Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 30. oktober 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 30. oktober 2018"

Transkript

1 Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 30. oktober 2018 Indledning: Velkommen til generalforsamling i Kreds Syddanmark. Vi skal tale fag, organisation og arbejdet i vores kreds og du har muligheden for at komme med din holdning til, hvordan, du synes, året er gået. Vi er i gang med at bryde en tradition for at skabe en ny. Hidtil har vi holdt generalforsamling hvert år. Det har vi på kongressen lavet om, så det i fremtiden bliver hvert andet år. En detalje er, at det muligvis først træder i kraft fra det kommende år. Vi er meget interesserede i at høre jeres mening om, hvad vi skal lave og være sammen om i kredsen i de år, hvor vi ikke holder generalforsamling? I min mundtlige beretning vil jeg forsøge at holde mig til fire emner, som har haft en særlig betydning i år og som, jeg tror, bliver væsentlige emner også i den kommende periode. Det handler helt overordnet om - Anerkendelse - Behov for sygeplejersker - Arbejdsvilkår og arbejdstid - Sammen om DSR Det første emne - Anerkendelse Anerkendelse har mange former. Det er den daglige respons fra patienter og borgere, der mærker og ser vores faglighed folde sig ud. Det er takken fra de lokale ledere, når vi får tingene til at hænge sammen og får løst de daglige gøremål på en god måde. Det er også det daglige samspil mellem kolleger, når fællesskabet løfter i flok. Anerkendelse er en vigtig brik af arbejdsglæden. Men vi kan ikke leve af den. Vi får ved forhandlinger tit at vide, at sygeplejersker prioriterer andre ting højere end løn.

2 Det er muligt, men det afhænger nok af, hvordan der bliver spurgt, og hvem der spørger. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl: Sygeplejersker vil også anerkendes økonomisk for deres indsats. Mange føler fortsat ikke, at de bliver det. Det er svært at komme uden om OK-18, når jeg taler om anerkendelse. Jeg har aldrig været med til et forhandlingsforløb som det, vi har været igennem ved OK-18. Centrale modparter i forhandlingerne, som beskrev de offentligt ansatte som griske og nærmest utaknemmelige, har jeg aldrig set før. Det hele blev selvfølgelig krydret med retorikken om mere fleksibilitet. Regionerne spillede undervejs ud med, at vi da måtte kunne forstå, at vi skulle dække flere arbejdspladser i store geografier gratis forstås. Jeg tror I alle kender resten af historien: Kampen om rammen, om arbejdstidsaftaler, om rekruttering og fastholdelse samt ikke mindst om noget, jeg ikke havde set være et stridspunkt med den intensitet retten til spisepauser. Jeres helt gennemgående krav forud var højere løn og bedre lønudvikling. Det fik vi. Vi er ikke selvfede, men overordnet fik vi en tilfredsstillende aftale for alle områder. Vi lykkedes med en bedre økonomisk ramme over tre år, end arbejdsgiverne på forhånd ville give. Vi slap for privatlønsværnet I ved den negative reguleringsordning i forhold til det private arbejdsmarked. Vi fik en principiel sejr på ligelønsområdet med støtte fra de andre organisationer. Overordnet set er vi stadig et godt stykke fra målet, men vi fik det, den kunne trække denne gang centralt. Et område kom ikke i hus. Der er fortsat udfordringer med arbejdstidsområdet på statens område for de af os, der underviser. Det kommer vi til at arbejde mere med sammen med de øvrige underviserområder. De centrale overenskomstforhandlinger blev også præget af, at der er mangel på arbejdskraft på vores område. Jeg tror, det er første gang, jeg har oplevet det så tydeligt. Både kommuner og regioner gik med til at sætte særlige rekrutterings- og fastholdelsespuljer af på vores områder. De har set alvoren.

3 Hele processen med OK-forløbet, fra kravindsamling, prioritering, forhandling - og ikke mindst jeres opbakning undervejs - har lagt en ny dimension til det, vi er sammen om i DSR. Billederne fra de dramatiske uger taler deres eget sprog. En ting er hvad der sker centralt ved de forskellige forhandlingsborde. Noget helt andet er hele mobiliseringen og det sammenhold, der opbygges lokalt. Kan I huske det? Nok er nok Det gav os lokalt en helt ny vinkel på Sammen om DSR, da vi allerede i januar besluttede, at vi ville involvere jer på en ny måde. Sammen med TR ville vi undervejs dele det, vi kunne fra forhandlingerne. Og hold da op, sikke en oplevelse, det var. Jeg tror, formandskabet har holdt over 50 møder. Og det er kun dem, hvor vi var med. Fyldte lokaler og stort engagement overalt. Det gav ro og energi at mærke, at den prioritering vi skulle lave, den var der opbakning til. Jeg tror heller ikke, at vores TR er nogensinde har oplevet fællesskabet så tæt, som da vi fyldte hallerne her i Fredericia. Der var mange foran Forligsen i København for at støtte op om vores forhandlere. Vi stod der også og var med til kampsangene og råbene om at Nok er nok. Det samme var mange af jer også rundt i kredsen og alt var vigtigt. Tak til jer alle. Sammenholdet og presset rykkede rammen. Vi var tæt på en konflikt flere gange. Og selvfølgelig gav det usikkerhed hos mange medlemmer. Nå ja, så var der lige det med medlem eller ej. Det går godt med at invitere sygeplejersker og studerende med i vores fællesskab, og vi har aldrig været flere. Men når det er sagt, er det et problem, at der også står mange udenfor. Det blev synligt under konfliktforberedelsen.

4 Her har vi en fælles opgave: Vores indflydelse og TR s lokale indflydelse udhules, når organisationen nogle steder vælges fra. Vi må sammen sprede budskabet om fællesskabets betydning for os alle. Var det så det med lønnen? Nej, vel? Der mangler drøftelse om den berømmede danske model, ligelønsdagsordenen og magtasymmetrien i forhandlingerne. Det kommer der mere om. Den lokale løndannelse skal mere i fokus. Ved enhver nyansættelse, ethvert funktionsskift, ethvert løft i kvalifikationer eller enhver overtagelse af nye opgaver vil det være helt naturligt at rejse krav om mere i løn. Der har aldrig været større efterspørgsel efter vores arbejdskraft, og derfor ser jeg det som en helt naturlig ting, at vi sætter prisen op. Arbejdsgiverne har flere steder i mange år forsøgt at undgå at sætte lønnen op lokalt. Nogle arbejdspladser udmønter så lidt lokalt, at det ikke engang dækker de midler, vi selv har forlodsfinansieret. Derfor har vi i kredsen besluttet, at et særligt fokus i den kommende tid bliver de sygeplejersker, der intet får i lokal løndannelse. Vi har brug for jeres hjælp. Jeg forventer, at I forholder jer til lønnen på arbejdspladsen og er med til at stille krav. Og jeg forventer, at når I skifter stilling, område, funktion, titel og så videre, så går vi ikke efter en lavere løn. Vel? Det er let at sige og svært at gennemføre, men der er ingen vej udenom. Ledelsen kommer ikke selv med pengene ud over for de områder, hvor de har særlige behov. Det handler alt sammen om det, jeg begyndte med: Anerkendelse Nu næste punkt: Behov for sygeplejersker Vi har i det seneste år talt rigtig meget om mangel på sygeplejersker. Der er færre ansøgninger til stillingerne, og der er mange stillinger at vælge imellem. Alt burde egentlig være fryd og gammen. Vi har fuld beskæftigelse og stor efterspørgsel, så hvorfor jubler vi ikke?

5 Det vil jeg gerne bruge lidt tid på. Jeg har med vilje brugt overskriften Behov for sygeplejersker. Vi har nemlig talt om behovet længe faktisk i flere år. Flere år tilbage var vi hele vejen rundt ved alle arbejdsgivere og alle skoler, og jeg har nærmest følt, vi har talt for døve øren. Jeg synes faktisk, at arbejdsgiverne alle skåret over en kam har trukket den for længe med at få sagt højt, at de mangler flere af os. Nu skal vi de kommende år døje med denne situation. Det gør desværre også, at der ikke er nogen lette løsninger. Overordnet forventer vi i DSR, at der kommer til at mangle over sygeplejersker i I runde tal svarer det til omkring alene i Syddanmark. Sygehusene skal fortsat bruge flere og skal skaffe erstatning for dem, der siger op. Kommunerne skal opruste betydeligt, og almen praksis har fået nogle kæmpestore opgaver, som vi skal være med til at løse. Indlæggelsestiden vil falde yderligere og vil ramme under tre døgn fordi man har fjernet senge på sygehusene. Vi må ikke glemme det positive: Vi har fuld beskæftigelse God søgning til faget Der er blevet opjusteret på uddannelsesområdet med mange flere studerende. Og manglen giver os også et godt og stærkt afsæt i at stille krav. Det er krav til rammer, krav til vilkår, krav til karrieremuligheder, krav til løn og nogle steder ser vi allerede resultaterne. Vi kan ikke gøre det alene. I skal som medlemmer hjælpe. Det er et godt område at være sammen om DSR på. Det er en af vores kerneopgaver i kredsen, og tilsvarende er det på arbejdspladsen for tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter. TR spiller en kæmperolle i lokalt - sammen med ledelsen - at finde løsninger på de udfordringer, vi står i. Lad mig give et par konkrete bud: Vi skal gøre mere ud af rekruttering og fastholdelse, og det kan vi gøre på flere måder.

6 En af dem kunne være at invitere de hundredvis af sygeplejersker i Syddanmark, som har forladt faget, tilbage. Sig højt til dem, at vi mangler dem, og lav særlige introforløb. Giv også sygeplejersker med behov for skånejob det kan være et fleksjob bedre rammer. Inviter dem ind, også selv om man ikke magter otte timer ad gangen. Lav nogle særlige indgange til dem de vil gerne, hvis de får lov. Sørg for at de generelle vilkår er sådan, at sygeplejersker ikke forlader faget. Og giv os en bedre løn. Det handler stadig om anerkendelse. Og nu det tredje emne: Arbejdsvilkår og arbejdstid Rolig: vi er over halvvejs Det emne arbejder vi fortsat meget med. Vi leder efter balancen mellem arbejdsliv og fritid. Vi er oppe imod ledelsens krav til fleksibilitet i nogle rammer med et arbejdsmiljø, der alt for mange steder er alt for belastet. Det er ganske svært, især når der oven i også er mangel på vores arbejdskraft. Det giver endnu en balance at forholde sig til. Hvor meget er I til købs for penge, hvis det går ud over jeres vilkår? Det er en af balancerne, vi kritisk kigger på. Vi er kommet et stykke videre. Vi er flere steder i dialog med ledelsen om, at når ledelsen vil have sygeplejersker til at arbejde mere, end de er ansat til ja, så er der nogle spilleregler. Jeg kan godt lide grundtanken i FEA - frivilligt ekstra arbejde. Muligheden for at melde sig frivilligt til at arbejde ekstra til en aftalt takst frem for at blive tvunget. Men til hvilken pris? Konkret arbejder vi med, at FEA-taksten skal være så høj, at man melder sig af lyst.

7 Den skal være så høj, at ledelsen kun bruger FEA i særlige situationer og først efter at have overvejet andre muligheder. Jeg har endnu et billede fra OK -18: Erfaringerne fra beredskabsforhandlingerne. Der var mange men et billede står særlig tydeligt: Den daglige normering er stort set lig med det behov, et beredskab kræver under en konflikt. Det er nærmest skræmmende. Jeg kan godt forstå, at ledelsen mange steder har travlt med at forklare, at det jo skyldes uddannelse, nyansatte, sygdom, barsel og alt muligt andet. Men ved I hvad? Sådan er det jo bare hver eneste dag. Nødberedskabet er blevet permanent. Det blev udstillet, at rigtig mange steder er normeringerne banket i bund, og man er afhængig af, at mange deltidsansatte kan lukke hullerne, når de opstår. Det er ledelsens pligt at sikre et ordentligt miljø. Og her kan jeg sagtens se, at de lokale ledere har svære kår, når politikerne har skåret ind til benet. Nok er nok. Vi vil have sunde arbejdspladser, hvor vi ikke bliver syge af at arbejde. Aktuelt ser vi politikerne stå på nakken af hinanden med valgoplæg til det kommende folketingsvalg. Regionernes rolle er bragt i spil Nogle vil uddanne sygeplejersker flere Andre vil lave 21 nye selvstyrende enheder Regionerne vil have os til at bygge broer Der er udspil om nærsygehuse og nærhedsfinansiering, sammenhængsreformer - og, og, og. Vi er som sygeplejersker lykkedes med at bringe os frem på dagsordenen i kommuner, regionen og almen praksis. Politikere ser sygeplejersker som en del af løsningen, også lokalt. Udfordringen med alle planerne er grundlæggende, at de ikke løser den daglige udfordring. Strukturerne gør det ikke alene.

8 Jeg synes egentlig, at de tre politiske niveauer med stat, regioner og kommuner giver mening. Frem for at tegne nye streger, der blot giver nye bureaukratiske barrierer, bør der fokuseres mere på at forbedre det nuværende system ved at: Styrke samarbejdet på tværs Fokusere på den manglende tid til at udføre arbejdet Og på arbejdsvilkårene helt generelt. Sygeplejerskemanglen forsvinder ikke de kommende år og andre grupper kan ikke bare tage over. Og vi skal selvfølgelig også byde os til de nye opgaver, der giver mening. Bygge bro mellem områder kunne være en af dem. På mange områder gør vi det allerede. I kan sikkert bidrage med eksempler. Vi er klar. Vi er nødt til at kunne tale om også de svære emner. Vi skal have gjort noget ved, at alt for mange ser vores job som et deltidsjob. Deltid er en fantastisk mulighed, men jeg bliver bekymret, når jeg hører fortællinger: Fra nyuddannede, der vælger deltid for at kunne magte jobbet. Fra erfarne, der vælger egne overlevelsesstrategier. Og fra ledere, der kigger på vagtplanerne. Det skal vi have gjort op med. Derfor har vi spillet ud med en række initiativer, så det bliver synligt, hvad man vælger til og fra. Vi behov for mere aktivisme. At I siger fra over for dårlige vilkår og stiller krav og kollektivet skal støtte jer. Nogle steder undrer man sig over, hvorfor det er svært at rekruttere og fastholde sygeplejersker. Det undrer mig. Der er fortællingen fra den nyuddannede, som, jeg desværre tror, dækker mange nye sygeplejerskers oplevelse. Uagtet at jeg gerne vil anerkende, at ledelsen flere steder gør et ihærdigt forsøg. Her er, hvad hun skriver:

9 Min oplevelse: Det er vigtigt for mig at pointere, at dette på ingen måde er rettet mod enkeltstående personer, men er generelle oplevelser, observationer og erfaringer. Min oplevelse helt fra start på min første arbejdsdag var, at det var tilfældigt, hvem der tog imod mig, og vedkommende var ikke informeret og derfor heller ikke klar på opgaven. Det efterlod mig med en følelse af ærgrelse. Jeg oplever meget hurtigt, efter få dage, at der er ekstremt travlt, mine kolleger er pressede, og der er ikke tid til at se hinanden i øjnene, koordinere og planlægge dagen, tale sammen og hjælpe hinanden. Jeg oplever, at de fleste skærmer sig selv og koncentrerer sig om sit eget, formentlig for at overleve dagen og få mindst muligt overarbejde. Som ny havde jeg derfor oplevelsen af at stå meget alene og ønskede blot hurtigst muligt at lære IT-systemerne at kende, få nødvendig viden i forhold til arbejdsgange og dygtiggøre mig, så jeg kunne indgå på lige fod med mine kolleger og bidrage mest muligt. I slutningen står: Jeg tog herefter en beslutning om at stoppe for at passe på mig selv, da jeg ikke ønske, at være en del af dette. Jeg går herfra med en følelse af, at jeg absolut ikke vil anbefale arbejdspladsen til andre nye sygeplejekolleger, fordi jeg oplever, at de problemer/udfordringer, der eksisterer, ikke bliver italesat og løst. Der er også fortællingen fra den erfarne sygeplejerske, der gerne vil finde en god vej i den sidste arbejdsfase. Jeg har taget pointen i et skriv:

10 Jeg har på ingen måde stillet krav om at arbejde bestemte dage eller på nedsat daglig timetal, da jeg ved, at det vil passe dårligt ind i afdelingens arbejde. Når jeg gør opmærksom på problemet nu, er det ikke for min egen skyld, men mere for mine yngre kolleger, der har højere efterløns- og pensionsalder. Nogle af dem vil nok få brug for, at ledelsen lytter, og jeg tænker, at ledelsen bør have pligt til at imødekomme deres ønske om nedsat arbejdstid. Jeg har orienteret mig om Region Syddanmarks personalepolitik og det lyder fint på papiret, men min ledelse lever ikke op til disse intensioner. Begge fortællinger viser med al tydelighed, at der kan gøres meget endnu. Vi har et stort fokus på introduktionsperioden og jeg tror, det er gået op for ledelsen, hvilken betydning den har. Nu sætter vi i kredsen særligt fokus på den sidste arbejdsfase. Det gør vi i et samarbejde med PKA. Der mangler viden om for eksempel delpension og initiativer på den enkelte arbejdsplads. Der er seniorordninger rundt omkring. Det er godt, men der skal mere i gang, hvis vi skal have det hele til at virke for dem, der kommer efter os. Nu har vi netop holdt første møde i Odense Kommune, og snart følger OUH. Det er positivt, og jeg tror, at når vi får de første og største arbejdspladser med, så vil flere blive interesserede. Vi skal hjælpe hinanden hjælpe ledelsen. Og, jeg kan ikke lade være: Det er aldeles uforståeligt, at flere kommuner arbejder med besparelser på vores områder med de udfordringer, vi kan se, der ligger foran. Nogle steder vil man reducere økonomien, og de færreste steder sætter man midler af svarende til, at vi bliver flere ældre. Det bliver dyrt. Regionen har overordnet styr på økonomien og det er godt. Den stramme styring mærker vi så på de enkelte arbejdspladser. Og nu det sidste punkt - Sammen om DSR Vi har sat fire pejlemærker for vores organisation:

11 - Større indflydelse til sygeplejerskerne - Involverende og handlekraftige fællesskaber - Sammenhæng på kryds og tværs - Et aktivt og levende medlemsdemokrati Vi vil invitere til at tage del i arbejdet. Giv jeres bud: Hvad synes I, vi skal samles om, de år vi ikke holder generalforsamling? Vi vil gerne finde en ny vej, der kan involvere endnu flere, end vi er her i aften. Flere har allerede budt ind på Facebook i de seneste uger. Vejen er åben, og I er inviteret til at byde ind. Afslutning Jeg vil gerne sige til jer alle. I er med i et fællesskab, hvor vi støtter og holder en hånd under hinanden, når det er nødvendigt. Og et fællesskab, hvor vi også skaber udvikling. Jeg har trukket fire overordnede emner frem. Vi er i kredsen med i meget mere. Vi har ambitioner og ved godt, at alt ikke lykkedes. Vi arbejder for dig for vores fag for sygeplejen - for sundhedsvæsenet og ikke mindst for professionens anerkendelse. Giv dit bud på, hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Tak. John Christiansen Kredsformand Kreds Syddanmark Oktober 2018

Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 26. oktober 2017

Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 26. oktober 2017 Mundtlig beretning til generalforsamlingen i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark, 26. oktober 2017 Indledning: Velkommen til generalforsamling i Kreds Syddanmark. Vi skal tale fag, organisation og arbejdet

Læs mere

Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark

Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark 1 1. Indledning For at understøtte sygeplejerskernes arbejdsmiljø og at der sker en kobling mellem

Læs mere

EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET

EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET EN PROFESSION MED HØJ VÆRDI FOR SAMFUNDET DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJERSKERS LØN- OG ARBEJDSVILKÅR En profession med høj værdi for samfundet Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejerskers

Læs mere

levende organisation samfundet Dansk Sygeplejeråds ogarbejdsvilkår

levende organisation samfundet Dansk Sygeplejeråds ogarbejdsvilkår EnEn profession levende organisation med høj værdi med et forstærkt samfundet demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger holdninger til til organisationens sygeplejerskers lønlivog ogarbejdsvilkår demokrati

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund

Vi flytter grænser i organisation, fag og samfund Hvervet som frikøbte politikere Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland I Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland vælges der fem politikere til at varetage den daglige politiske ledelse. De fem politikere vælges

Læs mere

Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser

Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser Individuel udviklingssamtale Fokus på livsfaser Livsfasepolitik I Region Midtjyllands livsfasepolitik defineres det, at vi ønsker at være en attraktiv arbejdsplads for alle medarbejdere, uanset hvilken

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Dagsorden: 1. Mødets åbning 2. Dagsorden 2.1. Referat 3. Sager til behandling 3.1. KB s arbejdsform 3.1.1. Udkast

Læs mere

Sygeplejerskernes syge dilemmaer

Sygeplejerskernes syge dilemmaer Sygeplejerskernes syge dilemmaer Det påvirker den enkelte sygeplejerske, når politikere underfinansierer sundhedsvæsenet. At der i dag kun er 64 sygeplejersker til at varetage den mængde opgaver som 100

Læs mere

Sammen kan vi forandre. Kongres 2018

Sammen kan vi forandre. Kongres 2018 Sammen kan vi forandre Sygeplejerskers arbejde er af uvurderlig betydning for den enkelte patient og borger, men også for samfundet som et hele. Vi skaber kvalitet i behandlingen og plejen, i sammenhæng

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder)

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Hvor er det intet mindre end fantastisk! Tænk at stå her og se på en hel sal fuld af prisvindere! Alle os her og alle vores kolleger har bidraget til

Læs mere

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik Den attraktive arbejdsplads Personalepolitik Personalepolitik for Region Syddanmark Hovedudvalget for Region Syddanmark har godkendt en overordnet personalepolitik for hele regionen i december 2007. Personalepolitikken

Læs mere

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER 1. maj 2015 Ejner K. Holst Frihed, lighed og fællesskab Lad mig spørge jer om det samme, som den sang vi lige har sunget, gjorde. Frihed, lighed og

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

En levende organisation med et stærkt demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger til organisationens liv og demokrati

En levende organisation med et stærkt demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger til organisationens liv og demokrati En levende organisation med et stærkt demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger til organisationens liv og demokrati En levende organisation med et stærkt demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger til organisationens

Læs mere

EN LEVENDE ORGANISATION MED ET STÆRKT DEMOKRATI DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL ORGANISATIONENS LIV OG DEMOKRATI

EN LEVENDE ORGANISATION MED ET STÆRKT DEMOKRATI DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL ORGANISATIONENS LIV OG DEMOKRATI EN LEVENDE ORGANISATION MED ET STÆRKT DEMOKRATI DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL ORGANISATIONENS LIV OG DEMOKRATI En levende organisation med et stærkt demokrati Dansk Sygeplejeråds holdninger til organisationens

Læs mere

Dette er rammerne, som det enkelte kredsbestyrelsesmedlem skal virke indenfor.

Dette er rammerne, som det enkelte kredsbestyrelsesmedlem skal virke indenfor. Beskrivelse af hverv som politisk valgt i Kreds Midtjylland Dette dokument beskriver hvervene som hhv.: - Kredsbestyrelsesmedlem - Frikøbt kredsformand/kredsnæstformand Hvervet som kredsbestyrelsesmedlem

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Foto side 12: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd juli 2015 Alle rettigheder

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den. 14 januar 2019

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den. 14 januar 2019 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den. 14 januar 2019 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Dagsorden: 1. Mødets åbning 2. Dagsorden 2.1. Referat 3. Sager til behandling 3.1. Aktuelt 3.2. Bornholm 2019

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 27. februar 2017

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 27. februar 2017 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 27. februar 2017 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Dagsorden: 1. Mødets åbning 2. Dagsorden 2.1. Referat 3. Sager til behandling 3.1. Sammen om DSR 3.2. Generalforsamling

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP I Psykiatrien Øst satte man fokus på social kapitals betydning for det psykiske arbejdsmiljø og ord på, hvordan man fremover og på tværs af organisationen vil kommunikere,

Læs mere

OK18 Det gode arbejdsliv

OK18 Det gode arbejdsliv OK18 Det gode arbejdsliv Baggrundstæppet for OK18 Det gode arbejdsliv HELE arbejdslivet og for ALLE socialrådgivere HB s politiske prioriteringer OK18-oplæg Baggrundstæppet OK17 OK-forhandling på private

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 17. juni 2019

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 17. juni 2019 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 17. juni 2019 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Kl. 9.00 11.00 Oplæg ved Søren Pedersen vicedirektør ved UCL Fremtidens rekruttering og fastholdelse af studerende

Læs mere

Lokallønsdannelse i Kommuner, Regioner og Staten

Lokallønsdannelse i Kommuner, Regioner og Staten Lokallønsdannelse i Kommuner, Regioner og Staten Vejledning og retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat 1) Retningslinjer til tillidsrepræsentant (TR) og konsulenter i sekretariatet 2) Vejledning

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Datagrundlag. Metodisk tilgang. Udarbejdet af Oxford Research for Danmarks Lærerforening,

Datagrundlag. Metodisk tilgang. Udarbejdet af Oxford Research for Danmarks Lærerforening, Datagrundlag Antal fokusgruppeinterviews: 15 Antal enkeltinterviews: 15 Antal informanter i alt: 114 Der er en bred repræsentation af lærertyper, køn, alder og geografi. Metodisk tilgang Undersøgelsen

Læs mere

Har vi et problem? En ond cirkel

Har vi et problem? En ond cirkel Ugeskr Læger 2006;168(50):4452 Synlighed gør det nemmere at rekruttere Tillidsrepræsentanterne er forudsætningen for at løfte det lokale Yngre Læge-arbejde. Læs hvad Yngre Lægers TR-projekt siger om fremtidens

Læs mere

Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer

Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer 2018-2021 Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland Sofiendalsvej 3 9200 Aalborg SV Tlf. 4695 4850 nordjylland@dsr.dk - www.dsr.dk/nordjylland

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse: Sygeplejerskers Arbejdsmiljø, Trivsel og Helbred (SATH) 2015

Spørgeskemaundersøgelse: Sygeplejerskers Arbejdsmiljø, Trivsel og Helbred (SATH) 2015 1 Spørgeskemaundersøgelse: Sygeplejerskers Arbejdsmiljø, Trivsel og Helbred (SATH) 2015 Det psykiske arbejdsmiljø Hvilken arbejdsstatus har du lige nu? Spørgsmålene handler om, hvor megen indflydelse du

Læs mere

STRATEGI FOR TILLIDSREPRÆSENTANTOMRÅDET DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS HOVEDSTADEN

STRATEGI FOR TILLIDSREPRÆSENTANTOMRÅDET DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS HOVEDSTADEN STRATEGI FOR TILLIDSREPRÆSENTANTOMRÅDET DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS HOVEDSTADEN 2013-15 INDHOLD FORORD 3 Konkrete handleplaner 3 REKRUTTERING OG VALG 4 INTRODUKTION AF NYVALGTE 4 VILKÅR 5 KOMPETENCEUDVIKLING

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

GF Østjylland. Verne. Jeg skal fortælle jer lidt om arbejdet i

GF Østjylland. Verne. Jeg skal fortælle jer lidt om arbejdet i GF Østjylland Verne Tak for invitationen! Jeg er glad for at komme til Aarhus og møde jer alle og mine gamle kollegaer og fagfæller. Det er dejligt at være her sammen med jer og i de her lokaler. De erjo

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv

Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK! HK skaber værdi, styrke og muligheder i dit arbejdsliv Velkommen i HK 01 Din overenskomst er vores fornemste opgave I HK arbejder vi med det helt klare mål at bevare og udvikle velfærden

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1413 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK Koordineret med: Sagsnr.: 1806225 Dok. nr.: 681970

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

En profession med høj værdi for samfundet. Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejerskers løn og arbejdsvilkår

En profession med høj værdi for samfundet. Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejerskers løn og arbejdsvilkår En profession med høj værdi for samfundet Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejerskers løn og arbejdsvilkår en profession med høj værdi for samfundet Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejerskers

Læs mere

Vejledning om nødberedskab OK 18

Vejledning om nødberedskab OK 18 Vejledning om nødberedskab OK 18 Om denne vejledning Først forhandles central rammeaftale Ifølge vores hovedaftaler med Regionernes Lønnings- og Takstnævn og KL skal Etf stille det nødvendige beredskab

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen)

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) 1 1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) Mon ikke der er mange 1. maj talere, som jeg selv, der har set en ekstra gang på deres tale efter Store Bededags ferien og ikke mindst efter lørdag

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

NETOP FÆRDIG ABC FOR NYUDDANNEDE SYGEPLEJERSKER

NETOP FÆRDIG ABC FOR NYUDDANNEDE SYGEPLEJERSKER NETOP FÆRDIG ABC FOR NYUDDANNEDE SYGEPLEJERSKER Efter en flot indsats er du nu netop uddannet sygeplejerske. Vi har samlet en lille buket af nyttig viden i form af en ordliste. Ordlisten indeholder ultrakorte

Læs mere

Netop færdig. ABC for nyuddannede sygeplejersker

Netop færdig. ABC for nyuddannede sygeplejersker Netop færdig ABC for nyuddannede sygeplejersker Efter en flot indsats er du nu snart uddannet sygeplejerske. Vi har samlet en lille buket af nyttig viden i form af en ordliste. Ordlisten indeholder ultrakorte

Læs mere

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, Juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Så kom varmen skyllende hen over Rødovre, og

Læs mere

Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den juni Organisationsudviklingsprojektet

Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den juni Organisationsudviklingsprojektet Kongresforslag til den ekstraordinære kongres den 21.-22. juni 2017 Organisationsudviklingsprojektet Kongresforslag Organisationsudviklingsprojektet Baggrund DSR s kongres besluttede i maj 2016, at gennemføre

Læs mere

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads De akademiske organisationer har i fællesskab udarbejdet denne guide, og du kan som BF-tillidsrepræsentant tage det du kan bruge af vejledningen.

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES ARBEJDSMILJØPOLITIK SIDE 1 / 6 Tre fokusområder i arbejdsmiljøet: INDLEDNING For at kunne løfte de opgaver, der er omtalt her

Læs mere

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Dit område er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Med personalepolitikken ønsker vi at bidrage til at indfri byrådets vision for Ringsted Kommune. Visionen udpeger en række ambitiøse målsætninger for en

Læs mere

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat omkring lokalløndannelse i Kommuner, Regioner og Staten 1/ Retningslinjer til Tillidsrepræsentant og konsulenter i sekretariat: 2/

Læs mere

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer 2/2017 Østjylland Unge talenter til forbundet OK 2017: Sådan kommer vi videre Høj pensionsalder kræver bedre rammer Flemmings leder Tilbagetrækningsalderen er stadig for høj Da det i slutningen af maj

Læs mere

Forord. Det personalepolitiske grundlag er med til at skabe den sammenhængskraft som er nødvendig, for at vi kan agere effektivt sammen.

Forord. Det personalepolitiske grundlag er med til at skabe den sammenhængskraft som er nødvendig, for at vi kan agere effektivt sammen. Forord Region Syddanmarks personalepolitik bygger på tre overordnede værdier: Ordentlighed i det vi gør og siger. Vækst i fagligheden. Rum til fornyelse og begejstring. Det personalepolitiske grundlag

Læs mere

Din arbejdstid? DSR, Kreds Midtjyllands anbefalinger. , Kreds Midtjylland. vedrørende dialog og aftaler om tilrettelæggelse af arbejdstid

Din arbejdstid? DSR, Kreds Midtjyllands anbefalinger. , Kreds Midtjylland. vedrørende dialog og aftaler om tilrettelæggelse af arbejdstid Din arbejdstid? DSR, Kreds Midtjyllands anbefalinger vedrørende dialog og aftaler om tilrettelæggelse af arbejdstid, Kreds Midtjylland Om kredsens anbefalinger Kredsbestyrelsen i Kreds Midtjylland har

Læs mere

Netop færdig ABC for nyuddannede sygeplejersker

Netop færdig ABC for nyuddannede sygeplejersker Netop færdig ABC for nyuddannede sygeplejersker Redaktion: Dansk Sygeplejeråd 09-62, 6. udgave jan. 2014 Layout: Dansk Sygeplejeråd Grafisk Enhed: 09-62 ISBN 87-7266-310-3 Copyright Dansk Sygeplejeråd

Læs mere

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema.

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. Ergoterapeutforeningen Arbejdstid kommuner Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. For ansatte med

Læs mere

Vores musical er et godt eksempel på en af de ting, som vi synes er rigtig vigtige, som er en del af os, og som vi nødig vil undvære.

Vores musical er et godt eksempel på en af de ting, som vi synes er rigtig vigtige, som er en del af os, og som vi nødig vil undvære. Generalforsamling 2014 Jeg har jo efterhånden skrevet en del beretningerne i min tid som skoleleder. Jeg husker ikke nøjagtigt, hvad der står i de forskellige, men jeg husker dog tydeligt den, jeg skrev

Læs mere

Personalepolitik. December 2018

Personalepolitik. December 2018 Personalepolitik December 2018 2 Indholdsfortegnelse Formålet med en personalepolitik 3 Ledelse og samarbejde 4 Ansættelse 5 Kompetenceudvikling 8 Løn 10 Familie- og seniorliv 12 Sundhed og arbejdsmiljø

Læs mere

Der er råd til ordentlige forhold

Der er råd til ordentlige forhold OK15 Der er råd til ordentlige forhold Overenskomstforhandlingerne 2015 handler ikke kun om at sikre rimelige lønstigninger for de offentligt ansatte. Grundlæggende faglige rettigheder og arbejdsvilkår

Læs mere

Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland Strategi og handleplan for tillidsrepræsentantområdet

Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland Strategi og handleplan for tillidsrepræsentantområdet Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland Strategi og handleplan for tillidsrepræsentantområdet 1. Indledning Dansk Sygeplejeråds kongres har vedtaget Udviklingsretning for TR i fremtidens DSR, der i sammenhæng

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød Telefon 45 90 60 00 Email: brs@brs.dk www.brs.dk 2 Beredskabsstyrelsens Personalepolitik 3 Forord Velkommen

Læs mere

Beretning fra april 2017 april 2018 Billeder på det Region Syd har lavet. En status på det, der er sket og et afsæt for det arbejde, som skal ske..

Beretning fra april 2017 april 2018 Billeder på det Region Syd har lavet. En status på det, der er sket og et afsæt for det arbejde, som skal ske.. Beretning fra april 2017 april 2018 Billeder på det Region Syd har lavet En status på det, der er sket og et afsæt for det arbejde, som skal ske.. Hvad skaber værdi for medlemmer? Etf Syd, GF18. Mundtlig

Læs mere

VELKOMMEN KICK-OFF OK18. Ghita Parry, formand Rasmus Conradsen, direktør Anja Camilla Jensen, specialkonsulent

VELKOMMEN KICK-OFF OK18. Ghita Parry, formand Rasmus Conradsen, direktør Anja Camilla Jensen, specialkonsulent VELKOMMEN KICK-OFF OK18 Ghita Parry, formand Rasmus Conradsen, direktør Anja Camilla Jensen, specialkonsulent Dagsorden for KICK-OFF OK18 1. Ghita om dagens forløb 2. Ghita om tidens trends og opgaven

Læs mere

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE ODDER KOMMUNE INTRODUKTION Medarbejderudviklingssamtalen er en fremadrettet og gensidigt forpligtende samtale mellem medarbejder og den nærmeste leder om medarbejderens trivsel,

Læs mere

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd

Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Gode grunde til at være medlem af Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-29 Illustrationer: Martin Schwartz Copyright Dansk Sygeplejeråd februar 2017 Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk,

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø Dansk Sygeplejeråds holdninger til arbejdsmiljø

Retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø Dansk Sygeplejeråds holdninger til arbejdsmiljø FÆLLES MÅL LEDER TR AMiR DSR ARBEJDS- MILJØ GOD LEDELSE FAG- LIGHED Retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø Dansk Sygeplejeråds holdninger til arbejdsmiljø Retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø

Læs mere

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Med personalepolitikken ønsker vi at bidrage til at indfri byrådets vision for Ringsted Kommune. Visionen udpeger en række ambitiøse målsætninger for en

Læs mere

Kredsens politik for indgå else åf lokåle årbejdstidsåftåler på det kommunåle områ de

Kredsens politik for indgå else åf lokåle årbejdstidsåftåler på det kommunåle områ de Kredsens politik for indgå else åf lokåle årbejdstidsåftåler på det kommunåle områ de Indhold Forord... 3 Der skal være en drøftelse... 3 Kredsens politik... 3 Afvigelser fra de overenskomstaftalte arbejdstidsregler...

Læs mere

Strategi og handleplan

Strategi og handleplan Strategi og handleplan for tillidsrepræsentantområdet Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland 1 1. Indledning Dansk Sygeplejeråds kongres har vedtaget Udviklingsretning for TR i fremtidens DSR, der skal

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00 Del: 117 59 Et flertal af danskere mellem 55 og 62 år er

Læs mere

Servicesektorens Generalforsamling den 21. marts 2017.

Servicesektorens Generalforsamling den 21. marts 2017. Servicesektorens Generalforsamling den 21. marts 2017. BESTYRELSENS BERETNING 2016: Ja, så er der gået et år igen, det er ikke helt til at forstå, at det er et år siden, men tiden løber hurtigt. Det er

Læs mere

På sidste generalforsamling fortalte Lise et eventyr. Et eventyr om det folkefærd, der kaldte sig fysioterapeuter.

På sidste generalforsamling fortalte Lise et eventyr. Et eventyr om det folkefærd, der kaldte sig fysioterapeuter. Mundtlig beretning 2019 På sidste generalforsamling fortalte Lise et eventyr. Et eventyr om det folkefærd, der kaldte sig fysioterapeuter. For at det skal være et rigtig eventyr, så skal det være fortalt

Læs mere

OK11 TIL LEDERE DEBATOPLÆG. Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd. Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd DEBATOPLÆG OK11 TIL LEDERE

OK11 TIL LEDERE DEBATOPLÆG. Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd. Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd DEBATOPLÆG OK11 TIL LEDERE DEBATOPLÆG OK11 TIL LEDERE Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd DEBATOPLÆG OK11 TIL LEDERE 1 ok11ledere.indd 1 25-03-2010 13:44:16 Debatoplæg OK 11 til ledere Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd Redaktion:

Læs mere

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013.

Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. 1 Mundtlig beretning 2012 Fastholde og tiltrække flere medlemmer Det er vores store indsatsområde frem til generalforsamlingen 2013. Vi skal gøre fagforeningen attraktiv for de unge, der kommer ind på

Læs mere

Kodeks for god ledelse i folkekirken

Kodeks for god ledelse i folkekirken Kodeks for god ledelse i folkekirken Indledning Menighedsrådene består ud over præsterne af almindelig folkekirkemedlemmer. Som valgt til menighedsrådet er de valgt til at varetage et fælles ansvar for

Læs mere

Strategi for den organisatoriske indsats og udvikling

Strategi for den organisatoriske indsats og udvikling Strategi for den organisatoriske indsats og udvikling 2017-2019 (for tillidsvalgte - TR og FTR - i Kreds Nordjylland) Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland Sofiendalsvej 3 9200 Aalborg SV Tlf. 4695 4850

Læs mere

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige 1 Indledning I Hjørring Kommune har vi udarbejdet en fælles værdiramme for samarbejdet mellem medarbejdere og frivillige. Værdirammen

Læs mere

Bettina Carlsen April 2011

Bettina Carlsen April 2011 Bettina Carlsen April 2011 FTFs Ungdomsundersøgelsen 2011 De studerendes forventninger til og oplevelse af uddannelsen, SLS og arbejdslivet Nærværende notat vil præsentere de deltagende sygeplejerskestuderendes

Læs mere

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KAPITEL 1 Næste gang skal alt det hvide lugte af den her Grøn Æblehave, synes du ikke Katrine? Camillas øjne lyser af begejstring, mens hun holder den

Læs mere

HK-medlemmer har flere muligheder

HK-medlemmer har flere muligheder Weidekampsgade 8 HK/Danmark +++ 2857 +++ 0900 København C 09 Det Og der er mange andre fordele vil tage lang tid at opremse alle de fordele, du automatisk får som medlem af HK. Du får medlemsblade og anden

Læs mere

OK18 NÆRMER SIG - HVAD ER VIGTIGST FOR HK KOMMUNALS MEDLEMMER?

OK18 NÆRMER SIG - HVAD ER VIGTIGST FOR HK KOMMUNALS MEDLEMMER? OK18 NÆRMER SIG - HVAD ER VIGTIGST FOR HK KOMMUNALS MEDLEMMER? VEJEN MOD DEN NYE OVERENSKOMST 2 / Starter efter sommerferien OK-kampagneuger fra 4.-15. september på mange arbejdspladser: HK Kommunal samler

Læs mere

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

DIN TILLIDSREPRÆSENTANT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT Tillidsrepræsentanten (TR) er talsperson for kollegerne, og den der står vagt om overenskomsten. En af de vigtigste opgaver for TR er derfor, som bindeled imellem ledelse og medarbejdere,

Læs mere

Løn og pension. Notat Dato 27. marts 2017 [initialer] Side 1 af 6. Prioriteringskortene supplerende forklaringer

Løn og pension. Notat Dato 27. marts 2017 [initialer] Side 1 af 6. Prioriteringskortene supplerende forklaringer Notat Dato 27. marts 2017 [initialer] Side 1 af 6 Prioriteringskortene supplerende forklaringer Udover vejledningen til prioriteringsspillet er der udarbejdet supplerende forklaringer til hvert prioriteringskort.

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere