Brugervejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, November 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugervejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, November 2015"

Transkript

1 Side 1 Brugervejledning ViTre til Mac Version 2.0, November 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViTre... 3 Opstart og ViTre menuen... 4 Skrivestøtte... 7 Ordforslagslisten... 7 Ordforudsigelse... 9 Ordfuldendelse Jokertegn Ordrettelse Læsestøtte ViTre Editoren ViTre tjenester i Finder Brugerordbøger Indstillinger Skriveindstillinger Læseindstillinger Andre indstillinger Opdatering af ViTre Begrænsninger i visse Mac programmer Skrivestøtte Læsestøtte Brug af tjenester Nye Funktioner i ViTre... 28

2 Side 2 Copyright bestemmelser Copyright ScanDis A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Dette dokument må hverken reproduceres eller publiceres helt eller delvist uden forudgående skriftlig aftale med ScanDis A/S. Software programmet ViTre er beskyttet af ophavsretsloven og må ikke anvendes i anden form end den købte licens tillader. ScanDis A/S Telefon:

3 Side 3 Hvad er ViTre ViTre er et program der hjælper med at læse og skrive tekster på en computer. Tekster kan læses op automatisk, og man kan få markering af oplæste ord, så man selv let kan følge med i teksten under oplæsningen. Ved skrivning af tekster kan ViTre hjælpe med næste-ord forslag samt fuldende ord, der skrives. Hvis man staver et ord forkert, kan ViTre give forslag til rettelse. Man kan også lytte til ViTres forslag, så det er let at vælge det rigtige. ViTre kan tilpasses, så det passer til den enkelte brugers behov, f.eks. om der kun ønskes læsestøtte, om ViTre skal være startet op automatisk, hvilken stemme og hastighed man ønsker at benytte etc. ViTre indeholder desuden delprogrammet ViTex som kan omsætte tekst i billeder til tekstdokumenter. Herved er det muligt også at læse, redigere og få oplæst tekster der kommer fra f.eks. billedfiler, kamera, scanner, skærmdumps etc. Bemærk: ViTre til Mac er en videreudvikling af det tidligere produkt ViseOrd til Mac. Alt hvad ViseOrd indeholder, er også indeholdt i ViTre plus en lang række nye funktioner, se kapitlet Nye funktioner i ViTre.

4 Side 4 Opstart og ViTre menuen Hvis du under installationen har afkrydset feltet Vil du starte ViTre nu?, så er ViTre automatisk startet op. Hvis du ikke har afkrydset feltet, eller har lukket ViTre, skal du starte ViTre manuelt. Det gøres ved at åbne Finder programmet, klikke på Programmer og derefter dobbeltklikke på ViTre: Dobbeltklik på ViTre for at starte programmet Du kan eventuelt oprette en henvisning til ViTre på skrivebordet eller i computerens programmenu nederst på skærmen. Se under Opret henvisning i hjælpen til Finder for at finde ud af hvordan det gøres. Når ViTre er kørende, kan man se ViTre ikonet i statusmenuen øverst til højre på skærmen:

5 Side 5 Når ViTre ikonet vises på menulinjen i øverste højre hjørne af skærmen, er ViTre kørende og parat til at blive brugt. Brugervejledning ViTre til Mac ScanDis A/S

6 Side 6 Når man klikker på ViTre ikonet, kommer ViTres menu frem: Der er følgende kommandoer i menuen: Om ViTre åbner et lille vindue der bl.a. fortæller hvilken version af ViTre der er installeret: Hjælp åbner denne vejledning. Stop midlertidigt undertrykker ordforslagslisten, som ellers vises hver gang der indtastes tekst på computeren. Kommandoen bruges, hvis man kun ønsker at bruge ViTre til læsestøtte og ikke til skrivestøtte. Når Stop midlertidigt er slået til, vil der i menuen stå Genoptag i stedet. Klikkes på Genoptag ordforslagslisten får man igen ordforslag. Indstillinger åbner indstillingsmenuen. Se det separate kapitel om de forskellige indstillingsmuligheder. ViTre Editor åbner en forekomst af ViTre editoren. Se det separate kapitel om ViTre editoren.

7 Side 7 Læs udklipsholder oplæser indholdet af udklipsholderen. Se mere information om oplæsning i kapitlet om læsestøtte. Start ViTre ved Login. Når dette punkt er markeret foran funktionen, vil ViTre starte op hver gang der logges ind eller når computeren tændes (hvis der ikke anvendes login). Afslut ViTre lukker ViTre. Hvis ViTre senere skal bruges igen, skal ViTre startes op igen vha. Finder som vist ovenfor. Genkend tekst i billeder og PDF starter programmet ViTex som kan omsætte (OCR behandle) tekst i billeder til tekst der kan redigeres og oplæses. Når programmet startes, vises ViTex dialogen: Klik på Hjælp for at få mere information om brugen af ViTex. Skrivestøtte ViTre giver skrivestøtte ved at give ordforslag, altså ved at hjælpe med at foreslå næste-ord eller fuldende ord og sætninger der skrives. Ordforslagslisten Når ViTre er kørende og ordforslag er slået til i ViTre menuen, vil der automatisk komme ordforslag når der skrives tekst (f.eks. tekstbehandling, mail, regneark, Google søgning etc.). Ordforslagene vises i ordforslagslisten som automatisk åbnes når man indtaster tekst. Eksempel:

8 Side 8 Tekst der skrives 10 forslag til fuldendelse af ordet der starter med int Man kan lytte med mens man indtaster, så man kan høre om man skriver det rigtige. Man kan enten lytte med (få oplæst) for hvert bogstav der skrives, for hvert ord der skrives eller for hver sætning der skrives. Et bogstav læses op som det navn bogstavet har og/eller som den lyd bogstavet giver. Man kan også lytte til de enkelte ordforslag ved at klikke på højttaleren ud for det enkelte ord. Herved kan man lytte sig til hvilket forslag der er det rigtige. Man kan klikke så mange gange man ønsker på højttaleren ved et ord for at sikre at det er det ønskede ord. Når man klikker på et ord, indsættes ordet på det sted, hvor man skriver. Hvis man er i gang med at skrive et ord, erstattes det af ordet der indsættes. Hvis man f.eks. klikker på ordet interesse ovenfor, vil der bagefter i teksten stå Men jeg har interesse. Der findes også tastaturgenveje for ordene i listen, så man ikke behøver bruge musen for at indsætte et ord. Hvis man trykker på kontrol tasten (Ctrl) og shift tasten ( ) samtidig med et tal, indsættes ordet der har det angivne nummer i ordlisten. Tallet 0 bruges som ord nummer 10 i listen. I eksemplet ovenfor kan man altså også indsætte ordet interesse ved at taste Ctrl og 3 samtidig. Man kan afkrydse feltet Tavs hvis man ikke ønsker oplæsning mens man skriver.

9 Side 9 Ordforslag er baseret på et meget stort statisk materiale. De 10 forslag, der vises, er de mest sandsynlige muligheder statistisk set, men der kan opstå situationer, hvor det ønskede ord ikke findes blandt forslagene. I sådanne tilfælde hjælper det ofte at indtaste flere bogstaver fra ordet, idet de mulige ord derved begrænses. I tilfældet ovenfor kan man f.eks. begrænse ordforslagene til ord, der starter med inter ved at tilføje er i skrivefeltet. Der benyttes 3 typer ordforslag i ViTre 1. Ordforudsigelse, hvor ViTre foreslår det næste ord ud fra de ord der er skrevet forud. 2. Ordfuldendelse, hvor ViTre foreslår hele ordet på basis af de bogstaver der er skrevet (som i eksemplet ovenfor). Ordfuldendelse benytter sig også af ordforudsigelse, idet de foreslåede ord også afhænger af de ord der er skrevet forud. 3. Ordrettelse, hvor ViTre foreslår hvad det rigtige ord kan være ud fra et forkert stavet ord. Ordrettelsen virker også på del-ord, altså mens man er ved at skrive et ord. De 3 typer ordforslag bruges i den nævnte rækkefølge. Først undersøges ordforudsigelser. Hvis der stadig er plads på ordforslagslisten undersøges derefter ordfuldendelser. Endelig undersøges ordrettelser hvis der derefter stadig er plads på ordforslagslisten. De tre typer ordforslag illustreres nedenfor Ordforudsigelse Ordforudsigelse benyttes, når det skal bestemmes hvad det næste ord kan være, dvs. når et ord er afsluttet af et mellemrum eller af et grammatisk tegn (f.eks. komma). Eksempel:

10 Side 10 Bemærk at det ikke kun er det sidste foregående ord der bruges til at bestemme næste ord. Det kan faktisk være op til de 5 foregående ord, der bruges. Hvis der for eksempel i stedet for Skru ned for skrives Går ned for vil det første og mest sandsynlige forslag være at i stedet for varmen som i eksemplet ovenfor. Ordfuldendelse Ved ordfuldendelse vises ordforslag for det ord man er ved at skrive. Herved vises de mest almindelige ord der passer i sammenhængen og som starter på orddelen man har skrevet. Eksempel:

11 Side 11 Her kan man f.eks. klikke på interviewe så teksten lyder Men jeg vil interviewe Jokertegn Jokertegn anvendes når man ikke er helt sikker på hvilke bogstaver der er i ordet. Hvis man for eksempel vil skrive apotek og kun er sikker på at ordet starter med a og senere må indeholde et t samt slutter på k, så kan skrive a*t*k# - og få forslaget apotek. I ViseOrd findes der tre jokertegn der kan benyttes: 1. _ præcist et bogstav 2. * nul, et eller flere bogstaver 3. # ordet skal afsluttes med de foranstående bogstaver Eksempler: Hvis man vil skrive dukke, men man er i tvivl om ordet staves dukke eller dåkke, kan man med fordel skrive _ i stedet for det bogstav man er i tvivl om:

12 Side 12 Hvis man ikke ved hvordan man staver til fodboldkamp, men man ved at ordet starter med f og slutter på kamp, så kan man bekvemt bruge * til at få det rigtige ordforslag frem: Der er mange ord, som starter med f og som har kamp som del af ordet. Man kan derfor med fordel anvende # for kun at få vist ord der slutter på kamp :

13 Side 13 Her er # tegnet brugt til at angive at ordet skal slutte på kamp. Der er derfor kun ordforslag der slutter med kamp i listen. fodboldkamp er kommet øverst fordi det nu er det mest sandsynlige ord der skal bruges. Ordrettelse Ordrettelse benyttes, når ordforudsigelse og ordfuldendelse tilsammen ikke kan fylde ordforslagslisten ud. I sådanne tilfælde vil det sidste eller igangværende ord ofte være stavet forkert. Med kendskab til typiske stavefejl på dansk, prøver ViTre forskellige variationer over det sidste ord. Stavefejl kan f.eks. være at man bruger s i stedet for c, d i stedet for t, skriver et bogstav i ordet med stort eller glemmer den ene konsonant ved dobbeltkonsonanter (f.eks. "duke" i stedet for "dukke"). Ordrettelser står med røde bogstaver i ordforslagslisten for at angive at det er en rettelse:

14 Side 14

15 Side 15 Læsestøtte Alle tekster, som kan markeres med en mus, kan også læses op af ViTre. Det sker ved at bruge det pågældende programs menupunkt Tjenester som findes i hovedmenuen. For eksempel for programmet Safari finder vi menupunktet Tjenester under menuen Safari : Menupunktet Tjenester kan i mange programmer også åbnes ved at holde Ctrl tasten nede, mens der klikkes på en markeret tekst: I begge tilfælde kan man finde to ViTre funktioner til oplæsning af den markerede tekst: Læs med Vitre læser den markerede tekst op. Der vises et lille vindue mens oplæsningen finder sted:

16 Side 16 Her kan man stoppe oplæsningen eller sætte den på pause. Når man klikker på pause, vil oplæsning blive sat på pause og Pauseknappens tekst ændres til Genoptag. Det er også muligt at bruge en genvejstast til oplæsning i stedet for tjenestemenuen. Klik på Command tasten (cmd) samtidig med shift tasten ( ) samtidig med tasten t. Åben tekst i Vitre åbner et vindue med en kopi af den markerede tekst: Herfra kan man nu Starte, pause og stoppe oplæsning Få markeret det ord der oplæses lige nu, så man kan følge med i oplæsningen Få oplæst teksten i udsnit (ved at markere den tekst man vil have læst op) Sætte oplæsningen på lydløs og nøjes med ordmarkering når man selv læser Man kan også bruge vinduet til tekstredigering. Dette er beskrevet i kapitlet om Vitre editoren. I nedenstående vindue er ordet person ved at blive læst op:

17 Side 17 Det er også muligt at bruge en genvejstast til at åbne ViseOrd-vinduet i stedet for tjenestemenuen. Klik på Command tasten (cmd) samtidig med shift tasten ( ) samtidig med tasten r.

18 Side 18 ViTre Editoren ViTre vinduet som beskrevet i forrige kapitel, kan også bruges som hjælpeeditor sammen med det redigeringsprogram man anvender (Word, TextEdit, Pages etc.) Fordelen ved at anvende hjælpeeditoren ( ViTre editoren ) er, at man omgår de begrænsninger i læse/skrive-støtte som der er på Mac OS, se kapitlet Begrænsninger i visse Mac programmer. Specielt vil man i ViTre editoren under redigering have mulighed for oplæsning med highlight af ord. Et typisk scenarie for anvendelse af ViTre editoren er: Man åbner sit normale redigeringsprogram, fx Word Under redigeringen åbner man ViTre editoren for at skrive en del af dokumentet, fx et afsnit Afsnittet skrives med fuld læse/skrive støtte i ViTre editoren Den skrevne tekst hentes tilbage til redigeringsprogrammet Tjenesten Åben tekst i ViTre, som beskrevet i forrige kapitel, bruges til at starte redigeringen i ViTre editoren Tjenesten Hent tekst fra ViTre bruges til at hente teksten fra ViTre editoren tilbage til redigeringsprogrammet man bruger Eksempel: Man starter sin redigering i Page: Man kan skifte til brug af ViTre editoren ved at bruge tjenesten Åben tekst i ViTre:

19 Side 19 Herefter åbnes et ViTre editor vindue hvor man kan fortsætte redigeringen. Her har man highlight under oplæsning og ordforslag uden Pages begrænsninger (se kapitlet Begrænsninger i Visse Mac programmer): Når man er færdig, hentes den færdige tekst tilbage til Pages vha tjenesten Hent tekst fra ViTre:

20 Side 20 Teksten i Pages ser herefter således ud: ViTre tjenester i Finder Man kan få oplæst eller genereret lyd fra en tekstfil direkte fra Finder via en tjeneste. Hvis man højreklikker på et ikon for en tekstfil, rtf fil eller pdf fil, vises de to tjenester 1. Læs indhold med ViTre, som oplæser indholdet af filen. Oplæsningen kan til enhver til sættes på pause eller stoppes på samme måde som for tjenesten Læs med Vitre beskrevet tidligere. 2. Gem som lydklip via Vitre, som gemmer lyden som en aiff fil på disken. Når man efterfølgende skal høre indholdet, dobbeltklikkes på filikonet. Filen vil herefter blive afspillet i standardafspilleren, fx itunes eller QuickTime. Nedenfor er vist et eksempel:

21 Side 21 Brugerordbøger Man kan i ViTre supplere med egne ordbøger til ordforslag. En ordbog består af to filer som udarbejdes vha en teksteditor, som fx den indbyggede TextEdit: 1. Filen descriptor.dat består af en enkelt linje med navnet på ordbogen 2. Filen rules.txt indeholder ordbøgens ord. Hvert ord placeres på en separat linje Filerne placeres i din hjemmemappe hvor du skal oprette undermappestrukturen Scandis/ViTre/SPROG/Subdictionaries/ID, hvor SPROG er da_dk hvis ordbogen er til Dansk og en_uk hvis ordbogen er til Engelsk. ID er et passende mappenavn som du selv vælger når du opretter mappestrukturen. Hvis navnet på ordbogen ikke indeholder blanke og specialtegn, kan ID være den samme som navnet på ordbogen.

22 Side 22 Næste gang ViTre startes vil den nye ordbog blive indlæst og den kan slås til/fra under Flere ordbøger i Indstillinger. Eksempel: Vi vil oprette en ordbog nyeord med ordene ViTre, ViseOrd, skabssvensker, rækkeviddeangst. Der gøres følgende: Mappen Scandis/ViTre/da_dk/Subdictionaries/nyeord oprettes under brugerens hjemmemappen. Formodentlig findes hverken mappen da_dk, Subdictionaries eller nyeord så de skal oprettes en efter en. For at oprette en mappe bruges det indbyggede program Finder. Her åbnes menuen Arkiv og der vælges Ny mappe. I mappen nyeord oprettes filen descriptor.dat og navnet Nyeord skrives i mappen I mappen nyeord oprettes files rules.txt og ordene skrives i filen med et ord pr. linje dvs: ViTre ViseOrd # Inkluderet i den Danske Ordbog 19. november 2015: skabssvensker # frygten for ikke at nå en ladestander med sin elbil: rækkeviddeangst Bemærk at man kan skrive kommentarlinjer i filen rules.txt ved at starte linjen med tegnet #. Når ViTre herefter genstartes, vil den nye ordbog blive indlæst og man kan slå den til i indstillinger:

23 Side 23 Når ordbogen er slået til, vil ordene i ordbogen kunne forekomme som ordforslag, fx: Indstillinger Indstillinger dialogboksen åbnes fra ViTre menuen:

24 Side 24 Indstillingerne er, som vist, delt op i tre grupper: 1. Skriveindstillinger som er indstillinger relateret til skrivestøtte 2. Læseindstillinger som er indstillinger relateret til læsestøtte 3. Andre indstillinger som er generelle indstillinger for ViTre De tre grupper er beskrevet i det følgende. Skriveindstillinger Sprog. Her kan vælges hvilket sprog der kan benyttes til skrivning med ordforslag. I denne version af ViTre kan benyttes Dansk, Svensk, Norsk, Engelsk og Tysk. Flere ordbøger. Nogle sprog har ekstra (fag)ordbøger som man kan vælge at bruge til ordforslag. Klik på knappen for at åbne valgmulighederne. Herefter afkrydses de ordbøger som skal bruges til ordforslag:

25 Side 25 I eksemplet er fagordbogen Biler tilvalgt. Stemme: Vælg den stemme du ønsker at bruge. Der vises kun stemmer for det sprog der er valgt. Hastighed: Styrer den valgte stemmes hastighed. Forslag: Styrer om der skal være ordforslag under skrivning. Læs bogstavlyd: Styrer om ViTre under skrivning skal oplæse den lyd et bogstav giver. Læs bogstaver: Styrer om ViTre under skrivning skal oplæse et bogstavs navn. Læs ord: Styrer om ViTre skal oplæse ord der skrives. Læs sætning: Styrer om ViTre skal oplæse hver sætning der skrives. Hårdt linjeskift: Styrer om et hårdt linjeskift (Enter) skal opfattes som sætningsafslutter (afkrydset) eller om linjeskift skal opfattes som et mellemrum (ikke afkrydset). Stedet hvor en sætning afsluttes er vigtig for ordforudsigelse og for oplæsning sætning for sætning. Stavekorrektur: Styrer om ViTre også skal foreslå ordrettelser.

26 Side 26 Læseindstillinger Stemme: Vælg den stemme du ønsker at oplæse med. Der kan vælges mellem alle stemmer der er installeret på computeren, dvs. man kan få læsestøtte på alle sprog der er installeret stemmer for. Hastighed: Styrer den valgte stemmes hastighed Samme som Skriveindstillinger: Når dette felt er afkrydset, vil stemme og hastighed være den samme som for skrivning. Det er derfor ikke muligt at vælge stemme og hastighed fra læseindstillinger i dette tilfælde. Highlight farve: Her vælges den farve som bruges til highlight af tekst under oplæsning Andre indstillinger Fortæl mig ikke om nye versioner: Styrer om ViTre ved opstart automatisk skal informere hvis en nyere version af ViTre er tilgængelig. Se kapitlet Opdatering af ViTre. Opdatering af ViTre Når ViTre starter og der er forbindelse til internettet, tjekkes det om der er en nyere version af ViTre tilgængelig. Hvis det er tilfældet, vises denne dialog: I den viste dialog kan version 1.3 opdateres til version 1.4. Versionsnumrene vil være anderledes (større) i din version. Hvis man afkrydser indstillingen Spørg ikke igen, vil Vitre ikke længere tjekke om ny version er tilgængelig. Dette kan også slås til/fra i indstillingsdialogen, se kapitlet Indstillinger. Hvis man klikker på Annuller, vil ViTre ignorere at en nyere version findes. Hvis man klikker på Download, vil ViTre gøre følgende: Downloade den nye version til mappen ~/Overførsler Starte installationen af den nye version. Lukke den nuværende version

27 Side 27 Når installationen af den nye version er startet, vises dialogen: Herefter dobbeltklikker man på ikonet til ViTre.pkg og følger installationsanvisningerne. Se også installationsvejledningen til ViTre Man kan også få mere information om den nye version inden man downloader den. Det gøres ved at klikke på Mere information i opdateringsdialogen. Man vil herved få åbnet en webside hvor de vigtigste nye funktioner i den nye version er beskrevet. Der vil også være et link til installationsvejledningen og der vil være et link hvorfra man kan dowloade ViTre. Det er dog lidt lettere at bruge Download knappen som er forklaret ovenfor, idet man slipper for selv at starte installationen fra mappen ~/Overførsler og man slipper for selv at skulle lukke nuværende version. Begrænsninger i visse Mac programmer Skrivestøtte Man kan bruge ViTre til ordforslag fra alle de programmer der er blevet testet: Word, Powerpoint, Outlook, TextEdit, Mail, Google, Pages, Safari tekstfelter, Huskesedler, tekstfelter i PDF, terminal samt en lang række programmer hvor man kun indtaster korte tekster for eksempel ved søgninger, navngivninger etc. Det er desværre ikke alle programmer der giver fuld adgang til den skrevne tekst og til markørens position i teksten. Det betyder at hvis man i disse programmer skifter markørens position enten vha. musen eller vha. piletasterne, vil der ikke være mulighed for ordforslag der hvor markøren er flyttet hen. Det er altså kun i nyskrevet tekst at ordforslag kan gives i disse programmer.

28 Side 28 Kendte begrænsninger gælder for: Mail og Outlook (kun i selve meddelelsesteksten) Pages Læsestøtte Der er desværre ingen af de testede programmer som understøtter markering af tekst under oplæsning. Hvis man ønsker markering af tekst under oplæsning må man derfor altid bruge ViTre læservinduet som beskrevet tidligere. Brug af tjenester Alle programmer der understøtter markering af tekst, bør også understøtte tjenester der kan operere på den markerede tekst, dvs bl.a. også ViTre tjenesterne. Men det er desværre ikke alle programmer der overholder denne OSX konvention: I Google Docs kan man ikke benytte tjenester. Her må man derfor kopiere den markerede tekst til udklipsholderen og dernæst fra ViTre menuen åbne en ViTre editor eller oplæse indholdet af udklipsholderen. Det anbefales desuden at man bruger GoogleDocs gennem enten Chrome eller Firefox browseren, da Safari i GoogleDocs har visse begrænsninger. I Adobes Acrobat Reader kan man ikke benytte tjenester. Her må man kopiere til udklipsholder lige som for Google Docs (se ovenfor). Det anbefales at man i stedet for Acrobat Reader bruger standardmåden til visning af PDF filer, dvs. bruger den indbyggede Billedfremviser hvori man godt kan benytte tjenester. Nye Funktioner i ViTre ViTre til Mac er en videreudvikling af det tidligere produkt ViseOrd til Mac. Alt hvad ViseOrd indeholder, er også indeholdt i ViTre plus en lang række nye funktioner. Disse funktioner er: Oplæsning af bogstavlyde Mulighed for at vælge oplæsning af bogstaver, bogstavlyde, ord og sætninger samtidig. Ordforslag på dansk indeholdende de nyeste danske ord og vendinger Mulighed for information om ny version og let download og installation af ny version Genkendelse af tekst fra billeder. ViTre indeholder et separat værktøj ViTex der indeholder mange af de funktioner som kendes fra ViTex på pc. Mulighed for at tilføje nye ordbøger også med brugerens egne ord ViTre editoren et skriveprogram der understøtter highlight under oplæsning Separat stemmevalg til oplæsning. Enhver stemme der er installeret på computeren kan vælges.

29 Side 29 Tjenester i Finder til oplæsning af tekstfiler og af konvertering til lyd Mulighed for oplæsning af tekst i udklipsholderen Kraftig forbedring/udvidelse af korrekturforslag Genvejstaster for de vigtigste funktioner Fejlrettelse i forbindelse med jokertegn.

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015 Side 1 Version 1.0, August 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViseOrd... 3 Opstart og ViseOrd menuen... 4 Skrivestøtte... 6 Ordforslagslisten... 6 Ordforudsigelse... 7 Ordfuldendelse...

Læs mere

Brugervejledning ViTre til Mac Version 3.0, January 2016

Brugervejledning ViTre til Mac Version 3.0, January 2016 Side 1 Brugervejledning ViTre til Mac Version 3.0, January 2016 Indholdsfortegnelse Historik... 2 Copyright bestemmelser... 3 Hvad er ViTre... 4 Opstart og ViTre menuen... 5 Skrivestøtte... 9 Ordforslagslisten...

Læs mere

Brugervejledning ViTre til Mac April 2017

Brugervejledning ViTre til Mac April 2017 Side 1 Brugervejledning ViTre til Mac April 2017 Indholdsfortegnelse Historik... 3 Copyright bestemmelser... 4 Hvordan denne vejledning benyttes... 5 Hvad er ViTre?... 5 ViTre Produkter... 5 Installation...

Læs mere

Installationsvejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, udgave 1, december 2015

Installationsvejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, udgave 1, december 2015 Side 1 Installationsvejledning ViTre til Mac Version 2.0, udgave 1, december 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViTre... 3 Systemkrav... 4 Installation... 5 Side 2 Copyright bestemmelser

Læs mere

Kom godt i gang med ViTre

Kom godt i gang med ViTre Kom godt i gang med ViTre Klik her for at læse om kontrolpanelet Klik her for at læse om ViTre menuen Klik her for at læse om indstilling af ViTre Klik her for at læse om forskelle mellem ViTre Download

Læs mere

Installationsvejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015

Installationsvejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015 Side 1 Version 1.0, August 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViseOrd... 3 Systemkrav... 4 Installation... 5 Side 2 Copyright bestemmelser Copyright. Alle rettigheder forbeholdes.

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

CSU Center for Specialundervisning

CSU Center for Specialundervisning LÆSETEK HANDS-ON I VITRE ViTal (oplæsningsprogram) ViTal-bjælken Ikonforklaringer Hvis du bliver i tvivl om, hvad ikonerne på ViTal-bjælken betyder, kan du bruge ikonforklaringen. Når musen placeres på

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

Hands-on med. TRE fra ScanDis A/S

Hands-on med. TRE fra ScanDis A/S Hands-on med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Med dette materiale får du mulighed for at lave forskellige øvelser med programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex. Materialet forudsætter lidt kendskab til programmerne,

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste Gennemgang af funktionerne i IntoWords Mac MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 - Åbn IntoWords... 3 Øvelse 2 - Vindue funktioner... 5 Øvelse 3 Profil gendannelse... 7 Øvelse

Læs mere

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Formål: At give undervisere, vejledere og IT-ansvarlige indsigt i programmerne i ViTre pakken og samtidig sætte dem i stand til at foretage indstillinger i ViTre

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Kom godt i gang CD-ORD 8.3

Kom godt i gang CD-ORD 8.3 Kom godt i gang CD-ORD 8.3 CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8.3. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 6. Du kan finde en uddybende manual om programmet

Læs mere

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken.

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. ViTal Sådan læses op med ViTal Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. Disse knapper er aktive, når du åbner ViTal og bruges til oplæsning

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp: Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.25, 25. juni 2009 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hjælp i Carsten... 1 2. Carsten-stemmen i

Læs mere

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord CD-ORD CD-Ords værktøjslinje: Fra CD-ORDs værktøjslinje er der hurtig adgang til oplæsning og ordforslag i Windows-programmer. Værktøjslinjen lægger sig øverst på skærmen, sådan at den altid er tilgængelig

Læs mere

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning ScanDis ViTre USB Brugervejledning Velkommen til vejledningen i hvordan ViTre USB enheden anvendes. ViTre leveret på USB indeholder licenser til programp pakken samt ViTre programmerne samt et særligt

Læs mere

Manual til CD-ORD. Randers Realskole

Manual til CD-ORD. Randers Realskole Randers Realskole CD-ORD Læs og skriv på computeren CD-ORD er et pc-værktøj, der hjælper dig med at læse og skrive hvad enten du har brug for støtte i undervisningen, har svært ved at læse eller skrive

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang CD-ORD 9.0 Kom godt i gang CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 9.0. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 5 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 7 AFSPIL... 7 STOP... 7

Læs mere

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S Instruktion og nyheder i TAL Automatisk ro Ny forbedret udtalebog Automatisk ro ScanDis A/S ViTre version 91 opdatering Side 1 Ny indstilling af oplæsning med funktionen

Læs mere

ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL

ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S Nyheder og instruktion TAL Fejlrettelse: F6 virkede ikke hvis udklipslæsning var slået fra. Fejlrettelse: SEORD Korrektur regler virkede ikke optimalt.

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com Ordbogen.com Skolerne i Furesø abonnerer på Ordbogen.com. Det er et online ordbogsprogram der lægger sig ind øverst i skærmbilledet. Det forsvinder igen, men efterlader en grå linie som kan aktivere programmet

Læs mere

AppWriter Cloud Manual

AppWriter Cloud Manual AppWriter Cloud Manual Installation AppWriter Cloud installeres i en Google Chrome-browser. Værktøjet giver læse- og skrivestøtte, når du arbejder i Google Docs og i Chrome-browseren. Hvis AppWriter ikke

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. CD-ORD i Windowsprogrammer... 1 2. Værktøjslinjen... 3 3. Profiler... 11 3.1.

Læs mere

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i PDF

Læs mere

Vejledning til CD-ORD 10

Vejledning til CD-ORD 10 Vejledning til CD-ORD 10 Indhold 1. Download programmet... 2 2. Værktøjslinjen... 2 3. Profiler... 3 4. LÆS med CD-ORD... 3 4.1 Læs op... 3 4.2 Stemmer og læsehastighed... 3 4.3 Slå oplæsning fra, når

Læs mere

http://www.hokbh.dk/demo/cdord/menu.html Kom godt i gang med CD-ORD 6

http://www.hokbh.dk/demo/cdord/menu.html Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 Oplæsning - Ordforslag - Flyt ordliste Oplæsning 1. Tekst i et tekstprogram oplæses, når du trykker på "F2" knappen. Du kan klikke på "F3" knappen, så holder oplæsningen pause

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: Revision 1.64, 9. maj 2006 Oplæsning: Revision 1.54, 24. april 2006 Ordforslag: Revision 1.56, 2. maj

Læs mere

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVELSE ] [ Dette smarte skærmtastatur med en virtuel musekliksfeature og taleoutput lader dig skrive hurtigt og arbejde med

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Upload 6 Andre tips 7 Oplæsning 7 Læs op/pause og Stop 7 Highlight 8

Læs mere

IntoWords Cloud Tjekliste

IntoWords Cloud Tjekliste IntoWords Cloud Tjekliste Generelt Gennemgået Øvelse Installér IntoWords Cloud 1 Login med IntoWords Cloud 2 Værktøjslinjen 3 IntoWords Styreknapper 4 Gendan Profil 5 Oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Del 5 Pdf-oplæsning 5 Oplæsning af markeret tekst 6 Profiler 7 Dokumenter 8 Hjælp 9 Indstillinger 9

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 3.0. MV-Nordic

SkanRead hjælp. SkanRead 3.0. MV-Nordic SkanRead hjælp SkanRead 3.0 MV-Nordic SkanRead hjælp: SkanRead 3.0 MV-Nordic Ophavsret 2014 MV-Nordic Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD og programmenuen... 3 3.

Læs mere

LÆSE- OG SKRIVEHJÆLP BRUGERVEJLEDNING

LÆSE- OG SKRIVEHJÆLP BRUGERVEJLEDNING LÆSE- OG SKRIVEHJÆLP BRUGERVEJLEDNING Introduktion ViTal er et program, der er udviklet med henblik på at afhjælpe læse- og skriveproblemer, både i forbindelse med læseundervisning og ved læsning af elektroniske

Læs mere

AppWriter ipad manual

AppWriter ipad manual AppWriter ipad manual Installation Søg efter AppWriter Skole i App Store og installér den på din ipad. Når AppWriter er installeret, åbner du den ved at trykke på AW-ikonet på dit skrivebord. Inden du

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp: SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2011 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead

Læs mere

IntoWords til Mac mikrov.dk

IntoWords til Mac mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords til Mac mikrov.dk Indhold IntoWords til Mac 4 Overblik over IntoWords 5 Læs op/pause og Stop 6 Stemmehastighed 6 Åbne/lukke ordlisten 7 Profiler 7 Indstillinger 7 Profil 8

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

VELKOMMEN TIL APPWRITER FOR GOOGLE CHROME OG ipad

VELKOMMEN TIL APPWRITER FOR GOOGLE CHROME OG ipad VELKOMMEN TIL APPWRITER FOR GOOGLE CHROME OG ipad Jens Honore september 2015 Indhold Om AppWriter... 3 Installere AW... 3 Log på AppWriter... 4 Valgmuligheder i AW (sprog, stemmer, læsehastighed)... 4

Læs mere

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet CD-ORD 8 Værktøjet til læsning og skrivning mikro Værkstedet CD-ORD CD-ORD er et personligt værktøj, der tilbyder støtte til læsning og skrivning for alle - i skolen, på jobbet, under uddannelse eller

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse Kom godt i gang med IntoWords Mac 1.0 Indholdsfortegnelse IntoWords Mac 1.0... 2 Oplæsning i IntoWords... 3 Oplæsning i IntoWords... 4 Stemmer i IntoWords... 5 Ordforslag i IntoWords... 6 Ordforslag i

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Carsten hjælp. Carsten 3.0. Mikro Værkstedet A/S

Carsten hjælp. Carsten 3.0. Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp Carsten 3.0 Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp: Carsten 3.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.26, 5. februar 2007 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hjælp i Carsten... 1 2. Carsten-stemmen

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

ViTre pakkens Profilstyring. ViTre pakkens værktøj til oprettelse og redigering af profiler.

ViTre pakkens Profilstyring. ViTre pakkens værktøj til oprettelse og redigering af profiler. ViTre pakkens Profilstyring ViTre pakkens værktøj til oprettelse og redigering af profiler. Indledning Mulighederne i ViTre pakken er mange, når først indstillingsprofilen er oprettet. Ved at oprette og

Læs mere

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer.

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer. 4. Gem en lydfil Du kan få en tekst gemt som en lydfil, som du kan få oplæst fra din mobiltelefon, en mp3 -afspiller eller en anden computer. Det kunne være en større tekst som er scannet ind til dig,

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed...

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed... Forslag til Apps til elever på mellemtrinnet, der har brug for kompenserende hjælpemidler. Nogle af informationerne er hentet fra Digitaliseringsstyrelsens materiale. Kompenserende apps til mennesker med

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING KOMMANDOOVERSIGT TIL BRUG PÅ WINDOWS COMPUTERE MED JAWS INTRODUKTION: Brailliant displays har indbygget BlueTooth og USB. BlueTooth anvendes til at forbinde

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

ViseOrd med relevans og farve

ViseOrd med relevans og farve ViseOrd med relevans og farve Ny version med nye faciliteter Dette tillæg til ViseOrd vejledningen gælder fra version 4.2. Kortfattet er der sket følgende tilføjelser og ændringer: Relevans ordbøger En

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder Apps til personer med læse-stavevanskeligheder IntoWords IntoWords er et App / program til Ipad / MAc. IntoWords kan ikke sammenlignes med CD- Ord, men bygger på nogle af de samme principper. IntoWords

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 1.0. Mikro Værkstedet A/S

SkanRead hjælp. SkanRead 1.0. Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp SkanRead 1.0 Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp: SkanRead 1.0 Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2010 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead

Læs mere

Lydfiler og nyt design LENDE BOGTRYK BRUGERVEJLEDNING

Lydfiler og nyt design LENDE BOGTRYK BRUGERVEJLEDNING LENDE BOGTRYK BRUGERVEJLEDNING Design Både de ikoner som man bruger i programmet, men også program ikonet, som bl.a. vises på skrivebordet. De nye ikoner ser sådan ud: Program ikon Ikoner til oplæsning

Læs mere

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400 UNI-Login Installation af SkoleKom og ændring af kodeord SkoleKom er et udbredt mail- og konferencesystem i skoleverdenen i Danmark. For at komme på SkoleKom, skal du oprettes som bruger, hvor du får 3

Læs mere

Kom godt i gang. SkanRead 3.1

Kom godt i gang. SkanRead 3.1 Kom godt i gang SkanRead 3.1 Forord SkanRead laver tekstgenkendelse (OCR) på mange forskellige sprog og konverterer billeder til tilgængelige formater. SkanRead laver dine tekster tilgængelige, så du

Læs mere

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows...

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows... Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 2 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 10 3. Arkivering... 11 3.1 Mac OS X... 11 3.2 Windows... 17 4. Visning af arkiveret materiale... 18 4.1 Mac OS

Læs mere

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 1 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 9 3. Arkivering... 10 3.1 Mac OS X... 10 3.2 Windows... 14 4. Visning af arkiveret materiale... 15 4.1 Mac OS

Læs mere

Brugermanual Saida 1

Brugermanual Saida 1 Brugermanual Saida 1 2 Håndbog til Saida Ordprædiktionsprogram til Windows Indhold Brugermanual Saida... 1 Håndbog til Saida Ordprædiktionsprogram til Windows... 3 Hvorfor hedder programmet Saida?... 4

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Håndbog til Oribi Speak for Chrome

Håndbog til Oribi Speak for Chrome Håndbog til Oribi Speak for Chrome Oribi Speak for Chrome er et tillæg (eng. extension), til browseren Google Chrome og fungerer i Chrome OS (ChromeBook), Windows, OS X (Mac) og Linux. Oribi Speak læser

Læs mere

Zotero. En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word

Zotero. En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET Zotero En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word Maj 2017 Indholdsfortegnelse Tilføj/Download

Læs mere

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af IntoWords funktioner. MV-Nordic

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af IntoWords funktioner. MV-Nordic IntoWords Tjekliste Gennemgang af IntoWords funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installér IntoWords Cloud... 3 Øvelse 2 Login med IntoWords Cloud... 4 Øvelse 3 Værktøjslinjen... 5 Øvelse

Læs mere

Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader. Konference

Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader. Konference Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader Konference Elever i ordblindevanskeligheder Skal have adgang til alderssvarende tekster. Dette kan ske ved at benytte f. eks. disse: 1. E17/Nota 2. Materialebasen

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

CD-ORDs ikon ses også i proceslinien ved siden af eller i nærheden af uret.

CD-ORDs ikon ses også i proceslinien ved siden af eller i nærheden af uret. ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 SKRIVEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Manual til Kundekartotek

Manual til Kundekartotek 2016 Manual til Kundekartotek ShopPlanner Customers Med forklaring og eksempler på hvordan man håndterer kundeoplysninger www.obels.dk 1 Introduktion... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Anvendelse... 3 2 Referencer...

Læs mere

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5 EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET Zotero version 5 En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word - sådan deler du referencer November

Læs mere

FOR BETTER UNDERSTANDING. WordFinder. Professional 10. Kvikguide

FOR BETTER UNDERSTANDING. WordFinder. Professional 10. Kvikguide FOR BETTER UNDERSTANDING WordFinder Professional 10 Kvikguide Installationsvejledning 1 Indsæt program-dvd en i computeren. Installationsprogrammet starter nu automatisk. 2 Kontroller, at det nummer, som

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

IntoWords ipad Tjekliste

IntoWords ipad Tjekliste IntoWords ipad Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Ipad 1 Login til Skole 2 Login til Privat 3 Login til Erhverv 4 Værktøjslinjen 5 Indstillinger i IntoWords 6

Læs mere

ViTre version 83 Opdatering fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL. Kompatibel med C-pen TS1 Læsning med bogstavlyde

ViTre version 83 Opdatering fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL. Kompatibel med C-pen TS1 Læsning med bogstavlyde ViTre version 83 Opdatering fra ScanDis A/S Nyheder og instruktion TAL Kompatibel med C-pen TS1 Læsning med bogstavlyde SEORD Forslagsvindue / synlighed Korrekturregler Gem / hent ScanDis A/S ViTre version

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords mikrov.dk Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Vis/skjul ordliste 5 Del 5 Pdf-oplæsning 5 Ordlisten 6 Profiler 7 Dokumenter 8 Hjælp 9 Indstillinger

Læs mere

IntoWords Android. Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Android 1 Indstillinger 2

IntoWords Android. Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Android 1 Indstillinger 2 IntoWords Android Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Android 1 Indstillinger 2 Oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning med IntoWords Android 3 Valg af profil (stemme) 4 Læsestrategi

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog INDHOLD VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN FILER UDSKRIV KOPIER AFSLUT VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN SØGEMULIGHEDER OPSLAGSORD ORDFORBINDELSER AL TEKST

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords mikrov.dk Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Vis/skjul ordliste 5 Del 5 Ordlisten 5 Profiler 6 Dokumenter 7 Hjælp 8 Indstillinger 8 Oplæsning

Læs mere

IntoWords Android Tjekliste

IntoWords Android Tjekliste IntoWords Android Tjekliste Gennemgang af IntoWords Android funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installation af IntoWords Android... 3 Øvelse 2 Indstillinger... 5 Øvelse 3 Oplæsning

Læs mere

IntoWords Ipad Tjekliste

IntoWords Ipad Tjekliste IntoWords Ipad Tjekliste Gennemgang af IntoWords Ipad funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installation af IntoWords til ipad... 3 Øvelse 2 Login til Skole... 5 Øvelse 3 Login til Privat...

Læs mere