diverse forfattere, Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration: Ole G. Mouritsen, Jonas Astrup Pedersen, Maria Nøhr. Faglige temaer: Madens

Læs mere

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Side: 1/5 Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: Denne aktivitet bygger

Læs mere

Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen.

Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen. 1: Sans din kylling Navn: Klasse: Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen. Synssansen til at vurdere, hvordan du

Læs mere

Den søde juletid er bagetid

Den søde juletid er bagetid Side: 1/12 Den søde juletid er bagetid Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Mikael Schneider er forfatter af artiklen "Derfor smager julen sødt", som du finder i den uddybende tekst.

Læs mere

Børn er ikke kræsne - det er de voksne

Børn er ikke kræsne - det er de voksne Børn er ikke kræsne - det er de voksne Nydelse og det at være tilstede er kodeordet. Kom nu prøv at smag salaten smag nu mors mad hun har stået i køkkenet hele dagen nej den kan du nok ikke lide De kære

Læs mere

Smagen af det levende sprog

Smagen af det levende sprog Side: 1/10 Smagen af det levende sprog Forfattere: Anne Krogh Aastrup Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Talemåder, Sproglig bevidsthed Kompetenceområder: Kommunikation Introduktion: En tynd kop te.

Læs mere

Hvad er et metaforisk udtryk?

Hvad er et metaforisk udtryk? Side: 1/7 Hvad er et metaforisk udtryk? Forfattere: Kristine Böhm Nielsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Thomas Brahe er medforfatter på denne aktivitet. Faglige temaer: Metafor, Symbolik Kompetenceområder:

Læs mere

Forløb: Smagen af løg Aktivitet: En kreativ løg-ret Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/7. En kreativ løg-ret

Forløb: Smagen af løg Aktivitet: En kreativ løg-ret Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/7. En kreativ løg-ret Side: 1/7 En kreativ løg-ret Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet af Martha Freja Andreassen & Rasmus Petersen, lærerstuderende

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

Hvor julens krydderier kommer fra

Hvor julens krydderier kommer fra Vist 1 Diskutér i plenum, hvad et krydderi egentlig er, og hvorfor vi bruger krydderier i madlavningen. Tag udgangspunkt i elevernes viden. Læs mere om krydderier i den uddybende tekst. 2 Inddel eleverne

Læs mere

Mad- og måltidstraditioner til jul

Mad- og måltidstraditioner til jul Skjult Vist 1 Tal kort i plenum om, hvordan julen er blevet en del af den danske madkultur. Tag udgangspunkt i den uddybende tekst.. 2 Brainstorm i plenum over hvilke retter, som I forbinder med julen

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning Lærervejledning Formålet med Smagens Dag er at sætte fokus på smagens fem grundsmage og udfordre eleverne og deres smagssans. På Smagens Dag bliver eleverne præsenteret for forskellige smagsoplevelser,

Læs mere

Anmeldelser: Smag på din skolemad

Anmeldelser: Smag på din skolemad Side: 1/19 Anmeldelser: Smag på din skolemad Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser, Anmeldelser Kompetenceområder: Fremstilling, Fortolkning Introduktion: Med denne aktivitet lægges

Læs mere

Sandsynlighed og smag

Sandsynlighed og smag Side: 1/10 Sandsynlighed og smag Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagsoplevelser, Chance Kompetenceområder: Statistik og sandsynlighed Introduktion: Målet med aktiviteten er

Læs mere

Kombinatorik og smag. Aktivitets-overview. Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer

Kombinatorik og smag. Aktivitets-overview. Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer Side: 1/12 Kombinatorik og smag Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer Kompetenceområder: Statistik og sandsynlighed Introduktion: Med

Læs mere

Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret?

Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret? Forløb: Aktivitet: Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret? Fag: Dansk, Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/12 Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret? Forfattere: Thomas Brahe

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

På besøg i et supermarked

På besøg i et supermarked Side: 1/7 På besøg i et supermarked Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: I denne

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Skriv om smagen - analyse og essayskrivning

Skriv om smagen - analyse og essayskrivning Side: 1/9 Skriv om smagen - analyse og essayskrivning Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay, Skriveøvelser Kompetenceområder: Læsning, Fremstilling Introduktion: I aktiviteten

Læs mere

Neotribalisme og smagsdoxa hvilke madstammer tilhører du, og tør du fortælle det?

Neotribalisme og smagsdoxa hvilke madstammer tilhører du, og tør du fortælle det? Side: 1/12 Neotribalisme og smagsdoxa hvilke madstammer tilhører du, og tør du fortælle det? Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Illustreret af Annette Carlsen Faglige temaer: Smagslege,

Læs mere

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af Design dit måltid Smage Få energi Hygge Sanse Blive mæt Snakke Lade op Slappe af I skal bruge 1 Sanse- og smagskittet (fælles i klassen) Gruppens planche og klassens planche En hjerne til at tænke jer

Læs mere

Smagens yderste grænse

Smagens yderste grænse Side 1/2 Smagens yderste grænse Mange børn oplever deres personlige yderste grænse i forbindelse med smag. I forløbet skal eleverne eksperimentere med umamismag og sammenhængen mellem synssansen, lugtesansen

Læs mere

Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d]

Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d] Aktivitet: Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d] Fag: Dansk Klassetrin: Indskoling Side: 1/22 Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d] Forfattere: Lise

Læs mere

Den moderne jul - En nyfortolkning af julen

Den moderne jul - En nyfortolkning af julen 1 Introducér eleverne til opgaven: Eleverne skal i samarbejde udvikle en ny juleret, som kan blive en del af en moderne jul. 2 Individuel fri association og idegenerering: Bed eleverne om at vælge en juleret

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Side: 1/7 Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Forfattere: Kristine Böhm Nielsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Fortolkning Introduktion:

Læs mere

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Aktivitet: Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin Side: 1/49 Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Forfattere: Cathrine Terkelsen Info: Per Møller

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Skriv anmeldelse af et spisested

Skriv anmeldelse af et spisested Side: 1/12 Skriv anmeldelse af et spisested Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Illustrationen er tegnet af Leonardo Sagastuy Solis Faglige temaer: Anmeldelser, Sæt ord på smagen,

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning af data

Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning af data Forløb: Maskulinitet, smag og samfund Aktivitet: Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning af data Fag: Samfundsfag Klassetrin: Udskoling Side: 1/9 Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning

Læs mere

Forløb: Speaking with and about foods Aktivitet: A Taste of Denmark Fag: Engelsk Klassetrin: Udskoling Side: 1/14. A Taste of Denmark

Forløb: Speaking with and about foods Aktivitet: A Taste of Denmark Fag: Engelsk Klassetrin: Udskoling Side: 1/14. A Taste of Denmark Side: 1/14 A Taste of Denmark Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Ordforråd, Madkultur Kompetenceområder: Mundtlig kommunikation, Kultur og samfund Introduktion: I følgende aktivitet

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Inspiration: ener inspireret af duftmemory-spil udviklet af Per Møller. Skjult Vist 1 2 3 4 5 6 Forbered spillet. Dette kan gøres enten med eller uden elevernes hjælp - alt efter hvilken version af spillet,

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami Smagens Dag 2010 Smag med chokolade Navn: Klasse: Intro På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage samt træne og udfordre din smagssans. I år skal du arbejde med chokolade. Chokolade bliver ofte

Læs mere

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Ved Karina Kyhn Andersen www.viffos.dk Sensorik Kulinarisk sensorik er læren om alle de oplevelser vi har omkring et måltid. Alle

Læs mere

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

1. session: Smagssansen og smagssansens udvikling. Helene Hausner PhD, KU-LIFE

1. session: Smagssansen og smagssansens udvikling. Helene Hausner PhD, KU-LIFE 1. session: Smagssansen og smagssansens udvikling Helene Hausner PhD, KU-LIFE Dagens program Lidt om mig selv 1. Session Sanserne, kort fortalt Udvikling af sanserne i fostertilstanden Hvad sanser det

Læs mere

Sankning: Hvad er det?

Sankning: Hvad er det? Side: 1/12 Sankning: Hvad er det? Forfattere: Julia Sick Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Vilde planter Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Undersøgelse, Perspektivering Introduktion: Inden

Læs mere

Et æble i madkassen - event for 2. klasse

Et æble i madkassen - event for 2. klasse Et æble i madkassen - event for 2. klasse Introduktion Ideen med Et æble i madkassen er at sætte fokus på, hvordan en sund madpakke er skruet sammen. Eleverne skal i eventugen arbejde med fødevarestyrelsens

Læs mere

Temaet for Smagens dag 2011 er: Smag på sæsonen

Temaet for Smagens dag 2011 er: Smag på sæsonen Lærervejledning Formålet med Smagens Dag 2011 er at sætte fokus på smagens fem grundsmage, fødevarers lugt og konsistens samt udfordre eleverne og deres smagssans i forhold til fødevarer i sæson. På Smagens

Læs mere

Grundlæggende egenskaber for vand og fedt

Grundlæggende egenskaber for vand og fedt Side: 1/9 Grundlæggende egenskaber for vand og fedt Forfattere: Morten Christensen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Vand, Olie, Hydrofil, Hydrofob Kompetenceområder: Undersøgelse, Perspektivering,

Læs mere

smage-5-kanten grundsmage og sanser

smage-5-kanten grundsmage og sanser Opgave : De fem grundsmage Du skal nu smage på de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft,, rucolasalat, og parmesanost. Skriv dine smagsoplevelser ind i smage-5-kanten. Husk at drikke lidt vand, inden

Læs mere

Der var engang På eventyr i Tivoli

Der var engang På eventyr i Tivoli Lærervejledning Der var engang På eventyr i Tivoli Klassetrin: 4. 6. klasse Varighed: 3-7 lektioner á 45 minutter foruden Tivoli-turen Formål Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Smagen af "Hindbærsnitter" - smag i essaygenren

Smagen af Hindbærsnitter - smag i essaygenren Side: 1/9 Smagen af "Hindbærsnitter" - smag i essaygenren Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: Eleverne skal arbejde

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Månestenen #27 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Børnenes Egen U-landskalender består grundlæggende af

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk 6. MØDEGANG Mad Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk At deltagerne bliver bevidste om hvilke valg, de træffer og hvorfor At deltagerne bliver bevidste om barndommens og ungdommens madvaner,

Læs mere

De 2-3 årige på grøn stue

De 2-3 årige på grøn stue Dagens Høst I september måned har alle børn i Dybbølsten Børnehave arbejdet med temaet høst. Vi har på de 3 stuer haft forskellige aktiviteter og oplevelser. Nogle af disse oplevelser vil vi dele med jer.

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år)

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Emne: Krop og sanser Hvilke børn: M, C, V og J Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Periode: September og Oktober 2018 Voksne: Pia Før Baggrund for valg af emne. Hvad rører sig i børnegruppen,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Indhold side Præsentation af smag 3 Hvad kan spises? 4 Smag med næsen 6 Smag med smagsløgene 8 Smag med tungen 10 Snyd dine sanser + Afrunding 12

Indhold side Præsentation af smag 3 Hvad kan spises? 4 Smag med næsen 6 Smag med smagsløgene 8 Smag med tungen 10 Snyd dine sanser + Afrunding 12 smag 1 smag Indhold side introduktion Denne vejledning omhandler smag og er målrettet 7. klassetrin. Vejledningen viser, at smag er mange forskellige ting. Der smages ikke kun med munden men bruges flere

Læs mere

Lynghøjens Store Smagedage

Lynghøjens Store Smagedage Lynghøjens Store Smagedage Børn skal dufte, smage og røre ved friske råvarer. Deres nysgerrighed skal vækkes, og de skal turde springe ud i at smage på ting, de ikke kender. Det handler om at give børn

Læs mere

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Først kunne jeg godt tænke mig at få af vide hvor gamle i er? 1: 11 år 2: 12 år 3: 11 år Så vil jeg starte med at spørge om I er med til at lave mad derhjemme?

Læs mere

Den søde juletid er bagetid

Den søde juletid er bagetid Menu 1 2 3 4 5 Stil alle råvarer frem på et bord. Se hvilke under forberedelse. Væk elevernes forforståelse, og tal om den søde smag. Se inspiration i den uddybende tekst. Lad eleverne komme op og dufte

Læs mere

PERSONAL MEANING MAPPING

PERSONAL MEANING MAPPING PERSONAL MEANING MAPPING Duft Dyr Duft er en sans Snuse Se Hval Dyr har sanser Også lidt det samme også en se sans Hvaler taler ikke sammen på samme måde som mennesker Sanser Mennesker har sanser Mennesket

Læs mere

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Indskoling Måltidet

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Indskoling Måltidet EAT på skemaet tema Indhold Intro Tænk, tegn og bevægelse Mit drømmemåltid Bord dæk dig med afstande og geometri Rebus Madkultur i Danmark og verden Historie til højtlæsning Quiz Leg - Flaskehalsen peger

Læs mere

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 7 side 1

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 7 side 1 Spis brød til... Opgaveark Opgaveark til Spis brød til... Opgave 7 side 1 Opgave 7: Frokost i skolen Tænker du nogen sinde på, hvad eller hvem der bestemmer, hvad du spiser? Det er der ikke ret mange,

Læs mere

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Aktivitet: Progressiv brainstorm Mål/hjælper til: At videndele i klassen i begyndelsen af et temaarbejde. Hjælper læreren med at vurdere elevernes her og nu viden

Læs mere

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Nye danske kartofler Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Den dag mit sovedyr blev væk

Den dag mit sovedyr blev væk At berette En personlig beretning Vi læser MÅL Du kan skrive om en oplevelse, du har haft med dit sovedyr. Tal om... Hvilke sovedyr har I været rigtig glade for? Fortæl hvorfor. Læs sammen og tænk Den

Læs mere

ET ÆBLE I MADKASSEN. Introduktion. Koncept 2. KLASSE

ET ÆBLE I MADKASSEN. Introduktion. Koncept 2. KLASSE ET ÆBLE I MADKASSEN 2. KLASSE Introduktion Ideen med Et æble i madkassen er at sætte fokus på, hvordan en sund madpakke er skruet sammen. Eleverne skal i eventugen arbejde med fødevarestyrelsens madpakkehånd

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

FællesskabsDiagrammer

FællesskabsDiagrammer 1a - Drejebog - Fællesskabsdiagrammer - s1 FællesskabsDiagrammer Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Fællesskabsdiagrammer Indhold Fælles Mål Denne øvelsesrække handler om fællesskaber og deres

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar af Smagens Dag ved Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Smag på skikke og traditioner Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et måltid,

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

Vi finder urter i naturen og eksperimenterer med tilsmagning af suppe!

Vi finder urter i naturen og eksperimenterer med tilsmagning af suppe! Side: 1/19 Vi finder urter i naturen og eksperimenterer med tilsmagning af suppe! Forfattere: Majbritt Pless, Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne.

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne. #21 Opgaveark Dansk og billedkunst, 1.-2. klasse Dansk, billedkunst og N/T, 3.-5. Klasse Omfang: 2-3 lektioner (+ hjemmeopgave) Mit hjem dit hjem Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Gode råd om borddækning og spiseteknik for udviklingshæmmede voksne med synshandicap

Gode råd om borddækning og spiseteknik for udviklingshæmmede voksne med synshandicap Gode råd om borddækning og spiseteknik for udviklingshæmmede voksne med synshandicap Af Tina Pensdorf, Blindenetværket i Københavns Amt Videncenter for Synshandicap Gode råd om borddækning og spiseteknik

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

Hvad er en flygtning?

Hvad er en flygtning? Opgaveark Hvad er en flygtning? Opgave til Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne Som en introduktion til mini-forløbet med virtual reality skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere