Folkekirken bruger millioner på at renovere for skimmelsvamp

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folkekirken bruger millioner på at renovere for skimmelsvamp"

Transkript

1 Folkekirken bruger millioner på at renovere for skimmelsvamp De danske kirker er plaget af skimmelsvamp. Omkostningerne løber op i millioner af kroner, trods opmærksomhed på problemet. Af Cathrine Saltbæk Tverskov og Katy Wang Dryp, dryp, dryp. Flere af de danske folkekirker er plaget af fugt- og skimmelsvampeskader. Det viser en rundspørge hos de danske folkekirker, hvor 1 ud af 5 adspurgte har svaret, at deres kirke har været ramt af skimmelsvamp inden for de seneste fem år. Formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard, mener, at menighedsrådene er gode til at vedligeholde Danmarks kirker. Der er en opmærksomhed på problemstillingen. Jeg er sikker på, at menighedsrådene har meget godt styr på det. De ved, at det kræver en løbende indsats og ikke bare en udbedring af skaderne, når de er opstået. Alligevel er der årligt cirka henvendelser fra folkekirken til Teknologisk Institut, omhandlende skimmelangreb. Det beretter Frede Fruergaard Møller, som er skimmelekspert ved Teknologisk Institut, der blandt andet rådgiver om indeklima. Længerevarende fugt i kirken kan udvikle sig til skimmelsvamp, og så kan pengene i landets kirkebøsser hurtig fosse ud, når skaderne skal renoveres. Bliver der ikke taget hånd om svampen i et tidligt stadie, kan regningen let ramme en million kroner. Kirkerne er særligt udfordret af fugtproblemer, og der er derfor større risiko for at udvikle skimmel. Kirkens ansatte skal derfor være yderst opmærksomme på god vedligeholdelse af bygningerne for at forebygge svampeangrebet. Det er en opgave, som menighedsrådene landet over har ansvaret for, og som giver store kvaler.

2 Kirkerne byder skimlen indenfor Dårlig vedligeholdelse af kirkens bygninger og manglende viden om emnet gør folkekirken til offer for skimmelsvamp. Problemerne kunne være forhindret ifølge flere eksperter. Af Cathrine Saltbæk Tverskov og Katy Wang brugshus for Danmarks befolkning, men kirkegangen er ikke uproblematisk for kirkebygningerne. Kirkerne er i stor stil plaget af problemer med indeklima og fugt, og hvis der ikke tages hånd om fugten i tide, resulterer det oftest i skimmelsvampeangreb. En rundspørge hos 315 kirker viser, at hver femte folkekirke har oplevet skimmelsvamp indenfor de seneste fem år. Ifølge eksperter kunne bedre vedligeholdelse af kirkens bygninger forebygge de mange tilfælde af skimmelsvamp. Landets kirker, som oftest er gamle, bevaringsværdige bygninger oplever flere vanskeligheder. Bygningerne er sjældent isoleret mellem gulv og jord, så kirkerne risikerer, at fugten siver op i gulvet. Et andet problem er, at de kun et par gange ugentligt bliver taget i brug. De fleste kirker bliver kun brugt til gudstjenester om søndagen. De bliver hurtigt opvarmet af kirkegængerne, og så opstår der kondens, siger Niels Skals, skimmelsvampeekspert hos rådgivende ingeniører, Orbicon. Skimmelsvampeangrebene er så voldsomme i nogle kirker, at kirkerne bliver lukket. Billede: Katy Wang. Landet over ringer Danmarks folkekirker ugentligt til søndagsgudstjeneste, til barnedåb, til bryllup eller begravelse. Et par timer senere forlader menigheden igen kirken. Guds hus er et Manglende viden giver dyre renoveringer Ansvaret for kirkebygningernes vedligeholdelse ligger hos menighedsrådsmedlemmerne, som er helt almindelige borgere, der engagerer sig i kirken. Men det kan være en udfordring for menighedsrådene at løse fugtproblemerne eller alarmere de rigtige fagfolk i tide, inden det udvikler sig til skimmelsvamp.

3 Menighedsrådene har ikke den bygningstekniske indsigt og erfaring, det kræver at identificere skimmelsvamp, siger Niels Skals. Forsikringsenheden, som forsikrer alle landets folkekirker, oplyser, at de ikke dækker renoveringer af skimmelsvampeskader, medmindre skimmelsvampen er forårsaget af vandskader eller andre lignende uventede skader. skimmelsvampen forekommer typisk på grund af dårlig vedligeholdelse (manglende udluftning, ingen opvarmning m.v.), hvilket er muligt at forebygge og derved kan en skimmelsvampeskade heller ikke karakteriseres som en pludselig og uforudset skade, skriver Helle Ostenfeld fra Forsikringsenheden i en mail. Siden 2013 er tre ud af fire sager hos Forsikringsenheden omhandlende skimmelsvamp blevet vurderet som selvforskyldte. Forsikringsenheden betragter oftest kirkernes skimmelsvampetilfælde som et resultat af dårlig vedligeholdelse. Ligeledes er der de seneste fem år blevet lukket otte kirker efter stikprøvekontrol, fordi skimmelsvampen var så omfattende, at det var et sundhedsskadeligt arbejdsmiljø. Det viser en aktindsigt hos Arbejdstilsynet. De adspurgte kirker i rundspørgen, som havde oplevet skimmelsvamp indenfor de sidste fem år, har haft renoveringsomkostninger for op til 12 millioner kroner. Jeg for nyligt lavet et overslag, hvor regningen løb op i en million kroner, siger Asger Thomsen, arkitekt med speciale i kirkebygninger hos Pplusp Arkitekter, om prislejet for renoveringer af skimmelsvampeskader. Det mener politiker, Christian Langballe, kirkeordfører (DF) er et problem: I sidste ende bliver det uforsvarligt, hvis man skal bruge kirkeskat på uopfordrede ting. Menighedsrådene alarmerer ikke fagfolk i tide På trods af tendensen med skimmelsvampeproblemer i de danske folkekirker, mener Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, at menighedsrådene gør deres bedste for at vedligeholde kirkerne. Menighedsrådene gør generelt et stort arbejde for at vedligeholde de bygninger, som de har ansvaret for. Men der bliver fortsat brugt millionbeløb årligt på at renovere og udbedre skaderne, som skimmelsvampen forårsager. Jeg arbejder nu med en kirke, hvor det er gået galt for mere end et år siden. Kirkens menighedsråd har ikke fået undersøgt, hvad problemet var i tide. Når jeg endelig kommer på banen som rådgiver, så er det allerede et stort problem, fortæller Niels Skals. Også i Brandstrup Kirke i Viborg-området har kirken længe døjet med fugtproblemer. Menighedsrådet vidste dog ikke, at det var skimmelsvamp. Derfor gik der flere år, før det blev identificeret ved

4 et tilsyn af den øvre instans, provstiet, hvorefter bekæmpningsarbejdet blev sat i gang. Renoveringen af Brandstrup Kirke efter skimmelangreb kommer til at koste omkring en million kroner og kirken skal lukkes i en periode på tre måneder. De store udfordringer med fugt skal man tage alvorligt og bekæmpe ved at forebygge og vedligeholde bygningerne, for at det ikke udvikler sig til skimmelsvamp. For fugtproblemer bliver til skimmelproblemer, hvis der ikke reageres på det, ifølge Frede Fruergaard Møller, seniorkonsulent og ekspert i skimmelsvamp hos Teknologisk Institut. Men det kan være svært at spotte, hvornår fugtproblemer har udviklet sig til skimmel for folk, der ikke har fagviden om skimmelsvamp, fortæller Frede Fruergaard Møller. Større risiko for skimmelsvampeproblemer i fremtiden Selvom menighedsrådene i det daglige ikke nødvendigvis selv har teknisk viden om skimmelsvamp og indeklima, mener Søren Abildgaard, at man ude i kirkerne er opmærksomme på risikoen for fugtproblemer i bygningerne. Den bygningssagkyndige vil typisk være en arkitekt i kirkebyggeri. Der foregår hvert eneste år et syn af kirkebygningen, hvor man sammen med en bygningskyndig har mulighed for at inspicere kirken. Systemet er sådan set udmærket til at sikre, at man får fanget tilfældene i tide. Ifølge Frede Fruergaard Møller har arkitekter dog ikke den faglige viden, der skal til for at vurdere skimmelsvampens tilstand. Det er jo typisk arkitekter, der rådgiver menighedsrådene. Det er de også gode til og finder mange gode løsninger, men der er også nogle gange, hvor det går galt, fordi de ikke ved nok om fugtmekanikken i kirker. Det har vi desværre set flere eksempler på, fortæller Frede Fruergaard Møller. Der kan være god grund til at sætte ekstra ind og være opmærksom på at forebygge fugtproblemer, mener Frede Fruergaard Møller. Han pointerer, at det danske klima kun bliver fugtigere i fremtiden, og dermed vil der også være større risiko for skimmelsvampeproblemer. Han mener, at der på nuværende tidspunkt bliver gjort nok, da det er lovpligtigt for menighedsrådene, at have en bygningssagkyndig tilknyttet ved det årlige tilsyn. Derfor burde der ifølge ham ikke forekomme bemærkelsesværdige tilfælde af skimmelsvamp.

5 Skimmel voksede i det skjulte Brandstrup Kirke døjede i flere år med et fugtproblem uden at vide, at det var skimmelsvamp. Nu skal kirken lukkes og renoveres for millionbeløb. Af Cathrine Saltbæk Tverskov og Katy Wang I 145 år har Brandstrup Kirke, der ligger lidt uden for Viborg, forkyndt det kristne evangelium til kirkegængerne. Men skimmelsvamp har ramt den gamle kirke, og til sommer bliver kirken lukket i tre måneder for at få bugt med den ubudne gæst. Skimmelsvampen snor sig langs kirkens hvide vægge i grålige plamager. Menighedsrådet har brugt hvide gipsplader til at dække den krakelerede maling. Dengang vidste de ikke, at det var skimmelsvamp, der var tale om. Skimmelsvampeproblemer opstår, når der er for meget fugt, der får lov til at blive siddende. Sognepræst Lars Morthorst Christiansen viser her skimmelsvampen i kirken: Gode intentioner udfordres af uvidenhed Intentionerne var gode. Brandstrup Kirke anskaffede sig en maskine, der kunne affugte, de sørgede for at lufte ud og andre daglige tiltag, der skulle hjælpe dem af med den plagende fugtighed. Bygningens vægge og gulv sugede til sig, og fugten var svær at komme af med. Brandstrup Kirke er en af de mange kirker, der landet over er plaget af skimmelsvamp. Billede: Katy Wang Det er vigtigt at tage med, at menighedsrådet ikke har handlet uforsvarligt. Vi har konstateret at den her fugt skulle væk og lavet nogle tiltag, for at det skulle ske, siger Kry Herholdt, menighedsrådsformand for Brandstrup Kirke.

6 Men almindelige mennesker uden fagviden på området kan have svært ved at vurdere graden af fugtproblemer, og når et skimmelsvampeproblem opstår, er det oftest på grund af uvidenhed om bygningskonstruktioner og indeklima. Det har været tilfældet ved Brandstrup Kirke ifølge Frede Fruergaard Møller fra Teknologisk Institut, som har været konsulent ved projektet. Se Frede Fruergaard Møller forklare her: Man kunne stille særlige krav til den bygningskyndige. Eksempelvis at vedkommende skulle have en særlig uddannelse eller erfaring. Eller lave nogle simple tjeklister. Ifølge Hans Hjerild, arbejdsmiljøkonsulent fra Landsforeningen for Menighedsråd, er det et økonomisk spørgsmål, hvorfor man ikke indsætter flere grundige tilsyn. Landsforeningen for Menighedsråd er dog ved at udarbejde en vejledning til menighedsrådenes daglige vedligeholdelse af kirken, der skal formindske forekomsten af skimmelsvamp. I Brandstrup Kirke valgte man at sætte plader på de fugtige vægge, for at skjule den krakelerede maling, da man endnu ikke var klar over, at plamagerne var skimmelsvamp. Frede Fruergaard Møller mener, at det kun har gjort problemet værre at dække området til. Det er Kry Herholdt enig i. I bagklogskabens lys må man sige, at beslutningen om panelerne var en fejl. Regningen for renoveringen kommer ifølge præst Lars Morthorst Christiansen til at løbe op i en million kroner. Det beløb mener Kry Herholdt, at menighedsrådet kan stå inde for, da der ved de årlige tilsyn er en bygningssagkyndig til stede. Dog mener han, at det kunne være en idé, hvis kravene til de tilsynsførende blev skærpet.

Behov for kirkelukninger

Behov for kirkelukninger Behov for kirkelukninger Hvert år bliver flere gudstjenester aflyst, fordi der ikke er nogen, der møder op til søndagsgudstjenesterne. Ved gentagne messefald bør man overveje, om nogle kirker skal tages

Læs mere

Tema: Skimmelsvamp i orglet

Tema: Skimmelsvamp i orglet TEMA Tema: Skimmelsvamp i orglet VEJLEDNING OM SKIMMELSVAMP PÅ VEJ MERE BEVIDSTE OM ROBLEMET! " # $ " "! % & ' ( "! ) * Þ Ǧ Ǥ Þ ϐ Ǧ Ǧ Ǥ Þ ǡ Ǥ ǡ Ǥ dz Þ Ǧ ǡ ǡ Ȃ Ǧ ǡ ǡ 8 ǡ Ǧ ǡ ǡ ǡdz Þ Ǧ Ǧ ǡ Þ Ǧ Ǥ Ǧ ǣ dz Ǧ ǡ

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

God energirådgivning - klimaskærmen

God energirådgivning - klimaskærmen God energirådgivning - klimaskærmen Tæt byggeri og indeklima v/ Anne Pia Koch, Teknologisk Institut Byggeri Fugt og Indeklima 1 Fokus på skimmelsvampe Mange forskellige faktorer influerer på indeklimaet

Læs mere

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE INFORMATIONSMØDE OM I BYGNINGER MANDAG DEN 16. JANUAR 2012 JANUAR 2012 FORMÅL Formålet med dette informationsmøde er: at I får mere information om forekomsten af svampe i bygninger

Læs mere

Undersøgelse og vurdering. skimmelsvampe i bygninger

Undersøgelse og vurdering. skimmelsvampe i bygninger Undersøgelse og vurdering af fugt og skimmelsvampe i bygninger By og Byg Anvisning 204 Undersøgelse og vurdering af fugt og skimmelsvampe i bygninger 1. udgave, 2003 Effektiv afhjælpning og vurdering af

Læs mere

Kondens i moderne byggeri

Kondens i moderne byggeri Kondens i moderne byggeri Kondens er et naturligt fænomen og ikke et produktproblem. Det er tegn på høj luftfugtighed, hvilket betyder, at øget ventilation er nødvendig. En gennemsnitlig familie på fire

Læs mere

Spændende lyssætning side 18

Spændende lyssætning side 18 Nr. 16 December 2009 Spændende lyssætning side 18 Fuldautomatisk ESD-system øger sikkerheden i sommerlandet side 10 Få en optimal motorløsning side 28 Horsens vand side 14 I forbindelse med renoveringen

Læs mere

Menighedsrådet, der tager ansvar for den lokale kirke og menighed, er grundlaget for den danske folkekirke

Menighedsrådet, der tager ansvar for den lokale kirke og menighed, er grundlaget for den danske folkekirke Menighedsrådsløftet Undertegnede erklærer herved på ære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske folkekirke, så at den kan byde gode vilkår for

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

ER DER FUGT OG SKIMMELSVAMP I DIN LEJEBOLIG? INFORMATION TIL DIG, DER BOR I PRIVAT UDLEJNINGSBYGGERI

ER DER FUGT OG SKIMMELSVAMP I DIN LEJEBOLIG? INFORMATION TIL DIG, DER BOR I PRIVAT UDLEJNINGSBYGGERI ER DER FUGT OG SKIMMELSVAMP I DIN LEJEBOLIG? INFORMATION TIL DIG, DER BOR I PRIVAT UDLEJNINGSBYGGERI FUGT OG SKIMMELSVAMP UD AF DIN BOLIG DET ER VIGTIGT, AT DU LEVER I EN SUND BOLIG Der må ikke være fugt

Læs mere

Er der fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i. privat udlejningsbyggeri

Er der fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i. privat udlejningsbyggeri Er der fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i privat udlejningsbyggeri Fugt og skimmelsvamp ud af din bolig Det er vigtigt, at du lever i en sund bolig Der må ikke være fugt

Læs mere

Genoptagelse af sag - behandling af dispensationsansøgning om nedrivning af præstebolig i Sjørslev.

Genoptagelse af sag - behandling af dispensationsansøgning om nedrivning af præstebolig i Sjørslev. Genoptagelse af sag - behandling af dispensationsansøgning om nedrivning af præstebolig i Sjørslev. Sagsnr: 12/138808 Sagsansvarlig: dr30225 Sagsbehandler: mv Sagens formål Genbehandling af ansøgning om

Læs mere

2 Sognemedhjælperstilling og Skærtorsdagsspisning Gunnar 19: Kom 1) Underskud ved Skærtorsdags spisning

2 Sognemedhjælperstilling og Skærtorsdagsspisning Gunnar 19: Kom 1) Underskud ved Skærtorsdags spisning Indkaldelse/ referat Mødeart Mødedato/ tidspkt. Menighedsrådsmøde Vindum-Brandstrup Referat Torsdag d. 16.04.2015 Kl. 19.00-22.00 Vibeke Rotschild, Karl Kofoed-Hansen, Lars Morthorst Christiansen, Karsten

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om forbedring af lejeres retsstilling i forbindelse med usunde lejeboliger, f.eks. som følge af skimmelsvamp og lign.

Forslag til folketingsbeslutning om forbedring af lejeres retsstilling i forbindelse med usunde lejeboliger, f.eks. som følge af skimmelsvamp og lign. 2008/1 BSF 162 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. april 2009 af Thomas Jensen (S) og Sophie Hæstorp Andersen (S) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Vandskade i bygninger

Vandskade i bygninger Vandskade i bygninger Fugt og skimmel - information til personalet om sundhedsrisici Informationspjece Juli 2016 Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Baggrund Denne informationspjece er udarbejdet efter ønske

Læs mere

Fugt og skimmel i kirker

Fugt og skimmel i kirker Fugt og skimmel i kirker oplæg Konference om kirken og dens bygninger 15. maj 2013 v/frede Fruergaard Møller Teknologisk Institut . Typisk livscyklus for skimmelsvampe i bygninger Skimmelsvampene danner:

Læs mere

Hvad skal vi stille op med kirken, når det ikke er søndag?

Hvad skal vi stille op med kirken, når det ikke er søndag? med kirken, når det ikke er søndag? 87.5% mener, at kirken også skal være åben på hverdage. Vores landsundersøgelse tyder på, at mange ikke ved, at der faktisk sker mange ting i løbet af ugen i de fleste

Læs mere

Arkivmæssige hensyn opbevaring og skader

Arkivmæssige hensyn opbevaring og skader Arkivforeningens halvdagsseminar Konservering af Arkivmaterialer 27. oktober 2016 Arkivmæssige hensyn opbevaring og skader Asger Svane-Knudsen Specialkonsulent Bevaringsteknisk koordinator Grundlæggende

Læs mere

1. Vurder hele boligen

1. Vurder hele boligen 1. Vurder hele boligen Hvordan er de forskellige dele af huset isoleret i dag? Hvor lufttæt er huset? Hvor energieffektive er dine vinduer og døre? Er der tilstrækkelig ventilation? Få et professionelt

Læs mere

PROFIL. instanser, arkitekter, ingeniører, entreprenører, håndværkere, forsikringsselskaber, skadeservicefirmaer og nedbrydningsfirmaer.

PROFIL. instanser, arkitekter, ingeniører, entreprenører, håndværkere, forsikringsselskaber, skadeservicefirmaer og nedbrydningsfirmaer. Bedre at forebygge end at udbedre skader vi screener bygninger for at undgå problemer PROFIL DANSK BYGNINGSANALYSE AS er et selskab i den internationale Shield Group. Vi er et landsdækkende, rådgivende

Læs mere

Fare for fugtskader når du efterisolerer

Fare for fugtskader når du efterisolerer Page 1 of 5 Pressemeddelelse 05/11 2009 Fare for fugtskader når du efterisolerer Mange bygningsejere overvejer i denne tid med rette at investere i efterisolering og andre energiforbedringer. Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

Er der Fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i en

Er der Fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i en Er der Fugt og skimmelsvamp i din lejebolig? Information til dig, der bor i en Almen bolig Fugt og skimmelsvamp ud af din bolig Det er vigtigt, at du lever i en sund bolig Der må ikke være fugt og skimmelsvamp

Læs mere

13.s.e.trin. II 2016, friluftsgudstjeneste i apotekerhaven

13.s.e.trin. II 2016, friluftsgudstjeneste i apotekerhaven Når der er en flok, så må der også være en leder. Det er noget, enhver hund ved. Hvis en hund er i en familie, hvor ingen tager lederskabet, så tager hunden det. For der skal være en, der bestemmer. Både

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Undersøgelse af vækst af skimmelsvampe. Øster Hornum Børnehave. 1 Baggrund for opgaven

Indholdsfortegnelse. Undersøgelse af vækst af skimmelsvampe. Øster Hornum Børnehave. 1 Baggrund for opgaven Øster Hornum Børnehave Undersøgelse af vækst af skimmelsvampe COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Baggrund for opgaven

Læs mere

Arkitektsyn 2013 BYGNING NR. 783,3. Område 3, Rolighedsvej 23 (bygn. 50, 51) Rørbæk og Møller Arkitekter ApS Jægersborg Allé 1A 2920 Charlottenlund

Arkitektsyn 2013 BYGNING NR. 783,3. Område 3, Rolighedsvej 23 (bygn. 50, 51) Rørbæk og Møller Arkitekter ApS Jægersborg Allé 1A 2920 Charlottenlund Arkitektsyn 2013 BYGNING NR. 783,3 Område 3, Rolighedsvej 23 (bygn. 50, 51) Rørbæk og Møller Arkitekter ApS Jægersborg Allé 1A 2920 Charlottenlund Tlf: 39 40 10 11 Fax: 39 40 46 11 Bygnings navn: Rolighedsvej

Læs mere

Embedsbeskrivelse for fuldtids stillingen som overenskomst ansat sognepræst i Aulum og Hodsager sogne

Embedsbeskrivelse for fuldtids stillingen som overenskomst ansat sognepræst i Aulum og Hodsager sogne Embedsbeskrivelse for fuldtids stillingen som overenskomst ansat sognepræst i Aulum og Hodsager sogne Stift: Viborg Provsti: Herning Nordre Vi ønsker en præst, der: - kan og vil være præst for alle i sognet

Læs mere

KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds

KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds Værd at vide om 2010 Oversigt: KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds 1. Generelt om problemer med fugt i bygninger 1.1 Byggematerialer i relation til problemer 1.2 Fugt i kældre et særligt problem 2.

Læs mere

Boligkommissionen. Ordinært møde. Dato 14. maj Tid 15:00. Sted ML Fasanvej 1 NB. Fraværende

Boligkommissionen. Ordinært møde. Dato 14. maj Tid 15:00. Sted ML Fasanvej 1 NB. Fraværende Referat Boligkommissionen Ordinært møde Dato 14. maj 2012 Tid 15:00 Sted ML Fasanvej 1 NB. Fraværende Stedfortræder Medlemmer Frode Thule Jensen, Erik Kyed Trolle, Bent H. Pedersen - Repr. for LLO (private

Læs mere

Skimmelsvamp og ejerskifteforsikring

Skimmelsvamp og ejerskifteforsikring Skimmelsvamp og ejerskifteforsikring FAKTA Publiceret: mandag 9. februar 2009 Du kan få skimmelsvampeskader dækket af en ejerskifteforsikring, men ikke i alle tilfælde. Det a@ænger bl.a. af husets alder

Læs mere

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Løbende reparationer og vedligeholdelse af taget er nødvendige for at bevare ejendommens værdi og undgå vandskader, råd- og svampeangreb. Her er nogle gode

Læs mere

Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato:

Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato: Galgebakken Notat - Rev. A Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato: 2017-06-06 Vedr.: Renovering af krybekældre 1. Resumé Der har efter det oplyste været mange tilfælde med skimmelvækst i Galgebakken

Læs mere

DØGNVAGT 70 23 23 06 Når skaden er sket!

DØGNVAGT 70 23 23 06 Når skaden er sket! DØGNVAGT 70 23 23 06 Når skaden er sket! Pro Industri & Skadeservice A/S E-mail: info@proas.dk www.proas.dk HVEM ER PRO? Denne brochure indeholder informationer om, hvad der sker med dine ting, når nu

Læs mere

SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG

SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG INDHOLD Kære beboer Hvad betyder indeklimaet for dig? Hold din bolig fri for fugt og skimmelsvamp Luft ud flere gange dagligt Luk lyset ind Undlad at ryge

Læs mere

Renovering af bygninger med skimmelsvampevækst. Anne Pia Koch, Teknologisk Institut, Byggeri Peter A. Nielsen, By og Byg

Renovering af bygninger med skimmelsvampevækst. Anne Pia Koch, Teknologisk Institut, Byggeri Peter A. Nielsen, By og Byg Renovering af bygninger med skimmelsvampevækst Anne Pia Koch, Teknologisk Institut, Byggeri Peter A. Nielsen, By og Byg By og Byg Anvisning 205 Statens Byggeforskningsinstitut 2003 Titel Renovering af

Læs mere

Moses med horn. Et af de mest berømte kalkmalerier fra Kirkerup Kirke forestiller Moses med horn. (Fortsættes)

Moses med horn. Et af de mest berømte kalkmalerier fra Kirkerup Kirke forestiller Moses med horn. (Fortsættes) Kirkerup Kirke Kirkerup Kirke er bygget omkring år 1100. Den er hvidkalket med et rødt tårn. Inde i kirken er der en masse kalkmalerier. Kalkmalerierne er malet på to forskellige tidspunkter. De ældste

Læs mere

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger

3 Termiske forhold og skimmelrisiko på ydervægge i boliger BO-VEST AFDELING 10, HYLDESPJÆLDET INDEKLIMA VURDERING AF EKSISTERENDE FORHOLD FOR YDERVÆGGE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS

Læs mere

ÅRSBUDGET Flade kirkekasse. Flade Sogns Menighedsråd. Frederikshavn Provsti. Frederikshavn Kommune

ÅRSBUDGET Flade kirkekasse. Flade Sogns Menighedsråd. Frederikshavn Provsti. Frederikshavn Kommune ÅRSBUDGET for Flade kirkekasse under Flade Sogns Menighedsråd i Frederikshavn Provsti i Frederikshavn Kommune Myndighedskode: 8 CVR nummer: 7771 Godkendt på menighedsrådsmøde afholdt: Flade den / 11 Michael

Læs mere

PRÆSENTATION AF HELHEDSPLANEN

PRÆSENTATION AF HELHEDSPLANEN Nummer 4 september 2017 RENOVERING AFD. 21 PRÆSENTATION AF HELHEDSPLANEN Det har været en lang rejse. Faktisk er det fem år siden, at boligselskabet første gang fik tilsagn fra beboerne på Kjeldsens Alle

Læs mere

Hospitalsenhed Midt Regionshospitalet Silkeborg Falkevej 1-3 8600 Silkeborg. Notat vedr. Indeklima - skimmelsvamp Ortopædkirurgisk Ambulatorium

Hospitalsenhed Midt Regionshospitalet Silkeborg Falkevej 1-3 8600 Silkeborg. Notat vedr. Indeklima - skimmelsvamp Ortopædkirurgisk Ambulatorium Regionshuset Horsens Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø Hospitalsenhed Midt Regionshospitalet Silkeborg Falkevej 1-3 8600 Silkeborg Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Referat for: Viborg Østre Provstiudvalg. PU møde 25. februar Kl Mødested: Vognmagervej 14, 8800 Viborg

Referat for: Viborg Østre Provstiudvalg. PU møde 25. februar Kl Mødested: Vognmagervej 14, 8800 Viborg Referat for: Viborg Østre Provstiudvalg PU møde 25. februar 2016. Kl. 16.30 Mødested: Vognmagervej 14, 8800 Viborg Provstiudvalgsformand Svend Aage Pedersen Provstiudvalgsnæstformand Anders Jensen Provstiudvalgsmedlem

Læs mere

Først tak til jer alle sammen for at I har fundet vej til Nationalmuseet denne mandag formiddag.

Først tak til jer alle sammen for at I har fundet vej til Nationalmuseet denne mandag formiddag. Ligestillings- og kirkeminister Manu Sareens tale ved konferencen om folkekirkens kirker, der helt eller delvis tages ud af brug Dato: 22. april 2013 Nationalmuseet den 22. april 2012 Først tak til jer

Læs mere

Vejledning om forebyggelse af og fremgangsmåde ved mistanke om eller konstatering af skimmelsvamp i tjenesteboliger

Vejledning om forebyggelse af og fremgangsmåde ved mistanke om eller konstatering af skimmelsvamp i tjenesteboliger Vejledning om forebyggelse af og fremgangsmåde ved mistanke om eller konstatering af skimmelsvamp i tjenesteboliger 27. maj 2014 Stifterne, Præsteforeningen, Provsteforeningen og Landsforeningen af Menighedsråd

Læs mere

SUNDT MILJØ I BOLIGEN TIPS OG GODE RÅD TIL DIG, SOM BOR TIL LEJE

SUNDT MILJØ I BOLIGEN TIPS OG GODE RÅD TIL DIG, SOM BOR TIL LEJE SUNDT MILJØ I BOLIGEN TIPS OG GODE RÅD TIL DIG, SOM BOR TIL LEJE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Gode vaner giver godt indeklima 3 Luft ud også om vinteren 4 Sæt varme på 5 Fugt i boligen? 6 Sådan undgår du fugt

Læs mere

Kirkegården under udvikling og afvikling

Kirkegården under udvikling og afvikling Kirkegården under udvikling og afvikling De sidst to måneder har man dårligt kunnet åbne en avis eller tænde for sin radio uden at støde ind i overskrifter der handlede om folkekirkens resurseforbrug.

Læs mere

Fugtteknikeren hvad kan han egentlig hjælpe dig med

Fugtteknikeren hvad kan han egentlig hjælpe dig med Det bliver hurtigt meget indforstået når man aftaler at sende en fugttekniker ud til en kunde, så forventningsafstemning er yderst vigtigt, særligt når vi har med private kunder at gøre og kunder der ikke

Læs mere

Slip for fugtproblemer og skimmelsvamp en gang for alle

Slip for fugtproblemer og skimmelsvamp en gang for alle Slip for fugtproblemer og skimmelsvamp en gang for alle Hvorfor SkamoWall? SkamoWall er svaret på en tilbagevendende udfordring for dig, der har problemer kolde og fugtige indvendige vægge, der ophober

Læs mere

BORGERPANEL. Klima - syddanskerne er optaget af risikoen for oversvømmelse. Februar 2013

BORGERPANEL. Klima - syddanskerne er optaget af risikoen for oversvømmelse. Februar 2013 BORGERPANEL Februar 2013 Klima - syddanskerne er optaget af risikoen for oversvømmelse Borgerne i Region Syddanmark er i gang med at tilpasse deres boliger til ændrede klimaforhold, som betyder hyppigere

Læs mere

Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg PU møde 21. januar 2014. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård, Konfirmandstuen

Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg PU møde 21. januar 2014. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård, Konfirmandstuen Referat for: Frederiksværk Provstiudvalg PU møde 21. januar 2014. Kl. 18.30 Mødested: Søborg præstegård, Konfirmandstuen Fraværende med afbud: Mødepunkt 1 Kregme MR - Forslag til møde med PU vedr. Kregme

Læs mere

ÅRSBUDGET for Nordvestfalster Menighedsråd. i Falster Provsti. i Guldborgsund Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Nordvestfalster Menighedsråd. i Falster Provsti. i Guldborgsund Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 1 for Nordvestfalster Menighedsråd i Falster Provsti i Guldborgsund Kommune Myndighedskode 71 CVR-nr. 88191 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer

Læs mere

PRODUKT INFORMATION. KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds. Værd at vide om 2008

PRODUKT INFORMATION. KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds. Værd at vide om 2008 PRODUKT INFORMATION Værd at vide om 2008 KEFA Drænpuds-System Multifunktionspuds Oversigt: 1. Generelt om problemer med fugt i bygninger 1.1 Byggematerialer i relation til problemer 1.2 Fugt i kældre et

Læs mere

Referat for: Viborg Østre Provstiudvalg. PU møde 29. september 2015. Kl. 16.30 Mødested: Vognmagervej 14, 8800 Viborg

Referat for: Viborg Østre Provstiudvalg. PU møde 29. september 2015. Kl. 16.30 Mødested: Vognmagervej 14, 8800 Viborg Referat for: Viborg Østre Provstiudvalg PU møde 29. september 2015. Kl. 16.30 Mødested: Vognmagervej 14, 8800 Viborg Provstiudvalgsformand Svend Aage Pedersen Provstiudvalgsnæstformand Anders Jensen Provstiudvalgsmedlem

Læs mere

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Indvendig efterisolering af kældervæg Kældervægge bør efterisoleres, hvis den samlede isoleringstykkelse svarer til 50 mm eller mindre. Efterisolering

Læs mere

Konsekvensen af en skybrudsskade

Konsekvensen af en skybrudsskade Konsekvensen af en skybrudsskade ØSTERGAARD bygge & indeklimateknik a/s Mikael Østergaard Hansen Monsterregn Hvad kan vi forvente i fremtiden Årlige nedbørsændringer i Danmark i procent i forhold til referenceperioden

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 7. oktober 2014. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina R. Tonnesen

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 7. oktober 2014. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina R. Tonnesen Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 7. oktober 2014. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret Fraværende: Bettina R. Tonnesen Mødepunkt 1 Godkendelse af protokol Godkendt 2 Besigtigelse af mandskabsfaciliteterne

Læs mere

Medarbejderhåndbog Maj 2015

Medarbejderhåndbog Maj 2015 Medarbejderhåndbog Maj 2015 Side 1 af 5 Introduktion Medarbejderhåndbogen er udarbejdet af menighedsrådet ved Øster Snede Kirke og har til formål at give klarhed over de ansættelsesmæssige forhold med

Læs mere

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp VEJ nr 46 af 05/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2007-1418 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Luft ud, luft ud, luft ud

Luft ud, luft ud, luft ud Sk Luft ud, luft ud, luft ud Hvis du vil undgå sk, skal du følge nogle simple regler. For det er din og de andre beboeres adfærd, der afgør, om sken kan gro. Du bestemmer selv, om du vil have svampeangreb

Læs mere

SKIMMELANALYSE. Inspiceret byggeri: xxxxx 8600 Silkeborg. Inspektion og prøvetagning udført 23/10-2012

SKIMMELANALYSE. Inspiceret byggeri: xxxxx 8600 Silkeborg. Inspektion og prøvetagning udført 23/10-2012 SKIMMELANALYSE Kunde: Ole xxxxx Inspiceret byggeri: xxxxx 8600 Silkeborg Inspektion og prøvetagning udført 23/10-2012 Termo-service.dk I/S, ob@termo-service.dk, Afd. Fyn/Jylland: 29821362, Afd. Sjælland:

Læs mere

Dato:20.3.2013 kl. 19.00. Kaffe og brød: Hans

Dato:20.3.2013 kl. 19.00. Kaffe og brød: Hans 1. Regnskabsfører, Sonja Tougaard gennemgår regnskab 2012 og forklarer principperne for regnskab og budgetlægning for det nye råd (udsat fra sidst) Bilag: Regnskab 2012 og budgetformål er rundsendt. Sonja

Læs mere

Døgnvagt 70 23 23 06 Når skaden er sket!

Døgnvagt 70 23 23 06 Når skaden er sket! Døgnvagt 70 23 23 06 Når skaden er sket! Pro Industri & Skadeservice A/S E-mail: info@proas.dk www.proas.dk Hvem er Pro? Denne brochure indeholder informationer om, hvad Pro Industri & Skadeservice A/S

Læs mere

Hold luftfugtigheden nede og indeklimaet i top

Hold luftfugtigheden nede og indeklimaet i top Hold luftfugtigheden nede og indeklimaet i top humonic fugtighedsmåler Hold øje med luftfugtigheden Vi har i dag installeret en fugtighedsmåler i din bolig. Måleren skal hjælpe med at forebygge skimmelsvamp,

Læs mere

Min Kirke skal bestå

Min Kirke skal bestå Min Kirke skal bestå Kort og godt om kirkeskat i Den katolske Kirke i Danmark Når jeg ser mig omkring til messen, ser jeg mangfoldigheden af aldersgrupper i kirken. Jeg ønsker, at dette fællesskab mellem

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14040

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14040 SKØNSERKLÆRING J.nr. 14040 Besigtigelsesdato: Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.B.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Temadag om farlige stoffer i ældre huse

Temadag om farlige stoffer i ældre huse Temadag om farlige stoffer i ældre huse Bliv bedre forberedt på hvilke sundhedsskadelige stoffer, du kan møde ved nedrivning og renovering af ældre huse og få mere at vide om hvordan disse stoffer håndteres

Læs mere

Tillægsdagsorden Økonomiudvalget

Tillægsdagsorden Økonomiudvalget Tillægsdagsorden Økonomiudvalget Ordinært møde Dato 19. marts 2014 Tid 14:30 Sted ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Birgit S. Hansen (A) - Formand Lars Møller (V) Bjarne

Læs mere

SKØNSERKLÆRING Journal nr

SKØNSERKLÆRING Journal nr SKØNSERKLÆRING Journal nr. 12077 Besigtigelsesdato: 10. september 2012 kl. 9.00 Ejendommen: Klager: Beskikket bygningskyndig: Ansvarsforsikringsselskab: Tilstede ved skønsmødet: Bilag Datering, navn og

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11100

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11100 SKØNSERKLÆRING J.nr. 11100 Besigtigelsesdato: 10.10.11 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Bøgh & Helstrup. Professionel og

Bøgh & Helstrup. Professionel og Bøgh & Helstrup Professionel og uvildig Bøgh & Helstrup bygningsrådgivning Bøgh & Helstrup A/S har siden 1996 ydet uvildig og professionel ekspertrådgivning ved skader på bygninger forårsaget af skimmel,

Læs mere

Afsluttende Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:001841

Afsluttende Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:001841 Afsluttende Nota vedr: Vandskade Sag. nr.:001841 Skadested: Lemvig Idræts og Kulturcenter Christinelystvej 8 7620 Lemvig Fugtmålinger er foretaget d. 15/6 Side 1 Forord: Dansk Bygningskontrol Vestjylland

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad Juni August 2019

Hjerk-Harre Kirkeblad Juni August 2019 Hjerk-Harre Kirkeblad Juni August 2019 Trinitatis græsset i hverdage Julen varer lige til påske, siger man. Efter påsken kommer pinsen, og søndagen efter pinse fejres en særlig festdag i kirken: Trinitatis

Læs mere

Velkommen. Bygninger & Miljø

Velkommen. Bygninger & Miljø Velkommen Bygninger & Miljø Indeklima i boliger oplæg for Lokale Uddannelsesudvalg v. seniorspecialist/bygningskonstruktør Frede Fruergaard Møller Teknologisk Institut, Bygninger & Miljø Mulige faktorer:

Læs mere

2 Gennemgang af rapport fra Brandstrup Kirke Alle 19:

2 Gennemgang af rapport fra Brandstrup Kirke Alle 19: Indkaldelse/ referat Mødeart Mødedato/ tidspkt. Deltagere Dagsorden Menighedsrådsmøde Vindum-Brandstrup erat Tirsdag d. 06.01.2015 Kl. 19.00-22.00 Gæster: Frede Møller, Bjarne Markussen, Svend Aage Pedersen

Læs mere

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering.

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering. Eksempel Energirenovering etageboliger VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944 UDGIVET DECEMBER 2014 Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering Beboerne i 189 lejligheder i boligforeningen Vivabolig i Aalborg

Læs mere

Boligforeningen Kunstnerbyen

Boligforeningen Kunstnerbyen Boligforeningen Kunstnerbyen Formand: Peter Sigsgaard, Mosevangen 48, 3460 Birkerød. 45 82 12 39 Administrator: Advokat H. Vang-Lauridsen, Hovedgaden 36, 3460 Birkerød. 45 81 01 07 Langsigtet vedligehold

Læs mere

SKIMMELSVAMPE HVIS DU VIL VIDE MERE. Hvordan ser de ud? Hvordan undgår man dem? Hvordan fjerner man dem? Her får du klar besked

SKIMMELSVAMPE HVIS DU VIL VIDE MERE. Hvordan ser de ud? Hvordan undgår man dem? Hvordan fjerner man dem? Her får du klar besked HVIS DU VIL VIDE MERE Advice a/s SKIMMELSVAMPE www.skimmel.dk Information, gode råd og mere materiale om skimmelsvampe Undersøgelse og vurdering af fugt og skimmelsvampe i bygninger (By og Byg Anvisning

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Temadag om asbest. Hvor farlig er asbest? Hvilke regler skal overholdes? Hvem skal gøre hvad? Hvordan undgår man problemer?

Temadag om asbest. Hvor farlig er asbest? Hvilke regler skal overholdes? Hvem skal gøre hvad? Hvordan undgår man problemer? Temadag om asbest Taastrup 3. JUNI 2008 Der er asbest flere steder end man tror og det betyder tit uventede udfordringer og problemer. Temadagen ser på en aktuel asbestsag og giver desuden svar på spørgsmål

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14069

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14069 SKØNSERKLÆRING J.nr. 14069 Besigtigelsesdato: 2014-09-04 torsdag. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.B.)

Læs mere

Referat Orienterende beboermøde i afdeling 1 De Vanføres Boligselskab

Referat Orienterende beboermøde i afdeling 1 De Vanføres Boligselskab Referat Orienterende beboermøde i afdeling 1 De Vanføres Boligselskab Vedrørende: Sted: Orienterende beboermøde Hovergården, 7100 Vejle Dato: Den 29. april 2014, kl. 19.00 Deltagere: 39 beboere Rune T.

Læs mere

Advokat Marie-Louise Pind. Gåhjemmøde Ejendomsforeningen Danmark den 28. februar 2011. Lejeret og skimmelsvamp. Omkostninger i skimmelsager

Advokat Marie-Louise Pind. Gåhjemmøde Ejendomsforeningen Danmark den 28. februar 2011. Lejeret og skimmelsvamp. Omkostninger i skimmelsager Advokat Marie-Louise Pind Primære forretningsområder Gåhjemmøde Ejendomsforeningen Danmark den 28. februar 2011 Lejeret og skimmelsvamp Skimmelsvampesager Lejeret Køb og salg af fast ejendom Mangelsager

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 16091 Besigtigelse den: 12. oktober 2016 kl. 10.00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11015

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11015 SKØNSERKLÆRING J.nr. 11015 Besigtigelsesdato: 28. juni 2011 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab

Læs mere

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING SJÆL, CHARME OG FUGT I ældre boligbebyggelser som Nyboder, hvor der er opstigende fugt, kolde facadevægge og opfugtninger som følge

Læs mere

Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom

Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom Mænd skal blive bedre til at tale om psykisk sygdom Mere end hver tredje mand, der har eller har haft en psykisk sygdom, fortalte først omgivelserne om det, da de ikke længere var i stand til at få en

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12 083

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12 083 SKØNSERKLÆRING J.nr. 12 083 Besigtigelse d. 17. august 2012. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager/k.k.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede/b.b.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Introkursus for menighedsråd. 23. februar 2013 Menighedsråd i Skive og Salling provstier

Introkursus for menighedsråd. 23. februar 2013 Menighedsråd i Skive og Salling provstier Introkursus for menighedsråd 23. februar 2013 Menighedsråd i Skive og Salling provstier Menighedsrådets kommunikation, rollefordeling og kompetencer Rollefordeling i menighedsrådet Formandens overordnede

Læs mere

FUGT OG SKIMMELKONTROL

FUGT OG SKIMMELKONTROL FUGT OG SKIMMELKONTROL SKIMMELSVAMP - / BESIGTIGELSESRAPPORT CB-GROUP Rekvirent: XX Besigtiget dato: 01-06-2017 Rapport dato: 17-08-2017 Konsulent: Steffen Clausen Mobil: 29 82 12 61 Havnegade 76 5000

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 14030 Besigtigelsesdato: Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13097

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13097 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13097 Besigtigelsesdato: Tirsdag den 26.11.2013, kl. 14 00. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 6. december 2016 blev der i sag 364 2016-4936 Klagenævnet for Ejendomsformidling mod Ejendomsmægler Søren Bregnhøj [adresse] [by] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 6. juni 2016 har Klagenævnet

Læs mere

Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Boligudvalget 2010-11 L 89, endeligt svar på spørgsmål 17 Offentligt Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 12. maj 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-7005-0036

Læs mere

Et trossamfund i Luthersk Mission

Et trossamfund i Luthersk Mission Et trossamfund i Luthersk Mission Flere og flere medlemmer af Luthersk Mission (LM) overvejer af samvittighedsmæssige, teologiske, missionale og kirkelige grunde deres medlemskab af folkekirken. Baggrunden

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 17094 Besigtigelsesdato: Den 02.10.2017 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som den bygningssagkyndige

Læs mere

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER Varde Bolig Administration Forsidebilledet er fra en pjece, som er udarbejdet af By og Byg, LBF og BL. Side 1 Forord: Fra sent efterår til tidlig forår (fyringssæson)

Læs mere

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten.

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar op til 5.000 kr. om året Spareguide Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar på varmen Sørg for at indstille alle radiatorer ens (f.eks. på

Læs mere

UNDERSØGELSE AF TILSTAND AF KRYBEKÆLDRE

UNDERSØGELSE AF TILSTAND AF KRYBEKÆLDRE UNDERSØGELSE AF TILSTAND AF Arkitekt Peter Olsson Rambøll BYG-ERFA Byggeskadefonden RENOVERINGSLØSNINGER TIL MED FUGTPROBLEMER Baggrund: Besigtigelse af diverse krybekældre som er forsøgt udbedret indenfor

Læs mere