Sorghandleplan. Haderslev kommunale dagpleje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sorghandleplan. Haderslev kommunale dagpleje"

Transkript

1 Sorghandleplan Haderslev kommunale dagpleje

2 Indhold: Forord Hvordan skal vi forholde os, hvis: 1. et dagplejebarn dør 2. et dagplejebarns forældre/søskende dør 3. en medarbejder dør 4. en medarbejders ægtefælle/barn dør 5. et dagplejebarn er alvorligt sygt 6. et dagplejebarns forældre/søskende er alvorligt syg 7. en medarbejder er alvorligt syg 8. en medarbejders ægtefælle/barn er alvorligt syg 9. der sker en alvorlig ulykke i arbejdstiden 10. generelle forhold Anvendelig litteratur

3 Forord. På baggrund af de erfaringer vi har gjort i forbindelse med dødsfald blandt dagplejere, dagplejeres ægtefæller eller børn, forældre til dagplejebørn og et dagplejebarn, har vi udarbejdet en handleplan for, hvordan vi håndterer det, når mennesker, vi er tæt på, rammes af sorg. Hensigten med planen er at sikre, at alle er klar over, hvad der skal gøres og hvem, der har ansvaret. Det er vigtigt for os, at sorgen ikke mødes med tavshed, usikkerhed og afstandtagen. Sorgen må ikke blive privat for den, der er ramt. Handleplanen betyder, at vi ikke skal bruge opmærksomhed på at huske alt i situationen, hvor sorgen rammer, men at opmærksomheden i stedet kan komme de berørte til gode. Handlingsplanen vil aldrig kunne erstatte medmenneskelig empati og omsorg eller forhindre de store følelser, som sorg hos mennesker, man er tæt på, udløser. Under udarbejdelse af planen har det været vigtigt, at vi på den ene side fastsætter generelle retningslinier, som sikrer, at der bliver taget hånd om det, der skal gøres, men at der samtidig gives plads til forskelligheden i hver situation. Der kan næppe opstilles en plan, som er fyldestgørende og dækkende i alle situationer og alle, som er tæt på andres sorg, skal udvise indlevelse og omtanke og gøre, det der føles rigtigt, selv om det ikke fremgår af planen. På den måde kan planen rettes til og blive mere fyldestgørende over tid.

4 1. Hvis et dagplejebarn dør. Ved dødsfaldet: Som udgangspunkt er det dagplejeren, der har den første kontakt til forældrene, evt. bistået af dagplejepædagogen. Hjemmet informeres om, hvad vi har tænkt os at gøre i dagplejen. Dagplejeren/dagplejepædagogen informerer de øvrige forældre i hjemmet. Dagplejepædagogen informerer: dagplejerens kolleger kollegerne på dagplejekontoret. Dagplejepædagogen kører ud til den berørte dagplejer og vurderer i den forbindelse, om andre tiltag er nødvendige herunder bistand fra f.eks. psykolog. Dagplejepædagogen afklarer med dagplejeren evt. behov for støtte/samtale med forældre eller andre med tilknytning til afdøde. Dagplejepædagogen sender en buket til den berørte familie. Ved begravelsen: Dagplejen indrykker dødsannonce. Annoncen skal først i avisen efter, at familiens dødsannonce har været bragt og såfremt mindehøjtideligheden skal foregå i stilhed, skal der udvises særlig opmærksomhed i forhold til familiens ønsker. Dagplejeren og dagplejepædagogen og evt. andre med tilknytning til barn/familie (f.eks. gæstedagplejer) bør overveje at deltage.

5 2. Hvis et dagplejebarns forældre eller søskende dør. Ved dødsfaldet: Dagplejeren eller dagplejepædagogen kontakter hjemmet for at afklare hvilken rolle dagplejeren/dagplejepædagogen skal påtage sig i forhold til: barnet information af kolleger i legestuegruppe/distrikt information af de øvrige forældre i dagplejehjemmet information af kolleger på dagplejekontoret andre relevante forhold. Dagplejepædagogen vurderer sammen med dagplejeren evt. behov for bistand fra f.eks. psykolog. Ved begravelsen: Overvej, evt. i samråd med forældrene, om dagplejeren og dagplejepædagogen og evt. andre med tilknytning til barn/familie (f.eks. gæstedagplejer) skal deltage. Dagplejepædagogen afklarer med dagplejeren mht. opmærksomhed ved begravelsen. Dagplejeren og dagplejepædagogen skal være særlig opmærksomme på barnets reaktioner de følgende måneder.

6 3. Hvis en medarbejder dør. Ved dødsfaldet: Dagplejepædagogen/dagplejelederen kontakter familien i forhold til aftaler for det videre forløb og evt. i tilfælde af manglende oplysninger. Kollegerne på dagplejekontoret informeres. Dagplejepædagogen/dagplejelederen informerer forældrene til dagplejerens børn. Dagplejepædagogen/dagplejelederen informerer kolleger i distriktet om dødsfaldet og de aftaler, der er truffet i den forbindelse. Dagplejerne ringes op enkeltvis. Det vurderes, om der er behov for bistand fra f.eks. psykolog. Øvrige kolleger, som det skønnes at være relevant (nabodistrikt/enkelte kolleger med særlig tilknytning til afdøde), informeres pr. telefon/brev. Dagplejelederen informerer forvaltningen. Andre berørte forældre i distriktet informeres mundtligt af egen dagplejer. Dagplejepædagogen besøger evt. hjemmet, efter forudgående aftale med familien. Dagplejekontoret sender buket + brev til familien. Ved begravelsen: Dagplejen indrykker dødsannonce. Annoncen skal først i avisen efter, at familiens dødsannonce har været bragt og såfremt mindehøjtideligheden skal foregå i stilhed, skal der udvises særlig opmærksomhed i forhold til familiens ønsker. Dagplejen repræsenteres ved begravelsen af de medarbejdere, som har haft samarbejde med afdøde.

7 4. Hvis en medarbejders ægtefælle/barn dør. Ved dødsfaldet: Dagplejepædagogen/dagplejelederen afklarer med medarbejderen, hvad der informeres om og til hvem. Kollegerne på dagplejekontoret informeres. Dagplejepædagogen informerer kollegerne i distriktet telefonisk. Dagplejepædagogen informerer forældre til dagplejerens børn. Øvrige berørte forældre i distriktet informeres af egen dagplejer. Dagplejepædagogen sikrer opfølgning i forhold til dagplejeren, herunder behov for bistand fra f.eks. psykolog, sygemelding og deraf følgende opgaver/information til berørte parter. Dagplejepædagogen besøger evt. hjemmet, efter forudgående aftale med dagplejeren. Ved begravelsen: Dagplejen sender en opmærksomhed. Dagplejen repræsenteres ved begravelsen af de medarbejdere, som har haft samarbejde med hjemmet. Dagplejepædagogen følger op i forhold til dagplejeren i perioden efter dødsfaldet, sådan som det skønnes relevant.

8 5. Alvorlig sygdom hos et dagplejebarn. Dagplejeren/dagplejepædagogen sikrer fyldestgørende information fra familien. Det aftales med forældrene, hvilke oplysninger der skal videregives til hvem og hvordan. Dagplejepædagogen/dagplejeren informerer i forhold til aftale med familien de relevante parter: øvrige forældre i hjemmet dagplejerens kolleger kolleger på dagplejekontoret Dagplejeren/dagplejepædagogen sikrer nødvendig kontakt til familien og laver aftaler efter behov. Dagplejepædagogen sikrer nødvendig støtte/opbakning til dagplejeren, herunder evt. behov for bistand fra f.eks. psykolog. 6. Alvorlig sygdom hos et dagplejebarns forældre/søskende. Dagplejeren/dagplejepædagogen aftaler med familien, hvilke oplysninger der gives til hvem og hvordan. Dagplejepædagogen sikrer nødvendig støtte/opbakning til dagplejeren, herunder evt. behov for bistand fra f.eks. psykolog. 7. Alvorlig sygdom hos en medarbejder. Dagplejepædagogen/dagplejelederen afklarer i samråd med medarbejderen eller dennes ægtefælle, hvilken information der videregives til hvem og hvordan. Kollegerne på dagplejekontoret informeres. Dagplejepædagogen holder jævnlig kontakt med medarbejderen/familien. Dagplejepædagogen/dagplejelederen træffer nødvendige aftaler om det videre forløb. 8. Alvorlig sygdom hos en medarbejders ægtefælle/barn. Dagplejepædagogen/dagplejelederen aftaler i samråd med medarbejderen, hvad der skal informeres om til hvem og hvordan. Dagplejepædagogen/dagplejelederen informerer relevante personer.

9 9. Alvorlig ulykke/dødsfald i arbejdstiden. Få overblik over ulykken og yd nødvendig førstehjælp. Alarmer 112, fortæl at det er et dagplejehjem med kun 1 voksen til stede. Informer dagplejekontoret, som herefter tager del i det videre forløb efter behov. Kontakt ægtefælle/andre pårørende til den tilskadekomne, kontakt evt. sygehus/læge/politi for at få fuldstændig information. Dagplejepædagogen/dagplejelederen afklarer i samråd med familien, hvilken information der gives videre til berørte: forældre, kolleger m.fl. Dagplejepædagogen/dagplejelederen informerer relevante parter. Dagplejeleder informerer forvaltningen og anmelder arbejdsskade. Dagplejepædagogen/dagplejelederen sikrer nødvendige aftaler i forhold til det videre forløb, herunder evt. behov for bistand fra f.eks. psykolog.

10 10. Generelle forhold. Hvis noget uventet sker i forløbet, skal den involverede sørge for at tale om det med kolleger/ledelse. Det giver både mulighed for at få styr på egen rolle, handlemuligheder og endelig forhindrer det følelsen af at være ene ansvarlig i forhold til situationen. I forløbet kan forskellige fagpersoner inddrages som støttepersoner efter behov: pædagogisk psykologisk rådgivning kommunal sundhedstjeneste sagsbehandler hjemmets læge (efter tilladelse) sognepræsten selvhjælpsgruppe Kræftens Bekæmpelse Det er vigtigt at være opmærksom på børns signaler ved alvorlig sygdom/ulykke/dødsfald og handle relevant på disse. De almindeligste reaktioner hos børn er: chok vantro forfærdelse og protest apati og lammelse fortsættelse af sædvanlig aktivitet. Generelle retningslinier for omsorg ved sorg hos børn: Åben og ærlig kommunikation: giv aldersvarende forklaringer reducér forvirring undgå abstrakte forklaringer omskriv ikke døden til rejse/søvn/andet Giv tid til tankemæssig mestring: tillad spørgsmål og samtale forvent at samtalerne bliver korte se på billeder, album besøg kirkegården accepter barnets leg

11 Gør tabet virkeligt: vis dine følelser lad barnet se den afdøde og deltage i begravelsen hav minder fremme om den afdøde Stimuler følelsesmæssig mestring: bevar kontinuitet i hjem og daginstitution undgå unødig adskillelse tal med barnet om dets angst for egen eller forældrenes død tal med barnet om de skyldfølelser, det evt. måtte have Anvendelig litteratur: Ahlstrøm: Johnny og de gamle i konkyliehaven. Bjerrum: Jacob og bedemanden. Eurelius: Lasses farfar er død. Fløe: Farvel mormor. Gydal: Sådan var det, da Oles farfar døde. Jensen: Den tomme stol. Johansen: Dør du, mormor? Leth: Peter er død. Melin: Hanne og Leif. Nørgaard: Med Christian til begravelse.

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Her i organisationen ønsker vi, at have en sorgplan så vi er forberedte hvis det værst tænkelige skulle ske. I det nedenstående er det beskrevet flere for skellige

Læs mere

Ingen forløb er ens og hvert forløb afstemmes situationen og de involveredes behov og ønsker.

Ingen forløb er ens og hvert forløb afstemmes situationen og de involveredes behov og ønsker. Sorg- og kriseplan Vi kan ikke beskytte os mod den del af livet der handler om tab, sorg og død. Sorg er den naturlige, uundgåelige lidelse, som hører menneskelivet til. Sorg og krise kan opstå ved dødsfald,

Læs mere

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.

Omsorgsplan. for. Børnehuset Giraffen. Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens. Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted. Omsorgsplan for Børnehuset Giraffen Børnehuset Giraffen Sønderbakken 25A, Glud 8700 Horsens Tlf. 75683666 Email: giraffen@hedensted.dk 0 Målet med en omsorgsplan, er at give en nødvendig og tilstrækkelig

Læs mere

Hvordan tager vi hånd om hinanden?

Hvordan tager vi hånd om hinanden? Hvordan tager vi hånd om hinanden? Nedenstående omsorgsplan er udarbejdet af i september 2008 af Dagplejens forældrebestyrelse i Ikast-Brande Kommune og tænkt som en vejledning i hvordan vi tager hånd

Læs mere

Sorg og Krisehjælp 1

Sorg og Krisehjælp 1 Sorg og Krisehjælp 1 Indhold Vi har i arbejdsgruppen arbejdet ud fra følgende teser:.... 4 Børns opfattelse af døden:.................... 5 Når man oplever en krise, er der typisk 4 faser:........ 6 NB!!!!:...............................

Læs mere

Omsorgsplan for. Gentofte Dagpleje 2014.

Omsorgsplan for. Gentofte Dagpleje 2014. Omsorgsplan for Gentofte Dagpleje 2014. 1 Omsorgsplan for Gentofte Dagpleje. Indhold: Side 2 Hvorfor en omsorgsplan? Side 3 Om at miste Side 3 Skilsmisse Side 4 Ulykker på tur med dagplejen Medbring altid

Læs mere

Sorg- og kriseplan 2018

Sorg- og kriseplan 2018 Sorg- og kriseplan 2018 Vi kan ikke beskytte os mod den del af livet der handler om tab, sorg og død. Sorg er den naturlige, uundgåelige lidelse, som hører menneskelivet til. Sorg og krise kan opstå ved

Læs mere

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO 1 Sorghandleplan for MØN Skole/SFO Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det der ikke må ske alligevel sker. 1 Når et barn mister forældre eller søskende. 2 Alvorlig sygdom hos

Læs mere

Darum skoles omsorgsplan. April 2013.

Darum skoles omsorgsplan. April 2013. Forord: Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted blandt skolens elever, personale eller pårørende til disse.

Læs mere

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER Dette er Tvis Skoles handleplan til brug for ansatte på skolen i sorgkrisesituationer. En sådan handleplan kan aldrig være udtømmende og skal naturligvis

Læs mere

Sorgplan For Stentevang børnehave 2011

Sorgplan For Stentevang børnehave 2011 Sorgplan For Stentevang børnehave 2011 Dette er retningslinier og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at det der ikke må ske - Sker HVORDAN DRAGER VI OMSORG, HVIS KRISEN OPSTÅR? Vi har taget stilling

Læs mere

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Vi er her for hinanden Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med krise og sorg Indholdsfortegnelse Alvorlig sygdom hos elev 1 Alvorlig sygdom

Læs mere

Forord. Vi håber, at materialet er fyldestgørende og at både forældre og personale i en given situation vil kunne gøre brug heraf.

Forord. Vi håber, at materialet er fyldestgørende og at både forældre og personale i en given situation vil kunne gøre brug heraf. Forord. Dette materiale er udarbejdet af Børnehuset Bakkebo s personale og er en blanding af en kriseplan på det mere tekniske niveau og en omsorgsplan, på det sociale og følelsesmæssige plan. Materialet

Læs mere

SOLSIKKENS DØDSFALD OG HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED ALVORLIGE ULYKKER.

SOLSIKKENS DØDSFALD OG HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED ALVORLIGE ULYKKER. SOLSIKKENS HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD OG ALVORLIGE ULYKKER. 1 Indholdsfortegnelse: Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Indholdsfortegnelse

Læs mere

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010

OmSorgs-plan. Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 OmSorgs-plan Hørby-Dybvad Skole revideret december 2010 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie.

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. Side 1 af 6 skole, marts 2001 Fårvang Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. En anden del af planen (bilag 1) hedder Det skal man generelt være

Læs mere

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02

Omsorgsplan. Indholdsfortegnelse: Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01. Orientering om omsorgsplan. 02 Opdateret 27-03-2015 Omsorgsplan Indholdsfortegnelse: Side Denne omsorgsplan træder i kraft ved følgende. 01 Orientering om omsorgsplan. 02 Handleplan ved livstruende ulykker. 03 Hvis et barn dør. 04 Hvis

Læs mere

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister Sorg- krisehandleplan - når vi mister Kongevejens Skole 2007 Indholdsfortegnelse s. 3 Indledning s. 5 Ved en elevs livstruende sygdom og eventuelle død s. 6 Ved livstruende sygdom og eventuelle død hos

Læs mere

OmSorgs-Plan Skovboskolen

OmSorgs-Plan Skovboskolen OmSorgs-Plan Skovboskolen "At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg.

Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg. Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg. SYVSTJERNEN Handleplan i forbindelse med Børn og Sorg Indledning: Handleplanen skal betragtes som en guide i forbindelse med, når børn mister

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan For at tage del kræves ikke et overmenneske - kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne - bare man sikrer sig, at en anden tager over. Jeg ved, hvad

Læs mere

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole Sorghandleplan For Hadsund Skole Dødsfald (elev) Lige efter dødsfald. 1. Skolelederen underretter klasselæreren og det øvrige personale, herunder SFO. Skolelederen undersøger, om der er søskende eller

Læs mere

SORGPLAN FOR BillundSkolen

SORGPLAN FOR BillundSkolen SORGPLAN FOR BillundSkolen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan tages i anvendelse, når det der ikke må ske, sker. For at sikre omsorg kræves ikke et overmenneske, men et medmenneske. Det

Læs mere

Omsorg og sorgplan for Børnehusene i Assens by.

Omsorg og sorgplan for Børnehusene i Assens by. Omsorg og sorgplan for Børnehusene i Assens by. "Du kan ikke forhindre sorgens fugl i, at flyve over dit hoved - du kan forhindre den i at bygge rede i dit hår." - Kinesisk ordsprog Omsorg og omsorgshandleplan

Læs mere

Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten. Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at. det der ikke må ske Sker

Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten. Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at. det der ikke må ske Sker Sorg og Krise plan for Børnehuset Diamanten Dette er retningslinjer og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at det der ikke må ske Sker Hvordan drager vi omsorg, hvis krisen opstår? Vi har taget

Læs mere

SORG- OG KRISEPLAN. Side 1 af 16. Brumbassen. Skårup Vinkelvej Skårup Fyn Tlf

SORG- OG KRISEPLAN. Side 1 af 16. Brumbassen. Skårup Vinkelvej Skårup Fyn Tlf Side 1 af 16 Forord... 2 Vigtige telefonnumre... 3 Tilkaldeliste... 4 Hvad gør vi... Når et barn mister i nærmeste familie... 5 Skilsmisse... 6 Alvorlig sygdom blandt børn - personale... 7 Når Brumbassens

Læs mere

Handleplaner. Virum Skole

Handleplaner. Virum Skole Handleplaner Virum Skole Hvorfor? Mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte, at støtten fra det nære personlige netværk er den mest betydningsfulde. Skole, Sfo, klub m.v. er en

Læs mere

Handleplan ved: Sorg og krise

Handleplan ved: Sorg og krise Handleplan ved: Sorg og krise Denne sorg og kriseplan, er et arbejdsredskab for alle medarbejdere i Bording børnehave. Du ved aldrig hvornår du møder et barn, en familie eller en kollega i krise, så derfor

Læs mere

Handlemuligheder i forbindelse med sorg

Handlemuligheder i forbindelse med sorg Handlemuligheder i forbindelse med sorg Juni 2001 En af eleverne på skolen dør: 1. den, der får beskeden først, sørger for at orientere ledelsen. ledelsen orienterer klasselæreren. ledelsen samler skolens

Læs mere

Sorgplan THOMASSKOLEN. for. Udarbejdet og vedtaget 24. maj 2000 Revideret og vedtaget marts 2012

Sorgplan THOMASSKOLEN. for. Udarbejdet og vedtaget 24. maj 2000 Revideret og vedtaget marts 2012 Sorgplan for THOMASSKOLEN Udarbejdet og vedtaget 24. maj 2000 Revideret 2011-2012 og vedtaget marts 2012 Udland: MEDARBEJDERE: Der ydes førstehjælp. Omfanget af ulykken søges begrænset. Ambulance rekvireres,

Læs mere

Tab og sorg i skolehverdagen

Tab og sorg i skolehverdagen Indhold: Tab og sorg i skolehverdagen Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når "det, der ikke må ske, sker". 1.Alvorlige ulykker og pludselige dødsfald. 2.Når skolen mister en elev.

Læs mere

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Sorg og krise Handleplan ved Skilsmisse, sygdom og dødsfald Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Indholdsfortegnelse: Side 1 Målsætning Side 2 Omsorgshandleplan - skilsmisse

Læs mere

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE SORGPLAN for SKØRPING SKOLE Handleplan ved dødsfald og ulykker Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen er blevet til efter et foredrag af Jes Dige

Læs mere

SORG - HANDLEPLAN. Det er ikke muligt eller ønskeligt at opliste alle de forskellige situationer, der kan opstå, for to tilfælde er ikke ens.

SORG - HANDLEPLAN. Det er ikke muligt eller ønskeligt at opliste alle de forskellige situationer, der kan opstå, for to tilfælde er ikke ens. SORG - HANDLEPLAN Forord: En omsorgsplan er et praktisk værktøj, man kan gribe til, i tilfælde af alvorlige ulykker og dødsfald blandt børn, forældre og ansatte. Hensigten er at hjælpe den eller de ansatte

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald

Handleplan i forbindelse med dødsfald Omsorg 14. november 2008 Omsorg på Frydenhøjskolen Der er ingen mennesker, der kommer gennem tilværelsen uden at blive ramt af ulykker og andre begivenheder, der bringer sorg og tristhed tæt på. På en

Læs mere

Omsorgsplan for. Gentofte Dagpleje 2016.

Omsorgsplan for. Gentofte Dagpleje 2016. Omsorgsplan for Gentofte Dagpleje 2016. 1 Omsorgsplan for Gentofte Dagpleje. Indhold: Side 3 Hvorfor en omsorgsplan? Side 4 Om at miste Side 4 Skilsmisse Side 4 Ulykker på tur med dagplejen Side 4 Forholdsregler

Læs mere

Børnehuset Hyrdehøjs - handleplan vedrørende sorg og krise.

Børnehuset Hyrdehøjs - handleplan vedrørende sorg og krise. Børnehuset Hyrdehøjs - handleplan vedrørende sorg og krise. Hvorfor handleplan vedrørende sorg og tab? Fordi vores opgave også er at ledsage børn og hinanden gennem sorg og krise. Den hjælp vi kan og skal

Læs mere

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg.

OMSORGSPLAN - FORORD. Den daglige kontakt med skolens elever danner selvfølgelig grundlaget for denne omsorg. OMSORGSPLAN - FORORD Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker". På Gjellerupskolen vil vi bestræbe os på at være gode til at drage omsorg for vores elever,

Læs mere

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1 OMSORGS- PLAN Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Side 1 Omsorgsplan for Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Indholdsfortegnelse: Indledning side 2 Skilsmisse i barnets hjem side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

Sorg- og kriseplan 1

Sorg- og kriseplan 1 Sorg- og kriseplan 1 SORG- OG KRISEPLAN VED ASSENS SKOLE Forord Følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale i forhold til skolens børn, hvis et dødsfald eller en ulykke finder

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg

Omsorgsplan. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Sorg Omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom o.l. 2. Når et barn mister i nærmeste familie 3. Når børnehaven Bakgården

Læs mere

Sorgplan. Østervangsskolen. Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald

Sorgplan. Østervangsskolen. Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald Sorgplan Østervangsskolen Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med dødsfald Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Når et barn dør 2.1 Videregivelse af information om dødsfaldet 2.2

Læs mere

Omsorgsplan for Vinderup skole

Omsorgsplan for Vinderup skole Omsorgsplan for Vinderup skole Denne handleplan skal ses som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Når en elev rammes af alvorlig sygdom, kaossituationer o.l. Når skolen mister en

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN

OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN OMSORGSPLAN FOR SOLSTRÅLEN Omsorgsplanen skal betragtes som en vejledning og støtte. At tage del i omsorg kræver ikke et overmenneske blot et medmenneske. Det er legalt ikke at magte opgaven, bare man

Læs mere

Beredskabsplan. Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm.

Beredskabsplan. Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm. Beredskabsplan Hvad gør vi, når det, der ikke må ske, sker? 1) Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer mm. 2) Når et barn mister et nært familiemedlem 3) Når institutionen mister et barn eller en

Læs mere

Nellikevej 1 8240 Risskov Tlf: 8713 8800 Fax: 86176139 E-post: str@mbu.aarhus.dk Net: www.strandskolen.dk. Omsorgsplan for eleven 1 ved sorg og savn.

Nellikevej 1 8240 Risskov Tlf: 8713 8800 Fax: 86176139 E-post: str@mbu.aarhus.dk Net: www.strandskolen.dk. Omsorgsplan for eleven 1 ved sorg og savn. Nellikevej 1 8240 Risskov Tlf: 8713 8800 Fax: 86176139 E-post: str@mbu.aarhus.dk Net: www.strandskolen.dk Omsorgsplan for eleven 1 ved sorg og savn. Side 1 Side 2 Side 2 Side 2 Side 4 Side 5 Side 6 Side

Læs mere

Skolens omsorgspolitik og handleplan

Skolens omsorgspolitik og handleplan 1 Iqra Privatskole Foråret 2016 Skolens omsorgspolitik og handleplan Hvordan forholder vi os, når en elev, en kollega eller skolen som helhed rammes af sorg, sygdom, dødsfald eller krise? Endvidere hvordan

Læs mere

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Nogle ord om emnet: Når den unge mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med den unge, at tage

Læs mere

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse Side 1 Omsorgshandleplan. Hvorfor lave en omsorgsplan? For at få et redskab til at håndtere situationer, hvor børn mister så hverken du selv eller børnene kommer til at står alene i svære situationer.

Læs mere

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ

Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ Udarbejdet af: LSW, DOM & AJ 1 Der er sorg nok til alle og det kommer også til nogen af os. Derfor har vi på Vorbasse Skole udarbejdet en handleplan om sorg og krise. Denne plan skal opfattes som et redskab,

Læs mere

Ved alvorligt ulykkestilfælde. Placer eleverne, så de ikke er i kontakt med ulykkesstedet.

Ved alvorligt ulykkestilfælde. Placer eleverne, så de ikke er i kontakt med ulykkesstedet. Sorgplan Ved alvorligt ulykkestilfælde. I mest naturlige rækkefælge I tilfælde af, at man ikke har umiddelbar adgang til telefon. Send ansvarlig elev efter hjælp. Bliv selv ved ulykkessted. Har man telefon.

Læs mere

For at tage del kræves ikke et overmenneske, kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig, at en anden tager over.

For at tage del kræves ikke et overmenneske, kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare man sikrer sig, at en anden tager over. Det, der ikke må ske, sker - Hvad gør vi? I tilfælde af ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald der overgår skolens elever, forældre, søskende eller skolens personale vil skolens tiltag tage udgangspunkt

Læs mere

OmSorgs-plan for Humble Skole

OmSorgs-plan for Humble Skole Opdateret september 2010 OmSorgs-plan for Humble Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation.

Læs mere

Tibberupskolens Omsorgsplan i forbindelse med elever

Tibberupskolens Omsorgsplan i forbindelse med elever Tibberupskolens Omsorgsplan i forbindelse med elever Planen skal ses som en vejledende plan, ikke en tjekliste. Der må i hvert enkelt tilfælde vurderes hvor lidt og hvor meget. Ved akut hændelse så som:

Læs mere

SORTEDAMSKOLENS SORG- OG KRISEPLAN

SORTEDAMSKOLENS SORG- OG KRISEPLAN SORTEDAMSKOLENS SORG- OG KRISEPLAN Opdateret april 2018 Indholdsfortegnelse Forord: 3 1. I tilfælde af død i en elevs nærmeste familie 3 2. I tilfælde af alvorlig sygdom i en elevs nærmeste familie 4 3.

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig i forskellige

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Dato: 16. august 2012 Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Munkegårdsskolens sorg- og krisehandleplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer,

Læs mere

Omsorgsplan for Jerne Børnehave

Omsorgsplan for Jerne Børnehave Omsorgsplan for Jerne Børnehave Mange forskellige ting kan fylde et barn med følelsen af at have mistet. Man kan sige, at sorgen har mange ansigter og ikke kun handler om at miste en af dem, der står os

Læs mere

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen Februar 2013 Sorghandleplan for Denne plan er udarbejdet som en hjælp for lærere og ledelse til at håndtere de svære traumatiserende forhold, der opstår i sorgsituationer. En plan som denne kan ikke tage

Læs mere

Omsorgsplan for personalet ved Timring Læringscenter

Omsorgsplan for personalet ved Timring Læringscenter 2015 Omsorgsplan for personalet ved Timring Læringscenter Omsorgsplanen er tænkt som et arbejdsredskab for ledelse og kollegaer i situationer, hvor private og arbejdsrelaterede begivenheder præger arbejdssituationen.

Læs mere

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Herfølge Skoles omsorgsplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor kriser, ulykker eller

Læs mere

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere.

OMSORGSPLAN. Ved død, større ulykker og lignende er det skolens ledelse, der er processtyrere. OMSORGSPLAN DET TAB, DER TIES IHJEL, VIL ALDRIG DØ, MEN LEVE SIT HEMMELIGE DESTRUKTIVE LIV UDEN OPHØR IGENNEM HELE TABSBARNETS TILVÆRELSE Citat: Børn og sorg, Dorris Ottesen Ved død, større ulykker og

Læs mere

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE.

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. DET SKAL PRÆCISESERES, AT HANDLEPLANEN IKKE KAN GIVE EN NØJAGTIG

Læs mere

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude.

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Vildbjerg Skole SORGPLAN Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen handler om skolens holdning og handling i forbindelse med alvorlige ulykker, traumatiske

Læs mere

Indholdsfortegnelse: - 2 -

Indholdsfortegnelse: - 2 - - 1 - Denne udgave af omsorgsplanen er fuldstændig enslydende med den trykte udgave. Opsætningen er lidt anderledes, så den er nemmere at læse på hjemmesiden. Indholdsfortegnelse: FORORD... 3 Omsorgsplan

Læs mere

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske.

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. SORG/KRISE At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. Ovenstående citat er grundlaget for denne handleplan. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen Omsorgsplan Dagtilbud Broen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det, der ikke må ske, sker. Som udgangspunkt kan vi ikke tage sorgen fra et menneske, men vi kan dele sorgen med

Læs mere

Voel Skole Sorghandleplan

Voel Skole Sorghandleplan Voel Skole Sorghandleplan 1. Formål Denne plan om sorg skal sikre, at personalet på Voel Skole er forberedte på, hvordan vi håndterer situationer, hvor børn og voksne udsættes for en traumatisk hændelse.

Læs mere

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole.

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Østerbro Lilleskoles sorgpolitik og plan er blevet til på baggrund af skolens værdier og holdninger. Vores sorgpolitik tager altid udgangspunkt i en individuel vurdering,

Læs mere

Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO.

Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO. Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker. Formål: At det ikke kommer bag på os, hvordan vi bør handle, når et dødsfald

Læs mere

Sorg-handleplan. for. Ordblindeinstituttet

Sorg-handleplan. for. Ordblindeinstituttet Sorg-handleplan for Ordblindeinstituttet side 1 af 19 Den følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis et dødsfald eller en ulykke finder sted. Planen skal altså ikke følges

Læs mere

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat.

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat. OmSorg - handleplan Indledning Når en elev mister en forældre/søskende Når skolen mister en elev Når skolen mister en ansat Ulykker i skolen Alvorlig sygdom hos elev Alvorlig sygdom hos elevs forældre/søskende

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Indhold Forord... 4 1. Struktur, omsorg og information...5 Struktur... 5 Omsorg... 5 Information... 6 2. Børns typiske krisereaktioner...7

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Lay out: Vejen Kommune Tekst: Psykologenheden Fotos: Colourbox.dk Ordrenr.: 639-16 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Januar 2016 Indhold

Læs mere

Omsorgsplanen bruges til råd og vejledning i en sorg og krise situation. Vi tager altid udgangspunkt i det enkelte menneske og dets behov.

Omsorgsplanen bruges til råd og vejledning i en sorg og krise situation. Vi tager altid udgangspunkt i det enkelte menneske og dets behov. Omsorgsplan Børnehuset Katamaranen Omsorgsplanen bruges til råd og vejledning i en sorg og krise situation. Vi tager altid udgangspunkt i det enkelte menneske og dets behov. Vi vil optræde åbne og lyttende,

Læs mere

http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD

http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD http://www.agerskovbornehus.dk/ FORORD Agerskov Børnehusets sorg og kriseplan er et beredskab der skal bruges hvis: Et barn dør Et barn mister mor, far, søskende, eller andre der står barnet nær En ansats

Læs mere

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise?

Omsorgsplan for Herstedlund Skole. Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Omsorgsplan for Herstedlund Skole Hvordan handler vi når nogen dør, bliver alvorligt syge, eller er i krise? Side 2: Indledende bemærkninger Side 3-4: Når en elev dør Side 5-6: Når en elev mister mor,

Læs mere

Beredskabsplan for personalet

Beredskabsplan for personalet Beredskabsplan for personalet Esbjerg Kommune 2012 Beredskabsplan for personalet Her følger Bofællesskaberne Edelsvejs beredskabsplan ved ulykke, sygdom, dødsfald og tab blandt personalet. KONTAKTPERSONER

Læs mere

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole Sorg/kriseplan for Skolegades Skole Forord: Denne plan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted. Den er udsprunget af behovet

Læs mere

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker.

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker. Forord : At alle kan rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Men som voksne har vi et særligt ansvar for, at børn, som kommer ud for forskellige former for sorg, ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig

Læs mere

Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab

Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab På Katrinedal vil vi gerne tage ordentligt vare på de børn, der bliver ramt af sorg. Derfor er dette sorgberedskab udarbejdet. Planen ligger på Skoleporten

Læs mere

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM.

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. DØDSFALD (elev) Lige efter dødsfaldet. 1. Når skolelederen får meddelelsen, underretter han klasselæreren og det øvrige

Læs mere

Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen

Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen Sorg- og kriseplan for Børnehaven Møllen. Der er mange situationer hvor personalet skal reagere med andet end det rent faglige. Vi har en særlig forpligtelse til

Læs mere

Billund Idrætsforening Omsorgsplan. Kontaktpersoner kan findes på BI hjemmeside www.billund-if.dk. 02. feruar 2011

Billund Idrætsforening Omsorgsplan. Kontaktpersoner kan findes på BI hjemmeside www.billund-if.dk. 02. feruar 2011 Billund Idrætsforening Omsorgsplan 02. feruar 2011 Kontaktpersoner kan findes på BI hjemmeside www.billund-if.dk En politik til BI Bestyrelser, ledere, trænere, hjælpere og medlemmer af BI. Baggrund: Hvert

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren

OMSORGSPLAN FOR Femkløveren OMSORGSPLAN FOR Femkløveren INDHOLDSFORTEGNELSE GENERELT OM SORG OG KRISE... 4 NÅR ET BARN DØR... 5 NÅR ET BARN MISTER SIN FAR, MOR ELLER SØSKENDE... 6 NÅR ET BARN DØR I INSTITUTIONEN... 7 NÅR ET BARN

Læs mere

At tage del i et andet menneskes følelse af tab og sorg kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske.

At tage del i et andet menneskes følelse af tab og sorg kræver ikke et overmenneske kun et medmenneske. Omsorg handlingsplan for Børnehaven Helgolandsgade, tlf. 96 11 63 95 Denne plan skal opfattes som et redskab, der gør det lettere for personalet i Børnehaven Helgolandsgade at handle bedst muligt, i tilfælde

Læs mere

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008 Sorghandleplan for Indholdsfortegnelse: Sorghandleplan... 2 Den voksne:... 2 Barnet:... 2 Sorgreaktioner... 2 Sorgens 4 stadier:... 2 1. Det personlige tab: når en elev mister forældre eller søskende...

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Hvem har ansvaret? Klassen. Evt. indkaldelse til og afholdelse af en fælles mindestund Kontakt til professionelle

Hvem har ansvaret? Klassen. Evt. indkaldelse til og afholdelse af en fælles mindestund Kontakt til professionelle Nybøl skole, Videnvej 2, 6400 Sønderborg, tlf. 74 46 78 70 Sorg handleplan Når en elev dør Den der først får kendskab til dødsfaldet kontakter klasselæreren. Klasselæreren kontakter ledelsen. Ledelsen

Læs mere

STORKEREDENS HANDLINGSPLAN

STORKEREDENS HANDLINGSPLAN STORKEREDENS HANDLINGSPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD & ALVORLIGE ULYKKER. Indholdsfortegnelse: Handlingsplan i forbindelse med: * Et barns dødsfald Side 2 * En kollegas dødsfald Side 4 * Et barn mister

Læs mere

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole Omsorgsplan Birkerød Privatskole Udarbejdet af: Pædagogisk Udvalg Dato: 14. januar 2003, revideret udgave aug. 2007 9. februar 2010. Revideret Indhold Indledning.2 En elev mister eller er i krise 3 En

Læs mere

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse

OmSorgsplan. Indholdsfortegnelse OmSorgsplan Denne OmSorgsplan skal opfattes som et beredskab for personalet, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker hvis en person tilknyttet Gesten Børnecenter bliver udsat for en traumatisk begivenhed,

Læs mere

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE.

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. Revideret foråret 2008 Gl. Hasseris skoles støttegruppe består af: 2 lærere 1 sundhedsperson 1 pædagog skolens leder 1

Læs mere

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald.

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. FØVLING SKOLE SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. Denne handleplan er tænkt som en vejledning for Føvling Skoles personale, hvis en

Læs mere

Forord. side 1. Hvis en elev dør. side 2. Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3. Hvis en elev mister en nærtstående person.

Forord. side 1. Hvis en elev dør. side 2. Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3. Hvis en elev mister en nærtstående person. December 2013. Side 1. Indholdsfortegnelse: Forord. side 1 Hvis en elev dør. side 2 Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3 Hvis en elev mister en nærtstående person. side 4 Hvis en ansat dør.

Læs mere

Sorg og kriseplan for Nørreå Børnehus

Sorg og kriseplan for Nørreå Børnehus Sorg og kriseplan for Nørreå Børnehus I tilfælde af alvorlig sygdom eller dødsfald blandt børn, forældre, personale samt personalets børn. Hvad gør vi hvis et barn, der går i institutionen dør? Lederen

Læs mere

OMSORGSPLAN FOR BRÅRUP SKOLE & BRÅRUP FRITIDSCENTER

OMSORGSPLAN FOR BRÅRUP SKOLE & BRÅRUP FRITIDSCENTER OMSORGSPLAN FOR BRÅRUP SKOLE & BRÅRUP FRITIDSCENTER Beredskabsplanen, der bruges, når livet viser sig fra den mørke side. 1. Skilsmisse, alvorlig sygdom, kaossituationer m.v. 2. Ulykker med flere involverede

Læs mere

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Revideret skoleåret dec. 2011 Indledning. Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke,

Læs mere