Metoder virker forskelligt ind i forskellige kulturer. Kendskab til en gruppes sociale virkelighed er en forudsætning for at vide, hvor

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Metoder virker forskelligt ind i forskellige kulturer. Kendskab til en gruppes sociale virkelighed er en forudsætning for at vide, hvor"

Transkript

1 .

2 Metoder virker forskelligt ind i forskellige kulturer. Kendskab til en gruppes sociale virkelighed er en forudsætning for at vide, hvor Citat: Stine Kaplan Jørgensen. og hvordan man skal sætte ind. Formål: Formålet med denne øvelse er både at styrke det analytiske blik for mobbemønstre i en gruppe af børn/unge, og på baggrund af analyserne at reflektere over mulige tiltag, der kan være med til at reducere mobbemønstrene. Selv om øvelsen tager udgangspunkt i en skolecase, kan den anvendes både i dagistitutioner, skole og ungdomsuddannelser, da fokus er at træne det analytiske blik og reflektere.

3 Fremgangsmåde: Forud for øvelsen bør I læse kerneteksten 4 tegn på mobbemønstre, der giver en introduktion til både tegn på mobning, analytiske spørgsmål og til den skabelon til vurdering af mobbemønstre, I skal arbejde med i casen. Øvelsen kan både laves i kollegagrupper, teams eller lignende, men kan også laves af enkeltpersoner. Læs casen om 3. klasse på Ankerskolen og lav derefter en analyse af casen ud fra den analytiske skabelon til vurdering af mobbemønstre. Skabelonen og spørgsmålene i øvelsen præsenteres før casen.

4 Beskrivelse af øvelse: Efter at have læst casen skal I i gang med øvelsen, der er baseret på Skabelon til vurdering af mobbemønstre 1. Svar på spørgsmålene knyttet til de fire parametre (i skabelonen nedenfor). Start med de sorte spørgsmål. 2. Svar derefter på spørgsmålene rettet mod tiltag og forebyggelse (de røde spørgsmål). På baggrund af de spørgsmål skal I planlægge 1 2 handletiltag. 3. Overvej faldgruber, man skal være opmærksom på. Hvad kunne man risikere med det planlagte handletiltag? Husk, at handletiltag også kan være fortsatte undersøgelser og analyser. Relevante spørgsmål kunne være: Hvad ville man kunne gøre for at få mere viden om, hvad der er på spil i klassen eller i børnegruppen? Hvordan ville man kunne inddrage forældrene? Hvordan ville man kunne inddrage andre dele af skolen eller institutionen: ledelsen, andre klasser/ børnegrupper, underviserne/pædagogerne etc.? Hvordan ville man kunne tænke tiltag ind i rummet og den daglige undervisning/de daglige aktiviteter? I kan også stille et væld af andre spørgsmål rettet mod handling. Husk at handletiltag også bør tænkes ind i undervisning eller pædagogisk arbejde i hverdagslivet ligesom man med fordel kan rette sine tiltag mod nogle af de andre mange kræfter, der spiller ind i mobbemønstre. Tidsramme Øvelsen er ikke en hurtig øvelse, og der bør sættes mindst 45 minutter af til at lave den. Gerne mere tid. Sørg for, at I når omkring alle tre spørgsmål. Man kan eventuelt vælge en tidtager i gruppen, der sikrer, at man får doseret tiden, så man kommer omkring det hele.

5 SKABELON TIL VURDERING AF MOBBEMØNSTRE Social eksklusionsangst/ utryghed Er klassen/gruppen præget af utryghed og social eksklusionsangst? Hvilke tegn er der på det? Hvordan ville man kunne bidrage til at skabe mere tryghed/mindske utryghed og social eksklusionsangst? Sociale og moralske ordener Hvilke sociale og moralske ordener hersker i klassen/børnegruppen? Hvordan ville man kunne bidrage til at ændre nogle af de destruktive sociale og moralske ordener? Foragtproduktion og ekstreme eksklusioner Hersker der foragtproduktion og hvem er den rettet mod? Er der bestemte børn eller unge, der er i særligt udsatte positioner? Hvordan ville man kunne sikre mere værdighedsproduktion og undgå foragtproduktion? Hvordan ville man kunne beskytte og styrke allerede udsatte positioner? Dominerende fortællinger, der legitimerer mobning Hersker der dominerende fortællinger i klassen/gruppen der legitimerer mobbehandlinger? Hvordan ville man kunne forstyrre/ændre de dominerende fortællinger? Hvilke nye fortællinger ville kunne komme ind, som ville deligitimere mobbehandlinger?

6 Case om 3. klasse på Ankerskolen 1 Ankerskolen er en mellemstor skole midt i København, der er kendt for at have en lidt alternativ profil, hvor ord som kreativitet og anerkendelse står skrevet centralt frem i profilen. 3.b er en lille klasse med 18 elever, 9 piger og 9 drenge. Det går ikke så godt i klassen. Bl.a. er der en pige, der hedder Selma, der er blevet mobbet, og klassen generelt har været præget af rigtig mange konflikter blandt pigerne. Drenge spiller fodbold, og piger synger, sjipper og slås Ligesom det har vist sig i flere andre klasser, viser der sig også i 3.b en tydelig opdeling mellem drengene og pigerne (Kofoed, 2004: 194). De fleste drenge spiller fodbold, og bortset fra om onsdagen, hvor skolen har besluttet et fodboldforbud, så bruger drengene hvert eneste frikvarter på fodboldbanen. De eneste drenge, der ikke spiller fodbold, er Mikkel (der, som den eneste dreng, leger med pigerne) samt Albert og Alfred, der leger med hinanden. Albert og Alfred har deres egen lille alliance og definerer tydeligt sig selv som anderledes end alle de andre: som dem, der ikke spiller fodbold. Bortset fra hos Albert og Alfred fylder fodbold rigtig meget blandt drengene i klassen. Der snakkes om fodbold, og ofte mødes de også hos hinanden og ser vigtige kampe sammen. Som pige kan man godt være med til fodbold, men man bliver aldrig spillet, som Malou siger. Pigerne sjipper, leger rundt omkring på legepladsen, samler klistermærker, synger og arrangerer danse. Særligt er MGP et stort samtaleemne i den pågældende periode. Hvor drengene i overvejende grad fungerer i en bredere gruppe, hvor de fleste drenge føler sig rimelig godt tilpas, så er der blandt pigerne mange flere pardannelser, skiftende alliancer og løbende konflikter. Det lyder samstemmigt, at der er rigtig mange konflikter og skænderier blandt pigerne. Nogle gange også konflikter, som indbefatter korporlige konfrontationer, hvor pigerne slår, skubber og hiver i hinanden en praksis, der bliver talt om som selvfølgelig. Der har været holdt et væld af pigemøder, men uden at det synes at have hjulpet. Der er flere af pigerne, der føler sig utrygge, og som fortæller, de ville ønske, at pigerne kunne have det bedre sammen, og at der ikke var så mange konflikter. Agnete, Malou, Jasmin og Liva udpeges af flere som bestemmerne blandt pigerne ikke som en gruppe af veninder, der holder sammen, men som de piger, der ofte er skyld i, at konflikterne opstår. 1 Casen er klippet ud af den længere analyse Anerkendende samtaler på Ankerskolen fra Ph.d. afhandling Mobning og interventioner positioneringsteoretiske analyser af gruppesamtaler med børn (2016) der er lavet af Stine Kaplan Jørgensen. Alle navne på såvel skolen som på personer er anonymiserede.

7 Det er også Agnete, Malou, Jasmin og Liva, der peges på som dem, der har været mest tarvelige over for Selma. Eksklusionen af Selma De er bare så megatarvelige over for Selma. Hun er bare så sej. ( ) Efter hun lige har grædt et par tårer, så går hun bare over til drengene og leger (Alfred og Albert: 9). Det hedder sig samstemmigt (fra både drenge, piger, lærere og skolens ledelse), at Selma igennem længere tid er blevet mobbet og holdt ude af pigerne. Selma er en mindre, lyshåret pige, som ofte har jord på knæene, lettere uglet hår og store smukke øjne. Hun er et af de få børn i klassen, der bevæger sig på tværs af typiske kønsopdelinger og ofte bruger frikvartererne sammen med drengene. Flere af drengene i klassen synes, at Selma er ret sej. Selma kan spille fodbold og er faktisk ret god til det, hvilket giver en del point og Selma synger godt, med en smuk og dyb klang. Selma og nogle af de ret populære drenge i klassen planlægger at lave et band sammen, hvor Selma skal være forsanger. Den eneste pige, der nogenlunde trofast og konfliktfrit leger med Selma, er en lidt stille pige i klassen, der hedder Mathilde. Fagligt er Selma også godt med, men timerne bliver forstyrret af alt det, der ikke går så godt socialt. Pigegruppens eksklusion af Selma viser sig på forskellige måder. Blandt andet som direkte eksklusioner, hvor Selma får at vide, at hun ikke må være med, eller hun mødes af en lukket dør til toilettet, hvor alle pigerne er samlet, og Selma er den eneste, der ikke må komme ind. Men eksklusionerne ses også som mere snedige forsøg på enten at gemme sig for hende eller ved at stoppe legen, når Selma kommer over, for så at starte legen igen, når hun er væk. På et tidspunkt, mens Selma spillede fodbold med drengene, sad resten af pigerne på biblioteket og snakkede om, at Selma var irriterende. Liva foreslog, de skulle lave en Hadeklub-mod-Selma. Forslaget mødte bred opbakning, og alle pigerne blev medlemmer. Klubben blev hurtigt aflyst, da de voksne fandt ud af det, men Selma fik det at vide af Mathilde (som forklarede, hun bare havde været med i klubben som spion), og Selma blev rigtig ked af det. Men som Selma fortæller, kan Mathilde være bange for, der bliver lavet en Hadeklub-mod-Selma-og-Mathilde. Udover eksklusionen fra legene foregår der også konfrontationer og konflikter med Selma, der blandt andet handler om, at Selma skal holde op med at synge, at hun skal lære at stoppe, når der

8 bliver sagt stop, at hun lugter af ost, og at det er ulækkert, hun altid har ost med i madpakken. Nogle af kriterierne for ikke at ville lege med Selma eller for, hvorfor Selma er irriterende (som man hører italesat) er bl.a., at hun blærer sig meget og spiller kostbar, at hun altid kommer med undskyldninger, og at hun græder meget. Særligt synes det at være irriterende, at hun synger meget, og i den forbindelse at hun ikke stopper med at synge, når man beder hende om det. Selma kan godt lide at lege med drengene, men synes stadig at kæmpe en ret hård kamp for også at blive en del af pigegruppen eller i hvert fald for at undgå eksklusion herfra, men dette sker sjældent med held. Selma virker på den ene side skrøbelig, tydeligt nervøs, usikker og ofte ked af det, hvilket hun også fortæller mig om. På den anden side positionerer hun sig indimellem også som oprørsk og stærk. Hun fortæller, at drengene nogle gange har hjulpet hende, men at tingene nu er anderledes: Nu klarer jeg selv ærterne. Jeg kan lægge fem af dem ned på en gang (griner). De er simpelthen så slappe (griner). Som om de er sådan en lille bitte ært. Begrebsforklaring De fire tegn på mobbemønstre beskrives i teksten 4 tegn på mobbemønstre, men her følger også en kort beskrivelse af de fire tegn. Social eksklusionsangst: Social eksklusionsangst skal forstås som menneskets angst for social udstødelse. I exbus betragtes utryghed og social eksklusionsangst som en helt central baggrund for, hvorfor mobbemønstre kan opstå (Søndergaard 2009b: 29). Et tegn på utryghed og social eksklusionsangst kan være, at børnenes opmærksomhed er rettet mod hinanden og alt det, der foregår imellem dem, og de kampe de skal sikre sig at deltage i. Andre tegn kan også være, at man er på vagt, at der er en tendens til at vogte over hinanden, og at man dertil også skal passe på med, hvad man siger samt at man er bange for at række hånden op. I skolen opleves f.x. i nogle klasser, at kan børn være utrygge ved at skulle i skole (og foretrækker derfor at blive hjemme), og i andre klasser tør børnene ikke blive hjemme, fordi de er bange for, hvad der sker, mens de er væk. Det samme ville kunne gøre sig gældende for børn og unge i institutioner og ungdomsuddannelse.

9 Sociale og moralske ordener: Sociale ordener dækker over de sociale grupperinger, der er i en gruppe, men refererer også til hierarkiet i en gruppe, hvor nogle har mere at skulle have sagt end andre. De fleste børn og unge har et rigtig godt blik for de sociale ordener i en gruppe: hvem der er venner med hvem, hvem der er i den samme gruppe, hvem der har været i en anden gruppe, men kom over etc. På samme måde har de fleste børn og unge også et godt blik for, hvem der er de populære, hvem der sidder højt i hierarkiet, og hvem der har mest at skulle have sagt ift. kriterierne for in- og eksklusion. Moralske ordener henviser til de normer for passende og upassende adfærd, som hersker i en børne- eller ungegruppe: dét, der blandt børnene og de unge bliver betragtet som sejt, barnligt, sjovt, cool etc. Det kan både være fritidsinteresser (at fodbold er in, mens dans er pinligt), men det kan også være tøjmoder (sandaler er barnligt, mens Converse er sejt). Begrebet dækker også over de normer for passende opførsel, der hersker relativ konsensus om: hvordan man skal være for at være inkluderet. Foragtproduktion og ekstreme eksklusioner: Foragtproduktion refererer til det, vi siger og gør, der efterlader andre med en fornemmelse af at være uværdige og foragtede. Når der er tale om mobning, sker der et skift fra værdighedsproduktion til en øget og fokuseret foragtproduktion rettet mod den/de mobbede (Søndergaard 2009b: 44). Begrebet foragtproduktion dækker altså over både ord og bevægelser, der er foragtproducerende og kan tage form af både latterliggørelser, gestikulationer, ord og andre handlinger. De ekstreme eksklusioner vil ofte hænge sammen med de personer, som foragtproduktionen er særligt rettet mod: bestemte børn eller unge, der ikke har adgang til fællesskabet, men som ofte udstødes eller isoleres enten direkte eller på mere skjulte måder. Men det kan også være som en generel stemning i gruppen. Dominerende fortællinger, der legitimerer mobning: I klasser eller grupper, der er ramt af mobning, vil der ofte også være dominerende fortællinger, der legitimerer mobningen. Dette kan forstås som en måde at bortforklare eller netop legitimere mobningen ved at kalde det noget andet. Eksempelvis er der stor forskel på, hvilke navne mobning går under i hhv. en børnehave og på en ungdomsuddannelse. På en ungdomsuddannelse kan det eksempelvis blive kaldt drama, at nogle disser en etc. Fortællinger kan være: Han har

10 altid været mærkelig, Vi har prøvet, men hun gider ikke, Så må hun selv lære at tage initiativ, Har du set hans forældre det er ikke mærkeligt, han har nogle udfordringer eller (som vi senere skal se det i en af mine cases) Clara blev drillet af drengene, fordi hun er sart. Disse fortællinger er vigtige at være opmærksomme på. Både fordi de kan forstærke de uheldige dynamikker ved en fortsat legitimering af dét, der sker, men også fordi fortællingerne nogle gange kan gøre det vanskeligt at få øje på mobbemønstre, fordi man måske selv kobler sig på den legitimerende fortælling. Dominerende fortællinger kan skifte, ændre sig, blive udfordret og også blive styrkede. Det væsentlige her er at være opmærksom på, om der begynder at være fortællinger blandt børnene (og måske også blandt de voksne), der legitimerer udstødelser og foragtproduktion.

Mobningens mekanismer. Trekroner, april 2018 V. Ph.d. Stine Kaplan Jørgensen

Mobningens mekanismer. Trekroner, april 2018 V. Ph.d. Stine Kaplan Jørgensen Mobningens mekanismer Trekroner, april 2018 V. Ph.d. Stine Kaplan Jørgensen exbus exploring bullying in schools Forskning i mobning siden 2007 Hjemmeside med videoer, links, artikelsamling mm: http://.www.exbus.dk/

Læs mere

Godt du kom - et Fælles Ansvar

Godt du kom - et Fælles Ansvar Godt du kom - et Fælles Ansvar Forskningens døgn 30. april 2019 0.-10. klasse i Hjørring Kommunes folkeskoler - almen og specialklasser. Et tværfagligt projekt og tilbud med fokus på at hjælpe børn der

Læs mere

Specialiseringsmodulet for dagtilbud. - cases

Specialiseringsmodulet for dagtilbud. - cases Specialiseringsmodulet for dagtilbud - cases Case til specialiseringsmodulet for dagtilbud Det er formiddag i børnehaven. En helt almindelig dag, sådan en, der er flest af. Inde i puderummet er en gruppe

Læs mere

Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser

Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser Deltagere: Klassen 1.x på en ungdomsuddannelse. Tidspunkt: Frikvarter eller pause sidst på ugen. Der bliver kommunikeret på kryds og tværs i denne pause.

Læs mere

Det er godt at tale om det.

Det er godt at tale om det. Pas på med pigemøder o Pas på med pigemøder og andre mobbesnakke Jeg ville personligt ikke turde holde fx et pigemøde i en pigegruppe med problemer eller mobning. Jeg har nemlig observeret, hvordan selv

Læs mere

Mobning og interventioner positioneringsteoretiske analyser af gruppesamtaler med børn.

Mobning og interventioner positioneringsteoretiske analyser af gruppesamtaler med børn. Mobning og interventioner positioneringsteoretiske analyser af gruppesamtaler med børn. Ph.d. afhandling ved Stine Kaplan Jørgensen, 2016. Afhandlings fokus og udgangspunkt Man skal snakke med en voksen

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

SSådan kan du arbejde med. mobbehåndtering i dagtilbud. Af Sandie Malene Ravn Nielsen, Adjunkt ved Act2learn, Professionshøjskolen UCN

SSådan kan du arbejde med. mobbehåndtering i dagtilbud. Af Sandie Malene Ravn Nielsen, Adjunkt ved Act2learn, Professionshøjskolen UCN SSådan kan du arbejde med mobbehåndtering i dagtilbud Af Sandie Malene Ravn Nielsen, Adjunkt ved Act2learn, Professionshøjskolen UCN I denne tekst præsenterer vi, hvordan I kan arbejde med mobbehåndteringsmodellen

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 1 4. 6. klasse Lærervejledning Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Sådan afdækker du problemer i en gruppe

Sådan afdækker du problemer i en gruppe Sådan afdækker du problemer i en gruppe Det er ikke alltid let at se med det blotte øje, hvad der foregår i en elevgruppe. Hvis man kan fornemme, at der er problemer, uden at man er sikker på, hvad det

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering Bedsted Friskole Februar 2017

Undervisningsmiljøvurdering Bedsted Friskole Februar 2017 Undervisningsmiljøvurdering Bedsted Friskole Februar 2017 Skolen har denne gang valgt at gennemføre undervisningsmiljøvurderingen, som en længere fælles evaluering gennem samtaler mellem elever og lærere

Læs mere

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

Antimobbestrategi for Glyngøre skole

Antimobbestrategi for Glyngøre skole Antimobbestrategi for Glyngøre skole Baggrund: Formål: Målsætning: På Glyngøre skole har vi fokus på trivsel og ønsker fortsat at fremme denne. Det betyder for os, at alle børn skal trives og opholde sig

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse klasse 2016

Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse klasse 2016 Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse 4. - 9. klasse 16 Spørgsmål 1: Jeg føler mig godt tilpas og har lyst til at komme i skole? 6 6 55 51 5 3 11 9 1 Altid Ofte Nogle gange Sjældent Aldrig Spørgsmål 2:

Læs mere

Lærernes og pædagogernes ansvar

Lærernes og pædagogernes ansvar Trivselsplan Vi ønsker, at Marie Mørks skole skal være et trygt og udviklende sted at være, så alle børn trives optimalt. Den enkeltes trivsel anser vi som en forudsætning for, at fællesskabet kan styrkes

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Analytiske fremgangsmåder en introduktion til mobbehåndteringsmodellen

Analytiske fremgangsmåder en introduktion til mobbehåndteringsmodellen Analytiske fremgangsmåder en introduktion til mobbehåndteringsmodellen 1 Af Stine Kaplan Jørgensen Når man skal håndtere mobning i lokale praksisser, vil det ikke være det samme, der virker hver gang.

Læs mere

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING?

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden Institution: Institutionen består af følgende børnehuse: Skovlinden MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Side 1 af 10 MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Institutionen Antal besvarelser: 69 Denne tabel viser, hvordan

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Rapport for Herlev kommune

Rapport for Herlev kommune Rapport for Herlev kommune FORÆLDRENES BESVARELSER Herlev kommune Svar Antal besvarelser: 241 Denne tabel viser, hvordan forældrene har vurderet den pædagogiske praksis. Forældrene har anvendt følgende

Læs mere

Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik

Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik På Ringe Kost- og Realskole har vi et vedvarende fokus på inkluderende børne- og ungemiljøer, hvilket betyder, at der skal være plads til forskellighed. Plads

Læs mere

MELLEMTRIN TRIVSEL TIL ALLE

MELLEMTRIN TRIVSEL TIL ALLE MELLEMTRIN TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål. Dækningsområde Alle skolens elever. Det vil sige i afdeling A, B, C, D og E.

Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål. Dækningsområde Alle skolens elever. Det vil sige i afdeling A, B, C, D og E. Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål At sikre bedst mulig trivsel og udvikling for alle skolens elever. Herunder forebyggelse af og strategi for mobning. Ifølge: Bekendtgørelse om foranstaltninger

Læs mere

M O B B E P O L I T I K

M O B B E P O L I T I K Alle børn har ret til god trivsel Indhold Forord til s mobbepolitik.3 1. Hvad forstår vi ved mobning..4 2. arbejder både forbyggende og indgribende overfor mobning.5 3. Forebyggelse af mobning..6 3.a Hvad

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Antimobbestrategi. Antimobbestrategien skal ses i sammenhæng med skolens Værdiregelsæt og Børns Ret.

Antimobbestrategi. Antimobbestrategien skal ses i sammenhæng med skolens Værdiregelsæt og Børns Ret. Antimobbestrategi Hvad er mobning? Mobning er gentagende udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn bliver

Læs mere

Hvad er mobning og hvordan kan man forstå fænomenet? - Beskrevet med udgangspunkt i exbus definition og begreber

Hvad er mobning og hvordan kan man forstå fænomenet? - Beskrevet med udgangspunkt i exbus definition og begreber Hvad er mobning og hvordan kan man forstå fænomenet? - Beskrevet med udgangspunkt i exbus definition og begreber 1 Af Ditte Dalum Christoffersen Faglig introduktion til mobning. Definition af mobning og

Læs mere

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning:

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Barnet vil ikke i skole/sfo Barnet er bange for skolevejen Barnet får blå mærker, skrammer og skader Barnets tøj, bøger og andre ting bliver ødelagt,

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND 194 Vennemappen Konflikthåndtering Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune Vennemappen BAGGRUND Kort om metoden Hvad kan børn

Læs mere

Trivselsundersøgelse enhed 3 okt 13

Trivselsundersøgelse enhed 3 okt 13 Trivselsundersøgelse enhed 3 okt 13 Indhold Indhold... 1 Blandet... 4 er du tilfreds med at gå på Rathlouskolen?... 4 vil du anbefale en ven at gå på Rathlouskolen?... 5 Føler du, at skolen hjælper dig

Læs mere

Modige Magnus En uge vendt på hovedet

Modige Magnus En uge vendt på hovedet Modige Magnus En uge vendt på hovedet Carl-Johan Forssén Ehrlin Illustrationer af Katarina Vintrafors På dansk ved Lilian Kingo Forord Det er meget svært at se hjælpeløst til, når børn græder eller har

Læs mere

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 88% - Ledere 0 - Medarbejdere 7 100% - Observatører 0 Forældre 65 58% Rapporten består af fem afsnit,

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 58 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 5 50 % - Observatører 1 % Forældre 19 34 % Ældste børn 2 29 % Rapporten

Læs mere

Heibergskolen MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

Heibergskolen MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Heibergskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 11 69 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 9 64 % - Observatører 1 % Forældre 38 43 % Ældste børn 10 50 % Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 15 65 % - Ledere 1 100 % - Medarbejdere 10 56 % - Observatører 4 100 % Forældre 43 45 % Ældste børn 8 35

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 19 41 % Ældste børn 4 36 % Rapporten består

Læs mere

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 17 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 16 100% - Observatører 0 Forældre 37 38% Ældste børn 13 38% Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 13 35 % Ældste børn 4 44 % Rapporten består

Læs mere

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 89 89 % - Ledere 8 89 % - Medarbejdere 66 90 % - Observatører 15 83 % Forældre 205 41 % Ældste børn

Læs mere

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 84 97 % - Ledere 8 100 % - Medarbejdere 61 97 % - Observatører 15 94 % Forældre 211 46 % Ældste børn

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 10 91 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 88 % - Observatører 2 % Forældre 23 43 % Ældste børn 11 58 % Rapporten

Læs mere

Mobning. Samarbejde om forebyggelse og håndtering af mobning Vester Skole, Silkeborg D , kl

Mobning. Samarbejde om forebyggelse og håndtering af mobning Vester Skole, Silkeborg D , kl Gør tanke til handling VIA University College Mobning Samarbejde om forebyggelse og håndtering af mobning Vester Skole, Silkeborg D. 23.8.2018, kl.18.30-21.00 Program 1. Velkommen/Lars Birger Sørensen.

Læs mere

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Alle børn og unge har ret til at være trygge og at være en del af det gode fællesskab. På Vejle Midtbyskole tolererer vi ikke mobning. Styrk det gode fællesskab - Definition:

Læs mere

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER VIDEN OG GODE RÅD TIL FORÆLDRE Man kan gøre sig mange tanker, når man rammes af psykiske problemer - især når man har børn: Hvordan taler jeg med mit barn om psykiske

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Guldberg Skoles trivselsplan

Guldberg Skoles trivselsplan Guldberg Skoles trivselsplan April 2018 Indsatser ved konflikter, drillerier og mobning Det kan være svært at skelne mellem konflikter, drillerier og mobning, men som udgangspunkt arbejder skolen ud fra

Læs mere

Antimobbestrategi Gedved Skole 2018

Antimobbestrategi Gedved Skole 2018 Antimobbestrategi Gedved Skole 2018 1. Indledning 2 2. Forebyggelse 3 Medarbejdere 3 Forældre 4 Elever Indskoling 5 Elever Mellemtrin 6 Elever Udskoling 7 Digital forebyggelse 8 3. Handling 9 Medarbejdere

Læs mere

Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen

Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen Indholdsfortegnelse Indledning 1 Metode 1 Trivselsundersøgelse 2 Semistruktureret

Læs mere

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj Skole og fritid 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 God Skole Altid glad for at Sjov undervisning Respektfuld komme i skole behandling 2 Mest uenig

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

En kort fortælling om en dag i zoologisk have

En kort fortælling om en dag i zoologisk have Navn og klasse: En kort fortælling om en dag i zoologisk have Kira Glistrup 2019 Dansktip.dk 2019 Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole. 1 Inden du læser Du skal nu læse en

Læs mere

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole.

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole. Ve skabsløbet n PRÆSENTATION AF RED BARNETS ARBEJDE Her får du ni tekster, som du kan bruge, når du holder oplæg på skoler om Red Barnets arbejde. Klip dem ud, og brug dem som talekort. Vær opmærksom på

Læs mere

Bilag nr. 5: Interview med Adin

Bilag nr. 5: Interview med Adin Bilag nr. 5: Interview med Adin I: Nu skal du se, jeg har den faktisk her (red. Adins tegning). Kan du ikke prøve at fortælle lidt om den? 5 A: Jeg har tegnet Slenderman. I: Slenderman ja. Hvor var det

Læs mere

Børnehuset Stjernen og Tjørring Skole STÅR SAMMEN OM FÆLLESSKABET

Børnehuset Stjernen og Tjørring Skole STÅR SAMMEN OM FÆLLESSKABET Børnehuset Stjernen og Tjørring Skole STÅR SAMMEN OM FÆLLESSKABET HVAD ER MOBNING? ANTIMOBBESTRATEGI Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold

Læs mere

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56 Er du... Dreng 89% 50 Pige 11% 6 100% 56 Hvilket klassetrin går du på? 4 25% 14 5 13% 7 6 18% 10 7 9% 5 8 21% 12 9 14% 8 100% 56 Hvor tilfreds er du samlet set med din skole? Meget tilfreds 23% 8 Tilfreds

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 433 82% - Ledere 47 56% - Medarbejdere 386 86% - Observatører 0 Forældre 1.041 44% Ældste

Læs mere

Kap. 4 Den Blå Tråd i Børneafdelingen

Kap. 4 Den Blå Tråd i Børneafdelingen Alder afdeling (skoleåret fra august til juni) 4/5/6 år U6 3-mands Kap. 4 Den Blå Tråd i Børneafdelingen Fodbold Træning og opdeling Kamp og opdeling Værdier 6/7 år U7 3-mands 7/8 år U8 5-mands Fællestræning

Læs mere

Bakkeskolen HVAD ER MOBNING?

Bakkeskolen HVAD ER MOBNING? Bakkeskolen, skolebestyrelse, personale og ledelse har alle bidraget til Bakkeskolens antimobbestrategi. Alle har taget stilling til, hvordan vi vil forebygge og håndtere mobning. For at forstå mobning

Læs mere

Antimobbestrategi på Sulsted skole

Antimobbestrategi på Sulsted skole Antimobbestrategi på Sulsted skole - Mobning er det modsatte af fællesskab Livsglæde, engagement & tillid Sulsted skoles vision Vision Sulsted skole skal være mobbefri. Mål Sulsted skoles formål er at

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

En plan mod. side 1. Definition side 2. Signaler på mobning side 2. Mål for handleplan mod mobning. side 3

En plan mod. side 1. Definition side 2. Signaler på mobning side 2. Mål for handleplan mod mobning. side 3 December 2013. Side 1. Indholdsfortegnelse: En plan mod. side 1 Definition side 2 Signaler på mobning side 2 Mål for handleplan mod mobning. side 3 Handleplaner for pædagoger, lærere og ledelse. side 3

Læs mere

Trivselsundersøgelse enhed1 okt 13

Trivselsundersøgelse enhed1 okt 13 Indhold Indhold... 1 Lokaler og fællesområder... 3 Er du glad for dit klasselokale?... 3 med valgmuligheder... 3 Er der plads nok i klassen?... 4 med valgmuligheder... 4 Er legeområderne på skolen gode?...

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 4. - 6. klasse 2009 Hold: 4., 5., 6. Køn: M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 11 Er du glad for din skole? 17 / 36.17% 26 / 55.32% Ikke

Læs mere

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen 1. Den pædagogiske indsats Spørgsmålet med den højeste tilfredshedsprocent: Personalets indsats for at få dit barn til at føle

Læs mere

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur:

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur: 1 Af Lisbeth Alnor Når vi ønsker at justere og udvikle en organisations måde at arbejde med mobning på, er organisationskulturen et betydningsfuldt sted at kigge hen, da kulturen er afgørende for, hvordan

Læs mere

Studienummer: 12309. Ditterosenberghansen@gmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013. Institutionens kontakt e- mail og evt.

Studienummer: 12309. Ditterosenberghansen@gmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013. Institutionens kontakt e- mail og evt. Studerendes navn: Ditte Rosenberg Hansen Studienummer: 12309 E-mail.: Ditterosenberghansen@gmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktikperiode Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013 Institutionens

Læs mere

Thorstrup Skole. Mobning er et forsøg på at skade en anden person og udelukke denne person fra fællesskabet. For eksempel en bestemt elev i klassen.

Thorstrup Skole. Mobning er et forsøg på at skade en anden person og udelukke denne person fra fællesskabet. For eksempel en bestemt elev i klassen. Thorstrup Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er et forsøg på at skade en anden person og udelukke denne person fra fællesskabet. For eksempel en bestemt elev i klassen. Mobning kan ske ved, at en bestemt person

Læs mere

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018

Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen. Hvilebjergskolen juni 2018 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvilebjergskolen juni 2018 12 1 Trivselsstrategi for Hvilebjergskolen Hvordan vi forebygger og stopper mobning Hvilebjergskolen skal være et godt og trygt sted for

Læs mere

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre.

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre. Anti-mobbe-strategi Mobning er en pågående, vedvarende, utryghedsskabende og ekskluderende adfærd, som fratager en enkelt person eller en gruppe sin integritet. De(n) mobbede er afmægtige i situationen

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Birkhovedskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

"Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård

Det var ikke mig  Om mobning Til børn og voksne på Maglegård "Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård Mobning opstår først og fremmest, når der er dårlige mønstre i en klasse, hvor nogle børn systematisk lukkes ude af fællesskabet. Mobning

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Christiansfeld Skole

Christiansfeld Skole Christiansfeld Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

Bakkegårdsskolens antimobbe-handleplan

Bakkegårdsskolens antimobbe-handleplan Bakkegårdsskolens antimobbe-handleplan Antimobbe-handleplan Med udgangspunkt i Bakkegårdsskolens værdier: Fælles ansvarlighed, tryghed, ligeværdighed og selvværd ønsker vi at lave en målrettet og systematisk

Læs mere

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning Åvangsskolens Antimobbestrategi omfatter følgende: Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning 2018-2019 Mål Formål Formålet er at styrke elevernes læring og trivsel gennem god, inkluderende undervisning

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Historier om vold. Forslag til anvendelse

Historier om vold. Forslag til anvendelse Spillet Forslag til anvendelse Beskrivelse af handlingsforløb Vælg en historie og vis barnet/den voksne det. Beskriv handlingen i et enkelt sprog. Fortsæt med det næste kort indtil forløbet er fuldført.

Læs mere

TRIVSELS- OG ANTIMOBBESTRATEGI. Øster Farimagsgades Skole

TRIVSELS- OG ANTIMOBBESTRATEGI. Øster Farimagsgades Skole TRIVSELS- OG ANTIMOBBESTRATEGI Øster Farimagsgades Skole Indholdsfortegnelse Trivsels- og Antimobbestrategi... 3 10 gode råd til forældre:... 3 Skolens og Fritidsinstitutionens opgaver... 4 Netadfærd...

Læs mere

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Målet er. At skabe gode vilkår i et godt netværk Med masser af Trivsel, tryghed, læring og socialt fællesskab Jeres børn mener: 1. ALLE synes det

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 12. december 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i SFO'en, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

Hvordan kan du som forælder i klassen bidrage til at stoppe mobning? Hvad gør du, når dit barn fortæller, at det bliver mobbet?

Hvordan kan du som forælder i klassen bidrage til at stoppe mobning? Hvad gør du, når dit barn fortæller, at det bliver mobbet? Hvad gør du, når dit barn fortæller, at det bliver mobbet? Hvordan kan du som forælder i klassen bidrage til at stoppe mobning? Hvordan kan du kommunikere med de andre forældre i klassen om mobningen?

Læs mere

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller.

Mobning foregår i og omkring fællesskaber både offline og online, hvor flere personer har mere eller mindre synlige og skiftende roller. Antimobbestrategi Antimobbestrategi for: Mercantec Gældende fra: 01.05.2017 Formål: Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med antimobbestrategien er give medarbejderne på Mercantec handlemuligheder

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Ditte Dalum Christoffersen 2009 i Psykologisk set årgang 26 nr. 73. Mobbeoffer eller ej? Af Ditte Dalum Christoffersen.

Ditte Dalum Christoffersen 2009 i Psykologisk set årgang 26 nr. 73. Mobbeoffer eller ej? Af Ditte Dalum Christoffersen. Ditte Dalum Christoffersen 2009 i Psykologisk set årgang 26 nr. 73. Mobbeoffer eller ej? Af Ditte Dalum Christoffersen. I 5 b. er der 24 børn. 24 meget forskellige børn, og samtidig helt almindelige. Pigerne

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen

Læs mere

Side 1 af 8. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. december 2013

Side 1 af 8. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. december 2013 Resultatudtrækket er foretaget 3. december 2013 Følgende emner indgår i resultatvisn: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Skolens ledelse skal stå i spidsen for antimobbestrategien, og gribe ind overfor mistrivsel i almindelighed og mobning i særdeleshed. Alle skal bidrage til at fremme

Læs mere

Antimobbestrategi for Balle Musik - & Idrætsefterskole

Antimobbestrategi for Balle Musik - & Idrætsefterskole Antimobbestrategi for Balle Musik - & Idrætsefterskole På Balle tolererer vi ikke mobning, men skulle vi alligevel støde ind i begrebet, handler vi med det samme. Vi er forpligtede på at have en handleplan

Læs mere

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål

Slåskultur. Kort om metoden. Pædagogiske overvejelser. Formål 92 Slåskultur Beskrevet med input fra pædagogerne Clara Juhl Hansen og Eva Gibson, Børnehuset Frugthaven, Fredensborg Kommune og pædagog Henrik Nielsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND Struktur på aktiviteter

Læs mere