Slutbrugervejledning Ver. 2.1 juni 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slutbrugervejledning Ver. 2.1 juni 2010"

Transkript

1 Slutbrugervejledning Ver. 2.1 juni 2010 E-bøger...1 Hvad er en e-bog, og hvad kan du med e-bøger...1 Vandmærkede og ubeskyttede e-bøger...2 Læseprogrammer til computere og bærbare enheder...2 Overførsel til eksterne enheder...4 DRM-beskyttede e-bøger...5 Installation af Adobe Digital Edition...5 Associering af DRM-beskyttede bøger med Adobe Digital Editions...9 Overførelse til eksterne enheder...11 Spørgsmål og svar om e-bøger...12 Download og læsning af e-bogen...12 Rettigheder og begrænsninger for e-bøger...13 Udskrivning af e-bøger i Adobe Digital Editions...14 Andre problemer...14 E-lydbøger...15 Spørgsmål og svar om e-lydbøger...15 Generelt om e-lydbøger...15 Betaling og levering...16 Kopiering...17 E-bøger Hvad er en e-bog, og hvad kan du med e-bøger En e-bog er en bog i digitalt format, så den kan læses på en computer, en smartphone eller en dedikeret e-bogslæser. E-bogen findes i formaterne PDF eller epub. Når du har købt en e-bog, modtager du et downloadlink via mail. Du downloader herefter e- bogen direkte til din computer. Hvis den købte e-bog er beskyttet med DRM (læs mere om det efterfølgende), skal et bestemt læseprogram, Adobe Digital Editions, være installeret på din computer, inden du begynder at downloade e-bogen. Hvis e-bogen er vandmærket eller uden kopibeskyttelse, downloader du e-bogen som en fil til computeren og kan herefter anvende et læseprogram efter eget valg, eller overføre din e-bog til en ekstern enhed. Uanset om e-bogen er beskyttet med DRM, vandmærke eller ingen kopibeskyttelse, så er det tale om ophavsretligt materiale, der ikke må videregives til brug af andre end køberen.

2 Vandmærkede og ubeskyttede e-bøger Både PDF- og epub-filer kan være vandmærkede og ubeskyttede. Uanset om e-bogen leveres med eller uden kopibeskyttelse, så er der tale om ophavsretligt materiale, som ikke må videregives til andre. At en e-bog er vandmærket betyder, at der et usynligt sted i bogen er indsat et stempel indeholdende dit ordrenummer. Ved evt. misbrug kan dette benyttes til at identificere sælger og køber af bogen. Al kopiering, udover til dit private brug, og yderligere uretmæssig spredning er forbudt ifølge ophavsretsloven. Du er selv ansvarlig for at e-bøger ikke spredes videre til andre brugere. Hvis dine e-bøger kommer på afveje, og f.eks. havner på en fildelingstjeneste, er det muligt at finde frem til dit ordrenummer og holde dig ansvarlig. Vandmærket har ingen indflydelse på læsningen og udprintning af e-bogen og tillader uden begrænsning at bogen kopieres til ejerens andre eksterne enheder (bærbar PC, mobiltelefon osv). Filer med vandmærke eller uden kopibeskyttelse er således væsentligt mere brugervenlige end DRM-beskyttede e-bøger. Begrænsningen i anvendelsen er udelukkende af lovgivningsmæssig karakter og reguleres i ophavsretsloven. Den vandmærkede e-bog må således udelukkende benyttes til køberens eget private brug. Vandmærkede og ubeskyttede e-bøger er ikke begrænsede til at skulle læses med ét specifikt program, som det er tilfældet med DRM-beskyttelse. Læseprogrammer til computere og bærbare enheder Vandmærkede og ubeskyttede PDF-filer kan læses med mange forskellige programmer. Det mest populære og udbredte er Adobes Acrobat Reader, som de fleste har installeret på deres computer. Programmet er gratis og fås til såvel PC som Mac og Linux.) Adobe Digital Editions er et andet oplagt program til læsning af såvel PDF- som epub-filer samt DRM-beskyttede filer. Begge er gratis. epub er et åbent format, og derfor findes der mange programmer, der kan læse det. Der findes også alternativer. Alle nedenstående programmer er gratis. Læsere til både PDF og epub Adobe Digital Editions PDF- og epub-læser til Windows og Mac OS X. (Læser også DRM-beskyttede filer.) Calibre PDF- og epub-læser til Windows, Mac og Linux. Læsere til PDF Adobe Acrobat Reader PDF-læser til Windows, Mac og Linux. Foxit PDF-læser til Windows, Linux og forskellige mobiltelefoner

3 Læsere til epub EPUBReader Et tilføjelsesprogram til internetbrowseren Firefox, der muliggør læsning af epub-filer. Forudsætter blot at Firefox (gratis) er installeret. Aldiko En epub-læser til mobiltelefoner med Android styresystemet. Stanza En epub-læser til iphone og ipod Touch. ereader Pro En epub-læser til Windows Mobile telefoner Da der findes utallige programmer til læsning af ikke DRM-beskyttede e-bøger, kan vi desværre ikke give support til andre programmer end Adobe Digital Editions.

4 Overførsel til eksterne enheder Fordelen ved en vandmærket eller ubeskyttet e-bog er, at du frit kan kopiere den til dine andre eksterne enheder (bærbar PC, mobiltelefon osv). Før du begynder at overføre din e-bog, bør du sikre dig, at din eksterne enhed har mulighed for at læse formatet din e-bog er leveret i. Hvis ikke kan du evt. benytte et af programmerne nævnt ovenfor. Mange mobiltelefoner leveres som standard med mulighed for at læse PDF-filer men tjek din brugsvejledning. epub-formatet har en smart facilitet omfattende, at teksten ombrydes efter skærmen. Dette gør det muligt at læse din e-bog på selv små skærme. PDF egner sig kun til enheder med store skærme som bærbare computere og lign. Det varierer mellem forskellige eksterne enheder, hvorledes filer overføres fra din computer. Overordnet kan en vandmærket eller ubeskyttet e-bog kopieres som enhver anden fil. På enheder der understøtter tilslutning som et ekstern drev, vil du få vist din enhed som et nyt drev, hvortil du frit kan kopiere som til enhver anden mappe. Dvs. du kan trække e-bogen fra en mappe til en anden med din mus, eller ved at markere filen, vælge kopier, og derefter sætte filen ind i mappen åbnet på din eksterne enhed. Nogle enheder tillader kun overførsel via særlig software leveret sammen med enheden. I disse tilfælde må du konsultere den medfølgende vejledning.

5 DRM-beskyttede e-bøger DRM er en form for kopibeskyttelse der kontrollerer at køberen ikke videregiver e-bogen til andre. DRM-beskyttede e-bøger kan kun læses med programmet Adobe Digital Editions (ADE), der kun er tilgængeligt til Windows og Mac OS X. DRM-beskyttelse begrænser også, hvor mange gange en bog kan udprintes, og hvor mange sider man kan copy/paste til andre programmer. Installation af Adobe Digital Edition Adobe Digital Editions er et lille, gratis program, du kan bruge til at læse e-bøger med. Hvis din e- bog er DRM-beskyttet er programmet nødvendigt og skal være installeret, inden du henter e- bogen. Programmet er gratis. Her er de specifikke krav til din computer, hvis du har en Windows PC: Windows 7, Windows Vista, XP (Service Pack 2) Internet Explorer 8, Firefox 3 eller Google Chrome Adobe Flash Player 9 Her er kravene til din computer, hvis du har en Mac: (Intel) Mac OS X (PowerPC) Mac OS X Safari 4 eller Firefox 3 Adobe Flash Player 9 eller 10 Har du Linux, må vi desværre beklage, at Adobe endnu ikke har lavet en udgave af Adobe Digital Editions til denne platform. Programmet downloades på Klik på Install, hvorefter installationen går i gang.

6 Bemærk: Det er en forudsætning for at installere ADE, at der er installeret Flash på computeren. Det er der på næsten alle computere, men har computeren ikke været på internettet tidligere, kan det være nødvendigt at installere flash. Det kan gøre fra denne hjemmeside. I enkelte tilfælde oplever vi, at ADE ikke tillades at blive installeret, selv om der er installeret flash på computeren, hvilket typisk skyldes at sikkerhedsindstillingerne for flashplayer er meget restriktive. Du skal nu tage stilling til hvordan ADE skal installeres. Standardindstillingerne kan uden problemer anvendes. Du bliver nu bedt om at bekræfte ADEs brugerbetingelser.

7 Herefter starter ADE, og installationen skal færdiggøres i dette miljø. VIGTIGT, DENNE DEL AF INSTALLATIONEN ER AFGØRENDE FOR DEN FREMTIDIGE BRUG AF E-BOGEN. Der skal nu vælges autoriserings metode. DRM-beskyttet indhold kan kun læses ved, at den lokale computer eller brugeren er autoriseret. Der er to metoder: 1. Hvis man ønsker at flytte e-bøgerne rundt mellem flere computere og en bærbar enhed, skal man benytte bruger autorisering, hvortil der skal benyttes et Adobe ID. 2. Hvis man ikke ønsker at anvende et Adobe ID, kan man benytte computeren til autorisering. BEMÆRK: Hvis du vælger denne metode, kan e-bogen IKKE flyttes til andre computere eller bærbare enheder. Der kan således heller ikke laves backup.

8 Et Adobe ID vil typisk være din -adresse og et password. Du opretter dit Adobe ID ved at følge linket i autoriseringsbilledet, eller ved at gå ind på følgende adresse: Efter autorisering / aktivering af ADE, skal du kunne se følgende skærmbillede som kvittering for, at du nu kan benytte ADE til at downloade og læse e-bøger.

9 Associering af DRM-beskyttede bøger med Adobe Digital Editions Hvis blot du modtager en.acsm fil, når du klikker på linket til download af filen, og der ikke sker mere, kan det være nødvendigt at associere filtypen med Adobe Digital Editions. Windows XP Løsning: Der er flere muligheder. For det første skal du sikre dig, at du har installerede Adobe Digital Editions og autoriseret dig med et Adobe ID. Dette er beskrevet i afsnittet om installation af Adobe Digital Editions. Hvis dette ikke løser problemet, skal du gøre følgende: Åben Denne computer og klik på menupunktet funktioner og dernæst mappeindstillinger. Herefter klikker du på fanebladet filtyper. Du kan nu se om filtypenavnet ACSM er registreret af Windows, og om den åbnes af Adobe Digital Editions. Hvis dette er korrekt, skal dit skærmbillede se ud som følgende:

10 Hvis filtypenavnet ACSM ikke er registreret, skal du oprette det ved at klikke på Ny, og tilføje filtypen ACSM, hvorefter du beder om at åbne denne filtype med Adobe Digital Editions. Windows Vista I Windows Vista gør du følgende: Brug stifinder til at klikke på.acsm filen. Du vil herefter blive spurgt om, hvilket program der skal anvendes til at åbne det: Hvis Adobe Digital Editions er registreret i Windows som et program, vil du finde det i det første skærmbillede, hvorefter du klikker på ikonet og trykker OK. Hvis Adobe Digital Editions ikke er blevet registeret, skal du klikke på Gennemse, og finde frem til biblioteket hvor Adobe Digital Editions er placeret (typisk i programmer/adobe).

11 Herefter markerer du digitaleditions og klikker Åbn. Overførelse til eksterne enheder En række e-readere understøtter overførelse af DRM-beskyttede e-bøger. Det er vigtigt at få afklaret om e-readeren understøtter Adobe DRM-beskyttede e-bøger, hvis man ønsker at anvende dem til disse. Der dukker hele tiden nye e-readere op på markedet, og ikke alle kan benyttes til DRM-beskyttede e-bøger. F.eks. kan Amazon Kindle ikke benyttes til DRM-beskyttede e-bøger (udover Amazons egne). Vi har positivt kendskab til, at Sony Readers, Bebook, Irex, Cybook og flere andre e-readere understøtter Adobe DRM. Hver enkelt producent af e-readeren leverer et synkroniseringsprogram til PC, og overførelse af DRM-beskyttede e-bøger mellem PC og e-reader kan kun foretages via dette synkroniseringsprogram. Det er således vigtigt, at den DRM-beskyttede e-bog først downloades til PC en via Adobe Digital Edition, og derefter overføres til e-readeren via synkroniseringsprogrammet.

12 Spørgsmål og svar om e-bøger Download og læsning af e-bogen Efter download af e-bogen kan jeg ikke åbne den? Hvordan ved jeg om en e-bog er DRM-beskyttet? Hvordan ved jeg hvilket format en e-bog leveres i? Kan jeg benytte linket til download flere gange? Jeg kan ikke finde min e-bog efter at have haft den åbnet i Adobe Digital Editions? Rettigheder og begrænsninger for e-bøger Er der særlige rettigheder og begrænsninger for en e-bog? Kan jeg udskrive min e-bog? Kan jeg kopiere min e-bog? Kan jeg copy/paste fra min e-bog? Hvordan ser jeg mine rettigheder for en DRM-beskyttet bog? Kan jeg lave en Backup af min e-bog? Udskrivning af e-bøger i Adobe Digital Editions Kan jeg udskrive en e-bog i bredformat eller som to-sidet? Kan jeg annullere en udskrift, hvis der opstår printerproblemer? Kan jeg udskrive på en netværks- eller firmaprinter? Andre problemer Download og læsning af e-bogen Efter download af e-bogen kan jeg ikke åbne den? Hvis filen er DRM-beskyttet er det vigtigt, at du installerer Adobe Digital Editions FORINDEN, du benytter download-linket. Hvis du ved en fejl alligevel har hentet filen, før du installerer Adobe Digital Editions, kan du forsøge at åbne den efter installation. Hvis ikke det virker, er du nødt til at kontakte support, ved forhandleren hvor du har købt e-bogen, for at få tilsendt et nyt downloadlink. Hvis filen ikke er associeret med Adobe Digital Editions, kan du gøre dette manuelt som beskrevet i afsnittet Associering af DRM-beskyttede bøger med Adobe Digital Editions. Hvis du fortsat ikke kan få e-bogen til at fungere kan du kontakte Support. Hvis filen ikke er DRM-beskyttet, kan du vælge mellem flere forskellige programmer til læsning af din e-bog som beskrevet i afsnittet Læseprogrammer til computere og bærbare enheder. Et af disse skal installeres, før du kan læse din e-bog. Hvordan ved jeg om en e-bog er DRM-beskyttet? Dette bør fremgå af forhandlerens hjemmeside.

13 Hvordan ved jeg hvilket format en e-bog leveres i? Dette bør fremgå af forhandlerens hjemmeside. Kan jeg benytte linket til download flere gange? Når du har klikket på linket, kan du ikke bruge det igen. For DRM-beskyttede bøger er det vigtigt, at du installerer Adobe Digital Editions, FØR du benytter linket til download. Jeg kan ikke finde min e-bog efter at have haft den åbnet i Adobe Digital Editions? Hvis du har benyttet Adobe Digital Editions til at læse din e-bog første gang, skal du altid finde den i dette program igen. Du skal blot åbne programmet og klikke på ikonet Library, øverst i venstre hjørne. Adobe Digital Editions kan også huske, hvilken e-bog du sidst havde åben og hvor du var kommet til. Selve e-bogens fil ligger i mappen Dokumenter, i undermappen My Digital Editions. Da der findes utallige programmer til læsning af ikke DRM-beskyttede e-bøger, kan vi desværre ikke give support til andre programmer end Adobe Digital Editions. Rettigheder og begrænsninger for e-bøger Er der særlige rettigheder og begrænsninger for en e-bog? Ubeskyttede og vandmærkede e-bøger har ingen begrænsninger mht. udprintning og kopiering til andre programmer af markerede sider. En DRM-beskyttet e-bog er en særlig slags PDF- eller epub-fil, der er kopibeskyttet med begrænsede rettigheder til at udskrive, kopiere og copy/paste fra bogen. Kan jeg udskrive min e-bog? Hvis den købte bog er ubeskyttet eller med vandmærke, kan du udskrive den, så mange gange du vil. Hvis din bog er DRM-beskyttet kan du udskrive den én gang. (Helt nøjagtigt kan du udskrive en bog 1½ gang. De overskydende sider er i tilfælde af printerproblemer og lign.) Kan jeg kopiere min e-bog? Ubeskyttede og vandmærkede e-bøger kan du frit kopiere. Husk at det kun er lovligt til private brug. Du må ikke videregive bogen til andre. En DRM-beskyttet e-bog kan ikke kopieres, men du kan godt flytte rundt på e-bogen hvis du benytter Adobe ID til autorisering. Du kan flytte e-bogen mellem 5 computere og 1 ekstern enhed, og kun til private brug. Kan jeg copy/paste fra min e-bog? Ubeskyttede og vandmærkede e-bøger kan du frit copy/paste fra. DRM-beskyttede bøger tillader kun copy/paste 10 sider til andre programmer som eksempelvis Word. Hvordan ser jeg mine rettigheder for en DRM-beskyttet bog? Du kan altid se dine rettigheder ved at åbne e-bogen i Adobe Digital Editions, klikke på menuen Reading og vælge Item info. Du kan også trykke på Ctrl + I, som er tastaturgenvejen. Kan jeg lave en Backup af min e-bog?

14 Du kan kopiere PDF og epub filerne fra placeringen på din computer til et backupmedie. Hvis e- bogen er DRM-beskyttet kan du dog kun åbne e-bøgerne på en anden computer, hvis du benytter Adobe ID til autorisering som beskrevet i afsnittet Installation af Adobe Digital Edition. Udskrivning af e-bøger i Adobe Digital Editions En DRM-beskyttet bog kan kun udskrives én gang! (Du har ret til en udskrivning men for at kompensere for printerproblemer og lign. kan en bog reelt udskrives 1½ gang.) Før du printer, bør du derfor sikre dig, at printeren fungerer korrekt. Vandmærkede og ubeskyttede e-bøger har ingen begrænsning mht. antal gange de kan udskrives. Kan jeg udskrive en e-bog i bredformat eller som to-sidet? Du skal selv aktivt vælge at sætte dine printerindstillinger til bredformat, eller Landscape, hvis du vil være sikker på en korrekt udskrift. Hvis du vælger to-sidet udskrift skal du være opmærksom på at vælge blokformat og ikke bogformat (eller tilsvarende indstillinger), da hver anden side ellers kan vende på hovedet. Kan jeg annullere en udskrivning, hvis der opstår printerproblemer? Annullerer du din udskrift eller oplever du problemer med printeren, så kan Adobe Digital Editions nogle gange registrere, at du har brugt din printrettighed, selvom du ikke har fået de ønskede sider. Du kan altid åbne e-bogen og trykke på Ctrl + I for at se, hvor mange sider du kan skrive ud. Er rettigheden opbrugt, uden at du har fået alle siderne, så kontakt support. Kan jeg udskrive på en netværks- eller firmaprinter? Hvis du har mulighed for at vælge det, så anbefaler vi altid at vælge udskrift fra en printer med en PostScript-driver. Er du i tvivl om hvad det betyder, kan du spørge din IT-administrator. Andre problemer Udskrift af tunge e-bøger (f.eks. med mange illustrationer) kan være relativt langsom. Hvis der er taler om en DRM-beskyttet e-bog, er det vigtigt at få associeret filtypen.acsm med Adobe Digital Edition. Dette sker normalt i forbindelse med installationen. Se afsnittet Associering af DRM-beskyttede bøger med Adobe Digital Editions. Hvis du bruger Kaspersky Firewall oplever du muligvis problemer med download. Kaspersky opfatter Adobe Digital Editions som malware og blokerer for adgangen. Du skal manuelt tilføje Adobe Digital Editions til de betroede ( trusted ) programmer. Du skal sætte reglen for Adobe Digital Editions til at være "Do not scan network traffic." Du kan muligvis risikere en "Session ID error, når du henter en e-bog. Der er tale om et midlertidigt serverproblem, så løsningen er at prøve ved at klikke på linket igen. Hvis du fortsat ikke kan få din e-bog til at fungere, og du har søgt hjælp i denne vejledning, bedes du kontakte support.

15 E-lydbøger Spørgsmål og svar om e-lydbøger Generelt om e-lydbøger Hvad er en e-lydbog? Virker bøgerne på alle typer af mp3-afspillere? Hvor store bliver mp3-filerne? Hvorfor bliver e-lydbogsfilerne mindre end musikfiler? Hvilken kvalitet har e-lydbogen? Findes bøgerne i andre formater, såsom WMA og OGG? Hvad er digital vandmærkning? Kan man downloade e-lydbøger, hvis man kun har modemopkobling? Hvorfor havner afsnittene ikke i den rigtige rækkefølge, når jeg lægger dem over fra pc til mp3-afspiller? Betaling og levering Hvordan fungerer leveringen? Hvorfor bliver filnavnet underligt, når jeg henter filen med Safari? Kopiering Må jeg kopiere en e-lydbog som jeg har købt? Må jeg konvertere e-lydbogen til et andet format end mp3? Generelt om e-lydbøger Hvad er en e-lydbog? En e-lydbog er en lydbog, som er overført til elektronisk format (MP3), så du kan lytte til den direkte på din pc eller mp3-afspiller. Ofte køber man e-lydbøger via internettet, hvor du downloader bogen fra web-shoppens hjemmeside. Virker e-lydbøgerne på alle mp3-afspillere? Ja, så godt som alle mp3-afspillere kan afspille vores e-lydbøger. Det eneste krav er, at den skal kunne afspille filer, som er op til 32 Mbyte store. Vi leverer bogen i almindelig standard mp3- format. Hvor store bliver e-lydbogsfilerne? Bogen er opdelt i afsnit, som er omkring minutter lang. En 30 minutter lang mp3-fil er omkring Mbyte stor. Det betyder at filerne normalt er mellem 10 og 30 Mbyte store. En hel bog er ofte op til 10 timer lang, hvilket betyder, at en hel bog kan være 200 til 300 Mbyte stor. Hvorfor bliver e-lydbogsfilerne mindre end musikfiler?

16 Tale indeholder mindre information end musik. En e-lydbog kan derfor komprimeres hårdere end en musikfil uden at lydkvaliteten påvirkes. Hvilken kvalitet har e-lydbogen? Filerne kan komprimeres til 48 kbps og er oprettet i mono, hvilket modsvarer 96 kbps stereo. Komprimeringen er foretaget med et program, som giver meget god lydkvalitet for tale. Findes bøgerne i andre formater, såsom WMA og OGG? Vores bøger findes udelukkende i mp3-format. Hvad er digital vandmærkning? Digital vandmærkning er en metode til at beskytte ophavsretligt materiale. Ved download af en mp3-bog stemples lydfilerne med et digitalt vandmærke. Vandmærket består af ikke-hørbar information i lyden, indeholdende kundens ordrenummer. Vandmærkningen påvirker ikke filformatet og besværliggør hverken download eller anvendelsen af lydfilerne. Al kopiering, udover til kundens private brug, og yderligere uretmæssig spredning er forbudt. Kunden er selv ansvarlig for, at lydfilerne ikke spredes videre til andre brugere. Hvis lydfilerne kommer på afveje og havner på eksempelvis et fildelings-site, kan vi ved hjælp vandmærket finde frem til kunden. Vandmærkningen fortsætter, selvom lyden overspilles fra en enhed til en anden. Kan man downloade e-lydbøger, hvis man kun har modemopkobling? Ja, teoretisk set kan man. Men vi anbefaler, at der anvendes en form for bredbåndsopkobling, da overførslen ellers kan tage meget lang tid. Hvorfor havner afsnittene ikke i den rigtige rækkefølge, når jeg lægger dem over fra pc til mp3-afspiller? At afsnittene nogle gange fremstår i forkert rækkefølge på mp3-afspilleren afhænger af, hvordan man har markeret dem ved overflytning. Vær omhyggelig med at markøren står på den første af fil, inden du kopierer dem. Alternativt kan du trække afsnittene over, én efter én, i den rigtige rækkefølge. Betaling og levering Hvordan fungerer leveringen? Detaljerne vedrørende betalingsformen afhænger af den enkelte sælger/detailhandler. Efter købet er blevet gennemført, modtager du en mail med et link til download af lydbogen. Når du klikker på linket åbnes et vindue i din browser, hvorefter der går et øjeblik med vandmærkning af filen, så den identificeres med dit køb. Du kan følge processen på skærmen. Når vandmærkningen er afsluttet, vises et link som starter download af lydbogen til din computer. Det link du har modtaget i en mail kan anvendes i 30 dage efter købet, hvis du vil hente bogen på et senere tidspunkt, eller overførslen afbrydes. Hvorfor bliver filnavnet underligt, når jeg henter filen med Safari? Hvis du bruger browseren Safari og henter filen ved at højreklikke og vælge Gem fil som foreslår Safari et mærkeligt filnavn (audio.aspx). Du kan ændre det foreslåede navn til et bedre navn, eksempelvis Afsnit02.mp3 inden du gemmer filen.

17 Den mest enkle løsning med Safari er at hente filerne helt almindeligt ved at klikke på linket til download. Herved åbnes vinduet download filer (hvis det ikke vises, kan man vælge Download filer i menuen). Når download er gennemført, kan man klikke på forstørrelsesglasset ved filnavnet, for at se hvor filen er havnet. Kopiering Må jeg kopiere en bog som jeg har købt? Ja, du må kopiere bogen til dit eget private brug. Vi anbefaler, at du gemmer en ekstra kopi af din bog på din pc. Derimod må du ikke kopiere bogen til dine venner og bekendte, da du udelukkende har købt brugsretten til personlig brug, og du må absolut ikke lægge kopier af bogen på fildelingssites. Må jeg konvertere bogen til et andet format end mp3? Ja, du må gerne konvertere bogen til andre formater, så længe det er til dit eget personlige brug.

MacOS 10.4.10, 10.5, 10.6 (Intel) - 10.4.10, 10.5 (PowerPC) Safari 2.0.4, Firefox 2 Adobe Flash Player 8 eller 9

MacOS 10.4.10, 10.5, 10.6 (Intel) - 10.4.10, 10.5 (PowerPC) Safari 2.0.4, Firefox 2 Adobe Flash Player 8 eller 9 Slutbrugervejledning Campus Ebooks Version gældende fra 24. november 2009. Inden du downloader en e-bog: Installer Adobe Digital Edition...1 Prøv en e-bog...6 Sådan bruger du e-bøger...6 Rettigheder og

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 5 Guide til læsning af e-bog

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 6 Guide til læsning af e-bog

Læs mere

- Folkebibliotekernes nye ebogsservice.

- Folkebibliotekernes nye ebogsservice. - Folkebibliotekernes nye ebogsservice. Indhold på ereolen.dk ca. 2000 skøn- og faglitterærere titler litteratur for både børn og voksne Gratis smagsprøver (svarende til 3% af hver titel) Mulighed for

Læs mere

EBO-600E. Quick Start Guide

EBO-600E. Quick Start Guide EBO-600E Quick Start Guide Knapper og kontroller 1. Knappen Power 2. Knappen Enter (ok) 3.Pileknap Op/ Vol + 4. Pileknap Ned/ Vol - 5. Pileknap Venstre 6. Pileknap Højre 7.Genvej til musikafspilning: 1

Læs mere

Sådan får du e-bøger på læseren

Sådan får du e-bøger på læseren Sådan får du e-bøger på læseren 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Få e-bøger Få e-bøger e-boghandel Reader Library-software Læser Med Sony Reader Library-softwaren (Reader Library) kan du indkøbe og

Læs mere

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 2 af 13 Indholdsfortegnelse Vær opmærksom på:... 2 1. Sådan downlåner du en netlydbog fra netlydbog.dk... 3

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING EBO-620

BETJENINGSVEJLEDNING EBO-620 BETJENINGSVEJLEDNING EBO-620 www.denver-electronics.com Før du tilslutter, betjener eller indstiller dette produkt, bør du omhyggeligt læse denne betjeningsvejledning helt igennem. Introduktion 1. Opdatér

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan altid

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

E-bogslæsere og E-bøger på biblioteket

E-bogslæsere og E-bøger på biblioteket E-bogslæsere og E-bøger på biblioteket Agenda Hvad er e-bøger Hvor finder jeg e-bøger og hvilke e-bogsresurser tilbyder biblioteket Hvordan overføres e-bøger fra bibliotekets resurser Typer af e-bogslæsere

Læs mere

Smart. Guide for at installere TomTom navigation App på Parrot Asteroid Smart.

Smart. Guide for at installere TomTom navigation App på Parrot Asteroid Smart. Asteroid Smart leveres som standard med igo navigation App (23 lande Vesteuropa) på det Parrot SD kort som medfølger ved levering. Det er dog også muligt at købe TomTom navigation App via Parrot Asteroid

Læs mere

Vejledning, teknik, tips and tricks

Vejledning, teknik, tips and tricks Vejledning, teknik, tips and tricks Indhold 1 AUHRA pålogning og startside... 1 2 Ofte stillede spørgsmål og kendte fejl... 4 2.1 Har din computer adgang til AU s netværk og adm. systemer?... 4 2.2 Kan

Læs mere

VDI Manual v. 5 Indhold

VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5... 1 VDI Windows 7 Manual... 2 VDI Windows xp Manual... 3 Andre Browsere Manual... 4 VDI Andoid Manuel opsætning af Citrix Reciever... 6 Automatisk opsætning af

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

UCSJ DIGITAL. Tips og Tricks

UCSJ DIGITAL. Tips og Tricks UCSJ DIGITAL Table of Contents Webbrowsere...3 Slet midlertidige filer og cookies... 4 Mobile enheder...8 UCSJ mail på smartphone og tablet... 9 Video mm....10 Rip en DVD... 11 Brug Handbrake til at reducere

Læs mere

Vejledning i installation af chipkortlæsere

Vejledning i installation af chipkortlæsere Vejledning i installation af chipkortlæsere fra Nets P. 1-15 Indholdsfortegnelse Vejledningens formål og indhold... 3 Formål... 3 Indhold... 3 Læsevejledning... 3 Rettigheder... 3 Softwareunderstøttelse

Læs mere

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 Adobe Acrobat Professional 11 ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Hvad er Adobe Acrobat?... 1 Elektroniske dokumenter... 2 PDF... 2 Acrobat-programmer... 3 Hvor kommer dokumenterne

Læs mere

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Jeg logger ind med bruger-id og nøglekort og får at vide, at der ikke er nogen sager i DLR Der er logget ind med forkert NemID. Vi oplever mange henvendelser,

Læs mere

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme.

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme. Kære læser: E-bogen om Akvakultur er lavet i formatet epub3, som er meget fleksibelt og tilpasser sig de forskellige platforme. Bogen kan læses både på pc, Mac, tablets og smartphones, men der er ingen

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual er en vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan

Læs mere

udarbejdet af Chris K. Mienert, CFU UC Syddanmark for

udarbejdet af Chris K. Mienert, CFU UC Syddanmark for Indholdsfortegnelse Grundlæggende om lån af e-bøger hos CFU... 2 Søg og book e-bøger i mitcfu... 3 Søg e-bogstitler... 4 Brug filter... 5 E-bogs ikonet... 6 Bestil materialet... 7 Booking-kurv (indkøbsposen)...

Læs mere

Print selv på biblioteket

Print selv på biblioteket Print selv på biblioteket Installationsvejledning til at kunne printe fra din egen computer på bibliotekets printere Brug af denne vejledning forudsætter, at du har købt et kopi- og print kort på biblioteket.

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 www.nets.eu Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Læs mere

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION I denne vejledning gennemgås installation af Stofa OnlineDisk samt opsætning, brugerflade og OnlineDisk Webportalen. Trin 1 Information om Stofa OnlineDisk Stofa

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Bibliotekets netmedier

Bibliotekets netmedier Bibliotekets netmedier Med vejledning i download www.vardebib.dk Varde Bibliotek Rådhustræde 2 Tlf.: 7694 6917 Va www.vardebib.dk/netmedier Varde Biblioteks tilbud med virtuelle medier, som du frit kan

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 5 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 7 AFSPIL... 7 STOP... 7

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Installationer og afinstallationer

Installationer og afinstallationer Installationer og afinstallationer Installation af cute.pdf Cute.pdf er en kunstig printer. Den printer ikke papir men filer. I praksis laver den alle mulige filer om til formatet: pdf (konverterer). 1:

Læs mere

Carry it Easy Brugermanual

Carry it Easy Brugermanual Carry it Easy Brugermanual Brugermanual Version 2.0 2004-2006 CoSoSys SRL Carry it Easy Brugermanual Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...I 1. Introduktion...1 2. Systemkrav...2 3. Installation...2

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation)

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Hvis du ikke kan opgradere computeren, som kører Windows Vista, til Windows 7, så skal du foretage en brugerdefineret installation.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Guide til Umbraco CMS

Guide til Umbraco CMS web Guide til Umbraco CMS Indhold Indledning 3 Kompatible browsere 3 Log ind i Umbraco 4 Content-delen 5 Indholdstræet 5 Tilføjelse af en side/sektion 7 Sortering af indhold 12 Galleri 14 Mediebibliotek

Læs mere

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Vejledning til referencehåndteringssystemet Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Jeg håber, at du vil få glæde af denne vejledning til referencehåndteringssystemet Zotero. Hvis du får problemer undervejs

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Downlån musik gratis og lovligt. www.netmusik.dk

Downlån musik gratis og lovligt. www.netmusik.dk Downlån musik gratis og lovligt www.netmusik.dk For at downlåne musik via Netmusik skal du 1) være borger i Sønderborg Kommune 2) registreret som låner ved Biblioteket Sønderborg 3) have en pinkode til

Læs mere

ITSprint. Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk 13-02-2014 ITS

ITSprint. Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk 13-02-2014 ITS ITSprint Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk Denne vejledning beskriver hvordan du kan printe vha. print.supportcenter.dk fra computere og mobile enheder såsom tablets (fx ipads) og smartphones

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Quick guide Dynamicweb 9 Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Indholdsfortegnelse Sådan logger du på... 3 Opbygning... 4 Beskrivelse af

Læs mere

Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC) 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER SCAN2TEXT? INDSTILLINGER BILLEDER MED TEKST SCAN FRA PAPIR SCAN FRA PDF/FIL SCAN FRA SKÆRM SPØRGSMÅL OG SVAR KRAV TIL COMPUTEREN

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012 VLC-player Meget alsidig medieafspiller til din computer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er VLC-player?...4 Hvorfor ikke bruge Mediaplayer fra Microsoft?...4 Hvilke filtyper kan afspilles?...4

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel.

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel. - Filarkiv - Filarkiv - når dine besøgende skal hente PDF-filer fra din hjemmeside Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og

Læs mere

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive http://www.jma.dk/updates/fileagent i adressefeltet.

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive http://www.jma.dk/updates/fileagent i adressefeltet. JMA Filagent JMA Filagent, anvendes af hostingbrugere/serverkunder, som har behov for at overføre billeder til deres DSM. Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål Oftest stillede spørgsmål Her finder du svaret på nogle væsentlige spørgsmål vedrørede brugen af Historiefaget.dk. Tekniske spørgsmål Elevernes navne stemmer ikke overens med deres eget Der kan være to

Læs mere

GB-HD9604T-PL / GB-HD9716T-PL. Kom godt i gang

GB-HD9604T-PL / GB-HD9716T-PL. Kom godt i gang GB-HD9604T-PL / GB-HD9716T-PL Kom godt i gang Copyright GolBong Danmark 2015 Generelt Tillykke med dit GolBong HD netværksoptager. Denne Kom godt i gang-vejledning, gennemgår hvordan du forbinder og kommer

Læs mere

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet.

Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Læseproblemer Nedenstående vejledning er baseret på personlige erfaringer og er derfor ikke en fyldestgørende afdækning af markedet. Der må også tages forbehold for, at der findes mange forskellige produkter

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Tag smarte skærmskud

Tag smarte skærmskud Tag smarte skærmskud Hvis du vil vise din kammerat en detalje fra din pc-skærm, er programmet Jing uden sammenligning det bedste værktøj til formålet. Her viser journalist Steffen Slumstrup Nielsen dig,

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

UPLOAD, DOWNLOAD OG AFLEVER OPGAVER

UPLOAD, DOWNLOAD OG AFLEVER OPGAVER UPLOAD, DOWNLOAD OG AFLEVER OPGAVER Table of Contents Upload og Download... 3 Upload en enkelt fil til Fronter... 4 Upload flere filer til Fronter...11 Download filer fra Fronter...18 Aflevering af opgaver...21

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

- et alternativ /supplement til Mediaplayer fra Microsoft. - en manual fra Skolekonsulenterne.dk

- et alternativ /supplement til Mediaplayer fra Microsoft. - en manual fra Skolekonsulenterne.dk - et alternativ /supplement til Mediaplayer fra Microsoft - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: April 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Hvad er VLC-player?...4

Læs mere

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF PDF Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse side 2 PDF i praksis side 3 Hvad skal være installeret? side 4 Kontrol side

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever

Vejledning til brug af IT for nye elever Vejledning til brug af IT for nye elever Vers.1. Okt 2014 IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg Statsskole Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev, at benytte de forskellige

Læs mere

RJ Gå til indeks. Gå til indeks

RJ Gå til indeks. Gå til indeks Indeks Hvis du vil gemme denne PDF fil, skal du vælge "Gem" i menuen "Fil". Ordenen på FAQ'er (Ofte stillede spørgsmål) i indekset, er ikke identisk med rækkefølgen i hovedteksten. Kom godt i gang Installer

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Installation Aesiras 2009

Installation Aesiras 2009 Installation Aesiras 2009 Installationsvejledning Denne vejledning guider dig igennem installation af systemet. Hvis du kun har behov for økonomi- og handelsdelen, skal du kun anvende denne installationsvejledning.

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre...

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... 9 Offline synkronisering... 11 Klienter til mobile enheder...

Læs mere

Sådan aktiveres LMU (Lifetime Map Update)

Sådan aktiveres LMU (Lifetime Map Update) Sådan aktiveres LMU (Lifetime Map Update) Følg denne guide for at aktivere dit LMU (Llifetime Map Update) til din Garmin. Det er vigtigt, at du har en my.garmin.com-brugerkonto, og at din Garmin GPS er

Læs mere

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011 1. Om 2. Valg af Google som gratis udbyder ved 3. Valg af browser 4. Oprette en mail-adresse (G-mail) og en konto ved Google 5. Hierarkisk opbygning af mappe- og filsystem i Google 6. Oprette mapper i

Læs mere

Apple iphone. For at komme i gang med at bruge icloud på din iphone skal du gøre følgende:

Apple iphone. For at komme i gang med at bruge icloud på din iphone skal du gøre følgende: Apple iphone Herunder får du en hurtig guide til, hvordan du kommer i gang med at bruge icloud, Dropbox, Onedrive og Google foto-backup-tjeneste på din iphone. icloud: Med icloud får du 5 gigabyte gratis

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Upload, Download og aflever opgaver

Upload, Download og aflever opgaver Upload, Download og aflever opgaver Table of Contents Upload og Download... 3 Upload en enkelt fil til Fronter... 4 Upload flere filer til Fronter... 10 Download filer fra Fronter... 16 Aflevering af opgaver...

Læs mere

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 1 Programmer og krav... 3 1.1 Installér og konfigurer udstyr... 3 1.2 Lukket netværk...

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden.

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden. Lån e-bøger på biblioteket til læsning på en PC E-bøger læses bedst på en egentlig e-bogslæser, der er et stykke isenkram, som overvejende tjener dette ene formål, men de kan desværre ikke bruges til læsning

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Indhold F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Indhold Kapitel 1: Introduktion...3 1.1 Administrer abonnement...4 1.2 Hvordan sikrer jeg, at min computer er beskyttet...4 1.2.1

Læs mere

OS2faktor. Brugervejledning. Version: Date: Author: BSG

OS2faktor. Brugervejledning. Version: Date: Author: BSG OS2faktor Brugervejledning Version: 1.0.0 Date: 27.01.2019 Author: BSG Indhold 1 Indledning... 3 2 Forskellige OS2faktor klienter... 5 3 Hvor får man en klient?... 6 4 Hvordan registreres min OS2faktor

Læs mere

VEJLEDNING TIL REFERENCEHÅNDTERINGSSYSTEMET

VEJLEDNING TIL REFERENCEHÅNDTERINGSSYSTEMET VEJLEDNING TIL REFERENCEHÅNDTERINGSSYSTEMET Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Pia Vang Hansen Juli 2016 Vi håber, at du vil få glæde af denne vejledning til referencehåndteringssystemet Zotero.

Læs mere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere Side 1 af 8 Inden du går i gang For at kunne bruge Alm. Brand Netbank skal du enten bruge Internet Explorer eller Mozilla Firefox. Vi understøtter ikke brug af Google Chrome, og vi kan derfor ikke garantere,

Læs mere

GB-HD8272C-W. Kom godt i gang

GB-HD8272C-W. Kom godt i gang GB-HD8272C-W Kom godt i gang Copyright GolBong Danmark 2015 Generelt Tillykke med dit GolBong HD IP-kamera. Denne Kom godt i gang-vejledning, gennemgår hvordan du forbinder og kommer i gang med at anvende

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

5. Vælg den udgave du ønsker, og skriv det antal du ønsker at købe i rubrikken efter antal og

5. Vælg den udgave du ønsker, og skriv det antal du ønsker at købe i rubrikken efter antal og s. 1 / 9 1. www.nodebasen.dk 2. Find den node, du gerne vil købe ved at trykke dig ind på en kategori i venstre kolonne: 3. Tryk på titlen eller tryk på under den sang du ønsker 4. Nu kommer du ind på

Læs mere

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive i adressefeltet.

Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og skrive   i adressefeltet. JMA Filagent JMA Filagent, anvendes af hostingbrugere/serverkunder, som har behov for at overføre billeder til deres DSM. Installation For at installere programmet, skal du åbne din Internet Explorer og

Læs mere

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9 Ver. 1.8 RDS Side: 1 af 27 Indhold: Inden du kan benytte RDS-løsningen, skal din PC være opdateret...2 Login på RDS-løsningen...3 Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1

Læs mere

fotografisk kommunikation

fotografisk kommunikation XDANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE CAMPUS KØBENHAVN Forprøve 2016 fotografisk kommunikation 1/2 Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Fotografisk Kommunikation Del 1:

Læs mere

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Brugermanual Konfigurering af Outlook 2007 profil på Windows XP til opkobling med Outlook 2007 klient via Internet (RPC over HTTP): Apoteket.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere