Aftale om en arbejdsmiljøreform

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aftale om en arbejdsmiljøreform"

Transkript

1 4. februar 2004 Aftale om en arbejdsmiljøreform Et godt arbejdsmiljø er vigtigt for både medarbejdere og for virksomheder. Et godt arbejdsmiljø skabes gennem konkrete handlinger - ikke gennem flere skriftlige politikker. Det er handlinger, der forandrer. Derfor skal der større fokus på de konkrete arbejdsmiljøindsatser ude på virksomhederne. Som medarbejder har arbejdsmiljøet stor betydning for dagligdagen. Et dårligt arbejdsmiljø er hvert år skyld i et alt for højt sygefravær. Nogen kommer desværre aldrig tilbage på arbejde igen efter en arbejdsulykke, efter års nedslidning eller som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det er ikke kun et spørgsmål om røg, støj og møg. Et dårligt psykisk arbejdsmiljø kan fuldstændig fjerne lysten til at gå på arbejde, og i værste fald gøre livet uudholdeligt for medarbejderne. Nogle bliver regulært syge. Omvendt har et godt psykisk arbejdsmiljø positive konsekvenser for sygefraværet. Også for virksomhederne er der sund fornuft i et godt arbejdsmiljø. Raske og tilfredse medarbejdere er gode medarbejdere. Jo bedre arbejdsmiljø, jo lavere sygefravær og jo færre arbejdsulykker. Og både sygefravær og arbejdsulykker koster virksomhederne dyrt. Faktisk kan der være ganske mange penge at hente i et godt arbejdsmiljø. Virksomhederne har ansvaret for at sikre et godt arbejdsmiljø, men det skal selvfølgelig ske i et samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Mange virksomheder gør da også en stor forebyggende indsats og sørger for, at ledelsen i det daglige arbejde har øje for deres ansvar og tager hånd om arbejdsmiljøet. Virksomhederne skal ikke alene tage hånd om de problemer, der eksisterer. Et godt arbejdsmiljø kræver også, at virksomhederne gør, hvad de kan for at forudse fremtidige problemer. Kun på den måde er det muligt at reducere problemerne - eller måske helt forhindre dem i at opstå. Virksomhederne kan hente faglig specialiseret rådgivning til at støtte deres arbejdsmiljøindsats. Det kan til hver en tid ske på virksomhedernes eget initiativ. Men det skal altid ske, hvis Arbejdstilsynet finder, at en virksomhed har behov for rådgivning. Arbejdstilsynets primære opgave er derfor at påse, at virksomhederne løfter deres ansvar for arbejdsmiljøet - at virksomhederne gør, hvad de kan for at forudse arbejdsmiljøproblemer for ad den vej at forebygge og sikre medarbejderne et godt arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøindsatsen målrettes således virksomheder, som ikke selv kan - og hvad værre er - måske heller ikke vil sørge for, at deres medarbejdere har et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Forebyggelse er derfor alfa og omega. For medarbejdere og for virksomheder.

2 Formål Arbejdsmiljøindsatsen skal nytænkes. Det er der behov for. Det hidtidige arbejdsmiljøsystem er ikke gearet til at sikre et godt arbejdsmiljø. Selv om der igennem mere end 20 år har været fokus på at vende skades- og ulykkesstatistikkerne, er der alligevel ikke sket tilfredsstillende forbedringer. Vi skal ganske enkelt blive bedre til at: Forudse, forebygge og forhindre samt mindske og afhjælpe arbejdsmiljøproblemer 2 Forhindre gentagelse af allerede kendte arbejdsmiljøproblemer på såvel tekniske, medicinske, som psykosociale områder. Denne reform søger derfor at påvirke holdninger hos arbejdsgivere og arbejdstagere, så de i den daglige egenindsats på virksomhederne bliver mere opmærksomme på arbejdsmiljøet og gør, hvad de kan for at sikre et godt arbejdsmiljø. Et dårligt arbejdsmiljø koster alt for meget. Både for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet. Tallene taler deres tydelige sprog hver uge anmeldes næsten arbejdsulykker. Vi ønsker derfor en arbejdsmiljøindsats, hvor den daglige egenindsats på virksomhederne er omdrejningspunktet, alle virksomheder får gennemgået deres arbejdsmiljø, arbejdsmiljøindsatsen synliggøres med smileys, og hvor der gås i dybden med de virksomheder, der ikke har sikret deres medarbejdere et godt arbejdsmiljø. På den måde sikres det, at der tages hånd om arbejdsmiljøet på alle danske arbejdspladser. Reformen bygger på følgende principper: Fokus er på den enkelte virksomhed. Alle virksomheder får gennemgået deres arbejdsmiljø. Ressourcerne bruges på virksomheder, hvor arbejdsmiljøet ikke er i orden. Alle virksomheder, der har behov for rådgivning, skal også bruge rådgivning. Virksomhederne kan vælge den autoriserede rådgiver, der bedst kan hjælpe dem til et godt arbejdsmiljø. De autoriserede rådgivere skal opfylde en lang række af de krav, der i dag stilles for at blive godkendt som BST, både hvad angår arbejdsmiljøfaglige krav til uddannelse, viden om arbejdsmiljø og kvalitetssikring af rådgivningen m.v. Virksomhederne kan fortsat indgå i frivillige abonnementsordninger med en bedriftssundhedstjeneste eller anden autoriseret rådgiver. Ved at tilrettelægge indsatsen ud fra disse principper styrkes den forebyggende arbejdsmiljøindsats, så medarbejderne sikres et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

