- en effektundersøgelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- en effektundersøgelse"

Transkript

1 SKOLESTØTTE til børn i familiepleje - en effektundersøgelse Hvordan kan man bedst støtte op om god skoletrivsel, inklusion og faglig udvikling for børn i familiepleje? Dette forskningsprojekt skal undersøge effekten af skolestøttende indsatser for børn i folkeskolen i alderen 6-13 år, som er anbragt i familiepleje. Med inklusionsloven og den nye folkeskolereform er der særligt brug for ny viden, og nye værktøjer til at skabe inklusion og faglig læring for sårbare elever indenfor folkeskolens rammer. Til alle elever der deltager i forskningsprojektet medfølger resurser fra SFI til at udføre indsatserne i plejefamilien og i skolen. Du kan læse meget mere på

2 Baggrund Børn som er anbragt udenfor hjemmet har meget forhøjet risiko for at udvikle alvorlige sociale og psykologiske problemer i voksenlivet. Forskning viser, at uddannelse og et godt skoleliv er en af de vigtigste faktorer for om anbragte børn kommer godt videre i tilværelsen. Det er samtidig også en faktor, som det er muligt at påvirke. Men for at forandring skal være mulig kræver det støtte og opbakning, ikke kun i skolen, men også hjemme i plejefamilien. Forskningsprojektet undersøger derfor effekten af to forskellige skolestøttende indsatser, som er rettet mod at løse og forebygge skoleproblemer hos anbragte børn - både i skolen og i plejefamilien. Indsatserne skal skabe faglig udvikling og mere skoleglæde for anbragte børn, samt give undervisere og plejeforældre nye redskaber og mere viden om hvordan man kan styrke læring og inklusion.

3 Inklusionsloven og skolereformen Inklusionslovens og skolereformens forandringer af skolen giver nye vilkår for undervisningen af sårbare elever, men også nye muligheder. Men det kræver værktøjer, viden og resurser at få alle med, og få inklusionen og heltidsskolen til at lykkedes. Dette projekt sigter på at bidrage til denne del af skolens udviklingsarbejde. For at gøre indsatserne relevante for folkeskolens arbejde med sårbare elever, undersøger SFI indsatser, der giver mulighed for at arbejde individuelt, differentieret og vidensbaseret. Samtidig med at indsatserne kan tilpasses de enkelte skolers metoder og strukturer. Fordele for skolen Ved at deltage i projektet får skolen mulighed for at få: en særlig indsats for elever anbragt i familiepleje ekstra resurser til eleven faglig sparring og kompetenceudvikling koordinering og planlægning af fagpersoner styrket forældresamarbejde og mere forældrestøtte til eleverne nye værktøjer til inklusion bedre klassemiljø

4 De to indsatser Forskningsprojektet undersøger effekten af to indsatser: Forældre som Lektiehjælpere, som er en indsats hjemme i plejefamilien, og LUKoP for skolen, som primært foregår i barnets skole. Begge indsatser er tidligere afprøvet med gode resultater i udlandet. Det er baggrunden for, at vi nu skal undersøge, om de har gode effekter i Danmark. Forældre som Lektiehjælpere Forskningen viser, at støtte og gode lektievaner gør børnene bedre rustet til at lære mere i en almindelig skoledag. Indsatsen Forældre som Lektiehjælpere er inspireret af et succesfuldt canadisk program, hvor professionelle uddanner plejeforældre i at læse lektier med deres plejebarn derhjemme ud fra nogle efterprøvede metoder. I Forældre som Lektiehjælpere tilbydes plejeforældrene et heldagskursus, hvor de bliver undervist i, hvordan de derhjemme kan fremme indlæring og gode vaner med lektielæsning. Efter kurset arbejder plejeforældrene med de nye værktøjer og materialer derhjemme med børnene i et 40 ugers program, som indeholder forskellige fastlagte aktiviteter. Kurset er udviklet i samarbejde med Time2Learn og afholdes af professionelle undervisere og lærere fra Time2Learn. Kurset er gratis for deltagerne.

5 LUKoP for skolen LUKoP for skolen er en skoleindsats, som er baseret på det svenske SkolFam program, som er undersøgt med gode resultater i Sverige. LUKoP er en forkortelse af Læring, Udvikling, Kognition og Pædagogik. I LUKoP for skolen laver en psykolog i samarbejde med en speciallærer på skolen en undersøgelse af barnet for at se, hvordan han/ hun bedst kan støttes i skolen. Det kan handle om at finde den rigtige sværhedsgrad, den rette indlæringsmetode og afsløre faglige huller, før de bliver for store. I samarbejde med barnets lærere og speciallæreren udarbejder LUKoP-psykologen en individuel uddannelsesplan, som indeholder konkrete mål og metoder. Planen drøftes med barnets plejefamilie og evt. barnets kontaktperson i kommunen. Skolen og lærerne får løbende vejledning af LUKoP-psykologen, som besøger skolen ca. hver 3 måned. Alle LUKoP-forløb fokuserer på inkluderende tiltag for barnet. Forløbet strækker sig over 2 skoleår, og er af ca. 1,5 års varighed. LUKoP for skolen er ikke én pædagogisk metode, men derimod en fleksibel samarbejdsmodel, der giver mulighed for at arbejde med den enkelte elev på baggrund af konkret viden om elevens behov og læringsstrategier med opbakning af fagpersoner, der kan bidrage med viden, struktur og vejledning. I LUKoP for skolen løber de enkelte LUKoPforløb som en rød tråd i den daglige undervisning.

