LÆRLINGEGUIDE GUIDEN TIL DIG, SOM ER I LÆRE I VVS- OG SKORSTENSFEJERBRANCHEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LÆRLINGEGUIDE GUIDEN TIL DIG, SOM ER I LÆRE I VVS- OG SKORSTENSFEJERBRANCHEN"

Transkript

1 LÆRLINGEGUIDE GUIDEN TIL DIG, SOM ER I LÆRE I VVS- OG SKORSTENSFEJERBRANCHEN

2

3 lærlingeguiden / SIDE 3 Hej lærling V elkommen som lærling i Blik og forbundet og arbejdsgiverne, og den beskriver, hvad RørUngdom. du skal have i løn, tillæg, pension m.v. Når man er i lære, har man Hvis du har spørgsmål, som ikke besvares i ofte mange spørgsmål til sin denne folder, kan du finde flere oplysninger på uddannelse samt de løn- og eller ved at kontakte din lokale kreds arbejdsforhold, som gælder for i Blik- og Rørarbejderforbundet. lærlinge. I Blik og RørUngdom har vi Find kontaktoplysningerne bagerst i denne guide. derfor lavet en guide til lærlinge, så du kan finde ud af, hvilke regler du arbejder under. Noget er lovgivning, Vi håber, at du får glæde af guiden. mens andet er beskrevet i overenskomsterne. Overenskomsterne er aftalt mellem Blik- og Rørarbejder- Blik og Venlig hilsen RørUngdom

4 SIDE 4 / lærlingeguiden ER DU START 6 Er du startet i lære i VVS-branchen eller som skorstensfejer, bør du være medlem i Blik og RørUngdom. Det er nemlig Blik- og Rørarbejderforbundet, der forhandler overenskomsterne og indholdet på uddannelserne. GODE GRUNDE TIL AT VÆRE MEDLEM FAGFORENINGEN HJÆLPER DIG, HVIS DU FÅR PROBLEMER PÅ DIN ARBEJDSPLADS Hvis du bliver uberettiget fyret, eller din arbejdsplads går konkurs, er det godt at have en fagforening i ryggen. Det samme gælder, hvis du ikke får den løn, som du har krav på. Får du en arbejdsskade, kan Blik- og Rørarbejderforbundet også hjælpe dig. DU FÅR ET FAGLIGT FÆLLESSKAB 3. Som medlem af Blik og RørUngdom bliver du en del af et fagligt fællesskab med andre lærlinge i hele landet. Landet over bliver der holdt en række kurser og spændende arrangementer, som du får adgang til. Selv om alle kurser og arrangementer handler om dig og dit fag, så er der også tid til socialt samvær og hygge. BLIK- OG RØRARBEJDER- FORBUNDET UDVIKLER DIN UDDANNELSE Det er Blik- og Rørarbejderforbundet, der sammen med arbejdsgiverne ejer og står for udviklingen af VVSenergiuddannelsen og skorstensfejeruddannelsen. Alle med en elevplads eller en læreplads skal have en uddannelsesaftale. Vi hjælper dig med at tjekke, om din aftale er i orden. Og hvis du mister din læreplads, hjælper vi dig videre. Når du har afsluttet din uddannelse, så kan vi også hjælpe dig videre i dit arbejdsliv, hvis du ønsker efteruddannelse eller ønsker at læse videre.

5 ET i lære? DU KAN MÅSKE FÅ GRATIS A-KASSE Som medlem af Blik og RørUngdom kan du ansøge om gratis medlemskab i Byggefagenes A-kasse. Det er gratis, hvis du er lærling og mellem 18 og 30 år og ikke har bijob eller andre indtægter ved siden af din lærlingeløn. Som medlem af Byggefagenes A-kasse er du sikret dagpenge, når læretiden slutter, eller hvis dit lærlingeforhold ophæves. Det er dog sådan, at hvis lærlingeforholdet ophæves, så skal du have været medlem af a-kassen i mindst et år, og du skal, mens du har været medlem, have haft en minimumsindtjening, som typisk først er oparbejdet igennem halvandet år. Så meld dig ind i Byggefagenes A-kasse nu, hvis du ikke allerede er medlem af den. BLIK- OG RØRARBEJDERFORBUNDET FORHANDLER GODE LØN- OG ARBEJDSFORHOLD I Blik- og Rørarbejderforbundet har du indflydelse på dine løn- og arbejdsforhold. Når overenskomsten skal fornyes, er det Blik- og Rørarbejderforbundet, som forhandler dine løn- og arbejdsforhold med arbejdsgiverne. 6. lærlingeguiden / SIDE 5 Det koster dit medlemskab Det koster pt. 140 kroner om måneden at være medlem i Blik og RørUngdom. Derudover kan du ansøge om gratis medlemskab af a-kassen. Hvis du er voksenlærling, er reglerne mere indviklede. Kontakt din lokale kreds i Blik- og Rørarbejderforbundet for mere information. DU FÅR GODE RABATTER OG VIGTIGE FORSIKRINGER Som medlem af Blik og RørUngdom får du adgang til en lang række attraktive medlemstilbud. Du får et LO Plus rabatkort, som giver rabat i en række butikker og andre fordele. Du kan også få rabatter på oplevelser, og du får mulighed for at leje sommerhuse gennem Blik- og Rørarbejderforbundet. Du kan spare mange penge på forsikringer. Du kan tegne en billig indbo- og fritidsulykkesforsikring samt få andre rabatter hos forsikringsselskabet ALKA.

6 SIDE 6 / lærlingeguiden TJEKLISTE FOR LÆRLINGE Har du styr på de basale ting? Sæt et V i boksen ud for de ting, du har helt styr på, og læs videre på de næste sider for at få styr på endnu mere Min uddannelsesaftale er underskrevet af både arbejdsgiver og mig. Jeg har styr på, hvad det er for en overenskomst, der gælder for mig. Jeg er medlem af Blik og RørUngdom. Min løn og alle mine tillæg fremgår af min lønseddel. Jeg får indbetalt til min pensionskonto. Jeg kan se saldoen på min Opsparings-, Frit-valgs- og Søgnehelligdag-konto. Jeg ved, hvem der er valgt som tillidsrepræsentant i virksomheden. Jeg ved, hvem der er valgt som arbejdsmiljørepræsentant i virksomheden. Jeg ved, hvem der er min kontaktperson i fagforeningen. Jeg gemmer alle mine lønsedler og ugesedler.

7 lærlingeguiden / SIDE 7 DINE RETTIGHEDER: DET HER SKAL DU VIDE Arbejdsmarkedet består af fagforeningerne, som repræsenterer arbejderne det er dig, og arbejdsgiverorganisationerne, som repræsenterer arbejdsgiverne det er din chef. Det er de organisationer, der forhandler spillereglerne på arbejdsmarkedet, de såkaldte overenskomster. I overenskomsten står alt, hvad der vedrører os på arbejdspladsen, og både ansatte og arbejdsgivere er forpligtet til at følge de fælles regler. Denne guide indeholder et udvalg af de mange regler for lærlinge i VVS-branchen og på skorstensfejerområdet. Husk, at du også har mulighed for at forhandle dig til endnu bedre individuelle forhold på din arbejdsplads. DU SKAL HAVE EN UDDANNELSESAFTALE Når du er påbegyndt en uddannelse, skal du have indgået en uddannelsesaftale. Det er et stykke papir, som er dit bevis på, at du har en læreplads. Det er samtidig arbejdsgivers bevis på, at han har en lærling ansat. Denne aftale kan ikke ophæves, uden at én af parterne (dig eller virksomheden) misligholder aftalen i væsentlig grad, eller at du underskriver en ophævelse af aftalen.

8 SIDE 8 / lærlingeguiden tjek DU SKAL HAVE BETALT TRANSPORT VED OPHOLD PÅ SKOLEHJEM Til indkvarterede elever ydes godtgørelse for befordringsudgifter til og fra indkvarteringsstedet og for rejsen mellem dette og den sædvanlige bopæl i forbindelse med weekends, påske- og juleferie, såfremt afstandsbetingelserne er opfyldt. Hvis valget af skole medfører udgifter til skolehjem, betales disse ligeledes af arbejdsgiveren. DU SKAL HAVE LØN UNDER SYGDOM OM DU SKAL HAVE PENSION Det er overenskomsten, som fastsætter reglerne for pension til lærlinge. Se specifikke regler for VVSlærlinge på side 14, reglerne for VVS-voksenlærlinge på side 15 og reglerne for skorstensfejerlærlinge på side 19. Igennem pensionsordningen er du også omfattet af en række forsikringer og en sundhedsordning. Sundhedsordningen giver f.eks. adgang til behandling hos en kiropraktor, fysioterapeut, zoneterapeut eller en massør. Som VVS-lærling får du fuld løn under sygdom. Som VVS-voksenlærling overgår du til minimalløn under sygdom - tjek din overenskomst for mere info. Som skorstensfejerlærling får du fuld løn under sygdom.

9 lærlingeguiden / SIDE 9 DU HAR RET TIL BARSEL Også lærlinge er omfattet af den gældende lov om ret til orlov og dagpenge ved barsel (barselsloven). Desuden er lærlinge i VVS- og skorstensfejerbranchen i overenskomsterne sikret de samme rettigheder til frihed som svendene. Lærlinge modtager den sædvanlige løn under graviditets-, barsels- og forældreorlov, og virksomheden modtager dagpengerefusion. Voksenlærlinge modtager dog kun minimalløn under barsel. ER ANSAT PÅ PRØVE I STARTEN DU De første 3 måneder, du er i lære, er prøvetid. Her kan både du og din mester ophæve uddannelsesaftalen uden at begrunde det. Eventuelle skoleperioder tæller ikke med. Find flere informationer om dine rettigheder som lærling i din overenskomst. Find den på DU FÅR HJÆLP, HVIS DIN VIRKSOMHED GÅR KONKURS Hvis din virksomhed bliver ramt af konkurs, så kontakt din lokale kreds i Blik- og Rørarbejderforbundet. De hjælper dig med tilgodehavender, og de kører en sag, hvis der er tale om manglende løn. De vil også hjælpe dig videre med enten læreplads eller skolepraktik, så du kan gøre din uddannelse færdig.

10 SIDE 10 / lærlingeguiden DU HAR TJEK FERIELOVEN, HVIS DU ER I TVIVL PÅ retsinformation.dk RET TIL FERIE Alle lærlinge er omfattet af Ferieloven. Ferieloven sikrer alle lønmodtagere ferie i 25 hverdage (fem-dages uge) inden for et ferieår, som går fra 1. maj og frem til 30. april i det efterfølgende år. Ifølge Ferieloven skal du holde 15 dages ferie i sammenhæng i perioden fra 1. maj og 30. september. Hvis du er startet i lære i perioden 1. januar til og med 30. juni, har du ret til 25 dages ferie i det ferieår, der starter 1. maj samme år. Hvis du starter i lære i perioden 1. juli til 31. december, og virksomheden holder kollektivt ferielukket fra 1. oktober til 30. april, så har du ret til fem dages ferie med løn under ferielukningen. Du har dog altid ret til fem ugers ferie lige meget hvad, men ikke altid krav på betaling. TJEK, HVORNÅR DU HAR RET TIL FERIE: For dig, der har indgået en uddannelsesaftale i perioden fra den 1. januar til den 30. april: Fra den 1. maj i det år, hvor du er startet i lære. Ret til 5 ugers ferie med løn Fra den 1. maj året efter, at du er startet i lære. Ret til 5 ugers ferie med løn Fra den 1. maj sidste år. Feriekort OPTJENING AF FERIE Retten til ferie optjenes inden for et kalenderår. Den opsparede ferie afholdes i det efterfølgende ferieår. Ferieåret går fra den 1. maj til den 30. april. For dig, der har indgået en uddannelsesaftale i perioden fra den 1. maj til den 30. juni: For dig, der har indgået en uddannelsesaftale i perioden fra den 1. juli til den 31. december: Fra din første dag og frem til 30. april året efter. Ret til 5 ugers ferie med løn Fra den 1. oktober samme år, som du er startet i lære og frem til den 30. april året efter. Ret til 5 dages ferie med løn, hvis virksomheden holder kollektivt ferielukket. Fra den 1. maj året efter, at du er startet i lære. Ret til 5 ugers ferie med løn Fra den 1. maj året efter, at du er startet i lære. Ret til 5 ugers ferie med løn Fra den 1. maj to år efter, at du er startet i lære Ret til 5 ugers ferie med løn Fra den 1. maj to år efter, at du er startet i lære Ret til 5 ugers ferie med løn Fra den 1. maj sidste år. Feriekort Fra den 1. maj sidste år. Feriekort FERIEFRIDAGE Udover de 25 dages ferie om året, som Ferieloven sikrer dig, så sikrer din overenskomst dig yderligere fem betalte feriefridage til lærlinge i VVS- og skorstensfejerbranchen. Som lærling optjener du retten til feriefridage efter samme regler som i ferielovens 7. Det betyder, at lærlinge, der er ansat inden 1. juli, har ret til fem feriefridage i indeværende ferieår. Er ansættelsesforholdet påbegyndt 1. juli eller senere, har lærlingen krav på fem feriefridage i det efterfølgende ferieår.

11 lærlingeguiden / SIDE 11

12 SIDE 12 / lærlingeguiden KEND DIN LØN OG DINE RETTIGHEDER: For dig, der er VVS-lærling Mindsteløn pr. time for almindelige lærlinge, som er VVS-energispecialist, Ventilationstekniker, VVS-installationstekniker eller VVS og blikkenslager: 1. marts marts 2019 Trin 1 65,05 kr. 66,15 kr. Trin 2 75,05 kr. 76,30 kr. Trin 3 94,55 kr. 96,15 kr. Trin 4 107,60 kr. 109,45 kr. Trin 5 (EUX) 118,15 kr. 120,20 kr. Hvis du vil finde ud af, hvilket løntrin du er på, skal du tage din slutdato på din uddannelsesaftale, og så gå baglæns derfra ( se nedenfor). Hvis du f.eks. er udlært d. 1/ som VVS- og blikkenslager, VVS-energispecialist eller ventilationstekniker, så ser dit eksempel således ud: VVS- og blikkenslager, VVS-energispecialist, ventilationstekniker Start på skolen med og uden aftale Her får du en uddannelsesaftale Slutdato for din uddannelsesaftale Uden aftale - løn 1. års løntrin 2. års løntrin 3. års løntrin 4. års løntrin Med aftale - 1. års løntrin VVS-installationstekniker Start på skolen med og uden aftale Her får du en uddannelsesaftale Slutdato for din uddannelsesaftale Uden aftale - løn 1. års løntrin 2. års løntrin 3. års løntrin 4. års løntrin Med aftale - 1. års løntrin Er du igang som EUX, så kontakt din kreds.

13 lærlingeguiden / SIDE 13 OVERTIDSBETALING TIL LÆRLINGE Når lærlinge over 18 år, udfører overarbejde betales med følgende tillæg pr. time: Første og anden time i forlængelse af almindelig arbejdsdag: Pr. 1. marts 2018 Pr. 1. marts ,25 kr. 39,85 kr. For tredje time og de efterfølgende timers overarbejde, samt fra første time ved overarbejde efter udkald uden for den daglige arbejdstid på fridage, lørdage, søndage og helligdage betales pr. time Pr. 1. marts 2018 Pr. 1. marts ,70 kr. 87,05 kr. Lærlinge under 18 år må ikke arbejde over På akkord Når lærlinge, der aflønnes efter lærlingesatserne, deltager i akkordarbejde, fastsættes deres timeløn for udbetaling og overskudsandel efter den på akkordaftalesedlen aftalte udbetaling til svendene efter følgende regler: 1. læreår = 0,3 x svendenes udbetaling 2. læreår = 0,4 x svendenes udbetaling 3. læreår = 0,5 x svendenes udbetaling 4. læreår = 0,7 x svendenes udbetaling Frihed Du har som VVS-lærling ret til at få dine fridage betalt på følgende dage: 1. maj Grundlovsdag Helligdage Juleaftensdag Nytårsaftensdag og til session. Du skal dog som lærling altid som minimum have udbetalt timeløn iht. lærlingesatsen.

