ADHD på PULSEN ADHD-foreningens konference 2015 D september 2015, Hotel Comwell Kolding

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADHD på PULSEN ADHD-foreningens konference 2015 D. 3.-4. september 2015, Hotel Comwell Kolding"

Transkript

1 ADHD på PULSEN ADHD-foreningens konference 2015 D september 2015, Hotel Comwell Kolding Kom med på årets konference om ADHD og tag pulsen på ADHD. For ADHD er ligeså gennemgribende for den enkelte, som pulsens slag er for os alle. Det er en del af alt, men banker ikke altid med samme styrke. Som et menneskes puls ændrer styrken af ADHD sig i relation til de mennesker og situationer, som den enkelte indgår i. Og ligesom et menneskes puls gennem træning bliver mindre hektisk under spidsbelastninger kan et menneske med ADHD træne sin egen mestring, så ADHD en kommer bedre under kontrol. Så i år sætter vi fagfolk fra hele landet stævne til konference med overskriften ADHD på pulsen. Over to dage har vi sammensat et stærkt program med et højt fagligt niveau. Vi har blandt andet sat temaer som skole-baseret indsats, forældretræning, ældre med ADHD og håndtering af aggressiv adfærd på programmet. På programmet finder du en lang række eksperter fra ind- og udland. Se mere om oplæg, oplægsholdere og andet her nederst på siden. Så gå ikke glip af årets konference og af muligheden for sammen med hundredvis af andre professionelle på ADHDområdet at dykke ned i de forskellige aspekter af ADHD på pulsen. Praktiske oplysninger Hvor og hvornår: Konferencen finder sted på Comwell Kolding, Skovbrynet 1, 6000 Kolding, Hotellet kan kontaktes på tlf eller hotel.kolding@comwell.dk. Konferencen starter torsdag den 3. september kl. 9 og slutter fredag den 4. september kl. 16. Indkvartering: Indkvartering på Comwell vil fortrinsvis ske på dobbeltværelser. Der er et begrænset ansat enkeltværelser. Ved mange overnattende konferencedeltagere vil andre hoteller i Kolding blive inddraget. Pris: Prisen for konferencen er kr. Prisen dækker alle dele af programmet og er inkl. forplejning, aftenprogram og konferencematerialer. Konferencen er fritaget fra moms. Ved indkvartering på enkeltværelse tillægges 950 kr. pr. person, på dobbeltværelse er tillægget 600 kr. pr. person. Tilmelding: Du tilmelder dig via hjemmesiden Ved tilmelding skal du vælge, hvilke temaspor du ønsker at deltage i. Hurtig tilmelding tilrådes, da der kan være begrænsning på antallet af pladser på enkelte temaspor. Når det antal er nået, vil det pågældende spor være lukket for tilmelding. Afbud: Tilmelding er bindende. Et evt. afbud skal meddeles skriftligt til Mette på mes@adhd.dk. Ved afbud før d. 1 august hæfter man for 50% af prisen, ved afbud efter d. 1 august hæfter man for det fulde beløb. Har du spørgsmål vedrørende ADHD-foreningens årlige konference? Skriv til: Mette Skou, mes(at)adhd.dk vedrørende praktiske forhold som faciliteter og tilmelding Susanne Ploug-Sørensen, sps(at)adhd.dk vedrørende konferencens indhold og program

2

3 Hovedoplæg Hovedoplæg 1: Psykosocial behandling af ADHD v/ George DuPaul (USA) (oplægget tolkes) De mest effektive psykosociale interventioner for børn og unge med ADHD vil blive beskrevet. Herunder forælder træning, adfærdsmæssige strategier i klasseværelset, og indsatser målrettet relationerne mellem ligestillede. Eksempler på forskningsstudier og klinisk anvendelse vil blive drøftet. Det overordnede mål med psykosocial behandling er at forbedre symptomer samt øge den faglige og sociale funktion. George DuPaul er professor og Ph.d. i skolepsykologi ved Lehigh University i Pennsylvania, USA. Hans primære forskningsinteresse er behandling af mennesker med ADHD og relaterede adfærdsvanskeligheder. Særligt har George DuPaul gennem mange år fokuseret på forskning i skolebaserede akademiske og adfærdsregulerende interventioner i forhold til ADHD. Til dette arbejde har han udviklet konkrete metoder til, hvordan man kan arbejde med dette område og har uddannet utallige skolepsykologer verden over i disse metoder. George DuPaul har desuden udgivet flere bøger om emnet. Hovedoplæg 2: Forældretræning, Kærlighed i Kaos v/ Christoffer Scavenius Sonne-Schmidt og (oplægsholder er på vej) Kærlighed i Kaos: I begyndelsen af 2014, deltager 160 forældre til børn med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder i ADHD-foreningens forældretræningsprogram Kærlighed i Kaos. I løbet af 12 hverdagsaftner, én gang om ugen, i 12 af ADHD foreningens lokalafdelinger, giver 24 frivillige trænere dem en række redskaber til bedre at håndtere deres barns adfærd. I samme periode, venter en tilsvarende gruppe af forældre på, at de skal modtage træningsprogrammet i slutningen af For begge grupper, følger vi forældrenes og børnenes udvikling med og uden træning. Oplægget præsenterer dette forskningsstudie med Kærlighed i Kaos og ser på de to gruppers udvikling igennem Christoffer Scavenius Sonne-Schmidt er forsker med en Ph.d. i økonomi fra Københavns Universitet. Hans primære forskningsinteresse er børns udvikling af sociale- og skolekompetencer, herunder udsatte børns kompetenceudvikling, relationen mellem forældrekompetencer og børns udvikling, samt effekten af børns sundhedstilstand på indlæring. Han har været ansat ved SFI siden 2011, hvor han er projektleder på flere effektmålingsprojekter omkring sociale indsatser, herunder flere landsdækkende randomiserede forsøg af forældretræningsprogrammer. Beskrivelse af den anden del er på vej

4 Hovedoplæg 3: ADHD hos ældre forekomst, diagnose og behandling i et livstidsperspektiv v/ Taina Guldberg-Kjär (Sverige) (oplægget tolkes) 20 år tilbage var de fleste overbevist om at ADHD var en børnediagnose og at man voksede fra vanskelighederne. Men efterhånden som mange børn med ADHD blev voksne og stadig kæmpede med at koncentrere sig, at skabe overblik og at holde fokus fik flere og flere den erkendelse at ADHD også er en voksendiagnose. Og nu er de voksne med ADHD så på vej til at blive ældre. Og ADHD spiller fortsat en stor rolle i deres liv og giver fortsat store vanskeligheder. Dette oplæg præsenterer det vi ved om ADHD hos ældre og tager ADHD-tematikker, som er særligt relevante i forhold til ældre, op. Taina Guldberg-Kjär er psykolog og specialist i neuropsykologi og blandt andet tilknyttet Gillbergcentret i Gøteborg, Sverige. Hun har siden 1992 arbejdet klinisk med ældre- og voksenpsykiatri (udredning og behandling) for personer med mistanke om demens samt ADHD. Hun disputerede i 2013 med en afhandling om ADHD hos ældre. Hendes primære forskningsområder er ADHD hos ældre samt ADHD set i et livsløbsperspektiv. Hovedoplæg 4: ADHD I medgang og modgang v/ Danni Elmo Oplev en hudløst ærlig beretning om hvordan ADHD føles og hvordan det spiller ind både i forhold til livet opture og nedture. Undervejs vil beretningen være krydret med den musik, som er en kunstnerisk bearbejdelse og håndtering af livet med ADHD. Danni Elmo er selvlært musiker og har blandt andet deltaget i Melodi Grandprix flere gange. Han fik diagnosen ADHD allerede som 4-årig og har gennem hele sit liv måtte leve med de vanskeligheder og udforkrigner ADHD har givet ham. Og det er ikke altid gået godt. Men gennem musikken har Danni Elmo fundet en måde, hvor han kan bearbejde sine oplevelser. Danni Elmo er i 2015 blevet ambassadør for ADHD-foreningen.

5 HO5: At håndtere aggressiv adfærd v/ Bo Hejlskov Elvén (Sverige) Aggressiv adfærd er almindeligt i hele det pædagogiske felt. Man har haft forskellige måder at forholde sig til det på, men det meste som er skrevet handler om hvordan man skal få børn til at lade være, ikke hvordan man håndterer det. Oplægget tilbyder en tilgang og nogle metoder for adfærdshåndtering og forebyggelse, der har vist sig have god effekt. Metoderne bygger på neuropsykologi og affektteori og tager udgangspunkt i forældres og personales måde at møde personen med adfærden på. Bo Heilskov Elvén er psykolog, rådgiver og foredragsholder fra Sverige. Han er specialist indenfor ADHD, autisme og aspergers, med særligt fokus på håndtering af aggressiv adfærd både i teori og i praksis. Selvkontrol, følelsesmæssig regulering og affektafsmitning, problemskabende og risikobetonet adfærd. Han har undervist i mange sammenhænge, særligt i Sverige og i Danmark, og er kendt som en vedkommende og engageret formidler af både budskaber og metoder. HO6: Konsekvenser af ADHD indsatsen i Dammark v/ Per Hove Thomsen Dette opæg giver en gennemgang af dansk og international forskning om konsekvenserne af at have ADHD. Per Hove Thomsen præsenterer, hvad vi ved om risikofaktorer for udvikling af ADHD, om påvirkning af skolegang, økonomiske og sociale forhold, stofmisbrug, kriminalitet, ulykker m.v. Den sidste del af oplægget handler om hvilken indsats denne viden kalder på her i Danmark: Hvad ser ud til at hjælpe ud fra de undersøgelser man har fra Danmark såvel som andre lande? Per Hove Thomsen er klinisk professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Århus Universitet og overlæge, dr.med. ved Århus Universitetshospital, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter, Risskov. Han er forfatter til flere bøger om ADHD hos både børn og voksne og til både professionelle og berørte. I 2015 er han udkommet med Kort og godt om ADHD. Bogen giver kort og klar viden om ADHD, om symptomer, årsager og behandling, særlige forhold for børn, unge og voksne med ADHD, og om hvordan man kan forholde sig til ADHD i hverdagen. Den er primært henvendt til mennesker, der selv har ADHD inde på livet.

6 Fælles programdele ud over hovedoplæg Panel til spørgsmål Fredag har vi sammensat et panel af eksperter på forskellige områder vedrørende ADHD. De vil i fællesskab svare på spørgsmål stillet dagen før af deltagerne på konferencen. Panelet består af: Bo Heilskov Elvén er psykolog, rådgiver og foredragsholder fra Sverige. Han er specialist indenfor ADHD, autisme og aspergers, med særligt fokus på håndtering af aggressiv adfærd både i teori og i praksis. Selvkontrol, følelsesmæssig regulering og affektafsmitning, problemskabende og risikobetonet adfærd. Han har undervist i mange sammenhænge, særligt i Sverige og i Danmark, og er kendt som en vedkommende og engageret formidler af både budskaber og metoder. Nicolai Moltke-Leth er Cand.Scient.Soc. og har en Master i Positiv Psykologi. Derudover har han en række certificeringer i psykologi, styrkebaseret læring, kognitiv coaching og NLP. Nicolai Moltke-Leth har arbejdet med udvikling af det menneskelige potentiale det meste af sit liv. Han er oprindeligt Kaptajn i Jægerkorpset og har desuden testet sig selv i flere af verdens hårdeste udholdenhedsløb, herunder Paris-Dakar Rally. De sidste mange år har han dedikeret al sin tid på at udvikle og afvikle programmer, der støtter unges læring og udvikling, bl.a. i virksomheden True North, som han stiftede i Per Hove Thomsen er klinisk professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Århus Universitet og overlæge, dr.med. ved Århus Universitetshospital, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter, Risskov. Han er forfatter til flere bøger om ADHD hos både børn og voksne og til både professionelle og berørte. I 2015 er han udkommet med Kort og godt om ADHD. Bogen giver kort og klar viden om ADHD, om symptomer, årsager og behandling, særlige forhold for børn, unge og voksne med ADHD, og om hvordan man kan forholde sig til ADHD i hverdagen. Den er primært henvendt til mennesker, der selv har ADHD inde på livet. En paneldeltager mere (beskrivelse er på vej) Afslutningsoplæg v/ Nicolai Moltke-Leth Nicolai Moltke-Leth er Cand.Scient.Soc. og har en Master i Positiv Psykologi. Derudover har han en række certificeringer i psykologi, styrkebaseret læring, kognitiv coaching og NLP. Nicolai Moltke-Leth har arbejdet med udvikling af det menneskelige potentiale det meste af sit liv. Han er oprindeligt Kaptajn i Jægerkorpset og har desuden testet sig selv i flere af verdens hårdeste udholdenhedsløb, herunder Paris-Dakar Rally. De sidste mange år har han dedikeret al sin tid på at udvikle og afvikle programmer, der støtter unges læring og udvikling, bl.a. i virksomheden True North, som han stiftede i 2007.

7 Temablokke Blok A (torsdag) A1: ADHD hos Voksne v/ Taina Guldberg-Kjär (Sverige), psykolog og specialist i neuropsykologi og Hanne Veje, forfatter og faglig leder Taina Guldberg-Kjär: ADHD hos voksne har nu været et accepteret faktum i en årrække. I dette oplæg sættes der fokus på udfordringerne i forhold til at stille ADHD-diagnosen hos voksne og hvad vi på nuværende tidspunkt ved om komorbiditet og om samspillet med forskellige livssammenhænge. Og hvordan dette hænger dette sammen med udfordringerne. Hanne Veje: I mødet med unge og voksne med ADHD er der brug viden om tilgang og metoder i praksisarbejdet. Oplægget ser på pædagogisk tilrettelæggelse og kommer omkring, hvordan man kan arbejde med udfordringerne omkring voksne med ADHD i en opbyggende, positiv og udviklende hverdag uden konflikter, stress m.v. Oplægget ligger op til dialog omkring de ofte svære situationer, der kan opstå i en udfordrende hverdag. A2: Arbejdet med unge med ADHD erfaringer fra to udviklingsprojekter v/ Louise Hübertz Poulsen, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og Tine Hedegaard, udviklingskonsulent i ADHDforeningen ADHD-foreningen har resultater fra to udviklingsprojekter om unge med ADHD. På dette temaspor præsenteres erfaringerne og vi møder nogle af dem som har deltaget. Det ene projekt er ADHD-inkluderende klubber, som har udviklet metoder til brug af det pædagogiske personale i fritids- og ungdomsklubber i forbindelse med unge med ADHD. Det andet projekt er Netværket i spil, som har tilbudt unge med ADHD at deltage i forløb med det formål at aktivere de private netværk omkring den unge til at støtte op om dennes udvikling. A3: Skole-baserede interventioner for ADHD v/ George DuPaul (USA), professor og Ph.d. i skolepsykologi Effektive skolebaserede interventioner for børn og unge med ADHD vil blive beskrevet. Herunder adfærdsmæssige strategier, akademisk støtte, skole-hjem kommunikation og selvregulering. Relevante undersøgelser vil blive gennemgået sammen med konkrete skridt til at gennemføre evidensbaseret behandling i skolerne.

8 Blok B (fredag) B1: Mening og mestring på vej på arbejde v/ Jette Myglegaard, formand i ADHD-foreningen Mening og mestring er samarbejde mellem jobcentre og en række handicaporganisationer, hvor man afprøver en ny type tilbud til borgere med kognitive handicaps. Målet er at forbedre borgerenes muligheder på arbejdsmarkedet og består af en kombination af individuelle samtaler og gruppeforløb. Forløbet skal således være meningsfyldt for den enkelte og lede til en bedre mestring af kognitive udfordringer. B2: Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz, Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen ADHD-foreningen har udviklet en række af råd og pædagogiske redskaber, som vi anbefaler til voksne omkring børn med ADHD. I dette spor bliver vi meget praktiske og konkrete og ser på, hvad lærere og skolepædagoger kan sige og gøre for at opbygge en god og udviklende relation til børn med ADHD. Børn med ADHD trives bedre, når de voksne formår at se deres kvaliteter bag ved ADHD-symptomer og uhensigtsmæssig adfærd. Det handler i høj grad om at opbygge en stemning af varme og positivitet omkring børnene og anerkende deres små daglige successer med at lykkes eller forsøge at lykkes. Dette spor vil handle om, hvordan vi kan arbejde med at bruge mere af vores energi på at udvikle positiv adfærd og dermed mindre på at afvikle negativ adfærd. Vi vil servere håndgribelige værktøjer, der er brugbare og hensigtsmæssige overfor alle børn i klassen. B3: Atlass stressforståelse og -reduktion v/ Michael Harboe Kvistgaard Specialpædagogisk konsulent & Atlass instruktør: Center for Specialpædagogiske Børnetilbud Heimdal Dette spor er en introduktion Atlass, hvor man arbejder med udgangspunkt i, at familier til børn/unge med ADHD (og andre udviklingsforstyrrelser) har et højere stressniveau end andre familier. Ud fra en forståelse af hvad stress er og hvordan man kan reducere stress (såvel hos sig selv som forælder eller fag-person som hos barnet/den unge), arbejdes der med trivsel og sundhed. På baggrund af en viden om, at stress smitter kigger vi på, hvordan man kan arbejde med egne mestringsstrategier, for på den måde at mindske stressens påvirkning på såvel børn/ unge som på familien eller arbejdspladen. Centrale temaer fra et Atlass kursus vil kort blive introduceret: typisk og atypisk udvikling, anderledes sansning, perception og opmærksomhed, stress, vurdering af stress og mestringsstrategier, herunder mindfulness. Du kan forvente en introduktion, hvor du på den ene side vil kunne genkende symptomer og beskrivelser på andre mennesker, men i lige så høj grad vil kunne kigge indad og overveje, om du kan handle alternativt i fremtiden.

Med ADHD i tanken ADHD-foreningens konference 2014 D. 4.-5. september 2014, Hotel Comwell Kolding

Med ADHD i tanken ADHD-foreningens konference 2014 D. 4.-5. september 2014, Hotel Comwell Kolding Med ADHD i tanken ADHD-foreningens konference 2014 D. 4.-5. september 2014, Hotel Comwell Kolding Fylder ADHD meget i dine tanker? Er du optaget af, hvordan ADHD påvirker menneskers liv og udvikling? Har

Læs mere

Nuancer af ADHD ADHD-foreningens konference 2016 D. 1.-2. september 2016, Hotel Comwell Kolding

Nuancer af ADHD ADHD-foreningens konference 2016 D. 1.-2. september 2016, Hotel Comwell Kolding Nuancer af ADHD ADHD-foreningens konference 2016 D. 1.-2. september 2016, Hotel Comwell Kolding Kom med på årets konference om ADHD og se nærmere på nuancerne af ADHD. ADHD er en kompliceret diagnose,

Læs mere

Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler

Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler KONFERENCE - om Low Arousal principper og praksis TORSDAG D. 25. APRIL 2019 KL. 9:00-15:30 Professionelt arbejde med problemskabende adfærd i skoler v. Psykolog Bo Hejlskov Elvén Bo Hejlskov Elvén 25.

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere

Velkommen til Center for ADHD. Jo før jo bedre...

Velkommen til Center for ADHD. Jo før jo bedre... og hvad så? Velkommen til Center for ADHD Jo før jo bedre... Børn med ADHD skal have hjælp så tidligt som muligt. Center for ADHDs formål er at forebygge de negative følgevirkninger, som symptomer på ADHD

Læs mere

Atlass familiekursus

Atlass familiekursus Atlass familiekursus Et tilbud til forældre til børn eller unge med anderledes forudsætninger og/eller atypisk udvikling. Et tilbud i CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGISKE BØRNETILBUD FORORD Mennesker med anderledes

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus) - Copy

Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus) - Copy Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus) - Copy Underviser Niels Bilenberg Karen Nørby Kom til en højaktuel konference om, hvordan man kan lette dagen for børn med ADHD - til fordel for barnet og

Læs mere

Kærlighed i Kaos. Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART

Kærlighed i Kaos. Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART Kærlighed i Kaos Et forældretræningsprogram til familier med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder KORT & KLART En bedre hverdag 2 Kærlighed i Kaos er et forældretræningsprogram for familier med ADHD

Læs mere

Et dansk, evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende

Et dansk, evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende Et dansk, evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende vanskeligheder Udviklingskonsulent Anna Furbo Rewitz, ADHD-foreningen Danmark Hvad skal vi høre om? 1.

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE KÆRLIGHED I KAOS (KIK) SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE Kærlighed i Kaos (KiK) er et evidensbaseret forældretræningsprogram for

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi ADHD og hvad så? Center for ADHD Forældretræning Konsulentydelser Kurser Udvikling Viden Forskning Rådgivning Terapi Hvad er Center for ADHD? Børn med ADHD eller lignende symptomer skal have hjælp så tidligt

Læs mere

Kurser 2015. www.autismecenter.dk

Kurser 2015. www.autismecenter.dk Kurser 2015 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21.

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21. Vingstedkurset 2013 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik i praksis Fællesskabende didaktikker i læringsrummet Vejle Center Hotel 20. 21. november 2013 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

KURSUSTILBUD forår 2015

KURSUSTILBUD forår 2015 KURSUSTILBUD forår 2015 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både internt

Læs mere

Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus)

Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus) Konference: ADHD - let barnets hverdag (Aarhus) Underviser Niels Bilenberg Karen Nørby Kom til en højaktuel konference om, hvordan man kan lette dagen for børn med ADHD - til fordel for barnet og omgivelserne.

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program ADHD modul 1 Familiekursus for familier med børn med nydiagnosticeret ADHD Formålsbeskrivelse Formål forældre: Forældrene får grundlæggende viden om ADHD-diagnosen, familieliv, medicinering og redskaber

Læs mere

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ LÆR UNGE AT FINDE DEN INDRE RO KURSUSCENTER BROGAARDEN APRIL/MAJ 2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ Lær

Læs mere

Special- rådgivningen

Special- rådgivningen Special- rådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er specialrådgivningen? Formålet med dette

Læs mere

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail Stress, vold og trusler: En giftig cocktail v. Kasper Kock Pædagogisk vejleder/ afdelingsleder & Michael Harboe Specialpædagogisk konsulent/ projektleder Begge Atlass & Studio III instruktører Emner Præsentation

Læs mere

Autisme Specialisering 2019

Autisme Specialisering 2019 Autisme Specialisering 2019 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle sine faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Kurser 2016. www.autismecenter.dk

Kurser 2016. www.autismecenter.dk Kurser 2016 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Autisme Specialisering Aalborg

Autisme Specialisering Aalborg Autisme Specialisering 2019-2020 Aalborg AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Autisme- Fordybelse for Forældre 2018

Autisme- Fordybelse for Forældre 2018 Autisme- Fordybelse for Forældre 2018 AutismeFordybelse for Forældre AutismeFordybelse har til formål, at du som forælder øger din viden om og forståelse for dit barn med autisme. Alle forældre ønsker,

Læs mere

Atlass familie indsats

Atlass familie indsats Atlass familie indsats Kvalificeret og specialiseret handicapindsats med støtte til familierne og børnene Et tilbud i CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGISKE BØRNETILBUD FORORD Mennesker med handicap og deres familier

Læs mere

De Utrolige År Fokus på det positive samvær

De Utrolige År Fokus på det positive samvær De Utrolige År Fokus på det positive samvær 1 Målgruppen Målgruppen for programserien De Utrolige År er: - Børn i alderen 0-3 år, hvor indsatsen kan fremme det positive forældreskab og forebygge adfærdsvanskeligheder

Læs mere

Tænd din ildsjæl. Kursuscenter Brogaarden Den 05. 06.09.2013. Generator foredrag, kurser og konferencer. www.foredragogkonferencer.

Tænd din ildsjæl. Kursuscenter Brogaarden Den 05. 06.09.2013. Generator foredrag, kurser og konferencer. www.foredragogkonferencer. Tænd din ildsjæl Et kursus om teenagecoaching og relationskompetence for fagfolk, der arbejder med unge Kursuscenter Brogaarden Den 05. 06.09.2013 Generator foredrag, kurser og konferencer www.foredragogkonferencer.dk

Læs mere

PPR i spændingsfeltet mellem almenområdet og psykiatrien

PPR i spændingsfeltet mellem almenområdet og psykiatrien INFORMATIONSMØDE PPR i spændingsfeltet mellem almenområdet og psykiatrien Undervisningsministeriet og Landssamrådet af PPR-chefer holder det årlige informationsmøde den 15.-16. november 2018. Nogle diagnosetyper

Læs mere

Inklusion begreb, organisation, praksis i skolen Effekten af specialundervisning hvad vi ved om hvad der virker Problemadfærd og børns invitationer

Inklusion begreb, organisation, praksis i skolen Effekten af specialundervisning hvad vi ved om hvad der virker Problemadfærd og børns invitationer SPECIALUNDERVISNINGSTRÆF 2009: Ny veje i skolen og specialundervisningen 11. - 13. november i Holbæk 19. maj 2009 Inklusion begreber, teori og praksis Effekten af specialundervisning Nyt fra SU-Styrelsen

Læs mere

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE BRANDBJERG HØJSKOLE DEN 23. 24.

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE BRANDBJERG HØJSKOLE DEN 23. 24. TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE BRANDBJERG HØJSKOLE DEN 23. 24. MAJ 2013 GENERATOR FOREDRAG, KURSER OG KONFERENCER WWW.FOREDRAGOGKONFERENCER.DK

Læs mere

Autisme Specialisering 2020

Autisme Specialisering 2020 Autisme Specialisering 2020 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

INKLUSION I GRUNDSKOLEN

INKLUSION I GRUNDSKOLEN KVALIFICERING AF LÆRERE OG PÆDAGOGER MED INKLUSIONSRETTEDE OPGAVER KURSUSCENTER BROGAARDEN 08.-09.05.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK Inklusionsopgaven er for alvor landet

Læs mere

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER

MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER MENTAL ROBUSTHEDSTRÆNER BLIV UDDANNET MRT TRÆNER MRT Træneruddannelse for professionelle, som arbejder inden for HR, undervisning, sundhed og stressforebyggelse på arbejdspladsen. MRT TRÆNERUDDANNELSE

Læs mere

Forældreforløb

Forældreforløb Forældreforløb 2019-20 Forældreforløb Forældreforløbet henvender sig til forældre til børn og unge med autisme, der ønsker at øge og udvikle deres viden om autisme. Det vigtigste for forældre er, at deres

Læs mere

MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET.

MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET. MENNESKER DER KAN OPFØRE SIG ORDENTLIGT, GØR DET. Bo Hejlskov Elven Ovenstående citat kan godt være svært at forholde sig til og endda virke provokerende, især hvis man står i adfærdsproblemer til halsen.

Læs mere

Stepping Stones programmet

Stepping Stones programmet Stepping Stones programmet Et tilbud til forældre til et barn med handicap Hvem og hvad er Stepping Stones for? Hvis I er forældre til et barn med et handicap i alderen 2-12 år, så kan Stepping Stones

Læs mere

MEDLEMSBLAD NR. 35 AUGUST 2014 NORDSJÆLLANDS LOKALAFDELING

MEDLEMSBLAD NR. 35 AUGUST 2014 NORDSJÆLLANDS LOKALAFDELING ADHD MEDLEMSBLAD NR. 35 AUGUST 2014 NORDSJÆLLANDS LOKALAFDELING ADHDNORDSJÆLLAND SIDE 3 5 Nyt fra bestyrelsen 7 Fisketur med SKJOLD på Øresund 11 Café for voksne med ADHD 13 Besøg foreningens hjemmeside

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2018-2019 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

- en effektundersøgelse

- en effektundersøgelse SKOLESTØTTE til børn i familiepleje - en effektundersøgelse Hvordan kan man bedst støtte op om god skoletrivsel, inklusion og faglig udvikling for børn i familiepleje? Dette forskningsprojekt skal undersøge

Læs mere

Autisme Specialisering

Autisme Specialisering Autisme Specialisering 2019-20 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle sine faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

VI HAR IKKE RÅD TIL AT LADE VÆRE!

VI HAR IKKE RÅD TIL AT LADE VÆRE! Evidensbaseret forældretræningsprogram målrettet familier med ADHD eller ADHDlignende vanskeligheder ADHD-foreningen 2015: En tidlig og forebyggende indsats for familier med ADHD VI HAR IKKE RÅD TIL AT

Læs mere

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN, MIDDELFART 23.-24.04.2015 GENERATOR PÆDAGOGIK & PSYKOLOGI KURSEROGKONFERENCER.DK

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

Hvad er Specialrådgivningen?

Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er Specialrådgivningen? Specialrådgivningen

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

SE BARNET INDEFRA: At arbejde med tilknytning i dagpleje- og institutionskontekster. Landskonferencen Kvalitet i dagplejen

SE BARNET INDEFRA: At arbejde med tilknytning i dagpleje- og institutionskontekster. Landskonferencen Kvalitet i dagplejen SE BARNET INDEFRA: At arbejde med tilknytning i dagpleje- og institutionskontekster. Landskonferencen Kvalitet i dagplejen Hotel Nyborg Strand den 29. maj 2017 Mette Skovgaard Væver Ph.D. lektor i klinisk

Læs mere

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI INDHOLD Side 4: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Side

Læs mere

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI

FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI FØR- OG EFTERMÅLING FØRSTE SKRIDT PÅ VEJEN HELLE HANSEN, SFI 1 2 HVORFOR FØR-EFTERMÅLING? Vil gerne se hvordan borgeren UDVIKLER/ÆNDRER sig over tid. Vil gerne indføre en ny indsats og undersøge hvordan

Læs mere

LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE

LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE LÆR AT FORSTÅ AUTISMESPEKTRUM FORSTYRRELSER OG ADHD KURSER OG FORLØB FOR BØRN, UNGE OG DERES NÆRMESTE INDIVIDUELT FORLØB TIL BARNET/DEN UNGE OG FAMLIEN Vi tilbyder forløb, der tager udgangspunkt i barnets

Læs mere

INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06.

INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06. INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK

Læs mere

Specialiseringsuddannelse i autisme 2017

Specialiseringsuddannelse i autisme 2017 Specialiseringsuddannelse i autisme 2017 Autismespecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet. På uddannelsen

Læs mere

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus)

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Underviser Per Brændgaard Søren Tange Kristensen Få den nyeste viden om kostens betydning for børns udvikling, intelligens og helbred. Vær med til

Læs mere

Autisme Specialisering 2018

Autisme Specialisering 2018 Autisme Specialisering 2018 AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Børnepsykologisk Team

Børnepsykologisk Team Børnepsykologisk Team Psykologisk udredning, rådgivning og behandling til børn med lettere psykiatriske problematikker i alderen 6 til og med 13 år. Konsulentbistand til rådgivere i kommunens familiegrupper

Læs mere

HVEM ER VI? VI LÆGGER VÆGT PÅ TOLERANCE OG EN ÅBEN OG LIGEVÆRDIG DIALOG MED ELEVERNE OG MED DERES FAMILIER

HVEM ER VI? VI LÆGGER VÆGT PÅ TOLERANCE OG EN ÅBEN OG LIGEVÆRDIG DIALOG MED ELEVERNE OG MED DERES FAMILIER HVEM ER VI? VI LÆGGER VÆGT PÅ TOLERANCE OG EN ÅBEN OG LIGEVÆRDIG DIALOG MED ELEVERNE OG MED DERES FAMILIER Skolen ved Sorte Hest er et selvejende skole og dagbehandlingstilbud for børn i den skolepligtige

Læs mere

Nyhedsbrev. Pilotprojekt med Københavns Universitet. Flere piger og yngre kvinder på STU og netværksgrupper. Spændende Mindfulness konference side 4

Nyhedsbrev. Pilotprojekt med Københavns Universitet. Flere piger og yngre kvinder på STU og netværksgrupper. Spændende Mindfulness konference side 4 Nyhedsbrev Pilotprojekt med Københavns Universitet Vi deltager aktuelt i et projekt med Ministeriet for børn og unge og Københavns universitet. Det er et pilotprojekt med unge med Aspergers syndrom, som

Læs mere

UNGES ROBUSTHED KONFERENCE TREFOR PARK ODENSE 21.10.2015 KURSEROGKONFERENCER.DK PÆDAGOGIK & PSYKOLOGI

UNGES ROBUSTHED KONFERENCE TREFOR PARK ODENSE 21.10.2015 KURSEROGKONFERENCER.DK PÆDAGOGIK & PSYKOLOGI UNGES ROBUSTHED KONFERENCE TREFOR PARK ODENSE 21.10.2015 PÆDAGOGIK & PSYKOLOGI KURSEROGKONFERENCER.DK ROBUSTE UNGE De unge i Danmark har ikke fået det nemmere. Tværtimod er deres mentale trivsel kun gået

Læs mere

SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Forslag til overnatning.

SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Forslag til overnatning. SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Du er inviteret til to dages sommer-symposium - en fordybelse i feltet grafisk facilitering. Dagene bliver

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

LA2. LA2 - Low Arousal 2. En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist

LA2. LA2 - Low Arousal 2. En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud. v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist LA2 En metodemanual til forebyggelse af vold og fremme af trivsel på botilbud v. Trine Uhrskov Psykolog og VISO-specialist 1 LA2 - Low Arousal 2 2 Baggrunden for LA2 LA2 - et redskab til dialog LA2 s

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 54 August Nyhedsbrev nr. 54 fra Livsmod indeholder: Kommende temadage med datoer. Guide til tilmeldinger til temadage

Nyhedsbrev nr. 54 August Nyhedsbrev nr. 54 fra Livsmod indeholder: Kommende temadage med datoer. Guide til tilmeldinger til temadage Nyhedsbrev nr. 54 fra indeholder: Kommende temadage med datoer 1) Mental sundhedsfremme 30.8 (få pladser) 2) Seksuelle overgreb & Børnehus Hovedstaden 23.9 (få pladser) 3) Kompliceret sorg & Det Nationale

Læs mere

KOGNITIV UDDANNELSE HELE PAKKEN!

KOGNITIV UDDANNELSE HELE PAKKEN! KOGNITIV UDDANNELSE HELE PAKKEN! KURSUSCENTER BROGAARDEN SEPTEMBER 2015 - MARTS 2016 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK KOGNITIV UDDANNELSE Kognitiv uddannelse Den kognitive uddannelse

Læs mere

Pædagogisk Superstjerne Program

Pædagogisk Superstjerne Program Vil du være pædagogisk mindfulness pioner på din arbejdsplads - og i dit eget liv i 2013? Pædagogisk Superstjerne Program - for dig, der brænder for at gøre en forskel og ønsker et (arbejds-)liv, funderet

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Bliv ekspert i at forstå børn

Bliv ekspert i at forstå børn Bliv ekspert i at forstå børn Ulla Dyrløv og Charlotte Bjerregård fra Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg tilbyder et kursus til lærere og pædagoger, der ønsker at blive eksperter i at forstå børn

Læs mere

UDDANNELSESKARRUSELLEN PROGRAM PROGRAM 2013-2014. Udadreagerende adfærd 2013-2014

UDDANNELSESKARRUSELLEN PROGRAM PROGRAM 2013-2014. Udadreagerende adfærd 2013-2014 Neuropædagogikken beskæftiger sig dels med hvordan viden om hjernen og mentale processer kan berige vores viden om læring, dels hvordan man konkret kan hjælpe den svage elev, børn og unge med indlæringsvanskeligheder

Læs mere

EUROPAHALLEN Aalborg Kongres- og Kultur Center, Europa Plads 4, 9000 Aalborg. Lørdag den 13. september 2014 kl. 08.00-16.00.

EUROPAHALLEN Aalborg Kongres- og Kultur Center, Europa Plads 4, 9000 Aalborg. Lørdag den 13. september 2014 kl. 08.00-16.00. Komplekse autismetilstande: Når autismeperspektiv og autismepædagogik ikke rækker - en temadag om Gua-diagnosen og andre blandingstilstande ved autismespektrum forstyrrelser Niels Bilenberg Niels Bilenberg

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

Specialområde Børn og Unge (SBU)

Specialområde Børn og Unge (SBU) YDELSESBESKRIVELSE Specialområde Børn og Unge (SBU) Målgruppe: Midlertidig botilbud til voksne op til 25 år med psykiske vanskeligheder - Granbo Sindalsvej 30, 8240 Risskov Tel. 7847 8500 sbu@ps.rm.dk

Læs mere

Mindfulness i pædagogikken

Mindfulness i pædagogikken Mindfulness i pædagogikken Et praksisrettet og forskningsunderbygget kursus for undervisere og vejledere, der arbejder med unge Kursuscenter Brogaarden 25.11-26.11.2013 Generator kurser og konferencer

Læs mere

Mit nydiagnosticerede barn med ADHD

Mit nydiagnosticerede barn med ADHD Mit nydiagnosticerede barn med ADHD Forældrekursus for forældre, der har fået diagnosen på deres barn inden for det sidste år 21. 23. september 2007 Hotel Scandic Hvidkærvej 25 5250 Odense SV Program Fredag

Læs mere

Specialområde Børn og Unge (SBU)

Specialområde Børn og Unge (SBU) YDELSESBESKRIVELSE Specialområde Børn og Unge (SBU) Målgruppe: Midlertidig botilbud til voksne op til 25 år med Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) og med svære adfærdsforstyrrelser Sindalsvej 30, 8240

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

Kurset. Skab mere effektive samtaler. På kurset arbejder du med: Dette forløb leveres af Attractor.

Kurset. Skab mere effektive samtaler. På kurset arbejder du med: Dette forløb leveres af Attractor. Effektive samtaler Skab mere effektive samtaler At have effektive samtaler på din arbejdsplads er essentiel for jeres trivsel, effektivitet og sammenhængskraft. På kurset får du en introduktion til muligheder

Læs mere

Gør ADHD til håb og handlekraft

Gør ADHD til håb og handlekraft Gør ADHD til håb og handlekraft ADHD-foreningens målsætningsprogram 2016 2018 Oplæg til godkendelse på ADHD-foreningens Landsmøde 29. maj 2016 EN KORT BAGGRUND Da ADHD-foreningen blev dannet i 1982, fandtes

Læs mere

Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler

Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler Borgerinddragelse i forebyggelse af vold og trusler - med udgangspunkt i praksiserfaringer med FIT i VISO rådgivningforløb Trine Uhrskov, psykolog og VISO-leverandør 1 Projekt Forebyggelse af magtanvendelser

Læs mere

Mindfulness skab resultater i balance

Mindfulness skab resultater i balance Mindfulness skab resultater i balance Mindfulness skab resultater i balance Bring din organisation til balance og bedre bundlinje gennem en fokuseret indsats på dig selv og din lederrolle. Balance, trivsel

Læs mere

INSTRUKTØR UDDANNELSE. i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne

INSTRUKTØR UDDANNELSE. i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne INSTRUKTØR UDDANNELSE i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne GENERELT Hvem bør deltage? Denne uddannelse henvender sig til dig, der ønsker at styrke dine personlige og professionelle

Læs mere

Altingets netværk for Børn og Unge

Altingets netværk for Børn og Unge Altingets netværk for Børn og Unge Mental trivsel Carsten Obel, professor i mental børnesundhed og direktør for Center for Sundhedsarbejde, Aarhus Universitet Nye undersøgelser viser, at et stigende antal

Læs mere

- en effektundersøgelse

- en effektundersøgelse SKOLESTØTTE til børn i familiepleje - en effektundersøgelse Hvordan kan man bedst støtte op om god skoletrivsel, inklusion og faglig udvikling for børn i familiepleje? Dette forskningsprojekt skal undersøge

Læs mere

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2013-2014 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

adhd KOM OG NET- VÆRK MED 1000 ANDRE Mød den anerkendte ekspert i ADHD RUSSELL BARKLEY Tilmeld dig allerede i dag! VISION & VIRKELIGHED

adhd KOM OG NET- VÆRK MED 1000 ANDRE Mød den anerkendte ekspert i ADHD RUSSELL BARKLEY Tilmeld dig allerede i dag! VISION & VIRKELIGHED adhd VISION & VIRKELIGHED ÅRETS KONFERENCE OM ADHD D 5. & 6. SEP. 2013, HOTEL NYBORG STRAND Konferencen åbnes af Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag Mød den anerkendte ekspert i ADHD RUSSELL

Læs mere

Forældreforløb i Molis

Forældreforløb i Molis i Molis et henvender sig til forældre til børn og unge med autisme, der ønsker at øge og udvikle deres viden om autisme. Det vigtigste for forældre er, at deres børn har det godt og oplever trivsel i deres

Læs mere

Kurser sommer/sensommer 2011

Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser og foredrag Sommeren i Frivilligcenter Aarhus byder på flere spændende arrangementer. Vi har to kurser og en temaaften at byde på. Skab overskud og trivsel i dit frivillige

Læs mere

TÆT PÅ DIGITALE UNGE

TÆT PÅ DIGITALE UNGE TÆT PÅ DIGITALE UNGE CENTER FOR DIGITAL PÆDAGOGIK / GENERATOR KONFERENCE MØDECENTER ODENSE 29.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK TÆT PÅ DIGITALE UNGE Facebook, Instagram og Youtube

Læs mere

Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010

Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010 Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010 Den svære ungdom Unge i gråzonen Den 1. januar 2010 fyldte Center for Ungdomsforskning 10 år. De mange projekter og arrangementer,

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

OPDRAGELSE UDEN SKÆLDUD

OPDRAGELSE UDEN SKÆLDUD Ross W. Greene OPDRAGELSE UDEN SKÆLDUD En praktisk guide til dig, der ønsker at få det bedste frem i dit barn Oversat af Susanne Ove Indhold Forord til den danske udgave af Bo Hejlskov... 9 En note om

Læs mere

KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER

KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK KOGNITIV UDDANNELSE En metode

Læs mere