Kort og godt om forslag til Finanslov for Januar 2002

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kort og godt om forslag til Finanslov for Januar 2002"

Transkript

1 Kort og godt om forslag til Finanslov for 2002 Januar 2002

2 Kort og godt om forslag til Finanslov for 2002 Januar 2002

3 Kort og godt om forslag til Finanslov for 2002 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information Herstedvang 12, 2620 Albertslund Telefon Fax: Hjemmeside: eller afhentes hos: Schultz Information Herstedvang Albertslund Henvendelse om publikationen kan i øvrigt ske til: Finansministeriet Christiansborg Slotsplads 1 1. kontor 1218 København K Telefon Omslag: b:graphic Foto: Ole Christiansen/BAM, solopgang over en station i Danmark Tryk: Schultz Grafisk Oplag: Pris: 30 kr. inkl. moms ISBN: Elektronisk publikation: Produktion: Schultz Grafisk ISBN: Publikationen kan hentes på Finansministeriets hjemmeside:

4 Kort og godt om FFL Finanslovsforslaget for 2002 Med finanslovsforslaget for 2002 tager regeringen et stort skridt til at gennemføre målsætningerne i regeringsgrundlaget om vækst, velfærd og fornyelse i Danmark. Finanslovsforslaget for 2002 bygger i sin grundidé på en omprioritering fra tilskudsordninger og administration til borgernær service. Regeringen foreslår omprioriteringer for 7 mia.kr. i forhold til finanslovsforslaget fra august. Der er flyttet midler fra statslig administration og tilskud til at styrke sygehusene og ældreplejen i amterne og kommunerne. Der er ligeledes flyttet midler fra administration og tilskud i staten til at finansiere en forlænget barselsorlov mv. Og gennem reduktion af tilskud og administration i staten og andre former for finansiering er der skaffet råderum til bortfald af skatter og andre indtægter i staten bl.a. som led i konkurrenceevnepakken, som primært kommer virksomhederne til gode. Regeringens ledetråd er, at borgerne skal have valgfrihed, når det gælder velfærdsydelser. Borgerne skal sættes frem for systemet. Alle skal på en række centrale områder kunne vælge hvor, og fra hvem den offentlige service skal leveres. Det skal være muligt for danskerne at disponere uden bekymring for pludselige skattestigninger. Den tidligere regerings forslag til stigninger i skatter er skrinlagt. Og der vil blive fremlagt lovforslag om fuld Forskel i prioritering på FFL02 fra august og det nye FFL02 Mia.kr Nye initiativer Merudgifter i kommuner og amter til sygehuse og ældre Merudgifter i staten til barselsorlov, forskning mv. Bortfald af skattestigninger mv. I alt 7 Forskel i prioritering på FFL02 fra august og det nye FFL02 Mia.kr Finansiering Besparelser på drift og tilskud i staten Miljø- og udviklingsbistand Anden finansiering Sygehuse Regeringen foreslår, at der afsættes 1,5 mia.kr. til finansiering af de udgifter, der er forbundet med at øge behandlingskapaciteten i sundhedsvæsenet mhp. nedbringelse af ventetider mv ½ 1½ 1 I alt 7

5 4 Kort og godt om FFL02 Bortfald af skatter og afgifter mv. ift. FFL02 fra august, mia.kr. Grønne afgifter (cementafgift, CO 2 -afgift, dieselafgift mv.) 1,5 ATP-kompensation mv. 0,5 Forringelse af forsikringsvilkår for selvstændige 0,1 I alt 2,2 Mere og bedre ældrepleje I forbindelse med indførelsen af frit valg af hjemmehjælp samt fri og fleksibel hjemmehjælp afsættes på finanslovsforslaget for 2002 en reserve på ½ mia.kr. årligt til et generelt løft af ældreplejen. dækning af sagkyndig bistand i skattesager, hvor borgeren vinder. Det er borgerne, der skal stå i centrum. Samtidig er der iværksat et skattestop. Der vil ikke blive besluttet nye skatter og afgifter, og de eksisterende skatter og afgifter vil ikke blive hævet. Ejendomsværdiskatten er låst fast på maksimalt det niveau, som er indeholdt i forskudsregistreringen for Af samme grund nedlægges vurderingsrådene, og organisationen slankes markant. For at prioritere servicen til borgerne er der på finanslovsforslaget taget skridt til en flerårig omprioritering af de statslige udgifter. Regeringen har som en klar målsætning, at de offentlige midler i højere grad skal anvendes til bedre velfærd for borgerne. Administrationen skal effektiviseres og målrettes til fordel for flere ressourcer til bedre velfærd, jf. de udfordringer som er beskrevet i En holdbar fremtid Danmark Det er nødvendigt, fordi der ikke samlet set er plads til væsentlige forøgelser af den offentlige beskæftigelse; den begrænsede vækst i arbejdsstyrken skal især målrettes private virksomheders behov for mere personale. Samtidig er det nødvendigt nu at have store offentlige overskud, så statens gæld kan nedbringes afgørende i de kommende år; derved øges råderummet til at håndtere det udgiftspres, som følger af befolkningsudviklingen og det derfor stigende antal ældre. Finanslovsforslaget har den stramhedsgrad, som er nødvendig for at fastholde en langsigtet og stabil økonomisk udvikling, der giver virksomhederne og borgerne ro og sikkerhed til at disponere. Forudsætningerne er en betydelig stigning i erhvervsdeltagelsen og fortsat lav ledighed.

6 Kort og godt om FFL02 5 Der skal sikres en mere åben, enkel og effektiv offentlig sektor, hvor borgere og virksomheder får størst mulig nytte af de offentlige ydelser. Der er derfor igangsat reformprogrammer vedrørende regelforenkling og modernisering af den offentlige sektor. Ved at fjerne overflødige og forældede arbejdsprocesser kan arbejdet målrettes kerneopgaverne. Dermed vil de offentlige arbejdspladser også blive mere attraktive. Det er vigtigt, at statens arbejdspladser fortsat skal være spændende og kompetencegivende. Den samlede danske udviklingsbistand skønnes at udgøre 13,9 mia.kr. i 2002 svarende til ca. 1 pct. af BNI. Hermed vil Danmark fortsat være det land i verden, der opgjort efter de internationale standarder forholdsmæssigt yder mest i bistand til udviklingslandene. Barselsorlov Regeringen foreslår en ny og bedre familiepolitik, som er indrettet ud fra familiernes behov, og som skaber bedre muligheder for, at familierne kan kombinere arbejds- og familielivet. Der foreslås derfor en forlængelse af barselsorloven til 1 år. De samlede udgifter i 2002 er omkring 0,4 mia.kr. mens udgifterne på lang sigt er ca. 1,3 mia.kr. om året. Regeringen vil forstærke det fælles ansvar for de svageste i vort samfund. Derfor vil regeringen offentliggøre reformprogrammet Det fælles ansvar om en udvidelse af det offentliges indsats. Løsningen af sociale problemer handler ikke kun om offentlige bevillinger og systemer. Derfor ønsker regeringen at inddrage de frivillige, velgørende foreninger stærkere i løsningen af en række sociale opgaver. Dette vil indgå som en væsentlig del af handlingsprogrammet.

7 6 Kort og godt om FFL02 2. Nye initiativer og forbedringer Nye initiativer på FFL02 Mia.kr Sygehuse 1,5 Ældre 0,5 Barselsorlov 0,4 Konkurrenceevnepakke 0,5 Bortfald af skatter og afgifter mv. 2,2 Forskning 0,4 Øvrige 1,5 I alt 7,0 Konkurrenceevnepakken Regeringen foreslår at afsætte ½ mia.kr. til at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Omkostningslettelser Administrative lettelser Forbedrede vilkår for iværksættere og generationsskifte Styrkelse af produktivitet og fornyelse Konkrete eksempler er lempelse af indbetalingsfrister for moms, bedre vilkår for generationsskifte, afskaffelse af efterbeskatning af nøglemedarbejdere mv. I forbindelse med gennemførelsen af en række centrale elementer i regeringsgrundlaget er der sammenlagt indbudgetteret forbedringer af den offentlige service og bortfald af skatter mv. for ca. 7 mia.kr. i forhold til finanslovsforslaget fra august. De ekstra midler til kommuner og amter i 2002 er ud over de ca. 4 mia.kr., som den tidligere regering aftalte med kommunerne og amterne. Et stærkt offentligt sygehusvæsen med mulighed for gratis behandling for alle er den absolutte grundsten i det danske sygehusvæsen. Konkret foreslås, at der afsættes 1½ mia.kr. ekstra til sygehusene i Midlerne udløses i takt med, at antallet af behandlinger øges udover det niveau, som indgik i økonomiaftalen for 2002 fra juni Der er ventetider på børne- og psykiatriområdet. Regeringen foreslår, at der målrettes 25 mio.kr. til at nedbringe ventetiderne inden for børne- og ungdomspsykiatrien. Regeringen ønsker en bedre omsorg for og pleje af de ældre, som har behov for hjælp. Det handler om at give de ældre og deres familier et bedre redskab i hænderne til at sikre ordentlig kvalitet i ældreplejen. Der er konkret afsat en reserve på ½ mia.kr. til dette. Med virkning fra 1. januar 2002 foreslås ét års fleksibel barselsorlov. Barselsorloven med fuld dagpengeret forlænges med 20 uger til i alt 52 uger og erstatter samtidig børnepasningsorloven for børn født efter 1. januar 2002.

8 Kort og godt om FFL02 7 Forudsætningen for vækst og velfærd er, at den private produktion bliver stadigt større. Regeringens konkurrenceevnepakke er det første led i en samlet vækststrategi Vækst med vilje, der systematisk skal forbedre betingelserne for at drive virksomhed i Danmark. På finanslovsforslaget foreslås afsat ½ mia.kr. til en lang række forslag der forbedrer danske virksomheders konkurrenceevne. Konkurrenceevnepakken indeholder forslag, der mindsker virksomhedernes omkostninger, letter det administrative besvær, forbedrer iværksætternes vilkår og skaber fornyelse og produktivitet, jf. publikationen Konkurrenceevnepakken - Vækst med vilje. Yderligere initiativer Derudover foreslås en lang række initiativer fra henholdsvis regeringsgrundlaget og programmet om Regeringens første 100 dage. Der er omprioriteret for at styrke forskningen og derigennem skabe grobund for fortsat vækst. Der er afsat en 1-årig reserve på 400 mio. kr. til at gennemføre nye initiativer vedrørende forskning og IT i 2002 som overgang til, at regeringen i løbet af 2002 formulerer forslag til en ny forskningspolitik til drøftelse med Folketingets partier frem mod FL2003. Derudover forslås der afsat midler til en moderniseret hjemme-pc ordning og skattefrihed for arbejdsgiverbetalte dataforbindelser. Der foreslås afsat midler til at gennemføre en række sociale- og boligpolitiske initiativer. Og endelig foreslås afsat ca. ½ mia.kr. i 2002 til at styrke terrorberedskabet i Danmark og til forsvarets internationale opgaver. Sociale- og boligpolitiske initiativer Bedre vilkår for selvejende ældreboliginstitutioner mv. Rådet for Socialt udsatte Større skattefrihed ved udlejning af værelser Nedsættelse af kommunernes grundkapitaltilskud Øvrige initiativer Fuld dækning af sagkyndig bistand i skattesager, hvor borgeren vinder Styrkelse af fiskerisektoren Kompensation til landmænd for udgifter ifm. kogalskab Skattefrihed for arbejdsgiverbetalte sundhedsbehandlinger Forskning mv. Hjemme-PC ordning Skattefrihed for arbejdsgiverbetalte dataforbindelser

9 8 Kort og godt om FFL02 Svage grupper Udover de nye initiativer for ca. 7 mia.kr. skal partierne bag satspuljen udmønte satspuljen til sociale forbedringer for de svage grupper. Regeringen vil søge tilslutning til, at indsatsen for de svageste grupper i samfundet som hjemløse, sindslidende og misbrugere prioriteres højt. Regeringen vil samtidig opfordre samtlige amter og kommuner til straks at få anvendt de afsatte midler til etablering af boliger til yngre fysisk handicappede, der i dag bor sammen med ældre personer på plejehjem og i ældreboligbebyggelser. Dertil kommer den politiske prioritering i forbindelse med udmøntningen af den afsatte satspulje. Udmøntningen af satspuljen skal aftales med satspuljepartierne.

10 Kort og godt om FFL Modernisering og målretning finansiering af serviceforbedringer og skattebortfald De nye initiativer og forbedringer er fuldt finansieret, samtidig med at den nødvendige stramhedsgrad i finanspolitikken opretholdes. Der er primært omprioriteret midler fra statslig administration, nedlæggelse af råd og nævn, tilskud og puljer samt en tilpasning af ulandsbistanden mv. Nedenfor redegøres for sammensætningen af finansieringen. Tilskud og puljer mv. De samlede statslige tilskud er øget betydeligt i 1990 erne. Der er med finanslovsforslaget for 2002 gennemført en første sanering og målretning af de statslige tilskud, for bl.a. at skabe større gennemskuelighed i tilskuddene. Når der skal bruges flere penge til udbygning af den borgernære velfærd, må der holdes igen på de statslige tilskudspuljer. Derudover har en række tilskud uhensigtsmæssige forvridende effekter. De forslås derfor afskaffet eller reduceret. Der gennemføres på finanslovsforslaget en reduktion af statslige tilskud og puljer for samlet 2,2 mia.kr. i I Budgetoversigt 1 fra januar 2002 findes en samlet oversigt over tilskud og puljer, som reduceres eller afskaffes. Råd og nævn Der er et meget betydeligt antal mindre institutioner i form af råd, nævn, centre og institutter mv., som enten er oprettet inden for staten eller modtager et statsligt tilskud. Finansiering på FFL02 Mia.kr Tilskud og pulje 2,2 Effektivisering 1,0 Udviklings- og miljøbistand 1,5 Råd og nævn mv. 0,3 Kasseeftersyn 0,5 Øvrig finansiering 1,5 I alt 7,0 Eksempler på reduktion eller af- a vikling af tilskud og puljer mv. Puljen til Service og Velfærd afvikles Trafikpuljen afvikles Tilskud til hjemmeservice reduceres Tilskud til energibesparelser i erhvervsvirksomheder afvikles Byudvalgspuljen afvikles Teknologipuljen reduceres Tilskud til installation af fjernvarme reduceres Varslingspuljen afvikles Puljen til forsøgsvirksomhed vedr. indvandrere og flygtninge afvikles Tilskud til teaterabonnement reduceres Tilskud til økologisk byggeri afvikles Tilskud til skovrejsning reduceres

11 10 Kort og godt om FFL02 Råd, nævn, centre og udvalg Der findes i alt over 600 råd, nævn, centre og udvalg 103 foreslås nedlagt For 17 bortfalder bevillingen For 86 foreslås bevillinger tilpasset eller institutioner sammenlagt Yderligere 88 undersøges nærmere Effektiviseringer En konsekvent modernisering kan indeholde følgende elementer: Mere rationel organisering af arbejdsprocesser Digitalisering af den offentlige sektor Billigere og mere effektive statslige indkøb og e-handel Mere offentligt privat samarbejde Nye mekanismer (f.eks. auktioner mv.) Benchmarking Anvendelse af udbud og udlicitering Privatisering Udviklingen i antallet af råd, nævn, centre og udvalg udspringer bl.a. af politiske ønsker om at sætte fokus på nye områder, løse pludseligt opståede problemer, modtage rådgivning og signalere handlekraft, jf. publikationen om Mindre bureaukrati og mere service sanering af råd, nævn, udvalg og centre, regeringen januar På finanslovsforslaget er der indbudgetteret en samlet reduktion på godt 0,3 mia.kr. i 2002 vedrørende råd og nævn mv. Effektivisering i staten Den offentlige sektor skal moderniseres og forenkles. Der indbudgetteres på finanslovsforslaget et effektiviseringskrav vedrørende den statslige administration. Konkret indbudgetteres en generel budgetforbedring på 1 pct. i I perioden fra 2003 til 2005 vokser budgetforbedringerne gradvist til 3, 5 og 7 pct. i forhold til det tidligere forudsatte niveau. Effektiviseringskravet i 2002 er på 1 mia.kr. fordelt på de forskellige ministerområder. Begrænsninger i personaleforbruget i staten gennem effektiviseringer skal på sigt bl.a. ske ved færre nyansættelser i staten til fordel for nyansættelser i kommuner, amter og ikke mindst den private sektor. Dette er et væsentligt element i moderniseringen af den offentlige sektor og i realiseringen af målsætningerne om at flytte personaleressourcer fra administration til service frem mod Den gradvise indfasning af effektiviseringskravet giver ministerierne en reel mulighed for en politisk priorite-

12 Kort og godt om FFL02 11 ring af, hvor tilpasningerne skal gennemføres i de kommende år. Danmarks internationale indsats Danmark vil fortsat være nr. 1 i verden, når det gælder støtten til de fattigste lande, også selv om miljø- og udviklingsbistanden reduceres med samlet 1½ mia.kr. Den samlede danske bistand til udviklingslandene skønnes opgjort efter de internationale standarder til 13,9 mia.kr. i 2002, hvilket svarer til ca. 1 pct. af BNI. Regeringen har foretaget en kritisk gennemgang af den danske bistand, ikke mindst i lyset af de globale ændringer der er sket efter den 11. september 2001 samt en forøget fokus på demokrati og menneskerettigheder, for at sikre en fattigdomsorienteret og effektiv miljø- og udviklingsbistand. På baggrund heraf er reduktionen af miljø- og udviklingsbistanden fordelt med 1 mia.kr. på udviklingsbistanden og ½ mia.kr. på miljøbistanden til ulande. Bistanden vil på ny blive koncentreret om sin oprindelige hovedmålsætning: At fremme bæredygtig udvikling gennem fattigdomsorienteret økonomisk vækst. Som led heri styrkes indsatsen for at inddrage kvinder i udviklingen, der ydes et væsentligt bidrag til en ny global fond til bekæmpelse af HIV/AIDS, og der afsættes flere midler til indsatsen i Afghanistan. Pejlemærker for udviklingsbii- stand Fattigdomsorientering Kvinders rolle i udviklingsprocessen Integration af ulande i den internationale økonomi Krav om god regeringsførelse Respekt for demokrati og menneskerettigheder Udviklingsbistand. International sammenligning for 2002 (skøn - pct. af BNI) Danmark 1,0 Norge 0,9 Sverige 0,7 Tyskland* 0,3 Frankrig* 0,3 England* 0,3 * 2000-tal Udviklingen i dansk internatio- nal bistand b (ekskl. forsvar) , mia.kr Danmark yder endvidere et meget betydeligt bidrag til freds- og stabilitetsskabende indsatser, opbygning af demokratierne i Østeuropa, afhjælpning af internationale miljøproblemer, humanitære katastrofer og flytningsproblemer

13 12 Kort og godt om FFL02 Hovedparten af indsatsen er samlet under Miljø- Fredsog Stabilitetsrammen, der på finanslovsforslaget udgør 4½ mia.kr. Med henblik på at effektivisere og målrette den fremtidige indsats vil regeringen nærmere afklare de ændrede behov blandt andet i lyset af den kommende EU-udvidelse. Der er afsat en reserve på 1,1 mia.kr. under Miljø-, Freds- og Stabilitetsrammen, som vil blive fordelt i løbet af 2002 til miljø-, freds- og stabilitetsskabetnde indsatser herunder til nye øststøtteinitiativer. Der er iværksat en række flerårige øststøtteprojekter, som vil blive videreført i Den samlede danske øststøtte skønnes således i 2002 at udgøre ca. 2 mia.kr. svarende til Herudover yder forsvaret en betydelig indsats i freds- og stabilitetsskabende operationer. Udgifterne hertil skønnes i 2002 at udgøre 1,1 mia.kr. Øvrige finansieringselementer Afskaffelse af obligatorisk modersmålsundervisning Renteafkast fra Feriekonto Afskaffelse af den frie ungdomsuddannelse og UJF Arbejdsmiljøinstituttet Nedsættelse af den frie kvote for daghøjskoler Målretning af naturforvaltningsmidlerne Kasseeftersyn af uforbrugte midler Ministerierne havde ved udgangen af 2001 opbygget en væsentlig reserve af uforbrugte midler. De uforbrugte midler er primært opbygget under den tidligere regering og er således udtryk for andre prioriteringer. Der er derfor indbudgetteret en besparelse på ½ mia.kr. på finanslovsforslaget som følge af, at visse uforbrugte midler inddrages og derfor ikke benyttes i Anden finansiering Ud over de ovenstående finansieringselementer er der omprioriteret Mifresta-midler for 350 mio.kr. i 2002 til den afsatte reserve til forsvarets internationale udgifter. Derudover er der indbudgetteret et samlet nettomerudbytte fra de statsligt ejede selskaber i 2002 på 300 mio.kr. og finansiering som følge af salget af UMTSlicenserne i efteråret Endelig er der gennemført en række konkrete, mindre omprioriteringer for samlet knap 0,5 mia.kr.

14 Kort og godt om FFL Finanspolitikken i 2002 mv. Med finanslovsforslaget vil finanspolitikken bidrage til en stabil økonomisk udvikling. Statens overskud viser forholdet mellem indtægter og udgifter. Overskuddet i 2002 skønnes at udgøre godt 16½ mia.kr. Overskuddet på de samlede offentlige finanser skønnes til ca. 26 mia.kr. i Det er noget lavere end ventet i august, hvilket bl.a. skyldes lavere provenu fra pensionsafkastsskatten. Hertil kommer den tekniske effekt af omlægningen af den særlige pensionsopsparing. Nøgletal på FFL02 FFL02 august Ny FFL02 Statsligt overskud, Mia.kr. 19,2 16,6 Offentlig saldo Mia.kr. 35,7 26,1 Offentligt forbrug, realvækst i pct. 1,1 1,3 Finanseffekt, pct. af BNP 0,2 0,2 Venstre og Konservative indgik i 1997 forlig med den daværende regering om en individuel pensionsopsparing med fuld sammenhæng mellem indbetalinger og udbetalinger. Den daværende regering ændrede i 1998 i forbindelse med Pinsepakken ordningen til en skat. Regeringen foreslår at omlægge pensionsopsparingen til den ordning, som V og K indgik forlig om i Finanseffekten betegner den meraktivitet, som de offentlige udgifter sætter i gang i økonomien. Det skønnes, at finanseffekten i 2002 bliver på omkring 0,2 pct. af BNP. Det svarer til skønnet for FFL02 fra august. Væksten i det offentlige forbrug illustrerer, hvor meget ekstra det offentlige forventes at bruge på drift og lønudgifter mv. i forhold til det forrige år. Væksten i det offentlige forbrug skønnes at blive ca. 1,3 pct. i Det er en smule mere end for finanslovsforslaget for august. Stigningen skyldes, at kommunernes budgetter for 2002 overskrider den aftalte udgiftsstigning fra i sommer. Der er redegjort nærmere for finanspolitikken i Budgetoversigt 1, januar 2002.

15 14 Kort og godt om FFL02 5. Flerårigt perspektiv for udgiftspolitikken Regeringen har i regeringsgrundlaget understreget nødvendigheden af at føre en flerårig udgiftspolitik. Tidligere er nye statslige udgifter finansieret gennem skatte- og afgiftsstigninger. Skattestoppet betyder, at dette ikke længere vil ske. Nye udgiftspolitiske tiltag skal i fremtiden finansieres ved omprioriteringer inden for det udgiftspolitiske råderum. Krumtappen i en flerårig udgiftspolitik er den langsigtede prioritering og en løbende kritisk gennemgang af de statslige udgifter. De retningslinier om besparelser og omprioriteringer, der bliver meldt ud for de følgende år skal overholdes og respekteres. På den måde vil der løbende kunne skabes et økonomisk råderum til at igangsætte nye initiativer, som der måtte opstå behov for - eller til at forbedre eksisterende ordninger. Det gælder også de statslige investeringer, hvor regeringen vil udarbejde en langsigtet egentlig investeringsplan. Planen skal bl.a. sikre, at de statslige midler investeres på en måde, så det kommer borgere og virksomheder bedst mulig til gode. Det kræver en løbende plan, der prioriterer midlerne. En flerårig udgiftsstyring kan være med til at understøtte de langsigtede økonomiske målsætninger frem mod 2010, jf. Økonomisk Redegørelse, januar 2002.

16

17

18

Regeringens første 100 dage

Regeringens første 100 dage Regeringens første 100 dage 4. december 2001 Regeringen Vækst, velfærd fornyelse Regeringen har med regeringsgrundlaget Vækst, velfærd fornyelse fremlagt et omfattende arbejdsprogram for den nye regering.

Læs mere

Regeringens første 100 dage

Regeringens første 100 dage Regeringens første 100 dage - gennemførelsen Marts 2002 Regeringen Vækst, velfærd fornyelse - de første 100 dage Regeringen fremlagde den 4. december 2001 sit program Regeringens første 100 dage, der indeholder

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Loftskorrektioner på FL17

Loftskorrektioner på FL17 Loftskorrektioner på FL17 December 2016 I forbindelse med efterårets forhandlinger om DK2025 Et stærkere Danmark og finansloven for 2017 blev der fremsat ændringsforslag til de gældende udgiftslofter for

Læs mere

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG 31. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG De to overordnede pejlemærker for fastlæggelsen af finanspolitikken er finanseffekten dvs. aktivitetsvirkningen

Læs mere

Aftale om finansloven for 2016

Aftale om finansloven for 2016 Aftale om finansloven for 2016 19. november 2015 Fakta om nye initiativer Styrket kernevelfærd: Markant løft af sundhedsområdet på 2,4 mia. kr. og 1 mia. kr. yderligere til en værdig ældrepleje Hurtigere

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 8. februar 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 219 (Alm. del) af 25. januar

Læs mere

Service i en omstillingstid

Service i en omstillingstid Regeringen Maj 2003 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information Herstedvang 12, 2620 Albertslund Telefon 43 63 23 00 Fax: 43 63 19 69 E-mail: schultz@schultz.dk Hjemmeside: www.schultz.dk eller

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel.

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel. NOTAT Til ØU Aftale om kommunernes økonomi 2017 Regeringen og KL har den 10. juni 2016 indgået aftale om kommunernes økonomi for 2017. Hovedelementerne i aftalen er: Af omprioriteringsbidraget på 2,4 mia.

Læs mere

KONSERVATIVES FINANSPOLITIK HÆNGER IKKE SAMMEN

KONSERVATIVES FINANSPOLITIK HÆNGER IKKE SAMMEN 8. november 2001 Af Peter Spliid Resumé: KONSERVATIVES FINANSPOLITIK HÆNGER IKKE SAMMEN De konservatives finanslovsforslag for 2002 virker på overfladen tilforladeligt. I følge deres eget oplæg får de

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Loftskorrektioner på FL19

Loftskorrektioner på FL19 Loftskorrektioner på FL19 December 2018 I forlængelse af de indgåede reformaftaler i foråret 2018 om Aftale om lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger (februar 2018),

Læs mere

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 22 Maj 212 Danmark blev ramt hårdt af den internationale økonomiske krise BNP er faldet mere end i andre lande Indeks (25=1) Indeks (25=1) 11 15 11

Læs mere

Samlet set er der tale om et rigtigt godt finanslovsforslag for natur- og miljøområdet et finanslovsforslag, der peger fremad og

Samlet set er der tale om et rigtigt godt finanslovsforslag for natur- og miljøområdet et finanslovsforslag, der peger fremad og Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09 MPU alm. del Bilag 773 Offentligt Notat J.nr. DEP-0400-00034 2. september 2009 Talepinde til brug ved møderne med Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Finansudvalget

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Sammen med det genfremsatte finanslovforslag for 2020 har regeringen fremsat forslag til ændring af de gældende udgiftslofter for 2020 til 2022. Ændringerne

Læs mere

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018 NOTAT Dato: 12. juni 2017 Budget 2018 Aftale om kommunernes økonomi for 2018 Den 1. juni 2017 har KL og Regeringen indgået aftale om de økonomiske rammer for kommunernes budgetter for 2017. Dette notat

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

Ansvar og handling OPLÆG TIL FINANSLOV 2012

Ansvar og handling OPLÆG TIL FINANSLOV 2012 Ansvar og handling OPLÆG TIL FINANSLOV 212 3. november 211 Kasseeftersyn i to dele Den første del vedrører 212 og håndteres nu: Opdaterede konjunkturudsigter Gennemgang af finanslovforslaget fra august

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 N O T AT 22. juni 2011 J.nr. Ref. CA/ALB/JVA/LBT Klima og energiøkonomi Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 Det er et centralt element i regeringens strategi, at alle initiativer

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Loftskorrektioner ifm. DK2025 Et stærkere Danmark

Loftskorrektioner ifm. DK2025 Et stærkere Danmark Loftskorrektioner ifm. DK2025 Et stærkere Danmark September 2016 I forbindelse med regeringens forslag til 2025-plan, DK2025 Et stærkere Danmark, foreslås en række korrektioner af udgiftslofterne i 2017-2019,

Læs mere

Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011

Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011 Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011 Indholdsfortegnelse Sags nr. Side 1. Opsamling og referat til orientering 1 2. Evaluering af MED 3 3. Budget 2012 2015 5 Bilagsoversigt

Læs mere

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres Formandskabet PRESSEMEDDELELSE Forårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning af dansk økonomi til 2025 samt kommentarer til forskellige

Læs mere

Ansvarlighed og varig velfærd. Finanslovforslaget 2011

Ansvarlighed og varig velfærd. Finanslovforslaget 2011 24.8.21 Ansvarlighed og varig velfærd Finanslovforslaget 211 1 Moderat BNP-vækst i 21 og 211 Pct. 5 4 3 2 1-1 -2-3 -4-5 -6 3 4 5 6 7 8 9 1 11 Maj August Pct. 5 4 3 2 1-1 -2-3 -4-5 -6 24.8.21 2 Væksten

Læs mere

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130 Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 Bilag 69 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. a. Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse delaftale om Vækstplan DK Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER 2 ORDFØRER/KONTAKT: VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER SF viser her, hvordan finansloven kunne se ud, hvis

Læs mere

Prisloft i udbud for Kriegers Flak

Prisloft i udbud for Kriegers Flak Prisloft i udbud for Kriegers Flak Der er på baggrund af energiaftalen fra 2012 igangsat et udbud for opførelsen af en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak. Udbuddet forventes afsluttet i november 2016,

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Kommunal Budgetoversigt. Budget 2004 og aftalerne

Kommunal Budgetoversigt. Budget 2004 og aftalerne Kommunal Budgetoversigt Budget 2004 og aftalerne Januar 2004 Kommunal Budgetoversigt, januar 2004. I tabeller kan afrunding medføre, at beløbene ikke summer til totalen. Publikationen kan bestilles hos:

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 218 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Opdateret befolkningsprognose og regeringens 2020-plan

Opdateret befolkningsprognose og regeringens 2020-plan Notat 9. maj 1 Opdateret befolkningsprognose og regeringens -plan Danmarks Statistik og DREAM offentliggjorde d.. maj Befolkningsfremskrivning 1. Den ny prognose for befolkningsudviklingen kom efter færdiggørelsen

Læs mere

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Fakta om økonomi November 216 Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Over de seneste ti år er ressourcerne i SKAT faldet markant, hvilket har medført, at der

Læs mere

Et trygt og sammenhængende Danmark

Et trygt og sammenhængende Danmark Et trygt og sammenhængende Danmark Finanslovforslaget 2018 August 2017 Det går godt for dansk økonomi BNP-væksten er tiltaget, og skønnene for de kommende år er opjusteret Pct. 2,5 Pct. 2,5 2,0 2,0 1,5

Læs mere

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter d. 22.10.2014 Kommentar til lovforslag om udgiftslofter Formandsskabets bemærkninger til lovforslagene indgår i Dansk Økonomi, efterår 2014. Dette notat opsummerer disse bemærkninger. Finansministeren

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 2 Borgeren først en mere sammenhængende offentlig sektor April 2017 Frit valg for alle

Læs mere

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019 Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 322 Offentligt Sagsnr. 2018-3667 Doknr. 549396 Dato 14-08-2018 10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 September 2012 Finanspolitisk planlægning foregår på 4 niveauer 1. Årlige finanslov 2. Budgetlov (ny og ikke implementeret endnu)

Læs mere

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016.

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. Aktstykke nr. 135 Folketinget 2015-16 Afgjort den 23. juni 2016 135 Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. a. Transport- og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Vejdirektoratet gennemfører forberedende arbejder frem til og med udbud for tre skibsstødssikringsprojekter.

Vejdirektoratet gennemfører forberedende arbejder frem til og med udbud for tre skibsstødssikringsprojekter. Aktstykke nr. 41 Folketinget 2013-14 41 Transportministeriet. København, den 4. december 2013. a. Transportministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til der foretages følgende bevillingsoverførsler

Læs mere

Presseresumeer. Aftale om Vækstplan DK. 1. Initiativer i hovedaftale om Vækstplan DK. 2. Lavere energiafgifter for virksomheder

Presseresumeer. Aftale om Vækstplan DK. 1. Initiativer i hovedaftale om Vækstplan DK. 2. Lavere energiafgifter for virksomheder Presseresumeer 1. Initiativer i hovedaftale om Vækstplan DK 2. Lavere energiafgifter for virksomheder 3. Bedre adgang til finansiering og likviditet for virksomheder 4. Lavere selskabsskat 5. Løft af offentlige

Læs mere

Loftskorrektioner på FL18

Loftskorrektioner på FL18 Loftskorrektioner på FL18 December 2017 I forlængelse af regeringens 2025-plan Vækst og Velstand 2025 og de indgåede reformaftaler i foråret 2017 om Tryghed om boligskatten, Aftale om flere år på arbejdsmarkedet

Læs mere

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelses Det foreslås, at efterlønnen bortfalder for alle under 40 år. Det indebærer, at efterlønnen afvikles i perioden

Læs mere

Orientering om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2017

Orientering om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2017 Efterskoler Efterskoleforeningen Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering om ændringsforslag til finanslovforslaget

Læs mere

l. Hvad er problemstillingen (kort)

l. Hvad er problemstillingen (kort) Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Finansudvalget PØU alm. del - Bilag 54 Offentligt l. Hvad er problemstillingen (kort) I fremtidens samfund bliver der flere ældre. Fremtidens ældre vil desuden have en stigende

Læs mere

Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen

Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen Af chefkonsulent Kirstine Flarup Tofthøj, kift@di.dk November 2017 Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen De reformer, der er gennemført i perioden 2006 2016, giver 58½ mia. kr. ekstra

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 127 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Lovforslag nr. L 127 Folketinget Lovforslag nr. L 127 Folketinget 2016-17 Fremsat den 8. februar 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

I kan læse finanslovforslaget for 2018 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside:

I kan læse finanslovforslaget for 2018 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside: Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Et friere, grønnere, stærkere Danmark

Et friere, grønnere, stærkere Danmark Forslag til finanslov for 2019 Et friere, grønnere, stærkere Danmark Danmark har brug for en ny retning og for politikere, der har mod og vilje til skabe de muligheder i dag, som kan være grundlag for

Læs mere

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018 Efterskoler Efterskoleforeningen Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget

Læs mere

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende valg for Danmark. Det er første finanslov, efter vores økonomi er kommet ud af den mest omfattende krise siden 1930 erne. og arbejdspladser presses konstant

Læs mere

To streger under facit Nyt kapitel

To streger under facit Nyt kapitel To streger under facit Nyt kapitel Udfordringen frem mod 2020 Sund økonomi er fundamentet for holdbar vækst og varig velfærd. Det går igen fremad for dansk økonomi, men de offentlige finanser er presset

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017.

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017. d. 06.02.2017 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017. Indhold

Læs mere

Regeringens nye arbejdsprogram

Regeringens nye arbejdsprogram DI Nyhedsbrev Den 24. februar 2010 Regeringens nye arbejdsprogram Nyt regeringsprogram 1. Indledning I går gennemførte statsminister Lars Løkke Rasmussen en omfattende regeringsrokade, og i dag blev regeringens

Læs mere

38. Skatter og afgifter. Forslag til finanslov 2018

38. Skatter og afgifter. Forslag til finanslov 2018 Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 275 Offentligt 38. Skatter og afgifter Forslag til finanslov 2018 Budgettering af 38. Skatter og afgifter på FFL18 Skøn for skatter og afgifter på finanslovsforslaget

Læs mere

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008)

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) 2

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Aftale om udmøntning af satsreguleringspuljen for 2009 på beskæftigelsesområdet, integrationsområdet samt undervisningsområdet

Aftale om udmøntning af satsreguleringspuljen for 2009 på beskæftigelsesområdet, integrationsområdet samt undervisningsområdet 30.oktober 2008 Aftale om udmøntning af satsreguleringspuljen for 2009 på beskæftigelsesområdet, integrationsområdet samt undervisningsområdet Beskæftigelsesministeren og ministeren for flygtninge, indvandrere

Læs mere

Institutioner med erhvervsuddannelser Departementet

Institutioner med erhvervsuddannelser Departementet Institutioner med erhvervsuddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering om Finanslovforslaget for

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform 3. januar 211 Pressebriefing om tilbagetrækningsreform Mål om balance på de offentlige finanser i 22 Pct. af BNP 2 1-1 -2-3 -4-5 Strukturel balance 22 Uden yderligere tiltag Pct. af BNP 21 22 23 24 2 1-1

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb Budgetlægning 2015-2018 Basisbudget 2015-18: - Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb MED, Råd m.fl, 21. August 2014 Danmark er presset på vækst Vækst i BNP

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

24. september 2014. ---------- Budgetoverslag ----------- Budgetforslag

24. september 2014. ---------- Budgetoverslag ----------- Budgetforslag Resultatbudget 2015-2018 - Inkl.ændringsforslag og tekniske ændringer Budgetområder mio. kr. Regnskab Forventet regnskab Budgetforslag 24. september 2014 Netto-mio. kr. 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Det

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL18

Teknisk gennemgang FFL18 Teknisk gennemgang FFL18 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL18 for det regulerede område 1. september 2017 Side 1 Disposition Nøgletal om Undervisningsministeriets bevilling Aktivitetsudviklingen

Læs mere

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning AC - Sekretariatet Den 7. oktober 2010 KS Globaliseringsforhandlinger efteråret 2010: Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning En helt kort opsummering: For 2011 angiver regeringen,

Læs mere

17. september 2001. Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 7717

17. september 2001. Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 7717 17. september 2001 Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 7717 Resumé: FINANSLOVEN OG ERHVERVSLIVET I modsætning til tidligere år, hvor erhvervsorganisationernes beklagelser over finanslovens belastninger

Læs mere

Ny og bedre indfasning af dagpengereformen

Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Maj 2013 Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Maj 2013 Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Nyt kapitel Det har fra dag 1 været en hovedprioritet

Læs mere

Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014

Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014 Notat 27. maj 2014 Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014 Der er udsigt til gradvist tiltagende vækst og stigende beskæftigelse i dansk økonomi, og Det Økonomiske Råds (DØRs) konkrete

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

Finansudvalget L 2-7 Bilag 12 Offentligt. Det Radikale Venstres bemærkninger. Til nr. 556

Finansudvalget L 2-7 Bilag 12 Offentligt. Det Radikale Venstres bemærkninger. Til nr. 556 Finansudvalget L 2-7 Bilag 12 Offentligt Det Radikale Venstres bemærkninger Til nr. 556 Ulandsbistanden forhøjes så Danmark gradvist når tilbage til at give 1 procent af bruttonationalindkomsten. Mindst

Læs mere

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes.

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes. Notat En offensiv og balanceret - økonomistyring. 17. januar 2008 Forslag: I forbindelse med gennemførelsen af 3. budgetopfølgning for kunne det konstateres at det budgetværn der er afsat i 2008 ikke kan

Læs mere

Kommunale og regionale budgetter 2009

Kommunale og regionale budgetter 2009 07-1617 LIBA/JKRO - 14.11.2008 Kontakt: Jens Krogstrup - jkro@ftf.dk - Tlf: 3336 8820 Kommunale og regionale budgetter 2009 Kommuner og regioner er underlagt meget stramme økonomiaftaler med regeringen

Læs mere

Information til kommunerne om familiesammenføring. Afdækning og styrket informationsudveksling til nye flygtninge i overgangsfasen.

Information til kommunerne om familiesammenføring. Afdækning og styrket informationsudveksling til nye flygtninge i overgangsfasen. Aktstykke nr. 82 Folketinget 2015-16 Afgjort den 4. maj 2016 82 Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, den 12. april 2016. a. Udlændinge-, Integrations-

Læs mere

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 :

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 : Notat // /07/07 VÆKST I VELFÆRDSSERVICE SOM I PERIODEN 2002-06 INDEBÆRER SKATTESTIGNING PÅ 115 MIA. KR. DREAM-gruppen har for CEPOS regnet på forskellige scenarier for væksten i den offentlige velfærdsservice

Læs mere

Vækst 2015 Pressemøde Søndag 10. maj 2015

Vækst 2015 Pressemøde Søndag 10. maj 2015 Vækst 2015 Pressemøde Søndag 10. maj 2015 Maj 2015 Jobbonus for langtidsledige kontanthjælpsmodtagere Forslagets indhold Langtidsledige kontanthjælpsmodtagere får mulighed for jobbonus på op til 9.000

Læs mere

Tabel 1 Samlede besparelser for de gymnasiale uddannelser

Tabel 1 Samlede besparelser for de gymnasiale uddannelser Detaljeret gennemgang af finanslovsforslag 2011 samt dispositionsbegrænsning 2010 Regeringens forslag til finanslov 2011 blev offentliggjort tirsdag den 24. august 2010. Der er ingen egentlige overraskelser

Læs mere

Historisk mulighed for at effektivisere i kommunerne

Historisk mulighed for at effektivisere i kommunerne Organisation for erhvervslivet 1. december 2008 Historisk mulighed for at effektivisere i kommunerne AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK I 2015 har kommunerne behov for fem en halv mia.

Læs mere

En ny regerings udfordringer

En ny regerings udfordringer En Fair Løsning En ny regerings udfordringer Budgetunderskud/Holdbarhedsproblem (24 mia. kr.) Arbejdsløshed Lav produktivitetsvækst Lavt uddannelsesniveau Offentlig budgetsaldo 2007-2010, mia. kr 100 80

Læs mere

Folketinget Finansudvalget Christiansborg, den 22. november 2005

Folketinget Finansudvalget Christiansborg, den 22. november 2005 Finansudvalget L 2-7 Bilag 8 Offentligt Folketinget Finansudvalget Christiansborg, den 22. november 2005 Til lovforslag L 2 Folketinget 2005-06 Ændringsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti den 22.november

Læs mere

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område.

Vi orienterer i dette brev om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2019 (ÆF19) for Undervisningsministeriets område. Til institutioner med erhvervsgymnasiale uddannelser Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt marts Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2008 Udsendt marts Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne Oversigt over finanslovsaftalerne for 2008 med relevans for regionerne Nedenstående er en oversigt over de initiativer på Finanslovsaftalen for 2008, der direkte påvirker regionerne. Der er en række yderligere

Læs mere

Offentligt forbrug og genopretningsaftalen

Offentligt forbrug og genopretningsaftalen Offentligt forbrug og genopretningsaftalen 1. Indledning Med genopretningsaftalen er der indført nye og stærkere styringsmekanismer, som betyder, at det offentlige forbrug må påregnes at følge det planlagte

Læs mere