Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge"

Transkript

1 Personale Grøndalsvej 2, 8260 Viby J Borgmesterens Afdeling Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge Jette Skive, Dansk Folkeparti, har fremsendt en 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter. Som grundlag for Børn og Unges besvarelse, beskrives indledningsvist magistratens organisatoriske struktur og antal medarbejdere med henblik på at sætte dette i sammenhæng med MED-systemets struktur og antallet af arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter. I Børn og Unge er der ansat ca månedslønnede personer. Inklusiv timelønnede udgør antallet ca Opgjort i fuldtidsstillinger er der ca måneds- og timelønnede. Den samlede lønsum udgør årligt ca. 4,2 mia. kr. (inkl. pension, særlig feriegodtgørelse mv.). Som det ses nedenfor, er der ud fra et estimat estimeret, at der i alt bruges ca timer årligt på MED-systemet og arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanters virke. Dette svarer ca. til en omkostning på 39,8 mio. kr. Denne omkostning udgør således ca. 1% af den samlede lønsum. Side 1 af 6 BØRN OG UNGE HR, Kommunikation og Trivsel Aarhus Kommune Personale Grøndalsvej Viby J Direkte telefon: Direkte gekr@aarhus.dk Sag: 15/ Sagsbehandler: Gerd Kruse EAN: I Børn og Unge er der 46 folkeskoler, 2 specialskoler og et 10. klassescenter, 50 kommunale og 28 selvejende dagtilbud, 4 FU-områder samt 3 forvaltninger. På skolerne er der som udgangspunkt en AMR i henholdsvis TAP-delen, undervisningsdelen og SFO-delen. Imidlertid er nogle skoler organiseret anderledes og der vil AMR-strukturen følge lederstrukturen. I dagtilbuddene er der ca. 300 geografisk adskilte afdelinger, hvor der som udgangspunkt er en AMR i hver afdeling. På FU-området er der omkring 60 geografisk adskilte enheder, hvor der som udgangspunkt er ca. 45 AMR er. I forvaltningernes fællesfunktioner er der 12 afdelinger. Organisatorisk hører bl.a. tandklinikkerne og sundhedsplejen ind under disse. I alt er der ca. 20 AMR tilknyttet. 1. Hvor mange mennesker er involveret i MED-systemet (som medlemmer, repræsentanter og sekretærer)? Der er ca mennesker involveret i MED-systemet i Børn og Unge. Imidlertid er det vanskeligt at opgøre præcist, idet der er flere mennesker, der er gengangere i de forskellige udvalg.

2 2. Hvor mange tabte arbejdstimer bliver brugt blandt ansatte på MEDsystemet? Hvad svarer det til i årsværk? Hele MED-systemet bygger som bekendt på Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse i kommunerne indgået mellem KL og KTO i 2013 og på MED-aftale for Aarhus Kommune gældende fra 1. januar Side 2 af 6 Børn og Unge prioriterer at anvende tid på MED-systemet, idet vi vægter et velfungerende og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere højt. Nedenfor er en opgørelse af mødeaktivitet (herunder forberedelse) og kompetenceudvikling i MED-systemet i Børn og Unge. Det er dog vigtigt at understrege, at der er tale om et estimat, idet opgørelsen af tidsforbruget er behæftet med usikkerheder. Eksempelvis kendes det nøjagtige tidsforbrug i de enkelte udvalg ikke præcist, ligesom der kan være forskel på antallet af medlemmer i de enkelte udvalg. Opgørelsen af antal medlemmer er således baseret på et gennemsnit. Der er taget udgangspunkt i, at der som minimum afholdes 4 årlige møder i de enkelte MED-udvalg (dog ikke i HMU, FAU og FU). Årligt timeforbrug Årsværk MED-møder (Område-MED, FU-MED, LMU, Administrativt-, HRKT- og Pædagogisk MED) HMU ,91 HAU under HMU 376 0,20 FU under HMU 151 0,08 I alt ,63 3. Hvad er de samlede omkostninger ved MED-systemet (for jeres magistratsafdeling)? Ved en beregning af de samlede omkostninger ved MED-systemet i Børn og Unge tages udgangspunkt i en gennemsnitsløn på 260 kr. i timen (inkl. pension). Gennemsnitslønnen baserer sig på den samlede, gennemsnitlige løn for både ledere og medarbejdere. Pension er medregnet i timelønnen. Dermed udgør den samlede omkostning ved MED-systemet ca. 5,8 mio. kr., hvis man ser på antallet af timer, der anvendes til dette arbejde (ca timer).

3 4. Hvordan er MED-systemet blevet effektiviseret gennem årene, og følger denne effektivisering den øvrige kommunale effektivisering? Hos Børn og Unge ser MED- system som et meget effektivt samarbejdsorgan, hvor ledelse og medarbejderrepræsentanter samarbejder om Børn og Unges strategiske mål, trivslen, arbejdsmiljøet og kerneopgaven. Side 3 af 6 Hos Børn og Unge har vi gennem de seneste år tilpasset MED-systemet i forbindelse med omstruktureringer, sammenlægninger mv. Eksempelvis kan nævnes sammenlægningen af dagsinstitutioner til større og færre dagtilbud, hvormed antallet af tillidsrepræsentanter faldt, idet der nu ikke længere er én pr. institution, men pr. dagtilbud. Ydermere er antallet af dagtilbud blevet reduceret fra 75 kommunale til 50, med en tilsvarende reduktion i antallet af lokale MED-udvalg. Yderligere er 6 skoler blevet fusioneret til 3, med deraf tilsvarende reduktion i antallet af MED-udvalg. Derudover kan nævnes, at fritidshjemmene er blevet en del af SFO erne, hvilket har haft en effekt på antallet af tillidsrepræsentanter og lokale MEDudvalg. Endvidere er antallet er af FU-områder reduceret fra først 13 til 9, og sidenhen til 4, hvilket har bevirket et lavere antal lokale MED-udvalg. Endelig er antallet af områder i Børn og Unge reduceret fra 13 til 8, med et færre antal område MED-udvalg som følge heraf. Ovenstående har bevirket en nedsættelse af det samlede tidsforbrug til MED-systemet og tillidsrepræsentanter. Det er Børn og Unges erfaring, at store forandringer bedst gennemføres og forankres i organisationen, når der er et velfungerende og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere via involvering og inddragelse. Det er MED-systemet en garant for, når man investerer tid og opmærksomhed i det. Ovenstående svarer også på spørgsmål 7 og 8.

4 5. Hvor mange tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter er der i magistratsafdelingen? Side 4 af 6 Antal personer Arbejdsmiljørepræsentanter 466 Fællesarbejdsmiljørepræsentanter 2 Tillidsrepræsentanter 372 Fællestillidsrepræsentanter 13 I alt 854 Kilde: LIS, august 2015 Ovenstående tabel bygger på antallet af medarbejdere pr. august 2015, der modtager tillæg for funktionen som hhv. tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant. Dermed er tillidsrepræsentantsuppleanter ikke medtaget, da de ikke får et tillæg for denne funktion. Antallet af ovenstående varierer og der er tale om et øjebliksbillede. Antallet af FTR ere dækker over 2 frikøbte fra ÅLF, 3 frikøbte fra FOA og 5 frikøbte fra BUPL (herunder FTR for lederne), samt 1 FTR for HK, 1 for Journalisterne og 1 for AC/Djøf. De to sidstnævnte dækker på tværs af magistraterne, men finansieres af Børn og Unge. 6. Hvor mange tillidsrepræsentants- og arbejdsmiljørepræsentantstimer bliver brugt på årsbasis i de forskellige magistratsafdelinger? Hvad svarer dette til i årsværk og lønkroner? Etablering af arbejdsmiljøgrupper og deres funktioner er som bekendt reguleret af arbejdsmiljøloven. I forhold til antallet af arbejdsmiljøgrupper, hviler Børn og Unges arbejdsmiljøorganisation på principperne fra Aarhus Kommunes MED-aftale. Ifølge denne skal antallet af arbejdsmiljøgrupper tage hensyn til ledelsesstrukturen, geografisk beliggenhed, forskellige typer af arbejde samt hvornår på døgnet arbejdet foregår. Nedenfor er en oversigt over et estimeret timeforbrug i relation til arbejdsmiljørepræsentanter og grupper samt tillidsrepræsentanter. Samt hvor meget dette svarer til i årsværk og lønkroner.

5 Årligt timeforbrug Årsværk Lønkroner Side 5 af 6 Arbejdsmiljørepræsentanter og -grupper AMR, gns. 4 timer pr. måned Fælles-AMR (frikøbt halv tid) Kompetenceudvikling (nye AMR og AM-grupperne) AM-ledere, gns. 4 timer pr. måned Tillidsrepræsentanter TR (5,5 timer pr. medarbejder) FTR I alt I forhold til ovenstående tabel, skal bemærkes, at det er vanskeligt at sætte et præcist tal på, hvor mange timer, der anvendes til tillidsrepræsentants- og arbejdsmiljørepræsentantsarbejdet. Jf. Arbejdsmiljøloven ( 8) skal en AMR som bekendt have en efter forholdene rimelig tid til rådighed til at varetage deres pligter i arbejdsmiljøarbejdet. Ligeledes skal tillidsrepræsentanter jf. Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse som bekendt have den nødvendige og tilstrækkelige tid til varetagelsen af deres hverv. Hertil kommer, at det er forskelligt inden for de faglige organisationer, hvilke kompetencer tillidsrepræsentanterne har og det dermed forbundne tidsforbrug. Det er således meget varierende, hvor meget tid, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter anvender i de forskellige enheder. I ovenstående tidsforbrug er der dermed tale om estimater. Det er estimeret, at arbejdsmiljørepræsentanter anvender ca. 4 timer pr. måned til arbejdsmiljøopgaverne. I forhold til tillidsrepræsentanterne er der brugt som et estimat, at hver tillidsrepræsentant anvender 5,5 timer pr. medarbejder. Sammenlagt er tidsanvendelsen for arbejdsmiljørepræsentanter og grupper samt for tillidsrepræsentanter ca timer, hvilket svarer til en omkostning på ca. 34 mio. kr. og ca. 69 årsværk. Ved en beregning af de samlede omkostninger ved i forbindelse med arbejdsmiljørepræsentanter og grupper samt for tillidsrepræsentanter ved Børn og Unge, tages udgangspunkt i en gennemsnitsløn på 260 kr. i timen (inkl. pension). Gennemsnitslønnen baserer sig på den samlede, gennemsnitlige løn for både ledere og medarbejdere. Pension er medregnet i timelønnen.

6 7. Hvordan er tillidsrepræsentant- og arbejdsmiljørepræsentantsområdet blevet effektiviseret i årenes løb og er det i sammenhæng med den øvrige kommunale effektivisering? Jf. spørgsmål 4. Side 6 af 6 8. Er ressourcerne brugt på tillidsrepræsentant og arbejdsmiljøområdet i proportion til den nytte systemet bidrager med i kommunen? Jf. spørgsmål 4. Med venlig hilsen Bünyamin Simsek rådmand / Nils Petersen direktør

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Arbejdsmiljø i MED-aftalen

Arbejdsmiljø i MED-aftalen F O A f a g o g a r b e j d e Arbejdsmiljø i MED-aftalen Denne Kort & Godt pjece henvender sig til medlemmer i MED-forhandlingsorganet og MED-hovedudvalg i kommuner og regioner. Pjecen informerer om: n

Læs mere

Venstre udtrykte i forlængelse heraf et ønske om at få lignende opgørelser for de øvrige magistratsafdelinger.

Venstre udtrykte i forlængelse heraf et ønske om at få lignende opgørelser for de øvrige magistratsafdelinger. Forslag 66 (sag 79 på byrådsmødet den 17. juni 2015) Børn og Unges udtalelse vedr. Det Radikale Venstres beslutningsforslag om udarbejdelsen af en oversigt over antal medarbejdere fordelt på en række kriterier

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland BILAG 1 Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland J.nr. 1-30-77-14-10 I henhold til 5 i Region Midtjyllands MEDaftale sker valg og udpegning af medlemmer til MED og AMO (Arbejdsmiljøorganisationen)

Læs mere

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015

Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015 Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse Retningslinjer for valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune p. 3 Indledning p. 3 Regelgrundlag

Læs mere

Du er MED! Spil og dans MED

Du er MED! Spil og dans MED Du er MED! Spil og dans MED En pixi-udgave om medindflydelse og medbestemmelse i Næstved Kommune Baseret på MED-aftalen af 1. maj 2013. MED betyder medindflydelse medbestemmelse medansvar at alle ansatte

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 11. februar 2009 Notat

Læs mere

Aarhus Kommune. Dato 20. januar 2014

Aarhus Kommune. Dato 20. januar 2014 Dato 20. januar 2014 Aarhus Kommune Børn og Unge Nedenstående er en besvarelse af en 10-dages forespørgsel fra Socialistisk Folkeparti til Børn og Unge modtaget den 10. januar 2014. Spørgsmål: I hvilket

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

Notat. Retningslinjer for sammensætning af bestyrelser i dagtilbud og FU fra fusionen til næste ordinære valg. Dagtilbud og FU-områder.

Notat. Retningslinjer for sammensætning af bestyrelser i dagtilbud og FU fra fusionen til næste ordinære valg. Dagtilbud og FU-områder. Notat Emne Til Kopi til Retningslinjer for sammensætning af bestyrelser i dagtilbud og FU fra fusionen til næste ordinære Dagtilbud og FU-områder Den 17. december 2010 Aarhus Kommune Som anført i besparelseskataloget

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 %

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 % Trivsel 2016 Besvarelse: 80 % Forord Kære ansatte i Med trivselsundersøgelsen Trivsel 2016 ønsker vi at få et samlet billede af det oplevede psykiske arbejdsmiljø i. Trivslen er et vigtigt parameter, som

Læs mere

Indstilling. Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen Lindegården, Pannerupvej 7, Trige

Indstilling. Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen Lindegården, Pannerupvej 7, Trige Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 26. februar 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen

Læs mere

Den 10. september 2013 Aarhus Kommune

Den 10. september 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling B Den 10. september 2013 Aarhus Kommune Jette Skive har stillet en række spørgsmål vedrørende taxakørsel af skolebørn i Aarhus. På de områder hvor MBU forestår befordringen, benyttes

Læs mere

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste.

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. Punkt 2. Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. 2013-49399. Borgmesterens Forvaltning indstiller, at Magistratens godkender, at den nuværende forretningsgang for udbetaling af tabt

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget FORBUND LO-repræsentant i MED-hovedudvalget Information om dit arbejde i MED Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning 5 Procedureretningslinjer

Læs mere

PROTOKOLLAT OM INDGÅELSE AF LOKALE AFTALER OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE M.V.

PROTOKOLLAT OM INDGÅELSE AF LOKALE AFTALER OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE M.V. AMTSRÅDSFORENINGEN KL KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE 11.06.3 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE PROTOKOLLAT OM INDGÅELSE AF LOKALE AFTALER OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE

Læs mere

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde FOA Kampagne & Analyse Oktober 2009 Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde Denne undersøgelse er gennemført blandt FOA-medlemmer tilmeldt forbundets elektroniske medlemspanel, MedlemsPulsen, i perioden

Læs mere

Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen

Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen Så er det igen blevet tid til valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen! Nu skydes valghandlingen for valgperioden 1. januar 2011 31. december 2013 i gang.

Læs mere

Hvor mange er omfattet af resultatet?

Hvor mange er omfattet af resultatet? 1 2 3 Hvor mange er omfattet af resultatet? IDAforhandler for 520 årsværk i regionerne. Ét årsværk svarer til en fuldtidsansat med 37 timer om ugen. IDA og DdLhar indgået en forhandlingsaftale vedrørende

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser FOA Kampagne og Analyse 14.05.13 FOA har i perioden 22.03. 2013 08.04. 2013 gennemført en undersøgelse om udviklingen på FOA-faggruppernes

Læs mere

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT?

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? Som tillidsrepræsentant er jeg garant for medindflydelse HVORFOR BLIVE TILLIDSREPRÆSENTANT? Socialpædagogerne har gennemført en medlemsundersøgelse, der

Læs mere

Bilag 5. Budget 2013 refusion særligt dyre enkeltsager Magistratsafdelingerne. Aarhus Kommune. Den 11. september 2012

Bilag 5. Budget 2013 refusion særligt dyre enkeltsager Magistratsafdelingerne. Aarhus Kommune. Den 11. september 2012 Bilag 5 Emne: Til: Budget 2013 refusion særligt dyre enkeltsager Magistratsafdelingerne Den 11. september 2012 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Endelig fastsættelse af budget samt udmøntning af ændrede

Læs mere

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Indledning Denne aftale er indgået med hjemmel i 2 i Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne og knytter

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Løntilskud Offentlig virksomhed

Løntilskud Offentlig virksomhed Løntilskud Offentlig virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, og hvor du som tillidsrepræsentant kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) 2009/1 LSV 126 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20090054829 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. maj

Læs mere

08-08-2006. Til: BUU og ØU. Sagsnr. 305011

08-08-2006. Til: BUU og ØU. Sagsnr. 305011 Økonomiforvaltningen Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT Til: BUU og ØU Opsummering af effektiviserings- og synergipotentialer i KLK s analyse af Børne- og Ungdomsudvalget (opdateret version, herunder

Læs mere

Er det formelt muligt, at Københavns Kommune giver et særtilskud til skolen i en tidsbegrænset periode?

Er det formelt muligt, at Københavns Kommune giver et særtilskud til skolen i en tidsbegrænset periode? KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet 12-05-2015 Klaus Mygind (F) Sagsnr. 2015-0105772 Dokumentnr. 2015-0105772-1 Politikerspørgsmål om Det Kgl. Vajsenshus Kære Klaus

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden version af den

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, OUH, Odense... 1 Forord...

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn På baggrund

Læs mere

DATA FOR AUGUST 2013 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA

DATA FOR AUGUST 2013 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA DATA FOR AUGUST 2013 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 5 Personaleomsætning 7 Datagrundlag 6. november 2013 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt nettoløn

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Arbejdsmiljøredegørelse for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for er anden version

Læs mere

Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af FOA og KL s Socialog sundhedsoverenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling

Læs mere

Samlet oversigt over registreringer, indberetninger, test mv. i folkeskolerne.

Samlet oversigt over registreringer, indberetninger, test mv. i folkeskolerne. Samlet oversigt over registreringer, indberetninger, test mv. i folkeskolerne. Indhold PERSONALEADMINISTRATION... 2 STATISTIKKER OG UNDERSØGELSER... 6 ØKONOMI MV.... 10 ELEVADMINISTRATION... 14 TEST OG

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, klub-, SFO-, og fritidshjemsområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. maj 2009 1.

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, klub-, SFO-, og fritidshjemsområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. maj 2009 1. Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, klub-, SFO-, og fritidshjemsområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. maj 2009 1. maj 2011 Godkendt af SBU den XX 20113. februar 2009 1 Nærværende

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Hovedelementerne i. forliget på RLTN område. Generelle lønstigninger, som sikrer reallønnen. Reguleringsordningen videreføres og med privatlønsværn

Hovedelementerne i. forliget på RLTN område. Generelle lønstigninger, som sikrer reallønnen. Reguleringsordningen videreføres og med privatlønsværn FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 20. februar 2015 3982.7 Hovedelementerne i forliget på RLTN område Den 20. februar 2015 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER PROGRAM Hvornår må arbejdsgiver kontakte medarbejdere? Tilkaldevikarer Lov om tidsbegrænset ansættelse, herunder retten til fastansættelse Begivenhedsansættelser Kørsel i egen bil Fra deltid til fuldtid,

Læs mere

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE Udgiver: Socialpædagogerne Østjylland, maj 2014 Oplag: Konsulent: Gra isk produktion: 1.500 stk. Steen Kabel, Inquiry Partners WERKs Gra iske Hus a s, Aarhus

Læs mere

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 2 2/FORHANDLINGSRET

Læs mere

Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på KL s område. November 2008

Vejledning om. udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på KL s område. November 2008 1 Vejledning om udmøntning af trepartsmidlerne til kompetenceudvikling på KL s område November 2008 2 Indledning I forbindelse med trepartsaftalerne i 2007 blev der afsat et engangsbeløb på 388 mio. kr.

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 1. BRUG DEMOKRATIET Medarbejderforeninger På mange arbejdspladser med 5 DJ medlemmer eller flere, er der oprettet en medarbejderforening (standardvedtægter for medarbejderforeninger,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Onkologisk Afdeling R, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Rammer for arbejdstid TR 1A den 20. august 2014

Rammer for arbejdstid TR 1A den 20. august 2014 Rammer for arbejdstid TR 1A den 20. august 2014 Oplæg 1) De nye arbejdstidsregler 2) Tilgange til den nye situation De nye regler kort fortalt De rummer ikke bestemmelser om: Varslingsfrister Tid til forberedelse

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Sygehusapotek Fyn

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Sygehusapotek Fyn Arbejdsmiljøredegørelse for Sygehusapotek Fyn Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for er anden version af den årlige redegørelse

Læs mere

Lokal løndannelse nye frihedsgrader nyt ansvar

Lokal løndannelse nye frihedsgrader nyt ansvar Lokal løndannelse nye frihedsgrader nyt ansvar Temaer Resultaterne ved O.11? Hvad betyder det for lokal løns fremtid? Hvordan kan kommunerne arbejde med lokal løn uden forlodsfinansiering? Hvordan tegner

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden

Læs mere

Referat 27.11.2014 Område MED Dagtilbud

Referat 27.11.2014 Område MED Dagtilbud Næstved Kommune Center for Dagtilbud www.naestved.dk Referat 27.11.2014 Område MED Dagtilbud Formøde for medarbejderne fra kl. 8.00 i mødelokalet. Formøde for lederne fra kl. 8.45 på Johnnis kontor. Mødedato

Læs mere

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR DECEMBER 2009 ER TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 3 Personaleomsætning 4 Aldersfordeling 5 Datagrundlag Oprindeligt 3. marts 2010 Revideret pga. datakorrektion 5.

Læs mere

edtægt for styrelse af fritids- og ungdomsskoletilbud i Aarhus Kommune

edtægt for styrelse af fritids- og ungdomsskoletilbud i Aarhus Kommune edtægt for styrelse af fritids- og ungdomsskoletilbud i Aarhus Kommune 1 Formål Vedtægten fastlægger rammerne for fritids- og ungdomsskolebestyrelsens og forældre- og ungerådets arbejde, herunder rammerne

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE

FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE Forståelsespapiret indeholder parternes fælles forståelse af reglerne for lærernes og børnehaveklasseledernes

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 HOVEDRESULTATER OG ANALYSER

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 HOVEDRESULTATER OG ANALYSER Til Børn og Unge, Aarhus Kommune Dokumenttype Hovedrapport Dato December, 2015 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 HOVEDRESULTATER OG ANALYSER Hovedresultater og analyser 1 Revision ENDELIG VERSION Dato 2015-12-16

Læs mere

Disse oplysninger er indsamlet nu, hvor KLK har analyseret lærernes arbejdstid på kommunens skoler i en særskilt rapport.

Disse oplysninger er indsamlet nu, hvor KLK har analyseret lærernes arbejdstid på kommunens skoler i en særskilt rapport. Økonomiforvaltningen Børne og Ungdomsforvaltningen NOTAT Til: BUU og ØU Opsummering af KLKrapport vedr. lærernes arbejdstid 08082006 Sagsnr. 305011 Dokumentnr. 1879900 Da KLKrapporten vedr. folkeskoleområdet

Læs mere

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Indhold 1 Indledning 4 1.1 Hvorfor nye retningslinjer for beregning af feriepengeforpligtelser 4 1.2 En årlig opgørelse af feriepengeforpligtelsen 4 1.3

Læs mere

Ansvar og kompetence beskrivelse for områdeledere og pædagogiske ledere

Ansvar og kompetence beskrivelse for områdeledere og pædagogiske ledere Ansvar og kompetence beskrivelse for områdee og pædagogiske e Nærværende skrivelse, er tænkt som et dynamisk dokument, der konstant vil være under forandring. Vi er e af en politisk styret organisation,

Læs mere

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Børn og Unge sekretariatet 2013 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Formål med tilsyn: Baggrund for tilsyn med dagtilbud Holbæk Kommune har pligt til at sikre, at dagtilbuddene lever op til lovgivningen

Læs mere

Budget for medicoteknisk afdeling i Region Syddanmark

Budget for medicoteknisk afdeling i Region Syddanmark Område: Økonomi Udarbejdet af: Marianne Pedersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Marianne.Pedersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/19003 Telefon: 76631648 Dato: 9. november 2007 Notat Budget for

Læs mere

Page 1 of 5 24 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv tilbud leverandør Generel definition: organisation, der leverer ydelser ambulant tilbud Generel definition:

Læs mere

Løn- og Personalenyt. 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november

Løn- og Personalenyt. 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november Forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger KL og BUPL indgik den 5. november 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger.

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 H O L S T E B R O K O M M U N E VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD OVERORDNEDE MÅL OG RAMMER Holstebro byråd fastsætter overordnede mål

Læs mere

OMORGANISERING. Daginstitutioner i Gl. Gudme og Skårup. Børnehuset Løkken (Hesselager) Gudme. børnehaveog. Eventyrhuset (Gudbjerg) Oure Børnehave

OMORGANISERING. Daginstitutioner i Gl. Gudme og Skårup. Børnehuset Løkken (Hesselager) Gudme. børnehaveog. Eventyrhuset (Gudbjerg) Oure Børnehave bilag til dagsordenstekst OMORGANISERING Børnehuset Løkken (Hesselager) Eventyrhuset (Gudbjerg) Gudme børnehave Oure Børnehave Kilen Børnehave Vejstrup Børnehave Bakkehuset (Skårup) Skårup børnehaveog

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Udviklingsplan for Grønløkkeskolen 2012/2013

Udviklingsplan for Grønløkkeskolen 2012/2013 Tranbjerg den 12/9 2012 Udviklingsplan for Grønløkkeskolen 2012/2013 1 Præsentation af skolen Grønløkkeskolen er en skole, beliggende i Tranbjerg i den sydlige del af Aarhus Kommune. I skoleåret 2012/2013

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO 2 Baggrund Med ændring af folkeskoleloven af 26. maj 2008 er der nu krav om at skolefritidsordninger fremover skal udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser. Ordningen

Læs mere

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN MAJ, 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar i Børne- og Ungdomsforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MED-aftalen MED-aftalen skal optimere arbejdsmiljøet og samarbejdet mellem ledelse

Læs mere

Vejledning ved ønske om overgang fra selvejende til kommunal drift

Vejledning ved ønske om overgang fra selvejende til kommunal drift KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring NOTAT Vejledning ved ønske om overgang fra selvejende til kommunal drift I forbindelse med indførelsen af klynger og netværk i Københavns

Læs mere

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Oktober 2010 Indhold 1 Indledning 4 1.1 Hvorfor nye retningslinjer for beregning af feriepengeforpligtelser 4 1.2 En årlig opgørelse af feriepengeforpligtelsen

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt 2 kommet med pejlemærker for, hvordan midlerne bør anvendes, så de har størst mulig effekt på elevernes læring

Læs mere

Privatlønstatistik. Stærkt kort til din lønforhandling

Privatlønstatistik. Stærkt kort til din lønforhandling Privatlønstatistik Stærkt kort til din lønforhandling Når du går til lønforhandling næste gang, kan lønstatistikken være et af de kort, du har på hånden. Den giver dig nemlig en pejling på, hvor dit lønniveau

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018 Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. sundheds-it og elektronisk kommunikation Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Kommuneforlaget A/S KL 1. udgave, 1. oplag 2010 Pjecen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

Løntilskud Privat virksomhed

Løntilskud Privat virksomhed Løntilskud Privat virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du som tillidsrepræsentant skal være opmærksom på, og hvor du kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere

Planlagte undervisningstimetal i specialklasser, specialskoler og dagbehandlingstilbud 2011/12

Planlagte undervisningstimetal i specialklasser, specialskoler og dagbehandlingstilbud 2011/12 Planlagte undervisningstimetal i specialklasser, specialskoler og dagbehandlingstilbud 2011/12 Af Mathilde Molsgaard Stort set alle elever i specialklasser, på specialskoler og dagbehandlingstilbud modtager

Læs mere

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere.

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere. Virksomhedsplan Hillerød Vest Skolen 2011 / 2012 Hillerød Vest Skolen består af 2 matrikler: Alsønderup, med ca. 400 elever og Ålholm med ca. 590 elever. Begge matrikler har børn fra 0. til 9. klasse.

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere