På mødet mellem kommunaldirektørerne i ARCs ejerkommuner den 10. juni 2015 drøftedes mulighederne for at bedre ARCs økonomi.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På mødet mellem kommunaldirektørerne i ARCs ejerkommuner den 10. juni 2015 drøftedes mulighederne for at bedre ARCs økonomi."

Transkript

1 Notat Side 1 af 6 Beskrivelse af 4 scenarier På mødet mellem kommunaldirektørerne i ARCs ejerkommuner den 10. juni 2015 drøftedes mulighederne for at bedre ARCs økonomi. Der var blandt deltagerne enighed om, at ARCs direktion, som forberedelse af et kommende borgmestermøde i august 2015, skal udarbejde en beskrivelse af 4 scenarier til efterfølgende drøftelse i kredsen. Der var enighed om, at beskrivelsen skal ske med afsæt i et ejerperspektiv (der godt kan adskille sig fra selskabsperspektivet), og at der til beskrivelsen af hvert enkelt scenarie udarbejdes et forslag med et forslag til videre proces. De 4 scenarier er: Scenarie 0: ARCs forværrede økonomi imødegås ikke aktivt Scenarie 1: ARC og Vestforbrænding fusionerer (evt. også med KARA/NOVOREN og CTR) Scenarie 2: ARC, CTR og HOFOR fusionerer Scenarie 3: ARCs forværrede økonomi imødegås ved ændring(er) af den politiske aftale. Scenarie 0: ARCs forværrede økonomi imødegås ikke aktivt Scenariet er grundlæggende belyst i forbindelse med ARCs opdatering af business casen (marts 2015) og viser, at ARC med de givne forudsætninger (fortsatte underskud), vil få likviditetsmæssige problemer i 2023, og at egenkapitalen bliver negativ i Scenariet forudsætter således, at de valgte forudsætning vedr. energipriser, brændværdi, affaldsmængder, afgifter m.m. ikke udvikler sig positivt i forhold til i dag, og at der ikke i ARCs bestyrelse tages skridt til at udskyde problemerne ved omlægning af eksisterende lån. En låneomlægning kan udskyde likviditetsproblemet til 2027 (mod højere rentebetaling/risiko), men vil ikke grundlæggende ændre ved udsigten til tabt egenkapital. Der tages heller ikke skridt til at imødegå de forventede tab ved at hæve taksten for husholdningsaffald. En realisering af scenariet indebærer som minimum, at det følgende skal vurderes juridisk i lyset af, at det vil være en politisk beslutning ikke aktivt at forsøge at forhindre ARCs konkurs: Generel juridisk vurdering af om der er pligt (for ejere eller bestyrelsesmedlemmer) til at imødegå forudsigelige økonomiske tab Juridisk vurdering af om den politiske aftale og dens delvise implementering i ARCs vedtægter er bindende for et medlem af ARCs bestyrelse Juridisk ansvar for (de) bestyrelsens medlemmer der frivilligt udviser passivitet

2 Side 2 af 6 Juridisk ansvar for (de) kommunalbestyrelsesmedlemmer der modsætter sig løsning via brug af instruktionsbeføjelser overfor et eller flere bestyrelsesmedlemmer Vurdering af om ejerkommunerne ifalder erstatningsansvar overfor hinanden, såfremt en kommune påfører andre kommuner et forudsigeligt økonomiske tab Økonomiske konsekvenser for kommunerne som følge af hæftelse for optagne lån Vurdering af om det i relation til ovenstående er en skærpende omstændighed, at der foreligger lovlige løsninger, der kan imødegå de økonomiske konsekvenser. Procesplan: Der er som sådan ikke behov for en procesplan. Den juridiske vurdering kan iværksættes øjeblikkeligt, såfremt det besluttes. Scenarie 1: ARC og Vestforbrænding fusioner (evt. også med KARA/NOVOREN og CTR) En realisering af scenariet indebærer, at energianlæggene hos ARC og Vestforbrænding fusioneres til et samlet energiselskab, der varetager affaldsforbrændingsopgaven for de sammenlagte 24 kommuner, som ejerkredsen i et samlet selskab vil bestå af (24 kommuner = 19 fra Vestforbrænding, 5 fra ARC (København er medejere i begge selskaber)) og forudsat, at alle kommuner opretholder deres ejerskab i et fusioneret selskab. Scenariet kan - såfremt der eftervises et økonomisk rationale ved en fusion mellem ARC og Vestforbrænding - udvides til forbrændingsanlægget hos KARA/Novoren (Roskilde) og transmissionsselskabet VEKS (ejet af 12 kommuner på Vestegnen) og Vestforbrændings voksende transmissionsaktiviteter. En indledende vurdering af rationalet ved en fusion mellem energianlæggene ARC og Vestforbrænding må set fra ejerkommunernes side omfatte temaer, der samlet skal danne grundlag for en politisk beslutning om at igangsætte egentlige fusionsdrøftelser med deraf følgende forhandlinger om organisering (selskabsform), ejerandele, hæftelse, due diligence og etablering af aftalegrundlag til drøftelse hos ejerne. Indledningsvis bør følgende undersøges: 1. Identifikation og opgørelse af synergigevinster på følgende områder: Investeringer i ny kapacitet og levetidsforlængelse af eksisterende Optimering af drift (daglig kraftvarmeproduktion, større revisioner m.m.) Omkostninger til vedligehold, indkøb og udviklingsaktiviteter Omkostninger til administration m.m. Optimering af finansiel struktur og placering af likviditet Optimering af miljø- og klimagevinster. 2. Optimering af ejernes værdier i selskabet: Mulighed for direkte værdiskabelse i selskabet o Forrentning af indskudskapital o Optimering af fri egenkapital o Udnyttelse af ledig kapacitet (import) o Opskrivning af kapitalapparat (ved liberalisering) o Markedsmagt (ved liberalisering)

3 Side 3 af 6 Mulighed for indirekte værdiskabelse via selskabet o lavere varmepriser o lavere affaldstakster borgere og erhverv o forbedret effektivitet i det samlede energisystem. 3. Fastlæggelse af overordnet ejer strategi for et samlet selskab: Vision og mission for et samlet selskab Økonomiske målsætninger og forventninger Miljø- og klimamæssige mål/ambitioner Selskabets mål i et liberaliseret affaldssystem Fastlæggelse af overordnet selskabsstrategi. Der er med afsæt i en dialog mellem Københavns Kommune og formandsskabet for Vestforbrænding igangsat en indledende opgørelse af værdierne af ARC og Vestforbrænding. Der er for indeværende uklarhed over rækkevidden af vurderingen. Dette forventes klargjort på et møde mellem de to selskabers formænd og direktører på et møde den 26. juni På grundlag af afklaringen kan der være behov for en drøftelse af grundlaget i de to selskabers bestyrelser umiddelbart efter sommerferien. Et fusionsforløb gennemføres og tilrettelægges af direktionen i de to selskaber med fornøden ekstern bistand fra fælles juridisk, teknisk og økonomisk rådgiver. Løbende rapportering til ejerkreds via selskabernes bestyrelser og kredsen af kommunaldirektører. Procesplan: Aktivitet Tidsforbrug Forventet afslutning Udarbejdelse af analyser 2 mdr. 1. oktober Drøftelse i bestyrelser 1 mdr. 1. november Orientering af/ drøftelse i ejerkreds 1 mdr. 1. december Beslutning om fusionsdrøftelser 1 mdr. ult. januar 2016 Fusionsdrøftelser - oplæg til ejerkreds 2 mdr. 1. april 2016 Beslutning om fusion 2 mdr. ult. juni Scenarie 2: ARC, CTR og HOFOR fusioner Scenariet indebærer, at ARCs samlede virksomhed lægges ind i HOFOR koncernen, og at CTRs varmetransmissionsaktiviteter fusioneres med HOFORs ditto. Samtidig vurderes muligheden for at Københavns Kommune samler sine affaldsaktiviteter i ARC. De nuværende ejere af ARC og CTR udøver deres ejerskab direkte i de fortsættende selskaber (som Biofos), i det omfang man ønsker at fortsætte som medejere af de fusionerede aktiviteter. Grundlag for at realisere scenariet vil være, at der kan eftervises et (samfunds)økonomisk rationale ved en fusion af ARC og CTR med HOFOR herunder at der kan etableres enighed om en langsigtet ejerstrategi for aktiviteterne.

4 Side 4 af 6 En vurdering af rationalet ved en fusion af ARC og CTR med HOFOR må set fra ejerkommunernes side - som i tilfældet i scenarie 1 - omfatte temaer, der samlet skal danne grundlag for en politisk beslutning i ejerkredsen om at igangsætte egentlige fusionsdrøftelser med deraf følgende forhandlinger om organisering (selskabsform), ejerandele, hæftelse, due diligence og etablering af aftalegrundlag til drøftelse hos ejerne. Indledningsvis bør følgende undersøges: 4. Identifikation og opgørelse af synergigevinster på følgende områder: Optimering af drift (daglig kraftvarmeproduktion, større revisioner m.m.) i forhold til varmesystemet herunder optimering af kapacitetsudnyttelse Omkostninger til vedligehold, indkøb og udviklingsaktiviteter Omkostninger til administration m.m. Optimering af finansiel struktur og placering af likviditet Optimering af miljø- og klimagevinster. 5. Optimering af ejernes værdier i selskabet: Mulighed for direkte værdiskabelse i selskabet o Forrentning af indskudskapital o Optimering af fri egenkapital o Opskrivning af kapitalapparat (ved liberalisering af affaldsforbrænding) Mulighed for indirekte værdiskabelse via selskabet o lavere varmepriser o lavere affaldstakster borgere og erhverv o forbedret effektivitet i det samlede energisystem. 6. Fastlæggelse af overordnet ejer strategi for et samlet selskab: Vision og mission for en samling af aktiviteterne i HOFOR Økonomiske målsætninger og forventninger til ARC og CTR Miljø- og klimamæssige mål/ambitioner Fastlæggelse af overordnet selskabsstrategi herunder forholde sig til mulig liberalisering. På grundlag af afklaringen kan der være behov for en drøftelse af grundlaget i de tre selskabers ejerkreds og bestyrelser. Et fusionsforløb gennemføres og tilrettelægges af direktionen i de tre selskaber og gennemføres i tæt samarbejde med repræsentanter for ejerkommunerne samt med fornøden ekstern bistand fra fælles juridisk, teknisk og økonomisk rådgiver. Løbende rapportering til ejerkreds via kredsen af kommunaldirektører og ejermøder.

5 Side 5 af 6 Procesplan: Aktivitet Tidsforbrug Forventet afslutning Beslutning om iværksættelse af analyse 2 mdr. 1. oktober Udarbejdelse af analyser 3 mdr. ult. januar 2016 Drøftelse i bestyrelser 1 mdr. 1. marts 2016 Orientering af/ drøftelse i ejerkreds 2 mdr. 1. juni 2016 Beslutning om fusionsdrøftelser 2 mdr. ult. august 2016 Fusionsdrøftelser - oplæg til ejerkreds 3 mdr. 1. november 2016 Beslutning om fusion 2 mdr. ult. december Scenarie 3: ARCs forværrede økonomi imødegås ved ændring(er) af den politiske aftale Scenariet er grundlæggende belyst i det arbejde, der er iværksat af ARCs bestyrelse i 2014 og den i kredsen af kommunaldirektører nedsatte arbejdsgruppe, der har analyseret mulighederne for at bedre ARCs økonomi. Analyserne viser, at det indenfor den eksisterende lovgivnings ramme er muligt at sikre ejerne en positiv forrentning af den investerede kapital (positiv NPV) med de givne forudsætninger vedr. energipriser, brændværdi, affaldsmængder, afgifter m.m. Dermed imødegås konsekvenserne af scenarie O, hvor ARC med de givne forudsætninger (fortsatte underskud) vil få likviditetsmæssige problemer i 2023 og negativ egenkapital i Det bærende element i løsningsmulighederne retter sig mod de to eneste elementer, som ARC aktivt kan påvirke: mængden af affald som energiudnyttes og udnyttelsen af ARCs forbrændingskapacitet. Forhold vedr. affaldsmængder er reguleret i den politiske aftale, der er implementeret ved beslutning i ARCs bestyrelse qua de vedtægtsændringer, der fulgte i kølvandet på ejeraftalen. Spørgsmålet om udnyttelse af energianlæggets kapacitet er i praksis reguleret af ARCs bestyrelse, der har givet ARCs direktion en instruks om, at anlæggets kapacitet ikke udnyttes med mere en 60 tons/t målt over et års gennemsnit. Udnyttelse af den fulde kapacitet forudsætter dog tilstedeværelse af tilstrækkelige affaldsmængder og enstemmighed i bestyrelsen. Endelig gælder, at ARCs bestyrelse kan udskyde likviditetsproblemerne til 2027 ved omlægning af eksisterende lån mod accept af højere rentebetaling/risiko. En realisering af scenariet forudsætter, at der i ejerkredsen kan opnås enighed om at åbne den politiske aftale på flere punkter.

6 Side 6 af 6 Følgende bør derfor vurderes: Vurdering af om de forudsætninger, der lå til grund for aftalen, stadig holder herunder: o Forudsatte affaldsmængder (husholdninger og erhverv) o CO 2 indhold i affaldet - herunder udsortering af plast o Sammenhæng mellem befolkningsudvikling og affaldsdannelse o Effekten af defacto konkurrence om erhvervsaffaldet o Ejerkommunernes mål for udsortering CO 2 mæssige konsekvenser af en hel eller delvis ændring af aftalen Muligheder i en tidsbegrænset/økonomisk defineret tilsidesættelse af dele af aftalen. Procesplan: Der er ikke behov for en procesplan. Analysen af de forskellige muligheder kan iværksættes af ARCs bestyrelse og udarbejdes af ARCs direktion på grundlag af et kommissorie, der drøftes med kredsen af kommunaldirektører forud for behandling i ARCs bestyrelse og drøftelse på et kommende Borgmestermøde. Ejerkommunerne kan inddrages ved at genindkalde den tidligere nedsatte arbejdsgruppe vedr. ARCs økonomi, hvor samtlige kommuner var repræsenteret. Udarbejdelse af kommissorie kan foretages indenfor en tidsramme på en måned.

Dagsorden. Borgmestermøde hos ARC. 20. august 2015 kl til Mødelokale Joule, 5. sal

Dagsorden. Borgmestermøde hos ARC. 20. august 2015 kl til Mødelokale Joule, 5. sal Dagsorden Borgmestermøde hos ARC 20. august 2015 kl. 8.00 til 9.30 Mødelokale Joule, 5. sal 1. Velkomst 2. ARCs langsigtede økonomi 3. Drøftelse af forskellige scenarier for ARCs fremtid 4. Orientering

Læs mere

PROTOKOL. til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30. Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde

PROTOKOL. til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30. Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde PROTOKOL til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30 Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde 1. Formanden orienterer 2. Formandskabet orienterer 3. Administrationen

Læs mere

Frihed i faste rammer med ejerstrategi

Frihed i faste rammer med ejerstrategi Frihed i faste rammer med ejerstrategi / Direktør Mads Grønvall Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune 31. oktober 2017 Københavns Kommunes repræsentation i selskaber Københavns Kommune er repræsenteret

Læs mere

Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler

Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 15. maj 2018 Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler Sagsnr. 2018-0130766 I følgende skema fremgår de

Læs mere

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund KARA/Noveren I/S Bestyrelsen København 15. november 2013 Johan Weihe Partner T +45 72 27 34 53 jhw@bechbruun.com Sagsnr. 005168-0075 jhw/jhw/sap Notat Modernisering af affaldsforbrændingssektoren 1. Baggrund

Læs mere

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber.

Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. Punkt 13. Ejerstrategi for de kommunalt ejede selskaber. 2014-4126. Magistraten indstiller, at byrådet godkender ejerstrategier for Aalborg Havn A/S og selskaberne under Miljø- og Energiforvaltningen som

Læs mere

NOTAT OM KOMPETENCEFORDELING OG BESTYRELSESSAMMENSÆTNING

NOTAT OM KOMPETENCEFORDELING OG BESTYRELSESSAMMENSÆTNING Bilag 2: Notat om kompetencefordeling og bestyrelsessammensætning 27. marts 2015 version 1.0 Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 165947

Læs mere

RAMMENOTAT OM ETABLERING AF EN RENSE-KONCERN

RAMMENOTAT OM ETABLERING AF EN RENSE-KONCERN Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 156293 RAMMENOTAT OM ETABLERING AF EN RENSE-KONCERN NOTAT OM EJERAFTALE, FORANKRING AF EJERSKAB

Læs mere

RAMMERNE FOR EN RENSE-KONCERN

RAMMERNE FOR EN RENSE-KONCERN Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 156293 RAMMERNE FOR EN RENSE-KONCERN I forbindelse med overvejelserne om at etablere en fælles rense-koncern er rådgiverne

Læs mere

Ejerens rolle og forventninger til vandselskabet Af hvem og hvordan drives fusions- og samarbejdsprocesserne

Ejerens rolle og forventninger til vandselskabet Af hvem og hvordan drives fusions- og samarbejdsprocesserne Ejerens rolle og forventninger til vandselskabet Af hvem og hvordan drives fusions- og samarbejdsprocesserne Borgmester og Bestyrelsesformand Erik Buhl Nielsen Hvem er vi i Varde Kommune? - Varde er landets

Læs mere

Notat. Besvarelse af spørgsmål fra Rådmand Michael Vindfeldt. Til Kopi til. Kommunaldirektør Torben Kjærgaard ARCs bestyrelse

Notat. Besvarelse af spørgsmål fra Rådmand Michael Vindfeldt. Til Kopi til. Kommunaldirektør Torben Kjærgaard ARCs bestyrelse Notat Besvarelse af spørgsmål fra Rådmand Michael Vindfeldt 24. januar 2017 Sagsnr. Dok. nr. Initialer Side 1 af 6 PRO/akh Til Kopi til Kommunaldirektør Torben Kjærgaard ARCs bestyrelse Frederiksberg Kommune

Læs mere

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne:

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: Acadre 07 27813 Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: o Svendborg Forsyning A/S o Svendborg Forsyningsservice A/S o Svendborg Vand A/S o Svendborg Spildevand A/S o Svendborg Affald

Læs mere

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist Teknisk høring i Kolding Kommune Opstillede scenarier For fremtidig forsyningssikkerhed opstilles følgende scenarier (Alle fire scenarier er baseret på,

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune

Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist. Teknisk høring i Kolding Kommune Plan for fremtidig forsyningssikkerhed i Energnist Teknisk høring i Kolding Kommune Resume I Energnist-oplandet produceres ca. 456.000 ton forbrændingsegnet affald pr. år og forsyningssikkerheden sikres

Læs mere

Aftale af 31. august 2012 mellem interessentkommunerne om affaldsforbrændingskapacitet og styrket genanvendelse i I/S Amagerforbrændings opland

Aftale af 31. august 2012 mellem interessentkommunerne om affaldsforbrændingskapacitet og styrket genanvendelse i I/S Amagerforbrændings opland Aftale af 31. august 2012 mellem interessentkommunerne om affaldsforbrændingskapacitet og styrket genanvendelse i I/S Amagerforbrændings opland Nærværende aftale indgås mellem ejerkommunerne (interessenterne)

Læs mere

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Renovation, Administration Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Dato 4. april 2016 Sagsbehandler Anita Hallgreen Direkte telefon 79 79 14

Læs mere

Aalborg Kommunes ejerskabspolitik

Aalborg Kommunes ejerskabspolitik 1 Aalborg Kommunes ejerskabspolitik Indholdsfortegnelse 2 FORORD... 3 FORMÅL... 3 EJERSKABSPOLITIKKENS OPBYGNING... 3 SELSKABER MED KOMMUNAL EJERANDEL 4 AALBORG KOMMUNE SOM EJER 5 AALBORG KOMMUNES POLITIKKER

Læs mere

Ejerstrategi for Deponi Syd I/S

Ejerstrategi for Deponi Syd I/S Ejerstrategi for Deponi Syd I/S Den Forslag til Ejerstrategi for Deponi Syd I/S Indledning Ejerstrategien er udtryk for Ejerkommunernes forventninger til Deponi Syd I/S s aktiviteter og udvikling. Ejerkommunernes

Læs mere

23. februar Kommissorium for projekt Nyt forsyningsselskab

23. februar Kommissorium for projekt Nyt forsyningsselskab Kommissorium for projekt Nyt forsyningsselskab 1. Mål og idégrundlag På baggrund af en række gennemførte analyser i 2015 af potentialerne ved øget samarbejde på forsyningsområdet (primært vand- og spildevandsområdet)

Læs mere

Aftale om genopretning af økonomi og CO2- fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter

Aftale om genopretning af økonomi og CO2- fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter Aftale om genopretning af økonomi og CO2- fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter Den 13. juni 2016 Aftale om genopretning af økonomi og CO2-fortrængning mellem interessentkommunerne

Læs mere

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV

Ejerstrategi for AVV I/S. Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV I/S Vedtaget 2017 AVV Ejerstrategi for AVV Indledning Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S i daglig tale forkortet til AVV er et interessentskab, som ejes af Brønderslev og Hjørring

Læs mere

Borgmester John Schmidt Andersen Frederikssund Kommune DATO: 11-05-2015

Borgmester John Schmidt Andersen Frederikssund Kommune DATO: 11-05-2015 Borgmester John Schmidt Andersen Frederikssund Kommune DATO: 11-05-2015 /ANALYSE AF POTENTIALET VED ET EVENTUELT TÆTTERE/UDBYGGET SAMARBEJDE MELLEM VEKS, KARA/NOVEREN OG VESTFORBRÆNDING OM AFFALD OG VARME

Læs mere

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 16. maj 2016 kl hos Reno Djurs

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 16. maj 2016 kl hos Reno Djurs DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE. maj 20 kl. 9.00 hos Reno Djurs Dagsorden: 12- Regnskab for 1. kvartal 20 13- Interessenternes ejerstregi for Reno Djurs 14- Stus for gennemførelse af affaldsplanen 15- Effektivisering

Læs mere

INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM ETABLERING AF EN FÆLLES RENSE-KONCERN

INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM ETABLERING AF EN FÆLLES RENSE-KONCERN Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 156293 INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM ETABLERING AF EN FÆLLES RENSE-KONCERN 1. INDSTILLING Klima og Miljøudvalget

Læs mere

Er det farligt at sidde i bestyrelser?

Er det farligt at sidde i bestyrelser? Er det farligt at sidde i bestyrelser? Erstatningsklimaet Skærpelser i lovgivning og praksis? Undgå ansvar Beskytte mod ansvar Advokater i bestyrelsen Forøget aggression Konkursboer (standsningssager)

Læs mere

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres?

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? DEBATOPLÆG Frit erhvervsaffald til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? Europas mest effektive affaldsbehandling RenoSam har dokumenteret, at

Læs mere

Agenda. PwC Advokatfirmaet Energi og Miljø. March

Agenda. PwC Advokatfirmaet Energi og Miljø. March AVV Agenda 1. Anbefaling 2. Regeringens forsyningsstrategi 3. Om AVV 4. AVV selskabsgøres 5. AVV sælges 6. AVV i produktionsfællesskab med Hjørring Varmeforsyning 2 1. Anbefaling 3 Anbefaling Anbefaling

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2019

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2019 Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2019 Følg eller forklar erne princippet Følg eller forklar -princippet. Forventningen er, at selskabet hvert år redegør for arbejdet med god selskabsledelse

Læs mere

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion 1. Motivation/baggrund for temagruppens arbejde Region Hovedstaden har som politisk målsætning at gøre den regionale energisektor fossilfri i 2035 og tilsvarende

Læs mere

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune Økonomiudvalget Teknik og Miljø Plan og Byggesag Plan og Udvikling Sagsnr. 84089 Brevid. 1419543 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune 9. marts

Læs mere

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S 1. Baggrund Reno Djurs I/S (herefter "Reno Djurs") blev stiftet den 1. juli 1996 som et interessentskab mellem de daværende 8 kommuner på Djursland. Efter

Læs mere

KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI

KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI GODKENDT AF BESTYRELSEN 30.9.2016 1 Indhold Indledning... 3 Mission - 2016... 5 Vision 2016... 5 Værdier 2007/2016... 6 Optimering og udvikling af drift... 6 Strategiske målsætninger...

Læs mere

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 170633 Bilag 2 INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING ORGANISERINGSMODELLER IFT.

Læs mere

Ejerstrategi for Morsø Forsyning. Gældende pr. 1. januar 2019

Ejerstrategi for Morsø Forsyning. Gældende pr. 1. januar 2019 Ejerstrategi for Forsyning Gældende pr. 1. januar 2019 1 Kommune ønsker som ejer af Forsyning A/S at udøve et aktivt ejerskab og indgå i et samarbejde med Forsyning, med henblik på at fremme forudsætningerne

Læs mere

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2011 for selskaberne:

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2011 for selskaberne: Acadre 10 16395 Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2011 for selskaberne: o Svendborg Forsyning A/S ( Vand og Affald ) o Svendborg Forsyningsservice A/S o Svendborg Vand A/S o Svendborg Spildevand A/S o Svendborg

Læs mere

Procesplan for det videre arbejde med fælles forsyningsselskab

Procesplan for det videre arbejde med fælles forsyningsselskab Procesplan for det videre arbejde med fælles forsyningsselskab 1. Faseopdeling af det fremtidige arbejde angående øget samarbejde på tværs af forsyningsselskaberne Fase I: Afklaring I løbet af efteråret

Læs mere

Teknisk Udvalg. Tillægsreferat. Dato: Tirsdag den 5. februar 2013. Mødetid: 18:00-18:25

Teknisk Udvalg. Tillægsreferat. Dato: Tirsdag den 5. februar 2013. Mødetid: 18:00-18:25 Tillægsreferat Dato: Tirsdag den Mødetid: 18:00-18:25 Mødelokale: Mødelokale B105 Medlemmer: Annette Johansen (A), Bjarne Kogsbøll (C), John A. Bilenberg (C), Kemal Bektas (A), Lars Prier (O), Laurids

Læs mere

BESTYRELSESMØDE 18. MAJ 2016 Udskrift af beslutningsprotokol

BESTYRELSESMØDE 18. MAJ 2016 Udskrift af beslutningsprotokol BESTYRELSESMØDE 18. MAJ 20 Udskrift af beslutningsprotokol Dagsorden: 12- Regnskab for 1. kvartal 20 13- Interessenternes ejerstregi for Reno Djurs 14- Stus for gennemførelse af affaldsplanen 15- Effektivisering

Læs mere

Udkast til paradigme for indstilling om godkendelse af stiftelsesdokumenter for Ring 3 Letbane I/S

Udkast til paradigme for indstilling om godkendelse af stiftelsesdokumenter for Ring 3 Letbane I/S Økonomiudvalget 04.02.2014 Punkt nr. 38, bilag 2 København 10. januar 2014 UDKAST Udkast til paradigme for indstilling om godkendelse af stiftelsesdokumenter for Ring 3 Letbane I/S Det indstilles at: Rammerne

Læs mere

Tønder kommune. Overbliksnotat om strukturering af lokalt medejerskab af vindmølleparker

Tønder kommune. Overbliksnotat om strukturering af lokalt medejerskab af vindmølleparker Tønder kommune Overbliksnotat om strukturering af lokalt medejerskab af vindmølleparker 22. maj 2013 Chefrevisor Erik Bendtsen, BDO Kommunernes revision Skattepartner Ole Sørensen, BDO skatteafdeling Introduktion

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2018

Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2018 Redegørelse for god selskabsledelse i TÅRNBYFORSYNING A/S 2018 Følg eller forklar Anbefalingerne følger princippet Følg eller forklar -princippet. Forventningen er, at selskabet hvert år redegør for arbejdet

Læs mere

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S Juni 2019 Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S JUNI 2019 1. INDLEDNING 3 2. EJERSKABETS RATIONALE 4 3. MÅLSÆTNINGER FOR SELSKABET 4 3.1 Ledelsen af selskabet 5 3.2 Økonomisk ansvarlighed

Læs mere

N O T AT 15. marts 2011

N O T AT 15. marts 2011 Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 L 87, endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt N O T AT 15. marts 2011 J.nr. 2203/1190-0082 Ref. Bak/BGI/CFE/TBB/IL Energiforsyning L 87 - Dansk Energi s modeller til

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Lønmodtagernes Dyrtidsfond (beretning nr. 13/2007)

Læs mere

Udtalelse. Aarhus Byråd via Magistraten. Den 24. april 2014. Aarhus Kommune. Medejerskab af havvindmøller

Udtalelse. Aarhus Byråd via Magistraten. Den 24. april 2014. Aarhus Kommune. Medejerskab af havvindmøller Udtalelse Til: Aarhus Byråd via Magistraten Den 24. april 2014 Medejerskab af havvindmøller Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Konklusion SF s byrådsgruppe har foreslået, at Borgmesterens Afdeling

Læs mere

Håndværkervej Roskilde. Fremover afsluttes hvert chefmøde med at det aftales, hvordan og hvem der kommunikerer omkring de forskellige punkter.

Håndværkervej Roskilde. Fremover afsluttes hvert chefmøde med at det aftales, hvordan og hvem der kommunikerer omkring de forskellige punkter. Håndværkervej 70 4000 Roskilde Tlf.: 4634 7500 Fax: 4634 7510 Info@karanoveren.dk www.karanoveren.dk CVR: 1350 7406 REFERAT DATO:24-06-2016 Ref.: TLH/MRJ J.nr.: 723 EMNE/ /CHEFGRUPPE-MØDE MØDEDATO/ Onsdag

Læs mere

Nyt fælles forsyningsselskab. 9 kommuner og 6 forsyningsvirksomheder

Nyt fælles forsyningsselskab. 9 kommuner og 6 forsyningsvirksomheder Nyt fælles forsyningsselskab 9 kommuner og 6 forsyningsvirksomheder Politisk beslutning Den xx dato vedtog Kommunalbestyrelsen/byrådet, at vores forsyningsselskab(er) bliver en del af Nyt Fælles Forsyningsselskab

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S. Maj 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S. Maj 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S Maj 2013 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 4/2012 om DONG Energy A/S Finansministerens redegørelse

Læs mere

PROTOKOL. fra bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Lørdag d kl. 8.30

PROTOKOL. fra bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Lørdag d kl. 8.30 PROTOKOL fra bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN Lørdag d. 13.09 2014 kl. 8.30 Sørup Herregård, Sørupvej 26, 4100 Ringsted 1. Formanden orienterer 2. Formandskabet orienterer 3. Administrationen orienterer

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR GOD SELSKABSLEDELSE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR GOD SELSKABSLEDELSE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR GOD SELSKABSLEDELSE Udgiver: DANVA, Dansk Affaldsforening, Dansk Fjernvarme og Danske Vandværker Udarbejdet af: DANVA, Vandhuset, Godthåbsvej 83, 8660

Læs mere

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling

Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 318066 Brevid. 3144643 Ref. NPN Dir. tlf. 4631 3619 nielspetern@roskilde.dk Notat om samarbejdet med Fors om den grønne omstilling 8. maj

Læs mere

De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg. DFA Konference 20. juni 2014

De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg. DFA Konference 20. juni 2014 De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg DFA Konference 20. juni 2014 JURIDISKE UDFORDRINGER Strukturelle juridiske udfordringer ved salg af landbrugsselskaber Juridiske forhold der strukturelt

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere Rigsrevisionens notat om beretning om statens ejerskabsudøvelse i selskaber med flere ejere Oktober 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

1. Indledning. Det nye serviceselskab etableres som et datterselskab af Greve Forsyning Holding A/S og af Solrød Holding A/S.

1. Indledning. Det nye serviceselskab etableres som et datterselskab af Greve Forsyning Holding A/S og af Solrød Holding A/S. Greve Kommune Solrød Kommune Ejerstrategi for alle de af Greve Kommune hhvs. Solrød Kommune hver for sig og i fællesskab stiftede selskaber inden for spildevand og renovation, herunder det fælles serviceselskab

Læs mere

Ejerstrategi for Deponi Syd

Ejerstrategi for Deponi Syd Version 32 Den Ejerstrategi for Deponi Syd Forslag til Ejerstrategi for Deponi Syd Indledning Ejerstrategien er udtryk for Ejerkommunernes forventninger til Deponi Syds aktiviteter og udvikling. Ejerkommunernes

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i KLAR Forsyning A/S pr

Redegørelse for god selskabsledelse i KLAR Forsyning A/S pr Redegørelse for god selskabsledelse i KLAR Forsyning A/S pr. 01.04.2019 Redegørelsen forholder sig til anbefalingerne i Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber og angiver, hvorvidt

Læs mere

Havnebestyrelser skal være de bedste af de offentligt udpegede bestyrelser

Havnebestyrelser skal være de bedste af de offentligt udpegede bestyrelser Havnebestyrelser skal være de bedste af de offentligt udpegede bestyrelser Tom Elmer Christensen Danske Havne 13. marts 2014 www.danskehavne.dk 1 Havne arbejder mere og mere som kommercielle virksomheder

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING

EJERSTRATEGI FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING EJERSTRATEGI FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING Ringkøbing-Skjern Kommunes ejerstrategi for Ringkøbing-Skjern Forsyning Godkendt af Byrådet - juni 2019 Denne ejerstrategi sætter kursen for udviklingen af

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE Dato: 9. april 2014 INDLEDNING Dette notat omhandler Frederikshavn Kommunes ejerstrategi for sine kommunalt ejede aktieselskaber

Læs mere

Notat. 1. Formål. 2. Baggrund. 3. Bestyrelsens gennemgang. 2.1 Kodeks for god selskabsledelse. Gennemgang af bilag 1. 2.

Notat. 1. Formål. 2. Baggrund. 3. Bestyrelsens gennemgang. 2.1 Kodeks for god selskabsledelse. Gennemgang af bilag 1. 2. Notat Dato: 27. november 2018 Emne: Kodeks for god selskabsledelse Herning Vand Ålykkevej 5 7400 Herning Til: Fra: Kopi: Bestyrelsen i Herning Vand Niels Møller Jensen Ledelsesteamet i Herning Vand Tlf.:

Læs mere

Samarbejde A/S. Notat om strategisk og operationelt indkøbssamarbejde blandt forsyningsselskaberne i Nordøstsjælland

Samarbejde A/S. Notat om strategisk og operationelt indkøbssamarbejde blandt forsyningsselskaberne i Nordøstsjælland Samarbejde A/S Notat om strategisk og operationelt indkøbssamarbejde blandt forsyningsselskaberne i Nordøstsjælland 1 Forord Dette notat er udarbejdet af direktørkredsen i Forsyningsselskaberne i Nordøstsjælland.

Læs mere

Vedtægter. for. I/S ALFA Specialaffald. CVR-nr København August Sagsnr jhw/jhw/liz Dok.nr

Vedtægter. for. I/S ALFA Specialaffald. CVR-nr København August Sagsnr jhw/jhw/liz Dok.nr København August 2016 Sagsnr. 047853-0003 jhw/jhw/liz Vedtægter for I/S ALFA Specialaffald CVR-nr. 28855036 2/8 1. Navn og hjemsted 1.1 Interessentskabets navn er I/S ALFA Specialaffald. 1.2 Interessentskabets

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S November 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1

Læs mere

Nyt fælles forsyningsselskab. 11 kommuner og 8 forsyningsselskaber

Nyt fælles forsyningsselskab. 11 kommuner og 8 forsyningsselskaber Nyt fælles forsyningsselskab 11 kommuner og 8 forsyningsselskaber DELTAGENDE KOMMUNER UDFORDRINGEN Øget effektiviseringskrav for sektoren på mindst 2-4 % årligt Organisatorisk og faglig robusthed Udfordringer

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Grundejernes Investeringsfond

VEDTÆGTER. for. Grundejernes Investeringsfond VEDTÆGTER for Grundejernes Investeringsfond København 2005 Grundejernes Investeringsfond er en selvejende institution med hjemsted i København. Fonden er oprettet ved lov af 14. februar 1967 om midlertidig

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Oktober 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om staten som selskabsejer (beretning nr. 18/2014) 29. september 2017

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Anbefaling Forklaring på / 2. Introduktion 2.3 Redegørelse for god selskabsledelse 2.3.1. Det anbefales, at alle forsyningsselskaber hvert år redegør

Læs mere

Ejerstrategi for. Syddjurs Spildevand A/S

Ejerstrategi for. Syddjurs Spildevand A/S Ejerstrategi for Syddjurs Spildevand A/S Syddjurs Spildevand A/S ("selskabet") blev stiftet den 1. januar 2009 af Syddjurs Kommune (herefter "kommunen"), som er eneaktionær i selskabet. Syddjurs Kommune

Læs mere

Tidslinje for det videre arbejde Kommissoriet dækker alene over en analysefase, der foreslås afviklet i disse faser: 2.

Tidslinje for det videre arbejde Kommissoriet dækker alene over en analysefase, der foreslås afviklet i disse faser: 2. UDKAST: Kommissorium for indledende analyse af perspektiver og muligheder for et øget samarbejde omkring de kommunale tandplejeopgaver i Egedal, Furesø og Ballerup Kommune Baggrund for kommissoriet I Furesø,

Læs mere

KODEKS FOR GOD SELSKABSLEDELSE I KOMMUNALE FORSYNINGSSELSKABER KONFERENCE 13. JUNI 2017

KODEKS FOR GOD SELSKABSLEDELSE I KOMMUNALE FORSYNINGSSELSKABER KONFERENCE 13. JUNI 2017 KODEKS FOR GOD SELSKABSLEDELSE I KOMMUNALE FORSYNINGSSELSKABER KONFERENCE 13. JUNI 2017 Disposition Baggrund Generelt om god selskabsledelse Perspektiverne ved kodekset generelt og set med DANVAs øjne

Læs mere

Liberalisering af affaldssektoren

Liberalisering af affaldssektoren Liberalisering af affaldssektoren Aarhus, den 3. november 2016 2 Baggrund om liberalisering af affaldssektoren Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren, En effektiv affaldssektor, 2004: Det anbefales,

Læs mere

Igangsætning og gennemførelse af fusionsprocessen. Processer med særlig fokus på involvering af ejere, embedsmænd, medarbejdere og rådgivere

Igangsætning og gennemførelse af fusionsprocessen. Processer med særlig fokus på involvering af ejere, embedsmænd, medarbejdere og rådgivere Igangsætning og gennemførelse af fusionsprocessen. Processer med særlig fokus på involvering af ejere, embedsmænd, medarbejdere og rådgivere Adm. Direktør Jesper Frost Rasmussen DIN Forsyning A/S DIN Forsyning

Læs mere

Kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaber. Workshop DANVA. 13. juni 2017

Kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaber. Workshop DANVA. 13. juni 2017 Kodeks for god selskabsledelse i forsyningsselskaber DANVA 13. juni 2017 Workshop INDHOLD Emne Introduktion og formål med workshop Aktivt ejerskab og ejerskabsudøvelsen Samspil mellem selskab og ejerkommune

Læs mere

Svineproduktion med ekstern investor v. Esben og Roald Thing, Lars Jørgen Andersen og Morten Dahl Thomsen. Rammegård A/S fra drøm til virkelighed

Svineproduktion med ekstern investor v. Esben og Roald Thing, Lars Jørgen Andersen og Morten Dahl Thomsen. Rammegård A/S fra drøm til virkelighed Svineproduktion med ekstern investor v. Esben og Roald Thing, Lars Jørgen Andersen og Morten Dahl Thomsen Rammegård A/S fra drøm til virkelighed Agenda 1. Kort om Rammegård og hvorfor køb i selskabsform

Læs mere

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB SIDE 1 AF 5 POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB STAMDATA Ejer (ansvarlig): Bestyrelsen Version: 2 oprettet den 11.04.2019 Placering: [drev/intranet evt. med deeplink] Godkendt af:

Læs mere

REFERAT. til møde i Bestyrelsen 2014/2017 i KARA/NOVEREN. onsdag d. 30. november 2016 kl. 08:30

REFERAT. til møde i Bestyrelsen 2014/2017 i KARA/NOVEREN. onsdag d. 30. november 2016 kl. 08:30 REFERAT til møde i Bestyrelsen 2014/2017 i KARA/NOVEREN onsdag d. 30. november 2016 kl. 08:30 Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde Indholdsfortegnelse: Pkt. nr. Sag Sidetal 1 Formanden

Læs mere

Fusion mellem Posten og Post Danmark

Fusion mellem Posten og Post Danmark Pressemeddelse Fusion mellem Posten og Post Danmark Näringsdepartementet i Sverige, Transportministeriet i Danmark og CVC Capital Partners ( CVC ) har underskrevet en hensigtserklæring vedrørende en fusion

Læs mere

Svar på politikerspørgsmål om opfølgning på aftale om Amager Ressourcecenter

Svar på politikerspørgsmål om opfølgning på aftale om Amager Ressourcecenter KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 25. maj 2018 Svar på politikerspørgsmål om opfølgning på aftale om Amager Ressourcecenter Sagsnr. 2018-0130766 Radikale Venstre har

Læs mere

Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber

Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 24. august 2017 Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber Dette notat gengiver anbefalingerne i publikationen Kodeks for god selskabsledelse

Læs mere

Reno Djurs, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune sætter gang i arbejdet med at udvikle en ny, fælles og ambitiøs affaldsplan for Djursland.

Reno Djurs, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune sætter gang i arbejdet med at udvikle en ny, fælles og ambitiøs affaldsplan for Djursland. Notat Dato: 16. juli 2018 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Procesbeskrivelse for Affaldsplan 2020-2026 Indledning Reno Djurs bestyrelse besluttede på møde den 23. maj 2018, at Der iværksættes affaldsplanproces

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Vurdering af behandlingskapaciteter...3 2.1 Vestforbrænding...3 2.2 Forbrændingsegnede

Læs mere

Politik for aktivt ejerskab af Velliv

Politik for aktivt ejerskab af Velliv Politik for aktivt ejerskab af er hovedejer i pensionsselskabet. Foreningen er demokratisk ledet, og alle medlemmer i foreningen er kunder i. Vi ønsker at være en aktiv ejer, der arbejder for at sikre

Læs mere

Den økonomiske bæredygtighed i Furesø Kommune

Den økonomiske bæredygtighed i Furesø Kommune Den økonomiske bæredygtighed i Furesø Kommune Indledning I den politiske aftale af 3. marts 2005 mellem regeringen og hovedparten af Folketingets partier blev det besluttet, at Farum og Værløse kommuner

Læs mere

EN FÆLLES SPILDEVANDSKONCERN

EN FÆLLES SPILDEVANDSKONCERN Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155078 UDKAST af 29 06 12 EN FÆLLES SPILDEVANDSKONCERN STRUKTUR, MODREGNING I BLOKTILSKUD, BESTYRELSENS FOR- HOLD OG

Læs mere

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S

Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Redegørelse for god selskabsledelse i Reno Djurs I/S Forklaring på / 2. Introduktion 2.3 Redegørelse for god selskabsledelse 2.3.1. Det anbefales, at alle forsyningsselskaber hvert år redegør for god selskabsledelse

Læs mere

Faglig intro til ØKudvalgets

Faglig intro til ØKudvalgets Faglig intro til ØKudvalgets område 1 Administrativ organisation Faxe Kommunes administrative organisationsmodel er en koncernmodel med centerstruktur, som indeholder en direktion, syv centre og et sekretariat.

Læs mere

Favrskov Spildevand A/S

Favrskov Spildevand A/S Referat Mødedato Starttidspunkt 18:30 Mødested/mødelokale InSide, Dalvej 1, 8450 Hammel Afbud fra INDHOLD Sagsnr. Side 10. Budgetopfølgning - - 2018 - ÅBENT 23 11. Forretningsorden - ÅBENT 25 12. Forretningsudviklingsplan

Læs mere

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notat Vedrørende: De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notatet er afgrænset til kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer i hhv. kommunale fællesskaber (godkendt efter 60 i kommunestyrelsesloven)

Læs mere

SMOKA Københavns Kommunes overvejelser om ejerskab

SMOKA Københavns Kommunes overvejelser om ejerskab SMOKA Københavns Kommunes overvejelser om ejerskab Københavns Kommune Præsentation og nøgletal Ressource- og Affaldsplan 2018 Affaldsordninger Farligt affald og SMOKA SMOKA før og nu Københavns Kommune

Læs mere

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske Bestyrelsen og direktionen Ewire Danmark A/S Søndergade 4 2 8000 Aarhus 14. april 2014 Ref. mar/kan J.nr. 69527-0009 Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede

Læs mere

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 30-10-2018 17:00 Mødeafholdelse Mødelokale A+B Protokollen blev læst og mødet hævet kl: 19:25 Tilstede: Karen Riis Kjølbye, Kristine

Læs mere

INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I EN FÆLLES SPILDEVANDSKON- CERN

INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I EN FÆLLES SPILDEVANDSKON- CERN Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 151286 [Gul markering] udfyldes af den enkelte kommune INDSTILLING PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I EN FÆLLES SPILDEVANDSKON-

Læs mere

LÆSØ KOMMUNE Ejerstrategi for Læsø Forsyning A/S samt datterselskaber

LÆSØ KOMMUNE Ejerstrategi for Læsø Forsyning A/S samt datterselskaber LÆSØ KOMMUNE Ejerstrategi for Læsø Forsyning A/S samt datterselskaber Indledning LÆSØ KOMMUNE er eneejer af Læsø Forsyning A/S med datterselskaberne Læsø Vand A/S, Læsø Varme A/S, Læsø Elnet A/S og Læsø

Læs mere

Protokollat for ordinær generalforsamling. HOFOR Forsyning Holding P/S

Protokollat for ordinær generalforsamling. HOFOR Forsyning Holding P/S Protokollat for ordinær generalforsamling i HOFOR Forsyning Holding P/S År 2019, tirsdag den 28. maj 2019 kl. 18.45 blev der holdt ordinær generalforsamling i HOFOR Forsyning Holding P/S, CVR nr. 26 85

Læs mere

Kampen om biomasse og affald til forbrænding

Kampen om biomasse og affald til forbrænding til forbrænding Kommunernes Landsforening Politisk Forum den 14. april Forsyningsdirektør Astrid Birnbaum Københavns Energi 1 Hvad laver Københavns Energi? Vand Afløb Bygas Fjernvarme Fjernkøling Vind

Læs mere

Bestyrelserne i Herning Vand har på sine møder den 29. september 2017 og den 16. november 2017 drøftet anbefalingerne, som fremgår af Kodeks.

Bestyrelserne i Herning Vand har på sine møder den 29. september 2017 og den 16. november 2017 drøftet anbefalingerne, som fremgår af Kodeks. Notat Dato: 16. november 2017 Emne: Kodeks for god selskabsledelse Herning Vand Ålykkevej 5 7400 Herning Til: Fra: Kopi: Bestyrelsen i Herning Vand Niels Møller Jensen Ledelsesteamet i Herning Vand Tlf.:

Læs mere

RAMME FOR PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I ET FÆLLES VANDSELSKAB

RAMME FOR PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I ET FÆLLES VANDSELSKAB Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 152631 12. september 2011 RAMME FOR PRINCIPBESLUTNING OM AT DELTAGE I ET FÆLLES VANDSELSKAB Baggrund: Vandsektorloven,

Læs mere

Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S

Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S Baggrund og forudsætninger Aarhus Letbane I/S blev stiftet i 2012 med baggrund

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere