Vi har brug for en national handlingsplan!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "www.sjaeldnediagnoser.dk Vi har brug for en national handlingsplan!"

Transkript

1 Vi har brug for en national handlingsplan!

2 Vi har brug for en national handlingsplan! Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Thilde Skaanning (red.) Mette Jakobsen (red.) Lene Jensen Diagnoser på forsiden Crouzon (øverst tv.), Apert Syndrom (øverst th.), Albinisme, Mitokondrie (nederst tv.) og Dværgvækst (nederst th.). Indhold 04 EU s sundhedministre i kamp for de sjældne 06 De sjældne har mange ansigter Fotos Side 4 og 9: European Union, 2011 Side 13: Foto af Karsten Jensen Peter Skjold Fotografi Forside, side 3, 5 og 12: Joachim Rode Fotos side 7 og 10: Heidi Kristina Schoch 07 Sjældne Diagnoser er klar Tryk Grafisk Produktion Ribe 10 Den dag Julia blev voksen Sekretariat Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal 1220 København K mail@sjaeldnediagnoser.dk Telefon: Sydbank Sekretariatets åbningstider Mandag-onsdag kl Torsdag kl Fredag kl Materialet kan frit citeres ved kildeangivelse. 08 Specialiseret viden er alfa og omega for de sjældne Diagnosticeret i Bilka Når kassen ikke passer 12 Sjældne-foreningerne er uundværlige 13 Voxpop: Hvorfor er foreningerne vigtige?

3 Side 3 Sjældne skal have samme muligheder som alle andre Det er altid svært, når alvorlig sygdom rammer. Men sværest er det, når der er tale om sjælden sygdom og handicap, som ingen eller kun ganske få læger og andre fagfolk kender til. Der opstår en række særlige behov, når man får en sjælden diagnose. Diagnosen giver måske et kortvarigt fokus, men bagefter indtræffer ofte en hjælpeløs ensomhed. For hvem forstår ens specielle problemstillinger, og hvor kan man få den hjælp, man har brug for? Sjældne sygdomme og handicap er kendetegnet ved at være alvorlige, komplekse tilstande, hvor viden om den enkelte diagnose og følgerne af den er begrænset. Derfor kan det være vanskeligt at nå frem til en diagnose. Og på trods af en ofte høj alvorlighedsgrad er der i mange tilfælde hverken medicin eller anden behandling at få. Undersøgelser viser, at sjældne familier oplever mindre social støtte end andre og har flere problemer med at tackle situationen følelsesmæssigt end familier med børn, der får konstateret en mere kendt sygdom. 1,2 Det samme kan gælde voksne, der får konstateret en sjælden sygdom eller handicap. Derfor er der heller ingen, der er uenige i, at der er brug for en mangefacetteret og særlig indsats for de sjældne, hvis vi skal have samme muligheder og rettigheder som alle andre. En nylig undersøgelse viser, at 97 procent af danskerne mener, at borgere med sjældne sygdomme har behov for specifik støtte fra de nationale sundhedsmyndigheder. Og 87 procent er enige i, at alle EU-lande bør have en national handlingsplan eller strategi for sjældne sygdomme, der omfatter alle sjældne-områdets dimensioner. 3 En national handlingsplan vil betyde, at sjældne-området gås systematisk igennem. Det vil give det overblik, vi mangler i dag. Et overblik over antallet af sjældne borgere og diagnoser. Et overblik over mulighederne for diagnosticering og behandling. Et overblik over den sociale støtte, herunder hjælpemidler. Og et overblik over hvor vi står forskningsmæssigt. Det er påkrævet for at udvikle konkrete målsætninger og en forstærket indsats. Der er brug for særlig opmærksomhed og bevidsthed om de sjældne borgere. Vi kræver ikke særbehandling, men samme muligheder og rettigheder som alle andre. Derfor skal vi have en national handlingsplan for sjældne sygdomme og handicap. Det er på høje tid at begynde arbejdet! Birthe Byskov Holm Formand for Sjældne Diagnoser Sjældne Diagnoser mener Der er brug for en national handlingsplan for sjældne sygdomme og handicap for at give de sjældne borgere samme muligheder og rettigheder som alle andre.

4 Side 4 EU s sundhedsministre i kamp for de sjældne I 2009 blev EU-landenes sundhedsministre enige om en henstilling vedrørende sjældne sygdomme og handicap. Mennesker med sjældne sygdomme skal have behandling og pleje af høj kvalitet. Derfor bør alle EUlande i 2013 have en national handlingsplan eller strategi for, hvordan dét kan sikres, og for hvordan landene kan samarbejde bedre på området. Det gav EU s sundhedsministre hinanden håndslag på ved et ministerrådsmøde i juni 2009, hvor de vedtog en henstilling om sjældne sygdomme og handicap. Samarbejde på EU-plan skal sikre optimal udnyttelse af ressourcerne Når det gælder sjældne sygdomme, er både antallet af de enkelte sjældne borgere og den faglige ekspertise stærkt begrænset i alle lande. Et samarbejde på EUplan kan sikre, at den begrænsede viden deles, og at ressourcerne udnyttes optimalt. Det gælder for eksempel i forhold til forskning og diagnostik, hvor manglende ekspertise i et land kan føre til meget lange diagnoseforløb. Mere samarbejde om forskning og videndeling over landegrænser vil give bedre mulighed for både diagnostik og behandling. EU s sundhedsministre peger blandt meget andet på behovet for en langsigtet finansiering af databaser og registre. De fremhæver også behovet for at styrke de sjældne patientforeningers vilkår og indflydelse, blandt andet fordi foreningerne er vigtige videnhavere på området. Politikerne har bolden Det er den danske regering, der skal tage fat og lave en national handlingsplan for sjældne sygdomme og handicap. Europa-Kommissionen søsatte i 2008 projektet EUROPLAN, som frem til 2011 skal støtte, at sundhedsministrenes henstilling bliver til virkelighed i de enkelte EU-lande. Der er stor inspiration at hente fra andre EU-lande, der er nået længere, end vi er i Danmark. Hvis danske, sjældne borgere skal nyde godt af samarbejdet i EU, må også Danmark byde ind. Med sundhedsministrenes henstilling i ryggen er det tid til at sætte handling bag de gode intentioner. Sjældne Diagnoser er klar til at deltage i processen.

5 Side 5 Mange EU-lande arbejder med handlingsplaner for sjældne sygdomme og handicap: I blev den første nationale handlingsplan for sjældne sygdomme og handicap gennemført i Frankrig. Indsatsen er siden blevet evalueret og handlingsplan II er sat i værk. I 2008 vedtog både Portugal og Bulgarien nationale handlingsplaner for sjældne sygdomme og handicap til implementering I 2009 vedtog Spanien en national strategi for sjældne sygdomme og handicap. I blandt andet Tyskland, Belgien, Grækenland, Irland, Ungarn og Polen er der i 2010 og 2011 nedsat forskellige udvalg og udpeget myndighedspersoner, der skal arbejde med en national plan eller strategi. I nogle af disse lande er der allerede udarbejdet rapporter og anbefalinger. Sjældne Diagnoser mener En national handlingsplan for sjældne sygdomme og handicap skal laves i en proces, hvor alle aktører inddrages.

6 Side 6 De sjældne har mange ansigter Det store overblik over gruppen mangler. Ingen ved reelt, hvor mange sjældne diagnoser og sjældne borgere, der er. Albinisme. Huntingtons Chorea. Marfan Syndrom. Tuberøs Sclerose. Progeria. Tourette. Borgere med sjældne diagnoser har mange ansigter og etiketter. Og så er der alle dem, der slet ikke har nogen betegnelse for deres sygdom. Ifølge den europæiske definition er en sygdom sjælden, hvis højest fem ud af personer har den. I Danmark er der ingen officiel definition, men i praksis er en sygdom sjælden, når højst en eller to personer ud af er ramt. Dertil er der som hovedregel tale om arvelige sygdomme og handicap, der er komplekse, livstruende og/eller kronisk invaliderende. Antallet af sjældne sygdomme og borgere er ukendt Der er ikke noget specifikt tal for, hvor mange sjældne sygdomme og handicap der findes. Det skønnes, at der i Europa er sjældne sygdomme fordelt over 6-8 % af befolkningen svarende til, at 27 til 36 millioner europæere er ramt. I Danmark anslås det, at der er mere end 900 sjældne sygdomme. Men der findes ingen samlet registrering eller opgørelse over, hvor mange sjældne borgere, der præcist er, eller hvor de befinder sig sundhedsmæssigt og socialt. Danskernes kendskab til de sjældne Fire ud af fem danskere har kendskab til en sjælden borger, mens mere end en tredjedel kender en personligt. Flere end ni ud af ti mener, at folk generelt ikke ved nok om de problemer, borgere med sjældne sygdomme lever med. 3 Det særlige ved at være sjælden Sjældne sygdomme og handicap er i hovedreglen alvorlige, komplekse tilstande, der som oftest er arvelige. Sygdommen er ofte progressiv med symptomer fra flere organsystemer. 4 Der er kun lidt viden om sjældne sygdomme og handicap, og i mange tilfælde findes der ingen behandling. Sjældne Diagnoser mener Sjældne borgere har særlige behov på grund af den store kompleksitet og det lave videnniveau om den enkelte diagnose og om sjældnegruppen som helhed.

7 Side 7 Sjældne Diagnoser afholdt i efteråret 2010 en konference om behovet for en national handlingsplan for sjældne sygdomme og handicap. Overlæge i Sundhedsstyrelsen Marianne Jespersen åbnede konferencen. Sjældne Diagnoser er klar Sjældne Diagnoser afholdt allerede i efteråret 2010 en konference om de sjældne borgeres udfordringer. Sjældne Diagnoser tog det første skridt hen imod en national handlingsplan i november Som led i det europæiske projekt EUROPLAN blev afholdt en konference om en handlingsplan for sjældne sygdomme og handicap. Men skal en national handlingsplan se dagens lys, er én dags konference ikke nok. Alle aktører må forpligte sig og inddrages i processen: patienter, forskere, fagpersoner, medicinalindustri og ikke mindst politikere og myndigheder. Sjældne patientforeninger, beslutningstagere, forskere, social- og sundhedspersonale samt medicinalindustrien var alle samlet på Rigshospitalet. Alle aktører må forpligte sig Konferencen afspejlede mange forskellige vinkler på de udfordringer, sjældne borgere møder hver eneste dag. Her blev skabt en nyttig og unik viden, som skal bruges i arbejdet hen imod en national handlingsplan. Konferencen blev afsluttet med en paneldebat, som samlede trådene og satte spot på mange forskellige vinkler på sjældne borgeres hverdag.

8 Side 8 Specialiseret viden er alfa og omega for de sjældne Centrene for sjældne sygdomme og handicap bør udbygges, mener professor John Østergaard. Som det er i dag, bliver for mange sjældne borgere kastebolde i systemet. Centralisering er nødvendig for diagnosticering. John Østergaard, professor ved Center for Sjældne Sygdomme på Århus Universitetshospital, Skejby, er en af de læger i landet, der har størst erfaring med sjældne patienter. Han er ikke et øjeblik i tvivl om, at det Professor, dr. med. John Østergaard allervigtigste for de sjældne borgere er at undgå at blive kastebolde i systemet. Det har betydet meget at få oprettet de to landsdelscentre for sjældne sygdomme og handicap. Vi ved, at dannelsen af centrene for tre ud af fire har givet en bedre og mere sammenhængende behandling. 5 Der er behov for en stor grad af specialviden og tværfagligt samarbejde inden for sjældne sygdomme. Den viden opbygger vi i centrene, fordi vi ser mange forskellige tilfælde. Vi får kendskab til flere specialer på en gang, og det betyder, at vi kan trække på vores viden fra patienter med andre diagnoser, når der kommer en patient, som er svær at diagnosticere. Det er en kæmpe hjælp i forhold til at stille de komplekse diagnoser på sjældne sygdomme. Hos os kan vi løbende implementere den ny viden og erfaring, vi får, siger John Østergaard og fortsætter: Det betyder ikke, at alle sjældne patienter udelukkende skal gå til behandling og kontrol hos os. Men det betyder, at centrene må styrkes, og at samarbejdet mellem os og de regionale miljøer, der tager sig af sjældne patienter i dagligdagen, skal udbygges. Centrene lider under deres egen succes Det er positivt, at der er en stærkt stigende efterspørgsel på vores ekspertise, men ressourcerne følger ikke med. Vi har over 700 nye henvisninger om året, og eftersom der er tale om kroniske og livslange sygdomme, er det ikke patienter, vi afslutter efter et kort forløb, forklarer John Østergaard. Voksne sjældne er uden hjælp fra centrene Desværre er det langt fra alle sjældne borgere i Danmark, der har mulighed for at benytte centrene, der begge er placeret på børneafdelinger. Kun et fåtal af sjældne diagnoser hører til på centrene, som også for de fleste voksne sjældne er et lukket land. Det giver store problemer - både for dem, der ikke kan få stillet en diagnose og for dem, hvor der ikke eksisterer højt specialiserede, multidisciplinære og tværfaglige funktioner for netop deres sjældne sygdom, påpeger John Østergaard. Det sjældne behandlingslandskab Der findes to landsdelscentre for sjældne sygdomme og handicap, som har til huse på Rigshospitalet og Århus Universitetshospital, Skejby. Herudover er der Kennedy Centret, som er et forsknings- og rådgivningscenter for nogle genetiske sygdomme. Endelig er der en række andre højt specialiserede behandlingsfunktioner, der blandt andet har med sjældne patienter at gøre. Ved at inkorporere de sygdomme, der i dag behandles i mindre behandlingsmiljøer, i et udbygget multidisciplinært og tværfagligt miljø i de to centre, vil meget

9 Side 9 være opnået, mener John Østergaard. Øremærk midler til forskning og internationalt samarbejde Det er tidskrævende at stille en diagnose på en sjælden sygdom, og der kommer også nye behandlingsmuligheder, som gør, at patienterne lever længere. Det giver store udfordringer for centrene. Konsekvensen er, at nogle opgaver får mindre fokus, hvis ikke centrene oprustes tilstrækkeligt. Da centrene ikke kan gå på kompromis med diagnosticering, behandling og ajourføring af behandlings-guidelines, vil der naturligt blive mindre tid til rådgivning og vejledning af den enkelte patient samt af de fagpersoner i sundhedssektoren, der har med de sjældne at gøre, påpeger John Østergaard. Centrene er allerede blevet tvunget til at nedprioritere indsamling og formidling af viden og den del af det internationale samarbejde, der ikke er direkte patientrelateret, fordi tiden ikke rækker til det. Det beklager John Østergaard. I et land som Danmark skal vi kunne leve op til at være Centres of Expertise. Det er gennem det internationale samarbejde og forskning, at vi skal udvikle ny behandling, herunder Orphan Drugs. Det økonomiske incitament er desværre ikke stort nok, fordi der er så få brugere af den enkelte nye behandlingsmetode. Derfor er det nødvendigt, at der øremærkes midler til forskning i sjældne sygdomme. Der skal også være bedre muligheder og midler til deltagelse i det internationale samarbejde, herunder deltagelse i internationale registre. Dette vil kunne styrke forskningen betydeligt. Orphan Drugs Orphan Drugs er betegnelsen for lægemidler, der anvendes til at diagnosticere, forebygge eller behandle sjældne sygdomme. I 1999 vedtog EU en særlig Orphan Drugs-lovgivning, som gør det mere attraktivt for medicinalindustrien at udvikle medicin til de helt små patientgrupper. I nogle EU-lande begunstiges privat forskning og udvikling på dette område med særlige nationale initiativer. Det er ikke tilfældet i Danmark. Centres of Expertise Med et ekspertisecenter menes sædvanligvis et nationalt center for diagnostik, behandling, kontrol, forskning og internationalt samarbejde omkring en eller flere sjældne sygdomme. Sjældne Diagnoser mener Der skal afsættes offentlige forskningsmidler til forskning i sjældne sygdomme og handicap. Alle sjældne skal have adgang til den nødvendige ekspertise, både når det gælder diagnostik og behandling. Hvis der er tvivl om en given behandling, skal tvivlen komme de sjældne til gode.

10 Side 10 Den dag Julia blev voksen Af Liselotte Wesley Andersen, formand for Dansk Forening for Tuberøs Sclerose og mor til en datter med tuberøs sclerose. Min datter Julia blev født for 18 år siden. Hun fik epileptiske anfald, da hun var knap to måneder gammel. I en alder af godt et år, og efter adskillige undersøgelser, fik hun sin diagnose: tuberøs sclerose. Med det fyldte 18. år er Julia pludselig blevet voksen i forhold til mange ting både socialt og sundhedsmæssigt. ingen rigtig viden om den komplekse sygdom tuberøs sclerose og kender derfor ikke til, hvorledes den kan forløbe i voksenalderen. Der kan nemlig komme cyster i lever og lunger, men hvem skal sørge for at undersøge det? En anden ting, der skete ved det fyldte 18. år, er, at der ikke længere er weekendaflastning en gang om måneden sammen med den gruppe af unge, hvor Julia har nogle af sine veninder. I stedet har vi fået aflastning hver femte uge på et bosted, hvor der ikke er aktiviteter for beboerne. Det er ikke godt nok! Før hun blev 18 år, var hun tilknyttet Center for Sjældne Sygdomme, Århus Universitetshospital, Skejby. Med tuberøs sclerose følger en del scanninger af både hjerne og nyrer og eventuelt andre organer, samtidig med at epilepsien skal følges. Skejby fungerede som tovholder for de forskellige undersøgelser. I dag kan Julia ikke gå der længere, for der er ikke plads til voksenpatienter. I dag er det derfor flere forskellige læger, der ser hende uafhængigt af hinanden. En neurolog kontrollerer epilepsien og de dertilhørende scanninger, mens en nyre-specialist sørger for scanningerne af cysterne på nyrerne. Men de to specialister taler ikke sammen. Koordinationen er væk. Den enkelte specialist har Julia møder Hendes Kongelige Højhed Kronsprinsesse Mary, protektor for Sjældne Diagnoser, marts Diagnosticeret i Bilka Af Mette Grentoft, Dansk forening for Williams Syndrom, mor til en datter med williams syndrom. Kort tid efter min datter bliver født i efteråret 1999, bliver jeg opmærksom på, at hun ikke er som andre babyer. Hun er en baby med dårlig trivsel, massive ammeproblemer, gråd og søvnløshed. Lægen fortæller, at hvis ikke jeg er erhvervsskadet i kraft af min uddannelse som sygeplejerske, så skyldes min opfattelse af min anderledes baby nok, at jeg kun er 22 år. Min datter er seks måneder gammel, da jeg ringer 112, fordi hun holder op med at trække vejret. Vi bliver indlagt til observation, og dagen efter til stuegang kommer en læge og fortæller, at min datter ligner en, der kan have en fejl i sine kromosomer. Den første kromosom-undersøgelse bliver foretaget og kommer tilbage med et svar om ingen fejl. Min datter kommer igennem et utal af scanninger og undersøgelser. Billeder af hendes ansigt og krop bliver sendt til udlandet. Konklusionen er hver gang, at min datter ikke fejler noget. Vi bliver tilknyttet hospitalet alligevel, for der er noget galt med hendes muskler, vækst og almene trivsel. Min datter bliver indlagt gentagne gange på grund af infektioner. Kommunen bliver også tilknyttet. Der bliver talt om overvågning og vanrøgt. Jeg bliver skilt fra min datters far. I efteråret 2004 tager vi i Bilka for at handle. Vi står i kø, og pludselig er der en dame, der henvender sig til os. Hun synes, at det var fornøjeligt at møde andre med et barn med williams syndrom, siger hun. Jeg er dybt rystet og synes, at hun er underlig.

11 Side 11 Samme aften søger jeg internettet for svar, og pludselig står alt ved min datter beskrevet på Center for Små Handicapgruppers hjemmeside. Vi får en tid i børneambulatoriet kort tid efter, og lægen bestiller en ny kromosom-undersøgelse med særligt kig på kromosom-par nummer syv. Dagen før jul 2004 ringer lægen og fortæller, at min datters diagnose er fundet. Hun har williams syndrom. Alting i vores liv bliver bare så meget lettere. Williams syndrom kan ikke behandles. Men der følger en masse sygdomme med syndromet, som man kan behandle. Da Maggie bliver undersøgt i forhold til sin ny diagnose, finder lægerne en hjertefejl og en misdannet nyre, der bliver fjernet. De opdager, at de gentagne infektioner kom som følge af en uopdaget misdannelse i urinvejene. Maggie bliver i dag fulgt tæt på Hvidovre og Rigshospitalet grundet flere følgesygdomme. Maggie 11 år, Williams Syndrom Socialt gik jeg fra at være en ung mor med et underligt barn til at være en ressourcestærk mor med et handicappet barn. Når kassen ikke passer Af Maria Krogh, 30 år, Gaucher type 3 Jeg er en ung kvinde, der er født med Gauchers sygdom. Udover de fysiske problemer som knogleskørhed, forstørret milt og lever, der følger med Gauchers sygdom har jeg neurologiske forstyrrelser. Jeg er helt afhængig af den behandling, der findes, ellers ville mit livsperspektiv være stærkt forkortet. Du kan ikke se på mig, at jeg har en sjælden diagnose, og jeg har en normal intelligens. Jeg oplever tit mistillid i det sociale system jeg tror det er fordi, de ikke kender noget til Gaucher og de udfordringer, vi få patienter, der lever med sygdommen, møder. Nu da jeg er 30 år, vil jeg gerne behandles som en voksen kvinde, men jeg kan have brug for støtte i perioder, hvor tingene kan være svære at overskue. Jeg har haft perioder, hvor jeg endte med at få depression og angst på baggrund af frustration og magtesløshed over ikke at blive forstået. Jeg hører ikke til i nogen kasser og ender tit i de forkerte. Jeg har først kunne få hjælp, efter jeg har udviklet en psykisk lidelse. Det oplever jeg som virkelig grotesk. Fordi jeg er voksen og syg med noget, der ikke er almindeligt kendt, bliver jeg fejlplaceret i kassen for, hvad jeg hører under og kan få af hjælp. Jeg har også haft perioder, hvor jeg havde behov for en ledsager, hjælp til at handle eller søgt til merudgifter. Men fordi jeg ikke ser syg ud, og viden om min sygdom ikke er tilstede i det sociale system, får jeg afslag i første omgang. Det er ikke altid, jeg har overskud til at anke og blive ved med at kæmpe for mine rettigheder. Maria Krogh, Gaucher type 3 Sjældne Diagnoser mener Problemer med overgang mellem barndom og voksentilværelse skal løses både i sundhedsvæsenet og socialt Problemer med voksne borgeres adgang til højt specialiseret behandling skal løses Der skal være adgang til information for både fagpersoner og sjældne borgere

12 Side 12 Sjældne-foreningerne er uundværlige Det er i de små, frivillige foreninger, at de sjældne borgere og deres familier klædes på til at håndtere hverdagen. Torben Grønnebæk, formand for WilsonPatientforeningen Når man får en sjælden sygdom, er det afgørende at genvinde følelsen af kontrol over eget liv. Og helst skal hele familien genvinde den følelse, for det er ikke kun patienten, der rammes. Hvis det ikke sker, kan man få nok så mange sundheds-og sociale ydelser. Det fungerer bare ikke, siger Torben Grønnebæk, der er formand for WilsonPatientforeningen og bestyrelsesmedlem i EURORDIS, den europæiske organisation for sjældne borgere. Alle os, der har prøvet det, føler os fuldstændig hjælpeløse og uden kontrol over, hvad der foregår i vores liv, når vi får diagnosen, siger Torben Grønnebæk, der selv har wilsons sygdom. I den situation kan de små, frivillige sjældne-foreninger hjælpe. At møde andre, der står i samme situation som én selv, er noget af det vigtigste overhovedet. Og så er foreningernes arrangementer også de bedste fora for formidling af professionel viden, siger Torben Grønnebæk. Det er i foreningerne, familierne henter både deres hverdagsviden og får vendt de eksistentielle spørgsmål: Hvad gør du, når dine kolleger ikke forstår, at du må rejse til Rigshospitalet to gange om ugen for at få behandling? eller Hvordan håndterer du, at du ikke kan svare, når nogen spørger, hvor mange år din lille dreng har at leve i? I foreningerne kan man udveksle erfaringer med de ganske få andre, der har prøvet noget af dét, man selv slås med. Det er hér, man finder sine soulmates, som Torben Grønnebæk siger. Kortsigtede besparelser Det bliver stadigt mere vanskeligt at få finansieret møder og kurser i foreningerne. Vi oplever desværre, at flere kommuner sparer på tilskuddene til, at familierne kan tage med på kurser og få den nødvendige viden. Det er ualmindelig kortsigtet og dumt. For det bliver langt dyrere, når det viser sig, at familierne ikke selv har redskaber til at mestre sygdommen, mener Torben Grønnebæk. Han påpeger også problemerne med de fore ningsløse, som mange af de sjældne borgere er. Der er ofte så få borgere med den samme sjældne diagnose, at det ikke er nok til at danne en forening. Men disse sjældne borgere har selvfølgelig et lige så stort behov for at møde ligesindede, udveksle erfaringer og danne netværk. Sjældne Diagnoser vil gerne udvikle sine tilbud til de foreningsløse, sjældne borgere. Viden fra foreningerne skal inddrages I de frivillige sjældne-foreninger er der samlet en unik Sjældne Diagnoser mener De små, frivillige sjældne-foreninger har brug for bedre vilkår og der skal laves en særlig indsats for de foreningsløse sjældne borgere.

13 Side 13 viden om at være sjælden borger, og den viden skal bringes i spil. Derfor er det vigtigt, at foreningerne og Sjældne Diagnoser inviteres med, når en national handlingsplan udarbejdes. Det samme gælder andre aktører med særlig viden om de sjældne. Voxpop: Hvorfor er foreningerne vigtige? Uden foreningerne var vi ikke. Den erfaring, der ligger hos forældre, som man kommer og får og siden giver videre, er simpelthen uvurderlig. Merete Staureby, formand for Dansk Spielmeyer-Vogt Forening Et patientforeningskursus kan udrette mere end ti socialkontorer, fordi man netværker, udveksler erfaringer og deler sorger og glæder. Karsten Jensen, formand for Dansk Forening for Osteogenesis Imperfecta At have en sjældneforening er ligesom at gå på en sti i junglen, hvor man kan følge stien og ikke selv skal hugge sig igennem skoven. Benthe Littau, formand for AHCKids.dk Patientforeningerne er vigtige i forhold til lige og ens behandling. Hver gang vi møder behandlingssystemet, står vi alene, men det gør vi ikke i foreningerne. Thomas Larsen Schmidt, formand for MCADD-Foreningen De sjældne foreninger Foreningerne tilbyder aktiviteter og rum for erfaringsudveksling. For de fleste familier er fællesskabet i en forening af stor betydning. Mødet med andre mennesker i samme situation er dét, sjældne familier efterspørger allermest. Det er dokumenteret, at foreningernes rådgivningstilbud anvendes mere end samtlige øvrige rådgivningstilbud, der findes, tilsammen. 6 De sjældne borgere uden forening Også borgere, der har så sjælden en diagnose, at der ikke er en forening, har brug for at have kontakt med hinanden. Sjældne Diagnoser vil gerne overtage og udvikle den kontaktordning, der tidligere lå i regi af Center for Små Handicapgrupper (CSH). Gennem kontaktordningen har det været muligt at sætte de borgere, der har samme, meget sjældne diagnose i kontakt med hinanden, og dermed give dem mulighed for at udveksle erfaringer.

14 Side 14 Kilder 1. Helsedirektoratet (2008) Sjeldne funksjonshemninger i Norge. Brukeres erfaringer med tjensteapparatet 2. Gudmundsdottir, Drifa Björk (2009) Posttraumatic stress disorder and psychosocial distress in children with chronic disease and their families: Risk and resiliance factors, Ph.d. afhandling, Aarhus Universitet. 3. European Commission (2011) European awareness of Rare Diseases, Special Eurobarometer 361/wave Lund, Allan Meldgaard & Skovby, Flemming (2006) Optimering af indsatsen for mennesker med sjældne sygdomme, Ugeskrift for læger 168/ Sjældne Diagnoser (2003) Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper. Spørgeskemaundersøgelse foretaget af Sjældne Diagnoser (dengang KMS) blandt personer med sjældne sygdomme og handicap. 6. Sjældne Diagnoser (2005) Støtte og rådgivning i hverdagen. En undersøgelse af den sociale indsats over for familier med sjældne diagnoser, i samarbejde med Steen Bengtson, Socialforskningsinstituttet.

15 Sjældne Diagnoser er en selvstændig paraplyorganisation for pt. (2011) 42 små, landsdækkende patientforeninger for familier med sjældne sygdomme og handicap. Organisationen blev stiftet i 1985 under navnet Kontaktudvalg for Mindre Sygdoms- og Handicapforeninger. Mange tusinde borgere lever med en alvorlig, sjælden sygdom i Danmark. Sygdommene er meget forskellige og kan indebære indre og ydre misdannelser, udviklingshæmning og forkortet livsperspektiv. I nogle tilfælde er der hverken medicin eller anden behandling at få. De fleste af sygdommene er arvelige og genetisk betingede.

16 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal DK-1220 København K Vi har brug for en national handlingsplan: for at skabe opmærksomhed og bevidsthed om sjældne borgere og deres særlige behov for at sjældne borgere får samme rettigheder og muligheder som alle andre for at danne grundlag for en forstærket indsats omkring højt specialiseret behandling, diagnostik og forskning for alle sjældne, børn som voksne for at sikre reel adgang til social støtte for at skabe bedre vilkår for de sjældnes foreningers arbejde for at forbedre Danmarks placering i det europæiske samarbejde omkring sjældne sygdomme og handicap. H. K. H. Kronprinsesse Mary er protektor for Sjældne Diagnoser Som protektor for Sjældne Diagnoser bidrager H. K. H. Kronprinsesse Mary til at skabe opmærksomhed om de sjældne sygdoms- og handicapgrupper. Kronprinsesse Mary har været protektor for Sjældne Diagnoser siden 2005.

Tværfaglige konsultationer

Tværfaglige konsultationer Tværfaglige konsultationer Professor, overlæge, dr.med. John R. Østergaard Center for Sjældne Sygdomme Børneafdelingen Aarhus Universitetshospital, Skejby Baggrund Sjældne rapport 2001 Klinik for Sjældne

Læs mere

Noget om SJÆLDNE DIAGNOSER

Noget om SJÆLDNE DIAGNOSER Noget om SJÆLDNE DIAGNOSER HVEM ER VI? Sjældne Diagnoser er en organisation for små foreninger, der har medlemmer som lever med sjældne sygdomme og handicap tæt inde på livet patienter og pårørende. Nogle

Læs mere

Indhold. Sjældne Diagnoser gennem 25 år. Sjældne Familiedage. De første skridt hen imod national handlingsplan. Sjældne-landskabet under forandring

Indhold. Sjældne Diagnoser gennem 25 år. Sjældne Familiedage. De første skridt hen imod national handlingsplan. Sjældne-landskabet under forandring Årsberetning 2010 Indhold 2 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2010 ISBN: 978-87-989614-1-3 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Thilde Skaanning (red.) Lene Jensen Design og produktion Synergi Reklame+webbureau

Læs mere

Indhold. 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.

Indhold. 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser. Årsberetning 2006 Indhold Torben Grønnebæk Formand Lene Jensen Direktør 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk

Læs mere

Vedr.: Høring over Medicinrådets faglige metoder og metode for Amgros omkostningsanalyse

Vedr.: Høring over Medicinrådets faglige metoder og metode for Amgros omkostningsanalyse Danske Regioner Att.: Tommy Kjelsgaard, Thomas Birk Andersen - Fremsendt pr. e-mail: tad@regioner.dk Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup Telefon 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk

Læs mere

Bank Arbejdernes Landsbank, reg kontonr Sekretariat Sjældne Diagnoser Blekinge Boulevard 2 DK-2630 Taastrup.

Bank Arbejdernes Landsbank, reg kontonr Sekretariat Sjældne Diagnoser Blekinge Boulevard 2 DK-2630 Taastrup. ÅRSBERETNING 2018 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2018 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Design Ditte Holm Foto Claus Peuckert (side 2, 5, 12) Steen Evald (bagside) Sekretariat Sjældne

Læs mere

Guldkunde. i det sociale system

Guldkunde. i det sociale system Guldkunde i det sociale system Rapport 2005 Guldkunde i det sociale system Sjældne Diagnoser 2005 ISBN 87-989614-1-1 Tryk: Fladså Grafisk Denne rapport kan rekvireres hos: Sjældne Diagnoser Frederiksholms

Læs mere

Det falder på et tørt sted

Det falder på et tørt sted Det falder på et tørt sted Erfaringer og viden fra Sjældne Diagnosers satspuljeprojekt om Retssikkerhed for mennesker med sjældne handicap i de nye kommuner Det falder på et tørt sted - Erfaringer og viden

Læs mere

Indhold. Arbejdet for en national handlingsplan. Sjældne Familiedage. Er jeg helt alene i verden? De sjældne på dagsordenen. Europæisk samarbejde

Indhold. Arbejdet for en national handlingsplan. Sjældne Familiedage. Er jeg helt alene i verden? De sjældne på dagsordenen. Europæisk samarbejde Årsberetning 2011 Indhold 2 Sjældne Diagnoser Årsberetning 2011 ISBN: 978-87-989614-8-2 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Maria Christensen (red.) Lene Jensen Design og produktion Synergi Reklame +

Læs mere

Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. 1220 København K tlf. 33140010. mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk

Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. 1220 København K tlf. 33140010. mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. 1220 København K tlf. 33140010 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Under protektion af H.K.H. Kronprinsesse Mary Den gode vejledning Sammenskrivning

Læs mere

Danmark behandler børneastma ineffektivt

Danmark behandler børneastma ineffektivt Danmark behandler børneastma ineffektivt Behandlingen af børneastma sker på vidt forskellige måder i de danske regioner. Det gør, at Danmark er det land i Skandinavien, som bruger flest penge på sygdommen,

Læs mere

EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK HJÆLP TIL PATIENTER MED SJÆLDNE ELLER KOMPLEKSE SYGDOMME

EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK HJÆLP TIL PATIENTER MED SJÆLDNE ELLER KOMPLEKSE SYGDOMME EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK HJÆLP TIL PATIENTER MED SJÆLDNE ELLER KOMPLEKSE SYGDOMME Share. Care. Cure. Sundhed HVAD ER EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK? De europæiske reference netværk (ERN er) samler læger

Læs mere

EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK HJÆLP TIL PATIENTER MED SJÆLDNE ELLER KOMPLEKSE SYGDOMME

EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK HJÆLP TIL PATIENTER MED SJÆLDNE ELLER KOMPLEKSE SYGDOMME EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK HJÆLP TIL PATIENTER MED SJÆLDNE ELLER KOMPLEKSE SYGDOMME Share. Care. Cure. Sundhed HVAD ER EUROPÆISKE REFERENCE NETVÆRK? De europæiske reference netværk (ERN er) samler læger

Læs mere

Indhold. Respekt, accept og forståelse Det særlige for de sjældne. Sociale profiler viser vejen. Mål for indsatsen

Indhold. Respekt, accept og forståelse Det særlige for de sjældne. Sociale profiler viser vejen. Mål for indsatsen Årsberetning 2007 Indhold 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal DK 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Redaktion Torben Grønnebæk (ansvarshavende)

Læs mere

Resumé og perspektivering af en undersøgelse af den sociale indsats overfor borgere med sjældne diagnoser og deres pårørende Resumé 2015

Resumé og perspektivering af en undersøgelse af den sociale indsats overfor borgere med sjældne diagnoser og deres pårørende Resumé 2015 GULDKUNDE I DET SOCIALE SYSTEM 2014 Resumé og perspektivering af en undersøgelse af den sociale indsats overfor borgere med sjældne diagnoser og deres pårørende Resumé 20151 Guldkunde i det sociale system

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Indhold. Vil du se min sociale profil? En stor hjælpende hånd fra Europa. Next stop: Patientuddannelse. Se os hør os! Sjældne Diagnoser i Europa

Indhold. Vil du se min sociale profil? En stor hjælpende hånd fra Europa. Next stop: Patientuddannelse. Se os hør os! Sjældne Diagnoser i Europa Årsberetning 2009 Indhold 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal DK 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Redaktion Birthe Holm (ansvarshavende)

Læs mere

Sjældne Diagnoser høringssvar til evaluering af kommunalreformen

Sjældne Diagnoser høringssvar til evaluering af kommunalreformen Sjældne Diagnoser høringssvar til evaluering af kommunalreformen Indledning Sjældne Diagnoser takker for invitationen til at deltage i høring over rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen.

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

med nyresygdom Af Steffie Jørgensen og Karina Suhr

med nyresygdom Af Steffie Jørgensen og Karina Suhr med nyresygdom Af Steffie Jørgensen og Karina Suhr Vi kommer ind på Ungdommen baggrund og resultater fra Nyreforeningens ungeprojekt De unges ønsker til sundhedspersonalet Steffie fortæller om hendes erfaringer

Læs mere

R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu!

R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu! 09-11-2017 R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu! Flere børn og unge kæmper med psykiske problemer eller får konstateret en alvorlig psykisk lidelse. Det betyder, at alt for mange ikke

Læs mere

Indhold. En dag med sjældne i centrum Mads, Marie og Kronprinsessen. Sjældne i mediernes søgelys. Europas forenede sjældne

Indhold. En dag med sjældne i centrum Mads, Marie og Kronprinsessen. Sjældne i mediernes søgelys. Europas forenede sjældne Årsberetning 2008 Indhold 1 Sjældne Diagnoser Frederiksholms Kanal 2, 3. sal DK 1220 København K Telefon: 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk Redaktion Torben Grønnebæk (ansvarshavende)

Læs mere

Marianne Jespersen. National strategi for sjældne sygdomme

Marianne Jespersen. National strategi for sjældne sygdomme Marianne Jespersen National strategi for sjældne sygdomme Definition og Afgrænsning Fastholde den danske afgrænsning af: sjældne sygdomme hvorefter begrebet omfatter: Sjældne oftest medfødte, arvelige

Læs mere

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder Dato 09-11-2017 Version 1. Godkendt 25.08.2017 Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Indledning Som led i arbejdet i Lærings- og Kvalitetsteam

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier

X bundet arvegang. Information til patienter og familier X bundet arvegang Information til patienter og familier 2 X bundet arvegang Følgende er en beskrivelse af, hvad X bundet arvegang betyder og hvorledes X bundne sygdomme nedarves. For at forstå den X bundne

Læs mere

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge Psykiatri Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge HVAD ER TRANSKØNNETHED? Det kan være svært at forklare præcist, hvad det vil sige at være eller at føle sig transkønnet, men mange

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Få mere livskvalitet med palliation

Få mere livskvalitet med palliation PATIENTVEJLEDNING Få mere livskvalitet med palliation Ti dig, der vil leve dit liv med lungekræft med mindst mulig lidelse og mest mulig livskvalitet. Indhold Palliation er lindring... 4 For dig med livstruende

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Epilepsi er imidlertid en sygdom, det. Ikke godt nok rustet 48,2 procent af FOA-medlemmerne. føler sig ikke godt nok rustet

Epilepsi er imidlertid en sygdom, det. Ikke godt nok rustet 48,2 procent af FOA-medlemmerne. føler sig ikke godt nok rustet Epilepsi bliver nemt overset Halvdelen af FOAs medlemmer i hjemmeplejen føler sig ikke godt nok rustet til at opdage. Af Isabel Fluxá Rosado Hvert andet FOA-medlem i hjemmeplejen føler sig ikke godt nok

Læs mere

10 bud til almen praksis

10 bud til almen praksis 10 bud til almen praksis 10 bud på udviklingsområder for almen praksis på baggrund af resultater fra en undersøgelse besvaret af 4.874 patienter og pårørende DANSKE PATIENTER Baggrund 4,9 millioner danskerne

Læs mere

Giv sorgen betydning Om forebyggelse af vedvarende sorglidelse

Giv sorgen betydning Om forebyggelse af vedvarende sorglidelse Giv sorgen betydning Om forebyggelse af vedvarende sorglidelse Mai-Britt Guldin Cand.psych. Specialist i Psykoterapi Phd, Seniorforsker m.guldin@ph.au.dk Sorgkonference 2018 Sorgen ærer tabet og viser

Læs mere

Ring dig til en bedre livskvalitet

Ring dig til en bedre livskvalitet 4. oplag Januar 2014 6.000 stk. Johnsen Offset A/S Ring dig til en bedre livskvalitet Diabeteslinjen er en telefonlinje, som har tid til dig. Her snakker du med en person, der selv kender til livet med

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Dårlige tolke truer behandlingen i sundhedsvæsenet

Dårlige tolke truer behandlingen i sundhedsvæsenet Dårlige tolke truer behandlingen i sundhedsvæsenet De fleste tolke, der bruges hos læger og på hospitaler, har ingen uddannelse. Sundhedspersonalet oplever jævnligt, at der ikke oversættes korrekt, og

Læs mere

Systemisk Lupus Erythematosus. Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus

Systemisk Lupus Erythematosus. Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus Systemisk Lupus Erythematosus Præsentation af SLE/Lupus-diagnosenetværk At leve med SLE/Lupus Du har fået stillet diagnosen SLE/Lupus, eller der er mistanke om, at du har sygdommen. Diagnosenetværket Vi

Læs mere

LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET.

LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET. LUDOMANI TAL OM DET TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE 90% GENVINDER KONTROL OVER SPILLET. DERFOR ER DU SÅ VIGTIG Gennem dit arbejde får du viden om menneskers livsforhold og helbred. Du kan sætte fokus på

Læs mere

Pårørende - en rolle i forandring. Oplæg af Annette Wandel Chefkonsulent i Danske Patienter

Pårørende - en rolle i forandring. Oplæg af Annette Wandel Chefkonsulent i Danske Patienter Pårørende - en rolle i forandring Oplæg af Annette Wandel Chefkonsulent i Danske Patienter www.vibis.dk 9. oktober 2012 Mit oplæg 1. Hvilke roller har de pårørende? 2. Hvad ved vi om de pårørendes behov?

Læs mere

Recessiv (vigende) arvegang

Recessiv (vigende) arvegang 10 Recessiv (vigende) arvegang Anja Lisbeth Frederiksen, reservelæge, ph.d., Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital, Danmark Tilrettet brochure udformet af Guy s and St Thomas Hospital, London, Storbritanien;

Læs mere

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 - Vi kæmper for bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose Formål... 3 Vision... 3 Målsætning 2020... 3 1. Støtte... 4 2.

Læs mere

DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES

DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES ET SAMARBEJDE MELLEM REGION NORDJYLLAND & STENO DIABETES CENTER NORDJYLLAND, AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL Niels Ejskjær, Professor, Overlæge

Læs mere

Linda Jeffery: Det starter med farmaceuten. pharma januar 2013 5

Linda Jeffery: Det starter med farmaceuten. pharma januar 2013 5 »Virkeligheden er desværre, at nogle patienter cykler meget rundt i systemet. De er i behandling hos flere forskellige specialister, men de har det stadig skidt.,«fortæller Linda Jeffery, Klinik for Multisygdomme.

Læs mere

Udfordringer og muligheder for den sjældne forskning

Udfordringer og muligheder for den sjældne forskning Udfordringer og muligheder for den sjældne forskning Ebba Nexø Telf:+45 7846 3083 e-mail: e.nexo@dadlnet.dk EUROPLAN konference 23.1.2015 National strategi for sjældne sygdomme Databaser Forskningsbredde

Læs mere

Indhold. Kompetencer og ressourcer. Hvem er Sjældne Diagnoser? Det særlige ved at være sjælden. Sjældne Diagnoser som platform

Indhold. Kompetencer og ressourcer. Hvem er Sjældne Diagnoser? Det særlige ved at være sjælden. Sjældne Diagnoser som platform Årsberetning 2013 Indhold Kompetencer og ressourcer Årsberetning 2013 Redaktion Birthe Byskov Holm (ansvh.) Lene Jensen (red.) Ane Lind Møldrup Signe Kærsgaard Mortensen Grafisk produktion subo.dk Sekretariat

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri Juni 2018 godkendt af Kontaktudvalget d. 31. august 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende

Læs mere

Familiesamtaler målrettet børn

Familiesamtaler målrettet børn Familiesamtaler målrettet børn Sundhedsstyrelsen har siden 2012 haft en række anbefalinger til sundhedsprofessionelle om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Anbefalingerne skal sikre, at de pårørende

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 X bundet arvegang Århus Sygehus, Bygn. 12 Århus Universitetshospital Nørrebrogade 44 8000 Århus C Tlf: 89 49 43 63

Læs mere

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri 8. juni 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende læger (PLO Midt) Region Midtjylland

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

Palliativ indsats til børn og unge i Danmark

Palliativ indsats til børn og unge i Danmark Palliativ indsats til børn og unge i Danmark Der findes specialiserede tværfaglige teams i alle regioner i Danmark samt FamilieFokus og Lukashuset Hvor kommer palliation fra Latin palium Lindring Kappe,

Læs mere

Erfaringsudveksling, vejledning og rådgivning i handicapforeninger

Erfaringsudveksling, vejledning og rådgivning i handicapforeninger Erfaringsudveksling, vejledning og rådgivning i handicapforeninger En undersøgelse af foreninger for sjældne handicap Rapport fra projektet: KMS foreningernes erfaringsudveksling og vejledning/rådgivning

Læs mere

Når en borger får muskelsvind

Når en borger får muskelsvind Når en borger får muskelsvind Resumé Muskelsvind er en række forskellige sygdomme med mange og komplicerede følger for borgerens hverdagsliv. Sygdommene er sjældne, varer hele livet og stiller store krav

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge

Psykiatri. Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge Psykiatri Information om TRANSKØNNETHED OG KØNSIDENTITET hos børn og unge HVAD ER TRANSKØNNETHED? Det kan være svært at forklare præcist, hvad det vil sige at være eller at føle sig transkønnet men mange

Læs mere

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk - et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk Hvem er vi? Foreningen Smertetærskel er en frivillig social forening. Vores forening består af en

Læs mere

UNG? Biologisk: Socialt: fysiske, emotionelle og kognitive forandringer

UNG? Biologisk: Socialt: fysiske, emotionelle og kognitive forandringer med nyresygdom UNG? Biologisk: fysiske, emotionelle og kognitive forandringer Socialt: identitetsskabelse frigørelse fra forældre sociale behov ændres- vennerne bliver vigtigere UNG + nyresygdom -en stor

Læs mere

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Bedre fordøjelse, sundere ryg, mindre stress, bedre søvn listen over fordele er lang og du skal blot forbedre noget, du alligevel gør 20.000 gange hver eneste dag:

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 BØRN, UNGE & SORG Program Præsentation Børn, Unge & Sorg Projekt Unfair De frivillige fortæller deres historie Evaluering og implementering af Unfair Diskussion MÅLGRUPPEN

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

KRISE- OG TRAUMEINFORMERET STØTTE TIL BØRN & UNGE PÅ HOSPITALET

KRISE- OG TRAUMEINFORMERET STØTTE TIL BØRN & UNGE PÅ HOSPITALET KRISE- OG TRAUMEINFORMERET STØTTE TIL BØRN & UNGE PÅ HOSPITALET ET UDVIKLINGS- OG FORSKNINGSSPROJEKT UNDER TVÆRFAGLIGT VIDENSCENTER FOR PATIENTSTØTTE 2014-2017 BAGGRUND OG FORMÅL Dette projekt er et forsknings-

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Fysisk sygdom har psykiske konsekvenser. Rundspørge blandt medlemsorganisationerne i Danske Patienter

Fysisk sygdom har psykiske konsekvenser. Rundspørge blandt medlemsorganisationerne i Danske Patienter Fysisk sygdom har psykiske konsekvenser Rundspørge blandt medlemsorganisationerne i Danske Patienter Sommer 2011 Indledning Mennesker med alvorlig eller kronisk sygdom har øget risiko for at få en psykisk

Læs mere

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE ET GODT LIV TIL FLERE Psykiatrifonden kæmper for bedre psykisk trivsel blandt børn og voksne i Danmark. Vi opdeler ikke mennesker i syge og raske. Alle skal kunne leve et godt

Læs mere

Palliativ indsats til børn og unge med livstruende og livsbegrænsende sygdomsdiagnoser

Palliativ indsats til børn og unge med livstruende og livsbegrænsende sygdomsdiagnoser Palliativ indsats til børn og unge med livstruende og livsbegrænsende sygdomsdiagnoser Forskerdag i palliation, 31. oktober 2016 Camilla Lykke, sygeplejerske, MHP, Ph.d.-studerende Eventyrlige Upser vender

Læs mere

Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper

Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper 2003 1 Sundhedstilbud til sjældne sygdoms- og handicapgrupper KMS 2003 ISBN 87-989614-0-3 Udarbejdet af Kontaktudvalget for Mindre Sygdoms- og handicapforeninger

Læs mere

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne.

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Har du eller en i din familie et handicap? Har du brug for mere

Læs mere

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev I dette nyhedsbrev kan du læse om hvad der sker netop nu i projekt Børn som pårørende i psykiatrien. Projekt Børn som pårørende i psykiatrien er et tre årigt samarbejdsprojekt

Læs mere

Sjældne-dagen 29. februar 2008

Sjældne-dagen 29. februar 2008 Sjældne-dagen 29. februar 2008 Evalueringsrapport Foto: Lars H. Laursen Evaluering af den danske Sjældne-dag Sjældne-dagen handler om at skabe opmærksomhed om de sjældne sygdoms- og handicapgrupper. Dagen

Læs mere

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE Depression - en folkesygdom 200.000 danskere har en depression, og omkring halvdelen af dem kommer aldrig til lægen. Mange, der går til læge, fortæller ikke, at de føler

Læs mere

Simpel lungetest kan redde KOL patienter

Simpel lungetest kan redde KOL patienter Simpel lungetest kan redde KOL patienter Flere lungeundersøgelser kan redde liv og forbedre livskvalitet hos flere af de 300.000 danskere, der har sygdommen KOL uden at vide det. Danske Regioner lover

Læs mere

Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009

Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009 Referat af generalforsamling i Dansk Forening for Tuberøs Sclerose den 28.2.2009 Generalforsamlingen blev afholdt den 28. februar 2009 på Odense Danhostel kl. 13.00. 8 familier var repræsenteret. Dagsorden:

Læs mere

Hvad ved vi om HC i Kina?

Hvad ved vi om HC i Kina? Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Kinesisk Huntingtons Chorea-netværk lanceret Kinesisk HC-netværk er blevet lanceret. En god nyhed

Læs mere

Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 Der er mange ting, der gør det enormt svært at gå i gymnasiet, når man mister en forælder. Det var rigtig svært for mig at se mine karakterer dale, netop fordi jeg var

Læs mere

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Den 4. april 2013 Ref.: KRL J.nr. 1303-0002 Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Indledningsvist vil

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace PND protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace Generalforsamling 2011 4 5 6 7 8 Indhold madlavningskursus Samarbejde med PKU Generalforsamlingen 2011 Sjældne Diagnoser

Læs mere

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter. Råd og vejledning til mødet med etniske minoriteter med handicap

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter. Råd og vejledning til mødet med etniske minoriteter med handicap Handicaporganisationer er også for etniske minoriteter Råd og vejledning til mødet med etniske minoriteter med handicap Vil du åbne muligheder Denne brochure giver inspiration til, hvordan du som fagperson

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

Prostatakræftforeningen

Prostatakræftforeningen Brevporto Prostatakræftforeningen Prostatakræftforeningen PROPA Jernbanegade 23 B 4000 Roskilde Telefon 33 12 78 28 sekretariat@propa.dk www.propa.dk Prostatakræftforeningen Foreningen har til formål at

Læs mere

Sjældne Familiedage. - et koncept for patientuddannelse målrettet familier med børn med sjældne sygdomme og handicap

Sjældne Familiedage. - et koncept for patientuddannelse målrettet familier med børn med sjældne sygdomme og handicap Sjældne Familiedage - et koncept for patientuddannelse målrettet familier med børn med sjældne sygdomme og handicap Denne publikation kan rekvireres hos Sjældne Diagnoser Handicaporganisationernes Hus

Læs mere

National Strategi for sjældne sygdomme. Kapitlerne 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. V. Kontorchef i Socialstyrelsen, Randi Lykou

National Strategi for sjældne sygdomme. Kapitlerne 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. V. Kontorchef i Socialstyrelsen, Randi Lykou National Strategi for sjældne sygdomme Kapitlerne 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 V. Kontorchef i Socialstyrelsen, Randi Lykou Kapitel 7: Organisering af rehabilitering og andre indsatser i kommunen Mennesker

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Taler vi om det samme? Når etniske minoriteter med sjældne handicap møder socialog sundhedsvæsenet

Taler vi om det samme? Når etniske minoriteter med sjældne handicap møder socialog sundhedsvæsenet Taler vi om det samme? Når etniske minoriteter med sjældne handicap møder socialog sundhedsvæsenet Projektet: Etniske minoriteter med sjældne handicap Treårigt projekt, der har til formål at afdække ressourcer,

Læs mere

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med?

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? STØTTET AF TILMELD DIG TIL COOL CAMP 2016 - EN CAMP FOR SØSKENDE TIL KRÆFTRAMTE Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? Cool Camp er en camp for 20 søskende til kræftramte

Læs mere

Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016

Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016 Beskrivelser af kursernes indhold på Autisme i Fokus 2016 Piger med autisme: Der er i de senere år kommet øget fokus på piger og kvinder med autismer. Piger og kvinder med autisme fremtræder ofte anderledes

Læs mere

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Nykøbing F. Sygehus Det nye sundhedsvæsen Udviklingen går stærkt, og i

Læs mere

BORGER VS FORVALTNING

BORGER VS FORVALTNING BORGER VS FORVALTNING 8 ADVOKATEN 01 10 / 2 0 1 45 T E M A E T E R S K R E V E T AF HANNE HAUERSLEV FOTO: SIF MEINCKE FORVALT- NINGENS SKØN TIL SERVICE- EFTERSYN Forvaltningens afgørelse om hjemmehjælp,

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Deltagerinformation. Deltagerinformation om undersøgelsen Livet med neurofibromatose NF1

Deltagerinformation. Deltagerinformation om undersøgelsen Livet med neurofibromatose NF1 Deltagerinformation Deltagerinformation om undersøgelsen Livet med neurofibromatose NF1 Jeannette Doris Pernille Karoline Der mangler viden i sundhedsvæsenet og kommunerne om, hvordan man bedst kan støtte

Læs mere

introduktion til udskrivningsguiden

introduktion til udskrivningsguiden introduktion til udskrivningsguiden Til medarbejdere og patienter i Region Hovedstadens Psykiatri skrevet af tidligere patienter i samarbejde med pårørende og medarbejdere fra psykiatrien 2014 Projekt

Læs mere

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA.

ET GODT LIV. selv med prostatakræft. Kom med i PROPA. ET GODT LIV selv med Kom med i www.propa.dk Der er rigtig mange spørgsmål at forholde sig til, og for de fleste mennesker er en kræftdiagnose også helt naturligt forbundet med frygt og usikkerhed. Både

Læs mere