Limfjordsrådet. N-vådområder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Limfjordsrådet. N-vådområder"

Transkript

1 N-vådområder

2 Antal Fremdrift vs. plan pr.19. november 2012 modtagne realiseringsansøgninger VOP Reelt 0 Januar Marts Maj Juli September November Måned i 2012

3 Forsinkelser: projekter op til 3 måneder projekter op til 4 måneder Årsag: 1. Naturstyrelsens krav om supplerende fosforundersøgelser jf. revideret anvisning (10 projekter / realiseringsansøgning) 2. Udfordringer i forbindelse med sammentænkning af N- og P- vådområdeindsatsen (2 projekter / forundersøgelses startdatoer)

4 Per 1. februar 2013 forventes det jf. gældende VOP at følgende projekter er realiseringsansøgt: Stubdrupbæk og Stubdrupbæk Åholm (bliver et projekt) Elkjær Sillerslev Kær, Sillerslev Å og Sillerslev Sø (bliver et projekt). Simested Å udspring (Bradstrup Sø) Fiskbæk I-III Lindenborg å udspring Gørup Enge

5 Forventninger til realiseringsansøgninger i 2012 jf. gældende VOP: projekter 239 t N/år ha projekter 121 t N/år ha. Per forventes der pt. realiseringsansøgt: 20 projekter 187 t N/år ha.

6 For 3 projekter på VOP en er forundersøgelserne ikke ansøgt/startet op endnu. Sidste forundersøgelse starter ifølge gældende VOP op Ifølge Gældende VOP er sidste forundersøgelse færdig Denne forventes ifølge gældende VOP realiseringsansøgt

7 Fosfor ådale

8 Fosfor ådale - status Seks forprojekter (25 % af total) skal gennemføres i 2012 Et projekt opgivet, fem projekter forsinket Usikkerhed omkring vurdering af fosfortilbageholdelsen Naturstyrelsen reviderer metode Fosfortilbageholdelsen bliver mindre end først antaget Ca. 10 kg P/ha mod forventet 20 kg P/ha Det er svært at finde egnede arealer Omkostningseffektiviteten bliver mindre Der er afsat ca. 2800,- pr kg P Foreløbig vurdering af de fem projekter: ,- pr kg P (eller mere) P-ådale bør anvendes i kombination med andre virkemidler Fosfor-minivådområder mm.

9 Projekt om kortlægning af landbrugets kvælstofafstrømning til Limfjorden

10 Det overordnede formål med projektet er at anvise hvor de landbaserede virkemidler skal placeres i oplandet til Limfjorden for at opnå størst omkostningseffektivitet. For at belyse dette vil projektet: Undersøge nitratreduktionsforholdende på markniveau i et typisk lavbundsareal i oplandet til Limfjorden. En stor del af de nuværende virkemidler er tiltænkt at ligge i lavbundsarealerne og det er essentielt at forstå reduktionsprocesserne her. Kortlægning af kvælstofafstrømning fra udvalgte umålte oplande langs Limfjorden. Meget store dele af oplandet til Limfjorden ligger i såkaldte umålte oplande, hvor det ikke eksistere kvælstofmålinger og hvor det derfor ikke er muligt at beregne reduktionspotentialet. Kortlægning af kvælstofafstrømningen fra disse oplande kan give et niveau for reduktionspotentialet for de umålte oplande. Kortlægning af robuste og sårbare landbrugsarealer med hensyn til tab af kvælstof til vandmiljøet for hele Limfjordsoplandet. For at kunne effektvurdere diverse landbaserede virkemidler er en detaljeret sårbarhedsberegning nødvendig. Her vil resultater fra 1 og 2 være vigtige elementer.

11 Projektorganisering: Mulige projektdeltagere: AAU, Institut for Byggeri og Anlæg (Morten Lauge Pedersen, Torben Larsen) Naturstyrelsen AU, Institut for Bioscience (tidligere DMU ferskvandsøkologi (Brian Kronvang, Carl Chr. Hoffmann, Gitte Blicher Matthiesen) NIRAS (Jacob Birk Jensen) Videnscenter for Landbrug LandboNord (Niels Vestergård Salling og Anne Birgitte Thing) AgriNord (Carl Christian Pedersen og Jørgen Ewald Jensen) Nordjysk famillielandbrug (Kurt Jørgensen) LandboThy (Morten Yde) Jammerbugts Vandløbslaug og Landmandsgruppen for Jammerbugt (Carsten Søborg Andersen)

12 Arbejdspakker WP 1. Analyse af de eksisterende data for vandløb og dræn (AAU og AU) Indsamling og analyse af data fra vandløbsstationer (AAU og AU) Opsamling på drænmålinger fra oplandet (AAU, AU, VFL) Kobling af koncentrationsmålingen og stofmængder med jordbundstype og driftforhold (Alle) Reduktionsopgørelser på stationsniveau. (AU) Identifikation af værkstedsområde til WP 2 (Alle) Analyserne forventes at resultere i en udpegning af de delområder i oplandet til Limfjorden der bidrager til kvælstofafstrømningen. Analyserne er således en forudsætning for opstillingen af et egentligt sårbarhedskort i WP4 WP 2. Måling af koncentrationer af kvælstof i dræn (AgriNord, LandboNord, AAU) Instrumentering af drænsystem i mindre opland / mark (AAU, AU) Detailmåling af jordvand, dræn og recipienter over en sæson (AAU, AU) Analyse og modellering af afstrømningen fra mark (AAU, AU, NIRAS) Målinger analyser og modelleringen forventes at give en bedre procesforståelse og en større indsigt i kvælstofafstrømningen fra rodzonen til vandløbene med henblik på at kunne kvantificere kvælstofreduktionen fra rodzonen til udløb i dræn og vandløb. Forudsætningen for at kunne beskrive sårbarheden retvisende er netop en bedre procesforståelse især på lavbundsarealerne.

13 Arbejdspakker: WP 3. Måling af kvælstoftransport fra umålte oplande. Måling af afstrømningsmængder og kvælstofkoncentrationer i en række umålte vandløb. De forventede resultater fra denne WP er en større viden om hvormeget de umålte oplande nederst i vandløbssystemerne og de umålte oplande der afdræner direkte til Limfjorden bidrager med af kvælstof. Resultatet er helt essentielt for at kunne kortlægge sårbarheden af disse arealer. WP 4. Kortlægning af sårbare og robuste landbrugsarealer. Modellen der er udviklet af NRAS bruges sammen med resultaterne af analyserne i WP1, 2 og 3 til sårbarhedskortlægning anvendes på hele oplandet Limfjorden. (NIRAS, AU, AAU). WP 5. Opgørelse af belastning til Limfjorden på oplandsniveau. Simple scenarie beregninger som fx udtagning af landbrugsjord, placering af efterafgrøder i sårbare arealer, m.fl. Sammenstilling af resultater samt konklusion. (NIRAS, AAU, AU)

14 Embedsmandsgruppen indstiller at: ikke er ansøger på det beskrevne projekt. Naturstyrelsen som vandplanmyndighed bør være bestiller af et sådant projekt og det bør tænkes sammen med øvrige tiltag til afklaring af datagrundlag m.m. i forbindelse med processen omkring andengenerationsvandplanerne. Vidensinstitutioner/-personer bør sikre den faglige gennemførsel af projektet, mens den lokale forankring bør sikres i en følgegruppe. s rolle i projektet drøftes.

15 Brev til Fødevareminister Mette Gjerskov vedr. landdistriktsprogrammet

16 Landdistriktsprogrammet og dets udmøntning Prioritering af midlerne Der skal reserveres nok midler til implementering af vand- og naturplanerne. Samordning mellem EU s fonde Samordning af fonde vigtig, så det ved implementering af projekter ikke mærkes at pengene måske kommer fra flere fonde.

17 Landdistriktsprogrammet og dets udmøntning Brede og mere fleksible støttemuligheder Fokus er på mere målrettede virkemidler og Ida Auken ønsker mere folkeligt engagement / forankring i kommuner eller lokale vandråd som i Sverige. Støttemulighederne i landdistriktsmidlerne skal tilpasses hertil med mere fleksibilitet: Værktøjskassen skal være langt større for de lokale beslutningstagere, så de frit kan vælge mellem virkemidler og samtidig være sikker på, at der eksisterer en bred nok støtteordning, der kan sikre finansieringen af projekterne 100%. Det kunne eksempelvis være en støtteordning til kvælstofreducerende projekter (herunder forprojekter) generelt, hvor det konkrete virkemiddel bare skal være godkendt af Naturstyrelsen.

18 Landdistriktsprogrammet og dets udmøntning Brede og mere fleksible støttemuligheder Det skal være muligt at pulje mange delprojekter i få større ansøgninger. Bedre mulighed for helhedsprojekter, der kan gøre projektet attraktivt for lodsejere og lokalbefolkning (adgangsfaciliteter, drikkevandsbeskyttelse etc.). Fleksibilitet i økonomiske virkemidler. Engangskompensation og bred vifte af muligheder ved lodsejerforhandlinger.

19 Landdistriktsprogrammet og dets udmøntning Overvågning og effektvurdering NOVANA følger i dag ikke op på om vandplanens indsatser virker på projekt- eller indsatsniveau som forudsagt i vandplanerne. Indsatsen bør overvåges og effektvurderes så en egentlig evaluering er mulig. Støtteordningerne bør formuleres så bredt, at en effektvurdering af virkemidlerne i 2 generations vandplanerne finansieres via projekterne / landdistriktsprogrammet En overvågning der eventuelt kunne udføres af Naturstyrelsen.

20 Særlig pulje til kommuner og regioner Den særlige pulje til kommuner og regioner (Grøn Vækst / 280 mio. kr. puljen) bør fastholdes. Den bør dog være administrativt lettere at håndtere. Miljø- og Naturforordningsdelen er ikke interessant for regionerne. Denne del af puljen burde kunne søges direkte af kommunerne uden de respektive programgrupper som mellemled.

21 Status for vandhandleplaner

22 Projekttyper i limfjordsoplandet Vådområder P-ådale Ændret vandløbsvedligeholdelse Herunder okkerpåvirkning Fjernelse af faunaspærringer Vandløbsrestaurering Genåbning af rørlagte vandløb DUT forhandling landsplan Adm. + myndighedsbehandling Vandløbsregulativ + konsekvens m.m. 76,9 mio. ~17 årsværk i oplandet til Limfjorden Adm. + mydighedsbehandling 60,1 mio. ~13 årsværk i oplandet til Limfjorden Indsats ved Limfjordsoplandet ~3.676 ha. 431 ha. 870 km 354 stk. 291 km. 48 km. Sørestaurering (Viborg, Brønderslev) Projektindsats i 18 søer + myndighed 18,6 mio. ~ kr./kommune i oplandet til Limfjorden Renseanlæg forbedret rensning (Mariagerfjord) Spredt bebyggelse forbedret spildevandsrensning Ferskvandsdambrug Myndighedsbehandling 0,5 mio. ~3.000 kr./kommune i oplandet til Limfjorden Myndighedsbehandling 10,9 mio. ~1.300 kr./ejendom i oplandet til Limfjorden Regnbetingede udløb Myndighedsbehandling 0,8 mio. ~2.400 kr./udløb i oplandet til Limfjorden 2 søer 1 anlæg ~825 ejd. 34 udløb 23 stk.

23 Indsatser ved Kommunegrænser

24 Vandløbsrestaurering: Kommunerne kan under tilskudsordningen til vandløbsrestaurering søge tilskud til fjernelse af spærringer, åbning af rørlagte strækninger og udlægning af gydegrus samt sten inklusiv bearbejdning af profil og brinker. Indsatsen løber Der er afsat 78 mio. kr. pr. år til indsatsen. (45 mio. kr. fra Miljøministeriet og 33 mio. kr. medfinansieres af EU s Fiskerifond).

25 Vandløbsrestaurering: Kommunerne er projektudførende og skal nå de forudsatte mål i vandplanerne under forudsætning af, at staten finansierer indsatserne. Miljøministereiet er bevillingsstyrende. Naturstyrelsen foretager en faglig vurdering samt vurderer om projekterne er omkostningseffektive. Efter indstilling fra Naturstyrelsen gennemfører NaturErhvervstyrelsen et legalitetstjek i henhold til tilskudsbekendtgørelsen, samt prioriterer projekterne, hvis der ikke er bevilling til samtlige ansøgte projekter i ansøgningsrunden. Lodsejerne er meget vigtige medspillere i indsatsen. De fleste af projekterne involverer lodsejerne. I nogle tilfælde fordi der skal opnås adgang til vandløbet via lodsejerens jord. I andre tilfælde kan der være tale om erstatning af jord f.eks. I forbindelse med åbning af rørlagte strækninger. Projekterne løses bedst hvis lodsejerne deltager frivilligt og erstatning gives i henhold til vandløbsloven.

26 Ændret vandløbsvedligholdelse: De statslige vandplaner identificerer indsatsen (hvor). Kommunen vurderer behov for ændring af vandløbsvedligeholdelse mhp. at opfylde miljømål (hvordan). Der kan kun gennemføres den indsats, der er nødvendig for at opfylde miljømålet. Det er kommunen der gennemfører konsekvensvurderinger og selve indsatsen. Inden en indsats kan påbegyndes, skal der gennemføres konkrete konsekvensvurderinger, og der skal gives tilsagn fra staten til ændret vedligeholdelse. Dette for at sikre, at der ikke igangsættes indsatser udover den økonomiske ramme. Konsekvensvurdering danner grundlag for udbetaling af kompensation til lodsejere inden for rammerne af LDP. Der etableres tilskudsordning til konsekvensvurdering og kompensationsordning til landmænd.

27 Ændret vandløbsvedligholdelse - Konsekvensvurdering: Metodebeskrivelse for konsekvensvurdering og kortlægning af indsatspåvirkning er under udarbejdelse Der opstilles krav til datagrundlag for ensartet og landsdækkende vurdering i forhold til støtteordning Konsekvenskort danner grundlag for udbetaling af kompensation

28 Ændret vandløbsvedligholdelse: Der etableres en ordning, der består af to trin - Tilskud til konsekvensvurderinger (godkendt standard) - Godkendelse af iværksættelse af indsats Lodsejere kan søge om kompensation hos FVM, når indsats er gennemført Der vil blive fastsat kriterier for prioritering af indsatserne mhp. at sikre at de enkelte indsatser sker omkostningseffektivitet dvs. at der opnås mest indsats for pengene Indsatserne puljes så vidt muligt i en ansøgning (f.eks. inden for samme regulativ)

Nye vandløbsindsatser forventet set-up. Vådområdeindsats og kommende vandløbsindsats SIDE 1

Nye vandløbsindsatser forventet set-up. Vådområdeindsats og kommende vandløbsindsats SIDE 1 Nye vandløbsindsatser forventet set-up Vådområdeindsats og kommende vandløbsindsats SIDE 1 To ordninger En ordning vedrørende vandløbsrestaurering, spærringer og rørlagte strækninger (start sommeren 2012)

Læs mere

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 9. november 2012,

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 9. november 2012, Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 9. november 2012, 10.00 14.00. Sted Aalborg Kommune, Stigsborg brygge 5, 9400 Nørresundby, lok. 160. Sekretariat: Aalborg Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 Målrettet

Læs mere

KL Miljøministeriet 27. november 2009

KL Miljøministeriet 27. november 2009 KL Miljøministeriet 27. november 2009 Aftale om styringsmodeller for udmøntningen af vådområde- og ådalsindsatsen og om den øvrige indsats på vand- og naturområdet På baggrund af drøftelser mellem Miljøministeriet

Læs mere

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse Punkt 6. Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse 2014-188502 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til vandhandleplan for Aalborg Kommune. Lene Krabbe Dahl var fraværende.

Læs mere

Referat. Forum. Limfjordsrådet. Tid 23. november 2012 kl. 10.00 12.00.

Referat. Forum. Limfjordsrådet. Tid 23. november 2012 kl. 10.00 12.00. Referat Forum Limfjordsrådet Tid 23. november 2012 kl. 10.00 12.00. Sted Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 6400 Nørresundby, Lok. 157 og 158 Deltagere Christen Dam Larsen, Herning Karsten Filsø, Holstebro

Læs mere

VEJLEDNING August 2013

VEJLEDNING August 2013 VEJLEDNING August 2013 Tilskud til erstatning i forbindelse med vandløbsrestaurering Efter vandløbslovens 37, stk. 4, har enhver, der lider tab som følge af vandløbsrestaurering, ret til erstatning. I

Læs mere

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale vandplanindsats 2012-2015 KL s temadag om politisk styring af vand- og naturindsatsen 13. April 2012 i Vejle Ved Anni Kær Pedersen, akp@kl.dk, tlf. 3370-3241

Læs mere

Erfaringer med udpegning af robuste og sårbare landbrugsarealer fra Aquarius-projektet

Erfaringer med udpegning af robuste og sårbare landbrugsarealer fra Aquarius-projektet Erfaringer med udpegning af robuste og sårbare landbrugsarealer fra Aquarius-projektet Session 85 - Lokal kortlægning af kvælstofretentionen Plantekongres 2013 16. januar 2013 Jacob Birk Jensen NIRAS A/S

Læs mere

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilaget gennemgår de overordnede principper for den nærmere organisering af indsatsen for virkemidlerne vådområder og P-ådale under

Læs mere

Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler

Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler Brian Kronvang, Gitte Blicher-Mathiesen, Hans E. Andersen og Jørgen Windolf Institut for Bioscience Aarhus Universitet Næringsstoffer fra land

Læs mere

Til Naturstyrelsen September 2013

Til Naturstyrelsen September 2013 Til Naturstyrelsen September 2013 Høringssvar til de statslige vandplaner fra Svendborg Kommune Staten har på ny sendt forslag til de statslige vandplaner i offentlig høring i perioden fra den 17. juni

Læs mere

Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer. Om fosfor-ådale og lidt mere. Af Irene Paulsen Skanderborg kommune

Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer. Om fosfor-ådale og lidt mere. Af Irene Paulsen Skanderborg kommune Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer Om fosfor-ådale og lidt mere Af Irene Paulsen Skanderborg kommune Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer Udkast til Vand og Natura 2000 planer er udsendt

Læs mere

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Punkt 4: Vandhandleplan 2015 Punkt 5: Vandområdeplaner 2015-2021 Af: Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune Vandhandleplan 2015 Ærø Kommune Møde

Læs mere

Limfjordsrådet. Limfjordsrådets rammer

Limfjordsrådet. Limfjordsrådets rammer s rammer Samarbejde mellem 18 Kommuner. Stiftende møde 4. juni 2007. Limfjorden Oplandet til Limfjorden udgør ~1/6 af Danmark. Oplandet til Limfjorden huser ~1/5 af Danmarks DE. Oplandet til Limfjorden

Læs mere

Indsatsprogram for vandløbsindsats (2. vandplanperiode).

Indsatsprogram for vandløbsindsats (2. vandplanperiode). Punkt 14. Indsatsprogram for vandløbsindsats (2. vandplanperiode). 2014-17535. Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender: Det fremlagte indsatsprogram for Aalborg Kommune, som indgår i

Læs mere

Minivådområder En frivillig kollektiv indsats. Julie Rose Bang

Minivådområder En frivillig kollektiv indsats. Julie Rose Bang Minivådområder En frivillig kollektiv indsats Julie Rose Bang 2 / Landbrugsstyrelsen / Minivådområder En frivillig kollektiv indsats Foto: SEGES En ny måde at regulere på minivådområder er et kollektivt

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vejle 18. januar 2011 Vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Proces frem mod de endelige planer Forhøring Offentlig høring G.V. 2.0

Læs mere

Forslag til vandhandleplan Borgermøde 19. juni 2012

Forslag til vandhandleplan Borgermøde 19. juni 2012 Forslag til vandhandleplan 2012-2015 Borgermøde 19. juni 2012 Program 1. Velkomst 2. Baggrund og formål 3. Vandløbsindsatser og prioritering 4. Pause 5. Fra plan til handling 6. Høringssvar 7. Spørgsmål

Læs mere

Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland

Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland Bilag til sag på Klima og Miljøudvalgets dagsorden den 4. oktober 2016 om Statens Vandområdeplan for Sjælland 2015-2021 By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30

Læs mere

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud?

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Sort tekst på hvid baggrund. Opgaven og rammerne for løsningen af den. Mit udgangspunkt er at: Vandplanerne er nødvendige Vandplanerne er som udgangspunkt

Læs mere

Haukur S. Thorsteinsson, KKR-Nordjylland (observatør)

Haukur S. Thorsteinsson, KKR-Nordjylland (observatør) Referat Forum Limfjordsrådet Tid 28. april 2017, 9.00 11.30 Sted Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok. 157 og 158 Sekretariat: Aalborg Kommune Miljø og Energiforvaltningen Stigsborg

Læs mere

Vandområdeplan for Betydning for Rebild Kommune

Vandområdeplan for Betydning for Rebild Kommune Vandområdeplan for 2016-2021 Betydning for Rebild Kommune Den 27. juni 2016 offentliggjorde SVANA vandområdeplanerne for anden planperiode 2015-2021 med tilhørende bekendtgørelser om miljømål og indsatsprogrammer

Læs mere

Andre udfordringer som vandrådene kan løse Ved Jens Lauritzen

Andre udfordringer som vandrådene kan løse Ved Jens Lauritzen Andre udfordringer som vandrådene kan løse Ved Jens Lauritzen FAKTA Limfjorden og Limfjordsrådet Borgmesterbeslutning om et funktionssamarbejde Stiftende møde 4. juni 2007 18 kommuner, 10 med kystlinje

Læs mere

Information om retentionsfaktorer for fosfor i vandløb for målte/umålte oplande

Information om retentionsfaktorer for fosfor i vandløb for målte/umålte oplande Information om retentionsfaktorer for fosfor i vandløb for målte/umålte oplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. september 2018 Henrik Tornbjerg og Hans Thodsen Institut for

Læs mere

Med økonomiaftalen for 2013 har regeringen og KL indgået en samlet aftale for finansieringen af den kommunale indsats i medfør af vandplaner, Natura

Med økonomiaftalen for 2013 har regeringen og KL indgået en samlet aftale for finansieringen af den kommunale indsats i medfør af vandplaner, Natura N O TAT Økonomiaftale for 2013 vedr. vandplaner, Natura 2000-planer og Grøn Vækst samlelov Med økonomiaftalen for 2013 har regeringen og KL indgået en samlet aftale for finansieringen af den kommunale

Læs mere

Virkemidler i forslag til vandområdeplaner

Virkemidler i forslag til vandområdeplaner Virkemidler i forslag til Kontorchef Peter Kaarup Plantekongres 15. januar 2015 Forslag til i høring Vandområdeplaner for perioden 2015 2021 er sendt i høring Høringsperioden er 22. december 2014 23. juni

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

Limfjordsrådet. Etablering af vandråd i oplandet til Limfjorden

Limfjordsrådet. Etablering af vandråd i oplandet til Limfjorden Etablering af vandråd i oplandet til Limfjorden Samarbejde mellem 18 Kommuner. Stiftende møde 4. juni 2007. Per 1. marts 2010 er også Vandoplandsstyregruppe. Limfjorden Oplandet til Limfjorden udgør ~1/6

Læs mere

Der er forudsat mest mulig hjemtagning af EU-midler ved hjælp af landdistriktsprogrammet.

Der er forudsat mest mulig hjemtagning af EU-midler ved hjælp af landdistriktsprogrammet. Bilag 2: Økonomi for vådområder og ådale Bilaget indeholder en gennemgang af 1) de økonomiske forudsætninger for Grøn Vækst for vådområder/ådale 2) oversigt over midler som overgår til kommunerne i en

Læs mere

Vand- og Naturplaner / Vådområder

Vand- og Naturplaner / Vådområder Vand- og Naturplaner / Vådområder ATV Vintermøde 2010 Afdelingschef Lars Kaalund Orbicon Leif Hansen ATV Vintermøde 2010 Lars Kaalund Orbicon Leif Hansen 23. marts 2010 1 Workshop Kort status Oplæg til

Læs mere

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 27. maj 2016, Sted

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 27. maj 2016, Sted Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 27. maj 2016, 10.00 14.00 Sted Skive Kommune, Den Blå Diamant, Rådhuspladsen 2, 7800 Skive, lok. Pulsen. Sekretariat: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen

Læs mere

Virkemidler og omkostninger for landbruget?

Virkemidler og omkostninger for landbruget? Virkemidler og omkostninger for landbruget? Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Konference om vandplanernes faglige grundlag 30.5.2011 Indhold De enkelte virkemidler og

Læs mere

Implementering af Vandrammedirektivet. Redigeret version: Indlægsholder Irene A. Wiborg Uddrag af Harley Bundgaard Madsens indlæg

Implementering af Vandrammedirektivet. Redigeret version: Indlægsholder Irene A. Wiborg Uddrag af Harley Bundgaard Madsens indlæg Plantekongres 2010. 12. 14. januar 2010 i Herning Kongrescenter Implementering af Vandrammedirektivet Udmøntning af Grøn Vækst i 23 vandplaner Harley Bundgaard Madsen, kontorchef By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Program. Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug

Program. Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug Program Velkomst v. Knud Erich Thonke, formand for Øvre Suså Vandløbslaug Genfremsættelsen af vandplaner Historisk gennemgang af forløb Nye vandplaner nye muligheder for indsigelse v. Erik Blegmand Erhvervspolitisk

Læs mere

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer Miljøudvalget 2014-15 (1. samling) MIU Alm.del - Bilag 98 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00035 Ref. maric/bho/spe Den 17. december 2014 Udkast til Bekendtgørelse om indsatsprogrammer

Læs mere

Næringsstoffer og vådområder Vilsted Sø som eksempel. Proportioner i Vandmiljødebatten IDA 14. Nov Jørgen Bidstrup, Naturstyrelsen Himmerland

Næringsstoffer og vådområder Vilsted Sø som eksempel. Proportioner i Vandmiljødebatten IDA 14. Nov Jørgen Bidstrup, Naturstyrelsen Himmerland Næringsstoffer og vådområder Vilsted Sø som eksempel Proportioner i Vandmiljødebatten IDA 14. Nov. 2016 Jørgen Bidstrup, Naturstyrelsen Himmerland Disposition Generelt om vådområder Vilsted Sø Proportioner

Læs mere

Status for vandplanerne naturplaner

Status for vandplanerne naturplaner Status for vandplanerne naturplaner Den kommunale vand- og naturindsats 2010-2015 Ved Gyrite Brandt gbr@kl.dk, tlf. 33703302 Rørcenterdagene 8. juni 2011 Mange emner Vand- og naturplanerne - Vandhandleplaner

Læs mere

Status for Vandplanerne

Status for Vandplanerne Status for Vandplanerne Kontorchef Peter Kaarup Wilhjelmkonference 14. november 2014 De vedtagne planer for 1. planperiode til 2015 Miljøministeren offentliggjorde vandplanerne for første planperiode (VP1)

Læs mere

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Blåt Fremdriftsforum August 2014 Sara Westengaard Guldagger, Naturstyrelsen, Vandplaner og Havmiljø Forslag til vandplaner for første

Læs mere

Vandplaner og landbrug. -muligheder og begrænsninger for. målopfyldelse i overfladevand

Vandplaner og landbrug. -muligheder og begrænsninger for. målopfyldelse i overfladevand Vandplaner og landbrug -muligheder og begrænsninger for målopfyldelse i overfladevand Henrik Skovgaard Seniorprojektleder COWI A/S 1 Hovedoplande Vandplaner for 23 hovedoplande I, 1 Omfang: - 17 kyststrækninger

Læs mere

Promilleafgiftsfonden for landbrug

Promilleafgiftsfonden for landbrug Promilleafgiftsfonden for landbrug Januar 2017 Konsulentordning om facilitering af kollektive miljøvirkemidler Oplandsproces Særpulje for 2017 og 2018 1. Baggrunden for konsulentordningen I Fødevare- og

Læs mere

KL s høringssvar til:

KL s høringssvar til: Naturstyrelsen, Miljøministeriet NaturErhvervstyrelsen, Fødevareministeriet KL s høringssvar til: 1. Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedr. vandløbsrestaurering 2. Bekendtgørelse

Læs mere

Hvilken betydning får resultaterne af drænvandsundersøgelsen?

Hvilken betydning får resultaterne af drænvandsundersøgelsen? at måle afstrømningen detaljeret Institut for BioScience Hvilken betydning får resultaterne af drænvandsundersøgelserne? Gitte Blicher-Mathiesen, Institut for BioScience, Aarhus Universitet Data fra drænmålinger

Læs mere

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Orienteringsmøde for lodsejere Den 19. februar 2015 Udarbejdet af: Christian Vinther Mette Serup Terkel Broe Christensen Dagens program 16.00 Velkomst 16.05 Oplæg

Læs mere

Hvad er prisen for de næste tons kvælstof i vandplanerne?

Hvad er prisen for de næste tons kvælstof i vandplanerne? Hvad er prisen for de næste 10.000 tons kvælstof i vandplanerne? Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Indlæg ved Plantekongres den 12.1.2012 Indhold Prisen for de første

Læs mere

Status for vandplanerne naturplaner

Status for vandplanerne naturplaner Status for vandplanerne naturplaner Den kommunale vand- og naturindsats 2010-2015 Ved Gyrite Brandt gbr@kl.dk, tlf. 33703302 Vandråd temamøde den 7. september 2011 Mange emner Vand- og naturplanerne -

Læs mere

Vandområdeplaner for anden planperiode

Vandområdeplaner for anden planperiode Vandområdeplaner for anden planperiode Vandområdeplanernes indsatsprogrammer Møde i Ingeniørforeningen 14. november 2016 Mette Lise Jensen Funktionsleder, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning Gennemgang

Læs mere

Referat. Forum. Limfjordsrådet. Tid 5. oktober 2012 kl

Referat. Forum. Limfjordsrådet. Tid 5. oktober 2012 kl Referat Forum Limfjordsrådet Tid 5. oktober 2012 kl. 10.00 12.30. Sted Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 6400 Nørresundby, Lok. 157 og 158 Deltagere Mikael Klitgaard, Brønderslev Christen Dam Larsen,

Læs mere

Aftale om vand- og naturindsatsen mellem regeringen og KL

Aftale om vand- og naturindsatsen mellem regeringen og KL Aftale om vand- og naturindsatsen mellem regeringen og KL Ved direktør Torben Kjærgaard, KL Konference om vand- og naturplanerne den 14. januar 2010 Disposition Aftalen om Grøn Vækst Styringsmodel for

Læs mere

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 23. januar 2013, 10.00 14.00. Sted. Det nye rådhus Den Blå Diamant Rådhuspladsen 2, 7800 Skive.

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 23. januar 2013, 10.00 14.00. Sted. Det nye rådhus Den Blå Diamant Rådhuspladsen 2, 7800 Skive. Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 23. januar 2013, 10.00 14.00. Sted Det nye rådhus Den Blå Diamant Rådhuspladsen 2, 7800 Skive. Sekretariat: Aalborg Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Erfaringerne med virkemidlerne til reduktion af fosfor til søerne: P-ådale

Erfaringerne med virkemidlerne til reduktion af fosfor til søerne: P-ådale Erfaringerne med virkemidlerne til reduktion af fosfor til søerne: P-ådale Brian Kronvang 1, Charlotte Kjærgaard 2, Carl C. Hoffmann 1, Hans Thodsen 1 & Niels B. Ovesen 1 1 Danmarks Miljøundersøgelser,

Læs mere

Erfaringerne med virkemidlerne til reduktion af fosfor til søerne: P-ådale

Erfaringerne med virkemidlerne til reduktion af fosfor til søerne: P-ådale Erfaringerne med virkemidlerne til reduktion af fosfor til søerne: P-ådale Brian Kronvang Danmarks Miljøundersøgelser (1. juli 2011 Institut for BioScience), Aarhus Universitet Også stor tak til Naturstyrelsen

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 UDTAGNING

Læs mere

Referat Forum Tid Sted Deltagere Afbud Mødeleder Referent Udsendt Sagsnr./Dok. nr.

Referat Forum Tid Sted Deltagere Afbud Mødeleder Referent Udsendt Sagsnr./Dok. nr. Referat Forum Embedsmandsgruppen Tid 1. september 2017, 10.00 14.00 Sted Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok. 159 Sekretariat: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg

Læs mere

Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand

Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand Brian Kronvang, Jørgen Windolf og Gitte Blicher-Mathiesen DCE/Institut for Bioscience, Aarhus

Læs mere

Projekt for restaurering af Holme Å. Poul Sig Vadsholt Teamleder for Miljø

Projekt for restaurering af Holme Å. Poul Sig Vadsholt Teamleder for Miljø Projekt for restaurering af Holme Å Poul Sig Vadsholt Teamleder for Miljø Genopretning af Varde Å Karlsgårdeværkets historie 1920: Anlæg af kraftværk, sø, Hostrup Stemmeværk og Holme Kanal. Produktion

Læs mere

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition Spildevandsindsatsen i vandplanerne Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen Disposition 1. Grundlag for fastlæggelse af spildevandsindsatsen 2. Vandplanernes krav til spildevandsrensning 3. Nye udpegninger 4.

Læs mere

Vandplanindsatsens konsekvenser for landbruget. v/ Leif Knudsen, chefkonsulent, Videncentret for Landbrug.

Vandplanindsatsens konsekvenser for landbruget. v/ Leif Knudsen, chefkonsulent, Videncentret for Landbrug. Vandplanindsatsens konsekvenser for landbruget v/ Leif Knudsen, chefkonsulent, Videncentret for Landbrug. Landbruget er ikke én økonomisk enhed Landmand NN er interesseret i at vide, hvad indsatsen koster

Læs mere

Effekt af vådområder på kort og lang sigt

Effekt af vådområder på kort og lang sigt Effekt af vådområder på kort og lang sigt Brian Kronvang og Carl Christian Hoffmann Bioscience, Aarhus Universitet BKR@BIOS.AU.DK AARHUS AU UNIVERSITET DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI PLANTEKONGRESSEN

Læs mere

Referat. Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 22. november 2013, 10.00 14.00. Sted. Morsø Kommune. Deltagere

Referat. Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 22. november 2013, 10.00 14.00. Sted. Morsø Kommune. Deltagere Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 22. november 2013, 10.00 14.00. Sted Morsø Kommune. Sekretariat: Aalborg Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Tlf.

Læs mere

Tilskud J.nr. NST Den 18. marts Til alle kommuner. Aftale om vådområdeindsatsen i 2016

Tilskud J.nr. NST Den 18. marts Til alle kommuner. Aftale om vådområdeindsatsen i 2016 Til alle kommuner Tilskud J.nr. NST-4202-00023 Den 18. marts 2016 Aftale om vådområdeindsatsen i 2016 Kommunernes Landsforening og Miljø- og Fødevareministeriet har i februar 2016 indgået en aftale for

Læs mere

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering BEK nr 1023 af 29/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 3. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, NST-4200-00051 Senere ændringer til

Læs mere

Konkrete statslige rammer for udvælgelse af indsatser i oplandet til Randers Fjord

Konkrete statslige rammer for udvælgelse af indsatser i oplandet til Randers Fjord Overordnede rammer Vandplanerne er en væsentlig del af Danmarks implementering af EU s vandrammedirektiv. Planerne skal sikre et godt vandmiljø i alle vandforekomster, herunder i åer, søer, fjorde og langs

Læs mere

Målinger i pilotområder Måleresultater og kildeopsplitning

Målinger i pilotområder Måleresultater og kildeopsplitning AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR BIOSCIENCE TEMADAG 2016 EMISSIONSBASERET KVÆLSTOF- OG AREALREGULERING Målinger i pilotområder Måleresultater og kildeopsplitning Jane R. Poulsen, Niels Bering Ovesen, Jørgen

Læs mere

Københavns Universitet. Beregning af vandløbsvirkemidlers omkostningseffektivitet Jacobsen, Brian H. Publication date: 2014

Københavns Universitet. Beregning af vandløbsvirkemidlers omkostningseffektivitet Jacobsen, Brian H. Publication date: 2014 university of copenhagen Københavns Universitet Beregning af vandløbsvirkemidlers omkostningseffektivitet Jacobsen, Brian H. Publication date: 2014 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for

Læs mere

Udvalget for Miljø og Natur Oversigt over Anlæg

Udvalget for Miljø og Natur Oversigt over Anlæg 2010-2013 Oversigt over Anlæg Anlæg totalt 24.475 7.500 7.500 7.500 Afledt drift totalt 0 200 200 200 Udvalg I alt nye sforslag 6.500 3.500 3.500 3.500 Afledt drift af ovenstående Tude Ådal - naturgenopretning

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering

UDKAST. Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering Maj 2016 UDKAST Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering I medfør af 37, stk. 2 og 5, i lov om vandløb, jf. lovbekendtgørelse nr. 1579 af 8. december

Læs mere

Vandplanerne den videre proces

Vandplanerne den videre proces Plantekongres 2012 10.-12. januar i Herning Kongrescenter Vandplanerne den videre proces Thomas Bruun Jessen, Kontorchef, Naturstyrelsen 1. Vandplaner i den endelige version 2. Vandplanernes miljømål og

Læs mere

Klikvejledning vandplaner Juni 2013

Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Når du skal undersøge konkrete stedsspecifikke elementer i vandplanforslagene (fx en indsats eller forkert miljømål i et specifikt vandløb), skal du gå ind på Miljøministeriets

Læs mere

Beregningsmetoder på oplandsskala og sårbarhedsvurdering. Specialkonsulent Flemming Gertz

Beregningsmetoder på oplandsskala og sårbarhedsvurdering. Specialkonsulent Flemming Gertz Beregningsmetoder på oplandsskala og sårbarhedsvurdering Specialkonsulent Flemming Gertz Grøn Vækst og Vandplaner hvor er vi nu? Grøn Vækst beslutning om 19.000 ton N 9.000 ton - model VMP IV Randzoner

Læs mere

Notat om interviewundersøgelse med landmænd vedr. interesse for drænmålinger

Notat om interviewundersøgelse med landmænd vedr. interesse for drænmålinger 23. juni 2016 Notat om interviewundersøgelse med landmænd vedr. interesse for drænmålinger Der er stor interesse for drænvandsmålinger i landbruget, og landmænd efterspørger mulighed for at inddrage lokale

Læs mere

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse gennem offentlig og privat skovrejsning ved Odense ATV Jord og Grundvand Vintermøde 6.

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse gennem offentlig og privat skovrejsning ved Odense ATV Jord og Grundvand Vintermøde 6. Erfaringer med grundvandsbeskyttelse gennem offentlig og privat skovrejsning ved Odense ATV Jord og Grundvand Vintermøde 6. Marts 2012 Sektionsleder, landinspektør Morten Hartvigsen Email: moha@orbicon.dk

Læs mere

Vandområdeplaner

Vandområdeplaner Vandområdeplaner 2015-2021 Stormøde, foreningerne i Landbrug & Fødevarer Den 16. april 2015 Kontorchef Thomas Bruun Jessen Vandområdeplaner 2015 2021 Formel for vandområdeplanlægning Nyt plankoncept Udkast

Læs mere

Velkommen til Informationsmøde

Velkommen til Informationsmøde Velkommen til Informationsmøde Vand- og naturplaner Ørum Aktivcenter Onsdag, den 26. januar 2011 kl. 19-22 Program Kl. 19.00-19.10 Velkomst v/ Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening Kl. 19.10-19.25

Læs mere

Trusler Har Staten overset mulige trusler ud fra jeres viden og lokalkendskab?

Trusler Har Staten overset mulige trusler ud fra jeres viden og lokalkendskab? FOKUS-OMRÅDER Høring af Vand- og Naturplaner Det er aftalt i Grønt Råd, at der afholdes møder vedr. høringen af Statens Vand- og Naturplaner med det formål, at lokale interesseorganisationer og Kommunen

Læs mere

Genopretning af vådområder

Genopretning af vådområder Genopretning af vådområder Tillæg nr 33 til Regionplan 1997-2009 Viborg Amtsråd august 1999 /.nr. 8-50-11-2-6-98 Regionplantillæg nr. 33 til Regionplan 1997-2009 er udarbejdet af Miljø og Teknik Skottenborg

Læs mere

Referat. Forum. Limfjordsrådet. Tid 25. november 2011, Sted

Referat. Forum. Limfjordsrådet. Tid 25. november 2011, Sted Forum Limfjordsrådet. Tid 25. november 2011, 10.00 13.15 Sted Referat Deltagere Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok. 157/158 Christen Dam Larsen, Herning Finn Thøgersen, Holstebro

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Vandhandleplan. Kommune. Møde i Det Grønne Råd, Svendborg Kommune den 11. april 2012 Biolog Terkel Broe Christensen

Vandhandleplan. Kommune. Møde i Det Grønne Råd, Svendborg Kommune den 11. april 2012 Biolog Terkel Broe Christensen Vandhandleplan for Svendborg Kommune Møde i Det Grønne Råd, Svendborg Kommune den 11. april 2012 Biolog Terkel Broe Christensen Den kommunale vandhandleplan Kommunerne skal udarbejde handleplaner der beskriver,

Læs mere

Entreprenørens guide til Landbrugsstyrelsens krav til minivådområder

Entreprenørens guide til Landbrugsstyrelsens krav til minivådområder Entreprenørens guide til Landbrugsstyrelsens krav til minivådområder 13. december 2017 Julie Rose Bang, EU & Erhverv Agnete Suhr, Kunder & Kommunikation Landbrugsstyrelsens guide til entreprenører Om minivådområdeordningen

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

REFERAT. Tilskud og projekter J.nr. NST Ref. AMM Den 9. januar 2016

REFERAT. Tilskud og projekter J.nr. NST Ref. AMM Den 9. januar 2016 REFERAT Tilskud og projekter J.nr. NST-4203-00008 Ref. AMM Den 9. januar 2016 Referat af møde i Den Nationale Styregruppe tilknyttet vådområdeindsatsen den 9. oktober 2015 I mødet deltog: Direktør Hanne

Læs mere

Virkeliggørelse af Natura 2000-planerne kommunernes opgaver og værktøjer

Virkeliggørelse af Natura 2000-planerne kommunernes opgaver og værktøjer Virkeliggørelse af Natura 2000-planerne kommunernes opgaver og værktøjer Ved chefkonsulent Troels Garde Rasmussen, KL trr@kl.dk, tlf. 3370-3803 Plantekongres 13. januar 2011 i Herning Baggrund: EU-direktiver

Læs mere

Landbrugspakken det var hårde forhandlinger

Landbrugspakken det var hårde forhandlinger Tilbage til fremtiden hvad skete der i 2016? Årsmøde - Planterådgivning, den 24. november 2016 Beretning v. Hans Chr. Holst og Allan Olesen Landbrugspakken det var hårde forhandlinger 1 Ny organisering

Læs mere

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 30. marts 2012, Sted

Referat. Forum. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 30. marts 2012, Sted Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 30. marts 2012, 10.00 14.00 Sted Deltagere Limfjordsstuen på Regionen, Lokale B4, 1. sal, Skottenborg 26, 8800 Viborg Brønderslev, Asger Nielsen Herning,

Læs mere

Referat. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Forum. Tid 16. januar 2015, 10.00 14.00. Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok.157 og 158.

Referat. Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Forum. Tid 16. januar 2015, 10.00 14.00. Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok.157 og 158. Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 16. januar 2015, 10.00 14.00 Sted Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok.157 og 158 Sekretariat: Aalborg Kommune Teknik og Miljøforvaltningen Stigsborg

Læs mere

Bilag 1 Notat - Væsentlige kommunale opgaver ved 2. generations vandplaner ( )

Bilag 1 Notat - Væsentlige kommunale opgaver ved 2. generations vandplaner ( ) Bilag 1 Notat - Væsentlige kommunale opgaver ved 2. generations vandplaner (2015-2021) Lov om Vandplanlægning Lov om vandplanlægning lægger op til, at miljømål og indsats (tons kvælstof og fosfor der skal

Læs mere

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering 1)

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering 1) BEK nr 386 af 09/04/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., j.nr. 2018-11783 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Høringssvar til forslag til vandområdeplan med tilhørende bekendtgørelser

Høringssvar til forslag til vandområdeplan med tilhørende bekendtgørelser NOTAT Høringssvar til forslag til vandområdeplan 2015-2021 med tilhørende bekendtgørelser KL har flg. bemærkninger til planforslaget og de tilhørende bekendtgørelser. KL uddyber gerne bemærkningerne efter

Læs mere

Referat. Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 27. januar 2012, Sted Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok. 160.

Referat. Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 27. januar 2012, Sted Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok. 160. Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 27. januar 2012, 10.00 14.00 Sted Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby, lok. 160 Sekretariat: Aalborg Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Stigsborg

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Limfjord Nord Vandopland: 1.2 Limfjorden Indsatser ref. nr.: Februar 2016 Revideret juni 2016 Spærringer: RIN-00288, RIN-00291, RIN-00293, RIN-00298, RIN-00308, RIN-00309,

Læs mere

Forslag til Vandhandleplan for Svendborg Kommune

Forslag til Vandhandleplan for Svendborg Kommune Forslag til Vandhandleplan for Svendborg Kommune 1 Forslag til Vandhandleplan for Svendborg Kommune Vandplan 2010-2015 Odense Fjord Hovedvandopland 1.13 Det Sydfynske Øhav Hovedvandopland 1.15 Vanddistrikt

Læs mere

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Dagsordenpunkt Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Åben - 2009/00313 Beslutning Godkender indstillingen. Indstilling Direktøren for Teknisk Område indstiller, at ansøger

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 Bedre redskaber

Læs mere

Generelle kommentarer. Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen

Generelle kommentarer. Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen KL s høringssvar: Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige og Bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse af vådområder og

Læs mere

forsyn #8 Vandløb og Vådområder

forsyn #8 Vandløb og Vådområder www.ramboll.dk forsyn #8 Vandløb og Vådområder www.ramboll.dk VANDLØB OG VÅDOMRÅDER Rambøll arbejder bredt med en lang række opgaver indenfor vandløb og vådområder og kan tilbyde totalrådgivning lige fra

Læs mere

Referat. Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 11. november 2011, Sted Multisalen i Rådhuset, Prinsens Allé 5, Viborg.

Referat. Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen. Tid 11. november 2011, Sted Multisalen i Rådhuset, Prinsens Allé 5, Viborg. Referat Forum Limfjordsrådet Embedsmandsgruppen Tid 11. november 2011, 10.00 14.00 Sted Multisalen i Rådhuset, Prinsens Allé 5, Viborg Sekretariat: Aalborg Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Stigsborg

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 29. oktober 2013 Ny høring af statens vandplaner Aarhus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Forslag til Aarhus Kommunes høringssvar til statens vandplaner,

Læs mere