3 3 Screening og smileys Kernen i denne aftale om en ny arbejdsmiljøreform er en screening af alle virksomheder i landet og indførelse af smileys. Et screeningsbesøg er et uanmeldt besøg fra Arbejdstilsynet, hvor Arbejdstilsynet kan se, hvilke virksomheder der har behov for et gennemgribende tilsynsbesøg. Screening er et prioriteringsredskab. Screening skal hjælpe med at finde frem til de virksomheder, der har behov for at få set arbejdsmiljøet efter i sømmene. Med screeningen tages der udgangspunkt i den enkelte virksomheds arbejdsmiljø. Det er der god fornuft i. For det er arbejdsmiljøets tilstand ude på den enkelte arbejdsplads, der har betydning for medarbejdernes ve og vel. Ikke virksomhedens branchekode. Screening er en nyskabelse i arbejdsmiljøindsatsen. Men den bygger oven på den eksisterende indsats. Det er altså ikke sådan, at screeningen erstatter noget andet. Den lægges oveni. Så Arbejdstilsynet vil stadig føre tilsyn med virksomhederne på alle de områder, de gør det i dag. Virksomheder, der kan dokumentere, at de prioriterer et godt arbejdsmiljø, belønnes. Det kan virksomhederne dokumentere med et arbejdsmiljøcertifikat. Disse virksomheder får en grøn smiley. Certifikatet kan erhverves via den eksisterende certifikatsordning. Enten via certificeringsmodellen målrettet især større virksomheder med et formaliseret ledelsessystem, eller via et enklere system, som er tilpasset mindre virksomheder, der ikke har eller ønsker et egentligt ledelsessystem. Der arbejdes løbende på at udvikle andre modeller, der vil gøre det administrativt let for virksomhederne at dokumentere et godt arbejdsmiljø. Alle virksomheder, der ikke har orden i arbejdsmiljøet, får et gennemgribende tilsyn. Har virksomheden behov for rådgivning, vil virksomheden blive pålagt at søge og bruge autoriseret rådgivning. Er arbejdsmiljøet ikke i orden, får virksomhederne enten en gul eller en rød smiley. Prioritering En prioritering af indsatsen er helt afgørende, hvis flere mennesker skal kunne opleve et langt og godt arbejdsliv. Virksomheder er forskellige Mange virksomheder både kan og vil sørge for et godt arbejdsmiljø for deres medarbejdere. Dem er der ikke behov for at bruge ressourcer på. Derfor fritages virksomheder for screening, hvis de har fået et arbejdsmiljøcertifikat som bevis på, at de arbejder seriøst og målrettet med arbejdsmiljøet. De certificerede virksomheder får regelmæssigt kontrolleret arbejdsmiljøet af de certificerende organer for at sikre, at arbejdsmiljøet er i orden. Arbejdstilsynet besøger naturligvis også de certificerede virksomheder ved alvorlige ulykker og klager. Andre virksomheder vil gerne, men ved måske ikke, hvordan de opnår et godt arbejdsmiljø. De har brug for hjælp. Den hjælp får de nu i form af en gennemgang af arbejdsmiljøet og kvalificeret rådgivning tilpasset virksomhedens behov.

4 Endelig findes der virksomheder, som hverken kan eller vil sørge for et ordentlig arbejdsmiljø for deres medarbejdere. Med den nye reform endevendes deres arbejdsmiljø fra A til Z, og de pålægges at søge intensiv rådgivning. De følges tæt. Helt tæt. Og der følges op. Helt op. Arbejdsmiljøindsatsen vil altså blive målrettet de virksomheder, der ikke selv kan eller vil leve op til deres ansvar og give deres medarbejdere et sikkert og sundt arbejdsmiljø. De alvorligste problemer først Men ikke nok med det. Med aftalen her målrettes arbejdsmiljøindsatsen, så der i endnu højere grad tages fat om de alvorligste problemer først. 4 Med udgangspunkt i handlingsprogrammet Rent Arbejdsmiljø 2005 har et enigt Arbejdsmiljøråd i 2002 udpeget 18 væsentlige arbejdsmiljøproblemer. Inden for de 18 har Arbejdsmiljørådet fremhævet fire problemer, som skal prioriteres højest i arbejdsmiljøindsatsen frem til 2005: Alvorlige ulykker Tunge løft Ensidigt gentaget arbejde (EGA) Og sidst men ikke mindst det psykiske arbejdsmiljø. Arbejdsmiljørådet har også opstillet håndfaste mål for, hvor store forbedringer der skal realiseres. Prioriteringen vil efter 2005 blive fulgt op af en ny prioritering, så det sikres, at arbejdsmiljøindsatsen hele tiden er rettet mod de væsentligste problemer til gavn for medarbejdere landet over. Med screeningen kommer Arbejdstilsynet ud på alle virksomheder, så nettet strammes om de virksomheder, der sløser med arbejdsmiljøet. Derfor giver reformen også endnu bedre muligheder for at reducere problemerne med dårligt psykisk arbejdsmiljø, alvorlige ulykker, tunge løft og ensidigt gentaget arbejde. Hvis Arbejdstilsynet får mistanke om, at der fx er problemer med det psykiske arbejdsmiljø, vil virksomheden blive pålagt at undersøge, om der er problemer. Virksomheden skal så identificere og kortlægge problemet. Virksomheden har pligt til at søge ekstern rådgivning, hvis den ikke selv er i stand til at undersøge problemet tilbunds. Sikkerhedsorganisationen skal inddrages, hvis der søges ekstern arbejdsmiljørådgivning. Arbejdstilsynet vil så følge op på undersøgelsen og vurdere, om virksomheden har undersøgt problemet tilstrækkeligt. Er der behov for det, vil virksomheden blive pålagt at søge rådgivning til at få problemerne løst. Viden skal der til En prioritering af arbejdsmiljøindsatsen kræver kvalificeret viden om arbejdsmiljøets tilstand, og hvordan virksomhederne i det daglige arbejder for at sikre et godt arbejdsmiljø. En viden som kun kan fås gennem en troværdig overvågning af arbejdsmiljøets tilstand. Det er derfor afgørende, at overvågningen videreudvikles. Formålet med arbejdsmiljøindsatsen er at skabe et bedre arbejdsmiljø for alle medarbejdere. Derfor skal der opstilles konkrete mål for, hvad man vil opnå med arbejdsmiljøindsatsen. Og bagefter skal man kunne se, om målene nås. Går det den rigtige vej, eller skal indsatsen rettes til? På samme måde har det også stor værdi at vide, hvad det koster at få et godt arbejdsmiljø - får samfundet nok for de penge, der bruges på arbejdsmiljøet?

5 5 Allerede i 2003 blev der taget et vigtigt skridt med etableringen af en Arbejdsmiljøforskningsfond. Med fonden er der lagt et solidt grundlag for en mere langsigtet prioritering. Formålet med fonden er at forebygge og mindske sygefravær og udstødning fra arbejdsmarkedet, der skyldes dårligt arbejdsmiljø. Her spiller forskning i psykisk arbejdsmiljø en væsentlig rolle.

6 6 Arbejdsmiljøreformen Denne aftale om en ny arbejdsmiljøreform består af følgende elementer, der gennemgås et for et: 1. Alle virksomheder, der sløser med arbejdsmiljøet, skal have arbejdsmiljøet gennemgået fra A til Z 2. Alle virksomheder med behov for rådgivning skal pålægges at søge og bruge rådgivning 3. Arbejdsmiljø-Smiley: En synlig indsats 4. En prioriteret arbejdsmiljøindsats 5. Forbedret overvågning af arbejdsmiljøet 6. Partsaftaler 7. Virksomhedernes APV skal fokusere på forebyggelse 8. Målrettede arbejdsmiljøuddannelser 9. Holdbare investeringer i arbejdsmiljø

7 7 1. Alle virksomheder, der sløser med arbejdsmiljøet, skal have arbejdsmiljøet gennemgået fra A til Z Det skal være slut med, at arbejdsmiljøsyndere går fri, samtidig med at der bruges ressourcer på virksomheder med et pletfrit arbejdsmiljø. Derfor skal alle virksomheder have tjekket deres arbejdsmiljø, så ressourcerne kan målrettes de virksomheder, der ikke lever op til deres ansvar på arbejdsmiljøområdet. Sådan sikrer vi bedst et godt arbejdsmiljø for alle medarbejdere. Derfor skal alle virksomheder screenes. Sløser virksomheden med arbejdsmiljøet, vil arbejdsmiljøet blive gået efter i sømmene. Det sker ved et intensivt tilsyn, et såkaldt tilpasset tilsyn, hvor der føres tilsyn med alle væsentlige problemer i virksomheden. Virksomheden vil blive pålagt at søge rådgivning efter behov, og de mest belastede virksomheder vil blive fulgt tæt af Arbejdstilsynet, indtil arbejdsmiljøet er i orden, og virksomheden selv er i stand til at tage hånd om arbejdsmiljøet. Med screeningen prioriteres arbejdsmiljøindsatsen. Fårene skilles fra bukkene. Screeningen hjælper med at finde frem til de virksomheder, der har behov for at få endevendt deres arbejdsmiljø. Screeningsprocessen indrettes, så ingen virksomheder ved præcist, hvornår de screenes. Men ét er sikkert. Med reformen kommer Arbejdstilsynet på besøg. Derfor vil ingen kunne føle sig fredet af Arbejdstilsynet. Det gælder også efter en screening. For screeningen suppleres med en ekstra kontrolindsats. Arbejdstilsynet vil løbende kontrollere arbejdsmiljøet på alle virksomheder for sikre det bedst mulige arbejdsmiljø for medarbejderne. Så ikke engang virksomheder, hvor arbejdsmiljøet var i orden ved sidste screening, slipper for kontrol. Når reformen er indfaset, vil alle virksomheder få besøg af Arbejdstilsynet mindst hvert tredje år. Alle virksomheder vil fra dag ét kunne blive screenet af Arbejdstilsynet. Alle virksomheder vil til hver en tid kunne blive kontrolleret. Også efter en fejlfri screening. Og de vil blive kontrolleret. Arbejdsmiljøet skal være i orden. Hver dag. Året rundt. På alle virksomheder. Det er effektiv forebyggelse. Virksomhederne får et meget stort incitament til at sørge for, at den forebyggende indsats er i orden, så arbejdsmiljøet er pletfrit, arbejdsulykkerne minimeres, og sygefraværet og nedslidning reduceres. Forebyggelsen styrkes desuden yderligere, da virksomhederne motiveres til at få et arbejdsmiljøcertifikat, så de fritages for screening og i overgangsperioden for BST-pligt. Et certifikat, der i øvrigt også kan have ganske stor værdi for virksomheden i markedsføringsøjemed og som redskab til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det er et signal til kommende medarbejdere om, at her er arbejdsmiljøet i orden. Alle virksomheder skal screenes i løbet af syv år. Når reformen er indfaset, vil alle virksomheder blive screenet mindst hvert tredje år. Screening er et uanmeldt besøg, hvor Arbejdstilsynet vurderer, om virksomheden skal have et tilsynsbesøg efter screeningen. Fortsættes næste side.

8 8 Alle virksomheder med et utilfredsstillende arbejdsmiljø udpeges til intensivt tilsyn (tilpasset tilsyn) gennem en screeningsmetode, som udføres af Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet tilføres ca. 85 mio. kr. pr. år fra 1. januar 2005 til at gennemføre screening og efterfølgende tilsyn. Dermed får Arbejdstilsynet ca.140 nye tilsynsførende. Arbejdstilsynet gennemfører en ekstra kontrol, så ingen virksomheder kan føle sig fredet af Arbejdstilsynet og udskyde nødvendige arbejdsmiljøinitiativer. Den ekstra kontrol betyder, at alle virksomheder uden arbejdsmiljøcertifikat hele tiden kan blive udvalgt til screening. Samtidig vil en række virksomheder, som allerede er blevet screenet og vurderet gode, blive screenet igen for at sikre at det gode arbejdsmiljø fastholdes. Screeningen starter i brancher, der er særligt belastede i forhold til de fire højt prioriterede områder: Alvorlige ulykker, tunge løft, ensidigt gentaget arbejde og psykisk arbejdsmiljø, og i de BST-pligtige brancher. Denne første fase vil vare ca. fire år og omfatter til virksomheder og mere end en mio. ansatte. Landets øvrige virksomheder screenes inden for de næste tre år. Pligten til at være tilsluttet en bedriftssundhedstjeneste udfases løbende fra 1. januar 2005 til udgangen af Udfasningen tilrettelægges sådan, at pligten for den enkelte virksomhed ophæves samtidig med, at virksomheden screenes af Arbejdstilsynet. Virksomhederne vil så tidligt som muligt blive varslet om, hvornår den branche, de tilhører, screenes og dermed udfases af BST-pligten. Frem til screeningstidspunktet og dermed udfasning af BST-pligten har virksomheden og BST mulighed for at tilpasse kontrakterne, så virksomhederne så vidt muligt ikke bindes længere end til udfasningstidspunktet. Derfor vil de BST-pligtige virksomheder ikke blive udvalgt til en tidligere screening som led i den ekstra kontrolindsats. Når de er screenet og ude af BST-pligten, vil de på lige fod med alle andre virksomheder uden arbejdsmiljøcertifikat blive udvalgt til screening igen som led i den ekstra kontrol. Der vil blive fulgt op med tilsyn på de virksomheder, der ikke har orden i arbejdsmiljøet. Opfølgningen fortsætter, indtil arbejdsmiljøet er i orden, og virksomheden selv er i stand til at tage hånd om arbejdsmiljøet. Arbejdstilsynet vil altid have mulighed for at screene virksomheder igen for at sikre, at det gode arbejdsmiljø fastholdes. En screening betyder derfor ikke, at en virksomhed, som ikke i første omgang prioriteres til tilsyn, er undtaget fra tilsyn herefter. Arbejdstilsynet vil løbende vurdere relevante instrumenter til supplering af screeningen, herunder fx muligheden for at bruge selvangivelse. Arbejdstilsynet skal som hidtil føre tilsyn i forbindelse med klager og ulykker og gennemføre leverandørtilsyn, tilsyn med projekterende og rådgivende virksomheder, tilsyn med elevatorer, kedler, beholdere, rørsystemer, naturgasanlæg, risikovirksomheder og genlaboratorier. Derudover vil Arbejdstilsynet efter en konkret vurdering gribe ind, hvis Arbejdstilsynet bliver opmærksom på væsentlige overtrædelser.

9 9 2. Alle virksomheder med behov for rådgivning skal pålægges at søge og bruge rådgivning Rådgivning er vigtigt for den forebyggende indsats. Mange virksomheder søger selv den rådgivning, de har brug for. Men desværre ikke alle. I dag er rådgivningssystemet bygget op om bedriftssundhedstjenesten (BST). Men op mod 85 pct. af alle danske virksomheder får ikke rådgivning fra en BST. Set ud fra en forebyggelsesvinkel er det ikke tilfredsstillende. For at sikre en bedre forebyggelse omlægges rådgivningspligten, så den fremover omfatter alle virksomheder, der har behov for rådgivning. Uanset branchekode. Omlægningen indebærer også, at virksomhederne får pligt til at bruge rådgivning. Og ikke kun til at betale for den. Med den nye rådgivningspligt sikres det, at alle virksomheder får den kvalificerede rådgivning, de har brug for til at sikre deres medarbejdere et godt arbejdsmiljø både her og nu, men også fremover. Alle virksomheder, som har behov for rådgivning, pålægges en rådgivningspligt i forbindelse med Arbejdstilsynets tilsynsbesøg. Det gælder, uanset hvilken tilsynsform der anvendes. Rådgivningspligt kan pålægges i to situationer: Rådgivning til løsning af et problem gives, hvis Arbejdstilsynet har konstateret en væsentlig overtrædelse af arbejdsmiljøloven vedrørende virksomhedens faktiske arbejdsmiljø, som virksomheden har vanskeligt ved at løse uden brug af rådgiver. Fx problemer med det psykiske arbejdsmiljø, ensidigt gentaget arbejde, ventilation eller akustik. Rådgivning over en periode gives, hvis virksomhedens egen arbejdsmiljøindsats er mangelfuld, og hvis virksomhedens faktiske arbejdsmiljø samtidig er dårligt. Påbud om rådgivning over en periode kræver altså, at virksomhedens arbejdsmiljø er utilfredsstillende i forhold til to overordnede områder. Virksomhedens egen arbejdsmiljøindsats kan være mangelfuld, hvis virksomheden fx ikke har udarbejdet en skriftlig arbejdspladsvurdering og - for større virksomheder (over 10 ansatte) - ikke har etableret en sikkerhedsorganisation. Arbejdspladsvurdering og en løbende dialog mellem arbejdsgiver og arbejdstager er hjørnestenene i virksomhedens forebyggende arbejdsmiljøindsats. Hertil kommer fx brugsanvisninger for arbejde med kemiske stoffer og gennemførelse af arbejdsmiljøuddannelsen for sikkerhedsorganisationsmedlemmer. Fortsættes på næste side

10 10 Rådgivning over en periode - fortsat: Virksomhedens faktiske arbejdsmiljø er dårligt, hvis Arbejdstilsynet har konstateret væsentlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven vedrørende de faktiske forhold på virksomheden. Fx manglende udsugning af kemiske dampe, stress eller komplicerede støjproblemer. Virksomheder med under 20 ansatte pålægges rådgivning i et år, mens virksomheder med 20 ansatte og derover pålægges rådgivning i to år. Uanset om der er tale om rådgivning over en periode eller til løsning af et problem, har virksomheden pligt til at bruge en autoriseret rådgiver, fx en autoriseret BST. Brugspligten sikres gennem tilbagemeldinger fra rådgiver, arbejdsgiver og sikkerhedsorganisation/medarbejder til Arbejdstilsynet. Autorisation af rådgivere kan ske enten via udpegede organer eller via Arbejdstilsynet. Væsentlig misligholdelse af autorisation vil medføre, at autorisationen fratages. En godkendt BST vil umiddelbart efter ansøgning kunne blive autoriseret som rådgiver. Pligten til at være tilsluttet en bedriftssundhedstjeneste udfases fra 1. januar 2005 til 1. januar 2008 i takt med, at screeningen af de BST-pligtige brancher gennemføres. Mange virksomheder, der i dag har BST-pligt, vil formentlig vælge at tegne abonnement hos den BST, som de allerede er tilknyttet, men virksomhederne har mulighed for frit at vælge den autoriserede rådgiver, der passer bedst til deres behov. Virksomheder, der kan dokumentere et godt arbejdsmiljø, fritages for BST-pligten i udfasningsperioden. Dokumentationen kan ske med et arbejdsmiljøcertifikat via den nuværende certificerings- eller inspektionsmodel eller via en senere udviklet og godkendt ordning. Arbejdstilsynet besøger som udgangspunkt kun virksomheden i forbindelse med alvorlige ulykker og klager.

11 11 3. Arbejdsmiljø-Smiley: En synlig indsats Virksomhedernes arbejdsmiljø skal synliggøres. Ved at synliggøre arbejdsmiljøet med en smileyordning motiveres virksomhederne til at arbejde frem mod og fastholde en høj arbejdsmiljøstandard. Når arbejdsmiljøindsatsen synliggøres, kan både medarbejdere, kunder og offentligheden i øvrigt følge med i, hvordan det står til med arbejdsmiljøet på den enkelte virksomhed. Det giver virksomhederne endnu en god grund til at anstrenge sig for at blive så gode som muligt. Der indføres tre Smiley'er på arbejdsmiljøområdet. Grøn Smiley gives til virksomheder med arbejdsmiljøcertifikat - og på sigt ved anden dokumentation for et godt arbejdsmiljø. Smiley'en signalerer, at virksomheden arbejder seriøst og målrettet med arbejdsmiljøet. Den grønne Smiley fjernes, hvis virksomheden får et påbud m.v. over en vis grænse, eller hvis certifikatet suspenderes. Smiley'en genoplives, når det organ, der har udstedt certifikatet, har garanteret, at betingelserne for at få certifikatet igen er opfyldt. Gul Smiley gives, når Arbejdstilsynet har givet et påbud Den gule Smiley fjernes, når virksomheden har efterkommet påbudet. Nogle påbud kan ikke umiddelbart efterkommes, fordi der skal udvikles nogle tekniske/organisatoriske løsninger. Her skal virksomheden iværksætte nogle midlertidige foranstaltninger og tage fat på en varig løsning af problemerne. I de situationer fjernes den gule Smiley, når virksomheden har iværksat de midlertidige foranstaltninger. Rød Smiley gives til virksomheder, der har fået påbud om rådgivning for en periode. Når virksomheden har løst de faktiske arbejdsmiljøproblemer, der har været med til at udløse den røde Smiley, erstattes den med en gul Smiley. Den gule fjernes, når påbudet om rådgivning for en periode er efterkommet. Virksomheden får ingen gule eller røde Smileyer, før de har haft mulighed for at klage i overensstemmelse arbejdsmiljølovens klagebestemmelser. Ud over Smiley'en offentliggøres tidspunktet for, hvornår den enkelte virksomhed er blevet screenet. Smiley'erne og dato for screening offentliggøres på Arbejdstilsynets hjemmeside. Aftaleparterne vil senere drøfte, om virksomhederne skal forpligtes til at offentliggøre Smiley'en på anden måde, hvis offentliggørelse af smiley på AT's hjemmeside vurderes ikke at have en tilstrækkelig effekt. Virksomhederne kan altid frit vælge at offentliggøre en Smiley, og forligspartierne opfordrer virksomhederne til at offentliggøre deres Smiley. Der arbejdes henimod en løsning, hvor indholdet i påbudene offentliggøres. Mulighederne vurderes efter et år.

12 12 4. En prioriteret arbejdsmiljøindsats Arbejdsmiljøindsatsen skal være en samlet indsats, hvor de samme prioriteringer går igen hos de forskellige aktører. Hvor alle trækker på samme hammel. Uanset om det er Arbejdstilsynets indsats eller arbejdsmarkedets parters indsats. Arbejdsmiljøindsatsen er en fælles indsats. Kun ved en fælles indsats kan målet om et sikkert og sundt arbejdsmiljø for alle medarbejdere nås. Den samlede arbejdsmiljøindsats skal bygge på myndighedens og arbejdsmarkedets parters fælles prioritering af arbejdsmiljøindsatsen. Parternes arbejdsmiljøindsats skal understøtte og fremme de fælles mål og prioriteringer, herunder gennem kampagner og særindsatser. Branchearbejdsmiljørådenes og Arbejdsmiljørådets Service Centers indsats på arbejdsmiljøområdet er under evaluering. Resultatet af evalueringen vil blive drøftet med forligspartierne. Evalueringen skal danne grundlag for fastlæggelsen af arbejdsmarkedets parters fremtidige rolle i den samlede arbejdsmiljøindsats, herunder sikre at indsatsen retter sig mod de til enhver tid prioriterede arbejdsmiljøområder. Evalueringen drøftes med forligspartierne sommeren 2004.

13 13 5. Forbedret overvågning af arbejdsmiljøet Viden om arbejdsmiljøets tilstand er en afgørende forudsætning for en målrettet indsats. Hvad virker? Hvad virker ikke? Går det i den rigtige retning? En prioritering af arbejdsmiljøindsatsen kræver kvalificeret viden. Derfor er det nødvendigt med en troværdig overvågning af arbejdsmiljøets tilstand. Jo mere vi ved, jo mere kan vi forebygge. Den eksisterende overvågning af arbejdsmiljøet udvides, så en prioriteret arbejdsmiljøindsats i højere grad kan varetages på et veldokumenteret grundlag. Udvidelsen vil bestå af: - En forbedret overordnet overvågning af arbejdsmiljøets tilstand, hvor der er behov for at supplere den eksisterende overvågning. - En overvågning af konkrete arbejdsmiljøtiltag gennem effektmålinger.

14 14 6. Partsaftaler Aftaler mellem arbejdsmarkedets parter på arbejdsmiljøområdet er via repræsentanter forankret på hver enkelt arbejdsplads. Det betyder tilsyn med arbejdspladserne hver dag, hver time og hvert minut. Derfor er partsaftaler et godt redskab i den samlede forebyggende arbejdsmiljøindsats. Aftalerne betyder desuden, at Arbejdstilsynet i endnu højere grad kan bruge kræfterne dér, hvor behovet er størst. Til gavn for alle. Aftaler vil især være relevant på det psykosociale område. Det er et område, som det kan være vanskeligt for Arbejdstilsynet at afdække. Her har en aftale mellem arbejdstager- og arbejdsgiversiden den fordel, at den dertil valgte medarbejderrepræsentant og arbejdsgiveren har helt andre muligheder for at opdage og løse problemer, fordi de har deres daglige gang på virksomheden. Derfor er partsaftaler her et godt alternativ. Der findes allerede aftaler på det psykosociale område, nemlig hvad angår mobning og seksuel chikane, men man kunne også forestille sig aftaler om fx forebyggelse af stress. Arbejdsmarkedets parter via aftaler skal have mere indflydelse og ansvar. Aftalemodellen vil have den konsekvens, at Arbejdstilsynet ikke fører tilsyn på områder, hvor arbejdsmarkedets parter har indgået aftaler. Det fastsættes ved bekendtgørelse, på hvilke områder aftalemodellen finder anvendelse. Aftalemodellen tænkes i første omgang anvendt på blandt andet det psykosociale område, fx i forbindelse med forebyggelse af stress. Forligspartierne vil blive inddraget i udvælgelsen af aftaleområderne. Aftalerne skal som minimum følge arbejdsmiljølovens niveau. De ansattes materielle arbejdsmiljøbeskyttelse vil derfor ikke blive forringet ved en aftale. Arbejdsgiveren skal kunne dokumentere over for Arbejdstilsynet, at aftalen er på mindst samme beskyttelsesniveau som arbejdsmiljøloven. Tvister vedrørende aftalebelagte områder behandles i det fagretlige system. Fortsættes næste side

15 15 Når der er indgået en aftale på et område, fører Arbejdstilsynet kun tilsyn, hvis lønmodtagerorganisationen ikke rejser sagen over for arbejdsgiveren. Eksempel: Der er indgået en partsaftale om stress. Hvis en medarbejder får problemer med stress, skal medarbejderen kontakte sin valgte medarbejderrepræsentant. I første omgang skal den valgte medarbejderrepræsentant forsøge at løse problemet gennem forhandling med ledelsen. Når medarbejderrepræsentanten forhandler om en løsning med ledelsen, så sker det på vegne af alle medarbejdere på det pågældende område. Også selvom medarbejderne ikke er medlem af samme lønmodtagerorganisation. Hvis medarbejderrepræsentanten ikke kan blive enig med ledelsen, skal der forhandles videre med bistand fra lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationen. Er det stadig ikke muligt at opnå en løsning gennem forhandling, vil problemet blive løst ved faglig voldgift eller i Arbejdsretten. Hvis medarbejderrepræsentanten afviser at tage sagen op, kan medarbejderen altid henvende sig til Arbejdstilsynet, for at få tilsynet til at gå ind i sagen. Arbejdstilsynet vil tage medarbejderens henvendelse lige så alvorligt og behandle den på linie med andre klager over arbejdsmiljøet. Arbejdstilsynet kan benytte de samme muligheder for at reagere over for virksomhederne. Arbejdstilsynet har altså adgang til at føre tilsyn: - hvis lønmodtagerorganisationen ikke vil rejse sagen, og selvfølgelig altid - i forhold til ansatte, som ikke er dækket af aftalen. Arbejdsmarkedets parter har altid mulighed for at aftale sig til et højere niveau end loven. En sådan aftale vil alene blive håndhævet af parterne selv, idet Arbejdstilsynet kun håndhæver i forhold til lovens niveau. Forligspartierne er enige om at følge udviklingen på dette område meget nøje. Hvis det viser sig, at parterne ikke på tilfredstillende måde kan leve op til forventningerne, tages området op til revurdering med henblik på at tilbageføre myndighedsansvaret til Arbejdstilsynet.

16 16 7. Virksomhedernes APV skal fokusere på forebyggelse En effektiv forebyggelse er alfa og omega for et godt arbejdsmiljø. Derfor skal der større fokus på virksomhedernes forebyggende indsats. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV), hvor virksomheden vurderer, hvilke arbejdsmiljøproblemer den har, hvordan de bedst kan løses, og hvordan virksomheden fremover bedst sikrer medarbejderne et sikkert og sundt arbejdsmiljø. APV en er et vigtigt redskab i virksomhedernes egen arbejdsmiljøindsats, og derfor et naturligt sted at styrke det forebyggende arbejdsmiljøarbejde i virksomhederne. Det gælder både i forhold til at styrke den forebyggende indsats på virksomheden, men også i forhold til at forebygge sygefravær hos medarbejderne. Virksomhedernes APV skal i højere grad fokusere på forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer. Virksomhederne skal inddrage forebyggelse af sygefravær i deres APV. For yderligere at styrke forebyggelsen af arbejdsmiljøproblemer og sygefravær i virksomhedernes egen indsats, skal der i arbejdsmiljøuddannelsen sættes fokus på virksomhedernes arbejde med forebyggelse i APV en.

17 17 8. Målrettede arbejdsmiljøuddannelser Arbejdsmiljøuddannelsen for sikkerhedsorganisationernes medlemmer skal målrettes den virkelighed, de står i til daglig ude på virksomhederne. Derfor skal uddannelsen målrettes, så den i højere grad matcher sikkerhedsorganisationernes behov. Formålet med arbejdsmiljøuddannelsen er at styrke det forebyggende arbejde. Uddannelsen skal sætte medlemmerne af sikkerhedsgruppen i stand til at forebygge og - hvis skaden er sket - at opdage og løse arbejdsmiljøproblemer, jf. afsnit 7. Derfor er det også afgørende, at kvaliteten er i orden. Med reformen kvalitetssikres uddannelsen, så sikkerhedsorganisationens medlemmer klædes bedst muligt på til at forebygge arbejdsmiljøproblemer på deres arbejdsplads, fx problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøuddannelsen for kontor og administration forkortes til 30 timer. Derudover fastholdes uddannelsen som en metodeuddannelse med fokus på det forebyggende arbejde og med samme grundlæggende indhold som i den nuværende arbejdsmiljøuddannelse (37 timer). Der etableres en ny uddannelse for byggekoordinatorer (sikkerhedskoordinatorer inden for bygge og anlæg), der i opbygning skal følge arbejdsmiljøuddannelsen, men som i højere grad målrettes de opgaver, byggekoordinatorerne har. Der etableres en godkendelses- og kvalitetssikringsordning i forhold til udbyderne af arbejdsmiljø- og koordinatoruddannelsen. Et eksternt organ varetager kvalitetssikringsopgaven. Kvalitetssikringen finansieres gennem gebyrbetaling. Det er afgørende for forebyggelsen af et godt arbejdsmiljø, at virksomhedernes ledere indtænker det i deres daglige arbejde. Derfor bør der at sættes større fokus på arbejdsmiljø i de uddannelser, hvorfra virksomhedernes ledere ofte rekrutteres, fx ingeniøruddannelsen, handelshøjskoler og andre relevante uddannelsesinstitutioner.

18 18 9. Holdbare investeringer i arbejdsmiljø Med Arbejdstilsynets forhåndsgodkendelse eller forhåndsbesked, som det også kaldes har virksomhederne mulighed for at indtænke arbejdsmiljøet allerede i planlægningsfasen, når de fx skal foretage nye investeringer. Det giver en langsigtet arbejdsmiljøindsats, der er til gavn for såvel medarbejdere som virksomhed. Med forhåndsgodkendelse tager virksomhederne hånd om problemerne, før de opstår. Der etableres en frivillig brugerfinansieret ordning, hvor Arbejdstilsynet kan give virksomheder bindende forhåndsbesked. Ordningen indebærer, at en virksomhed, som står over for at foretage en investering, der har betydning for arbejdsmiljøet på virksomheden, inden for nærmere afgrænsede områder, kan få Arbejdstilsynets afgørelse af, om den påtænkte disposition vil opfylde arbejdsmiljøloven. Ordningen kunne fx omhandle nedrivning af bygninger og arbejde, der indebærer kontakt med asbest. En bindende forhåndsbesked afskærer ikke Arbejdstilsynet fra at føre tilsyn på virksomheden. Men den afskærer Arbejdstilsynet fra at stille yderligere krav til det forhold, som forhåndsbeskeden vedrører. En bindende forhåndsbesked bortfalder automatisk, hvis forudsætningerne for beskeden ændres. Det vil være tilfældet: - hvis der sker ændringer i de faktiske forhold, der har betinget beskeden, - hvis reglerne ændres, eller - hvis ændring i administrativ praksis bliver ændret ved domstolene eller Arbejdsmiljøklagenævnet. Den bindende forhåndsbesked udarbejdes alene på baggrund af skriftlige oplysninger indsendt af virksomheden til Arbejdstilsynet. Ordningen afgrænses til nærmere udvalgte områder, hvor der blandt andet tages hensyn til eventuelle begrænsninger i EU-lovgivningen. Ordningen finansieres gennem gebyrbetaling.

19 19 Sygefravær Sygefraværet er for højt. Det skal ned. En del af sygefraværet skyldes dårligt arbejdsmiljø. Det skal der gøres noget ved. Sygefravær kan forebygges, og skal forebygges. Et godt arbejdsmiljø er et vigtigt redskab, der kan være med til at forebygge, at så mange bliver syge, og at de er syge i så lang tid. Et godt arbejdsmiljø mindsker også den langsigtede nedslidning, der kan føre til alvorlige arbejdsskader og kroniske lidelser. Arbejdsmiljøforanstaltninger kan medvirke til at nedbringe sygefraværet på virksomhederne. Nedbringelse af arbejdsrelateret sygefravær skal inddrages i virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde, blandt andet under udarbejdelsen af den skriftlige arbejdspladsvurdering. Virksomheders strafansvar ligebehandling af store og små virksomheder Når det kommer til reglerne om virksomhedernes strafansvar skal det sikres, at alle arbejdsgivere behandles ens uanset selskabs- og ejerform. Det fremgår af loven, at arbejdsgivere i enkeltmandsejede virksomheder kan straffes på objektivt grundlag, det vil sige uden krav om forsæt eller uagtsomhed inden for virksomheden. Modsat gælder det for selskaber, der kun kan straffes, hvis nogen i virksomheden har handlet forsætligt eller uagtsomt. I praksis er der dog blevet stillet krav om fortsæt eller uagtsomhed for enkeltmandsejede virksomheder. Men loven bør være ens for alle. Der skal derfor skabes overensstemmelse mellem lovens ord og praksis. Straf af virksomheder kræver, at der er begået en strafbar handling, som skyldes en forsætlig eller uagtsom handling begået af en eller flere personer inden for virksomheden. Det skal præciseres i selve arbejdsmiljøloven, at arbejdsgivere i enkeltmandsejede virksomheder, ligesom andre virksomheder (selskaber), kun kan straffes, hvis der er begået en strafbar handling, som skyldes en forsætlig eller uagtsom handling begået af en eller flere personer inden for virksomheden. Præciseringen betyder, at enkeltmandsejede virksomheder og selskaber efter loven behandles ens straffemæssigt. Hensigten er at sikre lighed for loven for små og store virksomheder - det er ikke formålet at ændre retspraksis. Derfor vil forligspartierne følge udviklingen nøje.

20 20 Øvrige elementer Lovforslag om elementerne i arbejdsmiljøreformen, som fremsættes i foråret, vil endvidere indeholde følgende elementer, som parterne er enige om: Arbejdsgiverens generelle forpligtelse til at indhente rådgivning, hvis arbejdsgiveren ikke selv råder over den nødvendige ekspertise, synliggøres ved blive flyttet fra bekendtgørelse til selve loven. Præcisering af, at Arbejdstilsynet har beføjelse til at udpege virksomheder, der kan gennemføre godkendelses- og kontrolopgaver, fx i forhold til kedler og beholdere. Ikrafttrædelse af arbejdsmiljøreformen I foråret fremsættes lovforslag om følgende elementer i arbejdsmiljøreformen: Screening, rådgivning, smileys, sygefravær, partsaftaler, arbejdsmiljøuddannelse, bindende forhåndsbesked og præcisering af virksomheders strafansvar. - Elementerne sygefravær, partsaftaler, arbejdsmiljøuddannelse, bindende forhåndsbesked og præcisering af virksomheders strafansvar træder i kraft d. 1. juli 2004 eller så snart et lovforslag herom er vedtaget. - Elementet om rådgivning træder i kraft d. 1. januar Screeningsopgaven iværksættes pr. 1. januar En evaluering af Branchearbejdsmiljørådene og Arbejdsmiljørådets Service Center foreligger i foråret En udvidet arbejdsmiljøovervågning iværksættes pr. 1. juli Udmøntning af aftalen Forligspartierne (V, K, DF og RV) er enige om at stemme for den lovgivning, der følger af aftalen. Der tages forbehold for folketingsgruppernes godkendelse.

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering

ArbejdsPladsVurdering ArbejdsPladsVurdering Vejledning om reglerne for udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, herunder metode og indhold samt sikkerhedsudvalgets rolle. ARBEJDSMILJØVEJLEDNING NR.3 OKT. 2004 Statens Luftfartsvæsen

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) 2009/1 LSV 126 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20090054829 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. maj

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter

Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Arbejdstilsynets styring af tilsynsfunktionen (beretning nr. 14/99) 1. I mit supplerende

Læs mere

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure DT-9 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: AFC, 2. kontor Ikrafttræden: 1. april 2013 Senest redigeret:

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

It og telekommunikation

It og telekommunikation Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering It og telekommunikation Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljø i MED-aftalen

Arbejdsmiljø i MED-aftalen F O A f a g o g a r b e j d e Arbejdsmiljø i MED-aftalen Denne Kort & Godt pjece henvender sig til medlemmer i MED-forhandlingsorganet og MED-hovedudvalg i kommuner og regioner. Pjecen informerer om: n

Læs mere

Konstatering af overtrædelser

Konstatering af overtrædelser At-intern instruks Konstatering af overtrædelser At-intern instruks IN-18-8 Arbejdsmiljøemne: Generelle instrukser uden arbejdsmiljøemne Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 7. august 2006 Senest

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering 2009

ArbejdsPladsVurdering 2009 ArbejdsPladsVurdering 2009 Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på Aarhus Universitet 2009 præsen TATION ArbejdsPladsVurdering 2009 Arbejdspladsvurderingen (APV) på Aarhus Universitet består af: Fysisk-ergonomisk

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

VOLD, MOBNING OG CHIKANE

VOLD, MOBNING OG CHIKANE VOLD, MOBNING OG CHIKANE Retningslinjer om vold, mobning og chikane ved Esbjerg Kommune Ifølge aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne mellem KL og KTO, skal der aftales retningslinjer for arbejdspladsens

Læs mere

Dialog APV Arbejdspladsvurdering

Dialog APV Arbejdspladsvurdering Dialog APV Arbejdspladsvurdering for Christiansen & Essenbæk A/S Afdeling: APV-deltagere: Revision: Dialog APV er en metode til at gennemføre APV ved en samtale mellem ledelse og ansatte. I kan udarbejde

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden version af den

Læs mere

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik 09-0490 - meev - 10.09.2009 Kontakt: Mette Rostgaard Evald - meev@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik FTF udsender i forbindelse med kommunalvalget den 17. november

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden

Læs mere

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats?

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Hans Hvenegaard hhv@teamarbejdsliv.dk LO-skolen den 22. november 2010 Trepartsdrøftelserne april 2009 Arbejdsmiljøet integreres

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Praktiserende læger Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Ansøgning om tilskud til branchearbejdsmiljørådenes arbejdsindsats Branchearbejdsmiljøråd (I tilfælde af fællesprojekt anføres det hovedansvarlige

Ansøgning om tilskud til branchearbejdsmiljørådenes arbejdsindsats Branchearbejdsmiljøråd (I tilfælde af fællesprojekt anføres det hovedansvarlige Bilag 3 1 Ansøgning om tilskud til branchearbejdsmiljørådenes arbejdsindsats Branchearbejdsmiljøråd (I tilfælde af fællesprojekt anføres det hovedansvarlige branchearbejdsmiljøråd) Kontaktperson Tlf. E-post

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, OUH, Odense... 1 Forord...

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Sygehusapotek Fyn

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Sygehusapotek Fyn Arbejdsmiljøredegørelse for Sygehusapotek Fyn Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for er anden version af den årlige redegørelse

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE 2015 Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Lovgrundlag Lov om social service 83, stk. 1 nr. 1. Hvilket behov dækker hjælpen Hvad er formålet med hjælpen Hjælp og støtte

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Provas 2020 PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Vi er Provas Mission Vision Værdier Kunder Medarbejdere Ejer Samfund Strategiske pejlemærker 05 06 07 08 10 13 14 17 18

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Lokal Handlingsplan mod mobning

Lokal Handlingsplan mod mobning Lokal Handlingsplan mod mobning Arbejdsplads XX tilslutter sig den fælles definition på mobning 1 : Det er mobning, når en eller flere personer gentagne gange og over længere tid udsætter en anden person

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Notat om arbejdsskader i FOA og PMF december 2004

Notat om arbejdsskader i FOA og PMF december 2004 Notat om arbejdsskader i FOA og PMF december 2004 1 1. Resumé Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) og Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF) har sammenkørt deres respektive medlemsregistre med Arbejdsskadestyrelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v.

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v. BEK nr 619 af 09/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sag nr. 131.29F.031 Senere ændringer til forskriften BEK nr 220

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen?

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen? Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt Talepapir Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Sundhedsudvalget o.a. Anledning: Samråd Q, R og S om akuttelefonen

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland It-rådgivning Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft.

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft. Kære medlem Finansministeren og de faglige organisationer i staten (CFU) er blevet enige om et overenskomstresultat for de næste tre år. I pjecen her kan du læse om resultatet. Overenskomstresultatet skal

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer

De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU. En introduktion for nye medlemmer De lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne AMU En introduktion for nye medlemmer 2 Praktisk vejledning til nye medlemmer af de lokale uddannelsesudvalg for arbejdsmarkedsuddannelserne

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige Teknisk sammenskrivning af bekendtgørelse 2009-12-14 nr. 1251 om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige som ændret ved BEK nr. 863 af 20/07/2011 Bemærk særligt 3 i BEK

Læs mere

Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge

Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge Analyse marts 2010 09/67371 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge Holbæk Kommune foretager pædagogisk tilsyn med de kommunale børnehuse og private pasningstilbud.

Læs mere

Kvalitetsprocedure for Udvidet Risikobaseret Tilsyn

Kvalitetsprocedure for Udvidet Risikobaseret Tilsyn Kvalitetsprocedure Kvalitetsprocedure for Udvidet Risikobaseret Tilsyn Kvalitetsprocedure RT-15 Anvendelsesområde: RT og URT Ansvarlig enhed: AFC, MV Ikrafttræden: 26. januar 2016 Senest revideret: 1.

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet

Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet At-intern instruks Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet At-intern instruks IN-4-4 Arbejdsmiljøemne: Psykisk arbejdsmiljø Ansvarlig enhed: AFC, 4. kontor Ikrafttræden:

Læs mere

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største 6. oktober 2011 ARTIKEL Af David Elmer Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største Rekordmange inspektører og kontrolbesøg samt et budget, der er steget med over 40 procent siden 2004, det er virkeligheden

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Arbejdsmiljøredegørelse for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for er anden version

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Bedre plejeboliger - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Medarbejderne har nøglen til de gode løsninger Det er sund fornuft at lytte til medarbejderne, når I skal bygge nyt

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

COWI-rapport: Vurdering af metoden til udpegning af nedslidningstruede brancher mv.

COWI-rapport: Vurdering af metoden til udpegning af nedslidningstruede brancher mv. NOTAT COWI-rapport: Vurdering af metoden til udpegning af nedslidningstruede brancher mv. 7. september 2007 AFCs/ALE COWI har udarbejdet ovenstående rapport til FTF. FTF har ønsket en udredning med det

Læs mere

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd.

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex om kvalitetsrapporten - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex.indd 1 19-04-2012 09:05:21 Introduktion " kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten er et redskab, der skal styrke kommunernes

Læs mere

Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner

Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner Indhold 1 Indledning... 2 2 Omfattede virksomheder og forretninger... 2 2.1

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og følge op på i 2010. Den internt ansvarlige for den

Læs mere

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 INDLEDNING OG BAGGRUND FOR VEJLEDNINGEN Som offentlig indkøber er det en svær og

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynets tilsynspraksis med psykisk arbejdsmiljø. Morten Hareskov-Jensen Tilsynsførende

Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynets tilsynspraksis med psykisk arbejdsmiljø. Morten Hareskov-Jensen Tilsynsførende Arbejdstilsynet Arbejdstilsynets tilsynspraksis med psykisk arbejdsmiljø Morten Hareskov-Jensen Tilsynsførende Hvem er vi? Myndighed der regulerer efter arbejdsmiljøloven Ca. 700 medarbejdere på landsplan

Læs mere

Når du er medlem af FOA...

Når du er medlem af FOA... Serviceløft pjece UDS 06/04/05 23:51 Side 28 FOA gør meget mere end at sikre gode overenskomster og at arbejde politisk for medlemmernes interesser. Når du er medlem af FOA, står vi også klar til at hjælpe

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, j.nr. 2016/2333 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af integrationsloven

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 11. februar 2009 Notat

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 95 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 26. marts2007 1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Ministerens tale ved samråd vedrørende problemer

Læs mere

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes Notat Til: Vedrørende: Social- Seniorudvalget Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelser. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelse efter

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere