Den søde juletid er bagetid

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den søde juletid er bagetid"

Transkript

1 Menu Stil alle råvarer frem på et bord. Se hvilke under forberedelse. Væk elevernes forforståelse, og tal om den søde smag. Se inspiration i den uddybende tekst. Lad eleverne komme op og dufte til krydderierne og de øvrige råvarer. Bed dem udvælge 2-3 krydderier/råvarer, som de bedst kan lide, og som de vurderer, kan fungere sammen. Bed eleverne om at skrive, hvorfor de netop har valgt disse krydderier. 6 7 Bed eleverne om at klargøre de udvalgte smage/krydderier ved at tage lidt af hver råvare op på deres egen paptallerken og skrive navnene på råvarerne med tusch på tallerkenen. Vejled dem, så de får tilsat en tilpas mængde til dejen. Eleverne bestemmer mængden af de pågældende smage/krydderier. (se vejledende mængderunder uddybende) Bed eleverne om at tage et billede af tallerkenen med de valgte smage. 8 Tilberedkagerne og pynt dem. 9 Bed eleverne om at anrette deres julekager med navneskilte på et fælles bord og tage billeder af kagerne.

2 Menu 10 Inddel klassen i to. Først skal den ene halvdel af klassen stille sig ved sine kager, mens de øvrige elever går rundt og smager på disse. Opskrift-udvikleren må ikke fortælle, hvad der er i kagerne, for den besøgende skal have lov til at danne sit eget smagsindtryk. Efterfølgende kan de diskutere smagsoplevelsen med hinanden. Der byttes roller, når den første halvdel af kagerne er smagt. 11 Opfindet passende navn til jereskager, og diskuter om der er behov for eventuelle justeringer i opskriften. Skriv opskriften ned og tilføj billederne. 12 Del gerne opskrifterne medos.

3 Menu 1 2 Stil alle råvarer frem på et bord. Se hvilke under forberedelse. Væk elevernes forforståelse, og tal om den søde smag. Se inspiration i den uddybende tekst. Man siger, at juletid er hyggetid - Er I enige i dette udsagn? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvad er det, som gør julen særlig hyggelig? Hvilke julekager/julegodter kender I til? Hvis I ikke kender til typiske danske julegodter, kan det være, at I kender til nogen fra andre lande og kulturer? Alle de kager og julegodter, som I nævner her, indeholder netop ofte meget af én bestemt grundsmag hvilken er mon det? Ja, det er nemlig den søde grundsmag man kalder det også for den søde juletid. Den søde smag kan vi registrere på tungen som en af de 5 grundsmage. Men alle de søde julekager er også tilsat andet end det søde, som er med til at give dem en særlig jule-smag. Fx kanel, chokolade eller mandler. Smagen af disse bliver specielt opfanget af vores lugtesans. Der er mange forskellige dufte, som især kan forbindes med julen, og det er disse, som jeg har sat frem her på bordet. 3 4 Lad eleverne komme op og dufte til krydderierne og de øvrige råvarer. Bed dem udvælge 2-3 krydderier/råvarer, som de bedst kan lide, og som de vurderer, kan fungere sammen. Når I kommer op og dufter til krydderierne, må I gerne prøve at dufte rigtig godt efter og se, hvilke krydderier I bedst kan lide. Men man skal prøve at se, om der er noget, som man tænker kunne smage godt i en julekage. Der er ikke på forhånd noget, der er rigtigt eller forkert. Ogder kan være alle mulige grunde til (fortsættes)

4 Menu (fortsat) at man synes, at nogle krydderier dufter bedre end andre. -> Det er vigtigt, at I ikke siger det højt til jereskammerater. Det er enhemmelighed, så manikke påvirker hinanden. -> Jeg ved godt, hvilke krydderier og smage jeg selv bedst kan lide, men jeg er spændt på at se, hvad I siger. Bed eleverne om at skrive, hvorfor de netop har valgt disse krydderier. Når I kommer ned på jeres pladser igen, skal I skrive jeres udvalgte krydderier ned. I må stadig ikke sige dem højt. -> Ja, nu skal vi høre, hvad I valgte. -> Hvilke krydderier/smage har du valgt ud? Hvorfor har du netop valgt disse? Hvad minder duften og smagen af disse dig om? Hvilke retter, hvilke anledninger mm. minder de om? Vil disse smage kunne fungere sammen i en julekage? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvilken smagsoplevelse og/eller julestemning ønsker du, at den person som smager dine julekager skal få? Bed eleverne om at klargøre de udvalgte smage/krydderier ved at tage lidt af hver råvare op på deres egen paptallerken og skrive navnene på råvarerne med tusch på tallerkenen. Vejled dem, så de får tilsat en tilpas mængde til dejen. Eleverne bestemmer mængden af de pågældende smage/krydderier. For krydderiernes vedkommende er der tale om maks. ½ tsk. af hver (se vejledende mængder under uddybende) 7 Bed eleverne om at tage et billede af tallerkenen med de valgte smage. Ok, nu er jeg spændt på, hvor gode I er til at tage billeder. I skal nemlig nu tage jeres kameraer frem og tage et billede af de råvarer og krydderier, I har valgt at bruge. Billederne skal bruges til vores opskriftssamling -> Hvad er en opskrift? > Ja, det er nemlig en instruerende tekst, man kan følge for at tilberede bestemte retter - > Skal man mon holde kameraet langt væk eller tæt på tallerkenen, for at man tydeligt kan se på billedet, hvilke råvarer, der skal indgå som ingredienser i retten?

5 Menu 8 Tilberedkagerne og pynt dem. 9 Bed eleverne om at anrette deres julekager med navneskilte på et fælles bord og tage billeder af kagerne Inddel klassen i to. Først skal den ene halvdel af klassen stille sig ved sine kager, mens de øvrige elever går rundt og smager på disse. Opskrift-udvikleren må ikke fortælle, hvad der er i kagerne, for den besøgende skal have lov til at danne sit eget smagsindtryk. Efterfølgende kan de diskutere smagsoplevelsen med hinanden. Der byttes roller, når den første halvdel af kagerne er smagt. Nu skal I smage på hinandens kager. Mens I smager, skal I diskutere kagernes smag. Duft først til kagerne og beskriv, hvordan de dufter kan I allerede her dufte nogle af de råvarer, som kagen indeholder? Tag herefter en bid af kagen - Er der nogle smage, som er mere fremtrædende end andre? Hvilke grundsmage har kagen, og hvilke råvarer frembringer disse? Stemmer kagens smag overens med opskriftudviklerens tanker og ønsker? Eller skal nogle af smagene nedjusteres/opjusteres i forhold til tilsat mængde? Tal også om konsistensen på kagen er den blød, hård, sprød, klæg, sej? Stemmer dette overens med opskriftudviklerens ønske, eller kan man ændre noget i processen, så kagerne bedre lever op til ønsket? (justere bagetid, mængder, størrelser eller andet?) Opfindet passende navn til jereskager, og diskuter om der er behov for eventuelle justeringer i opskriften. Skriv opskriften ned og tilføj billederne. Del gerne opskrifterne medos.

6 Årstider Smagen af jul Menu Bed evt. eleverne om at medbringe udstikker til småkagerne hjemmefra. Indkøbsliste: Se ingrediensertil opskriften under uddybende. Én paptallerken til hver elev.

7 Årstider Smagen af jul Menu I denne aktivitet skal eleverne, på baggrund af deres kendskab til duften af julens smage, eksperimentere med julekagers smag. Eleverne skal undersøge, hvad der sker med kagernes smag, når der tilsættes og kombineres forskellige krydderier/smage i dejen. De skal på baggrund af dette, udvikle en opskrift, som efter deres egen personlige vurdering smageraf jul. Fra Fælles Mål sigtes modi hvert fald følgende færdigheds- og vidensmål: Smag og tilsmagning: Eleven kan tilsmage og krydre maden Eleven har viden om tilsmagning og krydring Måltid og madkultur: Eleven kan præsentere eksemplariske måltiderfra forskellige kulturer Eleven har viden om tids- og stedsbestemte mad- og måltidskulturer

8 Årstider Smagen af jul Menu Den søde juletid: I den traditionelle danske jul forbindes juletid ofte med hyggetid, og mange nyder en masse dejlig mad og julegodter i lange baner. Klejner, æbleskiver, brunkager, pebernødder, havregrynskugler, marcipangris, vaniljekranse, honninghjerter, brændte mandler, konfekt Selv hovedretten får tilført ekstra sukker. Så er der en grundsmag, som om nogen er forbundet med julen, så er det sød. Man kalder det den søde juletid. Sød smag som (social)psykologisk dynamik: Den søde grundsmag er forbundet med noget positivt. Det er noget vi eftertragter og sjældent kan få nok af. Dette skyldes i hvert fald to faktorer: 1) Dels er sukker (kulhydrater) afgørende for at opretholde kroppens funktioner, hvilket bevirker, at vores hjerne oplever en belønning, når der indtages sød mad. Den søde mad indeholder således kalorier og dermed energi hvilket skaber en mere generel forventning til, at når jeg indtager noget sødt, vil det give god energi. 2) Og dels er der en mere socialpsykologisk faktor på spil, nemlig at mange allerede med modermælken som indeholder ca. 7% sukker (Schneider 2015) begyndte at koble den søde smag til oplevelsen af tryghed. Og dette er også noget, som mange mennesker, bevidst eller ubevidst, oplever som værende positivt. Kilder: Mouritsen, O.G. & Styrbæk, K.: Smagen af jul. Nyt Nordisk Forlag Schneider, M.: Derfor smager julen sødt. Smag for Livet Lokaliseret her: Ludvigsen, C.C.: Julen i middelalderen. Lokaliseret her:

9 Julekager Ingredienser til grunddej: 40g smør 30 g brun farin 2 spsk. sirup 100g hvedemel ½ knsp. Salt 1/3 tsk. natron Fremgangsmåde: 1. Tænd for ovnen på 170 varmluft. 2. Smelt smør, brun farin og sirup i en gryde under omrøring. 3. Sigt mel, natron, salt og de valgte smage/krydderier sammen i en skål. 4. Rør den smeltede sukkermasse i melblandingen. 5. Drys lidt mel på bordet. 6. Rul dejen ud på bordet. 7. Stik figurer ud i dejen efter ønske. 8. Bag kagerne i ovnen i ca minutter eller til de er gyldne. 9. Lad kagerne køle af og forbered pynten imens. 10. Pynt kagerne! Forslag til smage/krydderier: ½ tsk. stødt ingefær 1 tsk. stødt allehånde 1 tsk. fintrevet appelsinskal eller appelsinsaft 1 tsk. stødt kanel. 1/3 tsk. peber 1 spsk. hakket mørk chokolade 2 tsk. finthakkede mandler 2 tsk. finthakkede hasselnødder 2 tsk. finthakkede valnødder 1 spsk. finthakket tørrede kirsebær ½ tsk. stødt kardemomme 1 spsk. kold kaffe 1 tsk. stødt nelliker 1 tsk. fintrevet citronskal 1 spsk. honning ½ tsk. hjortetaksalt vanilje ½ tsk. revet muskatnød 1 tsk. knust stjerne anis 1 spsk. hakkede rosiner 4 dadler skåret i små stykker

Den søde juletid er bagetid

Den søde juletid er bagetid Side: 1/12 Den søde juletid er bagetid Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Mikael Schneider er forfatter af artiklen "Derfor smager julen sødt", som du finder i den uddybende tekst.

Læs mere

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt.

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt. ÆBLESKIVER Ca. 40 stk. 6 æggeblommer 2 spsk. sukker 2 ½ dl soja cuisine (mælkefri madlavningsfløde) 2 ½ dl soja- eller risdrik 30 g gær 400 g hvedemel 125 g margarine (mælkefri) Skal af 1 økologisk citron

Læs mere

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor Genveje til en glad hverdag fra mor til mor s n e i l i Fam r e t t i r o v a f e 8 jul FAMILIENS 8 JULEFAVORITTER INDHOLD: 1. Brunkagefigurer 2. Brunkager 3. Dadelguf 4. Fyldige klejner 5. Havregrynskugler

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER Julens søde sprøde sager Julen er over os og noget af det vi elsker mest ved denne højtid er duften af hjemmebag og de hyggelige stunder i køkkenet. Der er mange traditioner

Læs mere

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN.

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. ÆBLEPANDEKAGER CA. 8 PANDEKAGER 3 ÆG 3 DL. MÆLK 2 DL. BOGHVEDEMEL 1 REVET ÆBLE 2 NIP SALT 1

Læs mere

Den moderne jul - En nyfortolkning af julen

Den moderne jul - En nyfortolkning af julen 1 Introducér eleverne til opgaven: Eleverne skal i samarbejde udvikle en ny juleret, som kan blive en del af en moderne jul. 2 Individuel fri association og idegenerering: Bed eleverne om at vælge en juleret

Læs mere

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Aktivitet: Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin Side: 1/49 Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Forfattere: Cathrine Terkelsen Info: Per Møller

Læs mere

Sønderjyske julekager

Sønderjyske julekager Sønderjyske julekager #værdaterobre Seksten Sønderjyske Julekageopskrifter Sønderjyske Julekageopskrifter Festkringle Søsterkage Ingenting Fedtkager Vestslesvigske Knepkager Alsiske tvebakker Klejner

Læs mere

Hvor julens krydderier kommer fra

Hvor julens krydderier kommer fra Vist 1 Diskutér i plenum, hvad et krydderi egentlig er, og hvorfor vi bruger krydderier i madlavningen. Tag udgangspunkt i elevernes viden. Læs mere om krydderier i den uddybende tekst. 2 Inddel eleverne

Læs mere

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte

Duften af jul - et memory-spil med julens dufte Inspiration: ener inspireret af duftmemory-spil udviklet af Per Møller. Skjult Vist 1 2 3 4 5 6 Forbered spillet. Dette kan gøres enten med eller uden elevernes hjælp - alt efter hvilken version af spillet,

Læs mere

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned Juletid er hygge tid! Der er rigtig mange fristelser i julemåned både for børn og voksne. Hvordan kan I med jeres børn komme sundere igennem alt julehygge?

Læs mere

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer Årstider Fag Mad Kompetenceområder og faglige temaer Introduktion Faglige temaer Smag og tilsmagning (1) 1. En duft der vækker (jule)minder Smag og tilsmagning, Madens æstetik Duft, Sans, Snak 2. Duften

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

Opskriften på julehygge...

Opskriften på julehygge... Opskriften på julehygge... Juleopskriftsamling nr. 3 Kvalitet er den bedste opskrift. ... julebag der skaber julehygge Julen er den dejligste tid på året, hvor man tager sig tid til at nyde, forkæle og

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 135-142 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 CHOKOLADEFONDANT MED AFTER EIGHT 100 g smør 125 g mørk chokolade 4 past. æggeblommer 4 past. æggehvider 40 g sukker 20 g hvedemel 10 stk After Eight Pynt: Evt.

Læs mere

Glæd dine kære med julebag

Glæd dine kære med julebag Glæd dine kære med julebag Juleopskriftssamling nr. 8 Kvalitet er den bedste opskrift. Få julehygge i køkkenet med hjælp fra Dr. Oetker Julen er forbundet med mange traditioner og gøremål. Det er derfor

Læs mere

Grunddej Ca. 25 småkager. 125 g smuttede mandler Kornene fra 1 vaniljestang ½ tsk hjortetaksalt 125 g sukker 125 g hvedemel 65 g smør 1 æg

Grunddej Ca. 25 småkager. 125 g smuttede mandler Kornene fra 1 vaniljestang ½ tsk hjortetaksalt 125 g sukker 125 g hvedemel 65 g smør 1 æg en grunddej - fire fantastiske småkager Forvandl din grunddej til en hel småkagefest blot ved at tilsætte nogle få ekstra ingredienser. Vi har bagt skønne småkager med pistacie og citron, sprøde vaniljekranse

Læs mere

Opgave 1: Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble.

Opgave 1: Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble. Opgave : Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble. Du skal bruge æbler til 4 elever Sådan gør du. Vask hænder.. Tænd ovnen på 6 grader varmluft..

Læs mere

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke.

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke. Smagens Dag 2008 Smagens Kemi Intro På Smagens Dag skal du træne din smagssans. Du smager med tungen og i mundhulen, hvor der sidder sanseceller, der kan registrere de fem grundsmage: Sødt, surt, salt,

Læs mere

Bagværk i Den Gamle By

Bagværk i Den Gamle By Bagværk i Den Gamle By Bagerbutikken i Den Gamle By sælger brød og kager med historie. Butikken fremstår som en bagerbutik i 1880 erne, og alt bagværk er bagt af museets egen bager efter opskrifter, der

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Madværksted uge 50. TEMA: Julesnacks og konfekt på den lidt sundere måde

Madværksted uge 50. TEMA: Julesnacks og konfekt på den lidt sundere måde Madværksted uge 50 TEMA: Julesnacks og konfekt på den lidt sundere måde Juleboller Havregrynskugler, sukkerfri Julecookies med appelsin, sukkerfri Klejner, sukkerfri Kransekager, sukkerfri Vaniljekranse,

Læs mere

Tjek vores nye hjemmeside. Her finder du masser af inspiration og sjove opskrifter!

Tjek vores nye hjemmeside. Her finder du masser af inspiration og sjove opskrifter! 2011 Tjek vores nye hjemmeside. Her finder du masser af inspiration og sjove opskrifter! 12 klassiske opskrifter med et twist www.santamaria.dk Der friskbagt dufter Duften af friskbagt kage er næsten hypnotisk.

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

Side 1 af 9 Bag med havregryn Havregryn kan give ekstra sprødhed eller ekstra fugt i kager og brød alt efter metode. Her er 6 lækre og nemme opskrifter med havre. Havre/dadelsnitter Side 2 af 9 25 min.

Læs mere

Fantastiske dessertopskrifter fra os til dig

Fantastiske dessertopskrifter fra os til dig Ekstravagant Ris á l amand Til risengrøden: (laves dagen før) 1½ liter letmælk fordi minimælk giver for lidt fylde og sødmælk for meget 200 g grødris Ris og ros i julen Til cremen: ½ l fløde1 vanillestang

Læs mere

Del din bageglæde. Kvalitet er den bedste opskrift.