6 FINANSIERING AF LUKoP FOR SKOLEN LUKoP-psykologen er finansieret af SFI og tilbydes uden beregning til de skoler, som deltager i projektet. Det er psykologen, som foretager undersøgelsen af barnet, og er den primære tovholder og vejleder på barnets uddannelsesplan. Speciallærer-funktionen i indsatsen skal allokeres til eleven af den enkelte skole. Afhængigt af hvad der passer den enkelte skole, kan det være en læsevejleder, en AKT-lærer eller lignende, som allokeres timer til at bidrage til udredningen af eleven, og opfølgningen af uddannelsesplanen i samarbejde med LUKoP-psykologen. Hvilke elever får LUKoP for skolen? I undersøgelsen fordeles deltagerne i tre grupper via lodtrækning (læs mere om metoden på de næste sider). Derfor er det tilfældigt, hvilke elever på hvilke skoler, der tildeles LUKoP for skolen eller placeres i en af de to øvrige grupper (hhv. Forældre som Lektiehjælpere eller den gruppe, der fortsætter med skolen som de plejer). Vi kan ikke vide på forhånd, hvem disse elever er. Da vi har tre grupper med i undersøgelsen er det kun en tredjedel af alle elever i undersøgelsen, som får tildelt indsatsen LUKoP for skolen i sidste ende. Når skolen siger ja til at deltage i projektet, er det således slet ikke sikkert, at skolens elev eller elever i familiepleje vil blive tildelt indsatsen LUKoP for skolen. Men det er nødvendigt, at skolen er indstillet på at indgå i LUKoP for skolen såfremt en eller flere elever fra skolen tildeles denne indsats. Først når skolen har sagt ja til at deltage i projektet, inviteres eleverne i målgruppen. Det er frivilligt for eleverne og deres plejefamilier om de vil deltage.

7 Hvordan undersøger vi effekten? Når man vil undersøge effekten af en given indsats, er det nødvendigt, at de elever, der modtager indsatsen, sammenlignes med elever, der ikke modtager indsatsen. I dette forskningsprojekt sammenligner vi effekten af to forskellige typer indsatser. Vi har derfor i alt tre grupper med i undersøgelsen: En gruppe som modtager LUKoP for skolen En gruppe som modtager Forældre som Lektiehjælpere En gruppe der fortsætter som de plejer For at skabe tre sammenlignelige grupper, fordeler vi børnene og deres plejefamilie tilfældigt til grupperne. Det gør vi ved at trække lod. Denne type effektstudie kaldes et lodtrækningsforsøg, og er den mest optimale måde at effektmåle på. Vi forventer, at der skal rekrutteres familier i alt til undersøgelsen i løbet af efteråret 2013 til vinteren 2014.

8 Er lodtrækning etisk i orden? På SFI er vi klar over, at det er en ganske ny praksis i Danmark, at lave undersøgelser af denne art på det sociale område. Men vi ved også, at det er den allerbedste måde at undersøge effekten af sociale indsatser. I dette tilfælde ved vi faktisk ikke, hvordan man bedst kan støtte anbragte børns skolegang, og hvilke typer af indsatser, der er de mest effektive. Selvom der i undersøgelsen vil være børn, som ikke modtager en ekstra skolestøttende indsats, er alle deltagere lige vigtige for forskningen. De plejefamilier, som ikke får en indsats, modtager en lille gave fra os som tak for hjælpen. Nogle børn vil få en af de to ekstra indsatser, og nogle vil forsætte med skolen og hverdagslivet helt som de plejer. Vi stiller således ingen børn eller deres plejefamilier dårligere, end de ellers ville være stillet. Målet er, at undersøgelsen skal give os alle mere viden, om hvad der virker viden som er værdifuld i den fremtidige skoleindsats for udsatte børn i alle landets kommuner.

9 Skolen deltager i effektmålingerne af eleverne For at undersøge om indsatserne har haft en effekt, skal alle elever, som deltager i undersøgelsen, testes i dansk og matematik. De enkelte skoler skal foretage disse test af deres egne elever i familiepleje, der deltager i projektet. Prøverne tager ca. 1,5 time at gennemføre. Derudover bliver eleverne testet af en psykolog, for at vi kan undersøge om indsatserne har en effekt på børnenes kognitive funktioner og indlæring. Disse målinger foregår på den måde, at vores psykolog efter aftale kommer på besøg på skolen, og foretager den psykologiske testning af eleverne. Dette tager ca. 3 timer pr elev. Alle elever i undersøgelsen skal testes to gange. Målingerne skal foretages inden eleverne fordeles i de tre grupper i undersøgelsen, og efter indsatserne er slut. Alle elever i de tre grupper skal testes begge gange. Elever som ikke deltager i målingerne kan ikke modtage en indsats. Første måling ligger i perioden mellem august og december 2014, og anden måling ligger ca. 18 måneder efter eleven blev testet første gang. I forbindelse hermed skal barnets klasselærer udfylde et lille spørgeskema (ca. 15 min.) om elevens adfærd og trivsel i skolen. SFI aftaler med de enkelte skoler hvornår og hvordan testningen af eleverne finder sted.

10 Hvad skal der ske, hvis skolen siger ja til at deltage? 1) Hvis skolen ønsker at deltage i projektet, er første skridt, at skolen på vegne af SFI afleverer en invitationspakke til elever anbragt i familiepleje eller elevernes plejeforældre enten personligt eller pr post. 2) Hvis eleven og plejefamilien ønsker at deltage i projektet retter plejeforældrene henvendelse til SFI, hvorefter vi informerer skolen om at barnet deltager i undersøgelsen. 3) I løbet af første halvdel af skoleåret 2014/2015 (i perioden august til december 2014) skal alle elever, som deltager i undersøgelsen testes. I denne periode indgås nærmere aftale med skolen om hvornår fagtestene skal foretages, og hvornår psykologen skal komme på besøg. 4) Når eleven er blevet målt tildeles han / hun ved lodtrækning enten en af de to indsatser eller kontrolgruppe. 5) Hvis eleven bliver tildelt LUKOP for skolen, kontaktes skolen med henblik på at aftale det første indledende møde mellem LUKOPpsykologen og skolen, hvor der indgås aftaler om opstart af forløbet etc. Alle LUKoP forløb opstartes tidligst i august 2014, og senest december Hvis eleven tildeles Forældre som Lektiehjælpere eller skal fortsætte som hidtil, vil der ikke være yderligere involvering af skolen i projektperioden, før eleven skal måles anden gang. 6) 18 måneder efter eleverne blev målt første gang, skal eleverne testes igen, og der indgås nærmere aftale med skolen om hvornår fagtestene skal foretages, og hvornår psykologen skal komme på besøg. Skolerne i undersøgelsen er selvfølgelig velkomne til at følge projektet løbende, og få indblik i resultaterne af effektundersøgelsen uanset hvilke grupper skolens elever har været tildelt. Projektet afrapporteres i 2017.

11 Hvilke elever kan deltage i projektet? Alle børn som opfylder nedenstående kriterier kan være med i undersøgelsen. Dette gælder uanset om eleven har tydelige skoleproblemer eller ej. Det vigtige er: At barnet bor i familiepleje (dette gælder alle typer af familiepleje). At barnet er 6-13 år, og som minimum går i 1. klasse i august At barnet går i folkeskolen (må gerne modtage specialundervisning, men børn på specialskole eller fuldtid i specialklasse, kan ikke deltage). At barnet ikke har gennemgribende udviklingsforstyrrelser som f.eks. svær autisme eller alvorlig mental retardering. At plejeforældrene taler og forstår dansk godt nok til at kunne deltage i indsatserne (der er nemlig ikke mulighed for tolkebistand). At der ikke er planlagt hjemtagelse af barnet indenfor de kommende to år. Tidsplan Aug til juni 2016: Indsatser kører Nov til dec. 2014: Rekruttering af skoler og familier Aug til dec. 2014: Første måling Jan til juni 2016: Anden måling 2017: Udgivelse af SFI-rapport Elever i plejefamilie og deres plejeforældre kan tilmelde sig nu og frem til dec efter først til mølle-princippet. LUKoP forløb opstartes i perioden aug. til dec. 2014, og afsluttes efter 18 måneder. Forældre som Lektiehjælpere modtager forældrekursus i jan

12 Hvem står bag? Projektet er bevilliget af Social- Børne- og Integrationsministeriet, og anbefalet som kommunalt udviklingsprojekt af Undervisningsministeriet. Undersøgelsen gennemføres af forskere fra SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i samarbejde med en række kommuner og skoler. Med venlig hilsen Misja Eiberg, Projektansvarlig Mette Deding, Afdelingsleder Kontakt os skoleprojekt@sfi.dk tlf: Se video om projektet. Gå ind på eller scan koden med din telefon:

- en effektundersøgelse

- en effektundersøgelse SKOLESTØTTE til børn i familiepleje - en effektundersøgelse Hvordan kan man bedst støtte op om god skoletrivsel, inklusion og faglig udvikling for børn i familiepleje? Dette forskningsprojekt skal undersøge

Læs mere

Skolestøtte til børn i familiepleje

Skolestøtte til børn i familiepleje Skolestøtte til børn i familiepleje - En effektundersøgelse Luna Kragh Andersen, Cand. Scient. Soc., videnskabelig assistent, SFI Projektleder: Misja Eibergs, Cand.Psych., Ph.d. studerende Dagens oplæg:

Læs mere

Referat. Børne- og Uddannelsesudvalget. Tid Onsdag den 2. april 2014 kl. 15:00. Sted Mødelokale 4. Fraværende

Referat. Børne- og Uddannelsesudvalget. Tid Onsdag den 2. april 2014 kl. 15:00. Sted Mødelokale 4. Fraværende Referat Børne- og Uddannelsesudvalget Tid Onsdag den 2. april 2014 kl. 15:00 Sted Mødelokale 4 Afbud Lone Akselsen Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsorden...2 2. 13/7403 1. Status mål

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE Et tilbud om at gennemføre et innovativt to-ugers læringsforløb for ikke-uddannelsesparate elever i 8. klasse

Læs mere

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion

Regeringen og KL kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og kommer med den første status for kommunernes omstilling til øget inklusion Regeringen og har i Aftalen om kommunernes økonomi for 2013 aftalt, at der skal ske en årlig afrapportering af status

Læs mere

Velkommen til møde i Børne- og Socialministeriets ledernetværk. Den tværfaglige og helhedsorienterede indsats

Velkommen til møde i Børne- og Socialministeriets ledernetværk. Den tværfaglige og helhedsorienterede indsats Velkommen til møde i Børne- og Socialministeriets ledernetværk Den tværfaglige og helhedsorienterede indsats Velkommen Formål og rammesætning Nøgletal for udsatte børns skolegang Skolefravær for børn,

Læs mere

Anbragte børns skolegang

Anbragte børns skolegang Anbragte børns skolegang - Hvad ved vi, hvad kan vi gøre? Misja Eiberg, Cand.Psych., Ph.d. studerende Tour de force i anbragte børns skolegang: Hvordan går det med anbragte børns skolegang og uddannelse

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

Supervision af plejeforældre med fokus på skolen v/ Niels Graarup, plejefamiliesupervisor

Supervision af plejeforældre med fokus på skolen v/ Niels Graarup, plejefamiliesupervisor Supervision af plejeforældre med fokus på skolen v/ Niels Graarup, plejefamiliesupervisor Hvem er jeg? Opvokset i Farsø med plejebørn Uddannet lærer, efteruddannelser-pd i psykologi samt inklusionsvejleder.

Læs mere

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER til national indsats for børn med sygefravær Anbefalinger til national indsats for børn med sygefravær 30 procent af danskerne vurderede i 2013, at de lever med enten sygdom

Læs mere

LOS OG FADD S SKOLEUNDERSØGELSE OG ANDRE AKTUELLE PROBLEMSTILLINGER. Mandag den 27. januar 2014. Geert Jørgensen

LOS OG FADD S SKOLEUNDERSØGELSE OG ANDRE AKTUELLE PROBLEMSTILLINGER. Mandag den 27. januar 2014. Geert Jørgensen LOS OG FADD S SKOLEUNDERSØGELSE OG ANDRE AKTUELLE PROBLEMSTILLINGER Mandag den 27. januar 2014 Geert Jørgensen INDHOLD Specialundervisning omfang og former Om anbragte børn og undervisning Om undersøgelsen

Læs mere

HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN?

HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN? HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN? Konference på Christiansborg Onsdag den 25. september 2013 HVORDAN SER VI BØRNENE, ERFARINGER OG MULIGHEDER Geert Jørgensen,

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Sankt Annæ Skoles Ressourcecenter

Sankt Annæ Skoles Ressourcecenter Sankt Annæ Skoles Ressourcecenter Ressourcecenteret hvem er vi? På Sankt Annæ Skole er vi optaget af at give børnene de bedste rammer og muligheder for læring og trivsel. Ressourcecenteret varetager således

Læs mere

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer:

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer: 2 Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet og Rambøll Management Consulting (konsortiet) har fået midler fra Socialstyrelsen til sammen

Læs mere

Ressourcecenteret hvem er vi? Ressourcecenterets målsætning

Ressourcecenteret hvem er vi? Ressourcecenterets målsætning Ressourcecenteret hvem er vi? Sankt Annæ Skoles Ressourcecenter er et fagligt team og forum bestående af skolens afdelings og ressourcecenterleder, specialundervisningslærere, dansk som andetsprogslærere,

Læs mere

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE Et tilbud om at gennemføre et nyt og innovativt to-ugers læringsforløb for ikke-uddannelsesparate elever

Læs mere

Målgruppen er folkeskoleelever fra O.- 8. klasse. Indsatsen rettes mod hele skolen, mens evalueringen af effekten kun gennemføres

Målgruppen er folkeskoleelever fra O.- 8. klasse. Indsatsen rettes mod hele skolen, mens evalueringen af effekten kun gennemføres Projekt Hi Five ser på hygiejne og dårlige toiletforhold på folkeskoler, og hvorvidt det påvirker elevernes trivsel og sygefravær. Baggrund Undersøgelser viser, at hvert tiende skolebarn bliver syg som

Læs mere

FOLKESKOLEREFORM 2014

FOLKESKOLEREFORM 2014 INFORMATIONSMØDE 2 FOR FORÆDLRENE DEN 10. JUNI 2014 SAMSØGADES SKOLE Tjek ind Velkomst v. Martin Præsentation af mødets program Mål for mødet PROGRAM 16.00 Tjek ind 16.10 Samsøgades Skole - version 2.0

Læs mere

TILMELDING TIL FORSØG OM TURBOFORLØB

TILMELDING TIL FORSØG OM TURBOFORLØB TILMELDING TIL FORSØG OM TURBOFORLØB 1 KÆRE SKOLECHEFER, SKOLELEDERE, UU-VEJLEDERE Hver fjerde elev i 8. klasse er ikke uddannelsesparat. Disse elever har derfor dårligere forudsætninger for at afslutte

Læs mere

KONTAKTEN Øster Snede Skole

KONTAKTEN Øster Snede Skole KONTAKTEN Øster Snede Skole Skoleåret 2013/2014 Nr. 5 Kalenderen skoleåret 2014 2015 Skolens aktivitetskalender kan ses på forældreintra og skolens hjemmeside: www.oester-snede-skole.dk/fo Ferieplan for

Læs mere

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Ved spørgsmål kontakt Specialpædagogisk konsulent Kristina Wetche Nikolaisen krn@norddjurs.dk Tlf. 24 96 55 32 I Norddjurs Kommune vil vi arbejde målrettet

Læs mere

Ved Birgit Lindberg Dialogmødet den 26. marts 2015 Program for forskningsinformeret, målstyret skole- og kompetenceudvikling

Ved Birgit Lindberg Dialogmødet den 26. marts 2015 Program for forskningsinformeret, målstyret skole- og kompetenceudvikling Program for Læringsledelse Hvad, hvordan og hvorfor? Ved Birgit Lindberg Dialogmødet den 26. marts 2015 Program for forskningsinformeret, målstyret skole- og kompetenceudvikling Program for Læringsledelse

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Danmarks Lærerforening i Tårnby og Dragør ønsker med dette skriv at oplyse om de udfordringer, vi oplever i Tårnby Kommune.

Danmarks Lærerforening i Tårnby og Dragør ønsker med dette skriv at oplyse om de udfordringer, vi oplever i Tårnby Kommune. Kommunalvalg 2017 Valgmøde om folkeskolen tirsdag den 14. november kl. 19.00 21.00 Festsalen Korsvejen Skole. Paneldebat med: Allan Andersen (A), Ingelise Andersen (B), Carsten Fuhr (C), Paw Karlslund

Læs mere

Målgruppe og organisering.

Målgruppe og organisering. Målgruppe og organisering. Kalundborg kommune har pr 1.aug.2014 oprettet 3 inklusionscentre. Hvidebækskolen inklusionscenter Rynkevangskolen inklusionscenter Gørlev skole inklusionscenter Inklusionscentrene

Læs mere

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011 Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning Maj 11 Ved aftalen om kommunernes økonomi for 2011 blev der opnået enighed mellem regeringen og KL

Læs mere

Vejledning til sprogvurderinger. -Dagtilbud og indskoling

Vejledning til sprogvurderinger. -Dagtilbud og indskoling Vejledning til sprogvurderinger - og indskoling September 2016 I Holbæk Kommune arbejder vi systematisk og fagligt med udvikling af børns sprog og læsekompetencer. For at sikre pædagoger og lærere de bedste

Læs mere

Folkeskolereformen 2013

Folkeskolereformen 2013 Program Oplæg om: - Folkeskolereformen - Hvad gør vi på Kragelundskolen? - SFO Skolebestyrelsen - valg Spørgsmål og debat - Valg til skolebestyrelsen - Kragelundskolen næste skoleår Folkeskolereformen

Læs mere

VELKOMMEN. Søholmskolen 2014-2015

VELKOMMEN. Søholmskolen 2014-2015 VELKOMMEN Søholmskolen 2014-2015 MÅLET MED MØDET At I får kendskab til og viden om folkeskolereformen generelt Omsat til praksis i Ringsted.og Søholmskolen At I får kendskab til medarbejdernes proces omkring

Læs mere

Handleplan for inklusion jan 2018

Handleplan for inklusion jan 2018 Handleplan for inklusion jan 2018 1. Baggrund 2. Værdigrundlag for inklusion 3. Mål 4. Handletrin i forhold til det pædagogiske arbejde 5. Handleplan - redskaber 6. Handleplan aktører 1. Baggrund Børn

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune

Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune Indledning Handleplanen tager afsæt i Kvalitetsrapporten 2012/13 og skal set som en løbende proces i kvalitetsudviklingen af folkeskolerne

Læs mere

Appendiks. Til rapporten Skolestøtte til børn i familiepleje Et effektstudie, VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Appendiks. Til rapporten Skolestøtte til børn i familiepleje Et effektstudie, VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Appendiks Til rapporten Skolestøtte til børn i familiepleje Et effektstudie, VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Misja Eiberg, Luna Kragh Andersen & Christoffer Scavenius Appendiks

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget 22-05-2018 Bilag 1: Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb "Læringscamp Gladsaxe" Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb Læringscamp

Læs mere

ANBRAGTE BØRNS SKOLEGANG OG LÆRING FRA AKTIONSFORSKNING TIL ÆNDRET PRAKSIS

ANBRAGTE BØRNS SKOLEGANG OG LÆRING FRA AKTIONSFORSKNING TIL ÆNDRET PRAKSIS ANBRAGTE BØRNS SKOLEGANG OG LÆRING FRA AKTIONSFORSKNING TIL ÆNDRET PRAKSIS Temaseminar i Odense d. 30. maj 2017 SOCIALFORVALTNINGEN Line Klyvø og Mette Larsen, Videnscenter for Anbragte Børn og Unge (VABU)

Læs mere

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex

Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet Beskrivelse og vejledning af alternativ til specialskole og specialklasserækker BUF-flex Et BUF-flextilbud gives til børn, som er i målgruppen

Læs mere

Skolerne i Ishøj Kommune Vores skoler vores mål

Skolerne i Ishøj Kommune Vores skoler vores mål Foto: Thomas Mikkel Jensen Skolerne i Ishøj Kommune Vores skoler vores mål Information om målene for folkeskolerne i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Folkeskolereformen betyder, at dit barns skoledag vil blive

Læs mere

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE

INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE INVITATION TIL DELTAGELSE I FORSØG MED TURBOFORLØB FOR IKKE-UDDANNELSESPARATE ELEVER I 8. KLASSE Et tilbud om at gennemføre et nyt og innovativt to-ugers læringsforløb for ikke-uddannelsesparate elever

Læs mere

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser marts 2015 Denne masterplan har til formål at fastlægge de indsatser, der skal gennemføres for at overholde de økonomiske

Læs mere

HANDICAPPEDE BØRN OG UNGE - INDSATSER OG KOMMUNALE FOKUSPUNKTER METTE DEDING, FORSKNINGSCHEF

HANDICAPPEDE BØRN OG UNGE - INDSATSER OG KOMMUNALE FOKUSPUNKTER METTE DEDING, FORSKNINGSCHEF HANDICAPPEDE BØRN OG UNGE - INDSATSER OG KOMMUNALE FOKUSPUNKTER METTE DEDING, FORSKNINGSCHEF UDDANNELSE ER VIGTIGT For alle børn også børn med handicap Den brændende platform det går ikke så godt 2 BØRN

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

OM AT VÆRE MENTOR. i Lær for Livet

OM AT VÆRE MENTOR. i Lær for Livet OM AT VÆRE MENTOR i Lær for Livet I denne folder kan du læse om, hvad det vil sige at være mentor i Lær for Livet. Vi håber, at folderen besvarer dine spørgsmål, og at den giver dig lyst til at melde dig

Læs mere

SKOLEREFORM forældreinfo

SKOLEREFORM forældreinfo SKOLEREFORM forældreinfo Toftevangskolen og den nye skolereform Den 1. august 2014 træder folkeskolereformen i kraft på alle folkeskoler. Det betyder også for eleverne på Toftevangskolen, at de vil møde

Læs mere

Ressource. Augustenborg skole 2017/18

Ressource. Augustenborg skole 2017/18 Ressource Augustenborg skole 2017/18 Denne folder er en oversigt over hvad ressourceteamet kan tilbyde og hvilke tiltag teamet varetager. Der er her beskrivelser af de projekter der er i gang og beskrivelser

Læs mere

Skolestøtte til børn i familiepleje Delrapport IV:

Skolestøtte til børn i familiepleje Delrapport IV: Notat Skolestøtte til børn i familiepleje Delrapport IV: Et implementeringsstudie af Forældre som lektiehjælpere Luna Kragh Andersen, Misja Eiberg & Emma Karolina Blomqvist Skolestøtte til børn i familiepleje

Læs mere

Retningslinjer for samarbejde med inklusionspædagogerne

Retningslinjer for samarbejde med inklusionspædagogerne Retningslinjer for samarbejde med inklusionspædagogerne Formål for samarbejdet med inklusionspædagogerne Samarbejdet med inklusionspædagogerne kan have afsæt i dagtilbudsloven eller i folkeskoleloven.

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 54 August Nyhedsbrev nr. 54 fra Livsmod indeholder: Kommende temadage med datoer. Guide til tilmeldinger til temadage

Nyhedsbrev nr. 54 August Nyhedsbrev nr. 54 fra Livsmod indeholder: Kommende temadage med datoer. Guide til tilmeldinger til temadage Nyhedsbrev nr. 54 fra indeholder: Kommende temadage med datoer 1) Mental sundhedsfremme 30.8 (få pladser) 2) Seksuelle overgreb & Børnehus Hovedstaden 23.9 (få pladser) 3) Kompliceret sorg & Det Nationale

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre Det tværfaglige samarbejde i Fredensborg Kommune Information til forældre Kære Forældre Glade børn er fundamentet for arbejdet med børn og unge i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune arbejder målrettet

Læs mere

RESULTATER AF SPØRGESKEMA- UNDERSØGELSE 4 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER

RESULTATER AF SPØRGESKEMA- UNDERSØGELSE 4 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER OMSTILLING TIL EN NY FOLKESKOLE RESULTATER AF SPØRGESKEMA- UNDERSØGELSE 4 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Efterår 2015 Temaet for undersøgelsen er som i tidligere undersøgelser reformelementerne.

Læs mere

Hvor mange år har du arbejdet som lærer/børnehaveklasseleder?

Hvor mange år har du arbejdet som lærer/børnehaveklasseleder? Underviser du i almenklasser? Hvor mange år har du arbejdet som lærer/børnehaveklasseleder? Underviser du primært Er du lærer eller børnehaveklasseleder? Hvor mange timer i gennemsnit bruger du om ugen

Læs mere

Case: Ledelsesmøde på. Kornager Skole

Case: Ledelsesmøde på. Kornager Skole Case: Ledelsesmøde på Kornager Skole Jørgen Søndergaard, Forskningsleder, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Herluf Trolles Gade 11, 1052 København K, E-mail: js@sfi.dk September 2016 Casen

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem Klubområde 2 (Klub X ) v/ Caj Stroland og Børn & Unge forvaltningen v/ Flemming Jensen 2014 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås

Læs mere

SKOLESTØTTE TIL BØRN I FAMILIEPLEJE DELRAPPORT III

SKOLESTØTTE TIL BØRN I FAMILIEPLEJE DELRAPPORT III SKOLESTØTTE TIL BØRN I FAMILIEPLEJE DELRAPPORT III EN MANUAL TIL LUKOP-MODELLEN Misja Eiberg & Luna Kragh Andersen Rapport Skolestøtte til børn i familiepleje delrapport III En manual til LUKoP-modellen

Læs mere

Mål i Budget 2016 / Opfølgning Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie

Mål i Budget 2016 / Opfølgning Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie Mål i Budget 2016 / Opfølgning 2016 Serviceområde 10 Dagtilbud for børn Serviceområde 12 Folke- og ungdomsskoler Serviceområde 16 Børn og familie Serviceområde 10 Dagtilbud for børn, 12 Folke- og ungdomsskoler

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Kære medarbejdere på børneområdet,

Kære medarbejdere på børneområdet, Kære medarbejdere på børneområdet, Den 1. august går vi i gang med at føre vores inklusionsplan ud i livet. Vi har efterhånden forberedt os i 2 et halvt år, så vi er klar, og vi glæder os til at komme

Læs mere

Undersøgelse af inklusion i grundskolen

Undersøgelse af inklusion i grundskolen Undersøgelse af inklusion i grundskolen Tabelrapport skoleledere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Page 1 / 41 Dette bilag til EVA s undersøgelse af inklusion i grundskolen, indeholder i tabelform resultaterne

Læs mere

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved:

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: Til KL Bikubenfonden, udsatte børn i dagtilbud Kommuneberetning fra Aalborg august 2010 Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: I 2007 fik vi bevilget midler til kompetenceløft

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

Hvor mange år har du arbejdet som lærer/børnehaveklasseleder? Respondenter

Hvor mange år har du arbejdet som lærer/børnehaveklasseleder? Respondenter Hvilken skole arbejder du på Nordstrandskolen Dragør Skole 26% 2 St. Magleby Skole Køn: Kvinde 69% 68 Mand Hvad er din alder? Under år % -9 år 2-9 år 2-9 år 7 6 år eller derover Hvor mange år har du arbejdet

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN. www.aarhus.dk/skolereform

FOLKESKOLEREFORMEN. www.aarhus.dk/skolereform FOLKESKOLEREFORMEN www.aarhus.dk/skolereform DET OVERORDNEDE FORMÅL MED REFORMEN Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALER UNGDOMSSKOLEN:

PARTNERSKABSAFTALER UNGDOMSSKOLEN: NOTAT Uddrag Analyse af ungdomsskolen 2.0 I forbindelse med fritidsaktiviteter, heldagsskole og diverse projekter har Ungdomsskolen en del samarbejdspartnere. Nedenstående tabel lister de foreninger, klubber

Læs mere

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen Baggrund Regeringen og KL blev i Økonomiaftalen

Læs mere

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Hvad er den politiske holdning til inklusion i Tønder Kommune? Hvad betyder inklusion på 0-18 års området? Er det målet,

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger Gennemført marts-april

Læs mere

Skolestøtte til børn i familiepleje delrapport II

Skolestøtte til børn i familiepleje delrapport II Rapport Skolestøtte til børn i familiepleje delrapport II Et implementeringsstudie af LUKoP-modellen Luna Kragh Andersen & Misja Eiberg Skolestøtte til børn i familiepleje delrapport II. Et implementeringsstudie

Læs mere

Dette notat beskriver effektmål indenfor Børn og skoleudvalgets område i forbindelse med budgetprocessen

Dette notat beskriver effektmål indenfor Børn og skoleudvalgets område i forbindelse med budgetprocessen Notat Vedrørende: Effektmål 2017 - Børn og skoleudvalget Sagsnavn: Budget 2018-2021 - Børn og Skole Sagsnummer: 00.30.00-G01-2-17 Skrevet af: Jakob Ljungberg Forvaltning: Børn og skole Dato: 14-05-2017

Læs mere

Skolereform din og min skole

Skolereform din og min skole Skolereform din og min skole Information til forældre April 2014 Natur og Udvikling Folkeskolereform i trygge rammer Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til

Læs mere

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB INDLEDNING Denne beskrivelse er den fælles ramme og de fælles retningslinjer for samarbejdet om overgang fra SFO til klub et samarbejde, der skal sikre den trygge

Læs mere

Beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Thyholm Skole

Beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Thyholm Skole Beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Thyholm Skole I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Folkeskolereformen - fokus på faglighed

Folkeskolereformen - fokus på faglighed Folkeskolereformen - fokus på faglighed Hvorfor en folkeskolereform Folkeskolen anno 2013.intellektuel og uddannelsesmæssig armod, Politikken Fokus på bedre uddannelse og bedre udnyttelse af skattekronerne,

Læs mere

Forældresamarbejde. Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie Forældreperspektivet

Forældresamarbejde. Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie Forældreperspektivet Forældresamarbejde Et værdifuldt samarbejde mellem forældre og plejefamilie Forældreperspektivet Et værdifuldt samarbejde Har stor betydning for børnenes trivsel og udvikling Vigtigt for forældrene at

Læs mere

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 1 Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 På baggrund af den nye specialundervisningslov (april 2012), Favrskov Kommunes Børn- og Ungepolitik samt Hadsten Skoles fokus på inklusion tænkes denne

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier

Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 215 Offentligt Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier Af Verne Pedersen, næstformand i Socialpædagogerne

Læs mere

HVAD VIRKER I SOCIAL FOREBYGGELSE? METTE DEDING, SFI CAMPBELL

HVAD VIRKER I SOCIAL FOREBYGGELSE? METTE DEDING, SFI CAMPBELL HVAD VIRKER I SOCIAL FOREBYGGELSE? METTE DEDING, SFI CAMPBELL DISPOSITION 1. INTRODUKTION 2. EFFEKTMÅLING RANDOMISEREDE KONTROLLEREDE FORSØG 3. VIDEN FRA DANMARK OG SKANDINAVIEN 4. EFFEKTMÅLING I TIDEN

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal Vejen Kommunes Folkeskoler og Friskoler gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

Fanø Skole. Indledning. Katalog. Skolepolitiske målsætninger Læsevejledning

Fanø Skole. Indledning. Katalog. Skolepolitiske målsætninger Læsevejledning Indledning Fanø Skole Katalog. Skolepolitiske målsætninger 2016 Dette katalog henvender sig til dig, der til daglig udmønter de skolepolitiske målsætninger på Fanø Skole. Kataloget tager udgangspunkt i

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 BESKRIVELSE AF AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Daginstitutionsområdet side 3 1.1. Intensivt udviklingsforløb - 12 uger side 3 1.2. Længerevarende støtteforløb side

Læs mere

1. Princip om skolen som et fælles projekt

1. Princip om skolen som et fælles projekt 1. Princip om skolen som et fælles projekt Alle elever, lærer og forældre deltager aktivt i at gøre skolen til et fælles projekt for at understøtte at alle elever trives og føler sig som en vigtig del

Læs mere

KABU Workshop. - samarbejde omkring anbragte børns undervisning

KABU Workshop. - samarbejde omkring anbragte børns undervisning KABU Workshop - samarbejde omkring anbragte børns undervisning Kvalitet i anbringelsesarbejdet Klæd anbringelsesstederne på til at give barnet de bedste udviklingsbetingelser Fokus på skolegang og sundhed

Læs mere

NYT om skoleåret Nyhedsbrev. Juni /2020

NYT om skoleåret Nyhedsbrev. Juni /2020 NYT om skoleåret Nyhedsbrev Juni 2019 2019/2020 Ny forvaltningschef Den 3 juni tiltrådte Henriette Krag som ny forvaltningschef for Børneog Kulturforvaltningen. Hun får således ansvaret for kernevelfærdsområder

Læs mere

Notat. Forslag til studietur for Børn og Unge-udvalget Børn og Unge-udvalget. Den 10. juni 2014

Notat. Forslag til studietur for Børn og Unge-udvalget Børn og Unge-udvalget. Den 10. juni 2014 Notat Emne Til Forslag til studietur for Børn og Unge-udvalget Børn og Unge-udvalget Den 10. juni 2014 Der er tidligere aftalt tid til en studietur for Børn og Unge-udvalget i perioden 27. 31. oktober

Læs mere

PEER-EDUCATION. n INTRODUKTION

PEER-EDUCATION. n INTRODUKTION PEER-EDUCATION DCUM anbefaler peereducation, fordi det kan løfte både de ældste og de yngste elever fagligt, socialt og personligt. Peer-education giver de ældre elever et mindre medansvar for de yngre

Læs mere

Skolereform, Spørgeskema til Skolebestyrelsesformænd

Skolereform, Spørgeskema til Skolebestyrelsesformænd Skolereform, Spørgeskema til Skolebestyrelsesformænd Undersøgelse omkring Folkeskolereformen. Velkommen til spørgeskemaet for skolebestyrelsesformænd. 2016 Spørgsmålene handler om din oplevelse af skolebestyrelsens

Læs mere

Ny Nordisk Skole-institution.

Ny Nordisk Skole-institution. Ny Nordisk Skole-institution. 1. GRUNDOPLYSNINGER OM ANSØGER: 2. MOTIVATION OG TILGANG TIL FORANDRINGSPROCESSEN: Hvorfor vil I være Ny Nordisk Skole-institution og hvordan vil I skabe forandringen? Vi

Læs mere

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm 2019-2022 24.1.2019 Notat af Skolechef Espen Fossar Andersen 1 Indhold Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm... 1 2019-2022... 1 Indledning... 3 Målsætning...

Læs mere

Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde i Lolland Kommune.

Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde i Lolland Kommune. Notat Version 3 03.07-2014 Lolland Kommunes læse- og skriftsprogsstrategi 2014 Vision Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde

Læs mere

Børn og unge med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje

Børn og unge med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje Børn og unge med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje Workshop ved KL-konference: Børn og unge med handicap 2015 9. september v. projektleder Carsten Kirk Alstrup 1 Center for Familiepleje Centerchef

Læs mere

Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard

Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard 26. marts 2013 1 Norddjurs Familieundervisning Det overordnede formål med Norddjurs Familieundervisning er - i et aktivt samarbejde med forældre og skole

Læs mere