DIPLOM I VURDERING 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DIPLOM I VURDERING 2014"

Transkript

1 DIPLOM I VURDERING 2014

2 Fælles tilmeldingssekretariat for Aarhus og København Erhvervsakademiet Lillebælt Uddannelsesleder Jesper Hjort Tlf.: Diplom i vurdering i København Erhvervsakademiet Lillebælt Uddannelsessekretær Marianne Dall Tlf.: mada@tietgen.dk Diplom i vurdering i Aarhus Erhvervsakademi Aarhus Uddannelsessekretær Tanja Brøndum Kristensen Tlf.: tak@eaaa.dk

3 3 Indhold Velkommen til Diplom i vurdering Underviserne fortæller Dimittenderne fortæller Struktur og opbygning Adgangskrav og tidsforbrug Fagene Modul 1: Metode og videnskabsteori Modul 2: Grundlæggende bolig og erhvervslejeret Modul 3: Investeringsteori Modul 4: Vurderinger af erhvervsejendomme Modul 5: Vurdering af boliginvesterings og andelsboligejendomme samt særlige vurderinger Modul Vf1: Vurdering af igangværende virksomheder Modul 6: Internationale vurderingsprincipper Afgangsprojektet Priser, tilmelding og kontakt Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 11 Side 11 Side 11 Side 12 Side 12 Side 13 Side 13 Side 13 Side 14 Side 15

4 4

5 5 Velkommen til Diplom i vurdering Uddannelse på deltid Diplom i vurdering er en deltidsuddannelse, der sammen med to års relevant erhvervserfaring svarer til en uddannelse på bachelorniveau. Diplom i vurdering henvender sig derfor til dig, der sideløbende med dit arbejde, ønsker at øge dine kompetencer på et højt fagligt niveau. Erhvervsøkonomisk uddannelse med kant Uddannelsen er specifikt rettet mod vurdering af erhvervsejendomme, og er både meget praksisnær og teoretisk. Med en Diplom i vurdering i hånden får du tilbundsgående erhvervsøkonomisk indsigt, der i høj grad kan bidrage positivt til dit daglige arbejde. Karriereskift eller karrierespring Diplom i vurdering er relevant, uagtet om du planlægger et karriereskift f.eks. fra ejendomsmægler til erhvervsmægler, eller om du ønsker et karrierespring. Uddannelsen tager du, imens du arbejder, og med medstuderende og undervisere fra samme branche får du rig mulighed for at danne netværk og hente inspiration. Udvid dit kompetence og arbejdsområde Erhvervsstyrelsen stiller krav om, at man er uddannet ejendomsmægler og valuar, for at kunne vurdere andelsboligforeningers ejendom. Hvis du er uddannet ejendomsmægler og gennemfører Diplom i vurdering så opfylder du erhvervsstyrelsens uddannelseskrav til vurdering af andelsboligforeningers ejendomme. Tag hele uddannelsen eller enkeltfag Du kan også læse Diplom i vurdering som enkeltfag, hvis du har brug for en faglig opgradering inden for et begrænset område. Diplom i vurdering kan desuden være et relevant supplement, hvis du har en kandidat eller bacheloruddannelse. Hvis du ønsker uddannelsens titel, skal du bare færdiggøre det samlede forløb indenfor 6 år. Uddan dig i Aarhus eller i København Det er Erhvervsakademi Lillebælt og Erhvervsakademi Aarhus der udbyder uddannelsen. Du finder kontaktoplysningerne til akademierne på sidste side. Vi glæder os til at byde dig velkommen på Diplom i vurdering.

6 6 Underviserne fortæller Per Alexander H. G. Weinreich Director hos CBRE, Cand.merc.aud., MRICS, Ejendomsmægler MDE Underviser på faget Vurdering af investeringsejendomme Diplom i vurdering er yderst relevant for alle, som beskæftiger sig med værdiansættelse af erhvervsejendomme. Uanset om værdiansættelsen skal bruges i forbindelse med salg, belåning, optagelse i regnskab, påklage af den offentlige ejendomsvurdering m. fl., giver uddannelsen værktøjerne til at foretage værdiansættelsen efter de højeste internationale standarter. Den egner sig både som efteruddannelse, supplerende uddannelse og som grundlæggende uddannelse. Som underviser ser jeg en markant udvikling af de studerendes kompetencer i løbet af undervisningsforløbet, og jeg er ikke i tvivl om, at de studerende får stor gavn af den læring og det netværk, de har fået på Diplom i vurdering. Sune Worm Mortensen Afdelingsdirektør hos Nykredit Underviser på faget Investeringsteori Samspillet mellem ejendomsmarkedet og den finansielle sektor er vigtig og mere krævende end nogensinde før. Uroen på de finansielle markeder, de generelle vækstbetingelser og ikke mindst lovgivningen og reguleringen indenfor området stiller større krav og udfordringer til branchernes fælles dynamik. En god uddannelse kan skabe det nødvendige fundament for forståelse af denne dynamik, og derfor er det positivt, at der er kommet en relevant uddannelsesmulighed i vurdering af erhvervsejendomme. Det faktum, at det er markedsdeltagere, der underviser og fastlægger pensum gør, at Diplom i vurdering sikrer brancherelevans og praksisnærhed. Morten Marott Larsen Cheføkonom hos Ejendomsforeningen Danmark Underviser på faget Investeringsteori Der er store fordele i en fælles forståelse mellem brancherne, og investering er en nødvendighed i arbejdet på investeringsejendomsmarkedet. Diplom i vurdering er en oplagt mulighed for at skabe en samlet forståelse for området.

7 7 Dimittenderne fortæller Mikkel Scheel Associeret partner hos DTZ, afdelingsleder vurdering & research, Civiløkonom, HD, Diplom- Valuar, EFP. Diplom i vurdering er den eneste uddannelse der - med stærk basis i såvel teori som praksis - giver en professionel og helhedsorienteret tilgang til vurdering af fast ejendom. Dennis Hofmann Partner hos Husen advokater, Advokat (L), Ejendomsmægler, DiplomValuar, MRICS, Chartered Surveyor Jeg valgte at tage uddannelsen Diplom i vurdering for at tilegne mig større teoretisk og praktisk viden om værdiansættelse af erhvervsejendomme, idet jeg i mit virke som advokat i væsentligt omfang beskæftiger mig med projektudvikling af samarbejdspartneres/klienters udlejningsejendomme, herunder med realisering af lejereserver. Jeg fik et betydeligt udbytte af at tage uddannelsen, idet den har givet mig en dybdegående forståelse for, hvilken effekt forskellige projektudviklingsinitiativer har på værdiansættelsen af en ejendom og dermed, hvorvidt initiativet i sidste ende kan forventes at medføre en økono- Jens Refsgaard Selvstændig DiplomValuar og Ejendomsmægler MDE Diplom i vurdering har for mig været en rigtig god uddannelse, som både fagligt og tidsmæssigt har været udfordrende, men bestemt også sjovt og lærerigt. Det har styrket min faglige ballast og samtidig har jeg haft et godt samarbejde og et godt forløb med mine medstuderende og underviserne, hvilket har resulteret i et værdifuldt netværk, også fra mange brancher, som jeg sætter stor pris på.

8 8 Struktur og opbygning 1. semester 2. semester 3. semester 4. semester (Sept. - dec.) (Jan.- juni) (Sept.- dec.) (Jan. - juni) Modul 1 (5 ECTS*) Metode og videnskabsteori Modul 3 (5 ECTS*) Investeringsteori Modul 5 (5 ECTS*) Vurdering af boliginvesterings- og andelsboligejendomme samt særlige vurderinger Afgangsprojektet (15 ECTS*) Modul 2 (10 ECTS*) Grundlæggende bolig og erhvervslejeret Modul 4 (10 ECTS*) Vurderinger af erhvervsejendomme Modul Vf1 (5 ECTS*) Vurdering af igangværende virksomheder Modul 6 (5 ECTS*) Internationale vurderingsprincipper * ECTS: European Credit Transfer System (kaldet ECTS point) er en værdi, der tillægges de enkelte fag i en uddannelse. ECTS-point er et fælles standardiseret europæisk point system, der angiver den totale arbejdsbelastning som gennemførelsen af et givet kursus eller uddannelsesforløb er normeret til. Pointsystemet angiver hvor stor en samlet arbejdsindsats - målt i tid - der skal til for at gennemføre et givet fagmodul. 60 point svarer til en studerendes fuldtidsarbejde i et år. Ifølge Undervisnings- og Videnskabsministerierne svarer det til ca arbejdstimer. Ét ECTS point svarer derfor til en arbejdsindsats for en "normal-studerende" på cirka timer. Ved beregningen af ECTS point inddrager man alle former for aktiviteter der knytter sig til det enkelte kursus eller fag, dvs. både forelæsninger, praktik, seminarer, projektarbejde, laboratorieøvelser, hjemmearbejde, eksaminer og andre bedømmelser mm.

9 9 Adgangskrav og tidsforbrug Adgangskrav til uddannelsen Som hovedregel skal man mindst have gennemført en Erhvervsakademiuddannelse (AK) som finansøkonom, markedsføringsøkonom eller finansbachelor, bachelor i international salg og markedsføring, HD 1. del mv. Andre adgangsgivende uddannelser er HA, HD el. lign. eller en relevant videregående voksenuddannelse som Akademiuddannelse (AU) i Finansiel Rådgivning samt relevant kandidatuddannelser. Man skal desuden kunne lave beregninger i Excel samt kunne læse/forstå engelsk faglitteratur og engelsk undervisning for at kunne følge undervisningen. Dispensation og merit Den enkelte uddannelsesinstitution kan dispensere fra adgangskravene, når det vurderes, at den uddannelsessøgendes uddannelsesmæssige forudsætninger er opnået på anden vis; eksempelvis Merkonom i Ejendomshandel (den gamle Ejendomsmægleruddannelse, der eksisterede indtil 2006). Tidsforbrug Diplom i vurdering er en videregående deltidsuddannelse på bachelor/diplom niveau, som primært henvender sig til personer, der arbejder med vurdering af erhvervsejendomme. Det er meget individuelt, hvor meget tid de studerende bruger på studiet, men det anbefales, at man ca. bruger 20 timer om ugen. Tidsforbruget dækker undervisning, selvstudier, eksamen og evt. gruppearbejde. Fag med 5 ECTS - point har som hovedregel 3 undervisningsdage, og fag med 10 ECTS point har som hovedregel 7 undervisningsdage. Derudover skal der afsættes tid til eksamener og forberedelse/lektier. Undervisningen ligger normalt i hverdage i tidsrummet Som studerende er man i høj grad selv ansvarlig for en stor del af ens indlæring gennem hjemmearbejde, og hele pensum dækkes ikke i undervisningen. Studerende med en uddannelse på bachelorniveau eller højere vil højst sandsynligt kunne få merit for et eller flere fag på uddannelsen.

10 10

11 11 Fagene 1. semester Modul 1: Metode og videnskabsteori Dette fag vil give dig en viden om hvorledes skriftlige projekter bør præsenteres på en faglig stringent måde. Du lærer at opbygge en logisk orden i dine skriftlige rapporter. Du lærer at formulere dig på en præcis måde. Du får kompetence i at analysere problemstillinger og vurdere metodemæssige tilgange til løsning af problemstillingerne. Faget Metode og videnskabsteori sætter dig i stand til at træffe valg omkring analysemetoder på et fagligt kvalificeret grundlag. Du bliver i stand til at vurdere analyseresultaters kvalitet i forhold til gyldighed og pålidelighed. Faget omfatter både kvantitative metoder som spørgeskemaundersøgelser og kvalitative metoder i form af forskellige interviewformer. Du lærer at vælge en passende analyseform, at udarbejde et passende analysedesign, at dokumentere analysens data, at bearbejde data og præsentere data. Faget lægger vægt på refleksion over metoder og resultater. Faget indeholder videnskabsteori hvor du opnår forståelse for de dybereliggende teorier bag anvendte teorier og metoder. Du opnår en generel forståelse for sammenhængen i teorier og teoriernes anvendelse i konkrete situationer. I faget bliver der arbejdet med opsætning af problemstillinger, formulering af relevante formål med analyser, design af analyser, vurdering af analyseresultater, præsentation af analyseresultater og anvendelse af analyseresultater. Modul 2: Grundlæggende bolig og erhvervslejeret Du får viden om lejelovgivningens anvendelsesområde og dens medfølgende domspraksis til brug for korrekt fastsættelse af lejen for bolig og erhvervsmål uanset ejendommens placering. Faget giver dig kompetencer, så du selvstændigt kan indgå i fagligt og tværfagligt samarbejde og i overensstemmelse med de mægler-etiske regler kan påtage dig ansvar for rådgivning om udlejning af boliger og erhvervslokaler, herunder fastsætte en korrekt leje for de pågældende lokaler. Samtidig giver faget dig kompetence til at analysere boligog erhvervslejekontrakter, for blandt andet at kunne fastslå forhold der kan påvirke værdien af lejemålet i vurderingsmæssig sammenhæng. Du opnår samtidig kompetence til at se de åbenbare lejereserver i bolig- og erhvervsejendomme, ligesom du opnår viden om, hvorledes du via lejelovgivningens komplicerede regler kan optimere en ejendoms lejeindtægter. Faget giver sammen med investeringsteori den grundlæggende viden til brug for uddannelsens videre forløb.

12 12 Fagene 2. semester Modul 3: Investeringsteori Faget investeringsteori giver dig, der arbejder med investering i erhvervsejendomme, stærke kompetencer inden for rådgivning om investering og belåning af erhvervsejendomme. Du får uundværlig viden om investeringsteorier- og begreber, og bliver derigennem bedre kvalificeret til, at analysere investorens overvejelser og formidle og begrunde de valgte handlinger og løsninger. Faget investeringsteori giver den grundlæggende og nødvendige forståelse af den afkastbaserede model og DCF-modellen, der anvendes ved værdiansættelse af erhvervsejendom. Faget giver dig indsigt i de økonomiske overvejelser en investor gør sig i forbindelse med investering i en erhvervsejendom. Dette inkluderer blandt andet sammenhænge mellem afkast og risici, samt i hvilken udstrækning disse hænger sammen med den aktuelle økonomiske situation. Du får også viden om de kalkulationer en investor laver forud for investering i en erhvervsejendom samt de økonomiske overvejelser en investor gør sig i forbindelse med sammensætningen af sin portefølje af ejendomme. Faget Investeringsteori danner grundlaget for den afkastbaserede model og DCF-modellen, der begge inddrages i undervisningen. Du lærer også om kapitalstrukturer og rentedannelse i samfundet og om mulighederne for belåning af erhvervsejen- domme af enhver art, herunder lovgivningens regler om realkreditbelåning. Faget giver sammen med faget Lejevurdering af boliger og erhvervslokaler den grundlæggende viden til brug for uddannelsens videre forløb. Modul 4: Vurderinger af erhvervsejendomme Du får kompetencer, så du selvstændigt kan indgå i fagligt og tværfagligt samarbejde og påtage dig ansvar for vurdering af erhvervsejendomme og udfærdige vurderingsrapporter efter de højeste faglige standarter. Du bliver undervist i de værktøjer og forudsætninger, som udarbejdelse af en kvalitets vurderingsrapport kræver. Herunder de juridiske grundlag som planloven, miljølovgivningen, naturbeskyttelsesloven, udstykningsloven m.v., de byggetekniske forhold og omkostninger hertil, aftalegrundlag, beregningsmetoder og en generel forståelse af markedsforholdende for erhvervsejendomme. Faget giver dig færdigheder, så du kan indhente og analysere data, foretage relevante beregninger for erhvervsejendomme, efter de mest anvendte metoder, på baggrund af driftsbudget, lejelister/lejekontrakter og markedsdata. På baggrund af ovenstående kan du således foretage og analysere alle trin i forbindelse med udarbejdelse af en vurderingsrapport for erhvervsejendomme.

13 13 Fagene 3. semester Modul 5: Vurdering af boliginvesterings og Andelsboligejendomme samt særlige vurderinger Du får kompetencer, så du kan indgå i fagligt og tværfagligt samarbejde og påtage dig ansvar for vurdering af flerfamilies boligejendomme, herunder særligt vurdering af andelsboligforeningers ejendomme (Valuarvurderinger). Derudover opnås metoder til udførelse af særlige vurderinger. Faget giver dig viden om de forhold, der gør sig gældende for vurdering af flerfamilies boligejendomme. Faget giver endvidere den særlige viden der skal bruges i forbindelse med vurderinger af andelsboligforeningers ejendomme (Valuarvurderinger). Disse vurderinger bygger på vurderingsmetoderne DCF (Discounted Cash Flow) samt 1. års afkastmodel. Endvidere indeholder faget metoder til vurdering af ejendomme, hvor DCF og 1. års afkastmodel ikke kan anvendes. Du vil derfor få kendskab til den regnskabsbaseret metode, nedskreven genanskaffelsesværdi samt til Residualmetoden. Modul Vf1: Vurdering af igangværende virksomheder Du får kompetencer, så du selvstændigt kan indgå i fagligt og tværfagligt samarbejde og i overensstemmelse med mægler-etiske regler kan påtage dig ansvar inden for rådgivning om salg og belåning af en igangværende virksomhed. Faget giver dig den nødvendige viden, så du kan ana lysere de data, der er nødvendige for at kunne vurdere en igangværende virksomhed i lejede lokaler, i egne lokaler, i et butikscenter og en igangværende mindre erhvervsvirksomhed. Du lærer, om budgetlægning og om, hvordan et driftsregnskab skal opbygges og læses. Du lærer også om momsretslige regler i relation til fast ejendom. Håndtering af ejendomsporteføljer der både indeholder momspligtig leje og momsfrie leje kan være en kompliceret størrelse, men meget væsentlig for den korrekte værdiansættelse. Modul 6: Internationale vurderingsprincipper Faget Internationale vurderingsprincipper giver dig, der arbejder med vurdering af erhvervslokaler- og ejendomme, den nødvendige viden og forståelse for anvendelse af værdiansættelse standarder udviklet af anerkendte standardsættere. Undervisningen og læringen er fokuseret på, hvordan værdiansættelsesstandarder giver kunderne tillid til, at en værdiansættelse er foretaget i overensstemmelse med de højeste faglige standarder. Undervisningen vil illustrere hvordan værdiansættelses standarder sætter en ramme for best practice i udførelse og levering af vurderinger til forskellige formål. Faget giver dig viden om internationale vurderingsprincipper fra bl.a. RICS og TEGoVA, og gør dig i stand til at anvende principperne i forbindelse med dine vurderinger samt rådgive dine kunder i overensstemmelse med internationale vurderingsprincipper. Undervisningen er på engelsk.

14 Fagene 4. semester Afgangsprojektet Projektet skal vise, at du kan kombinere teoretiske, praktiske og udviklingsorienterede elementer og dermed løse en relevant problemstilling i praksis. Afgangsprojektet tager således udgangspunkt i en praksisnær problemstilling og afspejler såvel uddannelsens akademiske niveau som dens professionssigte i praksis og skal dermed give dig: Udviklingsbaseret viden om principper og processer inden for vurdering af kommercielle ejendomme og igangværende virksomheder på det merkantile område, så du kan forstå og reflektere over forholdet mellem praksis og teori. Færdigheder, så du kan anvende, analysere og reflektere over teori og metoder i relation til vurdering af kommercielle ejendomme og igangværende virksomheder samt færdigheder i at beskrive, formulere og formidle vurderingsproblemstillinger og løsninger. Kompetencer, så du kan styre et hovedopgaveprojekt og formulere velargumenterede svar på abstrakte og konkrete problemstillinger i forbindelse med vurdering samt kvalitativt at vurdere forskellige løsnings-alternativer på abstrakte og konkrete problemstillinger i relation til vurdering Afgangsprojektet udarbejdes individuelt. 14

15 15 Priser, tilmelding og kontakt Priser 1. semester kr. Metode og videnskabsteori kr. Grundlæggende bolig- og erhvervslejeret kr. 2. semester kr. Investeringsteori kr. Vurdering af erhvervsejendomme kr. 3. semester kr. Vurdering af boliginvesterings og kr. Vurdering af igangværende virksomheder kr. Internationale vurderingsprincipper kr. 4. semester kr. Afgangsprojektet Der tages forbehold for ændringer. Tilmelding Tilmelding til uddannelsen foretages på Erhvervsakademiet Lillebælts hjemmeside: Scan QR koden for hurtig adgang til hjemmesiden. Kontakt til det fælles tilmeldingssekretariat for Aarhus og København Erhvervsakademiet Lillebælt er fælles tilmeldingssekretariat for uddannelsen. Hvis du har spørgsmål vedr. praktiske forhold som merit, optag, økonomi mv., skal de således rettes til Diplom i vurderings uddannelsesleder hos dette akademi. Erhvervsakademiet Lillebælt Uddannelsesleder Jesper Hjort Tlf.: jehj@eal.dk Kontakt til Diplom i vurdering i København Det er Erhvervsakademiet Lillebælt, der udbyder uddannelsen i København. Kontaktoplysningerne til akademiet er: Erhvervsakademiet Lillebælt Uddannelsessekretær Marianne Dall Tlf.: mada@tietgen.dk Kontakt til Diplom i vurdering i Aarhus Det er Erhvervsakademi Aarhus, der udbyder uddannelsen i Aarhus. Kontaktoplysningerne til akademiet er: Du kan tilmelde dig undervisning i Aarhus eller København. Erhvervsakademi Aarhus Uddannelsessekretær Tanja Brøndum Kristensen Tlf.: tak@eaaa.dk

16 16

Diplomuddannelse i vurdering April 2014. STUDIEORDNING for Diplomuddannelse i Vurdering

Diplomuddannelse i vurdering April 2014. STUDIEORDNING for Diplomuddannelse i Vurdering STUDIEORDNING for Diplomuddannelse i Vurdering Gældende pr. 1. august 2014 0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Uddannelsens formål... 2 3. Uddannelses varighed... 2 4. Uddannelsens titel... 3 5.

Læs mere

STUDIEORDNING for Diplomuddannelse i Vurdering. Revideret 29. marts 2011

STUDIEORDNING for Diplomuddannelse i Vurdering. Revideret 29. marts 2011 STUDIEORDNING for Diplomuddannelse i Vurdering Revideret 29. marts 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Uddannelsens formål... 2 3. Uddannelses varighed... 2 4. Uddannelsens titel... 3 5. Adgangskrav...

Læs mere

Uddannelsesudvalg. Finans og Økonomi 19. januar 2015

Uddannelsesudvalg. Finans og Økonomi 19. januar 2015 Uddannelsesudvalg Finans og Økonomi 19. januar 2015 Agenda Velkomst og præsentation Gennemgang af kommissorium v/uddannelseschef Kim Hass Rubin bilag 1 Konstituering v/ Uddannelseschef Kim Hass Rubin Præsentation

Læs mere

(Version 8 juli 2010) Studieordning. Diplom i Vurdering

(Version 8 juli 2010) Studieordning. Diplom i Vurdering (Version 8 juli 2010) Studieordning Diplom i Vurdering 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1 Uddannelsens formål og omfang... 4 1.1 Formål... 4 1.2 Omfang... 4 1.3 Titulatur... 4 1.4 Adgangskrav... 5

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Diplomuddannelsen i vurdering og ejendomsinvestering

STUDIEORDNING. for. Diplomuddannelsen i vurdering og ejendomsinvestering STUDIEORDNING for Diplomuddannelsen i vurdering og ejendomsinvestering Gældende pr. 1. august 2019 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 1 2. Uddannelsens formål... 1 3. Uddannelses varighed... 1 4. Uddannelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen)

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen) BEK nr 774 af 12/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juli 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser.

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser. 1. Indledning Sundhedsfaglig diplomuddannelse er en erhvervsrettet videregående uddannelse udbudt efter lov om erhvervsrettede grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for

Læs mere

1. Uddannelsens mål for læringsudbytte

1. Uddannelsens mål for læringsudbytte National del: 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 8 nationale fagelementer... 3 2.1. Branchekendskab... 3 2.2. Privatøkonomisk rådgivning... 5 2.3. Erhvervsøkonomi...

Læs mere

SEMINAR OM VÆRDIANSÆTTELSE OG MOMS PÅ GRUNDE OG PROJEKTEJENDOMME

SEMINAR OM VÆRDIANSÆTTELSE OG MOMS PÅ GRUNDE OG PROJEKTEJENDOMME SEMINAR OM VÆRDIANSÆTTELSE OG MOMS PÅ GRUNDE OG PROJEKTEJENDOMME Dagens program 9:00 Velkomst og introduktion Michael Nyboe, partner MOMENTUM R&D, bestyrelsesmedlem RICS Danmark 9:10 Residualværdi-modellen

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES. i Økonomi og Ledelse

AARHUS AU UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES. i Økonomi og Ledelse AARHUS AU UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES HD i Økonomi og Ledelse HD økonomi & ledelse vejen til en karriere i erhvervslivet HD er en anerkendt diplomuddannelse med specialisering inden for det

Læs mere

ledelse Diplomuddannelsen i

ledelse Diplomuddannelsen i Diplomuddannelsen i ledelse Diplomuddannelsen i ledelse udbydes af Center for Diplomledelse, et samarbejde mellem Køge Handelsskole, Handelsskolen Sjælland Syd og University College Sjælland. Ansøgningsfrist

Læs mere

Diplomuddannelsen i. ledelse. Diplomuddannelsen i ledelse udbydes af Center for Diplomledelse på vegne af Zealand, Sjællands Erhvervsakademi

Diplomuddannelsen i. ledelse. Diplomuddannelsen i ledelse udbydes af Center for Diplomledelse på vegne af Zealand, Sjællands Erhvervsakademi Diplomuddannelsen i ledelse Diplomuddannelsen i ledelse udbydes af Center for Diplomledelse på vegne af Zealand, Sjællands Erhvervsakademi ledelse kræver viden og indsigt Viden og indsigt er nøglebegreberne

Læs mere

Kvalifikationsniveauer Nedenfor beskrives de fire niveauer for videregående uddannelse i Danmark.

Kvalifikationsniveauer Nedenfor beskrives de fire niveauer for videregående uddannelse i Danmark. Kvalifikationsniveauer Nedenfor beskrives de fire niveauer for videregående uddannelse i Danmark. Erhvervsakademiniveau Personer der opnår grader på dette niveau Viden Skal have viden om erhvervets og

Læs mere

HD på AAU. - din fremtid starter her

HD på AAU. - din fremtid starter her HD på AAU - din fremtid starter her 2017 »DER STILLES STORE KRAV TIL AT VORE MEDARBEJDERE HAR DEN RIGTIGE VIDEN«Som kommerciel direktør i Keflico A/S er det mit ansvar at sikre, at vi har de rigtige erhvervsøkonomiske

Læs mere

DIPLOM i erhvervsøkonomi HD

DIPLOM i erhvervsøkonomi HD Efteruddannelse DIPLOM i erhvervsøkonomi HD forskningsbaseret efteruddannelse Investér i din humane kapital Vælger du at give dig i kast med en HD-uddannelse, så foretager du en sikker investering i din

Læs mere

HD PÅ AAU - DIN FREMTID STARTER HER

HD PÅ AAU - DIN FREMTID STARTER HER HD PÅ AAU - DIN FREMTID STARTER HER 2018 » HD SIKRER VORES MEDARBEJDERE DEN NYESTE VIDEN OG ØGEDE KOMPETENCER«Hos BDO er vores vækst et resultat af en forretning, hvor der er fokus på kundernes behov og

Læs mere

Master i projekt- og innovationsledelse

Master i projekt- og innovationsledelse INNOVATIONSLEDELSE Master i projekt- og innovationsledelse Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet 1 MPI folder.indd 1 09/01/2019 14.33 INNOVATIONSLEDELSE 2 MPI folder.indd

Læs mere

DIPLOMUDDANNELSE I INTERNATIONAL HANDEL OG MARKEDSFØRING (MERK.D) Videre- og efteruddannelse for voksne

DIPLOMUDDANNELSE I INTERNATIONAL HANDEL OG MARKEDSFØRING (MERK.D) Videre- og efteruddannelse for voksne (MERK.D) Arbejder du med afsætning af virksomhedens produkter eller kunne du tænke dig at arbejde med salg og markedsføring? Ønsker du bare ny inspiration og faglig udvikling på højt niveau? Tag en diplomuddannelse

Læs mere

Bacheloruddannelsen i musik (BMus)

Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Bacheloruddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Prækvalificeret den 17/9 2013 i studienævnet Prækvalificeret den 19/9

Læs mere

ECTS-point. Hvad er ECTS? Betyder ECTS, at uddannelsen er godkendt? Giver ECTS-point merit?

ECTS-point. Hvad er ECTS? Betyder ECTS, at uddannelsen er godkendt? Giver ECTS-point merit? ECTS-point Hvad er ECTS? Betyder ECTS, at uddannelsen er godkendt? Giver ECTS-point merit? ECTS betyder European Credit Transfer and Accumulation System, og det er et internationalt pointsystem, som angiver

Læs mere

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Prækvalificeret den 17/9 2013 i studienævnet Prækvalificeret

Læs mere

Diplomuddannelse i vurdering

Diplomuddannelse i vurdering Diplomuddannelse i vurdering Akkreditering af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0082/KJE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Diplomuddannelse i vurdering Akkreditering af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0082/KJE

Læs mere

HD PÅ CBS FOR DIG DER VIL MERE. Stine Gregersen, Daglig leder af HD1

HD PÅ CBS FOR DIG DER VIL MERE. Stine Gregersen, Daglig leder af HD1 HD PÅ CBS FOR DIG DER VIL MERE Stine Gregersen, Daglig leder af HD1 AGENDA 1. Hvad er en HD-uddannelse? 2. HD-uddannelsens opbygning 3. Adgangskrav 4. Fleksibel undervisning 5. Blended Learning 6. Priser

Læs mere

Studieordning for Masteruddannelsen i Idræt og Velfærd (September 2005) (Revideret med virkning 1. sep. 2015)

Studieordning for Masteruddannelsen i Idræt og Velfærd (September 2005) (Revideret med virkning 1. sep. 2015) Studieordning for Masteruddannelsen i Idræt og Velfærd (September 2005) (Revideret med virkning 1. sep. 2015) Indholdsfortegnelse 1 Titel... 2 2 Uddannelsens varighed... 2 3 Faglig profil... 2 4 Adgangskrav...

Læs mere

1. Uddannelsens mål for læringsudbytte

1. Uddannelsens mål for læringsudbytte 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 7 nationale fagelementer... 4 2.1. Erhvervsøkonomi... 4 2.2. Samfundsøkonomi... 5 2.3. Erhvervsjura... 6 2.4. Data og metode... 7 2.5.

Læs mere

LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE

LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE Styrk dine personlige og faglige ledelseskompetencer med Ledernes Diplomuddannelse. En målrettet og fleksibel uddannelse, der kan forenes med karriere

Læs mere

and.merc. ud. deltid Statsautoriseret revisor Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet Akkrediteringsrådet

and.merc. ud. deltid Statsautoriseret revisor Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet Akkrediteringsrådet and.merc. ud. deltid Statsautoriseret revisor Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet 2 Se perspektivet og detaljen Cand.merc.aud. deltid er uddannelsen for dig, der

Læs mere

masterprogram i Direkte Udbydes i København, Odense og Aarhus

masterprogram i Direkte Udbydes i København, Odense og Aarhus masterprogram i Direkte & Indirekte Skatter (MMA) Udbydes i København, Odense og Aarhus 2 Masterprogram i Direkte & Indirekte Skatter (MMA) Masterprogram i Direkte & Indirekte Skatter (MMA) Rådgivning

Læs mere

LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE

LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE Styrk dine personlige og faglige ledelseskompetencer med Ledernes Diplomuddannelse. En målrettet og fleksibel uddannelse, der kan forenes med karriere

Læs mere

ADMINISTRATIONSØKONOM (AK) STUDIEORDNING

ADMINISTRATIONSØKONOM (AK) STUDIEORDNING Erhvervsakademiuddannelse (AK) i administration ADMINISTRATIONSØKONOM (AK) STUDIEORDNING 2008-2010 Danmarks Forvaltningshøjskole August 2008 Forord Denne studieordning for Adminstrationsøkonomuddannelsen

Læs mere

Miljøplanlægning. HD 2. del - Efteruddannelse

Miljøplanlægning. HD 2. del - Efteruddannelse Miljøplanlægning Marketing Management (HDA) HD 2. del - Efteruddannelse S A M F U N D S V I D E N S K A B 2 3 Forøg din markedsværdi HD i Marketing Management (HDA) henvender sig til dig, der arbejder

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Udkast Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen I medfør af 22, stk. 1 og 2, og 31, stk. 3, i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf.

Læs mere

KOOPERATIONENS LEDERUDDANNELSE

KOOPERATIONENS LEDERUDDANNELSE KOOPERATIONENS LEDERUDDANNELSE EN AKADEMIUDDANNELSE 2014-2016 Reventlowsgade 14, 2., 1651 København V Tlf.: 33 55 77 30 www.kooperationen.dk kontakt@kooperationen.dk Akademiuddannelsen Kooperationens lederuddannelse

Læs mere

KOOPERATIONENS LEDERUDDANNELSE

KOOPERATIONENS LEDERUDDANNELSE KOOPERATIONENS LEDERUDDANNELSE EN AKADEMIUDDANNELSE 2015-2018 Reventlowsgade 14, 2., 1651 København V Tlf.: 33 55 77 30 www.kooperationen.dk kontakt@kooperationen.dk Akademiuddannelsen Kooperationens lederuddannelse

Læs mere

Studieordning Produktionsteknolog uddannelsen Fællesdel

Studieordning Produktionsteknolog uddannelsen Fællesdel Stud dieordning Produktionsteknolog Fællesdel uddannelsen 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 0 1. Studieordningens rammer... 1 1.1 For uddannelsen gælder seneste version af følgende love

Læs mere

Profilbeskrivelse for Business Controlling

Profilbeskrivelse for Business Controlling Profilbeskrivelse for Business Controlling Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi 1 af 10 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen for

Læs mere

STUDIEORDNING AKADEMIUDDANNELSE SUNDHEDSPRAKSIS

STUDIEORDNING AKADEMIUDDANNELSE SUNDHEDSPRAKSIS STUDIEORDNING AKADEMIUDDANNELSE I SUNDHEDSPRAKSIS 2008 INDHOLD 1. FORORD... 3 2. FORMÅL... 3 2.1 UDDANNELSENS MÅL... 4 3. STUDIETS OPBYGNING OG OMFANG... 4 3.1 DIMITTENDERNES TITEL... 6 3.2.1 Undervisnings

Læs mere

Studieordning. Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012

Studieordning. Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012 Studieordning Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt i Ministeriet

Læs mere

Studieordning for Masteruddannelse i Arbejdsmarked og Personaleforhold (MAP) Master of Labour Market Regulation and Human Resource Management

Studieordning for Masteruddannelse i Arbejdsmarked og Personaleforhold (MAP) Master of Labour Market Regulation and Human Resource Management Studieordning for Masteruddannelse i Arbejdsmarked og Personaleforhold (MAP) Master of Labour Market Regulation and Human Resource Management ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1.9.2006 med korrektioner

Læs mere

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Kolding

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Kolding Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Kolding Fra og med 1 af 10 Indholdsfortegnelse: 1. FAGLIG PROFIL: CAND.MERC.AUD. I KOLDING... 3 2. OVERSIGT OVER

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Ministeriet for Videnskab,

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1)

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) UDKAST Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet Forord: I medfør af lov 367 af 25. maj 2013 om universiteter (Universitetsloven) med

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Markedsføringsøkonom (AK)

STUDIEORDNING. for. Markedsføringsøkonom (AK) STUDIEORDNING for Markedsføringsøkonom (AK) Ikrafttrædelse: 20.08.2019 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 6 nationale fagelementer... 4 2.1. Forretningsforståelse...

Læs mere

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Kolding 1.sep. 2013 1 af 10 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen

Læs mere

Akademiuddannelse i Sundhedspraksis

Akademiuddannelse i Sundhedspraksis Akademiuddannelse i Sundhedspraksis En videregående voksenuddannelse inden for pleje, omsorg og pædagogik Uddannelsen henvender sig især til social-og sundhedsassistenter og lignende faggrupper. Nu også

Læs mere

masterprogram i Direkte Udbydes i København, Odense og Aarhus

masterprogram i Direkte Udbydes i København, Odense og Aarhus masterprogram i Direkte & Indirekte Skatter (MMA) Udbydes i København, Odense og Aarhus 2 Masterprogram i Direkte & Indirekte Skatter (MMA) Masterprogram i Direkte & Indirekte Skatter (MMA) Rådgivning

Læs mere

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud.

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i revision, cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i revision 1. sep. 2018 1 af 10 Dette dokument er et bilag tilknyttet studieordningen

Læs mere

De nye regler om valuarvurderinger. EjendomDanmark 2019

De nye regler om valuarvurderinger. EjendomDanmark 2019 De nye regler om valuarvurderinger EjendomDanmark 2019 Indledning Ny vurderingsnorm er trådt i kraft, og reglerne er gældende for vurderinger, der udarbejdes efter 1. oktober 2018. Formålet med den nye

Læs mere

Svar til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens beretning nr. 21/2017 om forvaltningen af ECTS-point på de videregående uddannelsesinstitutioner

Svar til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens beretning nr. 21/2017 om forvaltningen af ECTS-point på de videregående uddannelsesinstitutioner Ministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg Svar til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens beretning nr. 21/2017 om forvaltningen af ECTS-point på de videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Kolding

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Kolding Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. Faglige profil Kolding Fra og med 1 af 12 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen for kandidatuddannelsen

Læs mere

FU vejledning: Indsæt foto i rammen Beskær foto i ramme Er overskriften utydelig? Er logo og pay-off utydeligt?

FU vejledning: Indsæt foto i rammen Beskær foto i ramme Er overskriften utydelig? Er logo og pay-off utydeligt? FINANS TRAINEE FINANS TRAINEE MED ECTS Finans Trainee-uddannelsen starter i september måned og strækker sig over 10 måneder. Uddannelsen består af tre grene: Et praktisk forløb i virksomheden Faget Finansielle

Læs mere

GIV JERES MEDARBEJDERE ET FAGLIGT SKUB! HD erhvervsøkonomisk diplomuddannelse

GIV JERES MEDARBEJDERE ET FAGLIGT SKUB! HD erhvervsøkonomisk diplomuddannelse GIV JERES MEDARBEJDERE ET FAGLIGT SKUB! HD erhvervsøkonomisk diplomuddannelse 2 GIV JERES MEDARBEJDERE ET FAGLIGT SKUB Giv jeres medarbejdere et fagligt skub...... og klæd dem på til fremtidens udfordringer.

Læs mere

LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE

LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE LEDERNES DIPLOMUDDANNELSE Styrk dine personlige og faglige ledelseskompetencer med Ledernes Diplomuddannelse. En målrettet og fleksibel uddannelse, der kan forenes med karriere

Læs mere

STUDIEHÅNDBOG INDHOLDSFORTEGNELSE

STUDIEHÅNDBOG INDHOLDSFORTEGNELSE STUDIEHÅNDBOG INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen... 2 KEA KOMPETENCE... 3 Hvad er KEA Kompetence?... 3 KEA Kompetence og KEA hvad er forskellen?... 3 Uddannelser hos KEA Kompetence... 3 Facebook... 3 AKADEMI-

Læs mere

Efteruddannelse og Videreuddannelse

Efteruddannelse og Videreuddannelse Efteruddannelse og Videreuddannelse Hvorfor efteruddannelse Korarbejdet differentieres med korskole, børnekor, ungdomskor og voksenkor. Koncertbegrebet omfatter tillige musikgudstjenester og salmesangsaftener.

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 1. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Regler om adgang til. cand.merc.

Regler om adgang til. cand.merc. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi, cand.merc. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi Kolding, Odense og Esbjerg, 1. sep. 2018 1 af 12 Dette dokument

Læs mere

Din fremtid, dine kompetencer. - det begynder med en HD

Din fremtid, dine kompetencer. - det begynder med en HD Din fremtid, dine kompetencer. - det begynder med en HD 02»Medarbejdere der er klar til fremtidens udfordringer bidrager til vores succes«i en stor revisions- og rådgivningsvirksomhed som EY er vi afhængige

Læs mere

KOOPERATIONENS AKADEMIUDDANNELSE

KOOPERATIONENS AKADEMIUDDANNELSE KOOPERATIONENS AKADEMIUDDANNELSE I LEDELSE 2017-2019 Akademiuddannelsen Kooperationens Akademiuddannelse i ledlese er en videregående uddannelse, som du kan tage ved siden af dit arbejde. Den giver dig

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i kemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

Diplom i. erhvervsøkonomi

Diplom i. erhvervsøkonomi Diplom i erhvervsøkonomi HD 2 HD erhvervsøkonomisk diplomuddannelse Mange traditionelle job er på vej ud af arbejdsmarkedet. Fleksible medarbejdere er på vej ind de såkaldte omstillingsparate. Vi lever

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur, formål og mål for

Læs mere

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 247 af 15/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 15. august 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser I medfør af 9, stk. 2, 22, stk. 1, nr. 1 og 3-6, 22, stk. 2, 23 og 30 i lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014

Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014 Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt

Læs mere

Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring

Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring 1 Indholdsfortegnelse 2. Uddannelsens formelle grundlag 4 3. Formål 5 4. Læringsmål 6 5. Uddannelsens varighed 7 6. Studieforløb, progression

Læs mere

Bacheloruddannelsen i musik (BMus)

Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Bacheloruddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Bacheloruddannelsen i musik (BMus) Indstillet af studienævnet i Odense den 11. februar 2016 og i Esbjerg

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship STUDIEORDNING for Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship Revideret 3. juli 2018 Indhold 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 4

Læs mere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere Djøfs diplomuddannelser Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder Tænk længere Vælg en diplomuddannelse i ledelse eller projektledelse Hvorfor vælge en diplomuddannelse? Med en diplomuddannelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 1047 af 30/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Velfærdsteknologi i praksis

Velfærdsteknologi i praksis AKADEMIUDDANNELSE Velfærdsteknologi i praksis En videregående voksenuddannelse inden for pleje, omsorg og pædagogik Uddannelsen henvender sig især til ansatte inden for social-og sundhedområdet og det

Læs mere

Finansøkonom i praktik. Tips og vink

Finansøkonom i praktik. Tips og vink Finansøkonom i praktik Tips og vink Finansøkonom i praktik tips og vink Denne vejledning er til dig, der ønsker at få en finansøkonom i praktik. Vejledningen giver et indblik i uddannelsens sammensætning

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere

Finansbachelor i praktik. Tips og vink

Finansbachelor i praktik. Tips og vink Finansbachelor i praktik Tips og vink Finansbachelor i praktik tips og vink Denne vejledning er til dig, der ønsker at få en finansbachelor i praktik. Den giver et indblik i uddannelsens sammensætning

Læs mere

LEDELSE MED SPECIALE I DETAILHANDEL AKADEMIUDDANNELSEN I RETAIL

LEDELSE MED SPECIALE I DETAILHANDEL AKADEMIUDDANNELSEN I RETAIL LEDELSE MED SPECIALE I DETAILHANDEL AKADEMIUDDANNELSEN I RETAIL Tag en akademiuddannelse Uddannelsen tager udgangspunkt i din virkelighed, og undervisningen giver dig mulighed for aktivt at bruge din erhvervserfaring

Læs mere

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. september 2000 Revideret per 1. februar 2014 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Præsentation af Ejendomsforeningen Danmark v/ Elsebeth Due Kjeldsen, leder af Aarhusafdelingen Netværksmøde den 17/9 2013 hos BoligPortal.dk Ejendomsforeningen Danmark En erhvervsorganisation

Læs mere

Bilag 2 BScE studieordning 2004

Bilag 2 BScE studieordning 2004 2004/2005 DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Bilag 2 BScE studieordning 2004 Studieordningen for BScE studiet er DTU's overordnede beskrivelse af, hvordan bachelordelen af civilingeniøruddannelsen er sammensat.

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI, HA. 3-årig Bacheloruddannelse i Esbjerg. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet

ERHVERVSØKONOMI, HA. 3-årig Bacheloruddannelse i Esbjerg. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet ERHVERVSØKONOMI, HA 3-årig Bacheloruddannelse i Esbjerg Samfundsvidenskab Syddansk Universitet Du har ambitionerne vi har uddannelsen Kickstart din karriere Er du vild med at jonglere med tal, har du en

Læs mere

AKADEMI- UDDANNELSEN I UNGDOMS- OG VOKSEN- UNDERVISNING

AKADEMI- UDDANNELSEN I UNGDOMS- OG VOKSEN- UNDERVISNING AKADEMI- UDDANNELSEN I UNGDOMS- OG VOKSEN- uddannelse, der henvender sig til dig, der går med en underviser i maven, måske du allerede er kastet ud i undervisnings-, vejlednings- eller formidlingsopgaver.

Læs mere

18. april 2018 STYRK DIN KARRIERE MED HD!

18. april 2018 STYRK DIN KARRIERE MED HD! HD- S T U D I E T F I B I G E R S T R Æ D E 2 9 2 2 0 A A L B O R G Ø L A R S K R U L L S T U D I E L E D E R T 9 9 4 0 2 7 0 5 K R U L L @ B U S I N E S S. A A U. D K W W W. H D A A U. D K 18. april 2018

Læs mere

Master i. international virksomhedskommunikation

Master i. international virksomhedskommunikation Master i international virksomhedskommunikation 2 Fleksibel og målrettet uddannelse til dig, der vil videre i karrieren Har du brug for at forbedre dine kommunikative og ledelsesmæssige kompetencer enten

Læs mere

Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen

Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen Kære virksomhed, Vi håber, at du og din virksomhed sammen med Cphbusiness vil være med til at færdiguddanne vores finansøkonomer.

Læs mere

uddannelse efter-& videre EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2011/2012 Vidensdeling og organisatorisk læring September 2011

uddannelse efter-& videre EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2011/2012 Vidensdeling og organisatorisk læring September 2011 uddannelse efter-& videre EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE 2011/2012 2011328 Vidensdeling og organisatorisk læring September 2011 , februar 2011 Udgivet af Efter- og Videreuddannelse Fredrik Nielsens Vej 5 8000

Læs mere

FREMTIDENS KOMPETENCER STARTER MED EN HD

FREMTIDENS KOMPETENCER STARTER MED EN HD FREMTIDENS KOMPETENCER STARTER MED EN HD EN HD SKABER FUNDA- MENTET FOR AT KUNNE AGERE PROFESSIONELT I EN OMSKIFTELIG VERDEN I Beierholm er det afgørende, at vores medarbejdere løbende udvikler sig i overensstemmelse

Læs mere

Professionalisme, troværdighed og engagement. Nybolig Erhverv Aalborg

Professionalisme, troværdighed og engagement. Nybolig Erhverv Aalborg Professionalisme, troværdighed og engagement Nybolig Erhverv Aalborg Skibbrogade 3, 3. sal 9000 Aalborg 9100@nybolig.dk Tlf. 9813 4000 nyboligerhverv.dk/aalborg Nybolig Erhverv Aalborg - vi skaber resultater

Læs mere

Sundhedspraksis. En videregående voksenuddannelse inden for pleje, omsorg og pædagogik AKADEMIUDDANNELSE

Sundhedspraksis. En videregående voksenuddannelse inden for pleje, omsorg og pædagogik AKADEMIUDDANNELSE Sundhedspraksis AKADEMIUDDANNELSE En videregående voksenuddannelse inden for pleje, omsorg og pædagogik Uddannelsen henvender sig især til social-og sundhedsassistenter og lignende faggrupper. Akademiuddannelse

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I September 2003 Senest revideret august 2007 1-årig suppleringsuddannelse

Læs mere

PROFESSIONSBACHELOR INTERNATIONAL HOSPITALITY MANAGEMENT (PBA) Studieordning National del

PROFESSIONSBACHELOR INTERNATIONAL HOSPITALITY MANAGEMENT (PBA) Studieordning National del PROFESSIONSBACHELOR INTERNATIONAL HOSPITALITY MANAGEMENT (PBA) Studieordning 2018 National del 1 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 3 2.1.

Læs mere

Semester- beskrivelse

Semester- beskrivelse Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed Semester- beskrivelse Institut for sundhedsuddannelse 3 1. semester Indhold 1. Semesterets indhold og tilrettelæggelse 4 1.1. Semesterets opbygning 4 2. Temaer

Læs mere

Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae.

Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Indstillet af studienævnet i Odense den 11. februar 2016 og

Læs mere

master i Læreprocesser uddannelse i fornyelse Studiestart forår 2015

master i Læreprocesser uddannelse i fornyelse Studiestart forår 2015 master i Læreprocesser uddannelse i fornyelse Studiestart forår 2015 Læring kræves i mange sammenhænge. Når arbejdspladser og medarbejdere skal omstille sig, når elever og studerende skal tilegne sig viden,

Læs mere

Fagmodul i Historie. Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017 fremgår sidst i dokumentet. Formål

Fagmodul i Historie. Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017 fremgår sidst i dokumentet. Formål ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Kultur og Identitet Fagmodul i Historie DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2017 2012-904 Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen I medfør af 22 og 31, stk. 3, i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

- O F F E N T L I G L E D E L S E S K A B E R V Æ R D I ( M A R T S )

- O F F E N T L I G L E D E L S E S K A B E R V Æ R D I ( M A R T S ) MASTER I OFFENTLIG LEDELSE MASTER OG PUBLIC GOVERNANCE - O F F E N T L I G L E D E L S E S K A B E R V Æ R D I ( M A R T S 2 0 1 8 ) MASTER I OFFENTLIG LEDELSE - O F F E N T L I G L E D E L S E S K A B

Læs mere

BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016

BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen

Læs mere

STUDIEORDNING (national del) for. PBA i Produktudvikling og Teknisk Integration

STUDIEORDNING (national del) for. PBA i Produktudvikling og Teknisk Integration STUDIEORDNING (national del) for PBA i Produktudvikling og Teknisk Integration Revideret 16. august 2018 1 Indhold 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 1.1.1. Studieretningen It og elektronik har

Læs mere

Information til virksomheder der er interesserede i at få en finansbachelorstuderende i praktikant

Information til virksomheder der er interesserede i at få en finansbachelorstuderende i praktikant Information til virksomheder der er interesserede i at få en finansbachelorstuderende i praktikant 1 Kære virksomhed Vi håber, at du og din virksomhed sammen med CPHBusiness vil være med til at færdiguddanne

Læs mere

Semesterbeskrivelse for 4. semester på HD 1. del

Semesterbeskrivelse for 4. semester på HD 1. del Semesterbeskrivelse for 4. semester på HD 1. del Oplysninger om semesteret Skole: AAU Executive, School of Business and Social Sciences Studienævn: MBA- og HD-studienævnet Studieordning: Studieordning

Læs mere