REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE"

Transkript

1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej Aalborg TKD PROJEKT A/S REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE TLF FAX WWW cowi.dk DETAILHANDELSREDGØRELSE PROJEKTNR. DOKUMENTNR A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT Detailhandelsredegørelse MRRR FRSR FRSR

2 2 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE INDHOLD 1 Baggrund og formål 3 2 Projektområde og eksisterende plangrundlag 4 3 Eksisterende center- og butiksstruktur 6 4 Redegørelseskrav ved planlægning for et nyt aflastningsområde 9 5 Trafikal tilgængelighed 10 6 Sammenhæng med kommuneplanen 11 7 Oplandet til et aflastningsområde i Rønne 12 8 Udviklingen i forbruget og arealbehovet i oplandet 13 9 Behovet for yderligere areal til udvalgsvarebutikker Omsætningen i den nye detailhandel Effekter for den eksisterende udvalgsvarehandel Vurdering af priseffekt Sammenfattende konsekvensvurderingsskema Ordforklaring 25

3 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 3 1 Baggrund og formål TKD Projekt A/S ønsker at anvende et areal ved Vibegårdscentret i Rønne til en ny stor udvalgsvarebutik og har bedt COWI om at redegøre for planlægningen for et nyt aflastningsområde. I dag er der skov på arealet, som ligger i direkte tilknytning til Vibegårdscentret. Vibegårdscentret består af udvalgsvarebutikkerne Jysk og Maxi Zoo, dagligvarebutikkerne Netto og Konditor Bageren samt en tankstation. Projektområdet ligger ved det overordnede vejnet med god synlighed fra rundkørslen og er kendetegnet ved en høj fremkommelighed og god tilgængelighed for bilister. Beliggenheden er attraktiv for en række udvalgsvarebutikskæder, som ikke findes på Bornholm i dag. Med etableringen af en ny stor udvalgsvarebutik på arealet kan en del af vækstpotentialet for Bornholms detailhandel udnyttes. Det vurderes, at borgernes nethandelsandel kan reduceres, og at en større del af handlen kan holdes hjemme i Bornholms Regionskommune. Projektområdet ligger i den nuværende planlægning udenfor centerstrukturen. Vibegårdscentret er udlagt som lokalcenter. Etablering af udvalgsvarebutikken i projektområdet forudsætter, at det nuværende lokalcenter erstattes af et aflastningsområde, der også omfatter projektområdet. FORMÅLET MED NOTATET Med den nye Planlov er der mulighed for at planlægge for nye aflastningsområder, såfremt der kan redegøres herfor. Formålet med notatet er at tilvejebringe den nødvendige redegørelse for planlægning for aflastningsområdet, herunder at redegøre for kundegrundlaget og behovet for yderligere detailhandelsareal og at redegøre for effekterne for den eksisterende detailhandel ved etablering af den nye udvalgsvarebutik. Redegørelsen er udarbejdet jf. kravene om redegørelse i Planloven og Vejledning om detailhandelsplanlægning. DATAGRUNDLAG I udarbejdelsen af dette notat er der taget udgangspunkt i følgende datagrundlag: Bornholms Regionskommunes gældende befolkningsprognose fra Detailhandelsanalysen fra 2014 med bruttoetagearealer fra 2014 og omsætningstal for Omsætningstallene er fremskrevet til 2018 og data om den eksisterende detailhandel er opdateret for så vidt angår væsentlige ændringer i butiksstrukturen indenfor hovedbrancherne øvrige udvalgsvarer og særligt pladskrævende varegrupper. Omsætningstal er anført i 2018-priser og inkl. moms medmindre andet er angivet. Der findes en ordforklaring til sidst i notatet.

4 4 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 2 Projektområde og eksisterende plangrundlag TKD Projekt A/S ønsker, at der tilvejebringes et plangrundlag, så der kan etableres en ny udvalgsvarebutik på op til m² ved Vibegårdscentret i Rønne. Den nye butik har et koncept og en størrelse, der ikke kan indpasses i en bymidte. Projektområdet, hvor der ønskes mulighed for den nye udvalgsvarebutik, er vist med orange på figur 1. Projektområdet er et ubebygget landzoneareal omfattet af Lokalplan nr. 029, der er en temalokalplan om helårsbeboelse. Projektområdet er desuden omfattet af rammeområde 101.B.51 til boligformål. Projektområdet ligger uden for centerstrukturen, og der er i dag ikke mulighed for etablering af detailhandel. Vibegårdscentret er omfattet af Lokalplan nr. 56 med en arealramme til detailhandel på m², rammeområde 101.C.09 til centerformål og et centerområde i form af et lokalcenter med en arealramme til detailhandel på m². Den eksisterende detailhandel i lokalcentret har ifølge BBR, og som angivet i tabel 1, et samlet bruttoetageareal på m². Etableringen af den nye udvalgsvarebutik på op til m² forudsætter, at lokalcentret omdannes til et aflastningsområde, som omfatter projektområdet, og som har en arealramme til detailhandel på min. ca m² fordelt med min m² til dagligvarer og min m² til udvalgsvarer og særligt pladskrævende varegrupper under ét. EKSISTERENDE OG NY DETAILHANDEL I AFLASTNINGSOMRÅDET Butik Hovedbranche Bruttoetageareal Deltotal Total Netto Dagligvarer m² Konditor Bageren Dagligvarer 336 m² Jysk Øvrige udvalgsvarer m² m² m² Maxi Zoo Øvrige udvalgsvarer 630 m² m² Ny butik Udvalgsvarer m² Tabel 1. Eksisterende bruttoetagearealer ifølge BBR og bruttoetageareal af den nye butik.

5 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 5 Figur 1. Det eksisterende lokalcenter, der omfatter Vibegårdscentret, og projektområdet. Det nye aflastningsområde vil omfatte det grønne og orange område.

6 6 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 3 Eksisterende center- og butiksstruktur I det følgende beskrives omfanget af de eksisterende butikker med udvalgsvarer og særligt pladskrævende varegrupper på Bornholm og i Rønne. Detailhandelsanalysen fra 2014 angiver omfanget af den eksisterende detailhandel. Bornholms Regionskommune oplyser, at der ikke er sket væsentlige ændringer i butiksstrukturen inden for udvalgsvarer og særligt pladskrævende varegrupper siden detailhandelsanalysens udarbejdelse, hvorfor oplysningerne i detailhandelsanalysen er fyldestgørende som grundlag for nærværende redegørelse. Til vurderingen af effekterne for den eksisterende detailhandel i afsnit 11 er der gennemført en kortlægning af større butikker med salg af bolig-, have- og fritidsudstyr og udvalgsvareomsætningen er fremskrevet til Den eksisterende centerstruktur i Rønne består af Rønne bymidte, fire lokalcentre og et område til særligt pladskrævende varegrupper, som vist på figur 2. Figur 2. Eksisterende centerstruktur i Rønne.

7 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 7 BRUTTOETAGEAREAL OG ANTAL BUTIKKER Rønne er med ca. 50 % af udvalgsvarebutikkerne det største udbudspunkt på Bornholm. Overordnet set er udvalgsvarehandlen i Rønne karakteriseret ved, at de mindre udvalgsvarebutikker, herunder beklædningsbutikkerne, ligger i bymidten mens de større udvalgsvarebutikker, herunder butikkerne med boligudstyr, ligger uden for bymidten. Udvalgsvarebutikkerne omkring Store Torv er suppleret med Snellemark Centret i den vestlige del af bymidten. En række store udvalgsvarebutikker som IDEmøbler, Thansen, Punkt1, HTH Køkkener samt en række bilforhandlere, ligger ved rundkørslen Aakirkebyvej- Zahrtmannsvej. I Vibegårdscentret, ved rundkørslen Åkirkebyvej-ringvejen, ligger Jysk og Maxi Zoo. De store udvalgsvarebutikker vurderes at fungere som aflastning og supplement for bymidtens mere strøgorienterede butiksudvalg og mindre butiksenheder. Tabel 2 viser, at ca. 60 % af bruttoetagearealet inden for øvrige udvalgsvarer og særligt pladskrævende varegrupper findes i Rønne. Tabel 2. Eksisterende bruttoetageareal som opgjort i OMSÆTNING Tabel 3 viser, at ca. 61 % af omsætningen inden for øvrige udvalgsvarer på Bornholm i 2012 skete i Rønne. Omsætningen inden for udvalgsvarer for Bornholm er, under forudsætning af en stabil handelsbalance, beregnet til i størrelsesordenen 770 mio. kr. i 2018.

8 8 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Tabel 3. Omsætningen i detailhandlen på Bornholm i 2012 i 2012-tal. HANDELSBALANCE For Bornholm var handelsbalancen, også kaldt dækningsgraden, for beklædning 107 % i 2013, mens handelsbalancen for øvrige udvalgsvarer var 105 %. Det svarede til et handelsoverskud for udvalgsvarer på ca. 50 mio. kr. Handelsbalancen for beklædning og øvrige udvalgsvarer for Rønne med opland var hhv. 139 % og 127 % i Overskuddet udtrykker Rønnes rolle som hovedcenterby på Bornholm. Tabel 4. Handelsbalancer/dækningsgrader for oplandene på Bornholm.

9 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 9 4 Redegørelseskrav ved planlægning for et nyt aflastningsområde Planlægningen for et aflastningsområde forudsætter en redegørelse. To sæt delvist overlappende krav om redegørelse i Planloven skal opfyldes: De almindelige krav ved planlægning for retningslinjer til detailhandel skal opfyldes, ligesom de særlige krav, ved planlægning for aflastningsområder, skal opfyldes. De almindelige krav fremgår af Planlovens 11 e, stk. 3 og har følgende hovedindhold: 1 Vurdering af omfanget af den eksisterende detailhandel. 2 Vurdering af behovet for yderligere detailhandel. 3 Vurdering af sammenhængen med målene for detailhandelsstrukturen. 4 Oplysning om sammenhængen med målene for den kommunale hovedstruktur. 5 Angivelse af tilgængeligheden for de forskellige trafikarter. De særlige krav til redegørelse for et nyt aflastningsområde fremgår af Planlovens 11 e, stk. 4 og har følgende hovedindhold: Der skal redegøres for kundegrundlaget, som etableringen af den nye detailhandel baseres på, og det opland, som aflastningsområdet henvender sig til. Derudover skal redegørelsen indeholde en vurdering af, hvordan udlægningen af aflastningsområdet kan: 1 Styrke konkurrencen og bidrage til lavere priser. 2 Påvirke den eksisterende detailhandel. 3 Forventes at påvirke byens samlede oplandseffekt i forhold til nabokommuner. 4.1 Vejledningens trin ved redegørelse for planlægning for aflastningsområder Det følgende er en oversigt over, i hvilke afsnit i dette notat, at Vejledning om detailhandelsplanlægnings trin ved redegørelse for planlægning for aflastningsområder behandles: Step 0 - Vurdering af behov for udvidelse: Afsnit 1. Step 1 - Redegørelse for kundegrundlag og opland samt vurdering af oplandseffekt: Afsnit 7, 8, 11 og 13. Step 2 - Vurdering af aflastningsområdets forventede påvirkning af butiksforsyningen: Afsnit 11.

10 10 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Step 3 - Vurdering af, om aflastningsområdet kan styrke konkurrencen: Afsnit 12. Step 4 - Sammenfattende vurdering og politisk afvejning: Afsnit Trafikal tilgængelighed Arealet ligger ved det overordnede vejnet med god synlighed fra rundkørslen Åkirkebyvej/Søndre Ringvej-Østre Ringvej og er kendetegnet ved en høj fremkommelighed og god tilgængelighed for bilister. Beliggenheden er attraktiv for en række udvalgsvarebutikskæder, som ikke findes på Bornholm i dag. Årsdøgnstrafikken på Åkirkebyvej, i rundkørslens østlige ben, blev i 2013 målt til ca køretøjer. På Østre Ringvej, ca. 900 m nord for rundkørslen, blev årsdøgnstrafikken i 2015 målt til ca køretøjer. Tallene viser, at mange bilister dagligt kører forbi arealet. Der er flere busstoppesteder ved Vibegårdscentret. På tidspunktet for dette notats udarbejdelse har bus 5, 6, 9, 21, 23 og 53 afgange fra stoppestedet. Der er cykel- og gangsti langs Åkirkebyvej, der forbinder projektområdet med bl.a. Rønne bymidte mod vest og Aakirkeby mod øst. Der er også cykel- og gangsti langs Østre Ringvej, der forbinder projektområdet med den nordlige del af Rønne. Der er ingen cykelsti eller fortov langs Søndre Ringvej, som leder ud af Rønne. SAMLET VURDERING Projektområdets placering ved udkanten af byen betyder, at det fortrinsvist henvender sig til kunder i bil. Det vurderes samlet set, at projektområdet er kendetegnet ved en særdeles god tilgængelighed og fremkommelighed for bilister. Projektområdet er endvidere tilgængeligt for rejsende med kollektiv transport og cyklister og gående.

11 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 11 6 Sammenhæng med kommuneplanen I den gældende Kommuneplan 2013 for Bornholms Regionskommune er der angivet følgende mål for detailhandlen: Kommunalbestyrelsen ønsker en god og dækkende forsyning med detailhandel på hele øen med såvel dagligvarer som udvalgsvarer til gavn for såvel Bornholms borgere som turister. Desuden ønsker kommunalbestyrelsen at udlægge nye arealer til butikker, så der skabes mulighed for øget konkurrence og mulighed for at nye dagligvarekæder kan etablere sig på øen. Og endelig ønsker kommunalbestyrelsen at fremme en decentral udvikling af detailhandlen på Bornholm, idet det vurderes, at opretholdelse af dagligvarebutikker i mindre lokalsamfund først og fremmest forudsætter, at borgerne benytter de lokale butikker. Sammenhæng med mål nr. 1 Det ansøgte projekt vil give mulighed for etablering af en ny stor udvalgsvarebutik på Bornholm. Placeringen er attraktiv for en række udvalgsvarekæder, der ikke findes på Bornholm i dag, og det påtænkes netop at etablere en udvalgsvarebutik, som i dag ikke findes på Bornholm. Den nye udvalgsvarebutik vil med sit koncept og varesortiment styrke Rønne som hovedcenterby på Bornholm og give borgerne på hele Bornholm adgang til et større butiks- og vareudbud. Sammenhæng med mål nr. 2 Planlægningen for aflastningsområdet ved Vibegårdscentret giver mulighed for etablering af en ny udvalgsvarebutik eller en ny butik med særligt pladskrævende varegrupper. Da der gives mulighed for flere butikker og større butikker, kan planlægningen bidrage til at sætte rammerne for større konkurrence i Bornholms detailhandel. Sammenhæng med mål nr. 3 Der gives ikke mulighed for yderligere dagligvarehandel som led i planlægningen for aflastningsområdet. SAMLET VURDERING Det vurderes samlet set, at planlægningen for et aflastningsområde ved Vibegårdscentret er i overensstemmelse med målene for detailhandlen, som angivet i Kommuneplan 2013 for Bornholms Regionskommune.

12 12 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 7 Oplandet til et aflastningsområde i Rønne Udstrækningen af oplandet til detailhandlen i og ved et aflastningsområde i Rønne er bestemt af fremkommeligheden til både aflastningsområdet og til konkurrerende indkøbssteder. Oplandets udstrækning er også bestemt af attraktiviteten, herunder butiksudbuddet, af de konkurrerende indkøbssteder set ift. attraktiviteten af detailhandlen i og ved aflastningsområdet. Fremkommeligheden til aflastningsområdet er god, særligt for bilister, og Vibegårdscentret ligger inden for kort køretid for borgerne på Bornholm. Det tager knap 25 min at nå til Vibegårdscentret fra Nexø, godt 25 min fra Svaneke og godt 20 min fra Gudhjem og ca. 25 min fra Allinge-Sandvig. Der forventes, at der etableres en ny stor udvalgsvarebutik på m² i aflastningsområdet, som derved samlet set vil bestå af tre store udvalgsvarebutikker, en stor dagligvarebutik og en mindre dagligvarebutik. Udvalgsvarebutikken forventes, på grund af sin størrelse, at sælge bolig-, have- og fritidsudstyr. En kortlægning af detailhandlen på Bornholm i 2014 viste, at knap halvdelen af de øvrige udvalgsvarebutikker og butikker med særligt pladskrævende varegrupper lå i Rønne. En kortlægning af de store udvalgsvarebutikker og butikker med særligt pladskrævende varegrupper indenfor underbrancherne bolig- have- og fritidsudstyr i dec viser, at over halvdelen af butikkerne ligger i Rønne. På baggrund af oplysninger om den nuværende detailhandel på Bornholm, oplysninger om kædernes lokaliseringsønsker og forventningerne til den nye butik, så vurderes det, at oplandet til aflastningsområdet vil udgøres af hele Bornholm.

13 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 13 8 Udviklingen i forbruget og arealbehovet i oplandet I det følgende redegøres for det kundegrundlag, som etableringen af den nye detailhandel baseres på. Derudover redegøres for udviklingen i forbrugsgrundlaget, og hvordan det påvirker grundlaget for de nye butikker. Med udgangspunkt i forbrugsgrundlaget beregnes behovet for yderligere areal til udvalgsvarebutikker på Bornholm. Særligt udviklingen i indbyggertallet, privatforbruget, nethandlen, handelsbalancen og omsætningen pr. m² har betydning for forudsætningerne for den nye detailhandel. Udviklingerne er hver især forbundet med usikkerheder, og der er derfor opstillet et scenarie for udviklingen i borgernes udvalgsvareforbrug i de fysiske butikker. Scenariet beskriver udviklingen frem mod år 2030, som svarer til en 12-årig planperiode. I vurderingerne af effekterne er der taget udgangspunkt i år 2021, hvor den nye detailhandel forventes etableret og i drift. Der er i scenariet taget udgangspunkt i følgende udviklinger for Bornholm for perioden : En stigning i indbyggertallet på ca. 320 borgere eller ca. 1 % jf. Bornholms Regionskommunes befolkningsprognose. En stigning i privatforbruget på udvalgsvarer pr. indbygger på ca kr. eller 12 % jf. COWIs scenarie for Bornholms Regionskommune. En stigning i handelsbalancen for beklædning fra 107 % til 110 % og en stigning i handelsbalancen for øvrige udvalgsvarer fra 105 % til 108 %. Udviklingerne beskrives i de følgende afsnit. 8.1 Svag stigning i indbyggertallet på Bornholm Der bor ca borgere på Bornholm. Ifølge Bornholms Regionskommunes prognose vil indbyggertallet for Bornholm stort set ikke ændre sig frem mod Der forventes en svag stigning på ca. 320 borgere eller ca. 1 %. Indbyggertallet i Rønne forventes at stige fra ca borgere til borgere eller ca. 6 % frem mod 2030.

14 14 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Figur 3: Forventet udvikling i indbyggertallet i oplandet/bornholm og i Rønne Rønne Bornholm 8.2 Stigende privatforbrug Ændringer i indbyggertallet fører til ændringer i forbruget. Hvor store ændringerne bliver, afhænger af bl.a. udviklingen i privatforbruget. UDVIKLINGEN I PRIVATFORBRUGET I PERIODEN Efter 2007, hvor forbruget toppede, var forbrugerne tilbageholdende som konsekvens af den økonomiske krise. Især udvalgsvarehandlen er gået tilbage. Som det fremgår af figur 4, så var tilbagegangen i perioden størst indenfor beklædning, hvor omsætningen faldt med ca. 22 % på landsplan. Omsætningen indenfor øvrige udvalgsvarer faldt med ca. 3 %. Omsætningen indenfor beklædning ligger i dag lidt under niveauet i Omsætningen indenfor øvrige udvalgsvarer ligger i dag, efter en relativt stor stigning i perioden , på niveau med Omsætningen i detailhandlen nåede et lavpunkt omkring De seneste tendenser er, at omsætningen i detailhandlen igen stiger. Omsætningen i udvalgsvarehandlen er siden 2013 steget med knap 7 %, men stigningen er uens fordelt. Omsætningen indenfor beklædning er stort set uændret, mens omsætningen indenfor øvrige udvalgsvarer er steget moderat.

15 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 15 Figur 4: Udviklingen i omsætningen i dansk detailhandel, Detailhandel i alt Beklædning mv. Fødevarer og andre dagligvarer Andre forbrugsvarer Det sæsonkorrigeret mængdeindeks viser udviklingen i omsætningen i den danske detailhandel i faste priser, dvs. korrigeret for sæsonudsving og inflation. Her er der taget udgangspunkt i 2010 som indeks 100. DEN FREMTIDIGE UDVIKLING I PRIVATFORBRUGET I et 12-årigt tidsperspektiv er forbrugsudviklingen usikker. I den første del af perioden må det forventes, at forbrugsvæksten vil blive afdæmpet, og at forbruget herefter vil udvikle sig afhængigt af, hvordan de økonomiske konjunkturer udvikler sig. Der er i scenariet taget udgangspunkt i en moderat stigning i privatforbruget i perioden , hvilket i store træk svarer til en lidt større vækst end den svage vækst i forbruget de seneste år. Det forudsættes dermed, at udvalgsvareforbruget, dvs. forbruget af beklædning og øvrige udvalgsvarer under ét, stiger med knap 19 % i perioden Samlet vurdering af udviklingen i forbruget Beregningerne viser, at Bornholmernes samlede årlige udvalgsvareforbrug i perioden stiger med ca. 200 mio. kr. eller ca. 23 % fra knap 0,9 mia. kr. i 2018 til ca. 1,1 mia. kr. i 2030.

16 16 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 9 Behovet for yderligere areal til udvalgsvarebutikker Hvor stort et arealbehov udviklingen i forbruget i oplandet medfører, afhænger bl.a. af, hvor stor en andel af forbruget, der lægges i netbutikker, om detailhandlen i oplandet vinder markedsandele, og om detailhandlen bliver mere eller mindre effektiv, dvs. om omsætningen pr. m² pr. år ændres. I middelscenariet er der taget udgangspunkt i følgende udviklinger i oplandet for perioden : En stigning i nethandlens andel af udvalgsvareforbruget på ca. 14 %-point fra ca. 16 % til ca. 30 % jf. COWIs vurderinger sammenholdt med data fra brancheorganisationer som DIBS by Nets, FDIH m.fl. En stigning i handelsbalancen for beklædning fra 107 % til 110 % og en stigning i handelsbalancen for øvrige udvalgsvarer fra 105 % til 108 %. En konstant arealintensitet, dvs. omsætning pr. m² pr. år, i udvalgsvarehandlen. Udviklingerne i nethandlen, handelsbalancen og arealintensiteten beskrives i det følgende. 9.1 Moderat stigende e-handelsandel med udvalgsvarer En stadig stigende andel af danskernes forbrug lægges i webshops, og en mindre andel lægges i fysiske butikker. DEN HISTORISKE UDVIKLING I E-HANDLEN Siden 2009 er danskernes forbrug i netbutikker tredoblet. Alene i 2016 steg e- handlen med ca. 16 %. I 2017 rundede e-handlen 120 mia. kr., hvilket er dobbelt så meget som i Der flyttes dermed fortsat store markedsandele fra de fysiske butikker til nethandel. Nethandlens voksende andel af forbruget betød, at ca. 27 % af danskernes private disponible forbrug i 2016 blev lagt i internetbutikker. I nethandlen indgår både ikke-fysiske varer som rejser, flybilletter og underholdning, men også fysiske varer som tøj, elektronikvarer og bøger. Nethandlen forventes at fortsætte sin vækst og vil komme til at udgøre en stadig større del af detailhandlen. De seneste tal peger på, at andelen af nethandel er meget brancheafhængig. Eksempelvis bliver en meget stor del af forbrugerelektronik, bøger og børnetøj købt online.

17 mia. kr. pr. år REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 17 Figur 5: Danskernes forbrug online i Nethandlen er vokset med ca. 100 mia. kr. i perioden , hvilket svarer til en femdobling på 10 år. Kilde: Foreningen for Dansk Nethandel (FDIH). DEN FREMTIDIGE UDVIKLING I E-HANDLEN Bornholm er ikke i samme grad som landets øvrige kommuner i konkurrence med andre kommuner eller nærliggende stærke handelsbyer. Til gengæld betyder afstanden til større handelsbyer, at nethandlen på Bornholm sandsynligvis er større end de fleste andre steder i Danmark. I scenariet, der beskriver middelbehovet for nyt areal til detailhandel, er det forudsat, at nethandlen vil vokse moderat. Det forudsættes, at nethandlen vil dække 22 % af beklædningsforbruget i For øvrige udvalgsvarer forudsættes det, at nethandlen vil dække 34 % af forbruget. Det svarer til en andel på ca. 30 % for udvalgsvarer under ét. 9.2 Stigninger i handelsbalancerne Handelsbalancen er et udtryk for hvor stor en markedsandel detailhandlen i et givet opland har. Handelsbalancen beregnes ved at dividere omsætningen i detailhandlen i oplandet med forbruget fra borgere bosiddende i oplandet. En handelsbalance over 100 % udtrykker, at oplandet er overforsynet, mens en handelsbalance på under 100 % udtrykker, at oplandet er underforsynet. Handelsbalancen ekskl. nethandel for beklædning og øvrige udvalgsvarer i oplandet til det nye aflastningsområde var hhv. 107 % og 105 % i Handelsbalancerne udtrykker et lille overskud, hvilket skyldes turismen. Bornholm grænser ikke op til andre konkurrerende kommuner. Derfor vurderes handelsoverskuddet i høj grad at være genereret af turisterne. Detailhandelsstrukturen på Bornholm er kendetegnet ved, at stort set hele øens forbrug i de fysiske butikker bliver lagt i butikker på Bornholm.

18 18 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Bornholm er Danmarks 9. største turistkommune målt på turismeforbrugets størrelse. Turisme er Bornholms næststørste erhverv, og turismen spiller en stor rolle for detailhandlens udvikling. I detailhandelsanalysen fra 2014 blev det vurderet, at den årlige meromsætning fra turister i perioden kunne udgøre op til ca. 20 mio. kr. Der er i de senere år sket en vækst i dansk turisme og Visit Denmarks tal for døgnforbrug viser, at turisterne bruger markant flere penge i detailhandlen end tidligere. Det vurderes, at væksten i turismen vil påvirke udvalgsvarehandlen på Bornholm positivt. I beregningerne er der derfor forudsat en stigning i handelsbalancen for beklædning fra 107 % til 110 % og en stigning i handelsbalancen for øvrige udvalgsvarer fra 105 % til 108 %. Det vurderes ikke urealistisk, at handelsbalancerne vil stige yderligere. 9.3 Konstant arealintensitet En del af forbrugstilvæksten sker i form af øget omsætning i eksisterende butikker. Der forventes også at være behov for en vis omfordeling af butiksarealer, hvor nogle utidssvarende butikker lukker, mens der etableres nyt butiksareal andre steder. Omfordelingen kan bl.a. ske som følge af et ønske om at udvide eller flytte en butik for at opnå et tidssvarende butikskoncept og -indretning. Der kan derfor også være behov for nyt butiksareal uden en vækst i omsætningen. I beregningerne af arealbehovet er det forudsat, at den forventede forbrugstilvækst samlet set medfører et øget behov for butiksareal. Det er i beregningerne af arealbehovet forudsat, at omsætningen pr. m² pr. år vil være konstant i perioden Samlet vurdering af behov for yderligere areal Butikkerne, der sælger udvalgsvarer, dvs. beklædningsbutikkerne, de øvrige udvalgsvarebutikker og butikker med særligt pladskrævende varegrupper ekskl. forhandlere af motorkøretøjer, havde et samlet bruttoetageareal på ca m² i Behovet for yderligere areal er beregnet og vurderet til ca m² i Der er mulighed for også at medregne behovet for yderligere areal til butikker med særligt pladskrævende varer ved fastsættelsen af arealrammen for udvalgsvarer for et nyt aflastningsområde. Det er vanskeligt at vurdere udviklingen i arealbehovet til bilforhandlere, da denne butikstype appellerer til et stort opland og kan variere meget (salg af brugte/nye biler, stort/lille værksted bredt/smalt sortiment mv.).

19 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 19 BEHOVET FOR YDERLIGERE AREAL TIL UDVALGSVAREBUTIKKER I OPLANDET, 2030 Udvikling, absolut Udvikling, % Indbyggertal i oplandet +320 borgere +1 % Privatforbrug pr. indbygger kr. pr. år +12 % Privatforbrug pr. indbygger i fysiske butikker +480 kr. pr. år +3 % Handelsbalance for oplandet +2 %-point +2 % Arealintensitet i udvalgsvarebutikker uændret uændret Behov for yderligere areal m² +7 % Tabel 5.

20 20 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 10 Omsætningen i den nye detailhandel Konkret er der ønske om etablering af én ny udvalgsvarebutik på ca m². For at være på forkant med udviklingen og for at sikre den nødvendige fleksibilitet er der dog ønske om en udbygningsramme på m². Der er ønske om, at der for aflastningsområdet fastsættes en minimumsbutiksstørrelse på 750 m² pr. ny udvalgsvarebutik og ny butik med særligt pladskrævende varegrupper. Udvalgsvarebutikkerne i Rønne bymidte er gennemsnitligt ca. 265 m². Minimumsbutiksstørrelsen vil sikre en rollefordeling mellem Rønne bymidte og aflastningsområdet. OMSÆTNING I DEN FORVENTEDE NYE DETAILHANDEL, 2021 Bruttoetageareal Arealintensitet Omsætning m² kr. pr. m² pr. år Ca. 38 mio. kr. pr. år Tabel 6.

21 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Effekter for den eksisterende udvalgsvarehandel I beregningen af effekterne er der taget udgangspunkt i, at der etableres én udvalgsvarebutik på m² med en omsætning på ca. 38 mio. kr. i 2021 og Effekterne er udtryk for en gennemsnitsbetragtning. De konkrete effekter vil afhænge af de konkrete butikker Effekter på kort sigt Det vurderes, at den nye butik vil hente: ca. 5 % af sin omsætning eller ca. 2 mio. kr. pr. år fra Rønne bymidte svarende til en omsætningsnedgang på ca. 1 %. ca. 65 % af sin omsætning eller knap 25 mio. kr. pr. år fra Rønne by i øvrigt svarende til en omsætningsnedgang på ca. 10 %. ca. 10 % af sin omsætning eller knap 4 mio. kr. pr. år fra Nexø svarende til en omsætningsnedgang på ca. 2 %. ca. 10 % af sin omsætning eller knap 4 mio. kr. pr. år fra det øvrige Bornholm svarende til en omsætningsnedgang på ca. 2 %. ca. 10 % af sin omsætning eller knap 4 mio. kr. pr. år fra nethandlen. EFFEKTER FOR DEN EKSISTERENDE DETAILHANDEL, 2021 Område Nedgang i oms. kr. Nedgang i oms. i % Andel af oms. i nye butikker Rønne bymidte Knap 2 Ca. 1 Ca. 5 Rønne i øvrigt Knap 25 Ca. 10 Ca. 65 Nexø Knap 4 Ca. 2 Ca. 10 Bornholm i øvrigt Knap 4 Ca. 2 Ca. 10 Nethandlen Knap 4 - Ca. 10 Sum Knap Tabel 7.

22 22 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Hvorfra omsætningen i den nye butik hentes Rønne i øvrigt Nethandlen Nexø Bornholm i øvrigt Rønne bymidte UDVIKLING I RØNNES OPLANDSEFFEKT FOR UDVALGSVARER MED OG UDEN UDVIDELSE År 2018 År 2021 År 2021 Ændring Hentes i na- uden udvi- med udvi- bokommu- delse delse ner Omsætning (mio. kr. pr. år) Forbrug (mio. kr. pr. år) Handelsbalance (%) Tabel Effekter på længere sigt Det forventes, at det årlige forbrugsgrundlag for udvalgsvarer i fysiske butikker på Bornholm stiger med ca. 25 mio. kr. frem mod år Størstedelen af stigningen kan henføres til forbruget af øvrige udvalgsvarer. Stigningen i forbrugsgrundlaget svarer til at effekterne for de eksisterende udvalgsvarebutikker under ét reduceres med knap 75 %. EFFEKTER VED UDVISELSE AF SNELLEMARK CENTRET Der påtænkes på sigt en udvidelse af Snellemark Centret med ca m² udvalgsvarebutikker. En udvidelse af Snellemark Centret vil have effekter for den eksisterende detailhandel. Rønne bymidte vil øge sin samlede omsætning og samlet set stå stærkere. Udvidelsen af Vibegårdscentret og en evt. senere udvidelse af Snellemark Centret vil desuden have kumulative effekter for den eksisterende detailhandel, herunder de mindre specialbutikker i strøggaderne, som vil afgive omsætning til Snellemark- og Vibegårdscentret.

23 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Vurdering af priseffekt For at vurdere påvirkningen på konkurrencen er Erhvervsstyrelsens økonomiske model benyttet. Resultatet giver en indikation af effekten på prisniveauet af udbygningen af detailhandlen i aflastningsområdet. Modellen bygger bl.a. på, at store butikker indebærer lavere priser end små butikker. Resultatet af beregningerne er, at priserne på udvalgsvarer vil falde. Priseffekten anslås dog at blive 'lille' for udvalgsvarer. Den begrænsede effekt skyldes udbygningens begrænsede størrelse relativt til den eksisterende detailhandel. Det vurderes samlet set, at planlægningen for et aflastningsområde i Rønne kan bidrage til at understøtte hensynet om en effektiv butiksstruktur.

24 24 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE 13 Sammenfattende konsekvensvurderingsskema HENSYN PÅ KORT SIGT (2021) PÅ LANG SIGT (2030) Konkurrenceeffekt (step 3) Udvalgsvarer: 'Lille' Konkurrenceeffekten forventes ikke anderledes på langt sigt end på kort sigt. Påvirkning af butiksforsyningen i bymidten, de mindre oplandsbyer og i landdistrikterne (step 2) Påvirkning af byens samlede oplandseffekt i forhold til nabokommuner (step 1) Tabel 9. Udvalgsvarer: Der flyttes ca. 34 mio. kr. fra oplandet til aflastningsområdet, heraf knap 4 mio. kr. pr. år fra Rønne bymidte. Handelsbalancen for udvalgsvarer for Rønne by ekskl. opland forventes at stige fra 232 % til 236 % ved sammenligning af 0-alternativet i horisontåret med en udbygning af lastningsområdet i horisontåret. I beregningen er nethandlen trukket ud fra forbruget. Butiksforsyningen i bymidten forventes ikke at blive påvirket negativt af aflastningsområdet på langt sigt, da der forventeligt bliver tale om forskellige butikstyper. Udviklingen i handelsbalancen på lang sigt afhænger af udviklingen i bl.a. turismen som forventes at blive positiv. Derfor kan handelsbalancen for Rønne stige yderligere.

25 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE Ordforklaring Arealbehov Det beregnede arealbehov er et udtryk for, hvor meget detailhandel, der er behov for i et opland. Behovet for yderligere detailhandel ved nybyggeri eller omdannelse til butiksformål beregnes med udgangspunkt i en vurdering af omfanget af den eksisterende detailhandel set i forhold til den forventede udvikling i indbyggertallet, privatforbruget, turismen, omsætningen pr. m² og handelsbalancen. Arealramme og udbygningsramme/restrummelighed Arealrammen for et centerområde angiver det maksimalt tilladte bruttoetageareal detailhandel i et centerområde. Restrummeligheden/udbygningsrammen i et centerområde beregnes ved at trække bruttoetagearealet af den eksisterende detailhandel eller byggeretterne i lokalplanerne omfattet af centerområdet fra arealrammen for centerområdet. Centerområde Et geografisk afgrænset område udlagt til detailhandel. Der er følgende typer af centerområder: Bymidter, bydelscentre, lokalcentre, områder til særligt pladskrævende varegrupper, aflastningsområder og områder til enkeltstående butikker. Eksisterende bruttoetageareal Arealet af den eksisterende, aktive detailhandel. Butiksareal, personalefaciliteter, overdækket lager mv. til butiksformål medregnes i bruttoetagearealet. Forbrugsgrundlag Borgerne bosiddende i et opland har et samlet forbrug på varer, som betegnes forbrugsgrundlaget. Handelsbalance Handelsbalancen er udtryk for omsætningen i butikkerne i et opland divideret med de lokale borgeres forbrug. Handelsbalancen kan udtrykkes i absolutte tal eller i %. Et negativt tal eller en %-sats under 100 udtrykker, at oplandet er underforsynet med den pågældende varegruppe, mens et positivt tal eller en %-sats over 100 udtrykker, at oplandet er overforsynet med den pågældende varegruppe. Kundegrundlag De indbyggere vis forbrug ny detailhandel baseres på betegnes som kundegrundlaget. Et kundegrundlag udtrykkes i antal indbyggere eller husstande. Opland og influensområde Borgere i oplandet lægger over halvdelen af deres forbrug i oplandet. Borgere udenfor oplandet lægger mindre end halvdelen af deres forbrug i oplandet. Et indkøbsområde kan have forskellige oplande afhængigt af varegruppe. Ny detailhandel vil som oftest hente størstedelen af sin omsætning fra oplandet, som den nye detailhandel ligger i. Ny detailhandel kan også hente omsætning fra butikker udenfor oplandet. Det totale område som den nye detailhandel henter omsætning fra betegnes som influensområdet. Udvalgsvarer og udvalgsvarebutikker Udvalgsvarer er en fælles betegnelse for varer, som kan anvendes flere gange og gennem en længere periode. Udvalgsvarer er typisk opdelt i "beklædning", dvs. f.eks. tøj og sko og "øvrige udvalgsvarer", dvs. f.eks. legetøj, babyudstyr, elektronik, hårde hvidevarer, boligtilbehør mv. Hvis en butik, har mere end et ubetydeligt salg af udvalgsvarer, så er den at betegne som en udvalgsvarebutik. En møbelbutik,

26 26 REDEGØRELSE FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VIBEGÅRDSCENTRET I RØNNE der sælger møbler (en særligt pladskrævende varegruppe) og øvrige udvalgsvarer, f.eks. lamper, puder og andet boligtilbehør, i mere end et ubetydeligt omfang, er at betegne som en udvalgsvarebutik. En butik, der fortrinsvist sælger dagligvarer er at betegne som en dagligvarebutik uanset om der sker et mere end ubetydeligt salg af udvalgsvarer. Særligt pladskrævende varegrupper og butikker med særligt pladskrævende varegrupper I den tidligere Planlov var listen over særligt pladskrævende varegrupper udtømmende. I den gældende Planlov er listen over særligt pladskrævende varegrupper ikke udtømmende. Listen over særligt pladskrævende varegrupper eller varer, som frembyder særlige sikkerhedsmæssige forhold er i 5 n, 3) i den gældende Planlov defineret som f.eks. motorkøretøjer, lystbåde, campingvogne, trailere, planter, havebrugsvarer, tømmer, byggematerialer, grus, sten- og betonvarer, møbler, samt ammunition og eksplosiver. Det fremgår desuden af den nye Vejledning om detailhandelsplanlægning fra 2017, at bestemmelsen ikke omfatter arealudlæg til andre store butikker med mange varer eller butikker, der både forhandler pladskrævende og ikke-pladskrævende varer, som f.eks. dagligvarer, tøj, legetøj, babyudstyr, elektronik, tv/radio, edb mv., hårde hvidevarer, boligtilbehør mv. I byggemarked må der også forhandles udvalgsvarer. Et byggemarked klassificeres på trods af et evt. salg af udvalgsvarer som en butik med særligt pladskrævende varegrupper.

MULIGHEDER FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VEJLEVEJ I HEDENSTED

MULIGHEDER FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VEJLEVEJ I HEDENSTED PER SIMONSEN EJENDOMSUDVIKLING MULIGHEDER FOR ET AFLASTNINGSOMRÅDE VED VEJLEVEJ I HEDENSTED ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT PROJEKTNR.

Læs mere

UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING

UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A105178-001 1 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE

Læs mere

UDVIDELSE AF LOKALCENTER VED KALUNDBORGVEJ I HOLBÆK INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Sammenfatning 3. 3 Dagligvarehandlen i det vestlige Holbæk 5

UDVIDELSE AF LOKALCENTER VED KALUNDBORGVEJ I HOLBÆK INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Sammenfatning 3. 3 Dagligvarehandlen i det vestlige Holbæk 5 REMA BUTIKSUDVIKLING A/S UDVIDELSE AF LOKALCENTER VED KALUNDBORGVEJ I HOLBÆK ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DETAILHANDELSREDEGØRELSE INDHOLD

Læs mere

REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE I RY

REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE I RY ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2018 REDEGØRELSE FOR ET NYT AFLASTNINGSOMRÅDE I RY NOTAT PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A118648 1 VERSION

Læs mere

Dagens indhold. Afgrænsning af bymidter og bydelscentre. Showrooms og pladskrævende varer Aflastningsområder redegørelseskrav

Dagens indhold. Afgrænsning af bymidter og bydelscentre. Showrooms og pladskrævende varer Aflastningsområder redegørelseskrav Detailhandel Dagens indhold Status De politiske intentioner Den nye formålsbestemmelse Planlovsændringerne: Størrelse og placering Afgrænsning af bymidter og bydelscentre Showrooms og pladskrævende varer

Læs mere

REDEGØRELSE - UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING

REDEGØRELSE - UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING REDEGØRELSE - UDVIDELSE AF AFLASTNINGSOMRÅDET I KOLDING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A105178 1 VERSION UDGIVELSESDATO

Læs mere

INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND 2 2 SAMMENFATNING 3

INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND 2 2 SAMMENFATNING 3 GRIBSKOV KOMMUNE INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND

Læs mere

UDVIDELSE AF PLANLAGT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Planlovens regler 2

UDVIDELSE AF PLANLAGT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Planlovens regler 2 NORDICOM A/S UDVIDELSE AF PLANLAGT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Planlovens

Læs mere

Debatmøde i Erhvervsforum. Vicedirektør Sigmund Lubanski, Erhvervsstyrelsen

Debatmøde i Erhvervsforum. Vicedirektør Sigmund Lubanski, Erhvervsstyrelsen Debatmøde i Erhvervsforum Vicedirektør Sigmund Lubanski, Erhvervsstyrelsen Indhold Modernisering af planloven Ændring af detailhandelsreglerne: Baggrund Den nye formålsbestemmelse Størrelse og placering

Læs mere

DETAILHANDELSANALYSE 2016 INDHOLD. 1 Sammenfatning 2

DETAILHANDELSANALYSE 2016 INDHOLD. 1 Sammenfatning 2 FREDERIKSBERG KOMMUNE DETAILHANDELSANALYSE 2016 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Sammenfatning 2 2 Antal butikker og butiksareal

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO

NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO NOVEMBER 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK

Læs mere

Kommuneplan 16 Tillæg nr

Kommuneplan 16 Tillæg nr Kommuneplan 16 Tillæg nr. 16-13 Forslag til offentlig debat i perioden 28. juni 2018-9. august 2018 EMNE Ændring af udlæg af område til særligt pladskrævende udvalgsvarebutikker til udlæg af aflastningsområde

Læs mere

NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2. 3 Forbrugsforhold i Rønne Øst 2

NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2. 3 Forbrugsforhold i Rønne Øst 2 REMA 1000 NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2

Læs mere

AREALBEHOVET I VINGE INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2. 3 Vurdering af forudsætninger og faktorer 3

AREALBEHOVET I VINGE INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2. 3 Vurdering af forudsætninger og faktorer 3 FREDERIKSSUND KOMMUNE AREALBEHOVET I VINGE NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og indledning 1 2 Metode 2 3 Vurdering

Læs mere

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3.

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3. HOLBÆK KOMMUNE AREALBEHOV NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Resultat og fremtidig planlægning 1 2 Grundlag og forudsætninger

Læs mere

Notat kort gennemgang af planlovens bestemmelser om detailhandelsplanlægning

Notat kort gennemgang af planlovens bestemmelser om detailhandelsplanlægning Notat 28. februar 2018 Notat kort gennemgang af planlovens bestemmelser om detailhandelsplanlægning Planloven fastlægger de overordnede rammer for kommunens detailhandelsplanlægning. Loven rummer tre ligeværdige

Læs mere

VURDERING AF TRE DAGLIGVAREPROJEKTER

VURDERING AF TRE DAGLIGVAREPROJEKTER FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE VURDERING AF TRE DAGLIGVAREPROJEKTER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A119190 1 VERSION

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING OPLANDSANALYSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK

Læs mere

UDVIDELSE AF AABYBRO BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 7

UDVIDELSE AF AABYBRO BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 7 JAMMERBUGT KOMMUNE UDVIDELSE AF AABYBRO BYMIDTE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2 2 Sammenhæng

Læs mere

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Fordebat I offentlig høring i perioden fra den 23. november til 21. december Lokalplan 01-C-27.01

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Fordebat I offentlig høring i perioden fra den 23. november til 21. december Lokalplan 01-C-27.01 BRØNDERSLEV KOMMUNE Lokalplan 01-C-27.01 Aflastningsområde, Jernaldervej, Brønderslev Øst Fordebat I offentlig høring i perioden fra den 23. november til 21. december 2018. Indholdsfortegnelse Fordebat

Læs mere

Skal kommuneplanens rammer for detailhandelsareal i Rønne udvides?

Skal kommuneplanens rammer for detailhandelsareal i Rønne udvides? Indkaldelse af ideer og forslag Skal kommuneplanens rammer for detailhandelsareal i Rønne udvides? Høringsfrist 29. august Teknik & Miljø, 1. juli 2011 1 Indkaldelse af ideer og forslag Baggrund Bornholms

Læs mere

For at styrke eksisterende og allerede planlagte centerområder udlægges der ingen nye områder i forslag til Kommuneplan 2015.

For at styrke eksisterende og allerede planlagte centerområder udlægges der ingen nye områder i forslag til Kommuneplan 2015. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Bilag 9: Detailhandelsudviklingen i København 2008-2014 Udviklingen inden for den fysiske detailhandel har de seneste år været præget

Læs mere

Redegørelse for nyt lokalcenter 4.4.C3 AAU Fredrik Bajers Vej/Bertil Ohlins Vej INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2 1.

Redegørelse for nyt lokalcenter 4.4.C3 AAU Fredrik Bajers Vej/Bertil Ohlins Vej INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning 2 1. Redegørelse for nyt lokalcenter 4.4.C3 AAU Fredrik Bajers Vej/Bertil Ohlins Vej ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund, formål

Læs mere

EFFEKTER AF DAGLIGVAREBUTIKSPROJEKTER I BALLERUP KOMMUNE

EFFEKTER AF DAGLIGVAREBUTIKSPROJEKTER I BALLERUP KOMMUNE BALLERUP KOMMUNE EFFEKTER AF DAGLIGVAREBUTIKSPROJEKTER I BALLERUP KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A122082

Læs mere

VURDERING AF UDVIKLING I BESØGSTAL I RINGSTED OUTLET

VURDERING AF UDVIKLING I BESØGSTAL I RINGSTED OUTLET RINGSTED OUTLET VURDERING AF UDVIKLING I BESØGSTAL I RINGSTED OUTLET ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund og formål 2

Læs mere

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG 2 Kommuneplanens rammer for detailhandel skal revideres Kommuneplanen er byrådets redskab til at tænke udviklingen

Læs mere

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit PLAN OG ÅBEN LAND Notat Dato: 31. januar 2017 Sagsb.: Rasmus Rasmussen Sagsnr.: Dir.tlf.: 72364361 E-mail: raras@holb.dk Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit Notatet beskriver,

Læs mere

Tillæg nr. 19. Forslag til. til Kommuneplan , for udvidelse af aflastningsområde ved Østergade i Skjern. Ringkøbing-Skjern Kommune

Tillæg nr. 19. Forslag til. til Kommuneplan , for udvidelse af aflastningsområde ved Østergade i Skjern. Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag til Tillæg nr. 19 til Kommuneplan 2017-2029, for udvidelse af aflastningsområde ved Østergade i Skjern Ringkøbing-Skjern Kommune 09. oktober 2018 1 Tillæg nr. 19 Kommuneplan 2017-2029 Forord Kommuneplantillægget

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan :

Forslag til kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan : Forslag til kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2017-2029: Sønderborg Kommune Land, By og Kultur Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg Tlf. 88 72 64 00 post@sonderborg.dk www.sonderborgkommune.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I TUNE, GREVE KOMMUNE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning Sammenfatning 3. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 5

NY DAGLIGVAREBUTIK I TUNE, GREVE KOMMUNE INDHOLD. 1 Baggrund, formål og sammenfatning Sammenfatning 3. 2 Sammenhæng med kommuneplanlægningen 5 GREVE KOMMUNE NY DAGLIGVAREBUTIK I TUNE, GREVE KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund, formål og sammenfatning

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HADSUNDVEJ I AALBORG

NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HADSUNDVEJ I AALBORG JANUAR 2016 DANSK BUTIKSTJENSTE A/S NY DAGLIGVAREBUTIK PÅ HADSUNDVEJ I AALBORG RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2016 DANSK

Læs mere

UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE INDHOLD 1 BAGGRUND FOR UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE 2 2 SAMMENFATNING 3 3 NY PLANLOV NYE MULIGHEDER 6

UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE INDHOLD 1 BAGGRUND FOR UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE 2 2 SAMMENFATNING 3 3 NY PLANLOV NYE MULIGHEDER 6 K3 EJENDOMME UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 BAGGRUND FOR UDVIDELSE AF HØRSHOLM BYMIDTE 2 2

Læs mere

Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan :

Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan : Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2017-2029: Sønderborg Kommune Økonomi, Teknink og Miljø Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg Tlf. 88 72 64 00 post@sonderborg.dk www.sonderborgkommune.dk Indledning Offentliggørelse

Læs mere

4.10 Detailhandel HOVEDSTRUKTUR KOMMUNEPLAN 2009-2021 63. pladskrævende varegrupper

4.10 Detailhandel HOVEDSTRUKTUR KOMMUNEPLAN 2009-2021 63. pladskrævende varegrupper 4.10 Detailhandel pladskrævende varegrupper Kortbilag nr. 4.10.1 Beliggenhed af detailhandel i Sønderborg Kommune Analyse af detailhandlen Der er i forbindelse med kommuneplanen foretaget en analyse af

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY

NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY MARTS 2016 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY RAPPORT MARTS 2016 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY RAPPORT PROJEKTNR. A081438 DOKUMENTNR. 1 VERSION 1.0 UDGIVELSESDATO

Læs mere

Tillæg nr. 19. til Kommuneplan , for udvidelse af aflastningsområde ved Østergade i Skjern. Ringkøbing-Skjern Kommune. 19.

Tillæg nr. 19. til Kommuneplan , for udvidelse af aflastningsområde ved Østergade i Skjern. Ringkøbing-Skjern Kommune. 19. til, for udvidelse af aflastningsområde ved Østergade i Skjern Ortofoto Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune 19. februar 2019 1 Forord Kommuneplantillægget udvider aflastningsområdet Arnborgvej,

Læs mere

NYT AFLASTNINGSOMRÅDE VED STOREBÆLTSVEJ 10 I NYBORG

NYT AFLASTNINGSOMRÅDE VED STOREBÆLTSVEJ 10 I NYBORG STOREBÆLTSVEJ 10, NYBORG APS NYT AFLASTNINGSOMRÅDE VED STOREBÆLTSVEJ 10 I NYBORG ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DETAILHANDELSREDEGØRELSE

Læs mere

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af 10 19.11.2018 Sag nr.: 118.7059 Indhold 1. Baggrund og formål... 1 2. Læsevejledning... 2 3. Sammenfatning... 3 4. Gældende planforhold... 5 5. Redegørelse

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Silkeborgs centrale butiksområde Mål Silkeborg Kommune vil: Sikre en positiv udvikling i handelslivet med en varieret og dynamisk butiksstruktur,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forslag til tillæg 01 - detailhandel 3 Hensigt og baggrund 6 Målsætning 9 Retningslinjer 10 Redegørelse 12 Bilag 23

Indholdsfortegnelse. Forslag til tillæg 01 - detailhandel 3 Hensigt og baggrund 6 Målsætning 9 Retningslinjer 10 Redegørelse 12 Bilag 23 Kommuneplan 2013 Indholdsfortegnelse Forslag til tillæg 01 - detailhandel 3 Hensigt og baggrund 6 Målsætning 9 Retningslinjer 10 Redegørelse 12 Bilag 23 2 Kommuneplantillæg > Forslag til tillæg 01 - detailhandel

Læs mere

1. Udkast til helhedsplan for den østlige del af Ry. Skitse til disponering Skitse til aflastningsområde

1. Udkast til helhedsplan for den østlige del af Ry. Skitse til disponering Skitse til aflastningsområde 1. Udkast til helhedsplan for den østlige del af Ry Skitse til disponering Skitse til aflastningsområde Emner Infrastruktur Anvendelse Detailhandel Ejerforhold inden for området Gældende kommuneplanrammer

Læs mere

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Høringsfrist 12. august 2013

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Høringsfrist 12. august 2013 Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Høringsfrist 12. august 2013 Teknik & Miljø, juni 2013 1 DEBATOPLÆG - Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Baggrund Bornholms

Læs mere

Definition af detailhandel En detailhandelsbutik er et sted, hvorfra der sælges og/eller udleveres varer til privatkunder.

Definition af detailhandel En detailhandelsbutik er et sted, hvorfra der sælges og/eller udleveres varer til privatkunder. Notat om detailhandel og engroshandel Dette notat har til formål, at give en introduktion til nogle af begreberne i forbindelse med detailhandel med udgangspunkt i planlovens bestemmelser (bek. nr. 587

Læs mere

INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG

INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG 29. januar 2018 Har du idéer eller forslag til detailhandelsplanlægningen? Næstved Kommune skal i gang med at udarbejde en detailhandelsplan, som er et tillæg til Kommuneplan

Læs mere

Redegørelse for Syddjurs Kommuneplan 2009

Redegørelse for Syddjurs Kommuneplan 2009 Redegørelse for Syddjurs Kommuneplan 2009 - på et sundt og bæredygtigt grundlag 1 H - Detailhandel Kort H.1 - Ebeltoft Ifølge planlovens 11e stk. 4 skal der redegøres for den del af kommuneplanen, der

Læs mere

Mindre lokal dagligvarebutik med postfunktion. Sådan administrerer vi Ved lokalplanlægning til butiksformål. krav om etablering af parkeringspladser.

Mindre lokal dagligvarebutik med postfunktion. Sådan administrerer vi Ved lokalplanlægning til butiksformål. krav om etablering af parkeringspladser. Mål At skabe levende handelscentre med et varieret udbud af butikker i kommunens bycentre. At alle har en nem, hurtig og kort vej til dagligvarebutikker, så afhængigheden af bil nedbringes. At der er mulighed

Læs mere

DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2

DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2 FREDERIKSSUND KOMMUNE DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND NOTAT INDHOLD 1 Baggrund og indledning 1 2 Metode 2 3 Butiksmiks og omsætningen i butikkerne 3 4 Vinge og den regionale konkurrence 5 4.1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forslag til tillæg 01 - detailhandel 3 Hensigt og baggrund 6 Målsætning 9 Retningslinjer 10 Redegørelse 12 Bilag 23

Indholdsfortegnelse. Forslag til tillæg 01 - detailhandel 3 Hensigt og baggrund 6 Målsætning 9 Retningslinjer 10 Redegørelse 12 Bilag 23 Kommuneplan 2013 Indholdsfortegnelse Forslag til tillæg 01 - detailhandel 3 Hensigt og baggrund 6 Målsætning 9 Retningslinjer 10 Redegørelse 12 Bilag 23 2 Kommuneplantillæg > Forslag til tillæg 01 - detailhandel

Læs mere

INDSIGELSER MOD FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 29 OG FORSLAG TIL LOKAL- PLAN DAGLIGVAREBUTIK I MØRKØV

INDSIGELSER MOD FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 29 OG FORSLAG TIL LOKAL- PLAN DAGLIGVAREBUTIK I MØRKØV Holbæk Kommune Vækst og bæredygtighed Plan og Åben Land Kanalstræde 2 4300 Holbæk Alene sendt pr. mail til: plan@holb.dk Sagsnr.: 58480 vbw@lundgrens.dk Tlf.: 3525 2922 2. maj 2017 INDSIGELSER MOD FORSLAG

Læs mere

OKTOBER 2015 REMA EJENDOM A/S ALMINDINGS RUNDDEL REDEGØRELSE TIL ERHVERVSSTYRELSEN

OKTOBER 2015 REMA EJENDOM A/S ALMINDINGS RUNDDEL REDEGØRELSE TIL ERHVERVSSTYRELSEN OKTOBER 2015 REMA EJENDOM A/S ALMINDINGS RUNDDEL REDEGØRELSE TIL ERHVERVSSTYRELSEN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2015 REMA EJENDOM

Læs mere

Redegørelse. Planlægning for udvidelse af aflastningscenter ved Holstebrovej i Viborg og for udvalgsvarebutikker over m² jf. lov om frikommuner

Redegørelse. Planlægning for udvidelse af aflastningscenter ved Holstebrovej i Viborg og for udvalgsvarebutikker over m² jf. lov om frikommuner Redegørelse Planlægning for udvidelse af aflastningscenter ved Holstebrovej i Viborg og for udvalgsvarebutikker over 2.000 m² jf. lov om frikommuner 1 2 Redegørelse Planlægning af udvidelse af aflastningscenter

Læs mere

INDHOLD ØSTJYSK VÅBENHANDEL A/S - VURDERING AF DETAILHANDELSMÆSSIGE KONSEKVENSER. 1 Indledning. 2 Østjysk Våbenhandel A/S - præsentation

INDHOLD ØSTJYSK VÅBENHANDEL A/S - VURDERING AF DETAILHANDELSMÆSSIGE KONSEKVENSER. 1 Indledning. 2 Østjysk Våbenhandel A/S - præsentation HEDENSTED KOMMUNE ØSTJYSK VÅBENHANDEL A/S - VURDERING AF DETAILHANDELSMÆSSIGE KONSEKVENSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BILAG 1 INDHOLD

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4

Kommuneplantillæg nr. 4 Kommuneplantillæg nr. 4 Bydelscenter Tåstrup Møllevej Status: Kladde Høringsperiode start: 13. september 2018 Høringsperiode slut: 7. november 2018 Vedtagelsesdato: Ikrafttrædelsesdato: Bydelscenter Tåstrup

Læs mere

November 2013 Effekter af frikommuneforsøg viborg kommune Detailhandel

November 2013 Effekter af frikommuneforsøg viborg kommune Detailhandel November 2013 Detailhandel 2 Effekter ved frikommuneforsøg 3 Indhold 4 Sammenfatning 7 Metode 8 0-alternativet 10 Udvidelse af viborg bymidte 18 store udvalgsvarebutikker i viborg bymidte 22 Ny centerstruktur

Læs mere

Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby

Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby Rødovre, den 10. marts 2017 Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby Odsherred Kommune har bedt

Læs mere

Solrød Center. Konsekvenser af etablering af discountbutik

Solrød Center. Konsekvenser af etablering af discountbutik Solrød Center Konsekvenser af etablering af discountbutik Juli 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Detailhandelen i Solrød kommune 10 3. Befolknings- og forbrugsforhold i Solrød

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 1 til Herning Kommuneplan Forslag Tillæg nr. 1 til Herning Kommuneplan 2017-2028 Hovedstruktur ændring for detailhandel, økologisk forbindelse og overordnet grøn struktur samt Rammeområder i Herning Øst: 12.C1, 12.C2, 12.E1, 12.E3,

Læs mere

HVIDBOG OFFENTLIG HØRING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 AFLASTNINGSOMRÅDE SLAGELSE MEGACENTER SLAGELSE KOMMUNE PLAN OKTOBER 2018 APRIL 2017

HVIDBOG OFFENTLIG HØRING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 AFLASTNINGSOMRÅDE SLAGELSE MEGACENTER SLAGELSE KOMMUNE PLAN OKTOBER 2018 APRIL 2017 HVIDBOG OFFENTLIG HØRING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 AFLASTNINGSOMRÅDE SLAGELSE MEGACENTER SLAGELSE KOMMUNE PLAN OKTOBER 2018 APRIL 2017 INDLEDNING 2 HVAD ER EN HVIDBOG Når Slagelse Kommune laver planforslag,

Læs mere

BRAMMING. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3. Vardevej. 8. september 2010

BRAMMING. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3. Vardevej. 8. september 2010 BRAMMING Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3 8. september 2010 Vardevej Notatet er udarbejdet af COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Tlf: 99 36 77 00 Kontaktinfo: Jens Bay Mail:

Læs mere

J.nr. D Den 28. marts 2003

J.nr. D Den 28. marts 2003 DEPARTEMENTET LANDSPLANAFDELINGEN J.nr. D 212-0005 Den 28. marts 2003 Udviklingen i region-, kommune- og lokalplanlægningen for detailhandelsstrukturen Miljøministerens detailhandelsredegørelse 2003 til

Læs mere

NYT BYDELSCENTER I MEJRUP KIRKEBY, HOLSTEBRO ØST

NYT BYDELSCENTER I MEJRUP KIRKEBY, HOLSTEBRO ØST ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2017 DAGROFA A/S NYT BYDELSCENTER I MEJRUP KIRKEBY, HOLSTEBRO ØST NOTAT PROJEKTNR. A091523 DOKUMENTNR.

Læs mere

MARTS 2019 BALLERUP KOMMUNE ANALYSE AF DETAILHANDLEN I BALLERUP KOMMUNE

MARTS 2019 BALLERUP KOMMUNE ANALYSE AF DETAILHANDLEN I BALLERUP KOMMUNE MARTS 2019 BALLERUP KOMMUNE ANALYSE AF DETAILHANDLEN I BALLERUP KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2019 BALLERUP KOMMUNE ANALYSE

Læs mere

Udvidelse af butiksområde i Viborg bymidte. Tillæg nr. 24 til Kommuneplan 2013-2025 Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder

Udvidelse af butiksområde i Viborg bymidte. Tillæg nr. 24 til Kommuneplan 2013-2025 Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Udvidelse af butiksområde i Viborg bymidte Tillæg nr. 24 til Kommuneplan 2013-2025 Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Vedtaget af Byrådet d. 23. september 2015 Indhold og offentliggørelse

Læs mere

Vurdering af konsekvenserne af etablering af en dagligvarebutik på ca m 2 i Fårevejle Kirkeby

Vurdering af konsekvenserne af etablering af en dagligvarebutik på ca m 2 i Fårevejle Kirkeby Rødovre, den 16. januar 2017 Vurdering af konsekvenserne af etablering af en dagligvarebutik på ca. 1.000 m 2 i Fårevejle Kirkeby Odsherred Kommune har bedt ICP gennemføre en vurdering af hvilke konsekvenser

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08.

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08. Forslag til Kommuneplantillæg nr. 35 til Holbæk Kommuneplan 2007 2018 Udvidelse af Holbæks bymidteafgrænsning og ændring af rammeområde 3.R08. 1 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplantillæg: Kommuneplanen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 1. til Kommuneplan For lokalcenter Hedensted Syd. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 1. til Kommuneplan For lokalcenter Hedensted Syd. Forslag Kommuneplantillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 For lokalcenter Hedensted Syd Forslag Oktober 2013 Redegørelse Baggrund Nærværende kommuneplantillæg er udarbejdet i forlængelse af en tidligere planlægning

Læs mere

Centerstruktur og detailhandel

Centerstruktur og detailhandel Centerstruktur og detailhandel Redegørelse - Centerstruktur og detailhandel Detailhandelsstrukturen i Vallensbæk skal fremme en velfungerende bymidte med et varieret butiksudbud, der dækker de lokale behov.

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND

NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND NOVEMBER 2015 FREDERIKSSUND KOMMUNE NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2015 FREDERIKSSUND

Læs mere

VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17

VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17 VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17 Baggrundsrapporter Teknisk Forvaltning Indhold Baggrundsrapporter til VVM-redegørelse og miljøvurdering for butikscenter på Herlev Hovedgade 17. 1. ICP

Læs mere

Redegørelse for Detailhandel i Holbæk Kommune og opland

Redegørelse for Detailhandel i Holbæk Kommune og opland Redegørelse for Detailhandel i Holbæk Kommune og opland Tekster i KURSIV angiver redegørelseskrav jf. Udkast om vejledning om detailhandelsplanlægning. Generel beskrivelse af Holbæks detailhandels position

Læs mere

DET KOMMERCIELLE BYLIV I ODENSE KOMMUNE

DET KOMMERCIELLE BYLIV I ODENSE KOMMUNE JULI 2018 ODENSE KOMMUNE DET KOMMERCIELLE BYLIV I ODENSE KOMMUNE TAL OG ANALYSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI 2018 ODENSE KOMMUNE

Læs mere

Notat om kommuneplanens bestemmelser om detailhandel

Notat om kommuneplanens bestemmelser om detailhandel N O T A T Til Kopi Fra Emne Afdeling Telefon 99741288 E-post torben.jakobsen@rksk.dk Dato 23. juli 2018 Sagsnummer 18-025372 Notat om kommuneplanens bestemmelser om detailhandel Detailhandlen har strategisk

Læs mere

Forslag til Lokalplan nr og kommuneplantillæg 29

Forslag til Lokalplan nr og kommuneplantillæg 29 Forslag til Lokalplan nr. 12.06 og kommuneplantillæg 29 Høringsperiode 14. september til 9. november 2017 Oversigt over forslag og bemærkninger fra høringsfase samt administrationens indstilling hertil

Læs mere

Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten. Februar 2019

Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten. Februar 2019 Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten Februar 2019 Hørsholm bymidte Vurdering af konsekvenserne ved etablering af et urbant knudepunkt med butikker i krydset Usserød Kongevej

Læs mere

EBELTOFT. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vibæk Strandvej

EBELTOFT. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vibæk Strandvej EBELTOFT Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vibæk Strandvej 28. september 2010 Vibæk Strandvej Strandvej Notatet er udarbejdet af COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Tlf: 99 36 77 00 Kontaktinfo:

Læs mere

Bydelscentre og lokalcentre i Viborg by. Tillæg nr. 11 til Kommuneplan for Viborg Kommune Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder

Bydelscentre og lokalcentre i Viborg by. Tillæg nr. 11 til Kommuneplan for Viborg Kommune Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Bydelscentre og lokalcentre i Viborg by Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinje 2 - Detailhandel og butiksområder Indhold og offentliggørelse Indholdsfortegnelse Indhold

Læs mere

DETAILHANDELSREDEGØRELSE FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

DETAILHANDELSREDEGØRELSE FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE DETAILHANDELSREDEGØRELSE FOR VESTHIMMERLANDS KOMMUNE NOVEMBER 2009 DETAILHANDELSREDEGØRELSE Detailhandelsredegørelsen er udarbejdet med udgangspunkt i Planlovens bestemmelser om detailhandel. Planloven

Læs mere

DETAILHANDELSANALYSE 2011 FOR HILLERØD KOMMUNE. Formålet med undersøgelsen var: 2) at vurdere det fremtidige behov for butiksarealer.

DETAILHANDELSANALYSE 2011 FOR HILLERØD KOMMUNE. Formålet med undersøgelsen var: 2) at vurdere det fremtidige behov for butiksarealer. Notat DETAILHANDELSANALYSE 2011 FOR HILLERØD KOMMUNE 6. juni 2012 Projekt nr. 206436 Version 4 Dokument nr. 123057003 Version 4 Udarbejdet af MST Kontrolleret af PFK Godkendt af RD NIRAS har i vinteren

Læs mere

Plan og Byg. Januar Kommuneplantillæg nr. 16 til Slagelse kommuneplan 2013 FORSLAG

Plan og Byg. Januar Kommuneplantillæg nr. 16 til Slagelse kommuneplan 2013 FORSLAG Plan og Byg Januar 2015 Kommuneplantillæg nr. 16 til Slagelse kommuneplan 2013 FORSLAG Redegørelse for udlæg af nyt bydelscenter ved Ndr. Ringgade/Valbyvej i Slagelse Kommuneplantillæg nr. 16 omfatter

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 010 til Kommuneplan 2013 for Bornholm

Forslag til tillæg nr. 010 til Kommuneplan 2013 for Bornholm Forslag til tillæg nr. 010 til Kommuneplan 2013 for Bornholm Formål Redegørelse Kommuneplantillægget har til formål at skabe overensstemmelse mellem kommuneplantillæg nr. 010 til Kommuneplan 2013 og Lokalplan

Læs mere

Handelsbarometer for Roskilde 2017

Handelsbarometer for Roskilde 2017 Handelsbarometer for Roskilde 2017 Introduktion Der er udarbejdet et handelsbarometer for Roskilde, Viby og Jyllinge. Handelsbarometeret er en årlig måling og tager udgangspunkt i butikkernes omsætningsudvikling

Læs mere

Redegørelse for detailhandel i Guldborgsund Kommune og opland

Redegørelse for detailhandel i Guldborgsund Kommune og opland Redegørelse for detailhandel i Guldborgsund Kommune og opland Indhold Generel beskrivelse af Guldborgsunds detailhandels regionale position... 1 Detailhandelen i Guldborgsund Kommune frem til 2017... 2

Læs mere

KOMMUNEPLAN Tillæg nr F OR S LAG

KOMMUNEPLAN Tillæg nr F OR S LAG KOMMUNEPLAN 20 13 Tillæg nr. 12 - F OR S LAG Centerområde 3.C.1 og butiksrummelighed i Ørbæk bymidte Redegørelse I Kommuneplan 2013 er der i Ørbæk bymidte en restrummelighed på 1000 m2 butiksareal til

Læs mere

Nye retningslinjer og rammer for aflastningscenter i Viborg. Tillæg nr. 15 til Kommuneplan Forslag

Nye retningslinjer og rammer for aflastningscenter i Viborg. Tillæg nr. 15 til Kommuneplan Forslag Nye retningslinjer og rammer for aflastningscenter i Viborg Tillæg nr. 15 til Kommuneplan 2013-2025 Forslag Indhold og offentliggørelse Indholdsfortegnelse Indhold og offentliggørelse 2 Forord 3 Retningslinje

Læs mere

Detailhandel i Brøndby

Detailhandel i Brøndby Detailhandel i Brøndby NB. Du kan klikke på tabellen og se den mere tydeligt. Status for detailhandlen i Brøndby Primo 2013 var der i Brøndby Kommune 77 butikker med et samlet bruttoareal på 40.600 m2.

Læs mere

SUNDBY SOLBJERG OVTRUP RAKKEBY VILS REDSTED TISSINGHUSE ØRDING ØSTER ASSELS

SUNDBY SOLBJERG OVTRUP RAKKEBY VILS REDSTED TISSINGHUSE ØRDING ØSTER ASSELS HESSELBJERG SEJERSLEV EJERSLEV FLADE SØNDER DRÅBY SUNDBY BJERGBY SOLBJERG ØSTER JØLBY ERSLEV TØDSØ DRAGSTRUP ERSLEV INDUSTRI VODSTRUP FRØSLEV ELSØ TÆBRING OVTRUP MOLLERUP LØDDERUP NYKØBING FREDSØ RAKKEBY

Læs mere

Taastrup, Kuldysssen. Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup

Taastrup, Kuldysssen. Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup Taastrup, Kuldysssen Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup November 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Konsekvenser ved etablering af en Lidl dagligvarebutik ved Kuldyssen i Taastrup

Læs mere

Vækst og Plan. Maj 2015. Kommuneplantillæg nr. 13 til

Vækst og Plan. Maj 2015. Kommuneplantillæg nr. 13 til Vækst og Plan Maj 2015 Nykøbing Landevej Ndr.Ringgade Pilegårdsvej Sorøvej Skovsøviadukten Kommuneplantillæg nr. 13 til Slagelse Kommuneplan 2013 Redegørelse jf. planlovens 11e, stk. 4 Kommuneplantillæggets

Læs mere

Tre aflastningsområder til butikker

Tre aflastningsområder til butikker Tillæg nr. 8 til Kommuneplan 2017-29 Tre aflastningsområder til butikker i Hadsten, Hammel og Søften Forslag Juni 2019 FAVRSKOV KOMMUNE, KOMMUNEPLANTILLÆG FORMÅL OG ÆNDRINGER Tillæg nr. 8 til kommuneplan

Læs mere

Dette notat er forvaltningens vurdering af og kommentarer til Bech-Bruuns notat af 12. februar 2014 vedr. Jafi, Lundborgvej 2A i Viborg.

Dette notat er forvaltningens vurdering af og kommentarer til Bech-Bruuns notat af 12. februar 2014 vedr. Jafi, Lundborgvej 2A i Viborg. Teknik & Miljø Plan Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 plan@viborg.dk www.viborg.dk Notat Vurdering af Bech-Bruun notat af 12. februar 2014 Dato: 02.april 2014 Sagsbehandler: vpbbp Direkte tlf.:

Læs mere

Brøndby Kommune. Analyse af detailhandelen

Brøndby Kommune. Analyse af detailhandelen Brøndby Kommune Analyse af detailhandelen Maj 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Konklusioner og vurderinger 3 2. Detailhandelen i Brøndby kommune 2013 18 3. Udviklingen i detailhandelen i Brøndby Kommune 2009

Læs mere

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø 1 1.0. Indledning ICP er af Reitan Ejendomsudvikling A/S blevet bedt om at udarbejde en redegørelse for de planlægningsmæssige forhold i Lokalcenter Søbækken

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 1. til Hedensted Kommuneplan 2013-2025. Lokalcenter Hedensted Syd. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 1. til Hedensted Kommuneplan 2013-2025. Lokalcenter Hedensted Syd. Forslag Kommuneplantillæg nr. 1 til Hedensted Kommuneplan 2013-2025 Lokalcenter Hedensted Syd Forslag December 2013 Redegørelse Baggrund Nærværende kommuneplantillæg er udarbejdet i forlængelse af en tidligere

Læs mere

Landsplandirektiv. Om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over 2.000 m 2

Landsplandirektiv. Om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over 2.000 m 2 Om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over 2.000 m 2 om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over

Læs mere

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan for Skovbo Kommune

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan for Skovbo Kommune Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 1997-2008 for Skovbo Kommune Formål Formålet med kommuneplantillægget er at ændre afgrænsningen af kommuneplanens rammeområder 1F1 og 1B14, for at den planlagte bebyggelse

Læs mere

2.2. Tema om erhverv - Detailhandel

2.2. Tema om erhverv - Detailhandel 2.2. Tema om erhverv - Detailhandel Byrådets visioner og mål: mulighed for, at både bymidter og lokalcentre skal have mulighed for at udvikle sig med mere detailhandel og for at omdanne butiksarealer over

Læs mere

Bilag. Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik HOLBÆK KOMMUNE

Bilag. Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik HOLBÆK KOMMUNE HOLBÆK KOMMUNE Dato: 19. marts 2018 Sagsb.: Lasse Emil Stougaard Sagsnr.: 18/12327 Dir.tlf.: 72364846 E-mail: lasse@holb.dk Bilag Prioritering af ansøgning om plan for Udvidelse af dagligvarebutik Foto

Læs mere

Tillæg nr. 21 til Kommuneplan 2001-2013. Bydelscenter ved Jyllandsvej og Bogensevej

Tillæg nr. 21 til Kommuneplan 2001-2013. Bydelscenter ved Jyllandsvej og Bogensevej Tillæg nr. 21 til Kommuneplan 2001-2013 Bydelscenter ved Jyllandsvej og Bogensevej 2007 Indholdsfortegnelse Vedtagelsespåtegning 3 Indledning 5 Tillæg nr. 21 til Kommuneplan 2001-2013 6 Rammebestemmelser

Læs mere

Vejledning om detailhandelsplanlægning

Vejledning om detailhandelsplanlægning Vejledning om detailhandelsplanlægning Planlægning og byudvikling INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 1 Detailhandelsplanlægning formål og overblik 4 1.1 Større fleksibilitet i den kommunale detailhandelsplanlægning

Læs mere