UPGMA-metoden eksempel truede tigre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UPGMA-metoden eksempel truede tigre"

Transkript

1 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.5) UPGMA-metoden eksempel truede tigre UPGMA står for Unweighted Pair Group Method with Arithmetic mean og er en metode til at udregne grenlængder i stamtræer ved en gennemsnitsberegning. Man kan læse teorien om metoden i fx Frank Grønlund Jørgensen (2012): Bioteknologi 6, side fra Nucleus forlag. At gennemsnitsberegningen er unweighted (uvægtet) betyder at alle værdier i afstandsmatrixen tæller lige meget. Når et sekvensanalysesoftware tegner stamtræer, kan UPGMA bruges som metode til at bestemme grenlængderne. Løsningen på opgaven om de truede tigre fra det vejledende eksamenssæt i biologi A fra 2006 udgivet af opgavekommissionen i biologi kan som vist i figur 1 tegnes som et fylogram med grenlængder målt i antal basesubstitutioner Sibirisk tiger Indokinesisk tiger Indokinesisk tiger Sydkinesisk tiger Sumatra tiger Bengalsk tiger Figur 1. Stamtræ over tigre fra det vejledende opgavesæt 2006.Farverne på antallet af basesubstitutionerne vist over grenene er lavet, så det er nemmere at referere tilbage til grenlængderne i teksten. Fremgangsmåden for at lave et UPGMA-stamtræ er: 1) Find det mindste antal forskelle i afstandsmatrixen her vist i figur 2, men hvilken som helst afstandsmatrix kan anvendes. 2) Brug det tal til at tegne to-grene-stamtræet der forener de to taxa, som hver har den halve længde af tallet i afstandsmatrixen. 3) Herefter gøres de to taxa som er tegnet, til en gruppe. 4) Afstanden fra de andre taxa til denne gruppe udregnes som gennemsnittet af de andre arters afstand i forhold til de to arter der indgår i gruppen. 5) Herefter fremstilles med de beregnede tal en ny afstandsmatrix der på hvert led er en celle kortere, og man starter fra pkt. 1 igen.

2 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.5) Side 2/5 Første afstandsmatrix der tegnes, er en optælling af forskelle i baser i de enkelte sekvenser. Det er svaret på ét af de spørgsmål, der er i opgaven. Se tabellen i figur 2. 1 Sibirsk 3 Indokinesisk i Indokinesisk Sumatra Bengalsk Figur 2. Afstandsmatrix som vist i opgaven. Numrene i øverste række referer til samme art/underart af tiger som er vist i venstre kolonne. Det laveste tal i afstandsmatrixen figur 2 findes (7) som i dette eksempel er forskellen mellem indokinesisk tiger 1 og sibirsk tiger. Herved kan de 2 tigre tegnes i et stamtræ hvor grenene der forbinder dem, samlet er 7 baseforskelle lange. Derfor er grenene fra deres fælles stamform ud til hver tigerart 7 2 baseforskelle lange, svarende til 3,5 baseforskelle; markeret med gult i stamtræet i figur 1. Sibirsk tiger og indokinesisk tiger gøres til en fællesgruppe (sibirsk-indo1) som de øvrige tigre i afstandsmatrixen skal sammenlignes med, og det gøres ud fra gennemsnit. Når gruppe 1 og 3 lægges sammen til én gruppe, udregnes den øvrige forskel ved at tage gennemsnittet i de farvede felter i tabel i figur 3. Værdien 7 udgår i den sammenhæng af afstandsmatrixen, fordi den er brugt Sibirsk 3 Indokinesisk i Indokinesisk Sumatra Bengalsk Figur 3. Afstandsmatrix, hvor de tal der skal udregnes et gennemsnit af, er farvet med samme farve.

3 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.5) Side 3/5 Udregningen giver et resultat som ses i afstandsmatrix i figur 4.,5 3 Indokinesisk 2 10, Sumatra 14, Bengalsk 14, Figur 4. Afstandsmatrix udregnet på baggrund af figur 3, hvor sibirsk og indokinesisk tiger 1 er grupperede. Det laveste tal i afstandsmatrixen i figur 4 findes (10) og det er det antal basesubstitutioner der forbinder den bengalske tiger med sumatratigeren. Den afstand er 10, og de to tigre forbindes med to grene der hver er 5 baseforskelle lange (de blå tal i stamtræet i figur 1). Dernæst skal sumatratigeren og den bengalske tiger grupperes, og gennemsnittet skal udregnes mellem de 2 grupper. De gule felter i figur 5 består af to værdier; nemlig 14,5 som er et gennemsnit af 14 og 15, og af 14 som er et gennemsnit af 13 og 15. Den samlede værdi der forener de to gule felter, bliver derfor gennemsnittet af tallene 14;15;13;15. Det er derfor at man taler om at gennemsnittet er uvægtet. Alle grenlængder der indgår, tæller lige meget i udregningen af det samlede gennemsnit.,5 3 Indokinesisk 2 10, Sumatra 14, Bengalsk 14, Figur 5. Afstandsmatrix der viser hvordan gennemsnittet skal udregnes, når man sætter suamatratigeren og den bengalske tiger i samme gruppe. Efter at have grupperet sumatratigeren og den bengalske tiger får man en afstandsmatrix som vist i tabellen i figur 6. Værdien 10 udgår denne gang af afstandsmatrixen, fordi den er brugt.,50 3 Indokinesisk 2 10, Sumatra-bengalsk 14, Figur 6. Sammenlagt afstandsmatrix udarbejdet fra data i figur 5. Mange af disse tal er nu gennemsnitstal.

4 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.5) Side 4/5 For at bevare overblikket kan det være godt at se hvordan de enkelte tal i tabellen er udregnet. Alle tal i figur 6 på nær 16 er nemlig gennemsnit. Med den notation der anvendes i Excel, er der i tabellen i figur 7 angivet hvilke gennemsnit der er tale om i de enkelte celler. Sibirsk-indo1 Sydkina =MIDDEL(17;18) Indokinesisk 2 =MIDDEL(9;12) 16 Sumatra-bengalsk =MIDDEL(15;14;13;15) =MIDDEL(11;15) =MIDDEL(13;13) Figur 7. Data fra figur 6 vist med de tal der indgår i de viste gennemsnit i figur 7. Notationen der anvendes, er den samme som anvendes i Excel til udregning af gennemsnit. Det ses i figur 6 at det laveste tal er 10,5, og at det forbinder den indokinesiske tiger 2 med gruppen af sibirsk tiger og indokinesisk 1 tiger. Det vil sige at hver af de to linjestykker skal være 5,25 lange (med grønt i stamtræet i figur 1). Sibirsk tiger og indokinesisk tiger 1 allerede forbundet af to linjestykker der hver er 3,5 lange. Derfor skal der fra gruppen af indokinesisk tiger 1 og sibirsk tiger tegnes et linjestykke, der er 5,25 3,5 = 1,75 langt, og det skal forbindes med et linjestykke der er 5,25 langt hen til indokinesisk tiger 2. Så får man en gruppe der består af indokinesisk tiger 1 og 2 og af sibirsk tiger. Gennemsnittet af disse sammenlægninger udregnes ved at lave en gennemsnitsberegning af den indokinesiske tiger 2 og henholdsvis den sydkinesiske tiger og gruppen Sumatra-bengalsk. Se de grønne og gule felter i tabellen i figur 8.,50 3 Indokinesisk 2 10, Sumatra-bengalsk 14, Figur 8. Afstandsmatrix der viser hvordan gennemsnittet skal udregnes, når man sætter indokinesisk tiger 2 i samme gruppe som sibirsk og indokinesisk tiger 1. Ved at se på tabellen i figur 8 kan man se at sammenlægningen af de gule tal giver en værdi skrevet i Excel-notation på =MIDDEL(17;18;16), og de grønne tal bliver =MIDDEL (15;14;13;15;13;13) hvilket svarer til henholdsvis 17 og 13,833. I figur 9 ses det opsat i tabelform i det det laveste tal (10,5) udgår til resultatet der kan ses i tabel 8.

5 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.5) Side 5/5-2 3 Sumatra-bengalsk 13, Figur 9. Afstandsmatrix bestående af gruppen sibirsk og indokinesisk tiger 1 og 2. Den sydkinesiske tiger er for sig selv og der er en gruppe af Sumatratiger og bengalsk tiger. Af tabellen i figur 9 kan man se at den laveste værdi er 13, og at det giver 2 linjestykker på 6,5 der kan forbinde den sydkinesiske tiger med gruppen af sumatra- og bengalsk tiger (tal med rødt på stamtræet i figur 1). Sumatra- og bengalsk tiger er allerede forbundet med linjestykker der er 5 lange. Derfor skal der tegnes et linjestykke der er 6,5 5 = 1,5 mod venstre i stamtræet, og dette knudepunkt skal forbindes med et linjestykke på 6,5 som forbinder den sydkinesiske tiger med sumatratigeren og den bengalske tiger. Herved udgår 13 af afstandsmatrixen og man har to grupper af tigre. Den ene består af sibirsk tiger og de to indokinesiske tigere, og den anden gruppe består af den sydkinesiske tiger og sumatra- og bengalsk tiger. Det vil sige at for at forbinde de 2 grupper skal der tegnes en forskel som er et samlet gennemsnit af {15;14;13;15;13;13;17;18;16}. Det giver i alt 14,889 og dermed 2 linjestykker med en længde på 7,44 (med grå markering i stamtræet i figur 1). For gruppen sydkinesisk, bengalsk og sumatratiger er der allerede tegnet linjestykker der er 6,5 lange. De skal derfor yderligere forlænges med 7,44 6,5 = 0,94. For gruppen sibirsk og de 2 indokinesiske tigre er der allerede tegnet linjestykker der er 5,25 lange. De skal derfor yderligere forlænges med 7,44 5,25 = 2,19. Herefter får begge grupper et knudepunkt der forener hele stamtræet. Kilde Opgavekommissionen i biologi: Opgave 2. Truede tigre fra Biologi A (stx) Vejledende opgavesæt 2 maj 2006, Undervisningsministeriet, 2006.

Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver

Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver Der har været en del opgaver i studentereksamenssæt både i biologi og bioteknologi hvor sekvenser eller stamtræer

Læs mere

Genetiske afstande og afstandsmatricer

Genetiske afstande og afstandsmatricer Genetiske afstande og afstandsmatricer Denne vejledning indeholder en række små øvelser og opgaver der illustrerer, hvordan man ud fra genetiske sekvenser kan udregne en gennemsnitlig evolutionær afstand

Læs mere

Herunder er vist en afstandsmatrice for fem pattedyr: Ulv (U), moskusokse (M), kænguru (K), isbjørn (I) og vildsvin (V).

Herunder er vist en afstandsmatrice for fem pattedyr: Ulv (U), moskusokse (M), kænguru (K), isbjørn (I) og vildsvin (V). Fylogenetiske træer Dette dokument indeholder først et eksempel på hvordan man kan bruge UPGMA-metoden til at danne fylogenetiske træer ud fra en afstandsmatrice, og derefter en række øvelser der illustrerer

Læs mere

Populationsgenetik hos to hvalarter

Populationsgenetik hos to hvalarter REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Populationsgenetik hos to hvalarter I Regn med biologi side 98, figur 94 vises et fylogenetisk stamtræ over grønlandshval og sydlig rethval. Dette supplerende

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen. Sygeterminsprøve. Sorø Akademis Skole. Tirsdag den 15. august 2017 kl stx172-mat/b

Matematik B. Studentereksamen. Sygeterminsprøve. Sorø Akademis Skole. Tirsdag den 15. august 2017 kl stx172-mat/b Matematik B Studentereksamen Sygeterminsprøve Sorø Akademis Skole stx172-mat/b-15082017 Tirsdag den 15. august 2017 kl. 9.00-13.00 163494.indd 1 05/07/2017 07.48 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven

Læs mere

Matematik og samfundsfag Gini-koefficienten

Matematik og samfundsfag Gini-koefficienten Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Matematik og samfundsfag Gini-koefficienten Den såkaldte Gini-koefficient, introduceret i 92 i en artikel af den italienske statistiker, demograf og sociolog Corrado

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen

Matematik B. Studentereksamen Matematik B Studentereksamen stx112-mat/b-11082011 Torsdag den 11. august 2011 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen

Matematik A. Studentereksamen Matematik A Studentereksamen 1stx111-MAT/A-18052011 Onsdag den 18. maj 2011 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen

Matematik B. Studentereksamen Matematik B Studentereksamen 1stx111-MAT/B-18052011 Onsdag den 18. maj 2011 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

BIOLOGI A-NIVEAU. Xxxxdag den xx. måned åååå. Kl STX061-BIA V. STUDENTEREKSAMEN MAJ 2006 Vejledende opgavesæt 2

BIOLOGI A-NIVEAU. Xxxxdag den xx. måned åååå. Kl STX061-BIA V. STUDENTEREKSAMEN MAJ 2006 Vejledende opgavesæt 2 STUDENTEREKSAMEN MAJ 2006 Vejledende opgavesæt 2 BIOLOGI A-NIVEAU Xxxxdag den xx. måned åååå Kl. 09.00 14.00 Af opgaverne 1, 2, 3 og 4 skal tre og kun tre af opgaverne besvares. STX061-BIA V 1. Osmose

Læs mere

Evolutionstræer (Phylogenetic trees)

Evolutionstræer (Phylogenetic trees) BM forelæsning d november 00 Referat af Claus Skovgaard Evolutionstræer (Phylogenetic trees) Baseres på hvor meget de forskellige arter ligner hinanden og hvordan man tror udviklingen har forløbet menneske

Læs mere

Antal besvarelser: 1629 Besvarelsesprocent 82% Dato: 29. marts Created by Orbicon A/S Side 1

Antal besvarelser: 1629 Besvarelsesprocent 82% Dato: 29. marts Created by Orbicon A/S Side 1 Halsnæs kommune Kommunen Antal besvarelser: 1629 Besvarelsesprocent 82% Dato: 29. marts 216 Created by Orbicon A/S Side 1 Denne rapport sammenfatter resultaterne af Trivselsundersøgelse 216 Rapporten viser

Læs mere

Antal besvarelser 94 Besvarelsesprocent 83 Dato 7. April Created by Orbicon A/S Side 1

Antal besvarelser 94 Besvarelsesprocent 83 Dato 7. April Created by Orbicon A/S Side 1 Område rapport Borger og Beskæftigelse Antal besvarelser 94 Besvarelsesprocent 83 Dato 7. April 216 Created by Orbicon A/S Side 1 Denne rapport sammenfatter resultaterne af Trivselsundersøgelse 216 for

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen

Matematik A. Studentereksamen Matematik A Studentereksamen 1stx111-MAT/A-18052011 Onsdag den 18. maj 2011 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Natur og Vej Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Natur og Vej

Natur og Vej Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Natur og Vej Virksomhedsrapport : Natur og Vej Område : Miljø og Teknik Antal besvarelser : 25 Besvarelsesprocent : 3 Dato :. April 16 Natur og Vej 16 Created by Orbicon A/S Side 1 Denne rapport sammenfatter resultaterne

Læs mere

Antal besvarelser 35 Besvarelsesprocent 89 Dato 31. marts Created by Orbicon A/S Side 1

Antal besvarelser 35 Besvarelsesprocent 89 Dato 31. marts Created by Orbicon A/S Side 1 Område rapport Koncern, Økonomi og Vækst Antal besvarelser 35 Besvarelsesprocent 89 Dato 31. marts 216 Created by Orbicon A/S Side 1 Denne rapport sammenfatter resultaterne af Trivselsundersøgelse 216

Læs mere

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK Excel regneark Et regneark er et computerprogram, der bl.a. kan regne, tegne grafer og lave diagrammer. Regnearket kan bruges i mange forskellige sammenhænge, når I arbejder med matematik. Det kan gøre

Læs mere

Antal besvarelser 125 Besvarelsesprocent 62 Dato 31. marts Created by Orbicon A/S Side 1

Antal besvarelser 125 Besvarelsesprocent 62 Dato 31. marts Created by Orbicon A/S Side 1 Område rapport Social Service og Familier Antal besvarelser 125 Besvarelsesprocent 62 Dato 31. marts 16 Created by Orbicon A/S Side 1 Denne rapport sammenfatter resultaterne af Trivselsundersøgelse 16

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen

Matematik B. Studentereksamen Matematik B Studentereksamen stx103-mat/b-10122010 Fredag den 10. december 2010 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen. Skriftlig prøve (4 timer)

Matematik B. Studentereksamen. Skriftlig prøve (4 timer) Matematik B Studentereksamen Skriftlig prøve (4 timer) STX093-MAB Fredag den 11. december 2009 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5 med i alt

Læs mere

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul Start pä matematik for gymnasiet og hf 2010 (2012) Karsten Juul Til eleven Brug blyant og viskelåder när du skriver og tegner i håftet, sä du fär et håfte der er egnet til jåvnligt at slä op i under dit

Læs mere

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Denne gennemgang omhandler figur 13 i Regn med biologi. Man kan sagtens lave beregninger på egne data. Forsøgsmæssigt kræver det bare en tommestok tapet

Læs mere

Afdeling Ahornvej, Afdeling Skovfogedelodden. Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Børnehuset Arresø Børn, Unge og Læring

Afdeling Ahornvej, Afdeling Skovfogedelodden. Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Børnehuset Arresø Børn, Unge og Læring Virksomhedsrapport : Børnehuset Arresø Område : Børn, Unge og Læring Antal besvarelser : 22 Besvarelsesprocent : 81 Dato : 4. april 216 Afdeling Ahornvej, Afdeling Skovfogedelodden Created by Orbicon A/S

Læs mere

VEJLEDNING Vejledning til lokaladministartorfunktionaliteten. Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem

VEJLEDNING Vejledning til lokaladministartorfunktionaliteten. Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem VEJLEDNING 2019 Vejledning til lokaladministartorfunktionaliteten Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem Forord Dette er en brugermanual (1. udgave), der teknisk beskriver, hvordan man

Læs mere

Matematik FP9. Folkeskolens prøver. Prøven med hjælpemidler. Torsdag den 3. maj 2018 kl

Matematik FP9. Folkeskolens prøver. Prøven med hjælpemidler. Torsdag den 3. maj 2018 kl Matematik FP9 Folkeskolens prøver Prøven med hjælpemidler Til dette opgavesæt hører en regnearksfil. Torsdag den 3. maj 2018 kl. 10.00-13.00 Ved prøven må der anvendes alle de specifikke hjælpemidler,

Læs mere

Spørgeskemaer. Opret et nyt spørgeskema. Tilpas et spørgeskema

Spørgeskemaer. Opret et nyt spørgeskema. Tilpas et spørgeskema Compliance TNG I Compliance TNG kan du oprette evalueringer der viser, om I efterlever jeres egne eller andres krav. Evalueringer er baseret på spørgeskemaer, som du kan oprette på forhånd og herefter

Læs mere

Frederiksværk hovedbibliotek, Hundested lokal bibliotek. Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Bibliotekerne Sundhed, Idræt og Kultur

Frederiksværk hovedbibliotek, Hundested lokal bibliotek. Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Bibliotekerne Sundhed, Idræt og Kultur Virksomhedsrapport : Bibliotekerne Område : Sundhed, Idræt og Kultur Antal besvarelser : 19 Besvarelsesprocent : 95 Dato : 8. April 216 Frederiksværk hovedbibliotek, Hundested lokal bibliotek Created by

Læs mere

Created by Orbicon A/S Side 1

Created by Orbicon A/S Side 1 Område rapport : Aktiv Hjælp, Ældre og Velfærdsteknologi Antal besvarelser : 396 Besvarelsesprocent : 86 Dato : 3. marts 216 Created by Orbicon A/S Side 1 Denne rapport sammenfatter resultaterne af Trivselsundersøgelse

Læs mere

Administrative og øvrige medarbejdere, Aktivitetsmedarbejdere, Ergoterapeuter, Fysioterapeut. Created by Orbicon A/S Side 1

Administrative og øvrige medarbejdere, Aktivitetsmedarbejdere, Ergoterapeuter, Fysioterapeut. Created by Orbicon A/S Side 1 Virksomhedsrapport : Træning og Aktivitet Område : Sundhed, Idræt og Kultur Antal besvarelser : 42 Besvarelsesprocent : 93 Dato : 8. April 216 Administrative og øvrige medarbejdere, Aktivitetsmedarbejdere,

Læs mere

Magleblik lærer, Magleblik TAP, Ølsted lærer, Ølsted SFO. Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Arresø Skole Børn, Unge og Læring

Magleblik lærer, Magleblik TAP, Ølsted lærer, Ølsted SFO. Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Arresø Skole Børn, Unge og Læring Virksomhedsrapport : Arresø Skole Område : Børn, Unge og Læring Antal besvarelser : 76 Besvarelsesprocent : Dato : 4. april 16 Magleblik lærer, Magleblik TAP, Ølsted lærer, Ølsted SFO Created by Orbicon

Læs mere

Specialkort med Valgdata

Specialkort med Valgdata Specialkort med Valgdata Søren Risbjerg Thomsen d. 25. april 2017 Introduktion I det følgende beskrives, hvordan man anvender Valgdata til at skabe specialkort, dvs. kort hvor man selv bestemmer indholdet

Læs mere

Mattip om. Brøker 2. Tilhørende kopier: Brøker 2 og 3. Du skal lære: Om addition af brøker. At forkorte en brøk. At forlænge en brøk

Mattip om. Brøker 2. Tilhørende kopier: Brøker 2 og 3. Du skal lære: Om addition af brøker. At forkorte en brøk. At forlænge en brøk Mattip om Brøker 2 Du skal lære: Om addition af brøker Kan ikke Kan næsten Kan At forkorte en brøk At forlænge en brøk At gange en brøk med et helt tal Tilhørende kopier: Brøker 2 og 2016 mattip.dk 1 Brøker

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen. Tirsdag den 24. maj 2016 kl stx161-MAT/B

Matematik B. Studentereksamen. Tirsdag den 24. maj 2016 kl stx161-MAT/B Matematik B Studentereksamen 1stx161-MAT/B-24052016 Tirsdag den 24. maj 2016 kl. 9.00-13.00 Stx matematik B maj 2016 BILAG Stx matematik B maj 2016 Bilaget kan indgå i besvarelsen. Skole Hold ID Navn Ark

Læs mere

Firkanten, Humlehaven, Ledelse og administrationen, Rosen, Trekanten, Tværgående Created by Orbicon A/S Side 1

Firkanten, Humlehaven, Ledelse og administrationen, Rosen, Trekanten, Tværgående Created by Orbicon A/S Side 1 Virksomhedsrapport :Arresø Plejecenter Område : Aktiv Hjælp, Ældre og Velfærdsteknologi Antal besvarelser : 94 Besvarelsesprocent : 86 Dato : 3. marts 216 Firkanten, Humlehaven, Ledelse og administrationen,

Læs mere

FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL

FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL 1 FORMLER OG FUNKTIONER I EXCEL 1. Indtast flg. data i et regneark: Note: de små grønne markeringer i hjørnet af cellerne i kolonne B betyder, at tallet er formateret som tekst. 2 HVIS Afstand i km fra

Læs mere

STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008 MATEMATIK B-NIVEAU. Onsdag den 13. august 2008. Kl. 09.00 13.00 STX082-MAB

STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008 MATEMATIK B-NIVEAU. Onsdag den 13. august 2008. Kl. 09.00 13.00 STX082-MAB STUDENTEREKSAMEN AUGUST 2008 MATEMATIK B-NIVEAU Onsdag den 13 august 2008 Kl 0900 1300 STX082-MAB Opgavesættet er delt i to dele Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5 med i alt 5 spørgsmål Delprøven

Læs mere

TRIX. Træningshæfte 2 FACITLISTE. Side 1. Side 2 Side 3. FACIT, side 1-3 Trix, Træningshæfte 2 Alinea. Byg og tegn

TRIX. Træningshæfte 2 FACITLISTE. Side 1. Side 2 Side 3. FACIT, side 1-3 Trix, Træningshæfte 2 Alinea. Byg og tegn TRIX Træningshæfte Side J a o u - - - - - - e t u r i g v b n Fra oven p FACITLISTE Forfra Fra siden Jubii Side Side Femkanter Veksle mønter Farv rødt Farv gult Jubii Positionssystemet Øverst: Eksperimenter

Læs mere

Matematik B. Studentereksamen

Matematik B. Studentereksamen Matematik B Studentereksamen 2stx111-MAT/B-24052011 Tirsdag den 24. maj 2011 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

KRL GUIDE TIL GENNEMSNITSBEREGNINGEN

KRL GUIDE TIL GENNEMSNITSBEREGNINGEN KRL GUIDE TIL GENNEMSNITSBEREGNINGEN KRL.DK find datamodul. Gå ind på www.krl.dk 2. Vælg SIRKA under STATISTIK-VÆRKTØJER i menuen til højre. 3. Kommunal Lønstatistik ligger i nederste venstre hjørne. RAPPORTVARIANT.

Læs mere

Enghaven Lærer, Enghaven Pæd., Frederiksværkskole TAP, Melby lærer, Melby PET. Created by Orbicon A/S Side 1

Enghaven Lærer, Enghaven Pæd., Frederiksværkskole TAP, Melby lærer, Melby PET. Created by Orbicon A/S Side 1 Virksomhedsrapport : Frederikværk Skole Område : Børn, Unge og Læring Antal besvarelser : 119 Besvarelsesprocent : 92 Dato : 4. april 16 Enghaven Lærer, Enghaven Pæd., Frederiksværkskole TAP, Melby lærer,

Læs mere

Flow øvelse. Version: 2015-01-13

Flow øvelse. Version: 2015-01-13 Denne øvelse skal vise, hvilken effekt 1 styks-produktion i flow har. Der spilles i tre runder: 1. runde - Batch-produktion 2. runde - Flow-produktion 3. runde - 1 styks-flow-produktion Spillereglerne

Læs mere

Fjordhuset, Kronen, Midlertidig døgnpladser, Slottet, Staben og TAP. Created by Orbicon A/S Side 1

Fjordhuset, Kronen, Midlertidig døgnpladser, Slottet, Staben og TAP. Created by Orbicon A/S Side 1 Virksomhedsrapport : Hundested Plejecenter Område : Aktiv Hjælp, Ældre og Velfærdsteknologi Antal besvarelser : 75 Besvarelsesprocent : 85 Dato :. april 216 Fjordhuset, Kronen, Midlertidig døgnpladser,

Læs mere

Knuthenborg Park & Safari

Knuthenborg Park & Safari Knuthenborg Park & Safari Matematik trin 1 avu Almen voksenuddannelse Onsdag den 13. maj 2009 kl. 9.00 12.00 Knuthenborg Park & Safari Matematik trin 1 Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen

Matematik A. Studentereksamen Matematik A Studentereksamen stx103-mat/a-101010 Fredag den 10. december 010 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

STUDENTEREKSAMEN MATHIT PRØVESÆT MAJ 2007 2010 MATEMATIK A-NIVEAU. MATHIT Prøvesæt 2010. Kl. 09.00 14.00 STXA-MATHIT

STUDENTEREKSAMEN MATHIT PRØVESÆT MAJ 2007 2010 MATEMATIK A-NIVEAU. MATHIT Prøvesæt 2010. Kl. 09.00 14.00 STXA-MATHIT STUDENTEREKSAMEN MATHIT PRØVESÆT MAJ 007 010 MATEMATIK A-NIVEAU MATHIT Prøvesæt 010 Kl. 09.00 14.00 STXA-MATHIT Opgavesættet er delt i to dele. Delprøve 1: timer med autoriseret formelsamling Delprøve

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj

1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj Optagelse af punkter 1. Manuel og automatisk registrering af punkter Her gennemgås hvordan punkter optages manuelt eller automatisk. Fra køreskærmen trykkes på Værktøj 2. Valgmuligheder for lagring af

Læs mere

Start med at gå til opsætning under tandhjulet i højre hjørne ude på forsiden (rød pil).

Start med at gå til opsætning under tandhjulet i højre hjørne ude på forsiden (rød pil). Offboarding modulet Offboarding er et modul, der bidrager til at opsamle vigtig viden og erfaring fra medarbejdere, som forlader organisationen, så deres input kan frugtbargøres til kollektiv fremdrift

Læs mere

Matematik B. Højere forberedelseseksamen

Matematik B. Højere forberedelseseksamen Matematik B Højere forberedelseseksamen hfe111-mat/b-26052011 Torsdag den 26. maj 2011 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

MATEMATIK A-NIVEAU-Net

MATEMATIK A-NIVEAU-Net STUDENTEREKSAMEN MAJ AUGUST 2007 2011 MATEMATIK A-NIVEAU-Net torsdag 11. august 2011 Kl. 09.00 14.00 frs112-matn/a-11082011 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøve 1: 2 timer med autoriseret formelsamling

Læs mere

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 1 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL JANUAR 2017 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE

Læs mere

TID-data i Excel regneark. Generelt. Forberede tid-data

TID-data i Excel regneark. Generelt. Forberede tid-data Generelt Formål Ved at eksportere TID-data til Excel programmet er der mulighed for at analysere data på flere måder end i TID-programmet. I Excel er der mulighed for at arbejde med TID-data i en såkaldt

Læs mere

HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN MAJ 2008 MATEMATIK B-NIVEAU. Onsdag den 14. maj 2008. Kl. 09.00 13.00 HFE081-MAB

HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN MAJ 2008 MATEMATIK B-NIVEAU. Onsdag den 14. maj 2008. Kl. 09.00 13.00 HFE081-MAB HØJERE FORBEREDELSESEKSAMEN MAJ 2008 MATEMATIK B-NIVEAU Onsdag den 14. maj 2008 Kl. 09.00 13.00 HFE081-MAB Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5 med i alt 5 spørgsmål.

Læs mere

Format FACITLISTE I I I I I I I I I. Træningshæfte 1. klasse. Side 3. Facit, side 1-3. Format, Træningshæfte 1.1. Alinea. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx.

Format FACITLISTE I I I I I I I I I. Træningshæfte 1. klasse. Side 3. Facit, side 1-3. Format, Træningshæfte 1.1. Alinea. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Fx. Side Format Træningshæfte klasse Tæl ting Side FCITLISTE Side Skriv tallene Talforståelse. Marker med krydser antallet af blomster og deres blade, bier og deres vinger samt biller og deres ben. I I I.

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

Antal besvarelser : 518 Besvarelsesprocent : 79 Dato : 30. marts Created by Orbicon A/S Side 1

Antal besvarelser : 518 Besvarelsesprocent : 79 Dato : 30. marts Created by Orbicon A/S Side 1 Område rapport : Børn, Unge og Læring Antal besvarelser : 518 Besvarelsesprocent : 79 Dato :. marts 16 Created by Orbicon A/S Side 1 Denne rapport sammenfatter resultaterne af Trivselsundersøgelse 16 for

Læs mere

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf 2017 Karsten Juul Procent 1. Procenter på en ny måde... 1 2. Bestem procentvis ændring... 2 3. Bestem begyndelsesværdi... 2 4. Bestem slutværdi... 3 5. Vækstrate...

Læs mere

Sandsynlighed. for matc i stx og hf Karsten Juul

Sandsynlighed. for matc i stx og hf Karsten Juul Sandsynlighed for matc i stx og hf 209 Karsten Juul . Udfald Vi drejer den gule skive om dens centrum og ser hvilket af de fem felter der standser ud for den røde pil. Da skiven sidst blev drejet, var

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007

Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007 Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007 Indhold Tegning af boksplot. Man kan ikke tegne flere boksplot på samme figur i Excel 2007, men man kan sammenligne to boksplot ved at tegne dem hver for sig

Læs mere

Stx matematik B maj 2009

Stx matematik B maj 2009 Ib Michelsen Svar stxb maj 2009 1 Stx matematik B maj 2009 Opgave 1 Bestem f ' ( x), idet f (x )=2 x 3 +4 x 2 f ' ( x)=(2 x 3 +4 x 2 )'=(2 x 3 )'+(4 x 2 )'=2 ( x 3 )' +4 ( x 2 )'=2 3 x 3 1 +4 2 x 2 1 =6

Læs mere

Matematik B. Højere Teknisk Eksamen. Projektoplæg

Matematik B. Højere Teknisk Eksamen. Projektoplæg Matematik B Højere Teknisk Eksamen Projektoplæg htx113-mat/b-11011 Udleveres mandag den 1. december 011 Side 1 af 10 sider Vejledning til eleven Du skal nu i gang med matematikprojektet Gokartkørsel. Projektbeskrivelsen

Læs mere

Excel-1: kom godt i gang!!

Excel-1: kom godt i gang!! Excel-1: kom godt i gang!! Microsoft Excel er et såkaldt regneark, som selvfølgelig bliver brugt mest til noget med tal men man kan også arbejde med tekst i programmet. Excel minder på mange områder om

Læs mere

gl. Matematik A Studentereksamen Torsdag den 14. august 2014 kl gl-stx142-mat/a

gl. Matematik A Studentereksamen Torsdag den 14. august 2014 kl gl-stx142-mat/a gl. Matematik A Studentereksamen gl-stx142-mat/a-14082014 Torsdag den 14. august 2014 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Virksomhedsrapport :Frederiksværk Plejecenter Aktiv Hjælp, Ældre og Velfærdsteknologi

Virksomhedsrapport :Frederiksværk Plejecenter Aktiv Hjælp, Ældre og Velfærdsteknologi Virksomhedsrapport :Frederiksværk Plejecenter Område : Aktiv Hjælp, Ældre og Velfærdsteknologi Antal besvarelser : 87 Besvarelsesprocent : 93 Dato : 31. marts 216 nattevagter, Adm, Havfruen, Nattergalen,

Læs mere

Lego-øvelse i Visual Management 2015-01-13

Lego-øvelse i Visual Management 2015-01-13 Formål Denne øvelse har til formål at vise forskellen på en skriftlig og en visuel instruktion. Legoklodser Til øvelsen anvendes otte Legoklodser i fire farver. ne er 1 x 6, 2 x 2, 2 x 3 og 2 x 4. Der

Læs mere

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres.

d Kopier formlen fra celle A3 ned i kolonne A. Kopier formlen fra celle C3 ned i kolonne C. Undersøg, hvad der sker med formlen, når den kopieres. KOPIARK 17 # ligninger og formler i excel 2007, 1 1 Du skal lave et regneark, som kan bruges til at løse ligningen 5 x 11 = 7 + 3 x. a Lav et regneark som vist. HUSK: Gør en kolonne bredere Man kan gøre

Læs mere

Matematik B. Højere forberedelseseksamen

Matematik B. Højere forberedelseseksamen Matematik B Højere forberedelseseksamen hfe102-mat/b-31082010 Tirsdag den 31. august 2010 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Her kan du se nogle af dem vi hjælper: Koala Elefanter Pandaerne Den røde panda Rød panda Rød Panda Rød Panda (Ailurus fulgens) er

Læs mere

Det forrykte kortspil for hele familien. For 2-10 spillere fra 6 år

Det forrykte kortspil for hele familien. For 2-10 spillere fra 6 år Indhold 112 kort 1 sæt regler Det forrykte kortspil for hele familien. For 2-10 spillere fra 6 år SPILLET IDE Det gælder om at være at komme af med alle kort fra hånden, for derved at score så få minuspoint

Læs mere

Brugervejledning. People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24

Brugervejledning. People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24 Brugervejledning People Software Solutions Ltd. Version: 2011.1.24 1 Start programmet Isæt USB-nøglen i et ledigt USB-stik på computeren. Klik på: Klik på ikonet, når mappen på USB-nøglen er åbnet. Skulle

Læs mere

Mattip om. Arealer 1. Tilhørende kopier: Arealer 1, 2 og 3. Du skal lære om: De vigtigste begreber. Arealberegning af et kvadrat eller rektangel

Mattip om. Arealer 1. Tilhørende kopier: Arealer 1, 2 og 3. Du skal lære om: De vigtigste begreber. Arealberegning af et kvadrat eller rektangel Mattip om realer 1 Du skal lære om: De vigtigste begreber Kan ikke Kan næsten Kan realberegning af et kvadrat eller rektangel Tegning/konstruktion af kvadrater og rektangler realberegning af et parallelogram

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc På forbedringsvejlederuddannelsen anvender vi seriediagrammer til at skelne mellem tilfældig og ikketilfældig variation. Med et seriediagram

Læs mere

Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen

Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen Bilag til Statistik i løb : Statistik og Microsoft Excel tastevejledning / af Lars Bo Kristensen Microsoft Excel har en del standard anvendelsesmuligheder i forhold til den beskrivende statistik og statistisk

Læs mere

Husk at have et kridt eller en tavletusch klar, da der undervejs skal skrives på tavlen. Inden historien læses op,

Husk at have et kridt eller en tavletusch klar, da der undervejs skal skrives på tavlen. Inden historien læses op, Måling Formålet med måleopgaverne er at træne elevernes brug af linealen som værktøj til måling af relativt korte afstande. Derudover er arbejdet med millimeter indirekte med til at udvide elevernes kendskab

Læs mere

Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork Aps. Materialet må ikke gengives eller kopieres uden tilladelse. Download din gratis 30 dages

Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork Aps. Materialet må ikke gengives eller kopieres uden tilladelse. Download din gratis 30 dages Manual opdateret Oktober 2015 Copyright ABC Softwork Aps. Materialet må ikke gengives eller kopieres uden tilladelse. Download din gratis 30 dages prøve på: http://abcsoftwork.com/free_trial 1 Velkommen

Læs mere

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning Graftegning på regneark. Ved hjælp af Excel regneark kan man nemt tegne grafer. Man åbner for regnearket ligger under Microsoft Office. Så indtaster man tallene fra tabellen i regnearkets celler i en vandret

Læs mere

Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Botilbuddene Social Service og Familier

Created by Orbicon A/S Side 1. Virksomhedsrapport : Botilbuddene Social Service og Familier Virksomhedsrapport : Botilbuddene Område : Social Service og Familier Antal besvarelser : 66 Besvarelsesprocent : Dato : 9. April 16 Administration, Liselejevej, Maglehøj, Midgården Balders, Midgården

Læs mere

Karakterer fra folkeskolens prøver i 9. klasse 2018/2019

Karakterer fra folkeskolens prøver i 9. klasse 2018/2019 Karakterer fra folkeskolens prøver i 9. klasse 2018/2019 Resume Det samlede karaktergennemsnit i Folkeskolens afgangseksamen er i skoleåret 2018/2019 på. 15,8 pct. af eleverne opnåede et gennemsnit på

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 6 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut uge... 9 Godkendte/afviste ugesedler...

Læs mere

KOPIARK. Format 2.klasse Kopiside

KOPIARK.  Format 2.klasse Kopiside KOPIARK Format 2.klasse Kopiside nr. 1 Stranden Strimler til at skrive navne i. A4 A3 Format 3. klasse Kopiark Elevbog side 5 Format bh. kl. Alinea Kopiark Elevbog side 7 Stranden nr. 2 Søjler til registrering

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Skriftlig prøve (5 timer) Fredag den. december kl... STX MAA LQGG

Matematik A. Studentereksamen. Skriftlig prøve (5 timer) Fredag den. december kl... STX MAA LQGG Matematik A Studentereksamen Skriftlig prøve (5 timer) STX MAA 581710_STX093-MAA.indd 1 LQGG Fredag den. december kl... 03/11/09 10:53:00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består

Læs mere

Positivlisten. Ra værdi Farve Vurdering >= 80 Grøn God ifølge EU QC 80 65 Orange Acceptabel < 65 Rød Ikke god

Positivlisten. Ra værdi Farve Vurdering >= 80 Grøn God ifølge EU QC 80 65 Orange Acceptabel < 65 Rød Ikke god Positivlisten Resultatet af projektet er en demonstrationsversion af LED positivlisten og der er udviklet en hjemmeside til listen, hvortil der er adgang fra www.lednet.dk. Det er i princippet en sortérbar

Læs mere

for gymnasiet og hf 2017 Karsten Juul

for gymnasiet og hf 2017 Karsten Juul for gymnasiet og hf 75 50 5 017 Karsten Juul Statistik for gymnasiet og hf 017 Karsten Juul 5/11-017 Nyeste version af dette hæfte kan downloades fra http://mat1.dk/noter.htm Hæftet må benyttes i undervisningen

Læs mere

Karakterer fra folkeskolens afgangseksamen 2017/2018

Karakterer fra folkeskolens afgangseksamen 2017/2018 Side 1 af 5 Karakterer fra folkeskolens afgangseksamen 17/1 Resume Det samlede karaktergennemsnit blandt 9. klasseelever i folkeskolens afgangseksamen var i skoleåret 17/1 på 7,3. Beregnes det nye nøgletal

Læs mere

Matematik B. Højere forberedelseseksamen

Matematik B. Højere forberedelseseksamen Matematik B Højere forberedelseseksamen hfe32-mat/b-2908203 Torsdag den 29. august 203 kl. 9.00-3.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave -6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Denne står som udgangspunkt på 0,9000, men før programmet tages i brug på jeres afdeling skal jeres specifikke elueringseffektivitet indtastes.

Denne står som udgangspunkt på 0,9000, men før programmet tages i brug på jeres afdeling skal jeres specifikke elueringseffektivitet indtastes. Elueringseffektivitet Denne står som udgangspunkt på 0,9000, men før programmet tages i brug på jeres afdeling skal jeres specifikke elueringseffektivitet indtastes. Dette gøres nemmest ved tage nogle

Læs mere

Bent Nielsen. Kære selvstuderende i: Biologi B

Bent Nielsen. Kære selvstuderende i: Biologi B Kære selvstuderende i: Biologi B Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Du skal anskaffe dig bogen: Biologi i fokus. Bodil Blem Bidstrup m.fl.. Nucleus forlag.

Læs mere

Bent Nielsen. Kære selvstuderende i: Biologi B

Bent Nielsen. Kære selvstuderende i: Biologi B Kære selvstuderende i: Biologi B Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Du skal anskaffe dig bogen: Biologi i fokus. Bodil Blem Bidstrup m.fl.. Nucleus forlag.

Læs mere

Indhold. Nyheder og vejledninger. 2. maj 2016 Manuel tilpasning af investeringsbevisnote

Indhold. Nyheder og vejledninger. 2. maj 2016 Manuel tilpasning af investeringsbevisnote 2. maj 2016 Manuel tilpasning af investeringsbevisnote Indhold Manuel tilpasning af investeringsbevisnote... 2 Rettelse af summer fælles... 2 Rettelse af summer person 1... 5 Rettelser af summer person

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved grønne produkter. Manual for beregningsmodel vedr. samfundsøkonomisk analyse af grønne produkter

Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved grønne produkter. Manual for beregningsmodel vedr. samfundsøkonomisk analyse af grønne produkter Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved grønne produkter Manual for beregningsmodel vedr. samfundsøkonomisk analyse af grønne produkter Rambøll Management Consulting Miljøstyrelsen August 2011

Læs mere

Matematik B. Højere forberedelseseksamen. Skriftlig prøve (4 timer) Fredag den 11. december 2009 kl. 9.00-13.00 HFE093-MAB

Matematik B. Højere forberedelseseksamen. Skriftlig prøve (4 timer) Fredag den 11. december 2009 kl. 9.00-13.00 HFE093-MAB Matematik B Højere forberedelseseksamen Skriftlig prøve (4 timer) HFE093-MAB Fredag den 11. december 2009 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-5

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere