Årsberetning 2013 Årsberetning 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning 2013 Årsberetning 2014"

Transkript

1 Årsberetning 2013 Årsberetning 2014

2 Indhold 4 Sjældne Diagnoser som platform 2 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2014 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Signe Kærsgaard Mortensen Design og produktion Japi-Form Sjældne Diagnoser som talerør National strategi for sjældne sygdomme Sjældne-samarbejde over landegrænser Sekretariat Sjældne Diagnoser Blekinge Boulevard Taastrup Telefon mail@sjaeldnediagnoser.dk Sydbank Fotos Trine Juul (forside) Heidi Kristina Schoch (s. 3) Landsforeningen Rett Syndrom (s. 4) Flemming Jeppesen (s. 5) EURORDIS (s. 7) Steen Evald (bagside) Sjældne Diagnoser som vidensaktør Organisation og økonomi Medlemsforeninger Årsberetningen kan frit citeres ved kildeangivelse.

3 Brug for forandringer I 2014 udsendte Sundhedsstyrelsen den nationale strategi for sjældne sygdomme. Sammen med andre aktører har Sjældne Diagnoser siden 2011 deltaget i arbejdet med at formulere strategien. Vi er glade for den, men mangler at opleve, at den omsættes i praksis. Der er brug for en forstærket indsats, hvis sjældne borgere skal have samme muligheder som alle andre. Det er de stærke, der overlever sagt af en mor til et sjældent barn og titlen på en rapport, Sjældne Diagnoser offentliggjorde i Vi gav ordet til patienter og pårørende omkring oplevelsen af hverdagen i krydsfeltet mellem sundhedssektor og social indsats og det står klart, at der er brug for forandringer. Vi igangsatte også en stor spørgeskemaundersøgelse om de samme emner resultaterne offentliggøres i Sjældne Diagnoser arbejder vedholdende med at skabe ny viden og dokumentation omkring de sjældnes udfordringer. Det er grundlaget for vores interessevaretagelse, der i stigende grad handler om at få omsat gode hensigter til konkrete forandringer. Det gælder i forhold til den nationale strategi. Det gælder også i forhold til at sikre, at de tiltag, der sker på europæisk plan, også kommer danske sjældne borgere til gode. Derfor er der brug for at styrke Sjældne Diagnosers kapacitet - til gavn for alle sjældne borgere. Det har vi arbejdet med i 2014 og det arbejde fortsætter vi med i Birthe Byskov Holm, Formand 3 Det særlige ved at være sjælden En sjælden diagnose er en alvorlig, arvelig sygdom, som rammer færre end borgere i Danmark og som kræver en særlig indsats. Ofte er der tale om et komplekst sygdomsbillede, hvor flere tilstande er til stede på samme tid. Det kræver kontakt til mange fagpersoner. Der eksisterer meget lidt viden om sygdommene og hvordan man lever med dem. Der er ca. 800 forskellige sjældne sygdomme tilstede i Danmark, og antallet af patienter er Hvem er Sjældne Diagnoser? Sjældne Diagnoser er en paraplyorganisation af 49 foreninger for sjældne borgere pårørende og patienter med sjældne sygdomme og handicap. Nogle af foreningerne har flere hundrede medlemmer, andre kun nogle ganske få. Sjældne Diagnoser huser også Sjældne-netværket et netværk for særligt sjældne sygdomme. Sjældne Diagnoser arbejder på tværs af diagnoserne for at varetage interesserne og forbedre vilkårene for alle sjældne borgere i Danmark.

4 Sjældne Diagnoser som platform Sjældne Diagnoser drives og udvikles af frivillige og et mindre, lønnet sekretariat. Blandt opgaverne er rollen som platformsorganisation for de 49 medlemsforeninger og for Sjældne-netværket. Medlemsforeningerne laver aktiviteter for medlemmerne Sjældne Diagnosers medlemsforeninger arrangerer aktiviteter for deres medlemmer. Aktiviteterne er rammen om gensidig støtte og erfaringsudveksling, ligesom de er en vigtig arena for formidling af viden til sjældne borgere og deres familier. De sjældnes foreninger spiller en særlig rolle Sjældne Diagnoser er de små, sjældne patientforeningers organisation. Foreningerne har vidt forskellig størrelse og historik. Den største forening har op imod medlemmer, mens den mindste ikke har meget mere end 10 medlemmer. Et par større medlemsforeninger har eget sekretariat, mens de øvrige foreninger drives og udvikles på frivillig basis. Det er de sjældne borgeres foreninger, der danner rammen om udveksling af erfaringsbaseret viden. I foreningerne er der en fælles identitet og forståelse. Her tilbydes rådgivning, netværk og udveksling af erfaringer. Og det er erfaringer, som ikke findes andre steder. Sjældne-netværket for de særligt sjældne Der er borgere, der er så sjældne, at der ikke findes en relevant forening. Men de har også behov for at møde andre i samme situation som dem selv. Derfor huser Sjældne Diagnoser Sjældne-netværket for borgere ramt af særligt sjælden sygdom. I 2014 har vi arbejdet med at koble medlemmer af Sjældne-netværket på nye måder og finde foreninger til dem, hvor der er mulighed herfor. Ved udgangen af 2014 var der 580 medlemmer af Sjældnenetværket, fordelt på 173 diagnoser. 72 var helt alene med deres diagnose. 4 Jeg er rigtig glad for, at der findes et netværk for os med sjældne lidelser. Det er rart at vide, at man ikke er alene (Voksen med sjælden diagnose, der er medlem af Sjældne-netværket) Platform for empowerment Sjældne Diagnosers mission er, at skabe grundlag for empowerment af sjældne borgere. Ved empowerment forstås dét at kunne yde egenomsorg og mestre livet med sjælden sygdom og handicap.

5 Sjældne Diagnoser som talerør At deltage i følgegrupper, i møder og konferencer og at afgive høringssvar er en vigtig del af Sjældne Diagnosers måde at varetage sjældne borgeres interesser på. Hvis sjældne borgere patienter og pårørende - skal have samme muligheder som alle andre, skal der gøres en særlig indsats. Sjældne Diagnoser taler alle sjældne borgeres sag for at bidrage til at skabe lige muligheder. Vi stiller gerne op med synspunkter og viden om sjældne borgeres forhold. Ikke mange andre gør det, for ikke mange andre har kompetencer og legitimitet til det. følgegrupper og i en række konferencer, seminarer og workshops. Vi har afgivet 2 selvstændige høringssvar og publiceret en række nyhedsbreve, rapporter mv. Derudover har vi besvaret godt og vel henvendelser pr. telefon og mail. Det er gennem en samling af frivillige ressourcer og sekretariatets kompetencer, at Sjældne Diagnoser kan bidrage til den samlede opgaveløsning omkring sjældne sygdomme og handicap. I 2014 har Sjældne Diagnoser deltaget i godt 70 møder uden for organisationen, vi har deltaget i 18 eksterne arbejds- og Sjældne Diagnosers deltagelse i eksterne følge- og arbejdsgrupper samt udvalg mv: Arbejdsgruppe for udformning af national strategi for sjældne sygdomme, Sundhedsstyrelsen Dialogforum, Socialstyrelsen Fagråd for sjældne handicap, Socialstyrelsen Følgegruppe for mestringsprogram, Socialstyrelsen Handicappuljens fordelingsudvalg, Socialministeriet Følgegruppe om hjemmetræning, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Danske Patienters repræsentantskab Patientombuddet, som repræsentant for Danske Patienter Sundhedsvæsenets disciplinærnævn, som repræsentant for Danske Patienter Danske Patienters forum for lægemidler. Baggrundsgruppe for samarbejde med medicinalindustrien, Danske Patienter Komitéen for Sundhedsoplysnings følgegruppe for patientuddannelse Referencegruppe til Odontologiske Videnscentre Projekt om guldindikatorer, Institut for Menneskerettigheder Sjældne BrugerOrganisationers Nordiske Netværk, SBONN Committee of Medicinal Products, under Eureopan Medicines Agency EURORDIS Board European Organisation of Rare Diseases Council of National Alliances, under EURORDIS CERD Committee of Experts on Rare Diseases, under Europa Kommissionen Publikationer Sjældne Diagnoser har i 2014 udgivet en række publikationer: Årsberetning 2013 Nyt fra Sjældne Diagnoser, 10 udgivelser elektronisk nyhedsbrev Det er de stærke, der overlever kvalitativ undersøgelse af oplevelsen af hverdagen i krydsfeltet mellem social- og sundhedssektoren blandt borgere med sjælden sygdom og handicap Konference-poster til European Conference on Rare Diseases Informationsfolder om Sjældne-netværket Herud over driver Sjældne Diagnoser hjemmesiden som blev relanceret i Alle publikationer er tilgængelige på denne hjemmeside. 5

6 National strategi for sjældne sygdomme et skridt på vejen 6 Sundhedsstyrelsen barslede i 2014 med den nationale strategi for sjældne sygdomme. Sjældne Diagnoser var fødselshjælper. Siden 2011 har en arbejdsgruppe i regi af Sundhedsstyrelsen skrevet på en strategi for sjældne sygdomme og handicap. Sjældne Diagnoser har været et aktivt medlem af arbejdsgruppen, hvor vi sammen med læger, forskere samt embedsfolk fra ministerier, regioner og kommuner har givet vores besyv med. Strategien er blevet til i en fælles erkendelse af, at det kræver en særlig indsats, hvis borgere ramt af sjælden sygdom skal have de samme muligheder som alle andre. Strategien indeholder 97 anbefalinger til en bedre indsats. Udarbejdelsen af den nationale strategi har fyldt meget i Sjældne Diagnosers arbejde i Dels gennem deltagelse i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe. Og dels ved efterfølgende at arbejde for, at strategien klarer turen fra papir til virkelighed. Den er et skridt på vejen, men der mangler en klar plan for hvordan den omsættes til virkelighed. Dette forfølger vi i 2015, bl.a. gennem det europæiske projekt EUROPLAN. Indspil til specialeplan I kølvandet på den nationale strategi udarbejdede Sjældne Diagnoser et indspil til Sundhedsstyrelsens arbejde med at revidere specialeplanen over hvor og hvordan højt specialiserede sundhedsydelser organiseres. Indspillet blev udarbejdet i et samspil mellem Sjældne Diagnosers forretningsudvalg, sekretariatet og det frivillige korps af Social- og Sundhedspolitiske observatører. Sundhedsstyrelsen har ikke tradition for at inddrage patienterne i arbejdet med specialeplanen. Vi valgte alligevel at blande os fordi sjældenheden, kompleksiteten og den begrænsede viden som oftest fordrer, at ressourcerne samles. Sjældne Diagnoser anbefaler bl.a., at Centre for Sjældne Sygdomme på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital får en endnu større rolle end i dag og at alle sjældne sygdomme i videst mulige omfang skal kunne genfindes i specialeplanen. Social- og Sundhedspolitiske observatører Alle Sjældne Diagnosers medlemsforeninger kan udpege en repræsentant, der opruster og videreformidler foreningens viden om diagnostik, behandling, social støtte mv af relevans for foreningens medlemmer. SOSOBS erne spiller en vigtig rolle i forhold til at komme med input til Sjældne Diagnosers arbejde med udgangspunkt i den konkrete virkelighed, sjældne borgere oplever. Den nationale strategi hviler på europæisk grund EU er langt fremme med samarbejde på sjældne-området. I 2009 vedtog EU-landenes sundhedsministre en henstilling til landene om at lave nationale planer eller strategier for sjældne sygdomme og handicap. Det er denne henstilling, Danmark har fulgt ved at udarbejde den nationale strategi.

7 Sjældne-samarbejde over landegrænser Når sjældne patienter organiserer sig på europæisk plan, sker det af nødvendighed. De umødte behov er mange og mulighederne for at få dem mødt er bedre, når patienterne og deres pårørende står sammen. Når patienterne er få og eksperterne færre, giver det god mening med samarbejde over landegrænser. Det gælder både når det handler om diagnostik, behandling og forskning. Derfor deltager Sjældne Diagnoser i sjældne-samarbejdet i Europa på mange måder. Danmark har meget at lære af Europa. I nogle lande er man langt fremme med Help Lines til patienter og pårørende og med patientuddannelse. Og der findes laboratorier og behandlingscentre for visse sygdomme, som vi hverken kan eller skal matche i Danmark. Omvendt har vi også meget at bidrage med. Aktiv deltagelse er vigtig hvis også danske sjældne patienter skal få gavn af de mange europæiske tiltag. Sundhedsydelser og information på tværs af landegrænser Sjældne Diagnoser følger med stor interesse implementeringen af EU-direktivet om grænseoverskridende sundhedsydelser. Danmark har valgt en restriktiv måde at gennemføre direktivet på og dét er vi ikke tilfredse med. Vi arbejder også for at få Danmark længere frem på banen i det europæiske samarbejde om information mv. 7 Sjældne BrugerOrganisationers Nordiske Netværk Også på nordisk plan gør sjældne borgere fælles front. I 2014 blev SBONN dannet et formaliseret netværk mellem sjældne-paraplyer og andre overordnede patientnetværk i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. SBONN skaber rammerne for udveksling af erfaringer, dannelse af ny viden og meget mere. Ambitionen er også, at nordiske sjældne borgere skal kunne tale med én stemme. Sjældne Diagnosers europæiske engagement Sjældne Diagnosers formand er medlem af bestyrelsen for den patientdrevne sjældne-organsiation EURORDIS EURORDIS har som formand Terkel Andersen fra Danmarks Bløderforening Sjældne Diagnosers formand sidder i COMP den europæiske komité som designerer lægemidler til sjældne sygdomme Sjældne Diagnosers direktør har sæde i Europa Kommissionens ekspertkomité for sjældne sygdomme, CERD Både frivillige og sekretariatsmedarbejdere har i 2014 deltaget i en række konferencer og workshops med oplæg om bl.a. Sjældne Familiedage.

8 Sjældne Diagnoser som vidensaktør Sjældne Diagnoser besidder stor viden om livet med sjælden sygdom. I det forgangene år har vi haft særligt fokus på at bidrage med ny viden på området et fokus der skærpes yderligere i Også formidlingen af den vigtige viden har været et indsatsområde i 2014 og er forsat højt på dagsordenen Fælles for sjældne borgere er, at der kun er lidt viden om deres diagnose og dét at leve med den. Foreningerne for sjældne borgere er selvsagt små, fordi der kun er få borgere ramt af sjældne lidelser. Derfor kan medlemmerne ikke trække på den omfattende rådgivnings- og informationsindsats, som borgere ramt af eksempelvis kræft- eller hjertesygdomme har til rådighed. ligt personale, der har med borgere med sjældne diagnoser at gøre. Rapporten blev distribueret til disse målgrupper og er også at finde på 8 Sjældne Diagnoser har i 2014 påbegyndt arbejdet med at skabe grundlag for etablering af en egentlig Help Line for sjældne patienter og de pårørende. Vi fortsætter arbejdet i Ny vigtig viden om livet med en sjælden diagnose i 2014 At leve med sjælden sygdom betyder at navigere i et landskab med manglende viden og mange kontakter til fagfolk. Det giver en række konkrete udfordringer i kontakten med sundhedsvæsenet og det sociale system. I 2014 udgav Sjældne Diagnoser resultaterne af en kvalitativ undersøgelse af sjældne borgeres egen oplevelse af hverdagen Det er de stærke, der overlever. Blandt mange problemstillinger påpeges bl.a., at det kan være svært at blive taget alvorligt, når sygdommen er sjælden og ukendt. Og at der er behov for en meget omfattende koordinationsindsats, fordi sygdommen er kompleks og kan give behov for kontakt til et meget stort antal fagfolk. Ambitionen med undersøgelsen er at give et indblik i, hvad det vil sige at leve med en sjælden lidelse. Det er vigtigt for relevante beslutningstagere og for sundheds- og socialfag- Mere ny viden i 2015 I 2014 gennemførte Sjældne Diagnoser en stor spørgeskemaundersøgelse, der skal tjene til kvantitativt at afdække sjældne borgeres hverdagsoplevelser i krydsfeltet mellem sundhedsvæsenet og det sociale system. Der er tale om en opdateret gentagelse af en lignende undersøgelse fra 2005 og der skabes således en tidsserie med et spænd på 10 år. Mere end deltog i 2014-undersøgelsen, som afrapporteres primo Afrapporteringen vil være at finde på Sjældne Familiedage i 2014 Sjældne Diagnoser har udviklet et koncept for patientuddannelse målrettet sjældne børne-familier, der ikke har andre netværkstilbud, Sjældne Familiedage. Konceptet er udviklet indenfor rammerne af et satspuljefinansieret projekt, der blev afsluttet i 2013, og har til formål at give de sjældne familier viden og redskaber til at håndtere et liv med sjælden sygdom eller handicap. I 2014 blev afholdt ét kursus for i alt 10 familier, der var glade for at deltage. I 2015 afholdes endnu et kursus, hvis der kan skaffes økonomi hertil. Jeg har det nogle gange sådan at ej det kan vi ikke, for vores datter kan ikke gøre sådan og sådan, men på kurset fik vi øjnene op for, at der er mange ting, man godt kan alligevel. Mor til sjælden pige på 3 år.

9 Velkommen til 9 Ny hjemmeside, nyt visuelt udtryk, nye muligheder I 2014 fik Sjældne Diagnoser et virtuelt ansigtsløft - vores nye hjemmeside så dagens lys. Hjemmesiden henvender sig både til patienter, pårørende og fagpersoner og samler således mange typer af information lige fra baggrundsviden om sjældne sygdomme til relevante henvisninger. Formålet med fornyelsen er i højere grad at imødekomme de forskellige målgruppers efterspørgsel efter information og deres særlige behov. Derfor byder hjemmesiden på flere nyskabelser. Nyt vidensunivers Via hjemmesiden er der adgang til et helt nyt vidensunivers. Her har vi samlet en række relevante links inden for kategorierne: Videnscentre, diagnosebeskrivelser og behandlings- og specialistfunktioner, Lovgivning Forskellige rådgivningsmuligheder og Foreninger der kan være relevante at kende for borgere med sjældne diagnoser. Lettere adgang til temasider og information En anden nyskabelse er en samlet indgang til flere forskellige tema-hjemmesider om bl.a. Sjældne Familiedage og Sjældne-netværket. Disse temasider samler relevant information, der henvender sig til særlige målgrupper eller vedrører bestemte projekter. En helt ny funktion på Sjældne-netværkets tema-side er en søgemekanisme, som gør der muligt at søge på alle diagnoser i netværket. Funktionen gør det let at finde ud af, om der er andre med den sammen diagnose. Ambitionen er, at søgemaskinen i 2015 udbygges til at omfatte alle sjældne sygdomme og handicap, der er organiseret i en forening eller tilknyttet et netværk. Det vil være et vigtigt skridt for de sjældne borgere hen imod at finde andre i samme situation som dem selv. Nyt nyhedsbrev Sjældne Diagnoser udgiver et gratis, elektronisk nyhedsbrev, og i 2014 fik det et nyt og mere indbydende layout samt nye funktioner. Sidste år udkom nyhedsbrevet 10 gange til ca. 600 modtagere. Håbet er, at dette vidensunivers kan være begyndelsen på en egentlig sjældne-vidensportal.

10 Organisation og økonomi 10 I 2014 fik Sjældne Diagnoser et nyt medlem og har nu 49 medlemsforeninger. Sjældne Diagnoser arbejder på tværs af de op imod 200 diagnoser, der findes i medlemsforeningerne. Vi er også samlingspunkt og talerør for alle de sjældne borgere, der ikke har deres egen forening i Sjældne-netværket har vi yderligere 173 sjældne diagnoser. Vi har til huse i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. Det er både frivillige kræfter og lønnet arbejdskraft, der får Sjældne Diagnoser til at fungere. I 2014 bestod sekretariatet af seks lønnede medarbejdere, svarende til 3,8 årsværk, samt frivillig arbejdskraft. Sjældne Diagnoser er medlem af Danske Patienter og samarbejder også med Danske Handicaporganisationer samt relevante ministerier, styrelser og andre beslutningstagere. Forretningsudvalg Formand: Birthe Byskov Holm, Dansk Forening for Osteogenesis Imperfecta Næstformand: Liselotte Wesley Andersen, Dansk Forening for Tuberøs Sclerose Kasserer: Sven Fandrup, Immun Defekt Foreningen Preben Sindt, Landsforeningen Rett Syndrom Mette Grentoft, Dansk Forening for Williams syndrom Økonomi Sjældne Diagnoser finansieres dels af offentlige tilskud, dels af bidrag fra private sponsorer. Hertil kommer projektmidler nationalt og internationalt. I 2014 var balancen på ca. 2,4 mio. kr. Underskuddet på driften blev knap kr. Tak til sponsorer og bidragydere i 2014 Sjældne Diagnoser modtager hvert år bidrag fra en række private fonde og firmaer. Bidragene støtter vores arbejde for sjældne borgere. Den økonomiske støtte betyder meget for Sjældne Diagnosers daglige arbejde, og vi sender en stor tak til alle, der har valgt at støtte os i William og Hugo Evers Fond Familien Hede Nielsen Fond Fabrikant Adolph Møller og hustru Antoinette Møllers Fond Foreningen Østifterne Konsul Osvald Christensens Mindelegat TrygFonden Direktør J. P. Lund og Hustru Vilhelmine Bugge s Legat Inge og Skjold Burnes Fond Ludvigsens legat Jascha Fonden P.A. Messerschmidt og Hustrus Fond. Herud over har Helsefonden, Knud og Dagny Gad Andersens Fond samt virksomhederne Genzyme og Alexion givet støtte til anvendelse i Sjældne Diagnosers interne demokrati og kapacitetsopbygning Der blev i 2014 afholdt: To repræsentantskabsmøder To erfaringsudvekslingsrunder på tværs af foreningerne i forbindelse med repræsentantskabsmøder To seminarer i forbindelse med repræsentantskabsmøder Fem forretningsudvalgsmøder Et fællesseminar mellem forretningsudvalg og sekretariat To seminarer for social- og sundhedspolitiske observatører Møder i interne udvalg og arbejdsgrupper Kontaktudvalget i 2014 I 2009 oprettede Sjældne Diagnoser et kontaktudvalg for samarbejde med medicinalvirksomheder inden for lægemidler til sjældne sygdomme. Kontaktudvalget betaler et kontingent på kr. pr. år. Der var i 2014 seks medlemmer af kontaktudvalget. Læs mere på

11 Medlemsforeninger 22q11 Danmark 22q11.dk AHC Foreningen ahckids.dk Albinisme, Dansk Forening for albinisme.dk Alfa-1 Danmark lunge.dk/alfa-1-danmark Angelmanforeningen i Danmark angelmanforening.dk Apertforening, Danmarks apertforening.dk Arm/bendefekte og AMC, Landsforeningen for arm-bendefekte-amc.dk ATAKSI/HSP, Foreningen for sca-hsp.dk Blæreekstrofiforeningen lfmb.dk Bløderforening, Danmarks bloderforeningen.dk CCHS Danmark cchs.danmark.wordpress.com CDG forening, den danske cdgforeningen.dk Crouzonforeningen i Danmark crouzon.dk Cystisk Fibrose, Landsforeningen til Bekæmpelse af cystiskfibrose.dk Dansk Dercum Forening dercum-foreningen.dk Dværgeforeningen lfvdk.dk Ectodermal Dysplasi Patientforening Danmark ed-danmark.dk Ehlers-Danlos foreningen i Danmark ehlersdanlos.dk Fabry Patientforening Danmark fabry.dk Galaktosæmiforeningen i Danmark galaktosaemi.dk Gaucher Foreningen i Danmark gaucherforeningen.dk HAE Danmark, Patientforeningen haescan.org Handicappede Børn uden Diagnose hbud.dk Huntingtons sygdom, Landsforeningen huntingtons.dk IC foreningen icforeningen.dk Immun Defekt Foreningen idf.dk Marfan Syndrom, Landsforeningen for marfan.dk MCADD-foreningen mcadd.dk Mitokondrie-foreningen i Danmark mitokondrie.dk MLD-foreningen Danmark mld-foreningen.dk Möbius Syndrom i Danmark, Foreningen for moebiussyndrom.dk Neurofibromatosis Recklinghausen, Dansk Forening for nfdanmark.dk Osler patienter i Danmark, Patientforeningen for osler.dk Osteogenesis Imperfecta, Dansk Forening for dfoi.dk Polycytæmi Foreningen i Danmark pv-foreningen.dk Porfyriforeningen Danmark porfyriforeningen.dk Prader-Willi Syndrom, Landsforeningen for prader-willi.dk Protein Nedbrydnings Defekt Foreningen pnd-foreningen.dk Rett Syndrom, Landsforeningen rett.dk Rygmarvsbrokforeningen af 1988 rmb-1988.dk Smith-Magenis Syndrom Forening smith-magenis.dk Sotos Syndrom, Landsforeningen for sotossyndrom.dk Spielmeyer-Vogt Forening, Dansk dsvf.dk.mekanisme.com Tourette Forening, Dansk tourette.dk Tuberøs Sclerose, Dansk Forening for tsdanmark.dk UniqueDanmark uniquedanmark.dk von Hippel-Lindau patienter og deres pårørende, Foreningen afvhl.dk Williams Syndrom, Dansk forening for williams-syndrom.dk WilsonPatientforeningen wilsons.dk 11

12 Sjældne Diagnoser Blekinge Boulevard 2 DK 2630 Taastrup Sjældne Diagnoser Blekinge Boulevard Taastrup Telefon mail@sjaeldnediagnoser.dk H.K.H. Kronprinsesse Mary er protektor for Sjældne Diagnoser H.K.H. Kronprinsesse Mary er protektor for Sjældne Diagnoser. Som protektor for Sjældne Diagnoser bidrager Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary til at skabe opmærksomhed om de sjældne sygdomsog handicapgrupper. Kronprinsesse Mary har været protektor for Sjældne Diagnoser siden Sjældne Diagnoser er en selvstændig paraplyorganisation for 49 små, landsdækkende patientforeninger for borgere med sjældne sygdomme og handicap og deres familier. Organisationen blev stiftet i 1985 under navnet Kontaktudvalg for Mindre Sygdoms- og Handicapforeninger. Medlemsforeningerne er små, fortrinsvis frivilligt drevne foreninger, der som medlemmer har sjældne borgere - patienter og deres pårørende. Foreningerne er kendetegnet af høj medlemsdeltagelse og tjener som omdrejningspunkt for erfaringsudveksling, vejledning, rådgivning og information.

Indhold. Kompetencer og ressourcer. Hvem er Sjældne Diagnoser? Det særlige ved at være sjælden. Sjældne Diagnoser som platform

Indhold. Kompetencer og ressourcer. Hvem er Sjældne Diagnoser? Det særlige ved at være sjælden. Sjældne Diagnoser som platform Årsberetning 2013 Indhold Kompetencer og ressourcer Årsberetning 2013 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Ane Lind Møldrup Signe Kærsgaard Mortensen Grafisk produktion subo.dk Sekretariat

Læs mere

Indhold. Sjældne Diagnoser som platform. Helpline, navigatorer og sjældne-netværk. Sjældne Diagnoser som talerør

Indhold. Sjældne Diagnoser som platform. Helpline, navigatorer og sjældne-netværk. Sjældne Diagnoser som talerør Årsberetning 2017 Indhold Sjældne Diagnoser Årsberetning 2017 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Josef Jackson Stephanie Jøker Nielsen Design og produktion Japi-Form Sekretariat Sjældne

Læs mere

Indhold. Platform for foreninger. Sjældne-dagen Helpline, navigatorer og Sjældne-netværk. Talerør for alle sjældne

Indhold. Platform for foreninger. Sjældne-dagen Helpline, navigatorer og Sjældne-netværk. Talerør for alle sjældne Årsberetning 2016 Indhold 4 Platform for foreninger 2 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2016 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Signe Kærsgaard Mortensen Stephanie Jøker Nielsen Design

Læs mere

Årsberetning 2013 Årsberetning 2015

Årsberetning 2013 Årsberetning 2015 Årsberetning 2013 Årsberetning 2015 Indhold 4 Platform for foreningerne 2 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2015 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Signe Kærsgaard Mortensen Design og

Læs mere

Bank Arbejdernes Landsbank, reg kontonr Sekretariat Sjældne Diagnoser Blekinge Boulevard 2 DK-2630 Taastrup.

Bank Arbejdernes Landsbank, reg kontonr Sekretariat Sjældne Diagnoser Blekinge Boulevard 2 DK-2630 Taastrup. ÅRSBERETNING 2018 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2018 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Design Ditte Holm Foto Claus Peuckert (side 2, 5, 12) Steen Evald (bagside) Sekretariat Sjældne

Læs mere

Indhold. Vil du se min sociale profil? En stor hjælpende hånd fra Europa. Next stop: Patientuddannelse. Se os hør os! Sjældne Diagnoser i Europa

Indhold. Vil du se min sociale profil? En stor hjælpende hånd fra Europa. Next stop: Patientuddannelse. Se os hør os! Sjældne Diagnoser i Europa Årsberetning 2009 Indhold 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal DK 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Redaktion Birthe Holm (ansvarshavende)

Læs mere

Indhold. Arbejdet for en national handlingsplan. Sjældne Familiedage. Er jeg helt alene i verden? De sjældne på dagsordenen. Europæisk samarbejde

Indhold. Arbejdet for en national handlingsplan. Sjældne Familiedage. Er jeg helt alene i verden? De sjældne på dagsordenen. Europæisk samarbejde Årsberetning 2011 Indhold 2 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2011 ISBN: 978-87-989614-8-2 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Maria Christensen (red.) Lene Jensen Design og produktion Synergi Reklame +

Læs mere

Noget om SJÆLDNE DIAGNOSER

Noget om SJÆLDNE DIAGNOSER Noget om SJÆLDNE DIAGNOSER HVEM ER VI? Sjældne Diagnoser er en organisation for små foreninger, der har medlemmer som lever med sjældne sygdomme og handicap tæt inde på livet patienter og pårørende. Nogle

Læs mere

Indhold. Sjældne Diagnoser gennem 25 år. Sjældne Familiedage. De første skridt hen imod national handlingsplan. Sjældne-landskabet under forandring

Indhold. Sjældne Diagnoser gennem 25 år. Sjældne Familiedage. De første skridt hen imod national handlingsplan. Sjældne-landskabet under forandring Årsberetning 2010 Indhold 2 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2010 ISBN: 978-87-989614-1-3 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Thilde Skaanning (red.) Lene Jensen Design og produktion Synergi Reklame+webbureau

Læs mere

Indhold. Respekt, accept og forståelse Det særlige for de sjældne. Sociale profiler viser vejen. Mål for indsatsen

Indhold. Respekt, accept og forståelse Det særlige for de sjældne. Sociale profiler viser vejen. Mål for indsatsen Årsberetning 2007 Indhold 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal DK 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Redaktion Torben Grønnebæk (ansvarshavende)

Læs mere

Indhold. 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.

Indhold. 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser. Årsberetning 2006 Indhold Torben Grønnebæk Formand Lene Jensen Direktør 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk

Læs mere

Resumé og perspektivering af en undersøgelse af den sociale indsats overfor borgere med sjældne diagnoser og deres pårørende Resumé 2015

Resumé og perspektivering af en undersøgelse af den sociale indsats overfor borgere med sjældne diagnoser og deres pårørende Resumé 2015 GULDKUNDE I DET SOCIALE SYSTEM 2014 Resumé og perspektivering af en undersøgelse af den sociale indsats overfor borgere med sjældne diagnoser og deres pårørende Resumé 20151 Guldkunde i det sociale system

Læs mere

Indhold. En dag med sjældne i centrum Mads, Marie og Kronprinsessen. Sjældne i mediernes søgelys. Europas forenede sjældne

Indhold. En dag med sjældne i centrum Mads, Marie og Kronprinsessen. Sjældne i mediernes søgelys. Europas forenede sjældne Årsberetning 2008 Indhold 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal DK 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Redaktion Torben Grønnebæk (ansvarshavende)

Læs mere

Vedr.: Høring over Medicinrådets faglige metoder og metode for Amgros omkostningsanalyse

Vedr.: Høring over Medicinrådets faglige metoder og metode for Amgros omkostningsanalyse Danske Regioner Att.: Tommy Kjelsgaard, Thomas Birk Andersen - Fremsendt pr. e-mail: tad@regioner.dk Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup Telefon 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk

Læs mere

Sjældne Diagnosers strategi 2014 2020,

Sjældne Diagnosers strategi 2014 2020, Sjældne Diagnosers strategi 01 00, 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Indhold Indledning... 1 Sjældne borgeres særlige behov... Civilsamfundets særlige rolle... Sjældne Diagnosers rolle: At skabe grundlag for empowerment...

Læs mere

Indhold. Sjældne-strategi på vej. Europa har de sjældne på dagsordenen. Hvorfor Sjældne Diagnoser? Sjældne Familiedage en familieuddannelse

Indhold. Sjældne-strategi på vej. Europa har de sjældne på dagsordenen. Hvorfor Sjældne Diagnoser? Sjældne Familiedage en familieuddannelse Årsberetning 2012 Indhold Sjældne Diagnoser Årsberetning 2012 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Ane Lind Møldrup Grafisk produktion subo.dk Sekretariat Sjældne Diagnoser Blekinge

Læs mere

22q11 Danmark AHCkids Denmark Angelmanforeningen Danmarks Apertforening Foreningen for ATAKSI/HSP 33.

22q11 Danmark AHCkids Denmark Angelmanforeningen Danmarks Apertforening Foreningen for ATAKSI/HSP 33. Forening Fordeling 22q11 Danmark 33.333 AHCkids Denmark 33.333 Angelmanforeningen 33.333 Danmarks Apertforening 33.333 Foreningen for ATAKSI/HSP 33.333 Blæreekstrofiforeningen 33.333 Crouzonforeningen

Læs mere

Guldkunde. i det sociale system

Guldkunde. i det sociale system Guldkunde i det sociale system Rapport 2005 Guldkunde i det sociale system Sjældne Diagnoser 2005 ISBN 87-989614-1-1 Tryk: Fladså Grafisk Denne rapport kan rekvireres hos: Sjældne Diagnoser Frederiksholms

Læs mere

Erfaringsudveksling, vejledning og rådgivning i handicapforeninger

Erfaringsudveksling, vejledning og rådgivning i handicapforeninger Erfaringsudveksling, vejledning og rådgivning i handicapforeninger En undersøgelse af foreninger for sjældne handicap Rapport fra projektet: KMS foreningernes erfaringsudveksling og vejledning/rådgivning

Læs mere

Aktivitetsplan Danmarks Bløderforening 2012 et overblik

Aktivitetsplan Danmarks Bløderforening 2012 et overblik Aktivitetsplan Danmarks Bløderforening 2012 et overblik Danmarks Bløderforening arbejder for at forbedre forholdene for blødere i Danmark. Foreningen arrangerer aktiviteter for medlemmerne, tilbyder støtte

Læs mere

Sjældne-netværket 2015 hvordan ga r det? Og hvad gør vi nu?

Sjældne-netværket 2015 hvordan ga r det? Og hvad gør vi nu? Sjældne-netværket 2015 hvordan ga r det? Og hvad gør vi nu? Sjældne-netværket er et netværk for borgere berørt af sygdom så sjælden, at der ikke findes en relevant forening. Medlemmerne af sjældne-netværket

Læs mere

Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. 1220 København K tlf. 33140010. mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk

Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. 1220 København K tlf. 33140010. mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. 1220 København K tlf. 33140010 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Under protektion af H.K.H. Kronprinsesse Mary Den gode vejledning Sammenskrivning

Læs mere

Sjældne Familiedage. - et koncept for patientuddannelse målrettet familier med børn med sjældne sygdomme og handicap

Sjældne Familiedage. - et koncept for patientuddannelse målrettet familier med børn med sjældne sygdomme og handicap Sjældne Familiedage - et koncept for patientuddannelse målrettet familier med børn med sjældne sygdomme og handicap Denne publikation kan rekvireres hos Sjældne Diagnoser Handicaporganisationernes Hus

Læs mere

Skriftlig beretning for Sjældne Diagnoser 2011

Skriftlig beretning for Sjældne Diagnoser 2011 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 Skriftlig beretning for Sjældne Diagnoser 0 Sjældne Diagnosers formand aflægger mundtlig beretning på repræsentantskabsmødet d. 1. marts 01. Baggrunden herfor er dels den trykte årsberetning

Læs mere

29. maj 2015. Årsrapport 2014

29. maj 2015. Årsrapport 2014 29. maj 215 Årsrapport 214 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 - Vi kæmper for bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose Formål... 3 Vision... 3 Målsætning 2020... 3 1. Støtte... 4 2.

Læs mere

www.sjaeldnediagnoser.dk Vi har brug for en national handlingsplan!

www.sjaeldnediagnoser.dk Vi har brug for en national handlingsplan! www.sjaeldnediagnoser.dk 2011 Vi har brug for en national handlingsplan! Vi har brug for en national handlingsplan! Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Thilde Skaanning (red.) Mette Jakobsen (red.) Lene

Læs mere

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring...

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring... Årsrapport 2016 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

Det falder på et tørt sted

Det falder på et tørt sted Det falder på et tørt sted Erfaringer og viden fra Sjældne Diagnosers satspuljeprojekt om Retssikkerhed for mennesker med sjældne handicap i de nye kommuner Det falder på et tørt sted - Erfaringer og viden

Læs mere

National Strategi for sjældne sygdomme. Kapitlerne 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. V. Kontorchef i Socialstyrelsen, Randi Lykou

National Strategi for sjældne sygdomme. Kapitlerne 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. V. Kontorchef i Socialstyrelsen, Randi Lykou National Strategi for sjældne sygdomme Kapitlerne 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 V. Kontorchef i Socialstyrelsen, Randi Lykou Kapitel 7: Organisering af rehabilitering og andre indsatser i kommunen Mennesker

Læs mere

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017 Godkendt 7. juni 2018 Årsrapport 2017 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale...

Læs mere

Referat fra generalforsamlingen den 30.april 2011-6½ års jubilæum i dag

Referat fra generalforsamlingen den 30.april 2011-6½ års jubilæum i dag Referat fra generalforsamlingen den 30.april 2011-6½ års jubilæum i dag Ad a Dirigent: Palle Referent: Dorthe Stemmeudvalgspersoner: senere, hvis behov Ad b Formandens beretning: godkendt (bilag 1) Ad

Læs mere

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring...

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring... Årsrapport 2015 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018 . TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM Rødovre den 19. Februar 2018 Formål med temadagen Formålet med temadagen er at dele viden og erfaringer om rekruttering

Læs mere

Sjældne-dagen 29. februar 2008

Sjældne-dagen 29. februar 2008 Sjældne-dagen 29. februar 2008 Evalueringsrapport Foto: Lars H. Laursen Evaluering af den danske Sjældne-dag Sjældne-dagen handler om at skabe opmærksomhed om de sjældne sygdoms- og handicapgrupper. Dagen

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Bedre brug af danske sundhedsdata er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

En kortlægning af aktiviteter og vejledning i Sjældne Diagnosers medlemsforeninger

En kortlægning af aktiviteter og vejledning i Sjældne Diagnosers medlemsforeninger En kortlægning af aktiviteter og vejledning i Sjældne Diagnosers medlemsforeninger August 2007 Indhold 1. Baggrund for kortlægningen 3 1.1. Formål med kortlægningen 4 2. Kortlægningens metode 6 2.1. Diskussion

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN VISION KRÆFT I TAL VI VIL ET LIV UDEN KRÆFT A B VELKOMMEN TIL KRÆFTENS BEKÆMPELSE MISSION C A. En ud af tre får kræft. B. To ud af tre bliver pårørende. C. Fire ud

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK ENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK VISION VI VIL ET LIV UDEN EN UD AF TRE DANSKERE RAMMES AF PÅ ET TIDSPUNKT I DERES LIV TO UD AF TRE BLIVER PÅRØRENDE TIL EN MED VELKOMMEN TIL ENS BEKÆMPELSE MISSION FLERE OVERLEVER

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER September 2013 Center for Kliniske Retningslinjer - Clearinghouse Efter en konsensuskonference om sygeplejefaglige kliniske retningslinjer, som Dokumentationsrådet under Dansk Sygeplejeselskab (DASYS)

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

FRIVILLIG FORENINGSVEJLEDNING I SMÅ FORENINGER HVORFOR OG HVORDAN?

FRIVILLIG FORENINGSVEJLEDNING I SMÅ FORENINGER HVORFOR OG HVORDAN? FRIVILLIG FORENINGSVEJLEDNING I SMÅ FORENINGER HVORFOR OG HVORDAN? Frivillig foreningsvejledning hvorfor og hvordan? Sjældne Diagnoser 2015 ISBN: 978-87-998288-2-1 Layout: Japi-form Hæftet er skrevet af

Læs mere

Mål- og strategiplan

Mål- og strategiplan Mål- og strategiplan 2016-2018 Overordnet: Dansk Epilepsiforenings formål er grundlæggende at arbejde for, at mennesker med epilepsi skal begrænses mindst muligt i deres levevilkår. Det arbejder foreningen

Læs mere

PATIENTFORENING. Ectodermal Dysplasi. Vedtægter. Bestyrelsen V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. XX XX XXXX

PATIENTFORENING. Ectodermal Dysplasi. Vedtægter. Bestyrelsen V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. XX XX XXXX PATIENTFORENING A Ectodermal Dysplasi Vedtægter Bestyrelsen 2010 V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. XX XX XXXX Indholdsfortegnelse Vedtægter:...3 1 Navn:...3 Hjemsted:...3 Foreningens

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Danske Patienters strategi og mål 2012-2015 og aktivitetsplan 2011/2012

Danske Patienters strategi og mål 2012-2015 og aktivitetsplan 2011/2012 12. marts 200 september 2011 Danske Patienters strategi og mål 2012-2015 og aktivitetsplan 2011/2012 1. Indledning Danske Patienter arbejder for at fremme patientinteresser i det danske sundhedsvæsen.

Læs mere

PATIENTFORENING. Ectodermal Dysplasi. Vedtægter. Bestyrelsen V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. 18. S E P T E M B E R 2010

PATIENTFORENING. Ectodermal Dysplasi. Vedtægter. Bestyrelsen V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. 18. S E P T E M B E R 2010 PATIENTFORENING A Ectodermal Dysplasi Vedtægter Bestyrelsen 2010 V E D T A G E T P Å G E N E R A L F O R S A M L I N G D. 18. S E P T E M B E R 2010 Indholdsfortegnelse Vedtægter:... 3 1 Navn:... 3 Hjemsted:...

Læs mere

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace PND protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace Generalforsamling 2011 4 5 6 7 8 Indhold madlavningskursus Samarbejde med PKU Generalforsamlingen 2011 Sjældne Diagnoser

Læs mere

Udfordringer og muligheder for den sjældne forskning

Udfordringer og muligheder for den sjældne forskning Udfordringer og muligheder for den sjældne forskning Ebba Nexø Telf:+45 7846 3083 e-mail: e.nexo@dadlnet.dk EUROPLAN konference 23.1.2015 National strategi for sjældne sygdomme Databaser Forskningsbredde

Læs mere

Repræsentantskabsmøde

Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde 25. november 2015 Beretning Margit Roed dasys@dasys.dk dasys.dk 2015 et år med sygeplejefaglighed Stabilt og godt grundlag administrativt og økonomisk De planlagte 4 bestyrelsesmøder

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Strategi for Parkinsonforeningen i Danmark

Strategi for Parkinsonforeningen i Danmark Strategi 2016-2018 Strategi for Parkinsonforeningen i Danmark Indledning Parkinsonforeningen er en patientforening, der arbejder aktivt for at sikre parkinsonramte og deres pårørende bedre livsvilkår.

Læs mere

Den nationale koordinationsstruktur. Det Faglige Råds årsrapport 2016

Den nationale koordinationsstruktur. Det Faglige Råds årsrapport 2016 Den nationale koordinationsstruktur Det Faglige Råds årsrapport 2016 Indholdsfortegnelse 1. Det Faglige Råd... 3 2. Aktiviteter i 2016... 4 2.1 Centrale udmeldinger... 4 2.2 Forløbsbeskrivelser... 5 2.3

Læs mere

Mål. Disse mål vil blive opnået ved at:

Mål. Disse mål vil blive opnået ved at: Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Bilag 457 Offentligt Den Danske Handlingsplan imod Omskæring af Kvinder Alle former for pigeomskæring er forbudt i Danmark og straffes efter Straffelovens 245 og 246.

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEH ANDLING ER E N MENNE SKERET INTRO LIGEBEHANDLING ER EN MENNESKERET MISSION ˮInstitut for Menneskerettigheder skal fremme ligebehandling og herigennem bidrage

Læs mere

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis.

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis. - Et professionelt lærings- og udviklingsrum af folkeskolen Paper - Reforma 14 Baggrund: Folkeskolereformen er en blandt mange reformer, der åbner op for, at der arbejdes med nye løsninger og vidensudvikling

Læs mere

Forslag til understøttelse af klimatilpasningsopgaver på Sjælland og øer 7. december 2018

Forslag til understøttelse af klimatilpasningsopgaver på Sjælland og øer 7. december 2018 Forslag til understøttelse af klimatilpasningsopgaver på Sjælland og øer 7. december 2018 Her er et forslag til, hvordan videndeling, koordinering og understøttelse af klimatilpasningsopgaver kan organiseres

Læs mere

Adm. direktør. www.odgersberndtson.dk

Adm. direktør. www.odgersberndtson.dk Adm. direktør December 2013/ januar 2014 2 Adm. direktør Situationen Hjerteforeningen står overfor et ledelsesskifte, idet den adm. direktør siden 2010 netop er fratrådt. Ved et ledelsesskifte ønsker bestyrelsen

Læs mere

Specifikation af ændringer i forslag til nye vedtægter for Cystisk Fibrose Foreningen i forhold til nuværende vedtægter.

Specifikation af ændringer i forslag til nye vedtægter for Cystisk Fibrose Foreningen i forhold til nuværende vedtægter. Specifikation af ændringer i forslag til nye vedtægter for Cystisk Fibrose Foreningen i forhold til nuværende vedtægter. Tekst markeret med rødt i NUVÆRENDE TEKST bliver enten ændret eller udgår i den

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev I dette nyhedsbrev kan du læse om hvad der sker netop nu i projekt Børn som pårørende i psykiatrien. Projekt Børn som pårørende i psykiatrien er et tre årigt samarbejdsprojekt

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising Udskrevet: 2019 Indhold Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising..................................... 3 2 Guide Puljer og fonde -

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2012

VIRKSOMHEDSPLAN 2012 VIRKSOMHEDSPLAN 2012? Udkast til Repræsentantskab På mødet 18. november lægges op til en proces, hvor repræsentantskabet udpeger de kommende års indsatsområder, som forretningsudvalget efterfølgende fylder

Læs mere

Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper

Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper 2003 1 Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper KMS 2003 ISBN 87-989614-0-3 Udarbejdet af Kontaktudvalget for Mindre Sygdoms- og handicapforeninger

Læs mere

Ensartethed i HS-pleje: nye retningslinjer for pleje af HS-patienter Manglen på viden

Ensartethed i HS-pleje: nye retningslinjer for pleje af HS-patienter Manglen på viden Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Ensartethed i HS-pleje: nye retningslinjer for pleje af HS-patienter Ensartethed i HS-pleje:

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Foredrag holdt ved Nordisk Medicinaldirektørmøde i Tórshavn 23. august 2005 Af Høgni Debes Joensen Jeg er blevet anmodet om at levere et kort indlæg om NOMESKO

Læs mere

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling 2013 Årsrapport 2012: Second Opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Det Faglige Råds årsrapport 2018

Det Faglige Råds årsrapport 2018 Det Faglige Råds årsrapport 2018 Den nationale koordinationsstruktur på det mest specialiserede socialområde og på området for den mest specialiserede specialundervisning april 2019 Publikationen er udgivet

Læs mere

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundet hvem er det? Civilsamfundet er en svær størrelse at få hold på. Civilsamfundet er foreninger, interesseorganisationer,

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Kort om Hjerteforeningen

Kort om Hjerteforeningen Kort om Hjerteforeningen Stiftet i 1962 Interesseorganisation med særligt fokus på forskning, forebyggelse og patientstøtte 148.000 medlemmer 3 faste rådgivninger og 9 satellitter rundt i landet 88 lokalforeninger,

Læs mere

Guide. Kom-i-gang. Vær med til at styrke vidensdelingen og fagligheden på tværs af Danmark!

Guide. Kom-i-gang. Vær med til at styrke vidensdelingen og fagligheden på tværs af Danmark! Guide Kom-i-gang Vær med til at styrke vidensdelingen og fagligheden på tværs af Danmark! www.sundeborgere.dk Kom-i-gang Vær med til at styrke vidensdelingen og fagligheden på tværs af Danmark Sunde Borgere,

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune 2 Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi

Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Bestyrelsens beretning 2014 Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi Beretningen dækker perioden 14. marts 2014 til 5. marts 2015. Bestyrelsen vi

Læs mere

Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling Den 4. juni 2010 J.nr. 7-205-01-1/1/ghb REFERAT

Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling Den 4. juni 2010 J.nr. 7-205-01-1/1/ghb REFERAT Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling Den 4. juni 2010 J.nr. 7-205-01-1/1/ghb Til Rådets medlemmer REFERAT af møde i Sundhedsstyrelsens Råd vedr. alternativ behandling

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle,

HPV Nyhedsbrev #4. Vaccination af drenge fra 1. juli Nyhedsbrev #4 MARTS Kære alle, HPV Nyhedsbrev #4 Kære alle, Mens vi venter på foråret, har vi skrevet Nyhedsbrev #4 fra indsatsen Stop HPV stop livmoderhalskræft. Der er sket meget siden sidst. Først og fremmest er det blevet besluttet,

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig 1 DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS FRivilligpolitik Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig Et fælles grundlag Frivilligpolitikken beskriver de værdimæssige afsæt og de organisatoriske rammer for Dansk Flygtningehjælps

Læs mere

BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019

BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019 BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019 Temamøde 3 Hvilken rolle kan frivilligområdet spille i forhold til at skabe social mobilitet for udsatte børn og unge? Helikoptertur hen over frivillighed, unge, kommuner

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig 1 DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS FRivilligpolitik Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig Det værdimæssige afsæt Dansk Flygtningehjælp er en privat humanitær organisation, som arbejder på baggrund af humanitære

Læs mere

DANSK SYGEPLEJESELSKAB

DANSK SYGEPLEJESELSKAB DANSK SYGEPLEJESELSKAB STRATEGI 2020 www.dasys.dk dasys@dasys.dk 1 FORORD DASYS strategi består af seks strategiske visioner med tilhørende indsatsområder. De seks visioner er: En faglig vision, en organisatorisk

Læs mere

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen]

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen] Talen Mit navn er Bente Nielsen, jeg er valgt for SF og jeg er første næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland. Privat bor jeg i Silkeborg. Tak for invitationen til at komme her i dag og fortælle

Læs mere

Velkommen til Samarbejde og kommunikation E T A R B E J DSMØDE PÅ VEJ MOD E F T E R Å R ETS T E MADAG

Velkommen til Samarbejde og kommunikation E T A R B E J DSMØDE PÅ VEJ MOD E F T E R Å R ETS T E MADAG Velkommen til Samarbejde og kommunikation E T A R B E J DSMØDE PÅ VEJ MOD E F T E R Å R ETS T E MADAG Velkommen til at tage med en tur op og se på vores DH arbejde lidt i helikopterperspektiv Dagens program

Læs mere

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA.

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA. ET GODT LIV selv med Kom med i www.propa.dk Der er rigtig mange spørgsmål at forholde sig til, og for de fleste mennesker er en kræftdiagnose også helt naturligt forbundet med frygt og usikkerhed. Både

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Til lederne på sygehuset Indhold DU HAR SOM LEDER EN VIGTIG OPGAVE Hvem tager sig af hvad i forebyggelsesforløbet Lederens opgaver Lederens

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES

TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES Alle elever og studerende har en fundamental ret til at få adgang til information, uanset om de har handicaps, særlige behov mv. eller ej. Informations-

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

Du gør en forskel. Støt lungesagen.

Du gør en forskel. Støt lungesagen. Du gør en forskel Støt lungesagen www.lunge.dk Bliv støttemedlem eller send dit bidrag Lungesygdomme er i kraftig vækst og det at være ramt af en lungesygdom er ødelæggende for livskvaliteten. I Danmark

Læs mere

ÅRSRAPPORT KORT VERSION

ÅRSRAPPORT KORT VERSION ÅRSRAPPORT KORT VERSION SJÆLDNE DIAGNOSERS HELPLINE 2017/2018 NOVEMBER 2018 1 FORORD Sjældne Diagnosers Helpline åbnede d. 1. oktober 2016. I den første års-periode modtog Helpline 417 henvendelser fordelt

Læs mere

Kræftens Bekæmpelses mål Frem mod 2020

Kræftens Bekæmpelses mål Frem mod 2020 Kræftens Bekæmpelses mål Frem mod 2020 Kræftens Bekæmpelses mål frem mod 2020 er udgivet af Kræftens Bekæmpelse 2013 Layout: quote grafik Tryk: Litotryk København A/S Vision Liv uden kræft Mission Kræftens

Læs mere

Williams-kursus 2019 Et tilbud for børn og unge med Williams syndrom og deres forældre.

Williams-kursus 2019 Et tilbud for børn og unge med Williams syndrom og deres forældre. Williams-kursus 2019 Et tilbud for børn og unge med Williams syndrom og deres forældre. Fredag d. 14. juni til søndag d.16. juni 2019 Kursuscenter Brogården Abelonelundvej 40 5500 Middelfart Williams Syndrom

Læs mere

Samtidig har vi efter evne bistået med rådgivning til en række medlemmer, der har henvendt sig, samt deltaget som bisiddere i en række tilfælde.

Samtidig har vi efter evne bistået med rådgivning til en række medlemmer, der har henvendt sig, samt deltaget som bisiddere i en række tilfælde. Landsforeningen Autisme Kreds København/Frederiksberg Beretning for 2016 Indledning 2016 var det tredje år, hvor vi har været repræsenteret i såvel Handicapråd, Centerrådet for Handicapcenter København

Læs mere

Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf

Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf www.ligevaerd.dk Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf. 86 20 85 70 Ligeværd mere værd Ligeværd ønsker at opnå et mere inkluderende samfund. Herved bliver vore borgere med særlige behov ligestillede

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

NETKU. Netværk for kræftbehandling i udlandet. NETKU samarbejder med Kræftens Bekæmpelse

NETKU. Netværk for kræftbehandling i udlandet. NETKU samarbejder med Kræftens Bekæmpelse Netværk for kræftbehandling i udlandet samarbejder med Kræftens Bekæmpelse Om foreningen (Netværk for Kræftbehandling i Udlandet) arbejder for, at det i fremtiden bliver let, problemløst og gratis at blive

Læs mere