ERSTATNINGSPRODUKTER OG RATIONERINGER UNDER KRIGEN:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ERSTATNINGSPRODUKTER OG RATIONERINGER UNDER KRIGEN:"

Transkript

1 1 På tur i naturen Spejdere Trin for trin På dette niveau begynder spejderne selv at kunne tage ansvar for at gennemføre en (cykel) tur i naturen med en enkelt overnatning selvfølgelig med hjælp og støtte fra lederne. De enkelte trin lægger op til, at spejderne planlægger og forbereder turen. Derudover øver spejderne sig i færdigheder som at bygge en bivuak og bruge en trangia. Samtidig bliver der mulighed for at drøfte, hvordan det er at planlægge en (cykel)tur i dag i modsætning til f.eks. TIL LEDEREN: Der skal i god tid før trin 1 samles korkpropper (kan evt. købes). Et almindeligt cykelhjul kan sagtens tåle en korkpropslange. under 2. verdenskrig, hvor det var svært at få fat mange forskellige ting herunder gummi til cykeldæk og især til cykelslanger. Spejderne skal bl.a. prøve at fremstille cykelslanger af korkpropper. Finalen er at gennemføre den planlagte overnatningstur. Trin 1 På tur i gamle dage og i dag? På dette trin skal spejderne blive klar over, at selvom det at tage på tur i naturen altid har været en vigtig del af spejderlivet, så har det gennem tiden været forskelligt, hvilke muligheder man havde for at tage af sted. F.eks. var det under 2. verdenskrig ( ) rigtig svært at få fat i mange forskellige ting f.eks. kaffe, chokolade og bananer. Når spejdere skulle på tur under 2. Verdenskrig ( ) blev mange også mødt af den udfordring, at det ikke var nemt at få fat i gummi, som bl.a. bruges til at lave cykelslanger af (som vi kender dem i dag). Derfor var man tvunget til at tænke kreativt, og det blev f.eks. rimelig almindeligt at lave cykelslanger af korkpropper. Det skal spejderne også prøve. LEGE OG SANGE: 54 - Ta nu med Børn af den grønne jord Jeg er så glad for min cykel Leg, som børn gjorde under krigen: Hinkeruder, sjippetove, tovtrækning eller sækkevæddeløb. Aktiviteter ERSTATNINGSPRODUKTER OG RATIONERINGER UNDER KRIGEN: Læs fortællingen om at være ung pige under krigen op for spejderne (bilag 1). Et alternativ er at få en, der kan huske den tid, til at fortælle om, hvordan dagliglivet var med erstatningsprodukter og rationeringsmærker. Drøft med spejderne,

2 2 hvordan det ville være, hvis vi i dag ikke kunne købe f.eks. slik, mobiltelefoner, gummisko og regnfrakker. Sådan noget som varme soveposer lavet af kunstfiber var heller ikke noget, der fandtes under krigen. Drøft med pigerne, hvad tøj der var nødvendigt at tage med, når turen foregik om efteråret eller vinteren. Hvordan kunne spejderne have alt det de skulle have med på deres cykler? CYKELDÆK OG -SLANGER UNDER KRIGEN: Under krigen var det meget almindeligt at cykle også cykle langt men fordi der var mangel på gummi var det nødvendigt at tænke kreativt. Nogle lavede cykeldæk af træringe, mens andre lavede cykelslanger af korkpropper, som var rimelig støddæmpende. Hver patrulje hjælper hinanden med at lave en cykelslange af korkpropper, som skiftes ud med cykelslangen på under det almindelige fordæk på en cykel - måske flere, hvis I har korkpropper til det (bilag 2). Når cykeldækkene er på plads, prøver alle pigerne, hvordan det opleves at køre med en korkprop-cykelslange i fordækket. Afslutning Hvad vil være sværest at undvære, hvis det skulle blive nødvendigt at rationere igen? Hvad kunne erstatte f.eks. plastik? Tag billeder af jeres cykeldæk med korkpropper, og jeres cykelprøvetur. Læg billederne på jeres hjemmeside (eller et socialt medie) og skriv lidt om, hvorfor I har lavet dækkene, og hvordan de var at cykle på. Materialer Ca. 55 korkpropper, kraftig ståltråd eller elektrikerledning, en cykel pr. patrulje, hammer og store søm (gerne til hver spejder, som evt. tager hammer med hjemme fra), bilag 1 og bilag 2.

3 3 Trin 2 Planlægning af cykel-overnatningstur Når spejdere skal afsted på en cykel-overnatningstur i naturen, så er det vigtigt, at turen er nøje planlagt, bl.a. fordi I skal have alting med på cykel (evt. suppleret med cykelanhænger). Under krigen var der næsten ingen shelters bygget rundt omkring i naturen. Man kunne tage telt med, men fordi de på den tid var store og meget tunge, så var det mest almindelige at bygge bivuakker af de materialer, man kunne finde der, hvor man kom frem. Det kunne suppleres af et medbragt regnsejl lavet af vandtæt materiale. Spejderne skal derfor planlægge og fremstille en bivuak af så mange naturmaterialer som muligt. Derudover må de være kreative, som man var det under krigen. LEGE OG SANGE: Jorden er flad Sig månen langsomt hæver Kanin: Der vælges en kanin og en jæger. De andre danner to og to kaninhuller ved at holde hinanden i hænderne. Jægeren skal fange kaninen. Hvis det sker, så bytter de to roller. Kaninen kan hoppe ind i et kaninhul for at slippe væk fra jægeren. Kaninen stiller sig i midten af kaninhullet med ryggen til en af de to i parret, der danner kaninhullet. Den, som kaninen vender ryggen til, er nu den nye kanin og skal skynde sig væk fra jægeren. Aktiviteter OVERNATNING I CYKELAFSTAND: Spejderne får at vide, at de skal på en overnatningstur i cykelafstand fra spejderlokalet. Det drøftes med spejderne, hvilke gode muligheder, der er indenfor cykelafstand. Derefter stemmes om, hvilken af de gode mulighederne, I skal arbejde videre med. PLANLÆGNING OG FREMSTILLING AF BIVUAK: Hver patrulje drøfter, hvordan deres bivuak skal se ud (se bilag 3). De laver en tegning af bivuakken, der skal være så stor, at alle i patruljen kan være i den. Derefter skriver patruljen i fællesskab en liste over hvilke materiale, der skal bruges til at fremstille bivuakken. Er alle materialer noget, der kan findes i eller omkring jeres planlagte tur-sted? Hvis ikke, hvad kan så bruges i stedet for? Tænk kreativt ligesom det var nødvendigt at gøre under krigen. Hvis der er mulighed for det, så kan patruljen øve sig på at bygge bivuakken. Alternativt kan der laves en kreativ udgave af materialer, der er til at finde i og omkring spejderlokalet/huset. Afslutning Tag billeder af jeres kreative bivuakker eller bivuakmodeller og læg dem på jeres hjemmeside. Hvordan vil de være at sove i, i en regnfuld og kold nat? Hvordan kan I forbedre dem? Hvor mange af de materialer I her har brugt, er det muligt at tage med på cykeltur? Materialer Papir, blyanter, tovværk, en presenning til hver patrulje, alternative materialer til at bygge bivuak af (f.eks. korte stolper, stole, teltstænger, overlevelsestæpper, gaffatape m.v.), bilag 3.

4 4 Trin 3 Mad på turen Når spejdere skal på overnatningstur, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke muligheder der er for at lave mad, der hvor man kommer hen. På dette trin lægges vægt på, at spejderne bliver inddraget i planlægning af mad på turen, men også at de øver den form for madlavning, der vælges (enten mad på trangia eller bålmad). Samtidig øges pigernes opmærksom på, hvordan de evt. kan supplere den medbragte mad med bær, planter, frugter fra naturen. Endelig drøftes, om spejdere under krigen mon kunne lave samme form for mad, som de selv har valgt at gøre? LEGE OG SANGE: 36 - Hver lørdag eftermiddag Herre din jord Dufte-/smagekimsleg med naturen, fx hindbær, skovjordbær, blade, jord, svampe Aktiviteter VALG AF MAD PÅ OVERNATNINGSTUREN: Drøft med spejderne, hvor mange måltider der vil være på jeres cykelovernatningstur. Skal I f.eks. have madpakke med til den første frokost? Beslut, hvad I vil have at spise til de øvrige måltider, samt hvor mange måltider den enkelte patrulje skal stå for, og hvor mange I vil lave i fællesskab. Beslut derefter om den varme mad skal laves på trangia eller på bål. Herefter skal hver patrulje udarbejde en liste med det, de mener skal købes ind af mad til hele turen (aftensmad, morgenmad og frokost). Listerne afleveres til lederne, som bruger dem som inspiration til fællesindkøb. Drøft med pigerne, hvordan I vil have maden på cyklerne samt, hvordan maden bedst opbevares undervejs på turen. MAD I NATUREN: Drøft med pigerne, hvad der vil være muligt at finde af spiselige planter, frugter og bær, der hvor I skal overnatte (hent evt. inspiration i bilag 4). Hver patrulje laver en tegning med det, I måske kan finde (find evt. billeder på nettet, der tegnes ud fra), som hænges op i spejderlokalet. BLIV FORTROLIG MED TRANGIA: Hver patrulje skal lave syltetøj på trangia (bilag 5). Når I er færdige hældes syltetøjet på glas, som I tager med på jeres overnatningstur. Afslutning Er der noget af den mad I har valgt at tage med, som måske ikke var til at få under krigen? Hvad ville I kunne tage med i stedet for? Drøft hvad spejderne især skal være opmærksomme på, når de bruger en trangia. Hvad gør de, hvis der går ild i en gryde, mens den står på en trangia? Materialer Papir, blyanter, opkobling til internet, en trangia pr. patrulje, sprit, ingredienser til syltetøj, glas til at hælde syltetøj på, bilag 4 og bilag 5.

5 5 Trin 4 Pakning til overnatningstur På dette trin bliver pigerne opmærksomme på, hvordan de pakker mest hensigtsmæssigt, når de skal afsted på en cykelovernatningstur. Det er vigtigt at have alt med, men de skal også kunne have det hele på cyklen, og så må det ikke veje for meget. Det er ikke nemt, især ikke når der også skal medbringes mad, trangiaer og måske endda telte eller presenninger. Trinnet giver også mulighed for, at hver patruljer får pakket det, de har brug for fra spejderlokalet. LEGE OG SANGE: 95 - Natteravn 55 - Vandresang Cykelslalom: Lav en slalombane og afhold en konkurrence. Den allersidste rytter: Lav en bane på 1x10 meter per deltager. Hver deltager skal cykle de 10 meter, men det gælder om at komme sidst i mål. Når løbet er startet må ingen røre jorden med fødderne, så det gælder om at have en god balance og kunne stå stille på cyklen. Aktiviteter PAKKE RYGSÆK TIL CYKELOVERNATNING: Beslut i fællesskab, hvad der er vigtigt at have med på en overnatningstur, så alt er med, men det er så let som muligt, når det skal bæres. Lad hver spejder vælge en genstand fra en stor bunke med forskellige muligheder, f.eks. gummistøvler, en fodbold, nattøj, uldsweater, æggeur osv.. En ide er at have en vægt med, og så i fællesskab finde frem til den ideelle vægt på en rygsæk, hvis man skal gå langt med den. Drøft med pigerne, hvordan de pakker, når alt skal være på deres cykler samt i en enkelt anhænger (hvis det er muligt at få fat i). Måske kan nogle af pigerne pakke i cykeltasker? DEN GODE CYKEL: Når I skal på cykeltur, er det vigtigt, at alle cykler er i orden. Hver patrulje skriver i fællesskab en liste over, hvad der skal i orden på en cykel, når den skal bruges til en lidt længere tur. Lån en af pigernes cykler og gennemgå i fællesskab om alt er, som det skal være (bilag 6). Måske er der nogle af spejderne, som skal hjem og checke sin cykel samt sørge for, at den er helt i orden inden turen? PAKKE I FÆLLESSKAB: Hver patrulje beslutter, hvad de vil få brug for på turen fra spejderlokalet (Måske trangia, besnørringsmateriale, presenning, opvaskemiddel (evt hældt op i en mindre flaske), toiletpapir, førstehjælps ting m.v.). Alt skrives ned og drøftes med leder. Herefter findes det frem, så det er parat til turen. LAPPE CYKEL: Skaf en cykelslange med hul fra den lokale cykelhandler. Lad patruljen finde hullet og lappe det. I kan søge efter instruktioner på nettet, fx

6 6 Afslutning Hvad er det allervigtigste at huske at tage med hjemmefra? Drøft hvad i vil gøre, hvis en cykel går i stykker undervejs eller en af jer kommer til skade? Materialer Papir, blyanter, turrygsæk med indhold samt alt muligt andet som måske også kunne komme med, men ikke er strengt nødvendigt, lån af en cykel som kan bruges som mo del, cykel slanger, lappegrejer, bilag 6

7 7 Finalen En tur i naturen Finalen er en cykeltur ud i naturen, hvor spejderne har været inddraget i alle faser af planlægning og forberedelse. I mødes ved spejderlokalet med jeres cykler og personlig oppakning. Alt hvad patruljerne har fundet frem af ting, der også skal med samt den indkøbte mad, fordeles i rygsække, cykeltasker og anhænger. Husk det syltetøj pigerne har lavet. Når I kommer frem slås lejr. Spejderne går derefter på jagt efter spiselige bær, planter eller frugter som checkes af lederne. Måske er der tid til en naturaktivitet (bilag 7), som er forberedt af lederne hjemmefra? Aftensmaden forberedes, og der hygges om aftenen. Afslutning Hver patrulje får på turen tid til at begynde på en scrapbog fra turen. Del spejderne i to hold. Det ene hold skal lave en klassisk scrapbog, hvor der kan være billeder, blade, tegninger m.v. men også en lille fortælling om det, der har været sjovt og svært. Scrapbogen laves færdig hjemme eller som en del af det næste møde. Det andet hold skal lave en videodagbog. Klip dagbogsoptagelserne sammen til en lille film. Lad patruljen diskutere fordele og ulemper ved de to metoder. Når I kommer tilbage til spejderlokalet, samles I i jeres lokale og spejderne stiller deres rygsække op af en væg. Derefter tager alle pigerne alt, hvad de har haft med, ud af deres rygsække. Alt hvad de har brugt flyttes til bunke ved en anden væg. Hvad er der mest af: Det de har brugt - eller det de ikke har brugt? Materialer Papir til hver patrulje som kan samles til en scrapbog, lim, tuscher, farver, poser til at samle spiselige bær og frugter i, bilag 7. RIGTIG GOD TUR

8 PÅ TUR I NATUREN - SPEJDER BILAG 1 En 13-årig piges fortælling fra krigens tid ( ). Under krigen boede min familie og jeg på en gård. Min familie bestod af min far og mor samt min lillebror og lillesøster. Vi havde en del dyr på gården, og vi havde også en stor køkkenhave. Det betød, at der var mange ting, vi ikke behøvede at købe. Alligevel mærkede vi på mange måder, at det var en anderledes tid, vi levede i men også, at der manglede en del ting, som vi plejede at kunne få fat i. En af de ting, der var anderledes, var, at vi om aftenen og natten skulle trække sorte rullegardiner ned indenfor alle vinduer i hele huset, fordi der ikke måtte komme bare en lille sprække lys ud. Det var ikke kun hos os, det skulle ske, men i alle huse i hele landet, fordi krigsflyverne ikke skulle kunne se, hvor der boede mennesker. Noget andet, der også var meget anderledes, var, at der blev blæst luftalarm, hvis overvågningssystemet havde observeret fjendtlige flyvemaskiner. Så skulle alle, der boede i større bebyggelser hurtigst mulig smide alt, hvad de havde i hænderne og skynde sig ned i enten kælderen eller søge hen til et tilflugtsrum, hvor man kunne være i sikkerhed, hvis ens hus blev bombet. På gården havde vi en kælder, hvor vi måtte ned flere gange, fordi vi hørte krigsflyvere. En gang var det midt om natten. Vi blev der et par timer, så kunne vi gå op i vores senge igen. Det var meget mærkeligt, og heldigvis skete der ikke noget hos os. Selv om vi havde mange ting selv, så var der også mange ting, som min mor og far havde svært ved at få fat i. F.eks. var der mangel på sukker og smør. Derfor fik alle personer, både børn og voksne, nogle gange om året tildelt rationeringsmærker, som vi skulle aflevere til købmanden, før vi kunne købe smør eller sukker. Vi fik aldrig ret meget ad gangen, så det var svært for min mor og alle andre husmødre at få sukker og smør til at slå til i en husholdning, især hvis der var mange børn i familien. Vi kunne heller ikke få fat kaffe og the. I stedet for drak vi kaffeerstatninger, som ikke smagte særlig godt, og hjemme hos os, drak vi spandevis af kamillete. Vi havde også svært ved at få fat i ordentlig tøj, fordi det uld og bomuld, som tøjet skulle laves af, ikke var til at få fat i slet ikke hvis man boede inde i en by. Derfor blev meget tøj lavet af celluld, der var en slags kunststof, som var rigtig ubehageligt at gå med, fordi det kradsede. Det var også svært at vaske og så hurtigt sjasket ud. Det var slet ikke sjovt, når man var en ung pige, der gerne ville se lidt smart ud. 1

9 Noget andet der også var svært var, at ingen private biler havde tilladelse til at køre i de 5 år, krigen varede. Min far og min bedstefar havde begge hver sin bil inden krigen, men de stod uden hjul i en lade på gården i alle 5 år. Man måtte enten gå, cykle eller køre med hest og vogn. Man kunne også tage en bus, hvis der overhovedet var en bus, der hvor man boede, eller måske et tog. Derfor havde alle mennesker en cykel, som blev flittigt brugt. Jeg skulle hver dag køre 11 km til skole og 11 km fra skole på cykel. Heldigvis slap jeg nogle gange om vinteren, fordi der kunne være så meget sne, at min far kørte mig i skole i en kane med to heste foran. Da krigen havde varet et par år, blev det meget vanskeligt at skaffe rigtigt gummi til cykeldæk og især til cykelslanger. Derfor var alle cykelslanger meget slidte, og der gik nemt hul i dem, så alle var nødt til at have lappegrejer og cykelpumpe med, når de cyklede hjemmefra. Nogle steder i landet var det så svært at få fat i cykelslanger, at man skiftede luftslangerne ud med korkpropper. Selvom det bumpede ret meget, så var man nødt til at gøre det, for ellers kunne man ikke ret nemt komme omkring, når man nu ikke havde mulighed for at bruge sin private bil. 2

10 PÅ TUR I NATUREN - GRØNSMUTTER BILAG 2 På de to næste sider kan du se, hvordan I udskifter en cykelslange med korkpropper. Vi vil foreslå, at I i første omgang udskifter fordækkets cykelslange, da fordækket er nemmest at få af cyklen. Det I skal bruge er: Ca. 45 propper med et hjul på 28 (voksenhjul) Ståltråd eller elektrikerledning der er ca. 10 cam længere end hjulets omkreds Et bor der er lidt større diameter end den tråd eller ledning I vælger at bruge En boremaskine Tre dækjern Fastnøgle nr. 15 eller en svensknøgle Cykelpumpe Gode fingrekræfter God fornøjelse og husk at en korkprop-slange KUN er beregnet til lav hastig. 1

11 A. Luftcykelslange tages ud af dækket: 2

12 B. Korkprop-slange sættes på cykelhjul: 3

13 PÅ TUR I NATUREN - SPEJDER BILAG 3 Bivuak typer En mulighed for at lade sig inspirere til at bygge en bivuak er at se på DDS hjemmeside, hvor de foreslår to simple bivuak-typer henholdsvis A-formen og Diamanten. Læs mere på: Find yderligere inspiration på 1

14 PÅ TUR I NATUREN - SPIRER BILAG 3 Naturens spisekammer SPIS ALDRIG NOGET I FUNDET, SOM I IKKE ER HELT SIKRE PÅ KAN SPISE. Det gælder, hvad enten jeres tur går til skoven, stranden, engen eller et helt andet sted, og hvad enten I er på tur om foråret, sommer, efterår eller vinter. Når det er sagt, så er det mange steder, I kan hente inspiration til, hvad I kan samle, hvad I kan spise, og hvordan I kan tilberede det, I har fundet. I kan f.eks. hente rigtig god inspiration og vejledning hos det Det Danske Spejderkorps gennem linket: I vil bl.a. blive opmærksomme på: Apps til telefonen: - Byhøst - Wild Food Map Naturkalenderen: - Naturkalenderen er en oversigt over, hvor I kan se hvilke spiselige planter, I kan finde hvornår: Bøger I kan låne på biblioteket: - Naturens spisekammer, Annette Eckmann. Her er gode billeder af forskellige spiselige planter og opskrifter, der viser hvad I kan bruge planterne til. - Natur Almanak, Claus Meyer er inddelt efter årstider og viser hvilke spiselige planter, I kan finde hvornår. - Sank Spis af naturens køkkenhave, Johanne Stege Bjørndal og Julie A Swane Indeholder Både opskrifter og oversigt over årstidernes forskellige spiselige plante - Naturens Køkken, Birgit Kristiansen og Lars Norman. Her kan I både finde billeder på spiselige planter fra skov, strand og opskrifter 1

15 Opskrifter Morgenmad: - Havregrød med bær eller med hasselnødder/bog (frugten fra bøgetræet) - Fladbrød med skovens urter Frokost eller aftensmad: - Fladbrød med skovens urter - Pesto - Frikadeller med skvalderkål - Brændenælde pandekager - Brændenælde suppe - Kryddersmør Dessert og drikkevarer: - Gransaft - Hybendrik - Hybenmarmelade - Hyldebærsuppe - Fyldte æbler - Pandekager med hyldebærblomster 2

16 PÅ TUR I NATUREN - SPEJDER BILAG 5 Syltetøj på trangia Grundopskrift: 500 g bær 250 g sukker- evt. syltesukker (ca. 3 dl) OBS! Almindeligt sukker giver syltetøj, syltesukker giver marmelade. Skyl og rens bærrene/frugterne. Bland bær/frugt (store bær deles) og sukker i en trangia Tilsæt krydderier, urter og anden smagsgiver. Lad det koge mens i rører i 3-10 minutter, alt efter hvilken type bær/frugt der anvendes. Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet pa varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt På linket: vil I kunne finde inspiration til smagsvarianter f.eks. dem I ser nedenfor (følg i øvrigt grundopskrift): Hindbærmarmelade 500 g hindbær 250 g sukker (ca. 3 dl) 2 spsk. mørk muscovadorørsukker 2 tsk. vaniljesukker 2 stjerneanis 1 stilk timian Pærer og vanilje 500 g pærer, skrællede og ska ret i mindre stykker 250 g sukker (ca. 3 dl) 1 vaniljestang 2 tsk. vaniljesukker Krydrede blommer 500 g blommer, udkernede 250 g syltesukker (ca 3 dl) 2 store kanelstænger 1 tsk. stødt kardemomme Saft og skal af 1 citron Jordbær og kakaonibs 500 g jordbær 250 g sukker (ca 3 dl) 2 spsk. mørk muscovadorørsukker 2 spsk. kakaonibs (kan erstattes med 50 g hakket mørk chokolade) 1

17 PÅ TUR I NATUREN - SPEJDER BILAG 6 Der er flere forskellige checklister at finde på nettet. Vi har valgt at lade os inspirere fra Rådet for sikker trafik via linket https: // 1

18 PÅ TUR I NATUREN - SPEJDER BILAG 7 Inspiration til traditionelle naturaktiviteter Nedenfor er flere eksempler på traditionelle naturaktiviteter. I vil kunne finde meget mere om de enkelte aktiviteter ved at søge på nettet. Nogle aktiviteter passer bedre til aldersgruppen end andre. Ideen er at lade sig inspirere, og så måske selv finde frem til det helt rigtige for jer. Kun fantasien sætter grænser. Snit pileføjter Se f.eks.: Lav primitive spiseredskaber Se f.eks.: Byg kvasbåde Se f.eks.: Lav rygeost Se f.eks.: Kog brændenældesuppe Se f.eks.: Byg jordovn Se f.eks.: Væv med naturmaterialer Se f.eks.: Kulsø-pionering Se f.eks.: Snit knager af sjove grenformationer Se f.eks.: Lav raftestylter Se f.eks.: 1

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter 1 På tur i naturen Spirer - Trin for trin Det har altid været centralt for pigespejdere på alle alderstrin, at er de klar til at tage på tur i naturen. Som spirer er det nødvendigt, at voksne tager det

Læs mere

VALG AF AKTIVITETER PÅ TUREN:

VALG AF AKTIVITETER PÅ TUREN: 1 På tur i naturen Grønsmutter Trin for trin Det er væsentligt, at grønsmutterne så småt begynder at tage medansvar for at planlægge og forberede en tur i naturen. Dermed begynder de også at tage stilling

Læs mere

På tur i naturen. DAGBOG: Find nogle gamle dagbøger fra jeres trop og kig i dem. Hvad gør mest indtryk på jer, når I læser i de gamle dagbøger?

På tur i naturen. DAGBOG: Find nogle gamle dagbøger fra jeres trop og kig i dem. Hvad gør mest indtryk på jer, når I læser i de gamle dagbøger? 1 På tur i naturen Seniorspejdere Trin for trin En spejderweekend i dag starter ofte med, at seniorspejderne planlægger turen ud fra informationer, de finder på internettet og derefter bliver kørt næsten

Læs mere

Seniorspejder: Skovtrolde

Seniorspejder: Skovtrolde Seniorspejder: Skovtrolde Formål Formålet med dette mærke er at sende spejderne i skoven. De skal se skoven, føle skoven, leve i skoven og være skoven. Spejderne befinder sig i skoven under hele forløbet,

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 2 - Trin for trin. Hikegik Niveau 2

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 2 - Trin for trin. Hikegik Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en eftermiddag med overnatning - - Trin for trin Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Med

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Overnatning i Buerup d. 22 23. august 2013

Overnatning i Buerup d. 22 23. august 2013 Torsdag d. 22. august Så kom dagen endelig hvor vi igen skulle af sted på overnatning i Buerup, så da vi havde sagt farvel til mor og far, og bussen var pakket, blev GPS en indstillet til forsamlingshuset

Læs mere

Vi holdt en lege pause, i en hule og der blev fisket i et vandhul. Diverse blade, grene og svampe blev samlet, til at tage med hjem.

Vi holdt en lege pause, i en hule og der blev fisket i et vandhul. Diverse blade, grene og svampe blev samlet, til at tage med hjem. Rundt om Slotssøen.. Idag gik turen til Gråsten, hvor vi startede med en tur gennem slotshaven. Her fik vi en rutchetur, inden vi satte kurs mod skoven. Med alle sanser i brug, begav vi os nu på vej rundt

Læs mere

Spejder: Vildmarkspiger

Spejder: Vildmarkspiger Spejder: Vildmarkspiger Formål Formålet er, at give spejderne en indføring i de helt basale principper for overlevelse i naturen. Spejderne skal udfordre deres kreative og tekniske evne til at se og skaffe,

Læs mere

Smutter: Vandreturstøser

Smutter: Vandreturstøser Smutter: Vandreturstøser Formål Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Med udfordringsmærket Vandreturstøser skal grønsmutterne i det små prøve kræfter med den klassiske spejderdisciplin,

Læs mere

Hindbær Hyldeblomst Jordbær. Appelsin Rabarber Sommerbær. Sådan syltes. og frugt

Hindbær Hyldeblomst Jordbær. Appelsin Rabarber Sommerbær. Sådan syltes. og frugt Hindbær Hyldeblomst Jordbær Appelsin Rabarber Sommerbær Sådan syltes sommerens bær og frugt Rabarber Nemt og hurtigt med Tørsleffs... Tørsleffs har i mere end 100 år deltaget ved syltningen af sommerens

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Efterårets hyggestunder Oktober 2014 Efteråret er over os. Derfor har vi, her på Pharmakon, valgt at fokusere på, lidt til den søde tand og lidt der varmer i de mørke

Læs mere

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er.

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er. 1 Fest Spirer Trin for trin Piger i spirealderen er ved at samle erfaring med at deltage i forskellige fester, fx i familien, i forbindelse med årets højtider og ikke mindst til fødselsdagsfester i klassen.

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

smage-5-kanten grundsmage og sanser

smage-5-kanten grundsmage og sanser Opgave : De fem grundsmage Du skal nu smage på de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft,, rucolasalat, og parmesanost. Skriv dine smagsoplevelser ind i smage-5-kanten. Husk at drikke lidt vand, inden

Læs mere

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn

Loboratorium. Trin for trin. Løboratorium Niveau 2. De overordnede formål med mærket. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Årstid: Hele året Forløbets varighed: Tre trin + et døgn Loboratorium Trin for trin De overordnede formål med mærket Formålet med,, er at udvide pigernes horisont indenfor løb og løbsformer. Pigerne vil

Læs mere

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S. Det Der Sker. Nr. 3, 2011

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S. Det Der Sker. Nr. 3, 2011 D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Det Der Sker Nr. 3, 2011 D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Friluftsliv = Spejderliv Hej kære spejdere og forældre Sommerlejre Velkommen tilbage efter sommerlejrene!

Læs mere

Forældreinfo til spejdernes lejr 2017

Forældreinfo til spejdernes lejr 2017 Forældreinfo til spejdernes lejr 2017 1 Indhold Kort om hvad spejdernes lejr er for noget:... 3 Fællestransport:... 4 Besøgsdag/ Afhentningsdag for mikro og minier:... 4 Oppakning:... 5 Ordensregler:...

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Det kræver nogle weekender at gennemføre fire overnatninger og der skal tilrettelægges i forhold til årstiden.

Det kræver nogle weekender at gennemføre fire overnatninger og der skal tilrettelægges i forhold til årstiden. Spejder: Syvsovere Formål Formålet med dette mærke er at give spejderne nogle sjove og anderledes oplevelser ved at udfordre den måde de overnatter på den gængse spejdertur på. Det at lægge sig til at

Læs mere

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN.

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. ÆBLEPANDEKAGER CA. 8 PANDEKAGER 3 ÆG 3 DL. MÆLK 2 DL. BOGHVEDEMEL 1 REVET ÆBLE 2 NIP SALT 1

Læs mere

Velkommen på Nathejk Sådan sniger I jer i mørket. Gode råd om påklædning Vigtig info Pak det helt rigtige udstyr.

Velkommen på Nathejk Sådan sniger I jer i mørket. Gode råd om påklædning Vigtig info Pak det helt rigtige udstyr. Velkommen på Nathejk Sådan sniger I jer i mørket Gode råd om påklædning Vigtig info Pak det helt rigtige udstyr www.nathejk.dk Velkommen på Nathejk! Denne bog er jeres. Den indeholder mange vigtige oplysninger

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Fresubin 2 kcal DRINK 2 Idéer med Fresubin 2 kcal DRINK Frugtsalat Skær dine foretrukne frugter og bær og hæld 1 afkølet flaske Fresubin 2 kcal DRINK Abrikos- Fersken

Læs mere

En dag på sommerlejr med Polyfemos!

En dag på sommerlejr med Polyfemos! En dag på sommerlejr med Polyfemos! Vi bliver vækket præcis kl. 7:00 - undtagen dagen efter natdyk, hvor vi får lov til at sove længe - til kl. 8:00. Så skal vi være friske og ned og morgenbade. Efter

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Kære kursus deltager Dette deltagerbrev skal sendes til alle i patruljen, og fungere samtidig som bekræftelse på jeres tilmelding.

Kære kursus deltager Dette deltagerbrev skal sendes til alle i patruljen, og fungere samtidig som bekræftelse på jeres tilmelding. Deltagerbrev til påskekursus Toggerbo Spejdercenter 2013 Kære kursus deltager Dette deltagerbrev skal sendes til alle i patruljen, og fungere samtidig som bekræftelse på jeres tilmelding. Nu nærmer årets

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 1 Spirer Årstid Efterår/vinter Forløbets varighed 2-4 trin + en eftermiddag Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre Deltagerbrev Tillykke! Zaxsez! I er blandt de 45 patruljer, der nåede gennem nåleøjet og dermed sikrede jer en plads på dette års Kære 1. Vi glæder os rigtig meget til at se jer i Sorø den 20.-22. februar!

Læs mere

Spirer: Syvsovere. Formål. Forudsætninger for spirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Syvsovere. Formål. Forudsætninger for spirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Syvsovere Formål Spirerne udforsker rammerne omkring det at skulle sove. Det skal både være sjovt og hyggeligt at krybe i soveposerne og give pigerne mod til at sove uden mor og far, måske for

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Aktivitet uge 28 for børn i Lyngby Tårbæk kommune

Aktivitet uge 28 for børn i Lyngby Tårbæk kommune Aktivitet uge 28 for børn i Lyngby Tårbæk kommune Skal du have jord under neglende, mudder under støvlerne og prøve kræfter med bål og andre spændene aktiviteter, så skal du holde sommerferie hos Kgs.

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

11. december Vi laver båd

11. december Vi laver båd 11. december Vi laver båd 11. D E C E M B E R Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Tips og gode råd til opskrifterne

Tips og gode råd til opskrifterne Tips og gode råd til opskrifterne Som i de tidligere udgivelser i Maveglad mad-serien, har vi forsøgt at holde os til opskrifter med lettilgængelige fødevarer. Vi vælger så vidt muligt råvarer, der kan

Læs mere

Deltagerbrev til påskekursus. Toggerbo Spejdercenter 2014

Deltagerbrev til påskekursus. Toggerbo Spejdercenter 2014 Deltagerbrev til påskekursus Toggerbo Spejdercenter 2014 Kære kursus deltager Dette deltagerbrev skal sendes til alle i patruljen, og fungere samtidig som bekræftelse på jeres tilmelding. Nu nærmer årets

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE

KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE 1. Målsætning og vision Med vores kostpolitik ønsker vi, at sikre børnenes trivsel og gode kostvaner. Sund mad er en meget vigtig forudsætning for, at vi kan sikre vores

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Det dufter af midsommer derude. Netop nu står naturen i fuld flor det dufter af et væld af blomster og nyslået hø. Lige nu er naturen på sit højeste; råen har netop

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat 2 personer Flere sunde veje Der er mange veje til det sunde morgenmåltid. Det er nemt at lave grød med frugt. Rugbrød og brød med kerner

Læs mere

sommer Hjemmelavet er nemt... supernemt! Opskrift se side 9

sommer Hjemmelavet er nemt... supernemt! Opskrift se side 9 sommer Hjemmelavet er nemt... supernemt! Opskrift se side 9 Det er sommer, himlen er blå, og havens frugtbuske bugner af bær... Vil du fryde dine smagsløg med hjemmelavet saft, marmelade og andre søde

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Deltagerbrev til påskekursus. Toggerbo Spejdercenter 2019

Deltagerbrev til påskekursus. Toggerbo Spejdercenter 2019 Deltagerbrev til påskekursus Toggerbo Spejdercenter 2019 Kære kursusdeltager Dette deltagerbrev skal sendes til alle i patruljen, og fungerer samtidig som bekræftelse på jeres tilmelding. Nu nærmer årets

Læs mere

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der 1. december Morgen 1. DECEMBER Det er morgen og jeg er endnu ikke helt vågen. Jeg har tændt min Ole Lukøje-lampe over sengen, og den kaster nu et varmt rødt skær over mit værelse. Ved siden af mig ligger

Læs mere

12 Mad til kræsne ganer

12 Mad til kræsne ganer 12 Mad til kræsne ganer Mad til kræsne ganer 12 indeholder opskrifter på 8 af vores populære desserter Blommeclafoutis 2 tærteforme a 23 cm Mørdej: 300 g mel 150 g blødt smør 100 g flormelis 1 æg ¼ tsk.

Læs mere

Program for NLD-lejr den 11.-13. oktober 2013

Program for NLD-lejr den 11.-13. oktober 2013 Program for NLD-lejr den 11.-13. oktober 2013 Så er det igen tid til at pakke familien, tandbørsterne og det gode humør NLD-lejren afholdes i naturskønne omgivelser i Fuglsø ved Mols Bjerge Ekstra luksus:

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE JUNI 2013 En super runde med Fars køkkenskole er slut I løbet af de seneste uger har vi afsluttet forårets i alt 9 køkkenskolehold med 88 fædre og 110 børn. Deltagerne har

Læs mere

Velkommen til Dagmargårdens fleksgrupper. Mariehønsene & Bamserne

Velkommen til Dagmargårdens fleksgrupper. Mariehønsene & Bamserne Velkommen til Dagmargårdens fleksgrupper Mariehønsene & Bamserne Fleksafdelingen består af 2 grupper: Mariehønsene og Bamserne. Begge grupper er normeret til max. 20 børn mellem 2 og 5 år. Der er to pædagoger

Læs mere

Klassehyttetur og udflugter

Klassehyttetur og udflugter Klassehyttetur og udflugter Inspirationskatalog 1 Klassehyttetur og udflugter Indledning...3 Sted: Camp Hverringe...4 Sted: Vigelsø...6 Sted: Martofte gamle skole på Hindsholm...8 Sted: Odense ZOO...9

Læs mere

Den seje. Vandplaskere - Niveau 1 - Trin for trin. Vandplaskere Niveau 1

Den seje. Vandplaskere - Niveau 1 - Trin for trin. Vandplaskere Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Der lever mange flere forskellige fisk, hajer, skildpadder,

Læs mere

Vi tilbyder at opbevare lommepengene (anbefales). Hvis dette ønskes, bedes lommepengene afleveret i en kuvert med navn og beløb anført gerne mønter.

Vi tilbyder at opbevare lommepengene (anbefales). Hvis dette ønskes, bedes lommepengene afleveret i en kuvert med navn og beløb anført gerne mønter. Sommerlejr 1 7. juli 2012 Kråruplund Krårupvej 31, 4990 Sakskøbing. Mødetid ved Bassebjerg søndag den 1. juli kl. 9.45 Hjemkomst til Bassebjerg lørdag den 7. juli ca. kl. 15.30 Evt. kontakt mobilnumre:

Læs mere

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE

PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA SOM SKABT TIL CHEESECAKE TILBEREDNINGSTID ı 80 min. SERVERINGSPORTION ı 264 g kj 2951, kcal 705, protein 11,7 g, fedt 43,3 g, kulhydrat 67,3 g Er

Læs mere

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Hvad er Skovbørnehaven i St. Bøgeskov? Verdens dejligste børnehave med højt til

Læs mere

FDF Agedrup byder dig nu velkommen til noget af det bedste vi har i FDF, nemlig årets sommerlejr.

FDF Agedrup byder dig nu velkommen til noget af det bedste vi har i FDF, nemlig årets sommerlejr. Kære Lejrdeltager FDF Agedrup byder dig nu velkommen til noget af det bedste vi har i FDF, nemlig årets sommerlejr. Sommerlejren er en lille uge sammen med alle vennerne fra de ugentlige møder, hvor fantasi,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting.

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting. X X X Mål og formål Tid Aldersgren Spirene skal kende forskel på sund og usund mad, kunne sortere og bortskaffe affald og gå på opdagelse i naturen og kunne fordybe sig i de ting der sker omkring dem.

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

SMOOTHIE opskrifter. til Store og Små

SMOOTHIE opskrifter. til Store og Små SMOOTHIE opskrifter til Store og Små Indholdsfortegnelse Blåbær smoothie...3 Jordbær smoothie...4 Milkshakes...5 6 Røde smoothies...7 8 Grønne smoothies...9 13 Morgenmadsdrik...14 Gulerod smoothie...15

Læs mere

EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE

EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE EN SIKKER VINDER I CHEESECAKE PHILADELPHIA SOM SKABT TIL CHEESECAKE TILBEREDNINGSTID ı 80 min. SERVERINGSPORTION ı 264 g kj 2951, kcal 705, protein 11,7 g, fedt 43,3 g, kulhydrat 67,3 g Er der to, der

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo Lad klassen opleve Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo I 1960`erne fandt og udgravede man de første arkæologiske spor efter vores

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Historien om heksen, der heksede Madmor Inger om til Mageløse Madam Inger og fik hende til I dag bor der en masse søde børn og nogle voksne ude i huset på

Læs mere

SPEJDERNYT. September 2012. 35.000 spejdere og en oplevelse for livet, det var hvad der mødte flere spejdere fra Esbønderup gruppe i sommers.

SPEJDERNYT. September 2012. 35.000 spejdere og en oplevelse for livet, det var hvad der mødte flere spejdere fra Esbønderup gruppe i sommers. SPEJDERNYT Nyhedsbrev fra KFUM-Spejderne, Esbønderup gruppe September 2012 Årgang. 02 NR. 07 www.spejdernet.dk/esb Spejdernes Lejr 2012 35.000 spejdere og en oplevelse for livet, det var hvad der mødte

Læs mere

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG Sylvester Andersen Spiselige blomster muusmann FORLAG 2 3 Forord 4 5 Blomster. En raffineret tilføjelse til maden, der efterhånden er flittigt brugt i det professionelle køkken, ikke mindst på de finere

Læs mere

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 S.20 FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 Af Dorthe Kirkegaard Thomsen, mor til Alfred 1.c Vi samles i 1.c.s klasseværelse fredag morgen. Sasha har fødselsdag og har en kage med. Så vi ved, der er noget

Læs mere

Preserving the seasons

Preserving the seasons Preserving the seasons NORTH OAK deli products NORTH OAK er 100% velsmag. En smuk delikatesseserie skabt på kærligheden til den ægte smag og den nordiske natur. Med NORTH OAK er årstidernes unikke smagsunivers

Læs mere

Velkommen i skole Dansk

Velkommen i skole Dansk Velkommen i skole Dansk Favrskov Kommune Her kan du og dine forældre få information om det at gå i skole i Danmark. Enkelte punkter kan være forskellige fra skole til skole, så spørg din lærer, hvis du

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen

Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen Navn: Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen Dato: Kapitel 11: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Selvom vi for det meste ikke taler om det, så er der, når børn (eller voksne) skal lave noget sammen,

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER Julens søde sprøde sager Julen er over os og noget af det vi elsker mest ved denne højtid er duften af hjemmebag og de hyggelige stunder i køkkenet. Der er mange traditioner

Læs mere

24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse

24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse Nyhedsbrevet indeholder: Tyverier fra garderoben, og hvad vi gør ved det 24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse Sommerferieaktiviteter Fremtiden for børnene fra Mørk skole Koloni

Læs mere

Deltagerbrev for storspejdere på Superdivi 2015:

Deltagerbrev for storspejdere på Superdivi 2015: Deltagerbrev for storspejdere på Superdivi 2015: Kære spejdere. Tak for jeres tilmelding til vores fantastiske Superdivi. Dette brev indeholder alle de vigtigste informationer om superdivien, så jeres

Læs mere

Grupperådsmødet - Beretning 2015

Grupperådsmødet - Beretning 2015 Grupperådsmødet - Beretning 2015 Fælles aktiviteter: Gruppens sommerlejr gik til Fur fantastik tur med masser af glade spejdere der fik set øen. Se mere pr. gren. Klatretårnet er næsten fjernet kun stolper

Læs mere

Pressemeddelelse. mixxo alsidighed og frihed hvor du er. April 2007

Pressemeddelelse. mixxo alsidighed og frihed hvor du er. April 2007 mixxo alsidighed og frihed hvor du er Ud over at den ledningsfri stavblender mixxo fra Bosch giver frihed hjemme i køkkenet, er den også velegnet i sommerhuset, autocamperen eller campingvognen eller hvorfor

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

S K O L E N Y T. Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen. Oliver Cromwell

S K O L E N Y T. Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen. Oliver Cromwell S K O L E N Y T Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen Oliver Cromwell Vildbjerg Skole September 2011 September 2011 1. Forældremøde 0.A, 0.B og 9.E Biologitur 8.B og 8.D 2. Biologitur

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere