PEG sonde med ballon -pleje og observationer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PEG sonde med ballon -pleje og observationer"

Transkript

1 PEG sonde med ballon -pleje og observationer Instruks er gældende for: Formål: Definition: Forskellige Sondetyper Plejepersonale i Pleje & Omsorg og privat leverandør i Skive Kommune Sikre ensartet, korrekt og borgersikker pleje til borgere, der ernæres med sondeernæring vha. PEG-sonde. PEG (perkutan endoskopisk sonde i ventriklen): Den mest velegnede sonde til længerevarende enteral sondeernæringsbehov (mere end 2-3 uger). Der skelnes mellem forskellige typer af PEG-sonder: Standard PEG-sonde og sonder af typen Mic-Key (knapsonde). For uddybende se produktinformationer. I denne instruks beskrives PEG sonde med ballon. Langt de fleste borgere udskrives i dag med en PEG sonde med ballon. Før i tiden blev de udskrevet med en PEG sonde med fikseringsplade og indvendig stopplade. Disse typer er udgået. Hvis borger alligevel udskrives med denne type sonde, gælder denne instruks ikke, da retningslinjerne er anderledes for denne type. Endvidere findes der sonder af typen PEGJ sonde. Her placeres en længere sonde gennem PEG som munder ud i tyndtarmen. Det kan være ved borgere der har svær ventrikelretension. Sonder af typen PEJ sonde er en sonde, der er lagt direkte ind i tyndtarmen. Denne type kan også bruges til borgere der har svær ventrikelretension. Hvis en borger kommer hjem med en PEGJ eller PEJ sonde, gælder andre retningslinjer end denne instruks. Kontakt da udskrivende afdeling for yderligere vejledning.

2 Procedure: Før anlæggelse af PEG sonde Efter anlæggelse af PEG sonde Anlæggelse af PEG sonde med ballon: Indikationen for anlæggelse af PEG-sonde stilles af borgerens praktiserende læge eller hospitalslæge under hensyntagen til patientens samlede sygdomsbillede og prognose, idet der forventes en generel forbedring af patientens ernæringstilstand og livskvalitet samt længere levetid. Der indhentes informeret samtykke fra borgeren, men såfremt vedkommende ikke er i stand til dette, kan nære pårørende eller værge give det. Anlæggelse af PEG sonde foregår på hospital men vær obs. på følgende. Inden anlæggelsen skal der ofte foreligge svar på følgende bl.pr: hgb, blodtype, thrombocytter, PP/INR og APTT. Evt. magnyl-behandling skal pauseres i 7 dage forud for anlæggelsen og evt. persantin og plavix skal pauseres i 5 dage forud for indgrebet. Borgeren skal være fastende. Se i øvrigt borgerens indkaldelsesseddel vedr. særlige oplysninger og forholdsregler. Observationer og pleje af borgeren efter anlæggelse af PEG sonde med ballon: En direkte gastrostomi (PEG sonde med ballon) er placeret mellem 3 runde låse. Låsene består af en udvendig knap, der er forbundet med en tråd til et indvendigt anker. Herved holder låsene mavesækken fast til bugvæggen, imens mavesæk og bugvæg vokser sammen og kanalen omkring mavesonden heler. Det tager et par uger for mavesækken at vokse sig fast til bugvæggen. Trådene opløses af sig selv inden for 2-5 uger og de udvendige knapper falder af. Op helingen af stomaet tager lidt længere tid. Der går ca. 4-6 uger før stomaet er fuldstændig helet op. De første 14 dage De første 14 dage efter sondeanlæggelsen: Daglig rengøring af sonde samt t-låse (knapper). Vask med alm. vand evt. tilsat mild sæbe. Aftørres med gaze eller vatpind. Daglig kontrol af t-låse og indstikssted for infektionstegn (varme, rødme, hævelse, smerter, sivning) Ved irritation af huden omkring sonden kan der anvendes en tynd hydrokolloid forbinding (skum) eller zinkpasta. Ellers bør man undgå gaze under sonden. OBS der må ikke drejes på t-låsene. Drej forsigtigt sonden en omgang for at undgå at sonden gror fast i stomaet. Tryk evt. forsigtigt sonden en smule ind, når den drejes. Vandet i ballonen tjekkes x 1 ugentligt. Der bruges vand fra vandhanen. Husk at dokumentere i Nexus.

3 Hvis mere end 1 lås falder af indenfor de første 2 uger skal udskrivende afd. kontaktes eller egen læge. Hvis ballonen springer eller sonden falder ud inden for de første 6 uger, skal der ringes til udskrivende afd. Efter 14 dage 14 dage efter sondeanlæggelsen: Trådene på de 3 låse opløses af sig selv og falder af indenfor 2-5 uger. Man kan også selv seponere låsene, hvis der er tegn på irritation/infektion. Dette dog kun hvis der er gået 2-3 uger. Løft forsigtigt låsene og klip trådene over. Fortsæt med at tjekke vandet i ballonen x 1 ugentligt. Samt dagligt dreje sonden en omgang. Hvis sonden falder ud efter 6 uger skal der hurtigst muligt sættes en ny i. Dette kan sygeplejersken eller oplært SSA gøre. Hvis der ikke findes en ny sonde hos borgeren, kan der bruges et foleykatheter (plastikurinkatheter) for at holde kanalen åben, da kanalen hurtigt lukker sig. Holdbarhed Mundpleje Sonde ernærings indgift Hvor længe holder PEG sonden: PEG sonden kan holde i op til 6 måneder. (se i øvrigt produktinformation) Holdbarheden varierer alt efter mængden af mavesyre, medicinforbrug, typen af sondemad samt antallet af træk og lignende sonden udsættes for. Det er derfor altid en individuel vurdering. Men som minimum skal sonden skiftes hver 6. måned. Mundpleje: Grundig mundpleje flere gange dagligt. Pga. nedsat eller slet ingen fødeindtag pr os, kan der opstå ubehag i mundhulen som f.eks. dårlig ånde, tørre slimhinder, irritation, spytsten og svampeinfektion Sondeernæringsindgift: Udregning af den enkelte borgers energi- og proteinbehov, valg af typen af sondeernæring og mængden sker i samarbejde med kommunens kliniske diætist, egen læge eller sygehus afdeling. Der laves en plan for indgift, og indgiftsmetoden afgøres individuelt ud fra borgerens tilstand. Der skelnes mellem kontinuerlig indgift, interval indgift og bolus indgift. Kontinuerlig indgift: Ved kontinuerlig indgift gives sondeernæringen på pumpe i en ensartet hastighed. Denne administrationsmåde kan med fordel anvendes i forbindelse med langsom opstart af sondeernæringen, eller hvis borgeren ikke tåler større mængder sondeernæring på en gang. Langsom opstart ned til f.eks ml pr. time kan forebygge gastrointestinale gener, overfyldning af ventriklen og diarré samt bedre absorptionen af næringsstoffer.

4 Interval indgift: Indgiftshastigheden er individuel, men vil typisk være mellem ml/t med pauser. Dette er når borgeren er vænnet til at få sondemaden. Bolus indgift: Ved bolus indgift gives sondeernæringen i portioner fordelt over patientens vågne timer. Denne metode kan med fordel anvendes hos borgeren med en velfungerende mave-tarmkanal, der kan tåle en indgift > 150 ml/timen. Sondeernæring givet ved bolus medfører en naturlig, rytmisk stimulering af enzymer og hormoner, hvilket menes at sikre optimalt absorption og anabolisme. Derudover synes ventriklen at tømme sig bedst, når den stimuleres af et stort volumen, og det bliver lettere for borgeren at være mobil mellem måltiderne. Det skal min. tage 20 min pr. måltid. Det der besluttes/ordineres for den enkelte borger dokumenteres i handleplan i Nexus. Udregningsregler Udregningsregler til indstilling af pumpe: 60 min/antal min indløb over = x x = måltidets størrelse = indløb pr. time Eks. Ønsker 300 ml kørt ind over 1,5 time. 60/90 min = 0,67 0,67 x 300 = 200 ml/t. Pumpen indstilles således på 200 ml/time. Fremgangsmåde: Borgeren lejres ved sondeernæring med hovedet eleveret min. 45 mhp. at forebygge aspiration og ½ time efter måltidet. Før indgift af sondeernæring aspireres der på sonden, da ventrikelretention på > 50% af sidst indgivne bolus kræver ny vurdering i forhold til f.eks. pause og mindsket indgift m.m. Eller observer borgeren for kvalme og ubehag. Tilstopning af sonden Ved tilstopning af sonden: Fremmedlegemer må aldrig indføres i sonden, da det kan medføre perforation af ventriklen. Rens og kontroller ernæringsstudsen. Forsøg at aspirere med en sprøjte. Skyl igennem med danskvand. Nogle gange skal der gå lidt tid, inden proppen bliver opløst. Hvis sonden fortsat er tilstoppet kan det være nødvendigt, at man skifter sonden. OBS kun hvis sonden er mere end 6 uger gammel. Det er en individuel vurdering, om sonden kan tages ud og renses/skylles så proppen opløses, og herefter indsætte sonden igen. Hvornår er sonden sidst blevet skiftet?

5 Og hvordan ser sonden ud? Hvis det ikke vurderes at sonden kan genbruges, tages der en ny i brug. Hvis der er tvivl anbefales det, at man altid tager en ny i brug. Hvis sonden er nyanlagt (mindre end 6 uger) kontaktes akutteamet. Se anden instruks tilstoppet ny anlagt PEG sonde. Det er vigtigt at forebygge, at sonden ikke stopper til. Derfor vigtigt at tjekke hvilken administrationsform der er valgt i forhold til borgerens medicin. Undersøge om mængden af vand er jævnt fordelt. Samt undersøge om sonden bliver skyllet igennem ved sjældent brug. Opbevaring af sondemad Opbevaring af sondemad: Uåbnede pakninger opbevares tørt og mellem 5-25º C. Ved indgift med sprøjte: Åbnede pakninger opbevares i køleskab med låget skruet på, og anvendes inden 24 timer. Husk at påføre dato og klokkeslæt. Opvarmes til stuetemperatur før indgift. Må ikke genopvarmes. Der er også mulighed for at bruge en bolus adapter. Denne kan skrues på sondeernæringsposen, og derved tillade at blive koblet til en janetsprøjte, for derefter at give sondeernæringen. Lukket system. Sondemaden kan ved brug af bolus adapter, stå fremme ved stuetemperatur og er derved klar til brug. Sondemaden må ikke stå i solen. Sondemaden skal anvendes inden 24 timer. Husk at påføre dato og klokkeslæt. Bolus adapter er til engangsbrug og skiftes efter 24 timer. Ved pumpeindgift: Sondemaden opbevares på stativ med ernæringssæt i max 24 timer - må ikke stå i solen. Husk dato og klokkeslæt. Hygiejne Hygiejne: Ernæringssæt: udskiftes dagligt. Må max hænge 24 timer. Engangssprøjter: Udskiftes hver gang. Flergangssprøjter: Udskiftes 1 gang i ugen. Se rengøringsvejledning:

6 Sonden skylles igennem med ml postevand der ikke er for koldt før og efter indgift af sondeernæring. Ved frakobling skal studsen på ernæringssonden og ernæringssættet beskyttes mod forurening. Observationer: Være opmærksom på borgerens reaktion på sondeernæringen; kvalme, opstød, hikke, opkastning og hoste. Dette kan være med til at forebygge komplikationer og bivirkninger til sondeernæringsindgiften. Aspirationspneumoni Diarré Kvalme / opkast Aspirationspneumoni (lungebetændelse) er en alvorlig komplikation til sondeernæring. Aspiration af sondeernæring til lungerne kan forebygges ved at borgeren lejres med hovedgærdet eleveret min. 45 grader under indgift og de efterfølgende 30 min. Borgeren må ikke ligge med fladt hovedgærde. Borgere med PEG-sonde har samme risiko for at aspirere som patienter med nasogastrisk sonde. Et andet led i forebyggelsen er at udelukke ventrikelretention. Diarré er ikke ualmindeligt hos patienter der får sondeernæring, især ikke hvis sondeernæringen er nyligt opstartet. Der kan være forskellige årsager til diarré, og flere muligheder bør overvejes, bl.a. for hurtig indgift (hvor langsommere indløbshastighed kan afhjælpe). For meget laksantia, ernæringens temperatur sørg for at maden har stuetemperatur, malabsorption, for få fibre, osmotisk betinget. OBS om de hygiejniske forholdsregler overholdes? Kvalme/opkast. Overvej om årsagen kan være for hurtig eller for meget indgift af sondeernæring, obstipation, nedsat ventrikeltømning, hovedgærdet ikke er hævet som anbefalet. Overvej evt. ernæringspumpe. Denne kan både afhjælpe opkast og diarré. Overvej også om klinisk diætist skal kontaktes mhp. at finde en løsning på andet sondemad, hvis diarre, kvalme og opkastning fortsætter. Sondemads syndrom Abdominalt ubehag Sondemadssyndrom, hvilket kan skyldes for stor indgift af protein i en for lille mængde vand, hvorved nyrernes kapacitet for koncentrering af affaldsprodukter overskrides. Dette vil føre til dehydrering. Væskebehovet er normalt ml/kg legemsvægt pr dag, men tilstande med feber, svedtendens og abnorme væsketab som diarré og opkastning kræver yderligere væsketilførsel. Omkring 80 % af sondeernæringen er vand, resten er tørstof. Abdominalt ubehag såsom kvalme, opkastning og opstød, kan afhjælpes ved at reducere infusionshastigheden.

7 Det anbefales at borgeren vejes x 1 ugentligt i opstartsfasen og efterfølgende x 1 pr. måned. Der er stor forskel på teori og praksis derfor er det vigtigt at følge vægtudviklingen. Dokumentation: Som udgangspunkt følges denne instruks for kontrol og anvendelse af sonder. Hvis der er afvigelser i forhold til retningslinjen dokumenteres dette. Sondeernæring er en lægeordineret behandling og skal fremgå af FMK. I nogle tilfælde skriver lægen sondeernæring type 2 på FMK i stedet for selve produktnavnet. Her må plejepersonalet tilføje under bemærkninger, hvilket sondemadsprodukt der gives. I tilfælde af at borger indlægges, er det vigtigt, at I dokumenterer oplysninger om ernæringsplanen, inkl. hvilket sondemads produkt borger får i den opdaterede indlæggelsesrapport. Der oprettes en handleplan, hvor ernæringsplanen og kontrol beskrives. Ved stabile tilstande: dokumenteres indgift via start/stop/godkend og kun afvigelser fra ernæringshandleplanen skal være i handleplan. Pleje omkring sonden og forskellige observationer dokumenteres også i handleplanen. Ansvar: Reference: Ved ustabile tilstande: dokumenteres dagligt, hvad der er givet af sondeernæring og andet væske. Her kan Skema anvendes og sammentælles i dagvagten, så der kan vurderes, om der er et uhensigtsmæssigt mønster. Dette og opfølgning dokumenteres i handleplan. Pleje omkring sonden og forskellige observationer dokumenteres også i handleplanen. Plejepersonalet som passer borgeren er ansvarlig, for at instruksen for PEG sonde med ballon -pleje og observationer følges. 1. Kirurgiske afdelinger Region Midt fælles retningslinjer og instrukser > 10. ernæring > 2. sondeernæring sondeernæring Ernæringssonde infektionshygiejniske forholdsregler, regional instruks Sondeernæring (11.Gastroenterologi >1.lægefaglige vejledninger > 37. sondeernæring) Medicinsk Afdeling Regionshospitalet Silkeborg Regionshospitalet Viborg, Skive; Ernæringssonde infektionshygiejniske forholdsregler (DDKM 1.5.3) SondeernæringsManual En vejledning til læger, sygeplejersker, diætister og andet sundhedsfagligt personale om sonder og sondeernæring, Nutricia 6.udgave, 2010 Nutricia sondeernæringsmanual. En vejledning til læger og sygeplejersker, diætister og andet sundhedsfagligt personale om sonder og sondeernæring. Nutricia januar C:\Users\emha\Desktop\Sondeernæring - Vejledning i opsætning og praktisk håndtering.pdf Sondeernæring i hjemmet - en vejledning om sonder og sondeernæring. December PEG-sonde E dok hospitalsenheden Midt Mic G brugervejledning, Meda AS Gældende fra: 2017 Januar, 2018

8 Revisionsdato: Udarbejdet af: Godkendt af: August, 2018 Udviklingssygeplejerske, Else-Marie Hansen Ernæringssygeplejerske, Diana Gaarskjær Instruksgruppen: Dorte Pedersen, Lone Gjørtz, Karen Marie Lidegaard, Edith Rogild, Inga Julie Mikkelsen; Susanne Nørgaard

SONDER OG SONDE- ERNÆRING

SONDER OG SONDE- ERNÆRING SONDER OG SONDE- ERNÆRING AALBORG 25.09.18 Materialenr. Hvilken sonde skal anvendes? - Sonden kan overordnet set anlægges på 2 måder: Via næsen (nasal) eller direkte i maven (perkutant). Valget af sonde

Læs mere

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde.

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Procedure Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Formål: At der arbejdes ud fra samme principper ved pleje, og ved indgift i PEG sonde til gavn for beboernes

Læs mere

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012.

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Den praktiske side af sondemad i hjemmet Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Bliv tryg ved sondemad Denne brochure indeholder information om de mere

Læs mere

EN GUIDE TIL SONDEBRUGERE

EN GUIDE TIL SONDEBRUGERE EN GUIDE TIL SONDEBRUGERE Indholdsfortegnelse Indledning Afkryds det patienten bør læse Praktiske råd til dig i hjemmet 4 Administrationsmetode 4 Forberedelse til sondeernæringen 4 Kontrol af den nasogastriske

Læs mere

PROCEDURE. Hospice Sønderjylland. Procedure: Sondeernæring

PROCEDURE. Hospice Sønderjylland. Procedure: Sondeernæring Hospice Sønderjylland Procedure: Sondeernæring Oprettet d. 03/08-2007 af: TS Sidst revideret d. 01.07.2013 af: HLE Godkendt d. 01.07.2013 af: HLE /IAB Skal revideres d. 01.07.2015 af: KIG Formål: At ernæring

Læs mere

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI)

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) Øre-Næse-Halsafdeling H Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Øre-Næse-Halsafdeling H Ambulatoriet: Tlf.: +45 7846 3194

Læs mere

At få mad gennem en PEG-sonde

At få mad gennem en PEG-sonde E N T E R A L E R N Æ R I N G At få mad gennem en PEG-sonde Råd og vejledning Denne brochure er tænkt som en vejledning i, hvordan man bedst muligt vedligeholder en PEG-sonde. Fresenius Kabi producerer

Læs mere

ENTERAL ERNÆRING. Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem

ENTERAL ERNÆRING. Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem ENTERAL ERNÆRING Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem Sondeernæring i hjemmet Mange mennesker får sondeernæring i hjemmet, og flere og flere er afhængige af andres hjælp med at få indgivet

Læs mere

Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem

Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem Sondeernæring i hjemmet Mange mennesker får sondeernæring i hjemmet, og flere og flere er afhængige af andres hjælp med at få indgivet sondeernæringen.

Læs mere

Marts 2014. Brugervejledning. Meda AS. Solvang 8. 3450 Allerød. Tlf. 44 52 88 88. Fax 44 52 88 99. www.meda.dk. www.mic-key.dk.

Marts 2014. Brugervejledning. Meda AS. Solvang 8. 3450 Allerød. Tlf. 44 52 88 88. Fax 44 52 88 99. www.meda.dk. www.mic-key.dk. Marts 2014 Brugervejledning Meda AS Solvang 8 3450 Allerød Tlf. 44 52 88 88 Fax 44 52 88 99 www.meda.dk www.mic-key.dk Mic G Udskiftningssonde Mine Mic G-oplysninger Du har fået anlagt en Mic G-sonde Placér

Læs mere

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Trouble shooter Indholdsfortegnelse Spørgsmål vedr. brug og pleje Side Mic-Key sonden 1. Det er svært at få Mic-Key knappen sat i igen, hvorfor?... 2 2. Skal Mic-Key

Læs mere

ENTERAL ERNÆRING. Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem

ENTERAL ERNÆRING. Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem ENTERAL ERNÆRING Vejledning i brug af sondeernæring i borgerens hjem Sondeernæring i hjemmet Mange mennesker får sondeernæring i hjemmet, og flere og flere er afhængige af andres hjælp med at få indgivet

Læs mere

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI)

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) Aarhus Universitetshospital Øre-Næse-Halsafdeling H Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Øre-Næse-Halsafdeling

Læs mere

Sondeernæring i hjemmet. en vejledning om sonder og sondeernæring

Sondeernæring i hjemmet. en vejledning om sonder og sondeernæring Sondeernæring i hjemmet en vejledning om sonder og sondeernæring Kontaktpersoner og dato for opfølgning Navn: Dato: Kontaktpersoner og dato for opfølgning... side 2 Vægt: Højde: BMI: Alder: Kontaktpersoner

Læs mere

Freka PEG. Råd og vejledning til brugere og plejepersonale

Freka PEG. Råd og vejledning til brugere og plejepersonale ENTERALT TILBEHØR Freka PEG Råd og vejledning til brugere og plejepersonale 1 FAKTA OM FREKA PEG En PEG-sonde (perkutan endoskopisk gastrostomisonde) er en sikker og diskret sonde til voksne og børn. Den

Læs mere

Sygeplejefaglig vejledning i Hjemmeplejen og på Plejecentre

Sygeplejefaglig vejledning i Hjemmeplejen og på Plejecentre Baggrund Sondeernæring tilbydes patienter, som ikke er i stand til at indtage sufficient peroral ernæring. Det kan være midlertidigt eller permanent. Anlæggelse af sonden kræver altid tydeligt samtykke

Læs mere

Retningslinje til bestilling af sondeernæring og tilbehør:

Retningslinje til bestilling af sondeernæring og tilbehør: Retningslinje til bestilling af sondeernæring og tilbehør: Formål: At der er en vejledning til bestilling af ernæringsprodukter og tilbehør, samt anbefalinger til valg af tilbehør. Hvilket vil forenkle

Læs mere

Forældreinformation. Mavesonde. Vælg farve. Vælg billede. Børneafdelingen

Forældreinformation. Mavesonde. Vælg farve. Vælg billede. Børneafdelingen Forældreinformation Vælg billede Vælg farve Børneafdelingen Den første anlagte mavesonde Dit barn skal have, eller har fået anlagt en mavesonde. Sonden gør det lettere for dig at give den ernæring, dit

Læs mere

Retningslinje til bestilling af sondeernæring og tilbehør:

Retningslinje til bestilling af sondeernæring og tilbehør: Retningslinje til bestilling af sondeernæring og tilbehør: Formål: At der er en vejledning til bestilling af ernæringsprodukter og tilbehør, samt anbefalinger til valg af tilbehør. Hvilket vil forenkle

Læs mere

ENTERAL ERNÆRING. Patientinformation. Sondeernæring og ernæringsdrikke

ENTERAL ERNÆRING. Patientinformation. Sondeernæring og ernæringsdrikke ENTERAL ERNÆRING Patientinformation Sondeernæring og ernæringsdrikke Hvis du ikke får tilstrækkeligt med energi, protein, vitaminer og mineraler, kommer du ind i en ond cirkel... Du har mindre appetit

Læs mere

Procedure for sondeernæring i Ringkøbing-Skjern Kommune

Procedure for sondeernæring i Ringkøbing-Skjern Kommune Procedure for sondeernæring i Ringkøbing-Skjern Kommune Udarbejdet maj 2012 af: Else K. Pedersen, faglig drift og udvikling og klinisk diætist Mona Mikkelsen Mediq Danmark i et samarbejde med sygeplejersker

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling. PEG-sonde. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Organkirurgisk Afdeling. PEG-sonde. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Organkirurgisk Afdeling PEG-sonde Patientinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er en PEG-sonde? En PEG-sonde er en tynd slange, som er placeret gennem huden på maven direkte ind i mavesækken. Sonden

Læs mere

MAVESONDER OG TILBEHØR

MAVESONDER OG TILBEHØR MAVESONDER OG TILBEHØR Produktoversigt Mic Introducer Kit Til direkte anlæggelse af, Mic G, TJ og Mic-TJ Enkel, sikker og hurtig metode til anlæggelse af, Mic-G, TJ og Mic TJ uden forudgående anlæggelse

Læs mere

Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning

Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning 1 Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning Læs alle instruktioner grundigt inden brug og check alle labels for udløbsdato ADVARSEL Til engangsbrug. Må ikke genbruges, genindsættes

Læs mere

Gastrostomisonde i hudniveau. Vejledning i korrekt brug og pleje

Gastrostomisonde i hudniveau. Vejledning i korrekt brug og pleje Gastrostomisonde i hudniveau Vejledning i korrekt brug og pleje Indholdsfortegnelse INDLEDNING................................... 3 PEG- OG MIC-KEY SONDER...................... 4 HVORFOR MIC-KEY GASTROSTOMISONDE?..............

Læs mere

Mic-Key udskiftningssonde

Mic-Key udskiftningssonde Mic-Key udskiftningssonde Trouble shooter Indholdsfortegnelse Spørgsmål vedr. brug og pleje Side Mic-Key sonden 1. Det er svært at få Mic-Key knappen sat i igen, hvorfor?... 2 2. Skal Mic-Key tages ud

Læs mere

FLOCARE BENGMARK PEG/J

FLOCARE BENGMARK PEG/J Februar 2019 FLOCARE BENGMARK PEG/J (JEJUNALSONDE) Flocare Bengmark PEG/J er en jejunal ernæringssonde, som skal anvendes med en Flocare PEG CH 18 gastrostomisonde. Flocare Bengmark PEG/J CH 9 anvendes

Læs mere

Sondeernæring i hjemmet en vejledning om sonder og sondeernæring. Din nye sonde. Du har fået anlagt følgende sondetype ved kikkertundersøgelse:

Sondeernæring i hjemmet en vejledning om sonder og sondeernæring. Din nye sonde. Du har fået anlagt følgende sondetype ved kikkertundersøgelse: Din nye sonde Afdelingens stempel Sondeernæring i hjemmet en vejledning om sonder og sondeernæring Du har fået anlagt følgende sondetype ved kikkertundersøgelse: PEG (Pladesonde) Sondetype: Størrelse:

Læs mere

PEG sonder - Ernæringsplan og pleje efter udskrivelse

PEG sonder - Ernæringsplan og pleje efter udskrivelse PEG sonder - Ernæringsplan og pleje efter udskrivelse Lotte Boa Skadhauge Udviklingskoordinator for ernæring, Cand. Cur. Center for Ernæring og Tarmsygdomme. Aalborg Universitetshospital losk@rn.dk INDHOLD

Læs mere

Sygeplejefaglig vejledning i Hjemmeplejen og på Plejecentre

Sygeplejefaglig vejledning i Hjemmeplejen og på Plejecentre Baggrund Sondeernæring tilbydes borgere, som ikke er i stand til at indtage sufficient peroral ernæring. Det kan være midlertidigt eller permanent. Henvisning sker via egen læge eller sygehuset. Da sondeernæring

Læs mere

Brugervejledning. Mic-Key - din nøgle til god livskvalitet. Meda AS. Solvang 8. 3450 Allerød. Tlf. 44 52 88 88. Fax 44 52 88 99. www.meda.

Brugervejledning. Mic-Key - din nøgle til god livskvalitet. Meda AS. Solvang 8. 3450 Allerød. Tlf. 44 52 88 88. Fax 44 52 88 99. www.meda. Februar 2014 Brugervejledning Meda AS Solvang 8 3450 Allerød Tlf. 44 52 88 88 Fax 44 52 88 99 www.meda.dk www.mic-key.dk Mic-Key - din nøgle til god livskvalitet Mine Mic-Key oplysninger Du har fået anlagt

Læs mere

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013.

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Når du skal starte med sondemad derhjemme Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Inden min mand blev syg, forestillede jeg mig det værste, når folk talte

Læs mere

Gastrostomisonde i hudniveau. Vejledning i korrekt brug og pleje

Gastrostomisonde i hudniveau. Vejledning i korrekt brug og pleje Gastrostomisonde i hudniveau Vejledning i korrekt brug og pleje Indholdsfortegnelse INDLEDNING...................................3 PEG- OG MIC-KEY SONDER......................4 HVORFOR MIC-KEY GASTROSTOMISONDE?............4

Læs mere

CVK central vene kateter

CVK central vene kateter CVK central vene kateter Gældende for: Sygeplejersker i Pleje og Omsorg Formål: Forebygge infektion ifm. pleje og håndtering af centralt vene kateter Definition: Anvendes til parenteral ernæring og infusion.

Læs mere

Neurologisk apopleksiafsnit, Aalborg universitetshospital modtager alle patienter til observation for apopleksi og TIA/TCI i region Nordjylland Det

Neurologisk apopleksiafsnit, Aalborg universitetshospital modtager alle patienter til observation for apopleksi og TIA/TCI i region Nordjylland Det ERNÆRINGSSONDE VED DYSFAGI VED LENE KJÆRHAUGE CHRISTIANSEN, SYGEPLEJERSKE MED SÆRLIG KLINISK FUNKTION MIN HVERDAG MED SONDEERNÆRING Neurologisk apopleksiafsnit, Aalborg universitetshospital modtager alle

Læs mere

ErnæringsNyt. Ernæringsenheden Hospitalsenheden Vest

ErnæringsNyt. Ernæringsenheden Hospitalsenheden Vest ErnæringsNyt Januar 2014 Torsdag d. 7. november blev der afholdt Ernæringens dag, i Hospitalsenheden Vest. Rigtig mange afdelinger gjorde en stor indsats på dagen. I alt deltog 13 afsnit i dataindsamlingen,

Læs mere

PROCEDURE Nefrostomikateter

PROCEDURE Nefrostomikateter Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01-08-2010 af: HLE Sidst revideret d. 23.04.2014 af: TS Nefrostomikateter Godkendt d. 23.04.2014 af: HLE/IAB Skal revideres d. 23.04.2016 af KIG Formål: At sikre korrekt

Læs mere

MiniONE Den lille bløde knap

MiniONE Den lille bløde knap MiniONE Den lille bløde knap Den rette ernæring er afgørende, for at kroppen kan fungere og udvikle sig. Forskellige sygdomstilstande kan gøre det vanskeligt og endda umuligt for en person at spise noget.

Læs mere

Håndhygiejne og handsker

Håndhygiejne og handsker Håndhygiejne og handsker Instruks er gældende for: Medarbejdere som udfører pleje og behandlingsopgaver ansat i Skive kommune eller ved privat leverandør i Skive Kommune. Formål: Forebygge smittespredning

Læs mere

Anlæggelse af Hickman-kateter

Anlæggelse af Hickman-kateter Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Anlæggelse af Hickman-kateter Side 1 af 6 Udarbejdet af:nøgleperson R7, klinisk sygeplejespecialist, CVK-gruppen

Læs mere

Udskrivelse med sondeernæring fra Aalborg UH

Udskrivelse med sondeernæring fra Aalborg UH Udskrivelse med sondeernæring fra Aalborg UH Udviklingskoordinator for Ernæring Lotte Boa Skadhauge og Klinisk diætist Ingeborg Andersen Center for Ernæring og Tarmsygdomme Aalborg Universitetshospital

Læs mere

Ernæringsplan Valg af produkter og beregninger. Annette Thurøe Klinisk diætist Geriatrisk afdeling G, OUH

Ernæringsplan Valg af produkter og beregninger. Annette Thurøe Klinisk diætist Geriatrisk afdeling G, OUH Ernæringsplan Valg af produkter og beregninger Annette Thurøe Klinisk diætist Geriatrisk afdeling G, OUH Retningslinjer og instrukser for sondeernæring National guideline ernæring til kritisk syge patienter

Læs mere

Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling

Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling Formål: At medarbejderne kender regler om Grøn recept, samt får kendskab til andre muligheder om Kost til småtspisende. Målgruppe: Retningslinjen

Læs mere

Nyrekateter (Nefrostomikateter)

Nyrekateter (Nefrostomikateter) Til patienter og pårørende Vælg farve Forbindingsskift, fiksering og skylning Der er den: - Anlagt et nyrekateter (nefrostomikateter) for at sikre, at der er frit afløb for urinen. Forskellige sygdomme

Læs mere

Hygiejne i Hjemmeplejen og på Plejecentre

Hygiejne i Hjemmeplejen og på Plejecentre Baggrund I takt med at borgerne bliver sendt hurtigere hjem fra sygehuset endnu tidligere, oplever vi en stigende tendens til at de får anlagt en nasalsonde, da der endnu ikke er taget stilling til om

Læs mere

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Til patienter og pårørende Akut dialysekateter Dialyseadgangsvej Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Anlagt kateter 2 Indledning ette lille hæfte indeholder

Læs mere

ENTERAL ERNÆRING. Vejledning i anvendelse af sondeernæring

ENTERAL ERNÆRING. Vejledning i anvendelse af sondeernæring ENTERAL ERNÆRING Vejledning i anvendelse af sondeernæring Vejledning sondeernæring Denne vejledning er tænkt som støtte til plejepersonalet, der håndterer sondeernæring. Sondeernæring anvendes, når patienten

Læs mere

December Samarbejdsaftale om sondeernæring. Region Syddanmark og de 22 kommuner

December Samarbejdsaftale om sondeernæring. Region Syddanmark og de 22 kommuner December 2017 Samarbejdsaftale om sondeernæring Region Syddanmark og de 22 kommuner Baggrund Det er vigtigt, at ernæringstruede patienter får dækket deres ernæringsbehov, hvis deres sygdoms- og sundhedsmæssige

Læs mere

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk HydroCath Assure På afdelingen omtales et centralt venekateter ofte med forkortelsen CVK Side 1 af 5 Sidst

Læs mere

Retningslinje for bestilling af sondeernæring og remedier

Retningslinje for bestilling af sondeernæring og remedier Retningslinje for bestilling af sondeernæring og remedier Målgruppe Sygeplejersker, SSA er og SSH er Anvendelsesområd e Borgere i Ældreområdet Formål At sikre optimal procedure omkring anvendelse og bestilling

Læs mere

ENTERAL NUTRITION. Vejledning i anvendelse af enteral ernæring

ENTERAL NUTRITION. Vejledning i anvendelse af enteral ernæring ENTERAL NUTRITION Vejledning i anvendelse af enteral ernæring Vejledning enteral ernæring Dette er en vejledning i anvendelse af enteral ernæring (sondeernæring eller enteral nutrition). Enteral ernæring

Læs mere

Kære deltagere i spørgeskemaundersøgelse om ernæring

Kære deltagere i spørgeskemaundersøgelse om ernæring Kære deltagere i spørgeskemaundersøgelse om ernæring Du deltog i en spørgeskemaundersøgelse i slutningen af om klinisk ernæring. Resultaterne er blevet gjort op, og hermed sendes hovedresultaterne som

Læs mere

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen Til patienter og pårørende Flaskeernæring Forældreinformation Vælg billede Vælg farve Neonatalafdelingen At give sit barn modermælkserstatning på flaske er for nogen det rigtige valg. For andre kan det

Læs mere

KAG. En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Afsnit M1

KAG. En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Afsnit M1 KAG En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Afsnit M1 Hvor foregår undersøgelsen? Undersøgelsen foregår på Skejby Sygehus, hvortil du vil blive overflyttet

Læs mere

Januar Meda AS. Solvang Allerød. Tlf Fax

Januar Meda AS. Solvang Allerød. Tlf Fax Januar 2017 BRUGERVEJLEDNING Meda AS Solvang 8 3450 Allerød Tlf. 44 52 88 88 Fax 44 52 88 98 www.meda.dk www.mic-key.dk Mic-Key - din nøgle til god livskvalitet Mic-Key brochure 21x21cm-32s_dec2016_Final.indd

Læs mere

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi Patientinformation Hickmannkateter En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Enheden for brystkirurgi Denne vejledning er lavet med henblik på at give en forståelse

Læs mere

December Samarbejdsaftale om parenteral ernæring. Region Syddanmark og de 22 kommuner

December Samarbejdsaftale om parenteral ernæring. Region Syddanmark og de 22 kommuner December 2017 Samarbejdsaftale om parenteral ernæring Region Syddanmark og de 22 kommuner Baggrund Nogle patienter kan ikke ind- eller optage tilstrækkelig næring via alm. kost, drikkeprodukter og/eller

Læs mere

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav. Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav. Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger Overordnet konklusion på tilsynet Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger Tilsynet har fundet fejl og mangler, som samlet kun indebærer meget ringe risiko for patientsikkerheden Tilsynet har

Læs mere

Karen Marie Dencker. Kaas Plejecenter Pandrup. Nordjylland. Jammerbugt kommune. P-nr.: SST-id: PHJSYN

Karen Marie Dencker. Kaas Plejecenter Pandrup. Nordjylland. Jammerbugt kommune. P-nr.: SST-id: PHJSYN P-nr.: 1010330536 SST-id: PHJSYN-00002227 Tilsynsførende: Karen Marie Dencker Ansvarlig embedslæge: Henrik Bøggild Embedslægeinstitution: Embedslægerne Nordjylland Besøgsdato: 22. november 2012 Plejehjem:

Læs mere

Elisabeth Tornberg Hansen. Embedslægerne Hovedstaden. Fredensborg kommune

Elisabeth Tornberg Hansen. Embedslægerne Hovedstaden. Fredensborg kommune Jr. nr.: 5-2211-809/1 P-nr.: 1003257099 SST-id: PHJSYN-00002524 Tilsynsførende: Ansvarlig embedslæge: Embedslægeinstitution: Sonja Aasted Elisabeth Tornberg Hansen Embedslægerne Hovedstaden Besøgsdato:

Læs mere

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter.

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter. Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01.02.2012 af: MS Sidst revideret d. 21.11.2013 af: MH PICC-line Godkendt d. 24.02.2014 af:iab/hle Skal revideres d.24.02.2016 af: KIG 6 Formål: At lette veneadgangen

Læs mere

KONTROL. Afhængig af den operation du har fået foretaget, kan der være behov for ambulant opfølgning. Den omfat- Efter udskrivelse fra Sengeafsnit A1

KONTROL. Afhængig af den operation du har fået foretaget, kan der være behov for ambulant opfølgning. Den omfat- Efter udskrivelse fra Sengeafsnit A1 De fleste mennesker er trætte, når de bliver udskrevet efter at have gennemgået en operation. Denne træthed og følelse af uoverkommelighed kan vare fra uger til måneder. At denne træthed varer så længe

Læs mere

Hanne Juhl Pedersen. Hiort Lorenzen Center. 6100 Haderslev. Syddanmark. Haderslev kommune. dikmiv@haderslev.dk

Hanne Juhl Pedersen. Hiort Lorenzen Center. 6100 Haderslev. Syddanmark. Haderslev kommune. dikmiv@haderslev.dk Jr. nr.: 5-2211-1250/1 P-nr.: 1009677824 SST-id: PHJSYN-00003987 Tilsynsførende: Hanne Juhl Pedersen Ansvarlig embedslæge: Henrik Kirkeby Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav Overordnet konklusion på tilsynet Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger Tilsynet har fundet mindre fejl og mangler, som samlet kun indebærer meget ringe risiko for patientsikkerheden Tilsynet

Læs mere

Vær med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienter hurtigere. Information til dig, som arbejder i FAM

Vær med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienter hurtigere. Information til dig, som arbejder i FAM Vær med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienter hurtigere Information til dig, som arbejder i FAM Du kan være med til at skabe endnu bedre patientforløb og udskrive patienterne hurtigere.

Læs mere

Lone Husted ASP PLEJECENTER Struer. Midtjylland. Struer kommune.

Lone Husted ASP PLEJECENTER Struer. Midtjylland. Struer kommune. Jr. nr.: 5-2211-132/1 P-nr.: 1003057641 SST-id: PHJSYN-00003447 Tilsynsførende: Lone Husted Ansvarlig embedslæge: Henrik Trykker Embedslægeinstitution: Embedslægerne Midtjylland Besøgsdato: 26. marts 2012

Læs mere

Plejecenter Solbakken

Plejecenter Solbakken Jr. nr.: 5-2211-1062/1 P-nr.: 1004354521 SST-id: PHJSYN-00002155 Tilsynsførende: Lotte Petersen Ansvarlig embedslæge: Claus Iversen Embedslægeinstitution: Embedslægerne Sjælland Besøgsdato: 15. februar

Læs mere

Intravenøs medicinering med antibiotika - Instruks Opgaveoverdragelse mellem HEV og kommunerne i Vestklyngen

Intravenøs medicinering med antibiotika - Instruks Opgaveoverdragelse mellem HEV og kommunerne i Vestklyngen Intravenøs medicinering med antibiotika - Instruks Opgaveoverdragelse mellem HEV og kommunerne i Vestklyngen Formål: At borgere mulighed for at få intravenøs antibiotika behandling i eget hjem og på akut/midlertidig

Læs mere

grethe.jorgensen@fredericia.dk

grethe.jorgensen@fredericia.dk Jr. nr.: 5-2211-1116/1 P-nr.: 1003429171 SST-id: PHJSYN-00003016 Tilsynsførende: Ulla Smith Ansvarlig embedslæge: Henrik Kirkeby Embedslægeinstitution: Embedslægerne Syddanmark Besøgsdato: 26. marts 2012

Læs mere

Dronning Ingrids Hjem. Carl Jacobsens Vej 6A KØBENHAVNS KOMMUNE

Dronning Ingrids Hjem. Carl Jacobsens Vej 6A KØBENHAVNS KOMMUNE Jr. nr.: 5-2211-680/1 P-nr.: 1007809278 SST-id: PHJSYN-00002384 Tilsynsførende: Kirsten Thornval Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Embedslægerne Hovedstaden Besøgsdato:

Læs mere

Medarbejdere i visitation, pleje-, trænings-, rengørings- og serviceområderne i Ældre og Omsorg. Målgruppe. At spredning af Norovirus forebygges

Medarbejdere i visitation, pleje-, trænings-, rengørings- og serviceområderne i Ældre og Omsorg. Målgruppe. At spredning af Norovirus forebygges BRØNDBY KOMMUNE Ældre og Omsorg Udarbejdet af: Udviklingssygeplejerske Hygiejnenetværksperson Susanne Parbst Marts 2012 Godkendt i Topledergruppen: April 2012 Ansvarlig: Hygiejnenetværksperson Brøndby

Læs mere

Marianne Presskorn-Thygesen. Ældrecenter Æblehaven

Marianne Presskorn-Thygesen. Ældrecenter Æblehaven Jr. nr.: 5-2211-911/1 P-nr.: 1004680016 SST-id: PHJSYN-00002464 Tilsynsførende: Marianne Presskorn-Thygesen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Embedslægerne Hovedstaden

Læs mere

Plejecenter Knud Lavard Centret

Plejecenter Knud Lavard Centret Jr. nr.: 5-2211-1175/1 P-nr.: 1011938090 SST-id: PHJSYN-00002156 Tilsynsførende: Lizet Jorck Ansvarlig embedslæge: Claus Iversen Embedslægeinstitution: Embedslægerne Sjælland Besøgsdato: 16. april 2012

Læs mere

BIRKELSE PLEJECENTER. Jammerbugt kommune

BIRKELSE PLEJECENTER. Jammerbugt kommune Jr. nr.: 5-2211-1852/1 P-nr.: 1003057914 SST-id: PHJSYN-00003044 Tilsynsførende: Ulla Birgit Paludan Ansvarlig embedslæge: Henrik Bøggild Embedslægeinstitution: Embedslægerne Nordjylland Besøgsdato: 20.

Læs mere

TOBS - Instruks. Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom

TOBS - Instruks. Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom TOBS - Instruks Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom Formål: TOBS skal medvirke til at øge kvaliteten af observationer og pleje af borgeren kommunikation med praktiserende læge og andre samarbejdspartnere

Læs mere

Bofællesskaberne i Brønderslev. Brønderslev kommune.

Bofællesskaberne i Brønderslev. Brønderslev kommune. J-nr: 5-2911-320/1 P-nr.: 1003376580 SST-id: PHJSYN-00004595 Tilsynsførende: Karen Marie Dencker Ansvarlig embedslæge: Henrik Trykker Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Nord

Læs mere

Birthe Margrethe Pedersen. Seniorcenter Kildegården

Birthe Margrethe Pedersen. Seniorcenter Kildegården Jr. nr.: 5-2211-940/1 P-nr.: 1003263992 SST-id: PHJSYN-00003899 Tilsynsførende: Birthe Margrethe Pedersen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Operation for Karpaltunnelsyndrom

Operation for Karpaltunnelsyndrom Operation for Karpaltunnelsyndrom 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er karpaltunnelsyndrom?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 3.1 Forberedelse til behandlingen... 5 3.2 Selve operationen... 5 4.

Læs mere

Birthe Margrethe Pedersen. Plejehjemmet Tagenshus

Birthe Margrethe Pedersen. Plejehjemmet Tagenshus Jr.nr.: 5-2211-121/1 P-nr.: 1017009210 SST-id: PHJSYN-00003608 Tilsynsførende: Birthe Margrethe Pedersen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

PARENTERAL NUTRITION. Patientinformation. Parenteral ernæring

PARENTERAL NUTRITION. Patientinformation. Parenteral ernæring PARENTERAL NUTRITION Patientinformation Parenteral ernæring HVORFOR ER ERNÆRING NØDVENDIG? Ernæring indeholder energi og næringsstoffer, der er livsvigtige for, at cellerne i kroppen kan leve, fornyes

Læs mere

TEA / Tromendarterectomi

TEA / Tromendarterectomi Til patienter og pårørende TEA / Tromendarterectomi Oprensning af pulsåre Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en Tromendarterectomi operation, også kaldet TEA, hvor kalkaflejringerne

Læs mere

PROCEDURE (Mundpleje)

PROCEDURE (Mundpleje) Hospice Sønderjylland Oprettet d. 20/2 2012 af: Kig 2 Sidst revideret d. 23.04.2014 af:hle Mundpleje. Godkendt d. 23.04.2014 af: HLE/ IAB Skal revideres d. 23.04.2016 af KIG 2 Formål: Sikre at sygeplejersker

Læs mere

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter Patient vejledning Hickmann-kateter central venekateter 2 Vejledning til patienter med hickmann-kateter Hygiejne og opbevaring... side 4 Forbindskift... side 7 Indledning Mennesker, som af en eller anden

Læs mere

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5 Side 1 af 6 Sygehusvæsen - Regionale sygehusdokumenter - Generelle/tværgående patientforløbstemaer - Medicinering Regionale sygehusdokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Dokumentbrugere:

Læs mere

PLEJEHJEMMET SOLGÅRDEN. Jammerbugt kommune

PLEJEHJEMMET SOLGÅRDEN. Jammerbugt kommune Jr. nr.: 1-17-140/7 P-nr.: 1003377423 SST-id: PHJSYN-00001085 Tilsynsførende: Karen Marie Dencker Ansvarlig embedslæge: Karen Marie Dencker Embedslægeinstitution: Embedslægerne Nordjylland Besøgsdato:

Læs mere

Vejledning til patienter med Hickmann kateter

Vejledning til patienter med Hickmann kateter Da du ikke kan optage tilstrækkelig ernæring, vitaminer og mineraler gennem tarmen, skal du have ernæringsvæske direkte ind i en blodåre. Du får ernæringsvæsken gennem et Hickmann kateter. Kateteret er

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem. Medicinsk Gastroenterologisk Klinik CA, Rigshospitalet og Københavns Kommune

Samarbejdsaftale mellem. Medicinsk Gastroenterologisk Klinik CA, Rigshospitalet og Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Samarbejdsaftale mellem Medicinsk Gastroenterologisk Klinik CA, Rigshospitalet og om varetagelse af hjemmeparenteral ernæring til

Læs mere

Marianne Presskorn-Thygesen. Seniorcentret Rosenlund

Marianne Presskorn-Thygesen. Seniorcentret Rosenlund Jr. nr.: 5-2211-1146/1 P-nr.: 1009230951 SST-id: PHJSYN-00002735 Tilsynsførende: Marianne Presskorn-Thygesen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Embedslægerne Hovedstaden

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

I. Forebyggelse. Instrukser. Her kan der samlet scores mellem 0 6 point

I. Forebyggelse. Instrukser. Her kan der samlet scores mellem 0 6 point I. Forebyggelse Her kan der samlet scores mellem 0 6 Tilbuddet skal overholde: 2012: 2013: 1. Socialforvaltningens 3 principper er implementeret 2 1 2. En lokal rygepolitik er formuleret 2 1 3. Der er

Læs mere

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Patientinformation AV fistel/graft Dialyseadgangsveje Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om AV fistler

Læs mere

Brug og pleje af Port a Cath

Brug og pleje af Port a Cath Patientinformation Brug og pleje af Port a Cath Kvalitet døgnet rundt Onkologisk Ambulatorium Noter 2 Port a Cath En port a cath (port) er en lille beholder med gummimenbran, der opereres ind under huden

Læs mere

ENTERAL NUTRITION. Udstyr til enteral ernæring

ENTERAL NUTRITION. Udstyr til enteral ernæring ENTERAL NUTRITION Udstyr til enteral ernæring Freka PÆD sonde, CH 6,5 Freka PÆD sonde er en sonde i vævsvenlig polyuretan uden mandrin til børn. Velegnet til både korttids- og langtidsanvendelse. Længdemarkering

Læs mere

Birthe Margrethe Pedersen. Embedslægeinstitutionen Øst. Plejecentret Kristinehøj HELSINGØR KOMMUNE

Birthe Margrethe Pedersen. Embedslægeinstitutionen Øst. Plejecentret Kristinehøj HELSINGØR KOMMUNE P-nr.: 1003057823 SST-id: PHJSYN-00002550 Tilsynsførende: Ansvarlig embedslæge: Embedslægeinstitution: Birthe Margrethe Pedersen Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitutionen Øst Besøgsdato: 12. april

Læs mere

Information om ørekorrektion

Information om ørekorrektion Information om ørekorrektion Stritører Udstående ører er medfødt. Der kan ikke sættes en bestemt grænse for, hvornår ører betragtes som udstående, men jeg fraråder generelt korrektion, hvis ørets frie

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab)

Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab) Hillerød Hospital Kirurgisk afdeling Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab) Patientinformation 2011 Forfattere: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Helsevej

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Dialyseadgangsvej. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Tunneleret hæmodialysekateter. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen

Dialyseadgangsvej. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Tunneleret hæmodialysekateter. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Til patienter og pårørende Dialyseadgangsvej Tunneleret hæmodialysekateter Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen 2 Indhold Indledning Hvorfor skal du have

Læs mere

sikkerpost@frederikshavn.dk

sikkerpost@frederikshavn.dk Jr. nr.: 5-2211-2023/1 P-nr.: 1013556683 SST-id: PHJSYN-00004261 Tilsynsførende: Henrik Bøggild Ansvarlig embedslæge: Henrik Trykker Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Nord

Læs mere

Vejledning i anvendelse af sondeernæring

Vejledning i anvendelse af sondeernæring Vejledning i anvendelse af sondeernæring Vejledning sondeernæring Denne vejledning er tænkt som støtte til plejepersonalet, der håndterer sondeernæring. Sondeernæring anvendes, når patienten har en fungerende

Læs mere