.DSLWHOÃ 8GYLNOLQJÃLÃDQWDOÃLQVWLWXWWHUÃRJÃDQWDOÃDQVDWWH

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ".DSLWHOÃ 8GYLNOLQJÃLÃDQWDOÃLQVWLWXWWHUÃRJÃDQWDOÃDQVDWWH"

Transkript

1 .DSLWHOÃ 8GYLNOLQJÃLÃDQWDOÃLQVWLWXWWHUÃRJÃDQWDOÃDQVDWWH 'HQÃVDPOHGHÃVHNWRU Udviklingen i antallet af finansielle virksomheder i perioden 1986 til 1997 er under ét faldet med 9 pct., jf. tabel 3.1. Denne trend dækker dog over en række modsat rettede udviklinger, dels de forskellige instituttyper imellem, dels inden for institutgrupperne. 7DEHOÃ $QWDOÃYLUNVRPKHGHUÃLÃGHQÃILQDQVLHOOHÃVHNWRUÃ Pct Banker, sp.ks. og andelsks Visse og særlige kreditinst Realkreditinstitutter Fonds- og børsmægl.selsk Investeringsforeninger Skadesforsikringsselskaber Livsforsikringsselskaber Tværgående Pensionsks Firmapensionskasser ATP LD I alt Anm.: Kilde: Tabellen er ekskl. Danmarks Skibskreditfond. En mere omfattende tabel, der dækker alle årene i perioden , er angivet i bilagstabel B4. Finanstilsynet.

2 Antallet af pengeinstitutter har således været konstant faldende, og antallet af firmapensionskasser har været kraftigt faldende frem til For fonds- og børsmæglerselskaber har der ligeledes været et kraftigt faldende antal frem til 1996, men dette blev efterfulgt af en stærk stigning i 1997, jf. afsnit 3.4. Antallet af livsforsikringsselskaber og investeringsforeninger er steget i perioden. Vedrørende investeringsforeninger bemærkes det dog, at målt på antallet af grupper af sammenhørende investeringsforeninger er antallet faldende i perioden, jf. afsnit 3.5 og 5.6. Ligeledes har antallet af heltidsansatte i den finansielle sektor udvist en faldende tendens i perioden 1989 til 1997, jf. tabel 3.2. Det samlede antal ansatte er således faldet med 12 pct. i perioden. Dette dækker dog som ved antallet af institutter også over en række modsatrettede udviklinger. 7DEHOÃ $QWDOÃKHOWLGVDQVDWWHÃLÃGHQÃILQDQVLHOOHÃVHNWRUÃ Pct Banker, sp.ks. og andelsks Visse og særlige kreditinst Realkreditinstitutter Fonds- og børsmægl.selsk Investeringsforeninger Skadesforsikringsselsk Livsforsikringsselskaber Tværgående Pensionsks Firmapensionskasser ATP LD I alt Anm.: Kilde: Tabellen er ekskl. Danmarks Skibskreditfond. En mere omfattende tabel, der dækker alle årene i perioden , er angivet i bilagstabel B5. Finanstilsynet.

3 Antallet af ansatte i pengeinstitutterne og de tværgående pensionskasser har således været faldende, mens antallet af ansatte i henholdsvis realkreditinstitutter, skadesforsikringsselskaber, livsforsikringsselskaber, firmapensionskasser og ATP har været stigende. 3HQJHLQVWLWXWWHU Reduktionen i antallet af pengeinstitutter over perioden er markant. Omkring en fjerdedel af det samlede antal institutter primo den betragtede periode er således ophørt. Antallet af ophørte pengeinstitutter er imidlertid reelt højere, idet der også er oprettet nye institutter i perioden. Der er således årligt oprettet 1-2 nye institutter, primært af tværgående pensionskasser og andre større finansielle aktører som forsikringskoncerner og realkreditinstitutter. Dette afspejler således den stigende tendens til krydsejerskab i den finansielle sektor, hvor institutter fra ét delmarked ejer institutter fra andre delmarkeder. Den store afgang af pengeinstitutter kan hovedsageligt tilskrives fusioner af lokale og regionale pengeinstitutter med større pengeinstitutter. Dette har sammen med fusionerne bag storbankerne, Den Danske Bank og Unibank, været afgørende for den stigende koncentration i pengeinstitutsektoren, jf. afsnit 5.2. Antallet af ansatte i pengeinstitutterne, der udgør langt den største andel af de ansatte i den finansielle sektor, har ligeledes været kraftigt faldende i hele perioden, idet der er blevet 22 pct. færre ansatte i pengeinstitutterne, jf. afsnit HDONUHGLWLQVWLWXWWHU Antallet af realkreditinstitutter er i perioden steget fra 5 til 9, hvis der ses bort fra Kommunekredit. Dette er sket ved reaktiveringen i henholdsvis 1990 og 1994 af Totalkredit (tidligere Provinsbankernes

4 Reallånefond) og Landsbankernes Reallånefond, der tidligere var afviklingsselskaber, og oprettelsen af FIH Realkredit i 1995, samt storbankernes oprettelse af henholdsvis Danske Kredit og Unikredit som datterselskaber i Et enkelt institut (IRF) er fusioneret i perioden (med Nykredit). Landsbankernes Reallånefond baserer sig på en garantkreds af store pengeinstitutter og Totalkredit, der også er en selvejende fond, er oprettet af og samarbejder med regionale og lokale pengeinstitutter, mens FIH Realkredit er et datterselskab af Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk. I april 1998 godkendtes endvidere BG Kredit, som er ejet af Realkredit Danmark og BG Bank, med Realkredit Danmark som hovedaktionær, jf. afsnit 7.3. Væksten i antallet af realkreditinstitutter ses således primært at være drevet af pengeinstitutternes indtog på realkreditmarkedet. Denne interesse er på det seneste modsvaret af en tilsvarende interesse fra realkreditinstitutternes side for pengeinstitutmarkedet, idet disse har påbegyndt pengeinstitutvirksomhed gennem egne datterselskaber, jf. Nykredit Bank og BRF Bank fra henholdsvis 1994 og Antallet af ansatte i realkreditinstitutterne har været stigende i perioden , hvilket naturligt hænger sammen med det stigende antal selskaber. )RQGVP JOHUVHOVNDEHU Med Børsreform I, der trådte i kraft i , ophørte fondsbørsvekselerernes eneret til at handle på Københavns Fondsbørs. Der skulle i stedet etableres børsmæglerselskaber, som skulle have Finanstilsynets tilladelse til at handle over Københavns Fondsbørs handelssystemer.

5 Børsmæglerselskaberne havde herefter sammen med pengeinstitutter og kreditinstitutter med særlig tilladelse 1) eneret til erhvervsmæssigt at rette henvendelse til offentligheden og tilbyde sig som køber, sælger og formidler af værdipapirer, der var optaget til notering på Københavns Fondsbørs. Ved Børsreform I's ikrafttræden var der 28 fondsbørsvekselererfirmaer, hvis ejere etablerede børsmæglerselskaber. Det samme gjorde en række pengeinstitutter, således at der i 1987 var 49 børsmæglerselskaber. Dette antal blev reduceret jævnt over årene dels som følge af fusioner mellem selskaberne, herunder som følge af fusioner mellem pengeinstitutterne, dels fordi nogle lukkede. Investeringsservicedirektivet fra 1993 medførte, at kreditinstitutterne fik adgang til at handle direkte på fondsbørserne i EU. Lov om Københavns Fondsbørs blev derfor ændret således, at pengeinstitutterne fra 1. september 1993 fik adgang til at handle direkte over Københavns Fondsbørs handelssystemer. Dette har medført en yderligere reduktion i antallet af børsmæglerselskaber i perioden fra 1993 og frem. Lov om fondsmæglerselskaber trådte i kraft pr. 1. januar 1996, hvorefter værdipapirhandlernes (pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber) eneret blev udvidet til at omfatte de fleste værdipapirer og derivater. Dette medførte, at en række virksomheder, som på kunders vegne handler med eller formidler værdipapirer - herunder også unoterede værdipapirer, udenlandske værdipapirer og derivater, skulle have tilladelse af Finanstilsynet. Dette er årsagen til den kraftige stigning i antallet af fonds- og børsmæglerselskaber fra 8 i 1996 til 35 i ) Fondsbørsvekselerernes ind- og udlånsvirksomhed udskiltes med børsreform I i kreditinstitutter med særlig tilladelse med henblik på, at dette virksomhedsområde skulle henhøre under Lov om visse kreditinstitutter.

6 Lov om fondsmæglerselskaber omfatter også de selskaber, der er blevet optaget, som medlemmer af en fondsbørs. Disse selskaber har eneret til at kalde sig børsmæglerselskaber. En forudsætning for at blive optaget som medlem er, at selskabet har en egenkapital svarende til 1 mio. ecu mod ecu for andre fondsmæglerselskaber, og at det tillige er tilsluttet en værdipapircentral. Ultimo 1997 var der således 31 fondsmæglerselskaber og 4 børsmæglerselskaber.,qyhvwhulqjviruhqlqjhu Antallet af investeringsforeninger er i perioden steget fra 31 i 1986 til 54 i 1997, mens antallet af afdelinger, der typisk repræsenterer forskellige investeringsstrategier, er steget fra 94 i 1986 til 223 i Ser man på antallet af investeringsforeningsgrupper har dette dog været faldende i den betragtede periode fra 24 i 1986 til 16 i Investeringsforeningsgrupperne omfatter investeringsforeninger, som er under samme administration og økonomiske styring, jf. afsnit 5.6. Det stigende antal investeringsforeninger skal dels ses på baggrund af tendensen til en stigende pensionsopsparing i samfundet, dels det faldende og lave renteniveau, som har gjort placeringer gennem f.eks. investeringsforeningerne til mere attraktive alternativer til pengeinstitutindskud, der er lavere forrentet. Særlig for privatpersoner, der ikke handler for så store beløb, er investeringsforeninger også et omkostningsbesparende alternativ, hvor der tillige opnås større risikospredning af investeringerne. Derudover har de institutionelle investorer udvist en stigende interesse for investeringsforeninger. Ultimo 1997 havde omkring en tredjedel af investeringsforeningerne en institutionel investor som eneste eller dominerende medlem.

7 Det faldende antal investeringsforeningsgrupper skal bl.a. ses på baggrund af periodens fusioner blandt depotbankerne i 1990, d.v.s. mellem Den Danske Bank, Handelsbanken og Provinsbanken samt SDS, Privatbanken og Andelsbanken, jf. afsnit NDGHVIRUVLNULQJVVHOVNDEHU Antallet af skadesforsikringsselskaber har over den betragtede tolvårs periode ligget rimeligt stabilt på ca. 160 selskaber. Der har i perioden været såvel fusioner som oprettelse af nye selskaber, herunder pengeinstitutters oprettelse af egne forsikringsselskaber samt oprettelse af selskaber i forbindelse med udskillelsen af arbejdsskadeforsikring i særskilte datterselskaber, men nogen bemærkelsesværdig udvikling har der ikke været tale om. Antallet af ansatte er dog steget i perioden med 14 pct. Konkurrencen i dansk skadesforsikring er hård, og periodens kursgevinster har i mange tilfælde været den væsentligste årsag til et plus på bundlinjen. Det er tvivlsomt, om kursgevinster i denne størrelsesorden vil kunne fortsætte på grund af det relativt lave renteniveau. Der vil herefter kunne opstå en situation, hvor forsikringsselskabernes finansindtægter ikke mere vil være tilstrækkelige til at dække underskuddene på selve forsikringsdriften. Spørgsmålet er herefter, om der sker en stigning i præmieniveauet, eller om der sker en koncentration i sektoren i takt med, at nogle selskaber må opgive deres selvstændighed som følge af en økonomisk anstrengt situation. /LYVIRUVLNULQJVVHOVNDEHU I perioden har der været en stigning i antallet af livsforsikringsselskaber fra 21 til 55, mens antallet af ansatte har ligget nogenlunde stabilt. Stigningen i antallet af livsforsikringsselskaber skal ses på baggrund

8 af dels etableringen af nye selskaber som følge af de nye arbejdsmarkedspensionsordninger i starten af 1990'erne, dels etableringen af selskaber fra pengeinstitutside. Den væsentligste faktor er imidlertid koncernopsplitningen primært af realrenteafgiftshensyn. Ved overenskomstforhandlingerne i 1991 blev de private arbejdsmarkedsparter enige om etablering af pensionsordninger med virkning fra 1993 for den hidtil udækkede del af det private arbejdsmarked. Nogle pensionsaftaler administreres af allerede etablerede forsikringsselskaber, men nye institutter er dog også blevet etableret til formålet. 8 forsikringsselskaber og 3 pensionskasser er således etableret direkte med henblik på administrationen af arbejdsmarkedspensionsordningerne. En stor del af det samlede antal livsforsikringsselskaber udgøres af selskaber med indbyrdes koncernmæssig tilknytning. De største aktører på markedet har således valgt at opsplitte deres forretning på flere selvstændige juridiske enheder med henblik på at optimere situationen i forhold til forskellige kundegrupper eller dele af kundernes opsparing. Med henblik på at spare realrenteafgift har det således været fordelagtigt at opdele kundebestanden på forskellige juridiske enheder efter andel af opsparingen før og efter realrenteafgiftens indførelse. Investeringsstrategien i de enkelte juridiske enheder har herefter kunnet optimeres blandt andet under hensyntagen til, at visse aktivtyper er fritaget for realrenteafgift, f.eks. aktier, indeksobligationer og visse former for fast ejendom. Med vedtagelsen af den såkaldte "Pinsepakke" i juni 1998 er der sket en ændring i beskatningsreglerne for de institutionelle investorers afkast (realrenteafgiften). Herunder indføres der bl.a. en lagerbeskatning af obligationer, ligesom der indføres beskatning af aktieafkast. Disse ændringer vil kunne føre til nye omstruktureringer blandt de enkelte juridiske enheder i de forskellige koncernstrukturer inden for livs- og pensionsområdet.

9 7Y UJnHQGHÃSHQVLRQVNDVVHU Antallet af tværgående pensionskasser har ligget rimeligt stabilt omkring 30 over den betragtede periode, mens antallet af ansatte i de tværgående pensionskasser har udvist et fald i perioden på 17 pct. Underliggende har der dog været tale om dels 3 nye pensionskasser oprettet som følge af de tidligere nævnte nye arbejdsmarkedspensionsordninger i starten af 1990'erne, dels en afgang som følge af fusioner mellem enten beslægtede fagområder eller forskellige afdelinger inden for samme område. Såvel oprettelsen af de nye arbejdsmarkedspensionskasser som fusionerne har fundet sted i den sidste halvdel af den betragtede periode. )LUPDSHQVLRQVNDVVHU Antallet af firmapensionskasser er mere end halveret set over perioden fra 128 i 1986 til 57 i 1997, men antallet af ansatte har dog været stigende. Faldet i antallet af firmapensionskasser kan ikke kun tilskrives fusioner, men også at de etablerede firmaordninger i stigende omfang lægges over i større landsdækkende institutter. Derudover har en række firmapensionskasser kun ét eller ganske få medlemmer, hvilket indebærer, at disse kasser lukkes ved medlemmernes død. Dette har betinget at flere små kasser er lukket i løbet af de seneste år. 9 UGLSDSLUPDUNHGHWVÃLQVWLWXWLRQHU Værdipapirmarkedets institutioner bestod frem til 1. januar 1997 af Københavns Fondsbørs, Garantifonden for Danske Optioner og Futures samt Værdipapircentralen.

10 Lovgrundlaget for Københavns Fondsbørs er i de seneste 12 år blevet ændret ved to store børsreformer, hvor børsreform I bl.a. betød, at fra 1986 erstattedes det hidtidige opråbssystem på Fondsbørsen med det elektroniske handelssystem ELEKTRA, hvorved løbende notering af de enkelte papirer blev indført. Baggrunden for børsreformen var især at føre handlen på de mange børseksterne markeder over Fondsbørsen og derved opnå et mere gennemsigtigt og effektivt marked. Introduktionen af det nye handelssystem betød da også, at en betydelig større del af handlen blev ført over Fondsbørsen og gav omsætningen stigende volumen og likviditet i de noterede papirer, jf. afsnit 4.5. Værdipapircentralen fik ved denne reform udvidet sit arbejdsområde, idet den herefter også ud over obligationer skulle registrere og udstede henholdsvis aktier og investeringsforeningsandele. Garantifonden blev oprettet i 1987 og havde som formål såvel at stå som den ene part i eller garantere for options- og futures kontrakter som at stå for clearing og afvikling af handler med disse værdipapirer. Med børsreform II i 1996 indførtes friere rammer for markedets institutioner, idet de lovbestemte monopoler ophævedes, og der blev åbnet mulighed for omdannelse til aktieselskaber. Herved skete der en styrkelse af interessenternes indflydelse på institutionernes regulering, idet det tidligere var lovgivningsmæssigt fastsat, hvorledes disse var repræsenteret i institutionernes bestyrelser og ledelser, og der blev åbnet mulighed for udenlandsk deltagelse i de danske markedsinstitutioner. Baggrunden for reformen var således bl.a. at sikre en større fleksibilitet for værdipapirmarkedets institutioner med hensyn til at tilpasse sig markedsudviklingen og sikre disse muligheden for omdannelser, alliancer og fusioner. På baggrund af Børsreform II påbegyndtes i 1996 en privatisering af Fondsbørsen, og pr. 1. januar 1997 blev Københavns Fondsbørs A/S

11 og FUTOP Clearings-centralen A/S sammenlagt. Derudover er der også taget initiativ til et øget nordisk børssamarbejde.

.DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ

.DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ .DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ 8GYLNOLQJHQÃLÃEDODQFHVXPPHU Udviklingen i balancesummer, d.v.s. den samlede forvaltede aktivmasse, inden for de udvalgte virksomhedsgrupper i perioden 1986-1997 fremgår af tabel

Læs mere

Den Finansielle Sektor

Den Finansielle Sektor Den Finansielle Sektor NFT 4/2000 et scenari for den fremtidige udvikling af cand. oecon., MBA Michael Knie-Andersen, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet I løbet af det sidste tiår før årtusindskiftet,

Læs mere

Hovedtal for. finansielle virksomheder under tilsyn

Hovedtal for. finansielle virksomheder under tilsyn Hovedtal 2004 for finansielle virksomheder under tilsyn Indholdsfortegnelse Indledning... side 3 Kapitel 1 Hovedtal 2004 for finansielle virksomheder under tilsyn... side 4 1.1 Udviklingen i balancesummer

Læs mere

BEKENDTGØRELSE NR. 960 FRÁ 2. NOVEMBER 2001 OM OPKRÆVNING AF BIDRAG FRA INSTITUTTER UNDER TILSYN TIL DÆKNING AF FINANSTILSYNETS SAMLEDE UDGIFTER *)

BEKENDTGØRELSE NR. 960 FRÁ 2. NOVEMBER 2001 OM OPKRÆVNING AF BIDRAG FRA INSTITUTTER UNDER TILSYN TIL DÆKNING AF FINANSTILSYNETS SAMLEDE UDGIFTER *) BEKENDTGØRELSE NR. 960 FRÁ 2. NOVEMBER 2001 OM OPKRÆVNING AF BIDRAG FRA INSTITUTTER UNDER TILSYN TIL DÆKNING AF FINANSTILSYNETS SAMLEDE UDGIFTER *) Bekendtgørelse nr. 960 af 02.11.2001 Nr. 960 2. november

Læs mere

Bekendtgørelse om opkrævning af bidrag fra institutter under tilsyn til dækning af Finanstilsynets samlede udgifter 1)

Bekendtgørelse om opkrævning af bidrag fra institutter under tilsyn til dækning af Finanstilsynets samlede udgifter 1) Nr. 960 2. november 2001 Bekendtgørelse om opkrævning af bidrag fra institutter under tilsyn til dækning af Finanstilsynets samlede udgifter 1) I medfør 85 i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 879 af 28. oktober 1992 om puljepension m.v. )

Bekendtgørelse nr. 879 af 28. oktober 1992 om puljepension m.v. ) 1 Bekendtgørelse nr. 879 af 28. oktober 1992 om puljepension m.v. ) Kapitel 1 Anvendelsesområde Kapitel 2 Administration af puljer Kapitel 3 Kundeinformation Kapitel 4 Puljers investering i finansielle

Læs mere

Markedet for investeringsfonde i 2013

Markedet for investeringsfonde i 2013 Analyse januar 2014 2011 20. januar 2014 Markedet for investeringsfonde i 2013 Gode afkast og store nyindskud sendte formuen i de danske investeringsforeninger op i rekordniveauet 1.385 mia. kroner ultimo

Læs mere

Figur 1 Et typisk økonomisk livsforløb

Figur 1 Et typisk økonomisk livsforløb Den finansielle sektor i Danmark Den finansielle sektor tjener en lang række formål, som vi skal se nedenfor. En af de afgørende grundpiller for det finansielle system er, at husholdningernes forbrug ikke

Læs mere

Kvartalsrapport pr for Nordjyske Bank

Kvartalsrapport pr for Nordjyske Bank Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 17 København K Dato: 23.11.24 Side: Vor ref.: Direktionen 1 Telefon: 9633 5 Fondsbørsmeddelelse nr. 14.24 Kvartalsrapport pr. 3.9.24 for Nordjyske Bank Nordjyske Banks

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.)

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.) Markedsudvikling 2005 for firmapensionskasser Konklusioner Firmapensionskasserne præsterede samlet betragtet et resultat efter skat på 287 mio. kr. i 2005 svarende til 5 pct. af egenkapitalens størrelse.

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Fondsbørsmeddelelse nr. 8 6. maj 2003 Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Realkredit Danmark 1. kvartal 2003 1/7 Realkredit Danmark koncernen - hovedtal 1. kvartal 1. kvartal Indeks Året BASISINDTJENING OG

Læs mere

Ny statistik for investeringsforeninger

Ny statistik for investeringsforeninger 33 Ny statistik for investeringsforeninger Gitte Wallin Pedersen og Faisel Sethi, Statistisk Afdeling INDLEDNING Som led i udbygningen af den finansielle statistik efter internationale retningslinjer kan

Læs mere

Prudent person-princippet

Prudent person-princippet Til samtlige forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser Finanstilsynet 18. december 2014 LIFA J.nr. 6670-0189 Prudent person-princippet Finanstilsynet vil i lighed med tidligere år gerne henlede

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Konkurrencen på realkreditmarkedet

Konkurrencen på realkreditmarkedet Konkurrence styrelsen Den 11. februar 2000 Jnr.: 2:802-31, ke Konkurrencen på realkreditmarkedet Resumé og konklusion Konkurrencestyrelsen har i løbet af 2. halvår 1999 undersøgt konkurrencen på realkreditmarkedet.

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter Indledning Bekendtgørelse nr. 1056 af 7. september 2015 om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter

Læs mere

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier 24 Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier v/ Lill Thanning Hansen, Statistisk Kontor Indledning I de sidste 30 år er kapitalbevægelser på tværs af landegrænser steget markant.

Læs mere

Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger

Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger Resultat - Basisindtjening fastholdt gennem fald i omkostninger Mio. kr. 2002 2001 Indeks 02/01 Basisindtægter 27.065 28.307 96 Omstruktureringsomkostninger 350 100 - Omkostninger 15.139 16.175 94 Basisindtjening

Læs mere

DANSK BØRS RET PEER SCHAUMBURG-MULLER ERIK BRUUN HANSEN

DANSK BØRS RET PEER SCHAUMBURG-MULLER ERIK BRUUN HANSEN DANSK BØRS RET PEER SCHAUMBURG-MULLER ERIK BRUUN HANSEN G-E-CGads Forlag København 1993 Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Indføring 13 1. Indledning 13 2. Fremstillingens formål 14 3. Emnets afgrænsning 16

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter VEJ nr 9475 af 31/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0056 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer 1 Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer I medfør af 3, stk. 2, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 168 af 14. marts 2001, fastsættes:

Læs mere

Halvårsrapport for perioden 1. januar 2008-30. juni 2008

Halvårsrapport for perioden 1. januar 2008-30. juni 2008 Halvårsrapport for perioden 1. januar 2008-30. juni 2008 MP Pension pensionskassen for magistre og psykologer, Lyngbyvej 20, DK-2100 København Ø Telefon 39 15 01 02, fax 39 15 01 99, CVR nr.: 20 76 68

Læs mere

Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder

Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder 1. Baggrund Iværksættere og små og mellemstore virksomheder er centrale for, at vi igen får skabt vækst og nye

Læs mere

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Konklusioner De danske skadeforsikringsselskaber fastholder fremgangen fra 2008. Det samlede resultat før skat i 1. halvår 2009 blev på 4,4 mia. kr..

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST Gælder fra den 1. november 2014 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Banken investerer efter eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Danske investeringsforeninger tal og tendenser 2010

Danske investeringsforeninger tal og tendenser 2010 Janua Januar 2011 Danske investeringsforeninger tal og tendenser 2010 De danske investeringsforeninger og deres investorer slutter 2010 med fremgang De fleste aktieområder havde luft under vingerne sidste

Læs mere

Pantebrevsmarkedet i Danmark. Indledning

Pantebrevsmarkedet i Danmark. Indledning Finanstilsynet Pantebrevsmarkedet i Danmark Indledning På baggrund af en række artikler i dagspressen er Finanstilsynet blevet anmodet om at udarbejde en redegørelse for pantebrevsmarkedet i Danmark, herunder

Læs mere

Resultat bedre end forrige år - og på niveau med forventningerne

Resultat bedre end forrige år - og på niveau med forventningerne Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1007 København K Dato: 24.11. 24.11. Side: 1 Vor ref.: Direktionen Telefon: 9633 5000 Kvartalsrapport pr. 30.09. for Nordjyske Bank Nordjyske Banks bestyrelse har i

Læs mere

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Ny attraktiv investeringsmulighed for danske investorer Hedgeforeningen Sydinvest kan som den første i Danmark tilbyde sine medlemmer adgang til markedet

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2016 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2016 1 Halvårsartikel 2016 for realkreditinstitutter Hovedtal for realkreditinstitutternes halvårsregnskaber Realkreditinstitutternes samlede overskud før skat faldt

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

Markedet for investeringsforeninger i 2012

Markedet for investeringsforeninger i 2012 Analyse januar 2013 2011 28. januar 2013 Markedet for investeringsforeninger i 2012 Gode afkast og fortsat medlemstilgang sendte formuen i de danske investeringsforeninger op i rekordniveauet 1.214 mia.

Læs mere

2012 blev et godt investeringsår

2012 blev et godt investeringsår Analyse januar 2013 2012 blev et godt investeringsår 2012 sluttede som et rigtigt godt år for de 800.000 investorer i de danske investeringsforeninger. Næsten alle investeringsbeviserne gav positive afkast.

Læs mere

Fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark

Fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark 1 af 10 21-08-2013 16:05 Fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark Konkurrencerådet godkendte fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark[1] i november 2000 på betingelse af tilsagn.[2] Fusionen førte

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Den 29. april 2009 meddelte Finansiel Stabilitet A/S (i det følgende Finansiel Stabilitet), at selskabet den 16. april 2009 havde

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

Til Københavns Fondsbørs og pressen. 18. maj Kvartalsrapport Nykredit Realkredit koncernen (1. januar marts 2004)

Til Københavns Fondsbørs og pressen. 18. maj Kvartalsrapport Nykredit Realkredit koncernen (1. januar marts 2004) Til Københavns Fondsbørs og pressen 18. maj 2004 Kvartalsrapport (1. januar 2004 31. marts 2004) Kontakt: Koncernchef Mogens Munk Rasmussen Kommunikationsdirektør Nels Petersen Tlf. 33 42 14 70 eller 20

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Vi

Læs mere

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015 ULTIMO JULI 2015 Foreningens formål Foreningens formål er fra offentligheden at modtage midler, som under iagttagelse af et princip om absolut afkast anbringes i danske stats og realkreditobligationer,

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 2006 Konklusioner Samlet resultat efter skat på 3,7 mia. kr. i 2006 mod 2,0 mia. kr. i 1. halvår 2005 Livsforsikringshensættelser faldt

Læs mere

Årsrapport Årsrapport Nykredit Realkredit-koncernen 5. februar Koncernchef Michael Rasmussen Koncerndirektør Søren Holm

Årsrapport Årsrapport Nykredit Realkredit-koncernen 5. februar Koncernchef Michael Rasmussen Koncerndirektør Søren Holm Årsrapport 2014 Årsrapport 2014 Nykredit Realkredit-koncernen 5. februar 2015 Koncernchef Michael Rasmussen Koncerndirektør Søren Holm 111111 Agenda Resultatet Highlights i årsrapport 2014 Strategi og

Læs mere

ANALYSE. Markedsstatistik

ANALYSE. Markedsstatistik ANALYSE 2016 Markedsstatistik 27. januar 2017 Markedsstatistik 2016 Formuen i de danske investeringsfonde fortsatte væksten i 2016 og steg til 1.974 mia. kr. Samtidig udbetalte de danske investeringsforeninger

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april.

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. PRESSEMEDDELELSE 21. marts 2007 LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. LD opsparingen 20 doblet

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Totalkredit og 68 pengeinstitutter

Samarbejdsaftale mellem Totalkredit og 68 pengeinstitutter 1 af 5 06-08-2012 15:10 Samarbejdsaftale mellem Totalkredit og 68 pengeinstitutter Jnr.: 2:8032-38/jec Rådsmødet den 17. juni 1998 1. Resumé Totalkredit Realkreditfond har anmeldt en standardsamarbejdsaftale,

Læs mere

.DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW

.DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW .DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW,ÃGHWWHÃNDSLWHOÃEHO\VHVÃGHWÃGDQVNHÃNDSLWDOPDUNHGÃÃKHUXQGHUÃE UVPDU NHGHWÃRJÃY UGLSDSLUDIYLNOLQJHQÃ2YHURUGQHWÃHUÃELOOHGHWÃDIÃGHWÃGDQVNH NDSLWDOPDUNHGÃDWÃ'DQPDUNÃLÃEHWUDJWQLQJÃDIÃVLQÃVW

Læs mere

Til Københavns Fondsbørs og pressen. 9. november KVARTALSRAPPORT 2006 Totalkredit A/S (1. januar 30. september 2006)

Til Københavns Fondsbørs og pressen. 9. november KVARTALSRAPPORT 2006 Totalkredit A/S (1. januar 30. september 2006) Til Københavns Fondsbørs og pressen 9. november KVARTALSRAPPORT Totalkredit A/S (1. januar 30. september ) PERIODEN KORT FORTALT Basisindtjening udgjorde 533 mio. kr. mod 527 mio. kr. i Beholdningsindtjening

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

Overgang til IFRS. Konsekvenser for udlånspotentialet. Lars Jensen 14/10/2014

Overgang til IFRS. Konsekvenser for udlånspotentialet. Lars Jensen 14/10/2014 Overgang til IFRS Konsekvenser for udlånspotentialet Lars Jensen 14/10/2014 Sammenfatning Den lempelige finansielle regulering i 00 erne var i flere tilfælde konjunkturforstærkende og medvirkede til at

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Eik Bank Danmark A/S

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Eik Bank Danmark A/S 12-10-2010 TIF 4/0120-0401-0051 /SAH Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Eik Bank Danmark A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 8. oktober 2010 anmeldelse af Finansiel Stabilitet

Læs mere

Krystalkuglen. Gæt et afkast

Krystalkuglen. Gæt et afkast Nr. 2 - Marts 2010 Krystalkuglen Nr. 3 - Maj 2010 Gæt et afkast Hvis du vil vide, hvordan din pension investeres, når du vælger en ordning i et pengeinstitut eller pensionsselskab, som står for forvaltningen

Læs mere

Forsikrings- og pensionsbranchens

Forsikrings- og pensionsbranchens Forsikrings- og økonomi Henrik Munck Peter Foxman Philip Heymans Allé 1, 2900 Hellerup, Telefon 41 91 91 91, www.forsikringogpension.dk Side 1 Indhold 1. Sammenfatning 4 2. Udvikling i pensionsbranchen

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Vi investerer stadig for lånte penge:

Vi investerer stadig for lånte penge: MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Rune Wagenitz Sørensen, adm. Direktør Oliver West, porteføljemanager Udgivet d. 10 december 2015 Vi investerer stadig for lånte penge: Mange danskere investerer med underskud,

Læs mere

Lov nr. 414 af 26. juni 1998 om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love(* 1)

Lov nr. 414 af 26. juni 1998 om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love(* 1) Page 1 of 5 Fondsmæglerselskaber 93 Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "lov om fondsmæglerselskaber" Skjal 8 (Lóg nr. 414 frá 26. juni 1998 broytir eisini nógvar ymiskar danskar

Læs mere

CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK

CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 EMNE: FINANSIEL STYRINGSPOLITIK FOR CTR, revideret 23-09-2014 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK Udarbejdet den 15. oktober 2010 Revideret

Læs mere

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2015

Realkreditinstitutter. Halvårsartikel 2015 Realkreditinstitutter Halvårsartikel 2015 1 Halvårsartikel 2015 for realkreditinstitutter Hovedtal for realkreditinstitutternes halvårsregnskaber Realkreditinstitutterne fik et samlet overskud før skat

Læs mere

Likviditetsbuffere i penge- og realkreditinstitutter

Likviditetsbuffere i penge- og realkreditinstitutter Finanstilsynet 12. marts 2018 Redegørelse om temaundersøgelse: Likviditetsbuffere i penge- og realkreditinstitutter I efteråret 2017 gennemførte Finanstilsynet en temaundersøgelse af de aktiver, der indgår

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Nykredit koncernens halvårsregnskab 2001

Nykredit koncernens halvårsregnskab 2001 Nykredit koncernens halvårsregnskab 2001 Koncernstruktur - 2001 Foreningen Nykredit Foreningen Nykredit Ejerandel 89,5% Industriens Realkreditfond Ejerandel 7,1% Foreningen Østifterne Ejerandel 3,4% Nykredit

Læs mere

Finanstilsynet. 4. juli J.nr

Finanstilsynet. 4. juli J.nr Finanstilsynet 4. juli 2012 J.nr. 525-0001 Finanstilsynets fortolkning af 7, stk. 1, og stk. 3, 3. pkt., og 334 i lov om finansiel virksomhed i forbindelse med modtagelse af andre tilbagebetalingspligtige

Læs mere

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Maj 2010 xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Fire gode alternativer til placering af overskudslikviditet eller værdipapirinvesteringer Henvender sig til aktie- og anpartsselskaber samt erhvervsdrivende

Læs mere

1. Regler for handel med værdipapirer

1. Regler for handel med værdipapirer 1. Regler for handel med værdipapirer Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. De nye regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU. De nye regler stiller skærpede

Læs mere

Nykredit køber Totalkredit. Pressepræsentation fredag den 20. juni 2003

Nykredit køber Totalkredit. Pressepræsentation fredag den 20. juni 2003 Nykredit køber Totalkredit Pressepræsentation fredag den 20. juni 2003 Nykredit køber Totalkredit Agenda: Strategisk samarbejde mellem Nykredit og de lokale og regionale pengeinstitutter Forretningskoncept

Læs mere

Bruttoudlån for ejerboliger og fritidshuse fordelt på lånetyper (procentvis fordeling)

Bruttoudlån for ejerboliger og fritidshuse fordelt på lånetyper (procentvis fordeling) København, den 21. april 2008 Pressemeddelelse Flere vælger rentetilpasningslån Realkreditrådets udlånsstatistik for 1. kvartal 2008 viser, at stadig flere låntagere vælger rentetilpasningslån, fordi de

Læs mere

Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU.

Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU. BLS Capital Fondsmæglerselskab A/S 1. Regler for handel med værdipapirer Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer

Læs mere

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Pressemeddelelse nr. 1 19. januar 2006 Rekordhøjt realkreditudlån i 2005 i alt 748 mia. kr. Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Realkreditinstitutterne har igen i 2005 ydet

Læs mere

Vedtagne love i 2. kvartal 2007

Vedtagne love i 2. kvartal 2007 Vedtagne love i 2. kvartal 2007 I 2. kvartal 2007 er der vedtaget fire love på Finanstilsynets område: Lov nr. 397 af 30. april 2007 Lov om ændring af lov om investeringsforeninger og specialforeninger

Læs mere

DLR's aftaler med andre realkreditinstitutter

DLR's aftaler med andre realkreditinstitutter 1 af 5 07-08-2012 14:17 DLR's aftaler med andre realkreditinstitutter Rådsmødet den 30. september 1998 Jnr.: 2:8032-54, -55 og -56/LD 1. Resumé Dansk Landbrugs Realkreditfond (DLR) har indgået aftaler

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Dagsorden Hvorfor er vi her i dag? Nye EU-regler om handelsgennemsigtighed Finanstilsynet kan give fritagelser Målet

Læs mere

1. Hvem skal have tilladelse til at drive virksomhed som investeringsrådgiver?

1. Hvem skal have tilladelse til at drive virksomhed som investeringsrådgiver? Investeringsrådgivere 1. Hvem skal have tilladelse til at drive virksomhed som investeringsrådgiver? Efter 343 a, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal virksomheder, der udøver investeringsrådgivning

Læs mere

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1 Investering Investpleje Pension Investpleje Pension 1 Investpleje Pension For at tilbyde dig den bedste og mest enkle investering af dine pensionsmidler samarbejder Danske Andelskassers Bank A/S med Investeringsforeningen

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret november 2012 Indhold Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse for aktionærer

Læs mere

De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen

De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen De rigeste ældre sidder på en stadig større del af den samlede nettoformue i Danmark. Alene den fjerdedel af de 6-69-årige, som har de største nettoformuer,

Læs mere

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Med Solvens II forøges i mange tilfælde kapitalkravene til de europæiske forsikringsselskaber. Hensigten er blandt andet bedre forbrugerbeskyttelser,

Læs mere

FINANSIERING AF DANSK LANDBRUG I FREMTIDEN? 29. oktober 2015. Adm. direktør, Lasse Nyby

FINANSIERING AF DANSK LANDBRUG I FREMTIDEN? 29. oktober 2015. Adm. direktør, Lasse Nyby FINANSIERING AF DANSK LANDBRUG I FREMTIDEN? 29. oktober 2015 Adm. direktør, Lasse Nyby Lasse Nyby Adm. direktør Bestyrelsesformand: JSNA Holding A/S Aktieselskabet Skelagervej 15 Beskæftigelse Ansat i

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

Halvårsrapport 30.06.2010. pensionskassen for trafikfunktionærer og amtsvejmænd m.fl.

Halvårsrapport 30.06.2010. pensionskassen for trafikfunktionærer og amtsvejmænd m.fl. Halvårsrapport 30.06.2010 pensionskassen for trafikfunktionærer og amtsvejmænd m.fl. 2 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning... 3 Ledelsespåtegning... 5 Anvendt regnskabspraksis... 6 Resultatopgørelse...

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014 MIRANOVA ANALYSE Udgivet 4. juni 2014 Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet Når omkostningerne æder dit afkast Lige nu tales der meget om de lave renter på obligationer,

Læs mere

Halvårsrapport 1. januar juni 2010

Halvårsrapport 1. januar juni 2010 Halvårsrapport 1. januar 2010 30. juni 2010 MP Pension Pensionskassen for Magistre & Psykologer Smakkedalen 8, DK-2820 Gentofte Telefon 3915 0102, fax 3915 0199, CVR nr.: 2076 6816 Pensionsvirksomheden

Læs mere

Børsreform II. Betænkning afgivet af Børsudvalget. Bind 2

Børsreform II. Betænkning afgivet af Børsudvalget. Bind 2 Børsreform II Betænkning afgivet af Børsudvalget Bind 2 Betænkning nr. 1290 Udgivet af Erhvervsministeriet 1995 BØRSUDVALGET Indholdsfortegnelse Side Del III Den fremtidige regulering af værdipapirmarkedet...

Læs mere

Halvårsrapport 1. januar juni 2010

Halvårsrapport 1. januar juni 2010 Halvårsrapport 1. januar 2010 30. juni 2010 Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger Smakkedalen 8, DK-2820 Gentofte Telefon 3915 0102, fax 3915 0199, CVR nr.: 3018 6028 Pensionsvirksomheden

Læs mere

Kvartalsrapport 1.-3. kvartal 2001

Kvartalsrapport 1.-3. kvartal 2001 Kvartalsrapport 1.-3. kvartal 2001 Realkredit Danmark A/S Jarmers Plads 2 1590 København V Tlf. 70 12 53 00 Fax 33 39 31 71 www.rd.dk CVR-nr. 13399174 Fondsbørsmeddelelse nr. 13 i 2001 Realkredit Danmark

Læs mere

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i London Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Fondsbørsen i Zürich Pressen 23. august 1999 Fondsbørsmeddelelse

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik 1. Omfang Denne ordreudførelsespolitik ( Politikken ) beskriver rammerne for Maj Bank A/S ( Maj Bank ) formidling af ordrer for kunder. Den er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse marts 2014 Et portræt af de private investorer i de danske investeringsforeninger Investering gennem investeringsfonde er et alternativ til at købe aktier og obligationer direkte. Når investor

Læs mere

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold:

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Abonner på nyheder fra kfst.dk og forbrug.dk Lyt til vores podcast Følg forbrug.dk på Facebook Følg os på Twitter: @konkurog forbrug @forbrugdk @JakHald

Læs mere

at forbudet mod, at de institutionelle investorer (f.x. ATP og LD) kan handle direkte på Fondsbørsen,

at forbudet mod, at de institutionelle investorer (f.x. ATP og LD) kan handle direkte på Fondsbørsen, i:\september-99\4-c-asa-raad.doc Af Arne Skov Andersen 23. september 1999 RESUMÈ DEN FINANSIELLE SEKTOR EFTER ÅR 2000 RAPPORT Rapport, der netop er offentliggjort, viser en markant udvikling af finansielle

Læs mere

HALVÅRSRAPPORT 1. HALVÅR 2011

HALVÅRSRAPPORT 1. HALVÅR 2011 HALVÅRSRAPPORT 1. HALVÅR 2011 Bankpension pensionskasse for finansansatte Dirch Passer Alle 27, 4 2000 Frederiksberg CVR 21 54 84 13 www.bankpension.dk Halvårsrapport for 1. halvår 2011 Beretning - første

Læs mere

Guide: Undgå at miste penge på bankkrak

Guide: Undgå at miste penge på bankkrak Guide: Undgå at miste penge på bankkrak Spar Lolland var en af de sidste. Bølgen af bankkrak og fusioner er slut, spår fremtidsforsker. Men skulle heldet være ude, så får du her en guide til, hvordan du

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

INVESTOR- PORTRÆT 2015

INVESTOR- PORTRÆT 2015 INVESTOR- PORTRÆT 215 Analyse marts 216 FORORD Investeringsfonde tilbyder en nem og ukompliceret adgang til at investere på finansielle markeder over hele verden. Det er der næsten 8. danskere, der har

Læs mere