14 SIDE 14 / lærlingeguiden Pension Som VVS-lærling skal du have en pensionsordning, hvis du er 20 år, eller når du fylder 20 år og har to måneders anciennitet i virksomheden. Bemærk: Hvis du tidligere har været omfattet af en arbejdsmarkeds-pension, så skal du have pension fra dag ét. Opsparingskonto / Frit-valgs-konto Kørsel Når du bliver bedt om at møde andre steder end på virksomhedens adresse, så skal din mester betale for den mertid og de merudgifter, som du bruger ved at køre et andet sted hen. Din mertid og dine merudgifter beregnes ud fra rejseplanen. Det gælder uanset transportmiddel. Kontakt eventuelt din kreds for yderligere information. HUSK OGSÅ AT TJEKKE REGLERNE FOR SMUDSTILLÆG PÅ SIDE 16. Lærlinge opsparer en del af deres ferieberettigede løn på en særlig konto. Den særlige konto administreres og udbetales efter samme principper som det SHtillæg, som gælder for svende og voksenlærlinge. Den særlige opsparing for lærlinge under VVS-overenskomsten udgør: Pr. 1. marts ,8 % Pr. 1. marts ,5 % Pr. 1. marts ,1 % For lærlinge under overenskomsten med Arbejdsgiverne indbetales til en Frit-valgs-konto efter samme principper som svende og voksenlærlinge. Satserne for indbetaling til Frit-valgs-kontoen for lærlinge er: Pr. 1. marts ,2 % Pr. 1. marts ,9 % Pr. 1. marts ,5 % For dig, der er voksenlærling se næste side

15 lærlingeguiden / SIDE 15 KEND DIN LØN OG DINE RETTIGHEDER: For dig, der er VVS-voksenlærling Mindstelønnen pr. time til voksenlærlinge på VVS-uddannelsen er fra og med begyndelsen af den lønperiode, hvori nedenstående startdatoer indgår: Pr. 1. marts 2018 Pr. 1. marts 2019 AKKORD 117,60 kr. 119,60 kr. PENSION Hvis du tidligere har været omfattet af en arbejdsmarkedspension, så skal du have pension fra dag ét. Hvis ikke, så er du berretiget til pension efter seks måneders ancinnitet. Der skal indgås en aftale mellem svend og virksomhed om din aflønning forud for, at arbejdet påbegyndes. Frihed Sygdom Som VVS-voksenlærling overgår du til minimalløn under sygdom tjek din overenskomst for mere info. Du har som VVS-voksenlærling ret til en betalt fridag den 1. maj, på søgnehelligdage og på Grundlovsdag. Udbetaling sker i henhold til overenskomstens punkt 17. Du har desuden ret til den fornødne frihed med løn til deltagelse i session. Kørsel Som VVS-voksenlærling skal du have zonepenge, ligesom svendene skal - bortset fra, at du for de første 40 kilometer kun får 70 procent af det beløb, som svendene får. Hvis du kører mere end 40 kilometer, så får du det samme som svendene. Reglerne er beskrevet i overenskomsten. Du kan ligesom svendene bruge beregneren på blikroer.dk/afstand til at regne ud, hvad du skal præcist skal have i zonepenge.

16 SIDE 16 / lærlingeguiden SMUDSTILLÆG - generelle regler for alle VVS-lærlinge (gælder både dig, der er VVS-lærling, og dig, der er VVS-voksenlærling). Overenskomstens smudstillæg for svende gælder også for alle lærlinge. Smudstillæg pr. time er: Pr. 1. marts 2018 Pr. 1. marts ,45 kr. 9,60 kr. Der betales mindst for 3 timer pr. dag. SMUDSTILLÆG Smudstillæg udbetales i forbindelse med reparation, udskiftning eller rensning af: Ledninger i jord. Oliefyr og olieledninger. Kedler. Beholdere. Installationer i skunkrum og krybekældre. Spildevandsledninger. Gennemløbsbrønde. Kloakker. Urinaler og klosetskåle. Nedtagning af rør i gamle kedelrum. Nedtagning af gamle afløbsrør. Arbejde i udgravninger i jord, undtaget dog støbte kanaler. Gamle tage (tagrender, hætter, kviste m.m.). Arbejde i brønde.

17 lærlingeguiden / SIDE 17 For dig, der er skorstensfejerlærling Ugelønnen for lærlinge i skorstensfejerbranchen er mindst: KØBENHAVN (incl. det tidligere Københavns Amt) Lærling års 2.424,47 kr ,11 kr. 2. års 3.232,62 kr ,81 kr. 3. års 4.040,78 kr ,51 kr. 4. års 4.848,93 kr ,21 kr. Voksenlæring års 5.000,47 kr ,48 kr. 2. års 5.075,10 kr ,45 kr. 3. års 5.149,74 kr ,43 kr. 4. års 5.224,37 kr ,41 kr. Voksenlæring års 5.414,64 kr ,10 kr. 2. års 5.495,45 kr ,37 kr. 3. års 5.576,27 kr ,64 kr. 4. års 5.657,09 kr ,91 kr. PROVINSEN Lærling års 2.239,02 kr ,32 kr. 2. års 2.985,35 kr ,09 kr. 3. års 3.731,69 kr ,86 kr. 4. års 4.478,03 kr ,64 kr.

18 SIDE 18 / lærlingeguiden Overarbejde Ved overarbejde umiddelbart efter normal arbejdstids ophør betales følgende tillæg til den til enhver tid gældende timeløn: time tillægges lønnen 50 procent. Ved efterfølgende timer og på arbejde på en lørdag samt søn- og helligdage er tillægget 100 procent. Ved overarbejde betales tillægget altid for mindst 2 timers arbejde. Lærlinge under 18 år må ikke arbejde over Ved ferieårets afslutning udbetales eventuelt indestående på feriefridags-kontoen ved første lønudbetaling i maj. Det skal fremgå af lønsedlen, hvor mange kroner der er opsparet, udbetalt og restbeløb. Skoleophold Mester skal betale alle udgifter, som lærlingen har under ophold på skolen.

19 lærlingeguiden / SIDE 19 Feriefridage Fem feriefridage med almindelig løn Til afholdelse af feriefridage optjenes 2,5 procent af lønnen (A-indkomst), som udbetales som forskudsbeløb på henholdsvis: 1. og 2. års lærlinge 500 kr. 3. og 4. lærlinge 700 kr. 1. og 2. års voksenlærlinge 700 kr. 3. og 4. voksenlærlinge 900 kr. Fridage Du har som skorstensfejerlærling ret til at få dine fridage betalt på følgende dage: Grundlovsdag Helligdage Juleaftensdag Nytårsaftensdag Omsorgsdage Du har to dage med fuld løn, når du har børn under 14 år. Pension Som skorstensfejerlærling skal du have indbetaling til pension fra første dag.

20 SIDE 20 / lærlingeguiden Arbejdstøj Komplet sæt arbejdstøj til lærlinge udleveres af arbejdsgiveren ved ansættelsens start, dog senest ved prøvetidens udløb. Sikkerhedsmæssigt udstyr og personlige værnemidler udleveres under samme betingelser som for firmaets øvrige ansatte. Reglerne for arbejdstøj er beskrevet i Overenskomsten mellem Skorstensfejerlauget og Blik- og Rørarbejderforbundet 5 stk. 4 punkt 2.

21 FIND HELE DIN OVERENSKOMST PÅ lærlingeguiden / SIDE 21

22 SIDE 22 / lærlingeguiden Har du tjek på din lønseddel? T jek din lønseddel, og gem den i fem år, før du smider den ud. Lønsedlen er den eneste dokumentation, du har, hvis der opstår problemer med f.eks. at få udbetalt løn for overarbejde, feriepenge og pension. Husk også at gemme din lønseddel, hvis du modtager den elektronisk. Du skal reagere, lige så snart du opdager fejl eller mangler på din lønseddel. Kontakt den lønansvarlige på din arbejdsplads, hvis ikke din lønseddel opfylder kravene. Du er selv ansvarlig for at holde øje med din lønseddel, men du kan altid få hjælp eller vejledning af din tillidsrepræsentant eller i din lokale kreds. Acceptér aldrig en lønseddel med fejl eller mangler. Husk at gemme både dine lønsedler og ugesedler. Du skal faktisk have en kopi af din ugeseddel i hånden, også selvom du får ugesedlen udleveret elektronisk. HUSK AT GEMME DINE LØNSEDLER OG UGESEDLER! Er du i tvivl, om du får den rigtige løn? Hvis ja, så kontakt din lokale kreds for at få dem til at lave et løntjek.

23 lærlingeguiden / SIDE 23 Din uddannelse H vad enten du er i lære på VVSuddannelsen eller som skorstensfejer, så er det vigtigt at kende indholdet og målene for din uddannelse. Det er en god hjælp, så du undervejs i dit uddannelsesforløb kommer til at beskæftige dig med så mange forskellige ting som muligt, og derved bliver klar til livet som udlært svend. Det er Blik- og Rørarbejderforbundet, der sammen med arbejdsgiverne, tilrettelægger og udvikler din faglige uddannelse. Det er også de samme organisationer, som udpeger censorer til at bedømme opgaverne til svendeprøven.

24 SIDE 24 / lærlingeguiden Find alle informationer om uddannelsernes mål, indhold og opbygning på: VVS-uddannelsen: Skorstensfejeruddannelsen: Skolepraktik I Blik og RørUngdom kæmper vi for, at alle elever og lærlinge gennemgår deres uddannelse i en virksomhed. Alligevel er der nogle, som må gennemføre deres uddannelse som skolepraktik. Du kan komme i skolepraktik (SKP), hvis du ikke har en uddannelsesaftale efter grundforløbet, hvis du efter afslutning af en kort- eller delaftale ikke fortsætter i samme virksomhed, eller hvis du ikke finder et nyt uddannelsessted. Du kan også komme i SKP, hvis du uforskyldt har fået ophævet din uddannelsesaftale af virksomheden. For at blive optaget og vedblive i SKP skal du være EMMA-egnet. Som SKP-elev betragtes du ikke som lønmodtager. Det har en række konsekvenser, blandt andet er du ikke omfattet af reglerne om løn- og arbejdsforhold i overenskomsten. Derudover er du som SKP-elev ikke omfattet af Ferieloven samt loven, der giver ret til orlov og dagpenge i forbindelse med barsel. Som SKP-elev er du berettiget til en skolepraktikydelse. Denne ydelse er afhængig af din alder ikke hvor langt du eventuelt er nået i uddannelsen. Ydelsen er væsentligt lavere end en normal lærlingeløn, den er skattepligtig, men der betales ikke arbejdsmarkedsbidrag. Hvad er EMMA-egnet? For at komme i skolepraktik, skal du opfylde egnethedsbetingelserne (EMMA-kriterierne), og det er: 1. Egnet 2. Mobil geografisk 3. Mobil fagligt og 4. Aktivt praktikpladssøgende.

25 lærlingeguiden / SIDE 25 Find mere information om skolepraktik på: skolepraktik i erhvervsuddannelserne

26 SIDE 26 / lærlingeguiden Praktik i Udlandet (PIU) E t praktikophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan. Du kan både komme i praktik i udlandet, hvis du har en dansk praktikplads det kaldes en udstationering, og hvis du ikke har det hedder en skoleudsendelse. Lige meget, hvilken ordning, som gælder for dig, så er der mulighed for at få tilskud til dit praktikophold i udlandet. Men der er en lang række regler, som skal overholdes. Få hjælp hos din PIU-koordinator på din skole. Hvis du skal udstationeres fra din praktikplads i Danmark, så skal du aftale det med din mester, og der skal findes en egnet praktikplads i udlandet. Det mest almindelige er at tage tre til seks måneder i udlandet. Din mester kan få refunderet de fleste udgifter via AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag), men du skal også være parat til selv at dække mindre udgifter.

27 lærlingeguiden / SIDE 27 FÅ MERE INFORMATION OM MULIGHEDERNE FOR PRAKTIK I UDLANDET PÅ DIT LOKALE UDDANNELSESSTED.

28 SIDE 28 / lærlingeguiden ARBEJDSMILJØ O I løbet af din uddannelse får du en bred viden om arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at du bruger den viden, du har fået om arbejdsmiljø i din dagligdag og siger fra, hvis du føler, at arbejdssituationen ikke er sikkerheds- og sundhedsmæssigt i orden. Det er dit helbred, og også dine kammeraters helbred, det går ud over. En dygtig håndværker ved, hvordan jobbet skal udføres, og kan planlægge det ikke mindst uden at komme til skade. Stil krav til dine arbejdsopgaver. PAS PÅ DIG SELV OG DINE KAMMERATER! Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg (BFA-BA) udarbejder vejledninger samt gode råd og tips til at forbedre arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen. På deres hjemmeside findes en stor mængde materiale, som kan hjælpe dig og dine kolleger inden for tunge løft, belysning på byggepladsen, stilladser og stiger, trivsel, asbest og meget mere. Blik- og Rørarbejderforbundet er med i BFA-BA og det er arbejdsgiverne også så der er enighed. FÅ GODE RÅD OG TIPS TIL BEDRE ARBEJDSMILJØ PÅ BFA-BA.DK

29 lærlingeguiden / SIDE 29 G SIKKERHED UNDGÅ ASBEST Det er forbudt og farligt at arbejde med asbest, men tidligere er asbestholdige materialer blevet brugt i stor stil, så du kan godt risikere at støde på det i dit arbejde. Asbest og asbestholdige materialer kan støve, og støvet kan ikke altid ses med det blotte øje. Støvet kan trænge ind i lungerne, hvor det kan forårsage alvorlige sygdomme blandt andet kræft. Det er vigtigt, at du ikke rører ved det. Start ikke på opgaven, før du har en rapport på, at der ikke er asbest i det arbejde, som du skal udføre. Udsættes du for asbest, så pak dit arbejdstøj i en pose og gå i bad. Efterfølgende skal dit firma udføre en rapport på, at du har været udsat for asbest. Rapporten skal du sikre dig en kopi af, og den skal du gemme resten af dit liv. Se mere på

30 SIDE 30 / lærlingeguiden HVIS UHELDET ER UDE! Skulle du være uheldig at komme til skade, mens du er i lære eller i praktik, er der nogle ting, du skal være opmærksom på: HVAD ER EN ARBEJDSSKADE/ARBEJDSULYKKE? Arbejdsskader er en fælles betegnelse for arbejdsulykker (en pludselig opstået hændelse) og arbejdsbetingede lidelser (påvirkning over længere tid). HVORNÅR SKAL EN ARBEJDSULYKKE ANMELDES? En arbejdsulykke skal anmeldes inden 9 dage efter første fraværsdag. En ulykke kan anmeldes inden for et år efter, at skaden er sket, eller så snart du bliver opmærksom på skaden. Selv en mindre skade kan give gener senere. Derfor bør enhver ulykke anmeldes. HVEM SKAL ANMELDE ULYKKEN? Som udgangspunkt er det altid din arbejdsgiver, som har pligt til at anmelde en ulykke, hvis du kommer til skade på jobbet. Også når du er på skole. Er du SKPelev, er det skolens ansvar, at ulykken bliver anmeldt. Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte din kreds for hjælp. Hvis ingen vil anmelde din ulykke, så skal du kontakte din kreds. Så hjælper de dig med anmeldelsen. HVORDAN VED DU, OM DIN ULYKKE ER ANMELDT? Når en skade bliver anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen), vil du i løbet af en uge modtage en bekræftelse på anmeldelsen. Den vil enten komme fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring eller fra et forsikringsselskab. Modtager du en henvendelse fra et forsikringsselskab, skal du kontakte din kreds, inden du svarer. Er du i tvivl, om din sag er anmeldt, eller har du spørgsmål, kan du altid kontakte din kreds. PERSONLIGE VÆRNEMIDLER Ifølge Arbejdsmiljøloven skal arbejdsgiveren sørge for personlige værnemidler til sine ansatte. Det gælder også lærlinge, og derfor skal du have udleveret sikkerhedssko og alle nødvendige værnemidler fra første arbejdsdag. FIND SIKKERHEDSPJECEN PÅ

31 lærlingeguiden / SIDE 31 Blik og RørUngdom - Stærk, når du skal bruge det! Som medlem af Blik og RørUngdom har du en stærk fagforening bag dig, hvis du får brug for det. I Blik og RørUngdom får du mere indflydelse på dine uddannelsesforhold, men du får også et socialt fællesskab og et netværk, der rækker langt ud over læretiden. Du er meget velkommen til at deltage i de lokale arrangementer, sommerdysten og til Blik og RørUngdoms årsmøde, hvor lærlinge fra hele landet mødes til et væld af faglige og sociale aktiviteter. LÆS MERE OM BLIK OG RØRUNGDOM PÅ UNGDOM

32 SIDE 32 / lærlingeguiden KONTAKT DIN LOKALE KREDS, NÅR DU HAR BEHOV FOR VEJLEDNING OG HJÆLP KREDS NORDMIDTJYLLAND Aalborg Hadsundsvej 184 B 9000 Aalborg Tlf Viborg Vestervangsvej Viborg Tlf Aarhus Rymarken Aarhus V Tlf KREDS SYDJYLLAND-FYN Middelfart Valmuevej Middelfart Tlf KREDS SJÆLLAND-BORNHOLM Roskilde Grønnegade Roskilde Tlf Næstved Åderupvej Næstved Tlf Bornholm Fabriksvej Rønne Tlf KREDS KØBENHAVN Byggefagenes Hus Lygten København NV Tlf

33 lærlingeguiden / SIDE 33

34 Blik- og Rørarbejderforbundet, Nyropsgade 14, 1602 København V,

LÆRLINGEGUIDE GUIDEN TIL DIG, 2014-2017 SOM ER I LÆRE I VVS- OG SKORSTENSFEJERBRANCHEN

LÆRLINGEGUIDE GUIDEN TIL DIG, 2014-2017 SOM ER I LÆRE I VVS- OG SKORSTENSFEJERBRANCHEN LÆRLINGEGUIDE 2014-2017 GUIDEN TIL DIG, SOM ER I LÆRE I VVS- OG SKORSTENSFEJERBRANCHEN lærlingeguiden / SIDE 3 Hej lærling V elkommen som lærling i Blik og RørUngdom. Når man er i lære har man ofte mange

Læs mere

Information til dig, der er i lære som maskinsnedker og produktionsassistent. Hej lærling! JULI 2015. Industri

Information til dig, der er i lære som maskinsnedker og produktionsassistent. Hej lærling! JULI 2015. Industri Information til dig, der er i lære som maskinsnedker og produktionsassistent Hej lærling! JULI 2015 Hej lærling! Din lokale 3F-afdeling Vi vil gerne hjælpe dig godt igennem din erhvervsuddannelse, og derfor

Læs mere

Lærlingebestemmelser for VVS-uddannelserne. Marts 2010

Lærlingebestemmelser for VVS-uddannelserne. Marts 2010 Lærlingebestemmelser for VVS-uddannelserne Marts 2010 Lærlingebestemmelser 1. marts 2010 Bestemmelser om løn- og arbejdsforhold m.v. for Blikkenslager- og VVSbranchens lærlinge. Redigeret og forhandlet

Læs mere

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave Hotel, restaurant og turistområdet overenskomst mellem Horesta og HK/Privat Mini-udgave Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer

Læs mere

Malerfagets nøgletal. Danske Malermestre NØGLETAL MARTS Pr. 27. februar 2017 er overenskomstens satser som følger: Side 1/5

Malerfagets nøgletal. Danske Malermestre NØGLETAL MARTS Pr. 27. februar 2017 er overenskomstens satser som følger: Side 1/5 Side 1/5 Malerfagets nøgletal Pr. 27. februar 2017 er overenskomstens satser som følger: MALERSVENDE Akkordudbetaling/mindstebetaling pr. time kr. 123,85 SKILTEMALERE Pr. time kr. 141,75 SERVICEARBEJDERE

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, m.v. i MURERFAGETS UDDANNELSE: MURER / STENHUGGER / STUKKATØR MURERFAGETS UDDANNELSER

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, m.v. i MURERFAGETS UDDANNELSE: MURER / STENHUGGER / STUKKATØR MURERFAGETS UDDANNELSER ORIENTERING om lønforhold, ferieregler, m.v. i MURERFAGETS UDDANNELSE: MURER / STENHUGGER / STUKKATØR MURERFAGETS UDDANNELSER Det faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger- og Stukkatørfaget er sammensat

Læs mere

UDDRAG AF OVERENSKOMST

UDDRAG AF OVERENSKOMST UDDRAG AF OVERENSKOMST mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og Fagligt Fælles Forbund (3F) for elever under LANDBRUGSUDDANNELSEN - JORDBRUGSASSISTENT - JORDBRUGSMASKINFØRER DYREPASSERUDDANNELSEN

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, m.v. i MURERFAGETS UDDANNELSE: MURER / FLISEMONTØR STENHUGGER / STENTEKNIKER STUKKATØR

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, m.v. i MURERFAGETS UDDANNELSE: MURER / FLISEMONTØR STENHUGGER / STENTEKNIKER STUKKATØR ORIENTERING om lønforhold, ferieregler, m.v. i MURERFAGETS UDDANNELSE: MURER / FLISEMONTØR STENHUGGER / STENTEKNIKER STUKKATØR MURERFAGETS UDDANNELSER Det faglige Fællesudvalg for Murer-, Stenhugger- og

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler m.v. for. ANLÆGSSTRUKTØR, BYGNINGSSTRUKTØR og BROLÆGGERUDDANNELSEN. i specialerne

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler m.v. for. ANLÆGSSTRUKTØR, BYGNINGSSTRUKTØR og BROLÆGGERUDDANNELSEN. i specialerne ORIENTERING om lønforhold, ferieregler m.v. for ANLÆGSSTRUKTØR, BYGNINGSSTRUKTØR og BROLÆGGERUDDANNELSEN samt TAGDÆKKERUDDANNELSEN i specialerne ANLÆGSSTRUKTØR BYGNINGSSTRUKTØR BROLÆGGER KLOAKRØRLÆGGER

Læs mere

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato Ansættelseskontrakt mellem Adresse: Telefon/E-mail: CVR-nummer: (herefter kaldet virksomheden) og Adresse: CPR-nummer: (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende ansættelsesaftale: 1. Tiltrædelsesdato

Læs mere

Skolepraktik tilbydes indenfor visse uddannelser til elever, der efter grundforløbet ikke har fået en uddannelsesaftale.

Skolepraktik tilbydes indenfor visse uddannelser til elever, der efter grundforløbet ikke har fået en uddannelsesaftale. 1 Skolepraktik tilbydes indenfor visse uddannelser til elever, der efter grundforløbet ikke har fået en uddannelsesaftale. Skolepraktik At være elev i skolepraktik (SKP) erstatter det at være ansat som

Læs mere

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2017

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2017 DIN GUIDE TIL FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2017 1 SE HVAD DINE KOLLEGER I HELE LANDET FÅR I LØN! 2 DET HER SKAL DU VIDE! Blik- og Rørarbejderforbundet forhandler overenskomsterne på VVS- området,

Læs mere

BRANCHEORGANISATION FOR VÆRKSTEDER

BRANCHEORGANISATION FOR VÆRKSTEDER BRANCHEORGANISATION FOR VÆRKSTEDER 1 VEJLEDNING FOR MESTRE SOM PÅTÆNKER AT UDDANNE LÆRLINGE I AUTOBRANCHEN ----------------------------------------------------- Personvognsmekaniker Automontør Pladesmed

Læs mere

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2018

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2018 DIN GUIDE TIL FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2018 1 SE HVAD DINE KOLLEGER I HELE LANDET FÅR I LØN! DET HER SKAL DU VIDE! Blik- og Rørarbejderforbundet forhandler overenskomsterne på VVS- området,

Læs mere

Regler og rettigheder

Regler og rettigheder Juni 2018 Regler og rettigheder når du arbejder i Danmark Her kan du læse om nogle af de vigtigste regler og rettigheder, som du skal kende, når du arbejder i Danmark. Du kan få mere at vide på hjemmesiden

Læs mere

Glarmesteruddannelsen

Glarmesteruddannelsen Glarmesteruddannelsen 1. Den daglige / ugentlige arbejdstid Stk. 1. Normal arbejdstid Den daglige arbejdstid er den samme, som er gældende for øvrige medarbejdere i samme virksomhed. Stk. 2. 1. maj 1.

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND ORIENTERING om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND Det faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse er sammensat af organisationerne: Elever

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND ORIENTERING om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE: TØMRER GULVLÆGGER TÆKKEMAND Det faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse er sammensat af organisationerne: Elever

Læs mere

Fair løn- og arbejdsvilkår

Fair løn- og arbejdsvilkår Fair løn- og arbejdsvilkår for dig og dine kolleger København mod Side 1 social dumping Træk i arbejdstøjet under fair forhold Tak, fordi du arbejder på en opgave for Københavns Kommune du er med til at

Læs mere

landsoverenskomsten for kontor og lager mellem DI overenskomst II og HK/Privat

landsoverenskomsten for kontor og lager mellem DI overenskomst II og HK/Privat landsoverenskomsten for kontor og lager mellem DI overenskomst II og HK/Privat Mini-udgave Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer

Læs mere

Fakta om lærlinge Forord Denne lille guide giver svar på de hyppigst stillede spørgsmål omkring smede- og Vvs-lærlinge og deres vilkår. Er der oplysninger, du savner i folderen, er du meget velkommen

Læs mere

DjH. Skolepraktikelev. www.hadstents.dk. Den jydske Haandværkerskole

DjH. Skolepraktikelev. www.hadstents.dk. Den jydske Haandværkerskole Den jydske Haandværkerskole Skolepraktikelev DjH Skolepraktik tilbydes indenfor visse uddannelser, til elever der efter grundforløb ikke har fået en uddannelsesaftale. Udgave 2 / 2011 www.hadstents.dk

Læs mere

elever i kommuner eller amter

elever i kommuner eller amter Aftaler om løn- og arbejdsforhold for elever i kommuner eller amter Praktikgrundlaget... 3 Aflønning... 4 Aflønning i skoleperioder... 5 Arbejdstid m.v.... 6 Arbejde i forskudt tid m.v.... 7 Overarbejde...

Læs mere

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2019

FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2019 DIN GUIDE TIL FORHANDLING MERE I LØN OG BEDRE VILKÅR I 2019 1 SE HVAD DINE KOLLEGER I HELE LANDET FÅR I LØN! 2 DET HER SKAL DU VIDE Blik- og Rørarbejderforbundet forhandler overenskomsterne på VVS- området,

Læs mere

GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS

GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS GUIDE SÅDAN ANSÆTTER DU EN ELEV LEARNMARK.DK/BUSINESS HVORDAN BLIVER VI PRAKTIKVIRKSOMHED? Der findes mange uddannelser, og det er derfor vigtigt først at finde frem til hvilken type elev som vil passe

Læs mere

ELEVER - EN SÆRLIGT BESKYTTET GRUPPE

ELEVER - EN SÆRLIGT BESKYTTET GRUPPE ELEVER - EN SÆRLIGT BESKYTTET GRUPPE SIDE: 2 UDDANNELSESAFTALEN FORHOLD UNDER UDDANNELSEN OPHÆVELSE TVI STER REGLER FOR ELEVER SIDE: 3 / Erhvervsuddannelsesloven / Kollektive overenskomster / Ansættelsesretlige

Læs mere

TILLYKKE. 3F er din fagforening og dit fag. 3F hjælper dig videre, hvis du møder problemer med din uddannelse.

TILLYKKE. 3F er din fagforening og dit fag. 3F hjælper dig videre, hvis du møder problemer med din uddannelse. 1 TILLYKKE Du har valgt at gå i gang med at uddanne dig til pædagogisk assistent. Det er en spændende erhvervsuddannelse med gode beskæftigelsesmuligheder, fordi der er et stort behov for faglærte medarbejdere

Læs mere

Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist

Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist AFSNIT: 5.0 1. Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist I hele aftaleperioden, såvel under skole- som praktikophold, yder praktikvirksomheden eleven løn. Reglerne herom er fastlagt i lønaftaler

Læs mere

INDUSTRIOVERENSKOMSTEN 2004

INDUSTRIOVERENSKOMSTEN 2004 TILLÆG TIL INDUSTRIOVERENSKOMSTEN 2004 MELLEM: DANSK BYGGERI OG SPECIALARBEJDERFORBUNDET I DANMARK Overenskomst for elever/overfladebehandlere mellem 3F Byggegruppen og Dansk Byggeri INDHOLDSFORTEGNELSE:

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene. Dansk Landbrug

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene. Dansk Landbrug Ansættelseskontrakt for medarbejdere ansat med kost og logi eller kost alene Dansk Landbrug 1 Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug ved ansættelse af medarbejdere ansat med kost og logi eller kost

Læs mere

TILLYKKE. Venlig hilsen

TILLYKKE. Venlig hilsen 1 TILLYKKE Du har valgt at gå i gang med at uddanne dig til pædagogisk assistent. Det er en spændende erhvervsuddannelse, som kan give både unge mennesker og allerede ansatte medarbejdere inden for det

Læs mere

Ansættelse af elever

Ansættelse af elever Gode råd om Ansættelse af elever Det er en dejlig udfordring at uddanne elever, men det er nødvendigt at kende det regelsæt, der regulerer, hvordan elever skal ansættes og hvilke vilkår, de må arbejde

Læs mere

Opfordring til virksomhederne: Tag en lærling! Uddannelsen til tømrer

Opfordring til virksomhederne: Tag en lærling! Uddannelsen til tømrer Opfordring til virksomhederne: Tag en lærling! Uddannelsen til tømrer 2004 Dansk Byggeri 2004, 1. udgave Omslag: Accelloprint Oplag: 5.000 DTP/grafisk opsætning: Dansk Byggeri Repro og tryk: Elbo Grafisk

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for deltidsansatte i landbruget. Dansk Landbrug

Ansættelseskontrakt. for deltidsansatte i landbruget. Dansk Landbrug Ansættelseskontrakt for deltidsansatte i landbruget Dansk Landbrug Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug ved ansættelse af medarbejdere i landbruget, der ikke er ansat på fuld tid, eller ansatte der

Læs mere

aarhustech.dk VELKOMMEN TIL PRAKTIKCENTRET AARHUS TECH

aarhustech.dk VELKOMMEN TIL PRAKTIKCENTRET AARHUS TECH VELKOMMEN TIL PRAKTIKCENTRET AARHUS TECH Velkommen i skolepraktik Vi glæder os til at arbejde sammen med dig om din uddannelse. Vi håber, du vil få glæde og gavn af de kompetencer og færdigheder, vi kan

Læs mere

LOKALFORHANDLINGER Tips og inspiration

LOKALFORHANDLINGER Tips og inspiration LOKALFORHANDLINGER Tips og inspiration 2015 Det handler om dit job, din økonomi og din hverdag Kontakt din kreds, hvis du og kollegerne ønsker gode råd og inspiration før lønforhandlinger. Måske vil det

Læs mere

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Mini-udgave industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye

Læs mere

ELEV I STATEN

ELEV I STATEN ELEV I STATEN 2018-2019 INDHOLD 3 KÆRE ELEV I STATEN 4 DIN UDDANNELSE 5 UDDANNELSESAFTALE 5 PRAKTIKPLAN 6 EVALUERINGSSAMTALER 6 PRAKTIK I UDLANDET 7 BEFORDRINGSGODTGØRELSE 7 BØGER 7 SYGDOM 8 LØN 8 PENSION

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt Mellem Virksomhedens navn Adresse Postnummer og by CVR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet virksomheden) og Navn Adresse Postnummer og by CPR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet medarbejderen) indgås

Læs mere

Med disse praktikske oplysninger om ansættelse vil vi gerne byde dig velkommen som social- og sundhedsassistentelev.

Med disse praktikske oplysninger om ansættelse vil vi gerne byde dig velkommen som social- og sundhedsassistentelev. Velkommen Med disse praktikske oplysninger om ansættelse vil vi gerne byde dig velkommen som social- og sundhedsassistentelev. Under hele din ansættelse er det Sydvestjysk Sygehus eller Psykiatri i Region

Læs mere

Information om overenskomsten

Information om overenskomsten F a g l i g t F æ l l e s F o r b u n d I N D U S T R I G R U P P E N S K R Æ D D E R N E Information om overenskomsten www.3f.dk OK-forhandlingerne for skrædderne Som du sikkert har læst eller hørt i

Læs mere

I denne pjece kan du læse de vigtigste regler for udbetaling af barselsdagpenge samt ret til frihed i forbindelse med barsel- og forældreorlov.

I denne pjece kan du læse de vigtigste regler for udbetaling af barselsdagpenge samt ret til frihed i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Barsel rettigheder for kommende forældre. I denne pjece kan du læse de vigtigste regler for udbetaling af barselsdagpenge samt ret til frihed i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Pjecen er delt

Læs mere

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i. TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE for specialerne. Tømrer Gulvlægger ALU-Tømrer Tækkemand

ORIENTERING. om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i. TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE for specialerne. Tømrer Gulvlægger ALU-Tømrer Tækkemand ORIENTERING om lønforhold, ferieregler, tilskud m.v. i TRÆFAGENES BYGGEUDDANNELSE for specialerne Tømrer Gulvlægger ALU-Tømrer Tækkemand Træfagenes Byggeuddannelse Bygmestervej 5, 2. 2400 København NV

Læs mere

Lokalforhandlinger Tips og inspiration

Lokalforhandlinger Tips og inspiration Lokalforhandlinger Tips og inspiration 2014 Det handler om dit job, din økonomi og din hverdag Kontakt din kreds, hvis du og kollegerne ønsker gode råd og inspiration før lønforhandlinger. Måske vil det

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Landsoverenskomsten for butik Indgåelse af aftale på butiksområdet Den 28. februar 2010 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten

Læs mere

H HVORFOR OG HVORDAN!?

H HVORFOR OG HVORDAN!? HVORFOR OG HVORDAN!? 2 ENerhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv. Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og perioder med praktik. Der er ingen tvivl om, at

Læs mere

H HVORFOR OG HVORDAN!?

H HVORFOR OG HVORDAN!? HVORFOR OG HVORDAN!? ENerhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv. Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og perioder med praktik. Der er ingen tvivl om, at VIRKSOMHEDSPRAKTIKKEN

Læs mere

Landsoverenskomsten for cafeterier, quick-food i supermarkeder mv.

Landsoverenskomsten for cafeterier, quick-food i supermarkeder mv. Orientering Landsoverenskomsten for cafeterier, quickfood i supermarkeder mv. Mæglingsforslag fremsat Efter flere forhandlingsmøder med 3F om fornyelse af Landsoverenskomsten for cafeterier, quickfood

Læs mere

Gravid i malerfaget Dine rettigheder som kommende forælder

Gravid i malerfaget Dine rettigheder som kommende forælder Gravid i malerfaget Dine rettigheder som kommende forælder STORT TILLYKKE Først og fremmest tillykke med, at du skal være forælder. Vi har samlet de vigtigste regler om barsel, udbetaling af dagpenge ved

Læs mere

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET Indhold Indledning Opsigelsesvarsel Er opsigelsen saglig? Ferie Feriefridage Afspadsering Overarbejde Efteruddannelsesmidler Fratrædelsesgodtgørelse

Læs mere

5.1. Elever og lærlinge, som ved uddannelsesaftalens indgåelse er fyldt 25 år, aflønnes som voksenelever/lærlinge.

5.1. Elever og lærlinge, som ved uddannelsesaftalens indgåelse er fyldt 25 år, aflønnes som voksenelever/lærlinge. 1. LØNAFTALE mellem MEJERIBRUGETS ARBEJDSGIVERFORENING og FØDEVAREFORBUNDET NNF DANSK FUNKTIONÆRFORBUND / DANSKE MEJERISTERS FAGFORENING og FAGLIGT FÆLLES FORBUND gældende for voksenelever i erhvervsuddannelsen

Læs mere

STUDERENDE I PRAKTIK

STUDERENDE I PRAKTIK STUDERENDE I PRAKTIK KÆRE STUDERENDE I PRAKTIK Velkommen til faget. Velkommen til det faglige fællesskab - vi håber, du får en god og udbytterig praktik! Som studerende i lønnet praktik er du en del af

Læs mere

Elevers rettigheder ELEVERNE

Elevers rettigheder ELEVERNE Elevers rettigheder ELEVERNE Dine rettigheder under din elevtid I din elevtid skal der være tid til, at du får lært det, du skal altså det, din arbejdsgiver har forpligtet sig til at lære dig. I overskriftform

Læs mere

Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist

Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist 5.0 1. Aflønning af elever i erhvervsuddannelsen til mejerist I hele aftaleperioden, såvel under skole- som praktikophold, yder praktikvirksomheden eleven løn. Reglerne herom er fastlagt i lønaftaler mellem

Læs mere

LÆRLING HVORFOR OG HVORDAN?! PRAKTIKCENTER 2017

LÆRLING HVORFOR OG HVORDAN?!  PRAKTIKCENTER 2017 PRAKTIKCENTER 2017 LÆRLING HVORFOR OG HVORDAN?! WWW.EUCSJ.DK EN erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv. Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og perioder

Læs mere

LØN- OG ARBEJDSFORHOLD FOR VETERINÆRSYGEPLEJEELEVER

LØN- OG ARBEJDSFORHOLD FOR VETERINÆRSYGEPLEJEELEVER Den Danske Dyrlægeforening Veterinærsygeplejerskernes Fagforening LØN- OG ARBEJDSFORHOLD FOR VETERINÆRSYGEPLEJEELEVER A. Område De anførte bestemmelser gælder for elever, der begynder erhvervsuddannelse

Læs mere

o K 2 014 Blik- og Rørarbejderforbundet Skorstensfejerlauget aî 11. februar 1778

o K 2 014 Blik- og Rørarbejderforbundet Skorstensfejerlauget aî 11. februar 1778 o K 2 014 Skorstensfejerlauget aî 11. februar 1778 Blik- og Rørarbejderforbundet Der er mellem nedennævnte parter enighed om fornyelse af den h dt l gældende overenskomst mellem Skorstensfejerlauget af

Læs mere

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017 KORT UDDRAG AF L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/3-2014 til 1/3-2017 mellem DANSK ERHVERV ARBEJDSGIVER og HK HANDEL BEMÆRK! Er kun gældende, hvis butikken har overenskomst med HK, eller

Læs mere

Betaling Betalingssatserne for holddrift og forlægning reguleres på følgende måde:

Betaling Betalingssatserne for holddrift og forlægning reguleres på følgende måde: Orientering nr. 14/2017 Løn og arbejdsforhold 26. april 2017 Overenskomstfornyelsen 2017 Overenskomst med Dansk Metalarbejderforbund/Dansk El-Forbund Mæglingsforslaget er nu vedtaget, og ændringerne i

Læs mere

Hej mester. vi ses om 3 uger! Læs om dine rettigheder for ferie og feriefridage LÆRLINGE OG FERIE

Hej mester. vi ses om 3 uger! Læs om dine rettigheder for ferie og feriefridage LÆRLINGE OG FERIE Hej mester vi ses om 3 uger! Læs om dine rettigheder for ferie og feriefridage LÆRLINGE OG FERIE Ferieret og ferie afvikling Alle lærlinge har ret til 5 ugers ferie i et ferieår, der løber fra den 2. maj

Læs mere

Information til dig om skolepraktik

Information til dig om skolepraktik Information til dig om skolepraktik Klejnsmed Praktikkoblingen Til dig der har bestået grundforløbet indenfor Produktion og Udvikling - men mangler en læreplads Praktikkoblingen er navnet på en virksomhed,

Læs mere

Overenskomstresultat Fællesoverenskomsten Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Overenskomstresultat Fællesoverenskomsten Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Overenskomstresultat Fællesoverenskomsten Mejeribrugets Arbejdsgiverforening 1 - Arbejdstid Stk. 4 En lokalt aftalt arbejdsplan over 6 uger ændres til en lokal aftalt turnusperiode. Stk. 6 En ophængt arbejdsplan

Læs mere

FAGFORENING O G LÆ R LIN GE

FAGFORENING O G LÆ R LIN GE 1 3f D A N MA R KS S T ÆR KE S T E FAGFORENING F O R E LE V E R O G LÆ R LIN GE 2 TILLYKKE MED DIT GODE VALG Du har valgt en uddannelse inden for hotel & restaurationsbranchen. Det er uddannelser der er

Læs mere

AFTALE OM UDSTATIONERING

AFTALE OM UDSTATIONERING Standardkontrakt for udstationering Mellem undertegnede (Navn og adresse) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn og adresse) (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende: AFTALE OM

Læs mere

Overenskomst mellem FAF og ASAV om elever på film- og TV-produktionsuddannelsen

Overenskomst mellem FAF og ASAV om elever på film- og TV-produktionsuddannelsen Overenskomst mellem FAF og ASAV om elever på film- og TV-produktionsuddannelsen Præambel Parterne er forpligtet til at fremme de bedst mulige uddannelsesvilkår for eleverne, således at praktikperioderne

Læs mere

--- = -- NÆVNENES Hus

--- = -- NÆVNENES Hus --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 32.2016 A ved administrationschef Kim Bøg Brandt Blik-og Rørarbejderforbundet mod B I sagens behandling

Læs mere

KR. HVAD ER LØN? Gode råd fra Bluegarden 2016

KR. HVAD ER LØN? Gode råd fra Bluegarden 2016 KR. HVAD ER LØN? Gode råd fra Bluegarden 2016 Bliv klogere på løn Denne guide handler om løn og henvender sig til iværksættere, mindre virksomheder og andre, der ikke tidligere har beskæftiget sig med

Læs mere

BASISKONTRAKT PROVISION

BASISKONTRAKT PROVISION Indholdet af denne basiskontrakt er forhandlet af henholdsvis Sektionen for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar og Sektionen for Arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte. Basiskontrakten

Læs mere

RET TIL PÅ EN UGE? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

RET TIL PÅ EN UGE? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV MÅ JEG ARBEJDE HVER WEEKEND? KAN JEG FÅ TILSKUD TIL TRANSPORT? HVOR MANGE FRIDAGE HAR JEG RET TIL PÅ EN UGE? HVAD GØR JEG, HVIS JEG BLIVER SYG? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

Læs mere

ÅNDBOG FOR ELEVER I NEXT PRAKTIKCENTER INTRODUKTION TIL SKP EN/ 01

ÅNDBOG FOR ELEVER I NEXT PRAKTIKCENTER INTRODUKTION TIL SKP EN/ 01 H ÅNDBOG FOR ELEVER I NEXT PRAKTIKCENTER INTRODUKTION TIL SKP EN/ 01 VELKOMMEN I SKOLEPRAKTIKKEN EMMA-krav 3 Elevplan.dk 3 Forskellige praktikformer 3 VELKOMMEN I SKOLEPRAKTIK Denne håndbog beskriver krav

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer (indsæt CVR-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer)

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere

BASISKONTRAKT FAST LØN

BASISKONTRAKT FAST LØN Indholdet af denne basiskontrakt er forhandlet af henholdsvis Sektionen for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar og Sektionen for Arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte. Basiskontrakten

Læs mere

> OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 OVERENSKOMST STUDERENDE I KL

> OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 OVERENSKOMST STUDERENDE I KL > OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 OVERENSKOMST STUDERENDE I KL Mellem KL og DJØF pr. 1. april 2018 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Gyldighedsområde... 3 2. Arbejdstid... 4 3. Løn... 4 4. Grundløn...

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT - TIDSBEGRÆNSET ANSÆTTELSE

ANSÆTTELSESKONTRAKT - TIDSBEGRÆNSET ANSÆTTELSE Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer (indsæt CVR-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer)

Læs mere

Overenskomstfornyelsen 2017 Fællesoverenskomsten for provinsen 3F

Overenskomstfornyelsen 2017 Fællesoverenskomsten for provinsen 3F Orientering nr. 13/2017 Løn og arbejdsforhold 26. april 2017 Overenskomstfornyelsen 2017 Fællesoverenskomsten for provinsen 3F Mæglingsforslaget er nu vedtaget, og ændringerne i overenskomsten kan nu iværksættes.

Læs mere

SKAGEN TRUCK SERVICE ApS OG. TRUCK-KOMPAGNIET SKAGEN ApS

SKAGEN TRUCK SERVICE ApS OG. TRUCK-KOMPAGNIET SKAGEN ApS SKAGEN TRUCK SERVICE ApS OG TRUCK-KOMPAGNIET SKAGEN ApS OVERENSKOMST 2010 2012 Indgået mellem DI Overenskomst II (HTS-A Vendsyssel) og 3F, Frederikshavn 2010 2012 2010-2012 OVERENSKOMST mellem DI Overenskomst

Læs mere

Redigeret 2014 Elever

Redigeret 2014 Elever 1 Lokalaftale nr. 19 Redigeret 2014 Elever Tele Danmark A/S og Telekommunikationsforbundet har i forbindelse med tilpasning af Landsoverenskomst mellem Tele Danmark A/S og Telekommunikationsforbundet til

Læs mere

Lønrefusion fra AUB. Fakta om lønrefusion. Voksenelever. Målgrupper for tilskuddet. Løntilskud og støtteperiodens længde

Lønrefusion fra AUB. Fakta om lønrefusion. Voksenelever. Målgrupper for tilskuddet. Løntilskud og støtteperiodens længde Klar til elever Fakta om lønrefusion Lønrefusion fra AUB For at være berettiget til at modtage støtte fra AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til en elev skal arbejdsgiveren betale til ATP. Virksomheder

Læs mere

Retningslinier for en god ansættelse. værktøj2001. Er du ung i huset eller børnepasser?

Retningslinier for en god ansættelse. værktøj2001. Er du ung i huset eller børnepasser? Retningslinier for en god ansættelse værktøj2001 Er du ung i huset eller børnepasser? Er du ung i huset eller børnepasser er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte. Pjecen har til formål at beskrive,

Læs mere

2014 1. UDGAVE GUIDEN TIL DIG, DER ER LÆRLING ELLER ELEV INDENFOR DE GRØNNE UDDANNELSER FOR ELEVER OG LÆRLINGE LÆRLINGEGUIDE

2014 1. UDGAVE GUIDEN TIL DIG, DER ER LÆRLING ELLER ELEV INDENFOR DE GRØNNE UDDANNELSER FOR ELEVER OG LÆRLINGE LÆRLINGEGUIDE 2014 1. UDGAVE DANMARKS STÆRKESTE FAGFORENING FOR ELEVER OG LÆRLINGE LÆRLINGEGUIDE GUIDEN TIL DIG, DER ER LÆRLING ELLER ELEV INDENFOR DE GRØNNE UDDANNELSER 2 TILLYKKE Du har valgt en grøn uddannelse. De

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters arbejdsgiverrådgivning

Læs mere

VIRKSOMHEDSGODKENDELSE PRØVETID VOKSENLÆRLINGE KONTORELEVER UDDANNELSESAFTALE. underskrives uddannelsesaftalen af dennes værge.

VIRKSOMHEDSGODKENDELSE PRØVETID VOKSENLÆRLINGE KONTORELEVER UDDANNELSESAFTALE. underskrives uddannelsesaftalen af dennes værge. FAKTA OM LÆRLINGE FORORD Den guide giver svar på de hyppigst stillede spørgsmål om lærlinge/elever og deres vilkår. Er der oplysninger, du savner i folderen, er du meget velkommen til at kontakte vores

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Fornyelse af butiksoverenskomsten Den 24. februar 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK HANDEL indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten for en 3årig periode. Butiksoverenskomsten

Læs mere

HVAD KOSTER EN LÆRLING?

HVAD KOSTER EN LÆRLING? HVAD KOSTER EN LÆRLING? www.def.dk/ungdom 2 HVAD KOSTER EN LÆRLING? Hvad koster en lærling? Det er et godt og relevant spørgsmål, som de fleste virksomheder har, når de overvejer at ansætte en lærling.

Læs mere

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden Kend dine rettigheder til alle medarbejdere på byggeri af metro i Hovedstaden 2018 På metro- og letbanebyggeriet i Hovedstaden har alle medarbejdere en række aftalebestemte rettigheder. De er aftalt i

Læs mere

Produktionsoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Produktionsoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Fornyelse af produktionsoverenskomsten Den 2. marts 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Fødevareforbundet NNF indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten for en 3årig

Læs mere

Overenskomst. Studerende ansat i KL

Overenskomst. Studerende ansat i KL Overenskomst Studerende ansat i KL Mellem KL og DJØF pr. 1. april 2013 Indholdsfortegnelse Overenskomst for studerende ansat i KL Pr. 1. april 2013-1 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Gyldighedsområde...

Læs mere

Tidsbegrænset ansat. Spørgsmål

Tidsbegrænset ansat. Spørgsmål Tidsbegrænset ansat Jeg har en tidsbegrænset ansat, der skal ansættes 1. oktober 2019 altså efter at indefrysningsperioden træder i kraft (1. september 2019). Han ophører efter planen med udgangen af februar

Læs mere

inden for transport og logistik

inden for transport og logistik Yderligere oplysninger Se disse hjemmesider: 3F Ungdom www.3fu.dk Transporterhvervets Uddannelser www.tur.dk Arbejdsmiljø - www.bartransportogengros.dk For ordblinde www.hto.nu Elevplan www.elevplan.dk

Læs mere

TILLYKKE. 3F er din fagforening og dit fag. 3F hjælper dig videre, hvis du møder problemer med din uddannelse.

TILLYKKE. 3F er din fagforening og dit fag. 3F hjælper dig videre, hvis du møder problemer med din uddannelse. 1 TILLYKKE Du har valgt at gå i gang med at uddanne dig til enten serviceassistent eller rengøringstekniker. Det er en erhvervsuddannelse med gode beskæftigelsesmuligheder, fordi der er et stort behov

Læs mere

Voksenlærling En vejledning

Voksenlærling En vejledning Voksenlærling En vejledning Om vilkårene for at blive voksenlærling indenfor Træfagenes Byggeuddannelser. I lære som voksen! Denne vejledning er for dig, som er fyldt 25 år og ønsker en erhvervsuddannelse

Læs mere

Elevers rettighedertan ELEVERNE

Elevers rettighedertan ELEVERNE BIB MIL Elevers rettighedertan LED SO ELEVERNE ELE Dine rettigheder under din elevtid I din elevtid skal der være tid til, at du får lært det, du skal altså det, din arbejdsgiver har forpligtet sig til

Læs mere

TRANSPORTGRUPPEN TRANSPORTGRUPPEN

TRANSPORTGRUPPEN TRANSPORTGRUPPEN 2018 LÆRLINGEGUIDE Guiden til dig, der er lærling inden for transport og logistik Varenr. 3155 INDHOLD Hej... 4 Tjekliste 6 Uddannelsesaftale og overenskomst 8 Din uddannelsesaftale 9 Praktiktiden i virksomheden

Læs mere

LILLE HJÆLPER HUSK DU SKAL STIGE I LØN 1. MARTS HVERT ÅR

LILLE HJÆLPER HUSK DU SKAL STIGE I LØN 1. MARTS HVERT ÅR LILLE HJÆLPER Få hurtigt svar på, hvad overenskomsten og lovgiv ningen betyder for dig som lærling eller elev. HUSK DU SKAL STIGE I LØN 1. MARTS HVERT ÅR METAL UNGDOM - LILLE HJÆLPER DANSK METAL 1 LILLE

Læs mere

Dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag

Dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag Lederhåndbog side 5.5.1 Dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag Lovhjemmel findes i 84, stk. 1, 90 a, stk. 3, 91, stk. 3, 101 og 102, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. jf. LBK nr. 994 af

Læs mere

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven!

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Gode råd om Ferie Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Udgivet af Dansk Handel & Service Ferie 2005 Gode råd om Ferie Reglerne for

Læs mere

TILLYKKE. 3F er din fagforening og dit fag. 3F hjælper dig videre, hvis du møder problemer med din uddannelse.

TILLYKKE. 3F er din fagforening og dit fag. 3F hjælper dig videre, hvis du møder problemer med din uddannelse. 1 TILLYKKE Du har valgt at gå i gang med at uddanne dig til enten serviceassistent eller rengøringstekniker. Det er en erhvervsuddannelse med gode beskæftigelsesmuligheder, fordi der er et stort behov

Læs mere