Del din bageglæde. Kvalitet er den bedste opskrift. Del din bageglæde Kvalitet er den bedste opskrift. Kvalitet er den bedste opskrift. Naturlig smag på julen Dr. Oetker byder julen velkommen med to nye smage i vores serie af naturlige ekstrakter: Naturlig

Læs mere

Småkager. Brunkager. Chokoknasere

Småkager. Brunkager. Chokoknasere Småkager Sædvanligvis kan småkagedej fryses i op til 3 måneder før brug. De fleste småkager kan også udmærket fryses uden at miste sprødhed, men de kan også holde sig et stykke tid under tætsluttende låg.

Læs mere

Eleven kan sammenligne den danske og den jordanske madkultur.

Eleven kan sammenligne den danske og den jordanske madkultur. Månestenen Opgaveark Madkundskab 1.-5. klasse Omfang: Varierer Mad fra Jordan Det jordanske køkken er et mødested for mellemøstlige kulturer og mange af de traditionelle retter bliver mere og mere populære

Læs mere

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006

Glædelig jul. Snakkesnegle. Artikel i Beboer-Info December 2006 Glædelig jul Af Jan Ekstrøm Artikel i Beboer-Info December 2006 Snakkesnegle Dej 2 dl mælk 50 g gær 1 dl smør- & rapsolie 2 æg 1 2 tsk stødt kardemomme 2 spsk sukker 1 2 tsk groft salt 550 g hvedemel Fyld

Læs mere

Chokoladecookies med lakrids

Chokoladecookies med lakrids Chokoladecookies med lakrids 12 stk 50 g kokosolie eller smør 1 banan 75 g fibersirup eller yaconsirup 1 æg 175 g fuldkornsspeltmel eller havremel, hvis de ønskes glutenfri 1 tsk bagepulver 1 tsk vaniljepulver

Læs mere

Del din bageglæde. Kvalitet er den bedste opskrift.

Del din bageglæde. Kvalitet er den bedste opskrift. Del din bageglæde Kvalitet er den bedste opskrift. Ægte bageglæde er den bedste juletradition Ingen anden højtid er så fyldt med bagetraditioner som julen. Og de fleste familier har opskrifter på klassiske

Læs mere

I samarbejde med. Julens småkageblandinger - hele året

I samarbejde med. Julens småkageblandinger - hele året I samarbejde med Julens småkageblandinger - hele året Når vi løfter i flok Nogle opgaver giver bare så meget mere mening end andre. Da vi på Hotel og Restaurant, Teknisk Skole Silkeborg i februar måned

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT SØDT Energibar (fortsat) Dej Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt kærnemælk, havregryn, rugmel, hvedemel, perlerug, salt, olie, hasselnødder og solsikkekerner og rør det godt sammen. Tilsæt rosinblandingen

Læs mere

Kanelsnegle og kardemommesnurrer

Kanelsnegle og kardemommesnurrer Kanelsnegle og kardemommesnurrer Side 1 af 8 Kanelsnegle Antal: ca. 20 kanelsnegle Det skal du bruge dej: 50 g gær 2 dl mælk 2 æg 70 g blødt smør eller margarine 1 dl sukker 1/2 spsk. kanel 1/2 spsk. Kardemomme

Læs mere

TEMA: DANSK OG ETIOPISK MADKULTUR

TEMA: DANSK OG ETIOPISK MADKULTUR TIL LÆRERNE TEMA: DANSK OG ETIOPISK MADKULTUR UNDERVISNINGSFORLØB FOR 6. KLASSE I formålsparagraffen i folkeskoleloven står der Afrika. Men på trods af den økonomiske fremgang, er landet stadig blandt

Læs mere

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen.

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen. PRESSEMEDDELELSE 10. DECEMBER 2013 side 1/5 Jul med fuldkorn Vinterkulden og julestemningen har sænket sig over Danmark. Julen er hyggens og festernes tid, så Fuldkornspartnerskabet giver dig tre nye lækre

Læs mere

God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter.

God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter. God bagelyst! 9 lækre bageopskrifter. Den Store Bagedag er en årlig tradition, som inviterer alle til at bage sammen. At bage sammen er hygge og samvær med dem, du holder af. Prøv nogle af de lækre opskrifter

Læs mere

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik Side: 1/16 Opfind din egen drik Forfattere: Diverse forfattere Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af lærerstuderende i faget madkundskab på læreruddannelsen, UCL,

Læs mere

Skab julestemning med lækkert bagværk. Kvalitet er den bedste opskrift.

Skab julestemning med lækkert bagværk. Kvalitet er den bedste opskrift. Skab julestemning med lækkert bagværk Kvalitet er den bedste opskrift. Kvalitet er den bedste opskrift. NYHED Del din bagehygge Besøg Kagerullen på facebook eller på Instagram under @kagerullen_droetker.

Læs mere

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Side: 1/12 Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Smagsoplevelser, Smag med alle sanser, Sæt ord på smagen Kompetenceområder:

Læs mere

Æblekage med rugbrød.

Æblekage med rugbrød. Æblekage med rugbrød. Ingredienser: 150 g rugbrød 75 g smør 75 g farin 1 æg 75 g mel 1 tsk bagepulver 1 tsk stødt kanel 3/4 dl mælk 2-3 æbler 1 spsk kanelsukker Sådan gør du: 1. Tænd ovnen på 200 grader.

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter Eriks Mad og Musik 7. november 00 Julekonfekt og julegodter Havregrynskugler 0 g smør spsk kakao 00 g flormelis 00 g havregryn ½ dl piskefløde evt. et par dråber mandelessens (eller tsk vanillesukker)

Læs mere

CHOKOLADESANDKAGE CHOKOLADEKAGE

CHOKOLADESANDKAGE CHOKOLADEKAGE RØRT DEJ / KAGER CHOKOLADESANDKAGE CHOKOLADEKAGE INGEFÆRKAGE M/ CITRON ENGELSK PLUMKAGE KIKISSERS NØDDEKAGE GODTEKAGE HOLBÆK KAGE MAMORKAGE MAZARINKAGE MANDELKAGE PRÆSTEGÅRDS KAGE PROFESSORINDENS FINE

Læs mere

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA SOM SKABT TIL CHEESECAKE TILBEREDNINGSTID ı 80 min. SERVERINGSPORTION ı 264 g kj 2951, kcal 705, protein 11,7 g, fedt 43,3 g, kulhydrat 67,3 g Er

Læs mere

EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE

EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA SOM SKABT TIL CHEESECAKE TILBEREDNINGSTID ı 80 min. SERVERINGSPORTION ı 264 g kj 2951, kcal 705, protein 11,7 g, fedt 43,3 g, kulhydrat 67,3 g Er der to, der

Læs mere

KONFEKTOPSKRIFTER 2013

KONFEKTOPSKRIFTER 2013 KONFEKTOPSKRIFTER 2013 Hindbærdrøm (NYHED 2013): Hindbærekstrakt 200 g mørk bitter chokolade Frysetørret hindbær Riv marcipan på et rivejern. Tilsæt hindbærekstrakt og ælt det i marcipanen. Tril marcipanmassen

Læs mere

Fase 4 afslutningsfase

Fase 4 afslutningsfase Fase 4 afslutningsfase 2-4 uger Fase 4 er magen til fase 2 og så må du spise et ugentligt alt-jeg-kan-spise-måltid. Det er vigtigt, at du ikke følger fase 3 længere end 4 uger. Du må gerne gentage fase

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD

PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD SMAGER PÅ RETTERNE PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD Philadelphia har vundet bredt indpas som spread i sandwich og bagels. Men som du måske allerede ved, er Philadelphia meget mere end en sandwich

Læs mere

Jul med venner & familie

Jul med venner & familie Jul med venner & familie Læs om Julekalenderkonkurrencen på bagsiden Tag en brochure AMA har gennem generationer værnet om de gode bage- og stegeegenskaber. Også ved juletid. Derfor håber vi, at du vil

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD Pandekager 250 g hvedemel 2 dl mælk 3 dl vand 2 æg 1 tsk. olivenolie Pandekager Mel, mælk og vand piskes grundigt. Æggene tilsættes et efter et. Stilles på køl i 30 minutter,

Læs mere

PÅ EN. God Ny Måde. God Jul 16 OPSKRIFTER PÅ EN HERLIG HØJTID.

PÅ EN. God Ny Måde. God Jul 16 OPSKRIFTER PÅ EN HERLIG HØJTID. God Jul PÅ EN God Ny Måde 16 OPSKRIFTER PÅ EN HERLIG HØJTID. Bagt Hvorfor ikke hylde både weekend og gæster med fint bagværk? Sæt ny smag på gamle traditioner, så bli r julen ekstra go! Canelé 20 stk.

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

Mad- og måltidstraditioner til jul

Mad- og måltidstraditioner til jul Skjult Vist 1 Tal kort i plenum om, hvordan julen er blevet en del af den danske madkultur. Tag udgangspunkt i den uddybende tekst.. 2 Brainstorm i plenum over hvilke retter, som I forbinder med julen

Læs mere

Del din bageglæde. Kvalitet er den bedste opskrift.

Del din bageglæde. Kvalitet er den bedste opskrift. Del din bageglæde Kvalitet er den bedste opskrift. Nye tendenser til julebagningen Kvalitet er den bedste opskrift. Den søde juletid bygger på stærke traditioner og familiebånd to ord der er meget vigtige

Læs mere

8 opskrifter til en travl hverdag

8 opskrifter til en travl hverdag 8 opskrifter til en travl hverdag Grundopskrift kageform, badepande eller muffins Kringle Brunsviger Æblecrumble Konfektkage / kakaokage Kokostoppe Cookies med chokolade Vaniljesmåkager KAGEGRUNDOPSKRIFT

Læs mere

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard FOF Kursus 5. & 6. december 2010 DET SKAL VI LAVE... Knækbrød Avotella Hjemmelavet smør Koldhævet foccacia Citronbrød Rugbrødslagkage KNÆKBRØD

Læs mere

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Jule menu 2013 Stegte sild i eddikelage 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Lage: 4 dl. Eddike 1 dl. Vand 150 gram Sukker 4 laurbærblade 12 Peberkorn, sorte * 1 Løg Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Juleopskrifter. Forslag til opskrifter på julemad, julebagning og varme drikke til diabetikere eller dem der vil undgå sukker.

Juleopskrifter. Forslag til opskrifter på julemad, julebagning og varme drikke til diabetikere eller dem der vil undgå sukker. Juleopskrifter Opskrifterne i dette hæfte er fundet via Diabetesforeningen. Forslag til opskrifter på julemad, julebagning og varme drikke til diabetikere eller dem der vil undgå sukker. Kogt rødkål (4

Læs mere

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY 600 g hakket oksekød 1 spsk. karry 2 spsk. olie 1 løg 1 fed hvidløg 10 g frisk ingefær 1 tsk. spidskommen 2 dl. vand 1 spidskål 500 g spinat Salt og peber Svits kød og karry

Læs mere

Glædelig jul. Rødkål. Julefrikadeller med Allehånde. Artikel i Beboer-Info December 2005

Glædelig jul. Rødkål. Julefrikadeller med Allehånde. Artikel i Beboer-Info December 2005 Glædelig jul Rødkål 1 kg Rødkål 2 Æbler 25 g Margarine ½-1 dl Eddike 25 g Sukker 2 tsk. Salt 1 dl Sød ribssaft Artikel i Beboer-Info December 2005 Kålen snittes fint, blandes med revet æble og lægges i

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød Brød med SPC Flakes Ca. 3.75 g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød 150 g. SPC Flakes 7 dl. vand 50 g. gær 2 tsk. salt 1 ½ spsk. sukker 1 ½ spsk. olie 2 dl. yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

OPSKRIFTER STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27 MESTERSLAGTERENS STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS 1 kg flæsk i skiver Persillesovs: 2 spsk. smør 2 spsk. hvedemel 5 dl mælk 1/2 øko citron, saft og skal herfra 2 håndfulde persille, finthakket Salt Sort peber, friskkværnet

Læs mere

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner udviklet af Grødgrisen Grød Brød med fuldkorn, frø og kerner grødboller med rug solsikkekerner, hørfrø og tranebær 14 stk. koldhævede grødboller En lækker og velsmagende fuldkornssnack også god til madpakken.

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

Appelsin fromage. Havregrynskugler ca. 7 stk. 1½ blad husblas. 125 g DDV youghurt. 1½ dl friskpresset appelsinsaft. Multisød. Vaniliekorn.

Appelsin fromage. Havregrynskugler ca. 7 stk. 1½ blad husblas. 125 g DDV youghurt. 1½ dl friskpresset appelsinsaft. Multisød. Vaniliekorn. Appelsin fromage 1½ blad husblas 125 g DDV youghurt 1½ dl friskpresset appelsinsaft Multisød Vaniliekorn Pynt: ½ appelsin Udblød husblassen i koldt vand. Hæld vandet fra og smelt den i en mikroovn i 1

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27 Moussaka med squash og græsk yoghurt Pandekager 600 g hakket oksekød 1-2 stk. hakket løg 2 gulerødder i tern 2 fed hvidløg hakket 2-3 stk. tomater i tern 1 spsk. oregano 1 tsk. allehånde 1 stk. squash

Læs mere

Eriks Mad og Musik. August 2012 Tema: Honning. Asparges med hvidskimmelost. Svampesalat fra Italien

Eriks Mad og Musik. August 2012 Tema: Honning. Asparges med hvidskimmelost. Svampesalat fra Italien Eriks Mad og Musik August 0 Tema: Honning Asparges med hvidskimmelost bundt grønne asparges hvidskimmelost æg Salatblade spsk citronsaft spsk rapsolie tsk honning spsk kapers lille løg Masser af friskhakkede

Læs mere

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar af Smagens Dag ved Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et måltid, som der er tradition

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

Opskriften på julehygge...

Opskriften på julehygge... Opskriften på julehygge... Juleopskriftsamling nr. 6 Kvalitet er den bedste opskrift. ...duften af jul og en hjælpende hånd fra Dr. Oetker Julen er hjerternes fest. Fuld af trængsel og alarm, ganske vist

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami Smagens Dag 2010 Smag med chokolade Navn: Klasse: Intro På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage samt træne og udfordre din smagssans. I år skal du arbejde med chokolade. Chokolade bliver ofte

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Julefrokost Næsten som vi plejer

Julefrokost Næsten som vi plejer Julefrokost Næsten som vi plejer Jule sild: 8 løg, i skiver Pynt 3 tomater og 1 bd. persille Jule sild med karry salat Sildene skæres i passende størrelse og anrettes i små glasskåle, oven på ligges løgringe

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

Det bedste ved julen. Bage, forme, hygge og nyde!

Det bedste ved julen. Bage, forme, hygge og nyde! Det bedste ved julen. Bage, forme, hygge og nyde! Endelig! Vi glæder os til jul. Og endelig er den her med alt det, vi har ventet på af ferie, traditioner og tid med familien. I denne folder har vi samlet

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Gør det ekstra godt og lækkert med saftige SVESKER. Saml posetoppe og få RABATKORT til Imerco

Gør det ekstra godt og lækkert med saftige SVESKER. Saml posetoppe og få RABATKORT til Imerco Gør det ekstra godt og lækkert med saftige SVESKER Saml posetoppe og få RABATKORT til Imerco ANDESTEG MED ÆBLER OG SVESKER (4-6 personer) 1 stor landand, ca. 3-3,5 kg Groft salt, peber 2-3 æbler 12-16

Læs mere

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul 10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul Marcipan 4 portioner 1 tsk. mandelessens evt. frugtfarve 100 g kartoffel, kogt 1 tsk. sødemiddel (SØD) Alle ingredienserne moses sammen, tørres

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften Af Camilla Zarah Lawes. Foto: Columbus Leth. Regi: Bolig & Brocante og privateje Uhm, Madpakker til aften pak maden ind Hvad har butterdej, filodej, serranoskinke, bacon og en stegeso til fælles? De egner

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

SVESKER. Søde, Skønne og Saftige. Opskrifter udviklet i samarbejde med LÆS MERE PÅ SUNSWEETSVESKER.DK/VIND

SVESKER. Søde, Skønne og Saftige. Opskrifter udviklet i samarbejde med LÆS MERE PÅ SUNSWEETSVESKER.DK/VIND SVESKER Søde, Skønne og Saftige LÆS MERE PÅ SUNSWEETSVESKER.DK/VIND Opskrifter udviklet i samarbejde med SVESKER Søde, Skønne og Saftige HVAD ER SVESKER EGENTLIG? Sunsweet svesker er en udvalgt sort af

Læs mere

til julen Brownie med karamel Lækre desserter og bagværk Du har brug for: Opskriften passer til ca. 10 store brownies

til julen Brownie med karamel Lækre desserter og bagværk Du har brug for: Opskriften passer til ca. 10 store brownies Brownie med karamel Opskriften passer til ca. 10 store brownies Lækre desserter og bagværk til julen 100 g mørk chokolade 2 æg 2 dl sukker 1 dl mel 1 dl kakao 1 knivspids salt 1/2 tsk. bagepulver 2 dl

Læs mere

Opskrifter. "Mellemmåltider" Copyright Kostakademiet

Opskrifter. Mellemmåltider Copyright Kostakademiet Opskrifter "Mellemmåltider" Appelsinkage med mandler og nødder Appelsinkage med mandler og nødder 2 usprøjtede appelsiner 125 g mandler 125 g hasselnødder 75 g dadler 75 g abrikoser 1 spsk. bagepulver

Læs mere

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg Madværksted Groft og grønt v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Fiskefrikadeller Hjemmelavet grov remoulade Bulgursalat Blomkålssalat Rodfrugtssuppe Grønkålspesto Grønkålssalat Grøntsagsrosti Kerneknækbrød

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 80-87 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 LAURAS BANAN PANDEKAGER MED GLUTENFRI CORN FLAKES OG BLÅBÆR 6 portioner Ingredienser: 3 bananer 6 æg 40 g knuste Glutenfri Corn Flakes 200 g blåbær 1 tsk vanillepulver

Læs mere

Kageopskrifter. Indhold

Kageopskrifter. Indhold Kageopskrifter Indhold DRØMMEKAGE FRA BROVST... 2 CHIFFONKAGE MED APPELSIN... 3 CHOKOLADEKAGE MED LYS KOKOSGLASUR... 4 CHOKOLADESNITTER... 4 COOKIES XL... 5 KANELKAGE (Inge Lises tykmælkskage)... 5 KLASSISK

Læs mere

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar af Smagens Dag ved Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Smag på skikke og traditioner Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et måltid,

Læs mere