Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed"

Transkript

1 Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Juli 2014/11 Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk Institut, OUH SDU Kære Alle. Flere priser til DOFE (Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed). Vores forskningsenhed er de sidste måneder blevet hædret med flere priser. Læge og ph.d. studerende Claus Varnum modtog ved EFORT kongressen i London prisen for det bedste videnskabelig arbejde (Best paper Gold) udvalgt iblandt ca indsendte abstracts. Kiropraktor, ph.d. Erik Poulsen fik på den årlige kongres for europæiske kiropraktorer i Dublin førsteprisen for bedste forskningsprojekt. Stort tillykke til både Claus og Erik inklusive deres medforfattere. Det er meget tilfredsstillende, at vi markerer os internationalt og får disse priser, der dokumenterer, at vi er på højeste internationale niveau med vores forskning. Professor Søren Overgaard har den 21. maj 2014 modtaget prisen for årets bedste publicerende seniorforsker på OUH, Klinisk Institut, SDU. Forskningsenheden kan fejre 100 gangs jubilæum for afholdte forskningsmøder i DOFE den 27. august Mødet er derfor udvidet, og programmet kan ses sidst i Nyhedsbrevet. Der er sendt invitationer ud. Alle er velkomne til at deltage. Tilmelding til forskningssekretær Marianne Larsen på marianne.larsen@rsyd.dk DOFE s forskningsstrategi er under revision, idet den nuværende er 3 år gammel. Alle angivne mål i strategien er stort set opfyldt. Den nyreviderede forskningsstrategi vil inkludere de samme temaer, som findes i OUH s forskningsstrategi, samt blive tilføjet nye mål for de næste 3 år. Forskningsstrategien vil blive fremlagt på møde i ledelsesgruppen mhp. diskussion og godkendelse. Der er opslået en ny stilling som overlæge og professor, såkaldt MSO (med særlige opgaver), indenfor traumatologien med henblik på at styrke OUH s, afdelingens og SDU s profil indenfor dette område, både klinisk og forskningsmæssigt. Afdelingen vil dermed komme til at være helt i top såvel nationalt som internationalt. Publikationer (se figurer nedenfor) Antallet af publicerede artikler har de sidste 2 år ligget omkring 50, hvilket er et pænt tal i sig selv og højt set i forhold til de øvrige forskningsenheder på OUH. Det skal dog ses i forhold til, hvor mange personer vi har med dedikeret forskningstid og forskningsstrategien. I forhold til det sidste, er antallet i sig selv fuldt tilfredsstillende, dog er der sektorer, der ikke har publiceret i Traumesektoren skal fremhæves for stor aktivitet.

2 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 2 Publikationsantallet er vigtig, da det er et outcome for, hvordan vi præsterer, men der skal også fokuseres på kvaliteten af vores publikationer. Den kan måles i tidsskriftets impact factor, der er et udtryk for det antal gange, som artiklerne i det pågældende tidsskrift er citeret i de efterfølgende 2 år. Den går fra 0 (nul) som f.eks. Sygeplejersken, til New England Journal of Medicine på 53 i Acta Orthopaedica ligger på 2,8 i øjeblikket. En anden faktor er ranking på level 1 og 2 tidsskrifter. Denne ranking er unik for Danmark, og er lavet af danske forskere. Universiteterne måles på skalaen, og den kan få betydning for udbetaling af forskningsmidler til de danske universiteter i fremtiden. Vi skal derfor ikke kun fokusere på antallet af publikationer, men også på kvaliteten af vores forskning, og hvor vi publicerer. Sammenligner vi os med de ortopædkirurgiske afdelinger under Københavns og Aarhus Universiteter med 2006 som referencepunkt, er vi det universitet med størst stigning i publikationsantallet, hvilket understreger, at det fokus, som vi har haft på forskningen, har båret frugt. Det er med en god fornemmelse for DOFE, at jeg ønsker alle en god sommer. Med venlig hilsen Søren Overgaard Forskningsleder, professor, dr.med. Hvem er forskningsenheden? Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE) er en del af Ortopædkirurgisk afdeling, OUH og er samtidig tilknyttet Klinisk Institut under Syddansk Universitet. Alle ansatte (læger, plejepersonale og sekretærer) i Ortopædkirurgisk afdeling er en del af forskningsenheden. Ud over de direkte ansatte i Ortopædkirurgisk afdeling, er der tilknyttet en række lektorer, adjunkter, post.doc., ph.d. studerende, medicin studerende og andre forskere.

3 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 3 Antal publicerede artikler og ph.d. studerende fordelt på år Antal artikler per sektor i 2013 Sammenligning af antal publikationer med 2006 som reference. OUH har 3 doblet antallet, mens både København og Aarhus ligger under.

4 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 4 Awards: Professor Søren Overgaard har fra Klinisk Institut, SDU modtaget en pris, som er en ære for hele forskningsenheden for det arbejdet, der er gjort igennem de sidste 10 år. At være de bedste på OUH, kan vi være stolte over. Kiropraktor, ph.d. Erik Poulsen har på den årlige kongres for europæiske kiropraktorer, afholdt i Dublin, Irland modtaget førsteprisen for bedste forskningsprojekt/præsentation for fremlæggelse af resultaterne fra undersøgelsen: Patient education with or without manual therapy compared to a control group in patients with osteoarthritis of the hip. A proof of principle three arm parallel group randomized clinical trial. Undersøgelsen er fra ph.d. projektet af samme navn, som blev udført i et tværfagligt samarbejde mellem Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed, Odense Universitetshospital, Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik og Syddansk Universitet. Medforfattere på undersøgelsen er foruden Erik Poulsen, professor Jan Hartvigsen, professor Ewa Roos, direktør Henrik Wulff Christensen, professor Werner Vach og professor Søren Overgaard. Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet: Osteoarthritis and Cartilage. Med prisen fulgte en check på Hovedformålet med undersøgelsen var at finde ud af, om patienter med let til moderat hofteartrose (slidgigt) havde gavn af manuel behandling og/eller patientuddannelse. Ved lodtrækning blev 118 patienter med hofteartrose fordelt på 3 grupper og fulgt i op til et år. Den ene gruppe fik patientuddannelse, en anden kombineret patientuddannelse og manuel behandling og den tredje (kontrol gruppen) fik et hjemmeøvelsesprogram med strækøvelser. Efter en 6 ugers behandlingsperiode viste den kombinerede behandling med patientundervisning og manuel behandling sig at være effektiv i sammenligning med de 2 andre grupper, som kun fik patientuddannelse eller hjemmeøvelser. Både smerte, selvvurderet dagligt aktivitetsniveau og livskvalitet blev væsentligt forbedret. Så konklusionen af undersøgelsen er, at manuel behandling sammen med patientuddannelse er en effektiv behandling for patienter med let til moderat hofteartrose.

5 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 5 Læge, ph.d. studerende Claus Varnum er blevet udvalgt blandt ca indsendte abstracts til 15th EFORT Congress i London i juni 2014 til Free Paper Award (gold). Titlen på abstraktet: Risk for revision of metal on metal cementless stemmed total hip arthroplasty data from the Nordic Arthroplasty Registry Association. Det drejer sig om et unikt registerstudie, der er sket i samarbejde mellem de nordiske lande. Studiet, der sammenligner forskellige typer kunstige hofter, viste blandet andet, at patienter med metal hofter måtte reopereres oftere end patienter med standardhoften. Desuden blev det påvist, at specifikke protesemærker havde særlig øget risiko for reoperation. Med prisen fulgte euro. Claus Varnum (th.) fik overrakt prisen af professor, dr. Enric Caceres Palou fra Spanien, der er formand for den videnskabelige komite på EFORT kongressen. Nyansættelser og udnævnelser: Lonnie Froberg Rasmus Skov Sørensen Kristian Kraft Hansen Afdelingslæge, ph.d. Lonnie Froberg er i perioden 1. maj 2014 til 30. april 2017 ansat som klinisk lektor. Cand.scient.fys. Rasmus Skov Sørensen er i perioden ansat som forskningsassistent ved Ganganalyselaboratoriet. Stud.med., prægraduat studerende Kristian Kraft Hansen har pr. 1. februar 2014 startet sit studie: Mikrodialyse metoden til bestemmelse af vævskoncentrationen af dicloxacillin. Vejledere: Professor Uffe Jørgensen & læge Ph.d Lasse Enkebølle Rasmussen.

6 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 6 Ph.d. studerende: Cand.scient.med. Dennis Brandborg Nielsen har fået accepteret sit ph.d. projekt: Assessment of polyethylenewear, migration and clinical outcome in total hip replacement A prospective randomized control trial. A joint PhD. project between Odense University Hospital, KI, SDU & Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, USA. Dennis er desuden blevet bevilget 1 års fakultetsstipendium inkl. 1 års studieafgift samt et stipendium fra Regionen. Hovedvejleder: Ming Ding Medvejledere: Søren Overgaard, Charles R Bragdon, Ph.D. & Henrik Malchau, M.D., Ph.D., Professor Department of Orthopaedic Surgery, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, USA Ph.d. forsvar: Læge, ph.d. studerende Aksel Paulsen forsvarede den sit ph.d. studie: Patient Reported Outcomes in Hip Arthroplasty Registries. Opponenter: Docent Nils Hailer, Dept. of Surgical Sciences, Orthopaedics, Akademiska Sjukhuset, Uppsala og Professor Peter Vedsted, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Aarhus Universitet samt Professor Jan Hartvigsen, Klinisk Biomekanik, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet (formand). Aksel fik stor ros for sit ph.d. studium og havde et glimrende forsvar. Eksamen: Stud.med., kandidatspecialestuderende Silje Kleven har forsvaret sit studie: Complications and Functional Outcome after Locking Plate Fixation of Distal Tibial Fractures in the Region of Southern Denmark in the period Vejledere: Ellen Hamborg Petersen, Bjarke Viberg og Ole Skov. Censor: Læge, ph.d. Thomas Baad Hansen, Århus. Indsættelsesseminar: I anledning af Ming Dings tiltrædelse som professor i eksperimentel ortopædkirurgi ved Forskningsenheden for Ortopædkirurgi, Klinisk Institut, Syddansk Universitet, blev der afholdt et tiltrædelsesseminar den 25. april 2014 med deltagelse af bl.a. Professor, PhD, Ling Qin, Director of the Musculoskeletal Research Laboratory, Department of Orthopaedics & Traumatology, Chinese University of Hong Kong

7 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 7 Bevillinger: Professor Ming Ding har modtager kr kr. fra Det Frie Forskningsråd til forskning i eksperimentel ortopædkirurgi: Enhanced bone regeneration and implant fixation by novel substitute with combined angiogenic and osteogenic factors in osteoporotic sheep. Læge, ph.d. Jeanette Østergaard Penny har modtaget kr fra Region Syddanmarks og Region Sjællands fælles forskningspulje i forbindelse med projektet: Metal metal artikulationer versus standart total hoftealloplastik. Randomiserede undersøgelser. Læge, ph.d. studerende Per Hviid Gundtoft har modtaget kr fra Sygehus Lillebælts Forskningsråd til projektet: Incidens og prognose for revision af total hoftealloplastik på grund af dyb infektion". Professorerne Søren Overgaard og Uffe Jørgensen har modtaget bevilling fra Internationaliseringspuljen OUH på kr. kr til at finansiere udenlandsophold ved McMaster University, Canada, i forbindelse med projektet: Femoroacetabular impingement randomized controlled trial (FIRST). Læge, ph.d. Bjarke Viberg har fra Region Syddanmark modtaget bevilling fra post doc puljen på kr til projektet: Failure of surgical hip fracture treatment Overlæge Jens Lauritsen har modtaget kr fra Internationaliseringspuljen OUH m.h.p. finansiering af et udenlandsophold på University of Bordeaux i forbindelse med projektet Initial calibration and clinical verification of a Car Driving Simulator, a feasibility study. Lektor, ph.d. Anders Holsgaard Larsen har modtaget kr fra OUH s forskningspulje i forbindelse med projektet: Can targeted exercise improve knee function in patients with hamstring deficiency following ACL reconstruction? a randomized controlled trial. Cand.scient.med. Dennis Brandborg Nielsen har modtaget kr fra Region Syddanmarks ph.d. pulje i forbindelse med projektet: Assessment of wear, migration and clinical outcome in total hip replacement A prospective randomized control trial. Prægraduate forskerstuderende Kristian Kraft Hansen har modtaget kr. fra overlæge Johan Boserup og hustru Lise Boserups legat til projektet: Determining the tissue concentration of dicloxacillin using Microdialysis. Prægraduat forskerstuderende Nikolaj Milandt har modtaget bevilling på kr fra Grosserer L.E.Foghts Fond til projektet: Effekten af brugen af jodholdig selvklæbende operationsafdækning på bakterievæksten på huden ved operation for nyt knæ.

8 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 8 Publikationer: (januar juni 2014) Andersen MJ, Troelsen A, Gromov K, Brix M. The Danish Fracture Database can monitor quality of fracture related surgery, surgeons experience level, and extent of supervision. Ugeskr Læger, 12/2014, p Ban I, Palm H, Birkelund L, Eschen J, Kring S, Brix M, Troelsen A. Implementing, adapting, and validating an evidence based algorithm for hip fracture surgery. J Orthop Trauma Feb;28(2): Bech RD, Ovesen O, Lindholm P, Overgaard S. Local anesthetic wound infiltration for pain management after periacetabular osteotomy. BMC Musculoskelet Disord Mar 29;15:110. Bilberg R, Nørgaard B, Roessler KK, Overgaard S: Mental Health as a Predictor for Patient Reported Outcome after a Total Hiparthroplasty A Prospective Cohort Study. Medical Sciences (accepted for publication in May 2014) Bilberg R, Nørgaard B, Overgaard S, Roessler KK. Mental health and quality of life in shoulder pain patients and hip pain patients assessed by patient reported outcome. International Journal of Orthopaedic and Trauma Nursing. 2014, vol 18, 2, Brix M, Gromov K, Damborg F & Troelsen A. Dansk Frakturdatabase. Ugeskr Læger 2014;176:V Dall M, Primdahl A, Damborg F, Nymark T, Hallas J. The Association between Use of Serotonergic Antidepressants and Perioperative Bleeding during Total Hip Arthroplasty A Cohort Study. Basic Clin Pharmacol Toxicol Feb 18. Damborg F, Engell V, Andersen MO, Kyvik KO, Thomsen K. There are only minor changes in quality of life in patients with Scheuermann's disease. Dan Med J Mar;61(3):A4790. Engell E, Nielsen J, Damborg F, Kyvik KO, Thomsen K, Pedersen NW, Andersen M, Overgaard S. Heritability of clubfoot: a twin study. J Child Orthop (2014) 8: Frich LH, Jensen NC. Bone properties of the humeral head and resistance to screw cutout. Int J Shoulder Surg 2014; 8:21 6.

9 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 9 Gedeborg R, Warner M, Chen LH, Gulliver P, Cryer C, Robitaille Y, Bauer R, Ubeda C, Lauritsen J, Harrison J, Henley G, Langley J. Internationally comparable diagnosis specific survival probabilities for calculation of the ICD 10 based injury severity score. J Trauma 2014 Feb;76(2): Gromov K, Brix M, Kallemose T, Troelsen A. Early results and future challenges of the Danish Fracture Database. Dan Med J 2014;61(6):A4851. Hermann A, Ried Larsen M, Jensen AK, Holst R, Andersen LB, Overgaard S, Larsen AH. Low validity of the Sensewear Pro3 activity monitor compared to indirect calorimetry during simulated free living in patients with osteoarthritis of the hip. BMC Musculoskelet Disord Feb 19;15:43. Holsgaard Larsen A, Jensen C, Mortensen NH, Aagaard P. Concurrent assessments of lower limb loading patterns, mechanical muscle strength and functional performance in ACL patients a cross sectional study. Knee Jan;21(1): Lander F, Nielsen KJ, Rasmussen K, Lauritsen JM. Patterns of work injuries: cases admitted to emergency room treatment compared to cases reported to the Danish Working Environment Authority during Occup Environ Med Feb;71(2): Larsen S, Krogsgaard DG, Larsen LA, Iachina M, Skytthe A, Frederiksen H. Genetic and environ mental influences in Dupuytren s disease: A study of Danish twin pairs. J Hand Surg Eur Vol May 16, DOI: / Lohmann Jensen R, Holsgaard Larsen A, Emmeluth C, Overgaard S, Jensen C. The efficacy of tourniquet assisted total knee arthroplasty on patient reported and performancebased physical function: a randomized controlled trial protocol. BMC Musculoskelet Disord Mar 29;15:110. Mäkelä KT, Matilainen M, Pulkkinen P, Fenstad AM, Havelin L, Engesaeter L, Furnes O, Pedersen AB, Overgaard S, Kärrholm J, Malchau H, Garellick G, Ranstam J, Eskelinen A. Failure rate of cemented and uncemented total hip replacements: register study of combined Nordic database of four nations. BMJ 2014;348:f7592. Mäkelä KT, Matilainen M, Pulkkinen P, Fenstad AM, Havelin LI, Engesaeter L, Furnes O, Overgaard S, Pedersen AB, Kärrholm J, Malchau H, Garellick G, Ranstam J, Eskelinen A. Countrywise results of total hip replacement. Acta Orthop Apr;85(2): Milner G, Boldsen J, Weise S, Lauritsen J, Freund U. Sex related risks of trauma in medieval to early modern Denmark (indsendt til American Journal of Physical Anthropology, juni 2014).

10 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 10 Paulsen A, Roos EM, Pedersen AB, Overgaard S. Minimal clinically important improvement (MCII) and patient acceptable symptom state (PASS) in total hip arthroplasty (THA) patients 1 year postoperatively. Acta Orthop Feb;85(1): Pedersen AB, Mehnert F, Havelin LI, Funes O, Herberts P, Kärrholm J, Gerellick G, Mäkela K, Eskelinen A, Overgaard S. Association between fixation technique and revision risk in total hip arthroplasty patients younger than 55 years of age. Results from the Nordic Arthroplasty Register Association. Osteoarthritis and Cartilage. Available online 13 March Pedersen AB, Mehnert F, Sorensen HT, Emmeluth C, Overgaard S, Johnsen SP. The risk of venous thromboembolism, myocardial infarction, stroke, major bleeding and death in patients undergoing total hip and knee replacement: A 15 year retrospective cohort study of routine clinical practice. Bone Joint J Apr;96 B(4): Overgaard S. Boneloc skal undgås igen. Ugeskr. f Læger. 2014, 37 (leder). Viberg B, Ryg J, Overgaard S, Lauritsen J, Ovesen O. Low bone mineral density is not related to failure in femoral neck fracture patients treated with internal fixation. Acta Orthop Feb;85(1):60 5. Villadsen A, Overgaard S, Holsgaard Larsen A, Christensen R, Roos EM. Postoperative effects of neuromuscular exercise prior to hip or knee arthroplasty: a randomised controlled trial. Ann Rheum Dis Jun 1;73(6): Villadsen A, Overgaard S, Holsgaard Larsen A, Christensen R, Roos EM. Immediate Efficacy of Neuromuscular Exercise in Patients with Severe Osteoarthritis of the Hip or Knee: A Secondary Analysis from a Randomized Controlled Trial. J Rheumatol Jun 15. [Epub ahead of print] Afviklede kongresser: EFORT (European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology) London, juni Følgende har deltaget med indlæg på kongressen: Cand.scient., ph.d. studerende Christina Møller Andreasen: Ovariectomy And Long Term Treatment With Glucocorticoids Of Sheep Prevents Initiation Of Bone Formation.

11 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 11 Afdelingslæge, ph.d. Morten Bøgehøj: MoM Ion Analyses A Comparison Of Full Blood Versus Serum And Two Different Laboratories. Professor, dr.med., ph.d. Ming Ding: Enhanced Implant Fixation In Sheep With A Synthetic Cell Binding Peptide Bone Substitute. Overlæge Morten Schultz Larsen: Proximal Ulna Fracture In The Elderly: Tension Band Or Plate?. Professor, overlæge, dr.med. Søren Overgaard: Can We Improve Early Implant Fixation In Cementless THA? Cand.med., ph.d. studerende Christen Ravn: Microbiologic Diagnosis Based On Implant Sonication In Hip And Knee Arthroplasty Revision Surgery. Cand.med., ph.d. studerende Claus Varnum: Risk For Revision Of Metal On Metal Cementless Stemmed Total Hip Arthroplasty Data From The Nordic Arthroplasty Registry Association (gold medal) Cand.med., ph.d. studerende Claus Varnum: Early Outcome After Total Hip Arthroplasty With The ABG II Stem: A Comparative Study Of Modular And Non Modular ABG II Stems. Cand.med., ph.d. studerende Claus Varnum: Impact On The Range Of Motion And Influence Of Instructions /Restrictions. Afdelingslæge, ph.d. Bjarke Viberg: Reliability Of A Scoring System For Measurement Of Implant Position After Internal Fixation Of Undisplaced Femoral Neck Fractures. OARSI (Osteoarthrisis Research Society International) Paris, april 2014 Følgende har deltaget med indlæg på kongressen: Holsgaard Larsen A, Jensen C, Aagaard P: Patient reported outcomes are associated with lowerlimb muscle strength and functional performance in Acl patients A cross sectional study. Rosenlund S, Nielsen DB, Overgaard S, Jensen C, Holsgaard Larsen A: Is gait velocity and gait quality associated with hip muscle strength in hip osteoarthritis patients scheduled for total hip arthroplasty? Clausen B, Andriacchi TP, Nielsen DB, Roos EM, Holsgaard Larsen A.: Composition of the knee index, a three dimensional biomechanical index for knee joint load, in subjects with mild to moderate knee osteoarthritis.

12 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 12 Jensen C, Rosenlund S, Nielsen DB, Overgaard S, Holsgaard Larsen A: Can gait deviation index be used effectively for the evaluation of gait pathology in total hip arthroplasty? An explorative randomized trial. Hermann A, Holsgaard Larsen A, Zerahn B, Mejdahl S, Overgaard S: Preoperative effects of progressive explosive_type resistance training in patients with osteoarthritis scheduled for total hip arthroplasty a prospective randomized clinical trial. Thorlund JB, Creaby MW, Nielsen DB, Englund M, Jørgensen GM, Nissen N, Lohmander S, Holsgaard Larsen A: Knee joint loading indices before and 3 months after arthroscopic partial medial meniscectomy. Tidligere nyhedsbreve

13 Nyhedsbrev Den Ortopædkirurgiske ForskningsEnhed (DOFE): Juli 2014/11 13 Tilmelding til:

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed SEPTEMBER 2011/4 Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk Institut, OUH SDU Kære Alle Det fremsendte nyhedsbrev beskriver aktiviteterne i Den ortopædkirurgiske

Læs mere

Manuel behandling for patienter med hofteartrose

Manuel behandling for patienter med hofteartrose Manuel behandling for patienter med hofteartrose Muskel- og ledsygdomme er den vigtigste årsag til funktionsbegrænsning i Danmark En dansker mister i gennemsnit 7 år med god livskvalitet pga muskel- og

Læs mere

Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter

Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter Christian Wong Overlæge Børnesektionen Ortopædkirurgisk afdeling 333 Hvidovre Hospital cwon0002@regionk.dk Soeren.boedtker@regionh.dk Disposition ved CP hofte fordrag

Læs mere

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed December 2013/10 Kære Alle Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk Institut, OUH SDU Indenfor forskningen er det vigtigt at være åben for samarbejde og skabe

Læs mere

Forskningsstrategi. Den ortopædkirurgiske forskningsenhed Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH Klinisk Institut, SDU

Forskningsstrategi. Den ortopædkirurgiske forskningsenhed Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH Klinisk Institut, SDU Forskningsstrategi - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed, OUH - Klinisk Institut, SDU - udviklingsversion: 30. dec. 2011 Side 1 af 7 Forskningsstrategi Den ortopædkirurgiske forskningsenhed Ortopædkirurgisk

Læs mere

Medicinske komplikationer efter hofte- og knæalloplastik (THA and KA) med fokus på trombosekomplikationer. Alma B. Pedersen

Medicinske komplikationer efter hofte- og knæalloplastik (THA and KA) med fokus på trombosekomplikationer. Alma B. Pedersen Medicinske komplikationer efter hofte- og knæalloplastik (THA and KA) med fokus på trombosekomplikationer Alma B. Pedersen Outline Introduction to epidemiology of THA and KA Epidemiology of medical complications:

Læs mere

Knee-extension strength or leg-press power after fast-track total knee arthroplasty: Which is better related to performance-based and selfreported

Knee-extension strength or leg-press power after fast-track total knee arthroplasty: Which is better related to performance-based and selfreported Knee-extension strength or leg-press power after fast-track total knee arthroplasty: Which is better related to performance-based and selfreported function? Peter K Aalund 1, Kristian Larsen 2,3, Torben

Læs mere

The use of instrumented gait analysis in interdisciplinary interventions for children with cerebral palsy

The use of instrumented gait analysis in interdisciplinary interventions for children with cerebral palsy PhD thesis The use of instrumented gait analysis in interdisciplinary interventions for children with cerebral palsy Helle Mätzke Rasmussen Department of Clinical Research Faculty of Health Sciences University

Læs mere

Curriculum. Publications

Curriculum. Publications Kirubakaran Balasubramaniam PhD Student Research Unit of General Practice J.B. Winsløws Vej 9, indgang B, 1. Sal 5000 Odense C Denmark E-mail: kiruba@health.sdu.dk Direct phone: 65503739 Curriculum Født

Læs mere

Publikationer. Født 1983. Uddannelse: 2009 Cand. med. Syddansk Universitet

Publikationer. Født 1983. Uddannelse: 2009 Cand. med. Syddansk Universitet Kirubakaran Balasubramaniam Ph.d.-studerende, læge Forskningsenheden for Almen Praksis J.B. Winsløws Vej 9, indgang B, 1. Sal 5000 Odense C Danmark E-mail: kiruba@health.sdu.dk Direkte telefon: 65503739

Læs mere

PROGNOSEN FOR LÆNDESMERTER

PROGNOSEN FOR LÆNDESMERTER PROGNOSEN FOR LÆNDESMERTER Hvad tror vi? Hvad ved vi? Alice Kongsted DILEMMA Skal behandlere love gode resultater, fordi det er vigtigt for patienter at tro på, de kan få det godt? Kan realistisk information

Læs mere

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Juli 2015/12 Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk Institut, OUH SDU Kære Alle. DOFE har fokus på ordenlighed i forskningen. Dette ses igennem vores vejledning

Læs mere

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Juli 2013/9 Kære Alle. Vi kan glæde os over, at afdelingens forskningsenhed fortsat udvikler sig i positiv retning. Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk

Læs mere

NKR for hofteartrose

NKR for hofteartrose NKR for hofteartrose Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik Søren Thorgaard Skou Fysioterapeut, ph.d. Forskningsansvarlig Fysio- og Ergoterapi Slagelse/Næstved/Ringsted

Læs mere

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC.

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC. Annex I English wording to be implemented SmPC The texts of the 3 rd revision of the Core SPC for HRT products, as published on the CMD(h) website, should be included in the SmPC. Where a statement in

Læs mere

FORSØGSPROTOKOL VERSION 3 26/02/2014

FORSØGSPROTOKOL VERSION 3 26/02/2014 FORSØGSPROTOKOL VERSION 3 KIRILL GROMOV REVIDERET AF LONNIE FROBERG, SØREN KOLD, ANDERS TROELSEN 26/02/2014 Komplikationer, patienttilfredshed, ændringer i helbredsrelateret livskvalitet samt smerter og

Læs mere

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Marc Sampedro Pilegaard ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.-studerende Vejledere Åse

Læs mere

Bilag I: Oversigt over litteratursøgning... II. Bilag II: Inkluderede videnskabelige artikler... IV. Bilag III: Spørgeskema... VI

Bilag I: Oversigt over litteratursøgning... II. Bilag II: Inkluderede videnskabelige artikler... IV. Bilag III: Spørgeskema... VI Bilagsfortegnelse Bilag I: Oversigt over litteratursøgning... II Bilag II: Inkluderede videnskabelige artikler... IV Bilag III: Spørgeskema... VI Bilag IV: Godkendelse fra opererende overlæge... XV Bilag

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning Anders Troelsen A-kursus, Traumatologi, Odense, September 2013 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er

Læs mere

Program DOS Kongressen Onsdag d. 24. oktober Lokale: 09: EFORT Forum (hip/knee infection) Stockholm/Copenhagen/Helsinki/Oslo

Program DOS Kongressen Onsdag d. 24. oktober Lokale: 09: EFORT Forum (hip/knee infection) Stockholm/Copenhagen/Helsinki/Oslo Program DOS Kongressen 2018 Onsdag d. 24. oktober 2018 Lokale: 09:00 10.30 EFORT Forum (hip/knee infection) Stockholm/Copenhagen/ Single stage revision in the infected total hip or knee replacement 09:00

Læs mere

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Juli 2012/7 Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk Institut, OUH SDU Kære Alle Sommerferien står for døren for de fleste. Det betyder dog ikke, at forskningsenheden

Læs mere

Titel: "Muskeloskeletale ekstremitetsskader i skolebørn med særligt fokus på overbelastningsskader, årstidsvariation og kropssammensætning"

Titel: Muskeloskeletale ekstremitetsskader i skolebørn med særligt fokus på overbelastningsskader, årstidsvariation og kropssammensætning Eva Jespersen Fysioterapeut, Master i Rehabilitering, Ph.d. RICH, Centre of Research in Childhood Health Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet E-mail: ejespersen@health.sdu.dk Mobil: 41440892

Læs mere

Møde i Videnskabelig Udvalg DOS. Torsdag d. 21. januar 2016, kl. 09.00 12.00. Sinatur hotel Sixtus, Middelfart

Møde i Videnskabelig Udvalg DOS. Torsdag d. 21. januar 2016, kl. 09.00 12.00. Sinatur hotel Sixtus, Middelfart Møde i Videnskabelig Udvalg DOS Torsdag d. 21. januar 2016, kl. 09.00 12.00 Sinatur hotel Sixtus, Middelfart Deltagere: Thomas Jakobsen (TJ), Ole Rahbek (OR), Claus Varnum (CV), Maiken Stilling (MS) Afbud:

Læs mere

Living with Statins. Final Symposium. University of Copenhagen

Living with Statins. Final Symposium. University of Copenhagen Living with Statins Final Symposium Monday 27 th Tuesday 28 th November 2017 University of Copenhagen Faculty of Faculty of Social Sciences Faculty Auditorium: Henrik Dam Blegdamsvej 3, 2200 Copenhagen

Læs mere

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed DECEMBER 2011/5 Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk Institut, OUH SDU Kære Alle Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed har siden sidste nyhedsbrev haft

Læs mere

Godkender modtagelse af donation. Kontoansvarlig hospitalsperson. Centerdirektør. Centerdirektør Johannes Jakobsen. Johannes Jakobsen.

Godkender modtagelse af donation. Kontoansvarlig hospitalsperson. Centerdirektør. Centerdirektør Johannes Jakobsen. Johannes Jakobsen. Aktivitet, projektnavn Fellow/Scolarship program hospital/ Projektansvarlig hospitalsperson Kontoansvarlig hospitalsperson Godkender modtagelse af donation Type af aktivitet/projekt/ udstyr/enhed Tidshorisont

Læs mere

Copenhagen, Copenhagen, Denmark; Clinical Biomechanics, University of Southern Denmark, Odense, Denmark. Frederiksberg, Copenhagen, Denmark.

Copenhagen, Copenhagen, Denmark; Clinical Biomechanics, University of Southern Denmark, Odense, Denmark. Frederiksberg, Copenhagen, Denmark. The Copenhagen Hip and Groin Outcome Score (HAGOS): development and validation according to the COSMIN checklist K Thorborg, 1 P Hölmich, 1 R Christensen, 2,3 J Petersen, 1 EM Roos, 2 1 Arthroscopic Centre

Læs mere

Sammenhængen mellem patienternes angst og bekymring, den patientoplevede kvalitet og patient rapporterede outcome (PRO)

Sammenhængen mellem patienternes angst og bekymring, den patientoplevede kvalitet og patient rapporterede outcome (PRO) Sammenhængen mellem patienternes angst og bekymring, den patientoplevede kvalitet og patient rapporterede outcome (PRO) v. Cand. Scient. San, ph.d. stud. Randi Bilberg Orthopaedic Research Unit Dept. of

Læs mere

Danish Fracture Database DFDB.DK

Danish Fracture Database DFDB.DK Danish Fracture Database DFDB.DK Herlev Sygehus 04.03.2015 Kirill Gromov, MD, PhD, - e-mail: kirgromov@yahoo.dk Purpose of DFDB Web-based prospective quality monitoring of fracture related surgery Evaluation:

Læs mere

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed

Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed Nyhedsbrev - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed APRIL 2012/6 Ortopædkirurgisk Afdeling - Klinisk Institut, OUH SDU Kære Alle Velkommen til årets første nyhedsbrev fra forskningsenheden. Forskningsenheden

Læs mere

HVORDAN BØR VI HÅNDTERE SENFØLGER EFTER ENDETARMSKRÆFT. Søren Laurberg Professor of Surgery Aarhus University Hospital Denmark

HVORDAN BØR VI HÅNDTERE SENFØLGER EFTER ENDETARMSKRÆFT. Søren Laurberg Professor of Surgery Aarhus University Hospital Denmark HVORDAN BØR VI HÅNDTERE SENFØLGER EFTER ENDETARMSKRÆFT Søren Laurberg Professor of Surgery Aarhus University Hospital Denmark DET ER BLEVET UFATTELIGT MEGET BEDRE 1943: 300 RC surgery at 121 hospitals

Læs mere

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI).

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Kort klinisk retningslinje vedr.: Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Udarbejdet af SAKS (Dansk Selskab for Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi) Forfattere:

Læs mere

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi : FOBT og sigmoideoskopi John Brodersen MD, GP, PhD, Lektor Forskningsenheden og Afdeling for Almen Praksis, Københavns Universitet john.brodersen@sund.ku.dk Formålet med præsentation At fremlægge bedst

Læs mere

Forebyggelse af nedslidning indenfor rengøringsbranchen. Marie Birk Jørgensen Forsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Forebyggelse af nedslidning indenfor rengøringsbranchen. Marie Birk Jørgensen Forsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Forebyggelse af nedslidning indenfor rengøringsbranchen Marie Birk Jørgensen Forsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Konklusioner: 1.Reng.assistenter vil gerne have sundhedsfremme også

Læs mere

Danish translation of the Foot and Ankle Outcome Score

Danish translation of the Foot and Ankle Outcome Score DAN MED J 2017;64(12):A5427 Danish translation of the Foot and Ankle Outcome Score Peter Larsen 1, Anne Marie Boe 2, Annika B. Iyer 1, 4 & Rasmus Elsøe 3 1) Department of Occupational Therapy and Physiotherapy,

Læs mere

Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici. Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen. Henning Boje Andersen

Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici. Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen. Henning Boje Andersen Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen Dansk selskab for Patientsikkerhed 17. maj 2017 Henning Boje Andersen Danish Technical University DTU 2

Læs mere

Præhospital forskning i Danmark det er nu vi skal rykke ud!

Præhospital forskning i Danmark det er nu vi skal rykke ud! DEMC7 24.11.2016 Trends i Akutforskningen i Danmark Hvor skal vi hen med den akutmedicinske forskning Præhospital forskning i Danmark det er nu vi skal rykke ud! v. Erika Frischknecht Christensen Professor,

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning A-kursus i Traumatologi, OUH Oktober 2011 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er der risiko for? Hvilket

Læs mere

Fysisk aktivitet og træning som behandling ONSDAG DEN 28. NOVEMBER 2012

Fysisk aktivitet og træning som behandling ONSDAG DEN 28. NOVEMBER 2012 - et forsknings og udviklingssymposium for fysioterapeuter, Region Nordjylland Det årlige forsknings- og udviklingssymposium for fysioterapeuter i Region Nordjylland afholdes ONSDAG DEN 28. NOVEMBER 2012

Læs mere

Morten Schultz Larsen Odense University Hospital

Morten Schultz Larsen Odense University Hospital Morten Schultz Larsen Odense University Hospital Objectives Distale tibia Behandling og resultater - historisk Moderne behandlingsprincipper Resultater Proksimale tibia Moderne behandlingsprincipper Mekaniske

Læs mere

Databaserne, indikatorer og forskning

Databaserne, indikatorer og forskning Databaserne, indikatorer og forskning 28. Februar 2017 Søren Paaske Johnsen Overlæge, klinisk lektor, ph.d. Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Indhold Sammenhænge mellem struktur,

Læs mere

Uddannelse 2010 DMSc (Ph.d.) 2007 Speciallæge i Neurologi 1993 Læge

Uddannelse 2010 DMSc (Ph.d.) 2007 Speciallæge i Neurologi 1993 Læge Lars Peter Kammersgaard Leder af medicinsk forskning, Rubric (Research Unit on Brain Injury Rehabilitation, Copenhagen) Speciallæge i Neurologi, Almen lægeuddannelse og DMSc Afdeling for Højt Specialiseret

Læs mere

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview World Health Organization 2010 All rights reserved. Based on the Composite International

Læs mere

Prioritering eller ej? Hvad er Konsekvensen? Jens Winther Jensen. Lægeforeningen

Prioritering eller ej? Hvad er Konsekvensen? Jens Winther Jensen. Lægeforeningen Prioritering eller ej? Hvad er Konsekvensen? Jens Winther Jensen Søren Kierkegaard Ikke at prioritere er også en prioritering! Offentligt sundhedsvæsen Politisk ledelse Demokratisk prioritering (ideal

Læs mere

KIA Post doc stilling, 3 år Differential expression of HLA class I A, B and C on stem cells and differentiated

KIA Post doc stilling, 3 år Differential expression of HLA class I A, B and C on stem cells and differentiated Oversigt over udmøntede midler fra OUH s Forskningspulje 2008, frie forskningsmidler Nr. Ansøger Afdeling Projekttitel Bevilling 2008 Bevilling 2009 Bevilling 2010 1 Niels Abildgaard, specialeansvarlige

Læs mere

Hvordan går det danske patienter med testis cancer?

Hvordan går det danske patienter med testis cancer? Hvordan går det danske patienter med testis cancer? Landsdækkende database for patienter med germinalcelle tumorer (GCC) Databasen dækker patienter behandlet i perioden 1984-2007 Mere end 230 variable

Læs mere

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET?

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? Jens Troelsen Professor, forskningsleder for forskningsenheden Active Living Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet jtroelsen@health.sdu.dk

Læs mere

Afholdt d. 4. december 2018

Afholdt d. 4. december 2018 TEMADAG HAIBA (Hospital Acquired Infections Database) Hoftealloplastik-registerets betydning for ortopædkirurgen Den kunstige hofte og bakterier Søren Overgaard, Professor, MD, DmSci Head of the Orthopeadic

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER CLEARINGHOUSE Kursus for bedømmere af kliniske retningslinjer ECTS: Kurset er postgraduat og ækvivalerer 5 ECTS point ved bestået eksamen. Der udstedes eksamensbevis. Formål: Kurset giver kompetence til at fungere som

Læs mere

Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16

Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16 Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16 Konferencens hashtag: #patient16 Følg os på Twitter: @patientsikker Praktisk info og præsentationer: patientsikkerhed.dk/patient16

Læs mere

At læse videnskabelige artikler viden og øvelse. Mette Kildevæld Simonsen Sygeplejerske, MPH, Ph.D- studerende

At læse videnskabelige artikler viden og øvelse. Mette Kildevæld Simonsen Sygeplejerske, MPH, Ph.D- studerende At læse videnskabelige artikler viden og øvelse Mette Kildevæld Simonsen Sygeplejerske, MPH, Ph.D- studerende SIG-gruppen d. 21.04 2010 1 Program 1. Hvordan er artikler opbygget 2. Hvordan læser man dem

Læs mere

ÆLDRE OG KRÆFT. Introduktion. Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc. University of Southern Denmark. Odense University Hospital

ÆLDRE OG KRÆFT. Introduktion. Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc. University of Southern Denmark. Odense University Hospital ÆLDRE OG KRÆFT Introduktion Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc University of Southern Denmark Odense University Hospital HISTORISK UDVIKLING AF ÆLDRE OG KRÆFT National Cancer Institute and

Læs mere

Visionsmøde for de nationale kliniske kvalitetsdatabaser

Visionsmøde for de nationale kliniske kvalitetsdatabaser Visionsmøde for de nationale kliniske kvalitetsdatabaser Udvikling og status for de nationale kliniske kvalitetsdatabaser Dansk Hoftealloplastik Register (DHR) 1995-2009 Søren Overgaard, professor Leder

Læs mere

Protokol artikler hvorfor, form og hvornår

Protokol artikler hvorfor, form og hvornår Protokol artikler hvorfor, form og hvornår Erik Poulsen Institute of Sports Science and Clinical Biomechanics Nordic Institute of Chiropractic and Clinical Biomechanics Department of Orthopaedic Surgery

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Sygefraværets udvikling og dilemmaer

Sygefraværets udvikling og dilemmaer Sygefraværets udvikling og dilemmaer Hermann Burr Risikofaktorer i arbejdsmiljøet for langtidssygefravær Arbejdsmiljøets betydning for langtidssygefraværet Hvor farligt er langtidssygefravær? Arbejdsmiljøpåvirkninger

Læs mere

Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Forskningsstrategi Side 1 af 7. Version /sts

Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Forskningsstrategi Side 1 af 7. Version /sts Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Forskningsstrategi 2016-2020 Side 1 af 7 Mål - vision Etablering af en stærk tværfaglig forskningsgruppe bestående af erfarne

Læs mere

Epidemiology of Headache

Epidemiology of Headache Epidemiology of Headache Birthe Krogh Rasmussen MD, DMSc Denmark Prevalences Distribution in the population Risk factors Consequences The thesis is based on the following publications: 1. Rasmussen BK,

Læs mere

Linguistic and cross-cultural translation of KOOS-child from Swedish to Danish

Linguistic and cross-cultural translation of KOOS-child from Swedish to Danish Linguistic and cross-cultural translation of KOOS-child from Swedish to Danish The linguistic and cross-cultural adaptation process of KOOS-child from Swedish to Danish followed international guidelines

Læs mere

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Hvilke spørgsmål ønskes besvaret Baggrund for spørgsmål(ene) Kort beskrivelse af problemfeltet og argumentation for projektets

Læs mere

Longer term follow-up on effects of Tailored Physical Activity or Chronic Pain Self-Management Programme on return-towork:

Longer term follow-up on effects of Tailored Physical Activity or Chronic Pain Self-Management Programme on return-towork: Lotte Nygaard InCoRE Institut for Idræt og Biomekanik Fysisk Aktivitet og Sundhed i arbejdslivet E-mail: lonygaard@health.sdu.dk Telefon: 65507591 Mobil: 23612553 Uddannelse 2014 Ph.d. fra Idræt og Biomekanik,

Læs mere

Ernæringsproblemer hos svækkede ældre. Anne Marie Beck, klinisk diætist, seniorforsker ambe@food.dtu.dk

Ernæringsproblemer hos svækkede ældre. Anne Marie Beck, klinisk diætist, seniorforsker ambe@food.dtu.dk Ernæringsproblemer hos svækkede ældre Anne Marie Beck, klinisk diætist, seniorforsker ambe@food.dtu.dk 2 clinical interventions for weight loss have been used with modest succes. Bales CW, Ritchie CS.

Læs mere

Fysiske arbejdskrav og fitness

Fysiske arbejdskrav og fitness Fysiske arbejdskrav og fitness Betydning for hjertesygdom og dødelighed AMFF årskonference 2014 Andreas Holtermann Overordnede forskningsspørgsmål Øger høje fysiske krav i arbejde risiko for hjertesygdom

Læs mere

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Administrationen Afdeling: Planlægning Journal nr.: Dato: 20.februar 2015 Udarbejdet af: Anja Reilev/ Claus Færch E-mail: Anja.Reilev@rsyd.dk/ Claus.Faerch@rsyd.dk Model for postdoc ansættelser

Læs mere

Anvendelse af data fra Danmarks Statistik til sundhedsvidenskabelig forskning. Henrik L. Jørgensen, overlæge, ph. d.

Anvendelse af data fra Danmarks Statistik til sundhedsvidenskabelig forskning. Henrik L. Jørgensen, overlæge, ph. d. Anvendelse af data fra Danmarks Statistik til sundhedsvidenskabelig forskning Henrik L. Jørgensen, overlæge, ph. d. Klinisk Biokemisk Afdeling, Bispebjerg Hospital Antal analysesvar per år fra KBA BBH

Læs mere

Suprakondylære humerusfrakturer. AOT Advanced Principles Course Middelfart april 2016

Suprakondylære humerusfrakturer. AOT Advanced Principles Course Middelfart april 2016 Suprakondylære humerusfrakturer Lasse Bayer AOT Advanced Principles Course Middelfart april 2016 Anatomi Triangular struktur skaber styrke Lateral column Medial column Trochlea Anatomi Trochlea er centrum

Læs mere

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund?

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Forebyggelse af overvægt og fedme hos børn hvad ved vi fra kontrollerede randomiserede undersøgelser? Berit L Heitmann, Professor PhD Enheden for Epidemiologisk

Læs mere

Translation and Cross-Cultural Adaptation of the Danish Version of the Hip Dysfunction and Osteoarthritis Outcome Score 2.0 (HOOS 2.

Translation and Cross-Cultural Adaptation of the Danish Version of the Hip Dysfunction and Osteoarthritis Outcome Score 2.0 (HOOS 2. Translation and Cross-Cultural Adaptation of the Danish Version of the Hip Dysfunction and Osteoarthritis Outcome Score 2.0 (HOOS 2.0) Nina Beyer 1, Kristian Thorborg 2, Anders Vinther 3. 1 Department

Læs mere

Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer

Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer Projekttitel/aspekt Kontakt Fagkonsulent/ projektleder Kontakt søgespecialist NKR for behandling af meniskpatologi i knæet. Guidelines Nis Nissen / Lone

Læs mere

The effects of occupant behaviour on energy consumption in buildings

The effects of occupant behaviour on energy consumption in buildings The effects of occupant behaviour on energy consumption in buildings Rune Vinther Andersen, Ph.D. International Centre for Indoor Environment and Energy Baggrund 40 % af USA's samlede energiforbrug sker

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 7: Resume Titel: Klinisk retningslinje for perioperativ desinfektion af øje og øjenomgivelser til patienter til øjenoperation Forfattergruppe: Birgith Jakobsen, Udviklings- og uddannelsesansvarlig

Læs mere

Brystkræftscreening og overdiagnostik hvordan forstår vi stigningen i incidens?

Brystkræftscreening og overdiagnostik hvordan forstår vi stigningen i incidens? Brystkræftscreening og overdiagnostik hvordan forstår vi stigningen i incidens? Henrik Støvring stovring@ph.au.dk 1. December 2016 Institut for Folkesundhed, AU Institutseminar, Vingsted Screening forskningsområdet

Læs mere

Valgopstilling til bestyrelsen i Dansk Selskab for Sygeplejeforskning

Valgopstilling til bestyrelsen i Dansk Selskab for Sygeplejeforskning Valgopstilling til bestyrelsen i Dansk Selskab for Sygeplejeforskning Navn på opstiller Privatadresse Tlf.nr. E-mail adresse Stilling Arbejdssted Beskriv kort hvad du gerne vil bidrage med/sætte fokus

Læs mere

Musiklytning til patienter i skærmning Schou, K., Pedersen, I. N. & Bonde, L. O. 2010 I : Psykiatrisk Sygepleje. 18, 2, s. 25-28 4 s.

Musiklytning til patienter i skærmning Schou, K., Pedersen, I. N. & Bonde, L. O. 2010 I : Psykiatrisk Sygepleje. 18, 2, s. 25-28 4 s. Adjunkt Institut for Kommunikation Institut for Kommunikation Musikterapi Kroghstræde 6, 1 9220, Aalborg Ø Danmark Kroghstræde 6, 5 9220, Aalborg Ø Danmark E-mail: schou@hum.aau.dk Telefon: 9940 7238,

Læs mere

Patientforløbsprogram for rygområdet

Patientforløbsprogram for rygområdet Patientforløbsprogram for rygområdet Målgruppe Patienter med nyopståede lændesmerter med eller uden udstråling til ben. Der kan være tale om en førstegangsepisode, recidiv af tidligere tilfælde eller opblussen/

Læs mere

Health surveys. Supervision (much more) from the patients perspective. Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG

Health surveys. Supervision (much more) from the patients perspective. Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG Health surveys Supervision (much more) from the patients perspective Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG 8.10.2018 The story 2002 Act on surveys at all nursing homes (frequentbased surveys) 600-800

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Modtagelse af svært tilskadekomne.

Modtagelse af svært tilskadekomne. Modtagelse af svært tilskadekomne. Siden 1996 har vi på Odense Universitetshospital haft en særlig registrering af svært tilskadekomne, både fra trafikuheld og fra øvrige ulykker. Disse registreringer

Læs mere

Digitalt understøttede varme hænder flytter sundhed hos diabetikere og overvægtige. Af praktiserende læge Carl J. Brandt, Ph.D.

Digitalt understøttede varme hænder flytter sundhed hos diabetikere og overvægtige. Af praktiserende læge Carl J. Brandt, Ph.D. Digitalt understøttede varme hænder flytter sundhed hos diabetikere og overvægtige Af praktiserende læge Carl J. Brandt, Ph.D. oktober 2018 esundhed i form af et digitalt dialogværktøj (LIVA) til understøttelse

Læs mere

Camilla van Deurs. Associate partner Arkitekt MAA PhD Lektor i Urban Design. Gehl Architects. Menneskevenlige byer er sunde byer!

Camilla van Deurs. Associate partner Arkitekt MAA PhD Lektor i Urban Design. Gehl Architects. Menneskevenlige byer er sunde byer! Menneskevenlige byer er sunde byer! Middelfart april 2013 Camilla van Deurs Associate partner Arkitekt MAA PhD Lektor i Urban Design Vores filosofi arbejder for at skabe byer som er - levende - sunde -

Læs mere

Komorbiditet og øvre GI-cancer. Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn.

Komorbiditet og øvre GI-cancer. Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn. Komorbiditet og øvre GI-cancer Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn.dk Hvad er komorbiditet? Komorbiditet: Sygdom(me), som forekommer

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Tal og tabeller Facts and Figures. University of Southern Denmark

Tal og tabeller Facts and Figures. University of Southern Denmark Tal og tabeller Facts and Figures 2012 S y d d a n s k U n i v e r s i t e t University of Southern Denmark syddansk universitet Syddansk Universitet udbyder uddannelser på højeste videnskabelige niveau

Læs mere

STUDIEOPHOLD I BANGKOK FASE 2 - INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER

STUDIEOPHOLD I BANGKOK FASE 2 - INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER Find vejen frem VIA University College STUDIEOPHOLD I BANGKOK FASE 2 - INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER Find vejen frem VIA University College FASE 2 FASE 2 - INFORMATION, VEJLEDNING OG DOKUMENTER

Læs mere

Juli 2016/13. Kære Alle

Juli 2016/13. Kære Alle Juli 2016/13 Kære Alle Forskningsstrategi og Patientinddragelse Patientinddragelse er de seneste år blevet et mantra i Sundhedsvæsenet og inddrager også forskningen. Der er ingen tvivl om, at patienterne

Læs mere

PHADIA Legatet 2011. Dansk Selskab for Pædiatrisk Allergologi og Pulmonologi

PHADIA Legatet 2011. Dansk Selskab for Pædiatrisk Allergologi og Pulmonologi PHADIA Legatet 2011 Dansk Selskab for Pædiatrisk Allergologi og Pulmonologi Endnu engang tak for Phadia Legatet, der blev brugt til at medfinansiere mit ophold i Istanbul i forbindelse med den 30. EAACI

Læs mere

Hvor mange har egentlig kræft?

Hvor mange har egentlig kræft? Hvor mange har egentlig kræft? John Brodersen Professor, speciallæge i almen medicin, ph.d. Center for Forskning & Uddannelse i Almen Medicin, IFSV, KU Forskningsenheden for Almen Praksis, Region Sjælland

Læs mere

Årsrapport 2018 GLA:D Ryg

Årsrapport 2018 GLA:D Ryg Årsrapport 218 GLA:D Ryg GLA:D Ryg Årsrapport 218 GLA:D Ryg kombinerer uddannelse og træning for patienter med længerevarende eller tilbagevendende lænderygbesvær. GLA:D Ryg omsætter anbefalinger fra nationale

Læs mere

Konsensusdokument. Best Clinical Practice for fysioterapi til patienter med hoftenær fraktur under primær indlæggelse

Konsensusdokument. Best Clinical Practice for fysioterapi til patienter med hoftenær fraktur under primær indlæggelse Konsensusdokument Best Clinical Practice for fysioterapi til patienter med hoftenær fraktur under primær indlæggelse Kristensen MT 1, Beyer N 2, Foss NB 3, Holm B 1, Kehlet H 4, Isaksson H 1, Testrup SP

Læs mere

Locked plates use and abuse

Locked plates use and abuse Locked plates use and abuse Anders Jordy Traumesektoren, Kolding Sygehus AO advanced principles Middelfart, april 2016 Learning outcomes Compare indications for using locked and nonlocked plates. Identify

Læs mere

Basic statistics for experimental medical researchers

Basic statistics for experimental medical researchers Basic statistics for experimental medical researchers Sample size calculations September 15th 2016 Christian Pipper Department of public health (IFSV) Faculty of Health and Medicinal Science (SUND) E-mail:

Læs mere

Psykotraumatologi: Seksuelle overgreb, voldtægt, vold mod kvinder, PTSD og sundhed Sundhedspsykologi: Overvægt, spiseforstyrrelser, brystkræft

Psykotraumatologi: Seksuelle overgreb, voldtægt, vold mod kvinder, PTSD og sundhed Sundhedspsykologi: Overvægt, spiseforstyrrelser, brystkræft Nina Beck Hansen Ph.d. studerende, Ph.d.-studerende Videnscenter for Psykotraumatologi Institut for Psykologi E-mail: nbeck@health.sdu.dk Telefon: 65502766 Akademiske kvalifikationer/uddannelse 2013: Ph.d.

Læs mere

Badminton verdens sundeste idræt

Badminton verdens sundeste idræt Badminton verdens sundeste idræt Få Fremtiden på banen 10.Juni 2017 Niels Christian Kaldau, MD. Afdelingslæge Artroskopisk Center Hvidovre Diplomlæge i Idrætsmedicin Når badminton ikke er sundt Er badminton

Læs mere

Farmakoepidemiologi Den grimme ælling

Farmakoepidemiologi Den grimme ælling Farmakoepidemiologi Den grimme ælling Jesper Hallas Professor i klinisk farmakologi Syddansk Universitet DSKFs jubilæumsmøde April 2016 Outline Datakilder i Danmark Anvendelser DKs position Hvilke ændringer

Læs mere

ReBUS (Rehabilitation, Bath, User Satisfaction)

ReBUS (Rehabilitation, Bath, User Satisfaction) ReBUS (Rehabilitation, Bath, User Satisfaction) Styregruppen Chef for hjemmesygepleje og kommunal hjemmehjælp i Frederiksberg kommune, diplom i ledelse (SD) og master i sundhedsantropologi (MSA), Heidi

Læs mere

Frakturtyper Adgange og Kirurgisk behandling. Michael Brix, Traumesektoren Ortopædisk afd. Odense Universitetshospital

Frakturtyper Adgange og Kirurgisk behandling. Michael Brix, Traumesektoren Ortopædisk afd. Odense Universitetshospital Frakturtyper Adgange og Kirurgisk behandling Universitetshospital 1 Når foredraget er slut skal du vide noget om: 1. Epidemiologi 2. Konservativ behandling og resultater 3. Indikationer for kirurgisk behandling

Læs mere

Forebyggelsesindsatser og erfaringer.

Forebyggelsesindsatser og erfaringer. DEPARTMENT OF SPORTS SCIENCE AND CLINICAL BIOMECHANICS Forebyggelsesindsatser og erfaringer. Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del Bilag 202 Offentligt Hvordan kommer vi fra evidens til implementering?

Læs mere

Tal og tabeller Facts and Figures

Tal og tabeller Facts and Figures SYDDANSK UNIVERSITET UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK Telefon phone: +45 6550 1000 sdu@sdu.dk www.sdu.dk Tal og tabeller Facts and Figures 2015 S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T UNIVERSITY OF SOUTHERN

Læs mere

ModicTeamet og Antibiotika behandling

ModicTeamet og Antibiotika behandling Rygcenter Syddanmark ModicTeamet og Antibiotika behandling Patientinformation Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Du er blevet henvist til Modic teamet af din kontaktperson

Læs mere

Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke?

Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke? Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke? Peter Vedsted Professor, Ph.D. Research Unit for General Practice Center for Research in Cancer Diagnosis

Læs mere