NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til flere end 5.200

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til flere end 5.200"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til flere end Kære læser! Vi kommer ikke uden om, at der desværre sker afskedigelser i stort omfang i denne tid. Derfor har vi valgt at have afsked som tema i dette nummer. Vi bringer dels et par nye artikler og dels et par artikler, som har været bragt tidligere, men som er særdeles relevante lige nu. Det er også i tider som disse, at de værdier, som mange virksomheder har brugt tid på at udvikle i opgangstiderne, nu skal stå deres prøve. Vi inviterer derfor til et inspirationsmøde, hvor vi bl.a. giver inspiration til, hvordan værdierne kan gøres levende, forpligtende og udvikles, også i krisetider. I dette nummer har Jørgen Dreyer, Adm. direktør for Danske Fysioterapeuter overtaget stafetten til 5 skarpe om ledelse. Det er vigtigt ikke at lade det hele gå op i krise. Lad ikke virksomheden gå i stå! Vi har et par bud på aktiviteter, som giver mening også i den nuværende situation. God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør Indhold i dette nummer: 1. Hvis du bliver fyret! 2. Hvad er værdierne værd? Lige nu! 3. Opsigelser på en god og værdig måde 4. "5 skarpe" om ledelse - en gæsteskribent! 5. Gennemfør afskedigelser respektfuldt 6. Den forfærdelige samtale en udvalgt artikel fra Business.dk 7. Hvis det var mig, der bestemte, så. 8. Få en ekstern HR-konsulent til din virksomhed! 9. Opslåede lederstillinger Hvis du ikke allerede er tilmeldt og ønsker at få nyhedsbrevet fremover, kan du tilmelde dig på nyhedsbrev@teglkamp.dk Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Hvis du bliver fyret! Af: Susanne Teglkamp, konsulent i Teglkamp & Co. Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som underviser og managementkonsulent. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på Vi kommer ikke uden om det. Risikoen for at blive fyret er vokset indenfor de sidste par måneder. Forhåbentlig overgår det ikke dig. Men hvis uheldet er ude og du skulle være en af dem, der bliver ramt af nedskæringer, så kan du nok bruge et par gode råd om, hvordan du skal forholde dig for at komme bedst muligt igennem det og ud på den anden side. 1) Gode fratrædelsesvilkår Med mindre dit firma decideret går konkurs, så er der som regel ofte nogle muligheder for at få forhandlet nogle fornuftige fratrædelsesvilkår hjem. Hvis du er medlem af en fagforening, skal du få dem til at hjælpe dig. Hvis ikke må du selv forsøge at få forhandlet så gunstige vilkår som muligt. Det kan f.eks. handle om: Fratrædelsesgodtgørelse Fritstilling i opsigelsesperioden Outplacement det vil sige professionel hjælp til at få et nyt job Udbetalt din restferie Fri mulighed for at søge job i arbejdstiden Penge til et kursus eller to 2) Afslut dit job ordentligt Hvis du bliver behandlet ordentligt i forbindelse med afskedigelsen, så afslut dit job ordentligt. For det første er det som regel bedre for dig selv, at kunne forlade jobbet på en ordentlig måde. For det andet vil din arbejdsgiver som regel også gøre mere for at hjælpe dig, hvis I kan blive enige om at skilles på en god måde. 3) Lad være med at gå i panik Mange går i en form for panik i de nærmeste dage efter fyringen og sender en masse ansøgninger ud til alle mulige og umulige jobs. Panikken præger ofte ansøgningerne og sjældent på den gode måde. Derudover risikerer man jo at få et job, som man i virkeligheden slet ikke har lyst til. Tillad dig selv lige samle dig og brug et par dage til at finde ud af, hvad du egentlig har lyst til. Dette kunne jo blive anledningen til at lave et karriereskift. Hvis du giver dig selv lidt tid, kunne du måske få øje på nogle helt nye muligheder.

3 4) Få et overblik over økonomien Noget af det, der kan stresse og få dig til at gå i panik er økonomien. Har vi nu råd til at blive boende? Og hvad med bilen? Forsøg som noget af det første at danne dig et økonomisk overblik over, hvor lang tid du kan klare dig, hvis du fortsætte dit forbrugsmønster uændret. Find ud af hvilke muligheder du har for at reducere dine udgifter eller eventuelt stille nogle betalinger i bero i en periode. Ofte er det en god idé at få en snak med banken. Helt overordnet handler det om at give dig ro i maven, så du kan tillade dig at kigge dig om efter det rigtige job, også selv om, der måske går lidt længere tid. 5) Aktiver dit netværk De fleste mennesker har et langt større netværk, end de umiddelbart er klar over. Kortlæg dit netværk og brug dem som sparringspartnere og døråbnere i forhold til din søgen efter et nyt job. 6) Lav et godt CV og en god ansøgning hver gang Hvis du vil have et godt job, så glemt alt om at massefabrikere CVer og standardansøgninger. Det giver dig sjældent et nyt job. Lav et godt CV og tilret det hver gang i forhold til det konkrete job. Brug den tid, der skal til for at lave en god ansøgning, der adresserer der konkrete jobopslag. 7) Søg sparring Det kan godt svare sig at søge hjælp og inspiration hos andre. Du kan spare dig selv for mange ærgrelser, hvis du får god feedback på dit CV og dine ansøgninger. Familie og venner kan hjælpe dig et langt stykke af vejen, hvis de vel og mærke ikke bare vil trøste og være venlige. Har du mulighed for det, så søg noget professionel hjælp, det kan som regel bringe dig et godt stykke nærmere målet og hurtigere til et nyt job. 8) Brug ventetiden fornuftigt Mens du venter på at få et nyt job, så husk stadig at leve et godt liv. Få noget inspiration, der er næsten altid nogle gratis inspirationsmøder, man kan gå til. Sørg for at holde dig i form og få noget motion. Og husk også at gøre noget godt for dig selv. Nyd at du i en periode af dit liv har en masse tid, der ikke er skemalagt. Afslutningsvis vil jeg selvfølgelig håbe, at du slet ikke får brug for ovenstående råd. Men gem dem! Det kan jo være, at du kan bruge dem til at hjælpe dine venner eller kollegaer, hvis de skulle være så uheldige og blive afskediget. 2. Hvad er værdierne værd? Lige nu! Mange virksomheder arbejder med værdier som en del af ledelsesgrundlaget. Lige netop nu - i krisetider, skal værdierne stå sin prøve. Kom til et inspirationsmøde og hør hvordan, du griber det an. Møderne afholdes henholdsvis den 5. marts og den 18. marts kl Tovog oplægsholder er konsulent og filosof Maximilian Kromann i Teglkamp & Co. Du kan læse mere på vores hjemmeside hvor du også kan tilmelde dig.

4 3. Opsigelser på en god og værdig måde Artiklen har været bragt i et tidligere nummer. Af: Susanne Teglkamp, konsulent i Teglkamp & Co. Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som underviser og managementkonsulent. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på Selvom det altid er en kedelig og ubehagelig situation, så kan en afskedigelsesproces godt foregå på en god og værdig måde med respekt for alle parter. En ordentlig proces gør det nemmere at komme videre bagefter, både for dem, der er blevet afskediget og for dem, der er blevet tilbage i virksomheden. Ud fra mine egne konkrete erfaringer giver jeg i det følgende en række anbefalinger i forbindelse med afskedigelser. Anbefalingerne tager udgangspunkt i den situation, hvor man skal afskedige et større antal medarbejdere. Principperne kan selvfølgelig også bruges, hvis der kun er tale om opsigelse af en enkelt medarbejder. Forarbejdet skal være i orden Det er vigtigt at have gjort sit forarbejde ordentligt. Det allervigtigste er at kunne skabe forståelse i organisationen for, hvorfor det er nødvendigt at afskedige samt de kriterier, der er lagt til grund for afskedigelserne. Den forståelse skaber man kun, hvis man har gennemarbejdet grundlaget ordentligt og giver en ærlig og redelig information. Sørg for at få udpeget en koordinator til at lede hele processen. En der har overblikket, kender lovgivningen og aftalerne på området, der kan sikre, at hele processen går ordentlig til og der har den fornødne respekt og gennemslagskraft på alle niveauer i organisationen. Gennemføres af kompetente ledere Selve afskedigelserne skal gennemføres af personer, som rent menneskeligt kan håndtere situationen uden enten at ryge i den grøft at blive vældig hård eller i den anden grøft at blive så medfølende, at der ikke er plads til den afskediges egne følelser. Den der foretager afskedigelserne skal også kunne give den afskedigede en begrundelse for, hvorfor det lige er ham eller hende, der bliver afskediget. Hurtig proces Når først beslutningen er taget og medarbejderne er blevet informeret, er det vigtigt at få gennemført processen så hurtigt som muligt under hensyntagen til reglerne omkring varsling og forhandling. Men fra det øjeblik medarbejderne ved, at der skal ske fyringer, vil de fleste gå rundt og frygte, at det bliver dem, der får prikket. Energien vil dale og der vil kun blive arbejdet på halv kraft.

5 Tilbud om hjælp til at komme videre Der bør også være en eller anden form for tilbud om hjælp til den afskedigede. Det kan handle om umiddelbar bearbejdning af de følelser af sorg, vrede og afmagt, som fylder i den første tid efter afskedigelsen. Men det kan også handle om at stille ressourcer til rådighed for den afskediget til at komme videre og få fat på et nyt job. Hvis man har en god og professionel HRafdeling, som nyder respekt i organisationen, kan de et langt stykke af vejen gå ind hjælpe de afskedigede videre. Men oftest er det en rigtig god idé og investering at hente noget hjælp udefra. Også fordi man i den kommende tid får rigeligt at gøre med at samle resten af organisationen op. Husk dem der bliver tilbage Og så skal man ikke glemme dem, der bliver tilbage i virksomheden. Jeg har ofte set alt energien og medfølelsen gå til de afskedigede. Der sidder imidlertid en masse medarbejdere tilbage, som er kede af, at de skal miste nogle gode kollegaer og som er usikre og bange for også selv at miste jobbet. Rent praktisk kan det være, at der er en del opgaver der skal omfordeles. Nogle opgaver skal måske løses på en anden måde, på et lavere niveau eller måske helt bortfalde. Er der tale om en generel nedskæring, hvor stillingerne ikke genbesættes, kan man ikke bare tage for givet, at de tilbageblevne også kan klare disse opgaver. Medarbejdersamtaler Herudover ligger der en meget stor ledelsesopgave i at informere, motivere og i det hele taget skabe tryghed igen. Det er en rigtig god idé, at lederne tager en individuel medarbejdersamtale med hver eneste af de medarbejdere, man har ansvaret for. Medarbejderne får mulighed for at komme af med sin egen usikkerhed og måske også vrede. Sammen kan man begynde at kigge fremad og drøfte, hvilken indflydelse den nye situation får for den enkelte medarbejder. Skal de blive eller få lov at gå? Der er meget forskellig tradition på arbejdspladserne for om de afskedigede medarbejdere fritstilles eller om de skal blive og arbejde indtil udløbet af opsigelsesperioden. De bedste løsninger jeg har set, er der hvor man aftaler at afvikle stille og roligt. Hvis der er nogle opgaver, der er lige ved at være afsluttet, bliver de gjort færdige. Herudover overdrager man sit arbejdsområde til en udpeget kollega og sørger for videregive sin viden på området til kollegaen. Når det er klaret, kan man få lov til at gå hjem, mod at man står til rådighed, hvis der skulle opstå nogle spørgsmål. På den måde får alle parter lov til at tage afsked på en rolig og værdig måde. Og dem der bliver tilbage kan efter en rimelig tid komme videre. Det er min erfaring, at man først begynder at kigge fremad og finder sin nye form, når de gamle kollegaer har forladt virksomheden. Der er også en tid efter! Jo bedre en afskedigelsesproces man har haft, desto hurtigere vil sårene blive helet og man kan komme videre, begynde at grine igen og glæde sig til at gå på arbejdet. En god proces sikrer også, at de der bliver tilbage ikke kun tænker på at komme væk fra virksomheden, men har lyst til at blive og kæmpe for arbejdspladsen. Og på et tidspunkt får de medarbejdere, der blev afskediget også et nyt job. Der er godt, hvis de ender med at kunne tale om deres gamle arbejdsplads uden bitterhed og vrede. Til slut blot denne opfordring: Når I skal tage afsked, så gør det ordentligt! Det hjælper alle parter hurtigere og bedre videre.

6 4. 5 skarpe om ledelse Jørgen Dreyer er adm. direktør for Danske Fysioterapeuter, der er en interesseorganisation for uddannede fysioterapeuter og fysioterapifaget. Jørgen Dreyer har en lederuddannelse fra forsvaret, er uddannet cand. scient. pol. og har bl.a. suppleret med en AMP fra INSEAD. Jørgen Dreyers ledelseserfaringer stammer fra topchef-stillinger, hvor politisk rådgivning og betjening, organisationsforandring og -udvikling, og sommetider oprydning, har været et væsentligt karakteristikon. Arbejdsstederne har været det danske sygehusvæsen, chefrådgiver i Estland, departementschef i Grønland og rådgiver i Afghanistan. Jørgen Dreyer kommer fra en stilling som direktør i Furesø Kommune, hvor han var med til at lægge Farum og Værløse Kommune sammen. Fra 2004 til 2006 var han direktør i Farum Kommune, hvor han blev ansat til at rydde op efter krakket. Jørgen Dreyer kan træffes på jd@fysio.dk. 1) Hvordan sørger du for at udvikle dig som leder? De første mange år havde jeg nok en overvægt af fokus på teknisk viden og ditto discipliner. Jeg har dog siden fundet af, at den menneskelige forpligtelse og etiske fordring, der ligger i at være leder var ensbetydende med, at jeg skulle have noget andet ind og derfor er der i dag et væsentlig islæt af personlig udvikling i de aktiviteter jeg deltager i, når det ikke er rent fagligt. Aktiviteterne er bl.a. fast sparring med en ekstern person, inddragelse af personlige ledelsesspørgsmål i de ugentlige samtaler med mine ledende medarbejdere og ikke mindst opsøgende feed-back efter forskellige møder, aktiviteter mv. 2) Hvad er de største faldgruber for en leder? Ledelse er kommunikation verbalt og non verbalt. En faldgrube er i hvert fald, at få fastsat præcise mål for en given opgave, hvilket alle vil lide under, hvis det ikke sker. Som leder skal man altid huske at fortælle hvorfor. Når man fortæller hvorfor, bibringes medarbejderne information som sætter dem i stand til at forstå hvorfor. Herunder skal man huske at få præciseret, hvornår der kan diskuteres og der er mulighed for medarbejderes indflydelse, og hvornår det ikke er til debat. 3) Hvilke karakter egenskaber lægger du vægt på hos en leder? For mig er den afgørende egenskab troværdighed. Er man ikke troværdig, kommer lederen ikke langt med sin ledelse, om man kommer nogen steder overhovedet. Når man er troværdig mødes man med respekt og tillid fra omgivelserne. Jeg finder det også vigtigt, at ledelsesadfærden er præget af stærk viljestyrke, flid og beslutsomhed for at nå målene for virksomheden. I fht. præsentation og omtale af resultater, vil en ydmyg leder, der fremhæver medarbejdernes indsats frem for sin egen, opnå, stor velvilje i sit videre arbejde. 4) Hvordan håndterer du stress? Jeg vil våge den påstand, at jeg aldrig er stresset. Måden jeg undgår det på, er dels ved at holde fast i nogle fri-rum og dels ved at sørge for luft og motion. Fri-rummene har jeg placeret i min åbne elektroniske kalender, hvor alle kan se dem. Der er fri adgang til at booke direkte i

7 min elektroniske kalender uden forudgående aftale, og jeg har informeret mine medarbejdere om, at disse fri-rum kun kan bringes i anvendelse ved personlig kontakt til mig. På denne måde har jeg nogle timer i løbet af ugen, som er mine. Endelig sørger jeg for luft i dagtiden, hvor der er lys suppleret med regelmæssig motion i form af løb. 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? Ledelse handler om at lede andre. For at kunne lede andre, må man have indsigt i sig selv, og derfor finder jeg det af afgørende betydning, at man sørger for, ikke kun at få teknik i håndbagagen men også noget om det personlige og eksistentielle. Dette kan dels gøres med selvstudier, kurser og ikke mindst med en coach, som vil være en god støtte for den nye leder, da denne er placeret uden for virksomheden. 5. Gennemfør afskedigelser respektfuldt Artiklen har været bragt i et tidligere nummer. Af: Susanne Teglkamp, konsulent i Teglkamp & Co. Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som underviser og managementkonsulent. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på Når afskedigelser ikke kan undgås, har det stor betydning, hvordan du gennemfører afskedigelsen. I 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en undersøgelse blandt godt 600, der havde prøvet at blive afskediget. Flere end hver 3. af deltagerne kunne fortælle, at de havde prøvet at blive afskediget på en særdeles uprofessionel måde. Under hver 5. af deltagerne havde oplevet en professionelt gennemført afskedigelse. Det er selvfølgelig sjældent en positiv oplevelse at blive afskediget, men er afskedigelsen blevet gennemført på en professionel og sober måde, kommer medarbejderen hurtigere over det og videre i deres liv. Er det til gengæld gennemført uprofessionelt, viser undersøgelsen, at medarbejderen typisk skal bruge længere tid til at komme over det og i et nyt job igen. Derudover har virksomheden også skabt en badwill ambassadør, det vil sige, at den tidligere medarbejder går rundt og fortæller venner og bekendte om sine dårlige erfaringer med virksomheden og om den dårlige behandling, han har fået. Der er derfor alt mulig grund til, at man som leder gør sit bedste for at være professionel, når en afskedigelse ikke kan undgås.

8 Hvad bør du overveje? Det kan godt være, at du har en medarbejder, som du allerhelst ville slippe af med, hvis det stod til dig. Men inden du kaster dig ud i en afskedigelsessag, bør du overveje følgende: Hvad helt præcist er det, der gør, at jeg gerne vil skille mig af med den medarbejder? Ligger problemstillingen udelukkende hos medarbejderen eller har virksomheden også et ansvar? Er der overhovedet nogen, der direkte og konkret har fortalt medarbejderen, hvad man ikke er tilfreds med og hvad man ønsker medarbejderen skal gøre anderledes? Kunne det tænkes, at man med få ændringer i jobindholdet eller ved at flytte medarbejderen til en anden afdeling kunne løse problemstillingen tilfredsstillende for alle parter? Det handler ikke om at beholde en medarbejder for enhver pris. Det handler om at behandle et andet menneske respektfuldt og at være meget klar på, hvad det er du gør og hvorfor du gør det. En afskedigelse bør ikke komme bag på nogen Undersøgelsen viste, at afskedigelsen kom fuldstændigt bag på lige knapt halvdelen af deltagerne i undersøgelsen. Det at blive afskediget uden varsel er som oftest en chokerende oplevelse, som betyder, at medarbejderen ofte vil skulle bruge mere tid på at bearbejde oplevelsen og ofte vil der også gå længere tid, inden medarbejderen kommer i job igen. En medarbejder bør altid konfronteres med utilfredsstillende forhold, hvad enten det handler om medarbejderens adfærd eller manglende evne eller vilje til at opfylde virksomhedens krav til medarbejderen. Det giver medarbejderen mulighed for at forholde sig til de utilfredsstillende forhold samt mulighed for at rette op på det. Hvis det skulle ende med en afskedigelse vil medarbejderen være forberedt og har haft en fair chance for at forholde sig til det. Kend lovgivning og aftaler på området Er der ingen vej uden om en afskedigelse, så sørg for at kende den lovgivning og de eventuelle overenskomster og lokalaftaler, der siger noget om afskedigelse. Det kan koste dyrt, hvis ledere begår fodfejl i afskedigelsesprocessen. Har du en personaleafdeling, bør du altid konsultere dem, inden du afskediger. Du kan typisk også hente hjælp i arbejdsgiverorganisationen, hvis virksomheden er medlem af en sådan eller hos virksomhedens advokat eller en anden professionel. Forbered dig på, hvad der skal ske efter samtalen! Inden du gennemfører samtalen, skal du have taget stilling til en lang række spørgsmål, som vil dukke op bagefter, eksempelvis: Hvor meget og hvad vil virksomheden gør for at hjælpe medarbejderen videre. Hvornår skal medarbejderen holde. Hvordan skal den sidste tid forløbe. Hvordan sikrer du dig, at opgaverne bliver overdraget med respekt for alle parter. Hvad skal der kommunikeres omkring afskedigelsen. Forbered dig mentalt til afskedigelsessamtalen! Jeg har endnu ikke hørt om nogen leder, der har været fuldstændigt upåvirket af, at skulle gennemføre en afskedigelsessamtale. Det er ofte også en særdeles ubehagelig oplevelse for lederen. Derfor er det vigtigt, at du - udover selvfølgelig at have det juridiske på plads - også sørger for at være mentalt forberedt til samtalen. Det gør du blandt andet ved at erkende, at

9 det er ubehageligt og sørge for, at du har nogle du kan tale med omkring dine oplevelser og følelser omkring opgaven både før og efter. Sørg for, at du er helt klar på, hvad du vil sige som begrundelse for afskedigelsen. Sørg for, at du har god tid. Det hjælper også at trække vejret dybt ned i maven, det tager toppen af den værste panik eller ubehag ved at skulle gennemføre samtalen. Selve samtalen Hvis dit mål er at gennemføre samtalen så professionelt som muligt, så er der en række spilleregler, du skal overholde: Sørg for, at I sidder uforstyrret i et kontor. Der må ikke komme nogen ind under samtalen og din telefon er selvfølgelig slukket eller stillet om. Fortæl kort og klart, at det handler om afsked og hvad der ligger til grund for din beslutning. Giv medarbejderen mulighed for at stille spørgsmål. Lad medarbejderen være der med sine følelser. Bliver medarbejderen vred, så lad ham få lov til at være vred. Bliver medarbejderen ked af det, så lad medarbejderen få lov at være ked af det. Anerkend merarbejderens følelser og forsøg ikke at bagatellisere dem eller at tale dem væk. Opstil de muligheder virksomheden har for at hjælpe medarbejderen videre. Spørg medarbejderen, hvad han eller hun har brug for lige nu. Det kan være lidt tid, det kan være mulighed for at snakke med en kollega, det kan være, at medarbejderen har lyst til at gå hjem lige nu og snakke om det videre forløb igen i morgen. Fastlæg et nyt møde, hvor I taler om det praktiske, det vil sige afvikling, samt igen hvad virksomheden vil gøre for at hjælpe medarbejderen videre. Udlever den skriftlige opsigelse og få medarbejderen til at kvittere. Vi giver ordet til den afskedigede medarbejder I den tidligere nævnte undersøgelse om afskedigelser spurgte jeg også deltagerne, hvordan en god afskedigelser efter deres mening skulle foregå. Her er et udpluk af de hundredvis af kommentarer: Den skal selvfølgelig først og fremmest gå efter de gældende regler. Dernæst syntes jeg det er så vigtigt, at man bliver hjulpet videre, med mindre man har stjålet af kassen. Det kunne være en genplaceringsmodel, et kursus, eller et pengebeløb, specielt hvis man har en arbejdsskade, som kan tage lang tid. Men en god dialog mellem parterne, er altid at foretrække. Det er altid trist at der sker afskedigelser og jeg tror ikke det kan gøres "smertefrit". Min chef + en kvinde fra HR afd. afskedigede mig og sad med våde øjne og det kunne jeg godt have undværet. På den mest menneskelige måde... glem alt om regler.. tænk på at det er et menneske det går ud over...

10 God forberedelse og varsel. Tilstedeværelse af kendte og tillidsfulde personer. Grundig og saglig forklaring. Fokus på at undgå skyldfølelse samt faglig, personlig støtte og opfølgning - også fra ledelsen. I dialog med medarbejderen - mulighed for at rette op. Begrundelse tydelig - velforberedt og den som skal afskedige kende personen, som skal afskediges. Hjælpe på vej efterfølgende, udtalelse, reference. Fortælle øvrige medarbejdere hvad der ligger til grund. I stedet for tabu. Give medarbejderen mulighed for at afslutte arbejdsmæssigt og kollegialt på en ordentlig måde. Velforberedt både overfor den der bliver sagt op og dem der er tilbage - i vores tilfælde, havde dem, der var tilbage det sværest og flere fik psykiske knæk - ingen havde tænkt på, hvordan de skulle håndteres. En god afskedigelse er hvor medarbejderen i opsigelsesperioden stadig er en del af virksomheden og ikke bliver holdt uden for alle beslutninger og salgsmøder. Der er faktisk meget at hente i kommentarerne. Du kan downloade undersøgelsen fra Afsluttende kommentarer Du kan måske synes, at ovenstående er meget tid og kræfter at bruge på en medarbejder, som ikke arbejder tilfredsstillende. Men tænk på, at afskedigede medarbejdere, der oplever at de har fået en fair og respektfuld behandling er mindre tilbøjelige til efterfølgende at tale grimt om virksomheden. Og i en tid hvor det kan være svært at skaffe nye medarbejdere, så bliver virksomhedens ry og rygte ekstra vigtigt. Du har ikke brug for at skabe badwillamabassadører. Tænk også på, at den afskedigede medarbejder har kollegaer i virksomheden. Hvis de oplever, at deres kollega har fået en ordentlig behandling, vil det skabe mindre uro i organisationen og mindre tilbøjelighed til selv at overveje at søge væk. Endelig så er det væsentligt nemmere for dig at gennemføre en afskedigelse, når du ved med dig selv, at du har gjort det på en ordentlig måde. 6. Den forfærdelige samtale Af Tage Otkjær, Bragt i Business.dk Fredag den 6. februar 2009 Specialrapport: Rådgivere i afskedigelser kan tale kønsløst om nedbemanding og outplacement. Men reelt er fyringer en lang rejse, der sender de fyrede i chok og de tilbageværende i koma. Begge medarbejdergrupper skal igennem en forandringsproces for at genvinde arbejds- og måske livsglæden. Fyringsrådgivere som outplacement-konsulenter samt virksomhedsrådgivende psykoterapeuter og erhvervspsykologer taler om den gode eller vanskelige samtale og den værdige afsked, når fyringsrunder topper dagsordenen. Den slags samtaler forekommer sikkert, men ofte er de konstruktive formuleringer et lag sprogligt flødeskum, der tjener til at dulme den dårlige samvittighed for den chef, der har til

11 opgave at eksekvere fyringerne. Den chef, der skal igennem den forfærdelige samtale med en eller flere snart forhenværende medarbejdere. Afskedigelsessamtalen er forfærdelig, fordi stort set alle fyrede får et chok af det ultimative budskab. Et chok, der kan sende den fyrede ud i en større eller mindre krise. Samtidig er afskedigelsessamtalen forfærdelig, fordi den sender resten af organisationen i koma, så det kommer til at tage tid og massevis af ledelsesenergi at genskabe kultur, gejst og arbejdsklima. Det forfærdelige er ualmindeligt svært at undgå, selv om den eksekverende chef forsøger at løse opgaven bedst muligt. Det er f.eks. at undgå fyringer en fredag, så den afskedigede sendes direkte på weekend med dommedagsmeldingen. At sørge for, at der er nogen omkring den fyrede efter beskeden både på arbejdspladsen og derhjemme. At henlægge samtalen til et neutralt lokale. At sørge for, at den fyrede ikke skal løbe spidsrod mellem kolleger før eller efter samtalen. At give beskeden nøgternt og præcist så tidligt som muligt i samtalen. Samt derefter at stille op med medmenneskelighed og empati til de reaktioner, der kommer. I følelsernes vold: Den umiddelbare reaktion er normalt et chok, hvor det synlige spænder vidt. Fra apati til vredesudbrud. Fra fortvivlet gråd til forhandling. Eller fra tillukkethed til uafbrudt snak. En reaktion, der for nogle er overstået på forholdsvis kort tid, men for andre kan trække ud i dagevis. Chokket afløses af en efterreaktion, der ikke spænder mindre bredt end chokfasen. Den varer fra nogle dage til flere uger og forløber typisk hen over den periode, hvor den eksekverende chef har til opgave at få fratrædelsesvilkår og det praktiske omkring ansættelsesforholdets ophør på plads. Disse drøftelser kort efter at den afskedigede medarbejder har fået styr på sine umiddelbare følelser - kan finde sted i en stemning, der svinger fra vrede og fornægtelse som det ene yderpunkt og dyb frustration eller en regulær depression i fuldt flor som det andet yderpunkt. Den oplagte chefbrøler efter denne belastende opgave er at drage et lettelsens suk, når praktikken er på plads og afskeden med den tidligere medarbejder er gennemført, med en bemærkning om, at nu må vi se at komme videre. Sådan en bemærkning er malplaceret, fordi de tilbageværende medarbejdere er dybt berørte af den gennemførte afskedigelse. Det at sige farvel til gode og velfungerende kolleger samt oplevelsen af det kunne lige så godt have været mig mindsker motivationen og dræner organisationen for energi. Dybfrossent klima: De tilbageværende skal ganske som de fyrede igennem en forandringsproces for at genvinde deres hidtidige virkelyst. Virksomhedens arbejdsklima er sendt i dybfryseren. De tilbageværende kan føle sig svigtet, fordi den implicitte kontrakt med arbejdsgiveren om, at her fyrer vi da ikke, er brudt. De kan være utrygge, fordi de frygter nye fyringsrunder. De kan sidde med dybe sår, fordi de har mistet gode kolleger. De kan have dårlig samvittighed over, at de fortsat er ansat, mens langt dygtigere kolleger er fyret. Og de kan være plaget af stress, fordi de ved, at alle de hidtidige opgaver nu skal løses af færre hænder. De tilbageværende begynder først at komme videre, når de erkender, at det er nødvendigt at strukturere arbejdet anderledes og løse andre opgaver end hidtil. Og dernæst tager fat på restruktureringen af arbejdsopgaverne. Lykkes det godt, vil den pågældende medarbejder

12 efter nogle måneder finde de nye opgaver og den nye måde, som arbejdet er indrettet på, mere givende end før. På det tidspunkt har måske både de fyrede og de tilbageværende glemt afskedigelserne. Men ikke måden, det foregik på. Var processen så ordentlig som muligt, så er den forfærdelige samtale så langt bagude, at en dygtig ledelse vil være i stand til at genrejse et godt arbejdsklima. Eksempler på chokfasen Den hårde skal: Den fyrede tager umiddelbart fyringen til efterretning og lukker af. Der er ikke mere at snakke om. Insisterer på at arbejde til sidste dag, gør det punktligt, opgør selv feriedage pinligt korrekt, afleverer nøgler og forlader arbejdspladsen uden et farvel til nogen. Gråd og fortvivlelse: Meddelelsen slår benene væk under den fyrede, der reagerer med et tårehav og dyb fortvivlelse. Det munder ud i en overvældende selvkritik i en enetale, der forekommer ubrydelig og uafsluttelig. Ethvert forsøg på at bringe den fyrede til hægterne fejler. Forhandling: Den fyrede kan ikke rumme, at meddelelsen er ultimativ og indleder en hurtigtsnakkende enetale om forhandling af arbejdsopgaver, lønvilkår, omgangsform, motivation og alt andet som en bodsgang i et forsøg på at omgøre chefens så åbenlyst helt forkerte og forhastede beslutning. Frontalangreb: Den fyrede ser begrundelsen eller den manglende konkrete begrundelse for fyringen som en udkrystallisering af arbejdspladsens egentlige problem: Chefens totale inkompetence, og han/hun kaster sig derfor ud i en hård kritik af alle de beslutninger, chefen har truffet, talrige ledelsessvigt osv. Tjek på det hele: En friskfyragtig reaktion a la nå, men så må jeg jo se at komme videre, hvor målet er at slippe ud af virksomheden hurtigst muligt, fordi det lige nu er gået op for den fyrede, at den måske mangeårige ansættelse egentlig har været et fejlvalg, der har holdt ham/hende væk fra de rigtigt gode stillinger. Eksempler på efterreaktion Vrede: Den fyrede kan komme ud af chokfasen ved at rette sin vrede mod virksomheden og ledelsen, der beskyldes for inkompetence og svigt på alle niveauer eller stærkere formuleringer, hvis den fyrede møder op med alkohol i blodet. Frustration: Chokket kan få den fyrede til at rette vreden indad med selvbebrejdelser om at have håndteret den ene eller anden situation for dårligt, for ikke at have arbejdet hårdere eller mere motiveret, så han/hun kunne have opnået ledelsens gunst og undgået fyringen. Depression: Vreden oven på chokket vender indad i en grad, så selvbebrejdelserne tager overhånd. Den vedvarende og hårde selvkritik får selvtilliden til at erodere, så den fyrede mister troen på sig selv på alle fronter. Selvværdet har lidt et afgørende knæk, og en depression er under udvikling. Fornægtelse: Chokreaktionen er så dyb, at den fyrede ikke kan rumme det. Han/hun kan ikke tale med hverken ægtefælle eller venner om fyringen, der forbliver ubearbejdet. Han/hun insisterer på at arbejde opsigelsesperioden ud og opretholder efter sidste arbejdsdag facaden i

13 nogen tid ved at lade som om, at ansættelsesforholdet er intakt. Det skal blive løgn: Den fyrede ser sig som så værdifuld for virksomheden, at den ikke kan fortsætte succesrigt, uden at han/hun yder et afgørende bidrag. Opsigelsesperioden bliver via forhandling omdefineret til længerevarende projekter, der i sidste ende kan udløse, at den fyrede fortsætter på lønningslisten også på langt sigt. Artiklen er bragt med tilladelse fra Business.dk. Du kan læse flere artikler på eller på 7. Hvis det var mig, der bestemte så Skab unikke resultater frigør visdom og potentiale! Alt for ofte tror vi, at de vises sten skal findes uden for virksomheden, men de ligger ofte lige til at samle op. Man skal bare vide, hvor man skal lede. Teglkamp & Co. har udviklet en proces, hvor de gode ideer kommer frem og hvor virksomhedens potentiale kan forløses. Formålet med processen er: At skabe bedre resultater både økonomisk og kvalitetsmæssigt At få de gode ideer frem i lyset At skabe engagement omkring forandringer At skabe medansvar At udvikle medarbejderne og virksomheden. Du kan læse mere på vores hjemmeside eller kontakte os på tlf.: Få en ekstern HR-konsulent til din virksomhed! Er jeres virksomhed for lille til en HR-manager på fuld tid? Har I midlertidig brug for HR-assistance? Har I brug for specielle HR-kompetencer? Løsningen kan være at lave en aftale med Teglkamp & Co. Vi stiller med professionelle og erfarne HR-folk alt efter jeres behov og ønsker. Læs mere på og kontakt os direkte på tlf.: eller på info@teglkamp.dk 9. Opslåede lederstillinger Vi udvælger og bringer hver måned i vores nyhedsbrev 5 lederstillinger, som lige nu er slået op på jobportalen StepStone. I denne måned har vi udvalgt: Regional Distribution Centre (RDC) Manager, Kolding Lyreco Danmark A/S Business Manager Salg Danmark Toms Gruppen A/S

14 Afdelingschef til Forsvarets økonomistab Forsvarets Personeltjeneste Rektor til nyt erhvervsakademi i København Niels Brock Teamleder Novo Nordisk A/S Se alle de øvrige ledige lederstillinger på vores hjemmeside Stillingerne vises i samarbejde med jobportalen StepStone A/S

NYHEDSBREV MARTS 2004

NYHEDSBREV MARTS 2004 NYHEDSBREV MARTS 2004 Kære læser! Foråret ligger lige om hjørnet og det gør forhåbentligt også det meget omtalte opsving. At vi stadig ikke rigtigt kan mærke opsvinget vidner både fortsatte nedskæringer

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

Afskedigelse af medarbejdere

Afskedigelse af medarbejdere Afskedigelse af medarbejdere At afskedige en medarbejder er en vanskelig opgave, som kræver både omtanke og empati. Denne håndbog giver nogle gode råd til, hvordan en afskedigelse gennemføres bedst muligt.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2007 4. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2007 4. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2007 4. årgang Kære læser! Som en opfølgning på vores nyeste undersøgelse om afskedigelser, bringer vi her en artikel om, hvordan man kan gennemføre en ordentlig og respektfuld

Læs mere

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af håndtering og erfaringer

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

Undersøgelse omkring afskedigelse

Undersøgelse omkring afskedigelse Undersøgelse omkring afskedigelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone A/S en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder.

LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. FORSVARETS PERSONELTJENESTE LEDERVÆRKTØJ - AFSKEDIGELSE Når du skal afskedige en medarbejder, er der en række ting, du som leder bør være opmærksom på. Læs mere i denne folder. MARTS 2013 FØR SAMTALEN

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET Knap hver anden arbejdssøgende føler, at det i mere eller mindre grad er deres egen skyld, at de ikke har et arbejde. Hvorfor mig? Var jeg for dyr, for besværlig, for

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

En værdig afskedigelse?

En værdig afskedigelse? En værdig afskedigelse? Udarbejdet af HK/Kommunal i samarbejde med Søren Christiansen fra A/S-3 og scand.scient.soc. Kirsten Kullberg fra Social/Psykologisk rådgivning 2 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Regler om afsked 2010

Regler om afsked 2010 Regler om afsked 2010 Holdning Det er holdningen i Ringsted Kommune, at afskedigelsesprocessen gennemføres på en værdig, korrekt og professionel måde 2 Regler om afsked Reglerne indeholder følgende: Afsked....

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Frederiksborg Amts Avis den 16. marts 2006: Af.: Henrik Helmer Petersen Forside: Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Fusioner fører til medarbejderflugt. Det viser

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Selvom vi har haft krise og de fleste både offentlige og private virksomheder har været igennem afskedigelsesrunder, så er

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Lisberg Executive Outplacement

Lisberg Executive Outplacement Executive Outplacement Outplacement Interim management Kandidat Leadership Development Executive Search Hvorfor outplacement? Hvorfor købe professionel hjælp til afskedigelse og outplacement? Afskedigelse

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

OUTPLACEMENT. Processen. Ansvarlig afskedigelse

OUTPLACEMENT. Processen. Ansvarlig afskedigelse OUTPLACEMENT Processen Ansvarlig afskedigelse O u tplacement A n sv a r lig afskedigelse Fundamentet for vores outplacements-proces er mange års erfaring i HR-regi og genplacering af kandidater på alle

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2007 4. årgang Kære læser! Nogle mennesker har en naturlig gennemslagskraft, kommer let igennem med deres budskaber og skaber en naturlig respekt omkring deres person. Andre

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 Kære læser! Ofte har vi kun ganske få sekunder til at præsentere os selv eller den virksomhed, vi kommer fra. Den første artikel

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune. Maj 2010

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune. Maj 2010 Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune Maj 2010 Drøftet i Hovedudvalget 4. maj 2010 Dokumentnr.: 727-2010-58814 side 1 Baggrund. Med baggrund i byrådets forventede

Læs mere

Rådighedslønsforeningen

Rådighedslønsforeningen Bestyrelsen 2013-2014 Dagsorden Præsentation. Hvorfor er vi her i dag? Reaktioner. Hvad kan jeg selv gøre? Hvad kan vi tilbyde? Hvordan kommer jeg med? Hvem er Vi? Hvem er I? Det er rarest selv at bestemme

Læs mere

Når arbejdspladsen udfordres resultat af undersøgelse

Når arbejdspladsen udfordres resultat af undersøgelse Når arbejdspladsen udfordres resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvordan ledelse og medarbejdere oplever,

Læs mere

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af ledergruppernes arbejde. I alt 267 ledere

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

- god dialog ved sygefravær

- god dialog ved sygefravær Mine nyttige telefonnumre: 1 5 15 - god dialog ved sygefravær Med denne folder ønsker vi at informere om Skoleforvaltningens sygefraværshåndtering Skoleforvaltningen Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby Tlf.:

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

HR OG KOMMUNIKATION. Guide til ledere i håndtering af afskedigelser

HR OG KOMMUNIKATION. Guide til ledere i håndtering af afskedigelser HR OG KOMMUNIKATION Guide til ledere i håndtering af afskedigelser HR og Kommunikation 2016 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afskedigelsesprocessen... 3 2.1 Fasen, hvor der træffes beslutning om, at der skal

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef!

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Går du glad på arbejdet de fleste dage, så har du formentlig

Læs mere

Viby Gymnasium og HF

Viby Gymnasium og HF Viby Gymnasium og HF Viby Gymnasium og HF Vejledende retningslinier ved dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser blandt elever og medarbejdere Til Ledelsen 2007 1 Indholdsfortegnelse: Ved en elevs

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

0-5 måneder 1 måned 6 måneder - 2 år. 3 år - 5 år og 8 måneder 4 måneder 6 år - 8 år og 7 måneder 5 måneder 9 år - herefter 6 måneder

0-5 måneder 1 måned 6 måneder - 2 år. 3 år - 5 år og 8 måneder 4 måneder 6 år - 8 år og 7 måneder 5 måneder 9 år - herefter 6 måneder Fyret - hvad nu? Hvad gør jeg rent praktisk og hvad skal jeg vide? I opsigelsesperioden er du fortsat i arbejde og skal handle så normalt som muligt. Du har fortsat dine forpligtelser over for din arbejdsgiver,

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen?

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen? Krise er en voldsom hændelse, der ændrer den berørtes opfattelse af sin omverden. Det være sig sorg, følelsen af tab ved f.eks. skilsmisse, sygdom eller en trafikulykke. Hvad er stress? Er lidt stress

Læs mere

OUTPLACEMENT. Vi har udarbejdet 3 pakkeløsninger, samt en holdløsning, hvis I har flere medarbejdere i samme opsigelsessituation.

OUTPLACEMENT. Vi har udarbejdet 3 pakkeløsninger, samt en holdløsning, hvis I har flere medarbejdere i samme opsigelsessituation. Opsigelse fra krise til muligheder! Vi er midt i en finanskrise og forhåbentligt snart på vej ud igen. Det er ikke alle, der er lige hårdt ramt, men krisen påvirker i øjeblikket de fleste virksomheder

Læs mere

KRÆFT OG ANDEN ALVORLIG SYGDOM PÅ ARBEJDSPLADSEN

KRÆFT OG ANDEN ALVORLIG SYGDOM PÅ ARBEJDSPLADSEN TekSam Temadag d. 15. november 2018 KRÆFT OG ANDEN ALVORLIG SYGDOM PÅ ARBEJDSPLADSEN Ditte Marie Bruun & Helene Holm Burén Kræftens Bekæmpelse dmb@cancer.dk PROGRAM Velkomst og præsentation Kræft i tal

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang Kære læser! Får du taget dig tid til udvikling af dig selv som leder? Rigtig mange forsømmer det ofte med den begrundelse, at det er svært at få sat tid af til

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

Opsigelse fra krise til muligheder!

Opsigelse fra krise til muligheder! Opsigelse fra krise til muligheder! Vi er midt i en finanskrise og forhåbentlig snart på vej ud igen. Det er ikke alle, der er lige hårdt ramt, men krisen påvirker i øjeblikket de fleste virksomheder som

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august og september måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvor meget vi

Læs mere

Fratrædelsessamtale. Procedure og vejledning

Fratrædelsessamtale. Procedure og vejledning Fratrædelsessamtale Procedure og vejledning Indholdsfortegnelse Fratrædelsessamtaler... 3 Fratrædelsessamtalen - et vigtigt strategisk værktøj... 3 Fratrædelsessamtaler - et ledelsesværktøj... 5 Processen

Læs mere

At blive udsat for vold

At blive udsat for vold At blive udsat for vold Når det er dig der bliver ramt Region Midtjylland Regionshuset Viborg, Skottenborg 26 postboks 21, 8800 Viborg www.rm.dk Indholdsfortegnelse Når det er dig, der er udsat for vold...

Læs mere

Vejledning til TR på privat apotek. Apotekerskift. - muligheder og udfordringer. Undertitel

Vejledning til TR på privat apotek. Apotekerskift. - muligheder og udfordringer. Undertitel Vejledning til TR på privat apotek Apotekerskift - muligheder og udfordringer Undertitel Maj 2014 Apotekerskift Privat Apotek 2 Apotekerskift Indhold Forord...4 Ny apoteker...6 En apoteksbevilling slås

Læs mere

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af.

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af. Talen Kære forældre, Jeg er rigtig glad for at se, at så mange af jer er mødt op i aften. Det betyder meget for os, både ledelse, medarbejdere og bestyrelsen. Det er mit håb er, at I vil gå herfra med

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

10 tips til at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft

10 tips til at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft 10 tips til at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft af Hans Ussing Tip nr. 1 Få overblik over din arbejdskraft lige nu Gennemgå aldrene på dine medarbejdere og gruppér dem i følgende grupper:

Læs mere

Kollegastøtte - en hjælpende hånd, når en kollega ikke trives

Kollegastøtte - en hjælpende hånd, når en kollega ikke trives Kollegastøtte - en hjælpende hånd, når en kollega ikke trives Ved Anne Marie Byrjalsen Cand. Pæd. Pæd. Program Hvad er kollegastøtte? At gå som katten om den varme grød skal/ skal ikke Mistrivsel/ ubalance

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for et nyt inspirationsmøde, som jeg udbyder: Hvad kan ledere lære af militær ledelse?

Læs mere

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013 Socialrådgiverdage Kolding november 2013 Program Ultrakort om TUBA Børnenes belastninger i alkoholramte familier Hvad har børnene/de unge brug for De unges belastninger og muligheder for at komme sig TUBA

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn

IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER. Nyt job god løn Nyt job god løn SNYD IKKE DIG SELV DANSKE FYSIOTERAPEUTER Nyt job til den rigtige løn Danske Fysioterapeuter har valgt at sætte fokus på de muligheder og faldgruber der er, når man skal have løn og vilkår

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen.

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen. Selvtillid og selvværd Selvværd og selvtillid I denne artikel (4 sider) kan du læse om selvværd og selvtillid. Du kan også læse om assertion, der kan oversættes med sund selvhævdelse, og du kan læse om

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV?

INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV? INDFLYDELSE Side1 1 LÆSETID: 6 MINUTTER INDFLYDELSE HVEM TROR DU STYRER DIT LIV? Dit liv følger lige nu nogle spor, du ikke selv har lagt. Du tror, at det er dig der bestemmer, hvordan dit liv skal udvikle

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder os til pauser på arbejdspladsen.

Læs mere

??? Afskediget og hvad

??? Afskediget og hvad AF Stine Søndergaard og Sys Tarrild, forhandlingskonsulent hhv. specialkonsulent Afskediget og hvad Finanskrisen har ikke sat sig sine tydelige spor på DSLs fagområder, men vi vælger alligevel at repetere,

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Medarbejderudviklingssamtale

Medarbejderudviklingssamtale Medarbejderudviklingssamtale f o r d i n f a g l i g e o g p e r s o n l i g e u d v i k l i n g Illustrationer af Ole Rode Jensen 1 Indledning Denne pjece er lavet af JID, fordi vi gerne vil give dig

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden, og den henvender sig til dig, der er leder. I pjecen finder

Læs mere

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Præsentation Den røde tråd Kernen i mit arbejde Dynamiske samspilsprocesser Relationer Integritet procesbevidsthed

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

Undersøgelse om møder og deres effektivitet

Undersøgelse om møder og deres effektivitet Undersøgelse om møder og deres effektivitet Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. gennemførte i 2008 undersøgelse om ledermøder. Nu har vi lavet en opfølgende undersøgelse, hvor

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Store organisationsændringer betyder ofte også skift på lederpladserne. Det er vigtigt hurtigt og professionelt at få udpeget

Læs mere

Nyhedsbrev for september 2008

Nyhedsbrev for september 2008 Nyhedsbrev for september 2008 Indhold i denne udgave Coaching eller mentoring 1 Når vi arbejder med forandring 2 Er det rart at arbejde? 4 Gode kollegaer er vigtigere end god løn 4 Vi bliver konstant forstyrret

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen

løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen løn& udvikling klar parat for andring økonomaforeningen Klar, parat, forandrinng - Økonomaforeningens forandringsprogram Layout: Torben Wilhelmsen Tryk: Eks Skolens Trykkeri økonomaforeningen oktober 2001

Læs mere