Rådets fælles holdning (11979/1/2004 C6-0058/ /0047(COD)) Ændringsforslag 158 Artikel 1. Begrundelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rådets fælles holdning (11979/1/2004 C6-0058/ /0047(COD)) Ændringsforslag 158 Artikel 1. Begrundelse"

Transkript

1 A6-0207/158 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 1 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om computerimplementerede opfindelsers patenterbarhed Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om computerstøttede opfindelsers patenterbarhed Denne udskiftning skal foretages overalt i teksten, hvor udtrykket "computerimplementeret opfindelse" anvendes. Udtrykket "computerimplementeret" er ikke velegnet, fordi det kan give indtryk af, at en opfindelse kan implementeres udelukkende ved hjælp af en computer, hvilket ville betyde, at software var patenterbart. Eftersom både Kommissionen og Rådet er enige i, at software ikke er patenterbart, skal direktivets anvendelsesområde defineres, således at dette udelukkes. Direktivets anvendelsesområde er således patentering af anordninger, der benytter computere som støtte til udførelse af den opfindelse, der søges patenteret. Udtrykket "computerimplementerede opfindelser" anvendes ikke af computerfolk. Egentlig bruges det overhovedet ikke. Det indførtes af EPO i maj 2000 for at legitimere patenter på metoder for udøvelse af erhvervsvirksomhed samt for at ligestille EPO's praksis med Japans og USA's. Udtrykket "computerimplementerede opfindelser" indebærer, at de beregningsmetoder, der udtrykkes i generelt anvendt computersprog, er patenterbare opfindelser. Dette resultat er i modstrid med artikel 52 i EPK, hvorefter computerbaserede matematiske metoder samt metoder og programmer til udøvelse af erhvervsvirksomhed ikke betragtes som opfindelser i patentretlig henseende. Det kan ikke være formålet med dette direktiv at erklære alle former for "computerimplementerede" idéer for patenterbare opfindelser.

2 A6-0207/159 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 2, litra a a) "computerimplementeret opfindelse": enhver opfindelse, hvis implementering indebærer anvendelse af en computer, et computernet eller en anden programmerbar maskine, og som har et eller flere karakteristika, der helt eller delvist implementeres ved hjælp af et eller flere computerprogrammer a) "computerstøttet opfindelse": enhver opfindelse i patentretlig forstand, hvis implementering indebærer anvendelse af en programmerbar maskine, I visse retsområder er begrebet "opfindelse" gradvis skredet til at betyde "alt hvad der forekommer i et patentkrav". Ved at tilføje at der skal være tale om en opfindelse i den betydning, der anvendes i patentlovgivningen, understreger denne artikel, at denne definition bør læses i sammenhæng med de krav, der stilles med hensyn til opfindelser i den den generelle patentlovgivning (herunder medlemsstaternes lovgivning, den europæiske patentkonvention eller det kommende patentdirektiv).

3 A6-0207/160 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 2, litra b b) "teknisk bidrag": et bidrag til det aktuelle niveau på et teknologisk område, som er nyt og ikke er indlysende for en fagmand. Det tekniske bidrag vurderes ud fra forskellen mellem det aktuelle niveau og patentkravets genstand som helhed, som skal omfatte tekniske karakteristika, uanset om disse er ledsaget af ikke-tekniske karakteristika eller ej. b) "teknisk bidrag": et bidrag til det aktuelle niveau på et teknologisk område. Det tekniske bidrag er de karakteristika, hvorved patentkravets genstand som helhed anses for at være forskellig fra det aktuelle niveau. Bidraget skal være teknisk, dvs. omfatte tekniske karakteristika og høre under et teknologisk område. Hvis der ikke er noget teknisk bidrag, er der ingen patenterbar frembringlse. Det tekniske bidrag skal opfylde betingelserne for patenterbarhed. Det skal navnlig have nyhedskarakter og må ikke være indlysende for en fagmand. Begrebet "teknisk bidrag" har præget debatten om direktivet og afstedkommet stor forvirring og fortjener derfor i en vis udstrækning af blive præciseret. Mens de fleste deltagere i debatten tilsyneladende intuitivt selv har opfattet "teknisk bidrag" som værende knyttet til spørgsmålet om patenterbare frembringelser (artikel 52 i den europæiske patentkonvention), har Det Europæiske Patentkontor anvendt udtrykket som et middel til at ophæve frembringelseskravet ved at blande det sammen med kravet om, at en opfindelse ikke må være nærliggende (artikel 56 i den europæiske patentkonvention), på en obskur måde, som nationale domstole og ministerielle patentembedsmænd har fundet det vanskeligt at følge. Det

4 er derfor, så vidt som den skrevne lovgivning anvender dette udtryk, særligt vigtigt, at det forstås som værende knyttet til begrebet "opfindelse" (patenterbar frembringelse) og adskilt fra alle andre betingelser for patenterbarhed. Dette ændringsforslag er i det store og hele identisk med hvad der blev vedtaget i JURI. Der rettes dog en fejltagelse i anden sætning: i udgaven fra JURI betegnes det tekniske bidrag som de karakteristika, der afviger fra det aktuelle niveau. Det indebærer, at alle karakteristika, som ikke indgår i det aktuelle niveau, pr. definition er tekniske, hvad selvfølgelig ikke nødvendigvis er tilfældet.

5 A6-0207/161 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 2, litra b a (nyt) ba) "teknologisk område" : et område af anvendt naturvidenskab I Rådets tekst anvendes flere gange begreb som "teknologi", "teknisk", "teknologisk område". "teknisk bidrag"," tekniske virkninger", uden at det præciseres hvorvidt "teknologi" her anvendes i betydningen "anvendt naturvidenskab", dvs. i patentlovens traditionelle betydningeller eller i betydningen "anvendt eksakt videnskab", hvilket er en bredere betydning, der omfatter matematik, forretningsmetoder og egentlig alt, hvad der kan edbprogrammeres. Konsekvensen af denne bredere betydning, som er underforstået i visse EPOafgørelser, er - for at citere en ledende EPO-teoretiker-, at "alle praktiske løsninger af problemer er tekniske opfindelser". Den Tyske Forbundsret insisterer på den snævre betydning, hvilket fremgår af tilbagekaldelsen i 2004 af et computerimplementeret "kommunikationsløsnings"-patent med den begrundelse at "problemet ikke kræver anvendelse af kontrollerbare naturkræfter". Som rettens formand for nylig understregede under en høring i Berlin er det absolut nødvendigt, at lovgiveren vælger den snævre betydning, fordi der ellers ikke ville være et sikkert retsgrundlag for at afvise patenter for forretningsmetoder.

6 A6-0207/162 ÆNDRINGSFORSLAG Article 2, point (b b) (new) bc) "computer": den konkrete udformning af en abstrakt maskine, bestående af flere enheder, herunder en processor, lagring og interface for udveksling af data med eksterne systemer og menneskelige brugere. "databehandling": beregning ved hjælp af en computers abstrakte komponentenheder. "computerprogram": en fremgangsmåde for databehandling, som på grundlag af en korrekt beskrivelse kan udføres af en computer. Definitionen af et computerprogram er vigtig for patenterbarheden. Dette ændringsforslag begrænser for brede fortolkninger af begrebet "databehandling" ved at definere det som en abstrakt proces. Rådet definerede "computerprogram" i artikel 4, stk. 2, indirekte som " et individuelt program udtrykt i kildekode eller objektkode" Det går ikke, for patentloven beskæftiger sig ikke med computerprogrammer på det niveau.

7 A6-0207/163 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 3 For at være patenterbar skal en computerimplementeret opfindelse kunne anvendes industrielt, være ny og have opfindelseshøjde. For at have opfindelseshøjde skal en computerimplementeret opfindelse yde et teknisk bidrag. For at være patenterbar skal en computerstøttet opfindelse yde et teknisk bidrag. Det tekniske bidrag skal været nyt og må ikke være indlysende for en fagmand. Rådets forslag er inkonsekvent på dette punkt. I henhold til artikel 2, litra b skal det tekniske bidrag være nyt og ikke-indlysende for en fagmand (dvs. have opfindelseshøjde). For at være ikke-indlysende forudsættes det i denne artikel, at der først er et teknisk bidrag. Ved dette ændringsforslag ophæves modsigelsen ved at bringe artiklen i overensstemmelse med artikel 2, litra b, som repræsenterer patentlovens ånd, som den anvendes af de fleste domstole i Europa. Den blev også brugt af EPO indtil 2000, da afgørelsen vedrørende "Controlling Pension Benefits System" skabte forvirringen, tilsyneladende i et hektisk forsøg på at skabe nye regler for det planlagte direktiv. Dette ændringsforslag er en forenklet udgave af det æf. der blev vedtaget i JURI. Desuden rettes anden sætning i dette æf., som angiver at bidraget kan bestå udelukkende af ikketekniske karakteristika.

8 A6-0207/164 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 4, stk Et edb-program som sådant kan ikke udgøre en patenterbar opfindelse. 1. Mens produkter og processer inden for alle teknologiske områder er patenterbare opfindelser, uanset om de involverer computerprogrammer eller ej, er computerprogrammers frembringelse og aktiviteter ikke i sig selv er patenterbare. Artikel 52, stk. 2, i EPK fastsætter, at edb-programmer ikke er opfindelser i patentretlig forstand. Det er en god idé at overføre denne bestemmelse til EU-lovgivningen. Den supplerende bestemmelse i artikel 53, stk. 3, (udelukkelsen vedrører kun edb-programmer som sådanne) bør afspejles i en supplerende bestemmelse (ændringsforslag til artikel 4, stk. 2,), som også præciserer ovenstående bestemmelse. EU-lovgivningen bør være mere og ikke mindre klar end artikel 52 i EPK.

9 A6-0207/165 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 4, stk En computerimplementeret opfindelse anses ikke for at yde et teknisk bidrag, alene fordi den indebærer anvendelse af en computer, et computernet eller en anden programmerbar maskine. Der kan derfor ikke meddeles patent på opfindelser omfattende computerprogrammer, uanset om de er udtrykt i kildekode, objektkode eller i en anden form, som implementerer forretningsmetoder, matematiske metoder eller andre metoder, og som ikke har nogen tekniske virkninger ud over det normale fysiske samspil mellem et program og den computer, det computernet eller den anden programmerbare maskine, som det afvikles på. 2. En computerstøttet opfindelse anses ikke for at yde et teknisk bidrag, alene fordi den anvender bedre algoritmer med henblik på at nedbringe behandlingstiden, behovet for lagerplads eller andre ressourcer inden for et databehandlingssystem. Der kan derfor ikke meddeles patent på nyskabelser omfattende computerprogrammer, som ikke løser et problem inden for anvendt naturvidenskab ud over forbedringen af databehandlingseffektiviteten. Rådets tekst er en tautologi og indebærer, at forretningsmetoder er patenterbare opfindelser, når de har "nogen tekniske virkninger", dvs. når de opfylder en betingelse, som EPO, som opfandt denne retorik i 1998, har indrømmet er meningsløs. Eftersom computere er velkendte, kan tistedeværelsen af en computer selvfølgelig ikke i sig selv være et teknisk bidrag. Spørgsmålet er, om tilstedeværelsen af en computer kombineret

10 med en forbedret algoritme kan være en teknisk forbedring. Rådet har ikke stillet sig det spørgsmål, og et positivt svar synes derved at være underforstået. At skelne mellem "forretningsmetode" og en opfindelse, der implementerer en forretningsmetode" er en almindelig måde til at omgå artikel 52 i den europæiske patentkonvention på. Spørgsmålet om, hvordan en "opfindelse" er udtrykt, har aldrig været relevant og heller ikke skelnen mellem mere eller mindre for mennesker læselige programbeskrivelser. Dette tjener intet lovgivningsmæssigt formål, bortset fra at det vækker det indtryk, at artikel 52, stk 2, litra c, i den europæiske patentkonvention skal interpreteres på en måde, der gør den meningsløs. Sætningen: "Der kan derfor ikke meddeleles patent på opfindelser... forretningsmetoder,... som det afvikles på." er syntaktisk tvetydig, men betyder muligvis, at "forretningsmetoder" kan patenteres, hvis de "har nogen tekniske virkninger". Udtrykket "normale fysiske samspil mellem et program og (d)en computer" er næsten det samme som at sige "normale fysiske samspil mellem en madopskrift og en kok". I 2000 har EPO selv kritiseret denne formulering, og forklaret, at der kun var tale om et ordspil, som midlertidigt blev brugt i IBM-afgørelsen af 1998 for at omgå den europæiske patentkonvention forud for en lovændring, der ville gøre den unødvendig: "There is no need to consider the concept of "further technical effect" in examination, and it is preferred not to do so for the following reasons: firstly, it is confusing to both examiners and applicants; secondly, the only apparent reason for distinguishing "technical effect" from "further technical effect" in the decision was because of the presence of "programs for computers" in the list of exclusions under Article 52(2) EPC. If, as is to be anticipated, this element is dropped from the list by the Diplomatic Conference, there will no longer be any basis for such a distinction. It is to be inferred that the Board of Appeals would have preferred to be able to say that no computerimplemented invention is excluded from patentability by the provisions of Articles 52(2) and (3) EPC." Dette ændringsforslag retter disse fejl, samtidig med at der gøres et forsøg på at bevare den oprindelige formulering i videst mulig omfang.

11 A6-0207/166 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 5, stk Et patentkrav, som vedrører et computerprogram, enten alene eller på et bæremedium, kan ikke tillades medmindre programmet, når det er indlæst i og køres på en computer, et programmerbart computernet eller en anden programmerbar maskine, iværksætter et produkt eller en proces, som der kræves patent på i samme patentansøgning som omhandlet i stk. 1. Et patentkrav, som vedrører et computerprogram, enten alene eller på et bæremedium, kan ikke tillades Det er selvmodsigende at sige, at computerprogrammer på samme tid ikke kan være opfindelser, og at der ikke desto mindre kan søges om patent på dem. Kommissionen undlod bevidst at medtage disse såkaldte "programkrav" i sit oprindelige forslag, Betingelsen efter "med mindre" i Rådets formulering finder altid anvendelse, forudsat at et patentkravet er skrevet på rette måde. Rådets ændring synes at foregive, at skønt det tillader patentkrav for programmer, betyder det i virkeligheden kun, at der tillades patentkrav for processer, og at patentkrav for programmer i virkeligheden er inkluderet -- på tværs af patentsystemets logik -- som en slags ekstra håndhævelsesredskab i de tilfælde, hvor opfinderen ikke har opfundet software som sådan, men en slags teknisk proces, der går længere end software.

12 Det ville imidlertid betyde, at opfinderen kunne få eneret på noget, han/hun ikke har opfundet og som i de fleste tilfælde hverken vil være ny eller ikke-indlysende for fagmænd, eller sågar originel. En sådan eneret ville desuden økonomisk ikke være ønskværdig. Der er ingen rimelig grund til at give nogen, ikke engang bilproducenter, retten til at kontrollere markedets for offentliggørelse af software med ejendomsrettigheder, der er baseret på noget andet end ophavsretten. Det må være tilstrækkeligt, at brugeren af en opfindelse af computerstøttet bilkonstruktion skal opnå en patentlicens, uanset hvilken software der anvendes. I praksis er det normalt tilstrækkeligt. Programpatentkrav ville kun kunne have en konkret økonomisk funktion i softwareindustrien, hvor et computerprogram som sådan ville være "opfindelsen". Virkningen af at tillade patentkrav for programmer er, at offentliggørelse af et program, som kan udtrykke den tilgrundliggende opfindelse, kan blive en direkte krænkelse af patentet og dette uanset den måde, hvorpå programmet ville blive anvendt. Det ville betyde at * programmet ikke kan bruges til legitim drøftelse og ikke-kommerciel eksperimenteren, hvad der normalt tilskyndes til i patentlovgivningen. * programmet ikke kan bruges til andre legitime formål, end hvad der er fastlagt i patentkravets specifikation -- f.eks. en patenteret program metode for at forudsige bilmotorers dynamik ville ikke kunne blive anvendt for at forudsige udsving på aktiemarkedet (og forskellige ændringsforslag, der går ud på at fastslå, at der i så fald ikke er tale om en krænkelse, nytter ikke, for sådanne patentkrav dækker distributionen af dette program og ikke blot dets anvendelse). * EU-virksomheder ikke ville have tilladelse til at bruge programmetoden i konkurrencen med udenlandske virksomheder i territorier, hvor patentet ikke var i kraft.

13 A6-0207/167 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 5, stk. 2 a (nyt) 2a. Skabelse, offentliggørelse eller distribution af data kan aldrig være en patentkrænkelse. Dette æf. sætter ikke patenter ud af kraft, men begrænser de muligheder en patentindehaver har for at gøre sit patent gældende. Publikationsfriheden, som den er fastlagt i artikel 11 i den europæiske menneskerettighedskonvention, kan indskrænkes ved ophavsretten, men ikke ved patenter. Ophavsretten fastlægger en snæver mulighed for undtagelse, som allerede tager hensyn til udgiveres frihedsrettigheder. Patenter tillader langt mere omfattende undtagelser, og indebærer langsommelige og dyre retsprocedurer. Anvendelsen af patenter som en indskrænkelse af frihedsrettighederne har pr. tradition aldrig været tilsigtet, og kan i dag ikke være berettiget i betragtning af informationssamfundets tiltagende interesse i publikationsfriheden.

14 A6-0207/168 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 6 a (ny) Medlemsstaterne sikrer, at når anvendelsen af en patenteret teknik er påkrævet til at sikre interoperabilitet mellem to forskellige computersystemer eller netværk, fordi der ikke findes noget andet ikke-patenteret middel, der er lige så effektivt, til at opnå denne interoperabilitet, betragtes en sådan anvendelse ikke som en patentkrænkelse, og at heller ikke udvikling, afprøvning, fremstilling, salg, udstedelse af licenser eller indførsel af programmer, der gør en sådan brug af den patenterede teknik, betragtes som en patentkrænkelse. Interoperabilitet af databehandlingssystemer (herunder. computere) er grundstenen for informationsøkonomien og tillader rimelig konkurrence for alle involverede - store såvel som små. Rådets artikel 6 henviser kun til den undtagelse, der følger af ophavsretsdirektivet. Dette betyder, at en udvikler har kan gøre en indsats for at gøre sin software interoperabel med en konkurrents, men at han efterfølgende ikke nødvendigvis kan bruge sin erhvervede viden, fordi den kan være omfattet af et patent.

15 Dette æf. sikrer, at patenter ikke også kan bruges til at forhindre interoperabilitet. Det blev vedtaget med næsten identisk ordlyd og ITRE og JURI inden førstebehandlingen. ( for databehandlingssystemer læs "computersystemer eller netværk"). Ved førstebehandlingen blev der vedtaget en endnu mere radikal version af dette ændringsforslag ( 393 for og 35 imod), som optrådte som artikel 9 i den konsoliderede udgave. Udtrykket "udelukkende i det øjemed" går tilbage til den oprindelige ITRE/JURI-tekst vedrødrende undtagelsen for interoperabilitet (som er mere begrænset), som Luxembourg of lere andre i Rådet gik ind for (men som ikke gik igennem).

16 A6-0207/169 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 6 (6) Fællesskabet og dets medlemsstater er bundet af aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPS), der blev godkendt ved Rådets afgørelse 94/800/EF af 22. december 1994 om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af de aftaler, der er resultatet af de multilaterale forhandlinger i Uruguayrundens regi ( ), for så vidt angår de områder, der hører under Fællesskabets kompetence. I henhold til artikel 27, stk. 1, i TRIPS-aftalen skal alle opfindelser på alle teknologiske områder, både produkter og processer, kunne patenteres, forudsat at de er nye, omfatter en egentlig nyskabelse og kan udnyttes industrielt. I henhold til nævnte artikel skal patenter kunne udtages og patentrettighederne udnyttes uden forskelsbehandling med hensyn til teknologisk område. Disse principper bør følgelig finde anvendelse på computerimplementerede opfindelser. (6) Fællesskabet og dets medlemsstater er bundet af aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPS), der blev godkendt ved Rådets afgørelse 94/800/EF af 22. december 1994 om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af de aftaler, der er resultatet af de multilaterale forhandlinger i Uruguayrundens regi ( ), for så vidt angår de områder, der hører under Fællesskabets kompetence. I henhold til artikel 27, stk. 1, i TRIPS-aftalen skal alle opfindelser på alle teknologiske områder, både produkter og processer, kunne patenteres, forudsat at de er nye, omfatter en egentlig nyskabelse og kan udnyttes industrielt. I henhold til nævnte artikel skal patenter kunne udtages og patentrettighederne udnyttes uden forskelsbehandling med hensyn til teknologisk område. Det betyder, at der skal foretages en effektiv afgrænsning af patenterbarhed i forhold til generelle begreber som "opfindelse", "teknologi" og "industri" for at undgå såvel usystematiske undtagelser som ukontrollerbare udvidelser, der i begge tilfælde vil virke som handelshindringer. Opfindelser inden for alle områder af anvendt naturvidenskab er

17 således patenterbare, mens nyskabelser på områder som matematik, databehandling og organisationslogik ikke er patenterbare, uanset om de er implementeret ved hjælp af en computer. Det må præciseres, at der er grænser for, hvad der kan falde ind under "teknologiske områder", jf. TRIPS-aftalens art. 27, og at denne artikel ikke er udformet med henblik på at give adgang til ubegrænset patenterbarhed, men for at undgå forstyrrelser i den frie handel som følge af såvel uberettigede undtagelser som uberettigede udvidelser af patenterbarhedsbegrebet. Denne fortolkning af TRIPS bekræftes ligeledes indirekte af den amerikanske regerings lobbyvirksomhed sidste år mod artikel 27 i TRIPS, fordi den udelukker forretningsmetoder, som den amerikanske regeringer ønsker medtaget i det nye udkast til traktat om materiel patentret. Under førstebehandlingen lod Parlamentet denne betragtning udgå, og der blev derfor ikke stemt om ændringsforslaget vedrørende ændringen ovenfor. Udeladelse er bedre end bevaring af den oprindelige ordlyd, men en præcisering af anvendelsen og fortolkningen af TRIPS-aftalen er bedre.

18 A6-0207/170 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 7 (7) I henhold til konventionen om meddelelse af europæiske patenter, der blev undertegnet i München den 5. oktober 1973 ("den europæiske patentkonvention"), og medlemsstaternes patentlove betragtes edbprogrammer ligesom opdagelser, videnskabelige teorier, matematiske metoder, æstetiske frembringelser, planer, regler og metoder for udøvelse af intellektuel virksomhed, for spil eller for erhvervsvirksomhed (forretningskoncepter) og fremlæggelse af information udtrykkeligt ikke som opfindelser og kan derfor ikke patenteres. Denne undtagelse gælder dog kun og er kun berettiget, i det omfang en patentansøgning eller et patent alene vedrører de nævnte frembringelser eller handlinger, fordi de som sådanne ikke henhører under et teknologisk område. (7) I henhold til konventionen om meddelelse af europæiske patenter, der blev undertegnet i München den 5. oktober 1973 ("den europæiske patentkonvention"), og medlemsstaternes patentlove betragtes edbprogrammer ligesom opdagelser, videnskabelige teorier, matematiske metoder, æstetiske frembringelser, planer, regler og metoder for udøvelse af intellektuel virksomhed, for spil eller for erhvervsvirksomhed (forretningskoncepter) og fremlæggelse af information udtrykkeligt ikke som opfindelser og kan derfor ikke patenteres. Denne undtagelse gælder, fordi de nævnte frembringelser eller handlinger ikke henhører under et teknologisk område. Ifølge artikel 52 i den europæiske patentkonvention er edb-programmer ikke opfindelser i patentretlig forstand, dvs. at et system bestående af et generisk computerudstyr og en bestemt kombination af beregningsnormer, som fungerer i dette, ikke er patenterbart. Der står ikke i

19 artiklen, at sådanne systemer kan patenteres ved at betegne dem som "ikke som sådanne" eller "tekniske". Dette ændringsforslag bekræfter artikel 52 i patentkonventionen. Udelukkelsen af edb-programmer er ikke en undtagelse, men en del af den regel, der definerer, hvad en "opfindelse" er. et er i overensstemmelse med henvisning 7 i den konsoliderede tekst fra EP's førstebehandling.

20 A6-0207/171 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 9 (9) Patentbeskyttelse giver opfindere mulighed for at drage fordel af deres kreativitet. Patentrettigheder beskytter innovation i samfundets interesse som helhed og må ikke anvendes konkurrencebegrænsende. (9) Patenter er midlertidige eksklusivrettigheder, som staten tildeler opfindere for at stimulere tekniske fremskridt. For at sikre, at systemet fungerer efter hensigten, bør betingelserne for at tildele patenter og reglerne for at håndhæve dem være omhyggeligt udformet. Navnlig bør uundgåelige naturlige konsekvenser af patentsystemer som f.eks. en begrænsning af den skabende frihed, manglende retssikkerhed og konkurrencebegrænsende virkninger holdes inden for rimelige grænser. Innovatorer kan drage nytte af deres kreativitet uden patenter. Hvorvidt patentrettigheder "beskytter" eller kvæler innovation, og hvorvidt de virker til fordel for samfundet som helhed, er spørgsmål, der kun kan besvares ved hjælp af empiriske undersøgelser og ikke dogmatiske erklæringer i lovgivningen.

21 A6-0207/172 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 10 (10) I henhold til Rådets direktiv 91/250/EØF af 14. maj 1991 om retlig beskyttelse af edb-programmer beskyttes enhver form, hvori et originalt edbprogram udtrykkes, ophavsretligt som et litterært værk. De idéer og principper, der ligger til grund for de enkelte elementer i et edb-program, nyder dog ikke ophavsretlig beskyttelse. (10) I henhold til Rådets direktiv 91/250/EØF af 14. maj 1991 om retlig beskyttelse af edb-programmer erhverves ejendomsretten til computerprogrammer via ophavsretten. De generelle idéer og principper, der ligger til grund for et edbprogram, bør fortsat frit kunne anvendes, således at mange forskellige skabere samtidig kan erhverve ejendomsret til individuelle frembringelser baseret på disse. Ophavsret gælder ikke blot litterære værker, men også lærebøger, betjeningsvejledninger, edb-programmer og alle former for informationsstrukturer. Ophavsretten er ordningen for "intellektuel ejendomsret" til edb-programmer, ikke blot en ordning for et "litterært" sideaspekt af edb-programmer.

22 A6-0207/173 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 12 (12) Det er en betingelse for opfindelser i almindelighed, at de for at have opfindelseshøjde skal yde et bidrag til det aktuelle tekniske niveau. (12) Det er en betingelse for opfindelser i almindelighed, at de skal yde et bidrag til det aktuelle tekniske niveau. Det tekniske bidrag skal være nyt og ikke indlysende for en fagmand. Foreligger der ikke et teknisk bidrag, er der ingen patenterbar frembringelse og ingen opfindelse. Denne ændring er for nylig blevet indsat af Rådet. Den tilsigter en yderligere kodificering af EPO's doktrin om, at en opfindelse kræver, at der ydes et nyt teknisk bidrag. En opfindelse er den enkeltes bidrag til det aktuelle tekniske niveau, og hvis dette bidrag skal være patenterbart, skal det bl.a. have opfindelseshøjde. Ikke omvendt.

23 A6-0207/174 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 13 (13) Selv om en computerimplementeret opfindelse betragtes som henhørende under et teknologisk område, har den ikke opfindelseshøjde og er derfor ikke patenterbar, hvis den ikke yder et teknisk bidrag til det aktuelle niveau, hvilket f.eks. er tilfældet, hvis dens specifikke bidrag ikke er af teknisk karakter. (13) Derfor er en nyskabelse, der ikke yder et teknisk bidrag til det aktuelle niveau, ikke en opfindelse i patentretlig forstand. Rådets tekst definerer kravene til edb-programmerne som værende tekniske opfindelser. Den trækker det selvstændige opfindelseskrav ("teknisk bidrag") tilbage og blander det med det ikke indlysende begreb "opfindelseshøjde". Dette fører til manglende sammenhæng og uønskværdig praksis, som det forklares i enkeltheder i begrundelsen til ændringsforslaget til artikel 4.

24 A6-0207/175 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 16 (16) En algoritme er principielt ikke-teknisk og kan derfor ikke udgøre nogen teknisk opfindelse. En metode, som indebærer anvendelse af en algoritme, kan dog være patenterbar, forudsat at metoden anvendes til at løse et teknisk problem. Ethvert patent, som meddeles for en sådan metode, bør dog ikke give eneret på algoritmen som sådan eller på dens anvendelse i sammenhænge, som ikke er beskrevet i patentet. (16) En algoritme er principielt ikke-teknisk og kan derfor ikke udgøre nogen teknisk opfindelse. Arten af det problem, der løses, er irrelevant for patenterbarheden. Det er arten af løsningen, der gælder. Problemer opfindes ikke, men løsninger gør, og det er opfindelsen, der skal være teknisk (eller være af teknisk karakter).

25 A6-0207/176 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 19 (19) Dette direktiv bør begrænses til fastlæggelsen af visse principper, således som de finder anvendelse på patenterbarheden af sådanne opfindelser, idet principperne navnlig skal sikre, at opfindelser, der henhører under et teknologisk område og yder et teknisk bidrag, kan opnå beskyttelse, og omvendt, at opfindelser, der ikke yder et teknisk bidrag, ikke kan. udgår Ligesom i Rådets betragtning 13 synes denne ændring at hævde, at det er ikke-tekniske opfindelser. Se begrundelsen til ændringsforslaget til betragtning 13 for yderligere oplysninger.

26 A6-0207/177 ÆNDRINGSFORSLAG Artikel 4, stk. 2 a (nyt) 2a. Computerstøttede opfindelser anses ikke for at yde et teknisk bidrag, blot fordi de gør bedre brug af databehandlingsressourcer, såsom behandlingstid eller lagringsplads. Dette ændringsforslag afspejler den nuværende retspraksis i Tyskland. Ifølge den tyske patentdomstol (BPatG, dom af 26. marts 2002, 17 W (pat) 69/98) henviser sagsøger til, at den afgørende indikation på metodens teknicitet er, at den er baseret på et teknisk problem. Da den foreslåede metode ikke kræver et leksikon, kan hukommelsen hertil lagres. [...] For så vidt angår det tekniske problem kan dette kun betragtes som en indikation, men ikke som et bevis på processens teknicitet. Hvis computerimplementeringer af ikke-tekniske processer fik tildelt en teknisk dimension, blot fordi de udviser forskellige specifikke karakteristika, eksempelvis mindre bearbejdningstid eller mindre hukommelse, ville dette medføre, at enhver computerimplementering skulle betragtes som værende af teknisk karakter. Årsagen hertil er, at enhver separat proces vil resultere i separate implementeringskarakteristika, som muliggør en besparelse med hensyn til enten bearbejdningstid eller brug af hukommelse. Disse egenskaber er, i det mindste hvad angår denne sag, ikke baseret på en teknisk ydelse, men er et resultat af den valgte ikke-tekniske metode. Hvis det faktum, at et sådant problem løses, kunne udgøre en tilstrækkelig begrundelse for at tildele computerimplementeringen en teknisk dimension, skulle enhver implementering af en ikke-teknisk metode patenteres, men dette ville imidlertid være i modstrid med patentdomstolens konklusioner om, at en juridisk afgørelse om, at edb-programmer ikke skal patenteres, ikke gør det muligt for os at vedtage en fremgangsmåde, der ville kræve patentering af enhver form for undervisning inden for rammerne af computerorienterede instruktioner.

27 A6-0207/178 ÆNDRINGSFORSLAG Betragtning 11 (11) For at en opfindelse kan betragtes som patenterbar, bør den være af teknisk karakter og således henhøre under et teknologisk område. (11) For at en nyskabelse kan betragtes som en patenterbar opfindelse, bør den være af teknisk karakter og således henhøre under et teknologisk område. Rådets tekst er ikke i overensstemmelse med artikel 52 i den europæiske patentkonvention. EPK's artikel 52, stk. 2 opregner eksempler på ikke-opfindelser. Det er ikke tilladt at kategorisere dem som "opfindelser" og så afprøve deres tekniske karakter. Mens det ikke kan udledes af EPK's artikel 52, stk. 2, at alle tekniske nyskabelser er opfindelser, kan det på grundlag af en enig tradition inden for patentretten udledes, at alle opfindelser har teknisk karakter.

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked. Forslag til direktiv (KOM(2002) 92 C5-0082/2002 (2002) 0047(COD))

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked. Forslag til direktiv (KOM(2002) 92 C5-0082/2002 (2002) 0047(COD)) EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked 11. april 2003 PE 327.249/21-74 ÆNDRINGSFORSLAG 21-74 Udkast til betænkning (PE 327.249) Arlene McCarthy Forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 25. november 2002 FORELØBIG 2002/0047(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 2004 Mødedokument 2009 C6-0058/2005 2002/0047(COD) 14/04/2005 Fælles holdning Fælles holdning fastlagt af Rådet med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0092 Bilag 4 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. februar 2004 (11.02) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2002/0047 (COD) 16120/04 ADD 2 PI 77 CODEC

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked Velkomst ved formanden, Giuseppe Gargani, MEP

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked Velkomst ved formanden, Giuseppe Gargani, MEP EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Retlige Anliggender og det Indre Marked + ULQJ RPFRPSXWHULPSOHPHQWHUHGHRSILQGHOVHUV SDWHQWHUEDUKHG.20 7RUVGDJGHQQRYHPEHU NOWLO (XURSD3DUODPHQWHW $OWLHUR6SLQHOOL%\JQLQJHQP

Læs mere

5808/17 ag/aan/hsm 1 DGG 3B

5808/17 ag/aan/hsm 1 DGG 3B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. februar 2017 (OR. en) 5808/17 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: 5590/17 Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige DI Den 7. april 2014 LHNI Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige europæiske patentsamarbejde Sagsnr.: Mellemstatsligt: Gælder kun for borgere og virksomheder når Folketinget har tiltrådt

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 7.12.2018 L 311/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/1910 af 4. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF, for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.02.2002 KOM(2002) 92 endelig 2002/0047 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om computer-implementerede opfindelsers patenterbarhed

Læs mere

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS)

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) 12848/18 FISC 397 ECOFIN 881 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Patenterbarhed af ændrede mikroorganismer - Patentteknisk Responsum

Patenterbarhed af ændrede mikroorganismer - Patentteknisk Responsum Patenterbarhed af ændrede mikroorganismer - Patentteknisk Responsum Chas. Hude A/S H.C. Andersens Boulevard 33 1780 København V Telefon +45 33 19 34 00 Telefax +45 33 19 35 00 www.chashude.dk chashude@chashude.dk

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.8.2017 COM(2017) 424 final 2017/0190 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets repræsentant ved EU Europaudvalget 2004-05 (2. samling) EUU Alm.del Info Note 34 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF og 2008/118/EF for så vidt angår medtagelse af den italienske

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 24.2.2015 DA L 51/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2015/288 af 17. december 2014 om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EF af 23. april 2009 om retlig beskyttelse af edb-programmer. (kodificeret udgave)

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EF af 23. april 2009 om retlig beskyttelse af edb-programmer. (kodificeret udgave) L 111/16 Den Europæiske Unions Tidende 5.5.2009 DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EF af 23. april 2009 om retlig beskyttelse af edb-programmer (kodificeret udgave) (EØS-relevant

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.10.2014 COM(2014) 638 final 2014/0297 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Marrakeshtraktaten om fremme af adgang til

Læs mere

Introduktion til patenter Patent på planter EPO Board of Appeal afgørelser

Introduktion til patenter Patent på planter EPO Board of Appeal afgørelser Introduktion til patenter Patent på planter EPO Board of Appeal afgørelser Flemming Kønig Mejl Mette Korsholm Politik & Jura, Patent og Varemærkestyrelsen 1 Hvad er en opfindelse? En teknisk anvisning,

Læs mere

Folkeafstemningen om patentdomstolen med fokus på softwarepatenter

Folkeafstemningen om patentdomstolen med fokus på softwarepatenter Folkeafstemningen om patentdomstolen med fokus på softwarepatenter Jesper Lund IT-Politisk Forening http://itpol.dk Folkebevægelsen mod EU i Vestsjælland Slagelse Bibliotek 24. marts 2014 Disposition Patenter

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR KOMMUNIKATIONSNET, INDHOLD OG TEKNOLOGI Bruxelles, den 28. marts 2018 Rev1 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN OG EU-REGLERNE OM OPHAVSRET

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.7.2015 COM(2015) 352 final 2015/0154 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. august 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. august 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. august 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0190 (COD) 11483/17 PECHE 302 CODEC 1282 FORSLAG fra: modtaget: 16. august 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.11.2004 KOM(2004)753 endelig 2003/0134(COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

SLUTAKT. AF/CE/BA/da 1

SLUTAKT. AF/CE/BA/da 1 SLUTAKT AF/CE/BA/da 1 De befuldmægtigede for: KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, DEN HELLENSKE REPUBLIK,

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.4.2019 COM(2019) 207 final 2019/0100 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i det samarbejdsudvalg,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.11.2003 KOM(2003)456 endelig 2003/0161 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 28.5.2018 om regler for anvendelsen af artikel 26, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

UBVA-sekretariatet. Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol

UBVA-sekretariatet. Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol UBVA-sekretariatet Baggrundsnotat vedr. forslag til lov om Danmarks ratifikation af Aftale om en fælles patentdomstol Baggrund Patenter udstedes for at fremme vækst og innovation i samfundet, og der knytter

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af Rådets direktiv 96/53/EF for så vidt angår fristen for

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 16.4.2018 L 96/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/573 af 15. december 2017 om nøgleelementerne i aftaler om lagring af data, der indgås

Læs mere

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO. Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO. Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160 RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160 OTE fra: formandskabet til: Coreper/Rådet Tidl. dok. nr.: 15565/09 JAI 801 DROIPEN 152 Vedr.: Udkast

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2013 COM(2013) 776 final 2013/0384 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

Beskyttelsen af edb-programmer

Beskyttelsen af edb-programmer Indledning Beskyttelsen af edb-programmer Definition af edb-program Pensum: Immaterialret, 1. udg, Schovsbo og Rosenmeier En række instruktioner eller oplysninger, fikseret i en hvilken som helst form

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

stk. 1, når der ikke foreligger nogen aftale, vedtagelse eller samordnet praksis i henhold til denne bestemmelse, eller af

stk. 1, når der ikke foreligger nogen aftale, vedtagelse eller samordnet praksis i henhold til denne bestemmelse, eller af Processpr: DOMSTOLENS DOM AF 29. FEBRUAR 1968 1 Parke, Davis and Co. mod Probel, Reese, Beintema-Interpharm Centrafarm (Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af appelretten i Haag)

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 4.4.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0145 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 4. april 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.1.2018 C(2018) 287 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 25.1.2018 om det gældende system til vurdering og kontrol af konstansen af forankringsanordninger,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Retningslinjer Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Dato: 13.08.2013 ESMA/2013/611 Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde 3 II. Definitioner 3 III Formål 4 IV. Opfyldelse og

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.3.2019 COM(2019) 99 final 2019/0049 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Organisationen for Fiskeriet

Læs mere

Resultatet af afstemningen om ovennævnte lovgivningsmæssige retsakt er vedlagt denne note. Referencedokument:

Resultatet af afstemningen om ovennævnte lovgivningsmæssige retsakt er vedlagt denne note. Referencedokument: Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2012/0011 (COD) 7920/16 NOTE Vedr.: Afstemningsresultat VOTE 18 INF 61 PUBLIC 20 CODEC 450 Europa-Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISISIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISISIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 30.4.2004 KOM(2004) 351 endelig 2002/0124 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISISIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk.

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.2.2019 COM(2019) 54 final 2019/0026 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som på Den Europæiske Unions vegne skal indtages på konferencen mellem parterne

Læs mere

196 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 33 Schlussakte samt Erklärungen - Dänisch (Normativer Teil) 1 von 10 SLUTAKT.

196 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 33 Schlussakte samt Erklärungen - Dänisch (Normativer Teil) 1 von 10 SLUTAKT. 196 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 33 Schlussakte samt Erklärungen - Dänisch (Normativer Teil) 1 von 10 SLUTAKT AF/CE/BA/da 1 2 von 10 196 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 33 Schlussakte

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 2001/95/EF og forordningen om gensidig

Læs mere

Unionens indsats efter tiltrædelsen af Genèveaftalen om Lissabonaftalen vedrørende oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser

Unionens indsats efter tiltrædelsen af Genèveaftalen om Lissabonaftalen vedrørende oprindelsesbetegnelser og geografiske betegnelser 11.4.2019 A8-0036/ 001-019 ÆNDRINGSFORSLAG 001-019 af Retsudvalget Betænkning Virginie Rozière A8-0036/2019 Unionens indsats efter tiltrædelsen af Genèveaftalen om Lissabonaftalen vedrørende oprindelsesbetegnelser

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.9.2014 COM(2014) 594 final 2014/0276 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om åbning og forvaltning af en række EU-toldkontingenter for oksekød

Læs mere

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 9901/17 NOTE fra: til: Formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 9641/17 + ADD 1 Komm. dok. nr.: 15251/15

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2018 COM(2018) 510 final Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Toldunderudvalget, der er nedsat i henhold

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 1.7.2005 Den Europæiske Unions Tidende L 170/7 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1002/2005 af 30. juni 2005 om ændring af forordning (EF) nr. 1239/95 for så vidt angår meddelelse af tvangslicenser og bestemmelserne

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Forslag til Bruxelles, den 3.12.2008 KOM(2008) 801 endelig 2008/0227 (COD) C6-0467/08 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ophævelse af direktiv 71/317/EØF,

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.1.2011 KOM(2010) 791 endelig 2011/0001 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændringsforordning (EF) nr. 2006/2004 om samarbejde mellem nationale

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.2.2016 C(2016) 901 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 18.2.2016 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) nr. 528/2014 om supplerende regler til

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0182 (NLE) 11946/17 UD 195 CID 2 TRANS 349 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol

Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol April 2014 Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol Hvad er et enhedspatent, og hvorfor arbejder Lif for et enhedspatent? Enhedspatentet bliver en tredje mulighed for virksomheder eller opfindere,

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0279 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 6. juli 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

materiale. I den henseende fastlægger direktivet principper for patenterbarhed af det menneskelige legeme og dets dele, af dyr og af planter.

materiale. I den henseende fastlægger direktivet principper for patenterbarhed af det menneskelige legeme og dets dele, af dyr og af planter. 8.11.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 411/3 Kommissionens meddelelse om visse artikler i Europa-Parlamentets og Rådes direktiv 98/44/EF om retslig beskyttelse af bioteknologiske opfindelser (2016/C

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF og direktiv 2008/18/EF hvad angår de franske regioner

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27.3.2015 2014/0256(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Udvalget om Miljø,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.3.2019 C(2019) 1847 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 12.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6474 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Europaudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget 18. december 2007 EF-Domstolen: Svensk kollektiv blokade er i strid

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 24.9.2013 2013/2116(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om anvendelsen af direktivet om urimelig handelspraksis 2005/29/EF (2013/2116(INI))

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5/VI/2008 K(2008) 2274 endelig KOMMISSIONENS HENSTILLING af 5/VI/2008 om begrænsning af lovpligtige revisorers og revisionsfirmaers civilretlige

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 28.11.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende nr. 0824/2008 af Kroum Kroumov, bulgarsk statsborger, og 16 medunderskrivere, om anmodning om

Læs mere

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS)

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 12852/18 FISC 400 ECOFIN 884 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag 6.3.2019 A8-0439/6 Ændringsforslag 6 Pavel Svoboda for Retsudvalget Betænkning A8-0439/2018 Tiemo Wölken Udkast til ændring af protokol nr. 3 vedrørende statutten for Den Europæiske Unions Domstol (02360/2018

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0638/2001 2001/0018(COD) DA 10/12/2001 Fælles holdning vedtaget af Rådet den 6. december 2001 med henblik på vedtagelse af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (5) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse.

(EØS-relevant tekst) (5) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse. 9.11.2017 L 291/63 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/1987 af 31. oktober 2017 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/44/EF af 6. juli 1998 om retlig beskyttelse af bioteknologiske opfindelser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/44/EF af 6. juli 1998 om retlig beskyttelse af bioteknologiske opfindelser L 213/13 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/44/EF af 6. juli 1998 om retlig beskyttelse af bioteknologiske opfindelser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under henvisning til

Læs mere

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 31. maj 2002 (03.06) (OR. en) CONV 75/02 NOTE fra: til: Vedr.: Henning Christophersen konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Læs mere

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Kulturudvalget 2009-10 L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf. : 33 92 33 70 Fax

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens

Læs mere

6109/16 ADD 1 shs/nd/bh 1 DPG

6109/16 ADD 1 shs/nd/bh 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. februar 2016 (OR. en) 6109/16 ADD 1 PV/CONS 4 ECOFIN 96 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: 3445. samling i Rådet for Den Europæiske Union (ØKONOMI OG FINANS) den

Læs mere

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR morten.rosenmeier@jur.ku.dk Involveret i forskelligt ophavsretligt Organisationsarbejde. Se nærmere www.jura.ku.dk/mortenrosenmeier Dias 1 EU og de ophavsretlige

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.11.2017 COM(2017) 663 final 2017/0298 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Associeringsrådet, som

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.12.2006 KOM(2006) 916 endelig 2006/0300 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2002/87/EF om supplerende

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2017 C(2017) 5812 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.8.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/565 for så vidt angår specifikation

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 C(2015) 8835 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2015 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) 2015/63 om supplerende regler til

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.9.2016 L 257/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1703 af 22. september 2016 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale

Læs mere

Computer-implementerede opfindelsers patenterbarhed ***I

Computer-implementerede opfindelsers patenterbarhed ***I P5_TA(2003)0402 Computer-implementerede opfindelsers patenterbarhed ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om computer-implementerede

Læs mere

(meddelt under nummer C(2017) 2200) (Kun den engelske udgave er autentisk)

(meddelt under nummer C(2017) 2200) (Kun den engelske udgave er autentisk) L 92/100 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2017/652 af 29. marts 2017 om forslaget til borgerinitiativ»minority SafePack one million signatures for diversity in Europe«EUROPA-KOMMISSIONEN HAR (meddelt under

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. 30.12.2017 L 351/55 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2468 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande, jf. Europa- Parlamentets

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.6.2014 COM(2014) 382 final 2014/0202 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 604/2013 for så vidt angår fastlæggelse

Læs mere

25. MAJ SKAL DU STEMME OM STORE IDÉERS FREMTID. og små FOLKEAFSTEMNING OM PATENTREFORMEN

25. MAJ SKAL DU STEMME OM STORE IDÉERS FREMTID. og små FOLKEAFSTEMNING OM PATENTREFORMEN 25. MAJ SKAL DU STEMME OM STORE og små IDÉERS FREMTID FOLKEAFSTEMNING OM PATENTREFORMEN HVAD SKAL VI STEMME OM? Til folkeafstemningen den 25. maj skal vi stemme om, hvorvidt Danmark skal være med i en

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af aftale mellem Den Europæiske

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Kommissionen for Tunfisk

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.1.2019 C(2019) 111 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 16.1.2019 om fastsættelse af nærmere bestemmelser i henhold til Rådets direktiv 91/477/EØF

Læs mere