Forsøgsordning med biodiesel aktiviteter i 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forsøgsordning med biodiesel aktiviteter i 2008"

Transkript

1 Forsøgsordning med biodiesel aktiviteter i 2008 Færdselsstyrelsen administrerer danmarkshistoriens mest omfattende forsøg med biodiesel. Her er et vue over aktiviteterne i Forsøgsordningens forløb I 2006 vedtog Folketinget en bevilling på 60 mio. kr. til en tre-årig forsøgsordning med biodiesel. Forsøgsordningen kom i gang i 2007 med udfærdigelse af bekendtgørelse til regulering af ordningen og indkaldelse af projektansøgninger. Forsøgene afsluttes med udgangen af Færdselsstyrelsen udgiver i starten af 2010 en officiel rapport på baggrund af projektets resultater og erfaringer. Omkring årsskiftet 2007 og 2008 fandt den endelige udvælgelse af fire projekter sted, og der blev tegnet kontrakt med de enkelte projekter. Projekterne blev sat i gang i foråret Projekterne er: Forsøg med forsyning i Region Midtjylland (Århus Kommune) ved DAKA Forsøg med blandinger af animalsk biodiesel ved Teknologisk Institut Forsøg med blandinger af vegetabilsk biodiesel ved Niras Rådgivende Ingeniører Forsøg med ren koldpresset rapsolie ved Odense Kommune Der har været en stor medieinteresse for projekterne, og især i efteråret 2008 har der været en massiv formidling i pressen i forbindelse med, at Færdselsstyrelsen udsendte en pressemeddelelse om den endelige underskrivelse af kontrakten for forsyningsforsøget og om projekternes forløb. Nogle af projekterne har desuden etableret egne hjemmesider til kommunikation af forsøgene. De første biler blev taget i drift i efteråret Det drejer sig om busser og lastbiler, der kører på animalsk og vegetabilsk biodiesel. For projektet med forsyning og projektet med rapsolie har forskellige uforudsete problemer sinket idrifttagelsen af køretøjer, men driften med rapsolie forventes med udgangen af året 2008 eller umiddelbart derefter og salg af B5 (diesel med 5 % biodiesel) fra tankstationer i Århus Kommune forventes igangsat medio februar Der er nærmere redegjort for projekterne og de uforudsete vanskeligheder nedenstående.

2 Forsøg med forsyning Forsøget omfatter forsyning fra tankstandere i Århus Kommune og herunder ikke mindst forberedelse og dokumentation af biodieselblandingen B5. Deltagere i projektet er: DAKA (projektansvarlig, biodiesel) Oliebranchen i Danmark (basisdiesel, blandings- og lagerfaciliteter, salg til forbruger) Oliebranchen er repræsenteret ved: Energi- og olieforum.dk (EOF) A/S Dansk Shell Kuwait Petroleum Danmark A/S OK a.m.b.a. Statoil A/S ConocoPhillips (JET) YX Energi A/S Samtank A/S Region Midtjylland (medfinansiering, busser i Århus Kommune) Det er planlagt at sælge en 5 % blanding af biodiesel i normal fossil diesel (B5) til den almindelige forbruger fra ca. 65 tankstationer i Århus Kommune. Yderligere forsynes Århus Sporveje og De Grønne Busser i Århus Kommune med denne blanding for også at få erfaring med forsyning af flåder. For at kunne sælge B5 skal dieselen opfylde standarden EN590, hvilket er et krav fra bilfabrikkerne for at køretøjernes garanti skal være gældende. EN590 tillader at blande op til 5 % biodiesel i almindelig diesel. Laboratorieforsøg har vist, at 5 % blandingen af animalsk biodiesel giver problemer med kravet til kuldestabilitet i EN590, og der er udført et omfattende arbejde med at finde frem til additiver, der kan hindre udfældninger (fx af paraffin). Det er lykkedes at finde frem til additiver og blandeprocedurer, der sikrer en god vinterstabilitet, evt. med iblanding af lidt mindre end 5 % biodiesel. Forsøgene er underbygget af erfaringer fra Norge/Sverige.

3 Kvaliteten af biobrændstofferne er afgørende i forsøgsordningen. Opbygning af lager og blandefaciliteter er påbegyndt, men har måttet afvente blandingsforsøgene i laboratoriet, da man bl.a. skulle have afdækket om lagring og blanding skal ske under opvarmning. Biodieselkomponenten skal holdes let opvarmet, og det har ligeledes vist sig nødvendigt at opvarme den basisdiesel, der bruges til indblanding af biodieselkomponenten. Dette har medført en komplicering af lager- og blandingsfaciliteterne, samt ekstra udgifter til varmevekslere mv. Grundet den tekniske dokumentation og den noget komplicerede blandingsprocedure er selve distributionen blevet forsinket, men forventes at kunne starte medio februar. Der er dog allerede nu opnået en væsentlig læring i projektet, der forventes med stor sikkerhed at betyde problemfri drift for bilisterne, når de tanker brændstoffet i de sidste vinteruger. Forsøg med animalsk biodiesel Forsøget omfatter afprøvning af AFME (Animalsk Fedtsyre Methyl Ester) i varebiler, busser og lastbiler. Yderligere afprøves produktet i bilvarmere ( oliefyr ).

4 Deltagere i projektet er: Teknologisk Institut (projektansvarlig, tests) Fynbus/Tidebuss, Odense (busser) Esbjerg Kommune (varebiler) Arla Foods (lastbiler distributionsvogne) Stroco ( oliefyr ) DPF Service (partikelfiltre) DAKA Biodiesel (animalsk biodiesel) Statoil (basisdiesel for blandinger, blandings- og lagerfaciliteter) Alm. Brand Forsikring (teknisk forsikring af motorer) Kørsel med blandinger af AFME og fossil basisdiesel blev påbegyndt i november Blandingerne er 10, 15 og 30 % (B10, B15 og B30). 100 % AFME afprøves ikke, da dette kræver ombygning af køretøjerne med forvarmning af brændstoffet som for forsøgene med koldpresset rapsolie. Der er opbygget et on-line indberetningssystem, så kørselsledelsen og værkstedet kan indberette kilometertal, tankning og servicehændelser. For at overholde massefyldekravet i Brændstofbekendtgørelsen ( BEK 884 af 03/11/2003) har den benyttede basisdiesel en lidt lavere massefylde, svarende til såkaldt MK1 diesel i Sverige, end den diesel der normalt anvendes i Danmark. Den lavere massefylde kompenserer for, at AFME har en lidt højere massefylde end Brændstofbekendtgørelsen tillader. Ikke lovfæstede krav i EN590 behøver ikke at være overholdt, da forsøgene finder sted i afgrænsede flåder, hvor risikoen ved at køre på et ikke standardiseret brændstof kan håndteres indenfor projektet. Før idriftssættelse af busserne er der udført forskellige blandingsforsøg, og der er bygget faciliteter til lagring, blanding og tankning af biodieselblandingen. AFME er ikke fuldstændigt kuldestabilt, idét der ved lave temperaturer og frost sker udfældninger af fx paraffiner. Det er derfor nødvendigt at lagre AFME komponenten i en kuldeisoleret tank, der holdes let opvarmet i vinterhalvåret. I vintermånederne kan der blive tale om at afvige fra de planlagte blandinger. Fx regner man med, at B30 er kuldestabilt ned til -2 grader (kortvarigt til 5 grader), og afhængig af temperaturen vil der blive benyttet en lavere iblanding. Vejrudsigtens langtidsprognose benyttes til at vurdere blandingerne, der skal forsyne køretøjerne fra de lokale tankstandere. For at undgå forstyrrelser i busdriften i tilfælde af streng kulde, holdes et lager af almindelig vinterdiesel parat i hele vinterperioden.

5 Når motoren kører presses en lille mængde brændstof forbi stemplerne og ned i smøreolien. Almindelig dieselolie har en ret lav fordampningstemperatur og forsvinder til en vis grad fra smøreolien igen, hvorimod biodiesel lettere opkoncentreres. Derfor udtages der løbende prøver af bilernes smøreolie, og olien skiftes før biodieselkoncentrationen når et kritisk niveau (maks. 9 %). For de lastbiler, hvor fabrikantent accepterer kørsel på biodieselblandinger følges fabrikantens intervaller for olieskift, men også her udtages olieprøver til analyse. Visse typer af partikelfiltre mistænkes for at kunne øge nedpresning af biodiesel i smøreolien, og dette er interessant for projektet at afklare. Et udvalg af køretøjerne testes på rullefelt for at måle emissioner, motorydelse og virkningsgrad af eventuelt filter eller katalysator. Testen sker efter en bestemt plan, så kombinationer af Euro-klasser (forureningsnormer), anvendelse af filtre og de forskellige biodieselblandinger afprøves systematisk. Køretøjerne testes i starten af forsøget med normal fossil dieselolie som reference og efter en indkøringsperiode med biodieselblandingerne. Endelig testes køretøjerne i slutningen af forsøget. Start-testene på rullefelt med fossil diesel er tilendebragt, og rullefelts-test med biodieselblandingerne påbegyndes i januar 2009, hvor køretøjerne er kørt ind med biodiesel. Køretøjerne der kører på biodiesel testes på rullefelt for at fastslå effekt og emissioner.

6 Der føres kontrol med køretøjerne i forsøgsordningen gennem anvendelsen af avanceret måleudstyr. Der er monteret partikelfiltre på et antal last- og varebiler, der skal køre på B15. Et enkelt køretøj kører som reference på normal diesel. Modtryk foran filteret datalogges under drift, mens selve filterfunktionen afprøves på stedet ved hjælp af Teknologisk Instituts mobile miljøsyn. Tre busser monteres med avancerede DiNox filtre med såkaldt SCR (Selektiv Catalytic Reduction) og disses funktioner datalogges ligeledes under drift og måles på vejen. Der er opbygget en test-stand til langtidsafprøvning af kabinevarmere ( fyr ) til lastbiler og busser, da det som en del af projektet skal afprøves om disse uden problemer kan køre på biobrændstoffet, eller bør forsynes med normal diesel fra en separat tank. Som en del af litteraturstudiet har der været arrangeret et studiebesøg på det tekniske universitet og kommunalforvaltningen i Graz, Østrig, der har mange års erfaring med anvendelse af biodiesel, samt hos en større renovations- og genbrugsvirksomhed i Tyskland, der producerer AFME biodiesel, og bl.a. har driftserfaring fra egne flådekøretøjer. Der blev indhentet megen nyttig viden de to steder, der kan understøtte de danske forsøg, men ikke alle erfaringerne er direkte omsættelige til danske forhold. For eksempel kører renovationsbilerne i den tyske virksomhed på 100 % AFME med forvarmning af brændstoffet, hvor det danske forsøg har valgt lavere iblandinger, men uden ombygning af køretøjet.

7 Forsøg med vegetabilsk biodiesel Forsøget omfatter afprøvning af især RME (Raps Methyl Ester) i busser og lastbiler. Sæsonafhængigt kan f.eks. biodiesel fra solsikkeolie eller andre vegetabilske olier komme på tale, idet biodieselen købes på verdensmarkedet, hvor den er billigst mulig, hvilket vil blive en realistisk forsyningssituation når 5,75 % målsætningen skal opfyldes i Man vil dog undgå fx palmeolie, hvor bæredygtigheden er diskutabel. Deltagere i projektet er: Niras rådgivende ingeniører A/S (projektansvarlig) BioFuel Express (indkøb af biodiesel, basisdiesel for blandinger samt tankløsninger) City Trafik, København (busser) Fjordbus, Slangerup/ Roskilde (busser) Dansk Tank Transport A/S (lastbiler) Forsvarets Materieltjeneste (lastbiler) Kørsel med blandinger af RME og fossil basisdiesel blev påbegyndt i efteråret 2008 med blandingerne er 10, 15, 30 %. Kørsel med ren 100 % biodiesel (B100) forventes påbegyndt i januar 2009 efter en forsinkelse der især skyldes myndighedsbehandling af tankningsfaciliteterne, der er anderledes end for blandingerne. Der er opbygget et indberetningssystem, så chaufførerne kan indberette kilometertal, tankning og driftsoplevelser. For at overholde massefyldekravet i Brændstofbekendtgørelsen (BEK 884 af 03/11/2003) benyttes der som i forsøget med AFME en basisdiesel med lavere massefylde end den diesel, der normalt anvendes i Danmark og der gælder samme betragtninger om overholdelse af EN590. For ren biodiesel (B100) gælder Brændstofbekendtgørelsen ikke. Lagring og blanding af RME og andre vegetabilske biodieseler byder ikke på samme kuldeproblemer som AFME, og der er etableret tank- og blandingsfaciliteter hos de enkelte medvirkende flåder. Faciliteterne består af en tank til biodieselkomponenten, en tank til basisdieselen og en stander, der blander biodieselen og basisdieselen i det korrekte forhold. Tankningsfaciliteterne leveres som integrerede CE-godkendte systemer med relativt små tanke. For forsøgene med B100 tankes der dog blot med ren biodiesel fra normale tanke og standere.

8 Som for forsøget med AFME kan der ske opkoncentrering af biodiesel i smøreolien, og der gælder de samme skærpede krav om olieskift og udtagning af prøver til analyse. Et udvalg af køretøjerne er testet på rullefelt for at måle emissioner, motorydelse og virkningsgrad af eventuelt filter eller katalysator. Som for AFME forsøget sker testene efter en bestemt plan, hvor de indledende referencetests med normal diesel er udført og testene med biodiesel udføres henholdsvis i starten og i slutningen af Der testes ældre køretøjer (Euro 3) med og uden filter og nyere køretøjer (Euro 4 og 5) med SCR. Forsøg med ren koldpresset rapsolie Forsøget omfatter afprøvning af ren koldpresset rapsolie (KRO) i varebiler, busser og lastbiler. Deltagere i projektet er: Odense Kommune (Projektansvarlig) DTU (afprøvning af varebiler) Teknologisk Institut (afprøvning af lastbiler og busser) Egeskov Oliemølle (koldpresset rapsolie, ombygningssæt) Fynbus/Tidebuss, Odense (busser) Bergholts Busser (turistbusser) Odense Kommune (renovationsbiler) Årstiderne (varebiler) DHL (varebiler) Koldpresset rapsolie KRO har en højere viskositet end normal diesel og biodiesel, og driften med KRO kræver derfor en forvarmning af enten motoren eller olien. Forvarmningen kan ske enten som et to-tank system, hvor der startes på normal diesel indtil motoren er varm, hvorefter der slås om til planteolien, eller ved at forvarme olien fx elektrisk. I begge tilfælde kræves en ombygning af køretøjet.

9 Der er ombygget 7 varebiler, og ombygningen har været behæftet med en del tekniske vanskeligheder, men forløbet af ombygningerne har givet en væsentlig læring i projektet. Der er yderligere ombygget 10 lastbiler og busser, og der ventes yderligere ombygget to busser. Leverancen af KRO er forsinket grundet en brand hos producenten Egeskov Oliemølle. Der har derfor måttet findes alternativ leverandør, og akut kan der skaffes KRO fra overskydende lagre hos to mulige leverandører. Olien har været sendt til analyse for at dokumentere, at den lever op til gældende standard og har samme kvalitet som KRO fra Egeskov Oliemølle. Olien fra mindst den ene af de alternative leverandører er nu godkendt, og det forventes yderligere, at Egeskov Oliemølle kommer i gang igen i løbet af foråret 2009 og kan genindtræde som leverandør. Der er etableret tankningsfaciliteter, men nogle af disse mangler den endelige myndighedsgodkendelse, idet tankene er godkendt til almindelig diesel, men skal anvendes til rapsolie i stedet. Det forventes at være en formssag at få godkendt tankene. Grundet branden på Egeskov Oliemølle og de heraf forbundne problemer er driften af køretøjer forsinket; men forventes påbegyndt umiddelbart i starten af 2009, hvis ikke det allerede er sket med udgangen af Der er udført tests på rullefelt af et antal varebiler. I tillæg til emissionsmålingere er der udført partikelanalyse, der kan give en indikation af partiklernes størrelsesfordeling. Resultatbehandlingen er kompliceret og er endnu ikke tilendebragt. Som for forsøget med AFME kan der ske opkoncentrering af brændstoffet (rapsolie) i smøreolien, og der gælder de samme skærpede krav om olieskift og udtagning af prøver til analyse. Yderligere information Civilingeniør Niels Frees Bilteknisk afdeling Direkte telefon: Mail: nfr@fstyr.dk

Forsøgsordning med biodiesel

Forsøgsordning med biodiesel Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport TØF årskonference 12-13. oktober Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel: Teknisk demonstration af RME-blandinger

Forsøgsordning med biodiesel: Teknisk demonstration af RME-blandinger Forsøgsordning med biodiesel: Teknisk demonstration af RME-blandinger Trafikdage i Aalborg Tirsdag d. 25. august 2009 Niels Bahnsen, energichef nba@niras.dk Og Anne Gedved Christoffersen ach@niras.dk Disposition

Læs mere

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport

Forsøgsordning med biodiesel. Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Forsøgsordning med biodiesel Civilingeniør Niels Frees Center for Grøn Transport Baggrund EU s biobrændselsdirektiv 2003/30/EF forpligtede medlemslandene til at opstille et mål for andelen af biobrændstof

Læs mere

Ansættelsessted: Center for Grøn Transport - Trafikstyrelsen

Ansættelsessted: Center for Grøn Transport - Trafikstyrelsen Titel: Forsøgsordning med biodiesel Forfatters titel: Civilingeniør Navn: Niels Frees Ansættelsessted: Center for Grøn Transport - Trafikstyrelsen Trafikdage på Aalborg Universitet 2010 ISSN 1603-9696

Læs mere

Forsyning med højere iblandinger i afgrænsede flåder. Niels Bahnsen NIRAS A/S nba@niras.dk

Forsyning med højere iblandinger i afgrænsede flåder. Niels Bahnsen NIRAS A/S nba@niras.dk Forsyning med højere iblandinger i afgrænsede flåder Niels Bahnsen NIRAS A/S nba@niras.dk RME forsøget Teknologi Myndighedsforhold Forsøgets deltagere Forsøgets indhold Forsøgets resultater Perspektivering

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/civilingeniør Dorte Kubel TINV Alternative brændstoffer 26. Marts 2010 Program Om Center for Grøn Transport Puljer under Center for Grøn Transport Biodiesel

Læs mere

FORSØG MED BIODIESEL. sammenfattende rapport

FORSØG MED BIODIESEL. sammenfattende rapport FORSØG MED BIODIESEL sammenfattende rapport Januar 2011 Trafikstyrelsen, Center for Grøn Transport Gl. Mønt 4 1117 København K Tlf.: 33 92 91 00 Mail: info@trafikstyrelsen.dk FORSØG MED BIODIESEL sammenfattende

Læs mere

Forsyningsforsøg B5 biodiesel iht. EN 590. Kjær Andreasen, Daka Biodiesel Formand for styregruppen B5next

Forsyningsforsøg B5 biodiesel iht. EN 590. Kjær Andreasen, Daka Biodiesel Formand for styregruppen B5next Forsyningsforsøg B5 biodiesel iht. EN 590 Kjær Andreasen, Daka Biodiesel Formand for styregruppen B5next Baggrund for projekt: Kosteffektiv CO2-reduktion med biobrændstoffer Biodiesel iblandet alm. diesel

Læs mere

Partikelfiltre til dieselkøretøjer

Partikelfiltre til dieselkøretøjer Partikelfiltre til dieselkøretøjer Baggrund Partikler fra køretøjer, specielt dieselkøretøjer, udgør det største trafikskabte miljøproblem i byerne. En af de mest lovende tekniske løsninger til reduktion

Læs mere

Alternative drivmidler

Alternative drivmidler NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT 1 Alternative drivmidler Alternative drivmidler - tilgængelighed Michael Mücke Jensen Energi- og Olieforum NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT

Læs mere

MAN Nutzfahrzeuge Aktiengesellschaft Serviceinformation

MAN Nutzfahrzeuge Aktiengesellschaft Serviceinformation MAN Nutzfahrzeuge Aktiengesellschaft Serviceinformation Dato 24.06.2010 Redigeret af SASIC Nummer: Tillæg 1, 180911c Biodiesel FAME Supplement til drift af køretøjer med OBD2 med FAME For køretøjer med

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Fremtidens alternative brændstoffer

Fremtidens alternative brændstoffer Fremtidens alternative brændstoffer Troels Dyhr Pedersen Konsulent ved Teknologisk Institut Center for Transport og Elektriske Systemer Kontakt: tdp@teknologisk.dk Introduktion til fremtidens brændstoffer

Læs mere

Partnerskab for Renere Skibsfart Handlingsplan 2010-2011

Partnerskab for Renere Skibsfart Handlingsplan 2010-2011 Partnerskab for Renere Skibsfart Handlingsplan 2010-2011 Indholdsfortegnelse Partnerskab for Renere Skibsfart Indledning Miljøstyrelsen og Danmarks Rederiforening Baggrund for partnerskabet Nye IMO regler

Læs mere

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24.

Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret. Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. Køretøjsteknologi og Luftforurening Center for Grøn Transport Et center i centret Niels Anders Nielsen Trængselskommissionen den 24. september 2012 Køretøjsteknologi og luftforurening Lette køretøjer:

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om forsøgsordning. med biodiesel

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om forsøgsordning. med biodiesel Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling Dato: J. nr.: 26. okt. 2007 FS332-000001 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om forsøgsordning Baggrund med biodiesel Færdselsstyrelsen sendte den 12. september

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Miljøstyrelsen 1. marts 2007 Industri og Transport MST/DK; MIM/VIBEJ Miljøministeriet Miljøpolitisk område, EU-Koordinationen DEP-251-00008 GRUNDNOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Information til beslutningstagere om anvendelse af biodiesel i den kollektive transport

Information til beslutningstagere om anvendelse af biodiesel i den kollektive transport Information til beslutningstagere om anvendelse af biodiesel i den kollektive transport 2 3 Kolofon Agro Business Park/Innovationsnetværket for Biomasse - udgivet i samarbejde med Midttrafik og Region

Læs mere

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler

Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger Indkøb af busser og lastbiler November 2011 Udgivet af Trafikstyrelsen November 2011 Grafisk tilrettelæggelse: grafiliokus.dk 3 Anbefalinger indkøb af busser og lastbiler Anbefalinger til

Læs mere

7UDILNGDJHSn$8&µ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJ IUDPRWRUN UHW MHUDXWRROLHSURJUDPPHW &LYLOLQJHQL U (ULN,YHUVHQ 0LOM VW\UHOVHQ

7UDILNGDJHSn$8&µ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJ IUDPRWRUN UHW MHUDXWRROLHSURJUDPPHW &LYLOLQJHQL U (ULN,YHUVHQ 0LOM VW\UHOVHQ 7UDILNGDJHSn$8&µ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJ IUDPRWRUN UHW MHUDXWRROLHSURJUDPPHW &LYLOLQJHQL U (ULN,YHUVHQ 0LOM VW\UHOVHQ (8VWDWXVYHGU UHQGHEHJU QVQLQJDIOXIWIRUXUHQLQJIUDPRWRUN UHW MHU

Læs mere

Ny godkendelsesordning for kombinationssystemer

Ny godkendelsesordning for kombinationssystemer Ny godkendelsesordning for kombinationssystemer Niels-Anders Nielsen, chefkonsulent Trafikdage Kombinationssystem Baggrund og formål Ordningen udarbejdet med baggrund i forsøg og praktiske erfaringer fra

Læs mere

Purefi A/S. Reduktion af NOx ved hjælp af diesel. Purefi A/S, Rugmarken 37, 3520, Farum, Denmark - www.purefi.dk 1

Purefi A/S. Reduktion af NOx ved hjælp af diesel. Purefi A/S, Rugmarken 37, 3520, Farum, Denmark - www.purefi.dk 1 Purefi A/S Reduktion af NOx ved hjælp af diesel Purefi A/S, Rugmarken 37, 3520, Farum, Denmark - www.purefi.dk 1 Om Purefi Purefi A/S blev etableret i februar 2003. Purefi har udelukkende fokus på emissionsreducerende

Læs mere

Fremtidens bilteknologier

Fremtidens bilteknologier Fremtidens bilteknologier Baggrund og formål Internationale ønsker om reduktion af energiforbrug og emissioner i transportsektoren har medført skærpede krav og fokus på de tekniske muligheder for at indfri

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. 1)

Bekendtgørelse om krav til lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. 1) BEK nr 700 af 24/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52520-00002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Efterhånden som fjernelse af partikler er blevet mere rutinepræget, er der kommet mere og mere fokus på reduktion af NO x.

Efterhånden som fjernelse af partikler er blevet mere rutinepræget, er der kommet mere og mere fokus på reduktion af NO x. Side 1 af 6 Modulært, fleksibelt system til begrænsning af forureningen fra dieseldrevne køretøjer Project Chemist Abstract Dinex Emission Technology A/S har udviklet et integreret system til rensning

Læs mere

Miljøeffekt af ren-luftzoner i København

Miljøeffekt af ren-luftzoner i København Hvordan skal luftkvaliteten forbedres? 9. oktober20133 Miljøeffekt af ren-luftzoner i København Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Jørgen Brandt, Louise Martinsen, Thomas Becker, Morten Winther, Thomas

Læs mere

Alternative drivmidler

Alternative drivmidler Alternative drivmidler 1 Nyborg Strand 16. april 2013 Alternative Drivmidler 2 De mest relevante alternative drivmidler for renovationsbiler i et kortsigtet tidsperspektiv Komprimeret gas Bioethanol Biodiesel

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Projektledelse - storskala demonstrationsprojekt med 2. generations biodiesel -

Resultatkontrakt. Vedrørende. Projektledelse - storskala demonstrationsprojekt med 2. generations biodiesel - Resultatkontrakt Vedrørende Projektledelse - storskala demonstrationsprojekt med 2. generations biodiesel - For perioden 1. juni 2008 til 31. marts 2010. J. nr. 1-30-76-39-07 Kontraktens parter Region:

Læs mere

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling 28. august 2014 1 150 mio. Nm3 Gas til transport i Sverige Der er 152 offentlige tankstationer i april

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Miljøteknologi J.nr. 001-03680 Ref. kaasm, fleba Den 6. februar 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Grafikken nedenfor viser de kommunale køretøjstyper der er blevet undersøgt i forhold til egnetheden af forskellige bæredygtige teknologier.

Grafikken nedenfor viser de kommunale køretøjstyper der er blevet undersøgt i forhold til egnetheden af forskellige bæredygtige teknologier. Teknik- og Miljøforvaltningen NOTAT Bilag 2 31. juli 2007 Oversigt over projektforslagene For at identificere de bedst mulige projektforslag vedrørende anvendelse af renere teknologier og brændstoffer

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler FIB FIB Posefilter Posefilter Fraluft Frisk luft COW VEC HCR VEC varmeflade Ventilator Kryds varmeveksler Ventilator Tilluft Afkast

Læs mere

Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik

Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik Økonomi-forvaltningen BUDGETNOTAT Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik Baggrund Københavns Kommune har målsætninger om CO2-neutralitet og ren luft. For busserne betyder det, at de i 2025 skal være

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26.

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. maj 2011 Tal og fakta Brændefyring er vedvarende energi. Hele den vestlige

Læs mere

EOF. Trends og udvikling i F-gasbranchen Dato den 6.april 2011 René Bank Jørgensen, EOF Produktchef

EOF. Trends og udvikling i F-gasbranchen Dato den 6.april 2011 René Bank Jørgensen, EOF Produktchef EOF Trends og udvikling i F-gasbranchen Dato den 6.april 2011 René Bank Jørgensen, EOF Produktchef Gastekniske dage 2011 1 Præsentation af EOF Energi- og olieforum (EOF) - Brancheforening for energi- og

Læs mere

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen En ny energiaftale og transportsektoren Kontorchef Henrik Andersen Energipolitiske milepæle frem mod 2050 2020: Halvdelen af det traditionelle elforbrug er dækket af vind VE-andel i transport øges til

Læs mere

Hvordan vurderes effektiviteten af eftermonterede NOx og partikelfiltersystemer? Trafikdage Aalborg 2017 Sten Frandsen

Hvordan vurderes effektiviteten af eftermonterede NOx og partikelfiltersystemer? Trafikdage Aalborg 2017 Sten Frandsen Hvordan vurderes effektiviteten af eftermonterede NOx og partikelfiltersystemer? Trafikdage Aalborg 2017 Sten Frandsen Ny SCRT informationsordning Med baggrund i de erfaringer, der er opnået i København

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Biogas til tunge køretøjer. Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder

Biogas til tunge køretøjer. Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder Biogas til tunge køretøjer Aalborg Trafikdage 2015 Christian Ege, sekretariatsleder Støttede projekter Trafikstyrelsen har støttet: Projekt i Københavns kommune: 4 skraldebiler og en tankstation Det Økologiske

Læs mere

Alternative Drivmidler 2011-opdatering. Teknisk høring af beregningsværktøj. Henrik Duer ALTERNATIVE DRIVMIDLER

Alternative Drivmidler 2011-opdatering. Teknisk høring af beregningsværktøj. Henrik Duer ALTERNATIVE DRIVMIDLER Alternative Drivmidler 2011-opdatering Teknisk høring af beregningsværktøj Henrik Duer 1 Alternative Drivmidler modellen Baggrund 2 Udviklet i 2006 Formål: Opnå en vis konsensus om: Samfundsøkonomiske

Læs mere

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel.

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel. Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Civilingeniør Dorte Kubel, Miljøstyrelsen 1 Status for Euro-normer Euro-normer betegner de totalharmoniserede udstødningsnormer for motorer, der gælder i

Læs mere

INTRODUKTION TIL HYBRIDISERING

INTRODUKTION TIL HYBRIDISERING INTRODUKTION TIL HYBRIDISERING HVILKE SYSTEMER EGNER SIG TIL HVAD? Lars Overgaard Faglig Koordinator for Landtransport Transportens Innovationsnetværk Hvilke nye teknologier er på vej Videreudviklede konventionelle

Læs mere

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg Renere produkter J.nr. M126-0375 Bilag til hovedrapport HFC-frie mælkekøleanlæg 2 demonstrationsanlæg hos: - Mælkeproducent Poul Sørensen - Danmarks Jordbrugsforskning Forfatter(e) Lasse Søe, eknologisk

Læs mere

DPF INSTRUKTIONER OG CHECKLISTE

DPF INSTRUKTIONER OG CHECKLISTE DPF INSTRUKTIONER OG CHECKLISTE VIGTIG INFORMATION! DIESEL PARTIKEL FILTRE - HVAD DU UBETINGET SKAL CHECKE VED UDSKIFTNING! ENGINEERED IN GERMANY W200_A5_Walker_DPF_Check_List_Cover_Color_DK_02.indd 1

Læs mere

CO2-reduktioner pa vej i transporten

CO2-reduktioner pa vej i transporten CO2-reduktioner pa vej i transporten Den danske regering har lanceret et ambitiøst reduktionsmål for Danmarks CO2-reduktioner i 2020 på 40 % i forhold til 1990. Energiaftalen fastlægger en række konkrete

Læs mere

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø MT Filter Aps Metalgangen 7 Karlslunde Hvad laver en filterrenser? Anno 2003 : Taastrup-Hedehusene-Karlslunde 2 ovne -9 ovne 2 fuldautomatiske rensemaskiner Indgå

Læs mere

partikelfiltre til lastbiler Erfaringer med

partikelfiltre til lastbiler Erfaringer med Miljø- og Planlægningsudvalget L 39 - Bilag 12 Offentligt Erfaringer med partikelfiltre til lastbiler Ove Holm, cheføkonom Ja til miljøzoner som i Sverige og som foreslået i Aalborg Afvejning af Miljø

Læs mere

Center for Grøn Transport Center For Grøn Transport

Center for Grøn Transport Center For Grøn Transport Center For Grøn Transport Niels-Anders Nielsen Centerleder Center for Grøn Transport Baggrund Opgaver Foreløbig plan for 2009 Regeringsoplæg i december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Politiske

Læs mere

Principgodkendelsesordning for partikelfiltre

Principgodkendelsesordning for partikelfiltre Principgodkendelsesordning for partikelfiltre Dato: 10.05.2004 J.nr: 1131338-10 Principgodkendelse nr. 06a Det attesteres herved at H. Daugbjerg A/S, Scan-Filter Systems overholder Færdselsstyrelsens kravspecifikation

Læs mere

Efterbehandling Emissioner. Lars Christian Larsen

Efterbehandling Emissioner. Lars Christian Larsen Efterbehandling Emissioner Lars Christian Larsen Dinex Group New Technology Centre 2007 The new R&D head quarter of the Dinex Group Russia 2007 Production of exhaust & emission systems Turkey 2008 Production

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2 Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Titel: Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Udarbejdet for: Energistyrelsen

Læs mere

Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport

Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport Krav til kombinationssystemer Opfølgning på klimaaftalen Kort overblik gas over til transport Niels-Anders Nielsen, Chefkonsulent Center for Biler og Grøn Transport Temadag: Emissionssystemer til tunge

Læs mere

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Emissions teknologi. >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010. NON-Road Maskiner. Per Lavmand.

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Emissions teknologi. >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010. NON-Road Maskiner. Per Lavmand. Kærup Parkvej 11-13 4100 DK 4100 Emissions Teknologi >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010 Emissions teknologi NON-Road Maskiner Per Lavmand 1 kort Lavmands er en af Danmarks førende virksomheder

Læs mere

Rensning af røg fra brændeovne

Rensning af røg fra brændeovne Rensning af røg fra brændeovne Sodpartikler og klimaeffekter Den 15. november 2011 Ole Schleicher osc@force.dk FORCE Technology Baggrund Projekt for Miljøstyrelsen: Afprøvning af teknologier til røggasrensning

Læs mere

Forventet miljøeffekt af SCRT på bybusser i København

Forventet miljøeffekt af SCRT på bybusser i København Trafikdage på Aalborg Universitet 24-25. august 20153 Forventet miljøeffekt af SCRT på bybusser i København Steen Solvang Jensen, Aarhus Universitet, Roskilde DCE Nationalt Center for Miljø og Energi,

Læs mere

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d.

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Håndtering og risikovurdering af biooliespild Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Natur og Miljø Konference, Kolding, den 8. juni 2017 1 Ren planteolie Hvad er bioolie? eller Olieprodukt baseret

Læs mere

Godkendelsesordning for SCR katalysatorer

Godkendelsesordning for SCR katalysatorer Miljø- og Planlægningsudvalget L 39 - Bilag 12 Offentligt Godkendelsesordning for SCR katalysatorer Niels-Anders Nielsen Godkendelsesordning for efterbehandlingsudstyr til dieselbiler (tunge køretøjer),

Læs mere

BT Biopresser. Din Danske leverandør. af Oliepressere & Rensemaskiner

BT Biopresser. Din Danske leverandør. af Oliepressere & Rensemaskiner BT Biopresser Din Danske leverandør af Oliepressere & Rensemaskiner Generelt for BT Biopresser Vi stræber efter at levere produkter af bedste kvalitet, samt energi effektive. Med en BT Biopresser kan du

Læs mere

Fejlfinding og problemløsning. Smøreolier og brændstoffer

Fejlfinding og problemløsning. Smøreolier og brændstoffer og problemløsning Smøreolier og brændstoffer NIJL november 2006 Indhold Side o Benzin... 2 o Diesel... 6 o Motorolie... 12 o Gear- og akselolie... 15 o Hydraulikolie... 16 Dette hæfte indeholder råd og

Læs mere

TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT. Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport. www.tinv.dk

TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT. Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport. www.tinv.dk TEMAMØDE I DANSK NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT Lars Overgaard Faglig Teknologisk Koordinator for Landtransport www.tinv.dk NETVÆRK FOR GAS TIL TRANSPORT Netværket er et samarbejde imellem Transportens

Læs mere

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Emissions teknologi CRT / SCRT Busser. >Project Proposal for Dennis Busses > Per Lavmand.

Emissions Teknologi. Lavmands A/S Emissions teknologi CRT / SCRT Busser. >Project Proposal for Dennis Busses > Per Lavmand. Kærup Parkvej 11-13 4100 DK 4100 Emissions Teknologi >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010 Emissions teknologi CRT / SCRT Busser Per Lavmand 1 kort Lavmands er en af Danmarks førende virksomheder

Læs mere

Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide. Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017

Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide. Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017 Biogas til tung transport - her er hvad kommunerne skal vide Gastekniske dage Knud Boesgaard, FREMSYN, 24. maj 2017 Interessefællesskabet for biogas til transport Udredningsarbejde om muligheder og barrierer

Læs mere

Information om biodiesel til busvognmænd

Information om biodiesel til busvognmænd Information om biodiesel til busvognmænd 2 3 Kolofon Agro Business Park/Innovationsnetværket for Biomasse - udgivet i samarbejde med Midttrafik og Region Midtjylland. Agro Business Park Niels Pedersens

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011)

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011) Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Export( 2011) Eksporteret licens AfMICHAEL STENVEI Offentliggjort 29.02.12 kl. 16:40 Danskproduceret vindstrøm satte rekord i

Læs mere

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012.

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13 49 Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. a. Erhvervs- og Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Vækstfondens adgang

Læs mere

EKSPRESLEVERING DIREKTE FRA BPW I TYSKLAND

EKSPRESLEVERING DIREKTE FRA BPW I TYSKLAND EKSPRESLEVERING DIREKTE FRA BPW I TYSKLAND BPW er en af de største leverandører til en stor del af det europæiske anhængermarked. BPW har efterhånden opbygget et så bredt program, at de kan levere størstedelen

Læs mere

Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København

Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København Trafikdage på Aalborg Universitet 22-23. august 20163 Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Thomas Ellermann, Morten Winther, Aarhus Universitet,

Læs mere

I lovforslaget er det nævnt, at miljøministeren fastsætter nærmere regler

I lovforslaget er det nævnt, at miljøministeren fastsætter nærmere regler Bilag 1 Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøkontrollen NOTAT 14. juli 2006 Høringssvar om lovforslag om miljøzoner Journalnr. 001264-462209 Birte Busch Thomsen Miljøstyrelsen har den 28. juni 2006 fremsendt

Læs mere

Pneumatik. Pneumatik. Pneumatik

Pneumatik. Pneumatik. Pneumatik Oversigt Trykluft forsyning: Kompressor Køletørre Filter & Vandudskiller Tryktank/ beholder Fremføring af trykluft: Rørføring med udtag og kondenspotter Luftbehandling FRS Enhed : Cylinder og aktuator

Læs mere

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi

Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem. 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi Mobilisering af fleksibelt forbrug Nettemadag om fremtidens elsystem 26. nov. 2013 Louise Jakobsen, Dansk Energi Agenda Erfaringer med at finde fleksibilitet stammer fra to forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

DURON-E CJ-4 heavy duty motorolie, giver en række af anvendelses tekniske fordele i forhold til den tidligere API CI-4 Plus/CI-4 kategori:

DURON-E CJ-4 heavy duty motorolie, giver en række af anvendelses tekniske fordele i forhold til den tidligere API CI-4 Plus/CI-4 kategori: - Introduktion: Petro-Canadas Duron-E multigrade motorolier er 1. klasses heavy duty motorolier, der overgår de gældende krav for API CJ-4, og er anvendelige i 07 EPA - lav emissions motorer. Disse motorer

Læs mere

Økonomiudvalget 9. december 2015

Økonomiudvalget 9. december 2015 378 Forsøgsprojekt med levering af varmholdig mad til ældrecentrene Sagsnr: 82.20.00-P20-3-15 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i: Byrådet Byrådet vedtog den 8. oktober 2015 en budgetaftale for

Læs mere

godt kørende når det drejer sig om reservedele og tilbehør til transportbranchen... Member of the BPW-Group

godt kørende når det drejer sig om reservedele og tilbehør til transportbranchen... Member of the BPW-Group Reservedele til lastbiler anhængere og busser godt kørende når det drejer sig om reservedele og tilbehør til transportbranchen... Member of the BPW-Group 2015 Besko åbner afdeling i Næstved 2014 Vi følger

Læs mere

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø

Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø Diesel partikel filtre: Vores nærmiljø MT Filter Service Partikelfiltret funktion Erfaringer med service Gode råd mht. vedligehold MT Filter 2017: Specialværksted kun filtersystemer Karlslunde 500m², Hedehusene

Læs mere

Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N. E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60

Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N. E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60 Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60 Milton EcomLine en intelligent kedelinstallation I 1981 introducerede Nefit den første kondenserende kedel

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: Brannersvej 1A 2920 Charlottenlund BBR-nr.: 157-016962-001 Energikonsulent: Ejvind Endrup Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Køretøjsteknologier - Fremtidsscenarier for erhvervstransport. Henrik Tarp Sektionsleder, Motor- og Køretøjsteknik Teknologisk Institut

Køretøjsteknologier - Fremtidsscenarier for erhvervstransport. Henrik Tarp Sektionsleder, Motor- og Køretøjsteknik Teknologisk Institut Køretøjsteknologier - Fremtidsscenarier for erhvervstransport Henrik Tarp Sektionsleder, Motor- og Køretøjsteknik Teknologisk Institut Hvilke nye teknologier er på vej Videreudviklede konventionelle køretøjer

Læs mere

Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse

Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse Case nr. 10: Økonomistyring/finansiering: Cyklop A/S: - Økonomistyring - Investeringskalkule - Strategisk analyse ROKI A/S: Økonomistyring - finansiering Cykelfabrikken Cyclop A/S er en ca. 30 år gammel

Læs mere

Plantørringsanlæg. Kongskilde's gode råd om Plantørring

Plantørringsanlæg. Kongskilde's gode råd om Plantørring Plantørringsanlæg Kongskilde's gode råd om Plantørring Kongskilde's gode råd om Plantørring Plananlæg er en meget populær metode til tørring og opbevaring af korn mange steder i verden. De omkostninger,

Læs mere

Nr. 5-2008 Den rene os Fag: Kemi A/B Udarbejdet af: Michael Bjerring Christiansen, Århus Statsgymnasium, februar 2009

Nr. 5-2008 Den rene os Fag: Kemi A/B Udarbejdet af: Michael Bjerring Christiansen, Århus Statsgymnasium, februar 2009 Nr. 5-2008 Den rene os Fag: Kemi A/B Udarbejdet af: Michael Bjerring Christiansen, Århus Statsgymnasium, februar 2009 Spørgsmål til artiklen 1. Hvilke fordele er der ved dieselmotorer i forhold til benzinmotorer?

Læs mere

Brintbiler og tankstationer i Danmark

Brintbiler og tankstationer i Danmark Driftsrapport 4kvt. 2015 Brintbiler og tankstationer i Danmark Brint tankstation under etablering i Aarhus December 2015 Side 1 2015 et gennembrud for brintbiler i Danmark Siden 2011 har det været målsætningen

Læs mere

Referat Generalforsamling Ejerforeningen Rønbjerg Dato: 25. marts 2012

Referat Generalforsamling Ejerforeningen Rønbjerg Dato: 25. marts 2012 Referat Generalforsamling Ejerforeningen Rønbjerg Dato: 25. marts 2012 Ad 1: Valg af dirigent Per Bach valgt til dirigent og konstaterede at generalforsamlingen var indkaldt rettidig. Ad 2: Bestyrelsens

Læs mere

Odense Renovation A/S, udbud sep. 2014. Kravspecifikation til 2 stk. servicebiler med kasse og læssebagsmæk

Odense Renovation A/S, udbud sep. 2014. Kravspecifikation til 2 stk. servicebiler med kasse og læssebagsmæk Odense Renovation A/S, udbud sep. 2014 Kravspecifikation til 2 stk. servicebiler med kasse og læssebagsmæk Anvendelsesområde: - Kørsel med let gods (spande og minicontainere) Størrelse og antal lastbiler:

Læs mere

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København 3 Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København Steen Solvang Jensen, Morten Winther, Matthias Ketzel DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Roskilde Præsentation

Læs mere

Entreprenørstatistik. For perioden 2014-2015

Entreprenørstatistik. For perioden 2014-2015 Entreprenørstatistik For perioden 2014-2015 20. november 2014 Indhold Entreprenørstatistik for offentlig buskørsel i køreplanlægningsperiode 2014-2015 4 Nøgletal for entreprenørstatistik 6 4 Entreprenørstatistik

Læs mere

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger.

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger. Januar 2014 1 Formålet med denne vejledning er at sikre, at olie- og benzinudskillere (herefter udskiller) samt sandfang IKKE giver anledning til forurening af jord og grundvand, tilstopning eller tæring

Læs mere

Testkør Ny Eurocargo. Nu med automatisk gearskift.

Testkør Ny Eurocargo. Nu med automatisk gearskift. Over 11.000 modelvarianter & markedets længste serviceintervaller. Ingen lastbil har vundet så mange priser, som Iveco Eurocargo siden den første udgave ramte vejene i starten af 90 erne. Vinderkursen

Læs mere

Gesten Vandværk Ordinær generalforsamling Onsdag den 30. marts 2016 kl. 19.30 Gesten Kro

Gesten Vandværk Ordinær generalforsamling Onsdag den 30. marts 2016 kl. 19.30 Gesten Kro Gesten Vandværk Ordinær generalforsamling Onsdag den 30. marts 2016 kl. 19.30 Gesten Kro Der var mødt 13 stemmeberettigede incl bestyrelsen samt 4 ægtefæller. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Formandens

Læs mere

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO

PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO PARTNERSKAB FOR BIOGAS TIL BUSKØRSEL I REGION MIDTJYLLAND APPENDIKS 2 MULIGHEDSANALYSE FOR REGI- ONALE RUTER MELLEM SKIVE, HERNING OG HOLSTEBRO November 2015 1 Mulighedsanalyse for regionale ruter mellem

Læs mere

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1 Vindmølleplanlægning Debatoplæg August 2010 side 1 Figur 1 Potentielle vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå streg) Figur 2 Prioriterede vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Udfordringer i dynamisk P-vejvisning. Vejforum 2011. Jonas Olesen, Senior Specialist, ITS (COWI)

Indholdsfortegnelse. Udfordringer i dynamisk P-vejvisning. Vejforum 2011. Jonas Olesen, Senior Specialist, ITS (COWI) Vejforum 2011 Udfordringer i dynamisk P-vejvisning Jonas Olesen, Senior Specialist, ITS (COWI) Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 2 2 Nuværende regler for P-vejvisning 2 2.1 Regelhierakiet 2 3 Hvordan er reglerne

Læs mere

BT Biopresser. Din Danske leverandør. af Oliepressere & Rensemaskiner

BT Biopresser. Din Danske leverandør. af Oliepressere & Rensemaskiner BT Biopresser Din Danske leverandør af Oliepressere & Rensemaskiner Generelt for BT Biopresser Vi stræber efter at levere produkter af bedste kvalitet, samt energi effektive. Med en BT Biopresser kan du

Læs mere

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11-06-2014 Forfatter: Steen Solvang Jensen

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Biodiesel Danmark. Teknologisk Institut. Forsøg med AFME biodiesel

Biodiesel Danmark. Teknologisk Institut. Forsøg med AFME biodiesel Teknologisk Institut Biodiesel Danmark Forsøg med AFME biodiesel 17 stk. B15 Statoil B15 Fynbus 32 stk. B10 B30 109 stk. Kim Winther; Max Bjerrum; Torben Nørgaard 29 05 2010 Projektnummer 1 360 590 Udført

Læs mere

Udbud på levering af brændstoffer Version 7. marts 2014

Udbud på levering af brændstoffer Version 7. marts 2014 Udbud på levering af brændstoffer Version 7. marts 2014 Nr. Dato for modtagelse af spørgsmål Dato for besvarelse af spørgsmål Spørgsmål 1 27-02-2014 07-03-2014 Delaftale 2 kontokortordning til tankstationer

Læs mere

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vejen til mere miljøvenlig kollektiv trafik Arriva pionerer nye energiformer i kollektiv trafik med miljøet på første række operation af biogas

Læs mere

E-mobilitet Køreplan 2020

E-mobilitet Køreplan 2020 E-mobilitet Køreplan 2020 Segmenteret markedstilgang er nøglen til effektiv udbredelse af elbiler Oktober, 2012 Det gælder ikke om at løse 2015 eller 2020 udfordringerne nu Det gælder om at løse udfordringerne

Læs mere

Bilers brændstofforbrug og CO2 udledning

Bilers brændstofforbrug og CO2 udledning Bilers brændstofforbrug og CO2 udledning Center for Grøn Transport Et center i centret Ulrich Lopdrup Problemet! Transportens CO 2 Vejtransportens CO 2 udledning står for mere end 20 % af EU s totale CO

Læs mere