Valgfag for 9.-klasser på. Astronomi Biologi Engelsk Fysik IT/Computer Science Kemi Matematik Musik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Valgfag for 9.-klasser på. Astronomi Biologi Engelsk Fysik IT/Computer Science Kemi Matematik Musik"

Transkript

1 Valgfag for 9.-klasser på Astronomi Biologi Engelsk Fysik IT/Computer Science Kemi Matematik Musik

2 Astronomi som stx-valgfag på C-niveau Vil du gerne lære om stjernetåger, galakser og universets dannelse? Vil du vide hvor stor og fantastisk den verden vi lever i er? Eller i det mindste se, hvordan vi tror den er indrettet i dag? Så har vi måske et tilbud til dig! Vi tilbyder dig her, at du kan starte på gymnasiet, imens du går i 9. klasse: Ved skoleårets udgang har du gennemført astronomi som valgfag på gymnasialt C-niveau! Forudsætningen for at deltage er naturligvis at du er motiveret for at følge forløbet hele året, men også at du har et vist fagligt overskud - det bliver nødvendigt at gøre sig umage med lektierne! Derfor kræver vi, at du sender en motiveret ansøgning en mail om, hvorfor du gerne vil gå på holdet til læreren. Fagligt indhold Den naturvidenskabelige tankegang Solsystemet og dets dannelse Mælkevejen og galaksers struktur Storskala struktur og lysets natur Universets skabelse Livets oprindelse og det astrofysiske grundlag for liv Gennem hele forløbet vil der blive gjort brug af computere og animationer/film til størst mulig visuel forståelse af stoffet og introduktion til astrofysiske arbejdsmetoder. Målet med at tage et valgfag på gymnasiet er selvfølgelig at opnå viden om faget men herudover får du også, hvis du tager faget seriøst, studiekompetencer på stx-niveau, som du vil få glæde af, når du starter på din ungdomsuddannelse efter folkeskolen. NB! Udover din lærers godkendelse af egnethed samt tilmelding på hjemmesiden, skal du også sende en motiveret ansøgning, hvor du skriver hvorfor du gerne vil taget valgfaget. Den sendes til Henning Afzelius, astronomilæreren: NG.Astronomi@gmail.com

3 Biologi Vil du gerne forstå, hvordan levende organismer er opstået og har udviklet sig til de arter vi kender i dag, og hvordan nutidens arter påvirker hinanden og det miljø de lever i?i biologi arbejder vi med alt det der er levende. Vi vil gerne forstå, Vi studerer alt fra de mindste små bakterier, der kun kan ses med mikroskop til menneskekroppen, som vi nemt ser med det blotte øje. Under kurset starter vi netop med at studere menneskekroppen og de bakterier der lever i og omkring den. I vores moderne samfund bliver vi ikke udsat for bakterier i samme grad som for hundrede år siden vi gør rent, desinficerer og tager antibiotika som aldrig før. Den nyeste forskning siger dog, at både vores humør og sundhed i stor grad afhænger af, at vi har nogle bestemte bakterier i tarmen. Man siger, at kroppens egne celler sammen med dens bakterier skal ses som én stor organisme vi kan altså ikke overleve uden bakterier! Samtidigt har nye superresistente bakterier udviklet sig og er dukket op på vores sygehuse pga. overforbrug af antibiotika de udgør omvendt en trussel mod vores sundhed! Hvordan sørger vi for at de gode bakterier i vores krop overlever, samtidigt med at vi får bekæmpet superresistente bakterier? Det søger vi svar på under biologikurset. Du får blandt andet viden om, hvordan den enkelte bakterie- og menneskecelle er opbygget, hvilke processer der foregår i cellerne, og hvordan de enkelte celler arbejder sammen og danner et individ. Vi skal studere bakterier og menneskeceller i mikroskop, og vi skal snakke om lortetransplantation, lave forsøg med resistente bakterier og antibiotika, og se på hvordan man udnytter bakterier indenfor bioteknologi til udvikling af fødevarer, medicin og gensplejsning af mennesker.

4 Engelsk Hvorfor er engelsk blevet det sprog, som man kommunikerer gennem på et globalt niveau? Hvilke sproglige og kulturelle forskelle og ligheder er der i de engelsktalende lande? Engelsk er både modersmål i en lang række indflydelsesrige lande samt det sprog, som langt de fleste bruger til at kommunikere med mennesker, som ikke taler samme sprog som dem selv. Engelsk er globaliseringens, internettets og medieverdenens sprog. Engelsk er blevet et verdenssprog, og for at vi kan kommunikere meningsfuldt, er vi nødt til at kunne tale, forstå og skrive godt engelsk. Det handler ikke kun om sproglig færdighed, men også om at forstå de kulturelle, historiske og samfundsmæssige forskelle, som gør sig gældende i forhold til at forstå andre mennesker. For eksempel er den politiske scene i USA anderledes end i Danmark. Den nuværende valgkamp understreger visse dele af den amerikanske selvforståelse og værdier, som er vigtige at kende for at forstå den måde, som samfundet og politik er bygget op på. På samme måde afspejler Storbritanniens rige historie sig også konkret i både den måde folk agerer på, og hvordan samfundet har udviklet sig igennem tiden. I faget får du først og fremmest trænet dit engelske sprog og får viden om, hvordan sproget er bygget op med hensyn til grammatik og udtale. Du vil også få små øvelser, som vil hjælpe dig med at strukturere din skriftlighed på engelsk. Derudover fokuserer vi på ét engelsksproget tema eller område ad gangen for at opbygge vores viden gradvist. Sidst men ikke mindst arbejder vi med at analysere fiktions- og ikke-fiktionstekster, hvor du vil blive trænet i analyse og få kendskab til og at bruge analysebegreber, som styrker dit arbejde med vores emner.

5 IT/Computer Science Drømmer du om at opfinde det nye Mario, eller blive den næste Bill Gates? Lige meget hvad du drømmer om, kan IT hjælpe dig til at opnå det. Vi lever i en verden, hvor alle fag og jobs bliver mere og mere afhængige af IT, og uanset om du vil være biolog, journalist eller spildesigner er der ingen vej uden om computeren. I faget informationsteknologi afprøver vi grænserne for teknologiens muligheder, og bruger de samme processer og programmer som i den virkelige verden. Vi arbejder med emner som kunstig intelligens, etiske biler, den manipulerede virkelighed og seriøse computerspil. Faget er i høj grad værkstedsorienteret, og typisk starter vi med at diskutere teori og model, for derefter selv at konstruere et produkt i form af et program, et manipuleret foto, et spil eller en hjemmeside. I løbet af et år når vi omkring flere forskellige forløb, og bruger bl.a. Scratch som platform til at udvikle små spil. Desuden arbejdes der i grupper omkring et større projekt. Af andre eksempler på forløb kan nævnes billedmanipulation, programmering og hjemmesider med HTML og CSS. Vi undersøger, hvordan man laver det bedste IT produkt, og hvilke smarte metoder og teknikker man kan bruge til at lave hurtige prototyper, der kan vise potentialet i en god idé. Alt dette peger hen mod det næste skridt i den lange proces det er at lave en færdig hjemmeside, et godt spil, eller et robust program. Der bliver masser af mulighed for at udforske informationsteknologi på kryds og tværs, og uanset hvilken vinkel du har på faget, skal du nok blive udfordret. I faget informationsteknologi arbejder vi med IT i meget bred forstand. Det er et fag der rummer både diskussion om IT s voksende indflydelse på mennesker, etiske problemstillinger, og traditionelle datalogiske emner som algoritmer og datastrukturer.

6 Fysik Ønsker du at forstå nogle store spørgsmål i livet? Synes du, at det er spændende at eksperimentere og lave beregninger? Så har du muligheden her. Vi skal arbejde med temaerne energi og stråling. Energi: Energi er grundlaget for al liv for såvel planter, dyr og mennesker. Uden energi på Jorden, ville planeten være en stor, kold sten. Men hvordan produceres og omdannes energien? Hvordan udnyttes energien bedst muligt? Hvordan er mennesket i stand til at kontrollere og transportere energien, så den opfylder vores behov? Hvorfor er energien begrænset? Har verden et energiproblem? Sådanne spørgsmål og mange andre vil være helt centrale i forløbet. Stråling: Menneskets forståelse af stråling har fuldstændigt ændret vores liv og levevilkår. Hvordan kan vi via smartphones, computere og radioer kan kommunikere med hinanden? Hvordan kan lys afsløre atomer? Hvordan kan vi undersøge fjerne stjerner og galakser, når vi kun kan skimte dem svagt på nattehimlen? Hvordan bliver maden i mikrobølgeovnen varm? Hvorfor kan man se knoglerne på et røntgenbilleder? Er radioaktivitet farligt? Det undersøger vi. Ved begge forløb vil der blive udført eksperimenter og beregninger og arbejdet med teoretiske forklaringer.

7 Kemi Vil du gerne vide mere om kemien i de produkter du bruger i hverdagen? Eller være med til at opklare mordsteder? Eller vil du bare gerne have styr på hvad kemi i det hele taget er, så har vi noget for dig. I faget kemi vil du i løbet af skoleåret komme omkring flere forskellige forløb, hvor øvelser vil have en hel central rolle for forståelse af det faglige indhold. Så kom og få styr på opbygningen af ionforbindelser, molekyler og afstemning af reaktionsskemaer, samtidig med du også ser hvad det vil sige at have kemi I gymnasiet. Eksempler på temaer kunne være: Jagten på den skyldige - Hvem har smittet Hr. Skovsø? - Hvem er den skyldige? bakterie eller virus? Indhold: Du er en del af et forskerteam og oplever spændende nye ting, som gør dig dygtigere til bioteknologiske temaer. Du får indsigt i, hvordan man laver blodtype-bestemmelser, bakteriedyrkning, PCR samt fremstilling af medicin og meget mere. Morderjagt - Hvem har dræbt Fru West? - Hvordan opklarer vi et mord? Indhold: Du er en del af efterforskningsteamet og oplever spændende nye ting, som gør dig dygtigere til naturfaglige temaer. Du får indsigt i, hvordan man laver blodtypebestemmelser, DNA-analyser samt fingeraftryk og meget mere.

8 Matematik Tegn og regn med matematik: Vil du være med til at løse virkelige problemer fra din omverden? Matematik er et vigtigt et fag, blandt andet fordi vi lærer at løse problemer fra den virkelige verden. Vi kommer til at arbejde med to vigtige matematiske emner: geometri og ligninger. Vi lærer både at regne på papir og ved hjælp af et gratis matematikprogram som hedder Geogebra, som findes til både Mac og Windows. Samtidig med at du får bedre styr på den matematik som du allerede kender fra folkeskolen så lærer du også ny matematik som du har gavn af på en ungdomsuddannelse. Eksempel på en geometriopgave som vi lærer at løse på papir og med Geogebra: Tre byer, Søby, Havneby og Kystby, ligger ved en stor sø som har form som en cirkel med radius på 5 km. Sigtelinjerne fra Kystby til de to andre byer danner en vinkel på 45⁰ Hvor langt er der mellem byerne Søby og Havneby - hen over søen eller langs søens bred? Sø Eksempel på gåde/ ligning som vi lærer at løse på papir og med Geogebra: Da en pige bliver spurgt om sin alder, vil hun ikke svare direkte, men hun vil heller ikke være uforskammet og lade helt være med at svare. Derfor siger hun: "min alder om 3 år ganget med 3, minus min alder for tre år siden, ganget med 3, giver min nuværende alder. Hvor gammel er hun så?

9 Musik sammenspil og teori Vil du spille og synge sammen med andre på din egen alder? Og vil du lære om og blive bedre til musikteori og hørelære? Så skal du melde dig til dette introkursus i musik på Nørre Gymnasium. Kurset er både praktisk og teoretisk med hovedvægten på sammenspil på instrumenter eller og/eller vokalt. Vi skal først og fremmest spille musik i mindre grupper i Nørre G s sammenspilslokaler, men også nogle gange hele holdet sammen. Der vil blive undervist på introducerende niveau i de traditionelle sammenspilsinstrumenter: bas, trommer og keyboard og måske også andre hvis der er interesse for det. Ligeledes vil sang indgå for alle (dog ikke nødvendigvis solosang). Musikteoretisk vil der blive lagt vægt på akkordopbygning, voicing, intervaller, skalaer og tonalitet. Læsning og udførelse af simple og komplekse rytmer og teoretisk forståelse af hvad der foregår rytmisk i et groove. Der kræves ingen høje musikalske forudsætninger for at deltage i kurset, men du bør enten kunne klare dig fornuftigt på et enkelt instrument eller være vant til at synge og bruge stemmen musikalsk. Du behøver ikke kunne noder i forvejen, men der arbejdes med noder på kurset. Kurset kan bruges som en mulighed for at snuse til hvad der blandt andet kunne foregå på en musikstudieretning på Nørre G, men kan også blot tages for at dygtiggøre sig og få mulighed for at spille musik sammen med andre.

NATURVIDENSKAB HANDLER OM EVIG UNGDOM, CYKLER DER RUSTER OG ALVERDENS ANDRE SPÆNDENDE SPØRGSMÅL DU ER ALTID VELKOMMEN TIL AT KONTAKTE OS:

NATURVIDENSKAB HANDLER OM EVIG UNGDOM, CYKLER DER RUSTER OG ALVERDENS ANDRE SPÆNDENDE SPØRGSMÅL DU ER ALTID VELKOMMEN TIL AT KONTAKTE OS: DU ER ALTID VELKOMMEN TIL AT KONTAKTE OS: NATURVIDENSKAB HANDLER OM EVIG UNGDOM, CYKLER DER RUSTER OG ALVERDENS ANDRE SPÆNDENDE SPØRGSMÅL! Uddannelsesleder Marianne B. Johansen Tlf. 8923 4017 mbj@silkets.dk

Læs mere

3. Biotek A, Mat A, Fysik B

3. Biotek A, Mat A, Fysik B Studieretningsbeskrivelse for 3. Biotek A, Mat A, Fysik B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

STUDIERETNINGER PÅ RIBE KATEDRALSKOLE

STUDIERETNINGER PÅ RIBE KATEDRALSKOLE STUDIERETNINGER PÅ RIBE KATEDRALSKOLE På Ribe Katedralskole er grundforløbet tilrettelagt ens for alle elever, så eleverne uden problemer kan ændre deres foreløbige ønske om studieretning, når der til

Læs mere

Din tid. Nutid. Fremtid. Studieretninger 2014-2017

Din tid. Nutid. Fremtid. Studieretninger 2014-2017 Din tid. Nutid. Fremtid. Studieretninger 2014-2017 Kunstnerisk MUSIK A ENGELSK A DRAMA C ELLER BILLEDKUNST C ELLER MEDIEFAG C Hvis du brænder for musik, både det praktiske, men også det teoretiske, så

Læs mere

De femårige gymnasieforløb

De femårige gymnasieforløb GENTOFTE KOMMUNE De femårige gymnasieforløb i Gentofte Kommune Forord I Gentofte Kommune er vi ambitiøse og det er derfor med stor glæde, at vi sender dette tilbud ud til alle 7. klasses elever. Vi kan

Læs mere

1b. Mat A, Kemi A, Fys B

1b. Mat A, Kemi A, Fys B Studieretningsbeskrivelse for 1b. Mat A, Kemi A, Fys B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B

BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B BIOLOGI OG SUNDHED BIOLOGI A MATEMATIK B KEMI B STX - MENNESKET I DEN GLOBALE VERDEN SAMMENHÆNGEN MELLEM MENNESKE OG NATUR Studieretningen sætter fokus på menneskets biologi og sundhed. I biologi og kemi

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

- Det Tekniske Gymnasium på Mariagerfjord Gymnasium

- Det Tekniske Gymnasium på Mariagerfjord Gymnasium - Det Tekniske Gymnasium på Mariagerfjord Gymnasium HTX - en 3-årig erhvervsgymnasial uddannelse hvor vægten ligger på tekniske og naturvidenskabelige fag Opbygning: Grundforløb ½ år Studieretningsforløb

Læs mere

www.otg.dk Munkebjergvej 130 5230 Odense M Tlf.: 6312 6979

www.otg.dk Munkebjergvej 130 5230 Odense M Tlf.: 6312 6979 OTG er helt klart et rigtigt gymnasium et teknisk gymnasium er bare meget federe. Shuna, 2.a www.otg.dk Munkebjergvej 130 5230 Odense M Tlf.: 6312 6979 Januar 2010 www.langkjaerad.dk Velkommen til OTG

Læs mere

Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes

Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes Nu skal du vælge! Ku du tænke dig et spændende valgfag? Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes fag? Ku du tænke dig at møde nye kammerater fra de andre afdelinger: Østre,

Læs mere

giv dit barn en gave for livet

giv dit barn en gave for livet Spillelyst giv dit barn en gave for livet Musik er sundt for sjælen Alle ved hvad musik kan gøre ved os. Den kan gøre os glade, den kan få os til at gyse, den kan vække minder, den kan få os til at danse,

Læs mere

Udbud af studieretninger ved Århus Statsgymnasium I skoleåret 13/14

Udbud af studieretninger ved Århus Statsgymnasium I skoleåret 13/14 Udbud af studieretninger ved Århus Statsgymnasium I skoleåret 13/14 2. fremmedsprog og kunstneriske fag har betydning for dine muligheder for valg af studieretninger. I skemaet nedenfor kan du ved at vælge

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6.

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6. VALGFAG 2013/14 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3 Billedkunst 4 Drama 5 Hjemkundskab 6 Håndarbejde 7 Musik - stjerne for en aften 8 Sløjd 9 Sport &

Læs mere

Fra elev til student 2010

Fra elev til student 2010 Fra elev til student 2010 Optagelse Når du har afsluttet 9. eller 10. klasse, har du krav på at blive optaget i gymnasiet, hvis du l har udarbejdet en uddannelsesplan l har søgt om optagelse i umiddelbar

Læs mere

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet Biokemi 1 kemi bioteknologi bioinformatik laboratoriearbejde

Læs mere

Samfundsfag C Samfundsfag C Oldtidskundskab Religion. Naturvidenskabeligt grf

Samfundsfag C Samfundsfag C Oldtidskundskab Religion. Naturvidenskabeligt grf Sproglige studieretninger Studieretning 1a Engelsk A, Fransk A/Spansk A og Tysk fortsætter B Bio/Fys/NatGeo B Tysk (fort) B Tysk (fort) B Tysk (fort) B Valg B (mindst)(c B) Studieretning 1b Engelsk A,

Læs mere

5. Bio A, Idræt B, Mat B

5. Bio A, Idræt B, Mat B Studieretningsbeskrivelse for 5. Bio A, Idræt B, Mat B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge

Læs mere

Linjer / valgfag på Skåde Skole

Linjer / valgfag på Skåde Skole Linjer / valgfag på Skåde Skole GENERELT Skåde Skole tilbyder fire linjer for elever i kommende 7., 8. og 9. klasse. Linjerne fortsætter i det resten af skoleforløbet. Eleverne skal vælge mellem: International

Læs mere

UNDERVISNING RÅDGIVNING VEJLEDNING 2015. Center for Special Undervisning - for unge og voksne CSU Nykøbing Sj. - en afd.

UNDERVISNING RÅDGIVNING VEJLEDNING 2015. Center for Special Undervisning - for unge og voksne CSU Nykøbing Sj. - en afd. UNDERVISNING RÅDGIVNING VEJLEDNING 2015 Center for Special Undervisning - for unge og voksne CSU Nykøbing Sj. - en afd. af CSU Holbæk 2 3 Undervisere: Anne-Mette Haghfelt Afdelingleder: Mail: annmh@holb.dk

Læs mere

vucstor.dk 2-årig hf

vucstor.dk 2-årig hf vucstor.dk 2-årig hf www.vucstor.dk Gode muligheder for at sammensætte din hf efter interesse Nye hf-toninger på VUC Storstrøm fra august 2016 Velkommen Den 2-årige hf er en kompetencegivende ungdomsuddannelse,

Læs mere

1a. Mat A, Fys A, Kemi B

1a. Mat A, Fys A, Kemi B Studieretningsbeskrivelse for 1a. Mat A, Fys A, Kemi B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

S o l r ø d G y m n a s i u m

S o l r ø d G y m n a s i u m S o l r ø d G y m n a s i u m HF Velkommen til HF på Solrød Gymnasium På HF-uddannelsen får du en almen, gymnasial uddannelse, som vi på Solrød Gymnasium har valgt at tone. Det gør vi igennem fagpakker,

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC 1 Den Naturvidenskabelige Bacheloru Vil du bygge bro mellem to naturvidenskabelige fag? Eller har du lyst til at kombinere med et fag uden for naturvidenskab?

Læs mere

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF

Brønderslev Gymnasium og HF. Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF Brønderslev Gymnasium og Islands Allé 20 Tlf.: 98 822 722 9700 Brønderslev post@brslev-gym.dk Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og På Brønderslev Gymnasium og er uddannelse aldrig en hyldevare.

Læs mere

STUDIERETNINGER SPROG KUNST SAMFUNDSFAG NATURVIDENSKAB. Faglighed, fornyelse og fællesskab.

STUDIERETNINGER SPROG KUNST SAMFUNDSFAG NATURVIDENSKAB. Faglighed, fornyelse og fællesskab. STUDIERETNINGER 2017-2020 SPROG KUNST SAMFUNDSFAG NATURVIDENSKAB www.gladgym.dk Faglighed, fornyelse og fællesskab Valg af studieretning Kære 1g elev og dine forældre På Gladsaxe gymnasium tilbyder vi

Læs mere

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER HOSPITALSTEKNISK ASSISTENT VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA?

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER HOSPITALSTEKNISK ASSISTENT VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER HOSPITALSTEKNISK ASSISTENT VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA GODE SPØRGSMÅL AT STILLE HVAD ER EUX Uddannelsen EUX Hospitalsteknisk assistent giver dig det bedste fra

Læs mere

ELEV MED HEST LOVSANG SAMMENSPIL STØTTEDANSK

ELEV MED HEST LOVSANG SAMMENSPIL STØTTEDANSK Helårs valgfag ELEV MED HEST På LME har vi indledt et samarbejde med Ellum Rideklub, så du mulighed for at passe din hest, mens du går på efterskole. Rideklubben ligger kun 3 km fra efterskolen, her kan

Læs mere

Sukkertoppen og Vibenhus

Sukkertoppen og Vibenhus Sukkertoppen og Vibenhus 2014 Htx kort og kontant Htx er en af de tre muligheder, du har for at tage en studentereksamen. De to andre hedder hhx og stx. Htx giver adgang til alle videregående uddannelser

Læs mere

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER DATATEKNIKER VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA?

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER DATATEKNIKER VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER DATATEKNIKER VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? GODE SPØRGSMÅL AT STILLE HVAD ER EUX? EUX Datatekniker giver dig det bedste fra erhvervsuddannelsernes verden med gymnasiets

Læs mere

Globalt - socialt - udfordrende GLOBALT SOCIALT UDFORDRENDE. Studieretninger på Rungsted Gymnasium 2013-2016

Globalt - socialt - udfordrende GLOBALT SOCIALT UDFORDRENDE. Studieretninger på Rungsted Gymnasium 2013-2016 . GLOBALT SOCIALT UDFORDRENDE Studieretninger på Rungsted Gymnasium 2013-2016 . GLOBALT SOCIALT UDFORDRENDE Et globalt gymnasium Hvor vi har skolepartnerskaber i Kina, Indien og Tyskland. Alle elever kommer

Læs mere

Naturfag. Evaluering, orientering og vejledning

Naturfag. Evaluering, orientering og vejledning Folkeskolens afsluttende prøver Naturfag 2010 Evaluering, orientering og vejledning Udarbejdet på grundlag af censorers faglige feedback ved prøverne Institut for Læring Den afsluttende evaluering i fagene

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Velkommen til Linie 10 Et år på Linie 10 er et frivilligt skoleår. Det er dit valg! Når du vælger Linie 10, er det fordi du ønsker at indgå i et forpligtende fællesskab,

Læs mere

FIND DIN RETTE HYLDE. Ind i gymnasiet: Hvis du har spørgsmål om optagelseskrav til gymnasiet, skal du kontakte din UU-vejleder.

FIND DIN RETTE HYLDE. Ind i gymnasiet: Hvis du har spørgsmål om optagelseskrav til gymnasiet, skal du kontakte din UU-vejleder. Ind i gymnasiet: Hvis du har spørgsmål om optagelseskrav til gymnasiet, skal du kontakte din UU-vejleder. Ud af gymnasiet: Spørgsmål om adgangskrav til de videregående uddannelser efter gymnasiet skal

Læs mere

Prøver Evaluering Undervisning. Fysik/kemi. Maj-juni 2008

Prøver Evaluering Undervisning. Fysik/kemi. Maj-juni 2008 Prøver Evaluering Undervisning Fysik/kemi Maj-juni 2008 Ved fagkonsulent Anette Gjervig 1 Indledning Denne evaluering er udarbejdet på grundlag af censorberetninger fra syv censorer, der har medvirket

Læs mere

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kemi handler om stoffers egenskaber og betingelserne for, at de reagerer. Alt levende og vores materielle verden er baseret på, at

Læs mere

Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007

Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007 Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007 Deltagere: To elever fra 1. htx, to elever fra 2. htx, to elever fra 3. htx, uddannelseschef, evaluator og referent. Hvad er en god lærer? En lærer der ikke

Læs mere

Hvad sker der når computeren flytter væk fra skrivebordet? Hvorfor er kvantecomputeren fremtidens supercomputer?

Hvad sker der når computeren flytter væk fra skrivebordet? Hvorfor er kvantecomputeren fremtidens supercomputer? Hvad sker der når computeren flytter væk fra skrivebordet? På mange måder er den informations-teknologiske "Jens Vejmand" ("hvem sidder der bag skærmen...") en saga blot. Teknologien flytter væk fra skrivebordet

Læs mere

Filmen vare ca. 20 minutter og introducere eleven til emner som:

Filmen vare ca. 20 minutter og introducere eleven til emner som: LÆRERVEJLEDNING Introduktion Lyset mennesket er en visuel undervisningsplatform, der sætter fokus på lysets forunderlige verden, dets mange fremtrædener og hvordan det påvirker os i vores dagligdag. Materialet

Læs mere

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER Udarbejdet af Niuernermik Ilinniarfik, Nuuk August 2008 Side 1 af 11 sider INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formålet med uddannelsen... 3 2. Optagelse...

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

Læremidler og fagenes didaktik

Læremidler og fagenes didaktik Læremidler og fagenes didaktik Hvad er et læremiddel i naturfag? Oplæg til 5.november 2009 Trine Hyllested,ph.d.,lektor, UCSJ, p.t. projektleder i UC-Syd Baggrund for oplægget Udviklingsarbejde og forskning

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

HTX CPH WEST 2O14 FAG&STUDIERETNINGER

HTX CPH WEST 2O14 FAG&STUDIERETNINGER HTX CPH WEST 2O14 FAG&STUDIERETNINGER Din HTX uddannelse består af studieretningsfag i en samlet pakke, obligatoriske fag samt valgfag. På Ishøj Tekniske Gymnasium tilbyder vi i alt seks forskellige studieretninger.

Læs mere

Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala

Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala De nationale test gav i 2010 for første gang danske lærere mulighed for at foretage en egentlig måling på en skala af deres elevers præstationer på grundlag

Læs mere

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv Notat SEGES P/S Koncern Digital Datadreven informationsformidling, personas og personalisering Ansvarlig JUPO Oprettet 17-03-2016 Projekt: 7464, Digitale relationer og datadreven informationsformidling

Læs mere

DB Evaluering oktober 2011

DB Evaluering oktober 2011 DB Evaluering oktober 2011 Matematik Vi har indarbejdet en hel del CL metoder i år: gruppearbejde, "milepæle" og adfærdsmæssige strategier. Eleverne er motiverede for at arbejde som et team. Hele DB forstår

Læs mere

Fortællinger. International. Sundhed. X-perimentariet. kost og motion. Linjefag. Ikast Vestre Skole

Fortællinger. International. Sundhed. X-perimentariet. kost og motion. Linjefag. Ikast Vestre Skole International Sundhed kost og motion Fortællinger X-perimentariet Linjefag Ikast Vestre Skole Så skal der vælges linjefag Hermed præsentation af linjefagene for alle elever i 7., 8. og 9.klasse. Linjefagene

Læs mere

EUX DYREPASSER. Grøn uddannelse. Landbrugsskolen Sjælland Vilvorde Køgevej 131 4000 Roskilde. Roskilde Tekniske Skole. - ét skridt foran!

EUX DYREPASSER. Grøn uddannelse. Landbrugsskolen Sjælland Vilvorde Køgevej 131 4000 Roskilde. Roskilde Tekniske Skole. - ét skridt foran! EUX DYREPASSER Grøn uddannelse - ét skridt foran! Landbrugsskolen Sjælland Vilvorde Køgevej 131 4000 Roskilde Roskilde Tekniske Skole Mere end en dyrepasseruddannelse Er du i tvivl om du skal tage en erhvervsuddannelse

Læs mere

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder VIA University College Campus Aarhus C Ceresbyen 24 8000 Aarhus C Tlf.: 87 55 30 00 VIA.DK VIA University College Læreruddannelsen Aarhus Optagelse med andet

Læs mere

Velkommen og introduktion til nye elever og forældre

Velkommen og introduktion til nye elever og forældre Velkommen og introduktion til nye elever og forældre Struktur omkring klassen Der er knyttet en teamleder til hver klasse 1C: Thomas (TH) Teamlederen er klassens kontaktlærer Teamlederen sørger for samarbejdet

Læs mere

Valgfag 2015/2016. Vissenbjerg Skole

Valgfag 2015/2016. Vissenbjerg Skole Valgfag 2015/2016 Vissenbjerg Skole Præsentation Du kan i dette katalog læse om følgende valgfag: Innovation og iværksætteri, Musik & sammenspil, Musical, Psykologi, Trend, ide & design, Fremtidskunst

Læs mere

Musik B stx, juni 2010

Musik B stx, juni 2010 Musik B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Musikfaget forener en teoretisk-videnskabelig, en kunstnerisk og en performativ tilgang til musik som en global og almenmenneskelig udtryksform.

Læs mere

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14 Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14 Information Praktiske-Musiske Fag (PM-Fag) for 8.-9. klasse Skolen opfordrer til at alle vælger minimum et PM-Fag. Denne brochure indeholder en

Læs mere

10. klassecentret Esbjerg Kommune. Ribe Bramming Esbjerg. En ny start på din videre uddannelse

10. klassecentret Esbjerg Kommune. Ribe Bramming Esbjerg. En ny start på din videre uddannelse 10. klassecentret Esbjerg Kommune Ribe Bramming Esbjerg En ny start på din videre uddannelse 10. klassetilbuddet i Esbjerg Kommune i skoleåret 2014/2015 Nyt miljø Nye fag Nye Lærere Nye kammerater Nye

Læs mere

VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR!

VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR! VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR! NATURVIDENSKAB Hvordan virker robotter? Kan vi mennesker mindske den globale opvarmning? Og hvorfor er det så vigtigt at få motion? Spørgsmål

Læs mere

HØJERE FORBEREDELSES EKSAMEN

HØJERE FORBEREDELSES EKSAMEN 2012 HØJERE FOREREDELSES EKSAMEN HF Lærke, Tullebølle Jeg har valgt hf, fordi jeg ved, hvad jeg vil og gerne vil hurtigere frem Marie, Svendborg Det er et sted med gode værdier og plads til holdninger.

Læs mere

Kurser 2010-2011. Læs kursusavisen og tilmeld dig!

Kurser 2010-2011. Læs kursusavisen og tilmeld dig! Kurser 2010-2011 Læs kursusavisen og tilmeld dig! Tilmeldingsblanket Det kommende skoleår skal eleverne i 5. til 9. klasse deltage i 3 kurser. Hvert kursus forløber over 7 uger á 2 lektioner. Der er mulighed

Læs mere

Hvorfor skal børn lære at programmere? App Academy. Alle fortjener at kunne programmere

Hvorfor skal børn lære at programmere? App Academy. Alle fortjener at kunne programmere Hvorfor skal børn lære at programmere? App Academy Alle fortjener at kunne programmere App Academy Jernbanegade 27 6000 Kolding +45 51 922 722 info@appacademy.dk www.appacademy.dk Programmering på skemaet

Læs mere

2. Mat A, Fys B, Kemi B

2. Mat A, Fys B, Kemi B Studieretningsbeskrivelse for 2. Mat A, Fys B, Kemi B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et fælles

Læs mere

Forskellige skoler til forskellige børn

Forskellige skoler til forskellige børn Forskellige skoler til forskellige børn Bangladesh. Børn fra de fattigste familier i Bangladesh har hverken mulighed for at gå i en privat eller offentlig skole. På skoler, som er drevet af organisationer,

Læs mere

Verdens alder ifølge de højeste autoriteter

Verdens alder ifølge de højeste autoriteter Verdens alder ifølge de højeste autoriteter Alle religioner har beretninger om verdens skabelse og udvikling, der er meget forskellige og udsprunget af spekulation. Her fortælles om nogle få videnskabelige

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Matematik Naturligvis. Matematikundervisning der udfordrer alle.

Matematik Naturligvis. Matematikundervisning der udfordrer alle. Matematikundervisning der udfordrer alle. Læring i bevægelse Matematikkompetencerne i spil Læringsstile Dialog og samarbejde i uderummet Matematik Naturligvis Hvorfor lære matematik i det fri? Ved at arbejde

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Om evalueringsstrategien Evalueringsstrategien udmøntes i en evalueringsplan som omfatter en evaluering af studieplanen, herunder planlægning og gennemførelse

Læs mere

HF-søfart 3-ÅRIG. Fag du skal have: Faggrupper du skal have:

HF-søfart 3-ÅRIG. Fag du skal have: Faggrupper du skal have: HF-søfart 3-ÅRIG HF-SØFART ER FOR DIG, der vil have en gymnasiel uddannelse og samtidig søger spænding og afveksling i hverdagen. HF-søfart er en treårig uddannelse, hvor du veksler mellem almindelig undervisning

Læs mere

Naturvidenskabelig metode

Naturvidenskabelig metode Naturvidenskabelig metode Introduktion til naturvidenskab Naturvidenskab er en betegnelse for de videnskaber der studerer naturen gennem observationer. Blandt sådanne videnskaber kan nævnes astronomi,

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

INDHOLD. 3 Kære kommende elev. 3 Gymnasiet - almendannende og studieforberedende. 4 Den overordnede struktur. 4 Dine valg - hvad og hvornår?

INDHOLD. 3 Kære kommende elev. 3 Gymnasiet - almendannende og studieforberedende. 4 Den overordnede struktur. 4 Dine valg - hvad og hvornår? GYMNASIET SORØ AKADEMI 2015 1 INDHOLD 3 Kære kommende elev 3 Gymnasiet - almendannende og studieforberedende 4 Den overordnede struktur 4 Dine valg - hvad og hvornår? 5 Grundforløbet 5 Valgfag 6 Studieretningerne

Læs mere

StudiePlanner STX STX. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus

StudiePlanner STX STX. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus StudiePlanner 1 Find DIN retning! 2 EN STUDENTEREKSAMEN KRÆVER: 4 fag på A-niveau 3 fag på B-niveau 7 fag på C-niveau De obligatoriske fag udgør hovedparten af gymnasieuddannelsen. Studieretningsfag og

Læs mere

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG VIA UNIVERSITY COLLEGE Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG Indledning Formålet med denne folder er at skitsere liniefagene i pædagoguddannelsen, så du kan danne dig et overblik

Læs mere

Anvendelsesorientering opsamling på den tværgående analyse

Anvendelsesorientering opsamling på den tværgående analyse Anvendelsesorientering opsamling på den tværgående analyse Lærke Bang Jacobsen Institut for Naturfagenes Didaktik De deltagende skoler/universiteter N. Zahles Gymnasieskole (runde 2) Johannesskolen (runde

Læs mere

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Folkeoplysning i forandring II 23.-24. maj 2016 Chefanalytiker Henriette Bjerrum Foto: Dorte Vester, Dalgas Skolen AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Baggrunden for fokus på mental sundhed

Læs mere

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER BYGGERI OG HÅNDVÆRK VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA?

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER BYGGERI OG HÅNDVÆRK VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER BYGGERI OG HÅNDVÆRK VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? GODE SPØRGSMÅL AT STILLE HVAD ER EUX? Uddannelserne på EUX Byggeri og håndværk giver dig det bedste fra erhvervsuddannelsernes

Læs mere

HTX Game Design. Ved Søren Buus Nowak Uddannelseschef HTX Ringsted

HTX Game Design. Ved Søren Buus Nowak Uddannelseschef HTX Ringsted HTX Game Design Ved Søren Buus Nowak Uddannelseschef HTX Ringsted Hvorfor vælge HTX på ZBC i Ringsted? Et teknisk gymnasium i rivende udvikling Vi er vokset meget i det sidste års tid. Det har gjort, at

Læs mere

Badminton, basket, bordtennis, volleyball.

Badminton, basket, bordtennis, volleyball. , Valgfag 2009 2010 Dette hæfte indeholder en kort beskrivelse af de valgfag, vi kan tilbyde i det kommende skoleår. De fag, der opnår tilstrækkelig tilslutning sættes igang. Der står ud for de enkelte

Læs mere

HF PÅ VUC AARHUS.» Adgangsgivende uddannelser, fag og fagpakker

HF PÅ VUC AARHUS.» Adgangsgivende uddannelser, fag og fagpakker PÅ VUC AARHUS» Adgangsgivende uddannelser, fag og fagpakker To -spor på VUC Aarhus Hvis du vil studere på VUC Aarhus, skal du vælge ét af nedenstående to spor. Uanset hvilket spor du vælger, kan du få

Læs mere

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

4. Bio A, Mat B, Psykologi C

4. Bio A, Mat B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 4. Bio A, Mat B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

HTX. Tættere på virkeligheden

HTX. Tættere på virkeligheden TEKNISK GYMNASIUM HTX Tættere på virkeligheden Unikt studiemiljø Tættere på hinanden $ Velkommen til HTX I denne brochure kan du læse om HTX Lillebælt og den studentereksamen, du kan tage hos os. At uddanne

Læs mere

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre?

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Side 1 22-08-2013 Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Erik Knudsen, formand for Danske professionshøjskoler Få vælger

Læs mere

Erhvervsuddannelse med ekstra bonus. Personvognsmekaniker Lastvognsmekaniker. Vil du have flere kort på hånden?

Erhvervsuddannelse med ekstra bonus. Personvognsmekaniker Lastvognsmekaniker. Vil du have flere kort på hånden? Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Personvognsmekaniker Lastvognsmekaniker Vil du have flere kort på hånden? svendebrev og gymnasialt niveau i en uddannelse! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus EUX Personvognsmekaniker

Læs mere

Spil Smart Vol. II. ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog

Spil Smart Vol. II. ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog 1 Spil Smart Vol. II ISMN nr.: 979-0-66139-053-4 Medie: E-bog Forfattere og koncept: Liv Beck og Tove Sørensen Medforfattere: Stepnote Publishing Logo og omslag designet af: Martin Sommer Flot Martin Layout:

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

STUDIERETNINGER TEKNISK GYMNASIUM HTX

STUDIERETNINGER TEKNISK GYMNASIUM HTX STUDIERETNINGER TEKNISK GYMNASIUM HTX 2018-2019 VELKOMMEN TIL TEKNISK GYMNASIUM HTX T ER ET GODT VALG. Undervisningen på Holstebro Tekniske Gymnasium er præget af den naturvidenskabelige måde at tænke

Læs mere

International linje Digital linje Innovationslinje

International linje Digital linje Innovationslinje Vælg din linje International linje Digital linje Innovationslinje Motivation Engagement Læring Den internationale linje Hvad er den internationale linje? Den internationale linje er etableret for at forberede

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere